Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Thu, 21 Sep 2017 06:53:57 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Lightroom Quick Tip - Versterk de herfstkleuren in een foto]]> Wed, 20 Sep 2017 22:56:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Van deze foto willen we de herfsttinten versterken:


Foto: Renelaar (jpg van onbewerkt rawbestand)

In Lightroom is het heel makkelijk om de kleuren van een foto aan te passen. In de ontwikkelmodule kun je onder het tabje HSL individueel de kleurtoon van elke kleurtint in de foto veranderen. In dit geval richten we ons op Groen, Geel, Oranje en Rood als kleuren die we 'richting de herfst' willen trekken.Schuif de groene tinten richting geel, geel richting oranje en oranje tot slot iets richting rood. Je ziet nu diepe herfstkleuren ontstaan in de foto, zelfs al heb je hem aan het eind van de zomer gemaakt. Als we opschuiven naar het Verzadiging-tabje, kunnen we nogmaals alle tinten extra kleur geven.Tot slot is de Luminantie een interessant tabje, aangezien we hier de herfstkleuren wat donkerder kunnen maken. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect alsof je ter plekke een polarisatiefilter zou hebben gebruikt: het maakt een felle reflectie van zonlicht minder fel, waardoor de kleuren sterker naar voren komen.

Het resultaat

Bekijk hieronder het resultaat van de bewerking. Uiteraard is dit wat overdreven gedaan om het effect goed te laten zien. Ons advies is om de kleuren zelf naar smaak aan te passen.

Lightroom Quick Tip Video

Bekijk hieronder de Lightroom Quick Tip video, waarin we de bovenstaande uitleg in de praktijk brengen:

Zoom.nl Herfst Preset

Speciaal voor dit najaar hebben we de Zoom.nl Herfst Presets gemaakt, waarmee je heel makkelijk verschillende hersftfoto's met één klik kunt verbeteren en verschillende looks meegeven. Je kunt ze nu tijdelijk gratis downloaden op www.zoom.nl/presets.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24944-lightroom-quick-tip---versterk-de-herfstkleuren-in-een-foto.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cameratypes: Olympus' camera line-up]]> Wed, 20 Sep 2017 09:56:00 +0100 redactie@zoom.nl (Kees Krick) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Bekijk ook de verschillende cameratypes van Sony.

Olympus - OM-D systeemcamera (micro four thirds)Olympus E-M1 Mark ii: Het absolute topmodel van Olympus. Met name bedoeld voor fanatieke amateurs en voor professionals. Zo is de camera lichtgewicht, weerbestendig en heeft een lange accuduur.


Olympus E-M5 Mark ii: Iets vereenvoudigd vergeleken met het topmodel de E-M1, is deze camera vooral bedoeld voor creatieve enthousiastelingen, al kunnen gevorderden er uiteraard ook prima mee uit de voeten.Olympus E-M10 Mark ii: Het kleine broertje van de E-M1 en de E-M5 speciaal voor fotoliefhebbers die graag een kleine, lichte en compacte camera bij zich willen hebben.

Olympus - PEN systeemcamera (micro four thirds)Olympus E-PL8: Een modieuze camera met veel aandacht voor het design en waar allerlei stijlvolle accessoires voor verkrijgbaar zijn. Met vloggers en bloggers als voornaamste doelgroep, onder andere vanwege het omkeerbare scherm.
Olympus PEN-F: Deze camera is gebaseerd op de originele PEN F uit 1963 en de nadruk ligt dan ook vooral op het unieke design.

Olympus - compact cameraOlympus Stylus Traveller SH-2: Een compacte reiscamera die je prima kunt gebruiken om de leukste en mooiste momenten van het gezinsleven mee vast te leggen, bijvoorbeeld tijdens weekenduitjes.
Olympus Stylus 1s: Uiterlijk heeft deze camera veel weg van een dSLR, maar het is een superzoom met een enorm zoombereik, zodat je nooit lenzen hoeft te wisselen.

Olympus - outdoor compact cameraOlympus Tough TG-870: Al je outdoor avonturen leg je vast met deze robuuste camera, ongeacht de weersomstandigheden. Hij is schokbestendig en kan tegen water, modder, stof, regen en kou.

Olympus Tough TG-4: Speciaal voor natuurliefhebbers is dit een waterdichte en schokbestendige camera die je ook nog eens tot vijftien meter diep kunt meenemen tijdens het duiken.
Olympus Tough TG-Tracker: Een zeer robuuste actiecamera zodat je onder de zwaarste omstandigheden films en foto's kunt maken. Bedoeld voor de echte diehards die hun extreme avonturen willen vastleggen.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24943-cameratypes-olympus--camera-line-up.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[ Tips voor Uitvaartfotografie - Het fotograferen van de laatste reis]]> Tue, 19 Sep 2017 08:42:00 +0100 redactie@zoom.nl (Nancy van Oosterhout) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Veel momenten in een mensenleven worden vastgelegd met een camera. Steeds vaker komt het voor dat mensen ook hun laatste reis laten vastleggen. Vooral voor nabestaanden kan het fijn zijn om de laatste momenten van hun dierbaren vast te leggen. Dit kunnen zij doen door middel van een uitvaartfotograaf. Het fotograferen van deze momenten is fijn voor de mensen die er niet bij konden zijn, maar het kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het rouwverwerkingsproces. Afscheidsfoto's kunnen helpen bij het verwerken van het verdriet en ze dienen als een herinnering van deze dag. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze eraan toe zijn, kunnen zij rustig de foto's bekijken. Ook voor jonge kinderen is het belangrijk om te kijken naar deze foto's, als herinnering aan hun overleden dierbare.

Tips voor uitvaartfotografie

Emotie
Uitvaartfotografie is niet makkelijk, het is niet iets wat je even doet. Je krijgt te maken met verschillende facetten waar je rekening mee moet houden. Vooral de emoties van de nabestaanden zijn belangrijk om rekening mee te houden. Probeer jezelf zo professioneel mogelijk, maar ook empathisch op te stellen. Het fijnste is om met de contactpersoon te bespreken wat de wensen zijn. Wat willen ze graag en waar voelen ze zich het meest comfortabel bij. Sommige mensen vinden het fijn als de emotie ook wordt vastgelegd, andere willen liever een globaal beeld van de uitvaart. Soms vinden mensen het fijn als de openbaring ook gefotografeerd wordt. Dit is altijd erg emotioneel. Het belangrijkste is om zelf rustig te blijven. Ik merk aan mezelf dat ik tijdens het fotograferen erg met mijn vak bezig ben, omdat je het zo goed mogelijk wil doen. Hierdoor komen automatisch je emoties op een tweede plaats. Toch is het niet voor iedereen even gemakkelijk om deze emoties te onderdrukken, omdat het eng en spannend kan voelen. Het is dus verstandig, voordat je aan uitvaartfotografie begint, om bij jezelf na te gaan of je het aankunt of niet. Is dit niet het geval, dan is het niet verstandig om eraan te beginnen.

Onzichtbaar
Probeer om jezelf tijdens het fotograferen zo onzichtbaar mogelijk op te stellen. Zoek een plekje naast een pilaar of iets waarbij je minder opvalt. Zorg dat je ruim van tevoren aanwezig bent, zodat je de ruimte goed kunt bekijken en je plaats kunt bepalen. Probeer tijden de dienst zo min mogelijk jezelf te verplaatsen, zodat de rust zo veel mogelijk wordt behouden. Ga zeker niet achter de spreker of de kist staan, dit leidt erg af. Uiteraard is flitsen zeer storend. Probeer deze dus niet te gebruiken. Wanneer je denkt dat je dit echt niet kunt voorkomen, spreek het dan duidelijk door met de familie.


Kleding

Kleed jezelf zo gepast mogelijk. Kleding waarin je zo min mogelijk opvalt verdient de voorkeur, maar soms heeft de familie ook een wens wat kleding betreft. Probeer hier zo goed mogelijk rekening mee te houden.

Dienstindeling
Zorg dat je weet wat er tijdens de dienst gaat gebeuren. Je kunt dan gelijk anticiperen op de belangrijke momenten. Mis bijvoorbeeld het aansteken van een kaarsje niet of het leggen van een bloem.

Foto's door Nancy van Oosterhout

Wat neem je mee?
De ruimte waarin de uitvaart gefotografeerd moet worden, is vaak slecht verlicht. Dit komt doordat men een aangename sfeer wil creëren voor de ceremonie. Zorg er dus voor dat je een lichtsterke lens bij je hebt. Ikzelf werk het liefst met een 24-70 lens en in sommige gevallen met een 70-200 f2.8 lens.

Fotografeer in RAW, zodat je de foto's later nog kunt bewerken op de manier zoals jij wilt. Een zoomlens is ook een aanrader om mee te nemen. Daarmee voorkom je dat je jezelf vaak moet verplaatsen tijdens de dienst. Probeer ook van tevoren te gaan kijken in de ruimte als daar gelegenheid voor is, zodat je vooraf de instellingen kunt bepalen van je camera. Niets is vervelender dan ter plekke, terwijl de uitvaart bezig is, momenten missen, omdat je nog bezig bent met de juiste instellingen. Zorg uiteraard dat je accu vol is en neem een extra geheugenkaart mee. Soms duren uitvaarten erg lang en dan is een flesje water geen overbodige luxe. Neem ook het wensenlijstje van de mensen mee, zodat je weet wat ze het liefst gefotografeerd willen hebben.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24925-tips-voor-uitvaartfotografie---het-fotograferen-van-de-laatste-reis.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Download nu de nieuwe Zoom.nl Herfst Presets voor Lightroom ]]> Mon, 18 Sep 2017 15:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoom.nl presets

Dit preset-pakket is onderdeel van de Zoom.nl Presets. Kijk ook naar het overzicht van alle Zoom.nl Presets.Download de Zoom.nl Herfst Presets

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang de Zoom.nl Herfst Presets gratis in je mailbox!

* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy-verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom.nl. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.

Wat is een Lightroom Preset?

Adobe Lightroom wordt op Zoom.nl veruit het meest gebruikt om foto's te bewerken. En terecht, want het programma biedt naast een bijzonder krachtige ontwikkelmodule voor raw-bestanden, tal van mogelijkheden om foto's te organiseren en snel te bewerken. Zo biedt Lightroom de mogelijkheid om met één klik een foto te verbeteren, door zogeheten 'voorinstellingen' of 'presets'.

In een preset zitten alle aanpassingen die je anders in Lightroom met de hand zou moeten doen. Zo worden bijvoorbeeld het contrast, schaduwen, hooglichten, helderheid en meer automatisch ingesteld.

Wat zit er in het pakket?

  1. • 10 unieke Zoom.nl Adobe Lightroom Presets gericht op herfstfotografie.
  2. • Installatie-instructies waarmee je ze binnen 5 minuten hebt geïnstalleerd.
  3. • Het artikel 'Masterclass Herfstfotografie in Lightroom' waarin je van begin tot eind leert hoe je een herfstfoto het mooiste kunt bewerken in Adobe Lightroom.

Wat doen de presets?

In het pakket krijg je 10 unieke presets, stuk voor stuk gericht op herfstfotografie:

Boswandeling: Tover een boswandeling om in een waar herfstspektakel, met prachtige warme tinten en een mooi vignet.
Eikenblad: Accentueert de kleur rood en speelt met details.
Gedetailleerde paddenstoel: Laat de schaduwen en hooglichten tot zijn recht komen, maar dan in een directklaar-sausje.
Groen, Rood en Blauw: Maakt van alle kleuren herfstkleuren!
Oktober in juli: Een zomerse bosfoto gemaakt? Met deze preset is het met één klik een herfstfoto!
Roodblauwe tinten: Maakt gebruik van gesplitste tinten om de herfst een handje te helpen.
Sepia Bos: Een mooie vintage bosfoto maak je met deze preset!
Storm: Accentueert helderheid en blauwe tinten die een herfststorm nóg intenser maken.
Vallende bladeren: Voegt herlderheid, kleur en warme tinten toe aan de foto!
Vroege Herfstvogels: Een prachtig vignet en subtiele tinten zijn ideaal voor vogels in de herfst.

Zoom.nl Herfst Presets

In dit vijfde officiële Zoom.nl Presetpakket richten we ons op herfstfotografie en hebben we tien unieke presets ontwikkeld om tot de mooiste resultaten te komen.

Hoe breng je de herfst zo mooi mogelijk in beeld? Welke kleuren wil je je juist wel en niet accentueren tijdens de nabewerking? Met de Zoom.nl Herfs Presets kun je verschillende looks met één klik proberen!

Uiteraard kun je na het toepassen van de presets zelf nog allerlei instellingen wijzigen en lokale aanpassingen doen. Sterker nog: dat raden we juist van harte aan. Deze herfst presets richten zich voornamelijk op kleurgebruik neigen daarmee naar gele, oranje en rode tinten. Het is raadzaam om achteraf zelf nog even te kijken naar de belichting van de foto, en die met een paar schuifjes in het Standaardpaneel bij te stellen waar nodig.

Gratis Masterclass Herfstfotografie in Lightroom

De Zoom.nl herfst Presets zijn heel handig om je foto's alvast met één klik een bepaalde look mee te geven, maar je kunt er daarna ook nog voor kiezen om de foto nog helemaal tot in de puntjes te perfectioneren!

Om je op weg te helpen binnen Lightroom, hebben we het artikel 'Masterclass Herfstfotografie in Lightroom' als pdf in het pakket bijgevoegd. In het artikel wordt je stap voor stap meegenomen in de bewerking van een herfstfoto binnen Lightroom, vol met unieke tips om tot de beste resultaten te komen!'

Voorbeelden Zoom.nl Herfst Presets

Om de kracht van de presets te tonen, hebben we onderstaande foto's van Zoom.nl-fotografen met de Herfst Presets bewerkt. Door met de slider te schuiven zie je een voor- en nabeeld.


Gebruikte preset: Groen, Rood en Blauw. Foto: PimHessePhotography


Gebruikte Preset: Oktober in juli. Foto: Renelaar


Gebruikte Preset: Boswandeling. Foto: jokebrm


Gebruikte Preset: Vroege herfstvogels. Foto: Freddy1980

]]> http://zoom.nl/artikel/software/24941-download-nu-de-nieuwe-zoom-nl-herfst-presets-voor-lightroom.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor scherpere sportfoto's!]]> Mon, 18 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De juiste Autofocus

Met de manual focus op je camera red je het vaak niet bij sportfotografie. Een goede autofocus is noodzakelijk om snel scherp te stellen. Sporters bewegen namelijk altijd. Bij sporten waarbij de richting en de afstand tussen jou en het onderwerp constant verandert, is de continue focus een handige tool. Het onderwerp verandert continu en op ieder moment, en met deze focus blijft je camera, ook na het indrukken van de sluiter, steeds scherpstellen.

Let ook op de focuspunten bij je instellingen. Meerdere autofocuspunten zorgt voor het makkelijker scherp stellen van een onderwerp.

Jorwindies

Bevriezen met sluitertijd

Om bewegingsonscherpte in sportfotografie te voorkomen heb je een korte sluitertijd nodig. Hoe korter de sluitertijd, hoe beter.
Veel sportfotografen gebruiken lichtsterke objectieven, omdat hiermee makkelijker met een korte sluitertijd te fotograferen valt door het grote diafragma.

Fotografeer je een sport indoor? Dan zal je moeten variëren met je iso-waarde om nog goede foto's te maken. Je kunt ook altijd navragen of je flitslicht mag gebruiken op de locatie. Vraag dit altijd wel van tevoren, omdat het flitslicht sommige sporters kan afleiden van het spel.

Lees hier de drie manieren om snelle bewegingen, zoals in sport, te bevriezen!

Joeperdepoep21

Burst-mode

Het is niet handig om telkens een enkele foto te maken tijdens de actie. Daar heb je de burst-mode voor! Deze mode maakt het mogelijk om heel snel meerdere foto's achter elkaar te maken. Zo heb je er vaak wel een goede foto met het juiste sportmoment tussen zitten! Je geheugenkaart moet wel snel zijn, omdat je veel foto's per seconde maakt en deze snel moeten kunnen worden opgeslagen.

Daanvlonden

RAW-formaat of jpeg

Fotografeer je sportfoto's in raw-formaat. Hierdoor heb je achteraf veel meer mogelijkheden om je foto's na te bewerken. Toch fotograferen veel sportfotografen in jpeg, omdat deze veel minder ruimte innemen op de geheugenkaart. Je maakt als sportfotograaf met de burst-mode namelijk heel veel foto's tijdens een wedstrijd.

Het is dus aan jou als fotograaf om te beslissen of je gaat voor hele grote beelden met veel informatie en betere nabewerkingsmogelijkheden, of voor een grote hoeveelheid foto's en snelheid gedurende het schieten en snelheid bij het leveren van je foto's aan opdrachtgevers.

Pienboelen

Ken je sport en anticipeer

Bereid je goed voor op de wedstrijd die je gaat fotograferen. Wat voor sport ga je vastleggen? Hoe gaan de bewegingen van deze sport en moet je deze dus volgen of kun je ergens vast blijven staan? Denk na over wat voor beeld je graag wilt maken! Check van tevoren ook altijd of je überhaupt mag fotograferen gedurende de wedstrijd en vraag anders om toestemming bij de club of organisatie.

Geen enkele sport is een constante beweging, dus ga goed na over hoe jouw onderwerp zich gaat bewegen voor je camera. Fietsers versnellen en vertragen, voetbal is al helemaal onvoorspelbaar en bij de autosport is de snelheid super hoog.

SGEOS-EARTH

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24942-tips-voor-scherpere-sportfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Video - Bekijk de Masterclass Lieke Anna van Zoom.nl Bootcamp 2017]]> Mon, 18 Sep 2017 09:59:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kon je niet aanwezig zijn op de Zoom.nl Bootcamp van vorige week of wil je de Masterclass van Lieke Anna graag een keer terugkijken? Dat kan, want we hebben hem vastgelegd op video! Afgezien van het praktijkgedeelte, waarin de deelnemers van de Masterclass vooral zelf aan de slag gaan en individuele tips ontvangen, hebben we de introductie en het uitleggedeelte van de masterclass op video vastgelegd.

Masterclass Lieke Anna

In de masterclass van Lieke Anna gaat ze in op haar eigen fotografie-stijl: ze legt onder andere uit hoe je met een verhaal of idee aan de slag gaat en op welke wijze je gebruik kunt maken van natuurlijk licht. Ook legt ze de nadruk op het samenwerken met een model en hoe je een sierlijke beweging kunt creëren in je foto's.De video geeft daarnaast een mooi sfeerbeeld van de Zoom.nl Bootcamp 2017. Bekijk hieronder de video:Wil je meer weten over Lieke Anna? Bekijk haar website of Zoom.nl Profiel!

Uiteraard kun je haar werk ook op social media volgen. Volg Lieke Anna op Facebook en Instagram..

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24940-video---bekijk-de-masterclass-lieke-anna-van-zoom-nl-bootcamp-2017.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Flitstechniek: TTL gebruiken of niet?]]> Sun, 17 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Ga je voor het eerst werken met een reportageflitser? Lees dan eerst onze basiscursus waarin alles wordt uitgelegd!

Wat is TTL?

TTL staat voor een 'Through The Lens'-meting. Als je werkt met een flitser in TTL-modus, dan geeft deze, vóór het maken van de foto, een zeer korte (onwaarneembare) flits. Bij sommige reportageflitsers gebeurt dit met infraroodlicht, bij andere flitsers is het gewoon flitslicht. De hoeveelheid licht die terugkomt van het onderwerp wordt in dit geval gemeten en hierop past de flitser razendsnel zijn sterkte weer aan. De foto's worden hierdoor altijd vrijwel gelijk belicht. Het maakt in dit geval dus ook niet uit of de flitser direct gericht staat op het onderwerp, of dat er indirect wordt geflitst. Het hele proces vindt zó snel plaats, dat je niets merkt van de voorflits en berekentijd.

Het alternatief voor TTL is een handmatige belichting. Hierbij werk je met een maximale intensiteit van de flitser, die je met verschillende fracties kan gaan verlagen. De fotograaf heeft in dit geval zelf veel meer invloed op de belichting van de foto en moet zeer bewust werken met zijn iso-waarde, afstand tot het onderwerp, lichtrichting, flitsintensiteit, diafragma en sluitertijd.

De voordelen van TTL

Het grote voordeel van TTL is dat je simpelweg niet veel hoeft na te denken. Je kan je camera-instellingen wel aanpassen om bijvoorbeeld een grotere of kleinere scherptediepte te krijgen, maar qua belichting verandert er niks. De flitser neemt alle instellingen in berekening en zorgt (als de flitsintensiteit het toelaat) er altijd voor dat er een gelijkwaardig belichtte foto uitkomt. Dat is vooral handig als de situatie continu verandert, omdat je sneller kan reageren en niet lang hoeft na te denken over de juiste instellingen. Dat is ook handig als je nog niet veel ervaring hebt met flitslicht en vooral zeker wilt zijn van een degelijk resultaat.

jellepieter

De voordelen van manueel flitsen

Bij manueel flitsen heb je als fotograaf veel meer invloed op de uitkomst. Wil je meer omgevingslicht? Dan verleng je je sluitertijd. De beweging bevries je vervolgens met je flitslicht. Verandert de afstand tot je onderwerp? Dan zal je handmatig de flitsintensiteit moeten verhogen. Wil je juist bewust subtiel onderbelichten? Dan kan je de intensiteit weer verlagen en je diafragma verder verkleinen. Je werkt dus met vier factoren (diafragma, afstand, intensiteit en iso-waarde) die je telkens zelf juist in moet stellen, voor het optimale resultaat. Dat kost meer tijd en de kans op fouten is ook groter.

Manueel flitsen is vooral handig als je de tijd hebt of in een zelfgecreëerde situatie werkt, zoals in een fotostudio, of bij een portret op locatie. Verschillende factoren blijven daar namelijk gelijk, zoals de afstand tot het onderwerp en de hoeveelheid omgevingslicht. Als je de tijd kan nemen, kan je op manual veel gerichter de door jou gewenste resultaten creëren. Al zijn er ook genoeg fotografen die zodanig gewend zijn geraakt aan het gebruik van hun flitser, dat ze zelf razendsnel de juiste instellingen kunnen inschatten en instellen.

tvdam

Conclusie

In feite kan je TTL vergelijken met de automaat op je camera. Als je het gebruikt, weet je zeker dat je foto's heel erg degelijk zijn, maar dat ze qua kwaliteit en stijl vaak niet erg bijzonder of onderscheidend zijn. Als je jezelf verder wilt ontwikkelen als fotograaf, is het de kunst om die stand op een gegeven moment los te laten en jezelf meer te verdiepen in de manuele mogelijkheden. Op momenten waarop het er écht toe doet, kan je altijd terugschakelen naar de zekerheid van TTL, terwijl je op andere momenten meer je eigen stempel als fotograaf kan uitdrukken door creatief gebruik te maken van je flitslicht.

jheronimus

Wil je TTL in gebruik zien? Bekijk dan deze videocursus!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24939-flitstechniek-ttl-gebruiken-of-niet.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor interieurfotografie!]]> Sat, 16 Sep 2017 11:12:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Je kunt met verschillende doeleinden een woning fotograferen. Dit kan voor inspiratie zijn voor interieur of bijvoorbeeld voor het verkopen van een woning. Deze tips kun je voor beide doeleinden inzetten en er zelf je draai aan geven!

Statief en RAW-formaat

Door gebruik te maken van een statief bij woningfotografie kun je met langere sluitertijden werken. Dit is vaak handig, omdat binnen vaak minder aanwezig licht is dan wanneer je buiten fotografeert. Daarnaast kun je gemakkelijker een goede compositie neerzetten wanneer je dit niet uit de hand hoeft te doen.
Ook kun je met een statief een HDR foto maken van het interieur met meerdere belichtingen.

NathanR

Fotografeer een woning in RAW-formaat. Dit geeft je de mogelijkheid om achteraf de juiste witbalans in te stellen en dit geeft meer mogelijkheden om de belichting en het contrast achteraf aan te passen. Ook geeft schieten in RAW met woning- en interieurfotografie de mooie scherpe beelden die je van dit soort fotografie verwacht.

Bartvanvlijmen

Belichting

Werk zoveel mogelijk met het bestaande daglicht. Een raam in het beeld kan ervoor zorgen dat de rest van het interieur onderbelicht raakt, omdat de camera het raam als wit vlak beschouwt. Zorg er dan voor dat je de foto overbelicht, waardoor het interieur lichter in beeld komt.

Oehoe

Is er mooi sfeerlicht aanwezig in het interieur? Zet deze dan eens aan en kijk of dit mooi uitwerkt in je foto. Dit licht geeft een huiselijk effect aan de foto en zorgt voor sfeer. Probeer hiermee te spelen. Zet dan de ene lamp aan en daarna weer een andere of zet ze allemaal eens uit en kijk wat dat voor de ruimte doet. Denk eraan dat je niet alle lampen tegelijk aanzet, want dit geeft teveel verschillend licht in je foto.

Styling

Uiteraard is styling een van de belangrijkste dingen bij woning- en interieurfotografie. Een rustige inrichting zorgt voor balans en komt strak over. Is de stijl van de woning toch redelijk druk? Zorg er dan voor dat deze drukte wel een 'opgeruimde drukte' is. Maak een foto en bekijk deze om te beslissen wat toch te druk is voor de foto. Schuif zo nodig met wat meubelen of accessoires in het interieur, zodat je voor jezelf de perfecte interieurfoto krijgt.

Marliesdekker

Let op voor de rommel in een huis; een stapel tijdschriften, speelgoed, kabels achter de tv, etc. Haal deze uit het zicht en ruim ze op. Je wilt met je foto's het interieur van een huis laten zien, dus zorg er dan ook voor dat het interieur er het beste uit komt te zien, zónder rommel.

Houd de ruimte recht

Een hele belangrijke regel in de woning- en interieurfotografie is dat je de verticale lijnen, dus bijvoorbeeld muren, recht houdt. Je kunt hiervoor gebruik maken van een kleine waterpas die je op je camera kunt bevestigen. Dit is een extra check, zodat je echt daadwerkelijk een rechte foto maakt. Ook in de nabewerking kun je dit uiteraard nog corrigeren. Het is natuurlijk erg storend wanneer je naar een scheef huis kijkt op je foto's.

Newfotografie

Speel met het interieur

Bekijk de woning en het interieur goed, voordat je begint met fotograferen. Loop het hele huis rond en ga eens door je knieën of ga ergens hoger staan. De hoogte waarop je fotografeert in een woning kan ook een groot verschil maken.
Gebruik je een groothoeklens? Zorg er dan voor dat je voorwerpen niet dicht bij de lens plaatst, want dit kan voor rare vertekeningen zorgen.

Corvee1r

Zijn er veel spiegels aanwezig in een interieur? Speel daar dan mee! Spiegels laten een ruimte veel groter lijken en ook in je foto's kun je hiermee werken. Zorg er alleen voor dat je zelf niet in de reflectie van een spiegel staat, want de fotograaf zelf hoort niet in een interieurfoto. Zie je jezelf wel terug in de spiegel? Neem dan zelf een andere positie in, bijvoorbeeld lager, waarbij je zelf niet in beeld komt.

Woning- en interieurfotografie gaat uiteraard over het interieur zelf, maar wanneer een woning een prachtig uitzicht heeft kun je deze ook zeker meenemen in je foto's. Let hierbij wel op de belichting, omdat je dan zowel licht van buiten en binnen combineert.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24936-tips-voor-interieurfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 belangrijke tips voor Bruiloftsfotografie]]> Sat, 16 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Spreek met het bruidspaar

Een van de belangrijkste dingen wanneer je een bruiloft gaat fotograferen zijn de gesprekken met het bruidspaar. Zij weten immers precies wat er gaat gebeuren en kunnen je alle informatie geven die je nodig hebt. Begin met de simpele vraag van wat ze graag willen zien in hun foto's. Geef desnoods wat voorbeelden van foto's die je al eens hebt genomen. Hebben ze bepaalde wensen? Vervolgens zijn ook de dag zelf belangrijk om te bespreken. Wat zijn de locaties? Zijn er andere fotografen aanwezig of wordt er gefilmd? Maar bijvoorbeeld ook dingen zoals, wie is de familie en hoe zien ze eruit? (Zo hoef je op de dag zelf bijvoorbeeld niet meer na te gaan wie de moeder van de bruid is.) Als laatste is het belangrijk om ook de zakelijke kant te bespreken. Hoe lever je de foto's aan bijvoorbeeld? En wat zijn je rechten? Mag jij de foto's later publiceren of gebruiken? Dit alles kan je best in meerdere gesprekken bespreken en van tevoren zelfs even zwart-op-wit vastleggen.

Foto door fotostad

Voorbereiden op de dag

Als je weet wat de locaties voor de bruiloft zijn, ga dan van tevoren daar even langs. Op deze manier weet je precies hoe het er uit gaat zien en kun je eventueel je apparatuur daarop aanpassen. Wees ook niet bang om wat proeffoto's te maken, en zoek alvast leuke plekjes om eventueel het bruidspaar of gasten te portretteren. Spreek ook eens met het aanwezige personeel zodat je een idee krijgt van hoe ze op een evenement te werk gaan, en of er misschien mogelijkheden zijn om op plekken te komen waar de gasten normaal niet mogen komen. (Denk bijvoorbeeld aan een balkon waarvan je kunt fotograferen) Op deze manier ben je goed voorbereid op de dag zelf, en hoef je niet op de dag zelf nog je instellingen te bepalen.

Foto door LindySchenk-Smit

Onderwerpen voor bruidsfotografie

Als je een bruiloft gaat fotograferen is het bruidspaar natuurlijk het belangrijkste onderwerp. Maar pas op dat je niet de hele dag enkel van hen foto's maakt. Natuurlijk vindt het bruidspaar het belangrijk om een aantal goede foto's van het Jawoord te hebben, maar ze willen vooral door middel van jouw foto's hun belangrijke dag kunnen herbeleven. Gebruik details, overzichten, portretten, sfeerelementen, en groepsfoto's, en de emoties op de gezichten van de gasten op belangrijke momenten. Let op leuke details die de gasten of het bruidspaar zich zullen herinneren, en neem de speciale dingen mee die je van tevoren met het bruidspaar hebt besproken. Zo krijg je een mooi overzicht van de dag.

Foto door Hermeng

Vind je balans tussen gast en fotograaf

Als het moment dan eindelijk daar is, is het belangrijk om direct goede foto's te maken. Maar je kunt natuurlijk niet tijdens de ceremonie over het altaar heen en weer rennen voor dat ene mooie shot. Aan de andere kant kun je ook niet constant op de achtergrond blijven staan want zo loop je belangrijke momenten mis. Het is daarom goed om van tevoren even voor jezelf na te gaan, wat het bruidspaar wil, en wat eventueel de belangrijkste momenten zullen zijn die jij zou kunnen verstoren. Bespreek voor het Jawoord bijvoorbeeld eerst goed met het bruidspaar waar je wel en niet kunt staan. Ga tijdens het evenement op tussen de gasten maar blijf wel duidelijk aanwezig als de fotograaf. Ga niet mensen dirigeren voor een mooie foto, maar focus op momenten die op natuurlijke wijze ontstaan. (Natuurlijk kun je wel even vragen naar de camera te kijken, of ze wat dichter bij elkaar willen zitten, of dat het glas wat in je beeld staat even aan de kant mag.)

Foto door sannevdende

Onze uitgebreide beschrijving en videocursus (Een dag bruiloftsfotografie tot in detail uitgelegd!)

Als je binnenkort een bruiloft gaat fotograferen en wilt weten wat je op zo'n dag kunt verwachten, dan kunnen we je dat tot in het kleinste detail uitleggen. In deze 7-delige blogserie neemt Christiaan de Groot je mee op een gedetailleerde reis, door de gehele dag van de bruiloft. Van de voorbereiding van de bruid tot wanneer iedereen weer naar huis gaat na het feest.

Hier vind je 7 hoofdstukken:
Deel 1 - Het begin van de trouwdag
Deel 2 - De ontmoeting tussen bruid en bruidegom
Deel 3 - De fotoshoot van de trouwdag
Deel 4 - De ceremonie van de trouwdag
Deel 5 - Groepsfoto's maken op een bruiloft
Deel 6 - De receptie en het diner
Deel 7 - Een trouwreportage nabewerken

Ben je Zoom.nl abonnee? Dan hebben we voor jou ook nog een gratis videocursus over bruiloftsfotografie! In deze 43 minuuten durende videocursus geeft bruidsfotograaf Ralf Czogallik je al zijn tips en trucs!

Wil je nog wat inspiratie opdoen voor je gaat beginnen? Dat kan! Bekijk hier eens onze collectie bruiloftsfotografie.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24935-5-belangrijke-tips-voor-bruiloftsfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ga mee met Zoom.nl op urbex-avontuur - Geef je nu op!]]> Fri, 15 Sep 2017 15:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Er is haast geen spannender fotografie-genre dan urbexfotografie: op jacht naar bijzondere, vervallen locaties, waar de tijd jarenlang stil heeft gestaan. Op Zoom.nl zien we dagelijks prachtige foto's voorbij komen en wordt het tijd om zelf ook op pad te gaan!

Speciaal voor in Zoom.nl 10 gaan we op vrijdag 29 september mee met urbex- en portretfotograaf Wil Crooymans, die op bijzondere wijze urbexfotografie met portretfotografie combineert.

Op een nog geheime locatie in België gaan we aan de slag om unieke urbex portretfoto's te maken! Wil je mee op avontuur? Geef je dan hieronder op:

Voornaam
E-mailadres
Zoom.nl Profielnaam

* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy-verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom.nl. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.

Urbex avontuur in Zoom.nl 10

Als je bij de selectie zit, ontvang je uiterlijk woensdag 20 september een uitnodiging.


Foto's © Wil Crooymans

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24938-ga-mee-met-zoom-nl-op-urbex-avontuur---geef-je-nu-op.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe breng je structuur in je fotoarchief?]]> Fri, 15 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wat nog belangrijker is dan structuur, is een goede back-up van al je bestanden! Over alle verschillende mogelijkheden lees je meer in dit artikel!

Verzamel eerst AL je bestanden

Voordat je een structuur gaat aanbrengen, is het handig om ervoor te zorgen dat je al je bestanden bij elkaar hebt staan. Verzamel dus je externe harde schijven, volle geheugenkaartjes en losse rondzwervende bestanden en probeer alles bij elkaar te brengen. Dit staat los van je back-up! Houd die sowieso de hele tijd los van je reorganisatie, omdat je daar altijd op terug kan vallen als er iets misgaat. Als je straks al je bestanden opnieuw georganiseerd hebt en je zeker weet dat alles goed is gegaan, zou je in principe een nieuwe back-up kunnen maken die meer structuur bevat dan de vorige.


aenl

Het bepalen van een geschikte indeling

Een goede structuur bestaat feitelijk uit een vertakking van allerlei mappen. Hoe meer mappen je maakt, des te kleiner de inhoud van iedere map wordt en des te sneller je zaken kan terugvinden. Welke structuur voor jou het meeste geschikt is, is heel erg afhankelijk van het type beeld dat je maakt. Een bruidsfotograaf deelt zijn werk bijvoorbeeld in per koppel, terwijl een sportfotograaf weer verschillende mappen heeft voor ieder team. We geven je een aantal opties die je kan toevoegen aan jouw eigen structuur. De volgorde waarin je deze toepast, is afhankelijk van wat voor jou het beste werkt.

Ruw en bewerkt materiaal
Als je veel aan nabewerking doet, maar ook je RAW-bestanden wilt bewaren, dan is het altijd handig om die bestanden recht tegenover elkaar te zetten in twee losse mappen. Je kan ook dezelfde map hanteren en selecteren op bestandstype, maar dan werk je weer met relatief grote mappen.

Indeling op datum
De meest gebruikte mappenstructuur, is die op datum. Je begint je hoofdstructuur met de jaartallen en dan de maanden, om vervolgens de foto's onder de juiste datum in te delen. Het nadeel daarvan is dat het soms lastig is om te onthouden wanneer een foto gemaakt is. Was dat nu in 2013 of 2012? Het veroorzaakt veel zoekwerk, zeker wanneer je een groot fotoarchief hebt opgebouwd, maar het is wel verreweg de meest makkelijk in te delen structuur.

Indeling op onderwerp
Als je een indeling op onderwerp maakt, kan je achteraf veel sneller foto's terugvinden. Het is echter wel veel meer werk om deze structuur op te bouwen. Stel je bent een hobbyfotograaf, die veel verschillende onderwerpen fotografeert. Creëer dan mappen omtrent bepaalde gebeurtenissen. Denk aan een hoofdmap 'vakantiefoto's', met daaronder alle verschillende vakantie's, een map met 'verjaardagen', met alle verschillende verjaardagen etc. Werk je als fotograaf juist met één onderwerp, zoals een concertfotograaf, deel je mappen dan in per locatie of per band.

Indeling op locatie
Als je veel reist en afwisselende locaties hebt voor je foto's, kan een hoofdstructuur op basis van een locatie ook heel handig zijn. Dat kan groots; op basis van werelddelen en landen, maar ook veel kleinschaliger, zoals op basis van provincie en dorp. Dit is bijvoorbeeld heel handig voor portretfotografen die op locatie werken, of natuurlijk voor architectuurfotografen die veel verschillende steden bezoeken.

Het beste archief krijg je als je allerlei verschillende structuren met elkaar combineert, om zo voor jou de meest handige indeling te creëren. Begin bijvoorbeeld met een mappenindeling per onderwerp (urbex, portret, natuur etc), daarbinnen een indeling van verschillende locaties, vervolgens een indeling van de data dat je die locatie bezocht hebt en dan een onderscheid tussen de RAW en bewerkte bestanden. Wil je het voor jezelf echt overzichtelijk houden? Zet je structuur dan eerst met alle mogelijke vertakkingen op papier. Dan wordt het veel makkelijker om het daadwerkelijk samen te stellen.

mariovisser

Handige zoekmogelijkheden

Labels toevoegen
De makkelijkste manier om een specifieke foto terug te vinden in iedere vorm van een archief, is als je gebruik maakt van labels. Je kan dan heel eenvoudig in je zoekbalk zoeken naar de foto. Het is echter wel heel veel werk om deze goed in te stellen, dus je zal jezelf echt aan moeten leren dit iedere keer te doen wanneer je nieuwe foto's importeert. Labels of 'tags' zijn steekwoorden die je foto omschrijven. Denk aan de namen van de personen die op de foto staan, de locatie waar de foto gemaakt is, een bepaalde stijl die je hebt uitgeprobeerd, etc. Lightroom heeft een catalogus-optie die je dit relatief makkelijk maakt.

Een beoordeling toevoegen
Als je bezig bent met het samenstellen van een portfolio, dan is het ook heel handig om terug te vinden over welke foto's je heel erg tevreden bent. Door een beoordeling, door middel van sterren, toe te voegen aan je foto's, kan je heel eenvoudig alleen maar foto's weergeven die minimaal vier van de vijf sterren hebben behaald. Dat geeft een mooie basis om vervolgens uit te gaan selecteren.


Heb je ook nog een hele stapel negatieven? We leggen je in dit artikel uit hoe je deze kan digitaliseren met Google Fotoscan!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24937-hoe-breng-je-structuur-in-je-fotoarchief.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor timelapsefotografie]]> Thu, 14 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wat soms lastig is bij timelapse fotografie, is dat er een vervelende soort flikkering kan optreden. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat het beste kan voorkomen

Het plannen

Als je op een willekeurig moment klakkeloos ergens je camera neerzet en 'maar gewoon begint', is de kans groot dat je met een teleurstellend resultaat thuiskomt. Je moet je werk echt goed voorbereiden. Het begint met de locatie. Kies voor een omgeving met voldoende beweging. Dat kan een drukke stadse omgeving zijn, maar ook een prachtig landschap met een mooie wolkenlucht of een close-up van een mierenhoop.

Vervolgens moet je gaan inschatten hoe die locatie de komende uren gaat veranderen. Gaat de zon onder? Gaat het straks regenen? Vertrekt iedereen naar huis en is de plek straks helemaal verlaten? Wordt er iets opgebouwd en zie je uiteindelijk een eindresultaat? Begin je fotoreeks dan met het eind al in gedachten. Als je bijvoorbeeld drie uur zit te wachten en de zon gaat onder, net buiten je kader, dan ziet het er heel raar uit als je opeens je camera moet gaan verplaatsen.

Natuurlijk hoort bij de voorbereiding ook dat je geheugenkaartjes leeg zijn, dat je zorgt voor een stevig statief, dat je accu's vol zijn en dat je zelf comfortabel de tijd door kan komen. Je bent soms namelijk redelijk lang aan het wachten!

PHASED | LA from SCIENTIFANTASTIC on Vimeo.

De juiste instellingen bepalen

De basis-instellingen voor timelapse werken eigenlijk vrijwel hetzelfde als alle andere soorten fotografie. Je zorgt er in eerste instantie voor dat je foto goed belicht is en dat de scherpte ligt op de plekken waar je de nadruk op wilt leggen. Een heel klein beetje bewegingsonscherpte kan hierbij mooi bijdragen aan het 'vloeiende' gevoel van de timelapse.

Voor het bepalen van de interval, is er een kleine vuistregel:

- Erg langzame wolken: interval van ongeveer 10 seconden
- Normale snelheid van wolken: interval van ongeveer 5 seconden
- Snelle beweging van wolken: interval van ongeveer 3 seconden
- Mensen die door een straat lopen: Interval van ongeveer 2 seconden
- De beweging van de zon overdag: interval van ongeveer 30 seconden
- De beweging van de sterren en maan 's nachts: interval van ongeveer 20/30 seconden.

Het interval is natuurlijk ook afhankelijk van de duur van het eindresultaat. Als je sowieso een video van een bepaalde lengte moet hebben en je ook nog tijdgebonden bent aan de duur van je situatie (bijvoorbeeld een sportwedstrijd of zonsondergang), dan kan je zelf uitrekenen hoe lang je interval moet zijn. Een handige website die dit voor je doet en die ook nog eens uitrekent hoeveel geheugen dit op je geheugenkaart kost, is Photopills.


Zoomer Rick Kloekke maakte deze video over het afwisselende landschap van de Veluwe.

De juiste apparatuur gebruiken

Naast een camera, objectief en stevig statief, heb je natuurlijk ook een intervalmeter nodig. Sommige camera's die over wifi beschikken, hebben hiervoor een mogelijkheid in de app van hun camerafabrikant. Daarnaast zijn er ook dongels beschikbaar, die je op afstand met je telefoon kan aansturen. De meeste professionele timelapse fotografen gebruiken echter gewoon hun laptop met speciale software. Hierdoor kunnen ze direct op een groot display het proces en de resultaten zien.

Een mooi effect krijg je als de camera ook heel langzaam geleidelijk meebeweegt. Daar zijn allerlei geavanceerde sliders en rigs voor te koop, die dit automatisch voor je kunnen doen. Een goedkoper alternatief om het eens uit te kunnen proberen, is een platte eierwekker. Hierop monteer je de (kleine) camera, die vervolgens langzaam met het wekkertje mee zal draaien.

Van fotoreeks tot video

Voor het maken van je uiteindelijke video heb je montage software, of een speciaal timelapse-programma nodig. Simpelweg zet je al je foto's achter elkaar en zorg je ervoor dat deze zo razendsnel achter elkaar worden weergegeven, dat het menselijk oog het als een vloeiende beweging gaat waarnemen. Standaard wordt hier ongeveer 25 foto's per seconde voor aangehouden.

Als je besluit om je foto's eerst nog na te bewerken, voordat je er een video van maakt, zorg er dan voor dat er tussen de beelden onderling nauwelijks verschillen ontstaan. Pas dezelfde bewerkingen toe op al je foto's, anders oogt het verloop van je video niet meer vloeiend!


The Lion City II - Majulah from Keith Loutit on Vimeo.

Deze zeer indrukwekkende timelapse duurde drie jaar om te maken en bevat ruim 10.000 foto's!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24934-tips-voor-timelapsefotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Photoshop Quicktip: haarkleur aanpassen]]> Thu, 14 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Weet je niet zo goed voor welke kleur je moet gaan? Probeer dan eens te werken met kleurcontrast!

Voor en na


Oorspronkelijke foto: Kortman

De video


Natuurlijk kan je deze techniek ook voor allerlei andere objecten gebruiken! Verander bijvoorbeeld ook eens de kleur van een bril, een muur, of een meubel- of kledingstuk.

Het haar selecteren

Open de foto in Photoshop en kies voor de 'Quick Selection Tool'. Hiermee ga je het haar selecteren. Vergroot en verklein je penseel, om nauwkeuriger te kunnen werken. Heb je per ongeluk iets teveel geselecteerd? Als je de ALT-toets ingedrukt houdt, kan je weer stukken deselecteren. Hoe nauwkeuriger je werkt, des te natuurlijker het eindresultaat eruit zal zien. Loop voordat je verder gaat nog even goed de randen na, om er zeker van te zijn dat je alle lokken hebt en dat je geen huid, achtergrond of kleding hebt meegeselecteerd.

De selectie verfijnen

Als je de grote haarpunten goed hebt geselecteerd, dan kan je de fijne haartjes het beste aanpakken met 'refine edge'. Hiermee zorg je dat effecten die je toepast op je selectie, straks geleidelijk overgaan in het niet-geselecteerde gedeelte van je foto. Als je 'smart radius' aanvinkt, dan probeert het programma zelf te onderscheiden welke stukjes juist wél en welke niet tot de selectie behoren. Kleine haartjes worden door deze optie vaak goed herkend! Door de radius aan te passen, bepaal je in welke mate het effect toegepast moet worden. Omdat het hier gaat om een redelijk lage resolutie foto, is de radius dus ook maar laag ingesteld.

De haarkleur aanpassen

Ga naar je lagen en kies onderaan 'create new fill or adjustment layer'. Kies vervolgens voor 'selective color'. Door je zwarttinten aan te passen, kan je meer of minder contrast creëren in het haar. Haarlokken springen er hierdoor meer uit. Bij Neutrals kan je vervolgens de gewenste haarkleur gaan creëren. Met Cyan wissel je af tussen oranje/rood en cyaan, met magenta wissel je tussen felgroen en magenta, met geel wissel je tussen paars en oranje/geel en met de zwarttinten kan je het haar lichter of donkerder maken. Door de sliders te verschuiven kan je nu in principe vrijwel iedere mogelijke haarkleur creëren. Hoe feller de uiteindelijke haarkleur wordt; des te beter je eerdere selectie moet zijn om voor een natuurlijke overgang te zorgen.

Het resultaat
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24932-photoshop-quicktip-haarkleur-aanpassen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Supersnelle autofocus - Sony RX10 IV]]> Wed, 13 Sep 2017 13:38:00 +0100 redactie@zoom.nl (Julia de Vries) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De camera heeft een zeer snelle autofocus van 0,03 seconden en is hiermee 0,06 seconden sneller dan zijn voorganger. De camera kan tot 24 bps continu fotograferen, is uitgerust met 315 AF-punten en beschikt over een snelle 24-600mm ZEISS Vario-Sonnar T * -zoomlens met een maximaal diafragma van F2.4- F4. Met deze compactcamera mikt Sony op zowel hobbyfotografen als professionals die op zoek zijn naar een allroundcamera. Ook kan de camera in 4K-kwaliteit filmopnames maken en beschikt het over super slow motion video-opname waarmee de gebruiker kan kiezen tussen 1000fps, 500fps en 250fps.

Gemakkelijke opname van bewegend beeld

Het autofocus-systeem is ook aangepakt. De RX10 beschikt over een Fast Hybrid AF-systeem. Deze is ongeveer twee keer zo snel als bij de RX10 III. Door dit verbeterde systeem biedt de camera de snelle autofocus van 0,03 seconden en kan het voor 65% van het sensorframe met de 315 AF-punten afdekken. Ook maakt de RX10IV gebruik van High-density Tracking AF-technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de AF-punten zich plaatsen rond het gewenste object, waardoor de tracking van en de focus op bewegende beelden gemakkelijker wordt. Door verbeteringen in de verwerkingscapaciteit is de vertraging in de elektronische zoeker verminderd ten opzichte van de Sony RX10 III. Ook beschikt de Sony RX10 IV over een maximale sluitertijd van 1/32000 seconden. Hierdoor wordt het rollende sluitereffect verminderd.

Gepersonaliseerde camera

De RX10IV beschikt over een nieuw 3.0-inch kantelbaar LCD-scherm met Touch Focus en Touch Pad functie, waardoor de focusverwerking sneller en soepeler verloopt. Om de camera een persoonlijke twist te geven, is het 'My Menu' toegevoegd. Hierin kan de gebruiker maximaal dertig menu-items, die vaak gebruikt worden, persoonlijk instellen en opslaan. Ook is de camera stof- en vochtbestendig en beschikt het over Wi-Fi, NFC en Bluetooth functies.

Sony RX10 IV prijs en beschikbaarheid

De Sony RX10 IV is verkrijgbaar vanaf oktober voor € 2000,-.


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24933-supersnelle-autofocus---sony-rx10-iv.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cameratypes: Sony's camera line-up]]> Tue, 12 Sep 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Kees Krick) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Sony - spiegelreflex (SLT, translucent mirror)


Sony Alpha 99 II: Een fullframe spiegelreflex, maar dan wel eentje met een speciale vaste lichtdoorlatende spiegel. Met digitale zoeker. Geschikt voor (oudere) Sony A-mount lenzen.

Sony Alpha 77: Een semi-professionele uitvoering van het SLT-systeem, met doorlatende spiegel. De camera combineert een gedetailleerd live view beeld én een snelle en accurate scherpstelling.

Sony - systeemcamera


Sony Alpha 6500 (en 6300): Een snelle, geavanceerde en veelzijdige APS-C systeemcamera. De camera heeft een compacte behuizing. Op de onderstaande foto is de Sony Alpha 6500 te zien.Sony Alpha 5100: Kleine en eenvoudige APS-C systeemcamera. Vooral een instapcamera en dus voor beginners.


Sony Alpha 7: Een compacte fullframe systeemcamera. Er bestaan ook twee speciale uitvoeringen van. De Sony Alpha 7R Mark ii heeft een zeer hoge resolutie en detaillering. De Sony Alpha 7S Mark ii heeft een relatief lage resolutie, presteert vooral goed bij extreem weinig licht en is geliefd bij filmers.


Sony Alpha 9: Het nieuw high end model, waarin de allernieuwste technieken ingebouwd zitten. Deze fullframe systeemcamera is volgens de fabrikant de eerste systeemcamera die beter presteert dan een digitale spiegelreflex.

Sony - compact met grote beeldsensor (niet verwisselbaar)


Sony RX100 V (eerdere modellen ook nog verkrijgbaar): Een handzame compacte camera om altijd en overal bij je te hebben. Heeft een grote 1 inch beeldsensor en een niet verwisselbare, lichtsterke standaard zoomlens. Met een intrekbare EVF en een kantelbaar scherm op de nieuwere modellen.


Sony RX10 III: Een superzoomcamera voor de foto-enthousiast, met een grote 1 inch beeldsensor voor hogere beeldkwaliteit.


Sony RX1R II: Een fullframe compact camera voor de professional of fotograaf die voor hoge beeldkwaliteit en veel bedieningsgemak gaat. Met een lichtsterke vaste 35 mm lens en lekker veel knoppen en draairingen.


Sony H(X)400V en ouder: Een superzoom / bridgecamera met spiegelreflex uiterlijk en een groot zoombereik.Sony HX90V en ouder: Een compacte superzoom (lijkt niet op spiegelreflex) voor bijvoorbeeld op reis.


Sony WX500 en ouder: Een compacte superzoom met omkeerbaar scherm voor zelfopnamen (bijvoorbeeld voor bloggers en vloggers).


Sony W830 en ouder: Eenvoudige compact camera met standaard zoomlens.

Sony - actiecamera

Sony RX0: Een kleine actiecamera die zowel foto's als filmopnames kan maken. Filmopnames kunnen in 4K-resolutie worden gemaakt.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24922-cameratypes-sony-s-camera-line-up.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Winnaar Djoser Fotowedstrijd - De andere manier van reizen]]> Tue, 12 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Onder het thema 'De andere manier van reizen' zocht Djoser naar een niet alledaagse reisfoto, die een andere manier van reizen illustreert, want buiten de gebaande paden vind je het mooiste avontuur! Natuur, cultuur en interactie met de lokale bevolking, maar dan anders!

Vanuit de bijna 1.000 foto's zijn de winnaars dan eindelijk gekozen. Deze zullen door Djoser worden gebruikt in hun brochure en andere uitingen. De winnaar ontvangt bovendien een reischeck ter waarde van 1500 euro! De eervolle vermeldingen krijgen uiteraard ook een leuk presentje.

De winnaar:

Djoser: 'Deze foto geeft het beste een 'Andere manier van reizen' weer. De kleur is mooi, er zit beweging in de foto, en je kunt jezelf zo in de foto zien zitten. De man die je in de spiegel terug ziet is een leuk detail. Een originele foto!'

Foto door GrahamX

Eervolle vermendingen

Djoser: Deze twee foto's hebben misschien niet gewonnen, maar verdienen zeker onze complimenten. Zeer mooie foto's en zeker een eervolle vermelding waard!

Foto door Jasper-Amsing

Foto door Ferbeeld

]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/24931-winnaar-djoser-fotowedstrijd---de-andere-manier-van-reizen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Handige gratis apps en software om foto's te bewerken!]]> Tue, 12 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Werk je toch liever met Adobe Photoshop Lightroom? Probeer dan eens onze tijdelijke gratis presets!

Pixlr

Via de website van Pixlr kan je, zonder zelf de software te installeren, hoogwaardige fotobewerkingen toepassen vanaf pc of laptop. Het programma heeft een vergelijkbare interface als Adobe Photoshop. Daarnaast is er ook een mobiele app beschikbaar voor zowel Android als iOS, waardoor je ook op je mobiel op eenvoudige wijze je foto's kan bewerken.

GIMP

GIMP is een zeer uitgebreid beeldbewerkingsprogramma dat ook nog eens volledig gratis en continu in ontwikkeling is. Alle gangbare fotoklussen, eenvoudige maar ook complexere, kan je met dit opensource-programma prima uitvoeren.

VSCO app

Een app voor zowel iOS als Android, met aanzienlijk meer mogelijkheden en subtielere filters dan Instagram. De gratis versie biedt al veel mogelijkheden en tegen betaling komen daar nog extra sets met filters bij.

Photolemur

Als je in een enkele klik je foto's wilt verbeteren, is Photolemur een heel handig programma. Je hoeft niet zelf dingen in te stellen en aan te passen; het programma past direct de meest gangbare bewerkingen toe aan de foto. Handig voor het snelle grove werk, maar niet voor de fotograaf die graag zelf zijn foto's wil finetunen.

Aviary app

Aviary is een mobiele app voor Android en iOS. De app heeft vrijwel alle functies, zoals het toevoegen van filters, standaard wijzigingen in belichting, contrast en verzadiging, maar biedt je daarnaast ook de mogelijkheid om heel gericht wijzigingen toe te passen met penselen. Aviary is overgenomen door Adobe, waardoor het nu ook onderdeel is van Adobe's Creative Cloud.

Fotor

Fotor is zowel beschikbaar als app als online software voor je pc. Het programma biedt standaard een overzichtelijke interface met de meest gangbare aanpassingen. Daarnaast zijn er genoeg betaalde uitbereidingen, om bijvoorbeeld te werken met HDR of met hogere resolutie bestanden te werken.

Over GIMP schreven we al eerder een uitgebreide workshop!

]]> http://zoom.nl/artikel/software/24927-handige-gratis-apps-en-software-om-foto-s-te--bewerken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom.nl Bootcamp foto-overzicht]]> Mon, 11 Sep 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Collectie Bootcampfoto's op Zoom.nl

#zoombootcamp op Instagram

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24924-zoom-nl-bootcamp-foto-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe zorg je voor waarheidsgetrouwe kleuren?]]> Sun, 10 Sep 2017 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je juist met extreme kleuren werken, zonder dat je foto te druk oogt? Probeer dan eens bewust aan de slag te gaan met het gebruik van kleurcontrast!

Het belang van een realistische kleurweergave

Waarom is het belangrijk om waarheidsgetrouwe kleuren te hebben? Zo lang de foto er 'mooi' uitziet, is er toch niks aan de hand? Zo werkt het helaas niet. Er zijn tal van redenen om ernaar te streven om je kleuren zo realistisch mogelijk te fotograferen. Een tak van fotografie waarbij het echt essentieel is, is productfotografie. Stel jij koopt een rood shirt via een webshop en wanneer deze thuis arriveert, blijkt het shirt knaloranje te zijn. De fotograaf heeft het dan af laten weten en jij als klant bent hierdoor teleurgesteld.

Ook bij andere onderwerpen zijn realistische kleuren van belang. Het merendeel van de computer, smartphone en tablet-gebruikers werkt namelijk niet met gekalibreerde schermen. Als de weergave van jouw kleuren al afwijkt in het bestand, kan dat op een niet gekalibreerd scherm nog verder uit zijn verband worden gerukt. Een foto van een gele bloem, die een groenige kleur heeft gekregen op de foto, kan op een slecht display nóg groener worden afgebeeld. Bij een foto van een bloem lijkt dat misschien niet zo erg, maar als het om een portretfoto gaat met een rare vertekening van de huidtinten, dan kan dat erg lelijke resultaten opleveren. Hoe dichter jij als fotograaf bij de oorspronkelijke kleuren blijft, des te minder de afwijking zal zijn bij het merendeel van de beeldbekijkers.

Het verschil tussen Jpeg en RAW

Als je je kleuren realistischer wilt maken, is het allereerst heel belangrijk om te weten of je in RAW of in Jpeg fotografeert. In het eerste geval slaat de camera namelijk alle informatie op die de sensor aan de camera doorgeeft. Je krijgt een groot bestand met veel informatie, waarvan de kleuren op het eerste gezicht nogal flets ogen. In de nabewerking heb je echter door al die informatie enorm veel mogelijkheden om alle kleuren te corrigeren zoals jij dat wilt.

In het geval van Jpeg, combineert de camera de gegevens van de sensor met een aantal gekozen instellingen en maakt daar één eindresultaat van. Met een groot gedeelte van de sensorinformatie wordt niks gedaan en deze informatie wordt door de camera 'weggegooid'. Het resultaat is dat de Jpeg bestanden al direct een beter afgewerkt beeld geven, maar dat je in de nabewerking veel minder mogelijkheden hebt om nog zaken aan te passen.

Als je dus in Jpeg fotografeert, is het extra belangrijk om de camera continu goed in te stellen. Juist met die instellingen kan je veel verschillende kleurweergaven bepalen. Een onderdeel hiervan is de 'picture style' die staat ingesteld (ook wel Picture control, Creative style of Picture mode genoemd). Je hebt redelijk extreme stijlen, die je foto direct in zwart-wit of monochrome kleuren omtoveren. Daarnaast heb je de stijlen die allemaal op verschillende wijze een kleurenfoto afleveren. De meeste camera's beschikken over stijlen zoals levendig, portret en landschap. De portretstijl legt bijvoorbeeld vooral de nadruk op neutrale huidtinten. De levendige-stijl zorgt voor fellere kleuren, zoals blauwe luchten en groen gras. Als je per ongeluk een portretfoto maakt met de levendige-stijl ingesteld, krijg je vaak rare oranje huidtinten. Experimenteer een keer met de verschillende stijlen die jouw camera heeft, zodat je weet in welke situaties je ze kan toepassen!

andre-sonderman

De juiste witbalans

Ook de witbalans is een instelling die je vooraf kan instellen. Op het display van je camera kan je wijzigingen aan de witbalans direct terugzien, zodat je redelijk goed kan inschatten welke instelling de meest neutrale kleuren oplevert. Bij fotograferen in Jpeg is het zeker belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen! Fotografeer je in RAW? Dan heb je het voordeel dat je achteraf nog altijd de witbalans kan aanpassen, zonder kwaliteitsverlies!

De witbalans pas je aan, wanneer het licht om je heen verandert. Als je met verschillende lichtbronnen fotografeert, is er namelijk een groot verschil in kleur tussen daglicht, TL-verlichting, neon-verlichting, LED- en hallogeenverlichting. Als je de witbalans aanpast, help je de camera om een kleurtemperatuur te kiezen die ervoor zorgt dat het licht zoveel mogelijk lijkt op de manier waarop we dat met het menselijk oog waarnemen. Wil je zien hoe dit in de praktijk werkt? Bekijk dan de volgende video:

Je camera kalibreren

Veel professionele fotografen werken met gekalibreerde computer en televisieschermen, om ervoor te zorgen dat de kleurweergave zo nauwkeurig en realistisch mogelijk is. Bij het kalibreren meet je de weergave van de kleuren en corrigeer je deze, zodat ze weer waarheidsgetrouw zijn. Het kalibreren van een computerscherm doe je vaak met een klein apparaatje dat je voor het scherm hangt.

Er is daarnaast ook een mogelijkheid om je camera te kalibreren. Door een kleurkaart te fotograferen onder verschillende lichtomstandigheden; kan je met bijbehorende software diverse presets creëren die je in je nabewerkingssoftware kan gebruiken. Je corrigeert hiermee direct de kleurafwijking van de camera én de afwijking die wordt veroorzaakt door het gekozen objectief. Als je echt nauwkeurig wilt werken, zorg je ervoor dat je de kleurcorrectiekaart altijd bij je hebt en fotografeer je deze iedere keer wanneer de lichtomstandigheden veranderen.
Een kleurcorrectiekaart van X-rite

De herfst komt er natuurlijk ook weer aan en dan verandert het kleurenpallet ons heen. Prachtige herfstkleuren krijg je dankzij deze tips!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24923-hoe-zorg-je-voor-waarheidsgetrouwe-kleuren.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vijf redenen om in je objectieven te investeren]]> Fri, 08 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Waar moet je allemaal op letten als je een nieuw objectief gaat kopen? We geven je een aantal tips!

Het objectief is in grote mate bepalend voor je kwaliteit

Als je als fotograaf de techniek goed beheerst en weet hoe je met een camera om moet gaan, dan zal je al snel merken dat niet de kwaliteit van de camera, maar de kwaliteit van het glaswerk een belemmering gaat vormen om verder te kunnen groeien. Als je een professionele fotograaf zou vragen om te kiezen tussen het fotograferen met een instap-reflex met lichtsterke en hoogwaardige objectieven of met een high-end-topcamera met standaard kitlenzen, dan zal hij zeker voor het eerste kiezen. Het duurdere glaswerk heeft namelijk vaak een aanzienlijk betere kwaliteit van scherpte, onscherpte en geeft significant minder lensfouten dan de goedkopere objectieven. Dat zal je uiteindelijk zeker terugzien in de resultaten.

maaikekampert

Objectieven kan je je leven lang blijven gebruiken

Als je er normaal mee omgaat, ze regelmatig laat reinigen en goed opbergt, dan kan je een leven lang genieten van je (dure) objectieven. Ze zijn vaak uitstekend gebouwd waardoor er nauwelijks slijtage ontstaat. De lensvattingen worden ook door de meeste camera-merken zelden aangepast, waardoor je nieuwere camera's met oudere objectieven kan blijven combineren. Mochten er wel aanpassingen zijn, zoals bijvoorbeeld bij Sony het geval was toen de E-mount werd geïntroduceerd, dan zijn er altijd wel mount-converters beschikbaar die alsnog de mogelijkheid geven om je oudere glaswerk te blijven gebruiken.

jeertje

Het objectief groeit met je mee

Als je als beginnende fotograaf begint met een eenvoudige spiegelreflex, maar direct ook investeert in het betere glaswerk, dan zal je zien dat je niet snel de noodzaak hebt om nieuwe objectieven te kopen. Je leert langzaam je camera in te stellen, leert steeds meer over fotografie en ondertussen haal je steeds meer kwaliteit uit zowel de camera en het glaswerk. Als je die eerste camera op een gegeven moment ontgroeid bent, kan je eenvoudig overstappen naar een hoger segment met dezelfde mount. Als je in dit geval aan het begin van je ontwikkeling dus de juiste objectieven hebt aangeschaft, kan je deze gewoon meenemen naar je nieuwe camera. Ze zijn dan bijvoorbeeld geschikt voor zowel een crop- als fullframe sensor. Door dus direct te investeren in geavanceerdere objectieven, bespaar je jezelf de kosten van nieuwe objectieven tijdens je eigen ontwikkelingstraject. Dat kan je op de lange termijn flink wat geld besparen!

toine-westen

Een goed objectief hoeft niet duur te zijn

Fotografie is een dure hobby en als je net begint, is het natuurlijk een hele grote drempel om direct die super dure lichtsterke zoom-objectieven te kopen. Toch is er dan nog altijd een veel beter alternatief dan de standaard kitlenzen. Als je kiest voor één of twee lichtsterke prime objectieven, zoals een 50mm en een 85mm, dan kan je al heel aardig uit de voeten, zonder diep in je portemonnee te hoeven tasten. Je beperkt jezelf dan wel in het zoombereik, maar hebt twee enorm lichtsterke objectieven met een prachtige bokeh, waarmee je super scherpe en hoogwaardige foto's kan maken.

melissahouben

Objectieven behouden lange tijd hun waarde

Als je het aanschaffen van een objectief ook echt gaat zien als een investering, dan ben je bij een objectief veel beter af dan bij een body. De techniek ontwikkelt zich heel erg hard en cameramodellen volgen elkaar razendsnel op. Nieuwere modellen kunnen vaak net een hogere iso-waarde, hebben net wat meer autofocuspunten of hebben meer creatieve opties. Echt schokkende grote ontwikkelingen binnen hetzelfde segment zijn er echter de laatste jaren niet meer. Toch is een model van drie jaar geleden al snel nog maar een fractie waard van de aanschafprijs. Bij het glaswerk gaat die ontwikkeling een stuk minder snel. Tuurlijk; coatings worden steeds geavanceerder en de focussystemen worden steeds nauwkeuriger en stiller, maar goed glas van tien jaar geleden geldt nu nog steeds al goed glas.

motionman

Vergeet ook niet dat tweedehands objectieven vaak nog in prima staat zijn en een stuk voordeliger zijn dan een nieuwe. Je moet natuurlijk wel goed opletten bij de aanschaf.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24921-vijf-redenen-om-in-je-objectieven-te-investeren.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Belangrijke tips voor portretfotografie: Video]]> Thu, 07 Sep 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Instellingen voor portretfotografie

Wie portretten wil gaan maken moet van tevoren goed zijn basisinstellingen weten. Er is namelijk niets zo vervelend voor het model als steeds maar te moeten wachten, terwijl de fotograaf met zijn instellingen aan het stoeien is. Bovendien komt dit ook niet professioneel over.

Het belangrijkste bij portretfotografie is je diafragma. Met een groot diafragma (kleine waarde, zo tussen F 2,8 en F 4) wordt de achtergrond vaag en komt je model mooi vrij van de achtergrond. Hierdoor stuur je het oog van de kijker naar wat echt belangrijk in de foto is: de persoon. Met een groot diafragma krijg je bovendien veel licht binnen en kun je de iso-waarde laag houden.

Bij genoeg licht heb je een korte sluitertijd en dus geen last van bewegingsonscherpte. Wordt de sluitertijd te lang, dan kun je altijd flitsen. Wie liever met natuurlijk licht wil werken, schroeft z'n iso iets op. Pas wel op met te hoge waarden, vanwege hinderlijke ruis.

Als je meer wilt weten over basisinstellingen? Bekijk dan eens onze basiscursus over camera-instellingen. Hier leer je alles over je instellingen en wat je er mee kan.

Foto door rose-78

Praktische tips voor portretfotografie

Bij het maken van portretfoto's is het belangrijk het juiste standpunt te kiezen, maar ook welke lens je gaat gebruiken. Sta je te dicht op je model dan treedt er vervorming op, wat voor een charmante portretfoto niet geschikt is. Beter kun je verder weg gaan staan en een standaard- of zelfs een telelens gebruiken.Bij portretfotografie in de studio werk je met flitsers en is het licht volledig manipuleerbaar. Op locatie kan dit, mits je niet je complete studioset mee wil nemen, een stuk lastiger zijn. Deze cursus laat zien hoe je het licht op locatie kan gebruiken om een mooie portretopname te maken.Als je een model gaat fotograferen is het erg handig om voorbeelden van poses mee te nemen. Laat je inspireren door andere modellen en werk van fotografen waarvan je vindt dat ze bij jouw model passen. Je zult merken dat dit heel makkelijk communiceert met je model.Wil je meer video-uitleg over portretfotografie of wil je andere onderwerpen in videovorm zien? Bekijk dan eens onze Zoom.nl YouTube pagina. Hier plaatsen wij regelmatig video's zoals deze, over allerlei verschillende onderwerpen. Ook zijn er video's met korte tips, videoverslagen van evenementen, en videozines die je naast je magazine kunt kijken.

Nabewerken van portretten

Heb je de perfecte blik te pakken? Dan ben je vaak nog niet helemaal klaar. Belangrijk is om de foto nog door de nabewerking te halen, al is het alleen maar om te controleren of ze wel echt goed zijn. Punten die je zeker nog even wil nalopen in bijvoorbeeld Photoshop zijn:

- In de raw converter kun je kijken of je het contrast wat kunt verhogen. Dit zorgt vaak voor net wat extra pit.
- Vervolgens kun je in de raw converter nog een beetje spelen met Lokaal Contrast.
- Als de foto vervolgens in Photoshop is geopend, kun je de oneffenheden in de huid makkelijk oplossen met Snel retoucheerpenseel.
- De ogen zijn een van de belangrijkste onderdelen van een portret. Die kun je er uit laten springen door ze iets lichter te maken. Selecteer het hele oog. Nu ga je naar Afbeelding, Aanpassingen, Niveaus om het oog witter te maken. Doe niet te gek. Het ziet er al snel spookhuisachtig uit.
- Bij fashionportretten kun je de huid eventueel wat gladder maken. Dit kun je doen met het filter Vervagen, Gaussiaans vervagen.
- De portretfotograaf gebruikt doordrukken en tegenhouden vooral om accenten te leggen op delen van het gezicht en zo meer diepte te krijgen.
- Een veel gebruikte tool in fashionfoto's is Filter Uitvloeien. Je kunt iemand dikker, dunner, langer en korter maken, of specifieke ledematen aanpassen.

Let wel op dat je dit alles met mate doet. Een te bewerkt portret kan al je goede techniek en prachtige blik al snel onderuit halen.

Wil je wat meer inspiratie opdoen voordat je zelf aan de slag gaat? Bekijk dan eens onze collectie Magische Portretfoto's!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24920-belangrijke-tips-voor-portretfotografie-video.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Technische verzamelbak - Fujifilm X-E3 ]]> Thu, 07 Sep 2017 12:17:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Met de X-E3 heeft Fujifilm een flinke schep in de techniekvoorraad gedaan. Je vindt technologie uit alle recente camera's in de X-E3 en daar is nog wat aan toegevoegd. De camera beschikt over de 24 megapixel X-Trans III sensor en de processor uit de X-Pro2 / X-T2. Daarnaast is er 4K video aanwezig en hetzelfde geavanceerde AF-systeem als in de X-T2, inclusief de 5 custom AF-settings. De blackout-tijd is vergelijkbaar met de X-T20, maar Fujifilm heeft een nieuw ontwikkeld AF-tracking algoritme losgelaten op de X-E3, waardoor de predictieve AF 2x sneller is geworden én preciezer reageert.

Ultralicht met touchscreen

Alle functionaliteit is in een compact en lichtgewicht magnesium jasje gegoten, waarbij de ergonomie fors verbeterd is in vergelijking met de X-E2s. Achterop is er meer ruimte om de camera vast te houden en een multifunctioneel touchscreen is de centrale bedieningsspil. Diverse functies die voorheen met losse knoppen werden bediend zijn verhuisd naar het touchscreen, dat je in combinatie met de EVF kunt gebruiken. Je kunt kiezen waar die functies op het scherm weergegeven worden: links rechts of over het hele touchscreen. Wel zo handig voor mensen die met hun neus tegen het display komen als ze door de zoeker kijken.

Bluetooth

De Fujifilm X-E3 is de eerste X-serie camera met bluetooth. In combinatie met de Wifi kun je de camera eenvoudig koppelen aan een smartphone of tablet om foto's te delen en de Fuji Camera Remote app te gebruiken. Met één schakelaar bovenop zet je de camera bovendien op volautomatisch werken met scèneherkenning: de "You-take-picture-yes?"-modus voor als je hem even uit handen geeft aan een ander.

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X-E3 kost als body € 899,00 en als kit in combinatie met de 18-55mm f/2.8-4 € 1299,00. Leverbaar vanaf eind september.
www.fujifilm.eu/nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24919-technische-verzamelbak---fujifilm-x-e3.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Heel dichtbij - Fujifilm XF 80mm f/2.8 ]]> Thu, 07 Sep 2017 12:10:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Fujifilm wilde koste wat kost een nieuwe norm stellen op macrogebied en daarom is de 80mm verschillende keren herontworpen. Dat wordt nu beloond met een state-of-the-art macro-objectief. De XF 80mm f/2.8 heeft een vergrotingsfactor van 1:1 en is dus een echte macro. Fujifilm heeft een Floating Focus scherpstelsysteem ingebouwd, wat in combinatie met een snelle en stille lineaire AF-motor zorgt voor zeer precies scherpstellen. Een nieuw ontwikkelde 4-assige optische stabiliser zorgt ervoor dat je ook zonder statief nog uit de voeten kunt in de wereld van de close-up. Voor de maximale beeldkwaliteit is een keur aan hoogwaardig glas gebruikt om vertekening en kleurschifting te voorkomen, waardoor de beeldkwaliteit over het hele instelbereik gelijk blijft. De 80mm f/2.38 is stof- en vochtdicht en bestand tegen -10 graden celsius.

Roadmap

Behalve de 80m Macro werden nieuwe Fujifilm roadmaps gepresenteerd. Op de XF-objectievenroadmap zijn een XF 8-16mm f/2.8 te zien een XF 200mm f/2. Beide objectieven komen volgend jaar op de markt. Voor de midformaat GFX 50S werd een nieuwe 45mm aangekondigd. Deze Fujinon GF 45mm f/2.8 R WR groothoek is vergelijkbaar met een 36m op fullframe en vult een leemte in het GF-objectievenaanbod op. Op de GF-roadmap staan daarnaast nog een GF 250mm en een 1.4x teleconverter voor 2018.

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm XF 80mm f/2.8 macro kost € 1299,00. De midformaat GF 45mm f/2.8 WR kost € 1799,00. Allebei leverbaar vanaf eind november.
www.fujifilm.eu/nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24918-heel-dichtbij---fujifilm-xf-80mm-f-2-8.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Top vijf meest verwoeste camera's ]]> Thu, 07 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

In een termietennest laten rondslingeren

Sommige wildilfefotografen werken met 'cameravallen' om schuwe wildlife toch vast te kunnen leggen. Toen wildlife fotograaf Jeff Cremer terugkwam bij zijn cameraval, stond hem een onaangename verrassing te wachten. Zijn volledige camera zat onder de termieten, die zelfs begonnen waren om een nest in de camera te bouwen. De geheugenkaart was ook al aangevreten, maar toch kon hij zijn bestanden redden. Het resultaat; een kapotte camera ter waarde van €800 en enkele foto's van puma's, wilde katten en tapir's.
In de zee laten plonsen

Voor de kust van Vancouver ontdekte duiker Markus Thompson deze camera. Wonder boven wonder was de geheugenkaart nog te redden. Hij plaatste een aantal van de teruggehaalde vakantiefoto's op Google+ en kon uiteindelijk zelfs de eigenaar nog achterhalen!


In de hete lava laten vallen

Sommige camera's zijn behoorlijk weersbestendig, maar loeihete lava valt daar (helaas) niet onder. Een Reddit-gebruiker kwam deze Sony camera van de A7-serie tegen, die nu in een camerawinkel in Californië wordt gebruikt om het belang van een cameraverzekering te demonstreren.


De zon fotograferen

De volledige zonsverduistering die vorige maand zichtbaar was in Amerika, was voor veel fotografen een goede reden om de beste objectieven te huren om dit fenomeen vast te leggen. Helaas was niet iedereen voorbereid op het gevaar van het fotograferen van de zon. Een cameraverhuurbedrijf deelde online de schade die de zon had aangericht aan de apparatuur. Diafragmalamellen waren gesmolten en ook de sensor en sluiter waren doorgebrand.Op laten eten door een leeuw

Als je besluit geen cameraval te zetten, maar zelf met een remote foto's te maken, dan kan er alsnog het een en ander misgaan. Fotograaf Ed Hetherington was in Zimbabwe aan het fotograferen. Hij had zijn camera dicht bij een kadaver gezet om de etende wildlife op ooghoogte te fotograferen. Al snel kwam er een leeuwin aanzetten die echter meer trek had in de camera, dan in een stukje vlees.


In de meeste gevallen is je camera natuurlijk nog prima schoon te maken. Wil je weten hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24917-top-vijf-meest-verwoeste-camera-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor druppelfotografie in de natuur]]> Wed, 06 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Klassieke vorm van druppelfotografie

De klassieke vorm van druppelfotografie is natuurlijk het laten vallen van een druppel in een bakje vloeistof. Je kunt hier 3 verschillende momenten vastleggen; de druppel die boven het water hangt, de golf die ontstaat wanneer de druppel het water raakt en als laatste de beweging die ontstaat wanneer de druppel weer naar boven komt in het water. Dit is een kwestie van veel oefenen met goede timing en een snelle sluitertijd.

Leo15

Eerder namen we een kijkje bij Zoomer Eric van Dongen die speciaal voor zijn druppelfotografie een complete opstelling heeft gebouwd!

Druppelfotografie in de natuur

Wanneer je eens iets anders wil proberen dan biedt de natuur de perfecte uitkomst. Trek er vroeg op uit op een koude morgen en je zult overal druppels zien liggen in de vorm van ochtenddauw. Druppels op een blad, veertje of grasstengel zijn prachtig om close-up vast te leggen.

JohanvanEsch

Je kunt druppels in de natuur op verschillende manieren fotograferen. De ochtenddauw is goed te zien op insecten en bladeren, dus je kunt voor macrofotografie kiezen. Ook kun je een grasveld vanaf een laag standpunt fotograferen met in de achtergrond de opkomende zon. Dit zorgt voor prachtig licht, wat ook nog weerkaatst in alle zichtbare druppels. Denk ook aan spinnenwebben die nog vol met ochtenddauw zitten bij de opkomende zon.

Soesa62

Omdat een druppel doorzichtig is, kun je goed werken met verschillende achtergronden en reflecties. De achtergrond zal 'op zijn kop' te zien zijn in de druppel. Gebruik een groot diafragma om de druppel scherp te stellen en de achtergrond in de foto helemaal wazig te maken.

Gilles147

Probeer een druppel altijd te fotograferen vanaf een zijaanzicht in plaats van het bovenaanzicht. Je ziet bijvoorbeeld bij een bovenaanzicht alleen maar het groen van het blad waarop de druppel ligt. Ook de bolling van de druppel is vanaf het zijaanzicht veel beter zichtbaar.
Bij een zijaanzicht zie je dus de gespiegelde achtergrond, de bolling en vorm en het contrast is veel duidelijker.

Dijkstraatje

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24916-tips-voor-druppelfotografie-in-de-natuur.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Kamera Express promoot fotografie met televisieprogramma 'Het Perfecte Plaatje']]> Mon, 04 Sep 2017 14:03:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage.

Het televisieprogramma 'Het Perfecte Plaatje' waarin acht bekende Nederlanders met een passie voor fotografie de strijd om de beste foto aangaan keert komend najaar terug bij RTL 4. Dit tweede seizoen wordt gesponsord door Kamera Express en Canon. Naast sponsor is Kamera Express tevens exclusieve verkooppartner van het 'Het Perfecte Plaatje'. "Wij willen onze klanten inspireren en ze helpen om hun fotografie naar een hoger niveau te tillen. Een visie die perfect past bij dit tv-programma", aldus algemeen directeur Ben Cornelisse van Kamera Express.

Het Perfecte Plaatje

In het televisieprogramma 'Het Perfecte Plaatje' gaan acht bekende Nederlanders met een passie voor fotografie de strijd met elkaar aan om de beste foto te maken. Elke week zijn er thema's waarin verschillende foto-opdrachten uitgevoerd moeten worden. Deze worden vervolgens beoordeeld door vaste juryleden en tevens professionele fotografen William Rutten en Cynthia Boll. Ook is er elke aflevering een wisselend gastjurylid aanwezig dat de deelnemers tips geeft bij het betreffende thema. Dit seizoen zullen Tygo Gernandt, Isa Hoes, Monique Smit, Roel van Velzen, Gordon Heukeroth, Vivian Reijs, Estelle Cruijff en Giel de Winter strijden om de hoofdprijs: een fotoreportage die gepubliceerd zal worden in National Geographic Magazine. Het tweede seizoen start 24 oktober en is acht weken lang elke dinsdag om 20:30 te zien op RTL4. Wie Humberto Tan opvolgt als winnaar wordt 12 december bekend gemaakt tijdens de finale-uitzending.

Samen Beter In Beeld

Kamera Express gaat het partnership inzetten om Nederland te stimuleren om nóg meer te gaan fotograferen. "Samen Beter In Beeld, dat is wat Kamera Express uitdraagt. 'Het Perfecte Plaatje' sluit daar perfect op aan. Daarom zijn we erg blij met dit nieuwe partnership", aldus Cornelisse. Fotografie is hot. Iedereen heeft tegenwoordig een camera op zak en er worden meer foto's gemaakt dan ooit tevoren. De kwaliteit van deze (smartphone)foto's laat echter nog wel eens wat te wensen over. "Bij Kamera Express merken we dat er wel degelijk behoefte is aan kwaliteit. Daarom willen we mensen graag helpen bij de ontwikkeling van hun fotografie, zodat ze uiteindelijk betere foto's gaan maken. Wij bieden niet alleen de tools, maar ook de inspiratie om dit te bewerkstelligen. Kijk maar naar onze Superstores. Deze zijn niet meer te vergelijken met de winkels van vroeger. Je kunt ze misschien wel het beste omschrijven als clubhuizen voor foto- en videoliefhebbers", stelt Cornelisse.

Unieke extra's

Tot en met 31 december krijgt iedere klant bij aankoop van één van de geselecteerde Canon producten een exclusief cadeaupakket. Daarin zijn allerlei unieke extra's te vinden. De waarde daarvan kan oplopen tot maar liefst 340 euro. Er wordt o.a. een online workshop aangeboden: de Kamera Express Academy. Deze bestaat uit tien videotutorials. "In deze educatieve tutorials bieden wij op een inspirerende manier een solide basis voor iedereen die meer wil leren over fotografie. Het kernwoord is hands-on. Na het kijken van de video's kun je direct aan de slag met wat je geleerd hebt. Ideaal voor beginners, maar ook voor mensen die hun kennis een boost willen geven of toe zijn aan een opfriscursus", aldus Cornelisse.


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24915-kamera-express-promoot-fotografie-met-televisieprogramma--het-perfecte-plaatje.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gebruik een simpele ballon als softbox voor de ingebouwde flitser - Indrukwekkende resultaten]]> Mon, 04 Sep 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het is een bekend fenomeen dat de ingebouwde flitser in een camera vaak geen gewenst resultaat oplevert en daarom zijn fotografen al snel geneigd om dure externe flitsers of studio-apparatuur aan te schaffen om een mooi portret te schieten.

Ballon als softbox

De Koldunov Brothers op YouTube laten zien dat dit niet per se nodig is: met een simpele ballon kun en ingebouwde flitser kun je mooie resultaten behalen, zoals in onderstaande video te zien is:Op zoek naar meer tips? Lees ook onze basiscursus 'Flitsen bij daglicht'.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24452-gebruik-een-simpele-ballon-als-softbox-voor-de-ingebouwde-flitser---indrukwekkende-resultaten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[RAW vs JPEG - Waarom professionele fotografen in raw fotograferen]]> Sun, 03 Sep 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De meeste mensen zijn vooral gewend om een jpg-bestand te zien. Je kunt ze zo van je compact- of smartphonecamera plukken; je stuurt ze door via WhatsApp, post ze op sociale media of laat ze afdrukken. Een jpg-bestand is een kant-en-klare foto: je kunt er nog wat aan veranderen, maar hij is al klaar voor publicatie.

Voor beginnende fotografen zijn jpg-bestanden dan ook een makkelijk formaat om mee te beginnen. Het is een klein en handzaam bestand. Vooral als je nog niet helemaal bekend bent met je camera en de instellingen hoeven ook niet alle foto's helemaal perfect te zijn, en zo kun je veel meer foto's nemen en hoef je later niet zo veel meer met je foto te doen. Wil je toch nog iets veranderen in de nabewerking, dan zijn de grote lijnen nog wel aan te passen. Dus zolang je niet te veel in detail wilt gaan, is dit een prima oplossing.


Foto © Lando

Een raw-bestand zit daar echter nog een stap voor: het is vergelijkbaar met een onontwikkeld negatief uit de analoge tijd; de foto moet nog ontwikkeld worden. Zo moeten het contrast, verzadiging, hooglichten, schaduwen etc. nog worden bepaald. Ook de witbalans, scherpte van de foto en ruisreductie staan nog niet vast. Als je in de camera kiest voor jpg, dan wordt dit proces door de camera gedaan, wat jou als fotograaf achteraf minder controle geeft over het eindresultaat. Dit is dan ook de rede dat veel professionele fotografen toch al snel over stappen op raw-bestanden.

1. Keuzevrijheid

Want dat is dan ook meteen het grote voordeel van raw: als fotograaf heb je veel keuzevrijheid om achteraf de foto nog helemaal naar je hand te zetten. Om die reden bevat een raw-bestand veel meer informatie: er zijn details terug te halen op het gebied van kleur en belichting, die bij een jpg permanent verloren gaan.

Heeft je foto toch iets teveel licht? Geen zorgen, je hebt heel wat ruimte om hem donkerder te maken zonder dat het detail in de lichte delen verdwijnt. Te donker? Dan geldt hetzelfde in de schaduwen.

2. Veiligheid

De mogelijkheid om veel correcties door te voeren (zonder kwaliteitsverlies) is belangrijk voor professionele fotografen: fotografeer je bijvoorbeeld een bruiloft of belangrijk evenement, dan wil je zo min mogelijk risico lopen. Blijkt bijvoorbeeld dat je toch de foto's hebt onderbelicht, dan kun je dit in de nabewerking veilig corrigeren, zonder uitgebeten delen of dicht geslipte schaduwen. Zo stel je jezelf veilig voor eventuele fouten.


Foto © LianneSnoek

3. Dynamisch bereik

Met een raw-bestand haal je alles uit het dynamische bereik van je sensor: sta je voor een zonsondergang, waarbij de lucht vooral heel fel is maar de voorgrond juist donker? Met een raw-bestand kun je achteraf het meeste detail uit de schaduwen krijgen en ook de hooglichten terughalen.

4. Ruis

Als het donkerder wordt komt er al snel veel ruis in je foto door een hoge iso-waarde. Als je een jpg fotografeert, zal de camera zijn eigen ruisreductie toepassen, die in de meeste gevallen niet heel sterk is, en word het eindresultaat dus direct vastgezet. Hierdoor gaan er details verloren of blijft er nog steeds een te grove korrel over. Door in raw te fotograferen heb je dit hele proces zelf in de hand en kun je achteraf precies de gewenste hoeveelheid ruis verwijderen en de foto daarnaast extra verscherpen om detail te behouden. Dit levert praktisch altijd een betere foto op.


Foto © pietervandenhoudt

5. Toekomstbestendig

Als je de foto hebt bewerkt en online publiceert, wordt het een jpg-bestand. Maar als je misschien na een jaar denkt: ik wil hem toch eens op een hele andere manier bewerken, is het origineel nog steeds onbewerkt. Je hoeft alleen maar terug te grijpen naar het originele raw-bestand, om hem weer helemaal in een nieuw jasje te kunnen steken.

Komt er zo bijvoorbeeld een nieuwe techniek beschikbaar om ruis tegen te gaan op een slimme manier, dan kun je altijd het oude bestand er nog eens bij pakken. Veel fotografen vinden het leuk om zelfs na jaren nog eens terug te kijken in de raw-bestanden, wat vaak weer prachtige nieuwe bewerkingen oplevert.

Nadelen

Hoewel we bij Zoom.nl groot voorstander zijn van het fotograferen in raw-formaat, kleven er ook een paar nadelen aan. Zo nemen raw-bestanden relatief meer ruimte in beslag, en kun je ze niet altijd even makkelijk en snel delen op social media; de foto's hebben wat werk nodig voordat ze 'ontwikkeld' zijn. Toch is dit simpel op te lossen, door in jpg én raw tegelijk te fotograferen.

Tot slot heb je ook speciale fotobewerkingsprogramma's nodig om de foto's te bewerken. De meest populaire programma's hiervoor zijn Photoshop en Lightroom, hoewel ook Corel Paint Shop Pro en andere alternatieven hier de mogelijkheid toe bieden.

Ook de schijfruimte die het inneemt vormt steeds minder een probleem: geheugenkaartjes worden steeds groter en betaalbaarder, net als externe harde schijven, dus hoeft de extra grote van de bestanden geen probleem meer te zijn. Kortom: de voordelen overtreffen de nadelen.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24548-raw-vs-jpeg---waarom-professionele-fotografen-in-raw-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het leven van een natuurfotograaf gaat niet over rozen]]> Sun, 03 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een foto van je huisdieren of kamerplant maken, dat lukt de meeste fotografen wel. Maar wat nu als je foto's moet maken in de grote wilde natuur? Dan loopt het vaak niet zoals je verwacht. Deze 20 fotografen weten daar alles van!

1. Hallo?


schaef1

2. Lekker naar het strand


fotohela

3. Een echte zeeman

looknow

4. geen hoogtevrees


tinekemike

5. Waar?


macro-ronald

6. Blub blub...

adagaag

7. Wie ik?


michelgeven

8. In weer en wind


bouke

9. Het perfecte plekje

petermooij

10. Geen babysit?

fredscholte

11. oeps...


theokruse

12. Een nat pak

carilijne

13. Jammie!


cvthazn

14. Balans

Thomascuba

15. Onopvallend


p9

16. Ja wacht eens even?!


emenem

17. Smile!


robdewit66

18. Baas duurt het nog lang?

oli

19. Warmbloedig

john9999

20. Hoezo 'voor' de camera?


gustav

Wil jij meer weten over het fotograferen van wildlife? Lees dan deze 7 tips. Check deze artikelen als je je het toch liever bij je hond of kat houdt.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/23866-het-leven-van-een-natuurfotograaf-gaat-niet-over-rozen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sony DSC-RX0 - Schokbestendige 4K-camera]]> Sat, 02 Sep 2017 14:06:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Sony lanceert de compacte en zeer robuuste DSC-RX0 action cam voor creatievelingen die een camera zoeken voor gebuik in moeilijke omstandigheden, zoals in de regen of in een zanderige of stoffige omgeving. Hij is overleeft bovendien een val tot 2 meter hoogte. Daarnaast kan de RX0 gebruikt worden tot 10 meter onder water. Met de speciale onderwaterbehuizing kun je er zelfs mee duiken tot 100 meter diep. Het gewicht is 110 gram en de RX0 meet 59 x 40,5 x 29,8mm waardoor je hem altijd mee kunt nemen en op onmogelijke plaatsen neer kunt zetten.

Meerdere RX0's koppelen

Wat de RX0 uniek maakt is de mogelijkheid om meerdere camera's te koppelen om zo vanuit verschillende hoeken opnames te maken. Met de draadloze Sony FA-WRC1M afstandsbediening kun je maximaal vijftien RX0 camera's bedienen en met de PlayMemories Mobile-app stuur je maximaal vijf RX0-modellen draadloos aan. De RX0 heeft een stacked Exmor RS CMOS-sensor met 15,3 megapixels en een vast Zeiss Tessar T* 24mm f/4. groothoekobjectief dat een hoge resolutie levert. Je kunt met de Sony DSC-RX0 zowel RAW- en JPEG-foto's maken als 4K-videobeelden. De camera heeft een elektronische sluiter tot 1/32.000 seconde en maakt continu opnamen tot 16 fps. De RX0 kan ook gebruikt worden voor creatieve video's door o.a. superslowmotion met 1000 frames per seconde.

Sony RX0 prijs en beschikbaarheid

De Sony RX0 is leverbaar vanaf oktober 2017 en gaat ongeveer € 850,00 kosten.
www.Sony.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24914-sony-dsc-rx0---schokbestendige-4k-camera.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Beginnen als professionele fotograaf - Vier essentiële marketingvragen]]> Sat, 02 Sep 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Leonie van der Locht - Huijbers) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Wat is jouw plek in de fotografie markt?

Als je wil beginnen als professionele fotograaf moet je anders zijn dan de rest. Om je te onderscheiden van je concurrenten moet je eerst weten wie je zelf bent en waar je 's ochtends voor opstaat. Vanzelfsprekend hoort daar weer een doelgroep bij die dit bij jou zou willen kopen. Om ervoor te zorgen dat er markt voor je werk is, is het belangrijk dat je weet wat je concurrenten doen en nog belangrijker: hoe jij het anders gaat doen. Dit is namelijk jouw positionering in de markt.

Je kunt je anders positioneren door bijvoorbeeld een specifiekere doelgroep aan te spreken of door een andere combinatie van producten te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld bij de start de combinatie gezocht tussen fotografie, make-up en styling. Uiteraard moet deze combinatie een probleem oplossen bij de klant en niet zorgen voor onduidelijkheid.


©Guy de Nooij


Toen ik 7 jaar geleden begon, ben ik gewoon in het diepe gesprongen zonder al teveel te kijken naar wat mijn concurrenten deden. Eigenlijk doe ik dat nog steeds niet echt, omdat ik meer geloof in eigen kracht. In plaats daarvan heb ik erg goed geluisterd naar mijn klanten en naar mezelf. In de tussentijd merkte ik namelijk dat ik bedrijfs- en reclamefotografie het allerleukste vond. Met name visuele branding vind ik heel tof. Ik stel bedrijven de vragen die nu aan mij gesteld worden om vanuit daar hun verhaal te vertalen naar beeld. Door juist hier de nadruk op te leggen bepaal ik mijn positionering in de markt.

2. Hoe ga je om met andere fotografen en concurrentie?

Natuurlijk zie je om je heen veel andere fotografen. Sommige daarvan zijn in bepaalde opzichten veel beter, of misschien juist weer minder in andere punten. Dan heb je nog fotografen die een hoog bedrag vragen of juist voor bijna niks werken. Zoals eerder besproken moet je daarin je eigen, unieke plek ontdekken. Mijn tip hierin is om vooral te vragen voor je foto's wat ze waard zijn. Dus niet direct beginnen met de hoofdprijs, maar ook zeker niet voor een te lage prijs gaan werken. Op die manier trek je namelijk vooral klanten aan die kiezen op basis van prijs. Zij zullen nooit de waarde van je foto's goed in kunnen schatten. Het is bovendien erg moeilijk om binnen een paar jaar een goed tarief te vragen, als je te laag begint. Laat zien dat je serieus bent en plaats jezelf niet te goedkoop in de markt.

Het maken van een jaarlijks en/of 5 jaarlijks plan is een goede oplossing om je niet uit het veld te laten slaan, zeker in het begin. Als starter moet je nou eenmaal meer moeite doen om aan opdrachten te komen. Doordat je in het begin meer tijd tijd hebt ga je al snel kijken wat je concurrenten doen. Laat je hierdoor echter niet beïnvloeden. Zorg in plaats daarvan dat je je tijd goed besteed en dat je snel een netwerk opbouwt. Dat is in het begin moeilijk en levert niet direct werk op. Niet iedereen heeft namelijk nu op dit moment foto's nodig. Echter, hoe meer mensen je naam kennen, hoe groter de kans is dat zij bij jou uitkomen als ze foto's nodig hebben en dus niet bij die concurrenten.

3. Hoe benader je potentiële klanten?

Bij fotografie geloof ik niet zo in koude acquisitie. Ik geloof dus wel in netwerken en jezelf laten zien op social media. Als je met mensen werkt tijdens je fotografie is je voorkomen en de manier waarop je mensen op hun gemak stelt van groot belang. Het is niet alleen je werk waar je voor gekozen wordt, maar ook hoe prettig men zich bij je voelt. Mond-tot-mond reclame is ook in deze moderne tijd nog steeds de belangrijkste vorm van marketing. Vraag je klanten of zij een referentie voor je willen schrijven die je kunt delen op social media, zoals LinkedIn.

Als je meer enthousiaste klanten hebt en al even bezig bent, dan komen de opdrachten steeds meer vanzelf. Dat komt omdat je klanten je fans worden. Zij vertellen jouw verhaal verder en promoten je bij een mogelijke nieuwe klant.Zelf heb ik een magazine gemaakt dat ik verspreid heb en dat ik naar potentiele klanten stuur als zij een offerte bij mij aanvragen. Op deze manier wil ik mijn (nieuwe) klanten verrassen en tegelijkertijd kennis laten maken met mijn manier van werken. Als je wilt zien hoe ik dat gedaan heb, kun je het magazine bestellen op mijn website.

Ook heb ik geïnvesteerd in een bedrijfsfilmpje, zodat mensen kunnen zien wie ik ben, hoe ik praat en bezig ben met mijn vak. Dat klinkt misschien raar, maar je klant vindt een fotoshoot vaak spannend. Zeker zakelijk! Ze willen zich goed zakelijk presenteren, maar ook niet te stijf en niet te vrouwelijk of mannelijk overkomen etc. Doordat ik mezelf al laat zien op een filmpje wat ze anoniem kunnen bekijken, doe ik hetzelfde als zij moeten gaan doen, voor een camera staan. Ik vind dat zelf ook niet de fijnste plek maar vond het wel belangrijk om dit te doen.

4. Hoe creëer je een uniek imago?

Doordat ik een plan heb voor de langere termijn, heb ik ook een idee van welke kant ik op wil. Dat maakt het (iets) gemakkelijker om keuzes te maken. Als creatief persoon hou ik van alle stijlen. Dat is ook meteen mijn valkuil. Door een plan te hebben, kan ik dingen wegstrepen en een keuze maken die ik vind passen bij mij en mijn imago als bedrijf. Hierbij denk ik vooral aan mijn klanten. Wie is mijn ideale klant, waar houdt die van, wat is belangrijk voor hem, etc. Door de jaren krijg je een heel goed beeld van je klanten en een idee van hoe je ze kunt bedienen. Het is goed dit uit te stralen in alle uitingen, zoals je website, social media berichten en nieuwsbrief. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar daardoor bouw je wel aan jouw imago bij je (mogelijke) klanten.Wat ook heel fijn is, is om eens aan een klant of collega te vragen wat zij denken dat jij doet aan de hand van je verhaal op je website of social media. Zelf word je namelijk blind voor je eigen verhaal. Daardoor kan het zijn dat je dingen te weinig of onduidelijk uitlegt. Hou het simpel, dat werkt vaak beter.

Zorg wel dat het imago dat je creëert past bij jou als persoon. Als je iemand gaat maken die je niet bent, dan word je daar op termijn niet vrolijk van. In de marketing betekent dit dat je imago overeen moet komen met je identiteit. Natuurlijk kan jij als persoon door de jaren heen ook veranderen, zolang je bedrijf daarin meegaat is dat niet erg. Mits het natuurlijk beter bij je (nieuwe) doelgroep aansluit.

Zelf heb ik dit drie jaar geleden ook gedaan. Voor mij was het al heel lang duidelijk dat ik bedrijfs- en reclamefotografie het leukste vond, maar toch kon ik nooit helemaal de knoop door hakken. Waarschijnlijk omdat ik bang was dat ik mijn andere opdrachten mis zou gaan lopen. Echter gebeurde door de keuze iets veel mooiers. Ik kreeg veel meer opdrachten in het bedrijfs- en reclame fotografie wereldje én de andere opdrachten bleven ook gewoon komen. Door meer in een niche te gaan werken, kreeg ik dus alleen maar meer werk.


Tegelijkertijd zorgde dat ervoor dat er op een andere manier gecommuniceerd moest worden, een nieuwe huisstijl, nieuwe pay-off, nieuwe werkwijze etc. Daardoor heb ik nu wel een imago wat bij mij als persoon past, waar ik in geloof en waardoor ik mijn doelgroep aantrek.

Beginnen als professionele fotograaf is vooral... beginnen!

Voor iedereen die twijfelt om te starten als fotograaf, kan ik alleen maar zeggen: Doen! Natuurlijk heb ik in het begin ook maanden gehad dat ik wat minder opdrachten had en dan is het soms wat moeilijker om erop uit te gaan om ze binnen te slepen. Door mijn antwoorden op deze vier marketingvragen hoop ik dat ik je alvast op de goede weg heb kunnen zetten.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24192-beginnen-als-professionele-fotograaf---vier-essentiele-marketingvragen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Simpel uitgelegd: hoe maak je ruisvrije foto's bij weinig licht?]]> Sat, 02 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het is een bekend fenomeen: zodra het wat donkerder wordt, zijn we vaak gedwongen om de gevoeligheid van de sensor (de iso-waarde) omhoog te schroeven. Een hogere gevoeligheid levert echter ook meer ongewenste ruis op. Probeer daarom met onderstaande tips rekening te houden in situaties met weinig licht.


Het bewijs dat je met weinig licht toch nog mooie foto's kunt maken. Bekijk hier onze collectie ' Bij weinig licht'

Statief en sluitertijd

Fotografeer je een statisch onderwerp? Dan is het antwoord simpel: gebruik een statief en kies voor een langere sluitertijd. Wil je een stad in het donker fotograferen vanaf een heuvel of een hoog gebouw? Zet je camera dan vast en kies voor een sluitertijd van bijvoorbeeld 10 of 20 seconden.

Door de sluiter langer open te zetten, laat je meer licht toe in de camera. Als je dan vervolgens de camera stilhoudt en de iso op 100 zet, krijg je een ruisvrije foto met veel details in de schaduwpartijen, die je altijd later weer extra op kunt halen in Lightroom of Photoshop. Geen statief bij de hand? Improviseer: zet je camera bijvoorbeeld op een muurtje (en zet later de horizon weer recht in de nabewerking).


Foto © BikkieBik

Ruis? Een fijne korrel

Fotografeer je een bewegend onderwerp, zoals een band op een podium met weinig maar felgekleurd sfeerlicht? Zorg dan in ieder geval voor een korte sluitertijd om de bewegingen te bevriezen en wees niet te bang voor een 'korrel' in je foto.

Door de iso te verhogen (tot bijvoorbeeld 6400) creëer je weliswaar
ruis, maar daar is prima mee om te gaan, zolang je de schaduwpartijen niet gaat ophalen in Lightroom of Photoshop. Sterker nog: door iets meer iso toe te voegen dan nodig, kun je achteraf de hooglichten terugdringen, waarbij je ruis voorkomt omdat je niet aan de schaduwen hoeft te zitten.

Tip: zet de foto om in zwart-wit, op die manier haal je de gekleurde ruis eruit en wordt de 'korrel' iets aangenamer om naar te kijken.


Foto © GovertKreuk

Lichtsterk objectief

Dit is een belangrijke investering als fotograaf. Zorg voor een lichtsterk objectief, dat wil zeggen: een objectief met een grote diafragmaopening, van bijvoorbeeld F1.8 of zelfs F1.2. Door het objectief helemaal open te zetten, laat je veel meer licht door en kun je de iso-waarde laag houden.

Een van de meest gebruikte objectieven is de 50mm F1.8, die vaak relatief goedkoop is en een fantastische beeldkwaliteit biedt. Lees ook deze 5 redenen waarom elke fotograaf een 50mm F1.8 moet hebben.

Brandpunt

Hoe groter de hoek van het objectief, hoe langer je de sluitertijd kunt zetten bij het maken van een scherpe foto uit de hand. Kom je in veel donkere situaties, dan is het dus handig om een groothoek bij je te hebben (bijvoorbeeld 24mm of zelfs 11mm). Een objectief met optische beeldstabilisatie is ook een plus, hierdoor kun je de sluitertijd vaak nóg een paar stops langer zetten.


Foto © miss_bleu

Combinatie van ruisreductie en verscherping

Als je de foto eenmaal gemaakt hebt met een hogere iso-waarde, dan zijn er nog allerlei manieren om de ruis achteraf te onderdrukken. In Lightroom (of de Camera Raw module in Photoshop) kun je onder het kopje 'Details' de foto verscherpen en de ruis onderdrukken.

Een vuistregel die vaak wordt aangehouden: de Ruisreductie en Verscherpen horen samen de waarde 100 te hebben. Zet je de Verscherping op bijvoorbeeld 80, dan staat de Ruisreductie op 20. Dit zorgt voor een natuurlijk ogende foto, zonder extreme verscherping.


Tip: Het verscherpen van de foto voegt ook een lichte 'korrel' toe. In een foto met al veel ruis wil je niet op alle delen van de foto deze extra korrel toepassen. Houd daarom de alt-knop ingedrukt en beweeg met de slider 'Masker' in het Verscherpen menu om de lijnen zichtbaar te maken die verscherpt worden in de uiteindelijke foto. Door alleen de contrastvolle lijnen zichtbaar te maken, worden alleen die delen verscherpt.

Op zoek naar meer informatie? Lees meer over ruis in fotografie of hoe je de mooiste concertfoto's maakt. Of bekijk ook eens deze belangrijke tips voor nachtfotografie.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24376-simpel-uitgelegd-hoe-maak-je-ruisvrije-foto-s-bij-weinig-licht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De 20 duurste foto's ooit verkocht - Miljoenen dollars per foto!]]> Sat, 02 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

20. Peter Lik "One" (2010) $1,000,000

Dit beeld, wat meer op een impressionistisch schilderij lijkt dan een echte foto, werd genomen van de Androscoggin River in New Hampshire. Er is ooit slechts een print van gemaakt waarna de negatieven zijn vernietigd.

19. Andreas Gursky "Kuwait, Stock Exchange II" (2008) $1,014,354

Duitse fotograaf Andreas Gursky wilde met deze foto (een uit een serie van 6) een beeld geven over onze moderne wereld. Een wereld van ' High-tech industry, international markets, big-time sports, fast-paced tourism, and slick commerce.' Bijzonder genoeg is dit niet eens de duurste foto uit deze serie geweest. Er staan in totaal namelijk 3! foto's uit deze serie in de top 20 van duurste foto's.

18. Thomas Struth "Pantheon, Rome" (1990/1992 Print) $1,049,000

Zoals Thomas Struth zelf zegt: 'Met de hulp van deze beelden, kunnen de kijkers zichzelf in staat stellen beter de verschillende gezichten van de realiteit te begrijpen' ... dus...

17. Edward Weston "Nautilus" (1927) $1,105,000

Zoals veel andere kunstenaars in de 20e en 30e jaren, begon Edward Weston ook te experimenteren met abstracte vormen. De 'Nautilus' is deel van een studie van vorm, schaduw en contrast, gemaakt met de zilvergelatine druk techniek. 'De nautilus schelp is zowel herkenbaar, als onherkenbaar in beeld gebracht. Het zien van het object op zichzelf, dat is essentieel.'

16. Richard Avedon "Dovima with Elephants" (1955) $1,151,976

Dovima, was ooit een van de beroemdste supermodellen in Amerika. Er waren twee foto's van deze shoot, eentje van Dovima in een witte, en eentje in een zwarte jurk. Echter is het negatief van de foto met de witte jurk, vlak na de publicatie van de originele print, op mysterieuze wijze verdwenen. Hierdoor is de originele print dan ook de enige print in zijn bestaan.
15. Richard Prince "Untitled (Cowboy) (1989) $1,248,000

Prince begon het werk van andere fotografen te 'her-fotograferen' in 1975. 'Untitled (Cowboy)' is zo'n 'kopie' van een foto die origineel door Sam Abell is gemaakt voor een sigaretten reclame. Mede doordat deze foto een bijna exacte kopie was van het origineel, was dit de eerste foto ooit die meer dan 1 miljoen opleverde.

14. Alfred Stieglitz "Georgia O'Keeffe Nude" (1919) $1,360,000

Deze foto is een van de meer dan driehonderd foto's van de schilder Georgia O'keeffe, Stieglitz's vrouw.

13. Alfred Stieglitz "Georgia O'Keeffe (Hands)" (1919) $1,470,000

Nog een van de driehonderd foto's van de schilder Georgia O'keeffe, Stieglitz's vrouw.

12. Edward Weston "Nude" (1925) $1,600,000

Na jaren in een studio in California gewerkt te hebben, verhuisde Weston naar mexio waar hij met fotografie begon te experimenteren. Deze foto komt uit een serie van naaktstudies van zijn partner Tina Modotti, gemaakt met een techniek die gebruik maakt van zilvergelatine.

11. Dmitry Medvedev "Tobolsk Kremlin" (2009) $1,750,000

Een van de weinige foto's op deze lijst die is verkocht in een privé veiling. Deze foto werd 'legaal' uit de lucht gemaakt van het witte Kremlin in Tobolsk. (Belangrijke Russische gebouwen mogen vaak niet zomaar worden gefotografeerd vanuit de lucht)

10. Unknown "Billy The Kid (Fort Sumner, New Mexico)" (1879-80) $2,300,000

De enige geverifieerde foto van de ondertussen wereldberoemde Billy the Kid. Gemaakt met een speciale techniek waarbij gebruik werk gemaakt van tin.

9. Andreas Gursky "Chicago Board of Trade" (1997) $2,355,597

De tweede foto uit de serie van de van 6, van Duitse fotograaf Andreas Gursky, zoals eerder besproken bij nummer 19.

8. Cindy Sherman "Untitled #153" (1985) $2,700,000

Sherman maakte vooral zelfportretten. Ze staat bekend om het feit dat ze haar werk liever geen namen geeft, om zo de interpretatie van haar werk aan de kijker over te laten.

7. Edward Steichen "The Pond-Moonlight" (1904) $2,928,000

Een van de nog maar 3 bestaande foto's van een meer, gemaakt door Edward Steinchen. Terwijl deze foto gekleurd lijkt, werden de eerste processen of gekleurde foto's te maken pas enkele jaren later uitgevonden. Steichen maakte de impressie van kleur door lichtgevoelige gums op het papier te 'stapelen'. (De enige twee andere nog bestaande foto's van dit meer behoren momenteel tot een museum.)

6. Andreas Gursky "Chicago Board of Trade III" (1997) $3,298,755

De derde en duurste foto uit de serie van de duiste fotograaf Andreas Gursky, eerder besproken bij nummer 19 en 9.

5. Andreas Gursky "99 Cent II Diptychon" (2001) $3,346,456

Als een van de eerste foto's die voor een recordbedrag werd geveild (de duurst voor deze tijd werd net over de 1 miljoen verkocht), zorgde dit tweedelige werk voor enorme controversie. Het beeld is in de computer bewerkt om het perspectief te verkleinen.

4. Jeff Wall "Dead Troops Talk" (1992) $3,666,500

Wall is een fotograaf die bekend stond om zijn waarheidsgetrouwe scenes. 'Dead Troops' is een montage uit 1992, gebaseerd op de aanval van de Red Army patrol, bij Moqor, Afghanistan, in de winter van 1986.

3. Cindy Sherman "Untitled #96" (1981) $3,890,500

Nog een portret van Sherman. In de veiling presentatie zij ze over deze foto: 'Wie is dit meisje? Denkt ze aan haar ware liefde, of het slachtoffer van een mislukte liefdesaffaire?'

2. Andreas Gursky "Rhein II" (1999) $4,338,500

Gursky haalde met photoshop alle elementen uit deze foto die hij storend vond. Zo haalde hij alles van mensen tot hele fabrieken uit deze foto. Gursky: 'Een fictieve constructie was nodig om een accuraat beeld van een moderne rivier te brengen.'

1. Peter Lik "Phantom" (1999) $6,500,000

De duurste foto ooit verkocht komt van de australishce fotograaf Peter Lik en brak op 9 December 2014 het oude record met meer dan 2 miljoen, van bijna 4,5 naar $6.5 miljoen dollar. 'Phantom' werd in een ondergrondse grot Arizona's Antelope Canyon gemaakt.

Link: ' Het doel van mijn foto's is om de kracht van de natuur vast te leggen, en het op zo'n manier aan de mensen te kunnen tonen, dat ze zich verbonden gaan voelen met het beeld.'

Blijkbaar is dit goed gelukt, want iemand vond het zo mooi dat hij er $6.5 miljoen dollar voor over had.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24124-de-20-duurste-foto-s-ooit-verkocht---miljoenen-dollars-per-foto.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Olympus OM-D E-M10 Mark III Hands on - Succesformule verder ontwikkeld]]> Sat, 02 Sep 2017 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Om eventuele twijfel meteen weg te nemen: dit is geen speelgoedcamera. Ondanks zijn compacte uiterlijk is de Olympus OM-D E-M10 Mark III een zorgvuldig afgewerkte camera die uitstekend in de hand ligt. "De E-M10 Mark III heeft een heerlijke balans tussen ergonomie, formaat en vorm", aldus Gordon. "Er zit geen overbodige centimeter en gram op de body, maar tegelijkertijd heb je wel een 'echte' camera in je handen. Ook ligt hij erg natuurlijk in de hand, zelfs als je handen wat groter zijn dan gemiddeld."

Voor straatfotografen als Gordon is een onopvallende, discrete camera bovendien erg handig om mee op pad te nemen. "Naast het draagcomfort helpt de kleine body om onopvallend te werken op straat. Voorbijgangers zijn vrijwel niet door de camera geïntimideerd, zeker in vergelijking met een spiegelreflexcamera of zelfs een grotere systeemcamera. Het is een camera waarvan je vergeet dat je hem bij je draagt, heerlijk om elke dag mee te nemen op straat."

Tijdens concerten is de kleine EM-10 Mark III in zijn element.
1/200 sec
f/1.8
ISO2000
Olympus 17mm f/1.8

Wolf in schaapskleren

Naast het praktische nut van de kleine omvang is de E-M10 Mark III een echte wolf in schaapskleren. Onder de motorkap schuilt namelijk een grote 16-megapixel Micro Four Thirds-sensor, de nieuwe TruePic VIII-beeldprocessor en een geavanceerd autofocussysteem met 121 scherpstelpunten. Tot slot is de camera voorzien van het indrukwekkende vijf-assige stabilisatiesysteem waar Olympus om bekend staat. Omdat de stabilisatie zich op de sensor bevindt, maakt het niet uit welk objectief je gebruikt. Zowel foto's als video's worden gestabiliseerd. Zo kun je fotograferen bij weinig licht en filmen vanuit de hand, zonder dat het beeld schokkerig wordt.

Dankzij de krachtige vijf-assige beeldstabilisatie is deze foto prachtig scherp, kon de iso laag blijven en ruis onderdrukt worden.
1/25 sec
f/1.8
ISO1000
Olympus 17mm f/1.8


Ook Gordon is onder de indruk van de techniek achter de camera. "De snelheid van de camera valt echt op, ook bij het gebruik van live view, wat voor de meeste camera's vrij veel moeite kost. De ijzersterke combinatie van processor, sensor en beeldstabilisatie zorgt ervoor dat er bij langere sluitertijden ook nog vanuit de hand geweldig valt te fotograferen", vertelt hij enthousiast. "Ook is de autofocus razendsnel en zit hij er zelden naast. Ik fotografeer regelmatig in slechte lichtomstandigheden en kijkend naar de resultaten denk ik dat deze voor zich spreken. Als ik weer eens een ouder model beet heb, merk ik het verschil pas echt. De snelheid en precisie waarmee ik nu mijn werk kan maken is heerlijk."

Werp een blik op de testfoto's die Gordon maakte en laat je inspireren door de vele mogelijkheden die de E-M10 Mark III biedt. Als nachtdier moet hij het vaak doen met weinig tot geen licht, een flinke uitdaging. Zijn sfeervolle foto's van donkere straten en warme kroegen maakt hij vanuit de hand en hier zien we de toegevoegde waarde van de vijf-assige beeldstabilisatie: zonder deze techniek zou veel van zijn werk simpelweg mislukken. Het alternatief, fotograferen met flits, is eigenlijk geen optie. De sfeer zou ermee verloren gaan. Daarnaast zou een statief uitkomst kunnen bieden, maar alleen in foto's zonder bewegende onderwerpen. Bovendien gaan de meeste straatfotografen het liefst met zo min mogelijk apparatuur op jacht naar hun platen. Het extra gewicht en de tijd die het kost om een statief op te zetten kunnen ervoor zorgen dat je nét dat speciale moment mist.

Het eveneens compacte Olympus 17mm f/1.8-objectief is een geweldige match voor de E-M10 Mark III.
1/30 sec
f/1.8
ISO200
Olympus 17mm f/1.8

Eindelijk filmen in 4K

Toen Olympus haar nieuwe vlaggenschip, de OM-D E-M1 Mark II, introduceerde, haalden videomakers opgelucht adem. Eindelijk een 4K-filmfunctie! Helaas is zo'n topmodel met bijbehorend prijskaartje niet voor iedereen weggelegd, dus moesten de amateurfotografen het nog doen met 'slechts' Full HD. Met de E-M10 Mark II maakt Olympus hier een einde aan: ook deze camera kan video's maken in de hoge 4K-resolutie. Gordon heeft deze functie niet uitgebreid getest, want hij is van huis uit immers fotograaf. Toch kon hij het natuurlijk niet laten om er even mee te spelen: "Het viel me absoluut niet tegen", vertelt hij. "Door het verbluffende stabilisatiesysteem lijkt een shot vanuit de hand, gemaakt op een skateboard, op een 'dolly'-shot, oftewel een statief op wielen."

Daarnaast vertelt Gordon dat handige filmfuncties zoals focus peaking, waarmee je op het scherm ziet wat scherp is door middel van gekleurde lijnen, ook erg bruikbaar zijn voor fotografie. "Ik werk veel op straat en dan stel ik meestal handmatig scherp. Focus peaking is in die gevallen een prettige toevoeging om snel strakke scherpte te bepalen."

Stedelijke landschappen vormen een uitstekende uitdaging voor de E-M10 Mark III
1/320 sec
f/5.0
ISO2000
Olympus 17mm f/1.8

Feilloze verbinding met smartphones

Zoals we gewend zijn van Olympus en andere camerafabrikanten, is er steeds meer aandacht voor de verbinding tussen camera en smartphone. Het is namelijk erg prettig als je gemaakte foto's snel kunt publiceren op Facebook of kunt doorsturen naar je vrienden via WhatsApp. Ook tover je op deze manier je smartphone om tot draadloze afstandsbediening. De ene fabrikant is beter in het maken van die software dan de andere. Soms krijg je te maken met omslachtige koppelingen, wegvallende verbindingen of vervelende vertragingen tussen de opdrachten die je geeft en wanneer de camera ze doorvoert.

De Olympus E-M10 Mark III geeft echter het goede voorbeeld. Gordon was in zijn nopjes met de samenwerking tussen zijn smartphone en de camera: "Het werkt fantastisch. De vertraging is minimaal en de mogelijkheid om via de telefoon de camera te bedienen geeft een wereld van mogelijkheden. Denk aan fotograferen op straat of in de studio, maar ook aan een snelle plaat met je vrienden."

Met zijn onopvallende uiterlijk is de E-M10 Mark III bij uitstek geschikt voor straatfotografie.
1/500 sec
f/9.0
ISO2000
Olympus 17mm f/1.8

Klein veelzijdig pakketje

Na de testperiode is straatfotograaf Gordon behoorlijk onder de indruk van de kleine E-M10 Mark III. De discrete camera levert puike prestaties, zowel op het gebied van beeldkwaliteit als gebruiksgemak en ergonomie. "Je krijgt ontzettend veel camera in een klein pakketje voor een zachte prijs. Met het 14-42mm f/3.5-5.6 kitobjectief heb je een veelzijdige camera in handen; combineer hem met de 17mm f/1.8 en je bent klaar om straatfotografie in te duiken."

Met de discrete E-M10 Mark III kun je vliegensvlug je favoriete moment vastleggen.
1/800 sec
f/10
ISO400
Olympus 17mm f/1.8

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24911-olympus-om-d-e-m10-mark-iii-hands-on---succesformule-verder-ontwikkeld.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Foto inspiratie nodig? - Hier zijn 10 leuke fotoprojecten voor komend weekend!]]> Fri, 01 Sep 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Elke van der Honing) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Herhaling, herhaling, herhaling, her...

Een leuk project om jezelf dit weekend mee bezig te houden is dat je alleen nog maar naar herhaling zoekt. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn dingen met herhalende patronen, texturen of structuren zijn. Enkel foto's maken waaruit herhaling blijkt, bijvoorbeeld de onderstaande foto met mutsen. Of kies een bepaald onderwerp om foto's van te maken en creëer zo een serie.

Sanderyoho

2. Pet Eyes View

Heb je een huisdier thuis? Verplaats je dan eens in hun pootjes en fotografeer je huis vanuit hun ogen. Heb je een kat? Probeer eens van alles te fotograferen vanuit het kikker perspectief oftewel vanaf de grond. Een goudvis? Gebruik eens een fisheye lens of maak dit effect door bewerking in de computer. Een vogel of hamster in een kooitje? Neem een groothoek lens en fotografeer je kamer door de tralies, of gebruik die hamsterbal eens voor je lens alsof je er zelf in zit! Zo ben je een hele dag bezig en geef je een grappig effect aan je foto's.

Henriethaan

3. After Dark

Foto inspiratie nodig? Fotografeer dezelfde dingen nog eens... maar in het donker! Veel mensen fotograferen alleen maar met daglicht. Misschien omdat het veilig is of omdat je niet weet hoe je in het donker te werk zou moeten gaan. Verdiep je eens in de nachtfotografie en ga s'avonds in het donker op pad. Daag jezelf uit! Begin anders met het blauwe uurtje, waarin de zon wegzakt en de lucht langzaam donkerder wordt. Of bekijk in dit artikel eens wat andere leuke locaties voor in het donker!

Wil je wel graag fotograferen in het donker maar weet je niet zo goed hoe? Bekijk dan eens dit artikel met tips over nachtfotografie!


Colourbex

4. Nabewerking

Geen inspiratie voor nieuwe foto's? Gebruik dan je oude! Zoek tutorials op Youtube, zoom.nl, of een andere site en ga ermee aan de slag. Bewerk je oude foto's tot iets moois, of ga gewoon eens los in Photoshop zonder een bepaald doel. Ga iets doen wat je zelf nog nooit hebt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld het omzetten van een foto naar infrarood zijn, een bepaalde bewerking van een portret of gooi eens een apart filter over je foto's.

H8nnes

5. Dagje uit

Kijk eens in de zoom.nl agenda of zoek eens wat rond op internet en ga eens ouderwets een dagje uit! Is er een bepaald evenement dicht in jouw buurt? Ga er dan gewoon eens kijken. Of het je interesse heeft of niet. Wie weet kom je iets unieks tegen wat je anders nog nooit had gefotografeerd. Of bezoek eens als ware toerist in eigen land een stad of een dierentuin! Maak er een gezellige dag van en neem je camera mee om het dagje uit vast te leggen. Dit kan leuke en mooie foto's opleveren, en zelfs al maak je niet die ene 'wauw' foto, zo heb je altijd nog een leuke herinnering van de dag!

JaapKoole

6. Kies een kleur

Kies een kleur uit waarvan jij denkt: Daar kan ik wat mee dit weekend. En focus en fotografeer ook niets anders, tenzij die kleur het grootste deel van de foto uitmaakt. Zoek om je heen naar de uitgekozen kleur en maak er een serie van. Dit kan binnenshuis, maar ook wanneer je op pad gaat!
Door deze opdracht aan jezelf op te leggen, dwing je jezelf te zoeken naar een bepaald onderwerp en te kijken waar je normaal gesproken misschien niet naar zou kijken, of foto's te maken op een totaal onalledaagse manier om de juiste kleur in je foto te behouden.

willemdewolf

7. Verken jouw straat en/of buren

De straat waarin je woont is natuurlijk vanzelfsprekend. Je ziet het elke dag. Misschien is het wel een nieuwbouwwijk met weinig bijzondere kenmerken, of is het juist een oude straat met elke meter iets nieuws. Maak het eens jouw uitdaging om jouw straat in een ander daglicht te zetten. Leg je buren vast of probeer de architectuur van de huizen vast te leggen, verzin iets waardoor jij even anders naar de straat moet kijken dan wanneer je er doorheen naar huis fietst.

GerardBemelmans

8. Sportclub

Doe jij of misschien je kinderen aan een bepaalde sport?
Neem je camera eens mee en leg dit op een professionele manier vast! Sportfotografie kan een hele uitdaging zijn, omdat er veel beweging bij komt kijken. Gebruik hiervoor dus een snelle sluitertijd. Je kunt het idee ook omdraaien en alle toeschouwers vastleggen!

Mamu1979

9. Een dag in het leven van

Kies iemand uit, misschien een dierbare, misschien een vreemde, die jij de hele dag gaat volgen en fotograferen. (Wel even van tevoren vragen of ze het erg vinden natuurlijk) Dit kan iemand zijn die juist dicht bij je staat en waarvan je bewust kiest zijn leven vast te leggen, maar je kunt ook vragen of je een onbekender iemand eens een dag mag volgen. Bijvoorbeeld omdat diegene een bepaald beroep uitoefent wat je interessant lijkt. Mocht je niet zo van mensen houden, dan mag het natuurlijk ook altijd je huisdier zijn. (Want waar gaat je kat eigenlijk elke middag naar toe als je hem naar buiten laat?)

Huubkeulers

10. Markt

Deze laatste tip lijkt misschien een beetje op tip 5. Dagje uit. Maar de markt is een plek die elke seconde anders is, een plek van hectische drukte, mensen komen er met een doel of struinen langs de kraampjes, eten wat tussendoor en er komt jong en oud publiek. De markt is de perfecte gelegenheid om eens te oefenen met bijvoorbeeld straatfotografie. Fotografeer de mensen achter de kraam en mensen voor de kraampjes. De kramen zelf, of wat er op de kramen verkocht word. Er gebeurd zoveel, dat je soms als fotograaf niet weet hoe snel je foto's moet maken. Maar probeer dit allemaal wel zo ongemerkt mogelijk te doen, want als mensen door hebben dat ze worden gefotografeerd gaan ze zich meteen anders gedragen. Uitdaging!

Elianne92

Zoek iets uit wat voor jou te realiseren is en wat je interesseert. Succes!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24298-foto-inspiratie-nodig---hier-zijn-10-leuke-fotoprojecten-voor-komend-weekend.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Autofocus of handmatig scherpstellen - Welke kun je beter gebruiken?]]> Fri, 01 Sep 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Toine Westen) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Je oog past zich razendsnel aan. Wanneer je opkijkt vanuit je boek naar het vogeltje in de tuin, zie je ze direct scherp. Mensen zijn hierdoor gewend om de onderwerpen waarnaar we kijken altijd scherp te zien. Daarom zoekt je oog ook automatisch naar de scherpe delen in een foto. Aan de ene kant kun je daar dankbaar gebruik van maken door slechts een klein deel van de foto scherp te stellen en daar de aandacht van de kijker heen te trekken. Aan de andere kant kan het je ook straffen, want is het onderwerp onscherp, dan wordt de foto vaak als "niet goed" beschouwd.

De twee belangrijkste oorzaken van onscherpe foto's zijn:
1. scherpstellen op het verkeerde punt
2. beweging (van de camera of het onderwerp)

Wanneer je fotografeert in de vol-automatische stand van je camera, dan zal je camera beslissen op welk gebied in het beeld wordt scherpgesteld. Vaak gaat dit goed, maar het gebeurt ook regelmatig dat je camera op iets anders scherpstelt dan dat jij had bedoeld.

Dat levert dan bijvoorbeeld de linker foto op in plaats van de rechter...

Alle instellingen zijn in deze beide foto's zijn gelijk, behalve het scherpstelpunt.

Wil jij liever zelf bepalen waar in de foto wordt scherpgesteld? Dan is het aan te raden om de camera te gebruiken in de semi-automatische stand of helemaal handmatig in te stellen. In beide gevallen heb je dan voor het scherpstellen de keuze tussen autofocus en handmatig scherpstellen.

Autofocus

Wanneer je gebruik maakt van de autofocus, dan zie je door je zoeker een aantal puntjes: de scherpstelpunten, of focuspunten genoemd. Het aantal scherpstelpunten dat je ziet varieert tussen verschillende merken en modellen (en kan liggen tussen enkele tot enkele tientallen).


Links 5 scherpstelpunten in de Nikon D70s, rechts 51 punten in de Nikon D800.

Als je de ontspanknop half indrukt, dan licht het actieve scherpstelpunt op. Meestal is dit automatisch het middelste punt, maar vaak is dat niet waar het onderwerp zich in je beeld bevindt. Je hebt nu twee opties:

1. Je kiest een van de andere scherpstelpunten, die wel over je onderwerp heen valt. Je kunt het actieve scherpstelpunt verplaatsen met de cursor achterop je camera of een van de wieltjes (zie de gebruikshandleiding van je eigen camera welke voor jou camera geld).

2. Je laat het middelste scherpstelpunt actief en verplaatst je camera op zo'n manier dat dit punt over je onderwerp heen valt. Nu druk je de ontspanknop half in om scherp te stellen, beweegt terug naar je gekozen compositie (terwijl je de ontspanknop half ingedrukt houdt) en drukt nu door om de foto te maken.

De tweede optie heeft als bijkomend voordeel dat het middelste scherpstelpunt meestal het gevoeligste is. De autofocus zal op dit punt vaak beter presteren in moeilijke omstandigheden (bijvoorbeeld bij weinig licht), dan op de andere punten.

Tip: Probeer uit welke methode jij het prettigste vindt werken. Oefen het scherpstellen goed, zodat je het helemaal onder de knie hebt als het moment zich voordoet waarop je die supermooie foto wilt maken.

In een foto als deze kun je op tientallen dingen scherpstellen. Probeer in zo'n situatie eens wat verschillende dingen uit.

De autofocus standen

Daarnaast kun je kiezen uit verschillende standen voor enkelvoudige of continue autofocus (AF) op het onderwerp:

1. AF-S (Nikon) / One shot (Canon): enkelvoudige AF op een (stilstaand) onderwerp. Na half indrukken van de ontspanknop stelt de camera eenmalig scherp en blijft hij op dit punt scherpgesteld, ook als het onderwerp beweegt.

2. AF-C (Nikon) / AI servo (Canon): continue AF op een (bewegend) onderwerp. Na half indrukken van de ontspanknop blijft de camera scherpstellen op het onderwerp, waarop het gestart is (zolang dit zich onder de beschikbare scherpstelpunten blijft bevinden).

3. AF-A (Nikon) / AI focus (Canon): de camera kiest automatisch welke van bovenstaande AF standen van toepassing is. Na half indrukken van de ontspanknop start de camera met enkelvoudige AF; als het onderwerp beweegt, gaat de camera over op continue AF en de AF wordt weer vastgezet als het onderwerp stil staat.

De autofocus is in veel situaties een fantastisch hulpmiddel, maar niet altijd. Bijvoorbeeld wanneer er weinig of geen contrast is tussen het onderwerp en de achtergrond. Of wanneer je onderwerp zich achter een voorgrond bevindt (bijvoorbeeld een hert dat tussen het struikgewas loopt). In zulke gevallen kun je beter handmatig scherpstellen.

Handmatig scherpstellen

Voordat je begint met handmatig scherpstellen, is het belangrijk dat je je camera en objectief (wanneer mogelijk) beiden op M (manual focus) zet. Op die manier voorkom je schade aan een van de twee.

Het principe van handmatig scherpstellen is heel simpel. Je draait aan de scherpstelring, totdat het beeld in de zoeker scherp wordt weergegeven. In de praktijk blijkt dit soms toch lastiger dan het klinkt. En mijn belangrijkste tip is daarom: oefen handmatig scherpstellen vaak en in verschillende situaties.

Het zou toch zonde zijn als zich een prachtig fotomoment voordoet, waarin de autofocus het niet doet en je niet goed weet hoe je handmatig moet scherpstellen?

Handmatig scherpstellen wordt vaak toegepast bij macro- en landschapsfotografie. Op die manier heb je als fotograaf de grootste invloed op het exacte scherpstelpunt in je foto. Gebruik je hierbij een statief (iets dat ik je zeker zou aanraden!)? Dan heb ik nog twee tips voor je:

1. Maak (als je camera dat kan) gebruik van live view tijdens het scherpstellen. Hiermee kun je inzoomen op je beeld zonder daadwerkelijk de zoom te gebruiken, waardoor je veel beter ziet of je goed hebt scherpgesteld dan door de zoeker.

De pijlen geven aan waarop is scherpgesteld; links ingezoomd in live view en rechts in de uiteindelijke foto.

2. Zet je beeldstabilisatie uit, wanneer je vanaf een statief fotografeert.

Sommige objectieven en camera body's maken gebruik van beeldstabilisatie om scherpere foto's te kunnen maken. Deze functie werkt heel goed om bewegingsonscherpte te voorkomen wanneer je uit de hand fotografeert. Maar fotografeer je vanaf een statief, dan kan het juist tegen je werken met onscherpe foto's als resultaat!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/23381-autofocus-of-handmatig-scherpstellen---welke-kun-je-beter-gebruiken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Simpel uitgelegd: Waarom en hoe gebruik je back button focus?]]> Thu, 31 Aug 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Maak je op de standaardmanier een foto, dan druk je eerst de ontspanknop half in om scherp te stellen. Daarna druk je hem helemaal in om de foto te maken. Voor veel mensen is dit een prima combinatie, maar door deze twee handelingen te scheiden in: een knop achterop de camera om scherp te stellen, en een knop op de camera om af te drukken, kun je veel sneller manoeuvreren.

Waarom gebruik je back button focus

Het eerste belangrijke voordeel: je hoeft niet bij elke verandering van een instelling opnieuw scherp te stellen. Verander je bijvoorbeeld de sluitertijd of iso-waarde tussen de foto's door en verandert er niks aan je positie ten opzichte van het onderwerp, dan hoef je ook niet verplicht opnieuw scherp te stellen.

Dit helpt bijvoorbeeld als je wilt herkaderen na het scherpstellen. Je stelt scherp op een punt, kadert je camera zoals je de compositie wilt hebben en maakt de foto. Wil je daarna nog eenzelfde foto maken met een iets hogere ISO-waarde? Dan druk je gewoon de sluiter in en hoef je niet opnieuw scherp te stellen. Handig!

Let op: Als je de diafragma-waarde aanpast verandert er iets in de scherptediepte van de foto en is het vaak wel beter om toch nog even opnieuw scherp te stellen.

Daarnaast heeft back button focus in sommige camera's invloed op het wisselen tussen 'Continuous AF' en 'Single AF'. Als je een zelf aangewezen knop op de achterzijde van de camera gebruikt om scherp te stellen, dan kun je die gebruiken om razendsnel te wisselen van scherpstijlmodus. In sommige camera's kun je bijvoorbeeld standaard instellen op 'Continuous AF' (bij Canon 'AI Servo', bij Nikon 'AF-C'). Druk je die knop in, dan stelt hij continu scherp en volgt de camera een bewegend onderwerp. Druk je hem kort in, dan stelt hij echter eenmalig scherp terwijl je hem inhoudt (single AF). Op die manier kun je veel sneller wisselen tussen Continuous AF en Single AF - iets wat je anders apart moet instellen in het menu van de camera. Dit voordeel klinkt niet heel belangrijk, maar het kan net de tijd schelen die je nodig hebt om te blijven fotograferen; je hoeft niet een menu in te duiken om de AF-modus te veranderen als een onderwerp plotseling beweegt.

In de onderstaande video laat fotograaf Tony Northrup dit voordeel in de praktijk zien:Tot slot levert back button focus je ook nog eens iets meer accu op. Scherpstellen kost namelijk stroom, en als dit niet de hele tijd opnieuw moet tussen de foto's door, bespaar je simpelweg een beetje accu. Zeker bij bijvoorbeeld de Sony A7 camera's is dit een handige bijkomstigheid.

Hoe stel je back button focus in?

Het instellen van back button focus verschilt enorm per camera. In Canon camera's vind je de optie vaak onder het Custom Functions menu (C.Fn). Daarin kun je kiezen voor de Shutter/AE lock button en vervolgens de optie AE lock/AF selecteren (hoe dit precies wordt aangegeven kan verschillen per camera).

Op Nikon camera's kun je dit instellen via het Custom Setting Menu (het pennetje). Je selecteert dan 'controls' en dan de 'Assign AE/AF-L'-knop. Hier kies je bij Press voor AF-On. Ook hier kan het per Nikon camera verschillen.

Als je precies wilt weten hoe je back button focus bij jouw camera instelt, kun je het beste even Googelen. Typ je cameratype in met 'back button focus' erachter, de kans is dan groot dat je meteen op een website komt waar je de instructies kunt lezen.

Even wennen

Als je voor het eerst de back button focus instelt is het even wennen, maar het komt je foto's uiteindelijk ten goede. Zo kun je bewuster met autofocus omgaan en ben je niet verplicht per foto scherp te stellen. Heb jij ervaring met back button focus? Laat het ons weten in de comments!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24345-simpel-uitgelegd-waarom-en-hoe-gebruik-je-back-button-focus.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[4K in stijlverpakking - Olympus OM-D E-M10 Mark III ]]> Thu, 31 Aug 2017 11:35:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321De nieuwe Olympus OM-D E-M10 Mark III is op punten verbeterd ten opzichte van de Mk II zonder daarbij aan optische aantrekkelijkheid in te boeten. De camera behoudt de 16 megapixel cmos-sensor en de 5-assige beeldstabilisatie van de mk II, maar heeft wel een nieuwe Truepic VIII beeldprocessor gekregen die de mogelijkheid biedt om 4K te filmen. Darnaast zijn de bedieningsknoppen onder handen genomen qua ergonomie. Starters kunnen met de nieuwe OM-D bovendien beter hun weg vinden omdat het iAuto-programma is aangepast met intelligente onderwerps- en scène-herkenning.

Autofocus, opnamesnelheid en shortcuts

Behalve de genoemde zaken is ook autofocus op de schop genomen. Er zijn nu 121 contrastdetectie-scherpstelpunten aanwezig over vrijwel de gehele sensor. Met behulp van het touchscreen achterop kun je dus nog preciezer je scherpstelling bepalen: tikken en scherp! Daarbij is ook de tracking-functie verbeterd voor snelle actie in combinatie met de continue opnamesnelheid van 8,6 bps. Uiteraard is er wifi aanwezig om samen met de Olympus-app snel je beelden te kunnen delen met de wereld. Alles bij elkaar betekent dit dat Olympus nu nog meer technologie in een stijlvolle verpakking biedt dan al aanwezig was in zijn voorganger.

Prijs en beschikbaarheid

De Olympus OM-D E-M10 Mark III wordt leverbaar vanaf midden september in zilver en zwart en zal als body € 649,99 gaan kosten. Als kit inclusief 14-42mm is de prijs € 799,99.
www.olympus.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24912-4k-in-stijlverpakking---olympus-om-d-e-m10-mark-iii.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tilt & Shift - Canon TS-E 50mm, 90mm en 135mm ]]> Wed, 30 Aug 2017 11:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe tilt & shift-objectieven verschillen van de 17mm en de 24mm TS-E door hun macromogelijkheden. Dankzij de brandpunten van standaard tot matig tele en de kortste instelafstand van 27 cm (TS-E 50mm), 39 cm (TS-E 90mm) en 48 cm (TS-E 135mm) kun je met deze objectieven tot een afbeeldingsmaatstaf van 1:2 gaan, wat ongekende mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld profuctfotografie en portretwerk. De 50mm is volgens Canon ook geschikt voor landschaps- en architectuurfotografie.

Kantelen, schuiven en draaien

De 50mm heeft 8,5 graden kantelbereik en een verschuivingsmogelijkheid van 12mm, de 90mm en 135mm kunnen 10 graden kantelen en 12mm verschuiven. Alledrie kunnen ze bovendien 90 graden draaien in twee richtingen. Daarmee kun je praktisch elk perspectief corrigeren of juist een minimale scherptediepte realiseren.

Het optisch ontwerp zorgt er volgens het persbericht voor dat de objectieven van hoek tot hoek scherp zijn. Met name de asferische lenselementen in het ontwerp zijn hiervoor verantwoordelijk. UD-elementen beperken de lichtbreking en zorgen samen met de geoptimaliseerde lenscoatings voor een superieure kleurbalans. Tegelijkertijd minimaliseert de coating de kans op overstraling en daarmee beïnvloeding van de beeldkwaliteit.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon TS-E 50mm f/2.8 TS-E 90mm f/2.8 en de TS-E 135mm f/4 kosten per stuk € 2589,99 en zijn leverbaar vanaf november.
www.canon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24910-tilt---shift---canon-ts-e-50mm--90mm-en-135mm.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Perfecte portretten! - Canon EF 85mm f/1.4L IS USM ]]> Wed, 30 Aug 2017 10:59:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De EF 85mm f/1.4 L IS USM past qua lichtsterkte keurig tussen de twee andere portrettele's in het Canon assortiment, maar prijstechnisch schuurt hij dicht tegen de f/1.2 aan. Ook het gewicht ontloopt de f/1.2 niet veel: 960 tegenover 1040 gram. Je zou kunnen stellen dat de f/1.4 dus een concurrent in eigen huis is, maar toch zit er een wezenlijk verschil tussen beide stukken glas.

Diafragma en stabilisatie

De EF 85mm f/1.4 is uitgerust met een elektromagnetisch diafragma met negen lamellen voor grote precisie en een mooie achtergrondonscherpte. Daarnaast zorgt de 4-stops beeldstabilisatie voor een stabiel beeld, ook bij lange sluitertijden in de kerk. Canon geeft aan dat de combinatie van beeldstabilisatie en een groot diafragma de EF 85mm f/1.4 ook perfect geschikt maakt voor gebruik door videografen. In die stabi zit hem het grote verschil met de 85mm f/1.2, die heeft namelijk geen stabilisator aan boord. Volgens Canon werd het objectief ontworpen op basis van feedback van fotografen om flatterende huidtinten en schitterende perspectieven op te leveren bij portret- en trouwfotografie. Het lensontwerp is daarom geheel nieuw en omvat 14 lenselementen in 10 groepen, inclusief L-glas om chromatische aberratie te corrigeren. De Air Sphere Coating (ASC) technologie elimineert overstraling en reflectie. De 85mm is stofdicht en spatwaterbestendig.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EF 85mm f/1.4L IS USM kost € 1629,29 en is leverbaar vanaf november.
www.canon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24909-perfecte-portretten---canon-ef-85mm-f-1-4l-is-usm.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Be connected! - Canon EOS M100 ]]> Wed, 30 Aug 2017 10:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Waar de EOS M6 dit voorjaar mikte op high-end gebruikers, ziet Canon voor de EOS M100 een doelgroep in vloggers, vakantievierders en gelegenheidsfotografen die tot nu toe vooral een compact gebruikten. Het persbericht meldt: "Wanneer je vlogt of een selfie maakt [...] die je absoluut moet delen, dan zijn het handige variangle scherm en de Selfie-modus van de EOS M100 ideaal om direct de eerste keer een perfect resultaat te behalen. In de Smooth Skin modus heb je keuze uit vijf verschillende niveaus voor die extra uitstraling die je foto's de perfecte beleving geven." Altijd de perfecte selfies dus, wat wil je nog meer?

Creatieve opties

De EOS M100 heeft echter wel degelijk ook creatieve opties voor mensen die meer willen dan snapshots knippen. Het touchscreen en de creatieve filters maken het werken met de EOS M100 gemakkelijk en dankzij de on-screen toelichtingen leer je heel snel wat je moet doen om goede opnamen (Canon: met een professionele look) te maken. Een echte allround fotomachine voor van alles en nog wat, maar ook geschikt voor de lichtgewicht werkende hobbyfotograaf. De techspecs even op een rijtje: 24 megapixels, sluitertijden van 30 sec. tot 1/4.000 sec., dual pixels cmos AF-systeem met 49 AF-punten en ISO 100-25.600. Bovendien kun je er HD mee filmen in 1920x 1080 pixels.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EOS M100 kost € 479,00 als body en is leverbaar vanaf oktober in grijs of zwart. Je personaliseert de camera met een van de negen cameratassen in hippe kleuren.
www.canon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24908-be-connected---canon-eos-m100.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Felle zon? Hier 5 tips voor fotograferen bij hard licht!]]> Wed, 30 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Kees Krick) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Geen hard licht maar donkere schaduw

Als de zon hoog aan de hemel staat, en je hebt enorme donker en licht verschillen, dan heb je met hard licht te maken. Maar waar felle zon is, is ook schaduw. Wie in de zon staat denkt al snel dat het in de schaduw te donker is. Toch zien we in de schaduw nog wel degelijk iets. want ook daar is wel degelijk zonlicht. Dat komt omdat zonlicht door de omgeving weerkaatst wordt en zo alsnog in schaduwgebieden terechtkomt. Daarnaast is de hemelkoepel een enorme lichtbron die licht in alle richtingen werpt, zij het minder intensief dan rechtstreeks zonlicht. Zoek dus de schaduw op!

Foto door diezel

2. Flitsen bij hard licht

Als de zon hoog staat en het zonlicht bijna recht omlaag valt, heb je te maken met korte schaduwen die zich nagenoeg recht onder objecten bevinden. Dit kan soms heel handig zijn, maar zo ontstaan bij bijvoorbeeld portretten storende schaduwen onder de neus en de kin. Hetzelfde gebeurt bij de ogen, omdat die dieper in het gezicht liggen. Voor portretten zijn er diverse oplossingen. De eenvoudigste is flitsen. Door een beetje licht toe te voegen, vul je de schaduwen in, zodat ze minder diep zijn. Helemaal laten verdwijnen hoeft niet. Zo haal je alle vorm uit een gezicht, verminderen is voldoende.

Foto door Etsie

3. Hard licht reflecteren

Schaduwen verzachten zonder flitser kan ook. Bijvoorbeeld met behulp van een wit doek dat zonlicht terugkaatst naar het beschaduwde gezicht. Je houdt dat doek natuurlijk buiten beeld. Gebruik in de volle zon het liefst een witte reflector. Niet een zilveren of goudkleurige, want die weerkaatsen veel te veel licht. Is er een witte muur in de buurt? Ook die kan prima als reflector dienstdoen. Ga dan tussen de muur en de geportretteerde staan. De zon staat nu dus achter je model en het licht weerkaatst via de witte muur achter jou naar de geportretteerde.

Foto door stephanieverhart

4. Gebruik een diffusor

Mensen met blonde haren en kalende personen fotograferen is extra lastig in de volle zon. De bovenzijde van het hoofd weerkaatst door de lichte kleur zoveel licht dat die in een overbelichte witte vlek verandert. Zoek dan liever de schaduw op. Zoals onder een boom, achter een huis of in een deuropening. Er valt dan geen direct zonlicht op het hoofd, alleen maar indirect licht. Je kunt ook in de zon blijven staan en een zogenaamde diffusor gebruiken. Dat is een doek die slechts een deel van het zonlicht doorlaat. Door die boven je model te houden, zwak je het zonlicht voldoende af, waarmee je de 'scherpe randjes' kwijtraakt.

Foto door tettie

5. Fotograferen met hard licht? Zwart-wit!

Is het licht echt te hard en het contrast echt te sterk? Zet de foto dan eens om naar zwart-wit. Want daarbij kan hard licht juist extra krachtige foto's opleveren. Een uitgebeten lucht en dichtgelopen schaduwen zien er in kleur niet altijd even fraai uit. Terwijl dit in zwart-wit een dramatische en sfeervolle foto kan opleveren. Fotografeer je in raw, laat je camera dan gewoon op kleur staan. In Lightroom of Photoshop zet je de foto vervolgens om in zwart-wit. Zo heb je altijd nog je originele kleurenfoto, voor het geval dat.

Foto door PeetjeVis

Foto's maken bij hard licht kan soms ook onverwacht mooie beelden opleveren echter. Bekijk het in onze collectie Hard licht!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/23942-felle-zon-hier-5-tips-voor-fotograferen-bij-hard-licht.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0