Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Sat, 18 Nov 2017 11:15:41 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Review: Zenit Helios 40-2 85mm F1,5]]> Sat, 18 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lees hier alles over de Lomography X Zenit Russar +

From russia with flare

Rusland staat niet alleen bekend om hun betoverende vrouwen en sterke wodka, er komen ook bijzondere objectieven vandaan. Die zijn overigens meestal verre van scherp en worden ook niet geroemd om hun natuurgetrouwe kleuren. Maar wel om hun erg aparte bokeh en romantische tekening. Fotografie is vooral een kunstvorm. Daarom hoef je niet altijd te gaan voor een één op één natuurgetrouwe reproductie van een portret. Sterker nog, je eigen persoonlijke interpretatie van het model wat je aan het schieten bent, geeft je opnames een eigen handtekening. Of dat nou met je standpunt, lichtgebruik of soort objectief doet.

Retro glaswerk

Het Russische merk Zenit heeft niet zo lang geleden de productie van de 40 2 85mm f1,5 weer nieuw leven ingeblazen. Het oude ontwerp heeft een nieuwe coating gekregen, maar het blijft vooral een kopie van de Zeiss Biotar uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Swirley bokeh

Het objectief is gebouwd als een tank, of zoals je wilt als een handgranaat. Zwaar en uiteraard niet stof-en spatwaterdicht. De achtergrondenscherpte is heel erg karakteristiek. Engelsen noemen het een 'swirley bokeh', in het Nederlands het beste omschreven als een ronddraaiende onscherpte. Nu valt er over smaak niet te twisten, en al zeker niet over schoonheid van deze bokeh. Je kunt er vooral van houden, of helemaal niet.

Het objectief is extreem gevoelig voor flare. Zodra er zonlicht in je glaswerk valt zie je meteen een warme flare over bijna het complete beeld spoelen. Bij een modern objectief zou die flare onacceptabel worden genoemd, hier is het één van de karakteristieke romantische eigenschappen. Vind je die flare iets te veel van het goede dan is het slim om er een zonnekap met een filtermaat van 67mm erbij bij te kopen.

Schilderachtig

Door die ronddraaiende onscherpte op de achtergrond ontstaat er een schilderachtige sfeer. De scherpte is, als je het vergelijkt met huidige moderne objectieven, verre van bijzonder hoog te noemen. En ook dat geeft een erg dromerige indruk. Die scherpte is trouwens voornamelijk in het centrum te vinden. Bij de sweet spot van dit objectief van f5,6 produceert het objectief trouwens best hele scherpe opnames, maar missen we weer vanwege het diafragmeren de typische bokeh op de achtergrond. Vaak is het schieten van opnames met F2,0 tot 2,8 een heel erg goede balans tussen redelijk goede scherpte in het centrum en een mooie bokeh.

Beperkingen

Dat stelt de fotograaf tot een paar keuzes. Omdat de 'scherpte' bij open diafragma's alleen maar in het cemtrum is te vinden zul je de ogen van je model ook echt redelijk in het midden van je beeld moeten plaatsen. Wil je het model wel scherp maar tegelijkertijd graag in de randen van je opnames hebben dan kan dat alleen door achteraf het beeld aan één kant flink te croppen.

De onscherpte en de swirley bokeh op de achtergrond is heel opvallend bij open diafragma's. Je zult dan dus ook gedwongen worden om als je dat effect wil bereiken om met volledig open diafragma te fotograferen. Omdat dit objectief volledig manueel is kan het scherpstellen je ook nog wat hoofdbrekens zorgen. Uiteraard kun je in je zoeker min of meer zien of je focuspunt scherp is. Heeft je camera 'live view' zet die dan volledig ingezoomd op 1:1 weergave zodat je heel nauwkeurig kunt scherpstellen. Sommige camera's hebben 'focus peaking' wat ook een erg handig hulpmiddel is bij het scherpstellen. Een paar keer droog oefenen is wel aan te raden voordat je een heel belangrijke shoot met dat objectief gaat plannen.

Diafragmeren gaat in een tweetrapsraket. Met de diafragmaring stel je eerst de door jou gewenste diafragma in. Omdat scherpstellen met bijvoorbeeld f 11 vanwege het donkere zoekerbeeld dan erg moeilijk is heeft Zenit een tweede ring ingebouwd waarmee je het objectief met een snelle beweging weer tot volle opening draait. Zo kun je scherp stellen en daarna snel het diafragma weer sluiten.

Kopen

Als je enthousiast in de Nederlandse winkels op zoek gaat naar dit objectief zul je teleurgesteld je speurtocht staken. Er is geen importeur en dat is voor veel winkeliers een reden om nee te verkopen. Je zult dus op e-bay moeten gaan snuffelen. Soms vind je er een paar die dan voor rond de 400 euro van eigenaar verwisselen. Daar komen dan wel verzendkosten, inklaringskosten en btw overheen. En dat kan onder aan de streep toch nog flink aantikken.

Ken je toevallig iemand die in Rusland woont, of er zo nu en dan op bezoek gaat dan ben je spekkoper. In Moskou lag dit Zenit Helios objectief voor maar 240 euro nieuw in de webshop. En omdat dit bedrag onder de belastingvrije voet van 420 euro ligt als je op Schiphol binnen komt, was dit exemplaar wat we hebben getest het absolute koopje van het jaar.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25111-review-zenit-helios-40-2-85mm-f1-5.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Accessoires - De musthaves voor een fotograaf volgens Zoomers! ]]> Sat, 18 Nov 2017 08:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Lens en microvezel doekjes

Lensdoekjes komen vaak samen met een lensschoonmaakvloeistof die je kunt gebruiken om de lenzen van je camera schoon te maken. Zorg ervoor dat je de doekjes gebruikt die speciaal zijn voor het schoonmaken van lenzen. Vaak is het handig om voor het gebruik van een doekje de lens nog even schoon te blazen met een blaasbalg. Breng hierna een of twee druppels schoonmaakvloeistof aan op het lensdoekje en maak de lens schoon door zachte ronde bewegingen te maken.

Een microvezel doekje verschilt van een lensdoekje. Deze kan namelijk pluisjes achterlaten op de lens, dus ons advies is om je lens niet met een microvezeldoekje schoon te maken! Deze kun je bijvoorbeeld wel gebruiken voor het schoonmaken van je lenskap!

Jjsnijders

Plastic zak en poncho

Een camera blijft een duur en kwetsbaar gebruiksvoorwerp. Het kan voorkomen dat wanneer je op pad bent om te fotograferen, er een plensbui uit de lucht komt vallen. Een simpele plastic zak is altijd handig om je camera te beschermen tegen de regen. Natuurlijk heb je hier ook speciale camera-regenhoezen voor! Een plastic tas kan ook handig zijn, mocht je op je knieën moeten voor die ene paddenstoel in het bos.

En naast de bescherming van je camera tegen de regen kan het natuurlijk ook geen kwaad om voor jezelf een regenponcho mee te nemen in je cameratas!

GuessoumSteve

Extra accu's

Zonder batterij of accu komen te zitten op het moment dat je wilt gaan fotograferen is natuurlijk de grootste domper die er bestaat. Heel belangrijk dus is het meenemen van extra accu's of batterij voor je camera, zodat je dat ene kiekje gewoon kan maken!

Martijnvandernat

Extra geheugen

Nog zo'n teleurstelling; een volle geheugenkaart op hét moment! Verwissel de volle geheugenkaart dus snel voor de reserve die je mee hebt genomen in je tas en door met klikken maar!

Filters

Wanneer je veel gebruik maakt van filters, zijn deze ook uitermate belangrijk om mee te nemen. Filters nemen gelukkig niet veel plek in door hun vorm en grootte!

SFortuin

Lenzen

Lenzen verschillen in hun grootte en gewicht, maar wanneer je echt gewend bent om je lens te verwisselen op verschillende momenten dan is het belangrijk dat je ook deze bij je hebt. Het gewicht moet je maar even voor lief nemen, maar hier zijn zeer geschikte tassen voor beschikbaar.Wij van Zoom.nl hebben zelf ook een aantal onmisbare accessoires in onze tas zitten! Denk bijvoorbeeld aan een zaklamp, om onderwerpen met een lange sluitertijd extra uit te lichten. Een klein buigbaar statiefje of rijstzak is ook heel handig om op onverwachte plekken toch je camera stabiel te kunnen neerzetten. Vergeet ook niet om een extra powerbank mee te nemen, zodat je je foto's altijd op je telefoon kan editten en direct kan delen met anderen!

Bekijk dit artikel eens over wat een fotograaf nou wel en niet nodig heeft.

JohannaBakker

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25108-accessoires---de-musthaves-voor-een-fotograaf-volgens-zoomers.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Basiscursus Lightroom CC - Foto's importeren en organiseren]]> Fri, 17 Nov 2017 11:27:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoals we in een eerder artikel hebben besproken, zijn er nu twee versies van Lightroom: Lightroom CC en Lightroom Classic CC. We openen de nieuwe Lightroom CC vanuit de Creative Cloud-app. Als je Lightroom CC voor het eerst opent, zullen er nog geen foto's instaan, tenzij je al foto's had in de oudere Lightroom Mobile, die zijn automatisch met de nieuwe Lightroom CC gesynchroniseerd.

Importeren

In ons geval staat Lightroom CC nog leeg. Het eerste wat we dus gaan doen, is foto's importeren. Dat kan via het plusje linksbovenin het scherm. Hier kun je naar de map bladeren waar je de foto's hebt opgeslagen.In dit geval staan de rawbestanden in een map op de harde schijf. Je kunt natuurlijk ook vanaf een SD-kaartje direct importeren als je deze in de kaartlezer stopt, of zelfs rechtstreeks vanaf verbonden apparaten. Selecteer de foto's en klik op: Beoordelen voor importeren. Dit gaat erg snel; zelfs een stuk sneller dan we gewend zijn in de oude Lightroom.Nu kom je in een scherm waar je je foto's kunt beoordelen: welke wil je wel en niet importeren? Standaard staat bovenin 'Alles selecteren' aangevinkt. In dit geval vinken we hem uit en kiezen we zelf een aantal foto's.

Belangrijk: Kies midden boven meteen wáár je de foto's heen stuurt: wil je ze al meteen in een album verzamelen, of wil je ze juist los naast alle andere foto's plaatsen? Hier kun je dat aangeven. In dit geval maak ik een album aan: 'Lissabon in de herfst'. Klik vervolgens op 'Foto's toevoegen'


Onze foto's worden geïmporteerd, ook weer veel sneller dan we in de oude Lightroom gewend zijn, en we kunnen er meteen mee aan de slag. Rechtsboven zien we meteen een animatie, die aangeeft dat Lightroom de foto's momenteel uploadt naar de Creative Cloud.Belangrijk om hierbij te onthouden, is dat Lightroom álle originele foto's naar de cloud uploadt en dus altijd een backup beschikbaar heeft van de foto. Hierdoor kun je de foto op alle andere apparaten, zoals tablets en smartphones, tegelijk non-destructief bewerken.

Organiseren

Als we nu links het mappenmenu openen, zien we dat onze foto's al meteen in het album 'Lissabon in de herfst' zijn geplaatst. Maar, je kunt er hier ook voor kiezen om alle foto's te bekijken, de recent geïmporteerd foto's en op datum waarop de foto's zijn gemaakt.Op dit moment hebben we maar een paar foto's geïmporteerd, maar als je duizenden foto's hebt, is het goed om ze strak te organiseren. Daarom kun je in de nieuwe Lightroom CC albums aanmaken, zoals we gedaan hebben voor 'Lissabon in de herfst', maar je kunt ook mappen aanmaken, waarin je de albums kunt onderbrengen. Dit doe je door op het plusje te klikken naast Albums en vervolgens 'Map maken'. Geef de map een naam, zoals 'Vakanties' en klik op 'Maken'. Sleep vervolgens het album naar de map, om hem hierin onder te brengen.Foto's kunnen in meerdere mappen tegelijk staan en in meerdere albums tegelijk: er is maar één originele foto nodig in de cloud om dit te doen. Hij wordt dus niet telkens gekopieerd als bestand naar een nieuwe map; er blijft één origineel bestand. Het neemt dus ook geen extra cloudruimte in beslag om een foto in meerdere albums en mappen te hebben.

Zoekfunctie

Een andere belangrijke functie van Lightroom CC is de zoekfunctie. Vroeger was het belangrijk om keywords toe te voegen aan je foto's, zodat je ze makkelijk terug kon vinden.

In de nieuwste versie van Lightroom CC is dat niet meer nodig: door middel van Adobe Sensei, (een combinatie van kunstmatige intelligentie en machine learning) bepaalt Lightroom zelf de keywords per foto. Lightroom analyseert wat er op de foto staat en vergelijkt dit met miljoenen andere foto's in de Stock database tegelijk om de keywords te bepalen.

Type je bijvoorbeeld 'Boom' in, dan zoekt Lightroom vanzelf alle foto's waar een boom op te zien is. Tot slot kun je de zoekopdracht filteren door op het fliter-icoontje te klikken. Zoek bijvoorbeeld gericht op de beoordeling van een foto, de camera waarmee hij is gemaakt of de locatie.

Basiscursus video Lightroom CC

Bekijk hieronder de video, waarin we de bovenstaande instructies uitvoeren.

Gratis proefversie Lightroom CC

Wil je direct aan de slag met de nieuwe Lightroom, dan kun je een gratis proefversie downloaden die je 30 dagen kunt uitproberen.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25103-basiscursus-lightroom-cc---foto-s-importeren-en-organiseren.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Fujifilm X-E3]]> Fri, 17 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Een echte retro body vind je bij de Fujifilm X-T20

Minimum design, maximaal resultaat?

Zo op het eerste gezicht zou de X-E3 wel voor een analoge straatfotografie camera door kunnen gaan. De relatief kleine body ziet er onopvallend en zachtmoedig uit. Waardoor de mensen die je op straat fotografeert je vaak met een glimlach begroeten. En dat is als je met een full frame reflex met groot glaswerk er op schiet meestal anders; een geïrriteerde blik is dan je deel.

Keep it simple

De bediening van de camera is erg simpel, zo simpel dat zelfs een belichtingskeuzedraaiwiel ontbreekt. Zet je het diafragma op je objectief op A, en je sluitertijd in dezelfde stand dan functioneert de camera in de vol Automatische belichtingsstand. Zet je de sluitertijd op bijvoorbeeld 1/125 sec en het het diafragma van het objectief op Automatisch dan zal de camera volgens de bekende sluitertijdvoorkeuze gaan belichten. Beide handmatig instellen kan natuurlijk ook, je fotografeert dan in de manuele stand. Hoe makkelijk kan het zijn. Daar heb je natuurlijk eigenlijk geen keuzewiel voor nodig.

Eenvoud

Aan de bovenkant van de camera vallen naast de aan/uit schakelaar, de ontspanknop en een functietoets slechts twee draaiwielen te bewonderen. Om je sluitertijd in te stellen en de erg handige hardwarematige onder- en overbelichtingsdraaiknop. Aan de achterzijde is de interface nog meer uitgedund. De d-pad, de knop waarmee je normaal gesproken je autofocus punt mee verplaatst of door je menu's navigeert is vervangen door een handige joystick en een aanraakscherm. In eerste instantie mis je die vertrouwde d-pad, maar als je eenmaal een paar keer met de nieuwe interface hebt gewerkt voelt het zoveel makkelijker en eenvoudiger.

Focus

De autofocus van de X-E3 kan met volledige continu AF in burstmode 8 beelden per seconde schieten, en dat is voor een camera in deze prijsklasse indrukwekkend. Het volgen van je onderwerp doet de camera in goede lichtomstandigheden uitstekend. Bij weinig licht zagen we dat de camera helaas toch wat steken liet vallen.

De die op de beeldsensor zitten kun je op een aantal manieren selecteren. Het handigste gaat het met de joystick die vlak naast het scherm een plek heeft gevonden. Maar je kunt ook gewoon met je vinger op het aanraakscherm klikken om het juiste AF punt te kiezen. Maar het is ook mogelijk, en dat zal veel straatfotografen aanspreken, door de elektronische zoeker kijken en tegelijkertijd met je vinger op het aanraakscherm je je focuspunt te verplaatsen. Het werkt verbazend intuïtief!

Beeldkwaliteit

De 24 megapixel X-Trans sensor presteerde op het gebied van scherpte in de testweek uitstekend in de fotografie opnames. Ook het dynamisch bereik van de sensor is voor deze prijsklasse erg goed. Fujifilm is beroemd om haar fraaie filmsimulaties waardoor je zonder maar Photoshop aan hoeft te raken mooie Jpeg's op je SD kaart krijgt.

De 4K video clips zien er qua saturatie en contrast prima uit. Ze zijn toch een tikje zachter zijn dan de videoclips van de directe concurrentie.

Toch zet Fujifilm met deze X-E3 een voor deze prijsklasse indrukwekkende body neer die, samen met de mooie lijn van X mount objectieven, vooral de straatfotograaf zal aanspreken. Waarbij waarschijnlijk één van de zwart-wit filmsimulaties een dan erg veel gebruikte jpeg conversie zal zijn

Bekijk hier de volledige camera line-up van Fujifilm!
]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25110-review-fujifilm-x-e3.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Scherpe macrofoto's van top tot teen]]> Fri, 17 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Inspiratie nodig voor een onderwerp? deze bloemen zijn enorm fotogeniek!

Extra licht toevoegen

Extra licht zorgt ervoor dat je het diafragma verder kan openen, zodat je een grotere scherptediepte krijgt. In het geval van macrofoto's van insecten, betekent dit dat je een rups of libelle in de volledige lengte scherp kan krijgen. Zonder het toevoegen van licht, is dat haast onmogelijk als je de foto alsnog goed wilt belichten.

Professionele macrofotografen gaan dus niet voor niets vaak met extra licht op pad. De ringflitser is het meest populair om een complete en gelijkmatige belichting van je onderwerp te creëren. Daarnaast wordt er ook vaker gewerkt met losse flitsers, diffusors en reflectieschermen, om zacht reflectielicht op het onderwerp te laten vallen. Reflectieschermen hebben ook weer als voordeel dat ze, in een bepaalde tint, een mooie gloed creëren. Het vraagt wel meer kennis van lichtval om het onderwerp mooi uit te lichten.

1981mave

Focus stacking

Focus stacking is een techniek waarbij je van je onderwerp meerdere foto's maakt, maar telkens op een ander punt scherpstelt. De foto's combineer je achteraf in de nabewerking, waarbij je de scherpe delen uit de foto achter elkaar 'opstapelt'. Om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen, is het essentieel dat alle andere omstandigheden precies hetzelfde blijven. Je zal dus vanaf een statief moeten fotograferen, je licht constant moeten houden en alle andere technische instellingen moeten bevriezen. Je draait enkel aan de focusring. Dat klinkt simpel, maar zodra er bijvoorbeeld een wolkje voor de zon waait, zit je al met een probleem. Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen, zoals insecten, is de kans ook groot dat ze op een gegeven moment bewegen. Snel en nauwkeurig werken is dus erg belangrijk!

fansie

Meer informatie over de nabewerking van Focus Stacking lees je in dit artikel!

Handige tool om je scherptediepte te berekenen!

Met onderstaande tool kan je heel eenvoudig berekenen hoeveel scherptediepte er ontstaat in je foto, hoeveel vergroting er optreedt en welke stappen je kan gebruiken voor je focus stacking! Meer info over deze tool vind je op de website van PhotoPills

De uitdaging

Ga aan de slag met macrofotografie maar probeer er voor te zorgen dat je onderwerp in de volledige lengte scherp is. Gebruik de eerder genoemde ideeën om dit voor elkaar te krijgen. Upload je foto's op Zoom.nl met de tag 'scherpvantoptotteen' zodat wij van jullie resultaten kunnen meegenieten!

mariskab

Wil je je nabewerking van je macrofoto's eens uitbereiden? Wellicht is deze edit sessie op video dan interessant!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25109-expertuitdaging-scherpe-macrofoto-s-van-top-tot-teen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat zit er in de tas van Monica van der Maden]]> Thu, 16 Nov 2017 16:18:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Mijn tas
"Mijn keuze is gevallen op de Lowpro Vertex 100 AW. Als hondenfotograaf wandel vaak in diverse bosrijke gebieden in Nederland op zoek naar de mooiste mysterieuze plekjes, en dan is het wel handig om een tas bij me te hebben die goed zit en genoeg ruimte heeft voor mijn cameraspullen. En uiteraard voldoende opbergruimte heeft voor mijn andere spullen zoals hondensnoepjes, een hondenspeeltje, een doekje waar ik bijvoorbeeld de hond wat mee schoon kan maken, visitekaartjes en spullen die je mee neemt voor jezelf wanneer je een dag op pad gaat. Tevens zit er in de tas een aparte ruimte voor een grote laptop, aparte vakjes voor meerdere geheugenkaartjes en batterijen, kortom: een hele fijne tas met voldoende opbergmogelijkheden... Er zit ook een hoes in die je over je tas heen kunt trekken mocht het buiten regenen, zo blijven mijn spullen mooi droog tijdens slecht weer."In mijn tas zit...
- Nikon D610
- Nikon D800
- Nikon 50mm F1.4
- Nikon 14-24mm F2.8
- Nikon 24-70mm F2.8
- Nikon 70-200mm F2.8
- 3 Geheugenkaartjes
- 3 Batterijen
- 1 Batterygrip
- 1 Batterij oplader
- MacBook Pro 13" + oplaadkabel
- Een zakje met hondensnoepjes
- Balletje met een piepertje erin
- Klein handdoekje
- Visitekaartjes


"Deze zit dan niet in de tas, maar draag ik in een aparte tas van Nikon mee : Nikon 200mm F2."

Wat is er onmisbaar voor mij in mijn tas
"Heel eerlijk, ik kan niets missen in mijn tas....want voor elke situatie gebruik ik een andere objectief!"

Nabewerking
"Voor mijn nabewerkingen gebruik ik een Imac 27" en mijn Wacom pro medium.
En ik gebruik zowel Adobe Lightroom als Adobe Photoshop.""Dit is Joop, mijn staffordshire bullterrier reu, hij doet echt alles voor een koekje!"

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25107-wat-zit-er-in-de-tas-van-monica-van-der-maden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Win een Canon 6D Mark II tijdens het Canon Facebook LIVE-event - Debra Barraud vs Bart Heemskerk]]> Thu, 16 Nov 2017 13:45:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Canon Facebook LIVE battle

In deze fotografie 'battle' zullen zij in Omnisport Apeldoorn met de EOS 6D Mark II drie opdrachten uitvoeren, waar zij steeds tien minuten de tijd voor krijgen. De drie opdrachten zullen betrekking hebben op: actie/sport, portret en documentaire. Nadat de strijd is gevoerd, zal er nog een Live Q&A plaatsvinden waar alle vragen van de kijkers beantwoord worden over zowel de Canon EOS 6D Mark II als andere technische fotografievragen.

Win een Canon 6D Mark II

Tijdens de livestream om 19:30 vanavond, maak je als kijker kans op een Canon EOS 6D Mark II. Houd het evenement van Canon op Facebook in de gaten om te kijken hoe je deze full-frame camera kunt winnen.


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25106-win-een-canon-6d-mark-ii-tijdens-het-canon-facebook-live-event---debra-barraud-vs-bart-heemskerk.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom.nl Weekendtips! ]]> Thu, 16 Nov 2017 13:43:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Landelijke Intocht Sinterklaas 18 november, Dokkum

Sinterklaas komt weer het land in en dit jaar is de landelijke intocht in het Friese Dokkum op zaterdag 18 november! Naast het feit dat van de intocht een spectaculaire fotoreportage te maken valt met alle zingende kinderen en het hele feest, is ook Dokkum zelf een prachtig historisch stadje om eens te beleven. Ook in veel andere grote steden is er op zaterdag 18 of zondag 19 november een intocht van Sinterklaas.

Plonie

Wandeling in Natuurgebied Arboretum Poort Bulten

Dit prachtige park in De Lutte ademt cultuurhistorie met zijn mammoetboom en zwerfstenen uit de IJstijd. Op zondag 19 november wordt er een wandeling georganiseerd door dit natuurgebied. Wandel mee met de gids en ervaar het park in alle stilte en rust.
Bezoek voor meer informatie over deze wandeling of over dit natuurgebied de website van Natuurmonumenten.

World Press Photo 2017

Vanaf 17 en 18 november wordt er op verschillende plekken in Nederland de World Press Photo expositie geopend. De prijswinnende foto's worden getoond in Den Bosch, Groningen en Berg en Dal. In Berg en Dal vindt de expositie plaats in het Afrikamuseum, van 17 november 2017 tot en met 4 maart 2018. In Groningen zal de expositie te zien zijn in de Synagoge. Hier worden ook andere fotografie-evenementen georganiseerd, zoals een educatieprogramma voor fotografen. Je kunt hiervoor tickets kopen op de website WPFgroningen.nl. Hier is de expositie van World Press Photo te zien van 17 november 2017 tot en met 10 december 2017. Van 18 november tot en met 8 december 2017 zijn de foto's te bewonderen in Den Bosch, in de Willem Twee kunstruimte.

Glow Eindhoven

Ook kun je nog tot en met 18 november een kijkje nemen bij het lichtfestival Glow in Eindhoven!

Voor de twaalfde keer vindt dit jaar weer het Glow Festival plaats in Eindhoven. Van 11 tot en met 18 november staat de stad in het teken van lichtkunst. Een looproute van 6 km komt langs zo ongeveer 30 lichtkunstprojecten van bekende kunstenaars. Het thema van het lichtfestival van dit jaar is 'The Source', betekenend de bron van licht. Dit thema is als opdracht meegegeven aan alle kunstenaars om hun projecten op te baseren. Het festival is gratis toegankelijk en de openingstijden zijn in de avond van 18:30 uur tot 23:00 of 24:00 uur.

PetravanHaren

Shutr.salon en gratis naar Foam!

De tweede Shutr.salon, die samen met Olympus wordt georganiseerd, staat weer in het teken van de zoektocht naar de nieuwe Olympus Visionary. De salon vindt plaats op vrijdag 24 november in Foam Fotografie Museum. Ook neemt Olympus nieuwe producten mee die nog nergens te zien of verkrijgbaar zijn! Deze kun je uiteraard uitproberen! Er vinden portfolioreviews plaats en je kunt gratis rondleidingen krijgen door de Foam-exposities!

Kijk voor meer informatie op Zoom.nl en geef je op!


P9

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25105-zoom-nl-weekendtips.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gratis SHUTR.salon bijwonen]]> Thu, 16 Nov 2017 12:34:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

SHUTR.salon

Op zondagmiddag 3 december staat landgoed Het Hof in het kunstenaarsdorp Bergen in het teken van Panasonic en deze speciale editie van de SHUTR.salon.


Meld je hier aan! Je ontvangt een bevestiging die tevens je toegangsbewijs is.* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy-verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.De genodigden worden van tevoren opgedeeld in drie groepen. Met jouw groep volg je drie sessies met de thema's 'inspireren, leren en informeren':

'Inspireren'
Daimon Xanthopoulos is Panasonic ambassadeur en een gevestigde naam in de fotografiewereld. Hij zal een lezing geven over zijn werk.

'Leren'
Tijdens de portfolio reviews worden foto's van de deelnemers besproken. Robert Theunissen beoordeelt de foto's en kiest een winnaar die een publicatie in SHUTR wint.

'Informeren'
Tijdens deze SHUTR.salon krijg je als een van de eerste fotografen in Nederland een exclusieve preview van het nieuwste Panasonic product. Panasonic zal hier een presentatie over geven en je krijgt tevens de mogelijkheid om de High-End LUMIX G camera op een interactieve manier uit te proberen.

Praktische informatie

Datum: zondag 3 december 2017 van 13:30 tot 18:00 uur.

Locatie: blooming landgoed Het Hof, Eeuwigelaan 1 te Bergen (Noord-Holland). Meer informatie over Het Hof kun je vinden op www.weareblooming.com/het-hof

Programma:

• 13:30 - 13:45 uur - ontvangst met koffie/thee
• 13:45 - 14:00 uur - welkomstwoord Robert Theunissen
• 14:00 - 15:00 uur - sessie 1
• 15:05 - 16:05 uur - sessie 2
• 16:10 - 17:10 uur - sessie 3
• 17:15 - 18:00 uur - bekendmaking winnaar + borrel

Meld je hier aan! Je ontvangt een bevestiging die tevens je toegangsbewijs is. De toegang en het programma is gratis en vol=vol.
Vragen? Mail panasonic@shutr.photo


* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy-verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25101-gratis-shutr-salon-bijwonen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Warmte of kou benadrukken in je fotografie]]> Thu, 16 Nov 2017 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kleurkeuze

Het begint al direct bij de kleurkeuze. Als je kiest voor een gestileerde setting, dan kan je zelf natuurlijk al extra warme kleuren en aardetinten, of kille blauw- en wittinten toevoegen aan de aankleding van het beeld. Bij portretfotografie kan je ook met make-up heel duidelijk het gevoel van temperatuur overbrengen, door ook hier goed na te denken over kleurkeuze. Het meest bekende idee is het effect van blauwe lippenstift, maar vaak is dit wel heel erg over-the-top. Een iets subtielere uitwerking van kou, krijg je als je de huid iets bleker maakt en het model een bijpassende pose laat aannemen.

Als je geen invloed hebt op de setting, dan zal je bewust moeten kaderen om opvallende elementen die niet bij jouw sfeer passen, buiten beeld te laten. Als je kou wilt benadrukken, vermijd dan de oranje- en roodtinten in je beeld. Haal hiervan de verzadiging eventueel zelfs een beetje omlaag in de nabewerking. Het omgekeerde geldt natuurlijk voor het benadrukken van warmte. Daar werken de oranje en rode tinten juist versterkend en kan je de lichte en blauwe tinten beter vermijden. Verzadigde kleuren en een hoger contrast versterken hier het idee van een zonnige dag.

Met enkel de juiste kleurkeuze kom je er echter nog niet. Blauw en wit staat inderdaad voor koelte, maar kunnen ook zo een hele zonnige setting in Griekenland weergeven. Bij temperatuur draait het dus echt om een totaalaanpak.

robvisser

robvisser

Belichting

Belichting is de tweede belangrijke factor waarmee je temperatuur kan overbrengen in je foto. Door iets te overbelichten, worden je wittinten extra wit, wat een koeler effect overbrengt. Donkere settings aangekleed met sfeervol lamplicht, geven juist een hele warme sfeer. Dat sfeervolle licht is daarbij wel extra belangrijk, want zonder die extra kleurboost heeft een donkere avond alsnog iets kouds.

gkossieris

Witbalans

Witbalans is waarschijnlijk wel de meest handige manier om snel een groot effect in gevoelstemperatuur over te brengen. Je kan namelijk de kleurtemperatuur van je witbalans verhogen of verlagen. Een lagere temperatuur geeft direct meer blauwtinten in je beeld, waarmee je oranje sfeerverlichting kan veranderen naar wit licht. Met een hogere kelvin waarde voeg je juist meer oranje toe, waarmee je de kilte uit je foto kan verdrijven!
Meer over kleurtemperatuur leer je in deze video:

Scherpte

Als je elementen hebt in je beeld die symbool staan voor een temperatuur, zoals vuur voor warmte of ijs voor kou, dan helpt het om daar juist de focus op te leggen. Vrieskou komt extra sterk in beeld als je de bevroren dauwdruppels haast van het beeld af kan krabben! De hitte vliegt je om de oren, als je alle kleine vonkjes als sterretjes kan zien. Een bewust gekozen scherpte is dan ook van groot belang om de juiste temperatuur uit te stralen!

nadine-be.


]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25104-warmte-of-kou-benadrukken-in-je-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Dubbele belichting nabootsen | Photoshop Quick Tip]]> Wed, 15 Nov 2017 17:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je de kleuren van je zonsopkomst laten knallen? Je leert het in deze Lightroom Quick Tip!

De video

De bewerking

Voor deze bewerking hebben we de volgende twee foto's gebruikt:


stf16

patvanvlaenderen - website


Voor we beginnen hebben we de landschapsfoto al omgezet naar zwart-wit. Dit kan zowel in Lightroom als in Photoshop gedaan worden.

De eerste stap is het meisje losmaken van de achtergrond. Dit doe je het eenvoudigst met de quick selection tool. Zorg ervoor dat je een nauwkeurige selectie maakt en klik vervolgens op selecteren en maskeren. Sla de selectie daarna op als een nieuwe laag.


Dupliceer de foto die je als tweede belichting wilt gebruiken naar het document waarin je de portretfoto hebt staan. Dit doe je door met je rechtermuisknop op de betreffende laag te klikken en op dupliceren te klikken. Sleep de nieuwe laag vervolgens boven de laag met de selectie die je hiervoor hebt gemaakt. Klik nu nogmaals met de rechtermuisknop hierop en kies voor uitknipmasker maken. Zo koppel je de landschapsfoto aan de eerder gemaakte selectie in het portret.

Sleep nu het landschap naar de juiste plek in de foto. Je zal deze wellicht ook iets moeten vergroten of verkleinen. Als je shift ingedrukt houdt op je toetsenbord, dan voorkom je dat je per ongeluk de verhouding van de foto aanpast tijden het slepen en verkleinen.


Als laatste voegen we een extra laagmasker toe met een verloop, om een subtiele overgang te creëren tussen de twee beelden.

Het resultaat


Last van ruis in je foto's? Leer in deze Photoshop Quick Tip hoe je dit kan verwijderen
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25102-dubbele-belichting-nabootsen---photoshop-quick-tip.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Olympus OM-D E-M10 Mark III]]> Tue, 14 Nov 2017 22:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De review van de voorganger kan je hier teruglezen!

Instap systeemcamera met potentie

Aan de buitenkant zie je niet heel veel verschil met de voorganger. Een kleine mooie retrobody, verkrijgbaar in zwart of zilver, die -op het wat fragiel ogende batterijklepje na- mooi en stevig aanvoelt. Het kleine formaat body combineert overigens prachtig met de kleine compacte 14-24 kitlens. Al het Micro Four Thirds glaswerk kan, dankzij de relatief kleine beeldcirkel klein en compact blijven, wat het eigenlijk een ideale reis en straatfotografie camera maakt.

Upgrade

Links bovenop de body heeft de Mark III een quick menu button gekregen. Je kunt er razendsnel, onder andere met het aanraakscherm, heel handig je camera mee instellen. Dat aanraakscherm kun je overigens ook heel handig gebruiken om, terwijl je door de zoeker kijkt, snel de plek van je autofocus te bepalen. Alleen deze functies geven al aan dat Olympus het begrip 'beginners' camera heel ruimhartig neemt. Want de camera heeft ook een 5 assige beeldstabilisatie, wifi, 121 autofocus punten en zelfs 4K video!

Contrast autofocus

Het aantal autofocus punten steeg tot een respectabele 121 zones. De camera stelt scherp op basis van contrast autofocus. Dat is weliswaar heel precies, maar niet altijd even snel. Heel rap door je compositie springende onderwerpen werden in onze testserie's helaas niet altijd goed scherp gesteld. En dat is jammer, want de bijna 9 beelden per seconde die de camera kan schieten zou het een leuke sportcamera kunnen laten worden. Fasedetectie op de sensor, die vaak bij veel duurdere camera's wordt toegepast, is in die tak van sport een maatje beter.

Video

De videobeelden die we met de Mark III schoten waren scherp en gedetailleerd. Het is prachtig om te zien hoe Olympus nu ook in een instapmodel een gestabiliseerde 4K videomode kan stoppen. De camera schiet ook in 1080P zestig beelden per seconde. Helaas heeft de camera voor de vloggers onder ons dan weer geen microfoon of hoofdtelefoonaansluiting.

16

De sensor in de Mark III is nagenoeg het tweelingbroertje van de II, en die blijft dus helaas op 16 megapixels steken. Meer dan genoeg als je op reis prachtige opnames wil schieten. Maar als je hele grote prints wil maken zou de 20 megapixel M43 versie of een 24 megapixel aps-c variant van de concullega's je misschien beter passen. Ook vanwege de betere prestaties van die sensoren op het gebied van ruisniveau's bij hogere gevoeligheden. Toch is deze camera dankzij de vele features in de camera meer dan 'slechts' een 16 megapixel camera. De sensor heeft een 5 assige beeldstabilisatie waarmee je tot vier stops langer uit de hand kunt fotograferen. Het werkte ook met deze Mark III tijdens de testperiode voorbeeldig. Scheelt je weer een statief meeslepen als je tijdens een avondwandeling een zonsondergang wil fotograferen. De stabilisatie werkt overigens zowel in de fotografie als de videostand; zelfs in 4K.

De volledige camera line-up van Olympus vind je hier!


]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25100-review-olympus-om-d-e-m10-mark-iii.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ben jij klaar voor de Noordkaap Challenge?]]> Tue, 14 Nov 2017 12:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Word jij één van de fotografen die deze bijzondere reis gaat vastleggen?

Ben jij een gepassioneerde fotograaf die kan werken in de meeste extreme weersomstandigheden, creatief met beeld om kan gaan en oog heeft voor bijzondere momenten en vergezichten? Dan zoekt Canon jou! Samen met de organisatie van de Noordkaap Challenge vorm je een team waarmee je de reis in zowel foto als video gaat vastleggen.

Foto: Ruudvw.

Bijzondere reis met een doel

Niet alleen trotseren de deelnemers extreme kou op deze reis. Onderweg voeren zij verschillende opdrachten uit, waarmee ze geld ophalen voor 3FM Serious Request. De finish is op 20 december bij het Glazen Huis in Apeldoorn, waar de cheque met het ingezamelde bedrag wordt overhandigd aan de dj's van 3FM Serious Request.

Foto: FotoFanatic.

Aanmelden

Heb jij genoeg ervaring met fotografie/video, kun je goed presteren onder tijdsdruk en ben je wel in voor een bijzonder avontuur? Stuur dan jouw beste werk in inclusief je motivatie. Je inzending kun je via WeTransfer sturen vóór 17 november naar canon@noordkaapchallenge.com. Op 25 november worden de winnaars bekend gemaakt. Meer informatie over de Noordkaap Challenge vindt je op de website van de Noordkaap Challenge.


Foto: www.noordkaapchallenge.com.

]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/25099-ben-jij-klaar-voor-de-noordkaap-challenge.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Simpel uitgelegd - Hoe werkt sluitertijd?]]> Tue, 14 Nov 2017 10:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat houdt sluitertijd in?

Sluitertijd betekent kortgezegd: de tijd dat het licht op de sensor van de camera valt. Sluitertijd wordt ook wel belichtingstijd genoemd. Bij fotografie staat of valt alles met licht en belichting. De sluitertijd bepaalt de hoeveel licht er op de sensor valt en bepaalt daarmee ook de hoeveelheid details die er te zien zijn in de foto. Bij te veel en te weinig licht kan je foto veel details verliezen, doordat ze wegvallen in te donkere of te lichte delen van de foto. Sluitertijd speelt dus een belangrijke rol bij de belichting van je foto's en is daarmee één van de drie belangrijkste elementen in de belichtingsdriehoek.

De sluiter in je camera.

Niet alleen regelt de sluitertijd dus de belichting in je foto, ook bepaalt het hoe scherp of onscherp de beweging in je foto eruit komt te zien. Met een korte sluitertijd kun je snelle bewegingen vastleggen en 'bevriezen'. Met een lange sluitertijd kun je juist weer bewegingen vloeiend eruit laten zien. Je kunt de sluitertijd op je camera handmatig aanpassen. Je kunt er dus zelf voor kiezen of je een lange of korte sluitertijd gebruikt. Sluitertijden kunnen variëren van 1/8000ste van een seconde tot wel 30 seconden. Wanneer je de sluitertijd van je camera op 30 seconden hebt staan, betekent dit dus dat de zogenoemde 'sluiter' van je camera er 30 seconden over doet om voordat deze weer dichtgaat. Nadat het 'schuifje' van de sluiter weer dicht is, gaat de camera de foto verwerken. Het 'schuifje' wat dus open en dicht gaat noemt men de 'sluiter' en de tijd dat deze open staat, heet 'de sluitertijd'.

Lange sluitertijd versus korte sluitertijd

Zoals hierboven al kort genoemd werd, bepaalt de sluitertijd hoe bewegingen te zien zijn in je foto's. Een korte sluitertijd, van minder dan een seconde, zorgt ervoor dat je bewegingen als het ware kunt 'bevriezen'. Hoe sneller de sluitertijd, hoe meer de beweging in je foto wordt bevroren en hoe meer details je dus zal zien. In de onderstaande foto's is gebruik gemaakt van een korte sluitertijd. Je ziet dat de bewegingen haarscherp zijn vastgelegd en dat de foto's dus weinig tot geen bewegingsonscherpte bevatten. Bewegingsonscherpte betekent simpel gezegd de onscherpte die een beweging kan opleveren in een foto. Bij sportfotografie of dierenfotografie wordt vaak gebruik gemaakt van een korte sluitertijd, omdat je in deze foto's zo min mogelijk bewegingsonscherpte wil hebben.

Foto: SGEOS-EARTH.

Foto: jorwindies.

Foto: nuelle.

Gebruik je een lange sluitertijd? Dan levert dit het tegenovergestelde effect op. Met een lange sluitertijd kun je 'de beweging' in je foto laten zien. In tegenstelling tot een korte sluitertijd 'bevries' je hier niet de beweging, maar laat je het er vloeiend uitzien. Hierdoor ziet het er voor de kijker uit alsof er echt beweging te zien is in de foto. Een lange sluitertijd kan een dynamische foto opleveren, waardoor het beeld interessanter en spannender wordt. De onderstaande foto's zijn gemaakt met een lange sluitertijd van meer dan één seconde. Als je kijkt naar de bovenstaande afbeeldingen, is er een duidelijk verschil te zien in beweging. Het water in de onderstaande foto's wordt niet 'bevroren', maar als een vervaagde massa weergegeven, wat een mooi effect oplevert. Aan te raden is wel om met een lange sluitertijd gebruik te maken van een statief. Je moet je camera zo stil mogelijk houden bij een lange sluitertijd, wil je ongewenste bewegingsonscherpte voorkomen. Een statief is dan een handige oplossing.

Foto: Sigi2017.

Foto: hollandse-meester.

Foto: KvM-art-photography.

Belichting

De sluitertijd van je camera is een onderdeel van de belichtingsdriehoek. Samen met het diafragma en de ISO-waarde regelt het de belichting in je foto. Bij gebruik van een lange sluitertijd, valt er dus veel licht op de sensor, omdat het schuifje een lange tijd openblijft. Bij een verkeerde instelling van het diafragma of de ISO-waarde, kan je foto op deze manier snel overbelicht worden. Het tegenovergestelde geldt voor een korte sluitertijd. Doordat de sluiter maar een fractie van een seconde open is, wordt de sensor maar een zeer korte tijd belicht. Hierdoor kan je foto dus onderbelicht worden, wanneer de drie elementen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Je leest hier meer over de belichtingsdriehoek en hoe deze werkt.

Wanneer je foto's maakt in het donker, moet je hier goed rekening mee houden. Een langere sluitertijd is aan te raden als je foto's gaat maken in het donker. Op deze manier kun je de ISO-waarde zo laag mogelijk houden en ruis in je foto vermijden. Zet wel altijd je camera op een statief, wanneer je in het donker gebruik maakt van een lange sluitertijd. Zo voorkom je ongewenste bewegingen en onscherpte in je foto. Kun je geen gebruik maken van een lange sluitertijd? Dan ontkom je er niet aan om je ISO-waarde hoger te zetten om gebruik te kunnen maken van een korte sluitertijd.

Foto: hat53.

Foto: RemonvanderZwaag.

Foto: PatrickBr.

Wees creatief

Een lange sluitertijd kan een goede bijdrage leveren aan een creatieve foto, bijvoorbeeld met light painting. Bij light painting tekenen fotografen als het waren met licht in de lucht, wat gave effecten in je foto's kan opleveren. Ook kun je sluitertijd gebruiken om creatieve (zelf)portretten te maken met een dubbel effect. Doe hier meer inspiratie voor creatieve foto's met een lange sluitertijd. Creatief zijn met een relatief korte sluitertijd? Speel eens met bewegingen. Bij bijvoorbeeld autosport kan het juist een bijzonder effect opleveren, wanneer de achtergrond van je foto onscherp is en de auto haarscherp. Door de onscherpe achtergrond kun je goed de snelheid van de auto uitdrukken. Het verschilt natuurlijk per persoon wat hij of zij het mooiste vindt, maar durf uit je comfort zone te stappen en probeer eens wat nieuws!

Foto: meneerlex.

Foto: candy881018.

Foto: MarjoLinders.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25098-simpel-uitgelegd---hoe-werkt-sluitertijd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee en maak kans op een Samsung EVO-geheugenkaart met 64, 128 of 256 GB!]]> Mon, 13 Nov 2017 18:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Doe mee en win een Samsung EVO-geheugenkaartje van 64, 128 of 256 GB!

Smartphonefotografie is een vorm van fotografie die steeds populairder wordt. Logisch, want bijna iedereen heeft er wel eentje bij de hand. Wanneer je dus spontaan een mooi plaatje tegenkomt, biedt je smartphone een uitkomst. Op Zoom.nl verschijnen er steeds meer prachtige smartphonefoto's, die aardig in de buurt komen van de kwaliteit van foto's gemaakt met een spiegelreflex of systeemcamera. Door jouw smartphonefoto nu te uploaden op Zoom.nl, maak je kans op toffe prijzen! Je kunt namelijk een Samsung EVO-geheugenkaartje winnen van 64, 128 of 256 GB!

Hoe kun je hieraan meedoen?

Meedoen aan deze actie is simpel:

  • Stap 1: Log in of registreer je op Zoom.nl.
  • Stap 2: Upload jouw mooiste smartphonefoto.
  • Stap 3: Voeg de tag 'smartphone' toe aan jouw foto.
  • Stap 4: Duimen en winnen maar!

Doordat je je foto tagt met 'smartphone', belandt je foto automatisch op de winpagina van deze actie. Belangrijk is dus dat je je foto tagt, anders komt de foto niet op de goede pagina terecht. Uiteindelijk zullen er drie winnaars gekozen worden, welke begin 2018 bekend gemaakt zullen worden. Deze actie loopt t/m 31 december 2017. Je vindt alle inzendingen voor de winactie hier:

Doe hier je inspiratie op

Foto: WoofZPhotography.

Foto: ruka.

Foto: caveraver.

Foto: King-Jackal.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25095-doe-mee-en-maak-kans-op-een-samsung-evo-geheugenkaart-met-64--128-of-256-gb.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom.nl LIVE #1 - PANASONIC G9 - RICOH Theta V - Favoriete foto's op ZOOM.NL]]> Mon, 13 Nov 2017 14:29:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wekelijks gebeurt er heel wat op de redactie van Zoom.nl: we houden ons bezig met het laatste fotografienieuws, doorspitten dagelijks de foto's op de site, zijn druk bezig met het Zoom.nl Magazine en gaan erop uit naar presentaties, conferenties en inspirerende workshops.

Zoom.nl LIVE

Tijdens Zoom.nl LIVE delen we onze activiteiten van de afgelopen week, selecteren we de mooiste Zoom.nl foto's om te bespreken en gaan we in op het laatste camera- en fotografienieuws.

Stel je fotografie-vragen

Natuurlijk zijn we er ook om al jullie prangende fotografievragen te beantwoorden. Wil je weten welke camera je juist wel of niet moet kopen, hoe je mooie foto's maakt bij weinig licht of heb je juist een hele andere fotografievraag?

Stel je vragen onderaan dit artikel in de reacties en we behandelen ze tijdens de eerstvolgende Zoom.nl LIVE aanstaande vrijdag!

Zoom.nl LIVE #1: PANASONIC G9 - RICOH Theta V - Favoriete foto's op ZOOM.NL

De eerste livestream is inmiddels een feit. Je kunt hem hieronder terugkijken:De eerstvolgende Zoom.nl LIVE is aanstaande vrijdag om 16:00!
op ons YouTube-kanaal.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25096-zoom-nl-live--1---panasonic-g9---ricoh-theta-v---favoriete-foto-s-op-zoom-nl.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Sony A7R III]]> Mon, 13 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lees ook alles over Sony's topmodel in deze review over de Sony A9

Sony's nieuwste high-res troef

Sony luistert heel erg goed naar haar gebruikers. En heeft echt alle kritiekpunten op de Mark II verholpen en er nog een aantal verbeterpunten aan toegevoegd. Zo was de batterijduur van de Mark II echt een zwakke plek. De nieuwe Mark III kreeg de batterij van de A9 waardoor de lading meteen verdubbelde. Ook kreeg de Mark III eindelijk een dual SD kaart slot systeem, waarvan er één snelle kaarten ondersteunt. Ook het legen van de buffer tijdens het fotograferen werd sterk verbeterd, al zijn een paar functies tijdens het legen van de buffer nog niet vrij gegeven.

In focus!

De camera kreeg een sterk verbeterde autofocus. De processor kreeg een enorme upgrade met de algoritmes van de processor van de A9 terwijl de 399 fasedetectiepunten op de sensor dezelfde bleven. In de korte testperiode dat we de camera onder handen konden nemen hadden we een hoge 'hitrate', zelfs met snel bewegende voorwerpen. En dat is zeker voor een hele hoge resolutie camera die zelfs met 10 beelden per seconde kan schieten een enorme plus. We waren erg onder de indruk van de gezicht detectie autofocus. Zeker als je met de enorm lichtsterke objectieven zoals de 85mm f1,4 portretten schiet, waarvan de scherptediepte in je opnames bij volle opening echt enorm klein is, en dus heel precies scherpstellen enorm belangrijk. Traditionele reflexen hebben het daar regelmatig moeilijk mee, zeker omdat het aantal scherpstelpunten bij reflexen vaak beperkt is.

Je kunt overigens ook je autofocus punten met de Mark III selecteren met het uitstekende aanraakscherm, ook in combinatie met de zoeker, of met de erg handige joystick vlak naast het scherm.

Zoeker

Ook verstokte liefhebbers van optische zoekers zullen blij worden van de nieuwe zoeker van de Mark III. Met 3,69 miljoen heldere scherpe pixels en een snelle refreshrate heb je een heel gedetailleerd zicht op je compositie. Vooral het feit dat je ook in de zoeker echt een 'what you see is what you get' ge-voel krijgt is inmiddels een enorm pluspunt geworden. Systeemcamera's zijn meer dan volwassen geworden en nemen op een aantal punten het gewoon over van de traditionele reflexen..

Glaswerk

Sony heeft de afgelopen jaren keihard aan de hoeveelheid glaswerk gewerkt. Zowel in het pro als het liefhebbers segment. Toch is de keuze als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het indrukwekkende arsenaal van Canon en Nikon nog relatief beperkt. Het is inmiddels een beetje een kip en het ei verhaal geworden. Het is mooi om te zien dat ook bijvoorbeeld Sigma druk bezig is om voor de Sony FE mount objectieven te ontwikkelen. Dat maakt het voor de fotograaf steeds interessanter om eventueel de stap naar Sony te maken. De body's zijn in het pro segment er in ieder meer dan klaar voor.

Ook het lenzenassortiment is uitgebreid met de nieuwe FE 24-105mm F4 G OSS
]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25097-review-sony-a7r-iii.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Julia's Zoom.nl Vlog (8) - Met Ricoh in Amsterdam!]]> Sun, 12 Nov 2017 17:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De komende 15 weken gaat Julia op pad met haar camera en laat ze je zien hoe het er aan toe gaat bij de redactie van Zoom.nl. Deze week heeft Julia de nieuwe Ricoh 360-graden camera getest in Amsterdam. Benieuwd hoe dat er aan toe ging? Bekijk de video hier!Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van de wekelijkse vlogs en andere video's over fotografie? Abonneer dan op het YouTube kanaal van Zoom.nl en mis geen enkele nieuwe video op ons kanaal. Veel kijkplezier!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25094-julia-s-zoom-nl-vlog-8---met-ricoh-in-amsterdam.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe werkt witbalans? | Praktische tip voor beginners]]> Sun, 12 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Praktische tip op video

In deze video voor beginners, leer je wat witbalans is en herken je het verschil tussen de kleurtint en de kleurtemperatuur. Daarnaast leer je hoe je eenvoudig een verkeerde witbalans kan corrigeren, als je in RAW-gefotografeerd hebt!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25093-hoe-werkt-witbalans---praktische-tip-voor-beginners.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Annelies test de DSS-101-BLACK op stedentrip in Amsterdam.]]> Sat, 11 Nov 2017 13:37:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Zeker, dit is een gebruikersreview. Want natuurlijk ben ik benieuwd naar de praktische bruikbaarheid van deze trendy ogende cameratas. Maar dit verhaal gaat ook over het tassendilemma waar ik na een operatie in belandde. Heeft deze kruising tussen een schoudertas en een rugtas het draagcomfort waar ik sindsdien naar op zoek ben?

Op pad gaan met de camera was tot voor kort simpel:

Ik ga op reis en ik neem mee...

... 1) een cameratas met: spiegelreflexcamera met extra accu, USB kabel, oplader;
Met Canon en handtas in Dornheim, Duitsland


... 2) een handtas met: portemonnee, telefoon, (auto)sleutels, eventueel paraplu.


1 tas over links en 1 over rechts, hier in Ottawa, op reis door Canada


Met 2 tassen kan ik de draaglast over linker- en rechterschouder verdelen.

Dat bevalt goed, totdat...

... ik een ingrijpende operatie moet ondergaan. In de maanden daarna is alleen al het oppakken van de camera letterlijk een zware opgave. Gelukkig gaat dat al snel weer beter. Wat blijft is de verminderde belastbaarheid van mijn linkerschouder. Met 2 schoudertassen op pad gaat daardoor niet echt lekker meer.


Wat nu? De handtas vervangen door een heuptas is een optie.
rondreis Noord-Griekenland, met cameratas en heuptas


Of ... terug naar de compactcamera? Tja, die Sony DSC-92 is een stuk lichter en ik heb hem altijd met plezier gebruikt maar als je eenmaal een spiegelreflex gewend bent is het toch een stap terug.
terug naar de compactcamera, hier in Baiona, Galicië, Spanje

Gelukkig is daar de Case Logic DSS-101-BLACK...

... mét de voordelen van een rugzak: het gewicht draag je op de rug. Zónder de nadelen van een rugzak: je belast maar 1 schouder. Vanwege de beperking aan mijn linkerschouder lijkt mij dit een belangrijk pluspunt. Persoonlijke benodigdheden kunnen er ook in, wat een extra handtas overbodig maakt.

De Case Logic DSS-101-BLACK, die ik voor Zoom mag uitproberen...

... wat ik doe tijdens een citytrip Amsterdam. Een bezoek aan het FOAM, het Fotografiemuseum Amsterdam, staat al jaren op mijn verlanglijstje.
Foam heeft een tentoonstelling over de befaamde Amerikaanse fotograaf André Kertész (1894-1985). Henri Cartier-Bresson beschouwde hem als één van zijn leermeesters. Wat een uitgelezen gelegenheid voor de vuurdoop van deze cameratas!

Eerste indruk

Handzame, compacte tas, lichtgewicht maar toch stevig, met een eigentijdse look. Hoe zou het draagcomfort van deze camera-en-handtas-in-één zijn?
Kleine domper: de tas blijkt ontworpen om over de linkerschouder te dragen. Jammer want links is nu juist mijn minder belastbare kant.
De tas is slim ontworpen met veel vakken en bevestigingsriempjes. De grote douchemuts blijkt een handige hoes om de hele tas mee droog te houden tijdens een regenbui.Met handige regenhoes

Indeling DSS-101-BLACK

Het cameracompartiment heeft 2 met klittenband verstelbare tussenschotten en 1 "dubbele bodem".met 2 verstelbare tussenschotten en een "dubbele bodem"
met 2 verstelbare tussenschotten, "dubbele bodem", 1 plat opbergvak en een opbergvak met afsluitbaar binnenvakje
Fotospullen die ik mee wil nemen
Onder de dubbele bodem is plaats voor camera accessoiresDaarbovenop komt de camera, aan weerszijden is ruimte over voor lenzen of andere spullen


Onder de dubbele bodem plaats ik de accessoires, daarbovenop de camera. Omdat ik geen extra lenzen meeneem, passen mijn persoonlijke spullen aan weerszijden van de camera. Ik hou zelfs ruimte over: het aparte vakje bovenop en het grote platte vak aan de achter/binnenzijde zijn nog leeg. Aan de buitenkant, tussen de lus en het riempje voor een statief, past mijn paraplu.Het extra vak met afsluitbaar binnenvakje; geen statief betekent plek voor de paraplu

Gebruiksgemak

De tas draag ik op mijn rug, met de schuine riem over mijn linkerschouder. Ik kan de sling makkelijk naar voren trekken om camera of iets anders uit de tas te pakken.


in Amsterdam, met de Case Logic op de rug

Voordelen

Tussendoor een foto schieten is door de slingfunctie inderdaad eenvoudig. Nog een pluspunt: de tas blijft daarbij op het lichaam, wat zeker in een grote stad een veilig idee is. Alles in één tas bij de hand hebben is praktisch.

Nadelen

Dit model kan alleen over de linkerschouder gedragen worden. Voor mij betekent dit dat deze tas alleen geschikt is voor een kortere dagtrip. Voor een langere reis zou ik liever een tas hebben die ik afwisselend over linker- en rechterschouder kan dragen.


de Case Logic op locatie, bij het FOAM


Conclusie: voor een korte dagtrip neem ik mee ... de Case Logic DSS-101-BLACK! Een handzame, eigentijdse tas met trendy look. Zou deze tas zowel links- als rechts draagbaar zijn dan is het helemaal een slim ontwerp!


Een kleine selectie van mijn foto's tijdens de stedentrip in Amsterdam:


Over Annelies Peerdeman

"Mijn vader leerde mij al jong met een camera omgaan, dat was nog in het analoge tijdperk. Sindsdien ben ik blijven fotograferen en in 2003 kocht ik mijn eerste digitale compactcamera: een Sony Cybershot DSC P92. In 2010 kwam daar de Canon Eos 1000D bij, een digitale spiegelreflexcamera, met Sigma 18-200mm lens. Op reis probeer ik om de essentie van een land in foto's te vatten. Architectuur is ook een geliefd onderwerp. Mijn uitgangspunt is om een goede foto te maken; foto's bewerken doe ik slechts minimaal."
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25087-annelies-test-de-dss-101-black-op-stedentrip-in-amsterdam.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De kleuren van je zonsopkomst laten knallen | Lightroom Quick Tip]]> Sat, 11 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Een vergelijkbare techniek kan je ook gebruiken om de herfstkleuren in je foto te versterken!

De video

De bewerking

We bewerken deze foto gemaakt door Eelke Brandsma waarbij al duidelijk een mooi gekleurde zonsopkomst aanwezig is!

Het eerste wat we doen, is de belichting een beetje corrigeren zodat er meer doortekening in de molen komt. We passen hierbij de hooglichten, schaduwen en de helderheid aan.


Vervolgens corrigeren we de kleurtint en temperatuur, zodat er iets meer blauw terugkomt in de foto. We gaan de aandacht namelijk leggen op drie kleuren, donker blauw, magenta roze en lichtgeel, zodat er een mooi kleurcontrast en lichtverloop ontstaat!De individuele kleuren kan je aanpassen in het menu HSL / Kleur / Zwart-wit. Hier kan je ook de verzadiging en lichtintensiteit aanpassen. Ook hier focussen we weer op de drie kleuren, zodat de zonsopkomst van het beelt af knalt!

Het resultaat


Ook Eelke heeft zijn eigen RAW-bestand natuurlijk bewerkt!

Wil je het effect van een dure portretlens nabootsen? Je leert het in deze Photoshop Quick Tip!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25092-de-kleuren-van-je-zonsopkomst-laten-knallen---lightroom-quick-tip.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vlog Erwin Verweij - In the mindseye]]> Sat, 11 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Erwin Verweij) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De vlog van Erwin

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25091-vlog-erwin-verweij---in-the-mindseye.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De leukste fotoprojecten om thuis uit te voeren!]]> Sat, 11 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Macrofotografie in huis

Oefenen met macrofotografie kan heel makkelijk in huis. Er zijn veel voorwerpen die je kunt fotograferen in huis, of je haalt vanuit buiten iets wat je graag wilt fotograferen en je gaat binnen aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld insecten naar binnen halen en die in een bak leggen. Maak het ze comfortabel, zodat ze ook blijven zitten. Je kunt in huis de omgeving en achtergrond van de macrofoto's gemakkelijk zelf aanpassen! Werk bijvoorbeeld met bepaalde lichtjes die voor een prachtige bokeh zorgen.

Ben je helemaal nieuw met macrofotografie en wil je toch binnen eens gaan beginnen en oefenen? We geven je een aantal tips om aan de slag te gaan!

Droomsprookje

Backdraft112

Sharondevaalfotografie

Marjorie-photo

Huisdier fotograferen

Met deze tips voor huisdierfotografie leg jij jouw harige vriend vast! Ook met regenachtige dagen kun je in huis losgaan met je model. Zorg wel voor voldoende daglicht, dus fotografeer het liefst dichtbij een raam.

Inspiratie nodig om je huisdier te fotograferen? Hier staan nog meer mooie huisdieren door Zoomers gefotografeerd!

Beldini

Sigi2017


Nolly1963


Marloeshi

Ambervank

Food fotografie

Hoe leuk is het om het bakken en maken van heerlijk eten (en dat uiteraard vervolgens op te eten) te combineren met foodfotografie in huis! Je kunt hier een heel project van maken, want bij foodfotografie komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan de styling van het eten. Op wat voor tafel zet je het eten, welk bord? Hoe werk je met licht dat op het eten valt? En welke achtergrond gebruik je? Denk hier goed over na en laat de styling passen bij het gerecht of het seizoen bijvoorbeeld. We hebben op Zoom.nl een aantal tips voor je om met foodfotografie aan de slag te gaan en hieronder hebben we wat inspiratie voor je neergezet!

Fama01

Pepijn1982


Annelijnstovers


Luttie

Dimitri63

Bevroren bloemen fotograferen

Een bijzonder project dat voorbijkwam op Facebook, was het fotograferen van een bevroren bloem. Hierbij pluk je de bloemen die je graag zou willen fotograferen, leg ze voorzichtig in het water met veel ruimte in de vriezer. Na een aantal uur kan je ze fotograferen. Zorg er voor dat je de bloem ergens oplegt, wat nat mag worden en zorg voor een mooie ondergrond zoals bijvoorbeeld een prachtig gekleurde schaal.

De voorbeeldfoto van Tineke die werd ingestuurd via Facebook laat zien dat de bloem helemaal ingevroren is in een blok ijs. Hier kun je uiteraard ook voor kiezen, want dit levert aparte verwrongen foto's van de bloem op! Wees creatief en ga aan de slag!

Geen idee wat voor bloem je wilt fotograferen? Dit zijn de meest fotogenieke bloemen!

Tineke van Persie-Klein

Nabewerking van al bestaande foto's

Heb je veel foto's gemaakt met het mooie weer en daar nog niets mee gedaan? Dan is slecht weer uitermate geschikt om eens achter dat scherm te gaan zitten en je beelden te bewerken. Werk je met een preset in Lightroom en is je bewerking eigenlijk zo af? Daag jezelf dan eens uit om datzelfde beeld heel anders te bewerken. Zoek bijvoorbeeld een tutorial op waarin een soort bewerking uit wordt gelegd die voor jou nog onbekend is. Let wel op, blijf altijd bij je eigen stijl! Het is alleen nooit verkeerd om je horizon te verbreden en te oefenen op andere manieren!

Ben je niet heel bekend met het bewerken van je foto's? Op Zoom.nl staan basistips om toch je foto's dat extraatje te geven!


Pienboelen

Bobcrooymans

Gooiseroos

Liekeanna

Nog een leuke tip om thuis te doen, is het bouwen van een studio! Zo kun je toch met je eigen model aan de slag, ook binnenshuis!

Nog meer ideeën nodig om binnen aan de slag te gaan? Deze lees je hier!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25088-de-leukste-fotoprojecten-om-thuis-uit-te-voeren.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De mooiste Zoom.nl Foto's van de Week - Week 45]]> Sat, 11 Nov 2017 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Foto van de Dag

Op Zoom.nl kiezen we elke dag een bijzondere foto die we bekronen tot Foto van de Dag! Dit zijn de foto's van deze week:

Foto: Arnoldloorbachphotography.

Foto: cinnerp.

Foto: matthijs2001.

Foto: MichelleZwakhalen.

Foto: nuelle.

Redactiekeuze

Naast de Foto van de Dag zien we nog veel meer mooie foto's voorbij komen op Zoom.nl die niet allemaal tegelijk de Foto van de Dag kunnen zijn. Om ze toch nog wat extra in het zonnetje te zetten, kun je hieronder de favoriete foto's van de redactie bekijken:

Foto: i-reen.

Foto: Codeb57.

Foto: macmodus.

Foto: corvee1r.

Foto: Dennismulder55.

#zoomnl op Instagram

Naast onze eigen website, zien we ook veel getalenteerde fotografen op Instagram, waar we dagelijks onze favoriete foto met #zoomnl in de spotlight zetten op ons account. Voeg #zoomnl aan je foto's toe en misschien wordt jouw foto onze Feature van de Dag! Dit zijn de features van afgelopen week:


Foto: @lianne.naturephotography.


Foto: @roarnoerd.


Foto: @bertdff.


Foto: @aalex_mesquita.


Foto: @grootinbeeld.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25090-de-mooiste-zoom-nl-foto-s-van-de-week---week-45.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: minimalisme gebruiken voor je landschapsfoto's]]> Fri, 10 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Liever een expertuitdaging binnenshuis? Ga dan aan de slag met foodfotografie om van te watertanden!

Zoek naar contrasten

Een van de meest populaire en voor de hand liggende manier om minimalistische landschappen te maken, is het gebruik van een hoog contrast. Meestal wordt dit gecombineerd met een zwart-wit-omzetting. De leegte kan je in dat geval extra benaderen met een lichte witte kleur, waarop een haarscherp onderwerp in zwart op afsteekt.

Als het landschap niet minimalistisch genoeg is van zichzelf, dan kan daar tijdens het fotograferen al rekening mee worden gehouden. Door bijvoorbeeld te werken met een ND-filter en extreme sluitertijden, vervagen alle bewegende elementen. De zee is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende onderwerp, dat verandert in een rustig, zacht, melkachtig vlak. Een stilstaand onderwerp, zoals een steiger, pier of voorgrondonderwerp, steekt daar dan met een donker contrast mooi bij af.
marcbroekmanphotography

Gebruik sterke lijnen en composities

Bij minimalisme is het vrij logisch dat je een relatief rustig beeld creëert. Daarbij is het dan extra belangrijk om de onderwerpen die je gebruikt, ook op een goede manier in het beeld te ordenen. Het bewust gebruiken van lijnen en compositieregels kan daarbij heel erg goed helpen. Een beeldordening aan de hand van symmetrie, de gulden snede of een aantal invoerende lijnen kan voorkomen dat je minimalistische foto 'een saai en leeg plaatje wordt'. Een sterkere compositie tilt je foto hierbij naar een hoger niveau.

nielsdv

Je foto valt of staat bij de leegte

Het klinkt gek, maar de kracht van een minimalistische foto ligt niet bij dat ene onderwerp dat centraal staat, maar het ligt juist in de overige leegte van de foto. Dat komt omdat het oog direct naar dat hoofdonderwerp getrokken wordt, maar vervolgens blijft het hangen 'in het niets'. Als ook die leegte op een sterke manier is uitgevoerd, dán blijf je langer door het beeld geboeid en is het een uitnodiging om naar de foto te blijven kijken.

laanscapes

Prikkelende structuren

Minimalisme hoeft niet te draaien om egale en lege vlakken. Ook met patronen en structuren kan je heel erg sterke beelden maken. De kracht van herhaling is daarbij erg belangrijk, want zodra een patroon rommelig is, oogt het beeld al gauw erg druk. Ga dus op zoek naar beeldrijm en probeer daar zelf een minimalistische draai aan te geven.

crispin52

De uitdaging

Of je nu thuis bent in Nederland of op vakantie bent op een Tropisch eiland; minimalisme kan je overal vinden. Een bos vol met bomen, of de leegte van een Hollandse akker, met een beetje creativiteit maak je er een subtiele minimalistische landschapsfoto van! Ga de uitdaging aan en upload je foto's op Zoom.nl met de tag 'minimalistischelandschap'. We kijken uit naar jullie resultaten!

lubbertingh

Nog een laatste tip! Een flinke mistbank draagt ook heel goed bij om storende onderwerpen te verhullen! Mist kan je dus zeker gebruiken voor mysterieuze en minimalistische landschapsfoto's!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25089-expertuitdaging-minimalisme-gebruiken-voor-je-landschapsfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cameratypes: Nikon's camera line-up]]> Thu, 09 Nov 2017 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Nikon - Spiegelreflex


Nikon D7500:
Geavanceerde APS-C spiegelreflex voor met name gevorderden en professionals. Blinkt uit bij weinig licht en heeft een nauwkeurig autofocussysteem.


Nikon D5600: Een lichte APS-C spiegelreflex voor enthousiaste fotografen. Met omkeerbaar scherm voor zelfopnamen.Nikon D3400: Een kleine en eenvoudige instap APS-C spiegelreflex voor met name beginners.


Nikon D610: Een compacte, eenvoudig te bedienen en vriendelijk geprijsde full frame spiegelreflex, die vooral bedoeld is als instapmodel.


Nikon D810: Een geavanceerde full frame spiegelreflex met een hoog aantal megapixels en die in staat is om zeer fijne details vast te leggen. Daarmee is deze camera vooral interessant voor veeleisende fotografen en professionals. De Nikon D810A is daarnaast bedoeld voor astro-fotografie vanwege een speciaal infraroodfilter.


Nikon D750: Deze full frame spiegelreflex zit een beetje tussen de Nikon D810 en de Nikon D610 in wat betreft prijs en mogelijkheden. Hij is iets nieuwer, kleiner en lichter en heeft ten opzichte van de D610 een iets verbeterde sensor.


Nikon D500: Deze snelle en weerbestendige spiegelreflex is het APS-C topmodel. Met een uitgebreid autofocussysteem en goede prestaties bij weinig licht. Een soort kleinere uitvoering van de professionele full frame Nikon D5.Nikon D5: Het topmodel full frame spiegelreflex. Hoge snelheid, robuust, geavanceerd autofocussysteem en goede prestaties bij weinig licht. Voor dagelijks intensief professioneel gebruik door bijvoorbeeld fotojournalisten.Nikon DF: Full frame spiegelreflex met een retro uiterlijk en lekker veel bedieningsknoppen. Gebaseerd op een eerder topmodel, de Nikon D4.

Nikon - Systeemcamera


Nikon 1 (J5, V3, AW1): Compacte systeemcamera met een beeldsensor van 1 inch.

Nikon - Compact camera met grote beeldsensor

Geannuleerd / uit de handel genomen (Nikon DL-serie, Nikon A).

Nikon - actiecamera's


Nikon Keymission 360, 170, 80: Wearable actiecamera om al je avonturen mee vast te leggen. Afhankelijk van het model in 360, 170 of 80 graden. Schok-, stof- en waterbestendig (mate is afhankelijk van model).

Nikon - Compact camera


Nikon Coolpix W100: Compact camera met standaard zoomlens. Kan mee onder water op bijvoorbeeld vakantie en is daarnaast schokbestendig, koudebestendig en stofdicht.


Nikon Coolpix A300 , A100: Een elegante, kleine en lichte compact camera met een iets ruimer zoombereik.


Nikon Coolpix B700 , B500: Een bridgecamera / superzoom met ongeveer de vorm van een spiegelreflex. Omkeerbaar scherm bij de B700 voor zelfopnamen.


Nikon Coolpix A900: Een bridgecamera / superzoom maar dan in een strakkere, compactere behuizing.


Nikon Coolpix A10: Een eenvoudig en intuïtief te bedienen compact camera. Ontworpen met het oog op eenvoud.


Nikon Coolpix P900: Een bridgecamera / superzoom met spiegelreflex uiterlijk voor de enthousiaste fotograaf met extra veel optische zoom.


Nikon Coolpix L340: Eenvoudig te bedienen bridgecamera / superzoom met klassiek uiterlijk.


Nikon Coolpix S2750: Stijlvolle compact camera.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25084-cameratypes-nikon-s-camera-line-up.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom.nl Weekendtips!]]> Thu, 09 Nov 2017 13:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

GLOW Eindhoven

Voor de twaalfde keer vindt dit jaar weer het Glow Festival plaats in Eindhoven. Van 11 tot en met 18 november staat de stad in het teken van lichtkunst. Een looproute van 6 km komt langs zo ongeveer 30 lichtkunstprojecten van bekende kunstenaars. Het thema van het lichtfestival van dit jaar is 'The Source', betekenend de bron van licht. Dit thema is als opdracht meegegeven aan alle kunstenaars om hun projecten op te baseren. Het festival is gratis toegankelijk en de openingstijden zijn in de avond van 18:30 uur tot 23:00 of 24:00 uur.

Het festival vindt ieder jaar weer plaats in de Lichtstad Eindhoven. Eindhoven is een bron van licht voor de hele wereld door de oprichting van de luciferfabriek in 1870 en de gloeilampenfabriek Philips in 1891. Door het recordaantal bezoekers van vorig jaar is Glow Eindhoven in de top vijf van best bezochte lichtfestivals ter wereld terechtgekomen!

Reis dit weekend dus af naar Eindhoven en bezoek de prachtige lichtkunst-show! Neem vooral je camera mee want het is ook weer een kunst om deze prachtige lichtprojecten vast te leggen! In dit artikel op Zoom.nl legt Chris Vugts uit hoe je je voorbereidt op dit lichtfestival en waar je rekening mee moet houden.

Er zijn van vorige jaren al prachtige foto's gemaakt dus doe hieronder inspiratie op voor dit weekend! Nog meer tips lees je op Zoom.nl!

PetravanHaren: Glow 2015

Keesie: Glow 2016

Grekenkooi: Glow 2016

FocusV: Glow 2016

Hvnunen: Glow 2016

Nature Talks Foto festival

Nog een festival wat zeker een bezoek waard is dit weekend, is het Nature Talks Foto Festival 2017! Deze tweede editie vindt plaats in Ede en op deze fotografiebeurs staan de natuur en natuurfotografie centraal. Op 11 en 12 november is het festival te bezoeken. Naast de inspiratie van top natuurfotografen, bestaat het festival ook uit een educatief programma met lezingen, portfolioreviews en workshops en masterclasses.

Meer dan 45 fotografen vertellen je dit weekend hoe je de prachtige natuurfoto's kunt realiseren met hun tips en trics. Fotografen die komen spreken zijn onder andere Andy Rouse (UK), Danny Green (UK), Jose Pesquero (SP) en Marijn Heuts (NL).

Ben je wel een fotografieliefhebber maar hoef je niet per se naar de lezingen? Dan kun je voor 3,50 euro de fotobeurs bezoeken, inclusief kopje thee of koffie.

Voor alle ticketinformatie kun je kijken op de website van Nature Talks!

Riabloemendaal

RoelieSteinmann

Gladiola

Martijnvandernat

Sint-Maarten

Zaterdag is het 11 november en dus tijd voor Sint Maarten! Kinderen gaan de straat op met lampions om de deuren langs te gaan om snoep te bemachtigen. Nog een mooie gelegenheid om te oefenen met fotograferen met weinig licht! Ga samen met de kids de straten op en leg de prachtige lichtjes en al het snoep vast!

Lees hier onze tips voor het fotograferen bij weinig licht!

Bedijs; November 1947; Optocht Sint Maarten.

Trekvogel excursie

Wil je nou zelf meer de natuur in dit weekend? Dat kan ook! De boswachter van Natuurmonumenten neemt je mee door het Nationaal Park Schiermonnikoog, op zoek naar de trekvogels. Deze wandeling is op zaterdag 11 november en is van 11:00 tot 13:00 te Schiermonnikoog. Maak er een dagje eiland van! Bekijk de site van Natuurmonumenten voor meer informatie over de wandeling.

Monica26; De Kramsvogel

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25086-zoom-nl-weekendtips.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zo bewerk je je mooiste macrofoto | Lightroom edit sessie]]> Thu, 09 Nov 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
In een eerdere Lightroom Edit sessie bewerkten we de Skyline van New York!

Lightroom edit sessie op video

Complete edit van een macrofoto

De originele RAW-foto, gemaakt door Jolanda Vlastuin:

Belichting corrigeren

Een makkelijke eerste stap bij het corrigeren van je belichting, is het verslepen van het histogram. Als deze ver op links ligt, is de foto waarschijnlijk onderbelicht. Je kan het histogram dan makkelijk naar rechts slepen, waarbij je de foto direct al lichter ziet worden. Hetzelfde geldt voor een overbelichte foto; die sleep je heel eenvoudig terug naar links.


Als je vervolgens het menu standaard opent, dan zie je dat de sliders voor belichting daar al zijn aangepast. Je kan nu veel gerichter de hooglichten, schaduwen, witte en zwarte tinten bijstellen om de belichting precies naar smaak te krijgen.

Witbalans aanpassen

Omdat de foto nu een gele kleurzweem heeft gekregen, gaan we de witbalans ook aanpassen. Dit doen we met het pipet. We kiezen een neutrale doelkleur, die in dit geval wit zou moeten zijn. Die vinden we op de vleugel van de juffer. Zodra je daar met het pipet op klikt, verandert direct de tint van de volledige foto. Als dit voor jouw gevoel niet helemaal is zoals gedacht, kan je dit nog bijstellen met de temperatuur en kleurtint sliders.

Kleur aanpassen van de achtergrond

In het menu HSL/KLEUR/ZWART-WIT onder de optie KLEUR kan je met verschillende sliders de kleuren in de foto aanpassen. We gebruiken dit om de achtergrondkleur wat levendiger te maken. Met de kleurtoon kan je bijvoorbeeld een gele kleur meer oranje of groen maken. Met verzadiging kan je een kleur intenser maken, of juist omzetten in zwart-wit. En met luminantie bepaal je de lichtsterkte van de betreffende kleur. In deze foto maken we de geel- en groentinten iets warmer, zodat ze meer afsteken tegen het frisse blauw.

Compositie en details

Om de juffer meer aandacht te geven, croppen we de foto. Dit omdat de linker onderhoek door de bokeh nog redelijk druk oogt. We laten een klein hoekje over, wat we afzwakken met een klein lichter vignet. Dit geeft te foto tevens een frissere uitstraling.

Onder het menu details verscherpen we de foto en pakken we de ruis aan. Er is sprake van luminantieruis; oftewel, ruis die ontstaat door verschillende helderheden van de pixels. De pixels hebben wel dezelfde kleur, waardoor de ruis niet heel storend is. De luminantieruis corrigeren we met de luminantieslider. Als er sprake zou zijn van kleurtintruis, dan zou je pixels in zowel een rode, groene als blauwe kleur zien. Dat is een veel storendere vorm van ruis. Deze pak je aan met de kleurtintslider.

Het onderwerp benadrukken

Met het aanpassingspenseel gaan we het lijf van de juffer selecteren. Dit doen we omdat we hier iets meer nadruk op gaan leggen. Om goed te kunnen zien waar je werkt, kan je het aanpassingspenseel een kleur geven, of de belichting tijdelijk helemaal naar boven of onder schuiven. Door alt-ingedrukt te houden, kan je de selectie weer ongedaan maken. Als je bent ingezoomd, kan je de spatiebalk ingedrukt houden om alsnog de foto te slepen. We zetten eerst een grove selectie op en werken daarna de randen bij met een grotere doezelaar.


Dit is een heel erg lastig, tijdrovend en secuur werkje. Je zal altijd wel wat slordigheidsfouten hierin maken, dus het is niet aan te raden om op deze selectie grote wijzigingen in kleur, belichting of contrast toe te passen. Vandaar dat we hier alleen heel subtiel wat extra ruis weghalen, het lijf verscherpen, wat contrast toevoegen en de belichting een piepklein beetje verhogen.

Ook bij het fotograferen van insecten draait het om de ogen. Het oog maken we extra zwart door het hier te selecteren, de randen met de doezelaar bij te werken en de belichting omlaag te halen.

De kleuren extra benadrukken

De laatste stap in deze edit sessie brengt je weer terug naar het menu standaard hier gaan we met de schuifjes voor verzadiging en levendigheid de kleuren wat meer benadrukken. Wees hier heel voorzichtig mee, want het resultaat oogt al snel te druk of erg nep als je de kleuren extreem aanzet.

Het resultaatJolanda Vlastuin heeft zelf natuurlijk ook haar RAW-bestand bewerkt:

Vind je de edit sessie toch iets te uitgebreid en zie je liever een korte tip? Bekijk dan eens onze serie met Quick Tips voor Lightroom en Photoshop!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25085-zo-bewerk-je-je-mooiste-macrofoto---lightroom-edit-sessie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wacom creëer 3D binnen handbereik: de Pro Pen 3D]]> Thu, 09 Nov 2017 10:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

"De Pro Pen 3D biedt een groter gebruiksgemak dan ooit tevoren voor digitale tekenaars en ontwerpers die waarde hechten aan een gestroomlijnde en in hoge mate aanpasbaar werkproces", aldus Ed Neumann, senior vice president marketing voor Wacom's Creative Business Unit. De nieuwe knop van de 3D pen biedt extra mogelijkheden voor gebruikers om te werken en het ontwerpproces te versnellen bij het vormgeven van 3D-softwaretoepassingen zoals ZBrush® van Pixologic® of Maya® van Autodesk®. Ontwerpers kunnen vanaf nu een groot deel van hun werk rechtstreeks met de pen doen, zonder hun toetsenbord aan te hoeven raken. Via het Wacom-stuurprogramma kunnen gebruikers deze standaardinstellingen aanpassen, zoals andere sneltoetscombinaties voor hun favoriete tools of opdrachten.De Pro Pen 3D is geschikt voor zowel Windows als Mac. De aluminium cilinder en de iets dunnere greep moeten zorgen voor een comfortabele manier van werken. De Pro Pen 3D is beschikbaar voor een prijs van € 109,90 en is hier te bestellen.

]]> http://zoom.nl/artikel/software/25083-wacom-creeer-3d-binnen-handbereik-de-pro-pen-3d.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic lanceert nieuwe Lumix G9 & 200MM F2.8 Leica DG Elmarit lens]]> Wed, 08 Nov 2017 10:01:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Panasonic Lumix G9

Naast de 20,3-megapixel Digital Live MOS-sensor, levert de High Resolution modus in de camera 80-megapixel equivalente beelden in zowel JPEG als RAW. Volgens Panasonic zou dit geschikt moeten zijn voor zowel landschaps- als macrofotografie. Deze modus combineert 8 beelden die gelijktijdig worden vastgelegd terwijl de sensor zich verplaatst. Een statief wordt in deze modus wel aangeraden. Het ingebouwde beeldstabilisatiesysteem van de G9 is verbeterd en biedt 6,5 stops stabilisatie.De camera beschikt eveneens over snelle en verbeterde AF trackingprestaties en een scherpstelsnelheid van 0,04 seconden, wat door Panasonic als snelste binnen de branche wordt verklaard. De framesnelheid van de G9 ligt op 20 fps en is mogelijk bij volledige resolutie en continue autofocus (AF-C). Wanneer er gebruik wordt gemaakt van AF-S, dan is er een burstsnelheid mogelijk van 60 fps. De camera beschikt over de functies 6K Photo (30 fps) en 4K Photo (60 fps), waardoor gebruikers naast de standaard opnamemodus de mogelijkheid hebben om de meest geschikte burstopnamemodus te kiezen. De Live View Finder (LVF) van de G9 biedt een vergrotingsfactor van 0,83x (equivalent van 35mm-camera).

Aan de achterkant van de camera bevindt zich een vrij kantelbaar, 3-inch LCD touchscreen met een beeldverhouding van 3:2. De Lumix G9 is spatwater- en stofdicht en is vorstbestendig tot -10 graden Celcius. Zowel via Bluetooth als Wi-Fi is verbinden mogelijk met de camera en heeft het twee SD-geheugenkaartsleuven.

Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power OIS Lens

De Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power OIS Lens is een ultra telelens met grote diameter en vaste brandpuntsafstand. De lens wordt door Panasonic als een geschikte opnamepartner voor de G9 gepositioneerd. De Leica lens wordt geleverd samen met een 1,4x teleconverter (DMW-TC14), waarmee de brandpuntafstand kan worden vergroot tot 560MM (equivalent van 35mm-camera).

Het lichtsterke diafragma van f/2.8 zal in staat moeten zijn om snel bewegende onderwerpen vast te leggen, waarbij er genoeg licht wordt doorgelaten voor een korte sluitertijd. Voor fotografen die graag uit de hand fotograferen, biedt de Power O.I.S. (Optical Image Stabilizer) compensatie tegen trillingsonscherpte. Het ontwerp van de lens bestaat uit 15 elementen in 13 groepen, waardoor contrastrijke beelden met een hoge resolutie en minimale vertekening en chromatische aberratie mogelijk zouden zijn.

De lens is net als de Lumix G9 spatwater- en stofdicht en vorstbestendig tot -10 graden Celcius.

Beschikbaarheid en prijs

De Panasonic Lumix G9 en de Leica DG Elmarit 200mm F2.8 Power OIS lens zullen verkrijgbaar zijn in de volgende modellen:

• Lumix DC_G9EG-K (body only): € 1.699,-
• LUMIX DC-G9LEG-K (body + H-ES12060E - LEICA 12-60mm): € 2.299,-
• H-ES200E - LEICA DG ELMARIT 200mm f/2.8 Power OIS: € 2.999,-

De Panasonic Lumix G9 wordt begin januari 2018 verwacht en de Leica DG Elmarit 200mm F2.8 Power OIS lens wordt medio januari 2018 verwacht.

Bekijk hier het aanbod van de Lumix G9 & Leica DG Elmarit lens:


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25080-panasonic-lanceert-nieuwe-lumix-g9---200mm-f2-8-leica-dg-elmarit-lens.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Briljante sneltoetsen die veel tijd opleveren | Photoshop Quick Tip]]> Wed, 08 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Thomas Kouveld) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Leer in deze Photoshop Quick Tip hoe je huid kan retoucheren!

De video

Gereedschappen

Ten eerste zijn er toetsen gelinkt aan de gereedschappen. Deze refereren naar de Engelse termen voor die gereedschappen, dus B is brush, oftewel penseel. E is Eraser, oftewel gum. Zo heb je ook T voor tekst en L voor lasso. Door lang op een gereedschap te klikken, zie je aan welke knop dit gereedschap gekoppeld is.

Penseel

Als je het penseel gebruikt, kun je door middel van de vierkante haakjes ([ en ]) de penseelgrootte instellen. Wil je het pipet gebruiken om een kleur van de afbeelding te kopiëren, dan kun je de alt-toets ingedrukt houden terwijl je het penseel hebt geselecteerd. Vervolgens klik je op de kleur die je wilt.

Lagen

Nu worden de combinaties iets ingewikkelder. In Photoshop werk je met lagen. Wil je een nieuwe laag aanmaken, druk dan op ctrl+shift+N. Je krijgt dan het dialoogvenster voor een nieuwe laag. Wil je dit overslaan, dan kun je ook de alt toets indrukken, dus dan wordt het ctrl+alt+shift+n. Ook handig is de combinatie ctrl+j. Hiermee dupliceer je de geselecteerde laag.


Fouten herstellen

Ctrl+Z is voor de meeste mensen een bekende combinatie. Je maakt je laatste actie ongedaan, zoals het weghalen van je foute penseelstreek. Echter, wanneer je in Photoshop nogmaals op ctrl+z drukt, wordt diezelfde actie opnieuw uitgevoerd. Wat als je een extra stap terug wilt? Dan gebruik je de combinatie ctrl+alt+z. Zo kun je elke handeling die je hebt gedaan, ongedaan maken.

Dit waren een aantal voorgebakken snelkoppelingen. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Op de website van Adobe staat een handig overzicht van veelgebruikte combinaties. Wil je je eigen snelkoppelingen maken, ga dan naar Bewerken en vervolgens naar Sneltoetsen. Of je gebruikt ctrl+alt+shift+k. Dan kun je Photoshop volledig naar je hand zetten.


Meer korte Quick Tips zien? Abonneer je dan nu op het Zoom.nl YouTube kanaal!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25082-briljante-sneltoetsen-die-veel-tijd-opleveren---photoshop-quick-tip.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat zit er in de tas van Leonie van der Locht - Huijbers]]> Wed, 08 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Leonie van der Locht - Huijbers) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoals bij elke fotograaf die veel op locatie fotografeert, moet ik altijd kunnen vertrouwen op mijn cameratas en alle apparatuur die er in zit. In dit artikel neem ik jullie mee bij het inpakken van mijn cameratas voor een shoot op locatie!

Hoe bereid ik me voor?

Voorafgaand aan een fotoshoot bespreek ik de wensen van mijn klant door en vertaal ik hun wensen en onze ideeën naar een moodboard. Hierin gebruik ik beelden om de sfeer van het concept over te brengen. Om het beeld te versterken en een verhaal over te brengen gebruiken we vaak accessoires die passen bij de klant. Dit kan uiteenlopen van specifieke kledingstukken tot bijvoorbeeld een laptop of iPad.

Uiteraard gaan we bij elke shoot op zoek naar de ideale locatie. Vaak is dit het bedrijf waar ik voor aan de slag ga. Echter is het voor de personal branding fotoshoots vaker een zoektocht naar een externe locatie. Denk hierbij aan buitenlocaties, maar ook lunchtentjes of flexibele werkplekken. Afhankelijk van de opdracht en de locatie bepaal ik wat ik aan lampen meeneem. Uiteraard neem ik altijd mijn volledig gevulde cameratas mee, zodat ik flexibel kan zijn op locatie.

Concept uitwerken op het MUPH kantoor

Welke lenzen gebruik ik?

Door de jaren heen heb ik een mooie collectie lenzen van Canon bij elkaar verzameld. Ooit ben ik begonnen met de EF 24-70mm 2.8 L 11 USM lens. Een lens waar je heel veel mee kan. Ik hou van onscherpte in beeld, maar deze moet wel een realistisch effect blijven geven. Aangezien ik veel portretten en interieur foto's maak was ik op zoek naar een lens met een mooie onscherpte en waar ik flexibel mee te werk kon gaan.

Voor advies over mijn lenzen en het reinigen van mijn camera, ga ik altijd naar Chipclean in Heumen. Naast hun uitstekende service op het gebied van het reinigen van camera's en bijstellen van lenzen, geven ze ook hele goede adviezen. Doordat de eigenaar alle lenzen voorbij ziet komen en fan is van Canon, heeft hij altijd wel een verrassend advies voor me. Zo kwam ik op de EF 85 mm 1.8 van Canon. Geen L-lens waardoor die een stuk goedkoper is, maar volgens hem een erg mooie lens die niet veel onder doet aan de L-lens. Ondertussen deel ik die mening met hem. Persoonlijk ben ik eigenlijk meer van "de duurste zal ook wel de beste zijn", maar bij deze lens mis ik echt niets. Als ik de afstand kan nemen dan gaat die lens er als eerste op.

Toen ik een grote klus kreeg om interieurprojecten door heel Nederland te fotograferen, heb ik ook de 16-35mm 2.8 L-lens van Canon erbij gekocht. Voor interieurfotografie is dit echt mijn favoriete lens. Natuurlijk moet je in de grootste groothoek wel opletten voor vervorming, maar dat corrigeren we dan weer in Photoshop. Vlak daarna ben ik ook 360 graden fotografie gaan doen en daarvoor heb ik de Fisheye 8-15mm van Canon erbij gekocht. Deze lens heb ik uiteindelijk maar 3 keer gebruikt want het was niet echt mijn ding. Toch vind ik de lens er alleen al zo tof uitzien dat ik er nog geen afscheid van kan doen.

Sinds kort heb ik ook de 50mm 1.8 stm van Canon. Een lensje van slechts € 110. De goedkoopste en hardst zoomende lens die ik ook gekocht heb. Ook op aanraden van de camera cleaner. Met daarbij het advies: "hij gaat niet heel lang mee, maar hij kost ook bijn niets". En eerlijk is eerlijk, hij maakt mooie beelden. Voelt toch als een lolletje om met zo'n goedkope lens toffe beelden te maken. Heel veel beeldmateriaal heb ik er nog niet meegemaakt.

Lenzen overzicht:

EF 8-15mm 4 L USM Fisheye zoom lens + EW 77 kap
EF 16-35mm 2.8 L + EW 88 kap
EF 24-70mm 2.8 L 11 USM + EW 88c kap
EF 50mm 1.8 STM + ES-68 kap
EF 85 mm 1.8 + ET 65 111
Alle lenzen hebben een UV filter te bescherming

Wat zit er nog meer in de tas?

Dat is nogal wat! Twee Canon body's 5D mark II met bijbehorende opladers. Mobiele flitser Speedlite 430EX van Canon (waar ik amper iets mee doe). Batterijoplader inclusief heel veel batterijen voor deze flitser. Polarisatiefilters. Een groot aantal CF-kaartjes. Statief koppeling van de Fisheye, een grijskaart en een afstandsbediening RS-80N3.

Ik hou van het combineren van flits- en daglicht. Het liefst werk ik voornamelijk met daglicht en dat vul ik dan aan met flitslicht. Hiervoor neem ik mijn Broncolor Siros set mee. Ideaal voor mij, omdat ik altijd op locatie werk en deze set heel mobiel is.

Wat ook altijd mee gaat is mijn telefoon voor backstage beelden, die ik weer gebruik voor Facebook en Instagram. Anno 2017 natuurlijk onmisbaar!

De tas is overigens van Think Tank. Ideaal omdat die door zijn formaat als handbagage in het vliegtuig kan voor shoots in het buitenland. Ook de sloten die erop zitten zijn handig voor fototrips. Daarnaast gaan er ook een hoop dingen mee die minder met fotografie te maken hebben zoals pennen, lippenstift, poederdoos met kwast en soms ook eten, sleutels en portemonnee. Je hoort het al, af en toe is het een handtas en cameratas in één.

De Think tank tas en statief van Manfrotto + Donna het kantoorkonijn.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25081-wat-zit-er-in-de-tas-van-leonie-van-der-locht---huijbers.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht tip - Maak een vrolijke wenskaart van je dier!]]> Tue, 07 Nov 2017 21:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Tip voor het maken van een wenskaartfoto van je (huis)dier

Een wenskaart foto is vaak een foto waar mensen een fijn gevoel bij krijgen als ze ernaar kijken. De foto moet de boodschap uitstralen die je wilt overbrengen met de kaart. Vaak is dit een hartelijke boodschap of een beterschapswens. Hoe zorg je ervoor dat je een geschikte wenskaartfoto kunt maken? En, hoe doe je dit met je (huis)dier?

Het fotograferen van dieren kan soms nog erg lastig zijn. Het zijn levende wezens, die niet altijd even goed stil willen zitten. Je zult daarom geduldig moeten zijn, wanneer je werkt met dieren. Dierenportretten verschillen eigenlijk niet zoveel met portretten van mensen. Vaak wordt bij portretten de focus gelegd op de ogen. Bij een goed portret kun je namelijk het verhaal van de persoon aflezen aan de ogen. Hetzelfde geldt voor dieren. We zien namelijk graag mensenlijke emoties terug bij dieren. Focus daarom bij het maken van een dierenfoto vooral op de ogen. Dit zorgt direct voor meer emotie en persoonlijkheid in de foto.

Durf ook vooral creatief te zijn! Speel met kleuren en vrolijke achtergronden. Trek je (huis)dier bijvoorbeeld iets menselijks aan, hierdoor kan de foto een grappig effect krijgen. Ook kun je hierdoor de boodschap van de wenskaart nog meer versterken.

Foto: Marloeshi.

Wil je meer tips en achtergrondinformatie over het programma? Neem dan eens een kijkje op de website van Canon.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25078-het-perfecte-plaatje-thuisopdracht-tip---maak-een-vrolijke-wenskaart-van-je-dier.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Simpel uitgelegd - Het verschil tussen een smartphonecamera en een spiegelreflexcamera]]> Tue, 07 Nov 2017 13:24:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Sensorgrootte

Ondanks dat de kwaliteit van smartphonecamera's in rap tempo wordt verbeterd, zijn er toch nog flink wat verschillen met de 'gewone' spiegelreflexcamera. Eén van de grootste verschillen tussen een smartphonecamera en een spiegelreflexcamera is het verschil in sensorgrootte. In een spiegelreflexcamera zit een enorm grote sensor, waardoor er gemakkelijk veel licht opgenomen kan worden door de camera. In een smartphonecamera past uiteraard niet zo'n grote sensor. Deze sensor is dan ook vele malen kleiner dan die van een spiegelreflexcamera. Je hebt dus meer licht nodig bij een smartphonecamera om een foto van goede kwaliteit eruit te krijgen. Er is dan ook een groot verschil te zien tussen de foto's die gemaakt zijn in het donker met een spiegelreflexcamera en met een smartphonecamera. Je zult zien dat er bij een smartphonecamera veel ruis ontstaat.

Twee foto's genomen in het donker. De eerste foto met een smartphone, de tweede met een spiegelreflex. Je ziet hier dat het prima mogelijk is om met een smartphone goede foto's te maken in het donker. Echter bevat de spiegelreflexfoto veel meer details en minder ruis. Dit komt door het verschil in sensorgrootte. Eerste foto (smartphone): Kees Krick, tweede foto (spiegelreflex): kos.

Scherptediepte

Bij een kleine sensor hoort een klein lensje en dus een beperkte scherptediepte. Door de compactheid van de smartphonecamera, is het bijna niet mogelijk om te spelen met scherptediepte. Waarbij je met een spiegelreflexcamera het diafragma kunt aanpassen voor meer scherptediepte, is dat bij je smartphonecamera niet zo. Nagenoeg alles zal scherp op de smartphonefoto komen. Wil je dus een portret of een foto maken, waarbij je een onscherpe achtergrond krijgt? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een spiegelreflexcamera. Uiteraard zijn er verschillende apps waarmee je een vervaagde achtergrond kunt maken. Ook beschikt de Iphone 7 plus over een portretfunctie, waarmee je wél de mogelijkheid hebt om scherptediepte in je foto te creëren. Helaas wel tot op zekere hoogte. Wil je dus snel en gemakkelijk scherptediepte in je foto's krijgen? Dan kun je toch beter gebruik maken van een spiegelreflexcamera dan van een smartphonecamera.

Eerste foto is gemaakt met een smartphone inclusief macro-opzetlens. Zoals je ziet kun je hiermee wel scherptediepte creëren in je foto. De tweede foto is gemaakt met een spiegelreflexcamera met een groot diafragma. Eerste foto (smartphone): sweets, tweede foto (spiegelreflex): angelique3004.

Functiemogelijkheden

Het verschil in functiemogelijkheden is groot tussen een spiegelreflexcamera en een smartphonecamera. Op een spiegelreflexcamera zitten ontzettend veel functies en instellingen die je handmatig kunt aanpassen tot je de perfecte foto hebt gemaakt. Je kunt veel invloed uitoefenen op de foto's die je met je spiegelreflexcamera maakt. Bij een smartphonecamera wordt dit toch iets lastiger. De functies zijn zeer beperkt op je smartphonecamera. Je hebt vaak niet de mogelijkheid om het diafragma, de sluitertijd of de ISO-waarde van je smartphonecamera aan te passen. De meeste smartphonecamera's beschikken wel over een HDR-functie en sommige camera's kunnen zelfs in RAW fotograferen. Ook kun je hulplijnen instellen op je smartphone, waardoor je beter kunt zien of je foto's ook echt recht zijn wanneer je ze maakt. Qua functiemogelijkheden houdt het bij de meeste smartphonecamera's dan ook wel op. Toch verschijnen er steeds meer smartphonecamera's met meer instelfuncties en apps waarmee je wel handmatig functies in kunt stellen.

Door het raster aan te zetten op je smartphone, kun je gemakkelijk zien of je foto recht is. Foto: Martijnvandernat.

Snelle bewegingen

Op het gebied van sportfotografie en foto's waarin snelle bewegingen worden gemaakt, laat je smartphonecamera het vaak nog erg liggen. Ook dit heeft weer te maken met de sluitertijd, welke je vaak niet handmatig in kunt stellen op je smartphone. Je zult vaak wazige en onscherpe bewegingen krijgen, wanneer je snelle bewegingen wil fotograferen met je smartphone door de lange sluitertijd. De spiegelreflexcamera daarentegen is ervoor gemaakt om snelle bewegingen vast te leggen. Je kunt met deze camera's op hoge snelheid fotograferen en veel beelden per seconden maken. Je sluitertijd pas je gemakkelijk aan op je spiegelreflexcamera, waardoor je gemakkelijker bewegingen kunt 'bevriezen'. Ook een voordeel van een spiegelreflexcamera is dat de camera beter in de hand ligt, waardoor je meer stabiliteit hebt en dus minder bewegingsonscherpte. Ondanks dat de smartphonecamera het qua compactheid wint van de spiegelreflexcamera is deze minder stabiel, waardoor het lastiger wordt om de camera stil te houden.

Deze sportfoto is gemaakt met een spiegelreflexcamera, welke uitstekend in staat is om het beeld te bevriezen. Foto: SGEOS-EARTH.

Zoomen

Inzoomen met je smartphonecamera, iets wat veelal wordt afgeraden. Maar, waarom? In tegenstelling tot wat je gewend bent met je spiegelreflexcamera, kun je bij je smartphonecamera beter niet zoomen. Dit komt doordat je met je smartphonecamera digitaal aan het zoomen bent, wat eigenlijk betekent dat je je foto alleen maar aan het bijsnijden bent. De kwaliteit van je foto's gaat hard achteruit, wanneer je gaat zoomen met je smartphonecamera en dat wil je natuurlijk niet. Je foto's worden korrelig en bevatten dus veel ruis. Zoomen met je spiegelreflexcamera is uiteraard wel mogelijk. Je bent hierbij niet digitaal aan het zoomen, waardoor de kwaliteit niet verloren gaat en meer details te zien zijn dan bij je smartphonecamera. Toch dichterbij je onderwerp komen met een smartphonecamera? Maak dan gebruik van je voetenwerk, zodat de kwaliteit van je foto niet verloren gaat.

Met een spiegelreflex kun je uitstekend zoomen zonder dat er details wegvallen. Foto: Fred-horst.

Nabewerking

Een groot voordeel aan het gebruiken van je smartphonecamera is dat je vrijwel direct je foto's kunt nabewerken met verschillende apps op je telefoon. Denk hierbij aan apps als Snapseed, welke vele functies biedt voor het bewerken van je foto's. Wanneer je met je spiegelreflex foto's maakt, kost het iets meer tijd voor je je foto's kunt gaan nabewerken. Wat ook een groot voordeel is aan smartphonefoto's is het vrijwel direct kunnen delen van de foto's met je sociale omgeving. Alhoewel de nieuwste spiegelreflexcamera's tegenwoordig beschikken over een Wi-Fi functie, waardoor je je foto's naar je telefoon kunt sturen en eveneens snel kunt delen.

Smartphonefoto, nabewerkt met Snapseed. Foto: King-Jackal.

De beste camera heb je bij je

Ondanks de nog grote verschillen tussen de twee camera's, nadert de kwaliteit van de smartphonecamera steeds meer de kwaliteit van een spiegelreflex. Wanneer je een smartphonefoto naast een spiegelreflexfoto legt, zal niet op het eerste gezicht te zien zijn welke foto met welke camera is gemaakt. Zodra je iets meer gaat inzoomen op de foto, dan is er een duidelijk verschil te zien. Beide camera's zijn prima voor het maken van foto's, het is maar net wat je voorkeur heeft. Uiteraard geldt altijd: de beste camera, is de camera die je bij je hebt! Voor veel mensen is dit dus vaak de smartphone.

Foto links (smartphone): Dutchone, foto rechts: ArjanSijtsma.

Benieuwd naar meer smartphonefoto's? Bekijk onze collectie!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25079-simpel-uitgelegd---het-verschil-tussen-een-smartphonecamera-en-een-spiegelreflexcamera.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee en maak kans op een Samsung EVO-geheugenkaart met 64, 128 of 256 GB!]]> Mon, 06 Nov 2017 10:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Bekijk nu de video en doe mee met de Samsung winactie!

BELANGRIJK: Wil je kans maken op één van deze prijzen, tag je foto dan met 'smartphone' in plaats van 'smartphone fotografie', wat wordt gezegd in de video!Benieuwd naar alle inzendingen voor de winactie? Bekijk ze hier!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25077-doe-mee-en-maak-kans-op-een-samsung-evo-geheugenkaart-met-64--128-of-256-gb.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Julia's Zoom.nl Vlog (7) - Paddenstoelenzoomdag + SAMSUNG WINACTIE!]]> Sun, 05 Nov 2017 18:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De komende 15 weken gaat Julia op pad met haar camera en laat ze je zien hoe het er aan toe gaat bij de redactie van Zoom.nl. De afgelopen week heeft Julia zich niet bezig gehouden met een challenge, maar is zij een dag mee geweest met de Paddenstoelenzoomdag! Benieuwd hoe dat was? Bekijk dan nu de video! Er zit trouwens een toffe winactie verbonden aan deze video, dus kijk hem snel!Lijkt het je leuk om op de hoogte te blijven van de wekelijkse vlogs en andere video's over fotografie? Abonneer dan op het YouTube kanaal van Zoom.nl en mis geen enkele nieuwe video op ons kanaal. Veel kijkplezier

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25076-julia-s-zoom-nl-vlog-7---paddenstoelenzoomdag-plus-samsung-winactie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De mooiste Zoom.nl Foto's van de Week - Week 44]]> Sat, 04 Nov 2017 14:27:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Foto van de Dag

Op Zoom.nl kiezen we elke dag een bijzondere foto die we bekronen tot Foto van de Dag! Dit zijn de foto's van deze week:

Foto: StefanvanDooremolen.

Foto: sambikkeltje.

Foto: eliane00.

Foto: KlaasdeJong.

Foto: hat53.

Redactiekeuze

Naast de Foto van de Dag zien we nog veel meer mooie foto's voorbij komen op Zoom.nl die niet allemaal tegelijk de Foto van de Dag kunnen zijn. Om ze toch nog wat extra in het zonnetje te zetten, kun je hieronder de favoriete foto's van de redactie bekijken:

Foto: bobphoto.

Foto: Laanscapes.

Foto: Dodsi.

Foto: ewafotos.

Foto: Hester-Goeman.

#zoomnl op Instagram

Naast onze eigen website, zien we ook veel getalenteerde fotografen op Instagram, waar we dagelijks onze favoriete foto met #zoomnl in de spotlight zetten op ons account. Voeg #zoomnl aan je foto's toe en misschien wordt jouw foto onze Feature van de Dag! Dit zijn de features van afgelopen week:


Foto: @vincenthanson1.


Foto: @richardshootss.


Foto:@gijsphotography.


Foto:@jvk.photo.

Favoriete Foto's van de Week - Slideshow

Bekijk hieronder een slideshow van de Foto's van de Dag en de Instagram features van afgelopen week:

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25073-de-mooiste-zoom-nl-foto-s-van-de-week---week-44.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fake een dure portretlens | Photoshop Quick Tip]]> Sat, 04 Nov 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je weten hoe je die mooie herfstkleuren in een foto kan versterken? Bekijk dan deze Lightroom Quick Tip!

De video

De bewerking

In deze foto van Frank Verhulst gaan we de achtergrond verder vervagen, om het effect van een hele kleine scherptediepte na te bootsen. Zo krijg je het idee dat de foto is gemaakt met een heel erg lichtsterk objectief.

frankieverhulst

We beginnen met het selecteren van het model. Hiervoor gebruiken we de snelle selectie tool. Zorg ervoor dat je alle randen en grofweg het haar netjes selecteert. Door alt- ingedrukt te houden, kan je een deel van je selectie weer ongedaan maken. Door het penseel te vergroten en verkleinen kan je gedetailleerder werken.


Als je bovenaan op 'selecteren en maskeren' klikt, kan je de rand van je selectie verfijnen. Dat is hier heel extra belangrijk, vanwege alle losse uitstekende haartjes. Door 'slimme straal' aan te vinken, gaat het programma zelf bepalen of sommige delen nog bij de foto horen. Probeer zelf even uit of dit bij jouw foto een nauwkeuriger resultaat geeft. Heb je moeite om dit goed te zien? Kies dan voor een weergave in zwart-wit. Daar kan je nog duidelijker zien welke haartjes al geselecteerd zijn en waar je stukken teveel hebt geselecteerd.

Als je zeker weet dat je selectie nauwkeurig genoeg is, kies je bovenaan voor 'selectie omkeren' hiermee heb je in één klik niet het model; maar de volledige achtergrond als selectie. Hier gaan we het filter vervagen op toepassen. Kies hier voor de optie 'veld vervagen' en bepaal zelf in welke mate je het effect van een kleine scherptediepte wil nabootsen. Als je oorspronkelijke selectie niet zo nauwkeurig is geweest, wees dan voorzichtig met deze slider. Als je te hard doorslaat, zal je duidelijk zien waar de rand van de selectie zit.


Met de slider 'bokeh licht' kan je lichtjes op de achtergrond een extra fel bokeh effect geven. Dit is bijvoorbeeld vooral geschikt bij avondopnamen, waarbij je lampjes in bollen wil veranderen. Zorg er wel voor dat deze niet overbelicht raken en pas daar dus eventueel je lichtbereik op aan. Dit doe je door de donkere slider onder lichtbereik, meer richting de lichte slider te schuiven.

Het resultaat


Wil je niet de achtergrond, maar juist de haarkleur aanpassen? Je leert het hier!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25075-fake-een-dure-portretlens---photoshop-quick-tip.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art in je fototas ]]> Sat, 04 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Dave Zuuring) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Meer lezen over de Sigma Art-lijn? Je vindt alle info hier!
Na mijn eerste kennismaking met de Sigma Art lijn, de majestueuze 50 mm. f/1.4, kreeg ik via CameraNU de kans om van SIGMA Benelux de gloednieuwe SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art te gebruiken die pas sinds eind 2016 op de markt is. Een hands-on review doorspekt met wat recente foto's genomen met de 5DMKIII en deze grootse lens is dan een logisch vervolg.

Groots

De SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art arriveert in een serieuze verpakking, want zoals al eerder met de 50 mm. wordt ook deze fraai afgeleverd in een stevige kwalitatief afgewerkte etui. Als je de 12-24 uit deze etui haalt valt je direct de grote en het gewicht (>1 kg) van deze lens op. Zeker als ik deze vergelijk met mijn eigen Canon 16-35 mm. f/4 L IS USM. Deze lijkt dan wel een kitlens ;-) Deze grote en het gewicht maakt het niet direct een lens om een fotowalk mee te ondernemen. Nee je voelt aan alles dat je een lens voor professionele doeleinden en doordacht gebruik in handen hebt.

Wat dus opvalt is groots. Maar ook dat standaard filterhouders niet passen, mede dankzij de gefixeerde zonnekap en bol lopend lens element. Dus bij grote contrastverschillen had ik al bedacht gebruik te maken van brackets en de expose too the right technieken. Praktijk leert echter al snel dat je filters niet direct hoeft te missen met deze lens. De coatings doen hun werk en er is ook prima te werken met brackets.Net als andere SIGMA Art lenzen, straalt de kwaliteit ervan af. Mede dankzij de moderne look, feel en afwerking. De lens is stof en spat waterdicht. Alles werkt subliem en nauwkeurig, precies wat je van een pro lens verwacht. In de periode dat ik de Sigma 12-24 mm. f/4 in mijn bezit had, heb ik amper naar mijn Canon 16-35 mm gegrepen.

Toepassing

Ik moet eerlijk toegeven, ook al ben ik redelijk bedreven met een ultra groothoek zoals de Canon 16-35 mm. f/4 L USM of de SamYang 14 mm. De Sigma met zijn bereik van 12-24 mm. is andere koek. Mijn eerste ervaring met deze lens was op het strand van Texel. Je ziet hier viertal foto's. Kortom je krijgt nogal veel meer in je beeld vanaf een bepaald standpunt. Gaaf.


Anderzijds als je landschappen fotografeert met een ultra wijde lens, dan wordt juist die voorgrond enorm belangrijk. Anders worden de foto's al snel saai en leeg. Op een zeker moment 'schrok' ik ervan dat objecten door de zoeker verderaf leken dan ze in werkelijkheid zijn. Bij onderstaande foto bij paal 28 in Texel was ik letterlijk nog geen meter van de voorste paal af.Mooie dan wel aan een mega groothoek zoals deze is dat je landschappen wijds kunt fotograferen en vooral als de lucht meewerkt en je onderwerp er zich ook voor leent, je dan een wijds dynamisch perspectief kan vastleggen. Dit vraagt in het begin wel wat gewenning, maar al snel herinner je je, dat een interessante voorgrond wonderen doet. Dit merkt ik ook op Texel bij het maken van een foto van een 'boetje'.
'

Opletten geblazen

Je kunt dus dichter op je onderwerp kruipen wat vooral in interieurfotografie een uitkomst kan zijn. Zeker als je een kleinere ruimte van een schoonheidssalon mag fotograferen. Je vangt al snel veel in je beeld en juist dan vraagt de SIGMA 12-24 je aandacht. Vooral hoe als je de camera te hoog hebt staan of ook maar iets voorwaarts of neerwaarts buigt dan gaan de lijnen enorm vervormen. Hier hebben de meeste groothoeklenzen mee te maken.

Bij de SIGMA kan dit serieuze aspecten opleveren, tenzij je de digitale horizon van je camera benut in combinatie met de waterpas. Mijn camera heeft deze functie, maar omdat ik een clean Live View beeld wil zien, gebruik ik een waterpasje die ik eenvoudig op mijn flitsschoen plaats. Kortom, besef dat vervorming op 12 mm. er bij hoort en ken dus de beperkingen van deze lens of benut je kennis van Lightroom en Photoshop om perspectief correcties toe te passen.

Focus

Bij normale omstandigheden en ook in het interieur wat ik vastlegde ging dat vanzelfsprekend soepel, geruisloos en snel. Aangezien ik ook veelvuldig een groothoeklens gebruik tijdens het blauwe uur kan het soms uitdagend zijn om in deze laatste condities scherp te stellen middels AF. Hier kun je razendsnel terugvallen op de grote soepele autofocusring. Zelf heb ik geen enkele moeite met manual focus, immers als je landschappen fotografeert is haastige spoed zelden goed. Mocht je wel snel de AF willen omwisselen naar MF dan is de goed geplaatste schakelaar snel te gebruiken. Kortom probleemloze bediening.

Scherpte

Als je dan toch een lens als deze in je bezit hebt, dan wil je ook weten hoe het zit met de beeldkwaliteit. En dat zie ik dan vrij snel bij het inladen in Lightroom. Dan valt op 'vervorming, scherpte of onscherpte in de hoeken al vrij snel op zeker als je op een groot 5K beeldscherm kijkt. Ik heb geen testen gedaan met open diafragma's of een bakstenen muur gefotografeerd. Nee, ik heb de lens gebruikt zoals ik mijn andere groothoeklens ook zou gebruiken. Veelal op f/8 en f/11, want met groothoeklenzen weet je nu eenmaal dat je altijd al een enorme scherptediepte hebt. En dat is precies wat je in een landschap, architectuur of interieurfoto's wilt. En voor die zaken heb ik de lens dan ook getest.


Over de beeldkwaliteit optisch ben ik zeer tevreden, heb wel het idee dat mijn Canon 16-35 mm. f/4 een fractie scherper is en als ik de analytische site DxOmark bestudeer klopt dit ook. Ook op de testbank bij Chipclean blijkt dat de lens open nogal zacht rondom is, maar vanaf f/8 is dit goed onder controle. In de praktijk is mij dit amper opgevallen. Want met de verschillende beelden die ik recentelijk ermee maakte, ben ik meer dan tevreden over de scherpte en de totale beeldkwaliteit. Ook de zo kenmerkende sterren die je kunt krijgen met een groothoeklens, iets waar ik zelf een enorme fan van ben, zijn al bij mooie geknepen diafragma's van f/8 en hoger en een ietwat langere sluitertijd fraai te krijgen in je foto's. Zoals in onderstaande twee foto's van de John Frostbrug in Arnhem te zien is.Samenvattend durf ik te stellen dat als je weidse foto's wilt maken, nu en dan een interieur of architectuur fotografeert, dan is de Sigma Art 12-24 mm. f/4 een zeer interessante lens voor je. En ik kan zeggen na een leuke periode gewerkt te hebben met een brandpuntsafstand van 12 mm.: 'Het werk verslavend, zeer verslavend!'.

Eerder ging Dave Zuuring de uitdaging aan om 50 dagen met een 50mm objectief te fotograferen!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25070-de-sigma-12-24mm-f4-dg-hsm-art-in-je-fototas.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De meest Hollandse fotolocaties!]]> Sat, 04 Nov 2017 08:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Texel

Texel is met zijn 463,3 vierkante meter het grootste Waddeneiland van Nederland. En wist jij dat het onbewoonde eilandje Noorderhaaks, ook wel Razende Bol genoemd, ook bij Texel hoort?

Victoir (Texel strand)

Piether (Lancasterdijk)

Veluwe

Als land mogen we trots zijn op ons lang uitgestrekte Nationaal Park de Hoge Veluwe, met alle verscheidenheid aan soorten bossen en landschappen!

Mariovisser (Posbank)

JustinSinner (Veluwe, Nunspeet)

EdwinMooijaart (Veluwemeer)

Amsterdamse Waterleidingduinen

Op de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt zo ongeveer 2/3 van het drinkwater voor Amsterdam gezuiverd. Een prachtig natuurgebied met een nuttig doel!

Martin-50 (Waterleidingduinen)

W.sterenberg (Waterleidingduinen)

Scheveningen

Wie kent hem niet? De bekende pier aan het strand van Scheveningen! Wist je dat Scheveningen nog een stadsdeel is van Den Haag?

Weimaraan (Scheveningen)

HermanDeRaaf (Scheveningen)

Goedereede, Zuid-holland

Dit jaar heeft de gemeente Goeree-Overflakkee de QualityCoast Platinum Award ontvangen voor haar inspanningen om een duurzame toeristische bestemming te maken van Goedereede!

Barbara85 (Bloemenvelden Goederee Overflakkee)

Robk1964 (De Kwade Hoek, Goedereede)

Friesland

Het Friese landschap bestaat uit negen verschillende landschappen en bestaat uit veel water. Qua oppervlakte, land en water, is Friesland de grootste provincie van Nederland.

Lialia60 (Friesland)

Tjitske (Harlingen)

FransHalman (Friesland)

Kinderdijk

Kinderdijk was de eerste Nederlandse plaats met een elektriciteitsvoorziening! De negentien molens behoren tot Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1997.

Christophe0410 (Kinderdijk)

LisaAnn91 (Kinderdijk)

Volendam

Het bekende Volendam, met het eigenzinnige dialect en de vele zangtalenten, heeft ook een fotogeniek Nederlandse omgeving.

Pieter-struiksma (Volendam)

Zoomerens (Volendam)

Rotterdam

Deé Nederlandse havenstad mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje!

Dukemeister (Rotterdam)

Edwin64 (Euromast, Rotterdam)

Speulderbos, Ermelo

Het Speulderbos is een van de oudste bossen van Nederland, met zijn in vormen verwrongen bomen.

Timabeln (Speulderbos)


Deharder (Speulderbos)

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25074-de-meest-hollandse-fotolocaties.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Foodfotografie om van te watertanden]]> Fri, 03 Nov 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Ga je liever op pad in plaats van thuis in de keuken foto's te maken? Probeer dan eens portretfotografie in de regen!

De juiste belichting

Als je een reeks mooie foto's van eten naast elkaar legt, met daarbij de bijbehorende histogrammen, dan zal je iets opvallen. Het meeste eten wordt gepresenteerd tegen een lichte achtergrond en daarbij wordt het beeld ook nog eens extra sterk belicht. Niet alleen spat het eten dan nog meer uit het beeld, maar het zorgt ook voor rust en nog belangrijker, het geeft een gevoel van hygiëne en frisheid. Het eten lijkt verser en daardoor lekkerder.

Er zijn situaties waarbij er wel gekozen wordt voor een donkere achtergrond en waarbij er ook minder overbelicht wordt. Dat zijn vaak settings die iets warms en gezelligs moeten uitstralen. Een appeltaart bijvoorbeeld, doet het beter in een sfeervol verlichtte keuken op een donkere zaterdagavond, dan op een felverlicht glimmend aanrechtblad. Pas je belichting dus aan op het type eten dat je fotografeert. Over het algemeen doen vooral gerechten met veel frisse, verse en koude ingrediënten het goed bij een gelijkwaardige frisse belichting.
fama01

Creëer een totaalbeeld

Naast het gerecht zelf heb je nog zoveel ruimte in het beeld om de situatie extra aan te kleden. Als het bijvoorbeeld om een landelijke setting gaat, kies dan voor een mooi boeren servet, een ouderwets bestek en een rustieke houten plank. Laat wat van de losse ingrediënten zien die in het gerecht zijn gebruikt of prikkel de zintuigen met krokante kruimels, ijskoude ijsblokjes of een verse tomaat waar je de dauwdruppeltjes op kan tellen. Bij foodfotografie gaat het voor zo'n 20% om het eten en voor 80% om de aankleding. Met de volledige setting moet je de kijker overtuigen dat dit het gerecht is dat ze absoluut moeten proeven!


suush

Een beetje valsspelen met de volgende tips

- Wil je een prachtige ronde bol ijs, die niet smelt? Gebruik een hele fijne aardappelpuree met eventueel een beetje kleurstof.
- Ook slagroom is niet functioneel om lang te fotograferen. Scheerschuim geeft hetzelfde zachte effect en is makkelijk te vormen.
- Gekookte groente kan je het beste maar heel kort koken, om de frisse uitstraling te behouden.
- Als je watjes in water doopt en in de magnetron opwarmt; kan je ze vervolgens tussen het gerecht verstoppen, waar ze een mooie zachte stoom veroorzaken.
- Afwasmiddel in een drankje zorgt voor klein een laagje bubbels; alsof het net vers in het glas is geschonken.
- Gebruik een plantenspuit om druppels op groente en fruit te spuiten, voor een extra frisse uitstraling.
- Gebruik tandenstokers om lastige stukken eten beter te vormen en vast te prikken.
- Met olie (met mate!), haarspray of deodorant laat je oud uitgedroogd eten weer glimmen.
- Vervang melk of yoghurt door houtlijm. Het is minder waterig, wordt niet geabsorbeerd door cornflakes of brood en geeft een romiger effect.
- Een heel klein beetje poedersuiker uitsmeren op fruit geeft het idee dat het fruit nog bevroren is.dwesselink

Let op je kleuren!

Waar het soms helaas mis gaat, is als kleuren op de foto verkeerd overkomen. Veel fotografen werken daarom ook met een kalibratiekaart voor de juiste weergave. Een helder wit eitje ziet er heel erg viezig en ongezond uit als daar een rare blauwige kleurzweem in zit. De juiste witbalans is daarom essentieel! Alleen bij gerechten die warm of goudbruin moeten ogen, wordt nog wel eens een warmere witbalans gekozen. Daar wordt dan wel in de nabewerking zorgvuldig aandacht aan besteed, om ervoor te zorgen dat alle elementen op het bord er zo smakelijk mogelijk uitkomen!


saskiapalma

De uitdaging

Ga thuis aan de slag met het fotograferen van eten en pak hierbij flink uit! Creëer een setting met bijbehorende accessoires, aankleding en denk goed na over je licht, compositie, scherptediepte en kleurgebruik. Maak een totaalplaatje dat het standaard smartphonekiekje overstijgt en upload je foto op Zoom.nl met de tag 'watertanden'! We zijn erg benieuwd naar het resultaat!


cherylsmitx

Inspiratie opdoen? Bekijk dan eerst eens onze collectie foodfotografie!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25072-expertuitdaging-foodfotografie-om-van-te-watertanden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het nieuwe Zoom.nl magazine!]]> Thu, 02 Nov 2017 11:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het allernieuwste Zoom.nl magazine!

Ook deze maand staat ons magazine weer vol met prachtige foto's en interessante artikelen, met deze maand als thema: portretfotografie. Benieuwd hoe het magazine er deze maand uit ziet? Bekijk de korte sneak preview!Nog niet geabonneerd op het Zoom.nl magazine? Hier vind je meer informatie!Wat lees je in het Zoom.nl magazine van november/december 2017?

In deze editie van Zoom.nl:
Basiscursus Portretfotografie: Zo maak je prachtige portretfoto's


En verder:
+ Pro-tips voor Wildlife fotografie
+ Stabiele statieven: tips voor aanschaf en gebruik
+ Werken met een reportageflitser: Controle over het licht
+ Haarscherp en ruisvrij: snel geregeld in Lightroom en Photoshop
+ Sluitertijden stapelen: Simpele truc met verbluffende mogelijkheden
+ GETEST: NIKON D850: Is dit het ultieme Zwitserse zakmes?Lees Zoom.nl magazine 10 direct op je computer!

Of bekijk de preview:

Wat zie je in het Videozine?

In dit Videozine gaan we op pad met Jeroen Jazet. Hij geeft je een aantal interessante tips voor het gebruik van een externe flitser.Bekijk het volledige Zoom.nl Videozine direct op je computer!

Nu lezen

De nieuwe Zoom.nl is nu te koop in de winkels en digitaal verkrijgbaar in onze eigen app. (voor iOS en Android).
Ook kun je Zoom.nl magazine en Videozine op de computer bekijken: zoom.nl/digitaal-lezen.

Of word abonnee, dan krijg je Zoom.nl thuisbezorgd en ontvang je een mooie fotorugzak cadeau. Het is ook voordeliger mogelijk om digitaal abonnee te worden, je krijgt dan alle voordelen van het abonnement maar ontvangt Zoom.nl dan digitaal.

iOS en Android).
Ook kun je Zoom.nl magazine en Videozine op de computer bekijken: zoom.nl/digitaal-lezen.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25066-het-nieuwe-zoom-nl-magazine.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20171117121921/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0