Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Thu, 30 Mar 2017 18:32:54 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Photoshop - Hoe gebruik je de Content Aware Fill?]]> Thu, 30 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Aan de hand van een voorbeeld leggen we in stappen de Content Aware Fill uit.
Dit is de foto die we in dit voorbeeld gebruiken. We willen het model graag uit de foto verwijderen om er een landschapsfoto van te maken.
1. Open de foto in Photoshop.
2. Gebruik een van de selectie-tools om het object te selecteren wat je wilt verwijderen uit de foto.
In dit voorbeeld is de lasso-tool gebruikt om het model te selecteren. Deze selectie hoeft niet helemaal precies, want Photoshop snapt goed wat je weg wilt hebben van de selectie.
3. Ga naar Bewerken in de menubalk > en klik op Vullen
(In het Engels; Edit > Fill)


4. Zorg dat je 'Inhoud vullen' of 'Content aware' hebt aangeklikt en dat de Dekking op 100% staat. Klik dan op OK.Je zult zien dat Photoshop er even over moet nadenken om het object in de foto weg te halen. Uiteindelijk komt het resultaat naar voren, zonder het object. De selectie staat vaak nog wel aan van het vlak waar het object stond, zorg ervoor dat je op Ctrl + D of CMD+D drukt, zodat je de selectie ongedaan maakt.

Zo haal je dus gemakkelijk objecten en personen weg uit jouw mooie landschapsfoto! Soms kan het zijn dat je resultaat minder mooi wordt, dit verschilt per foto en per te verwijderen object.
Succes!]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24595-photoshop---hoe-gebruik-je-de-content-aware-fill.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Een betere camera, een betere fotograaf?]]> Thu, 30 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Erwin Verweij) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lees hier de vorige blog van Erwin Verweij, over het fotograferen in de stijl van oude meesters.
Dat gaat denk ik ook op voor fotoapparatuur. Ik zie heel vaak fotografen met enorme dure lenzen en camera's maar het werk wat ze er mee maken is nog lang niet op het niveau dat je kunt spreken van topfotografie of kwalitatief hoogstaand werk. Maken de camera en lenzen de fotograaf? Nee. Wat iemand een goede fotograaf maakt is het in staat zijn om kwalitatief werk te maken met de middelen die je hebt. Ik geef toe dat een fijne camera wel een verschil kan maken. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat mijn eerste camera mij tegenhield om de echt mooie platen te maken en vooral om een stap te zetten in de professionele fotografie.

Mijn eerste

Ik begon ooit met een Fujifilm finepix. Ik weet het type niet eens meer. Leuk camera voor het beginners werk. Vakantie foto's. Kiekjes van mijn zoontje. Prima. Maar op een mooie dag op een strand was ik omringd door andere fotografen van een foto vereniging. Gezamenlijk mochten we een model vastleggen. Ik merkte om mij heen snel klikkende camera's. En terwijl ik nog bezig was met mijn eerste instelling was het model al bezig met de pose voor de volgende foto op aanwijzen van de andere fotografen. Kortom. Tempo, snelheid maar ook mijn gevoel van zelfverzekerdheid werden flink op de proef gesteld. Tijd dus voor een nieuwe camera. Nu had ik ook niet de loterij gewonnen dus was het kritisch kijken naar wat goed bij mij paste. Mijn keuze viel op een Canon 550D. Mooi begin model waar ik mijn eerste echte foto's mee maakte en waarmee ik ook de stap naar studio werk ging zetten. Waarom Canon? Mijn zus had een Nikon en ik vond de knopjes en de feeling wat te fijn. Ik heb grote handen en ik zocht een robuuste camera. Ik hou van een gewicht in mijn handen. Maar verder. Geen echte voorkeur. Beide merken maar ongetwijfeld ook andere merken werken prima. Maar Canon werd het voor mij.

Studio

De eerste lenzen waren dat wat er bij de set zat die ik kocht. Een standaard zoomlens 70mm tot 120mm en een 55mm. Mooi om te starten. Van mijn vriendin kreeg ik een degelijke Canon 100mm Macro lens. Dat werd echt mijn lens waar ik vrijwel alles mee deed en gek genoeg nog steeds mijn favoriete lens. Met die Canon 550D heb ik aardig wat werk gemaakt. Werk waar ik tevreden over ben. Maar op een dag mocht ik samenwerken met een bevriende fotograaf. Hij had echt professionele modellen geregeld. Hij werkte met pro flitsers en ik wist dat als ik een stap wilde zetten naar een hoger niveau ik ook met mijn camera wilde meegroeien. Ik kocht een Canon 60D. Prima voor mijn budget en perfect voor het werk wat we gingen doen. Met die camera heb ik een flinke tijd gewerkt. Nog altijd met mijn favorieten 100mm lens. Met die camera heb ik toch wel een flinke tijd gewerkt en is nog steeds mijn backup. Ook begon ik toen met mijn eigen studio. Ik bemerk dat veel fotografen heel erg opkijken naar fotografen met een eigen studio. Maar dat is geheel ongegrond. Natuurlijk kost het geld maar we spreken hier niet over kapitalen. Ik heb mijn studio in een oude school via een bedrijf die aan tijdelijke verhuur doet waardoor de kosten heel erg meevallen. Ook deel ik mijn ruimte met een collega fotograaf wat als voordeel heeft dat ik huur, papier en de koffie kosten kan delen. En het is een kwestie van goede afspraken maken over het gebruik van elkaars spullen.

Flitsers

Maar een studio heb je niet zonder flitsers. Ik begon ooit met een kleine startset van Falcon Eyes. Twee 150watt ss-150D flitsers. Prima voor thuiswerk of als locatieset. Nog steeds maak ik daar mooi werk mee. Dus logische voor mij dat ik in mijn studio ook voor dit merk ging. Ik heb nu twee TF400A flitsers en een TF600A flitser van Falcon Eyes. Een paar softboxen en een beautydish. Achtergrond papier tegen de muur en ook maak ik gebruik van doeken. Van jutte dat ik gekocht heb op de markt, tot professionele achtergrond doeken. Ik merk dat het vaak niet gaat om wat je hebt maar vooral om wat je er mee doet. Vergis je niet hoor. Ik vind het heel fijn om een eigen studio te hebben maar eigenlijk kun je iedere ruimte omtoveren tot een studio omgeving. Op marktplaats vind je wel een bankje voor een zitje. Een werkblad tegen de muur met een spiegel en je hebt een visagie plekje. Als je geen aparte ruimte hebt om te verkleden dan een kamerscherm.

Werk met wat je hebt

Nu ben ik een vrij pragmatisch fotograaf. Ik werk niet met een lichtmeter die ik eigenlijk niet nodig vindt als je digitaal werkt. Voordeel is wel dat ik direct kan zien wat ik maak via mijn iPad. Dus foto maken, licht bijstellen, weer een foto en zo langzaam werken naar het beeld wat ik wil neerzetten. Ik heb in een eerder blog geschreven dat je als fotograaf als eerste moet leren om te kijken en dan pas begint met fotograferen. Een talent wat je gaandeweg kunt ontwikkelen. Zien wat je licht doet. Weten wat je camera kan en zo je foto opbouwen. Techniek zie ik als ondergeschikt aan mijn wens. Het maakt ook dat je leert improviseren. Dan maar geen peperdure lens of flitser set. Werken met wat ik heb en daar het uiterste van eisen. Weet dat ik het leuk vind om hele sets te bouwen. Ik sleep soms de gekste dingen mijn studio in. Oude bomen, kunstsneeuw, aarde, bladeren, stukken oud hout en ga zo maar door. Hiermee probeer ik realistische settings te maken. Maar ook een eenvoudig kleurtje op de achtergrond en een enkele flitser kan mooie resultaten geven. Bedenk wel vooraf wat je wil neerzetten. Soms is een hoekje in de studio al voldoende voor die ene foto en gebruik ik de oude gordijnen die er nog hangen. De vieze kelder onderin het pand of gewoon de saaie gang als achtergrond.

Het gaat niet om het juiste gereedschap

Op dit moment werk ik met een Canon 6D. De 100mm lens gebruik ik nog steeds en is door het fullframe aspect van de 6D nu een 70mm lens geworden (ongeveer). Dat maakt het nog steeds een perfecte lens voor datgeen wat ik maak. Er staat niet veel op mijn verlanglijst. Een extra flitser misschien om wat meer flexibiliteit te hebben. Enkele statieven mogen vervangen worden, die dingen slijten nu eenmaal. En heel misschien nog wat softboxen en reflectoren. De grap is dat wat ik nu gebruik prima werkt. Natuurlijk komt er altijd weer nieuw en beter op de markt maar de vraag is of je het ook werkelijk nodig hebt. Ik zie veel fotografen helemaal losgaan op dure camera's, lenzen en flitsers maar die weinig investeren in de kennis om goed te fotograferen. Duur en uitgebreid wil niet altijd zeggen dat je dan ook kwalitatief goede foto's maakt. Ja ok, de pixels zullen mooi van kleur zijn en je foto scherp maar maakt dat nu echt de foto? Bedenk dat een foto nog altijd voor en achter de camera gemaakt wordt en niet in de camera. Ofwel de camera is slecht een stuk gereedschap en je kunt een hele dure hamer kopen en gouden spijkers, als je niet kunt timmeren dan komt er echt geen mooi huis.


Heb je geen fotostudio maar wil je wel een foto met een studio-look? Je leert het in deze blog!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24594-een-betere-camera--een-betere-fotograaf.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips om een verkeerd belichte foto te redden]]> Tue, 28 Mar 2017 22:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Tegenlicht is een situatie waarbij je al snel je foto over- of onderbelicht. Lees in deze beginnerscursus hoe je met tegenlichtsituaties om moet gaan.

Details terughalen in je schaduwen

Je schaduwen kan je vaak nog goed corrigeren in je nabewerking. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat je achteraf meer mogelijkheden hebt om je foto's te corrigeren als je werkt met RAW-bestanden. Deze bestanden slaan namelijk meer informatie op. De details in je schaduw zie je wellicht niet direct op je foto; maar je camera heeft ze in het geval van een raw-bestand wel onthouden. Alleen bij volledige over- of onderbelichting kan je de details niet meer terughalen.

Schaduwen corrigeer je heel eenvoudig. De meeste bewerkingsprogramma's hebben een schuif met de naam 'schaduw'. Hiermee kan je de donkere delen in je foto lichter, of juist extra donker maken. Daarnaast heb je ook de zwarttinten die je kan uitlichten, maar hiermee gaat er wel wat 'pit' verloren in je foto. Met de belichtingsschuif (exposure) kan je de gehele foto beter belichten. In dit geval worden echter ook de lichtere delen in je foto extra belicht, dus die zal je weer handmatig moeten wijzigen.

Het grote nadeel van het naderhand uitlichten van je schaduwen, is de flinke hoeveelheid ruis die je ervoor terugkrijgt. Je kan niet eindeloos je foto's blijven nabewerken, want de ruis komt al snel storend in beeld. Natuurlijk is een klein beetje ruis nog wel te overzien, maar een zwaar onderbelichte foto kan je niet zonder schade tot een juiste belichting optrekken. Overbelichting is dan ook beter te corrigeren dan onderbelichting.

Wanneer je onderbelichting teveel corrigeert, kan er flink wat ruis ontstaan..

Overbelichting corrigeren

Voor het corrigeren van overbelichting geldt hetzelfde uitgangspunt als bij onderbelichting; er valt meer te redden wanneer er in RAW is gefotografeerd. Begin met het corrigeren van je hooglichten. Hiermee pas je enkel de plekken in de foto aan, waar het licht het felst is. Vaak geeft het afzwakken hiervan al een flinke verbetering. Is het niet genoeg, ga dan verder met het corrigeren van de algemene belichting in je foto. Het nadeel hiervan is dat ook je schaduwen donkerder worden. Deze moet je dus waarschijnlijk handmatig corrigeren. Kijk uit met het aanpassen van de wit-tinten in je foto. Wanneer je deze terugschroeft, zal je foto inderdaad minder overbelicht lijken, maar het geeft ook al snel een fletse uitstraling.

Op een koude, mistige dag waarbij de zon schijnt, is de kans op overbelichting extra groot

Sla nog verder door in het over- of onderbelichtem

Soms is een fout juist de start van een prachtige foto. Een verkeerde belichting kan je in de nabewerking verder doortrekken tot een veel abstracter beeld. Door de schaduwen juist extra donker te maken en het contrastverschil te vergroten, krijg je een soort silhouetvorming die wellicht heel goed werkt bij een foto, die in eerste instantie als verloren kon worden beschouwd.

s-deel

Alle voordelen van RAW-bestanden lees je in dit artikel waarin RAW en Jpeg met elkaar worden vergeleken.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24593-tips-om-een-verkeerd-belichte-foto-te-redden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Al je foto's kwijt? Het gebeurt 62% van de Nederlanders!]]> Tue, 28 Mar 2017 14:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna twee op de vijf Nederlanders (38%) niet weet dat een back-up in principe niet meer is dan een exacte kopie van je bestanden. Zo zien velen een back-up onterecht als een uitbreiding van hun geheugencapaciteit. Zo'n twee op de tien Nederlanders (18,5%) heeft het afgelopen jaar van geen enkel toestel een back-up gemaakt. Duitsers scoren met 19% gelijkaardig, bij de zuiderburen is het nog erger gesteld: 28% van de Belgen maakte de afgelopen twaalf maanden geen enkele reservekopie.

"Wat is een back-up? Schrikbarend: 38 procent van de Nederlanders weet het niet precies"

Het grootste probleem? We weten niet hoe we een back-up moeten maken van de bestanden op onze pc, smartphone of tablet. Het meest frappant aan het onderzoek is dat we het belang van zo'n back-up wel inzien. Meer dan drie op de vijf Nederlanders (62%) heeft immers al eens al zijn digitale foto's verloren. Bijna een op de drie ondervraagden die al bestanden verloren (29%) gaf aan de afbeeldingen per ongeluk zelf gewist te hebben. Andere oorzaken zijn een defect apparaat (20%), materiële schade (13%) of een computervirus (13%). Ongeveer 37% van de respondenten heeft de bestanden niet kunnen herstellen.

Werk aan de winkel

Nederlanders die wel regelmatig een back-up maken, doen dat vooral voor hun desktop-computer of laptop (64,2%). Smartphones (49,7%) staan op de tweede positie en tablets vervolledigen de top drie (30%). Het gros van de Nederlanders (74%) maakt een back-up via een externe harde schijf. Zo'n 42% maakt gebruik van een clouddienst en 8% maakt een reservekopie door belangrijke data af te drukken op papier.

Kinderspel

Het maken van een back-up is echter helemaal niet zo moeilijk. Na een eenmalige installatie van een externe harde schijf, gebeurt het via gebruiksvriendelijke software nagenoeg volledig automatisch. LaCie verbreedt binnenkort zijn portfolio met Thunderbolt 3- en USB-C-schijven. Deze gloednieuwe technologie is tot wel acht keer sneller dan een USB 3.0 en blijft gewoon compatibel met oudere USB-types.

"62 procent van alle Nederlanders is weleens digitale foto's kwijtgeraakt"

Wie future-proof wil zijn, kiest dus het best zo'n exemplaar. Ben je veel onderweg? Dan is de LaCie Rugged Thunderbolt USB-C een aanrader. Deze compacte, mobiele schijf met een capaciteit tot 5 TB is water-, schok- en valbestendig en zowel voor pc als Mac geschikt. De SSD-versie haalt snelheden tot 510 MB/s. Heb je een vaste werkplek en ben je een veeleisende gebruiker met een flinke hoeveelheid persoonlijke data? Dan is de LaCie d2 Thunderbolt 3 een must. Deze stijlvolle en fluisterstille harde schijf tot 10 TB haalt gegevensoverdrachten tot 240 MB/s, zodat je back-up supersnel gemaakt is. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een harde schijf? Klik dan hier.


Tips om te back-uppen? Check de video!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24585-al-je-foto-s-kwijt-het-gebeurt-62--van-de-nederlanders.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoomer Ewa Cwikla wint beste Nederlandse foto SWPA 2017]]> Tue, 28 Mar 2017 11:10:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Met de onderstaande foto 'Mama' heeft Ewa de prijs van Netherlands National Award in de wacht gesleept:Ewa reageerde enthousiast op de prijs: 'Dit was een verrassing voor me, want er doen zoveel getalenteerde, fantastische fotografen mee aan deze wedstrijd. Portretfotografie is mijn favoriete genre, dus het voelt geweldig om erkenning en waardering te krijgen voor iets dat ik heel graag doe.'

Ewa op Zoom.nl

Ook op Zoom.nl genieten we dagelijks van haar prachtige portretten, die stuk voor stuk haar eigen stijl benadrukken en een prachtig persoonlijk verhaal vertellen.
Bekijk het volledige Zoom.nl-profiel van Ewa om meer van haar bijzondere portretten te bekijken.
Foto's © Ewa Cwikla

Sony World Photography Awards

De Sony World Photography Awards is een grote internationale fotowedstrijd, waarbij ook per land fotografen in de prijzen vallen. Kijk op de officiële website voor meer prijswinnende foto's.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24590-zoomer-ewa-cwikla-wint-beste-nederlandse-foto-swpa-2017.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gebruikersreview: Canon EOS M5]]> Tue, 28 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Dave Zuuring) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lees het volledige Zoom.nl oordeel in onze review.

Dave stelt zich voor

'Naast mijn baan bij Toyota Material Handling Nederland en mijn gezin, ben ik gepassioneerd vrijetijdsfotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today".
Ik fotografeer graag landschappen, cityscapes, interieurs en reportages. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door mijn fotografie. Met de foto 'Ontwaken op de Posbank' werd ik in 2015 uitgeroepen tot winnaar van de CEWE PHOTO Awards 2015. Ook ben ik actief blogger voor Zoom.nl en CameraNU.nl .'


Waar ik achter wil komen is of deze Canon-systeemcamera perfect te combineren is met mijn bestaande Canon EF-lenzen en dus een handige extra body is. Want hoewel ik super enthousiast ben over de Fuji X-serie wil ik toch liever niet investeren in nog een serie lenzen van een ander systeem.

Lekker in de hand

De M5 ontvang ik compleet met EF-M 18-150mm F3,5-6,3 zoomlens en adapter om EF-lenzen te kunnen gebruiken. De M5 oogt direct zeer compact voor een systeemcamera als ik deze vergelijk met de twee Fuji's die ik onlangs heb gebruikt, de X-T1 en X-T10. Een tikkie kleine zoeker, wat plastic en goedkoop gevoel bij het batterijklepje, boven op de camera en bij het keuzewiel, maar verder een mooie stevige rubberen afwerking die veel grip biedt. In combinatie met de nieuwe Canon EF-M 18-150mm lens oogt het geheel in balans. Daar waar andere merken juist gaan voor de retro look, creëert Canon zijn eigen identiteit met z'n systeemcamera. Bijzonder prettig is het mooie en stevige kantelbare touchscreen als je bijvoorbeeld op statief werkt. Met je vinger plaats je het focuspunt direct waar je het wilt hebben.

Thuiswedstrijd

Fotograferen met de EOS M5 is voor mij als Canongebruiker een thuiswedstrijd. De menustructuur is logisch. Alleen als je een bracket van telkens een volle stop over- en onderbelicht wilt, is het even zoeken, want dan heet het AEB. Ook had ik in het begin moeite door de zoeker scherp beeld te krijgen. Waar is dan toch dat dioptriewieltje voor je oculair? Allemaal dingen die horen bij het leren kennen van een nieuwe camera, maar al snel vond ik deze onder de zoeker. Die zoeker werkt bij rustig gebruik prima, maar ga je in matig licht de camera van links naar rechts bewegen dan heeft de zoeker nog weleens moeite dit bij te houden. Ander minpuntje in het gebruik is het scherpstel(AF)-punt, dat telkens verplaatst naar een plaats die ik niet gekozen had. Gelukkig zit er dan wel weer een button op de body die het AF-punt naar het midden verplaatst, maar echt handig is het niet. Ook als je de zoeker gebruikt, kun je niet makkelijk het AF-punt verplaatsen. Bovenop zit een extra snelinstelwiel om snel witbalans en iso te wijzigen. Nu snap ik dat van die iso nog, maar de noodzaak om de witbalans snel te wijzigen niet. Gelukkig kun je de meeste knoppen, die overigens zeer goed aanvoelen en werken, helemaal naar eigen hand zetten. Ik heb het snelinstelwiel ingesteld op iso en transportmodus. Ideaal als je een bracket wilt schieten in lastige lichtcondities met AEB.

De balans

De beeldkwaliteit valt me niets tegen, ook niet met het 'eenvoudige lensje' en iso's tot 3200 die ik als automatische instelling had vastgezet. Voor mijn gevoel wordt het na iso 800 wel allemaal iets minder, maar voor het betere deelwerk online denk ik dat iso 3200 zeker acceptabel is. Ruis moet kunnen vind ik en wordt met de EOS M5 nooit storend.
De balans met bijvoorbeeld de EF 16-35 mm F4L lens is in het begin onwennig. Wel zie ik direct de optische beeldkwaliteit terug, maar had ook niet anders verwacht van deze toplenzen. Met deze L-lens op de EOS M5 ga je niet een middagje rondlopen. Maar benut je de camera veel op statief, dan gaat het prima en is de beeldkwaliteit echt perfect.

Canon feel

De beeldkwaliteit, het bedieningsgemak en zijn eigentijdse Canon look en feel spreken me zeer aan. In combinatie met de grote EF L-lenzen als de 16-35mm F4 of 24-70mm F2,8 schiet het draagcomfort tekort als je de camera meeneemt zonder statief. Schaf je een Canon EOS M5 aan met de EF-M 18-150mm, dan heb je een fijne allround camera voor de enthousiaste amateur of serieuze vrije tijdsfotograaf, die vaak een tweede body voor erbij wil hebben. Tel er een kleine tas, een groothoeklens een paar filters, een extra batterij en een licht gewicht statief bij op en heb je een fijne reisgenoot.
Ik zou deze camera wel vier weken mee op vakantie meenemen, met alleen deze lens en wat accessoires zoals een polarisatiefilter en draadontspanner, wat overigens ook deels kan met de app. Ben je op zoek naar een nieuwe body als vervanger voor je ietwat oudere EOS spiegelreflex en heb je een mooie set EF-lezen; overweeg dan zeker deze moderne camera.

Zooms oordeel

In de M5 zit een nieuwe 24 megapixel-sensor. Het is een afgeleide variant van de dual pixel-sensor van de Canon EOS 80D. Hij zorgt niet alleen voor een hogere contrastomvang dan eerdere Canon M-modellen. De autofocus kreeg ook een enorme boost op het gebied van snelheid en trefzekerheid. Met de elektronische zoeker, de goede handgreep en de twee controlewielen zal een geoefende reflexgebruiker niet snel misgrijpen. Dat maakt de M5 een aantrekkelijk alternatief. Bij de kit wordt ook een EF-M adapter meegeleverd. Daarmee kun je traditionele Canon EF-S objectieven gewoon op je M5-body gebruiken. Canon heeft nog geen grote range aan lichtsterke EF-M objectieven. Helaas vertragen zoeker en scherm wat meer dan gebruikelijk voor een systeemcamera als je in de 7 bps AF-modus een reeks opnames wilt maken. Dat maakt de camera voor het volgen van sporters of snel bewegende vogels minder geschikt.Ook een camera testen?

Ben jij een actieve fotograaf met een vlotte pen en zou je zelf wel eens een camera willen testen? Aarzel dan niet en stuur een mailtje met als onderwerp Gebruikersreview naar redactie@zoom.nl. Wie weet staat jouw verhaal dan de volgende keer in het blad en op de website.

Canon komt ook met de EOS-M6 systeemcamera.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24588-gebruikersreview-canon-eos-m5.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het schoonmaken van je camera doe je zo!]]> Tue, 28 Mar 2017 08:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Gelukkig vergt het schoonhouden van je camera niet veel moeite. De lens van je camera moet goed schoon blijven. Als je werkt met verwisselbare lenzen, moet je ook de connectie op je camera en de sensor schoonhouden. Hier is wat je moet weten en welke tools je hiervoor nodig hebt.

De lens


Er zijn veel schoonmaakkits, doekjes, vloeistoffen en gadgets op de markt waar je uit kunt kiezen wanneer het gaat om het schoonmaken van de lens van je camera.

Het belangrijkste wat je hiervan nodig hebt is een pakje met goedkope lensdoekjes en lensschoonmaakvloeistof. Gebruik geen gewone doekjes of papier, gebruik de doekjes die er speciaal voor zijn bedoeld. Hierdoor weet je zeker dat er geen pluisjes achterblijven op de lens. Het is ook handig om een kleine fles lensreinigingsoplossing aan te schaffen. Je hebt er niet veel van nodig, dus een klein flesje gaat lang mee.

Om de lens schoon te 'blazen', gebruik je een blaasbalg, bijvoorbeeld van Giottos, Hama of König. Zo'n blaasbalg blaast luchtstoten uit wanneer je erin knijpt en blaast zo stof en vuil weg. Begin hiermee wanneer je je lens gaat schoonmaken om eerst grotere deeltjes te verwijderen. Zo voorkom je dat er krassen op je lens ontstaan door deze grote deeltjes wanneer je met doekjes gaat werken.

Breng één of twee druppels schoonmaakvloeistof aan op de tissues - nooit direct op de lens zelf - en maak de lens schoon met zachte ronddraaiende bewegingen.
Een andere optie is een Lenspen. Deze pen-achtige gadget heeft een borsteltje aan de ene kant en aan de andere kant een viltachtig kussentje dat behandeld is met een reinigingsmiddel, perfect om stof mee weg te vegen en vlekken van de lens af te halen.

Er wordt vaak gezegd dat je de lens met microvezeldoekjes kunt schoonmaken. Gebruik deze doekjes nooit voor de lens van je camera, want deze kunnen hardnekkige pluisjes achterlaten die lastig te verwijderen zijn.

Wel kun je microvezeldoekjes gebruiken om de lenskap van verwijderbare lenzen schoon te maken. Ook de beschermkap van je camera kun je hiermee onderhouden. Met een paar druppels reinigingsmiddel kun je deze doekjes ook gebruiken om de metalen ringen waarmee de lens aan de camera verbonden wordt, schoon te maken, evenals de elektronische contacten die de camera met de lens laten communiceren.

De sensor reinigen

In tegenstelling tot de spiegel moet de sensor in een spiegelreflexcamera regelmatig worden schoongemaakt. Als je vlekjes op je foto's ziet en de lens al gereinigd hebt is de kans groot dat er wat vuil op de sensor zit. (Natuurlijk hoef je de sensor niet per se schoon te maken als je geen vlekjes op je foto's ziet. Je foto's worden niet beter door preventief onderhoud.)

Voor het reinigen van de sensor zijn er twee opties; automatisch en handmatig.
Op je camera zit een zelfreinigingsmodus voor de sensor. Kijk in het menu of in de handleiding om te zien hoe je deze modus gebruikt.
Deze modus zet de sensor in beweging waardoor het stof lostrilt.Is de sensor nog steeds vies, dan kun je ervoor kiezen om deze professioneel te laten schoonmaken of je kunt dit zelf proberen. Hiervoor heb je een sensorreinigingskit nodig. Hierin zitten sensordoekjes, reinigingsmiddel, een klein stofzuigertje en een kijker om het stof op de sensor te kunnen zien.

Dit reinigen is niet zo moeilijk als het lijkt, maar wees er wel voorzichtig mee. Je begint met het vastzetten van de spiegel, zodat je de sensor blootlegt. Dit staat vaak in de handleiding van je camera. Gebruik dan een blazer om het losse stof te verwijderen, terwijl je de camera ondersteboven houdt. Voor het gebruik van de sensordoekjes is het verstandig om de instructies te lezen om te weten hoe je deze goed gebruikt.

Je spiegel reinigen?

LET OP: Maak je spiegel niet schoon!

De spiegel in een spiegelreflexcamera heeft geen invloed op de kwaliteit van je foto's. Hij heeft alleen invloed op wat je in de zoeker ziet; als je op de ontspanknop drukt klapt te spiegel weg om de sensor te onthullen.
Als je de spiegel aanraakt loop je het risico om hem te beschadigen.

Wil je de spiegel toch echt schoonmaken? Gebruik dan een blaasbalg om het stof veilig van de spiegel los te 'schudden'. Houdt de camera ondersteboven en spuit met de blaasbalg, met de lens verwijderd, een klein beetje lucht omhoog in de richting van de spiegel.


Een reinigingskit en andere schoonmaakartikelen voor je camera kun je bij veel fotografie-webshops aanschaffen!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24589-het-schoonmaken-van-je-camera-doe-je-zo.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee met de Lenstafette en win een Tamron SP-objectief!]]> Tue, 28 Mar 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Dit is de Lenstafette!

Benieuwd naar de creatieve mogelijkheden van jouw camera in combinatie met een Tamron SP-objectief? Onze Zoom.nl community gaat aan de slag met deze premium objectieven van Tamron. Tijdens de Lenstafette test je vanuit jouw passie voor fotografie, twee weken lang een objectief, variërend in brandpunt en vatting. Nadat je geselecteerd bent, wordt het objectief bij je thuis bezorgd en aan de hand van een briefing opgesteld door de Zoom.nl redactie, ga je vervolgens aan de slag. Samen met het objectief ga je op pad, op zoek naar een leuke locatie bij jou in de buurt waar je toffe foto's kunt maken. Na het delen van de gebruikerservaring nomineer je een nieuwe tester die aan de slag kan gaan met een eigen objectief en gaat de lens weer door naar de volgende fotograaf!

Wat is er zo tof aan de SP-objectieven van Tamron?

De SP (Super Performance) objectieven beschikken over geoptimaliseerde eigenschappen op een nog hoger niveau. Kenmerken hiervan zijn: uitstekende optische prestaties gecombineerd met een krachtige beeldstabilisatie, kortere minimale scherpstelafstanden en een goed uitgebalanceerde vormfactor. Het zijn vastbrandpuntobjectieven met een prachtige achtergrondonscherpte (bokeh), hoge lichtsterkte en speciaal voor full-frame ontworpen lensbouw.

De grote diafragmawaarde, gekoppeld aan de sterke Tamron VC beeldstabilisatie, maakt het mogelijk om tot 8x langer uit de hand, ook bij weinig licht of 's avonds, te fotograferen. Het grote diafragma geeft ook de creatieve vrijheid om te werken met snellere sluitertijden en/of een toffe wazige achtergrond. De USD scherpstelmotor zorgt voor een stille en snelle scherpstelling. De Tamron SP-serie bestaat uit de 35mm F1.8 VC USD, SP 45mm F1.8 VC USD, SP 85mm F1.8 VC USD, de SP 90mm F2.8 VC USD Macro en de SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD G2. Dus of je nu graag portretfoto's, natuurfoto's of straatfoto's maakt; er is voor ieder wat wils!

Doe je mee?

Aan het einde van de Tamron Lenstafette staan 20 gebruikerservaringen op de site en maken de testers kans om een nieuw Tamron objectief te winnen! Benieuwd naar welke lens geschikt is voor jouw camera? Of ben je nieuwsgierig naar alle ervaringen en prachtige foto's? Volg dan vanaf nu de testers, elke week komt er een nieuwe review online.

Wil je zelf kans maken om twee weken lang een Tamron SP-objectief te testen? Geef je dan nu op!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24592-doe-mee-met-de-lenstafette-en-win-een-tamron-sp-objectief.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom.nl Bootcamp]]> Mon, 27 Mar 2017 20:12:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Mis het niet!

Laat hier je mailadres achter om als eerste de datum en locatie van de eerstvolgende Zoom.nl Bootcamp te ontvangen.

Uitdagende masterclasses op een fotogenieke locatie

Geen theorie maar actie! Je volgt in één dag op actieve wijze een serie masterclasses op een fotogenieke locatie. Laat je uitdagen en inspireren door de diverse disciplines en de eindeloze mogelijkheden van de bijzondere locaties. Je wordt intensief begeleid en aan het einde van de dag zit je boordevol nieuwe kennis en inspiratie die je toe kunt passen in jouw fotografie.

Voor wie is de Zoom.nl Bootcamp?

Voor de energieke en enthousiaste fotograaf die het uiterste uit zichzelf wil halen en zich in één dag verder wil ontwikkelen. De Zoom.nl Bootcamp is een dag vol unieke masterclasses die voor iedere fotograaf interessant zijn. Wel is het fijn als je al kennis hebt van het handmatig instellen van je camera zodat je het uiterste uit deze dag kunt halen. De unieke onderwerpen van de masterclasses bieden uitdagingen voor ieder niveau, ook voor gevorderen!

Welke masterclasses kan ik verwachten op de Bootcamp?

Onderdeel van de Bootcamp is dat het tot op de dag van de Zoom.nl Bootcamp een verrassing blijft welke onderwerpen er in de masterclasses aan bod zullen komen. Het idee is dat je je op verschillende vlakken laat uitdagen en inspireren en zo je fotografie op verschillende vlakken naar een hoger niveau tilt.

Waar is de Zoom.nl Bootcamp?

De Zoom.nl Bootcamp wordt meerdere keren per jaar georganiseerd op verschillende fotogenieke locaties in het land.

Mis het niet!

Laat hier je mailadres achter om als eerste de datum en locatie van de eerstvolgende Zoom.nl Bootcamp te ontvangen.

Volg de Zoom.nl Facebookpagina om op de hoogte gehouden te worden van de data en locaties voor dit jaar. Zo maak je als eerste kans om een ticket te bemachtigen!

"Sla Kerst, Oud & Nieuw en Pasen maar over en geef mij maar één feestdag: ZOOM.NL BOOTCAMP!" - deelnemer van de Zoom.nl Bootcamp 2016 -]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/24064-zoom-nl-bootcamp.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het nieuwe Zoom.nl magazine en Videozine (nr04/april 2017) zijn uit!]]> Fri, 24 Mar 2017 16:07:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat lees je in het Zoom.nl magazine van april 2017?

In deze voorjaarseditie van Zoom.nl magazine: Lente voor je lens. Omzeil alle cliché's.

• Macro onder de loep: Verbeter je skills
• Getest: Panasonic Lumix DMC-GH5
• Straatfotografie: De beste momenten
• Lokale bewerkingen in Lightroom
• Onbekende camerafuncties
• 7 cameramysteries opgelost
• Profileer je als prof: Geld verdienen
Zoom.nl Bootcamp is back! Mis het niet!


Lees Zoom.nl magazine 04 direct op je computer!


Of bekijk de preview:

Wat zie je in het Videozine?

In dit Videozine laat professioneel fotograaf Marcel Scholing je zien hoe je op verschillende manieren omgaat met contrast in je foto's. Verder legt hij je ook zijn manier van nabewerking uit.Bekijk het volledige Zoom.nl Videozine Contrast direct op je computer!

Nu lezen

De nieuwe Zoom.nl is nu te koop in de winkels en digitaal verkrijgbaar in onze eigen app. (voor iOS en Android).
Ook kun je Zoom.nl magazine en Videozine op de computer bekijken: zoom.nl/digitaal-lezen.

Of word abonnee, dan krijg je Zoom.nl thuisbezorgd en ontvang je een mooie fotorugzak cadeau. Het is ook voordeliger mogelijk om digitaal abonnee te worden, je krijgt dan alle voordelen van het abonnement maar ontvangt Zoom.nl dan digitaal.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24587-het-nieuwe-zoom-nl-magazine-en-videozine-nr04-april-2017-zijn-uit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips! Hoe maak je een zakelijk portret?]]> Fri, 24 Mar 2017 10:24:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Bereid je voor

Bedenk vooraf je plan. Wie ga je fotograferen en wat heeft hij of zij in gedachten voor de foto? Wie wil je bereiken met het zakelijke portret (de doelgroep) en wat moet het model daarvoor uitstralen?

Evaatje81

Hoe ga je het model in beeld brengen? Gebruik je bestaand of studiolicht? Fotografeer je diegene in zijn of haar eigen werkomgeving of ga je naar buiten?

Het is belangrijk dat je je verdiept in het model of de klant. Ook maakt een goed voorbereide fotoshoot je zelfverzekerder als fotograaf.

Tip: Werk vooral samen met de klant om vooraf een moodboard samen te stellen.

Denk aan de styling

Geef de klant tips over kleding. Houd daarbij rekening met de omgeving waar je gaat fotograferen. Kleuren hebben vaak ook verschillende effecten op de kijker, dus onderzoek ook welke zakelijke kwaliteiten het model moet gaan uitstralen en dus welke kleur er in de foto aanwezig moet zijn.

Komt de foto op een website of brochure? Houdt dan ook rekening met de aanwezige kleuren op de website of de brochure!

Niels-ten-Hulsen

Gebruik van licht

Probeer te fotograferen op een bewolkte dag. Dit levert vaak mooier licht op dan bij een zonnige dag. Iedereen wil er het beste uitzien op een zakelijk portret, dus veel schaduw of lijntjes in het gezicht bij zonlicht maakt het model er niet veel mooier op.

Is er toch veel zon aanwezig op de dag dat je gaat fotograferen? Zet het model dan in de schaduw en gebruik een reflectiescherm.
Wanneer je in de studio gaat fotograferen, bepaal dan ook met welk licht je wilt gaan werken. Gebruik bijvoorbeeld een softbox voor zacht licht. Maak je gebruik van 2 studiolampen? Zorg er dan voor dat de lampen een verschillende sterkte hebben, want anders wordt het portret te 'plat'.

Martijn224

Hoewel veel mensen denken dat een zonnetje het beste effect geeft, is een bewolkte dag vaak veel mooier. Zeker voor een zakelijk portret. Hard licht (een felle zon) geeft ook meer schaduw. Heeft je model bultjes of lijntjes dan worden deze daardoor geaccentueerd. Bedenk goed dat elke klant op zijn best op de foto wil staan en dat hard licht daarom niet altijd kan. Als je toch een felle zon hebt en die niet kan gebruiken, fotografeer dan in de schaduw en gebruik een reflectiescherm. Natuurlijk kun je het reflectiescherm ook gebruiken om licht tegen te houden.

Denk aan het beroep als je gaat nadenken over het gebruik van licht. Moet het echt een 'zakelijk' portret zijn, dan is fotograferen in de studio vaak mooier. Het fotograferen van daglicht maakt het portret wat speelser en wat toegankelijker.

Niet in het midden

Zet het model uit het midden van het beeld. Houd bijvoorbeeld de gulden snede of regel van derden in gedachten, want hiermee leid je de kijker door het hele beeld heen. Dit levert vaak een spannender beeld op, al helemaal als je met attributen werkt of de context van een werkomgeving laat zien.

Pimseltown

Lees hier een artikel over het werken met de gulden snede en de regel van derden.

Vermaak het model

Niet iedereen is het gewend om voor de camera te staan. Soms vinden zakelijke klanten dit ook helemaal niet leuk. Help het model om zeker te zijn voor de camera, want dit portret is wel belangrijk hun carrière.

Comuniceer altijd met het model, laat de foto's tussendoor zien en vraag om feedback. Geef altijd complimenten, nooit kritiek! Vertel wat er gaat gebeuren en wees duidelijk over wat je wilt.

CynthiaFotografie

Weet het model zich geen houding te geven? Vaak weten mensen zelf ook welke kant van zichzelf fotogeniek is. Vraag daarom wat ze zelf zouden willen zien en ga samen aan de slag. Bepaal samen of de juiste foto er tussen zit en probeer dan eens iets totaal anders. Een nieuwe achtergrond, zittend op een stoel of juist staand.

Tot slot moet een zakelijk portret een natuurlijk beeld van de persoon in kwestie geven. Geen overdreven verlichting, zorg voor een natuurlijke witbalans en gebruik op locatie vooral alleen een invullicht om de schaduwen wat weg te werken. Blauwtinten in de foto doen het vaak goed om de zakelijke kant te benadrukken.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24586-tips-hoe-maak-je-een-zakelijk-portret.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Urbexfotografie voor beginners - de schoonheid van het verval]]> Fri, 24 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Vaans Ruijten) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Vijf eenvoudige tips voor urbexfotografie vind je hier!
Naast de spanning en het avontuur bij het betreden van verboden locaties heeft het fotograferen ervan een charme die voor sommigen onweerstaanbaar is. De tastbare herinneringen aan wat er zich in een voormalig psychiatrisch ziekenhuis heeft afgespeeld, de meubels van een in allerijl verlaten villa of de geschiedenis van een opleidingsinstituut waarin de tekenen van het naziregime nog aanwezig zijn. Maar ook de schoonheid van het verval: de afbladderende verf aan muren en plafonds, de ruimtes die door woekerende planten zijn overgenomen en het prachtige spel van licht dat door kapotte ramen of kieren komt.

daanoe

Urbex

Urban exploration, kortweg urbex, is ooit begonnen bij mensen die het spannend en leuk vonden om verlaten gebouwen en terreinen te betreden. Pas later zijn anderen dit gaan documenteren in de vorm van foto's. Uiteindelijk leidde het tot een aparte tak in de fotografie.
Vooraf verzamelt de urban explorer kennis over de geschiedenis van de locatie of de functie van een gebouw. Als wordt gesproken over gebouwen en terreinen, is dat overigens in de meest brede zin van het woord. Locaties lopen uiteen van fabrieken tot rioleringstunnels, van verlaten militaire bases tot ziekenhuizen en van leegstaande zwembaden tot oude hijskranen.
De ware explorer heeft respect voor de locaties die hij bezoekt. Zijn lijfspreuk luidt: ´Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints.´ Ofwel: het enige dat je van een locatie meeneemt, zijn de foto's. Je laat niets op de locatie achter dat er niet al was.
Urban exploring is dus niét:
• inbreken of ramen of deuren vernielen
• souvenirs meenemen
• graffiti spuiten
• afval achterlaten
• elke vorm van crimineel gedrag

Risico's

Urbexfotografie is niet zonder risico's. Soms loop je risico op lichamelijk letsel en je zult niet de eerste zijn die een boete aan z´n broek krijgt. Bij lichamelijk letsel kun je denken aan valpartijen door onveilige vloeren of trappen, verwondingen door scherpe voorwerpen zoals glasscherven of roestige nagels. Maar ook een gezondheidsrisico als asbest, dat in sommige locaties nog aanwezig is. Het is niet voor niets dat sommige locaties niet publiek toegankelijk zijn.

Ook al is een locatie langere tijd verlaten, dan nog kan er wel degelijk gecontroleerd worden door beveiligingsfirma's of de lokale politie. Sommige fotografen laten zich door niets weerhouden en riskeren een boete of zelfs een arrestatie. Wij raden je af om wetten te overtreden. Uiteindelijk bepaal je zelf welke risico's je wilt nemen. Bereid je in ieder geval goed voor om die risico's zo veel mogelijk te beperken.

dolfing

Voorbereiding

Het voorbereiden van een urbex-tripje is niet iets dat je even op een zondagmiddag doet, er gaat nogal wat tijd in zitten. Maar dat is juist een deel van de lol.

Wat het zoeken van een mooie locatie bemoeilijkt, is dat urban explorers de beste locaties geheimhouden of ze bijnamen of afkortingen geven. Dat is niet omdat ze hun locaties niet aan andere fotografen willen prijsgeven. Maar uit angst dat andere mensen - die het niet zo nauw nemen met de etiquette van urbex - deze plekken zullen bezoeken.

Als je voor jezelf wilt bepalen of urbex ook iets voor jou is, begin dan met eenvoudige locaties. Er bestaan plekken die vrij toegankelijk zijn en minder risicovol. Toch kun je ook hier mooie foto's maken met die typerende sfeer van vergane glorie. Voorbeelden zijn:

• Landschaftspark in het Duitse Duisburg. Een voormalige staalfabriek die deels is omgevormd in een recreatiepark.
• Doel bij Antwerpen. Een dorpje dat moest plaatsmaken voor uitbreidingen van de Antwerpse haven.
• Zollverein Essen in Duitsland. Een aantal locaties uit het roemruchte staalverleden van de 'Ruhrpott'. Inmiddels staan deze locaties op de lijst van Werelderfgoed van de Unesco.
• Montzen Gare in België. Een klein verlaten treinstation waarin nog enkele treinstellen staan.

Benodigheden

Het belangrijkst is je eigen veiligheid. Niemand wil zijn eigen gezondheid op het spel zetten voor een mooie plaat. De gouden regel bij urbex is dan ook dat je nooit in je eentje op pad gaat. Mocht er onverhoopt iets gebeuren (bijvoorbeeld een val), dan kan de tweede persoon altijd voor hulp zorgen.
Een mobiele telefoon met volledig opgeladen batterij is nodig voor noodgevallen of om je maat te kunnen waarschuwen voor gevaar. Uiteraard zet je deze telefoon op de trilstand als je ergens bent waar je liever niet ontdekt wilt worden.

Draag kleding die tegen een stootje kan. Stevige, neutrale kleding verkleint de kans op verwondingen door glasscherven of betonijzer. Als je niet ontdekt wilt worden, is iets donkers beter dan een felgele regenjas. Vergeet ook stevige schoenen niet. Een kenmerk van verlaten locaties is dat de poetsploeg er niet meer elke dag komt. Er kan dus van alles op de vloer liggen waaraan je jezelf zou kunnen verwonden.

Zaklantaarns zijn onmisbaar. Juist ja: meer dan één. De meeste locaties zijn bar slecht verlicht en je wilt daar niet ronddolen terwijl je enige zaklantaarn je in de steek laat. Je kunt er ook één vervangen door zo'n lampje dat je met een elastische band op je voorhoofd draagt. Dit geeft je meer bewegingsvrijheid bij moeilijke doorgangen.

Zeker bij de wat grotere locaties is het prettig om eten en drinken bij je te hebben. Mocht je ooit vast komen te zitten, dan houd je het wat langer uit met bijvoorbeeld water en een paar energierepen.

Een uitgebreide BHV-koffer meezeulen, is niet nodig, maar een EHBO-kitje is echt raadzaam. Een snee heb je zo opgelopen.

pee-1207

Fotospullen

Voor urbex heb je geen speciaal fotomateriaal nodig. In principe is elke camera geschikt, zolang die handmatig is te bedienen. Een compactcamera waarvan je de flitser niet kunt uitschakelen, is minder geschikt. Het meeste plezier zul je hebben van een groothoekobjectief (bijv. 10-22 mm) en een 'walkaround´. Dit laatste kan al het kitobjectief zijn. Omdat je meestal met veel scherptediepte werkt, hoeft het objectief niet lichtsterk te zijn. Neem als het even kan ook je macro-objectief mee. Roestig ijzer en muren waar de verf van afbladdert zijn onderwerpen die vragen om een macro-opname.

Een statief of rijstzak is een must vanwege het geringe licht. Als er al licht is, dan nopen de grote contrastverschillen je bijna om hdr-opnames te maken. En daarvoor heb je nu eenmaal een steuntje nodig. Neem tot slot een of meer reserve-accu's mee. Door het weinige licht ontkom je vaak niet aan langere sluitertijden en deze slurpen energie. Je bent dus sneller aan het vervangen van de accu toe.

Fotograferen

Als je de eerste keer op zo'n bijzondere locatie bent, word je overweldigd door de schoonheid van het verval en vaak ook door de sfeer. Maar hoe zet je die schoonheid en sfeer om in een mooie plaat? Een foto van een mooie omgeving is immers niet altijd een mooie foto.

De kleuren zijn in negen van de tien gevallen niet erg fel (grijs en grauw hebben vaak de overhand). Daarom zul je nóg meer dan anders aandacht moeten besteden aan compositie, lijnen en licht. Vooral het licht is één van de mooiste elementen in deze vorm van fotografie. Zoek altijd naar bijzondere spleten of ramen waardoor licht naar binnenkomt. Je bent natuurlijk afhankelijk van het tijdstip van de dag, mogelijk moet je zelfs op een ander uur terugkomen. Je kunt een lichtstreep versterken door wat stof - dat altijd voldoende aanwezig is - op te werpen in de baan van het licht.

Houd ook je ogen open voor overblijfselen van het gebruik van de ruimte. Deze kunnen namelijk heel mooi het verhaal van die ruimte vertellen. Fotografeer bijvoorbeeld met een groothoek en neem vooraan in het beeld zo'n overblijfsel (een schoen, een krant, een brandblusser etc.) op. Dit levert vrijwel altijd een goede foto op.

Vaak zijn er veel lijnen te ontdekken. In de meestal lege ruimtes zijn de lijnen van het gebouw goed zichtbaar. Denk ook aan lijnen gevormd door leidingen of bijvoorbeeld de binnenkant van een oude meterkast. Speel met deze lijnen.

Wissel overzichtsopnames af met details. Dat is een goede manier om diverse aspecten van de locatie in beeld te brengen en zo een boeiend verhaal te vertellen. Het zijn vooral detailopnames van roest of andere ruwe oppervlakken die prachtige kunstwerken kunnen worden.

Hetty67

Geef je urbexfoto's een menselijk element en neem een model mee naar je urbexlocatie.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24583-urbexfotografie-voor-beginners---de-schoonheid-van-het-verval.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor Lightroom - Veel sneller in een paar stappen]]> Thu, 23 Mar 2017 13:12:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Gebruik de kracht van de videokaart

Bij het bewerken van foto's komt veel grafische processorkracht kijken, dus als je een videokaart hebt, zorg dat Lightroom die inzet voor de fotobewerking. Om er zeker van te zijn dat de kaart is ingeschakeld ga je naar het Lightroom-menu bovenin (Bewerken in Windows) en kies je voor Voorkeuren.Kijk onder het tabje Prestaties en zorg dat 'GPU gebruiken' staat aangevinkt. (Als je geen ondersteunde videokaart hebt, is deze optie niet mogelijk.)Meteen daaronder kun je de functie 'Slimme voorvertoningen' aanzetten. Mocht je computer echt heel traag zijn, dan zal deze optie zeker helpen. Let er wel op dat de kwaliteit van de foto tijdens het bewerken omlaag gaat, maar dat die tijdens het exporteren uiteraard weer honderd procent is.

Lightroom Previews

Als Lightroom foto's importeert, staat het programma standaard ingesteld om een zeer gecomprimeerde voorvertoning te maken van alle foto's, die je kunt bewerken in de ontwikkelmodule. Dit zorgt ervoor dat de computer extra rekenkracht moet gebruiken tijdens het bewerken, wat tot een lichte vertraging leidt.

Je kunt er daarom ook voor kiezen om een één-op-één versie te laten maken tijdens het importeren. Hierdoor kun je razendsnel werken in de Ontwikkelmodule. Nadeel: Het importeren duurt langer en het neemt aanzienlijk meer schijfruimte in beslag. Toch kan dit zeker de moeite waard zijn om te proberen: het kan veel schelen in de snelheid.

Het werkt heel simpel:
Ga naar de Bestand en kies Foto's en Video's Importeren Rechtsboven klik je op Bestandsafhandeling en selecteer bij Voorvertoningen maken voor 1:1.Om de harde schijf niet vol te laten lopen, kun je er ook voor kiezen om de 1:1-voorvertoningen na een tijdje automatisch te verwijderen. (De foto zelf blijft dan intact.) Ga hiervoor bovenin naar het menu Lightroom (in Windows: Bewerken), kies Catalogusinstellingen en ga naar het tabje 'Bestandsafhandeling'. Hier kun je selecteren om de 1:1 bestandsafhandelingen na een aantal dagen automatisch te verwijderen.

Lightroom Cache

Daarnaast is het belangrijk om een bestandsgrootte aan te geven in het Voorkeurenpaneel van Lightroom. Ga noor het Lightroom-menu bovenin (Bewerken in Windows) en klik op Voorkeuren. Kies het tabje 'Bestandsafhandeling' en klik onderin in het invulveld Maximale grootte. Hier staat standaard 1 GB ingevuld, maar er is veel meer nodig voor de 1:1 voorvertoningen.Zorg dat er minstens 10GB beschikbaar is als je een laptop met beperkte schijfruimte gebruikt, maar het liefst zoveel mogelijk om te zorgen dat Lightroom de 1:1 bestanden makkelijk kwijt kan.

Tips voor Lightroom

Als je bovenstaande tips voor Lightroom hebt uitgevoerd, zal dit hopelijk flink schelen in de verwerking van de foto's in Lightroom. Heb je zelf nog tips? Deel ze in de reacties onder dit artikel!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24584-tips-voor-lightroom---veel-sneller-in-een-paar-stappen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cameragadget: Leica Sofort Instant]]> Wed, 22 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Ook Polaroid heeft een instant-camera: de Polaroid Snap

De camera doet in eerste instantie erg denken aan de Fujifilm Instax mini 90, ook een instant camera met flitser, objectiefring voor modikeuze, selfie-spiegel en een aantal basis-instellingen aan de achterkant, alleen dan voor een prijs van rond de € 130.
De versie van Leica doet wel iets degelijker aan en de diafragmaring kun je gebruiken voor het kiezen van scherpstelafstand, close-up (0,6 tot 3 meter) of grotere afstand (3 meter tot oneindig).

Voor het maken van een foto kun je kiezen uit zeven standen; automatisch, zelfportret, feest, actie/sport, macro, dubbele belichting en bulb (lange belichting). Achterop de opvallend vormgegeven camera vind je verder een knop om de flitser in te schakelen, een knop voor een zelfportret timer en een knop voor belichtingscompensatie.

De frames van de foto's zijn bewust crèmekleurig om het nostalgische karakter te benadrukken. De film is 800 ISO Instax film van Fuji. Nadeel is dat deze film niet al te groot is, ongeveer 6 x 4,5 cm. Dit is een stuk kleiner dan de vroegere polaroid film, zoals die bijvoorbeeld nog wel uit de polaroid camera's van de Impossible Project rollen.


Bij de camera kun je nog kiezen voor accessoires zoals een bijpassende draagriem, een Leica Sofort cameratas, speciale Postcards en de Photo Presenter, een soort foto-album.

In de camera zit een oplaadbare accu die goed is voor 100 foto's. Voor een pakje van 10 kleurenfoto's betaal je € 12,50 en voor 10 zwart-wit foto's € 14,50. Tel daar de prijs van de camera op en je hebt een leuke, maar niet te goedkope hobby.

Meer info

Prijs: €289,-
Website: leica-camera.com

Lees hier alles over de Lomo'Instant Havana Edition.
]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24582-cameragadget-leica-sofort-instant.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips - Hoe maak je de mooiste vlinderfoto's?]]> Tue, 21 Mar 2017 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voorbereiding
Bereid je voor wanneer je vlinders wilt gaan fotograferen. Zoek uit waar je dit bij jou in de buurt kunt doen, denk aan vlindertuinen of bepaalde natuurgebieden waar ze veel voorkomen. Ook zijn er bepaalde planten aantrekkelijk voor vlinders, zoals de nectarplanten lavendel en de vlinderstruik, dus des te groter de kans dat je ze daar gaat vinden!

Mgompie

Vroeg op pad
Vlinders zijn insecten en dus vroeg in de morgen het beste te fotograferen. Ze zijn in de ochtend nog niet zo actief als in de middag, dus dan heb je meer kans dat ze nog even rustig blijven zitten. Doe wel voorzichtig met de kleine beestjes, met de kleinste beweging kun je ze al verstoren en zijn ze weg.

Diaantje78

Weinig scherptediepte
Bij macrofotografie heb je vaak weinig scherptediepte. Een voordeel hiervan is dat de achtergrond vaak geen details heeft. Zorg ervoor dat je de scherpte op de kop van de vlinder richt en als het kan ook op de prachtige vleugels van de vlinder. Gebruik een open diafragma, zoals f2.8. Gebruik Live View op je camera om scherp te stellen. Dit werkt vaak beter wanneer je heel nauwkeurig moet zijn.

Arjovandijk

Standpunt
Je kunt ervoor kiezen om met het licht mee te fotograferen, waardoor je de prachtige details en kleuren op de vleugels van de vlinder in beeld brengt. Kies je ervoor om tegen het licht in te fotograferen, kun je spelen met het silhouet van de vlinder. Kies van te voren je standpunt, want je moet soms snel zijn met de fladderende beestjes!

Jokebrm

Wees creatief
Varieer met je compositie, gebruik de kleuren van de vlinders en wees creatief met het fotograferen! Denk aan de leefomgeving van het diertje of werk met een bepaalde kleur in de achtergrond waardoor de kleuren van de vlinder nog beter tot hun recht komen. Houd je camera evenwijdig aan de vleugels van de vlinder, wanneer je deze goed vast wilt leggen.

Monique68

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24579-tips---hoe-maak-je-de-mooiste-vlinderfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gebruikersreview: Irix Firefly & Blackstone objectieven]]> Tue, 21 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Jeroen Boumans) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Meer over de Canon 24mm F/2.8 lees je hier.

What's in the box?

Wat meteen opvalt is dat Irix veel aandacht heeft besteed aan de verpakking van hun product. Beide lenzen worden geleverd in een aluminium blik. Zowel de productdoos als het blik waarin het objectief geleverd wordt, verschillen in "kleur"-gebruik dat zich aansluit bij de versie: de Blackstone heeft een zwarte verpakking, de Firefly een witte.

De Blackstone wordt geleverd met een op maat gevormd en verhard etui. De Firefly wordt geleverd met een buidel die iets dunner is dan het etui en biedt mogelijk iets minder bescherming tegen stoten of vallen.

Daarnaast worden beide objectieven geleverd met een zonnekap. Al snel blijkt dat deze iets meer kracht nodig heeft om hem vast te klikken dan je waarschijnlijk gewend bent.

Specificaties objectieven

Sensor: 35mm, Full Frame
Beeldhoek: 15mm
Gezichtsveld (Field of View): 110⁰
Focus bereik: 0.28m - oneindig
Autofocus: Nee (vast te zetten met lockring)
Diafragma: F/2.4 (F/2.5) - (F/22)
Diafragma bediening: Ja
Diafragmalamellen: 9
Diameter filter voorkant: 95mm
Beschikbaar voor: Canon EF, Nikon, Pentax K
Grootte: 114 mm x 100 mm
Gewicht Firefly: Canon 608 gr, Nikon 581 gr
Gewicht Blackstone: Canon 685 gr, Nikon 653 gr

Bouwkwaliteit

De objectieven hebben een gewicht van rond de 630 gram. De body van de Firefly is van hoogwaardig kunststof, wat hem iets lichter maakt dan zijn grote broer, de Blackstone. Beide lenzen voelen, ondanks hun verschil in bouw, erg degelijk aan, al zijn ze wat aan de zware kant.

Op zowel de voorkant als de vatting kunnen filters worden toegevoegd. Aan de voorkant is tevens de optie beschikbaar om de lens te kalibreren op verschillende type camera's.

Een ander fijne feature is het schuifklepje op de zonnekap. Wanneer bijvoorbeeld een polarisatiefilter geplaatst is op de lens, kan aan het filter worden gedraaid door het schuifje open te zetten.

Focus lock-/unlock

Wat direct opvalt is dat er veel aandacht is besteed aan kleine details in gebruik, zoals de weerstand (haptische waarneming) in de focus ring op oneindige focus en de verhoging in de focusring, wat het objectief net iets fijner in gebruik maakt. De lock-/unlock ring daarentegen is ietwat aan de dunne kant en kan daardoor makkelijk worden aangedraaid als je aan het focussen bent. Een tikkeltje onhandig voor grotere handen of handschoenen.

Scherpstellen

Als je minder bekend bent met het handmatig scherpstellen, vergt dit op het begin wat oefening. Bij het maken van close-ups is dit vrij snel onder de knie te krijgen, maar bij een foto met een wijds perspectief, bijvoorbeeld een landschapsfoto, is het soms even spelen met de infinity en hyperfocale modus om tot een mooie scherpstelling te komen. De focusring geeft een fijne weerstand en zal niet snel verstellen. Daarnaast kan de lockring gebruikt worden om iets meer weerstand te bieden op de focusring of de focusring vast te zetten zodat deze niet per ongeluk kan worden versteld.

De rubberen focusring van de Firefly bestaat uit een blok-motief, wat hem net een iets gladdere grip geeft dan de Blackstone. De Blackstone heeft een geribbelde focusring en is, net als zijn body, van aluminium. Persoonlijk zou ik de geribbelde variant verkiezen boven de rubberen. Bij het dragen van handschoenen is dat beetje extra grip net iets fijner.

De Firefly is getest op een Canon 70D en kan volgens het display op de camera niet lager ingesteld dan F2.5. Ook in de metagegevens van de raw-bestanden wordt een F-waarde van 2.5 opgeslagen. Volgens Irix zou de lens ingesteld moeten kunnen worden op een diafragmawaarde van maximaal F2.4. Dit is in de test echter niet gelukt.

Lensflares & ghosting

Wanneer in fel licht gefotografeerd wordt, krijgt men vaker te maken met (on)gewenste lensflares. Dit is bij de Irix lenzen niet anders. Irix beweert met hun "neutrino"-coating de flares zo goed als mogelijk aan te pakken, maar uit de test blijkt dat de Irix objectieven sneller lensflares en ghosting vertonen dan de 24mm "pancake" Canon variant. Dit wordt goed zichtbaar als er sprake is van directe lichtinval door bijvoorbeeld een lamp of zonlicht.

Beeld afwijking

Het Irix objectief vertoond enige afwijking in de hoeken. Dit wordt aangetoond in onderstaande figuur. Echter is de totale afwijking minimaal. In figuur 2 wordt deze afwijking alleen in de hoeken enigszins zichtbaar. Geen enorm fish-eye effect dus.

Figuur 1: Lens afwijking volgens Irix

Hoekscherpte & Chromatische Aberratie

Zoals te zien in onderstaande afbeeldingen vertoont de lens in de hoeken enige onscherpte en chromatische aberratie. Wat opvalt is dat dit alleen in de hoeken zichtbaar is. De chromatische aberratie valt te verwaarlozen wanneer deze met de aberratie in het middelpunt vergeleken wordt. Net als de chromatische aberratie en de beeld afwijking neemt de onscherpte toe in de hoeken.

Figuur 2, Chromatische aberratie en scherpte totaal

Figuur 3, Chromatische aberratie en scherpte linksboven

Figuur 4, Chromatische aberratie en scherpte midden

Lensprofiel Adobe Lightroom

Op het moment van testen staat binnen Lightroom nog geen lens profiel vermeld dat de beeldafwijking automatisch voor ons zou kunnen corrigeren. Dat houdt in dat lenscorrecties voor vignettering, beeld afwijking, en chromatische aberratie voor deze objectieven zelf moeten worden aangebracht.

Eindconclusie

Voor niet-professionals kan dit objectief een mooie instap zijn. De minimale chromatische aberratie en scherpteverlies in de beeldhoeken maakt het objectief ideaal voor het fotograferen van landschappen of astrofotografie. De Irix-lens maakt met minimale hoeveelheid licht al schitterende foto's, wat hem tot één van mijn favorieten maakt naast de "pancake" variant van Canon. Of de lens het prijsverschil waard is met de "pancake", dat zou een full-frame test moeten uitwijzen. Beoordeeldlees hier alles over de Irix 11mm F/4.0.
]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24581-gebruikersreview-irix-firefly---blackstone-objectieven.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vijf redenen waarom elke fotograaf het histogram moet kunnen lezen]]> Tue, 21 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je leren hoe je het histogram moet uitlezen? Je leert het in deze beginnerscursus.

Een onafhankelijke graadmeter

Het histogram geeft een veel betere weergave van je belichting, dan je elektronische zoeker of LCD-scherm. Veel fotografen baseren hun belichting op het resultaat dat ze zien op hun scherm, maar die weergave is allesbehalve nauwkeurig. Je LCD-scherm en zoeker hebben namelijk een instelbare helderheid. Ook maakt het een groot verschil of je in de felle zon, of in de schaduw naar je resultaat kijkt. Het histogram is een betrouwbare functie die je exact laat zien hoe je foto belicht is.


Dit histogram laat een situatie met veel contrast zien

Je belichting aanpassen aan de situatie

Met één blik op je histogram, zie je direct in welke mate je foto over- of onderbelicht is. De 'ideale' belichting is een mooie afgeronde piek in het midden, maar er zijn veel situaties waarin je de foto helemaal niet egaal hoeft uit te lichten. In een sneeuwlandschap bijvoorbeeld, zal het histogram waarschijnlijk ver naar rechts uitslaan. Als de piek meer in het midden ligt, dan zal de sneeuw er grijzig uitzien. Je kan het histogram dus gebruiken als steun, om je belichting op de situatie af te stemmen.

Je nabewerkingsmogelijkheden inschatten

Soms kom je in situaties waarin je met lastige contrasten moet werken. Fel tegenlicht is zo'n situatie, waarbij er harde schaduwen ontstaan. Als je deze silhouetvorming in de nabewerking wilt corrigeren, is het belangrijk om je histogram goed in de gaten te houden. Als het histogram namelijk te ver naar links of rechts uitslaat, krijg je te maken met detailverlies. In de nabewerking kan je die hooglichten of schaduwen dan niet meer aanpassen, omdat er simpelweg geen details meer te achterhalen zijn. Probeer je foto dus zodanig te belichten, dat het histogram de zijkanten nog niet raakt.

Als een plek volledig overbelicht is, kan je de details niet meer terughalen als je de belichting aanpast in de nabewerking.

Problemen bij prints voorkomen

Naast de nabewerkingsmogelijkheden is detailverlies ook van groot belang wanneer je foto's gaat printen. Plekken die overbelicht zijn, zijn volledig wit. Tijdens het printen komt er op deze plekken geen inktlaag. Als je een foto aan de muur hangt, zal de overbelichte plek veel meer glimmen dan de plekken die wel een klein beetje grijs bevatten. Ook hier geldt dus dat je dit kan voorkomen door het histogram in de gaten te houden en te zorgen dat deze de zijkanten niet raakt!

Handmatig witbalans instellen

Een kleurenhistogram geeft een goede inschatting of je witbalans wel goed staat ingesteld. Het kleurenhistogram heb je in drie versies; rood, groen en blauw. Als je een grijskaart fotografeert, moeten de drie grafieken op exact hetzelfde punt een piek geven. Slaat het blauwe histogram verder uit naar rechts, dan staat je witbalans te koel ingesteld. Vanzelfsprekend heb je hier geen last van als je in RAW fotografeert. Je witbalans kan je dan namelijk nog altijd in de nabewerking corrigeren.

Nog meer voordelen van het fotograferen in RAW lees je in dit artikel waarin we de RAW- en Jpeg verschillen op een rij zetten.
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24580-vijf-redenen-waarom-elke-fotograaf-het-histogram-moet-kunnen-lezen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Winnaar Bijzonder Zelfportret bekendgemaakt! - Inclusief eervolle vermeldingen]]> Fri, 17 Mar 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het was dan ook moeilijk kiezen, maar toch hebben we een besluit genomen: Pdreuning is de winnaar, met zijn zelfportret dat in rook opgaat! Gemaakt 'met zelfgemaakte Photoshop-brushes uit gefotografeerde rook.' Heel indrukwekkend. Gefeliciteerd, Pdreuning! Je wint de officiële Zoom.nl Waterfles! t.w.v. 19,95!


Foto © pdreuning

Eervolle vermeldingen

Natuurlijk waren er nog meer prachtige zelfportretten, waarvan we hier ook een selectie in het zonnetje willen zetten. Bedankt allemaal voor het meedoen!


Foto © Elianne92


Foto © Mauriliers


Foto © LiekeAnna


Foto © Nilix


Foto © Mitch2159


Foto © Bobbybridge

Nieuwe maandopdracht

Zelf ook meedoen? De maandopdracht van maart 2017 is inmiddels in volle gang. Kijk hier voor meer informatie.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24578-winnaar-bijzonder-zelfportret-bekendgemaakt---inclusief-eervolle-vermeldingen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Basiscursus Flitstechniek - Hoe werkt flitsen nou eigenlijk?]]> Fri, 17 Mar 2017 08:01:00 +0100 redactie@zoom.nl (Kees Krick) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Bundel licht
Anders dan de zon en lampen geeft een flitser niet continu licht. Een flitser doet niets tot het moment van opname. Pas dan vuurt hij een korte en bijzonder felle lichtflits af. Het is vooraf lastig inschatten welk effect het heeft. Daarom is het helemaal geen gek idee om een keer een gewone (liefst felle) zaklamp op je toestel te leggen en 's avonds eens op je gemak in huis rond te lopen om te zien hoe zo'n bundel licht zich gedraagt.
Richt de camera zonder foto's te maken op de verschillende voorwerpen om je heen. Let goed op de intensiteit en de grootte van de lichtvlek. Bekijk waar schaduwen ontstaan terwijl je langzaam dichterbij komt en weer meer afstand neemt.

Lichtsterkte en afstand
Net als een zaklamp stuurt een flitser een bundel licht recht vooruit. Vlak voor het geribbelde venstertje van de flitser is die bundel nog erg smal en heel fel, maar naarmate het licht verder komt, wordt de bundel breder en is de lichtvlek minder fel. Dezelfde hoeveelheid licht wordt uitgesmeerd over een groter oppervlak. Dit betekent dat wanneer je iets heel dichtbij in beeld neemt, er een kleine maar felle lichtvlek ontstaat. Bevindt zich iets meters verderop, dan is de lichtvlek veel groter en minder intens. Vergelijk het met een auto die 's nachts in volkomen duisternis op een onverlichte weg rijdt. Vlak voor de auto kun je het asfalt en de witte strepen prima zien, maar in de verte slokt de duisternis alles op. Met flitslicht heb je hetzelfde effect.


Variabel
Met flitsen is het belangrijk dat er precies voldoende licht op je onderwerp valt. Gelukkig helpt de camera je daarbij. Zodra je een foto maakt, vuurt de camera eerst een klein lichtflitsje af, zodat hij kan meten wat er met dat flitslicht gebeurt. Op basis van de scherpstelling weet het toestel wat de afstand is tot het onderwerp. Razendsnel bepaalt de camera zo de sterkte van het flitslicht. Pas dan gaat de flitser echt af en is de foto klaar. Tussen voorflits en de echte flits zit zo weinig tijd dat je het niet eens opmerkt. Overigens kan een flitser niet feller of minder fel branden. In werkelijkheid wordt de tijdsduur van de lichtflits aangepast. Hoe langer de flits, des te meer licht.

Niels-ten-Hulsen

Soorten flitsers: van klein naar groot
Flitsers heb je in vele soorten. De meeste compactcamera's hebben een klein inbouwexemplaar. Handig, want niet te beschadigen en altijd bij de hand. Nadeel is dat het licht door een erg klein venstertje moet en de flitser niet zo krachtig is. Daarbij duurt het behoorlijk lang voordat je de volgende flitsfoto kunt maken.
In spiegelreflexcamera's springt de flitser meestal uit de behuizing omhoog. De flitser is groter en krachtiger. Om hij verder van de lens zit, heb je minder vaak last rode ogen. Een ingeklapte flitser is goed beschermd tegen beschadigingen, maar uitgeklapt is hij kwetsbaar.

Bvdphotography

Mooier is het als er een flitsvoet op je toestel zit. Dan kun je een losse flitser gebruiken en die geeft de beste resultaten. Je gebruikt ze vaak op een spiegelreflex, maar ze passen ook op geavanceerde compact- en systeemcamera's Vooral op een spiegelreflex torenen deze hoog boven de camera uit. Met losse flitsers is de kans op rode ogen vrijwel nihil. Je krijgt dus al meteen aanzienlijk mooiere portretfoto's dan bij een camera met vaste of opklapflitser. De losse flitsers komen in vele soorten en maten. Een losse flitser heet ook wel systeemflitser, opsteekflitser, reportageflitser of gewoon externe flitser. Het belangrijkste voordeel is het grote flitsvermogen. Op de handige extra mogelijkheden komen we straks terug. Verder stop je er batterijen of een accu in. Hierdoor gaat de accu in je camera aanzienlijk langer mee en is de flitser razendsnel klaar voor gebruik.

Compensatie
Standaard regelt de camera zelf de sterkte van de lichtflits. Soms gaat dat fout. Bijvoorbeeld als je iemand met een spierwit T-shirt fotografeert. Al dat wit reflecteert zoveel licht dat de camera denkt dat een bescheiden flitspuls wel genoeg is. De foto zal te donker worden. Het gaat ook fout als het T-shirt zwart is. Dat absorbeert veel licht, waardoor de flitser overdreven veel licht afvuurt. Als je merkt dat de flitser in de fout gaat, kun je flitsbelichtingscompensatie gebruiken. Dat is een knop of menuoptie op de camera, met als pictogram een bliksemschicht met een plus-minteken ernaast. Losse flitsers hebben vaak ook zo'n knop. Niet te verwarren met gewone belichtingscompensatie (alleen een plus-minteken). Die heeft niets met de flitser te maken. Hiermee pas je de totale belichting van de foto aan.

Ronaldkoster

Achtergrond
Door te flitsen komt de achtergrond vaak te donker op de foto. Stel, je hebt een leuk etentje of een kerstdiner en je fotografeert iemand die tegenover je zit. Je flitst op korte afstand. Je tafelgenoot komt goed op de foto, maar van het sfeervolle restaurant en de mooie kerstversiering op de achtergrond zie je niets terug.
Gelukkig is dit probleem vrij eenvoudig op te lossen. De omgeving leg je vast met het aanwezige licht. In dit geval zijn dat de lampen. Daarmee leg je de gezellig sfeer en de tafeltjes, lampjes, kerstboom en versierselen op de achtergrond vast. Tegelijkertijd zorg je dat dankzij de flitser je tafelgenoot extra veel licht krijgt, zodat die er mooi op staat. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Sofie-S

Licht mengen
Zodra je een flitser gebruikt, heb je dus altijd te maken met twee soorten licht: flitslicht en omgevingslicht. Om de achtergrond goed vast te leggen moet de camera het aanwezige licht beter gebruiken. Dat kan met belichtingscompensatie. Je stelt dan een pluswaarde in zoals +1 of +2. De camera kiest nu een langere sluitertijd of een hogere iso-waarde. Dankzij de flitser wordt ook de tafelgenoot op de voorgrond goed belicht. Staat de omgeving er nu goed op, maar slaat de hoofdpersoon wit uit door de flitser? Dan verlaag je de flitssterkte via flitsbelichtingscompensatie. Zodoende brengt je het flitslicht perfect in balans met het omgevingslicht, zodat beide goed op de foto komen. Doe hetzelfde als je iemand voor een kerstboom laat poseren. Of als je een kind fotografeert die de kaarsjes op een verjaardagstaart uitblaast. Alleen dan krijg je een goed belichte flitsfoto waarop de feestverlichting en kaarsvlammetjes voor sfeer zorgen.

Belangrijk om te onthouden is dat als je de sluitertijd aanpast, er niet meer, maar ook niet minder flitslicht op je onderwerp valt. De lichtflits van een flitser duurt zo extreem kort, dat de sluitertijd er totaal geen invloed op heeft. Een sluitertijd van 1/10 of 1/200 maakt wat betreft flitslicht geen enkel verschil. De omgeving wordt wel anders vastgelegd, net als wanneer je het diafragma of de iso-waarde aanpast.
Er zijn trouwens spiegelreflexcamera's die automatisch de juiste balans tussen omgevingslicht en flitslicht opzoeken. Per toestel verschilt het of en in welke mate bijsturen nodig is. Kies een camerastand die je prettig vindt werken, zoals P, Av of Tv. In de Auto-stand kun je niet echt iets bijsturen.

Richardjanssen

Licht kaatsen
Bij de wat duurdere externe flitsers kun je de flitskop omhoog en opzij draaien. Op die manier kun je licht kaatsen naar een wit plafond. Een wit vlak reflecteert veel licht. Het licht van de flitser verspreidt zich tot een grote lichtvlek en wordt daarna schuin omlaag weerkaatst. Het is net alsof je een grote lichtbak aanzet. Omdat wij gewend zijn dat het licht van boven komt, denk maar aan de zon of plafondlampen, ziet dat er voor ons heel natuurlijk uit. Voorwaarde is wel dat het plafond licht van kleur is, liefst zo wit mogelijk. Anders krijgt het flitslicht een kleurtje en degene die je op de foto zet dus ook. Daarnaast mag het plafond niet te hoog zitten.
Behalve naar het plafond kun je de flitser ook zijwaarts naar een witte muur richten. Je model wordt dan aan één zijde en deels aan de voorzijde door de flitser verlicht. De andere zijde blijft in schaduwen gehuld, tenzij daar voldoende dag- of lamplicht valt. Met de camera in portretstand kantel je zijwaarts als je de flitskop op het plafond wilt richten.

Slow sync en statief
Vind je al dat gesleutel aan instellingen te ingewikkeld of te omslachtig? Kijk dan of je in het cameramenu bij de flitsinstellingen een optie genaamd slow sync tegenkomt. Ook compactcamera's hebben die steeds vaker aan boord. Die optie doet precies wat we zojuist beschreven hebben. Het brengt omgevingslicht en flitslicht in balans, maar dan volledig automatisch. Welke methode je ook kiest, let er wel op dat de sluitertijd snel genoeg blijft om uit de hand te werken. Bij weinig licht krijg je anders een onscherpe omgeving door camerabewegingen. Dankzij de korte lichtflits van de flitser is het hoofdonderwerp wel goed scherp. Schakel stabilisatie in of pak een (tafel)statief om onscherpte door cameratrillingen te voorkomen.
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24575-basiscursus-flitstechniek---hoe-werkt-flitsen-nou-eigenlijk.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vergelijkende test Yongnuo 50 mm - Wat krijg je voor weinig?]]> Fri, 17 Mar 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Yongnuo is een Chinees bedrijf dat vooral actief is op het gebied van flitsers en flitstriggers. Dat zijn vaak kopieën of variaties van bestaande producten, en daardoor een stuk aantrekkelijker geprijsd. Sinds kort maken ze ook twee objectieven, een 50mm F1,8 en een 35mm F2,0. En nog twee teleconverters.

De Yongnuo 50mm F1,8 Canon vatting lijkt als twee druppels water op de Canon 'Plastic Fantastic' 50mm F1,8 STM (€119), maar ligt voor 65 onwaarschijnlijke euro's in de winkel. De hier geteste Yongnuo 50mm F1,8 Nikon-vatting is aan de buitenkant een bijna kopie van de Nikon AF-S 50mm F1,8G (€223). Ook bij dit objectief scheelt dat ongeveer 50% van de aanschafprijs (€119).

De test

Tijd dus om drie objectieven uit verschillende prijsklassen langs de meetlat te leggen. De Yongnuo 50mm F1,8 (€119) naast de Nikon AF-S 50mm F1,8G (€223) en de Sigma 50mm F1,4 DG HSM Art (€ 859). Om de sensor niet de beperkende factor te laten zijn, gebruiken we een Nikon D810, een fullframe sensor met 36 megapixel zonder anti-aliasfilter.

Wat is de bouwkwaliteit van het objectief? Hoe snel en geruisloos is de autofocus van het objectief? Dat laatste is vooral belangrijk bij straatfotografie. Wat is de scherpte in het centrum en in de hoeken bij volle opening? En hoe presteert het objectief op deze punten bij F 5,6 of F8 waar deze objectieven normaalgesproken hun beste prestaties neerzetten? Net zo belangrijk is de kwaliteit van de onscherpte, de bokeh, die vooral bij volle opening heel bepalend op de voor- en achtergrond is.

Voordelen 50mm

• Een 50 mm geeft bij een fullframe body hetzelfde perspectief als het menselijk oog, wat je foto's een natuurlijke uitstraling geeft.
• Een 50 mm op een aps-c-body wordt door de verlengingsfactor een 75 of 80 mm-objectief, een ideale portretlens.
• Je 50 mm groeit dus gewoon met je mee als je van een aps-c-sensor naar een fullframe body switcht. Dat maakt het een perfecte investering.
• Een 50 mm is meestal erg compact en licht, fijn als je een hele dag aan het fotograferen bent.
• Een vast brandpunt als de 50 mm is door de eenvoudige opbouw niet alleen scherper dan een zoom, maar ook minder gevoelig voor vertekening.
• Een 50 mm is door die eenvoudige opbouw heel betaalbaar en omdat hij in grote aantallen wordt verkocht.
• Een 50 mm is heel lichtsterk. Je kunt er opnames met een heel beperkte scherptediepte mee maken, wat je beelden vaak sterker maakt. F 1,8 is doodnormaal. Maar je kunt ook, als je wat dieper in de buidel tast, voor een F 1,4 of zelfs een F 1,2 gaan.

Plastic

Je voelt het meteen zodra je het Yongnuo-objectief uit de verpakking haalt. Dit objectief is niet gebouwd om maandenlang mee te backpacken. Deze uitvoering is wel een stuk steviger dan de Yongnuo 50mm-kloon van de Canon, die een plastic mount heeft. De Nikon-uitvoering heeft een nette metalen vatting. De plastic plakkertjes die het voor- en achterglaselement beschermen tegen stof en vuil moet je wel eerst even verwijderen. Waarom die plakkers daar zitten is ons een raadsel, het objectief is immers voor en achter voorzien van een lensdop. Het verschil in bouwkwaliteit met de Nikon 50mm 1,8G is niet zo heel groot. Als je de Yongnuo naast de Sigma 50mm F1,4 Art legt - die is wel een factor 7 duurder - , spreken we over dag en nacht verschil. De Sigma is van een compromisloze mechanische schoonheid, al is zelfs deze helaas niet stof- en spatwaterdicht. Deze Yongnuo is eigenlijk qua bouw een ideaal compromis voor die 120 euro.

Scherpstellen

De Canon-versie van deze Yongnuo is berucht om haar lawaaiige autofocus. De Nikon-versie heeft daar gelukkig geen last van. Eigenlijk zagen we in de testperiode geen gigantische verschillen tussen de drie concurrenten op het gebied van snelheid en geluid tijdens het scherpstellen. Al had de Sigma op het gebied van trefzekerheid en snel en stil scherpstellen wel een paar flinke strepen voor.

Bokeh

De schoonheid van de onscherpte is de reden dat veel fotografen met een fullframe camera werken. In combinatie met een lichtsterk objectief kun je jouw onderwerp mooi isoleren tegen een vage achtergrond. Als je het objectief alleen maar met volle opening gebruikt, is het aantal diafragmalammellen niet van belang. Je ziet immers bij volle opening geen enkele lamel. Als je diafragmeert, zie je wel een duidelijk verschil tussen de 'slechts' zeven diafragmalamellen van de Yongnuo die wat hoekige lichtvlekken geven. De negen afgeronde diafragmalamellen van de Sigma geven als je diafragmeert wel ronde lichtvlekken. Wat opvallend is dat bij de twee goedkope objectieven, zowel de Yongnuo als de Nikon, aan de randen van het beeld de diafragmavlekken bij volle opening wat misvormen. Dat maakt het beeld wat onrustig. De duurdere Sigma heeft opnieuw de beste papieren.

Conclusie

Bij volle opening was de scherpte bij de Yongnuo in het centrum redelijk, maar bleven de hoeken sterk achter. Wat voor deze prijsklasse uiteraard toch nog steeds een bijzonder resultaat is. Dat maakt de Yongnuo bij volle opening eigenlijk een heel fijn lomografie-objectiefje, dat met F 1,8 vooral fraaie dromerige beelden oplevert. Op een aps-c-body is dat, als je portretten wilt schieten, een heel mooie insteek, zeker gecombineerd met de geringe scherptediepte.

Met een paar stoppen diafragmeren verbeterde de scherpte over het hele gebied overigens sterk. En presteert het objectief op dat gebied, gezien de prijs, erg goed. Mocht je nog geen 50 mm bezitten dan is deze Yongnuo voor deze prijs een heel verleidelijk instapobjectief. Gewoon om te proberen of deze brandpuntsafstand iets voor je is. Mocht je later dolverliefd die 50 mm nooit meer van je body af willen klikken, dan is de Sigma met z'n ultieme scherpte en fraaie bokeh misschien het ideale doorgroeiobjectief.


Door de wat eenvoudige opbouw van het objectief wordt de onscherpte, vooral aan de randen van het beeld, niet altijd rond weergegeven.


Bij volle opening presteert de Sigma een stuk beter.

Om eventuele back of front focus problemen uit te sluiten en de ultieme scherpte te realiseren hebben we alle drie de objectieven in 'live view' modus scherp laten stellen, in het midden van het beeld.


Klik op de foto voor een grotere weergave.

Bij de opnames met F1,8 zien we bij alledrie de objectieven grote verschillen in scherpte in het centrum. In het centrum scoort de Yongnuo hier het slechtst, de Nikon wat beter, terwijl de Sigma 50mm Art hier verreweg de beste papieren heeft. Aan de randen van het beeld zijn verschillen nog opvallender. Bij de Yongnuo zijn de bomen, uiteraard ook vanwege het gebrek aan scherptediepte, wazig. Toch laten de Nikon hier aan de randen wat scherpere resultaten zien, terwijl de Sigma hier overduidelijk de groepswinnaar is.

Datzelfde geldt overigens voor de vignettering bij open diafragma. De Yongnuo laat stevige lichtafval zien aan de randen van het beeld, de Nikon doet het iets beter, terwijl de vignettering bij de Sigma in dit drukke beeld bij f1,8 eigenlijk nauwelijks opvalt.

Bij de opnames bij F8,0 zijn de verschillen veel minder prominent. Zeker als je ze afgedrukt ziet in dit blad. Als je de beelden op een monitor op 100% weergave bekijkt zie je wel duidelijk dat de Yongnuo vooral in de randen minder resolutie laat zien dan de Nikon. De Sigma laat, zowel in het centrum als de randen van het beeld de optimale scherpte zien voor deze sensor.

Beoordeling Yongnuo 50mm F1,8 Nikon F

Ergonomie 7,5
Functies 8,0
Snelheid 7,5
Beeldkwaliteit 7,5
Prijs/kwaliteit 9,0
Score: 7,9

PLUSPUNTEN
• compact en licht van gewicht
• korte slag handmatige scherpstelling

MINPUNTEN
• voelt plastic aan
• geen meegeleverde zonnekap

SPECIFICATIES
model: Yongnuo 50mm F1,8 Nikon F
prijs: € 119,-
leverancier: Cameraland, tel. 088-5150100
brandpuntafstand: 50 mm bij aps-c 75 mm
lichtsterkte: F 1,8
aantal diafragmalamellen: 7
objectiefconstructie: 6 elementen in 5 groepen
maximale reproductiemaatstaf: 0,15
optische beeldstabilisatie: nee
scherpstellen: handmatig en autofocus
scherpstellen: 45 cm tot oneindig
filtermaat: 58 mm
gemaakt voor sensormaat: fullframe en aps-c
beschikbare vattingen: Nikon
gewicht/afmetingen objectief: 203 gram/7,4x6,0 cm

Lees ook de reviews van de andere lenzen: De Nikkor AF-S 50mm f1.8G, de Canon EF 50mm f1.8 STM en de Sigma 50mm F1.4 DG HSM | Art
]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24577-vergelijkende-test-yongnuo-50-mm---wat-krijg-je-voor-weinig.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom.nl Maandopdracht Maart 2017 - Breng de lente op een unieke manier in beeld]]> Thu, 16 Mar 2017 10:25:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De maandopdracht voor maart luidt: Breng de lente op een unieke manier in beeld. Denk hierbij aan de typische lente-elementen, maar dan in een nieuw jasje!

Fotografeer bijvoorbeeld maar een klein gedeelte van een bloem, focus op kleur en sfeer of laat je eigen ervaring van de lente zien.

Lees ook extra tips voor het maken van unieke lentefoto's!

Hoe doe je mee?

Meedoen is heel simpel: upload je foto op Zoom.nl met de volgende fototag: uniekelente. De redactie selecteert volgende maand een winnaar uit de inzendingen.

Wat kun je winnen?

De winnaar van de maandopdracht krijgt de officiële Zoom.nl waterfles van Mizu (800ml) t.w.v. €19,95 ! Zo heb je altijd drinken bij je als je op pad bent om te fotograferen!

We zijn heel benieuwd naar jullie foto's, succes!

Roelie Steinmann


Kevin Baarda

Jeta


MvanDijk


Minimalb

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24576-zoom-nl-maandopdracht-maart-2017---breng-de-lente-op-een-unieke-manier-in-beeld.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gebruikersreview: Sigma 50mm f/1.4 ART]]> Thu, 16 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Fabian Viester) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De Sigma 50mm f/1.4 is afgestemd op de hoogste behoeften van portret,- concert, straat,- en reisfotografen. Dankzij verbeterden technieken en met het oog op de huidige sensoren en het gebruik van nieuw composiet heeft Sigma alles uit de kast gehaald om een high-end objectievenlijn te presenteren, waar de Sigma 50mm f/1.4 één van is.

Over deze review

Ik had sterk de behoefte aan een niet al te technische review, maar een praktisch bruikbare review over de Sigma 50mm f/1.4 Praktische voorbeelden en simpele praktijkervaringen uitgeschreven, die makkelijk te begrijpen zijn. Als concert,- evenementen en reisfotograaf heb ik een voorliefde voor lichtsterke objectieven met een vast brandpunt. Gedurende een concert of evenement dwingt het mij namelijk tot creatiever nadenken en gedurende mijn reizen heb ik graag hoogwaardig glaswerk bij mij.

Eerste indruk van het objectief

Fotografen met een voorliefde voor vaste brandpuntsafstanden in combinatie met de extreme lensopening van f/1.4, vinden hier een maatje voor het leven. Het 35mm f/1.4 ART objectief lijkt enigszins op de Sigma 50mm f/1.4 die in deze review wordt behandeld.

Enkele overeenkomsten:
- Brede scherpstelring
- Hetzelfde design
- Zelfde zonnekap
- Ongeveer dezelfde aanschafprijs
- Gesloten scherpstelvizier
- Niet stof- en vochtdicht

Als je de Sigma objectief voor het eerst vasthoud, is degelijkheid het eerste dat je voelt en een mooi design het eerste dat je ziet. Eenmaal aan het fotograferen zie je dat de Sigma f/1.4 zowel op f/1.4 alsook op de kleinste opening goed presteert.

De kwaliteit

De kwaliteit van de Sigma is uitstekend. Ik vind geen aanwijsbare fouten, behalve een lichte vignettering op de volle lensopening. De diafragmawaarden f/2 tot en met f/8 zijn perfect: scherp, helder, géén vertekening en een bijzonder mooi verloop tussen scherp en onscherp.

De Sigma 50mm f/1.4 is breed inzetbaar. Voor zowel studiofotografen, interieur- en architectuurfotografen, maar ook fotografen zoals ik, die veel concerten bezoeken en reizen maken. Door de kwaliteit en prestaties van de Sigma hebben ze een mooi en breed inzetbaar werkpaard op de markt gebracht, met een lichtsterkte van f/1.4.

Indien je een nog betere lens dan de Sigma wilt, dan moet je al gaan kijken naar de Zeiss Otus 55 mm f.1.4. Maar, voor dit objectief betaal je dan ook het viervoudige van de aanschafprijs en heb je geen automatische scherpstelling. Het verschil in scherpte is ook nog eens nihil. SLRgear reviewde de 2 objectieven.


Met 9 diafragmalamellen en 40 centimeter als kortste scherpstelafstand en een filtermaat van 67 is het een echt universeel objectief.

Het design

Het design van de Sigma 50mm f/1.4 ART is bekend en komt ook terug bij de rest van de objectieven uit de ART serie. Het objectief is beschikbaar in Sigma, Canon, Sony en Nikon vatting. In deze test is een exemplaar met Nikon vatting gebruikt.

De bouw van dit objectief is van het allerhoogste, professionele niveau. Sigma waarborgt deze kwaliteit doordat haar producten volledig 'Made in Japan' zijn. Handmatig scherpstellen verloopt zeer prettig en nauwkeurig: de scherpstelring is perfect gedempt. De AF verloopt razendsnel en stil, ook bij het maken van video's.

De Sigma 50mm f/1.4 ART is aan te sluiten op de optionele Sigma USB-dock voor het updaten van firmware of het optimaliseren van de scherpstelling. Ook is dit objectief geschikt voor de Mount Conversion Service. Dat houdt in dat je dit Sigma Art objectief met een Canon vatting ooit nog eens om kunt laten bouwen naar een andere vatting, als je over zou stappen naar een ander merk camera. Super handig aan het USB dock vind ik, dat je dus één keer een goed stuk glas koopt, waarna het geüpdate blijft met de nieuwste ontwikkelingen. Zoals Sigma zelf zegt 'Je investeert één keer in een goed stuk glas, maar geniet daarna vervolgens ongelimiteerd van de nieuwste technieken. Hiermee benadrukken we echt het eco-systeem.'

Scherpte

De scherpte van de Sigma 50mm f/1.4 ART is in het midden verbluffend. Aan de randen laat het objectief enige onscherpte zien, maar die kan je eigenlijk verwaarlozen. Als je het diafragma op f/2.8 zet, dan is de scherpte in het midden vrijwel identiek aan de scherpte in de randen. Van chromatische aberratie is vrijwel niet tot geen last. Door het diafragma van f/1.4 kan je een voor- of onderwerp mooi isoleren van de achtergrond. De bokeh is boterzacht!
Testfoto's

De testfoto's gemaakt met de Sigma 50mm f/1.4 in combinatie met een fullframe Nikon D750 zijn verbluffend goed. Dit bewijst dat de Sigma gewoon een kanjer is.Conclusie

Met een gewicht van 815 gram is het objectief behoorlijk. Dit stoort mij nooit, ook niet tijdens het reizen of fotograferen op een concert. Door het behoorlijke gewicht van het objectief kan je ervan uit gaan dat er ook voldoende kwalitatief glaswerk in zit. Als ik terugkijk naar de testfoto's die ik gemaakt heb en de specificaties inhoudelijk van het objectief, dan verbaasd mij dit gewicht helemaal niet. 9 diafragmalamellen, 13 lenselementen in 8 groepen en een filtermaat van 77.

Voor mensen met een Nikon f/1.4 of anderszins wordt het overstappen, de Sigma is simpelweg scherper. Fotografen met een f/1.2 objectief moeten er misschien nog een nachtje over slapen, daar de Sigma simpelweg niet op f/1.2 kan fotograferen.

Qua resolutie is het het beste objectief dat ik ooit getest heb op een fullframe camera. De Sigma 50mm f/1.4 is een perfect objectief dat aansluit bij de betere fullframe camera's. Vanaf f/2.8 tot f/11 behaal je de optimaalste scherpte met dit objectief.

Omdat het de beste 50mm is die ik ooit heb getest tot dusver, vind ik het moeilijk om nog iets te vinden dat ik kan bekritiseren. De optische kwaliteit is uitmuntend en de bokeh, scherpte, snelheid is erg goed. Chromatische aberratie en vervorming is vrijwel niet aanwezig. Het enige dat ontbreekt is sealing voor stof en water.

Plus- en minpunten

Pluspunten

- Vanaf f/1.4 al scherp in de hoeken
- Amper vervorming en chromatische abberatie
- Snelle autofocus en stil
- Goede bouwkwaliteit
- Mooi design
- Handig USB dock, hierdoor heb je lang plezier van een goed stuk glas met continue updates

Minpunten

- Groot en zwaar voor een 50mm f/1.4
- Niet stof- of spatwaterdicht
- Relatief duur in vergelijking met andere 50mm objectieven

Lees hier de volledige review van de Sigma 85mm F1,4 DG HSM Art.
]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24574-gebruikersreview-sigma-50mm-f-1-4-art.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Geheugenkaartjes kopen? Check deze 5 tips!]]> Wed, 15 Mar 2017 11:42:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

1. Check je gebruiksaanwijzing...

Om te beginnen: koop niet een willekeurig geheugenkaartje maar check in de gebruiksaanwijzing welke typen geschikt zijn voor jouw camera. Klinkt als een open deur, maar de juiste geheugenkaarten zijn cruciaal voor een optimaal werkende camera. Sommige (oudere) camera's accepteren bijvoorbeeld geen SDXC kaarten of reageren raar op een te grote CompactFlash card. En een GoPro stelt andere eisen aan de snelheid van een Micro SDHC kaart dan een telefoon. De meeste camerafabrikanten specificeren gelukkig heel duidelijk wat wel en niet goed werkt in hun apparatuur.

2. ... en let op de schrijfsnelheid van je geheugenkaart

Een 4K-camera of een fullframe 50-megapixel dslr vraagt om een snellere geheugenkaart dan een simpele compact. Domweg omdat er veel data razendsnel verwerkt moet worden. Er zijn drie klassen SD en Micro SD kaarten. De "basis" SD kaartjes halen minimaal 2, 4, 6 of 10 MB/sec. De snellere UHS1 SDHC kaarten halen minimaal 10MB/sec. en UHS3 SDXC kaarten 30MB/sec. De snelste klasse is de Video Speed Class voor 4K en 8K met minimaal 90MB/sec. CompactFlash cards zijn gelabeld met een x (133x, 800x, etc.), wat staat voor x-maal 150 kilobyte/sec. (de "oer"-datasnelheid van een CD). Een 1000x CompactFlash card kan dus 150MB/sec. wegschrijven. Voorkom hakkelend beeld bij filmen en een volle buffer bij fotograferen en koop een zo snel mogelijke kaart. Ook een open deur, maar wel cruciaal!

3. Koop geheugenkaarten van kwaliteitsmerken

Online kun je vage geheugenkaarten kopen voor een habbekrats. Maar hoe betrouwbaar zijn die kaartjes? Koop liever geheugenkaartjes van kwaliteitsmerken zoals bijvoorbeeld SanDisk, Lexar, Transcend of Kingston. Die worden gegarandeerd qua hoeveelheid geheugen, maar ook qua duurzaamheid en lees- en schrijfsnelheid. Ze zijn wat duurder, maar daar is dus een goede reden voor.

4. Gebruik meerdere kleine geheugenkaarten

Een geheugenkaart van 64 of 128 GB klinkt fijn. Dan hoef je nooit kaartjes te wisselen en kun je alles op die ene SDHC/SDXC, CompactFlash of Micro SDHC geheugenkaart laten staan. Ideaal! Maar: alle kaarten kunnen een keer corrupt raken, dus leg iets belangrijks liever vast op meerdere kleine kaarten en maak back-ups. Het is zo jammer als je hele vakantie in één keer weg is...

5. Koop een cardreader

Gebruik voor die back-ups een cardreader. Een USB3 cardreader voor CompactFlash cards en SDHC/SDXC kaarten werkt doorgaans sneller dan je camera aan de PC koppelen met een kabel. Voor Micro SDHC/SDXC-kaarten zijn er handige adapters die je in de SD poort van de computer schuift. Snel en praktisch! En als de download loopt, kun jij gewoon doorfotograferen met een verse kaart in je camera.Op Allekabels.nl vind je goede en betrouwbare geheugenkaarten, zowel Micro SD kaartjes voor action cams als CompactFlash cards en SDHC/SDXC geheugenkaarten voor dslr's en systeemcamera's. Doe er je voordeel mee!
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24573-geheugenkaartjes-kopen-check-deze-5-tips.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Stellar® brengt nieuwe release data recovery software uit]]> Wed, 15 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Beide tools helpen consumenten en IT-professionals om verloren data terug te krijgen na bijvoorbeeld het abusievelijk verwijderen van bestanden, het formatteren van het systeem, corruptie van de harde schijf of een crash van het besturingssysteem.

Ook de gebruikersinterface is gestroomlijnd waardoor data recovery nog maar twee eenvoudige stappen van de gebruiker vergt. Zelfs onervaren consumenten kunnen nu gemakkelijk met de software overweg. Onder de motorkap is het programma uitgerust met een krachtiger scan algoritme dat 25% meer resultaten geeft dan de vorige versie.

"Het is Stellar's missie om mensen zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten te helpen bij het terughalen van hun verloren data. De vernieuwde software stelt iedere gebruiker in staat om in twee heel eenvoudige stappen, zonder enige technische kennis, data terug te halen waar voorheen de hulp van een expert nodig was. Bovendien is 1Gb aan teruggehaalde data geheel gratis", aldus Kees Jan Meerman, Managing Director van Stellar Data Recovery Europe.

Stellar® Data Recovery Home en Pro V7 voor Windows file systems haalt documenten, spreadsheets, presentaties, foto's, muziek, video's en honderden andere bestandstypen terug. Het scant het gehele opslagmedium of alleen een geselecteerde drive of map. Het programma kan gebruikt worden op alle opslagmedia zoals harde schijven, memory cards, USB drives en SSD's. Het programma wordt geïnstalleerd op een PC met Windows 10, 8, Vista en XP besturingssysteem.

De software kan kosteloos gedownload worden van de website van Stellar Nederland waarbij één Gb aan data gratis gerecoverd kan worden. Download verkrijgbaar op data recovery software.
De prijs voor de ongelimiteerde Home versie is € 69,-, voor de Pro versie is dat € 99,- inclusief BTW.

Over Stellar Data Recovery

Stellar Data Recovery is wereldwijd het enige ISO gecertificeerde data recovery bedrijf gespecialieerd in zowel de ontwikkeling van data recovery software programma's als in het verlenen van gespecialiseerde data recovery laboratoriumdiensten. Het Europese hoofdkantoor en laboratorium zijn gevestigd in Utrecht. Stellar Data Recovery heeft meer dan 2 miljoen klanten wereldwijd. Voor meer informatie over Stellar, bezoek: www.stellar.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24591-stellar---brengt-nieuwe-release-data-recovery-software-uit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Quickstart: Foto's digitaliseren met Google Fotoscan]]> Wed, 15 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Evi Maquoi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Jeroen Horlings schreef al eerder een blogpost over de techniek van het scannen van negatieven.

Voor en na


1 App installeren

De app Google Fotoscan is volledig gratis en zowel beschikbaar voor iOS als Android. Open de App Store of Google Play en zoek op Fotoscan. Installeer de app op je apparaat en open 'm vervolgens. Registreren is - in tegenstelling tot de meeste Google-apps - niet nodig. Zodra je de app voor het eerst opent, krijg je een kort introductiefilmpje te zien over de werking en mogelijkheden. Vervolgens moet je de app alleen nog toestemming geven om foto's op te slaan op je smartphone.

1. Google Fotoscan is volledig gratis en beschikbaar voor iPhones en Android-smartphones

2 Scannen

Om een foto te scannen, volstaat het om de afbeelding binnen het frame te plaatsen en op de sluiterknop te drukken. Trek je niks aan van eventuele schitteringen, die filtert de software er automatisch uit. Nadat je de foto gemaakt hebt, vraagt de app je om naar de vier cirkels te bewegen met je toestel. Dat is om de hoeken te ontdekken. Het is belangrijk om je smartphone recht te houden als je het naar de cirkels toe beweegt. Met een gekanteld apparaat loop je kans op minder goede resultaten. Na de vierde cirkel wordt de foto verwerkt.


2. Beweeg je smartphone naar de vier cirkels om de hoeken te bepalen.

3 Finishing touch

Je hoeft daar niet op te wachten. Je kunt onmiddellijk verder met de volgende foto. En zo scan je in amper enkele minuten tientallen foto's. Als je rechtsonder op de miniatuurfoto van je laatste scan tikt, krijg je een overzicht van alle gescande afbeeldingen. In de meeste gevallen zijn de foto's netjes gesneden en heb je er geen werk meer aan. Desgewenst kun je de foto toch nog Draaien, de Hoeken aanpassen of Verwijderen. Met één druk op de Alles opslaan-knop in Fotoscan belanden de afbeeldingen in je filmrol (iPhone) of in Google Foto's.

3. Google Fotoscan laat je desgewenst handmatig bijsnijden.

Op het IDFA draaide de documentaire 'Photo Eddy - de negatieven van mijn vader'.Lees hier de recensie van Judith Bakkers.
]]> http://zoom.nl/artikel/software/24572-quickstart-foto-s-digitaliseren-met-google-fotoscan.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 tips voor scherpere foto's]]> Tue, 14 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Gebruik de sweet-spot van je objectief

Ieder objectief heeft een diafragma waarop het objectief op haar scherpst functioneert. Dit diafragma noemt men ook wel de 'sweet-spot'. Over het algemeen ligt het scherpste diafragma rond de F8 / F11. Het maximale diafragma is het sowieso niet, want deze heeft vaak flink last van kwaliteitsverlies. Om de sweet-spot van jouw objectief te achterhalen, kan je het beste een krant tegen de muur plakken en deze met verschillende diafragma fotograferen. Wanneer de kleine lettertjes het scherpst zijn, weet je dat je de sweet-spot gevonden hebt.

dendolle

2. Voorkom bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte kan je op verschillende manieren voorkomen. Zorg ervoor dat je sluitertijd niet te lang is, zodat beweging van je onderwerpen bevroren wordt. Door een statief en draad(loze) ontspanner te gebruiken, weet je zeker dat je eigen beweging ook geen problemen oplevert.

3. Gebruik een zo laag mogelijke iso-waarde

Wanneer je de iso-waarde opschroeft zal er vanzelfsprekend meer ruis optreden in je beeld. In sommige camera's wordt dit automatisch gecorrigeerd door middel van ruisreductie. Vaak wordt het ook achteraf in de nabewerking nog flink weggehaald. Naast verminderen van ruis, verlies je heel veel details in je foto. Teveel ruis en nabewerking zorgen dus voor een onscherpe waas.

4. Check tussendoor je scherpte

Op je LCD-scherm heb je de mogelijkheid om in te zoomen op je geschoten foto's. Hiermee kan je tot op de pixel nauwkeurig zien of de foto scherp is. Door dit regelmatig te controleren, zeker wanneer je in een studio werkt met manual focus, weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je de foto's op een groter beeldscherm bekijkt.

jelleH

5. Gebruik je middelste autofocuspunt

In de meeste camera's is het middelste autofocuspunt het meest geavanceerd. Autofocus werkt door het meten van contrastverschillen. Het middelste punt kan deze verschillen in meerdere richtingen detecteren en kan daardoor nauwkeuriger scherpstellen dan de autofocuspunten aan de rand van de sensor.

Meer weten over de techniek van scherpstelpunten? De fotodokter legt het aan je uit in dit artikel!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24571-5-tips-voor-scherpere-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Betere HDR's met Adobe Lightroom Mobile ]]> Fri, 10 Mar 2017 14:49:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dynamisch bereik

Met Lightroom Mobile en de nieuwe HDR-opnamemodus is het mogelijk een dynamisch bereik te behalen dat je voorheen alleen maar met een spiegelreflex kon bereiken, aldus Adobe in het persbericht. De HDR-functie scant automatisch het beeld en bepaalt aan de hand daarvan de beste belichting. Vervolgens worden er drie DNG-opnamen gemaakt die daarna automatisch uitgelijnd, samengevoegd en getonemapped worden tot een 16-bits DNG. Daarmee kun je alle kanten op in de nabewerking.

Extra functies

Behalve de RAW HDR-functie zijn er nog meer nieuwigheden geïntroduceerd. iOS gebruikers kunnen originele opnamen uitwisselen tussen hun telefoon en hun vaste computer, zowel DNG's als RAW-beelden. Daarnaast zijn er onder andere swipe-bewegingen toegevoegd om je beelden sneller te kunnen beoordelen bij het terugkijken. Android Creative Cloud abonnees kunnen vanaf nu gebruik maken van de Radial en Linear Selectietools.

Prijs en beschikbaarheid

Deze update is gratis te downloaden voor Apple iOS 2.7 en Android 2.3 of nieuwere telefoons en tablets. Check wel even de website van Adobe voor de ondersteunde Android telefoons. Mensen met een Creative Cloud abonnement krijgen bovendien de mogelijkheid om automatisch te synchroniseren met hun computer.
www.adobe.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/software/24570-betere-hdr-s-met-adobe-lightroom-mobile.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Basiscursus patronen in de natuur herkennen]]> Fri, 10 Mar 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Bart Heirweg) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Ga je voor het eerst aan de slag met natuurfotografie? Lees dan eerst natuurfotografie voor dummies.
Natuurfotografie is tegenwoordig erg in trek. Niet onbegrijpelijk, want op de natuur raak je nooit uitgekeken. Elk seizoen brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook alles nog eens op een aparte manier bekijken. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar herhaling van vormen en kleuren en fotografeer de natuur en het landschap in detail. Het onderwerp wordt op dat moment van ondergeschikt belang. De aandacht gaat vooral naar de kleur, de vorm, de textuur of de opbouw van het gekozen subject. Het resultaat is een abstract beeld dat de kijker aan het denken zet. Dat hoeft niet altijd een close-up te zijn. Ook in het ruimere landschap vind je interessante details die tot bijzondere foto's leiden.

jackpoels

Close-up

Eigenlijk vind je overal in de natuur patronen en abstracte details terug. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hoeft helemaal niet zo ver te lopen om leuke beelden te maken. Het hangt vooral af van je eigen creatieve visie en de manier waarop je deze patronen weet te ontdekken en in beeld te brengen. Je ogen zijn hier dus je belangrijkste wapen. Toch is er een aantal onderwerpen waarvan je op voorhand weet dat ze mogelijkheden bieden. Let eens op reflecties in zacht golvend water, structuren en luchtbellen in het ijs, de opbouw van een plant, de nerven in een blad, texturen van een boomstam of dauwdruppels in een spinnenweb. In principe kun je deze onderwerpen fotograferen met elke lens, aangezien de brandpuntsafstand hier minder van belang is. Bij dit soort 'statische' onderwerpen kun je meestal dicht genoeg komen zonder verstoring. Voor meer detail is een macrolens of een standaardlens gecombineerd met tussenringen of extension tubes noodzakelijk.

Details

Naast close-up opnames, kun je het ook groter zien en aandacht besteden aan patronen en details in het landschap. Denk aan tekeningen in het zand of de duinen, de herhaling van boomstammen in een bos, de kleurnuances die je in een berghelling terugvindt of het spel van licht en schaduw over het land. Vaak zal de horizon of de lucht geen deel uitmaken van de foto. Details in het landschap fotograferen gaat het best met een telezoom. Met een 70-200 mm, eventueel met een converter, kom je al een heel eind. Een statief is gemakkelijk bij dit soort foto's. Vergeet dan niet de beeldstabilisatie uit te schakelen.

sven483

Bewegingsonscherpte

Met bewegingsonscherpte kun je ook abstracte beelden maken. Het is meestal even zoeken naar de juiste combinatie van beweging en sluitertijd. Maar als het lukt, heeft zo'n beeld wel iets van een impressionistisch schilderij. Een aantal mooi gepositioneerde statige bomen of een prachtig gekleurd bladerdek tijdens de herfst zijn goede onderwerpen. Fotografeer ze met een sluitertijd van ongeveer 0,5 tot 1 seconde, terwijl je voorzichtig met een vloeiende beweging de camera op en neer beweegt, of in- of uitzoomt. Is er te veel licht en krijg je de sluitertijd niet lang genoeg, gebruik dan een grijsfilter of een polarisatiefilter. Die houden extra licht tegen.

Trucje uit de oude doos

Lukt de bewegingsonscherpte niet meteen, dan kun je ook nog een trucje uit de oude doos proberen. Op een oud uv-filter kun je een laagje vaseline smeren, waardoor je een vergelijkbaar effect krijgt. Zorg dat je de vaseline correct aanbrengt. Wanneer de lijnen in het onderwerp verticaal lopen, smeer je de vaseline in horizontale richting op de filter en omgekeerd. Breng het laagje vet zo egaal mogelijk aan. De dikte van de laag bepaalt hoe uitgesproken het effect wordt. Het vraagt wat ervaring om de vaseline op de juiste manier aan te brengen. Als het lukt, hoef je geen honderden foto's meer te maken om het juiste effect te krijgen. De onscherpte is immers niet meer afhankelijk van de beweging of de sluitertijd. Je kunt dus perfect werken vanaf statief en zorgvuldig de compositie bepalen voordat je het filter plaatst. Met wat warm water en zeep is de vaseline er achteraf bovendien zo af. Diezelfde truc kun je toepassen bij een mooie zonsondergang die de lucht en de wolken prachtig rood kleurt. Het resultaat is een abstract beeld van puur kleurnuances.

Onverstoord patroon

Bij patronen is het belangrijk om het volledige beeld met het patroon te vullen. Houd storende elementen uit beeld en besteed aandacht aan de compositie. Bestudeer ook goed de randen van de foto, deze worden vaak over het hoofd gezien. Niet alle camera's tonen in de zoeker immers het volledige beeld. Gebruik als het kan live view om de volledige foto te zien en het beeld grondig te analyseren. Ook bij moeilijke posities, waarbij je oog nauwelijks bij de zoeker kan, brengt live view soelaas.

oostindienjp

Scherptediepte

Naast een onverstoord patroon is het ook belangrijk dat alles mooi scherp is. Als je meer in detail fotografeert, vermindert de scherptediepte naarmate de brandpuntsafstand oploopt. Stel dus het diafragma voldoende hoog in (bijvoorbeeld F 11 of F 16) dat alles scherp wordt afgebeeld. Gebruik eventueel de scherptediepte-controleknop om de scherpte te analyseren. Deze kleine knop vind je op de camera vlakbij de aansluiting van de lens. Wanneer je hem indrukt, sluit het diafragma zich. In de zoeker krijg je dan het beeld te zien met de ingestelde scherptediepte. Lijkt dit te omslachtig, dan kun je met live view de scherpte controleren.

Focus stacking

Wanneer nog altijd niet alles scherp is, kun je ook gebruik maken van focus stacking. Hiervoor maak je verschillende beelden, waarbij je de scherpte steeds wat verder naar achter legt. Stel dus met de hand scherp en maak voldoende foto's tot je alle delen in de foto scherp hebt gefotografeerd. Achteraf kun je in Photoshop de scherpte van de verschillende beelden samenvoegen. Je krijgt dan één beeld dat scherp is van voor naar achter. Deze beelden moeten natuurlijk identiek zijn, zowel qua belichting als qua compositie. Je zult dus steeds met een statief moeten werken. Als jij in het veld zorgt dat de foto's perfect zijn, dan doet Photoshop, of andere specifieke software als Helicon Focus, de rest.

Aandachtspunt

We schreven eerder al dat het het mooist is als er geen elementen opduiken die het gekozen patroon kunnen verstoren. Toch kan het ook interessant zijn om een aandachtspunt te introduceren. Denk aan een blad dat ingevroren zit in het ijs of een eenzame loofboom in een bos vol sparren. De positie van dit aandachtspunt is belangrijk. Plaats het niet altijd in het midden, houd rekening met de regel van derden, een van de bekendste fotorafieregels. Je deelt het beeld op in drieën, zowel horizontaal als verticaal. Daardoor krijg je een raster van negen gelijke vlakken en vier kruispunten. Vaak wordt de compositie sterker als je het aandachtspunt op een van die kruispunten plaatst. Als er lijnen in de foto voorkomen, probeer deze dan diagonaal te plaatsen. Het beeld oogt zo veel dynamischer dan bij horizontale lijnen.

ingezoomt

Licht

Ook het juiste licht is erg belangrijk. Wanneer een foto vooral uit texturen bestaat, werkt hard (zij)licht het best. Zo ontstaan schaduwen die de textuur en het patroon beter definiëren. Ook tegenlicht kan interessant zijn. Een blad van een plant of een boom licht dan mooi op en de textuur van de nerven wordt duidelijk zichtbaar. Onderwerpen met veel kleur en subtiele nuances komen weer beter uit bij bewolkte omstandigheden en zacht licht. Dus ook bij grijs of regenachtig weer kun je met dit soort fotografie aan de slag.

Ook in stedelijke omgevingen zijn er veel patronen terug te vinden. Bekijk eens deze video waarin de rol van beeldrijm in een foto wordt uitgelegd.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24569-basiscursus-patronen-in-de-natuur-herkennen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe breng je de lente in beeld? - 5 Tips voor prachtige lentefoto's]]> Thu, 09 Mar 2017 14:43:00 +0100 redactie@zoom.nl (Elke van der Honing) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Lees je in en bereid je voor

In de lente moet je weer met andere dingen rekening houden dan in de winter. Denk aan de zonsopkomst, want deze vindt weer steeds vroeger plaats. Gebruik apps als WeatherPro of Windfinder om het weer beter in te schatten.

Heb je een bepaald dier of een bepaalde plant in je hoofd om te fotograferen? Op www.waarneming.nl staat wanneer bepaalde dier- of plantsoorten weer gezien worden.

Roelie Steinmann

Natuuragenda
Maart. Bosanemoon, speenkruid en sleutelbloemen staan in bloei. De padden- en kikkertrek is begonnen.
April. Vanaf half april bloeien de boshyacinten. Ook de mooie kievitsbloemen staan in bloei. Blauwborsten en rietgorzen zitten volop te zingen. De eerste vlinders, waaronder het oranjetipje, verschijnen. De vogeltrek is in volle gang. Ondergelopen akkers en weilanden zijn ideaal om steltlopers te fotograferen. De ijsvogel is volop aan het nesten.
Mei. Daslook staat in bloei. Alle bomen en struiken staan in het blad. Zonnige dagen met mistige ochtenden komen in deze periode vaak voor. Vochtige graslanden met grote ratelaar en boterbloemen zorgen voor mooie gele bloemenweides. De landbouw draait op volle toeren en op het platteland valt er heel wat te beleven.
Juni. Vlinders en libellen vliegen volop. De gerst- en tarwevelden worden volwassen. Waterlelies en klaprozen staan in bloei. Juni is tevens de maand voor orchideeën.


Jeta

2. Gebruik nieuwe voorjaarskleuren, bloesem en bloemen(velden)

De natuur vult zich weer met veel voorjaarkleuren, nieuwe bloemen, bladeren aan de bomen en velden met bloesem en planten. Gebruik deze frisse kleuren voor in je fotografie. Focus je op nieuwe bloemen en planten of wellicht op de lang uitgestrekte bloemenvelden in natuurgebieden.

Jolief

3. Lentelandschappen

De zon is gelukkig weer meer aanwezig en zonnige dagen worden gevolgd door koele en windstille nachten. Deze zorgen voor de vorming van nevel en mist, en gecombineerd met de zonsopgang zijn dit de ideale omstandigheden voor elke landschapsfotograaf. Zoek locaties uit waar je wilt gaan fotograferen en houdt de weersvoorspellingen in de gaten (onder andere door het gebruik van de apps uit tip 1). Met landschapsfotografie fotografeer je juist met veel scherptediepte, omdat je het hele landschap natuurlijk mooi scherp op de foto wilt hebben.
De zon staat in het begin van de lente nog niet heel hoog, dus dit levert met zonsopgang mooie sfeervolle plaatjes op met zacht licht.

Nicoz

4. Geboorte van dieren

De lente staat in het teken van de geboorte van de dieren om ons heen. Kalfjes, veulens en lammetjes op de boerderij zijn daarom ook een favoriet onderwerp om te fotograferen. Houdt de kinderboerderij in de buurt in de gaten en vraag af en toe of en wanneer de lammetjes en geitjes eraan komen.

Tip: Gebruik voor het fotograferen van jonge dieren een korte sluitertijd, omdat je de snelle onverwachte bewegingen natuurlijk scherp wilt hebben op de foto. Heb geduld, maar wees ook voorzichtig met de pasgeboren beestjes en schrik ze vooral niet af.

Lucille-Ball

5. Speel met compositie en scherpte/diepte

Als alle bloemen en kleine beestjes tevoorschijn komen in de natuur, is dit de perfecte gelegenheid om weer op de grond te gaan zitten (wellicht nog op een vuilniszak) en deze kleine wereld vast te leggen. Ook de nieuwe bloesem in de bomen is mooi om te gaan fotograferen.

Door te spelen met je scherptediepte kun je totaal verschillende foto's maken van het onderwerp. Gebruik veel scherptediepte om een boom of alle takken ervan in beeld te krijgen en gebruik weinig scherptediepte om de aandacht te leggen op dat ene bloesemtakje met roze bladeren. Vaak geeft de blauwe lucht als achtergrond een mooi contrast in kleur met de bloesem.

Kobal

Nog geen idee waar je de lente moet gaan fotograferen? In dit artikel geeft Toine Westen een locatie-tip voor het ultieme lentegevoel!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24568-hoe-breng-je-de-lente-in-beeld---5-tips-voor-prachtige-lentefoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bijzondere fotoreis door Antarctica - Verslag van Eefke Essers]]> Thu, 09 Mar 2017 11:24:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eefke Essers) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Mijn naam is Eefke Essers en samen met mijn man reis ik op dit moment door Antarctica. Op 15 februari zijn wij vanuit Nieuw-Zeeland op het schip 'Ortelius' gestapt en varen wij in 31 dagen via het weinig bezochte West-Antarctica naar Argentinië. Tijdens deze reis doen we met zodiacs en helikopters verschillende expedities naar het vasteland, eilanden en op het water. Ook tijdens het varen worden we vaak vergezeld door walvissen, orka's, pinguïns en vogels. Ons programma wordt met name bepaald door moeder natuur. Te veel wind of ijs kan en heeft ervoor gezorgd dat we een locatie niet konden bereiken. Tot nu toe hebben we echter veel geluk gehad...

Mijn apparatuur

Ik heb 2,5 jaar geleden een Canon 70D met de bijbehorende kitlens 18-135mm gekocht. Deze combinatie gebruik ik vooral voor landschapsfotografie. Voorafgaand aan de reis heb ik me verdiept in het fotograferen in koude weersomstandigheden.Ik zag het niet zitten om snel lenzen te moeten wisselen in de kou en sneeuw, en besloot om een tweede body aan te schaffen. Dit werd de Canon 7D mark II. Deze camera gebruik ik samen met een Canon 100-400mm objectief, om al het wildlife vast te leggen dat we in groten getale op deze reis tegenkomen.

Tijdens andere reizen fotografeerde ik zonsopkomsten en ondergangen vaak in HDR, maar op een bewegend schip leek me dat minder ideaal. Daarom heb ik voor deze reis een aantal grijsverloopfilters met houder gekocht, om de lucht en voorgrond egaal belicht te krijgen in contrastrijke situaties. Verder heb ik in mijn cameratas een statief, cameraregenhoes en uiteraard verschillende reservebatterijen, want die lopen snel leeg in de extreme kou.

Mooiste fotomomenten

We hebben inmiddels al zulke onbeschrijfelijke mooie expedities gedaan, dat ik niet kan kiezen. Eigenlijk waren tijdens elke expeditie wel één of meerdere hoogtepunten: tijdens een zodiac-cruise stonden twee Emperor pinguïns een paar meter verder op een ijsschots, Weddell-zeehonden lagen overal om ons heen tijdens een landexpeditie, de helikoptervlucht naar en het bezoek van de Dry Valley's, het uitzicht op het pakijs, 'pancake ice' en ijsbergen vanuit het schip en de ervaring van het varen/breken door ijs.

Mijn persoonlijke hoogtepunt van de reis was in de McMurdo Sound. Ik stond al een poos op het dek Orka's te fotograferen. Ik keek om en zag dat we in beginnend 'pancake ice' dreven. Er stond een laagstaande zon die al het pancake ice en ijsbergen prachtig goud kleurde. Het was een magisch moment. Het geklik van alle camera's stopten en iedereen werd stil. We genoten allemaal van het prachtige uitzicht, met op de achtergrond het piepend en spuitend geluid dat de tientallen orka's om ons heen maakten.

Instellingen en uitdagingen

Het was en is een uitdaging om de juiste camera-instellingen te vinden. Om meteen te kunnen anticiperen op voorbijkomend wildlife heb ik de Canon 7D mark II + 100-400mm objectief, standaard op de volgende instelling staan: Av stand, grootste diafragma-opening en ISO automatisch. De sluitertijd heb ik vergrendeld op een minimum van 1/2000. In eerste instantie stond deze op 1/1000 vergrendeld, maar volledig ingezoomde foto's waren toch soms onscherp. Waarschijnlijk door de beweging van het schip/zodiac en de vaak aanwezige harde wind. Deze vaste instelling maakt dat ik soms met een hogere ISO fotografeer, maar dit heb ik liever dan dat ik een mooi moment mis, doordat ik met het instellen van mijn camera bezig ben.Mijn camera's staan ingesteld op automatische witbalans. In zonlicht gaat dit meestal goed, maar vooral met bewolkt weer worden de foto's erg blauw. Doordat ik in raw-formaat fotografeer is dit achteraf gelukkig in Lightroom te corrigeren. Foto's met ijs en sneeuw zijn vaak onderbelicht. Om dit te voorkomen overbelicht ik meestal met twee stops en check ik steeds het histogram op de juiste belichting.

Tijdens een helikopterexpeditie fotografeer ik met de Canon 70D + 18-135mm objectief met de instellingen: Av stand, grootste diafragma en ISO automatisch. De ramen in de helikopters zijn niet schoon, maar door het grote diafragma en het scherpstellen op het landschap, zie ik amper viezigheid terug op mijn foto's. Tevens is zo de sluitertijd altijd snel genoeg om het schudden van de helikopter te compenseren. Wel hebben de helikopterfoto's een waas, maar ook dat is te verhelpen in Lightroom. Zeker de functie 'Nevel Verwijderen' vind ik hiervoor handig.

Mijn statief heb ik tot nu toe nog niet gebruikt. Natuurlijk geeft een statief extra stabiliteit, maar het maakt je ook minder snel en flexibel. Het fotomoment is er vaak maar zo kort, dat ik ervoor kies om stevig tegen de reling te gaan staan. Fotograferen met een langere sluitertijd is op het schip sowieso onmogelijk, gezien deze altijd in beweging is.Vooral in de McMurdo Sound was het erg koud, -15 graden. Door de zuidelijke wind voelde dit veel en veel kouder. Batterijen werkten in deze kou opmerkelijk minder goed. Ik had dan ook altijd twee reservebatterijen op een warme plek in mijn vest. Om condensvorming te voorkomen, zorgde ik vooral op deze koude dagen dat mijn camera terug in mijn tas zat, voordat ik naar binnen ging. In de gesloten tas kon de camera langzaam weer op temperatuur komen.

Vorige week hebben we op Cape Evans de historische hut van kapitein Scott (1910-1913) mogen bezoeken. Het was erg donker in deze hut, wat het fotograferen erg bemoeilijkte. We mochten maar met kleine groepjes naar binnen en hadden daardoor maar 15 minuten tijd. Ik heb gefotografeerd met de Canon 70D + objectief 18-135mm. Mijn statief had ik bij me, maar heb ik uiteindelijk niet gebruikt. Het opzetten en verplaatsen van het statief vond ik namelijk te veel tijd kosten. Mijn instellingen waren: M-stand, grootste diafragma, sluitertijd 1/30, ISO automatisch. Dit gaf natuurlijk foto's met hoge ISO-waarden (vaak wel 8000) en dus veel ruis. Het was echter een unieke ervaring om te zien hoe de expeditie-mannen geleefd hebben. Ze hebben alles achtergelaten, blikken eten, keukenspullen, wetenschappelijk materiaal, kranten, sokken aan de waslijn en ga zo maar door. Liever wilde ik rustig door de hut lopen en alles op me laten inwerken, dan alleen maar gefocust te zijn op fotografie.

Foto's © Eefke Essers

Vervolg

Op dit moment zijn we al een aantal dagen aan het varen richting het zeer zeldzaam bezochte Peter Island. Daarna varen we door naar de Peninsula. Wat we daar doen hangt volledig af van moeder natuur. Het enige wat we zeker weten, is dat we 17 maart in Ushuaia aankomen. Tot nu toe is het een overweldigende en bijzondere reis geweest en dan hebben we nog 9 dagen te gaan... Daarna zal ik vast en zeker actief zijn op Zoom.nl en veel foto's plaatsen.

Op zoek naar meer mooie natuurfoto's? Bezoek het profiel van Eefke. Lees ook meer over het fotograferen in de extreme kou of doe inspiratie op met de collectie Ijsland.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24567-bijzondere-fotoreis-door-antarctica---verslag-van-eefke-essers.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Quickstart: Color grading]]> Thu, 09 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Evi Maquoi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je nog meer die filmische sfeer neerzetten? Ga dan eens aan de slag met cinematische straatfotografie.

Voor en na


Foto: jessicavandemark

1 Extra contrast

Open een sterke portretfoto in Adobe Photoshop CC, ontgrendel de achtergrondlaag en voer je basisbewerkingen uit zonder aan de kleuren te komen. Ga vervolgens naar Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Curven en wijzig de laagmodus daarna onderaan in het paneel Lagen van Normaal naar Lichtsterkte. Keer terug naar de grafiek en maak de lijn S-vormig om meer contrast in de foto te leggen en het geheel wat dramatischer te maken.

1. Allereerst verhogen we het contrast een beetje.

2 Cyaantint

Kies opnieuw Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Curven en wijzig het kanaal nu van RGB naar Rood. Wijzig de laagmodus onderaan in het paneel Lagen van Normaal naar Kleur. Keer terug naar de grafiek en klik op het eerste icoontje onder Voorinstelling, de knop met het handje en de twee pijltjes. Op deze manier kun je de kleur aanpassen op bepaalde delen in de foto. Plaats je cursor bijvoorbeeld op de achtergrond of op de trui van het model en trek de waarden naar beneden om het geheel een cyaanachtige tint te geven. Helaas kleurt het gelaat ook mee en dat is niet de bedoeling. Plaats daarom je cursor op het gezicht en trek de waarden hier omhoog. Herhaal dit bij de andere twee kleurkanalen tot je het gewenste effect hebt.

2. Door deze aanpassingslaag krijgt de afbeelding een cyaanachtige tint.

3 Finishing touch

Zie je hoe het puntje op de lijn van plaats verspringt als je de cursor verplaatst? Met de plus- en minknop op het toetsenbord verspring je van het ene punt op de grafiek naar het andere. Met de vier pijltjestoetsen kun je elk punt verder verfijnen. Dat gaat net iets beter dan met een muis of touchpad. Keer eventueel nog terug naar de eerste aanpassingslaag - Curven 1 - en voer daar het contrast op door in de afbeelding te klikken en de curve te verslepen. Delen van de foto die nog iets te donker zijn, kun je op deze manier snel wat oplichten.

3. Tot slot kun je delen van de foto wat oplichten of donkerder maken.


]]> http://zoom.nl/artikel/software/24565-quickstart-color-grading.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Rijdende rechter beslist over auteursrecht fotograaf]]> Thu, 09 Mar 2017 08:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Eerder schreef Annet Maseland al over het auteurs- en portretrecht.
Deze specifieke uitzending van de Rijdende Rechter kan interessant zijn voor fotografen die zelf in aanraking komen met onjuist fotogebruik. Opvallend aan de uitspraak is dat er bij de gebruiker geen sprake hoeft te zijn van opzet. Ook het nietsvermoedend gebruiken van een foto is strafbaar.


In deze specifieke zaak werd de foto niet alleen zonder naamsvermelding overgenomen, maar de foto werd ook door de gebruikster opnieuw uitgesneden en gebruikt voor commerciële doeleinden. Ondanks het feit dat de foto gevonden werd op website die zogenaamd gratis plaatjes zou aanbieden, oordeelde de rechter toch dat er sprake was van auteursrechtinbreuk.

In totaal moet de gebruikster €500,- aan schadevergoeding betalen aan de organisatie die de fotomisbruik op het spoor kwam.

Bekijk de volledige uitzending HIER.

Benieuwd of jouw foto's ook door anderen worden gebruikt? Zo vind je je eigen foto's terug op het internet
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24566-rijdende-rechter-beslist-over-auteursrecht-fotograaf.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zes tips om de perfecte locatie te vinden voor je fotoshoot]]> Wed, 08 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wat moet je juist wel en niet doen bij een portretshoot? Je leest het hier!

Kies een locatie met betekenis voor de geportretteerde

Fotografeer je vader in de oude werkschuur waar hij urenlang aan zijn auto zit te sleutelen of kies voor een kleurrijke bloementuin om het karakter van je vriendelijke buurvrouw te illustreren. Als de setting iets zegt over de persoon, is er ook geen noodzaak om deze onscherp af te beelden en kan je gerust met een veel kleiner diafragma fotograferen.


sanoto

Online research

Als je een karakteristieke indoor locatie zoekt, kom je al aardig ver door eerst online te researchen. Van veel gebouwen kan je namelijk online al flink wat foto's vinden die je een goed beeld geven van de binnenkant van de locatie. Ook op Google Maps worden steeds vaker foto's toegevoegd van de binnenkant van gebouwen. Daarnaast is de streetview functie ook altijd handig om mooie landschappen te scouten.

haraldk

Kijk uit voor hard zonlicht

Als je buiten fotografeert op een zonnige dag, wees dan voorzichtig met hard zonlicht! Zoek liever een plekje in de schaduw op. Niet alleen voorkom je op deze manier harde schaduwen, maar de blik wordt ook veel minder geforceerd omdat men niet met de ogen hoeft te knijpen om tegen de zon in te kijken.

Kies een rustige locatie

Soms geeft het een leuk effect als je op de achtergrond andere mensen onverstoord hun ding ziet doen. Echter merkt men vaak dat ze (indirect) gefotografeerd worden en zullen ze zich anders gaan gedragen. Wees als fotograaf voorbereid op 'photobombers' die plotseling achter je model opduiken. Wil je ongestoord kunnen fotograferen? Kies dan dus voor een locatie met weinig publiek.

Ga op locatie-jacht op hetzelfde tijdstip als je shoot

Als je gaat werken met daglicht, dan is deze tip enorm belangrijk. Het licht om ons heen verandert continu. Of je nu een binnen- of buitenshoot hebt, een uur tijdsverschil kan een enorm groot contrast opleveren als het om het licht gaat. Zorg dat je weet hoe het licht op jouw shootlocatie gedurende de dag gaat verandert en houd ook goed de weersvoorspelling in de gaten.

Maaiway

Laat de locatie je niet afleiden

Bij een portretfoto draait het om de persoon op de foto, hoe mooi de locatie ook is. Voorkom dat de achtergrond te druk wordt en teveel aandacht wegneemt van de geportretteerde. Vermijd dus grote storende objecten en felle lichtvlekken. Zorg dat het model juist licht 'uitstraalt' Gebruik eventueel een groter diafragma om je achtergrond nog verder te verzachten.

stark

Hoe kies je nu de juiste (daglicht)locatie voor je fotosessie? Maaike Kampert geeft je een paar tips!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24562-zes-tips-om-de-perfecte-locatie-te-vinden-voor-je-fotoshoot.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotograferen in het donker voor beginners - 6 handige tips!]]> Tue, 07 Mar 2017 14:51:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom de camera moeite heeft met een donkere situatie. De camera laat via de opening in de lens licht door, dat op een sensor valt. Hoe groter de opening (het diafragma), hoe meer licht er op de sensor valt.


Foto © RemonvanderZwaag

Als er een foto wordt gemaakt gaat de sluiter voor de sensor open en dicht. Hoe langer dit duurt (de sluitertijd), hoe meer licht er op sensor valt.

Tot slot kan de gevoeligheid van de sensor worden verhoogd (de iso-waarde). Hoe gevoeliger de sensor, hoe lichter de foto.

Dit zijn (extreem kort door de bocht) de basisprincipes van hoe een camera een foto maakt. Lees er meer over in 'De belichtingsdriehoek': deel 1, deel 2 en deel 3. Bekijk ook deze korte video over deze drie principes.

1. Gebruik een grote diafragma-opening

Je staat in het donker en wilt een mooie foto maken; het is tijd om de camera van de automatische stand te halen en in de M-modus te zetten, die staat voor de handmatige modus (Manual Mode). In de M-modus kun je namelijk zelf de diafragma-opening, sluitertijd en iso-waarde bepalen, waarbij een grote diafragma-opening betekent dat er meer licht door het objectief op de sensor valt.

Gek genoeg staat een klein F-getal voor een grote diafragma-opening. Bijvoorbeeld: F2.8 is 'lichtsterker' dan F8. Vaak is een van de wieltjes op de camera toegewezen aan het wijzigen van het diafragma in M-stand. Kijk anders even in de handleiding met welke knop je het diafragma kunt aanpassen.

Gebruik je de kitlens? Dan ben je bij Nikon en Canon gebonden aan een maximale opening van F3.5 in de groothoekstand, tot F5.6 helemaal ingezoomd. (Dat is in beide gevallen niet heel lichtsterk.) Zoom helemaal uit om het diafragma op F3.5 te kunnen zetten, dat levert meer licht op in het donker.


Foto © nikoen

2. Lichtsterke lens

Heb je net een camera gekocht en wil je in alle situaties foto's kunnen maken? Dan raden wij van harte de 50mm F1.8 aan. Een zeer betaalbaar objectief (rond de 100,- euro), waarbij je veel waar voor je geld krijgt: het objectief is zeer lichtsterk (F1.8 is ideaal om in het donker mee te fotograferen) en voor die prijs zeer scherp in het midden én de hoeken. Lees hier vijf redenen om een 50mm F1.8 te kopen.

3. Langere sluitertijd

Verleng je de sluitertijd, dan komt er meer licht in de camera op de sensor. Zet hem in een donkere ruimte bijvoorbeeld op 1 of 20 seconden en je zult zien dat er ineens veel meer licht aanwezig is dan je met je eigen ogen kunt waarnemen. Experimenteer hier veel mee om het gewenste resultaat te bereiken.

Maar let op! Een langere sluitertijd brengt ook bewegingsonscherpte met zich mee. Bij een lange sluitertijd kun je dus niet uit de hand fotograferen (je handen bewegen te veel) én je onderwerp mag niet bewegen. Het drastisch verlengen van de sluitertijd is dus alleen van toepassing op stilstaande onderwerpen, zoals het interieur van een appartement, een skyline of landschap. Gebruik een statief, rijstzak of improviseer ter plekke door je camera op bijvoorbeeld een muurtje of reling te plaatsen.


Foto © RickKloekke

4. ISO-waarde

Maar hoe fotografeer je dan een persoon in een donkere ruimte als je al een lichtsterk objectief gebruikt en een korte sluitertijd moet hanteren om bewegingsonscherpte te voorkomen? Dan blijft er nog maar één optie over: verhoog de iso-waarde.

Door de gevoeligheid van de sensor te verhogen, komt er veel meer licht in de foto. Maar let op: hoe hoger de iso-waarde, hoe meer ruis. Standaard staat de iso-waarde bij de meeste camera's op 100 en is elke volgende stap een verdubbeling van de gevoeligheid. (Dus: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 etc.)

Bij de goedkoopste camera's (en oudere camera's) is er bij een iso-waarde van 800 al veel ruis te zien, omdat de ruisonderdrukking niet zo goed is ontwikkeld als bij duurdere en modernere camera's. Bij de nieuwste camera's kun je de iso-waarde gerust op 1600 of 3200 zetten om alsnog een vrijwel ruisvrije foto te krijgen. Tot slot geldt: hoe hoger de iso-waarde, hoe minder dynamisch bereik van kleuren en details in de foto. Doe dit dus alleen als het echt niet anders kan.

5. Fotografeer in raw

Eerder schreven we al een artikel waarom elke fotograaf in raw-formaat moet fotograferen en niet in jpeg. Ook om ruis te voorkomen is dat belangrijk. Door in raw-formaat te fotograferen kun je achteraf je eigen ruisreductie in Lightroom of Photoshop toepassen om storende ruis te verwijderen, zonder kwaliteitsverlies.

6. Ruisreductie bij lange sluitertijd

Als je met een lange sluitertijd fotografeert (van bijvoorbeeld 35 seconden), dan bieden de meeste camera's extra ruisreductie. De camera maakt dan meteen na de eerste foto een tweede foto met een dichte sluiter, om te kijken hoeveel ruis de sensor zelf veroorzaakt. Deze ruis wordt vervolgens uit de uiteindelijke foto gehaald. Voordeel: minder ruis. Nadeel: het duurt twee keer zolang om een foto te maken.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24564-fotograferen-in-het-donker-voor-beginners---6-handige-tips.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[MeFOTO Air: Compact, licht, snel]]> Tue, 07 Mar 2017 10:34:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Uiteraard in de bekende vrolijke kleurtjes. De uitneembare middenzuil van de driepootjes is bovendien bruikbaar als selfiestick.

De nieuwe statieven hebben een razendsnel sluitsysteem zodat ze heel simpel op te zetten zijn. MeFOTO noemt dit hyperlock, maar in feite is het een twistlocksysteem met telescopische poten. Lekker snel! De compacte maar stevige balhoofden zijn voorzien van een Arca-Swiss snelkoppeling voor nog groter gebruiksgemak. Aan de uitneembare middenzuil is een Bluetooth afstandsbediening bevestigd zodat je de zuil als selfiestick kunt gebruiken.

Statieven en monopod

Er zijn drie nieuwe Air reisstatieven en een monopod. De BackPacker Air kan 4 kilo dragen, weegt zelf 900 gram en is maximaal 151cm hoog. Daar staat tegenover dat hij ingevouwen slechts 26,5cm meet. De RoadTrip Air kan 6 kilo torsen, is 155cm hoog en vouwt in tot 29cm en de WalkAbout monopod heeft een draagkracht van 10 kilo en een hoogte van 150cm. De GlobeTrotter Air is met 173cm de hoogste van het stel. Deze driepoot kan 8 klio dragen en meet ingevouwen 31cm.

Prijs en verkrijgbaarheid

De MeFOTO Backpacker Air kost € 119,-, de RoadTrip Air kost € 165,- en de Globe Trotter Air kost 199,-. De WalkAbout heb je al voor € 59,-.Ze worden allemaal geleverd inclusief Smartphonehouder.
www.mefoto.eu

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24563-mefoto-air-compact--licht--snel.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Nikon D5600]]> Tue, 07 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lees hier de review van de voorganger: de Nikon D5500.

Nikon heeft in de consumenten aps-c-serie drie smaken. De instapreflex D5600 is met elf autofocuspunten en zonder microfooningang, wifi of ingebouwd stoffilter een echte back to basics-camera.

D5600, middle of the road?

In het middensegment kreeg de veel verkochte D5500 na meer dan anderhalf jaar een kleine upgrade. Aan de buitenkant van de kleine en handzame body werd nauwelijks iets gewijzigd. De 24 megapixel aps-c-sensor - bijna dezelfde als in de D7200 - bleef. Net als de overigens erg goed functionerende 39-punts fasedetectie autofocus. Het 3,2 inch grote naar alle kanten draaibare aanraakscherm, waar we erg over te spreken waren, is gelukkig ook geblven. Die geeft de camera een bediening die je van je smartphone gewend bent. Je kunt je scherpstelpunt met je vinger heel precies bepalen. En door je geschoten opnames scrollen of in- en uitzoomen met je vingers gaat net zo makkelijk als met je telefoon.

Connected

De D5500 had wifi en daarmee kon je met een app op je smartphone of tablet de camera min of meer bedienen. De D5600 voegt daar nu bluetooth aan toe. In combinatie met de nieuwe Snapbridge-app zou dat in theorie de ideale match kunnen zijn.

Via bluetooth kan de app op de achtergrond je opnames in volle resolutie of met maximaal 2 megapixel per beeld naar je smartphone streamen. Dat laatste is natuurlijk ideaal als je die beelden alleen maar op Facebook of Instagram wilt delen. Wil je de camera via je smartphone of tablet bedienen, dan zul je jouw smartphone met zowel bluetooth als met wifi moeten koppelen. Door de hogere bandbreedte kun je dan in real time je compositie bepalen en via het scherm op je tablet of smartphone op het juiste punt scherpstellen en afdrukken.
Helaas is de huidige versie van de Snapbridge-app (versie 1.1) nogal buggy. Verbindingsproblemen met bluetooth en wifi komen vaak voor. Jammer, want Snapbridge is ten opzichte van de D5500 de belangrijkste vernieuwing. Laten we hopen dat Nikon die problemen met de app snel kan oplossen.

Beeldkwaliteit

De D5600 is, net als de D5500 overigens, een erg fijne instapreflex. De camera combineert een relatief eenvoudige interface met een makkelijk te bedienen volledig draaibaar groot aanraakscherm. De jpg's zijn, zeker in de lagere iso-waardes, neutraal van toon en scherpte. Makkelijk als je niet zoveel zin hebt om al je opnames zelf om te zetten. Wil je wel alles uit je opnames halen, dan bieden de raw's met een contrastomvang van 14 stoppen voor deze prijsklasse uitstekend uitgangsmateriaal voor de 'beginnende' fotograaf.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24561-review-nikon-d5600.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[SHUTR.photo en National Geographic-fotograaf Brent Stirton op Professional Imaging Beurs]]> Mon, 06 Mar 2017 12:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Alex Timmermans, Chris de Bode en Susanne Middelberg spreken over hun nieuwe series.


De Nederlandse fotografen tonen voor SHUTR.photo hun recente werk dat ook als portfolio in het nieuwe magazine staat. Als je een abonnement neemt op SHUTR.photo, krijg je de toegang tot Professional Imaging gratis. (Kijk voor meer informatie op SHUTR.photo). De fotografen leggen uit hoe ze hun series maken en hoe je als fotograaf van idee naar succesvolle serie komt. Chris de Bode vertelt over zijn serie 'I Have a Dream', waarin hij de toekomstdromen van kinderen uit ontwikkelingslanden heeft gevisualiseerd. Alex Timmermans is een verhalenverteller die zich bedient van edele fotografische procédé's. Hij laat beelden uit zijn nieuwe boek zien die hij met een platencamera heeft gemaakt en bespreekt hoe hij op de ideeën kwam en hoe hij die heeft uitgevoerd. Susanne Middelberg blinkt uit in het vertalen van de diepste emoties over eigen identiteit en de mensen om je heen. Zij vertelt hoe je door dicht bij jezelf te blijven portretten kunt maken die ontroeren en beklijven.

Hoofdspreker Brent Stirton

De Zuid-Afrikaan Brent Stirton is senior fotograaf bij Getty Images en publiceerde in talloze magazines. Momenteel werkt hij voornamelijk aan lange termijn projecten voor National Geographic. Stirton ontving vele onderscheidingen voor zijn werk. Maar liefst driemaal op rij werd hij Wildlife Photojournalist of the Year, won hij de Visa D'or op het Visa Pour l'Image Festival in Frankrijk en ontving hij de National Magazine Award van National Geographic Magazine voor zijn werk in de Democratische Republiek Congo. Bij de jongste editie van World Press Photo won hij de eerste rijs in de categorie Nature, series.
Zijn documentaire over conflicten in het Virunga National Park voor National Geographic Televisie won zowel een Emmy Best Documentary Feature als als een Bafta Award voor Beste Documentaire.

Andere sprekers

Er zijn nog veel andere sprekers die hun werkwijze op de Professional Imaging zullen toelichten. De beroemde fotobewerker Kristina Sherk, Frank Doorhof vertelt over licht en sorytelling, Bart van de Wiele doet onmisbare trucs in Photoshop uit de doeken. Verder zijn er presentaties van coryfeeën als: Glyn Dewis, Tom Krieger, Jon Hernández, natuurfotograaf Jan Vermeer, fashion fotograaf João Carlos, Natuurfotograaf Jasper Doest, Brendan de Clerq, Nico Brons en anderen.

Meer informatie

Meer informatie over de sprekers vind je op de website van Professional Imaging.
De beurs wordt gehouden op 18, 19 en 20 maart in De Loods in Nijkerk.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24560-shutr-photo-en-national-geographic-fotograaf-brent-stirton-op-professional-imaging-beurs.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Kom naar het CameraNU.nl Fotocafé op de Professional Imaging Beurs]]> Fri, 03 Mar 2017 17:21:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Op 18, 19 en 20 maart kun je de grootste fotobeurs in Nederland bezoeken, de Professional Imaging-beurs in De Loods in Nijkerk. Hier vind je bijna alle producten op gebied van fotografie. Wat dit event ook bijzonder maakt zijn de lezingen en workshops waar nationale en internationale topsprekers hun kennis delen. Fotografen laten in het LiveShoot-theater zien hoe hun werk tot stand komt en vertellen over hun ervaring en delen hun visie met je.


Naast de stand van CameraNU.nl (officiële retailpartner van de Professional Imaging) vind je het Fotocafé, waar je even kunt bijkomen van de beurs en andere fotografen kunt ontmoeten. Ook zullen hier iedere beursdag vier bekende fotografen aan het woord komen. Er is ruimte om ook over je eigen werk met deze ambassadeurs in gesprek te gaan, dus neem gerust je eigen werk mee!
Twee van deze fotografen zijn Zoom.nl Bootcampmasters en zullen op zondag en maandag over hun fotografie vertellen en geven tips en informatie over de Zoom.nl Bootcamps. Op de beurs wordt tevens het Zoom.nl Bootcamp programma voor 2017 bekend gemaakt.
zaterdag 18 maart
10:30 uur - 11:30 uur Brendan de Clercq
12:00 uur - 13:00 uur Alexander Koenders
13:30 uur - 14:30 uur Nando Harmsen
15:00 uur - 16:00 uur Wim en Kristine Wilmers

zondag 19 maart
10:30 uur - 11:30 uur Zoom.nl/Paul Barendregt
12:00 uur - 13:00 uur Bas Meelker
13:30 uur - 14:30 uur Patrick de Graaf
15:00 uur - 16:00 uur Jacco van de Kuilen

maandag 20 maart
10:30 uur - 11:30 uur Alexander Koenders
12:00 uur - 13:00 uur Rutger Bus
13:30 uur - 14:30 uur Bas Meelker
15:00 uur - 16:00 uur Zoom.nl/Johan Bergsma
Het thema van de CameraNU.nl stand is dit jaar Formule 1. Bij de ingang vind je daarom een replica van de Redbull Formule 1 auto van Max Verstappen met een racesimulator. Iedereen mag er gratis een ronde in rijden. Iedereen die in de rij staat voor de Formule 1 wagen ontvangt van ons een exemplaar van Zoom.nl. Verder zal de snelste tijd zal beloond worden met een ticket voor de F1 Grand Prix op Spa om daar Max Verstappen live te zien rijden.

CameraNU.nl is ook importeur van Savage, studio accessoires, en van DJI, bekend van de drones en handheld gimbals met video camera.
Van deze merken vind je een eigen stand waar specialisten je alles kunnen vertellen over het product.

]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/24558-kom-naar-het-cameranu-nl-fotocafe-op-de-professional-imaging-beurs.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bijzondere golven alsof het bergen zijn]]> Fri, 03 Mar 2017 13:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De beelden laten op een geweldige manier de kracht van de natuur zien: grote klappen in het water met prachtig scherpe randen en druppels, gefotografeerd bij een mooie avondzon.

Foto © Dave Sandford

Sandford geeft in een interview aan dat het Eriemeer vooral in het najaar woeste golven krijgt, met de komst van koud en onstuimig weer. 'In die tijd van het jaar lijkt het haast een oceaan wat betreft de kracht van de golven.'

Foto © Dave Sandford

Golven in het Eriemeer

Bekijk alle prachtige foto's van Dave Sandford op zijn website en instagram.

Op zoek naar meer inspirerende foto's? Bekijk ook deze prachtige foto's van dieren bij een waterput in de Serengheti.

Foto © Dave Sandford

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24559-bijzondere-golven-alsof-het-bergen-zijn.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[6 tips voor meer symmetrie in je foto's! ]]> Fri, 03 Mar 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Tip 1: Gebruik een raster

Bij camera's met liveview kan je heel handig een raster weergeven op je display. Dat helpt je met het exact uitlijnen van je onderwerp. Voor de symmetrie is het belangrijk dat overstaande punten met elkaar overeenkomen. Staat er een boom op een van de kruisingen van je raster? Dan moet een vergelijkbare boom ook op het overstaande punt staan. Hoe meer details er exact overeenkomen des te sterker de symmetrie. Camera's met een digitale zoeker hebben vaak ook de mogelijkheid om een raster in de zoeker zichtbaar te krijgen. Mocht je geen digitale zoeker hebben maar wel behoefte aan een raster, dan kan je het glas van je zoeker vervangen door een 'focusing screen met raster'.
Madeliefje

Tip 2: Niet te krap kaderen

Houd tijdens het fotograferen wat ruimte rond je compositie. Tijdens de nabewerking kan je de foto namelijk veel nauwkeuriger uitsnijden dan tijdens het fotograferen. Als je foto ook maar een klein beetje scheef staat, kan het zijn dat bij een krap kader net een stukje verloren gaat waardoor je uiteindelijk alsnog een flink stuk moet croppen. Dat voorkom je door dus extra ruimte in te calculeren.
gerard28

Tip 3: Verander je kijkhoek

Als je aan de slag gaat met symmetrie dan zal je heel vaak een situatie tegenkomen waarin de foto 'net niet' symmetrisch is. In dat geval kan je croppen en snijden wat je wil, maar vaak valt er dan niet veel meer van te maken. Om dat soort situaties te voorkomen is het belangrijk om voor het maken van de foto exact te bepalen wat het punt van symmetrie is. Dit punt kan overigens ook een rechte lijn zijn. Zorg vervolgens dat je recht voor dit punt zit. Een halve stap naar links of rechts kan vaak een groot verschil maken. Perfecte symmetrie vraagt soms dat de fotograaf zich in allerlei bochten moet wringen, want er is maar één hoek de juiste!
ericibanez

Tip 4: Kies een geschikt onderwerp

Architectuur is waarschijnlijk een van de meest logische keuzes als het gaat om symmetrische fotografie. Een strakke rij ramen of een brug met meerdere bogen kan je heel precies uitsnijden, maar symmetrie vind je lang niet alleen in de architectuur! Zelfs de kleinste voorwerpen kunnen prachtig symmetrisch zijn. Een libelle die met beide ogen langs een grassprietje tuurt, een abstracte bloemenvaas of lamp die mooi wordt belicht of een close-up van een herfstblaadje. Symmetrie is overal terug te vinden!
frankjacobs

Tip 5: Reflecties

Niet alle onderwerpen zijn uit zichzelf al mooi symmetrisch, maar dat betekent niet dat je er niks mee kan doen! Probeer te variëren met glimmende oppervlakten om zo alsnog een spiegelbeeld te creëren. Dit kan je doen met water of met een spiegel, maar denk ook eens aan glimmende ruiten of gepolijste stenen. Alles wat ook maar enigszins reflecteert kan een spiegelbeeld vormen!
jacocanon

Tip 6: Creëer je eigen symmetrie

Mocht zich geen situatie hebben voorgedaan waarin je kon spelen met symmetrie, dan kan dat in sommige gevallen nog in de nabewerking. De meeste bewerkingsprogramma's hebben namelijk mogelijkheden om foto's eenvoudig te spiegelen. In het Nederlands vind je die functie gewoon onder 'spiegelen' en in het Engels heet het 'flip'. In Photoshop kan je simpelweg het canvas 2x zo breed (of hoog) maken, de laag dupliceren en vervolgens een van de lagen horizontaal (of verticaal) spiegelen. Echter is het dan heel belangrijk om echt op de details te letten. De daadwerkelijke spiegellijn mag niet zichtbaar zijn, dus je moet goed opletten of de overgangen tussen de twee foto's wel helemaal egaal is! Het ziet er soms nogal 'gemaakt' uit, dus sla hier vooral niet mee door. In sommige gevallen kan het echter hele leuke resultaten opleveren!
Daan de Vos

Doe inspiratie op!

Bekijk onze collectie met daarin de mooiste symmetrische foto's!

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/23856-6-tips-voor-meer-symmetrie-in-je-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Dierentuin fotografie tips - Geduld is een schone zaak]]> Thu, 02 Mar 2017 14:48:00 +0100 redactie@zoom.nl (Nancy van Oosterhout) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wees selectief

Als je naar de dierentuin gaat om zoveel mogelijk dieren voor je lens te krijgen, dan moet ik je uit je droom halen. Je kunt veel beter van tevoren goed bekijken welke dieren je graag wilt fotograferen en daar een paar van uitkiezen.

Zo neem je de rust om foto's te maken en het 'juiste' moment af te wachten. Probeer daarnaast in contact te komen met dierenverzorgers. Zij kunnen je vertellen wanneer de dieren het meest actief zijn en rond welke tijd ze gevoerd worden.

Foto © Nancy van Oosterhout

Neem de tijd

Zoek een mooie plek uit en bestudeer het gedrag van het dier. Katachtigen, zoals de leeuwen en tijgers, slapen grote delen van de dag. Je kunt hun het beste in de ochtend fotograferen omdat ze dan vaak actiever zijn. De meeste dieren komen 's morgens uit hun nachtverblijf en zijn dus actief op dat moment. Laat je niet verleiden om van hot naar her te rennen omdat je gehoord hebt dat de dieren op een andere plek actief zijn. Vaak zijn die momenten maar kort en zou je het moment van 'jouw' dier missen.

Blijf op je plekje en wacht af. Als er beweging is blijf dan het dier met de camera volgen. Doe je dit niet dan ben je te laat en mis je het mooie shot. Persoonlijk vind ik het heerlijk om de dierentuin te bezoeken in de herfst of de lente; buiten de schoolvakanties om. Het is dan nog heerlijk rustig in het park en je kunt op je gemakje je plekje bepalen. Ook heb je in de lente veel jonge dieren wat een leuk gezicht geeft. De beste tijden om de dieren actief te zien, is als ze gevoerd worden.


Foto © Jeta

Apparatuur

Met elke camera kun je in de dierentuin mooie foto's maken, het is maar wat je precies wilt vastleggen. Met je smartphone kun je mooie overzichtsfoto's maken, maar voor een portret zitten de dieren vaak net te ver weg. In dat geval is het aan te raden om een systeemcamera of spiegelreflex te gebruiken met een teleobjectief, bijvoorbeeld 200 of 300 mm.


Foto © Kees_Willemstein

Obstakels

Als je in de dierentuin fotografeert heb je vaak te maken met obstakels zoals muurtjes, ramen en hekwerk. Je hebt bij glas snel te maken met spiegeling in de ruit en met gaas zie je het lelijke gaaswerk. Dit hoeft echter geen obstakel te zijn. Als je je camera of zelfs je mobiel dicht tegen het gaas drukt, zal je zien dat het gaas compleet wegvalt. Soms is het echter zo gevaarlijk dat het niet is toegestaan om dicht bij het gaas te komen. Probeer dan de focus te leggen binnen het gat van het gaaswerk. Door een zo groot mogelijke diafragma-opening te nemen, bijvoorbeeld F2.8, kun je je heel goed op het object focussen waardoor het gaas compleet verdwijnt.

Bij glas doe je eigenlijk hetzelfde. Probeer je lens zo dicht mogelijk tegen het glas te drukken. Kijk uit voor lensbeschadigingen. Het is daarom beter om je zonnekap er nog op te houden. Deze beschermt je lens. Houd daarnaast rekening met de zon als je buiten staat. Hierdoor krijg je veel reflectie in de lens. Om zoveel mogelijk reflectie te voorkomen kun je het beste vroeg in de ochtend fotograferen of als de zon wat minder fel is. Een bewolkte dag is het fijnst.


Foto © fotobram

Emotie

Voor mij is de emotie het meest belangrijke in een foto. Focus op de ogen en wacht geduldig op een mooi moment, een mooie blik. Probeer een foto te maken die iets met je doet; een foto die een mooie sfeer weergeeft.

Foto © Nancy van Oosterhout

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24557-dierentuin-fotografie-tips---geduld-is-een-schone-zaak.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[7 tips om problemen met je geheugenkaart te voorkomen]]> Wed, 01 Mar 2017 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Geheugenkaarten kunnen steeds meer foto's opslaan. Tegenwoordig is er zelfs een SD-kaart van 1 terabyte!

oledia

1. Investeer in goede kaarten en een goede kaartlezer

Het goedkoop aanschaffen van geheugenkaartjes zorgt op den duur vaak voor problemen. Online kan je via (buitenlandse) webshops voor enkele euro's geheugenkaartjes met een flinke capaciteit kopen. De merken zijn vaak onbekend of de kaartjes zijn overduidelijk Chinese namaak. Ze hebben vaak een korte levensduur en kunnen snel problemen geven tijdens het fotograferen. Voor een paar euro meer heb je bij je eigen camerawinkel een kaartje van aanzienlijk betere kwaliteit.

2. Formateer je geheugenkaart IN je camera en niet op je computer

Door de kaart te formateren herstelt de camera de mappen die op de kaart staan. De camera geeft als het ware een structuur aan de geheugenkaart. Wanneer je de kaart op je computer (of een ander apparaat) formatteert, kan er een verkeerde structuur op de kaart komen. Formateer je kaart dus altijd in de camera die je gaat gebruiken en wissel kaartjes niet uit tussen verschillende camera's en merken.

marley

3. Verwijder je geheugenkaart veilig uit je camera en je computer

Wacht altijd tot het rode lampje op de camera uit is, voordat je de kaart uit de camera haalt. Het liefst zet je de camera in zijn geheel uit, nadat het lampje uit is gegaan. Wacht tot de camera daadwerkelijk helemaal uit is geschakeld en haal dan pas de kaart eruit.

Op je computer is er ook altijd een optie om hardware veilig te verwijderen. Dit geldt niet alleen voor harde schijven, maar ook voor de geheugenkaart in een aangesloten kaartlezer!

4. Stop met fotograferen wanneer je accu bijna leeg is

Wanneer je de accu blijft gebruiken totdat deze helemaal leeg is, is er een kans dat de camera uitvalt terwijl hij bestanden aan het wegschrijven is naar de geheugenkaart. Als dat gebeurt, zit je met een corrupt bestand op je sd-kaart. Verwissel daarom tijdig je accu om dit soort problemen te voorkomen.

5. Bescherm je geheugenkaartjes tegen de omstandigheden

Kou, hitte en vocht zijn vanzelfsprekend niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je geheugenkaart. Er zijn cases beschikbaar waarin je meerdere kaarten veilig op kan slaan. De meeste cameratassen hebben ook extra kleine vakjes, speciaal om je kaarten veilig in te vervoeren.

lixi

6. Houd de levensduur van je kaart in de gaten

In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen. Echter zorgt slijtage voor een flinke verkorting van die levensduur. Zorg er dus voor dat je je kaarten op tijd vervangt, zeker wanneer je ze intensief gebruikt.

7. Kom je toch een kaartfout tegen?

Stop direct met fotograferen en gebruik een andere kaart. Niet alleen weet je dan zeker dat er niks gebeurt met alle nieuwe foto's die je maakt, de kans dat de eerder gemaakte foto's nog hersteld kunnen worden is ook groter.

In deze fotodokter wordt alles uitgelegd over het herstellen van een beschadigde geheugenkaart.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24556-7-tips-om-problemen-met-je-geheugenkaart-te-voorkomen.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170309094624/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0