Meld je gratis aan
Landscape Pro -  een andere kijk op foto bewerken © blog, maurice, landscape pro, software, 6

15 februari 2017, 10:00

Sinds een aantal maanden wordt er op internet flink reclame gemaakt voor het nieuwe software pakket LandscapePro. Volgens de reclames kun je makkelijk de lucht uitwisselen van een foto in een intuïtieve interface. Nieuwsgierig geworden besloot landschapsfotograaf Maurice Hertog deze software eens aan de tand te voelen.

Goede nabewerking begint bij een goede uitgangsfoto. Lees daarom eerst onze beginnerscursus landschapsfotografie.
Anthropics is een Brits bedrijf die al sinds 1997 actief is in de foto editor wereld. Ze zijn bekend geworden met ProtraitPro en dezelfde lay-out hebben ze nu ingezet voor een softwarepakket voor landschapsfoto's. Totaal onbekend met dit product installeerde ik de trial versie en ging eens kijken wat het kan.

Beginscherm


Het beginscherm is overzichtelijk en ik besloot een voorbeeld van hun te gebruiken. Na de keuze van de foto (of het openen van een eigen foto), dien je elke onderdeel van je foto te labelen (bijvoorbeeld lucht, gras, bomen en gebouw in dit geval).

LabelsDaarna vult het programma de gebieden zelf in. Dat gaat niet altijd goed, maar daarna kun je zelf de vlakken corrigeren.Daarna moet je de horizon definiëren door de horizonlijn te verschuiven.


Vervolgens krijg je bewerkingsopties voor de globale foto en per label. Deze bewerkingsgopties lijken op de bewerkingsopties uit je favoriete fotobewerker. Maar veel interessanter is natuurlijk of je gemakkelijk de lucht kunt uitwisselen met een andere lucht, dus ik ging eens kijken naar alle voorinstellingen.


Ik koos in deze voorbeelden eens voor een nachtfoto en een zonsopgang. De omzetting gaat vlot en is totaal zoals je ziet.Daarna kun je de foto opslaan in elk gewenste formaat. In de trial versie kun je dat niet, daarvoor moet je eerst de licentie kopen.

Natuurlijk kun je ook elk label apart bewerken, zowel met voorinstellingen als met sliders.

Conclusies

Landscape Pro Studio is een leuk en innovatief stukje softwarebewerker die het over een hele andere boeg gooit dan de klassieke bewerkers. Je kunt ook de klassieke bewerkingsmethodes met de bekende schuifjes gebruiken, maar ook los gaan met makkelijker voorinstellingen om je foto radicaal te veranderen.

Voor mij persoonlijk zijn de voorinstellingen wel erg radicaal, maar met wat meer geduld en wat bijwerken van de voorinstellingen qua kracht, kun je volgens mij hele leuke resultaten boeken waarvoor je anders serieus Photoshop werk moet doen.

De opgeslagen files zijn gemiddeld zo'n 3 MB groot, dus meer dan voldoende om er wat leuks mee te doen. Ook is er een photoshop plugin die leuke resultaten biedt. Zo heb ik deze sneeuw foto van de Hoge Venen snel bewerkt van een grijze mistige foto naar een heldere ochtend
Concluderend: een leuk stukje software om snel en bijna spelenderwijs je hele foto te veranderen.

LandscapePro is te koop via hun eigen website en kost tijdelijk maar € 39,95. Hier kun je ook de trial versie downloaden.

Eerder ging Maurice aan de slag met het programma Aurora HDR dat nu ook voor de Mac beschikbaar is.

avatar

Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuid-Limburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Reacties (22)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
hertog op 16 februari 2017 om 16:00

Ik vind botoxfotografie wel een leuke term, die houden we er in inderdaad in!

Zoom en ik hebben dit pakket gewoon gereviewed net zoals alle andere pakketten. Ik beoordeel software in dat geval op gebruikersgemak en, in dit geval, ook originaliteit. Ikzelf zal dit pakket niet gebruiken voor mijn dagelijkse beelden, maar het was leuk er eens mee te spelen.

Om nou meteen Zoom te beschuldigen van het vernietigen van dit prachtige vak vind ik wel erg ver gaan. Dit is slechts een review, of je het gebruikt is je eigen keuze. Laten we met z'n allen mooie beelden blijven maken waar we achter staan en die delen met onze enthousiaste collega's!

PtR op 16 februari 2017 om 16:33

Dankjewel namens de uitvinder van deze term. Ik snap wel dat je het hebt getest en keurig hebt beschreven. Daar doe ik ook niets aan af. Weet je, als niemand het test, krijgt Zoom het verwijt dat ze de onwikkelingen niet bijhouden. Ik voel me verder niet aangesproken door Zoomers die het vernietiging van het vak of arrogantie van de redactie vinden. Dit soort software is gewoon niet mijn ding, te makkelijk en te onnatuurlijk.

gulpen1974 op 16 februari 2017 om 16:27

Zoom is verantwoordelijk wat men publiceert en niet publiceert. Zoom heeft al vaker aangetoond een incapabele redactie te hebben.

Ik ben niet de enige die er zo over denkt. ik weet zelfs van mensen dat ze al menig discussie gehad hebben met zoom. maar goed zoom verdiend genoeg en boeit het niet ontevreden klanten en lezers.

Kijk eens naar de foto`s van de dag zegt genoeg alleen maar beestjes en landschappen verder willen ze niet kijken of zien.

Sorry maar een fotografie pagina moet men ook zorgen dat alles aan bod komt. maar goed redactie schijt op haar klanten das al gemeen bekend.

ali op 20 februari 2017 om 16:58

ik ben zo iemand die geregeld met de redactie in de clinch ligt; ben het dus helemaal met je eens....
Al regelmatig stoor ik me b.v. aan die collecties van van alles en nog wat op de voorpagina. Bij die collecties staan foto's van jaaaren oud, van zoomers die allang niet meer op zoom zitten.
Nu weer zo'n collectie: met lange sluitertijden. Daar staan foto's uit 2013 en zelfs uit 2009!!!!!!!! En verschillende van die foto's hebben ook al eerder in een dergelijke collectie gestaan.
We worden gewoon voor de gek gehouden alsof we achterlijk zijn.
Heb dit al enkele malen aangekaart maar we zijn lucht voor ze, is altijd al zo geweest!

gulpen1974 op 20 februari 2017 om 19:59

Klopt als een bus daarom ben ik ook geen lid meer. Maar de foto van de dag is weer ja een vogeltje hahaha.

De redactie stelletje niets zeggende prutsers

ali op 20 februari 2017 om 20:34

ik heb m'n abonnement ook opgezegd, terwijl ik vanaf 2005 lid was... maar ik vind de redactie echt heel minachtend naar haar abonnees toe; heb al jaren slechte ervaringen met ze!

gulpen1974 op 20 februari 2017 om 21:14

De redactie zijn allemaal vriendjes van elkaar. Probleem is het boeit ze geen ruk of mensen het abbonement stop zetten.

Daarnaast is mijn laatste foto die ik poste hier op zoom op 4 verschillende website voor foto wedstrijden gekozen tot beste foto van de dag en zelf week.

En op zoom helemaal nada noppes want men zeg liever een vogeltje.

Het kan niet zo zijn de 1 foto op 4 verschillende websites de beste foto van de dag is en zelf van de week. En op zoom 0,0% kand maakt kan niet.

En de websites waar ik hem posten waren dagelijk dik 20,000 inzendingen.

hanskl op 21 februari 2017 om 17:03

beste Ali en Gulpen,

bedankt voor jullie reactie op dit artikel.
We denken dat deze discussie eigenlijk gaat tussen 2 kampen:
1. 'pure' fotografen die zo min mogelijk nabewerken.
2. fotografen die wel graag nabewerken.
Daar zou de discussie dan ook over moeten gaan, naar ons idee.

Verder zou ik jullie graag eens uitnodigen op de redactie van Zoom, om eens mee te denken en voor een kijkje achter de schermen.

met vriendelijke groet
Hans, Zoom.nl

ali op 22 februari 2017 om 09:35

ik was jaren geleden al eens uitgenodigd en het leek me leuk, maar wilde voor de gezelligheid een zoomvriendin meenemen en dat mocht niet.... erg kinderachtig vond ik dat want het is best een lange treinreis, ik heb toen afgezegd.
Ik probeer al jaren mee te denken en als ik dan iets aankaartte mocht ik al blij zijn als ik ooit een reactie kreeg....kortgeleden zag ik een geweldige foto op zoom en vroeg de redactie of dat misschien een Foto van de Dag waard was; kreeg niet eens een antwoord terug... Ik noem dat minachting voor de abonnee. NU heb ik opgezegd na jaren abonnee geweest te zijn en ben niet meer geinteresseerd in de redactie en zoom... Dankzij jullie zelf met jullie houding.
Ik heb zelf m'n halve leven bij een krant gewerkt en ik zei vaak dat als wij zó met onze abonnees omgingen als jullie doen hadden we geen abonnee overgehouden....
maar tóch bedankt voor de uitnodiging. Net als Gulpen ben ik ook alleen maar negatief over zoom en zijn redactie.
Vriendelijke groeten,
Ali Colly

hanskl op 22 februari 2017 om 21:51

beste Ali,
jammer dat je niet langskomt, mocht je van gedachte veranderen, blijf je van harte welkom!

gulpen1974 op 22 februari 2017 om 02:04

Beste Hans, zoom.nl

Deze uitnodiging neem ik van harte aan. Eens zien of de misverstanden plaat kunnen maken voor een andere overweging.

Zoals nu ben ik zeer negatief over zoom.

Dus ja ik neem de uitnodiging van harte aan

Wubbe op 16 februari 2017 om 13:47

Waardeloos
dit gaat veel te ver !!
botoxfotografie , zoals eerder al werdt vermeld

fotograaf09 op 16 februari 2017 om 09:55

Helemaal eens met onderstaande , Fotografie is ook beleving juiste momenten kiezen van licht en inspelen op het weer ter plekke, Het betekent dan op de juiste tijd op de juiste plaats zijn soms werkt alles dan niet mee maar des te groter is de voldoening als het wel lukt .Dit soort extreme bewerking hoort meer op een kunst academie maar heeft in de fotografie techniek niks meer te zoeken , Goeie fotografen zien direct wanneer alles te veel en te mooi is om waar te zijn ,Een klein beetje bewerken oké maar dit !!Nee . Een goed kunstenaar is nog lang geen goed fotograaf zo ook hier.

vr gr kees rosenbrand .

gulpen1974 op 16 februari 2017 om 08:25

in 1 woord waardeloos.

Ik vraag me dan ook echt af waar zoom mee bezig is om zulke idiote artikelen te plaatsen.
Fotografie is een vak en geen bewerkings vak.

Men doet tegenwoordig maar wat en men denkt allemaal ach photoshop of wat ook doe ik dat wel. Maar een foto maak je ter plekken en niet in een of ander bewerking programma.

een beetje na bewerken oke maar dit heeft 0,0% iets met fotografie te maken. en Zoom maakt zich mede schuldig aan het vernietigen van het prachtige fotografie vak.

Als ik alleen al kijk naar de foto`s van de dag.
Allemaal het zelfde landschappen en dieren en verder kijken ze niet. zeer jammer maar zoom heeft afgedaan bij mij.

Vanmas op 24 februari 2017 om 08:03

Helemaal met je eens!

PtR op 16 februari 2017 om 13:51

Eens met je bericht. Alhoewel ik wel fan van Zoom blijf.

ali op 20 februari 2017 om 16:59

ik ook!

PtR op 20 februari 2017 om 18:18

Hoera!

PtR op 15 februari 2017 om 10:50

Misschien ben ik ouderwets maar dit soort bewerking gaan mij wat te ver. Volgens mij moet je foto in de basis goed zijn door gebruik van goede belichting en misschien de nodige filters. Als vroege vogel moet je ook beloond worden door een mooie zonsopkomst en mooi licht. Dit allemaal achteraf vanuit de luie stoel doen, klinkt een beetje als "iedereen kan schilderen". Technisch een mooi en knap product maar voor wat betreft het tonen van je fotografische kwaliteiten, mwah.

rob1951 op 15 februari 2017 om 22:51

Er bestaat een woord voor Peter........
.................als ik naar de voorbeeldfoto, het sneeuwlandschap met de mooie ingekleurde lucht, kijk
NEP
hartstikke NEP

Dit heeft niets meer te maken met het bewerken van een foto, dit heet vervalsen.

PtR op 16 februari 2017 om 12:23

Zullen we dit dan botoxfotografie noemen?

gulpen1974 op 16 februari 2017 om 12:33

Die houden we erin Botox fotografie