Meld je gratis aan
Jan test de LUMIX GX80 © Jan Bruijns - P1020222

23 juli 2017, 11:00

Jan Bruijns heeft sinds 2011 een profiel op Zoom.nl. Hij is geen specialistische fotograaf maar heeft interesse voor alles om hem heen. Uit de quiz van Panasonic kwam naar voren dat de LUMIX GX80 de geschikte camera is voor hem. Hij mocht de camera twee weken lang testen. Lees hier zijn bevindingen!

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


In 2006 maakte ik kennis met mijn eerste digitale camera. Ik maak voornamelijk foto's van alles om mij heen, zodat ik al mijn herinneringen nogmaals een keer terug kan kijken. Alle foto's verzamel ik op mijn Zoom.nl profiel. en op mijn Flickr profiel staat ook al mijn foto's tijdens het testen.


Op donderdag 6 juli brengt een koerier een Panasonic LUMIX GX80 camera met drie lenzen, de Panasonic 12-32 zoomlens die op de camera zit, de Panasonic LUMIX G vario 35-100 telelens en de lichtsterke Panasonic Lumix G 25 mm F1.7 prime lens. Ik schrik van de smalle breedte (122 mm), maar vreemd genoeg heb ik vrijwel meteen een comfortabele handgreep om de camera. Het enige probleem is dat ik met mijn duim van de rechterhand vaak onbedoeld een FN knop aanraak.

De camera staat nog in de "Intelligent Auto Plus modus". In de handleiding staat: "in deze modus maakt de camera optimale instellingen voor het onderwerp en de scène". Dat lijkt mij wel handig want tijdens een zwerftocht of evenement is het fotomoment onvoorspelbaar en vaak heel snel voorbij. Dan kost het te veel tijd om zelf uit te zoeken wat op dat moment de optimale camera-instellingen zijn. Deze Intelligent Auto Plus modus heb ik dus tijdens alle tests gebruikt.

35-100 MM in actie

De volgende ochtend worden we wakker door het geluid van een politiehelikopter die rondjes vliegt boven de wijk. Nadat ik de 12-32 zoomlens vervangen had door de Panasonic LUMIX G vario 35-100 telelens, ben ik aan de slag gegaan om de politiehelikopter te fotograferen. De camera stelt goed scherp op de helikopter maar de helikopter is te ver weg om met cropfactor 2 een beeldvullend plaatje te maken.

Het blijkt dat de politie een aantal verdachten probeert te arresteren. Snel maak ik foto's van een politieauto, een goudkleurige auto die vermoedelijk door de verdachten gebruikt was bij een gewapende overval, een politieman met hond die een van de andere straten in de gaten houdt, en het plaatsen van een verdachte achter in een politieauto. Alle foto's van de politieachtervolging gemaakt met de LUMIX GX80 lees je hier .

12-32 MM

Om te testen of de Panasonic LUMIX GX80 camera met de Panasonic 12-32 zoomlens geschikt is voor een fotografische zwerftocht in een stad ging ik op pad in het centrum van Grave. Een selectie van deze foto's staan in het album "Zwerftocht door centrum van Grave". Wat mij positief opvalt, is dat de camera ook in donkere ruimten een helder beeld laat zien via de EVF, wat het kiezen van camerastandpunt en beeldhoek makkelijker maakt. En heel belangrijk; de resulterende foto ziet er ook goed uit.

Veel van de binnenruimten van de woongalerie waren erg donker. Toch was het EVF beeld dat ik via de zoeker zag heel helder. De foto is zo te zien ook goed belicht.

Zwerftocht door het Raamdal

Om te testen of de Panasonic LUMIX GX80 camera met de Panasonic LUMIX G vario 35-100 telelens geschikt is voor een fotografische zwerftocht in een natuurgebied ben ik foto's gaan maken in het Raamdal. Een selectie van deze foto's staan in het album "Zwerftocht door het Raamdal". Wat mij positief verraste is dat de camera een libel die net wegvloog op het moment dat ik op de ontspanknop druk, scherp op de foto zet.

Een vliegende libelle

Zwerftocht naar Ravenstein en terug

Om te testen of de Panasonic LUMIX GX80 camera met de Panasonic LUMIX G vario 35-100 telelens ook geschikt is voor een lange fotografische zwerftocht hebben mijn vrouw en ik een zwerftocht gemaakt door de natuur. Een selectie van de foto's staan in het album "Zwerftocht naar Ravenstein en terug".


Tijdens de zwerftocht door de pittoreske bebouwde kom van Ravenstein merk ik dat ik de Panasonic LUMIX 12-32 zoomlens had moeten meenemen want met een kleinste brandpuntsafstand van 35 mm kun je in de smalle straten van Ravenstein niet in zijn geheel op de foto krijgen.


Doordat ik de camera vervoer in een slingtas die als rugzak fungeert tijdens het wandelen en fietsen, en als buiktas tijdens de stops om foto's te maken, heb ik ondanks de lange duur van 4,5 uur geen pijn of kramp in mijn handen gekregen.

Bloeiende bloemen en een hommel

Om de prime G 25 mm F1.7 te testen, ben ik gaan fotograferen tijdens het vierdaagse concert in de theaterzaal van Catharinahof. Ik wilde niet voor verassingen staan, dus heb ik in de ochtend een aantal foto's gemaakt van bloeiende bloemen en een hommel. Een selectie van deze foto's staan in het album Bloeiende bloemen en een hommel. Omdat de vergrotingsfactor veel kleiner is dan 1.0, zijn deze foto's geen macro foto's maar close-ups. Wat me positief opvalt is dat de camera meestal scherp stelt op de hommel.Een bloem met hommelVlinder op een blad

Vierdaagse concert

Foto's van een evenement in een theaterzaal is vaak een uitdaging. Ik heb de camera getest tijdens een concert van "The Band of 150 Regiment The Royal Logistic Corps & The Lowland Band of the Scottish Division" in de theaterzaal van Catharinahof. Een selectie van deze foto's staan in het album "Vierdaagse concert".


Wat me opvalt is dat de foto's gemaakt in de theaterzaal en buiten tijdens de pauze soms zowel te licht als te donker zijn. Klaarblijkelijk is het verschil in helderheden te groot. Ik moet daarbij zeggen dat ik dus in de Intelligent Auto Plus modus heb gewerkt want betekent dat ik het denkwerk aan de camera heb gegeven. Tot nu toe had ik de jpg-foto's zoals die door de camera aangemaakt zijn gebruikt voor de albums maar voor deze serie heb ik de originele raw files op de PC omgezet waarbij ik om zo dicht mogelijk bij de door de camera aangemaakte JPG foto's te blijven, alleen te lichte gebieden donkerder en te donkere gebieden iets lichter heb gemaakt (vergelijk bijgevoegde foto CAM P1020580.JPG met bijgevoegde foto ZNR P1020580.JPG en bijgevoegde foto CAM P1020620.JPG met bijgevoegde foto ZNR P1020580.JPG). Ook heb ik af en toe de scheefstand gecorrigeerd.

De theaterzaal is een moeilijke en dus voor testen heel geschikte zaal om camera's te testen. Indirect flitsen via het plafond gaat niet want het plafond zit heel hoog en is donker.

4K Photo en Postfocus

Ik heb ook even met 4K Photo geëxperimenteerd. De drie verschillende mogelijkheden om een 4K burst-opname te maken zien er goed uit. Maar het selecteren van de frames uit zo'n burst-opname via het schermpje achterop de camera is lastig. Beter zou het zijn als de selectie van de frames voor de 4K-Photo's op een PC met betere monitor wordt gedaan. Om te onderzoeken of een 4K-Photo. De onderstaande foto's laten zien dat de autofocus van de camera snel genoeg is om scherpe foto's van dit soort verkeer te maken. Gemaakt met de 35-100 mm lens.

Een aanstormende truck.

Een langsrijdende truck met pantserwagen

Conclusie

De ervaring opgedaan en de resulterende foto's maken mij duidelijk dat deze camera heel geschikt is voor mijn fotografische zwerftochten en voor het maken van foto's tijdens evenementen.Fotograferen in een theaterzaal is een uitdaging.
Als ik niet al een camera had, waar ik blij mee ben, zou ik zeker overwegen om de Panasonic Lumix GX80 of de iets bredere maar ook duurdere Panasonic Lumix GX8 aan te schaffen.


Over Jan Bruijns

Ik maak graag foto's om iets voor later te hebben. De dingen die ik op een bepaald moment zie, wil ik graag vaker zien. Denk aan verjaardagen van opgroeiende kinderen, evenementen, vakantieadresjes. Ik sta, loop of zit als ik fotografeer, en dus zie ik dingen in het echt alleen vanuit die positie en hoef het dus alleen vanuit die positie te fotograferen. Wanneer ik naar een van mijn favoriete reislanden ga (Duitsland, Portugal, Spanje en Verenigd Koninkrijk) , fotografeer ik ook graag.

Meer informatie over Jan Bruijns vind je hier op zijn zoomprofiel