Meld je gratis aan
Adobe lanceert Photoshop Elements 15 en Premiere Elements 15 © software, eva, photoshop

4 oktober 2016, 15:00

Bob Gager van Adobe heeft de vijftiende versie van de populaire software om foto's en video's te bewerken onthuld aan de hand van een intensieve demo. Naar jaarlijkse traditie zijn er weer heel wat verbeteringen en nieuwigheden in Photoshop Elements en Premiere Elements. Bovendien is de software geoptimaliseerd voor touch-screens. Wij lijsten de belangrijkste kenmerken graag even voor je op.

De beheermodule Elements Organizer is grondig onder handen genomen. Er waren in de vorige versie al wel wat filters maar nu kun je die combineren om pijlsnel de juiste foto's te vinden. Iets indrukwekkender is de functionaliteit Smart tags. Daarmee neemt Adobe je heel wat werk uit handen. Aan de hand van deep learning algoritmes herkent Adobe immers wat er op je foto's staat en automatiseert de software het labelen van je afbeeldingen.

Virtuele schoonheidsspecialist

In Photoshop Elements 15 blijven de drie modi om foto's te bewerken - Quick, Guided en Expert - behouden. In de Guided modus zitten er heel wat extra's waardoor je stap voor stap tot mooie resultaten komt. Zo maak je in een handomdraai een tekstmasker van een foto, tover je een afbeelding om tot een schilderij of krijg je een professioneel meetrek-effect met bewegingsonscherpte. In de Expert modus zitten 99 nieuwe filters. Een andere noemenswaardige nieuwigheid? De Facial Adjust Features. Daarmee verbeter je heel eenvoudig een portret door de lippen, neus, het voorhoofd of de ogen aan te passen.

Portretfoto's aanpassen is nu makkelijker dan ooit.

Bye bye mist

In Premiere Elements 15 zit de Dehaze-functie die vorig jaar in Photoshop gelanceerd werd. Hiermee kun je nu dus ook je bewegende beelden van mist ontdoen en flink wat helderder maken. De Pan & Zoom-functie is aardig verbeterd en laat je toe om geïmporteerde foto's in je clip automatisch te laten bewegen. Wanneer je audiobestanden importeert kun je nu gebruikmaken van de Remix-knop. Die past de lengte van je muzieknummer automatisch aan de tijdsduur van je videoclip aan en voorziet een professionele start en einde van het nummer. Ook de exportmogelijkheden zijn verbeterd. Zodra je nu een bepaald platform gekozen hebt - bijvoorbeeld Facebook, Vimeo of YouTube - stelt Premiere Elements je de geschikte resoluties voor.

Mist is dankzij Premiere Elements 15 geen domper meer voor de perfecte clip.


Adobe Premiere Elements en Adobe Photoshop Elements zijn beschikbaar voor Windows en Mac. De volledige versie is beschikbaar voor 99,99 euro. Een upgrade kost je 79,99 euro. Wil je de twee pakketen samen dan betaal je 149,99 euro of 119,99 euro voor een upgrade.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Alfredos op 27 november 2016 om 10:23

Tot mijn verbazing vond ik in mijn versie van PE14 de mogelijkheid tot focus stacking niet meer terug. Denk mij te kunnen herinneren dat dit wel mogelijk was in voorgaande versie 13. Graag zou ik nu vernemen of dit terug kan met de nieuwste versie van PE15? Kan iemand me meer vertellen. Bedankt op voorhand!

xgeering op 27 oktober 2016 om 12:43

Ik werk nu nog met Photoshop Elements 13, heb versie 14 bewust overgeslagen omdat deze voor mijn gevoel te weinig toevoegde aan versie 13. Sta nu dus voor de keuze om versie 15 aan te schaffen òf om nog een jaartje 13 te blijven gebruiken. Is er iemand die mij kan helpen om hierin een keuze te maken? Wat voegt versie 15 concreet toe? Voor de volledigheid, de beheermodule gebruik ik niet, het gaat mij enkel om fototechnische bewerkingen.

Daarnaast nog een vraag, versie 13 kon ik op (mijn) pc en laptop (van zoonlief) installeren en op beiden gebruiken, enkel niet tegelijkertijd. Op die manier hoefde ik geen twee licenties te kopen. Hoe zit dat met versie 15, kan dat daar nog steeds?

Op voorhand dank voor eventuele reacties !

lucdemol op 1 december 2016 om 10:00

Ik werk ook met 13, bewust 14 overgeslagen want ja, voor fototechnische bewerkingen is er volgens mij ook geen meerwaarde voor dat geld.Men zou 15 eens moeten kunnen testen op alle mogelijkheden maar waar eindigt dit allemaal, bestaan er nog natuurlijke foto's???? Speelt men nog wel met asa, sluitertijd, diafragma....of zullen we het achter de PC wel allemaal even aanpassen?????