Meld je gratis aan
Review Velvet 56 © IDG NL

3 juni 2015, 20:00

Een tijdje geleden werd Andrea benadert door Lensbaby USA of zij de nieuwe Lensbaby Velvet 56 wilde testen.

Bij het fotograferen met een wijd open diafragma belooft Lensbaby een soft focus uitstraling als in oude films of op oude foto's. Eerlijk gezegd ben ik niet gelijk fan van een soft focus uitstraling in een foto. Ik mis daarin vaak een punt van scherpte. Dat was ook de reden waarom ik de Soft Focus optic nooit gebruikte van Lensbaby. Lensbaby heeft me al zo vaak verrast, dus was ik toch wel erg nieuwsgierig naar wat deze nieuwe Lensbaby Velvet 56 mij te bieden zou hebben. Ik had geen idee wat ik verder kon verwachten, maar uiteraard was mijn eerste gedachte dat het weer een 'buig-lens' zou zijn. Toen de Velvet 56 in een mooie beschermhoes bij mij arriveerde werd ik echter compleet verrast: niks geen 'buig-lens' maar een vaste 56 mm lens. Wat me verder gelijk opviel, was dat de lens solide aanvoelt en beslist zwaarder is dan de overige lenzen van Lensbaby.

Technische gegevens

De Velvet 56 is een handmatig 56mm F1.6 objectief voor zowel portretten als macro. De maximale macrovergroting van de Velvet 56 is 1:2 met een minimale scherpstelafstand van 12,7cm. De lens heeft 9 diafragma lamellen die voor een mooi zacht bokeh zorgen. De Velvet 56 is te verkrijgen in twee uitvoeringen, namelijk standaard zwart en een metaalkleurige speciale editie.


Links F2.8, rechts F2.8


F1.6

Twee dagen later ga ik gewapend met de Velvet 56 op pad. Het handmatige scherpstellen van de Velvet 56 werkt erg soepel en prettig en is voor mij een pré omdat ik altijd handmatig werk bij mijn fotografie. Ben je dit niet gewend, dan is dit even wennen maar je zult je er snel mee vertrouwd voelen. De lange draaislag van 'oneindig' naar 'macro' is opvallend. Ik moet daar even aan wennen, maar het stoort me verder niet. Ik werk immers altijd in de macro-stand.

Net als alle andere lenzen van Lensbaby is dit geen digitale lens maar een mechanische lens en communiceert daarom niet volledig met de body. Daardoor zijn de diafragma waarden niet meer terug te herleiden in een fotoprogramma. Voor de test maak ik telkens een serie van 3 foto's met diafragma F1.6, F2 en F2.8. Bij deze diafragma-waarden komt de 'soft focus' uitstraling ook het beste naar voren. Bij hogere F-waarden wordt het resultaat steeds scherper en verdwijnt de soft focus steeds meer.


Links F1.6,midden F2, rechts F2.8


Links F1.6, recht F2


Links F2.8, recht F4

Het vergt mij de nodige oefening om met diafragma F1.6 enige scherpte in het beeld te krijgen. Na veel geëxperimenteer in een veld met narcissen begin ik de lens wat beter aan te voelen. Voor deze grote bloemen moet ik wat meer afstand nemen om ze goed in beeld te brengen en ik merk dat ik het dan makkelijker vind om enige scherpte te krijgen met F1.6.
Bij een dergelijk diafragma komt er ook al snel een enorme hoeveelheid licht binnen. Dit moet je dus goed in de gaten houden en op tijd corrigeren om overbelichting te voorkomen.
Normaal gesproken heb ik een lens snel onder de knie, maar deze 'new born' weet mij goed uit te dagen. Na de lens een aantal keer mee op pad te hebben genomen, krijg ik er steeds meer plezier in. De lichtsituaties krijg ik beter onder controle waardoor de resultaten snel verbeteren. Mijn ervaring is dat iedere lichtval bij deze lens telkens weer een iets andere benadering vergt om de softfocus en scherpte mooi te laten uitkomen. Kortom, een uitdagende lens, maar wel één met prachtige resultaten.

Mijn favoriete diafragma's zijn F1.6 en F2. Hierbij komt de soft focus uitstraling het beste tot zijn recht. De functie meervoudige belichting op je camera hoef je nu niet meer te gebruiken om een dergelijke sfeer te creëren, want deze lens doet dat 'als vanzelf'.


Links F1.6, recht F2


F1.6

Na de vele macrofoto's probeer ik ook nog een aantal overzichtsbeelden uit. Op hogere diafragma's geeft hij een hele mooie scherpte. Met F1.6 tot en met F2.8 zie je ook hier duidelijk een fluwelen gloed over de foto's wat een 'ouderwetse' uitstraling geeft.


Links F2.8, rechts F1.6 met een klein diafragma zul je wel vertekening in de hoeken gaan zien zoals je hier rechts duidelijker ziet dan links.


Links F1.6, rechts F2


Links F1.6, rechts F2

Voor portretten heb ik de lens verder niet uitgeprobeerd, maar op de site lensbaby.com kun je hiervan prachtige resultaten vinden.

Conclusie

De Velvet 56 is een bijzondere lens die beelden maakt met een absoluut sfeervolle en romantische uitstraling. Anders dan anders. Lensbaby heeft met deze lens weer iets unieks op de markt gezet, waardoor ik nu ook fan ben geworden van soft focus . Voor mij een prachtige nieuwe uitdaging met schitterende resultaten. De prijs is niet gering, maar daar heb je dan ook iets speciaals voor.

Meer beelden van de Velvet 56 kun je vinden op mijn Lensbaby inspiratie pagina.

avatar

Ik ben Andrea Gulickx en mijn passie is macrofotografie. Ik geef workshops in macrofotografie en Lensbabyfotografie. Daarnaast fotografeer ik voor diverse magazines. Wil je meer informatie of vind je het leuk om mijn portfolio te zien, neem dan een kijkje op mijn website. www.andreagulickx-photography.nl

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
chris-hornung op 7 juni 2015 om 22:50

Soms doen verschrikkelijke kleuren van gebouwen pijn aan je ogen is maar dit gewoon mooi werk Andrea. Diafragma f/1.6 en f/2.0 zijn subliem. Als je verschillende lenzen hebt van Lensbaby dan wordt het fotograferen in het veld bijzonder creatief! Mag ik graag zien!

Groeten Chris

Andrea66 op 8 juni 2015 om 18:35

Dank je Chris en jij kan het weten Groetjes Andrea

Henk Siteur op 4 juni 2015 om 15:37

Deze vreselijke vorm van onscherpte vind ik pijn doen aan de ogen!

Shooting op 4 juni 2015 om 21:48

deze reactie kwam mij ook al bekend voor , wekt toch je interesse dan zeker?

Andrea66 op 4 juni 2015 om 21:45

Hai Henk dat zei je vorige keer ook al bij mijn review, wel leuk dat je toch even komt kijken dank je wel Ieder wat hij leuk vind. Groetjes Andrea

Shooting op 3 juni 2015 om 21:06

Mooie en heldere uitleg Andrea, en hele mooie resultaten! die gezien mogen worden.
De soft focus , ik hou ervan ! Tja ook deze komt op mijn verlanglijstje ...........

gr Jeanet

Andrea66 op 4 juni 2015 om 21:44

Dank je wel Jeanet. Groetjes Andrea