Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Wed, 19 Sep 2018 17:43:32 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Nu in de winkel: Zoom 09 van 2018 + making of van de cover ]]> Tue, 18 Sep 2018 13:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Theske Slijkerman) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Rob Gipman: "Onderweg naar een plek waar haviken zouden broeden, kwam ik langs een korenveld waarin dit jaarling ree stond te grazen. Dit ree keek een mij een tijdje aan en ging vervolgens rustig door met eten zoeken tussen het koren. Snel mijn camera gepakt, die de 420 mm er al op had zitten. Telkens als dit ree eten ging zoeken, zette ik een paar stappen dichterbij. Het ree keek een aantal keer op en keek me dan aan, maar ging door met eten zoeken. Ondertussen wat foto's gemaakt natuurlijk. Al snel stond ik op nog geen paar meter van dit ree. Ik bleef staan en wachtte af wat dit ree zou doen. Kennelijk was ik geen probleem voor dit dier, dus kon ik meerdere close-ups maken en wachten tot de ondergaande zon een mooie lijn over het koren naar het ree trok. Tot slot vond ik het genoeg (ik hoorde een havik-jong) en draaide me om en liep terug naar mijn fiets. Het ree bleef gewoon doorgaan met eten zoeken toen ik wegreed."

Rob Gipman is al jaren actief op Zoom.nl, bekijk zijn profiel op http://gipukan.zoom.nl en nog meer beelden op zijn eigen site www.rgphoto.nl.

Bekijk hieronder een preview van de nieuwste editie van Zoom.nl:

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25710-nu-in-de-winkel-zoom-09-van-2018-plus-making-of-van-de-cover.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Festivalfotografie met Rein Kooyman]]> Tue, 18 Sep 2018 11:59:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321Rein Kooyman is documentaire fotograaf en is geïnteresseerd in alles wat met cultuur te maken heeft. Een van zijn specialismen is eventfotografie. Hierbij is vooral muziek een grote aantrekkingskracht voor hem. "Zonder muziek zou er een hele hoop inspiratie wegvallen voor mij," vertelt Rein. "Ik ben dan ook heel gelukkig dat ik de afgelopen twee jaar met Hardwell mee heb mogen touren als zijn vaste fotograaf waarbij ik veel nieuwe muziek heb leren kennen." Verder vertelt Rein hoe hij begonnen is met fotografie, hoe hij te werk gaat en wat zijn toekomstdromen zijn:

Rolmodel

"Mijn broer is iemand waar ik altijd tegenop gekeken heb. Een enorm muzikale jongen die vol passie zijn muziek schrijft voor commerciële en vrije doeleinden. Ik had het gevoel iets te moeten bewijzen en ook iets creatiefs te moeten doen. Ik begon gitaar te spelen, te tekenen en te dichten maar toch had ik nog niet het gevoel dat dit was wat ik zocht. Pas toen ik van mijn vader een camera kreeg, had ik het gevoel dat alles op zijn plek viel; een gevoel van rust.
Toen ik begon met fotograferen was ik een jaar of 13/14. Destijds woonde ik in Santpoort Noord, een klein dorp omgeven door mooie natuur. Hier wandelde ik vaak en dan bracht ik eigenlijk ook altijd mijn camera mee. Naarmate ik meer van fotografie begon te begrijpen groeide ook mijn interesse.
Vanaf mijn 16e jaar mocht ik met mijn broer mee naar clubs waar hij draaide als DJ. Dit waren mijn eerste ervaringen met club-/eventfotografie. Ook nam ik af en toe vrienden mee die ik portretteerde op door mij gekozen locaties. Ik vond het heel fascinerend dat je een moment en een gevoel samen in een foto kunt vastleggen, iets wat niemand meer van mij kon afnemen.

Het moment vereeuwigd

Wat mij vroeger al aantrok in fotografie is wat mij nog steeds het meest fascineert en bezighoudt: de mogelijkheid om het gevoel van een moment vast te leggen zodat je dit gevoel kunt herbeleven wanneer je naar de foto kijkt. Dit geldt helemaal als je een foto afdrukt, dan heb je echt een herinnering vereeuwigd. Een ander aspect van fotografie dat ik zo mooi vind is dat je het overal en elk moment kunt uitoefenen. Of je nou gelukkig, ongelukkig, euforisch of bedaard bent, je kunt jouw volledige gevoel in een foto stoppen.
Rein Kooyman

Werkwijze

Ik probeer altijd te denken dat overal waar ik werk mijn eerste werkdag is. Ik geef de volle 100% en ben niet met tijd bezig maar met de productie. Het is vaak de kunst om een samenspel te creëren tussen mijn eigen visie en die van de opdrachtgever.

Op festivals probeer ik naast de wensen van de opdrachtgever ook mijn eigen gevoel en sfeer neer te zetten, die soms wat rauwer en oprechter is misschien. Ook is het belangrijk bij festivalfotografie dat je niet alleen goed kunt fotograferen maar daarnaast ook goed bent in communiceren. Je hebt dan bijvoorbeeld te maken met een stage manager of tour manager. Je moet zo min mogelijk in beeld zijn natuurlijk maar toch altijd op het juiste moment het juiste gevoel weten vast te leggen.

Cameratas

In mijn cameratas zitten twee Nikon D4 bodies. Ik gebruik graag twee bodies zodat ik niet continu van objectief hoef te wisselen. Voor mijn vrije documentaire werk gebruik ik het liefst mijn Nikon prime lenzen. De 35 mm, 50 mm en 85 mm F1.4 zijn hiervoor perfect. Als ik op grote events sta werk ik het liefste met de 70-200 mm F2.8 en de 14-24 mm F2.8 van Nikon. Al vanaf het allereerste begin fotografeer ik met Nikon apparatuur. Het werkt prettig, de camera's liggen goed in de hand en het merk is betrouwbaar en fijn. Ik zou niet meer willen ruilen met een ander merk.

Rein Kooyman

Fotografie als lifestyle

Door erin te geloven, door wilskracht en geduld ben ik gekomen waar ik nu ben. In het begin nam ik alles aan, ook om te kijken wat ik absoluut niet kan en wil doen. Inmiddels filter ik de opdrachten die het beste bij mij passen eruit. Dit werkt ook het fijnst omdat je het beste iets unieks kunt creëren voor een opdrachtgever als je dicht bij jezelf blijft. Fotografie zie ik niet meer als baan, het is een lifestyle geworden waar ik 24/7 mee bezig ben en aan denk.

Blijven leren

Mijn doel is om dankbaar te blijven voor elke nieuwe dag en deze nuttig te gebruiken; om te blijven leren, te reizen en uit mijn comfortzone te stappen. Ik wil in mijzelf investeren en in de liefdevolle mensen om mij heen. Ook wil ik iets betekenen voor deze planeet op een positieve manier. Tot slot streef ik ernaar om mezelf af en toe wat meer rust te gunnen.

Wat ik andere fotografen aanraad?

Werk zonder flitser en schiet documentair. Blijf uniek, blijf jezelf. Probeer een beeld te maken die jouw unieke visie op de wereld om je heen weergeeft, een beeld waar mensen echt naar kijken in plaats van er snel doorheen scrollen."

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25711-festivalfotografie-met-rein-kooyman.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Maakt jouw natuurfoto kans om de WWF-Frans Lanting Photo Award te winnen?]]> Sat, 15 Sep 2018 08:01:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De winnaar van 2017, Koen Hoekemeijer, reisde samen met jurylid en natuurfotograaf Jasper Doest af naar het project van het Wereld Natuur Fonds op de bijzondere Galapagoseilanden. Bekijk hier een videoverslag (link naar het verslag op www.wnf.nl/photoaward Dit jaar mag de winnaar van de categorie 18+ mag voor het Wereld Natuur Fonds de natuurbeschermingsactiviteiten van het project in Zambia vastleggen. De winnaars van de publieksprijs, de categorie Young Talent en de categorie Kids worden ook beloond met bijzondere fotoprijzen.

Waar is de jury naar op zoek?

De jury, bestaande uit Frans Lanting zelf, Humberto Tan, Jasper Doest, Marieke Wiegel, Kim Feenstra en Christiaan van der Hoeven, zoekt naar foto's die laten zien hoe mooi de natuur is, of juist hoe kwetsbaar. Daarbij mag de invloed van mensen ook worden getoond. Je hoeft hiervoor niet ver op reis, want Wereld Natuur is ook in Nederland te vinden. De Photo Award is opgedeeld in drie categorieën: Volwassenen (18+), Young Talent (13-17) en Kids (6-12). Wil je tips? Deze bekijk je hier

Meedoen?

Houd je net zo veel van de natuur als van fotograferen? Je kunt nog tot 17 september 2018 foto's insturen via wwf.nl/photoaward. Het is belangrijk dat je foto een verhaal vertelt. Wat zie je? Het gedrag van een dier, een natuurverschijnsel, de invloed van mensen op natuur? Elke deelnemer kan maximaal 5 foto's insturen. Per categorie kiest de jury de beste 10 foto's. De jury bestaat uit Frans Lanting, Jasper Doest, Humberto Tan, Kim Feenstra, Marieke Wiegel en Christiaan van der Hoeven. Op de in totaal 30 foto's die door de jury zijn genomineerd kan in de stemperiode (najaar 2018) gestemd worden voor de publieksprijs. De in totaal 4 winnaars worden vervolgens eind 2018 door de jury bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in het Fotomuseum.

Wat kun je winnen?

De winnaar van de categorie Volwassenen wordt beloond met:
• De WWF-Frans Lanting Photo Award
• Een projectreis naar Zambia om het werk van het Wereld Natuur Fonds te fotograferen
• Foto wordt getoond in expositie
• Een publicatie in het WWF-Fotoboek
De winnaars van de categorie Kids, Young Talent en de Publieksprijs worden beloond met:
• De Photo Award passend bij de categorie
• Foto wordt getoond in expositie
• Een tocht boven Nederland met de WWF-luchtballon
• Een publicatie in het WWF-Fotoboek
• Een meet & greet met Jasper Doest
• Een verblijf in Center Parcs
Kun je nog wel wat tips & tricks gebruiken voor het maken van een mooie foto? Kijk dan hier voor advies van onder andere Frans Lanting himself!

Zoom.nl is mediapartner van de Frans Lanting Award en daarom zul je hier regelmatig iets lezen over deze award.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25709-maakt-jouw-natuurfoto-kans-om-de-wwf-frans-lanting-photo-award-te-winnen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nieuw in de lucht - DJI Mavic 2 Pro en Mavic 2 Zoom]]> Fri, 14 Sep 2018 11:24:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De beide nieuwe DJI Mavic 2 drones ogen vergelijkbaar met de vorige DJI Mavic modellen en de verbeteringen zitten hem dan ook vooral onderhuids. Ze kunnen allebei video opnemen met een maximale bitrate van 100 Mbps met H.265 compressie, 4K video tot 30fps en HD video tot 120fps. Een 8GB intern geheugen is standaard aanwezig. De vluchttijd van een half uur is eveneens voor beide drones identiek, maar dan houden de gelijkenissen op.

Hasselblad camera

De nieuwe DJI Mavic 2 Pro heeft namelijk als enige drone een Hasselblad camera aan boord, wat voortvloeit uit de samenwerking tussen DJI en Hasselblad sinds DJI de Zweedse camerabouwer krap 2 jaar geleden overnam. Al eerder bouwden DJI en Hasselblad een professionele drone, maar de Mavic 2 Pro is een stuk compacter en goedkoper dan dat monster uit 2015. Met de Hasselblad-camera aan boord heeft de Mavic 2 Pro een boost in beeldkwaliteit gekregen: de drone heeft een nieuw ontworpen 1-inch cmos-sensor, een ISO gevoeligheid van 100-6400 en een diafragmareeks van f/2.8-f/11. De 10-bit Dlog-M profielen maken het mogelijk om vier keer zoveel kleurniveaus te behalen als de vorige DJI Mavic Pro. Dit zou moeten resulteren in hoogwaardige 20-megapixel beelden en 4K video van cinemakwaliteit. Ook 10-bit HDR is mogelijk met de nieuwe Pro.

Zoomlens

De nieuwe Mavic 2 Zoom is de allereerste consumentendrone met een zoomlens aan boord, zij het dat het bereik met 2x optische zoom bescheiden is (omgerekend 24mm-48mm), maar je kunt er daarna nog 2x digitale zoom op loslaten waardoor het bereik toeneemt tot 96mm. De DJI Mavic 2 Zoom heeft een 1/2.3-inch cmos-sensor met 12 megapixels. het ISO bereik is 100-3200 en de drone heeft een verbeterde autofocussnelheid. Een interessant extraatje is de mogelijkheid van "Super Resolution", waarbij de drone negen losse beelden maakt en die automatisch tot een 48 megapixel foto stitcht.

Prijzen en beschikbaarheid

De Mavic 2 Pro kost € 1449,- en de Mavic 2 Zoom kost € 1249,-. Ze zijn op zeer korte termijn leverbar
www.DJI.com


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25707-nieuw-in-de-lucht---dji-mavic-2-pro-en-mavic-2-zoom.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Afslankoperatie - Canon 400mm f/2.8 en 600mm f/4]]> Fri, 14 Sep 2018 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Canon EF 400mm f/2.8L III USM en EF 600mm f/4L III USM zijn uniek in hun klasse vanwege hun aanzienlijk lagere gewicht ten opzichte van de vorige versies, wat wel zo prettig is voor sport- en natuurfotografen die dagenlang met deze supertele's onderweg zijn.

Optisch ontwerp

Canon heeft in het optische ontwerp van de EF 400mm f/2.8L IS III USM en de EF 600mm f/4L IS III USM diverse innovaties toegepast die de hoeveelheid glas en daarmee het gewicht aanzienlijk naar beneden brengen. De 400mm weegt daardoor nog slechts 2840 gram (was 3850 gram) en de 600mm is met 3050 gram eveneens bijna een kilo overgewicht kwijtgeraakt. In combinatie met de 5-stops Image Stabilizer is het dus nog prettiger werken, zelfs uit de hand. De witte topcoat dient nu ook als warmte-isolerende laag en niet louter als zonreflector, en de objectieven zijn vocht en stofdicht. Een fluorcoating maakt het reinigen van de frontlens gemakkelijk en de toepassing van fluoriet lenselementen zorgt voor een hoge resolutie en contrast terwijl tegelijk kleurafwijkingen (CAS) ingeperkt worden. Een diafragma met 9 lamellen zorgt voor een mooie bokeh.

EF-M 32mm f/1.4 STM

De nieuwe EF-M 32mm f/1.4 STM maakt duidelijk dat Canon nog niet klaar is met het EOS M-systeem. Deze lichtsterke prime lens is qua beeldhoek vergelijkbaar met een 51mm fullframe objectief en daarmee een perfecte allrounder voor portretten met een zeer kleine scherptediepte en fotografie bij weinig licht. Een gegoten asferisch lenselement zorgt voor vertekeningsvrije beelden en Canon belooft een superieure beeldkwaliteit van hoek tot hoek. De brede scherpstelring maakt handmatig focussen eenvoudig, terwijl de STM-motor de AF geruisloos zijn werk laat doen. Perfect voor filmen met je EOS M.

Prijzen en beschikbaarheid

De Canon EF-M 32mm f/1.4 STM is leverbaar vanaf eind september voor €539,99. De 400mm kost €13.219,99 en de 600mm heeft een prijs van €14.229,99. Beide supertele's zijn vanaf eind december leverbaar.
www.canon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25706-afslankoperatie---canon-400mm-f-2-8-en-600mm-f-4.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Close-up: de Zoom Academy]]> Fri, 14 Sep 2018 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het regende afgelopen woensdag pijpestelen. Maar daar merkten wij nagenoeg niets van. We bevonden ons in Studio 34x in Almere, waar Michiel Fischer door zijn studio stuiterde. Hij voelt zich als een vis in het water tussen de lichtopstellingen. We nemen een kop koffie, of twee, en terwijl Michiel een paar telefoontjes voert, komt model Caroline de Booij met haar vriend binnenlopen. Michiel en zijn stagiaire Amber zetten verschillende lichtopstellingen neer en dan zijn we allemaal klaar om de laatste video's voor de Fotografiecursus Portretfotografie op te nemen voor de Zoom Academy.


Mijn cappuccino wordt vervangen door een camera in mijn handen. Zo is Michiel het gewend: de fotograaf fotografeert en hij zorgt voor de perfecte lichtinstellingen. Na elke shot kijkt hij over mijn schouder mee naar de foto. Het is passen en meten tot het licht mooi op het model valt. Dat is bij elke shoot zo, het is nooit in een keer prijs. Michiel legt uit dat je de lichtinstellingen kan aanpassen, maar soms ook simpelweg het model een stap opzij kan laten doen of zelf een ander standpunt kan innemen.


Het filmen gaat vlot. Terwijl Michiel stap voor stap laat zien hoe je thuis een studio kunt nabootsen met een enkele spot, legt hij duidelijk uit wat hij doet. Hij plaatst de spot aan een kant van het model en laat een witte of zwarte muur het licht weerkaatsen, zodat ook de andere kant van Carolines gezicht zacht wordt belicht. En dan zit het erop, de lichten gaan uit en wij gaan weer de regen in. Wil je het resultaat zien en meer unieke tips van Michiel Fischer krijgen? Binnenkort verschijnt de cursus Portretfotografie op zoom.nl/academy!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25699-close-up-de-zoom-academy.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Volwaardig filmen - Fujifilm XT-3]]> Fri, 14 Sep 2018 10:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De X-T3 heeft een spiksplinternieuwe vierde generatie X-trans cmos-sensor met 26 megapixels aan boord, die samen met de eveneens splinternieuwe quad core X-Processor 4 zorgt voor een razendsnelle werking en superkwaliteit stilstaand én bewegend beeld, zo meldt Fujifilm. De native ISO-waarde is verlaagd naar 160 ISO en de camera heeft nu 3,69 megapixels in de zoeker. Bovendien heeft de X-T3 een sportstand van 30 bps met een 1,25x crop en de camera kan in "boost" modus gebruikt worden zonder batterijgrip.

Filmen

Fujifilm heeft zeer veel aandacht besteed aan de filmfuncties van de X-T3, en claimt dat de camera de eerste APS-C systeemcamera is die 4K/60P in 10bit HDMI output kan leveren voor professionele doeleinden. De X-T3 ondersteunt zowel H.264/MPEG-4 AVC als H.265/HEVC. De uitleessnelheid van de sensor is hiervoor verhoogd en het dynamisch bereik bedraagt 12 stops. Een nieuw ruisreductie algoritme zorgt voor brandschone 4K beelden en de minimale gevoeligheid voor F-Log filmen is verlaagd van ISO 800 naar ISO 640. Tel daarbij op dat de oog- en gezichtsherkennings-AF blijven werken tijdens het filmen, en je hebt een zeer complete filmcamera voor allround gebruik.

Autofocus

Fujifilm claimt dat de AF van de X-T3 sneller reageert dan die van de X-T2 aangezien de herberekening van de AF en de lichtmeting tijdens het fotograferen 1,5x verhoogd zijn. Een spannende claim, want dit betekent dat de X-T3 dus ook sneller zou (kunnen) zijn dan de X-H1. De AF is bovendien preciezer geworden bij tracking van snelbewegende onderwerpen en de blackout-tijd is verder verlaagd. Fujifilm heeft 2,16 miljoen fasedetectie pixels aangebracht die 91% van de sensor afdekken en 425 hybride AF-punten die 99% dekking bieden, waardoor je je onderwerp nooit meer uit het oog verliest. Je kunt daardoor nu 20 bps schieten met werkende AF, wat de camera nog geschikter maakt voor sport- en actiefotografie. Bovendien werkt de AF al bij lichtwaarden van -3EV en zijn de algoritmen aangescherpt.

Prijzen en beschikbaarheid

De Fujifilm X-T3 is leverbaar vanaf september en kost € 1499,-.
www.fujifilm.eu]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25705-volwaardig-filmen---fujifilm-xt-3.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografie Cursus Portretfotografie | Leer het op de Zoom Academy]]> Thu, 13 Sep 2018 15:23:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Binnenkort beschikbaar

Wil jij meer weten over deze cursus? Binnenkort is deze cursus beschikbaar in de Zoom Academy.

In deze cursus leer je:

* Het leren maken van een bijzonder portret
* Alle technische basiskennis van fotografie, gericht op portretten
* Werken met natuurlijk licht en flitslicht in de studio
* Het zoeken van en het omgaan met een model & visagiste voor de mooiste resultaten
* De voorbereiding van een shoot: van het maken van een moodboard tot het herkennen van lichtopstellingen
* Kennis van de camera-instellingen voor de mooiste scherptediepte en huidtinten
* Verschillende soorten portretten: van een klassiek portret tot een groepsportret
* Het retoucheren van de perfecte portretfoto, van begin tot eind in Adobe Lightroom & Photoshop
* Ruim 45 minuten video

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25708-fotografie-cursus-portretfotografie---leer-het-op-de-zoom-academy.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografie Cursus Smartphonefotografie | Leer het op de Zoom Academy]]> Thu, 13 Sep 2018 14:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Fotocursus Smartphonefotografie.

Hoe maak je bijvoorbeeld een prachtige foto van jezelf of van een vriend? Of hoe breng je de sfeer van een concert goed in beeld en hoe maak je indrukwekkende reisfoto's? Wij vertellen het je allemaal. Aan de hand van 5 thema's uit hoe je betere foto's maakt met je smartphone. De thema's in deze cursus zijn: vakantie, portret, festival, eten en selfie.

In deze cursus leer je:

* Breng een landschap in Nederland of op vakantie mooi in beeld
* Leer alles over het maken van een perfect portret
* Maak voortaan de tofste foto's op festivals en van concerten
* Specifieke tips voor de mooiste foodfoto's
* Leer selfies maken als een pro
* Wij leggen je stap voor stap uit hoe je bovenstaande thema's fotografeert met je smartphone. Is je telefoon opgeladen? Dan kunnen we meteen starten!

Direct starten


Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Fotocursus Smartphonefotografie.

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25701-fotografie-cursus-smartphonefotografie----leer-het-op-de-zoom-academy.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografie Cursus Landschapsfotografie | Leer het op de Zoom Academy]]> Thu, 13 Sep 2018 14:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Landschapsfotografie.

In deze Fotocursus Landschapsfotografie leer je beter kijken naar een landschap en kom je erachter dat een groot deel van de foto in de voorbereiding zit. Je leert betere landschapsfoto's maken en leert welke apparatuur en accessoires je nodig hebt. Ook leer je wat er komt kijken bij de nabewerking van een foto.

Inhoud cursus Landschapsfotografie:

* De ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto's te maken
* Alles over compositieleer, standpunt en perspectief
* Het gebruik van accessoires, zoals statief, verschillende filters en meer
* Specifieke tips voor verschillende landschappen
* Werken met verschillende weersomstandigheden
* Gebruikmaken van het licht voor de mooiste resultaten
* De bewerking van een landschapsfoto, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop

Inspirerende beelden

Je krijgt met de cursus landschapsfotografie de beschikking over waardevolle informatie. We inspireren je ook met schitterende beelden. Foto's die jij straks ook kunt maken. Met behulp van informatie over de instellingen en extra uitleg kun je er na de cursus meteen mee aan de slag. Beginnende fotografen helpen we op weg, maar ook de ervaren fotograaf leert nieuwe dingen.

Eigen tempo

In de cursus Landschapsfotografie leren we je om nóg mooiere landschapsfoto's te maken. Je kunt op elk moment instappen en volgt de cursus in je eigen tempo. Deze cursus is geschikt voor elk niveau. Wie extra uitleg nodig heeft krijgt verdieping. En voor de gevorderden is extra informatie.

Interactief

De cursus Landschapsfotografie is met recht interactief! Je leert via video's, tekst en beeld en we toetsen je kennis met oefenvragen en opdrachten. Helemaal klaar? Dan volgt de eindtoets. Met een echt certificaat als beloning!

Direct starten


Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Landschapsfotografie.

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25703-fotografie-cursus-landschapsfotografie----leer-het-op-de-zoom-academy.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografie Cursus Reisfotografie | Leer het op de Zoom Academy]]> Thu, 13 Sep 2018 14:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Reisfotografie.

Wie op reis gaat wilt natuurlijk ook de mooiste foto's maken. Ook jij kan jezelf ontwikkelen tot een echte reisfotograaf. Met de nieuwste Zoom Academy-cursus stoomt onze redactie je razendsnel klaar. Je kunt op elk moment instappen, de cursus in je eigen tempo volgen én het allermooiste: deelname aan de volledige cursus kost slechts € 24,95!

Wat krijg je?

43 modules met leervideo's, naslaginformatie en opdrachten voor onderweg. Plus gratis presets voor Lightroom om je foto's automatisch te verbeteren. In de cursus slaan we de essentiële voorbereiding niet over: wat is op vakantie de gulden middenweg tussen noodzakelijke apparatuur én lichte bepakking. Leer over geldende wetten, regels, normen en waarden. Over verzekeringen, back-ups ter plaatse en handige apps voor onderweg. Kortom: alles wat je moet hebben geregeld voordat je vertrekt.

+ Meer dan 50 voorbeeldfoto's ter inspiratie
+ Gratis Lightroom en Photoshop spiekbriefje
+ Ruim 30 minuten video

Onze redactie toont je de ideale camera-instellingen voor onderweg. De belichtingsdriehoek sluitertijd, diafragma en iso ontbreekt natuurlijk niet. Is dit al gesneden koek? Dan sla je dit deel over en ga je direct naar de expertinfo. Je speelt in de opdrachten met sluitertijden en belichting, en past nieuwe technieken toe. Bijvoorbeeld tijdens bijzondere lichtomstandigheden.

Voor iedereen geschikt

Voor elke reisfotograaf wordt iets geboden. Van bijzondere landen tot steden, dichtbij of juist ver weg. Je krijgt tools om fotolocaties te bestuderen, hulp bij speciale situaties zoals fotograferen door ramen, uit bewegende voertuigen of thema's als stadsfotografie, portretten enzovoort. Wie gaat onze uitdaging aan om een reisthema te kiezen? Leer in series te denken of zelfs in thema's: iets dat doorlopend terug komt in je fotografie. Dan kom je thuis met een echt fotoverhaal.

Direct starten


Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Reisfotografie.

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25702-fotografie-cursus-reisfotografie---leer-het-op-de-zoom-academy.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nieuwe editie SHUTR.photo magazine! ]]> Thu, 13 Sep 2018 11:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

In deze editie (03 2018)

In de nieuwste editie vind je alles over:
- De finishing touch: Beeldbewerkers van de meesters
- Bruisend festival: BredaPhoto
- De drijfveren van verzamelaars
- Meelopen in Studio34X
- 9 portfolio's met karakter
- De staat van de straat: Nieuwste ontwikkelingen in straatfotografie

SHUTR.photo magazine

SHUTR.photo biedt naast de beste fotografie, diensten voor fotografen, zoals verkoop van hun foto's, waarbij de opbrengst aan de fotografen ten goede komt, en mogelijkheden om hun fotografie onder de aandacht te brengen van mogelijke opdrachtgevers, musea en andere instellingen. Eén van die diensten is exposure in een premium fotomagazine van 160 pagina's.

SHUTR.photo biedt zowel online als in print inspiratie, adembenemende portfolio's, oud en nieuw fotografietalent, beeldverhalen, fototrends, -techniek en nog veel meer. Met veel ruimte voor beeld onderscheidt SHUTR.photo magazine zich van de andere bladen. Ook wil SHUTR.photo magazine een verbinding leggen tussen de professionele amateur en de professionele fotograaf en hun werk onder de aandacht brengen van beeldliefhebbers.

]]> http://zoom.nl/artikel/boeken/25700-nieuwe-editie-shutr-photo-magazine.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ervaar de magie van Canon tijdens de Canon Experience Days 2018]]> Wed, 12 Sep 2018 15:24:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


De Canon Experience Days biedt voor iedere fotograaf en enthousiaste hobbyist dé kans om inspiratie op te doen in de vorm van workshops en lezingen, gegeven door professionals uit de fotografie- en filmwereld. Van het volgen van een macrofotografie workshop, tot het ontdekken van de wondere wereld van architectuurfotografie en het schieten van portretten; er is voor elk wat wils. Naast begeleide sessies zijn er tevens genoeg leuke en uitdagende "Do It Yourself" opstellingen zodat je ook op eigen houtje de oneindige mogelijkheden en geavanceerde functies van Canon camera's en objectieven kunt ontdekken.

Touch & Try

Bij elke workshop zullen diverse Canon camera's en lenzen beschikbaar gesteld worden voor de ultieme testervaring. Ben jij bijvoorbeeld ook zo nieuwsgierig naar de kracht en kwaliteit van ons nieuwe, revolutionaire EOS R systeem? Dan zijn de Canon Experience Days de uitgelezen kans!

Met een entreeticket voor slechts 25 euro kun je je inschrijven voor twee workshops naar keuze. Ook kun je net zoveel lezingen bijwonen als je zelf wilt en kun je volledig losgaan op de "Do It Yourself" opstellingen. De verschillende workshops worden gegeven door onder andere concertfotograaf Bart Heemskerk, sportfotograaf Pim Ras en bruidsfotograaf Ashvin Ghisyawan. De volledige lijst aan professionals met daarbij het schema van de workshops en lezingen kan gevonden worden op deze pagina.


Benieuwd naar wat je precies kunt verwachten tijdens de Canon Experience Days, hét fotografie-event van Nederland? Bekijk dan onderstaande video.

Reserveer je tickets snel, want het aantal plaatsen voor de workshops is beperkt.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25698-ervaar-de-magie-van-canon-tijdens-de-canon-experience-days-2018.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Spinnen fotograferen doe je zo]]> Tue, 11 Sep 2018 12:06:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Neem de tijd

Spinnen komen nauwelijks van hun plaats. Ze verschuilen zich voor hun prooi. Daarom is een spin een uitstekend onderwerp voor macrofotografie. Je hebt genoeg tijd om met de instellingen te spelen: probeer verschillende sluitertijden, diafragma-waarden en standpunten. Als er dan een prooi in het web vliegt, heb je de mooiste instellingen om de spin en zijn spinsel vast te leggen.

tarivanaartrijk

Gebruik een mini-statief

Door gebruik te maken van een klein statief kan je met langere sluitertijden werken en ervoor zorgen dat de spin mooi belicht wordt. Als je met je neus dicht op je onderwerp zit, is bij een lange sluitertijd elke trilling te zien. De statief geeft de stabiliteit die je nodig hebt.

Adeline

Stel scherp op de (acht) ogen

Het zijn net mensen. Net als bij portretten van mensen is het belangrijk dat ook op de (acht) ogen van een spin scherp gesteld is. De acht ogen van een spin zitten meestal niet op een lijn, waardoor je voor genoeg scherptediepte moet zorgen om ze allemaal scherp te krijgen. De achterste poten van een spin mogen best onscherp wegvallen in de foto, maar onscherpe ogen halen het karakter uit de foto.

Fotografeer op ooghoogte

Door de spin van dichtbij, op ooghoogte of van onderaf te fotograferen krijg je de mooiste foto's. Je ziet dan goed de ogen, kaken en poten van de spin. Als je bang bent voor spinnen zul je dus je angst moeten overwinnen. De foto wordt hierdoor spannender dan wanneer hij van verder weg of bovenaf is genomen.

Iopdenbuijs

Gebruik de unieke vorm van de spin

Ook zonder macrolens is het niet al te moeilijk een spin goed te fotograferen. Maak daarvoor gebruik van de karakteristieke vorm van de spinachtige: het ronde lijf en de acht lange poten. Speel je met contrast, dan heb je niet eens een macrolens nodig.

jolandavlastuin

Let op de achtergrond en wanneer je flitst

Vooral bij een macrofoto kan de achtergrond het verschil maken. Fotografeer uit een net iets andere hoek en je hebt een totaal andere foto. Daarbij moet je er ook opletten dat wanneer je een flitser gebruikt dat je een donkere of zelfs zwarte achtergrond krijgt als die achtergrond te ver van de spin verwijderd is. Je kunt dit oplossen door een tweede flitser te gebruiken of simpelweg van standpunt te veranderen en een mooie achtergrond dichterbij te gebruiken.

Je kunt ook flitslicht gebruiken om glimlichtjes in het spinnenweb tevoorschijn te toveren. Of je past het toe als invulflits. Wanneer je een spin tegen de lucht wilt fotograferen, wordt de spin zonder flits een silhouet tegen een blauwe lucht óf wordt de spin mooi belicht en de lucht overbelicht. Met een juist gedoseerde invulflits kan je beide situaties combineren. Je regelt de sterkte van je invulflits met de flitscompensatie van je camera.

-mus-69-

Fotografeer ook het web

Wanneer de spin niet thuis is, kan je ook het spinnenweb fotograferen. Het spinnenweb is al een kunstwerk op zich. Vooral als er in de ochtend dauwdruppels aan de draden hangen. Meestal fotografeer je een spinnenweb van dichtbij met een groot diafragma en een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond wazig is. Wanneer je dan recht van voren het spinnenweb fotografeert, worden zo veel mogelijk druppels in het web scherp. Als je van opzij of van boven het web fotografeert, krijg je minder druppels scherp. Door de kleine scherptediepte krijgen de druppels buiten het scherptedieptegebied een bokeh-effect. Dit kan uiteraard ook als de spin wel in zijn web zit te wachten op zijn volgende prooi.

skortbeek

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25696-spinnen-fotograferen-doe-je-zo.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vakantiefotograaf van het jaar 2018 de genomineerden zijn bekend!]]> Mon, 10 Sep 2018 20:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


De genomineerden zijn per mail op de hoogte gesteld.

Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt en jij kunt daar je stem voor uitbrengen via de facebookpagina van zoom.nl.


Dit zijn de genomineerden foto's in willekeurige volgorde
Mijn favorite foto
Lekker voetballen op het strand van vlissingen Zeeland
Tegenstelling
Kungsleden Zweden
Sunset 80 mile beach
Siesta
Be a child
You want to take a picture with meSpaanse Kust
Bungelende beentjes op Santorini
Sprookjesbos
Horse trekking
Onze 1 jarige wereldreiziger op Gili air, Indonesië.
Moraira
Zonsopkomst Allgauer Alpen Duitsland
Weerspiegelingen
Wandelen bij Fiss
Vakantie, eindelijk tijd voor elkaar.
Meer van Atitlan
een 6 jarige wil ook weleens rust
Carnaval Curacao
Kamperen onder de melkweg
Zanzibar, Lady in red
Een lekker verfrissend watermeloentje in een zonnig Spanje eet je toch het liefste met je tweelingzusje!
Middag dutje in Vietnam
Even helemaal weg
Surfpret in het prachtige Cornwall, Engeland
De krabbenvangster van kroatie
Lopen door nevel op een zomer hete dag in Frankrijk
Duizend en één nacht
Atlantis
Vuurwerkfestival Scheveningen
Beach basketball
Todays catch
stoere boy vakantie
Kamperen
Ik zie dubbel in Zweden!
Fearless
Lichtshow luchtballonnen
Takkie

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25695-vakantiefotograaf-van-het-jaar-2018-de-genomineerden-zijn-bekend.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe je burlende edelherten fotografeert]]> Fri, 07 Sep 2018 15:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

bnn

Wat neem je mee?

Uiteraard neem je je camera mee. Daarbij is het handig een telelens te gebruiken in verband met het houden van gepaste afstand tot het hert. Met een 400mm lens kan je een prima portretfoto maken. Een lichtsterke lens met vast brandpunt is handig, omdat je in een vrij donkere situatie fotografeert. Jammer is dat je dan niet kunt in- en uitzoomen, aangezien je afhankelijk bent van de locatie van de edelhert. Met een teleconverter los je dit probleem op. Een statief is met weinig licht ook geen overbodige luxe.

Geduld hebben is een schone zaak, ook in het geval van edelherten fotograferen. Je zult lang moeten wachten tot je de herten (goed) kunt fotograferen. Neem een stoel of vuilniszak mee voor als je lang (laag op de grond) moet zitten. Neem ook een plattegrond mee, zodat je de weg terug naar je auto weet, en wat te eten en drinken. Maar blijf de natuur respecteren en laat als je weggaat niets achter. Zorg ervoor dat je dieren niet stoort en op afstand blijft.
kasteelheertje

Waar moet je zijn?

Plekken waar je getuige kan zijn van de hertenbronst zijn de Hoge Veluwe, de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Oostvaardersplassen. Win informatie in over de beste plek om de burlende edelherten te spotten bij de bezoekerscentra daar. Het kan zijn dat je niet in een keer die rake foto schiet. Waarschijnlijk moet je een aantal keer het gebied verkennen.
jansint

Wanneer kan je de edelherten het best fotograferen?

's Ochtends en 's avonds heb je de grootste kans om edelherten te kunnen vastleggen. Dan zijn ze namelijk het meest actief. Maak gebruik van de ochtendnevel als dat zich voordoet en experimenteel met het zij- en tegenlicht tijdens het gouden en blauwe uurtje. Zorg ervoor dat je dan stil te werk gaat.
robcbatenburg
gladiola

Hoe stel je je camera in?

Je kunt kiezen voor een lange of korte sluitertijd. Bij een lange sluitertijd benadruk je de beweging van een vechtend of burlend edelhert met bewegingsonscherpte. Met een korte sluitertijd leg je de herten haarscherp vast. In de Al Servo-stand bij Canon en de Continuous Focus-stand bij Nikon stelt de camera automatisch scherp. Wat handig is als de mannenherten aan het vechten zijn. Om onscherpte door je eigen bewegingen te voorkomen is een statief aan te raden. Daarnaast kan je de ISO iets omhoog schroeven als het nog te donker is of wordt.
keesie

Het NK Burlen

Het is nu de bronsttijd voor de edelherten. In oktober is het de beurt aan de damherten. Hun gevechten zijn minder fanatiek dan die van de edelherten. Lukt het je niet om een burlend hert in het wild te spotten, dan kun je altijd nog het NK Burlen vastleggen aanstaande zondag 9 september in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar natuurliefhebbers met elkaar de strijd aangaan door de bronstroep van de herten na te bootsen.

Het NK Burlen in 2015:


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25694-hoe-je-burlende-edelherten-fotografeert.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Videopreview: De Canon EOS R]]> Fri, 07 Sep 2018 14:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Nieuw: De Canon EOS R

Met de splinternieuwe EOS R betreedt ook Canon het speelveld van de fullframe spiegelloze systeemcamera's. Behalve de APS-C EOS M voor de hobbyfotograaf is er nu ook een systeemcamera voor de professional.

Prijs van de Canon EOS R en RF objectieven

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25693-videopreview-de-canon-eos-r.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zo gebruik je lijnenspel in je foto's ]]> Fri, 07 Sep 2018 13:28:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Lijnen zijn overal en in allerlei vormen: recht, rond, horizontaal, verticaal, diagonaal. Ze zorgen allemaal voor net een ander effect op de foto. Maar alle lijnen vertellen een verhaal. Bij een goede compositie vestigen ze de aandacht op het onderwerp en bepalen ze de sfeer van een foto.

Horizontale lijnen

Gebruik je horizontale lijnen in je foto, let er dan op dat ze daadwerkelijk horizontaal zijn. Het effect van de lijnen is weg als ze scheef lopen. Gebruik de hulplijnen op je camera om ervoor te zorgen dat ze recht lopen of trek de horizon achteraf recht met een bewerkingsprogramma. Wanneer een horizontale lijn door het midden van de foto loopt, snijdt het de foto in tweeën. Plaats je een horizontale lijn op een derde of twee derde van het beeld, dan benadruk je meer het onderwerp van de foto.
JWil

Verticale lijnen

In de portretstand benadrukken verticale lijnen de lengte van het onderwerp. Je kunt dan bijvoorbeeld een gebouw hoger en imposanter laten lijken. Fotografeer je verticale lijnen in de landschapstand, dan wek je het idee dat er meer is dan op de foto te zien is. Zeker als je halverwege de lijnen afbreekt. Je beïnvloedt op deze manier de uitstraling van de foto.

nak-kos

Diagonale en ronde lijnen

In tegenstelling tot horizontale en verticale lijnen die stabiliteit uitstralen, zorgt een diagonale lijn voor spanning en diepte in een foto. Neem de foto van sdanckaarts. De kettingen die diagonaal scherp en onscherp door het beeld lopen, maken de foto minder statisch. Mede door de close-up wordt je nieuwsgierig naar de omstandigheden waarin de foto is genomen. Net als bij de foto van rovinge vraag je je af waar de lijnen buiten beeld verder naartoe lopen. Ronde lijnen zijn weer sierlijk en creëren ruimte.

sdanckaarts
rovinge
Colourbex

Samenkomende lijnen

Lijnen die op een bepaald punt bij elkaar komen, geven een gevoel van afstand. Het lijkt alsof de lijnen in jacocanons foto oneindig doorlopen. Triple-t speelt met verschillende samenkomende lijnen van een gebouw en de reflectie daarvan. Wat het beeld, samen met het zwart-wit, abstract maakt.
jacocanons
triple-t

Step up the game

Als lijnen op straat of in de natuur niet meteen zichtbaar zijn, kun je ook zelf lijnen creëren door je eigen standpunt aan te passen. Of speel ook eens met het contrast tussen verschillende soorten lijnen.
m1rphotography

dimitri-m


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25691-zo-gebruik-je-lijnenspel-in-je-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee met de Fotowedstrijd 'Fantastische natuur']]> Fri, 07 Sep 2018 11:34:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Fantastische natuur

Als fotograaf ben je altijd op zoek naar de meest fantastische landschappen, dieren en plekken om te fotograferen. Samen met Xpozer gaat Zoom.nl op zoek naar de meest fantastische natuurfoto's in de breedste vorm. Doe mee en maak kans op een Xpozer 4-Pack t.w.v. €349,95.

Landschappen, dieren, stadsgezichten, onderwaterfoto's, drone foto's... de natuur heeft zo veel moois te bieden. Wij zijn benieuwd naar jullie mooiste foto's van de meest fantastische plekken op deze planeet. Die zijn er immers in overvloed!

Stuur jouw fantastische natuurfoto in en win een Xpozer 4-Pack t.w.v. €349,95.

Wat is een Xpozer 4-Pack?

Als fotograaf maak je meer dan één fantastische foto. Met het Xpozer 4-Pack krijgen al jouw foto's een kans aan de muur.

Je ontvangt 4 fotoprints en één wisselframe waarmee je ze allemaal aan de muur kunt hangen. Zo kan je van al jouw fantastische foto's genieten.

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema "Fantastische natuur". De sluitingsdatum is 15 oktober 2018.

Doe mee!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25692-doe-mee-met-de-fotowedstrijd--fantastische-natuur.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Close-up: hoe stellen we een collectie samen? ]]> Thu, 06 Sep 2018 09:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een blijk van waardering voor je werk is altijd fijn. Dat ervaren jullie - Zoomers - ook. Bijvoorbeeld wanneer je foto wordt uitgelicht als de Foto van de Dag of wordt geselecteerd in een fotocollectie op Zoom.nl. Een collectie bestaat meestal uit een stuk of twintig foto's die we hebben gekozen uit alle geüploade foto's op Zoom.nl. We vinden je foto dan van goede kwaliteit (o.a. de compositie, scherpte en onderwerp kloppen), origineel en een inspiratie voor anderen.


ruurd1

De collecties moeten jullie inspireren om te gaan fotograferen - als jullie nog niet gemotiveerd waren. Binnen en tussen collecties proberen we te variëren.

Hoe we dan uiteindelijk díe foto van Robertmolenaar uitkiezen voor in de Collectie Studio Inspiratie, of de kikkerfoto van ruurd1 voor de Collectie Coole Kikkers? Uiteraard staan alle foto's op Zoom.nl. Daartussen zoeken we op onderwerpen, tags en categorieën naar geschikte foto's en wegen we af welke we uiteindelijk toevoegen aan de collectie.


Robertmolenaar

Naast de kwaliteit en originaliteit vinden we de eerste indruk van een foto belangrijk, maar ook of een foto onze aandacht vasthoudt. Nu je dit weet, kun je aan de slag en wie weet komt jouw foto in een volgende collectie!

Wil jij graag weten hoe iets er achter de schermen aan toe gaat? Stuur dan een mail naar redactie@zoom.nl onder de vermelding 'Close-up' en misschien wordt jouw vraag volgende keer wel beantwoord.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25689-close-up-hoe-stellen-we-een-collectie-samen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Opnieuw een revolutie - Canon EOS R]]> Thu, 06 Sep 2018 08:46:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het hing al een tijdje in de lucht, maar Canon heeft eindelijk haar nieuwe camerasysteem gepresenteerd. Na Sony en Nikon is Canon nu de derde speler op de fullframe-markt met een systeemcamera: de Canon EOS R met RF-mount. 31 Jaar na de lancering van de eerste Canon EOS is het nieuwe EOS R System opnieuw een revolutie. Destijds wisselde de bajonetvatting en nu gebeurt dat weer, maar verdwijnt bovendien de spiegel.

Nieuw camerasysteem

Canon is bij de ontwikkeling van de EOS R niet over één nacht ijs gegaan. Na de wat aarzelende eerdere stappen op de systeemmarkt met de EOS M is het R-systeem grondig doordacht en volledig nieuw ontworpen om alle voordelen van de huidige EOS-lijn te combineren met de toegevoegde waarde van een spiegelloze systeemcamera. Dit betekent dat je alle bestaande EOS-accessoires en -objectieven probleemloos kunt combineren met Canon's jongste spruit. De nieuw ontwikkelde RF-lensvatting heeft 12 contactpinnen, een 20mm flange back en een grotere bajonet met een diameter van 54mm. Deze specificaties maken een nog grotere flexibiliteit in lensontwerp mogelijk dan met het huidige EOS-systeem mogelijk was, wat betekent dat de EOS R klaar is voor de toekomst.

Indrukwekkende techspecs

De technische gegevens van de EOS R maken een stoel noodzakelijk om even te gaan zitten. De fullframe cmos-sensor heeft namelijk effectief 30,3 megapixels en de modernste DIGIC 8-beeldprocessor. De camera heeft verder een native ISO bereik van 100-40.000(!), wat nog uit te breiden is naar 50-102.400. Licht heb je dus eigenlijk niet meer nodig om te kunnen fotograferen... Wie in RAW werkt kan kiezen tussen 14-bit CRW Raw of het nieuwe C-Raw formaat, dat veel kleinere files oplevert en dus meer ruimte op de geheugenkaart schept. Aangezien er helaas maar één SD cardslot aanwezig is, is dit best een slimme optie. De camerabuffer kan 47 RAW beelden, 78 C-RAW beelden of 100 jpeg's aan als je een UHS-II kaart gebruikt. Wel kun je je afvragen waarom Canon niet gekozen heeft voor de professionelere en stabielere C-fast geheugenkaarten. De accu's zijn de bekende LP-E6N's en met een accu zou je 370 opnamen moeten kunnen maken. Wie dat niet genoeg vindt, kan een BG-E22 batterijgrip monteren.

Autofocus

Daarnaast heeft Canon 's werelds snelste autofocus ingebouwd, aldus Canon, met een reactietijd van slechts 0,05 seconde en de mogelijkheid om bewegende onderwerpen zeer nauwkeurig te volgen met 8 bps bij fixed AF of 5 bps met AF tracking. Qua AF-technologie beschikt de EOS R bovendien behalve over de bekende dual-pixels ook over Touch and Drag AF, waarmee je haast naadloos kunt kiezen uit 5.655(!) AF-punten... Het dekkingsbereik van die AF-punten op de sensor is daarbij 88% verticaal en 100% horizontaal. De AF werkt bovendien tot -6 EV, wat betekent dat je er mee kunt fotograferen bij praktisch volslagen duisternis. De elektronische zoeker heeft 100% dekking en 3,69 megapixels met een hoge refresh rate, waardoor je je onderwerp nooit uit het oog hoeft te verliezen. Duidelijk een camera die niet slechts voor de studio ontworpen is maar waarmee je ook in het (sport)veld uit de voeten kunt.

Andere leuke functies

De EOS R is bomvol gestopt met allerlei leuke functies. Zo kun je uiteraard 4K-videobeelden opnemen met de EOS R, inclusief volledige audiobediening, handmatige focus peaking en werken in 10-bit via HDMI. Het dynamisch bereik is 12 stops bij ISO 400, waardoor je tijdens de nabewerking elke subtiele kleurnuance en schaduwdetail kunt benadrukken. Daarnaast heeft de Canon EOS R een multi-function bar die gepersonaliseerd kan worden door middel van een swipe of een lichte aanraking voor voorkeursinstellingen zoals ISO. Bluetooth zorgt voor communicatie met een smartphone en het vastleggen van GPS-gegevens. Ergonomisch gezien zit het ook wel snor met de EOS R. Vrijwel iedere knop is te personaliseren, waardoor je de camera geheel naar je hand kunt zetten. De comfortabele grip en de vertrouwde lay-out maken de overstap van een "gewone" EOS daarbij zeer gemakkelijk. En voor de buitenwerkers: uiteraard is de van een magnesiumlegering gemaakte EOS R weersbestendig.

Objectieven

Voor een nieuwe camerasysteem met een nieuwe bajonetvatting is ook nieuw glas nodig, vandaar dat Canon direct ook vier nieuwe objectieven aangekondigd heeft die specifiek zijn ontworpen voor het EOS R System. De RF 24-105mm f/4L IS USM en de RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM vormen de instappers voor het systeem, terwijl de RF 28-70mm f/2L USM en de zeer lichtsterke RF 50 mm f/1.2L USM duidelijk een professionele doelgroep voor ogen hebben. De 24-105 heeft een ingebouwde stabiliser die maximaal 5 stops corrigeert, wat hem lekker allround maakt, en de 28-70mm is voor zijn klasse extreem lichtsterk. Daarnaast kun je alle bestaande Canon EF en EF-S objectieven gebruiken dankzij drie nieuwe adapters.

Adapters

Canon maakt het de huidige EOS-gebruikers namelijk gemakkelijk om over te stappen naar het EOS R System, aangezien het door die adapters volledig compatibel is. De basis is de Canon mount adapter EF-EOS R waarmee je bestaande EF en EF-S objectieven op je EOS R kunt zetten. Iets geavanceerder is de Control Ring Mount adapter, waarmee je ook camera-instellingen kunt veranderen, net als met de control ring op de nieuwe R-objectieven. Met de Drop-in filter mount adapter tenslotte, kun je ook een circulair polarisatiefilter of een variabel ND-filter gebruiken. Alle functionaliteit van de objectieven blijft volledig behouden bij gebruik van deze adapters, dus wie "lang glas" bezit, hoeft niet direct te wanhopen of op zoek naar adapters van onafhankelijke leveranciers

Prijzen en beschikbaarheid

Het Canon EOS R system is leverbaar vanaf medio oktober. De EOS R Body gaat €2.539,99 kosten, de RF 50mm f/1.2L USM €2.539,99 en de RF 24-105mm f/4L IS USM €1.219,99. De Mount Adapter heeft een prijs van €119,99 en de Control Ring Mount Adapter €229,99. Eind december volgen dan nog de RF 28-70mm f/2L USM voor €3.299,99 en de RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM voor €559,99. De Canon drop-in filter adapter inclusief drop-in circulair polarisatiefilter A zal naar verwachting vanaf februari 2019 verkrijgbaar zijn voor €339,99.
www.canon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25690-opnieuw-een-revolutie---canon-eos-r.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Lichtsterkte voor portretten - Samyang 85mm F1.8]]> Wed, 05 Sep 2018 11:32:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Portretobjectieven zijn er in vele gedaanten, maar Samyang maakt er een sport van altijd net even wat interessanter te zijn dan de concurrentie. De handmatige Samyang MF 85mm F1.8 ED UMC CS is daarom ontworpen om maximale beeldkwaliteit te leveren voor een zeer aantrekkelijke prijs. Op een APS-C camera is de opnamehoek vergelijkbaar met die van een 127mm fullframe objectief, op een MFT-camera levert het een 170mm equivalent op. Licht tele met goede portretmogelijkheden dus.

Optische constructie

De optische constructie van de behoorlijk lichtsterke Samyang MF 85mm F1.8 ED UMC CS is opgebouwd uit 9 lenselementen in 7 groepen. Een lensdeel met hoge refractie en een lenselement met extra-lage dispersie zijn gecombineerd met ultra-multi-coating om chromatische aberraties, flare en spookbeelden te verminderen en het objectief zou dan ook al bij volle opening een hoge scherpte van het centrum tot in de hoeken moeten opleveren. Het ronde, 9-bladige diafragma zorgt voor een rustige en zachte bokeh bij portretopnamen. Het enige waar je even rekening mee moet houden is de handmatige scherpstelling, maar de slag is lang en precies, dus dat komt wel goed.

Prijs en beschikbaarheid

De Samyang MF 85mm F1.8 ED UMC CS is leverbaar voor Sony E, Fujifilm X, Canon M, Olympus en Panasonic M4/3 vatting voor € 379,-.
www.samyangbenelux.com


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25688-lichtsterkte-voor-portretten---samyang-85mm-f1-8.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nu ook voor Nikon - Samyang AF 14mm F2.8]]> Wed, 05 Sep 2018 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het objectief weegt slechts 484 gram, is weersbestendig en heeft zeven afgeronde diafragmabladen om een mooie bokeh te verkrijgen, iets wat bij een groothoek soms lastig is. Echt een objectief dat in de tas van iedere landschaps- en/of architectuurfotograaf thuishoort.

Professionele beeldkwaliteit

Qua optische constructie is de Samyang AF 14mm voor Nikon vergelijkbaar met de Canon-variant. Om een professionele beeldkwaliteit te garanderen is de nieuwe AF 14mm F2.8 Nikon F opgebouwd uit 15 elementen in 10 groepen. Twee asferische elementen voorkomen vertekening en maar liefst vier HR-elementen én een ED-element zorgen voor een natuurlijke kleurenweergave en gaan chromatische aberraties tegen. De minimale scherpstelafstand is slechts 20 centimeter.

Prijs en beschikbaarheid

Ondanks de indrukwekkende specificaties valt de prijs mee. De Samyang AF 14mm F2.8 voor Nikon F is te koop voor € 789,99.
www.samyangbenelux.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25687-nu-ook-voor-nikon---samyang-af-14mm-f2-8.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee met de Fotowedstrijd 'Puur Natuur']]> Wed, 05 Sep 2018 10:05:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Leg je camera alvast klaar, want wij dagen je uit om de mooiste natuurbeelden vast te leggen. Panasonic organiseert in samenwerking met Zoom.nl een toffe en vooral uitdagende natuurfotowedstrijd die je niet mag missen. En door deelname maak je kans op het nieuwste topmodel van Panasonic, de Lumix DC-G9LEG-K!

Tip! Vergroot je kans om te winnen. We zijn opzoek naar pure, rauwe en zo min mogelijk bewerkte foto's.

Meedoen

Voor deze wedstrijd zijn we op zoek naar een serie foto's met het thema 'natuur'. Je uploadt in totaal drie foto's die één serie vormen, hierbij schrijf je een motivatie en je stuurt deze tegelijk in. Wanneer de wedstrijd is afgelopen worden de foto's beoordeeld door Panasonic en de redactie van Zoom.nl. De top 25 wordt uiteindelijk uitgenodigd op een toffe locatie in Nederland voor een feestelijke uitreiking van de winnaars.

Heb je nog geen account op Zoom.nl, registreer je dan eerst gratis op zoom.nl/registreer. Stuur daarna meteen je serie met drie foto's en motivatie in! Deelnemen kan tot 31 december 2018. Zorg dat je de ingezonden foto's met de hoogst mogelijke resolutie bewaart.

Doe nu mee!Een Panasonic Lumix DC-G9LEG-K t.w.v. €2.299,-Een Zoom.nl-pakket met o.a. cameratas, bidon en een abonnement op Zoom.nl t.w.v € 150,-Een jaarabonnement op Zoom.nl t.w.v. € 66,-]]> http://zoom.nl/artikel/community/25684-doe-mee-met-de-fotowedstrijd--puur-natuur.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografie Cursus Macrofotografie | Leer het op de Zoom Academy]]> Tue, 04 Sep 2018 15:41:00 +0100 redactie@zoom.nl (Wouter Diemer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Macrofotografie.

Het allerkleinste groots vastleggen. Levensgrote insecten en huizenhoge paddenstoelen. Dit is dé essentie van macrofotografie. Vaak ligt deze verrassende wereld aan je voeten, in je achtertuin of zelfs in huis. Dat maakt macrofotografie ontzettend leuk! Met de nieuwste Zoom Academy-cursus zorgen we ervoor dat jij de mooiste macrofoto's maakt.

In deze cursus leer je:

* Leren wat macrofotografie precies is
* De juiste camera en een geschikt objectief voor macrofotografie uitzoeken
* Alles over accessoires en flitslicht begrijpen
* Basis-instellingen én macro-specifieke instellingen voor je camera
* Perfecte scherpte creëren
* De compositieregels op de beste manier toepassen
* Variatie in je onderwerpen aanbrengen en je onderwerpen zo goed mogelijk benaderen
* Het afwerken van je foto in de nabewerking, van belichting tot focus-stacking
* Geen vereiste kennis vooraf

Uitleg door een expert

Natuurfotograaf Jeroen Stel brengt je in een aantal video's de fijne kneepjes van macrofotografie bij. Dat is nog niet alles... We zorgen ervoor dat je van A tot Z voorbereid bent, nog voordat je begint met fotograferen. We laten je zien welke instellingen je moet gebruiken, met welke macrolens je optimaal resultaat haalt en hoe je creatief kunt flitsen.

Inspirerende beelden

Je krijgt met de cursus macrofotografie de beschikking over waardevolle informatie. We inspireren je ook met schitterende beelden. Foto's die jij straks ook kunt maken. Met behulp van informatie over de instellingen en extra uitleg kun je er na de cursus meteen mee aan de slag. Beginnende macrofotografen helpen we op weg, maar ook de ervaren fotograaf leert nieuwe dingen.

Fotografie Cursus Macrofotografie

De cursus macrofotografie helpt je verder. Via de onderstaande link schaf je direct de cursus aan en kun je binnen 10 minuten zelf aan de slag. Veel plezier!

Op pad met een expert

Natuurfotograaf en macro-expert Jeroen Stel legt je tijdens de cursus uit hoe je de beste macro's maakt. Daarnaast krijg je uitleg in tekst en vragen en inspireren we je met de beste macro-foto's.

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Macrofotografie.

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25686-fotografie-cursus-macrofotografie---leer-het-op-de-zoom-academy.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe de quiz en ontvang gratis de winterspecial!]]> Tue, 04 Sep 2018 12:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Klik hier om naar de quiz te gaan en je kunt onderstaande wintergids gratis downloaden!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25685-doe-de-quiz-en-ontvang-gratis-de-winterspecial.html#source=rss http://zoom.nl <![CDATA[7 tips voor beginnende dronefotografen]]> Tue, 04 Sep 2018 08:42:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kies een geschikte drone

Een belangrijke eerste stap is het investeren in de juiste apparatuur. Je hebt drones met camera's in verschillende prijsklassen. Voor een paar tientjes kun je een drone die voorzien is van een camera aanschaffen, maar de wat duurdere drones als de DJI Phantom 3, 4 en 4 Pro-series of de Typhoon H van Yuneec (variërend van 600 tot 1500 euro) zijn fijner in de bediening en bieden hogere resoluties. Daarbij heb je geen last van fisheyevertekening zoals bij een GoPro-camera.

Oefen eerst op een leeg terrein

Zorg ervoor dat je het besturen van de drone goed in de vingers hebt, voordat je je waagt aan geavanceerde vliegprogramma's als 'follow me' of 'waypoint vliegen'. Bij follow me vliegt de drone achter je aan, bij waypoint vliegen legt de drone een vooraf ingeprogrammeerde route af. Het is verstandig eerst in een weiland of een verlaten park te oefenen met het opstijgen en landen of bijvoorbeeld het besturen van de drone als de neus naar je toewijst.

SFortuin

Weet wat de regels zijn

Check op www.vliegjedroneveilig.nl van tevoren aan welke regelgeving je je als dronepiloot moet houden. Dit verschilt voor recreatieve en professionele dronegebruikers. Zo mag je niet overal met je drone vliegen; er bestaan zogenaamde 'no-fly zones'. Hier zie je welke gebieden dat in Nederland zijn en via deze link check je wat de no-fly zones in het buitenland zijn.

Met de drone mag je niet het luchtverkeer hinderen en je moet rekening houden met de privacy-wetgeving. Dat betekent dat je uit de buurt moet blijven van luchtverkeer - je moet zo'n 3 kilometer afstand houden van kleine vliegvelden en 15 kilometer van grote luchthavens - en je mag niet boven aaneengesloten bebouwing en mensenmenigte vliegen. De drone mag ook alleen overdag gebruikt worden en niet hoger dan 120 meter boven de grond of water vliegen. Je moet de drone tijdens de vlucht altijd kunnen zien.

vincenze

Richt de camera eens recht omlaag

Soms zou je een statief met poten van tientallen meters willen hebben. Met een drone kun je nu die 'onmogelijke' foto maken. Maak dan ook goed gebruik van de mogelijkheden die de drone biedt. Maak een unieke foto door de camera van de drone eens recht omlaag te richten. Vanaf dit ongewone perspectief worden alledaagse taferelen ineens bijzonder fascinerend.
>
HJFoto

Breng de lijnen en patronen in beeld

Wanneer je fotografeert vanuit de lucht kan je opeens lijnen en patronen blootleggen die vanaf de grond niet zichtbaar zijn, zoals in de foto van Dugu hieronder. Velden en akkers zijn vaak rechttoe rechtaan aangelegd. Speel met deze lijnen voor een unieke compositie.

Yorbendelange

Dugu

Maak in de lucht gebruik van het weer

Met de drone heb je een uniek standpunt, maak daar dus gebruik van. Meestal wordt de horizon op een derde bovenin het beeld geplaatst, maar je kunt hem ook onderin volgens de gulden snede of een derde-regel in beeld brengen, zodat de lucht nog beter uitkomt.

Het weer draagt bij aan de sfeer van de luchtfoto. Wanneer je op een grauwe dag fotografeert, kun je prachtige wolkenluchten fotograferen. De dreigende wolken komen helemaal mooi uit als ze gereflecteerd worden in het water, zoals in de foto van ThomasBartelds. Bewolking levert vaak een mooiere foto op dan een strakke blauwe lucht. Let er wel op dat het niet te hard waait om met de drone de lucht in te gaan.

ThomasBartelds

Fotograferen kort na zonsopkomst en net voor zonsondergang, tijdens het zogenaamde gouden uurtje, levert ook sfeervolle plaatjes op. De laagstaande zon zorgt voor zacht licht, mooie kleuren en lange schaduwen. In de foto van moleneind versterkt ochtendnevel de verstrooiing van het licht.

moleneind

Houd rekening in welk seizoen je fotografeert. Maak gebruik van de herfstkleuren en winterse landschappen in je dronefoto's. Zoek naar mooie structuren en contrasten. Bijvoorbeeld tussen open water en een besneeuwd landschap. Daarbij hoeft er niet per se een dik pak sneeuw te liggen; een dun laagje sneeuw laat de kleuren en vormen van het landschap nog goed zien.

Draai de camera ook eens verticaal

Dronefoto's, en landschapsfoto's, worden meestal horizontaal gemaakt. Draai de camera ook eens verticaal voor een creatieve 'draai' aan de foto. Zo creëer je meer diepte in de foto. Je kunt ook drie of vier horizontaal gemaakte foto's, die boven elkaar zijn genomen, combineren tot een verticale foto.

canipel


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25683-7-tips-voor-beginnende-dronefotografen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Getest: De Tamron 18-400mm op rondreis door Afrika]]> Mon, 03 Sep 2018 14:25:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ik moet zeggen dat de lens de hele reis op mijn camera is gebleven. Al snel had ik in de gaten dat ik er echt alle kanten mee op kon. De weidse landschappen (mits met het goede licht) met een diafragma tussen de f9 en f13 en een brandpunt van 18 tot ongeveer 50 mm zijn prachtig. En er zijn nogal wat variaties in het landschap te vinden in Afrika. De landschappen heb ik door het weidse van het land goed in de groothoek kunnen fotograferen. De scherpte is goed, de details zijn goed te zien en de kleuren zijn prachtig.Met een statief werken doe ik niet zo graag. Ik voel me dan toch beperkt in mijn bewegingen. Maar met de VC is dit geen probleem en het werkt uitstekend. De lens is ook echt niet te zwaar om uit de hand te kunnen fotograferen.
Als de weersomstandigheden en daarmee ook de natuurlijke belichting echter iets minder zijn, en je wil het diafragma tussen de f9 en f13 hebben, en het brandpuntafstand zit op ongeveer 80mm, dan laat de scherpte nogal eens te wensen over. Ook het inzoomen op een landschap zonder een specifiek scherpstelpunt geeft kwalitatief mindere foto's.

Met de meer 'extreme' omstandigheden, zoals het fotograferen van een zonsopkomst en zonsondergang, de bloedmaan en een nachtfoto komt de lens goed uit de verf. Hier moet natuurlijk wel de ingebouwde stabilisator uitgezet worden, maar op een statief doet de lens goed zijn werk.
Portretten
Het fotograferen van mensen is in Afrika waanzinnig om te doen. Wat een mooie, excentrieke mensen heb je daar met karakteristieke 'koppen'. De lens leent zich hier uitstekend voor, zeg maar uitmuntend. En dat op elk gewenst brandpuntsafstand: van redelijke groothoek naar de uiterste zoom. Het scherpstellen gaat lekker snel en het juiste scherpstelpunt wordt snel gepakt. En met het juiste diafragma heb je een prachtige bokeh met prachtige achtergrondkleuren. Er zijn een aantal portretten die ik op de 400mm heb gemaakt en deze zijn echt loeischerp.
De Big five
De 'big five and more' is natuurlijk het meest fantastische om te fotograferen in Afrika. Ik ben dan ook erg blij dat ik dat heb kunnen doen. Zoals je begrijpt, is het fotograferen met de groothoek hier niet echt een optie. Gelukkig konden wij dicht bij de dieren komen, en waren de dieren op de juiste afstand zeer goed te fotograferen. Het scherpstellen gaat snel, kwomt goed op de juiste plaats en de beelden zijn goed scherp. Het goed positioneren van de juiste brandpuntsafstand gaat soms niet snel genoeg naar mijn zin (de draairing).
Conclusie
Samenvattend ben ik zeer tevreden over de lens. De scherpte is goed (zeg maar uitstekend) op de 400mm, de kleuren zijn mooi, hij is goed handzaam en de VC werkt optimaal. Minder kwaliteit geeft de lens met mindere lichtinval, brandpunt tussen 60 en 150 zonder duidelijk scherpstelpunt.


Ik ben zeer blij dat ik dit objectief mocht testen!


Over Marielle
Marielle de valk is ruim vier jaar geleden begonnen met fotograferen. Tijdens een vakantie met haar zus vond ze de rust en de uitdaging om de mooie omgeving van Turkije vast te leggen. Marielle: "Ik vond het fantastisch om te doen en was over de uitkomsten tevreden (al kan ik me dat nu niet altijd meer voorstellen, haha). Bij terugkomst van de vakantie ben ik dan ook fanatiek door gegaan met fotograferen. Al snel kwam ik er achter dat ik de natuur het mooist vindt om te fotograferen. Met kerst dat jaar kreeg ik mijn spiegelreflex camera.
In de loop van de jaren heb ik mij ontwikkeld in vooral de natuurfotografie: zowel landschappen als macro. Het sec vastleggen cq registreren van een 'plaatje' is niet echt mijn ding. Ik probeer in mijn foto's altijd gevoel en beleving te creëren."


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25681-getest-de-tamron-18-400mm-op-rondreis-door-afrika.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Partner: De kracht van fotografie (gratis boek!)]]> Sat, 01 Sep 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Fotografie maakt gelukkig

Waarom is het dat fotografie ons hart sneller laat kloppen? Dat we altijd op zoek gaan naar de perfecte foto en dat we altijd streven naar het beste resultaat? Clemens en Ivan van Xpozer zijn op zoek gegaan naar de antwoorden en spraken fotografen van over de hele wereld. Ze verzamelden dertien inspirerende verhalen en 132 foto's uit 47 landen en hieruit werd het boek 'Amazing Photography: Persoonlijke verhalen die ons inspireren' geboren. Lees hun mooiste fotografie ervaringen en leer waarom fotografie hen gelukkig maakt.

Bestel nu jouw GRATIS exemplaar van 'Amazing Photography, Persoonlijke verhalen die ons inspireren' via deze link!

Inspiratie is het belangrijkst

'Amazing Photography' is geen technisch boek over camera-instellingen, flitsers en sluitertijden. Het is een boek over de kracht van fotografie, dat je nieuwe ideeën geeft voor jouw foto's en je verder doet kijken dan je lens lang is. Volgens Clemens en Ivan van Xpozer is het namelijk niet de techniek die foto's maken of breken, maar is inspiratie het belangrijkste. En die haal je vooral bij andere fotografen.

Fotografen aan het woord

Zo vertelt Albert Dros hoe hij een onmogelijke foto wist te maken en legt Gustav Kiburg uit hoe hij het gedrag van dieren probeert te sturen voor de perfecte foto. Ruimtevaarder en fotograaf André Kuipers vertelt hoe hij met zijn foto's een boodschap wilt overbrengen en reisfotograaf Laura Vink deelt dat je niet ver hoeft te reizen voor de mooiste foto's. Ondanks dat alle fotografen een ander doel hebben met hun fotografie, hebben ze één ding gemeen: fotografie maakt hen gelukkiger en zij weten stuk voor stuk hoe ze hier het meeste uit kunnen halen.

Haal het meeste uit jouw foto's

Fotografie maakt ons leven rijker en dat is niet alleen omdat we graag fotograferen. We willen ons aan deze momenten vast kunnen houden, elke dag weer. Gebruik de praktische gidsen uit 'Amazing Photography' om nog meer van je foto's te kunnen genieten en hoe je jouw mooiste avonturen in je dagelijks leven kunt brengen.

Bestel 'Amazing Photography' nu tijdelijk gratis!

Laat je inspireren door de persoonlijke verhalen en de prachtige foto's van hobby- en amateurfotografen en gebruik de praktische 'how-to' gidsen om het maximale uit jouw fotografie te halen.

Vraag snel jouw gratis exemplaar via deze link! De druk is beperkt, als alle boeken de deur uit zijn, kosten de volgende exemplaren €29,99. Vraag nog snel aan via amazingphotographybook.com

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25672-partner-de-kracht-van-fotografie-gratis-boek.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Gestileerde flatlay foto's]]> Fri, 31 Aug 2018 20:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat is flatlayfotografie?

Bij flatlay kun je twee belangrijke grafische elementen met elkaar combineren, namelijk; styling en fotografie. Je selecteert diverse objecten, plaatst deze op een passende achtergrond en fotografeert het geheel van bovenaf. Door het perspectief, waarbij je recht op de voorwerpen kijkt, gaat het diepte effect verloren. Hoe beter de styling en de belichting, des te mooier het resultaat. Flatlay wordt veel gebruikt voor commerciële beelden, maar ook in de foodfotografie is het een populair genre.

Schaduw en belichting

Flatlay foto's worden altijd enorm 'clean' gefotografeerd. De belichting is dus lekker fris, zodat het geheel een strakke uitstraling krijgt. Houd hierbij altijd in de gaten dat je eigen schaduw niet over het beeld valt. Bij flatlay wordt over het algemeen weinig met schaduwen gewerkt, omdat je het geheel terugbrengt naar een plat vlak met weinig diepte.

De juiste voorwerpen

Als je de belichting onder de knie hebt, dan is het tijd om mooie en sfeervolle settings te creëren. Waar haal je je onderwerpen vandaan? Duik eens je lokale kringloopwinkel in, op zoek naar bijzondere voorwerpen of speur de zolder af naar sfeervolle vergeten objecten. Vergeet niet dat een flatlayfoto per se enorm hip hoeft te zijn. Ook met klassieke elementen kan je een hele sterke sfeer neerzetten!

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25678-expertuitdaging-gestileerde-flatlay-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Kleiner en zuiniger - Nikon D3500]]> Fri, 31 Aug 2018 12:58:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De gelijkenissen met grote broer D5600 zijn opvallend: lekker compact en met een uitstekende ergonomie ondanks het formaat. De D3500 heeft echter geen kantelbaar touchscreen achterop maar is met slechts 415 gram wel een stuk lichter dan zijn voorganger en de D5600.

Nieuw ergonomisch ontwerp

Het nieuwe ergonomische ontwerp heeft volgens Nikon een diepere grip en knoppen die ruimer naast elkaar zijn geplaatst. De camera voelt daardoor comfortabel in de hand en aan de achterzijde is meer ruimte om je duim te laten rusten. Dankzij de verbeterde gebruiksduur van de accu (1550 opnamen ten opzichte van de 1200 van de D3400) kun je volgens Nikon "van 's ochtends tot 's avonds blijven fotograferen. Daarbij is het wel fijn om te weten dat de vertrouwde 24,2 effectieve megapixel cmos-beeldsensor en de processor ISO-waarden van 100 tot 25.600 mogelijk maken, waardoor je onder vrijwel alle lichtomstandigheden kunt werken.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon D3500 is vanaf 20 september te koop voor €539,- als kit inclusief AF-P 18-55VR objectief. De kit met 18-105mm VR kost €689,-.
www.nikon.nl


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25677-kleiner-en-zuiniger---nikon-d3500.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Een kleintje supertele - AF-S Nikkor 500mm f/5.6E PF ED VR]]> Fri, 31 Aug 2018 12:37:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Supertele-objectieven hebben twee nadelen: ze zijn zwaar en ze zijn duur. Denk qua prijs aan het equivalent van een leuke tweedehands auto. Nikon heeft nu echter een "betaalbare" lichtgewicht 500mm op de markt gezet; de AF-S Nikkor 500mm f/5.6E PF ED VR kost namelijk net geen vier mille en is daarmee verreweg het spannendst geprijsde prime-objectief van dit moment. De scherpte is volgens Nikon geschikt voor gebruik op de huidige digitale reflexen met extreem veel megapixels, zoals de D850, maar met de Z-adapter kun je de 500mm ook op de Z6 of Z7 gebruiken.

Phase Fresnel lenselement

De nieuwe AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR heeft een PF-lenselement (Phase Fresnel) en een bescheiden lichtsterkte van f/5.6. De fresnellens zorgt door diffractie voor een andere lichtbreking in het objectief, waardoor de optische constructie een stuk compacter ontworpen kon worden en het gewicht aanzienlijk leuker. Canon heeft overigens een vergelijkbare techniek toegepast voor haar 400mm f/4 DO. De lengte is slechts 237mm en de doorsnede 106mm. Hij weegt bovendien maar 1460 gram (vergelijkbaar met een 70-200mm f/2.8). Dat scheelt nogal op reis, want deze 500m kan probleemloos in de handbagage.


Vergelijking tussen een 500mm f/4 en de nieuwe 500mm f/5.6:

Stofdicht met snelle AF

De 500mm f/5.6E is net als al zijn professionele broers stofbestendig, spatwaterdicht en voorzien van een vuilwerende fluorcoating op de frontlens. Nikon heeft de AF-snelheid verhoogd door gebruik te maken van lichtgewicht lenselementen in de scherpstelgroep en de 500mm f/5.6E heeft een stabilisatie die maximaal 4 stops zou moeten kunnen corrigeren. Die VR kan ook op sportstand gezet worden, wat werken uit de hand bij bewegende objecten wel zo prettig maakt.

Prijs en beschikbaarheid

De AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR is eind september te koop voor €3999,- .
www.nikon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25676-een-kleintje-supertele---af-s-nikkor-500mm-f-5-6e-pf-ed-vr.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zo sla je je vakantiefoto's veilig op]]> Thu, 30 Aug 2018 11:03:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Vakantiefoto's tijdens je vakantie veiligstellen

Het is verstandig om al tijdens je vakantie regelmatig een back-up te maken van je foto's op je camera of smartphone. Als je geen laptop bij je hebt, zijn er een aantal andere manieren om je foto's veilig te stellen. Hierbij geldt ook: bewaar de back-ups niet op één plek, maar stop ze in verschillende rugzakken en koffers.

SD-kaart

Hoewel er weleens wat fout kan gaan met de SD-kaart in je camera, staan de foto's in ieder geval daarop. Afhankelijk van de soort vakantie, de duur van je reis en de grootte van je foto's kun je meerdere SD-kaarten meenemen, zodat niet alles bij elkaar staat. Liever twee SD-kaarten 32GB dan één van 64GB.

Op de Ipad en in de cloud

Als je een Ipad hebt, kun je je vakantiefoto's van de SD-kaart op de Ipad zetten via een Apple Lightning to SD Card Camera Reader. Nadat je de geheugenkaart in de kaartlezer hebt gedaan, kun je je foto's importeren, in albums ordenen en wanneer je de Ipad synchroniseert met je computer worden de beelden automatisch aan de fotobibliotheek toegevoegd. Of je kunt de vakantiefoto's uploaden naar de cloud.

Ook veel Android tablets beschikken over een USB-ingang voor een cardreader, of heeft zelfs een SD-kaartslot. Uiteraard kun je ook daar de foto's synchroniseren naar een clouddienst naar keuze.

Veelgebruikte clouddiensten zijn: Google Drive, Microsoft OneDrive (beide gratis tot 15GB) en STACK (gratis tot 1TB), waarbij je de opslagcapaciteit meestal voor een bepaald bedrag per maand kan uitbreiden. Offline kun je ook bij deze back-up, maar de foto's die je recent hebt gemaakt worden pas gesynchroniseerd als je weer internet hebt. Zo'n back-up voor je foto's in de cloud is handig tijdens je vakantie, maar ook erna.

Lightroom CC

Ook een interessante keuze is de nieuwe Lightroom CC, waarbij je (betaald) tot 1TB opslag hebt voor foto's in de Creative Cloud van Adobe. De foto's staan dan exclusief in de cloud en zijn op alle apparaten met Adobe Lightroom CC beschikbaar. Lees meer over Adobe Lightroom CC.

Na je vakantie back-uppen

Er bestaat een 3-2-1 regel voor het maken van back-ups. Deze beveelt aan sowieso 3 kopieën van elk bestand te hebben, op 2 verschillende media en 1 op een andere locatie. Volgens dit principe kun je ook na je vakantie op verschillende manieren je foto's veiligstellen.

Interne harde schrijf

De meest gebruikte plek om je foto's op te slaan is op de interne harde schijf van je computer. Wanneer je in Lightroom foto's importeert, zet het programma ze al automatisch op je computer of laptop. Misschien overbodig om te vermelden, maar je kunt dan alleen bij de bestanden als deze computer aanstaat.

Een nadeel aan het opslaan van je vakantiefoto's op een interne harde schijf is dat de vele lees- en schrijfactiviteiten die het besturingssysteem uitvoert, de kans op een fout groter maken. Als de hele schijf daardoor defect raakt, ben je al je bestanden voorgoed kwijt.

We raden je daarom aan je foto's op een aparte schijf op te slaan, zodat de interne schijf minder te lijden heeft onder de activiteiten van het besturingssysteem en je gemakkelijker een heldere mappenstructuur kunt aanleggen.

Externe harde schijf

Het risico op fouten bij een externe harde schijf is kleiner, omdat ze veel minder werk hoeven te verrichten dan de interne schijf. Een externe harde schijf is bovendien relatief goedkoop. Soms zelfs goedkoper dan een interne harde schijf van dezelfde grootte. De doorvoersnelheden van een externe schijf zijn beperkt tot het maximum van de usb-verbinding, waarmee je schijf aan een computer of laptop koppelt. Kies je voor een usb 3.0-aansluiting, dan kun je bestanden sneller verplaatsen. Wil je supersnel bij je bestanden kunnen en die met enorme snelheden kopiëren? Dan zijn er ook externe SSD-schijven beschikbaar die via USB-C of USB 3.1 werken.

Fijn aan een aparte schijf is dat je die mee kunt nemen in je tas. Let er wel op dat een harde schijf (HDD) bewegende onderdelen heeft, waardoor harde klappen onderweg funest kunnen zijn. Voor de avontuurlijke fotograaf bestaan er speciale 'rugged' schijven met schokbestendige behuizing. Met een Externe SSD heb je een meer 'solide' schijf in handen, die daardoor meer tegen een stootje kan.

NAS

Een Network Attached Storage van bijvoorbeeld Synology, Qnap en Netgear is een andere manier om je foto's op een ander medium op te slaan. Steeds meer fotografen maken hier gebruik van. Een NAS is een kleine, energiezuinige server met veel ruimte voor harde schijven. Het is de bedoeling dat deze altijd aanstaat, zodat de schijfruimte toegankelijk is voor iedereen op het netwerk en eventueel daarbuiten.

Bij gebruik van twee schijven is een NAS pas van meerwaarde, omdat je dan van verschillende RAID-opstellingen gebruik kan maken. Dat houdt in dat de NAS de gecombineerde schijfruimte slim inzet om schijfprestaties te verbeteren en het systeem te beveiligen tegen dataverlies. De NAS houdt de gezondheid van de schijven in de gaten en een defecte schijf kan vervangen worden zonder dataverlies. De beschikbare ruimte kan worden uitgebreid door grotere schijven te plaatsen.

De kosten lopen wel snel op. Voor een simpele NAS met maximaal twee schijven ben je al gauw driehonderd euro kwijt. Bij een duurdere NAS met vier schijfsleuven kun je de opslagruimte later uitbreiden.

SSD

In het back-uppen van je foto's gaat veel tijd zitten. Met een steeds populairder wordende Solid State Disk (SSD) beperk je die tijd. Een SSD behaalt extreem hoge snelheden, is veel minder gevoelig voor schokken en verbruikt minder stroom dan een normale externe harde schijf. Hij is wel veel duurder.

CD of DVD

De laatste optie om kopieën van je vakantiefoto's op een ander medium en locatie veilig te stellen is op een CD of DVD. Dit is wel de minst favoriete optie. De opslagcapaciteit van een DVD is maar 4,7GB. Bij veel vakantiefoto's zal je veel DVD's moeten branden. Bovendien is de levensduur van een CD of DVD korter dan een externe harde schijf en hebben steeds minder apparaten een CD- of DVD-speler.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25675-zo-sla-je-je-vakantiefoto-s-veilig-op.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD - Goede en betaalbare telezoom]]> Wed, 29 Aug 2018 11:26:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Die prijsverschillen zijn namelijk grotendeels het gevolg van verschillen in lichtsterkte. Zo is een 70-200 mm F 2,8 altijd kostbaarder dan eenzelfde zoomlens met een grootste diafragmaopening van bijvoorbeeld F 4. Lenzenbouwer Tamron had al een mooie 70-200 mm F 2,8 in het assortiment. Sinds kort is er ook een versie met lichtsterkte F 4. Deze lens is, ondanks het minieme verschil in bereik, een antwoord op vergelijkbare 70-200 mm objectieven van bijvoorbeeld Nikon en Canon. Het recept: de kwaliteit en het gebruiksgemak van de 70-200 mm F 2,8, maar dan een stopje minder lichtsterk.

De lens is uitgevoerd in mooie materialen, zoals we van Tamron de laatste jaren gewend zijn. Het formaat en het gewicht zijn allebei bescheiden, waardoor de lens ondanks het bereik toch redelijk handzaam is. De constructie kent geen bewegende delen: het zoomen gebeurt dus volledig inwendig. Dat is fijn als je bijvoorbeeld met je frontlens vlak bij een obstakel staat of een filter wilt gebruiken. Optioneel is een statiefgondel verkrijgbaar.

Fijne metgezel

In de praktijk is deze telezoom een fijne metgezel. Hij is niet te groot of te zwaar, en de knoppen op de lens, voor het schakelen tussen handmatige en automatische scherpstelling en het aan- en uitzetten van de beeldstabilisatie, doen wat ze moeten doen. Scherpstellen gaat snel en probleemloos, en als de lens nét niet het gewenste onderwerp pakt, heb je altijd de mogelijkheid om de scherpstelling handmatig aan te passen. De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt voor vier stops extra speelruimte, en dat is in de praktijk goed te merken. Uit de hand schieten met normaal gezien te lange sluitertijden levert alsnog een scherp plaatje op, bijvoorbeeld in de schemering of in donkere interieurs.
De optische prestaties zijn goed te noemen. De scherpte is prima, zeker bij diafragma's van F 5,6 tot F 9. Ook in de uiterste telestand van 210 mm is de scherpte ruim voldoende. Bij die brandpuntsafstand is het ook mogelijk om je onderwerp van de achter- en voorgrond te isoleren, wat een fraai en professioneel beeld geeft.

Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD - Conclusie

Een groot pluspunt van deze nieuwe Tamron is de prijs. Die ligt onder die van alle concurrenten, ondanks de gelijkwaardige kwaliteit. De bouwkwaliteit ligt op een hoog niveau en optisch valt niet veel op deze lens aan te merken. Kortom: een aantrekkelijke nieuwe optie voor fotografen die op zoek zijn naar een goede en betaalbare telezoom.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25674-review-tamron-70-210mm-f-4-di-vc-usd---goede-en-betaalbare-telezoom.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Sigma 70mm 1:2.8 DG Macro Art - Aanwinst voor macrofotograaf]]> Wed, 29 Aug 2018 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Sigma had al een 70 mm F 2,8 macrolens in het programma, die wordt vervangen door deze nieuwe Art-macro. Het Art-predicaat wijst erop dat deze lens de hoogste kwaliteit biedt die je bij Sigma kunt vinden. Het objectief bestaat uit 13 elementen in 10 groepen en heeft een meebewegend floating-focusmechanisme in twee delen dat beeldfouten zoveel mogelijk buiten de deur moet houden. Verder zijn er negen afgeronde diafragmalamellen die zorgen voor een zachte en vloeiende onscherpte. Sigma bouwt deze macrolens voor Sigma, Canon en Sony E-vatting.

Kenners van de Sigma Art-serie weten dat de lenzen uit deze serie meestal een flink formaat en dito gewicht hebben. Deze 70 mm verrast met een behoorlijk compacte bouw. Diameter, lengte en gewicht zijn allemaal bescheiden. Daarom is het geen straf om lang met de lens te fotograferen. Bij het scherpstellen verandert de lengte. Dat is geen probleem, want de zonnekap zorgt ervoor dat er nooit een lenselement naar buiten steekt en ergens tegenaan kan stoten.

Verder zijn het ontwerp, het materiaalgebruik en de bouwkwaliteit typisch 'Art'. De lens ziet er goed uit, en je voelt dat dit een echt kwaliteitsproduct is. Aan de buitenzijde vind je knoppen voor het schakelen tussen handmatige en automatische scherpstelling en voor de scherpstelbegrenzing ('limiter').

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit ligt op een erg hoog niveau. De scherpte is fenomenaal en ragfijn. Door de accurate autofocus en de scherpstelring met lange slag kun je erg precies scherpstellen. Ook bij gebruik van de autofocus heb je altijd de mogelijkheid om de scherpstelling met de hand aan te passen. De autofocus werkt dus erg goed, maar is niet de snelste in zijn soort.
Het is geen verrassing dat de scherpte van de lens erg hoog is, want veel andere Art-lenzen hebben dezelfde kwaliteit. Maar bij een macrolens valt dit extra op en is het wellicht ook extra belangrijk. Ook de onscherpteweergave is van belang bij een macrolens, omdat grote delen van je beeld onscherp zijn. Ook dat heeft Sigma prima voor elkaar. Bij F 2,8 loopt de scherpte natuurlijk wel erg snel weg, maar op een zachte en vloeiende manier.

Sigma 70mm 1:2.8 DG Macro Art - Conclusie

Ondanks de bijzonder goede beeldkwaliteit is de prijs vriendelijk. Daarnaast zorgen de bouwkwaliteit, de compacte maten en de accurate autofocus ervoor dat de macrofotograaf er met de introductie van deze nieuwe Sigma Art-lens een waardevolle nieuwe optie bij heeft.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25673-review-sigma-70mm-12-8-dg-macro-art---aanwinst-voor-macrofotograaf.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Pentax K-1 II - Onverwoestbaar als vanouds]]> Wed, 29 Aug 2018 11:07:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Pentax K-1 II is dus geen compleet nieuwe camera, maar een doorontwikkeling van de originele K-1. Hij voelt vertrouwd aan, ziet er grotendeels hetzelfde uit en maakt gebruik van veelal dezelfde techniek. De K-1 II heeft dan ook dezelfde 36,4-megapixelsensor als zijn voorganger. Een van de grotere veranderingen vinden we bij de gevoeligheid van de sensor. Door toepassing van een nieuwe accelerator is het nu mogelijk om foto's te maken met een iso-waarde tot 819200. Hoewel je zo'n ultrahoge iso-waarde waarschijnlijk nooit zult gebruiken, zegt het wel iets over de bruikbaarheid van de camera bij hogere gevoeligheden.

De camera maakt, net als zijn voorganger, een uiterst solide indruk. De K-1 II voelt onverwoestbaar aan en hoort qua bouwkwaliteit bij de top. Een goed voorbeeld daarvan is het beeldscherm aan de achterzijde, dat je op allerlei manieren kunt uitklappen. Voelen vergelijkbare constructies bij de concurrentie soms wat fragiel aan, bij de K-1 II lijkt dit voor de eeuwigheid gemaakt.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit die de K-1 II levert, is prima. De beelden zijn groot en contrastrijk met een groot dynamisch bereik. Uit donkere en lichte beeldpartijen is nog zeer veel informatie te halen, wat deze camera veelzijdig inzetbaar maakt in de praktijk. Omdat je zoveel informatie uit de beelden kunt halen, is het niet altijd nodig om naar hogere iso-waarden te grijpen. Als je dat wél doet, kan de K-1 II daar overigens prima tegen, al zijn de ruisprestaties vergeleken met de originele K-1 niet noemenswaardig verbeterd. Vermeldenswaardig is dat je de 'Pixel Shift'-functie voor een extra gedetailleerd beeld, die al in de eerste K-1 te vinden was, nu ook uit de hand kunt gebruiken. Dit werkt over het algemeen prima, maar is logischerwijs gevoelig voor beweging.

Pentax K-1 II - Conclusie

De Pentax K-1 II is een doorontwikkeling van de originele K-1 en lijkt dan ook in veel opzichten op zijn voorganger. De veranderingen die er zijn, maken de camera nog een stukje aantrekkelijker. Heb je al een K-1, dan is upgraden niet direct nodig. Als je op zoek bent naar een fullframe-spiegelreflex, blijft dit een aantrekkelijke camera door zijn bouwkwaliteit, beeldkwaliteit en relatief betaalbare prijs. Die combinatie is de kracht van deze Pentax. Sinds de introductie van de originele K-1 hebben de concurrenten echter evenmin stilgezeten. Daardoor heeft de K-1 II niet meer de aantrekkingskracht en prijs-kwaliteitverhouding die de K-1 twee jaar geleden had.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25671-review-pentax-k-1-ii---onverwoestbaar-als-vanouds.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Leica C-Lux - Volwassen en veelzijdig]]> Wed, 29 Aug 2018 10:54:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Al jaren werken Leica en Panasonic samen. De nieuwste vrucht van die samenwerking is de C-Lux. Aan de buitenkant zie je meteen dat dit een Leica betreft. De C-Lux is in twee versies verkrijgbaar: in goud en in een fraaie tint donkerblauw ('Midnight Blue'). De camera is deels bekleed met materiaal in een fraaie lederlook en straalt kwaliteit uit. Onderhuids is de C-Lux feitelijk een Panasonic TZ200. Als je beide camera's naast elkaar zet, zijn ze dan ook ongeveer even groot, al hebben de proporties hier en daar net andere verhoudingen. De aanwezige knoppen zitten wel allemaal op dezelfde plaats.

Wat heeft de camera te bieden op technisch vlak? Allereerst natuurlijk de fijne 1 inch sensor, die groter is dan die van veel concurrerende camera's. Ten tweede de mooie lens: de Leica DC Vario-Elmar 8,8-132 mm F 3,3-6,4 ASPH. Het zoombereik komt overeen met 24-360 mm bij fullframe. De camera is verder uitgerust met een zoeker en een ingebouwde flitser. Daarnaast zijn er de bekende (Panasonic-)functies als 4K Photo en Post Focus, waarbij de camera put uit de mogelijkheden van 4K-video. Filmen in 4K kan eveneens, met 30 beeldjes per seconde. Leuk is ook de slow-motionfunctie.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de C-Lux is indrukwekkend. Kleuren, tekening en scherpte zijn allemaal dik in orde, en ook het dynamisch bereik valt niet tegen. Dat is natuurlijk te danken aan de relatief grote sensor. Ook de lens is van goede kwaliteit, waarbij opvalt dat deze ook in de uiterste telestand nog contrastrijke en scherpe beelden levert, mede dankzij de ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie. De Leica C-Lux is verder eenvoudig in gebruik, ook doordat je veel zaken kunt instellen via het soepel werkende touchscreen. De knopjes zijn echter af en toe wel erg klein. Er zijn ontzettend veel functies en verrassend veel te personaliseren instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld de beeldkarakteristieken van je jpeg-beelden in de camera aanpassen, zodat de foto's er precies naar jouw smaak uit komen rollen.

Leica C-Lux - Conclusie

De grote sensor, het veelzijdige zoombereik en de vele goed uitgewerkte innovatieve functies maken de C-Lux tot een volwassen camera. Dat het een Leica betreft, is te zien aan het mooie design, de afwerking en de grote lijn fraaie accessoires. Daaraan hangt uiteraard een prijskaartje: de C-Lux is duurder dan z'n Panasonic-tweelingbroer/zus. Toch is dit prijsverschil niet extreem, waarbij je ook kunt meewegen dat de Leica zijn inruilwaarde wellicht beter behoudt.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25670-review-leica-c-lux---volwassen-en-veelzijdig.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Fujifilm X-T100 - Interessante toevoeging aan gamma]]> Wed, 29 Aug 2018 10:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Als je gewend bent aan een optische of elektronische zoeker, is dat wel een aspect dat zwaar meetelt als je op zoek bent naar een nieuwe camera. Een (elektronische) zoeker kost natuurlijk geld, en daarom doen veel goedkopere modellen het zonder. Dan ben je aangewezen op het beeldscherm achterop. Fujifilm komt nu met de betaalbare X-T100 die wél is uitgerust met een elektronische zoeker. Mede daarom, maar ook omdat het een kleine X-T2 lijkt, maakt de camera een serieuze indruk. Die indruk wordt versterkt als je hem vasthoudt, want de materialen en de uitvoering zijn prima, tot het klapmechanisme van het scherm aan toe. Dit scherm is uit- en omklapbaar voor selfies en video. Het ontwerp is typisch Fujifilm met elementen van veel andere camera's van het merk, zoals de veel duurdere X-T2.
Binnenin bevinden zich de 24,2-megapixelsensor zonder anti-aliasfilter en het hybride autofocussysteem met 91 AF-punten die we uit de X-A5 kennen. De camera is uiteraard uitgerust met de nodige filmsimulatiemodi om je beelden een persoonlijk tintje te geven.

Praktijk

De kenmerkende X-Trans-sensor en X-Processor Pro ontbreken, maar dat is geen drama. In de praktijk zorgt de X-T100 voor scherpe en karaktervolle beelden, in zowel jpeg- als raw-formaat. Ze hebben misschien niet dat 'magische' Fujifilm X-sausje, maar ze zijn over het geheel genomen niet slechter. Anders, dat wel. Maar daar staan een aantrekkelijke prijs en de mooie bouwkwaliteit tegenover. Het autofocussysteem mist weleens een shot en 'tracken' van een bewegend onderwerp is niet zijn fort. Over het algemeen is het echter berekend op de meest voorkomende fotosituaties.
De X-T100 biedt ook een videomogelijkheid, en daar stuiten we op een minpuntje. Er is weliswaar 4K-video aan boord, maar met slechts 15 beelden per seconde. In Full HD filmt de camera wel met meer beelden per seconde. De X-T100 is echter geen camera die je koopt voor z'n videocapaciteiten.

Fujifilm X-T100 - Conclusie

De nieuwe X-T100 is een interessante toevoeging aan het Fujifilm-gamma. De camera kent technische overeenkomsten met de recente X-A5, maar biedt ook een fijne elektronische zoeker en een scherm dat je alle kanten op kunt verstellen. De beelden zijn prima, met voldoende scherpte en karakter. Minpunten zijn er ook: de 4K-videomodus is niet bijzonder bruikbaar en de autofocus werkt niet altijd even accuraat. De X-T100 is echter een interessante optie voor wie een betaalbare en goed gebouwde Fujifilm met een elektronische zoeker zoekt.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25669-review-fujifilm-x-t100---interessante-toevoeging-aan-gamma.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: verhalende vakantiefotografie]]> Tue, 28 Aug 2018 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

krulkoos

kayly

brameck

Foto: iris.otte fotografie

Foto: Moments by Wendy

Foto: marijkemeester
Nog veel meer tips vind je in dit artikel!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25668-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-verhalende-vakantiefotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De beste manieren om een statief te improviseren]]> Tue, 28 Aug 2018 14:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Je omgeving doorzoeken

De meest voor de hand liggende manier is het zoeken naar een oppervlak waar je de camera op kunt leggen. Een stoel, tafel of muurtje zijn veilige opties, die je camera al een aardig stuk verhogen en die een stabiele ondergrond bieden. Een brede tak, gesnoeide heg of wiebelige kinderwagen zijn vanzelfsprekend een stuk gevaarlijker. Zorg er altijd voor dat het voorwerp waarop je de camera legt een groter horizontaal oppervlakte heeft dan de camera zelf en zorg dat het ook niet kan schuiven of wegrollen. Houd de camerariem in alle situaties vast, zodat je apparatuur niet opeens naar onder kan vallen.

Vergeet ook niet dat vaak een laag perspectief, vanaf de grond, ook bijzondere foto's kan opleveren. Om te voorkomen dat je teveel grond in je voorgrond krijgt, kun je een pakje papieren zakdoekjes onder je objectief leggen. Hiermee kantel je de camera een beetje naar boven, waardoor er direct een ander beeld ontstaat.

randy-r

Autofocus uitschakelen

Stabiliseer je de camera met een oppervlak dat tegen de lens aandrukt? Vergeet dan niet je autofocus uit te zetten. Er is namelijk een kans dat de ondergrond het objectief belemmert, waardoor de autofocus kapot kan draaien. Er zijn ook objectieven waarbij je de focusring kan uitschakelen, waardoor deze niet meedraait met de autofocus.

De camera stabiliseren met je lichaam

Ook wanner je vanuit de hand fotografeert, kun je de camera beter stabiliseren. Het is geen comfortabele houding, maar het helpt wel als je je sluitertijd een paar stops wilt verlengen. Druk je ellenbogen tegen je lichaam en veer een klein beetje door je knieën. Probeer niet te ver voorover te leunen, maar zorg dat je bovenlichaam recht staat. Wanneer je een telelens gebruikt, kun je het beste een hand onder het objectief houden. Eventueel kun je de nek- of schouderband van de camera verkleinen, zodat hier meer spanning op komt te staan. Dit zorgt voor meer stabiliteit.

Een andere manier is het gebruiken van de zoeker van de camera. Door deze tegen je oog aan te zetten, houd je de camera automatisch al stabieler. Door zelf tegen een boom of muur aan te leunen, kun je nog meer beweging voorkomen.

Als er een mogelijkheid is om je voet iets hoger te zetten, zoals een muurtje of een grote steen, dan kun je ook je elleboog als statief gebruiken. Zet je rechtervoet op de verhogen en rust je elleboog net achter je knie. Je zult zien dat je nu veel minder last hebt van beweging in de verticale richting.

pmvriet71

Buigbare driepoot

Wellicht ken je wel die kleine buigbare driepoot-statiefjes? Ze zijn een stuk eenvoudiger om mee te nemen dan zo'n groot statief. Het grote nadeel aan de statiefjes is dat je ze natuurlijk lang niet zo ver kunt uitschuiven als een gewoon statief. Maar vaak valt daar wel een mouw aan te passen. Je kunt ze bijvoorbeeld altijd om een hoger object vouwen, zoals een stevige boomtak of een onderdeel van een speeltoestel. Bovendien kun je ze ook omvouwen tot schouderstatief. Gebruik hiervoor één poot als handvat en zet de overige twee poten net onder je sleutelbenen. Door een klein beetje kracht te zetten, voorkom je dat de camera teveel beweegt.

Welk statief moet je eigenlijk kiezen? Je leert het in dit artikel!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25667-de-beste-manieren-om-een-statief-te-improviseren.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zo zorg je ervoor dat ogen altijd scherp zijn bij een portret]]> Tue, 28 Aug 2018 10:03:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Autofocus

Het eerste hulpmiddel voor de fotograaf is de autofocus, hoewel die lang niet altijd het gewenste resultaat levert. Zeker bij een donkere lichtsituatie of een zeer beperkte scherptediepte, kan deze op het verkeerde punt scherpstellen.

Er zijn meerdere vormen van autofocus die je kunt gebruiken tijdens het fotograferen, die allemaal gebaseerd zijn op het gebruik van individuele autofocuspunten. Dit gaat in veel camera's om contrastpunten: punten die zoeken naar scherpe contrastlijnen in het beeld. Bij de duurdere camera's wordt er gebruikgemaakt van fasedetectiepunten, die beter en sneller zijn in het scherpstellen.

Waar en hoeveel focuspunten zich in het AF-veld bevinden, hangt af van het merk en model van de camera. De ene camera bezit er negen, een andere heeft er meer dan vijftig. Bij de een zijn ze verspreid over het gehele beeld, bij de ander geconcentreerd in het midden.

De standaard autofocus van de camera is vaak ingesteld op een breed vlak aan focuspunten. Deze punten kijken niet naar het onderwerp zelf, maar detecteren een contrast, waarna ze daarop simpelweg scherpstellen. Dat kan de trui van het model zijn, of de ogen. Zet je camera op één scherpstelpunt om te voorkomen dat je niet goed scherpstelt. Richt deze via de knoppen op je camera op een van de ogen.

Wanneer je flitst, werk je met een hoger diafragma, waardoor er meer scherp is van voor naar achteren en heb je minder het probleem dat er niet goed scherpgesteld is. Toch is het ook daarbij goed om één scherpstelpunt te gebruiken op een oog van het model.

Wanneer het model je recht aankijkt, je hem of haar van voren fotografeert, en je op één van de ogen scherpstelt, merk je dat beide ogen scherp worden. Daarentegen wordt maar één oog scherp als je het model schuin, van opzij, fotografeert. Focus in dat geval op het dominante oog dat het dichtst bij je staat. Het diafragma bepaalt hoe scherp het andere oog wordt.


EdPeetersPhotography

Back button focus en Eye-AF

Afhankelijk van je diafragmaopening en lichtopstelling kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van back button focus. Zo hoef je niet telkens opnieuw scherp te stellen. Dit is niet in alle gevallen aan te raden: als je met een grote diafragmaopening werkt van bijvoorbeeld F1.8 is de scherptediepte dusdanig beperkt, dat je model (of jij) maar iets hoeft te bewegen om een onscherpe foto te krijgen. Dan is het handig om steeds opnieuw scherp te stellen bij alle foto's.

Moderne camera's, zoals de Sony A7-systeemcamera's, hebben een ingebouwde modus om de ogen van het model te herkennen en daarop scherp te stellen. Dit is (nog) geen waterdicht systeem, maar werkt al indrukwekkend goed tijdens een shoot. Zeker bij grote diafragma-openingen in combinatie met natuurlijk licht functioneert deze functie in de meeste gevallen goed.


jokeschut

Laat je inspireren door deze Collectie Indringende Ogen!

Scherpstelpunten verplaatsen

In sommige gevallen wordt het gezicht niet in het midden geplaatst, maar zoals bij de regel van derden of de gulden snede net iets uit het midden. Als je kiest voor zo'n compositie kun je het scherpstelpunt in het AF-veld met de knoppen op je camera verplaatsen om nog steeds de focus op het oog te leggen.

Bij portretfotografie wordt nauwelijks gekozen voor herkaderen, waarbij het scherpstelpunt in het midden ligt en met de ontspanknop half ingedrukt opnieuw de compositie wordt bepaald. Een valkuil hierbij is dat je onscherpe foto's krijgt doordat je de camera beweegt of het scherptediepte-gebied zich verplaatst. Daarbij kan het voor het model niet fijn zijn als je constant de camera beweegt. Maar ook voor jezelf: doordat je constant hiermee bezig bent, mis je vaak net de mooie emoties die je graag wilt vastleggen in een portret. Bij het verplaatsen van het scherpstelpunt in het AF-veld kan je achter elkaar foto's schieten zonder een moment te hoeven missen.

Handmatig scherpstellen

Je kunt er ook voor kiezen om handmatig scherp te stellen. Dan heb je zelf volledig in de hand wat scherp wordt. Let er wel op dat je focus peaking gebruikt indien mogelijk en werkt met een vergroting op de liveview van de camera, zodat je nauwkeurig kunt zien wat je doet.

Handmatig scherpstellen vereist namelijk een scherp oog van de fotograaf, omdat je moet oppassen dat je op het verkeerde punt scherpstelt. Kijk altijd goed op de camera of de foto scherp is op het oog. Ook moet je om een onscherp beeld te voorkomen snel reageren op een beweging van het model en uitkijken dat je de camera niet beweegt. Daarom wordt bij het maken van portretten meestal gewerkt met het automatische AF-veld.


KimGroenendal

Ogen verscherpen met nabewerking

Ten slotte kun je met nabewerking de ogen verscherpen, maar let er op dat dit nooit een mislukte scherpstelling volledig kan compenseren. Je kunt ze niet ineens laten sprankelen, maar wel iets meer uit het portret laten springen. Met de verscherpingstool in Photoshop kun je van de ogen echte blikvangers maken.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25666-zo-zorg-je-ervoor-dat-ogen-altijd-scherp-zijn-bij-een-portret.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Geef je op voor een workshop wildlifefotografie!]]> Mon, 27 Aug 2018 17:48:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?

Op donderdag 4 oktober (dierendag) gaan we samen met vijf lezers van Zoom.nl op pad met de G9. Tijdens een workshop wildlifefotografie, onder leiding van Gladys Klip , leer je alle mogelijkheden van de Panasonic Lumix DC-G9 kennen en toepassen. Maar dat niet alleen tijdens deze workshop worden ook nog drie lenzen getest: 12-35mm, 35-100 mm en 50-200mm.
Na afloop van de dag schrijf je een gebruikerservaring die samen met jouw foto's verschijnt in Zoom.

Over Gladys Klip
Gladys is voor haar werk vaak op reis en kan hierdoor de mooiste plaatjes maken. Ze ziet de mooiste dieren tijdens al haar reizen en legt deze ook vast! Gladys is al sinds 2012 lid van Zoom.nl. Wanneer ze op vakantie gaat, adviseert en helpt ze anderen altijd bij het fotograferen. Benieuwd naar al haar prachtige foto's? Bekijk dan haar profiel: gladiola.zoom.nlNog steeds enthousiast? En grijp jij deze unieke kans?
Geef je dan nu op via onderstaande formulier:


Over de G9

Vorig jaar kwam Panasonic met de LUMIX GH5 een model gericht op de videograaf. Dit jaar heeft het Japanse bedrijf daar een topmodel naast gezet: de LUMIX G9. Dit model richt zich vooral op de fotografen, dit zie je terug aan de ergonomie, snelheid en beeldkwaliteit.


Specificaties
• 20,3 megapixel Digital Live MOS-sensor zonder low-pass filter
• ISO 200-25600
• DFD- autofocus stelt in slechts 0.04 sec. scherp
• Burstrate 12/60fps met mechanische/elektronische sluiter in AF-S 9/20fps met mechanische/elektronische sluiter in AF-C
• DUAL I.S. 2 - krachtige 5 assige beeldstabilisatie die tot 6.5 F-stops voordeel behaalt
• Elektronische zoeker, OLED, 3.680.000 pixels, 100% weergave
• Volledig draaibare LCD-monitor met 3 inch-aanraakscherm
• 6K PHOTO 6K 30fps, 4K 60fps
• 4K 60p/50p video-opnames
• 80 megapixel foto modus
• Post Focus en Focus Stacking
• Gewicht 658 gram (exclusief lens)
• Afmetingen body 136,9 x 97,3 x 91,6 mm

Panasonic Leica 50-200mm f/2.8-4.0

Panasonic 12-35mm f/2.8 II

Panasonic Lumix G X Vario 35-100mm f/2.8 II


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25665-geef-je-op-voor-een-workshop-wildlifefotografie.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0