Meld je gratis aan
Kodak Ektra - Een camera met belfunctie? © kodak, ektra, smartphone

19 mei 2017, 10:00

Bij het zien van de Kodak Ektra maakte mijn hart een sprongetje! Is dit dan eindelijk dé smartphone voor fotografen? De eerste indruk van de productfoto's en video's waren veelbelovend, maar maakt hij deze verwachtingen waar? Kan hij de concurrentie aan met het vlaggenschip van bijvoorbeeld Apple, Samsung of LG?

Betekent de smartphone het einde voor de compact camera?
Je leest het in deze partner-bijdrage.

De buitenkant

Het eerste wat opviel na de unboxing is de enorm "lens" op het toestel. En de aanhalingstekens staan er helaas niet voor niets, het blijkt enkel een decoratieve omlijsting te zijn voor de dieper liggende f/2.0 26,5mm lens en 21 megapixel sensor. Ter illustratie, de daadwerkelijke lens van het toestel is vergelijkbaar met die van Sony Xperia XA1 Ultra. Dus verwacht niet de lens van de Panasonic Lumix CM1 met zijn enorme 1-inch sensor, Leica lens en handmatig te verstellen focusring.

De Ektra is een slag groter dan de gemiddelde smartphone, voelt robuust en heeft een luxe lederlook. De lichte bolling aan de onderkant van het toestel zorgt voor een fijne grip tijdens het fotograferen, alleen lijkt de toegewezen cameraknop iets te ver naar binnen geplaatst te zijn. Een centimeter verder naar de buitenzijde had de ergonomie zeker ten goede gekomen.

Onder de motorkap.

Direct na het uitpakken wilde ik gaan fotograferen, de overige apps en instellingen van het toestel kwamen later wel aan bod. Een paar dagen voor het afronden van deze blog moest dat eerlijk gezegd nog steeds gebeuren, want het fotograferen is toch wel het leukste.

De Ektra draait op Android 6.0 Marshmallow, waarbij de standaard foto- en video- app vervangen zijn door Kodak apps. Dat het om een Kodak toestel gaat wordt al snel duidelijk na het inschakelen van het toestel. Een vol Kodak-geel scherm met logo's en een animatie worden afgespeeld tijdens het opstarten.

Het fotograferen

DSLR-draaiknop
Door twee keer op de fotoknop te drukken open je direct de foto-app, zonder een wachtwoord of ontgrendelingspatroon in te hoeven voeren. Super handig voor het maken van een snapshot.

De foto-app is uitgerust met een herkenbare digitale versie van de draaiknop die ook te vinden is op je spiegelreflex of systeemcamera. Hiermee kan je kiezen uit de AUTO-stand en MANUAL-stand, maar ook uit bekende scene standen zoals sport, macro, portret en landschap. Nieuwkomers op de DSLR-draaiknop zijn de HDR, panorama en bokeh stand.

In het begin was het was priegelen om te "draaien" aan de knop, maar door één keer te klikken op de draaiknop wordt de vergroot weergegeven op het midden van het scherm. Tijdens het draaien krijg je een zogenaamde haptic feedback (lees: trilling) te voelen die aangeeft dat je een nieuwe stand hebt geselecteerd.

De prestaties
Mijn oorspronkelijke idee was om mijn eigen iPhone 7 als referentie aan te houden tijdens de testweek. Uiteraard zou ik dan rekening houden met het prijsverschil tussen beide toestellen. Al snel kwam ik erachter dat het niet realistisch was om beide toestellen met elkaar te vergelijken. De Kodak Ektra presteerde beduidend minder goed dan de iPhone 7. Het naast elkaar zetten van de foto's uit beide toestellen zou vertekenend zijn en de Ektra onnodig verder onderuithalen. Eerlijker zou zijn om de Ektra te vergelijken met een toestel in dezelfde prijsklasse.

Los van de vergelijking met de iPhone 7, valt de kwaliteit van de foto's helaas tegen. Tijdens het fotograferen bij weinig licht hebben veel smartphones moeite met scherpstellen, zo ook de Ektra. Maar de prestaties waren ronduit slecht te noemen. Het toestel werd erg traag wat voor onnodig veel beweging in de foto's zorg. De hoeveelheid kleurruis in de foto's is op het scherm van het toestel al zichtbaar, maar op een groot scherm is het echt schrikken. Ook met behulp van de flitser worden de foto's en de snelheid van de autofocus er niet beter op.

Met daglicht presteert de camera gelukkig een stuk beter. De autofocus werkt naar behoren, de scherpte is wat je van een modern toestel mag verwachten en de kleuren zijn redelijk natuurgetrouw. Huidtinten lijken automatisch herkend te worden waardoor het resultaat wat gephotoshopt overkomen.

Conclusie

Al met al moet ik toegeven dat ik teleurgesteld ben in de prestaties van de camera. Wellicht omdat ik hoge verwachtingen had na het zien van de reclames en promofilmpjes. De nadruk ligt in deze video's op de snelheid, het gebruiksgemak en de kwaliteit van het foto's. Qua gebruiksgemak hebben ze zeker gelijk, maar de snelheid en kwaliteit valt echt tegen.

Voor de zekerheid heb ik diverse camera-apps getest vanuit de Google Play Store. De meeste apps werken een stuk sneller. Met Adobe Lightroom had ik het meeste plezier van het toestel, helemaal omdat je direct de foto's kunt nabewerken. De Kodak App verwijst je direct door naar Google Snapseed.

Helaas is dit nog niet dé smartphone voor fotografen. Het idee is er, alleen schiet het te kort in de uitvoering. Een lichtgevoelige sensor in combinatie met een snellere app zou wonderen doen. Op dit moment kan de Kodak Ektra de strijd nog lang niet aan gaan met het vlaggenschip van Apple, Samsung of LG.

Lees nog meer over goede smartphone camera's in deze grote smartphonetest.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Henk Siteur op 19 mei 2017 om 13:09

Reclames en promofilmjes moet je nooit geloven!

thiscrania op 22 mei 2017 om 22:50

Volledig mee eens Henk. De spreekwoordelijke korrel zout was ik ook zeker niet vergeten. Maar zelf dan kwamen ze nogal misleidend over.