Meld je gratis aan
5 x Betere foto's schieten met je smartphone © Samsung

27 december 2017, 10:04

De camera's van smartphone worden steeds beter maar helaas is dit nog geen garantie voor geslaagde kiekjes. Met onze 5 tips voorkom je zeperds en slagen je foto's wel.

Dit is een partnerbijdrage.

1. Hou je smartphone stil

Het klinkt misschien voor de hand maar het voorkomen van beweging is - zeker bij weinig licht - iets waarmee heel veel foto's een stuk scherper worden. Door gewoon even stil te staan, rustig te ademen en je smartphone met 2 handen vast te houden als je een foto maakt, kunnen veel problemen worden voorkomen. Hou er ook rekening mee dat het bij sommige camera's even duurt voordat de foto wordt genomen en dat het afdrukgeluidje en het daadwerkelijk maken van de foto niet altijd gelijk op gaan. Gebruik voor het beste resultaat de zelfontspanner en plaats de smartphone daarbij op een stabiele ondergrond of statief.

2. Zorg dat je lens schoon is

Je smartphone zwerft een groot deel van tijd rond in je broekzak of tas. En als je 'm tevoorschijn haalt, is de kans groot dat er vette vingers op de lens komen. Het is dan ook zaak om je lens regelmatig even schoon te maken, liefst met een speciaal doekje. Het ligt er voor de hand maar wordt door een groot deel van de smartphonebezitters toch vaak over het hoofd gezien.
Heb je een smartphone met een cameralens die iets uitsteekt? Voorkom dat hier krassen op komen door je toestel van een hoesje te voorzien waarmee dit soort beschadigingen worden voorkomen.

3. Speel met de focus

Druk niet zomaar af maar gebruik de focusfunctie van je smartphone door het onderdeel van de foto dat je scherp wil hebben met je vinger aan te raken. Sommige camera's beschikken over gezichtsdetectie en doen dit automatisch wanneer je een portret schiet. Hou er wel rekening mee dat je niet voor 100% op deze functie kunt vertrouwen, zeker niet als je een groepsfoto maakt. Nieuwe smartphones als de Samsung Galaxy S8+ beschikken daarnaast over Selectieve focus. Dit is een erg slimme functie waarmee het mogelijk wordt om achteraf de scherptediepte van foto's aan te passen.

4. Probeer verschillende foto-apps

Standaard beschikt je smartphone over een app waarmee je foto's maakt. Er zijn echter tal van foto-apps beschikbaar waarvan sommige zich zelfs speciaal richten op een bepaalde type fotografie zoals panorama's, voedsel, natuur of portretten. Vaak kan dit tot verrassende resultaten leiden.
Extra tip: vermijd in alle gevallen digitale zoom. Hiermee worden je foto's vaak alleen maar mee opgeblazen en onscherp.

5. Maak gebruik van het licht

Licht is een essentieel onderdeel om je foto's spannend te maken en iets waar je zeker mee moet spelen. En omdat de kleine lensjes van de meeste smartphones erg gevoelig zijn, raden we je aan om ervoor te zorgen dat ook over voldoende omgevingslicht beschikt. Zo niet, dan zal dit - zeker bij inferieure smartphone-camera's resulteren in onscherpe beelden en veel ruis. Beschik je over de nieuwste Samsung Galaxy? Gebruik dan de Pro-modus om zaken als ISO, sluitertijd en belichting voor een maximaal resultaat handmatig in te stellen.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.