Meld je gratis aan
Review: Nikon D810 © Nikon, D810, review, Nikon D810

10 juli 2014, 10:50

De nieuwe Nikon D810 is de opvolger van zowel de D800 als de D800E body's. Met nieuwe, extra gevoelige 36 megapixel sensor en zonder anti-aliasfilter, voor extra scherpe beelden.

Precies twee jaar geleden introduceerde Nikon de D800 en de D800E. Twee high-end reflexen voorzien van een fullframe megapixel sensor die de 36-megapixelgrens verpulverden. Beide camera's zetten de nieuwe standaard op het gebied van resolutie, scherpte en contrastomvang in hun prijsklasse.

Moiré

De Nikon D800E kwam zonder anti-aliasfilter en was daardoor iets scherper dan de Nikon D800. Dat filter maakt het beeld namelijk bewust ietsje zachter, voor minder moiré. Maar in de praktijk is de kans op moiré vrij klein. Alleen als je veel mode of architectuur fotografeert, zul je het wel eens tegenkomen. De fijne repeterende patronen in stoffen en bouwwerken leveren dan soms storende kleur- en beeldinterferenties op.

Nieuwe fullframe sensor

Deze nieuwe Nikon D810 is de opvolger van zowel de D800 als de D800E. Voorzien van een nieuwe 36 megapixel sensor, zonder anti-aliasfilter. Nikon levert de laatste tijd meer body's zonder filter en trekt die trend met de D810 door. Het levert gewoon scherpere beelden op. Moiré is gelukkig vaak wel met software grotendeels te verwijderen. Adobe Lightroom en Nikon Capture NX 2 zijn bekende betaalde softwarepakketten. Nikon levert sinds deze zomer de gratis Capture NX-D applicatie, waarmee je kleur moirépatronen uit je raw-bestanden kunt filteren.

Gevoeliger

De nieuwe sensor van de Nikon D810 is naast iets scherper ook lichtgevoeliger. Samen met de Expeed 4 beeldprocessor loopt het iso-bereik van 64 naar 12.800. De lagere lichtgevoeligheid is prettig voor landschapsfotografen, omdat in deze stand de contrastomvang nog een tikje groter wordt. Zodat zowel de diepe schaduwen op de grond als de heldere hoge lichten in de wolkenlucht goed weergegeven worden. Productfotografen zullen vooral de net iets hogere scherpte in deze lage gevoeligheid gaan waarderen. Voor videografen is de lage iso-waarde prettig, omdat ze iets minder snel naar hun grijsfilters hoeven grijpen, die ze vaak nodig hebben om met open diafragma te filmen. Vergeleken met de Nikon D800 (review) presteerde de D810 in de test met gelijke hogere iso-waardes een stukje beter. De kleurruis wordt iets beter onderdrukt terwijl de scherpte beter behouden blijft

Bewegend beeld

Op videogebied verdubbelt de Nikon D810 de framerate. De camera kan in 1080p met maximaal 60 bps uit de voeten. Nog geen 4K resolutie dus voor deze nieuwe Nikon. Er kan tegelijk ongecomprimeerde video worden opgenomen via de hdmi-uitgang als gecomprimeerd intern op de geheugenkaart worden opgeslagen. Maar er is meer voor videoliefhebbers. Totale controle over diafragma, sluitertijd en audio bijvoorbeeld tijdens het filmen. Maar ook het volledige automatische iso-bereik en de mogelijkheid om een vlakke contrastcurve in te zetten maakt de postproductie van video's een stuk makkelijker.

Stil

De Nikon D810 kreeg een vernieuwd spiegelhuis. Niet alleen vermindert de nieuwe constructie daardoor cameratrillingen met minder kans is op onscherpte. Net zo belangrijk is dat de D810 een stuk stiller is geworden. Dat laatste is totaal onbelangrijk als je in een vol sportstadion aan het fotograferen bent. Maar bijna essentieel als je in een kerk bij een trouwerij onopvallend je opnames wilt schieten.

Snel en praktisch

Door de nieuwe beeldprocessor en sensor steeg de burstrate van 4 naar 5 bps in volle 36 megapixel resolutie. Als je in DX-formaat fotografeert met een batterijgrip eronder schroef je dat op naar 7 bps. Snel, maar niet opzienbarend.

Vernieuwend

Nikon in deze Nikon D810 heeft een aantal vernieuwingen ingebouwd. Bijvoorbeeld de belichtingsmethode die vooral kijkt naar de hoge lichten in je beeld zodat die niet snel overbelicht raken. Ideaal als je veel theaterfotografie doet en je onderwerp in de volle spotlights staat, vaak voor een donkere achtergrond. Nog een praktische optie is Raw S. Als persfotograaf heb je lang niet altijd de volle resolutie nodig, maar is raw wel essentieel met slecht licht. De beeldprocessor verkleint de opname dan razendsnel tot een kleiner raw- formaat. Het ter plekke verwerken tot een goed belichte opname gaat dan sneller en hetzelfde geldt daarna natuurlijk voor het versturen via een soms bijna antiek gsm-netwerk.

Overstappen

Er was al nauwelijks iets op de Nikon D800 en D800E aan te merken. En al helemaal niet toen de winkelprijs na verloop van tijd behoorlijk ging zakken. De D810 is in alle opzichten een stukje beter, sneller, gevoeliger en de opnames zijn scherper en bevatten minder ruis. Met een adviesprijs van 3300 euro voor de D810 is dat waarschijnlijk niet genoeg om D800 bezitters meteen te verleiden om over te stappen. Maar voor ieder ander die ook in de wereld van fullframe high-res opnames wil starten waarschijnlijk een belangrijk ijkpunt.

Plus- en minpunten
fullframe 36 megapixel sensor
geen anti-aliasfilter
1080p, 60 bps video
stiller fotograferen
iso 64-12800
geen custom settings draaiknop
geen wifi
stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,7

Specificaties

    ModelNikon D810
    Prijs€ 3300,- (body)
    LeverancierNikon, tel. 0900-122564
    Sensor24x35,9 mm cmos-sensor, fullframe, 36,3 megapixel
    Resolutie7360x4912, 5520x3680, 3680x2456
    Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
    Lichtgevoeligheidiso 64-12800 en automatisch
    Burstratemaximaal 5 bps met ingeschakelde AF
    Opnameformaatraw, tiff, jpeg (3 verschillende compressies), mov (h.264, mpeg4)
    Soort lenzenNikon F vatting
    Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
    Zoekeroptisch, 100% beeld
    LCD-monitor3,2 inch tft lcd-display, 1.229.000 pixels
    Gewicht/ Afmetingen body980 gram/14,6x12,3x8,1 cm

Reacties (18)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Pauldb op 15 januari 2015 om 12:07

Wat betreft de minpunten:
Ik neem aan dat je bij de D810, net als bij de D700, kunt beschikken over custom-menu instellingen. Op mijn D700 heb ik 4 presets instellingen waarvan ik er 2 regelmatig gebruik. Dus een custom draaiknop lijkt me niet echt noodzakelijk, wel gemakkelijker en sneller toegankelijk. Op mijn D600 zitten 2 custom-instellingen op de draaiknop, die ik (nog) niet gebruik.
Het valt mij op dat bijna iedereen wel een WiFi op een camera als een soort 'must have' brult. Ik begrijp het nut van een WiFi op een camera. Maar niemand die zich bekommert om de snelheid van zo'n WiFi. De huidige, meest gebruikte snelheid is 2.4GHz. Tegenwoordig is een WiFi met een snelheid van 5GHz beschikbaar. Als je al die bestanden van een 36Mp camera naar je PC wilt overpompen, dan zal een 5G WiFi een verademing zijn.
Overigens overweeg ik mijn D600 weg te doen en die te vervangen door de D810.

Nico-Ouburg op 15 januari 2015 om 13:03

als je veel concert foto's maakt zou ik de D750 overwegen, die heeft veel betere autofocus bij slecht licht dan de D810

Pauldb op 15 januari 2015 om 16:21

Je hebt gelijk. Ik heb de D750 overwogen. Voor de D750 en D810 heb ik 'eindeloos' op voonamelijk Engelstalige sites de reviews gelezen. Omdat ik ook veel aan macrofotografie doe, is voor mij de D810 het meest voor de hand liggend, vanwege de resolutie en de mogelijkheid te 'croppen' met behoud van kwaliteit.

Nico-Ouburg op 15 januari 2015 om 16:38

over macro kan ik niets zinnigs zeggen of adviseren, maar het is en blijft elke keer weer een hele zoektocht bij een upgrade van spulleboel

Nico-Ouburg op 12 januari 2015 om 21:46

Ik heb sinds half december mijn D700 ingeruild voor een D810 en heb eigenlijk een beetje spijt. De ergonomie is geweldig, ben enorm blij met de stillere sluiter, maar de lichtgevoeligheid is beslist minder waardoor je sneller in de hogere ISO waarden komt met als echte teleurstelling meer ruis dan ik bij de D700 gewend was.

Volgens het service centrum van Nikon is er niets mis met mijn D810 maar stilletjes verlang ik er soms wel een beetje naar terug.

Pauldb op 15 januari 2015 om 12:30

Ik kan mij de lichte mate van teleurstelling voorstellen. De D700 is een voortreffelijk toestel. Ik heb honderden foto's geschoten tijdens optredens van bands. Daarbij wordt een flitser NIET gebruikt, want dat is gelijk als vloeken in de kerk. En de resultaten mogen er zijn. Overigens maak ik zelden gebruik van een flitser. Het resultaat verknalt de sfeer.

rtx100 op 19 juli 2014 om 00:25

Beste Zoomers,

Het is altijd leuk al er iets nieuws is bij het foto gebeuren, zeg wel nieuw .
In 2008 kocht ik mij een Nikon D3 het nieuwe vlagenschip van Nikon .
Dit stond voor zeer robuust, betrouwbaar en pro segment .
Ik heb ruim 12.000 klik’s is altijd met de nodige zorg behandeld !

Drie weken geleden ben ik naar Scheveningen geweest met de motor en met mijn D3 en sigma 50-500 in een lowepro fototas in de haven viel mijn tas gewoon om op de rug leek niets ergs .
Van geen kwaad bewust wil ik aan de overzet een foto nemen en alles ziet zwart ik probeer de sigma los te maken maar die spande enorm hard eens los viel de spiegel van de D3 op de grond in een hoopje vuil ! wat bleek nu aan de hand door het omvallen, de bajonet van de sigma en de Nikon hebben een knik beweging gemaakt door beide zwaar gewicht en de bajonet verwrongen hoe die spiegel los gekomen is weet ik niet maar leek later door wat te zoeken op internet een zwak punt te zijn van Nikon als ook het afbladeren van de zwarte verf in de donkere kamer huis en het oplossen en loskomen van de rubbers aan de body als ook de rubber rond de objectieven na 3jaar voor een toestel van 4000€ had ik wel wat anders verwacht ! zelf heeft de spiegel een probleem bij de Nikon D800 met een 14-24 2,8 objectief .

Ondertussen brengen ze maar altijd nieuwe modellen uit zonder daar iets aan te doen het zijn zorgen voor later te kosten van de gebruiker na de garantie periode van 2jaar. Ze bewijzen eigenlijk dat je beste elke twee jaar een nieuwe koop, ze doen er dan nog elke keer even 1000€ bij.
Maar dit is nog niet alles als je toestel aanbied voor herstelling vagen ze maar even 70€ dossier kosten en 30€ bestek kosten die je terug krijg wanneer je het laat herstellen. Een vaste tarief hebben ze niet zoals nieuwe spiegel plaatsen afstellen rubbers vernieuwen, je moet maar geloven wat ze op de herstel bon schrijven .

Om dat ik op 20 juni een race in Oostende België moest fotograferen, heb ik dan maar de spiegel zelf gemonteerd ( niet gemakkelijk maar is toch gelukt met een aardig truckje ) alles werkt weer naar behoren (voorbeeld foto’s http://foto4fun.deweegschaal.be/#!home ) maar de spiegel is zeer vuil en kan het niet echt meer proper krijgen dus er moet een nieuwe in!
Maar ja, je kunt geen onderdelen krijgen bij Nikon gewoon niets zelf geen schroefje ! ! ! ! dus 100% tegen de consumenten belangen van de Europese gemeenschap = dat je geen remmen kunt kopen voor je auto zo erg ! ! !
Stel je nu voor dat ik geen spiegel kan kopen van 126€ voor mijn Nikon D3

Mensen wat zijn wij bezig ! laten wij ons inpakken in het digitaal tijdperk !

MVG Dhont Guy

p9 op 14 juli 2014 om 12:11

Ben benieuwd ...hoe hij de scherpte weergeeft....dus een nageltje van een lieveheersbeestje..en geen egale scherpte over de gehele plaat ...wil het focus punt herkennen,waar die zit...
Vind het wel een manco ,bij de voorgangers...want die hebben dat...

RonVer1960 op 10 juli 2014 om 18:46

anno 2014 nog steeds geen beweegbaar achterschermpje ! Only a Sony word het devies ook stukken beter voor je portemonnee ....

jowie62 op 10 juli 2014 om 18:52

Doen..! Het is net als met auto's, ik ben VW man, ik hoef geen toeters en bellen, wil je dat wel , dan koop je een vooral niet duits merk, zo is het ook met een camera, geef mij maar een Nikon, toeters en bellen die ik niet nodig heb hoef ik dan ook niet... Gelukkig mogen we allemaal zelf de keuze maken..! Groet Johan

RonVer1960 op 11 juli 2014 om 12:27

Als Audi man prefereer ik toch liever een camera die in techniek vooruit streeft net als het automerk waarin ik rijd

chris-hornung op 14 juli 2014 om 19:06

Ach die techniek zit ook in een VW of Japanner. Als je Audi rijdt kun je volgens mij gemakkelijk een D810 er bijnemen al is het maar voor de status toch Ronald?

Groeten Chris Hornung

RonVer1960 op 18 juli 2014 om 21:25

zolang Nikon op het duurdere segment camera's geen beweegbaar achterschermpje zet word het geen Nikon bij een FF keuze Chris en de A7R van Sony is bakken goedkoper dan kun je meteen een vakantie naar Bali erbij boeken

EvoX op 10 juli 2014 om 16:58

2014 en nog steeds geen WiFi en ook geen GPS? Hoe laat je zoiets banaal(s) als dit achterwege, en dan ook nog een dikke schandalige 3300 Euro vragen? Wou switchten van Canon naar Nikon maar na dit te hebben gelezen? Een vette nee!!!

jowie62 op 10 juli 2014 om 18:48

Je hoeft niet over te stappen hoor..!

amused op 10 juli 2014 om 18:30

canikon zal altijd de kat uit de boom kijken, en eerst andere fabrikanten laten experimenteren en pas daarna pas zelf implenteren. En wanneer ze het eindelijk hebben, proberen ze het eerst uit met een lagere segment. Hiermee 'luisteren' ze zogenaamd naar de fotograaf die alleen wil fotograferen.
Een van de vele redenen waardoor ik en vele anderen met mij overstappen naar een ander systeem. Olympus, Fujifilm en Sony zijn de merken waar je naar moet kijken wil je kijken naar progressie. Het tijdperk van spiegel is sowieso al bijna voorbij. Het is alleen de vraag wanneer.

PeterE3 op 15 juli 2014 om 20:02

Amused, ik ben de gelukkige met zowel een D800E als een Fujifilm X-E1. Alletwee top materiaal, maar als het erop aan komt, dan is een spiegelreflex toch de beste keuze. Die maakt direct een foto, als je de knop indrukt, waar de Fujifilm even tijd nodig heeft. Maar ook ik ben er van overtuigd, dat het slechts een kwestie van tijd is, dat spiegelloos hetzelfde presteert.

amused op 17 juli 2014 om 14:55

Misschien is fujifilm wat trager, ben ik het met je eens, maar mijn Olympus E-M1 doet er niks voor onder