Meld je gratis aan
Review: Sigma 50mm F1.4 DG HSM | Art © sigma, objectief, 50mm, Art

29 april 2014, 12:26

De Art-serie van Sigma belooft de allerhoogste prestaties voor een aantrekkelijke prijs. Maakt het Japanse bedrijf met deze nieuwe 50mm-prime die belofte waar?

Het Japanse merk Sigma staat bekend als maker van alternatieve objectieven voor de bekende cameramerken met een concurrerende prijs. Die opzet zorgde ervoor dat in het high-end segment de professionals het merk een beetje links lieten liggen. Die tijd is met de nieuwe Art-lijn definitief voorbij. Sigma ging in deze serie opeens glaswerk ontwerpen dat met de bekende cameramerken in de top moest concurreren.

Mooi en imposant, dat zijn de eerste twee woorden die je te binnen schieten als je dit nieuwe 50mm-objectief in je handen neemt. Een metalen vatting, grote glaselementen en werkelijk prachtig afgewerkt van vatting tot zonnekap. Het ontwerp ging in vergelijking met de voorganger danig op de schop. Het werden dertien elementen in acht groepen en dat is redelijk complex vergeleken met concurrerende ontwerpen. Het grote frontelement zorgt ervoor dat de filtermaat van het objectief 77 mm is. Een voor een standaardprime imposant ontwerp dus. Dat maakt het overigens niet meteen een objectief waarmee je als straatfotograaf onopgemerkt je plaatjes schiet.

Scherpte

Dit objectief zet al bij volle opening hoge scherpte neer. Bij twee stops diafragmeren is het beeld al scherp van hoeken tot het centrum. Ook bij fullframe gebruik. Er is een lichte mate van vignettering waarneembaar bij volle opening. Een effect dat al snel verdwijnt na twee stoppen diafragmeren. Vertekening is nagenoeg afwezig bij dit objectief. Het wordt misschien nu wel een beetje voorspelbaar; maar ook de chromatische aberratie is erg laag in de hoeken, zelfs bij hoge contrasten.

Sigma verraste ons al eerder met de 35 mm F1,4 variant in deze Art-serie. Dat was ook al zo'n prachtig lichtsterk objectief waarmee Sigma haar aspiraties om mee te spelen in de topregionen compleet waarmaakte. Deze nieuwe 50mm F1,4 sluit daar bij aan en legt de lat wederom erg hoog. Nu zijn de gevestigde camerafabrikanten weer aan zet om hun topobjectieven naar een hoger plan te tillen.

Plus- en minpunten
bouwkwaliteit
beeldkwaliteit
stille en snelle AF
korte slag handmatige scherpstelling
zwaar en fors

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

    ModelSigma 50mm F1.4 DG HSM | Art
    Prijs€ 849,-
    LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070, www.sigmabenelux.com
    Brandspuntafstand50 mm; beeldhoek bij aps-c 75 mm
    LichtsterkteF 1,4
    Aantal diafragmalamellen9
    Objectiefconstructie13 elementen in 8 groepen, met SLD en asferische elementen
    Maximale reproductiemaatstaf0,18
    Optische beeldstabilisatienee
    Scherpstellenhandmatig en autofocus, 40 cm tot oneindig
    Filtermaat77 mm
    Gemaakt voor sensorformaatfullframe, DX, aps-c
    BeschikbarevattingenNikon, Canon, Sigma, Sony
    Gewicht/ Afmetingen objectief815 gram/8,5x9,9 cm

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Photodoos op 2 januari 2015 om 15:47

Uit reviews uit andere bladen komt ook naar voren dat dit een prachtige lens is, maar ze geven ook allen aan dat de autofocus er nogal eens naast zit, dat lees ik hier niet.

Photodoos op 2 januari 2015 om 16:01

en de Bokeh is niet echt mooi.

avaghon op 13 mei 2014 om 14:12

Mijn zoon heeft recent de 35 mm variant gekocht, maar wat een lens. Bouwkwaliteit is heel indrukwekkend, het glas zo helder. Geen vertekening of vignettering en een geweldig bokeh. Verder ook een erg fijne manueel focus.

Ik vind het, zeker voor de prijs, een super lens. De 50mm lees ik ook erg veel positieve dingen over dus...

escaping op 6 mei 2014 om 09:01

kan dit artikeltje niet als een review zien, je zou een dergelijk artikel kunnen onderbouwen met voorbeeldfoto's op de gekozen diafragma's bijvoorbeeld. Het lijkt me een fantastische lens en tja natuurlijk is een lens met zo veel elementen wat zwaarder maar dat is dan toch geen minpunt? Een stelling voor dat geld heb je 5 x een plastic fantastic neem ik maar niet serieus

FAT69 op 3 juli 2014 om 08:51

Ben ik helemaal mee eens
Ik vraag me af of ze de lens überhaupt in de handen hebben gehad en de punten telling snap ik ook niet zo,
Het is iets als grammen wegen op een weegbrug voor vrachtwagens

Sadnessforever op 4 mei 2014 om 21:17

Ik zal eerlijk zijn, heb de plastic fantastic (weggegeven aan mijn schoonmoeder) en de Canon 50 1.4 (ingeruild voor de Sigma 50 1.4A) niet meer. Nu wel de Sigma; op een APC-S als een Full Frame zijn de platen die ik maak VEEL beter. Ik ben van mening dat het de investering absoluut waard is! Mochten overigens mensen zeggen dat met het stoppen naar F4 hun lens net zo scherp is; misschien is dat (gedeeltelijk) waar, maar je mist de mogelijkheid om binnen met veel minder licht te schieten waarbij deze lens vanaf 1.4 echt over het volledige frame scherp is. Simpel; de een schiet met een plastic fantastic omdat dat voldoende voor hem/haar is, de ander schiet met dit apparaat (of de Carl Zeiss als je echt veel geld over hebt) omdat je meer wil halen uit het plaatje en bereid bent ervoor te betalen. Niet een lens voor beginners maar zeker een aanrader!

Photodoos op 2 januari 2015 om 15:44

Een Carl Zeiss 50mm 1.4 is bijna €200 goedkoper, maar heeft geen autofocus. De Sigma is trouwens wel scherper dan deze Zeiss, maar scherpte zegt ook weer niet alles over een objectief.

thernastaff op 2 mei 2014 om 13:43

Koop je dus 5x de plastic fantastic voor, het bokeh zal iets mooier zijn, de scherpte zal iets beter zijn, de bouwkwaliteit is natuurlijk super en
geweldig dat je een klomp van 815 gram ipv 185 gram mag meeslepen waarbij je voor een filtertje en passant zo'n 60% duurder uitbent.
Vignettering die verdwijnt na 2 stops knijpen? sorry maar dan krijg ik kromme tenen, voor zoveel geld meer als het goedkope alternatief wil ik een vignetteringsvrij objectief zien.
plusje: Snelle AF? een 50mm? alles wat hedentendage gemaakt wordt met een servootje is razendsnel, zelfs die plastic fantastic is nog behoorlijk snel zonder AF-S
plusje: Handmatig korte slag? imho is een wat langere slag dan juist erg prettig.
Prijsprestatie 4 cams lijkt me dan ook wat overdreven

Kapsalon op 26 mei 2014 om 16:05

Het bokeh, de scherpte en het contrast zijn niet een iets beter, maar significant beter. Niet iedereen gebruikt filters. Filters zorgen soms voor ongewenste effecten. Als je toch een filter wil en de Sigma 50mm Art kunt betalen, dan denk ik dat een fatsoenlijk UV filter een goed haalbare extra investering is. Als je kromme tenen krijgt van de optische resultaten van de Sigma 50mm Art, dan vraag ik mij af waarom je met je budget lens wel tevreden bent. Alle waar naar zijn geld. Niet alle 50mm objectieven zijn even vlot met scherpstellen. Probeer de Nikon 50mm f/1.4G eens. Oude objectieven met een directe 'schroevendraaier' aandrijving zijn misschien nog best snel, maar er is ook zoiets als accuraatheid.

Anyway, ik vind het een beetje sneu om te gaan zeuren over iets wat niet direct de beste oplossing voor jou is. Als je het artikel niet kunt betalen, als het te zwaar voor je is of als het niet goed genoeg is, dan koop je het niet en blijf je werken met wat je hebt. Ik vind de optische prestaties van deze Sigma 50mm Art echt heel erg goed, ongeacht het gewicht en de prijs.

ChrisFLKG op 30 april 2014 om 16:29

Ik heb de voorganger, de Sigma 50mm f1.4. Een geweldige portretlens die nieuw 429 en 2e hands voor zo'n 260 euro te vinden is. Deze nieuwe is wel erg prijzig.

jbergers4 op 30 april 2014 om 00:04

Gewoon duur.Kan je beter de Nikon 50mm f1.8 nemen.Deze is lichter,wel iets minder goed,maar niets zo lomp en zwaar.

Kapsalon op 26 mei 2014 om 19:49

Het verschil is niet 'iets', maar significant te noemen. Foto's gemaakt met deze nieuwe Sigma zijn scherp, hebben een mooi contrast en een aangenaam bokeh. Zelfs bij diafragma f/1.4 is het centrum al acceptabel scherp. Alle andere objectieven die ik gebruikt heb, waren pas echt scherp vanaf ongeveer diafragma f/2.8 (of hadden geen autofocus). Bij dat diafragma is de Sigma echt supperscherp en overtreft hij alle andere objectieven, behalve de Zeiss Otus. Het verschil tussen de Otus en de Sigma is echter verbazingwekkend klein. Ik snap niet wat mensen te zeuren hebben over de optische prestaties van dit objectief. Ik bedoel, wat wil je nog meer dan?

Ik begrijp wel dat het gewicht en de omvang voor sommigen een brug te ver is. En in dat geval is de keuze snel gemaakt; gebruik een goedkoper, maar optisch inferieur objectief. De prijs vind ik passend voor een dergelijk goed presterend objectief. Die is in vergelijking met andere producten op de markt heel redelijk. De prijs is alleen te hoog, als je er zelf geen geld voor (over) hebt. De enige twee alternatieven die ik zo snel kan bedenken zijn de Canon 50mm f/1.2 USM en de Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4. Zoek daar de prijzen maar even van op. De optische prestaties van alle andere objectieven, zelfs de nieuwe Nikon 58mm f/1.4 (dat noem ik pas te duur voor wat je krijgt!) verbleken simpelweg bij die van de 50mm Sigma Art. De 35mm f/1.4 Art is goed, maar dit objectief is echt een kick in the *ss voor de rest van de fabrikanten.

Dus mannen en vrouwen fotografen, naar de sportschool, opdat ook jullie de Sigma naar ongekende hoogten zullen tillen.

p9 op 29 april 2014 om 15:14

Zeker een topper....

Sake-van-Pelt op 29 april 2014 om 12:51

Volgens verschillende reviews zou deze lens even scherp zijn als de 55mm Zeiss Otus van €4000.

http://www.imaging-resource.com/news/2014/02/28/first-test-pics-of-sigma-50mm-f-1.4-put-it-on-par-with-zeiss-otus-55mm-f1.4

hondenliefhebber op 19 oktober 2015 om 22:30

Het is een prima lens ook op mijn D800 Veel en veel beter dan de Nikon 50 mm 1/4
Geen moment spijt gehad van de aankoop