Meld je gratis aan
Een online portfolio maken? Zo doe je dat! © transip - wordpress - wordpress

10 oktober 2017, 10:31

Een beetje fotograaf wil natuurlijk laten zien hoe goed hij is. En waar je vroeger nog wel weg kon komen met een linkje naar een Flickr-account, wil je anno 2017 natuurlijk het liefst je eigen plekje op het internet hebben. Gelukkig hoeft het bouwen van een eigen website helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Een eigen website bouwen was vroeger nogal wat werk, en veel (amateur)fotografen kiezen er daarom nog steeds regelmatig voor een online dienst als Flickr of Photobucket te gebruiken om een portfolio te kunnen tonen. Maar een eigen website met een zelfgekozen domeinnaam, of een uniek e-mailadres is tegenwoordig in een paar klikken geregeld.

Bovendien ziet het er veel professioneler uit - zeker als je ook weleens zakelijk fotografeert. Het mooie is: je kunt beide diensten ook combineren.

Opslagruimte en dataverkeer

Als je een website wilt bouwen waar je je beste fotografische werk wilt
showen, is het slim om een pakket te nemen met veel opslagruimte. Het grote verschil in hostingpakketten zit vaak in de ruimte die je krijgt toegewezen: meer gigabytes kosten meer geld. Heb je veel grote foto's in hoge resolutie, dan zit je sneller aan je limiet dan je denkt. Ook de hoeveelheid dataverkeer die je krijgt is belangrijk. Dit verschilt weleens tussen de diverse aanbieders. Ook hier geldt dat je met veel of grote foto's, of veel bezoekers op je website al snel over je limiet heen raakt. Het is dus de moeite waard om op zoek te gaan naar een partij die genoeg dataverkeer aanbiedt. Bij bekende partijen zoals TransIP krijg je zelfs onbeperkt dataverkeer bij alle pakketten.

E-mail

Hostingpakketten bieden vaak verschillende opties aan voor het
aanmaken van e-mailadressen. Bij duurdere pakketten is het soms zelfs mogelijk een onbeperkt aantal e-mailadressen te maken, maar vaak heb je aan een handjevol adressen ook wel genoeg. Verschillende e-mailadressen zijn handig, zeker als je als professionele fotograaf je eigen bedrijf hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld een e-mailadres maken voor je administratie van waaruit je facturen stuurt, en een ander e-mailadres om met potentiële klanten te communiceren.

Catch-all

Misschien is het ook een slim idee om een 'catch-all'-mailadres aan te maken. Daarbij maakt het niet uit wat er vóór de @ komt te staan, want wat daar ook staat, het komt altijd bij je gekozen catch-all-adres terecht. Als rick@jouwfotografiewebsite.nl bijvoorbeeld je catch-all is, komen mails naar ric@jouwfotografiewebsite. nl of rikc@jouwfotografiewebsite. nl daar ook terecht. Dat is handig als je bijvoorbeeld
een ingewikkelde naam hebt die vaak verkeerd gespeld wordt, want ook mails naar verkeerd gespelde adressen komen gewoon bij je binnen.

WordPress

Als je eenmaal weet welk hostingpakket je het beste kunt kiezen, ben je er nog niet. Je moet dan de website zelf nog bouwen - maar geen nood, bij TransIP hoef je na het bestellen van je pakket zelf niets te installeren of met html-code aan de slag te gaan. WordPress wordt namelijk direct geïnstalleerd en daarmee kanten- klaar opgeleverd. Je kunt gelijk beginnen met het leuke gedeelte: het inrichten van je website en het kiezen van een passend thema. Hiermee komen je gemaakte foto's het beste tot hun recht. Allemaal zonder één regel code te typen.

Betaald

Je kunt overwegen te betalen voor een WordPress-theme. Veel themes zijn gratis, maar hebben wel beperkingen. Als je betaalt voor een theme krijg je daar vaak een wat uitgebreider ontwerp voor, maar ook ondersteuning voor wanneer er iets mis gaat of wanneer je hulp nodig hebt. Via Wordpress.org/ themes kun je door honderdduizenden gratis themes scrollen, terwijl je op Themeforest.net/category/ wordpress betaalde thema's kunt vinden. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid, want gelukkig is het mogelijk om te filteren op thema, zoals 'Creative' of 'Fotografie'. Zo kun je meteen zien welke thema's geschikt zijn voor jouw portfolio of slideshow.

Flickr

We hadden het eerder al over het gebruik van Flickr als portfolio, en als je toch gehecht bent aan die dienst, kun je die gewoon combineren met je eigen site. Via WordPressplug-ins is het mogelijk om foto's van Flickr of andere diensten ook te tonen op je eigen website. Dat is handig, want zo kun je een kleiner hostingpakket met minder opslagruimte nemen en toch al je foto's laten zien.

Zo doe je dat!

Nu je weet waar je op moet letten als je een eigen website wil bouwen, kun je snel aan de slag. Kijk bijvoorbeeld eens op transip.nl/zoom om te zien welke pakketten je hier allemaal kunt kiezen. Kies een domeinnaam, vul je gegevens in en ga naar betalen. Binnen het WordPress-dashboard ga je daarna meteen aan de slag met het aanpassen van je splinternieuwe fotografiewebsite. Met de kant-en-klare oplevering hoef je namelijk zelf niets te installeren: WordPress is namelijk al automatisch voor je geïnstalleerd. Fluitje van een cent!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn