Meld je gratis aan
De Fujifilm X-T2 met retro body getest © Fujifilm Partner Review 8

25 september 2017, 13:07

Kleine en snelle systeemcamera's worden steeds populairder bij liefhebbers en professionals, zo ook de Fujifilm X-T2. Wanneer je van retrobody's houdt, zit je bij deze camera wel goed. Zoomer Amanda van der Lugt is met de X-T2 aan de slag gegaan. Haar gebruikerservaring lees je hier, met testfoto's.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

"De afgelopen weken mocht ik de Fujifilm X-T2 uitproberen, gaaf! Mijn verwachtingen waren hoog, aangezien er wel een prijskaartje aan deze camera hangt en hij overal goed staat aangeschreven. Ik was ontzettend benieuwd naar de kwaliteit van de camera en zijn werking. Gelukkig stelde Fujifilm me niet teleur, er ging een nieuwe wereld voor me open.

Vincent, Fujinon XF18mmF2.0 R.

Toen ik de camera uitpakte, werd ik meteen verliefd op de retrostijl waar Fujifilm bekend om staat. Diafragma, ISO, sluitertijd en de belichtingscompensatie zijn allemaal met een aparte grote knop op de body gemonteerd en zeer makkelijk te bedienen tijdens het fotograferen. Die knoppen zijn ook vast te zetten. Wanneer je door de zoeker kijkt en aan de knop van de belichtingscompensatie draait, zie je het licht zelfs veranderen. Het scherm is kantelbaar op drie verschillende manieren. Ik ben hier altijd voorzichtig mee, want wat als het scherm eruit valt ... Gelukkig heeft Fujifilm ervoor gezorgd dat dit stevig in elkaar zit. Het uitklapbare scherm lijkt me handig voor mensen die graag filmen, de X-T2 is hiervoor zeker een aanrader. De camera heeft namelijk nieuwe 4K-videomogelijkheden waarmee je zeer goede opnames kunt maken. De body zelf is ontzettend licht en de lenzen die ik erbij heb gekregen zijn compact, hierdoor blijft de hele camera aan de lichte kant.


Andrea, Fujinon XF56mmF1.2 R.

Ik heb met deze camera twee modellen gefotografeerd. Ik houd van rauwe foto's, en ging dus voor de ene serie naar een verlaten gebouw in Doel (een spookstad in België), en ik fotografeerde Andrea op een braakliggend terrein in Maastricht. Na een aantal shots werd ik verrast door de kwaliteit van de foto's. De kleuren spatten van het scherm af en de scherpte is geweldig. Op mijn computer werd ik nogmaals verrast toen ik één van de foto's wilde bijsnijden. Aan alle kanten haalde ik een groot stuk weg en de kwaliteit van de foto bleef ontzettend hoog. De X-T2 is ook nog eens snel: je kunt met 14 beelden per seconde fotograferen. Er zijn 325 scherpstelpunten, met de joystick naast het LCD-scherm kun je gemakkelijk een scherpstelpunt uitkiezen.


Clonmacnoise, Fujinon XF18mmF2.0 R.

Bij het fotograferen van de portretten heb ik gebruikgemaakt van de Fujifilm Fujinon XF56mmF1.2 R. Ik houd ervan om grenzen op te zoeken en fotografeer graag met een groot diafragma voor een dramatisch effect. Met het diafragma van F 1,4 of F 1,2 krijg je prachtige foto's waarbij de kwaliteit verbazingwekkend goed is. Ook heb ik de Fujinon XF35mmF1.4 R erbij gekregen. Deze lens is lichtsterk en zal een goede keuze zijn voor het fotograferen bij concerten. Ook zijn de kleuren bij deze lens heel mooi. De derde lens die ik kreeg om te testen is de Fujinon XF18mmF2.0 R. Een groothoekobjectief met een diafragma op 1/3 stop instelbaar, waarmee je het lichtinval goed kunt bepalen. Deze lens is lekker compact.


Andrea, Fujinon XF35mmF1.4 R.

Tijdens een familiebezoek in Ierland ben ik een dag naar Clonmacnoise gereden. Mijn oom nam mij en de rest van de familie mee naar deze indrukwekkende plek die rond het jaar 545 is opgebouwd. Er heeft een kathedraal gestaan en maar liefst zeven kerken. Clonmacnoise is een mooie maar lugubere plek waar veel mensen op af komen. Het was lastig een foto te maken zonder enthousiaste toeristen. Maar ik heb geprobeerd om het gevoel dat deze plek mij gaf, te vangen in de foto's.


Vincent, Fujinon XF18mmF2.0 R.

Ik kan concluderen dat ik de afgelopen weken rond heb gelopen met een juweeltje om mijn nek. De prijs van de camera is dan wel redelijk hoog, maar in verhouding met de kwaliteit zeker niet gek. Fujifilm heeft mij overtuigd en wellicht stap ik zelfs over. Ik en mijn foto-maatjes zijn het eens: deze camera laat alle andere toppers verbleken en kan op de troon gaan zitten. Met 24 megapixel en vele verbeteringen na de T1, heeft Fujifilm laten zien dat het een waardige camera op de markt brengt voor de professionele fotograaf. Helaas, aan ieder sprookje komt een einde, de testperiode zit erop ... maar de T-X2 staat zeker bovenaan mijn verlanglijstje!"

Over Amanda


Amanda van der Lugt is beginnend student aan de kunstacademie in Maastricht, waar ze de docentenopleiding Fine Art and Design in Education volgt. Al jaren is ze fanatiek bezig met fotografie. Portret-, straat- en concertfotografie interesseren haar het meest. Creatief bezig zijn en iedere dag in de weer zijn met haar camera, geven haar ontzettend veel energie. Over een paar jaar hoopt ze haar droom om zelfstandig fotograaf te worden waar te kunnen maken. Meer werk van Amanda kun je vinden op haar website: www.amandavanderlugt.nl