Meld je gratis aan
De beste alternatieven voor Lightroom - Capture One, Skylum en meer! © capture, one, 11

4 augustus 2018, 10:00

Sinds Lightroom is opgesplitst in Lightroom Classic CC en Lightroom CC en de software definitief in een abonnementsdienst is veranderd, zijn veel fotografen op zoek naar een alternatief. We geven je dan ook dit overzicht met de beste alternatieven!

Capture One

Captur One is een softwaredienst gecreëerd door camerafabrikant Phase One. De geavanceerde RAW-converter heeft alle mogelijke tools voor lokale aanpassingen, HDR-opties, kleur- en belichtingscorrectie én je hebt de mogelijkheid om extra pakketten met styles aan te schaffen voor direct filtergebruik.
Grote voordeel aan de software is de eenvoudige werking van 'tethered shooting', waarbij je foto's direct na het fotograferen in het programma zichtbaar zijn. Het programma legt de focus hiermee echt op de professionele gebruiker.

De meest recente versie is Capture One Pro 11 en deze kost €180,- voor een jaar toegang .

Skylum

Vroeger heette Skylum nog Macphun, en was het programma alleen voor Mac. Nu kan je Skylum ook voor Windows PC's gebruiken. In principe kan je Skylum Luminar als plugin installeren voor Lightroom Classic CC, maar het programma kan ook volledig zelfstandig draaien. Het bevat een flinke bundel aan presets en filters en geeft je de mogelijkheid om met verschillende lagen te werken. In samenwerking met bekende HDR-fotograaf Trey Ratcliff heeft Skylum ook Aurora HDR verbeterd, om snelheid en gebruiksgemak voor HDR-aanpassingen te verbeteren.

Luminar 2018 is de laatste versie van de software en deze kost nu tijdelijk €69,-.

RawTherapee

Raw Therpapee is een gratis open source Raw Converter waarbij je alle basic aanpassingen snel en eenvoudig kan toepassen.
In deze workshop van Kees Krick leer je direct hoe je hiermee kan werken.

Photoshop Elements

Photoshop Elements is een totaalprogramma waarbij je kan bewerken, organiseren en creëren. De nieuwste versie bevat unieke functies, zoals het openen van gesloten ogen, het vervagen van je achtergrond en het toevoegen van bewegingsonscherpte om snelheid te benadrukken. Net als Lightroom is het een product van Adobe, maar waar Lightroom vooral zakelijke aanpassingen stimuleert, is Photoshop Elements iets meer gericht op de creatievere en afwijkendere bewerkingen.

Photoshop Elements 2018 is de meest recente versie en deze kost €100,43.

Corel AfterShot Pro

Een van de snellere nabewerkingsprogramma's is Corel AfterShot Pro. Ook hier vind je de opties om te organiseren en te bewerken. Vooral de functie om direct grote hoeveelheden foto's te bewerken, werkt erg fijn. In tegenstelling tot Lightroom, kan je in AfterShot Pro 3 ook met lagen werken.

De meest recente versie is AfterShot Pro 3 en deze kost tijdelijk €59,99

Gratis apps en software om je foto's te bewerken

Van de meeste programma's die hierboven genoemd zijn, kan je tijdelijk een proefversie downloaden om enkele dagen de software uit te proberen en te kijken of je hieraan kan wennen. Dat is sowieso een aanrader, want een programma werkt alleen goed als het bij jouw eigen workflow past.

Ben je toch op zoek naar een gratis alternatief? Voor zowel je smartphone als laptop zijn er nog een heleboel gratis alternatieven om je foto's te bewerken. Dat geldt voor zowel Windows, als MacOS. In dit overzicht hebben we een aantal belangrijke opties voor je op een rij gezet!


Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
nolleos op 19 augustus 2018 om 12:12

On1 Photo RAW 2018.5 en Alien Skin Exposure X3 zijn voor mij de echte alternatieven!

RBvandaag op 6 augustus 2018 om 21:03

Ik mis in het stuk de functionaliteit van het beheren van je foto collectie, groeperen, naast elkaar beoordelen, selecteren, rubriceren, in bulk ontwikkelen, etc. Al deze functionaliteiten kom je in de meeste alternatieven hierboven niet tegen. Juist die functionaliteit maakt Lightroom voor mij dé tool.

jolandavlastuin op 6 augustus 2018 om 12:36

Ik gebruik met veel plezier Photoshop Elements. ☺

p9 op 5 augustus 2018 om 09:36

Ben blij dat ik nog steeds Picasa heb..en nog steeds fotografeer in Jpeg..de kwaliteit van de camera is al zo top ...en de kunst is ,spelen met licht .bekijk ze maar ..

GijsBouwdewijns op 4 februari 2018 om 20:41

Er zijn vele alternatieven waarvan ook vele gratis. Alleen is het een nadeel dat al heb je een vraag je de informatie moeilijker kan vinden.

Wim64 op 31 december 2017 om 17:24

ACDSee Photo Studio Ultimate 2018, prima vervanger voor LR en PS. Plugins voor PS werken ook in ACDSee.

fotohela op 5 augustus 2018 om 11:50

ACDSee is een prima alternatief. Het is veel intiutiever dan PhotoShop en het werkt ook sneller.

antonio51 op 4 augustus 2018 om 11:04

Ook ik werk met veel genoegen met ACDSee, jammer dat dit programma niet vermeld wordt.

RonaldM74 op 24 november 2017 om 20:55

Exposure X3

mengerg op 24 november 2017 om 17:45

Voor mij persoonlijk: LR heeft afgedaan. Capture One versus ON1 Raw 2018: onbeslist. Beide zijn een waardige vervanger voor LR. Kwestie van details.

MacWindow op 23 november 2017 om 21:31

Affinity photo lijkt ook een goede vervanger voor PS en LR te zijn. 55 euro zonder abonnement. Scherm lijkt veel op dat van LR. Ook voor RAW en lagen. Iemand daar ervaring mee? Of met Capture One?

Roden op 29 mei 2018 om 16:49

Een late reactie, maar misschien toch nuttig: ik gebruik sinds ik met RAW fotografeer Affinity Photo i.c.m. Lightroom en het is een geweldig programma voor de bewerking van foto's. Wat betreft functies doet het voor mij niet onder aan de bewerkingsmogelijkheden van LR6 en voegt het toch veel toe.

MacWindow op 7 juni 2018 om 21:01

Bedankt voor je reactie Roden. Omdat ik een nieuwe camera heb voldeed LR5 niet meer. Inmiddels heb ik een upgrade geïnstalleerd naar LR6. Bevalt tot nu toe goed: geen abonnement en toch de vertrouwde omgeving behouden. Hiermee hoop ik weer 5 jaar te doen.

mengerg op 22 november 2017 om 18:56

En ON1 Raw 2018 ?