Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Sat, 29 Jul 2017 13:51:14 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[7 belangrijke tips voor nachtfotografie]]> Sat, 29 Jul 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Statief

Wie in het donker foto's wil gaan maken mag buiten zijn camera zeker zijn statief niet vergeten. Bij nachtfotografie kunnen sluitertijden oplopen tot soms wel meerdere minuten, en het is onmogelijk om al die tijd het beeld met de hand perfect stil te houden. Hoe langer je belicht, hoe meer allerlei trillingen de foto beïnvloeden, dus hoe belangrijker stabiliteit van een statief wordt. Wie geen statief heeft kan natuurlijk ook iets anders gebruiken zoals een muurtje of bankje, maar deze moeten dan maar net aanwezig zijn op de plek waar je wilt fotograferen.

Wil je nachtfoto's maken maar weet je niet van wat? In dit artikel geeft Eline je een aantal onderwerpen.


Foto door dutchal

Scherpstellen

Scherpstellen in het donker kan vaak nog een hele opgave zijn. Want als er nauwelijks of geen licht is kan je moeilijk inschatten waar het scherpstelpunt zich bevindt, zelfs als het onderwerp belicht is. Je camera het scherpstellen automatisch laten doen gaat in veel gevallen dan ook mis. Stel daarom het liefst zelf scherp. Zelfs dan zal je nog merken dat het via de zoeker niet altijd even goed te zien is of alles scherp is. Het zoekertje is te klein en de omgeving te donker.

Wie scherp wil stellen in het donker kan meerdere dingen proberen. Schakel over naar live view. Dit zit tegenwoordig op zo'n beetje elke spiegelreflex. Hierdoor kun je op je scherp met je beeld aan de slag. Zoom eens in op je live beeld, zodat je nog nauwkeuriger kunt scherpstellen. Verschuif het scherpstelkader net zo lang over het beeld tot je iets ziet waarop voldoende licht valt om details te onderscheiden. Sommige camera's hebben ook nog een soort lichtversterking aan boord (gain of auto gain). Het scherm wordt dan kunstmatig lichter gemaakt. Ook dit helpt je bij het scherpstellen. Als je onderwerp niet goed te vinden is op je camera ga dan op zoek naar iets wat duidelijker te zien is, en dat zich op dezelfde afstand van jou bevindt. Houd deze scherpte dan vast en ga terug naar je originele beeld. Zo is alles op deze afstand, waaronder je onderwerp, scherpgesteld.


Foto door mdwaard

Diafragma en ISO

In de volautomatische stand gaan veel camera's niet verder dan een belichtingstijd van een paar seconden. Schakel daarom over naar diafragma- of sluitertijdvoorkeuze (ook wel A- of Av- respectievelijk S- of Tv-stand genoemd). Wat je ook kunt doen, is meteen naar de M-stand omschakelen, waarna je zowel sluitertijd als diafragma met de hand instelt.

Als je het diafragma eerst instelt is het niet heel anders dan wanneer je overdag foto's maakt: Een kleine lensopening (groot diafragmagetal) voor veel scherptediepte, of juist andersom. Een kleine lensopening (hoog F-getal) vraagt wel om nog langere belichtingstijden, maar je krijgt er mooie stervormige lichtbronnen in beeld voor terug.

Aangezien je toch lang belicht en een statief gebruikt, kun je de ISO-waarde beter wat lager instellen op een waarde als ISO 100 of 200. Je beperkt er de ruis mee, die bij langere belichtingen toch al meer opvalt dan normaal. Doe dit enkel als je bereid bent lang op je foto te wachten want hoe lager de ISO hoe langer de sluitertijd vaak wort. Natuurlijk kun je ook je ISO wat hoger maken. Zeker als je nog proefopnamen aan het maken bent. Korter of langer belichten hangt wel ook af van de situatie. Heb je een goed uitgelicht onderwerp of is er helemaal geen licht aanwezig bijvoorbeeld.


Foto door Peterotof

Sluitertijd

Het bepalen van de sluitertijd is wat lastiger. Je kunt proberen dit aan de camera over te laten. Net als overdag stel je dan in bijvoorbeeld de Av-stand de door jou gekozen iso-waarde en diafragmawaarde in, en maakt vervolgens een proefopname. De camera bedenkt er dan zelf een sluitertijd bij. Bevalt de opname, dan ben je meteen klaar. Helaas is er natuurlijk ook een kans dat de foto te licht of te donker wordt. Dat hangt vooral af van de hoeveelheid licht in de omgeving. Want ook als het voor jouw gevoel aardedonker is, de camera pikt toch een bepaalde hoeveelheid licht op.

Pakt de proefopname te licht of te donker uit, dan kun je belichtingscompensatie gebruiken om bij te sturen. Was de opname te licht en wil je dat de camera korter belicht, dan stel je -1 of -2 of nog lager in. Bij een te donkere opname moet het toestel juist meer licht opvangen en stel je +1 of +2 of hoger in om langer door te gaan met belichten.

Wat vaak een stuk handiger werkt, is de belichting helemaal zelf instellen in de handmatige M-stand. Je zelfgekozen iso-waarde en diafragma, maar ook de zojuist door de camera bedachte sluitertijd. Vervolgens verdubbel je de sluitertijd om een lichtere foto te krijgen of andersom. Kleinere stapjes nemen mag ook, maar in het donker werk je altijd van grof naar fijn. Zo kom je in een beperkt aantal stappen (testfoto's) vanzelf uit op de perfecte nachtbelichting.

In deze video legt fotograaf Marcel Scholing meer uit over de instellingen voor nachtfotografie.


Foto door ilya-eos450d

Bewegingsonscherpte

Zoals eerder gezegd heb je het probleem dat hoe langer je belicht, hoe meer allerlei trillingen de foto beïnvloeden. Trillingen die normaal geen enkele invloed hebben kunnen nu al desastreus zijn, zoals de wind of zelfs al de ontspanknop indrukken bijvoorbeeld. Dit laatste kun je voorkomen door een afstandsbediening te gebruiken. Wie geen afstandsbediening heeft kan ook de zelfontspanner (timer) van de camera gebruiken. Die is vooral bedoeld voor als je zelf op de foto wilt, maar komt ook nu goed van pas. Zo wordt tien seconden na het indrukken van de knop pas een opname gemaakt. Op deze manier is de camera stil als de opname plaatsvindt. Wel is het belangrijk zolang de opname plaatsvindt het apparaat of het statief ook niet aan te raken. Anders is alle moeite voor niets geweest.


Foto door rovinge

Kleur

Vooral in stedelijke omgevingen kun je 's nachts prachtige kleurrijke foto's maken maar het lukt je camera niet altijd om al die kleuren natuurgetrouw weer te geven. Kunstlicht lijkt wel wit, maar heeft vaak toch een kleurzweem die bij langere belichting extra naar voren komt. Als je geen Live View gebruikt, zul je hierdoor soms best verrast staan van de foto op het schermpje.

Wil je exacte kleuren, dan kun je het beste een inschatting maken van het soort verlichting waar je mee te maken hebt, en daar de witbalans daar grofweg op instellen. Zijn er echter verschillende soorten lichtbronnen aanwezig dan werkt dit niet. Aangezien je maar één witbalansinstelling kunt kiezen voor een soort licht, zullen de kleuren altijd wel ergens anders zijn.

De meeste grip op kleur heb je als je in raw-formaat fotografeert. Dan hoef je je ter plaatse niet druk te maken en stel je achteraf de kleuren geheel naar eigen wens in. Dat is helemaal niet erg. Sterker nog: zulke afwijkende kleuren kunnen juist sfeerverhogend werken. Want stel dat je de camera zo instelt dat wit echt wit is, dan ben je alle sfeer in je nachtopname in één klap kwijt.

Het blauwe uurtje

Wanneer de zon nog maar net onder is, kun je hele mooie plaatjes maken. Een onbewolkte lucht heeft dan een mooie diepblauwe kleur met misschien nog wat avondrood. En doordat in gebouwen de verlichting al is ingeschakeld, krijg je een prachtige mix van natuurlijk licht en kunstlicht. Als je wacht tot het helemaal donker is, overstraalt het kunstlicht en wordt de omgeving al snel heel donker. Helaas is 'het blauwe uurtje' in de praktijk eerder een blauw kwartiertje. Gelukkig krijg je nog een herkansing, vlak voor zonsopkomst.Foto door Steef29

Lightpainting

Bij langere sluitertijden worden bewegende dingen in beeld extreem vaag, Denk bijvoorbeeld aan mensen die snel langs je camera lopen en zo bijna wegvallen. Echter blijven felle lichten wel in beeld staan. Hierbij denk je bijvoorbeeld aan de bekende plaatjes van snelwegen met enkel witte en rode strepen waar de auto's langs zijn gereden. De auto's zijn verdwenen maar de lichten staan er nog. Op deze manier kun je natuurlijk zelf ook leuke dingen maken. Dit heet Lightpainting. Neem bijvoorbeeld eens een lichtje en schrijf je naam in de lucht. Zolang de camera een opname maakt, schrijf je dit als het ware op je foto.

Wil je ook aan de slag maar mis je inspiratie? Bekijk dan eens een van deze collecties over nachtfotografie en lightpainting!]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24827-7-belangrijke-tips-voor-nachtfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Onmisbare apparatuur voor in je vakantie backpack]]> Sat, 29 Jul 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Je kunt ook overdrijven met het meenemen van camera-apparatuur en spullen. Je moet natuurlijk ook weer niet te veel meenemen aan kilo's wanneer je op reis gaat. Als fotograaf heb je, naast je camera, een aantal basis-accessoires nodig!

Dian-Prins

Favoriete body en lenzen
Op reis is het handig je te beperken tot je favoriete camerabody en lenzen. Het meenemen van al je objectieven zorgt voor veel bagage en dit moet je vermijden. Ga bij jezelf na welke objectieven je het meest gebruikt en neem deze mee.

Bramphotography

Oplader/Accu of batterij
Zorg ervoor dat je altijd extra accu's of batterijen (en je oplader) meeneemt, want met een lege accu of batterij komen te zitten op het moment van fotograferen, is natuurlijk de grootste tegenvaller en kan makkelijk worden voorkomen. Denk hierbij ook aan een wereldstekker, gezien jouw accu-oplader overal in elk stopcontact moet kunnen!

Bovenbrucx

Geheugenkaarten
Op vakantie is het vaak zo dat je wat meer foto's schiet dan gebruikelijk, want je bent dan ook in een hele onbekende omgeving waar je straks weer weggaat. Het is dan verstandig om extra geheugen mee te nemen, ook onderweg. Het kan zomaar voorkomen dat je geheugen vol is onder het fotograferen, dus neem extra geheugenkaartjes mee van klein formaat. Er zijn handige houders voor meerdere geheugenkaarten.

Rexabe

Filters
Het land waar je naartoe gaat kan erg zonnig zijn en dit kan bij het fotograferen nogal een uitdaging zijn. Het is handig om een polarisatiefilter bij je te hebben voor op je camera. Dit filter neemt reflecties in bijvoorbeeld water weg en zorgt ervoor dat de lucht die je fotografeert minder wit uitslaat. Naast zo'n filter is een zonneklep op je camera ook nooit overbodig.

Hansmalestein


Camerariem

Stel je voor, je loopt dicht bij water of misschien naast een diepe klif. Je wilt, naast het risico zelf te kunnen vallen of nat te worden, natuurlijk vermijden dat je camera naar beneden valt of nat wordt. Zorg ervoor dat je een goede, stevige riem hebt bevestigd aan je camera en wikkel deze om je arm wanneer je fotografeert. Ben je even niet aan het fotograferen? Zorg er ook dan voor dat je de camerariem goed om je heen hangt of wikkelt.

Mauriliers

Bescherming
Ga je naar een land waar toevallig op dat moment het regenseizoen aan de gang is? Bescherm je camera dan door een regenhoes mee te nemen. Ook kan het slim zijn om de lens die je meeneemt te beschermen door er een UV-filter op te plaatsen. Hierdoor voorkom je dat er stof, zand, water of ander vuil direct op de lens van je objectief komt.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24832-onmisbare-apparatuur-voor-in-je-vakantie-backpack.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De leukste daguitstapjes om je camera mee te nemen]]> Fri, 28 Jul 2017 11:43:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Als je nog geen vakantie hebt geboekt, kan je altijd overwegen om deze prachtige plekken in Europa te bezoeken!

Vogelpark Avifauna

Bij Alphen aan den Rijn vind je Vogelpark Avifauna. Niet alleen kan je hier (vanzelfsprekend) ontzettend veel prachtige vogels en andere dieren fotograferen, de hallen zijn namelijk ook gevuld met een flinke hoeveelheid planten, die enorm geschikt zijn voor macrofotografie!

mech

Het circuit

Wil je juist de actie opzoeken? Overweeg dan een dagje naar een van de Nederlandse race circuits te gaan! De meest bekende zijn de circuits van Zandvoort en Assen, maar ook in o.a. Venray en Valkenswaard wordt er nog regelmatig geracet. Plan je bezoek zorgvuldig, zodat je weet wat voor activiteiten je allemaal kan vastleggen.

pmpamsterdam

Dagje dierentuin

De dierentuinen in ons land zijn van ongekend hoog niveau. Dat wil niet alleen zeggen dat de dieren goed verzorgd worden, maar ook dat de aankleding en verzorging van het park in uitstekende staat verkeert. Perfect dus, om dieren niet te saai in een lege kooi of kaal verblijf te fotograferen. In vrijwel iedere provincie is een dierentuin te vinden, maar overweeg ook zeker om eens wat verder te rijden en een nieuwe locatie op te zoeken!

tanneke

Beeldentuin van het Kröller Müller


jerk

Botanische tuinen

Op verschillende plekken in ons land zijn botanische tuinen te vinden! Denk aan de tuinen in Utrecht, of de Kruidhof in Friesland. De tuinen variëren, van prachtig strak-aangelegde symmetrische heggen, tot bloemige wildgroei met mooie rustieke takken. Op al die wisselende planten komt natuurlijk ook een diversiteit aan insecten af en bovendien vind je er ook vaak exotische kikkers en vogels!

febu207.

De industrie

Wil je toch meer die industriële look in je foto's toevoegen? In Nederland zijn er ontzettend veel opengestelde terreinen die vol staan met graffiti en grote fabriekspanden. Overweeg eens een bezoekje aan de NDSM-werf in Amsterdam Noord, de Spoorzone in Tilburg of de leerfabriek in Oisterwijk!

koenen

Een stapje de grens over

Wil je echt het gevoel krijgen om even op vakantie te zijn? Bezoek dan eens een keer zo'n prachtige Belgische stad! Antwerpen, Gent en Leuven zijn enorm geschikt voor zowel architectuur-, als stad- en straatfotgrafie. Je kan er bovendien ook nog eens enorm lekker eten, dus meer is er niet nodig voor een geslaagd dagje uit!

canipel

Nog altijd geen geschikt daguitstapje gevonden? Bezoek dan een van deze meest fotogenieke locaties in Nederland!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24840-de-leukste-daguitstapjes-om-je-camera-mee-te-nemen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Handige camerafuncties die vaak vergeten worden]]> Fri, 28 Jul 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Zorg ervoor dat je altijd de basisinstellingen van je camera onder de knie hebt!

Back-button-focus

De meest gebruikte manier om een foto te maken, is de ontspanknop halverwege indrukken om scherp te stellen en vervolgens helemaal indrukken om daadwerkelijk de foto te maken. Die twee stappen kan je ook verdelen over verschillende knoppen. Één knop voor de autofocus en de ontspanknop om af te drukken. Deze techniek noemt men back-button-focus.

'Waarom zou je dat willen?', is wellicht je eerste gedachte? Het grootste voordeel is dat je niet automatisch bij iedere nieuwe foto opnieuw scherpstelt. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudiger je beeld opnieuw kaderen. Je stelt met back-button-focus scherp op een object, herkadert je beeld en drukt vervolgens af met je ontspanknop. Daarnaast heeft back-button-focus in sommige camera's invloed op het wisselen tussen 'Continuous AF' en 'Single AF'. Dat geeft je wat meer snelheid in het wisselen, tijdens het fotograferen.

In de onderstaande video laat fotograaf Tony Northrup dit voordeel in de praktijk zien:

Rasterweergave

De perfecte functie om je te helpen met sterkere composities, is een rasterweergave over je display. Hierdoor kan je in één oogopslag zien of je horizon recht loopt en of je onderwerp mooi in het kader staat. Hoe je deze kan instellen, wisselt per camera. De meeste camera's werken met een weergave van de regel van derden, als je enkele keren op de 'display' knop drukt. Bij andere camera's kan je in het menu voor rasterweergave (of stramienlijn) kiezen. Deze optie heet 'Grid Line' in het Engels. Je krijgt dan vaak de verschillende opties voor regel van derden, gulden snede, vierkantsraster en diagonaalraster.

remkokillaars

Zebra

Een functie waar helaas niet alle camera's over beschikken is de 'zebra'-optie. Deze schakel je eenvoudig in je hoofdmenu in. Wat er gebeurt, is dat de overbelichte delen in je beeld een streeppatroon over zich heen krijgen. Je kan zelf instellen vanaf welk percentage overbelichting dit moet optreden. Je voorkomt hiermee dat er detailverlies optreedt. Het helpt je vooral in situaties, waarbij de helderheid van je display geen goede weergave geeft van de helderheid van je foto's of video.

In deze video van UK Airscape (Engels) kan je heel duidelijk zien hoe het werkt in de praktijk:

Peaking color

In het menu van je camera kan je een kleur instellen, die je helpt bij het handmatig scherpstellen. Vaak kan je zelf kiezen tussen rood, geel en wit. Op je display zal je zien dat de randen van de punten met een groot contrast in dat geval in de gekozen kleur verschijnen. In onderstaande afbeelding zijn dat de rode punten waarop in dit geval is scherpgesteld. Je zal gelijk zien dat, wanneer je je focus verlegt, de kleur zich ook gelijk met de scherpte over de diepte van je display verschuift.

Focus magnifier

Een andere grote hulp bij het handmatig scherpstellen, is de focus magnifier (scherpstelvergroting). Bij de meeste camera's kan je hier een aparte knop voor instellen. Als je hierop klikt, verschijnt er een rechthoekje op je scherm dat verplaatsbaar is met je controlewieltjes. Klik je er vervolgens nog een keer op, dan zal je zien dat je volledige display wordt gevuld met de inhoud van het rechthoekje. Je zoomt als het ware (digitaal!) in op je nog niet gemaakte foto. Je kan in dit geval heel nauwkeurig scherpstellen op de details die er echt toe doen. Dat is perfect voor zaken als landschaps- en portretfotografie, maar kost teveel tijd voor het snelle fotografiewerk.

Heb je wat problemen met de lichtmeting in je camera? Probeer dan deze instellingen een keer uit!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24841-handige-camerafuncties-die-vaak-vergeten-worden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 Redenen om te filmen in 4K]]> Thu, 27 Jul 2017 15:10:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage.

1. Omdat je voor de hoogste kwaliteit gaat

Heb je ook weleens dat je een geslaagde oude video of foto terugziet en denkt: "ik wou dat ik die in een hogere kwaliteit had kunnen schieten..."? Zo'n soortgelijk gevoel heb je over een paar jaar ook als je spijt als haar op je hoofd hebt omdat je niet (eerder) bent overgestapt naar Ultra HD video. Ons devies: zorg ervoor dat je ruwe materiaal - video of film - altijd in de allerhoogste kwaliteit wordt geschoten. Gezien de prijs van de geheugenkaartjes mag opslag geen belemmering zijn.

2. Omdat je zelfs met een smartphone kan opnemen in 4K

Heb je een professionele foto of videocamera? Dan is de kans groot dat je misschien al in 4K (of hoger) filmt. Maar filmen in Ultra HD resolutie kan tegenwoordig ook al met een fatsoenlijke smartphone. En nee, de kwaliteit is nog niet vergelijkbaar met die van een spiegelreflex maar als je gaat monteren heb je zo wel meer bewegingsruimte en het eindresultaat ziet er in veel gevallen beter uit dan wanneer je in 1080P was begonnen.

3. Omdat steeds meer videobewerkers 4K ondersteunen

Een paar jaar geleden gingen de meeste programma's om video's te bewerken tot 1080P. Wilde je in een hogere resolutie editen, dan moest je hiervoor een uitbreiding aanschaffen. Die tijd is inmiddels gelukkig voorbij. Vrijwel alle videobewerkers kunnen ermee overweg. Je bent gek als je het niet doet.

4. Omdat internet en tv in 4K 'gewoon' wordt

Wist je dat je bij het Premium abonnement van Netflix al een groot deel van het aanbod thuis in 4K kunt bekijken? En dat je met Ultra HD Blu-ray speler ook films in 4K kunt kijken? Misschien duurt het nog even voordat normale zenders overgaan, maar 4K is niet meer te stoppen. KPN heeft inmiddels zelfs een speciaal internet en TV 4K abonnement, inclusief supersnel modem en speciale Ultra HD ontvangers. Geen gedoe, geen verbindingsprobleem maar wel de hoogste kwaliteit.

5. Omdat UHD-schermen heel betaalbaar geworden zijn

Ultra HD televisies en monitoren zijn - in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden - niet langer ultra duur. Een 4K monitor heb je voor iets meer dan 300 euro. Voor een UHD televisie beginnen de prijzen bij zo'n 400 euro. En ja, als kleurechtheid bij het bewerken van je materiaal belangrijk is, zul je wat meer moeten uitgeven, maar de trend mag duidelijk zijn. Ultra HD wordt heel normaal.


Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24839-5-redenen-om-te-filmen-in-4k.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cherilyn test de LUMIX G80]]> Thu, 27 Jul 2017 13:29:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Als beginnend fotograaf vond ik het onwijs tof om de LUMIX G80 met drie objectieven te testen. Ik kan dan ook meteen zeggen dat hij perfect is voor de minder ervaren fotograaf. Alle functies zijn gemakkelijk te vinden en toe te passen.

De body van de camera vind ik vrij licht en compact en houdt lekker vast. Je hebt snel door wat waar zit en wat de functies van de knoppen zijn. Ik merk wel als ik door de zoeker kijk, dat mijn neus een beetje tegen de camera drukt wat niet altijd even comfortabel is. Je kunt er ook voor kiezen om het beeldscherm te gebruiken in plaats van de zoeker.
Objectief 45-200 MM F4-5,6
Ik ben begonnen met de 45-200mm lens, het onderwerp was mijn katten. Ze werken nooit mee als je te dicht in de buurt komt met je camera, dus met deze lens kun je op een afstandje blijven. En de kwaliteit van de foto is super. Ik merkte hier wel dat ik enige moeite had om met weinig licht (binnenshuis) foto's te maken. Deze telelens heeft natuurlijk wel een bereik maar is wat minder lichtsterk.


Kismo is een beetje camera schuw, maar op een afstandje is deze eigenwijze knapperd een stuk makkelijker te fotograferen.


In huis heb ik ook met de post-focus gespeeld door deze te gebruiken op een gitaar. Het was onwijs tof om te zien hoe je achteraf kon kiezen wat je scherp wilde hebben.

12-60 MM F3,5-5,6
Omdat ik het liefst mensen fotografeer, heb ik dit het meeste gedaan. Hiervoor heb ik de 12-60mm lens gebruikt. Dit was even wennen, omdat ik normaal met een Nikon D3000 met een vast brandpunt schiet. Maar door de scherpheid van de foto's werd ik toch wel erg enthousiast.Michiel binnen bij een raam geschoten


Toen ik een model op het strand fotografeerde, kwam ik achter het gemak van het uitklappende beeldscherm dat je kunt draaien. Dit gaf mij de mogelijkheid om mijn liggende model van een heel laag standpunt te fotograferen. Wat ook fijn van het beeldscherm is, is dat het een touchscreen is. Wanneer je net als ik soms zit te klunzen met je scherpstelpunt kun je hierbij op het scherm tikken. Daarbij is het feit dat hij gezichten herkent ook echt een pluspunt voor mij.Marijke op het strand van IJmuiden. Geschoten met de 12-60mm lens.


Door het scherm te draaien heb ik deze foto van Marijke vanuit een laag standpunt kunnen nemen.

100-300 MM F4-5,6
Om de 100-300mm lens te testen, ben ik een dagje naar Artis gegaan. Dit leek me de perfecte plek om goed gebruik te maken van deze lens. Dit was helaas op een ontzettend natte dag, maar hierbij heeft de LUMIX G80 zich wel goed als waterbestendige camera kunnen bewijzen. Het nadeel van zo'n dag is dat ik redelijk wat moeite had met foto's nemen door het gebrek aan licht. Hierdoor heb ik de ISO-waarde wat omhoog moeten zetten en is er toch wel wat ruis aanwezig. Ook op het moment van een onwijze plensbui lukte het mij niet goed om mijn onderwerp scherp te krijgen, maar dat kan natuurlijk ook mijn onervarenheid zijn. Wel moet ik zeggen dat het ondanks het zoomen en de weersomstandigheden goed te doen was om uit de hand te schieten zonder statief, wat ook echt wel een pluspunt is.


Rond deze tijd van het jaar zijn er volop jonge dieren in het park te bewonderen. Toen de zon een beetje doorbrak kon dit vrolijke beeld geschoten worden.


Stokstaartje op de uitkijk. Goed dichtbij te halen met de 100-300mm lens. Wel is er was ruis te zien door het donkere weer waar de ISO-waarde op aangepast moest worden.
Caesar, de bekende mannetjes leeuw in Artis in het hoekje van zijn verblijf verstopt.


Deze dag gaf me ook de perfecte mogelijkheid om de 4K-Photo functie uit te proberen. Nadat ik wat foto's had gemaakt van de kleine steenbokjes ontstond er onrust tussen twee van deze imposante dieren. Ze gingen elkaar te lijf door hun enorme horens tegen die van de ander aan te beuken. Prachtig gezicht, dus meteen de camera op de 4K stand gezet en schieten maar. Doordat ik me nog niet goed genoeg verdiept had in deze functie is het me niet gelukt om hier echt een haarscherp beeld uit te halen, maar met wat meer ervaring kan je hier de tofste beelden mee vastleggen zonder dat je het moment suprême mist.


Dit moment is geschoten met de 4K functie van de camera, terwijl deze steenbokken aan het knokken waren. Voor dit soort momenten is de camera ideaal.

Conclusie

De Panasonic LUMIX G80 is een onwijs gebruiksvriendelijke camera die je snel doorhebt. Hij ligt fijn in de hand en heeft een ideaal reisformaat. Ook met de wat grotere zoomlens blijft het mogelijk om gewoon uit de hand te schieten, dus ik zou deze camera zeker adviseren voor de reizigers onder ons.
Door het uitklapbare touchscreen wordt het je nog makkelijker gemaakt om vanuit bepaalde hoeken te schieten en om zelf je focuspunt aan te tikken. En functies als post-focus, focus-stacking en 4K Photo's zorgen ook voor zoveel meer mogelijkheden. Het enige waar ik wat moeite mee had bij deze camera en lenzen was het fotograferen bij weinig licht, maar dat kan natuurlijk ook mijn gebrek aan ervaring zijn en het ontbreken van primes in deze set. Overal een erg fijne camera met uitstekende beeldkwaliteit.

Over Cherilyn Smit
In het dagelijks leven studeer ik Communicatie & Multimedia Design aan de Hogeschool Utrecht. Sinds een paar maanden ben ik me gaan verdiepen in fotografie en ik denk mijn passie te hebben gevonden. Ik vind het het leukst/interessants om mensen te fotograferen en doe dit tot nu toe alleen met daglicht. Ik heb nog veel te leren op het gebied van fotografie, maar haal er in ieder geval al veel plezier uit.


Meer foto's en informatie vind je op Cherilyn haar Zoom.nl profiel


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24826-cherilyn-test-de-lumix-g80.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Jantine fotografeert met de GH5]]> Thu, 27 Jul 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Twee weken lang een camera testen... wie wil dat nu niet? Tot mijn verbazing werd ik uitgekozen om de nieuwe Panasonic LUMIX GH5 systeemcamera te testen met drie verschillende lenzen, en wel de 12-60mm F2.8, de 35-100mm F2.8-4.0 en de 8-18mm F2.8-4.0. Mijn eerste indruk van de LUMIX GH5 na levering was vooral dat het een lichte camera is vergeleken met mijn eigen Nikon. Minder robuust en de lenzen zijn een stuk kleiner dan bij een DSLR.

Minder robuust, vrij iele lenzen die een beetje plastic-achtig ogen en voor mijn gevoel daardoor minder professioneel oogt. Gezien de prijsklasse waar deze camera zich in bevindt, zou de kwaliteit toch goed moeten zijn om mee te kunnen met de andere gerenommeerde merken als Nikon en Canon.

Dus snel aan de slag! De camera is geschikt voor alle weersomstandigheden en is spatwater- en stofbestendig, zelfs bestand tegen vrieskou tot -10 graden. De LUMIX GH5 beschikt over zes zelf in te stellen knoppen, een kleine joystick (ideaal om nog even handmatig scherp te stellen of door de diverse menu's te gaan). Bovenop zijn iso en witbalans eenvoudig in te stellen en middels het menuwieltje aan de voorzijde diafragma. Het kantelbare 3.2 inch scherm is bijzonder helder en scherp. Prettige bijkomstigheid is dat het een touchscreen is, je kan hier je scherpstelpunt selecteren en simpel verplaatsen, je instellingen snel aanpassen, door de menu's of je foto's heen scrollen en swipen. De LUMIX GH5 beschikt over 2 SD-kaart sloten, beiden met een hoge schrijfsnelheid.


De camera heeft de beschikking over een nieuwe sensor, zonder low-pas filter, met 20.3 megapixel. Er zit tevens een nieuwe processor in die wel 12 beelden per seconde kan maken en in de buffer kan je wel 60 raw bestanden kwijt. Wat mij tevens opvalt is dat de camera erg geruisloos is wat voor mij fijn werkt bij bijvoorbeeld newbornshoots. De LUMIX GH5 heeft tevens een ingebouwde beeldstabilisatie, deze werkt op vijf verschillende assen door de sensor mee te bewegen en trillingen te corrigeren.


Eén van de speerpunten van de LUMIX GH5 is de 6K photo-functie. Het is met deze camera mogelijk een reeks 6K beelden afzonderlijk op te slaan met een resolutie van 18 megapixel (30 fps). Zo is de kans dat je een bepaald moment niet optimaal kunt vastleggen eigenlijk uitgesloten. Nog een geweldig punt aan de camera is de post-focus functie. Nooit meer een mislukte foto of gemist scherpstelpunt, want dit is achteraf eenvoudig te corrigeren door via het touchscreen je scherpstelpunt te verplaatsen of meerdere scherpstelpunten te kiezen. Deze foto kan je dan opslaan et voilà....en dat enkel door de modusknop op post-focus in te stellen. Hierdoor kan je ook aan Focus Stacking doen. Doordat je zowel achteraf op de voorgrond als achtergrond kan scherpstellen, kan je eenvoudig foto's stapelen en daardoor een foto creëren met optimale scherpte.

Aan de slag met de GH5

Ik had mij voorgenomen de camera vooral te testen op mijn eigen werkgebied. Daar ik geen videograaf ben, heb ik wel de videofunctie getest. De paar korte video's welke ik gemaakt heb, zagen er bijzonder scherp uit en het geluid was goed. Deze heb ik wel via de automatische instellingen gemaakt.


De eerste fotografie-opdracht die ik kon doen, was een zakelijke opdracht om foto's te maken voor een website. Hiervoor heb ik de 35-100mm en de 8-18mm meegenomen. Beide zijn goed lichtsterk, de 8-18mm zou de ideale lens zijn voor bijvoorbeeld makelaars, een woonkamer over de volledige breedte zet je er moeiteloos op. De 35-100mm F2.8 vervaagt de achtergrond langzaam, dat zie je ook terug. Waar je normaal met een F2.8 veel scherptediepte ziet in de foto, is dat bij deze lens veel minder. Wel weer handig om je onderwerp juist veel ruimer scherp te krijgen met zo'n laag F getal. Al met al tevreden over het resultaat hiervan.


De vakantie is begonnen, tijd om toerist te spelen in eigen land. Een bezoek aan Kinderdijk (met de 8-18mm en 35-100mm) en aan Safaripark de Beekse Bergen (alleen met de 35-100mm) gaven me mooi de gelegenheid de camera goed te testen op ander vlak dan mijn eigen werk. De post-focus werkt echt ideaal, zeker met bijvoorbeeld (wilde) dieren, de foto zal altijd het juiste scherpstelpunt hebben. Ook binnen maakt de camera zeer goede opnames. Met een lage ISO van 200 kon ik moeiteloos de olifanten in hun stal fotograferen. De roofvogelshow was ook een prima test voor de camera. Als laatste heb ik nog een aantal portretten gemaakt met de 12-60mm F2.8.
Hyena neemt drinkpauze. Onbewerkt uit de camera om een goed beeld te geven van wat de camera kan


Kinderdijk volledig onbewerkt uit de camera


Dit is een post-focus foto waar achteraf is scherp gesteld op alle zebra's

8-18 MM F2,8-4
Foto voor zakelijke website van styliste met de 8-18mm F2.8 lens. 1/60, F3.2, ISO 400. Mooi breed beeld van haar kleine werkruimte waardoor het toch ruimtelijk oogt


Kinderdijk met de 8-18mm om een mooi breed beeld te krijgen van de molens. Geschoten op 18mm, 1/4000 F4, ISO 400.

12-60 MM F2,8-4Beide portretten genomen met de 12-60mm lens op 60mm, 1/200, F4, ISO 200

35-100 MM F2,8


Foto voor zakelijke website van styliste met de 35-100mm lens. 1/125, F2.8, ISO 800. Genomen in haar woonkamer. Hier valt op dat de 35-100mm lens de achtergrond langzaam vervaagt en de persoon in kwestie ondanks de F2.8 volledig scherp is ondanks scherpstelpunt op gezicht.


Foto in restaurant bij Kinderdijk met een verzameling oude radio's, 35-100mm. 1/640, F2.8. Ondanks een donkere ruimte en ISO 3200 geeft de foto absoluut geen ruis weer.
Olifanten in de stal met de 35-100mm. Genomen op 75mm, 1/160, F2.8, ISO 200. De lichtsterke lens kan het prima aan en wat opvalt is dat beide olifanten ondanks F2.8 beide goed scherp zijn.


Giraffenliefde... met de 35-100mm op 100mm 1/1600, F2.8, ISO 200. Op volledige zoom en F2.8 wederom beide scherp.


Tijdens de roofvogelshow, wederom een onbewerkte foto. Op 100mm, 1/6400, F2.8 en ISO 200. De camera haalt een enorm hoge sluitertijd met toch een lage ISO.

Conclusie

Voor mij persoonlijk was deze camera erg wennen als je normaal altijd met een ander merk werkt. Wat mij opviel was dat het touchscreen echt bijzonder scherp was en foto's goed belicht leken, maar dat bij het inladen van de foto's op de computer er toch nog wel wat correctie in de belichting nodig was. Naar mijn mening (en die van anderen zoals je in meerdere reviews kan lezen) is het een prima allround camera maar meer met de focus op de videografie.


Over Jantine Gronouwe
Mijn naam is Jantine Gronouwe. De passie voor fotografie was er al heel lang, maar na een aantal jaren in het buitenland woonachtig te zijn geweest en daar diverse workshops fotografie te hebben gevolgd, sloeg het virus compleet toe. Na terugkomst in Nederland ben ik een opleiding gaan volgen. Inmiddels de sprong in het diepe gewaagd en voor mijzelf begonnen als fotografe waarbij ik voornamelijk familie en kinderen fotografeer, hoofdzakelijk newborn, cakesmash, zwangerschap en gezinsshoots.

Bekijk hier het portfolio van Jantine


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24825-jantine-fotografeert-met-de-gh5.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Naar IJsland met de Case Logic DCB-309-BLACK]]> Wed, 26 Jul 2017 18:13:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Eerste indruk

Een degelijke rugtas en de indeling van de tas is gemakkelijk te veranderen. Dit kan je aanpassen naar welke gear je op vakantie meeneemt. De ruggen van de binnenvakken zijn stevig en kunnen tegen een stootje.


De tas is licht van gewicht en de riem is gemakkelijk te verplaatsen en het klittenband is een makkelijke oplossing. Goed instapgewicht. Ik heb de tas in mijn koffer als bagage meegenomen, omdat ik zelf een trolley als handbagage heb.

Indeling van de tas

Een spiegelreflex met een 70-200 past prima in de tas, alsmede enkele kleine objectieven. Verder zijn er voldoende kleine vakken voor extra kleine spullen zoals sleutels, telefoon etc.Zo is mijn tas voordat ik op pad ging gevuld met al mijn gear

Gebruik tas tijdens excursie

De tas is prima geschikt voor een reisvakantie als rugtas en als hulpmiddel voor mensen die alleen een kleine body en eventueel een extra lens bij zich hebben en de Case Logic DCB-309 als rugtas gebruiken.

Ik en de andere fotografen zijn zes volle dagen volledig bepakt en bezakt met allerlei camera-apparatuur en alle bijbehorende gear. Mijn tas heb ik gevuld met:
- Nikon D500 + 70-200 2.8
- Nikon D7200 + 24-70 2.8 alsmede 11-16 2.8 50mm1.4 300mm.4.0
- Extender - vulringen - extra batterijen - filters enz.

Zoals je kunt lezen, heb ik een hoop spulletjes in mijn tas zitten. Om eerlijk te zijn, zijn dit eigenlijk te veel spullen voor deze slingtas. Hij wordt dan ook overbelast.

Aangezien ik veel spullen bij mij heb, verander ik ook nog wel eens van lens etc. Als je heel vaak de rits van de tas moet opendoen, is het een vervelend dat je elke keer tegen de blokjes van de riemen aanstoot met je handen, zodat je niet kan door-ritsen.Goed om te weten is dat je bij deze tas een statief aan de tas kunt bevestigen, let er wel op dat dit statief niet te zwaar is. Dit was in mijn geval een zwaar statief Manfrotto 410, deze is te zwaar voor de rugtas. Een van mijn medefotografen is in het bezit van de voorganger van deze tas, deze is nog te koop, en is beter geschikt voor zo'n excursie.Conclusie

De tas is zeer geschikt als rugtas voor simpele fotodiensten of wandeltochten. Voor het wat zwaardere werk, zoals wat ik nu heb gedaan, kun je beter kiezen voor de Case Logic DCB-308.

Voor- en nadelen
+ lichtgewicht tas
+ indeling makkelijk aan te passen
+ Riem snel verplaatsbaar
- Stevigheid

Over Ko van Meggelen

Alweer 6 jaar geleden begonnen met fotograferen. Voornamelijk fotografeer ik de natuur, landschappen, dieren en dan met name de snelheid/acties. Ik ben een ondernemer in e-installatie, getrouwd, twee kinderen en twee kleinkinderen. Ieder jaar ga ik met vrienden op fotoreis. Plaatsen waar ik ben geweest zijn Frankrijk, Polen en dit jaar IJsland!Benieuwd waar de alle tassen van Case Logic en Thule naartoe zijn geweest? Check hier alle reviews

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24831-naar-ijsland-met-de-case-logic-dcb-309-black.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografeer de komende nachten vallende sterren]]> Wed, 26 Jul 2017 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nacht van donderdag op vrijdag lijkt op dit moment qua weer het meest geschikt om op pad te gaan. Tussen 02:00 en 04:00uur is de nacht op haar donkerst, dus zorg ervoor dat je dan klaarstaat om te fotograferen! Je kan het beste in noord-oostelijke richting fotograferen, want dan heb je kans om tot zo'n 19 meteoren per uur te zien.


hanz

Instellingen

Met een lange sluitertijd vergroot je de kans om een vallende ster vast te leggen. Het fenomeen is namelijk maar een enkele seconde zichtbaar, dus een goede timing is erg lastig. De sterren veranderen dan van stipjes in mooie streepjes die zich onderscheiden van de rest van de sterrenhemel. Fotografeer vanaf je statief, om bewegingsonscherpte te voorkomen en het jezelf een stuk makkelijker te maken. Zoek een plek op met weinig lichtvervuiling, zodat de lucht zelfs met de langere sluitertijd nog mooi donker blijft en je geen waas van de stadsverlichting ziet. Houd je iso-waarde laag om ruis te voorkomen en zet je diafragma ver open. Stel handmatig scherp op de sterrenhemel en heb vooral heel veel geduld!

jannesjjamper

Lukt het je niet om deze week op pad te gaan? Wees gerust, rond 13 augustus zouden er ook flink wat meteoren per uur zichtbaar moeten zijn!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24836-fotografeer-de-komende-nachten-vallende-sterren.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor natuurfotografie]]> Wed, 26 Jul 2017 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voorbereiding
'De natuur' fotograferen is natuurlijk een heel breed begrip en hieronder vallen nog weer allerlei soorten fotografie. Denk aan macrofotografie, landschapsfotografie of wildlifefotografie! Bepaal voordat je gaat fotograferen welk onderwerp je wilt vastleggen. Zoek uit waar dat onderwerp te vinden is en lees erover. Op het internet valt genoeg te vinden over dat wat jij wilt fotograferen. Websites als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer geven veel informatie over de natuurgebieden in Nederland. Wil je beginnen met vogelfotografie? Bezoek de website van Birdpix dan voor inspiratie en waarneming.nl geeft je informatie over welk dier waar te vinden is. Vogelkijkhut.nl geeft je de beste kijkhutten in jouw omgeving en deze site is ook weer gekoppeld aan Waarneming.nl. Wilde dieren leven in een strak ritme en zijn dus vaak op dezelfde plek op hetzelfde tijdstip op een dag te vinden.

Toontjelager

Apparatuur
Gebruik de apparatuur die bij jouw keuze van fotografie past. Kies je voor macrofotografie, dan heb je weinig aan een telelens en bij landschapsfotografie heb je geen snelle camera nodig. Het is handig om één favoriete lens en body te gebruiken, want wanneer je op pad bent in de natuur is het niet handig om kilo's aan apparatuur mee te zeulen.

Voor dierenfotografie heb je juist wel een telelens nodig, omdat veel wilde dieren schichtig zijn en lastig zijn om te benaderen. Kies een lens van minimaal 300mm voor zoogdieren en 500/600 mm voor vogels.

Marandi73

Met landschaps- en macrofotografie wil je graag zoveel mogelijk detail hebben in je foto's. Het is daarom van belang dat je een camera hebt met een grote sensor (fullframe bijvoorbeeld) om alle informatie vast te kunnen leggen. Landschapsfotografen werken veel met filters, waarmee je onder andere het contrast tussen lichte en donkere delen in je foto verkleint.

Maak ook gebruik van een statief wanneer je landschappen fotografeert. Dit zorgt voor meer stabiliteit en betere resultaten. Ook kun je met een statief langere sluitertijden gebruiken en kun je de tijd nemen voor het maken van een goede foto.

Mandm

Compositie
Veel natuurfoto's lijken hetzelfde omdat fotografen vaak niet de moeite nemen om verschillende composities en standpunten aan te nemen. Toch is dit makkelijk gedaan door bijvoorbeeld door de knieën te zakken of op een verhoging te gaan staan. Daag jezelf uit om originele hoeken te vinden en zo jouw unieke foto's te maken van landschappen of dieren. Bedenk bijvoorbeeld een serie waarin je steeds een bepaald uniek standpunt gebruikt.

PNCO

Licht
Met het fotograferen in de natuur ben je afhankelijk van daglicht. Het is nuttig om eens vroeg op te staan om te bekijken hoe het licht zich tijdens de eerste uren van de dag ontwikkeld. Bedenk hoe je het aanwezige licht kunt gebruiken voor jouw fotografie en ook op welk moment van de dag het voor jou perfecte licht aanwezig is. Experimenteer ook met ander lichtinval, bijvoorbeeld tegenlicht. Dit kan voor prachtige silhouetten van bijvoorbeeld een boom of een dier zorgen. Goed licht moet je leren zien en herkennen en dit vergt oefening en tijd. Kijk ook naar andere fotografen op Zoom.nl en wees niet bang om te vragen hoe zij met het licht te werk zijn gegaan. Je kunt veel van andere fotograferen leren.

Ursa

Geduld
Bij natuurfotografie is de kernregel; heb geduld! Je bent afhankelijk van de natuur en omstandigheden die je niet in de hand hebt. Er zal altijd wel iets zijn wat tegenzit. Denk aan het weer of het licht of een dier dat niet meewerkt. Als natuurfotograaf moet je veel geduld hebben en hiermee om kunnen gaan. Je moet ervan houden om de tijd te nemen en kunnen omgaan met de omstandigheden van de natuur. Het zal voorkomen dat je thuiskomt met geen één goede foto. Dit betekent niet dat je moet opgeven, maar de volgende keer gewoon weer moet gaan en hetzelfde geduld moet hebben. Geniet van de buitenlucht en de natuur om je heen, want als natuurfotograaf is dat waar je hart en interesse ligt.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24833-tips-voor-natuurfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat zit er in de tas van Sabrina Meulenbergs]]> Tue, 25 Jul 2017 15:11:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ik houd niet van rommel in een tas en als het over mijn cameratas gaat, moet deze ook gemakkelijk te ordenen zijn. Niet het minst omdat naast mijn camera en objectieven de tas ook nog een hele kolonie 'Teenyweenies' moet huisvesten.
Ik was dan ook zeer blij dat toen ik mij abonneerde op Zoom.nl, ik de Case Logic SLR 206 voor een voordelige prijs kreeg.

Voor mij is dit de ideale rugzak waar ik naast mijn objectieven, camera, laptop en accessoires, ook de flatgebouwen van de Teenyweenies netjes georganiseerd krijg. Het is dan misschien niet zo'n vrouwelijke rugzak, hij is bijzonder stevig en stoer. Je hoeft hem ook niet helemaal open te ritsen om bij je camera te kunnen.

Wat zit er allemaal in mijn Case Logic?

Gear
- Nikon D800 body
- Nikon D800 oplader plus een extra batterij
- Nikon AF-S Nikkor 28-300 mm 1:3.5 - 5.6 G
- Nikon AF-S Nikkor 24-70 mm 1:2.8 G ED
- Nikon AF-S Micro Nikkor 105mm 1:2.8 G ED
- Nikon AF Nikkor 50 mm 1:1.8 D

Accessoires
- Seagull angle finder
- Stealth Gear gradual brown filter & gradual blue filter & gradual gray filter
- Blaasbalgje
- Apple MacBook pro of de Apple iPad pro
- VisibleDust Arctic Butterfly 724
- Lenspen
- Hähnel Wireless Timer Remote Giga T Pro II
- x-rite colorchecker
- Geheugenkaartjes
- Gossen Digipro F lichtmeter
- Hoya Cir-PL Polarisatie filter
- Hoya variable ND filter
- Manfrotto 055CXPro04 magnesium statief met ergonomische Manfrotto 322RC2 grip balhoofd


En nu komen we tot de iets minder "normale" spullen:
- Taartkarton
- Twee pillendoosjes die de flatgebouwen voor mijn Teenyweenies zijn en voertuigen
- Lijm
- Pincet
- Tandenborstel
- Natte doekjes
- Zaklampje

Alles bij elkaar is dit geen lichtgewicht, ik kom uit op een kleine 12,5kg, dus zet ik het hele boeltje dan ook regelmatig op een steekwagentje van Ikea.
In het begin zeulde ik alles mee, maar je begrijpt dat de hele mikmak op je rug aardig begint door te wegen. Daarom probeer ik nu toch vaak een selectie te maken als ik erop uit trek.


Wanneer ik op pad ga om een scène te fotograferen van de Teenyweenies, dan is vooral de Nikon AF-S Micro Nikkor 105mm het belangrijkste objectief. Ik plaats mijn kleine mannetjes op een leuke plek met behulp van de lijm en pincet, fotografeer ze vanuit verschillende standpunten en maak nog enkele overzicht foto's met de Nikon 28-300 mm 1:3.5 - 5.6 of de 24-70 mm en maak alles weer netjes schoon. Dan komen de tandenborstel en natte doekjes van pas want met lijm aan hun voeten mogen de Teenyweenies niet in mijn cameratas!
Fine art fotografie

Trek ik erop uit met mijn dochter en tevens vast model voor de fine art fotografie, dan neem ik meestal mijn kleine Case Logic Medium SLR camera bag (SLRC-202-BLACK) mee.
Deze compacte tas stelt me in staat de camera toch goed te beschermen en neemt niet teveel plaats in mijn tas op wieltjes die verder gevuld is met kleding, make-up en accessoires voor de shoot. Dikwijls neem ik nog een keukentrapje of stoel mee en dat zijn nu eenmaal dingen waar in een cameratas niet echt plaats voor is.

Waterproof

Wat mij aan beide tassen zo bevalt is de waterproof bodem die er tevens voor zorgt dat de tassen niet omvallen.
Ooit hoop ik een Fujifilm GFX 50S midden formaat te bezitten die lichter is en een grotere sensor heeft, al zal het toch heel moeilijk zijn afscheid te nemen van mijn D800. Deze ligt perfect in mijn hand, de lenzen zijn super en de bediening is voor mij zeer intuïtief. En wat vooral belangrijk is, mijn Teenyweenies voelen zich helemaal op hun gemak bij deze camera.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24835-wat-zit-er-in-de-tas-van-sabrina-meulenbergs.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[7 fotogenieke plekken in Nederland!]]> Mon, 24 Jul 2017 11:51:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Laaxum, Friesland
In het westen van Gaasterland aan het IJsselmeer ligt het kleine plaatsje Laaxum. Laaxum staat bekend als het kleinste vissersdorpje van Europa. Er staan namelijk maar elf huizen en één boerderij. Het aanwezige recreatieterrein is inmiddels een bescheiden attractie voor toeristen die het plaatsje bezoeken.
Fritskooijmans


Kiekkaaste, Groningen
Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Bonte strandlopers en andere vogels zijn er goed te fotograferen! Je bereikt de plek met de auto en het is ongeveer drie kwartier vanaf het centrum van Groningen. Ook is het huisje zelf ook zeker als onderwerp van je fotografie te gebruiken!
Frits1983


Kop van Zuid, Zuid-Holland
De Kop van Zuid is een populaire plek om te fotograferen. Vooral 's avonds zorgt het voor een prachtig uitzicht op de stad, mede doordat hier de hoogste wolkenkrabber van de Benelux staat, de Maastoren! Ideaal voor stads- en architectuurfotografen!
Edwin64


Kinderdijk, Zuid-Holland
Niet te vergeten is er natuurlijk Kinderdijk in Zuid-Holland. Het dorp heeft zelfs internationale bekendheid gekregen door de 19 molens die er te vinden zijn. De molens zelf staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en zijn dus ook een gewilde plek voor toeristen.
Fabrizio


Delfshaven, Zuid-Holland
Veel toeristen (en fotografen) gaan voor de grachten van Nederland naar onze hoofdstad, maar ook in Rotterdam zijn deze prachtige grachten te vinden. In de stadswijk Delfshaven staan veel historische grachtenpanden en arbeiderswoningen die een fotogenieke plek opleveren.
Hat53


Oisterwijkse Vennen, Noord-Brabant
Ben je een natuurfotograaf? Dan moet je beslist naar de Oisterwijkse Vennen vlakbij Tilburg. Dit gebied stamt uit de laatste IJstijd. Er zijn zeldzame vogels en planten te spotten en het gebied is ideaal om te wandelen, fietsen en zeker te fotograferen!
Hansjolie


Reitdiep haven, Groningen
Met bus 11 vanaf het centrum van Groningen bereik je na twintig minuten Reitdiep. Dit is een jachthaven met kleurrijke Scandinavische woningen aan het water. Een plek voor prachtige beelden, zowel overdag als 's nachts!
Melvin-Jonker

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24824-7-fotogenieke-plekken-in-nederland.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Jan test de LUMIX GX80]]> Sun, 23 Jul 2017 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

In 2006 maakte ik kennis met mijn eerste digitale camera. Ik maak voornamelijk foto's van alles om mij heen, zodat ik al mijn herinneringen nogmaals een keer terug kan kijken. Alle foto's verzamel ik op mijn Zoom.nl profiel. en op mijn Flickr profiel staat ook al mijn foto's tijdens het testen.


Op donderdag 6 juli brengt een koerier een Panasonic LUMIX GX80 camera met drie lenzen, de Panasonic 12-32 zoomlens die op de camera zit, de Panasonic LUMIX G vario 35-100 telelens en de lichtsterke Panasonic Lumix G 25 mm F1.7 prime lens. Ik schrik van de smalle breedte (122 mm), maar vreemd genoeg heb ik vrijwel meteen een comfortabele handgreep om de camera. Het enige probleem is dat ik met mijn duim van de rechterhand vaak onbedoeld een FN knop aanraak.

De camera staat nog in de "Intelligent Auto Plus modus". In de handleiding staat: "in deze modus maakt de camera optimale instellingen voor het onderwerp en de scène". Dat lijkt mij wel handig want tijdens een zwerftocht of evenement is het fotomoment onvoorspelbaar en vaak heel snel voorbij. Dan kost het te veel tijd om zelf uit te zoeken wat op dat moment de optimale camera-instellingen zijn. Deze Intelligent Auto Plus modus heb ik dus tijdens alle tests gebruikt.

35-100 MM in actie

De volgende ochtend worden we wakker door het geluid van een politiehelikopter die rondjes vliegt boven de wijk. Nadat ik de 12-32 zoomlens vervangen had door de Panasonic LUMIX G vario 35-100 telelens, ben ik aan de slag gegaan om de politiehelikopter te fotograferen. De camera stelt goed scherp op de helikopter maar de helikopter is te ver weg om met cropfactor 2 een beeldvullend plaatje te maken.

Het blijkt dat de politie een aantal verdachten probeert te arresteren. Snel maak ik foto's van een politieauto, een goudkleurige auto die vermoedelijk door de verdachten gebruikt was bij een gewapende overval, een politieman met hond die een van de andere straten in de gaten houdt, en het plaatsen van een verdachte achter in een politieauto. Alle foto's van de politieachtervolging gemaakt met de LUMIX GX80 lees je hier .

12-32 MM

Om te testen of de Panasonic LUMIX GX80 camera met de Panasonic 12-32 zoomlens geschikt is voor een fotografische zwerftocht in een stad ging ik op pad in het centrum van Grave. Een selectie van deze foto's staan in het album "Zwerftocht door centrum van Grave". Wat mij positief opvalt, is dat de camera ook in donkere ruimten een helder beeld laat zien via de EVF, wat het kiezen van camerastandpunt en beeldhoek makkelijker maakt. En heel belangrijk; de resulterende foto ziet er ook goed uit.

Veel van de binnenruimten van de woongalerie waren erg donker. Toch was het EVF beeld dat ik via de zoeker zag heel helder. De foto is zo te zien ook goed belicht.

Zwerftocht door het Raamdal

Om te testen of de Panasonic LUMIX GX80 camera met de Panasonic LUMIX G vario 35-100 telelens geschikt is voor een fotografische zwerftocht in een natuurgebied ben ik foto's gaan maken in het Raamdal. Een selectie van deze foto's staan in het album "Zwerftocht door het Raamdal". Wat mij positief verraste is dat de camera een libel die net wegvloog op het moment dat ik op de ontspanknop druk, scherp op de foto zet.

Een vliegende libelle

Zwerftocht naar Ravenstein en terug

Om te testen of de Panasonic LUMIX GX80 camera met de Panasonic LUMIX G vario 35-100 telelens ook geschikt is voor een lange fotografische zwerftocht hebben mijn vrouw en ik een zwerftocht gemaakt door de natuur. Een selectie van de foto's staan in het album "Zwerftocht naar Ravenstein en terug".


Tijdens de zwerftocht door de pittoreske bebouwde kom van Ravenstein merk ik dat ik de Panasonic LUMIX 12-32 zoomlens had moeten meenemen want met een kleinste brandpuntsafstand van 35 mm kun je in de smalle straten van Ravenstein niet in zijn geheel op de foto krijgen.


Doordat ik de camera vervoer in een slingtas die als rugzak fungeert tijdens het wandelen en fietsen, en als buiktas tijdens de stops om foto's te maken, heb ik ondanks de lange duur van 4,5 uur geen pijn of kramp in mijn handen gekregen.

Bloeiende bloemen en een hommel

Om de prime G 25 mm F1.7 te testen, ben ik gaan fotograferen tijdens het vierdaagse concert in de theaterzaal van Catharinahof. Ik wilde niet voor verassingen staan, dus heb ik in de ochtend een aantal foto's gemaakt van bloeiende bloemen en een hommel. Een selectie van deze foto's staan in het album Bloeiende bloemen en een hommel. Omdat de vergrotingsfactor veel kleiner is dan 1.0, zijn deze foto's geen macro foto's maar close-ups. Wat me positief opvalt is dat de camera meestal scherp stelt op de hommel.Een bloem met hommelVlinder op een blad

Vierdaagse concert

Foto's van een evenement in een theaterzaal is vaak een uitdaging. Ik heb de camera getest tijdens een concert van "The Band of 150 Regiment The Royal Logistic Corps & The Lowland Band of the Scottish Division" in de theaterzaal van Catharinahof. Een selectie van deze foto's staan in het album "Vierdaagse concert".


Wat me opvalt is dat de foto's gemaakt in de theaterzaal en buiten tijdens de pauze soms zowel te licht als te donker zijn. Klaarblijkelijk is het verschil in helderheden te groot. Ik moet daarbij zeggen dat ik dus in de Intelligent Auto Plus modus heb gewerkt want betekent dat ik het denkwerk aan de camera heb gegeven. Tot nu toe had ik de jpg-foto's zoals die door de camera aangemaakt zijn gebruikt voor de albums maar voor deze serie heb ik de originele raw files op de PC omgezet waarbij ik om zo dicht mogelijk bij de door de camera aangemaakte JPG foto's te blijven, alleen te lichte gebieden donkerder en te donkere gebieden iets lichter heb gemaakt (vergelijk bijgevoegde foto CAM P1020580.JPG met bijgevoegde foto ZNR P1020580.JPG en bijgevoegde foto CAM P1020620.JPG met bijgevoegde foto ZNR P1020580.JPG). Ook heb ik af en toe de scheefstand gecorrigeerd.

De theaterzaal is een moeilijke en dus voor testen heel geschikte zaal om camera's te testen. Indirect flitsen via het plafond gaat niet want het plafond zit heel hoog en is donker.

4K Photo en Postfocus

Ik heb ook even met 4K Photo geëxperimenteerd. De drie verschillende mogelijkheden om een 4K burst-opname te maken zien er goed uit. Maar het selecteren van de frames uit zo'n burst-opname via het schermpje achterop de camera is lastig. Beter zou het zijn als de selectie van de frames voor de 4K-Photo's op een PC met betere monitor wordt gedaan. Om te onderzoeken of een 4K-Photo. De onderstaande foto's laten zien dat de autofocus van de camera snel genoeg is om scherpe foto's van dit soort verkeer te maken. Gemaakt met de 35-100 mm lens.

Een aanstormende truck.

Een langsrijdende truck met pantserwagen

Conclusie

De ervaring opgedaan en de resulterende foto's maken mij duidelijk dat deze camera heel geschikt is voor mijn fotografische zwerftochten en voor het maken van foto's tijdens evenementen.Fotograferen in een theaterzaal is een uitdaging.
Als ik niet al een camera had, waar ik blij mee ben, zou ik zeker overwegen om de Panasonic Lumix GX80 of de iets bredere maar ook duurdere Panasonic Lumix GX8 aan te schaffen.


Over Jan Bruijns

Ik maak graag foto's om iets voor later te hebben. De dingen die ik op een bepaald moment zie, wil ik graag vaker zien. Denk aan verjaardagen van opgroeiende kinderen, evenementen, vakantieadresjes. Ik sta, loop of zit als ik fotografeer, en dus zie ik dingen in het echt alleen vanuit die positie en hoef het dus alleen vanuit die positie te fotograferen. Wanneer ik naar een van mijn favoriete reislanden ga (Duitsland, Portugal, Spanje en Verenigd Koninkrijk) , fotografeer ik ook graag.

Meer informatie over Jan Bruijns vind je hier op zijn zoomprofiel


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24830-jan-test-de-lumix-gx80.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Dubbele belichting: een spannende en creatieve techniek]]> Sun, 23 Jul 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Toine Westen) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat is dubbele belichting?

Bij een dubbele belichting maak je als het ware twee foto's over elkaar heen. Hierdoor zijn sommige delen van de ene foto zichtbaar in de andere foto. En dat kan hele mooie effecten opleveren.

Misschien heb je weleens met een analoge camera gewerkt. Als je dan vergat om het rolletje door te draaien, kreeg je ook twee foto's op één negatief. Dit is dus eigenlijk hetzelfde effect. Alleen was het toen waarschijnlijk onbedoeld en gebruik je het nu juist expres.

Verschillende effecten

Met dubbele belichtingen kun je verschillende effecten creëren.

Dromerig effect

Een van de bekendste manieren om dubbele belichting in te zetten is om een dromerige sfeer (soft focus effect) te creëren. Hieronder zie je twee foto's die vlak na elkaar gemaakt zijn. Eenmaal zonder en eenmaal met dubbele belichting.


De foto links is gemaakt met enkele belichting. In de rechter foto is dubbele belichting ingezet om een sprookjesachtige sfeer te creëren.


Voor deze foto heb ik mijn camera op een statief geplaatst. Het eerste beeld dat ik maakte is een gewone foto. Waarbij ik heb scherpgesteld op de boom. Voor het tweede beeld heb ik de scherpstelling handmatig aangepast. Ik heb het focuspunt iets naar me toe gehaald, waardoor het onscherpe beeld iets groter wordt dan het scherpe beeld.

Twee keer hetzelfde onderwerp

Deze foto geeft een voorbeeld waarbij hetzelfde onderwerp tweemaal in beeld is gebracht.

Eén kastanjeblad tweemaal in beeld gebracht.

Bij deze toepassing van dubbele belichting is het heel belangrijk waar je het onderwerp in je compositie laat terugkomen. In beide foto's moet je dus rekening houden met de andere foto. Zodat "beide" onderwerpen mooi naar voren komen in het samengestelde beeld.

Dubbele belichting is eigenlijk de eenvoudigste vorm van meervoudige belichting. Je kunt dus ook meer dan twee beelden samenvoegen. Genoeg mogelijkheden om te experimenteren dus ;)

Door elkaar

Een derde mogelijkheid is om twee beelden door elkaar te fotograferen. Hieronder zie je een voorbeeld.

In dit beeld zie je twee foto's door elkaar heen.

Bovenstaande foto is opgebouwd uit twee beelden, die op deze twee lijken:Je kunt hierbij eerst een silhouet fotograferen, bijvoorbeeld tegen een heldere lucht. En als tweede beeld iets kiezen waarmee je het silhouet "invult". De donkere delen uit de eerste foto zullen worden ingevuld door de lichte delen uit de tweede foto. Maar ook bij deze vorm van dubbele belichting kun je je fantasie de vrije loop laten.

Hoe maak je een dubbele belichting?

Zelf vind ik het het leukste om dubbele belichtingen "in camera" te maken. Mijn camera heeft een stand voor meervoudige belichting (multiple exposure). Maar dat is niet voor alle cameramodellen het geval. Zoek dit even op in de handleiding van je eigen camera.

Voor mijn Nikon D800 gaat het als volgt. Je gaat naar het opnamemenu, selecteert meervoudige belichting en kiest het aantal opnames dat je wilt combineren (dat is dus twee in het geval van een dubbele belichting). Vervolgens kies je de stand voor meervoudige belichting (wil je één zo'n foto maken of een reeks achter elkaar?). Daarna maak je de foto's en de camera voegt ze vervolgens samen.

Mocht je deze stand nu niet op je camera hebben, wees dan niet getreurd. Je kunt de beelden ook samenvoegen in een fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop. Wanneer je hiervoor kiest, heb je zelfs nog meer mogelijkheden voor het samenvoegen van de foto's (verschillende blending modes) dan in de camera. En hou je niet zo van het bewerken van je foto's op de computer? Dan zijn er zelfs apps voor je smartphone beschikbaar.

Geen reden dus om het spelen met deze techniek uit te stellen!

Een spannende techniek

Wanneer je dubbele belichtingen maakt, weet je van tevoren nooit helemaal hoe het uiteindelijke beeld gaat uitpakken. Vooral wanneer je "in camera" werkt. Dat maakt dat ik dit een spannende techniek vind om te gebruiken.

En daarbij is het voor de kijker vaak ook niet meteen duidelijk wat hij of zij ziet. Dit maakt het beeld interessant om langer te bestuderen. En hoe langer je kijkt, hoe meer je erin gaat zien.

In deze techniek kun je heel veel creativiteit kwijt. Ik ben benieuwd of je deze techniek al kende en wat je ervan vindt. Laat je het hieronder even weten in het reactieveld?

Dit artikel is gebaseerd op mijn eerdere artikel: Dubbele belichting: een spannende techniek

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24829-dubbele-belichting-een-spannende-en-creatieve-techniek.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[6 belangrijke tips voor het fotograferen van vogels]]> Sun, 23 Jul 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voorbereidend onderzoek

Hoewel je voor elke soort fotografie kennis van je onderwerp nodig hebt, is dit bij vogelfotografie nog eens een stukje meer van toepassing. Zoals bij vrijwel alle wilde dieren kunnen vogels onvoorspelbaar zijn, zeker voor mensen die weinig kennis over vogels en hun gedrag hebben. Om onnodig lang wachten te voorkomen is het daarom handig om je van tevoren even in je onderwerp te verdiepen. Zoek bijvoorbeeld voor je op pad gaat eerst uit waar bepaalde vogels voorkomen, en wat hun precieze leefomgevingen zijn. Wanneer zijn ze vooral te zien, en waar verstoppen ze zich graag, maar bijvoorbeeld ook wat bepaalde soorten eten, of het meer sociale of solitaire dieren zijn, en of ze het hele jaar op dezelfde plek blijven of rondtrekken. Al deze dingen zullen je helpen om een goede plek te vinden om te fotograferen, de juiste apparatuur en instellingen te kiezen, en in te helpen schatten waar vogels zich waarschijnlijk zullen laten zien in het landschap.


Foto door marjakoole

Oefening baart kunst

Vogels zijn vaak erg snel, en aangezien je als vogelfotograaf vaak van grote afstanden en met veel zoom werkt, is het ontzettend lastig om een vogel op het juiste moment vast te leggen. Zeker voor beginners kan het best frustrerend zijn. Zeker als je uren hebt zitten wachten en dan geen enkele bruikbare foto hebt kunnen maken. Ga daarom voor je de wildernis in gaat, eerst eens oefenen in wat meer gecontroleerde locaties. In een dierenpark of in je eigen achtertuin zullen vogels bijvoorbeeld minder bang en makkelijker te benaderen zijn. Bovendien blijven/gaan ze vaker op dezelfde plekjes zitten waardoor je makkelijker met je instellingen kunt spelen.


Foto door alex-52

Apparatuur

Voor deze vorm van fotografie is niet zo zeer de camera, maar vooral de lens die je gebruikt erg belangrijk. Aangezien je je onderwerp niet te dicht kunt naderen heb je al snel een lens met een flinke brandpuntafstand nodig. Een lens vanaf 400mm is al goed bruikbaar, maar de meest gebruikte lens is toch wel een 500mm lens. Zoomlenzen, zoals bijvoorbeeld een 80-400, zijn ook erg handig, aangezien je zo je onderwerp makkelijker kunt volgen, maar zullen nooit de kwaliteit en snelheid van een prime lens halen. Lichtsterke lenzen hebben de voorkeur maar zijn in dit geval alleen voor de echte diehards weggelecht. (Aangezien lichtsterke lenzen met grote brandpunten niet alleen erg zwaar, maar met prijzen rond de 9000 euro of meer, ook erg prijzig zijn.)

Een statief is in veel gevallen een must. Doordat je foto's maakt met zwaardere lenzen en van een grotere afstand, is dit vaak de enige manier om je beeld goed stil te kunnen houden. Ook is het belangrijk om iets van camouflage te gebruiken om vogels niet af te schrikken. Het gebruik van een flits wordt vaak afgeraden om ervoor te zorgen dat je de vogels niet afschrikt.


Foto door MathijsFrenken

Instellingen

De beste instellingen voor vogelfotografie licht erg aan de omgeving en de soort vogel die je in beeld wil brengen. Over het algemeen zijn er echter wel twee soorten instellingen waar je zou kunnen beginnen, namelijk die voor vogels die snel van omgeving veranderen of vliegen, en die voor vogels die (relatief) stil zitten.

Als vogels snel van omgeving veranderen is het handig om zoveel mogelijk vanuit de AV-stand (diafragmavoorkeuze) foto's te maken. Als lichtmeting is spotmeting of centrum gemiddelde de meest gebruikte optie. Gebruik vooral in het begin AI-Servo of continue focus zodat je niet zelf continu scherp hoef te stellen. Selecteer een zo hoog mogelijke ISO-waarde, vooral in bijvoorbeeld het bos waar toch altijd minder licht is, maar pas op voor ruis die ten koste gaat van de kwaliteit en scherpte van de opname.

Wie een vogel fotografeert die stil zit (Of niet continu van omgeving veranderd) is een focus op sluitertijd meer van belang. Voor een snelle sluitertijd in mindere lichtomstandigheden is het ook hier handig de ISO-waarde omhoog te zetten. (Ook hier geld, pas op voor ruis!) Vooral bij erg rustige vogels, zoals bijvoorbeeld watervogels, kun je in dit geval makkelijker handmatig scherpstellen.


Foto door IRMOS

Geduld is een schone zaak

Wie vogels wil fotograferen moet een ding zeker hebben. Geduld. Want zelfs als je precies weet waar ze zitten, dan nog moeten ze maar net zin hebben om zichzelf ook echt te laten zien. Laat staan op een mooi plekje te gaan zitten voor de foto. Zorg er dan ook voor dat je goed voorbereid bent op lange dagen, of misschien zelfs we weken, voor je een mooie foto hebt. En voor dat ene echt unieke plaatje, komt het soms zelfs wel eens voor dat fotografen zelfs maanden achter elkaar in een schuilhut doorbrengen. Maar of je zelf daar ook zo lang op wil blijven wachten bepaal je natuurlijk zelf.


Foto door jjsnijders

Tips voor een mooie foto

Als je een mooie vogelfoto wil maken zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Een zo laag mogelijk standpunt geeft vaak erg mooie resultaten aangezien je zo op ooghoogte van het dier zit. Ook is het belangrijk om de vogel te 'isoleren' door de achtergrond flink onscherp te maken. Hierdoor word je niet afgeleid en blijft een foto rustig. Als je handmatig scherpstelt is het belangrijk om scherp te stellen op het oog en de snavel van de vogel. Maak je foto's van dieren met een erg lange snavel, maak dan vooral foto's van de zijkant om vertekeningen en onscherpte van de snavel te voorkomen.

Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Bekijk dan hier een collectie vogels die je gewoon in Nederland kunt vinden!


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24820-6-belangrijke-tips-voor-het-fotograferen-van-vogels.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips - Fotograferen van modellen met weinig ervaring!]]> Sat, 22 Jul 2017 10:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wanneer je hebt gekozen voor een model met weinig ervaring, heb je met een aantal dingen wat meer rekening te houden dan wanneer je werkt met een model met meer of veel ervaring. Je hebt jouw idee en moodboard voorgelegd aan het model, hij of zij is enthousiast en jullie hebben de afspraak gemaakt om samen te werken aan de fotoshoot. Waar moet je vervolgens op letten?

Ingemarije9955

Communicatie

De communicatie tussen jou als fotograaf en het onervaren model is belangrijk. Ook wanneer de shoot nog moet plaatsvinden, is de communicatie vooraf van belang. Communiceer duidelijk en goed wanneer de fotoshoot plaatsvindt, wat je verwacht dat het model zelf meeneemt (denk aan kleding of make-up) en maak van te voren alvast afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van de uiteindelijke foto's.

Jolienfotografie

Welkom

Zorg ervoor dat het model een warm welkom krijgt wanneer de dag van de shoot is aangebroken. Ga eerst nog even bij elkaar zitten, misschien heb je een visagist of stylist die ook meewerkt aan de shoot, dus leer elkaar allemaal even rustig kennen. Zorg voor een ontspannen sfeer.

King-Jackal

Neem nogmaals het idee en de shoot door; wat is de bedoeling, laat het moodboard nogmaals zien om je inspiratie en idee duidelijk te maken, hoe ga je te werk? Hoe lang zal de shoot duren? Deze informatie zorgt ervoor dat het model meer op zijn/haar gemak is, omdat dan duidelijk is wat hem/haar te wachten staat. Dit schept duidelijkheid en zekerheid en zorgt ervoor dat het model zich wat makkelijker kan ontspannen.


Stap voor stap

Ondanks dat je net hebt verteld hoe jullie te werk gaan en wat er gaat gebeuren, ga je ook stap voor stap rustig te werk. Leg weer per stap uit wat de bedoeling is en wat er gaat gebeuren. Jij moet overtuigend de leiding nemen om haar op haar gemak te stellen als fotograaf, met wellicht meer ervaring.

Iowa1975

Je begint met wat 'test shots'. Dit doe je voor jezelf, om je instellingen te checken, maar ook om het model op haar gemak te stellen. Laat haar gewoon even wennen aan de camera. Als je alles op orde hebt kun je een pose laten zien, en haar ergens neerzetten waar het licht het meest geschikt is.

Gedurende de shoot

Zorg voor een ontspannen sfeer. Dit is erg belangrijk voor het model, als zij gespannen of onzeker is, zul je niet de poses of uitdrukkingen krijgen die jij wil, omdat ze dat vaak niet durven. Soms wil je dat ze heel boos kijken, en dat kan dan best een beetje eng zijn. Laat ze het gewoon proberen, en blijf communiceren. Vertel ze wat ze zouden kunnen veranderen als het nog niet helemaal naar je smaak is, illustreer dat met je foto's of doe desnoods zelf een paar poses voor. Dit laat zien dat het helemaal niet raar is om voor de camera te poseren of gek te moeten doen, want jij als fotograaf kan het ook.

Fredwest

Wat ook helpt voor een ontspannen sfeer, is muziek. Dit werkt ontspannend en zorgt er misschien voor dat het model wat losser wordt, al helemaal wanneer je muziek opzet naar zijn of haar smaak. Zorg gedurende de shoot ook voor genoeg pauzes, want poseren is een inspannende taak. Denk aan een goede lunch en een warme omgeving om even tot rust te kunnen komen.

Laat gedurende de shoot ook alvast foto's zien. Zo ziet het model hoe ze op de foto staat en hoe haar poses er op beeld uitzien. Hoe meer mooie foto's jij aan het model laat zien, hoe enthousiaster het model zelf ook wordt.

Fotostad

Het belangrijkste is misschien nog wel de communicatie tussen fotograaf en model tijdens het schieten. Blijf vanachter je camera praten met het model, maak eens een grapje tussendoor en zorg voor positieve feedback. Moedig hem of haar aan bij het aannemen van een goede pose, geef complimenten en advies voor wat het model misschien anders zou kunnen doen; net een hand anders, kin omhoog, een been strekken, noem maar op. Het gaat uiteindelijk om jouw resultaat dus wees ook als fotograaf niet bang om iemand aan te sturen.

Jeroenstegeman

Evaluatie

Zodra jij het beeld hebt geschoten wat je voor ogen had, is de shoot klaar. Ga nog even zitten met het hele team en vraag iedereen wat hij of zij er van vond en wat er volgens hen goed of beter kon. Vraag ook het model naar haar mening en hoe zij de fotoshoot heeft ervaren. Wat vond hij of zij fijn of minder fijn om te moeten doen? Wat mocht er volgens hem of haar anders? En natuurlijk de vraag of hij of zij nogmaals met je zou willen werken, uiteraard wanneer het jou ook is bevallen.
Wissel nogmaals gegevens uit om te checken of jullie de goede informatie van elkaar hebben.

Je kunt vaak al snel wat voorproefjes sturen, al is het maar 1 foto. Zo geef je het model toch een beeld van de resultaten en door een goed gelukte foto te sturen wordt hij of zij ook weer zekerder van de shoot.

Het werken met een model is soms erg lastig, zeker wanneer het een onervaren model is, maar het is altijd leuk en gezellig. Je werkt samen naar een resultaat toe en dat geeft een connectie. Het prachtige aan het fotograferen van onervaren modellen is dat je als fotograaf een van de eerste bent die het model fotografeert en laat zien dat hij of zij mooi is. Misschien heeft een model in het begin weinig zelfvertrouwen en durven ze niet goed te poseren. Wanneer er positieve feedback wordt gegeven gedurende de shoot en het resultaat zeer goed gelukt is, krijgen ze een enorme boost van hun zelfvertrouwen. Dit is een van de leukste dingen die je als fotograaf voor iemand kunt doen.

Weet je niet goed hoe je aan een model moet komen? Lees dan dit artikel over het vinden van een model.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24823-tips---fotograferen-van-modellen-met-weinig-ervaring.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De meest fotogenieke bloemen voor macrofotografie]]> Sat, 22 Jul 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Werkelijk alles over macrofotografie leer je in onze beginnerscursus!

Viooltjes

Viooltjes worden in het voorjaar altijd driftig ingekocht om de tuin voor de rest van het jaar een vrolijke en kleurrijke aanblik te geven. Vooral het hart van het bloemetje is erg geschikt om close-up te fotograferen. De unieke vorm en contrasterende kleuren geven het bloempje een fris karakter, dat zeker voor macrofotografie erg geschikt is.

fotostad

Spaanse margriet

Een andere populaire tuinplant is de Spaanse margriet. Het hart van de bloem heeft meestal een donkere paarse- of blauwachtige kleur, met lichtere bloembladen en, in sommige gevallen, felgekleurde meeldraden. Wanneer je de bloem gebruikt voor je macrofotografie, zal je zien dat de vooral de stamperpunten een heel symmetrisch patroon opleveren.
cocograaf

Blauwe druifjes

De klassieke trosjes van de blauwe druifjes zullen veel mensen wel herkennen. Bij een close-up zie je het lichtere randje van de losse bloemblaadjes heel mooi naar voren komen. Daarnaast groeit het bloemetje nooit alleen, waardoor het bijzonder geschikt is om met onscherpe bloemen in de achtergrond te spelen.

johan-assies

Blauwe regen

Een bloemensoort die zowel lekker ruikt, geschikt is voor macrofotografie en ook nog eens prachtig werkt in je landschappen, is de blauwe regen. De plant is ook bekend onder de naam 'Wisteria' en bestaat uit grote trossen met paarse kleine bloempjes.


xipe


arnold63

De paardenbloem

Velen zien het als onkruid, maar toch is de paardenbloem een ongekend populaire plant voor macrofotografen. Zeker wanneer de bloem verandert in een grote pluizenbol, zijn de losse pluisjes bijzonder interessant om eens van dichterbij te bekijken.

mestizaissy

Zeeuws knoopje

Het Zeeuws knoopje (officieel Astrantia) heeft prachtige omwindselbladeren, die haast doorzichtig lijkt te zijn. Hierdoor zie je de nerven binnen het blad heel duidlelijk zitten. Meestal zijn de bloemen groen of wittig, maar in sommige gevalle kunnen ze ook een paarse gloed hebben.

ch-dexx

Juffertje in het groen

De bloemen van het Juffertje in het groen lijkt haast uit meerdere planten te bestaan. Door de natuurlijke kronkels in de bloem, ziet ieder exemplaar er weer anders uit. Het is het perfecte bloemetje voor iets ruigere macrofoto's.

jokebrm

Wist je dat je ook prachtige macrofoto's kan maken met je smartphone? In deze blog legt Janou Zoet uit hoe dat werkt!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24828-de-meest-fotogenieke-bloemen-voor-macrofotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Rotterdam in beeld met de SP 45mm F/1.8 Di VC USD]]> Thu, 20 Jul 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ik was blij verrast toen ik een mail kreeg met de vraag of ik mee wilde doen aan deze Lenstafette. Het haalt je weer even uit je normale patroon. Ik mag de SP 45mm F/1.8 Di VC USD onderwerpen aan een test. Waar ik voornamelijk erg benieuwd naar ben, is hoe deze lens zich houdt ten opzichte van mijn Nikon 50mm 1.8.

Eerste Indruk

De eerste Indruk die ik krijn van de lens is met name: Jeetje wat een ding! In vergelijking met de nikon 50mm 1.8 is deze Tamron 45mm 1.8 echt een reus. Waar de Nikon een klein compact licht lensje is, dat op een spiegelreflex body soms wat knullig kan ogen, is dit echt een serieuze lens waar je mee gezien mag worden. De lens voelt zeer stevig en solide aan. Deze aluminium lens is zeer netjes afgewerkt, geen poespas of sierrandjes. Er staat op wat er op moet staan 'and thats it'. Enige nadeel van zijn alu body is wel dat de lens in combinatie met de camerabody wat zwaar aanvoelt.

Eerste test

Meteen toen ik de lens thuis op mijn camera had geschroefd, ben ik random wat foto's gaan schieten. Onder andere van mijn vriendin die iets uit de koelkast wilde gaan pakken. Hier kwam ik er al snel achter dat de autofocus van deze lens niet bepaald de snelste is. Hij is behoorlijk lang zoekende naar een punt waarop hij kan scherpstellen. Dit resulteerde dus in een aantal mislukte foto's waarbij het 'onderwerp' al weg was voor de lens had scherp gesteld. Bij latere testen kwam ik er ook achter dat deze lens behoorlijk veel licht nodig heeft om lekker gebruik van de autofocus te kunnen maken.

Neus in de boter

De volgende dag trok er een flinke onweersbui over onze regio. Viel ik daar even met m'n neus in de boter! Zo kon ik meteen de Tamron testen in het donker. Hier merkte ik dus dat de lens best veel moeite heeft met het de autofocus wanneer het erg donker is. Ik had bijvoorbeeld 1 foto zonder onweer waarbij de daken aan de overkant van de straat behoorlijk scherp waren. Maar juist bij de foto met de mooie bliksemschichten waren de daken bewogen. Ik heb de foto's vanaf een statief geschoten dus ik kon de foto's in Photoshop wel over elkaar heel leggen en de bewogen daken weg gummen, maar dat is toch wat meer gedoe.


Op deze foto is goed te zien hoe de lens omgaat met scherpte in het donker.

Op pad

In totaal ben drie keer op pad geweest op de lens in de buitenlucht te testen. De eerste keer zat het weer ontzettend mee: prachtig helder, mooie zonsondergang. Ik ben naar een plek gegaan die nog op mijn lijstje stond: de SS Rotterdam. De stad Rotterdam is een stad waar ik graag kom om foto's te maken, het is om de hoek en de stad betovert je gewoon bij zonsondergang en 's nachts. Het nadeel van de 45mm is dat het een vast brandpunt is en de hoek is niet bepaald groot te noemen. De 5mm extra ten opzichte van mijn nikon 50mm scheelt al wel een hoop maar het was toch net niet genoeg om de complete SS Rotterdam mét mast op de foto te krijgen. Wat ik wel kon testen is de scherpte in de details. Daar ben ik enorm over te spreken. Wanneer er genoeg licht is om te focussen is de lens bijzonder scherp.


Helaas is de beeldhoek bij 45mm net te klein om het hele schip op de foto te krijgen.


Omdat ik de SS Rotterdam toch niet helemaal in beeld kreeg, ben ik even naar de andere kant van de oever gelopen waar je prachtig uitzicht heb op de Erasmusbrug die in de verte licht. Hier komt de kleinere beeldhoek van de 45mm dan juist weer extreem goed van pas, je haalt de brug voor je gevoel wat dichter naar je toe. Ook hier weer mooie scherpe lijnen in de brug en ook de kleuren in de lucht zijn prachtig.


Goed te zien is hoe scherp de foto is en hoe de lens omgaat met de zachte kleuren in de lucht.


Een andere dag ben ik wederom naar Rotterdam gereden, deze keer naar de Maasboulevard om van daar 't Hef van de oude Maasbruggen te fotograferen. De ophaalbrug is pas gerestaureerd en voorzien van nieuwe verlichting dus dat wilde ik wel eens op de foto zetten met deze scherpe lens. Ik had alles opgezet en gewacht tot het moment dat de zon onderging.


Net geschoten voor de regen dus alles is nog mooi scherp.


De straatlantaarns waren net aan, ik heb zes foto's geschoten en ja hoor, een gigantische miezerbui trekt over Rotterdam: weg scherpte. De miezer hing als een soort mist tussen de gebouwen. Gelukkig waren de zes foto's die ik had geschoten vlak voor het begon te regenen gelukt dus had ik toch wat bruikbaars! Ook voor deze foto's geldt weer dat deze lens bijzonder scherpe foto's maakt.


Tijdens het wachten op de zonsondergang heb ik nog wat foto's geschoten van mijn vriendin die gezellig mee was. De lens had wat wederom wat moeite met scherpstellen maar het kleine beetje licht dat van haar smartphone afkwam toen ze een melding kreeg was net genoeg.


Geschoten op 1.8, dus behoorlijke scherpte diepte, mooi te zien, wel moeite met scherpstellen.

Close-up

Thuis heb ik nog een test gedaan om te kijken hoe de scherpte diepte is. Ik heb daarvoor een duinspriet gebruikt. Daar zit lekker veel detail in. Ik heb twee foto's geschoten, een met de Tamron 45mm 1.8 en 1 met mijn nikon 50mm 1.8. Op die manier kon ik ze mooi naast elkaar leggen. Ik moet zeggen dat ik niet ontevreden ben, de Tamron lijkt zelfs iets scherper te zijn dan de Nikon. Ook vond ik de kleuren in de foto die geschoten is met de Tamron wat warmer. Het enige nadeel vind ik wel de enorme chromatische aberratie.Deze foto is genomen met mijn Nikon camera. Je kunt zien dat de foto genomen met de Tamron toch net even iets lekkerder scherp is.


Op de uitsnede van deze foto is de chromatische aberratie goed te zien.

Conclusie

Deze Tamron 45mm 1.8 is echt een hele mooie solide en stevige lens. En zal zeker tegen een stootje kunnen. De scherpte in deze lens is echt geweldig. De trage autofocus en de flinke chromatische aberratie zijn wat mij betreft erg storend. Ik kan me wel voorstellen dat wanneer je deze lens zou aanschaffen voor portretwerk in een studio waar het licht altijd optimaal is, dit een prachtlens is die z'n geld ook zeker waard is.

Voor mij persoonlijk vind ik het verschil in prijs tussen deze Tamron en mijn Nikon 50mm te groot.

Over de fotograaf

Bram Kool (29 jaar) woont in Schiedam. Sinds een jaar of twee is hij serieus bezig met fotografie. Het liefst fotografeert hij steden, dorpen en landschappen, met name net voor zonsondergang of er net na. Omdat je dan echt betoverd wordt door het prachtige licht, de zachte, softe kleuren in de lucht en reflecties op grote gebouwen in combinatie met verlichting op straat en in de gebouwen.


De gebruiksersreview van Bram is de twaalfde uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24822-rotterdam-in-beeld-met-de-sp-45mm-f-1-8-di-vc-usd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips - Mooiere fotoboeken maken!]]> Tue, 18 Jul 2017 18:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

We weten inmiddels dat er talloze aanbieders zijn van het maken van je eigen fotoboek. Denk aan Hema, Albelli, Pixum, CEWE, noem maar op! Je kunt jouw foto's in een standaard boek laten printen, met een bijbehorend programma zelf inrichten of, wanneer je hier goed in bent, zelf maken met bijvoorbeeld Adobe InDesign.

Maar op welke dingen moet je nou letten om voor jou het perfecte fotoboek of portfolio te maken? We geven je 5 tips!

Remed

Formaat, papier en omslag
Het is nuttig om eens naar een boekenwinkel te gaan en daar verschillende bestaande fotoboeken te bekijken. Welk formaat ligt nou fijn in de hand? Op welk papier komen de foto's er volgens jou het beste uit? Is dit glans of mat? En welke dikte moet het papier hebben? Wil je een verharde omslag of mag jouw portfolio een soort magazine-gevoel hebben met een zachte omslag?
Ga na wat voor jouw portfolio geschikt is. Houd hier rekening met het aantal foto's en dus pagina's die je van plan bent te laten drukken, want dit bepaalt ook vaak de manier van inbinden van een (foto)boek. Laat je informeren bij een drukker, de klantenservice van de dienst die je gaat gebruiken, of ga zelf op zoek op het internet. Goed weten wat je wil geeft duidelijkheid aan de drukker en scheelt je veel tijd.

Liekeanna

Foto's
Bepaal welke foto's je in het boek wilt uit je portfolio. Maak hier een bepaalde verdeling in. Je kunt het fotoboek indelen per jaar of per gemaakte serie foto's. Zorg ervoor dat hier een bepaalde structuur in zit, want dat is veel fijner kijken en doorbladeren voor de lezer/kijker.

Ipaltje

Plaats de foto's met dezelfde soort nabewerking bij elkaar, zodat hier ook eenheid in ontstaat. Het is prettiger om een serie in dezelfde nabewerking te zien, dan willekeurig en verschillend bewerkte foto's. Het straalt ook professionaliteit uit, wanneer de inhoud van jouw fotoboek of portfolio geordend en netjes is.

Tom-kruissink

Vormgeving
Veel diensten bieden al standaard-templates aan als het gaat om de vormgeving van een fotoboek. Je kunt hier zelf veel aan bewerken en veranderen, dus bedenk voor je zelf wat voor 'look-and-feel' je jouw fotoboek of portfolio wilt meegeven. Wil je dat de uitstraling rustig en met veel wit moet zijn? Of wil je jouw foto's op een zwarte achtergrond zodat de kleuren wellicht beter uitkomen? Wil je tekst rond je foto's of gaat het puur om het beeld? Komen er kleine onderschriften bij de foto's? Hoe deel je de hoofdstukken in? Neem hier je tijd voor. Vaak neemt de vormgeving de meeste tijd in beslag. Ook het plaatsen van je foto's op een bladzijde is bepalend voor de uitstraling van jouw fotoboek of portfolio. Zorg ervoor dat ook hier weer eenheid in zit. Plaats niet elke foto anders op de bladzijde, want dit zorgt voor een rommelig boek. Wissel grote foto's op een hele spread af met portretten op één bladzijde, met twee foto's op één pagina.

Gebruik je tekst tussen je foto's? Misschien om een project uit te leggen of te benadrukken wat je hebt vastgelegd of wat je wilt duidelijk maken met je foto's? Denk dan ook na over het lettertype dat je wilt gebruiken. Is dit lettertype schreefloos of kies je voor een sierlijk lettertype?

Canadian

Informatie en gegevens
Het straalt professionaliteit uit wanneer je jouw gegevens in jouw fotoboek of portfolio zet. Zie het fotoboek als een soort visitekaartje en portfolio waarmee je familie of misschien opdrachtgevers laat zien wat je zoal doet en kan, waarbij je ook jouw gegevens en informatie geeft. Het is misschien ook een idee om het fotoboek in te leiden met een korte tekst. Dit kan gaan over jezelf, wat je doet als fotograaf en wat je wilt dat dit fotoboek of portfolio moet uitstralen.

Drukken
Houd goed contact met de dienst waarvan je gebruikmaakt voor het drukken van je fotoboek. Je kunt vragen of je een proefdruk mag laten drukken en inzien, want eenmaal echt gedrukt ziet het fotoboek of portfolio er altijd weer anders uit dan wanneer je op de computer bezig bent. Zo kun je nog beslissen om iets aan te passen, voordat je misschien een grote oplage laat drukken. Wees duidelijk en streng, want het gaat uiteindelijk om jouw werk, dus stel hoge eisen aan de drukker!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24819-tips---mooiere-fotoboeken-maken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[11 tips voor macro fotografie met je mobieltje]]> Tue, 18 Jul 2017 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Janou Zoet) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je meer doen met macrofotografie? Dat hoeft helemaal niet duur te zijn!

1. Scherper dan scherp: bepaal zelf de focus

Vooral bij ultra close ups als macro foto's is het belangrijk dat de foto scherp is. Je ziet tenslotte elk kleine detail. Een smartphone focust automatisch. En heeft daar vaak moeite mee. Je helpt je smartphone camera een handje door even op het scherm te tikken en zo het focuspunt te bepalen. De focus wordt daardoor niet alleen sneller, maar zo weet je ook zeker dat het toestel op het juiste punt scherpstelt. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt, wordt de focus vastgezet. Handig als je op dezelfde plek wilt blijven scherpstellen.

2. Zo stil mogelijk

De scherpte-diepte bij een macro foto is heel klein. Als je met je smartphone vanuit de hand fotografeert, zul je dus bij de minst beweging al uit de scherpte zijn. Je zult je smartphone dus zo stil mogelijk moeten houden voor het beste resultaat. Klem je ellebogen in je zij, leun ergens op, of houd je adem even goed in als je klikt. Gebruik bovendien de geluidsknopjes aan de zijkant van je telefoon. Zij werken als fototrigger. Dan hoef je het scherm niet meer aan te raken als je de foto schiet.
Het meest ideale is natuurlijk het gebruik van een klein statiefje (zoals een Gorillapod) en de timer van he camera-app. Of gebruik de koptelefoon, want ook daarvan werken de + en - knop als trigger. Handig als afstandsbediening!

3. gebruik de burst functie

De foto scherp krijgen is dus de grootste uitdaging bij macrofotografie met je smartphone. De burstfunctie kan je daar ook bij helpen. Door de cameraknop langer in te drukken, maak je een reeks foto's achter elkaar. Hoe langer je de knop ingedrukt houdt, hoe meer foto's. Dikke kans dat daar een scherpe foto tussenzit, ookal heb je een beetje bewogen. Selecteer naderhand de beste foto en verwijder de rest weer van je telefoon.

4. duik de bosjes in

Macrofotografie speelt zich veel af in de bosjes of laag bij de grond. Voor het beste resultaat en de mooiste macro plaatjes, zul je dus wel wat moeite moeten doen! Duik dus ongegeneerd de bosjes in, ga steady door je knieën, of lig desnoods op je buik op de grond. Het zal je veel opleveren.

5. DIY dauw

' s Ochtends vroeg heb je niet alleen mooi licht tijdens het blauwe- of gouden uur, maar je ziet vaak ook nog die mooie dauwdruppels op de bloemen en planten. Ben je niet zo'n vroege vogel, dan kun je die dauwdruppeltjes eenvoudig nabootsen door een plantenspuit te gebruiken. Spuit voorzichtig wat water op je bloemetje en voila: je hebt mooie druppels om te fotograferen.

6. Heb geduld. Veel geduld.

Bij het fotograferen van bewegende beestjes heb je veel geduld nodig. Ze moeten niet alleen voor de lens van je smartphone komen (en blijvn!), maar jij moet er ook nog voor zorgen dat je foto scherp is. Ook op een winderige dag kan het een grote uitdaging zijn om scherpe macro's te maken, want niet alleen jij beweegt in zo'n geval. Ook je onderwerp zal door de wind niet stil blijven. Geef in ieder geval niet te snel op! Geduld zal beloond worden.

7. Voldoende licht

De flits van de smartphone is geen aanrader. Hij geeft hard hard licht en reikt niet erg ver. Het is dus beter om extra licht op een andere manier te creëren. Bijvoorbeeld als je tussen de lichtbron en je bloemetje zit (dan veroorzaak je schaduw). Gebruik bijvoorbeeld een wit vel papier als reflectiescherm. Laat het aanwezige licht weerkaatsen op het witte vel en je creëert een extra lichtbron. Of gebruik zo'n gouden kartonnetje uit de pakjes gerookte zalm uit de supermarkt, wat een warme reflectie geeft.

8. Rustige achtergrond

Probeer te voorkomen dat je onderwerp wegvalt tegen een drukke achtergrond. Gelukkig wordt de achtergrond met het gebruik van een extern lensje, of een ingebouwde macro functie al snel wazig. Je creëert er een leuk scherpte-diepte effect mee. Daardoor wordt de achtergrond al snel rustig voor het oog, maar let er wel goed op dat er geen afleidende donkere of gekleurde gaten ontstaan. Of andere elementen die het verhaal van je foto verstoren. Vaak is dat met het aanpassen van jouw eigen positie of het kantelen van je smartphone al opgelost.

9. Kies je compositie

Ook bij macro foto's maakt je compositie veel uit voor de uitstraling en sfeer van je foto. Let op de regel van derden bijvoorbeeld (Heel kort door de bocht: zet je hoofdonderwerp niet in het midden. Dat maakt een foto voor het oog spannender om naar te kijken). Denk vooraf in ieder geval na over hoe je je foto in wil delen. Wat zet je waar. Welk perspectief gebruik je om je onderwerp in beeld te brengen.

10. Bewerken

Een foto kan net even wat extra's krijgen door hem achteraf te bewerken. De scherpte ietsje opvoeren bijvoorbeeld, of de kleuren boosten. Gebruik daarvoor een van de vele handige fotobewerking apps die verkrijgbaar zijn voor de diverse toestellen en besturingssystemen. Denk aan VSCO Cam voor basic bewerkingen en filters, Snapseed voor uitgebreide bewerkingen, of Fonta om teksten toe te voegen.

11. Delen maar!

Mooie foto's moet je natuurlijk niet alleen maar voor jezelf houden. Dus: delen maar! Instagram, Facebook, of de Zoom Community; we willen natuurlijk wel meegenieten van al het moois dat je vastgelegd hebt!

Alles over macrofotografie leer je in onze beginnerscursus.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24818-11-tips-voor-macro-fotografie-met-je-mobieltje.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[6 belangrijke tips voor Urbex fotografie]]> Tue, 18 Jul 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ga NOOIT alleen op pad

Voordat je urbex foto's gaat maken, is het erg belangrijk om te begrijpen dat je nooit in je eentje op pad moet gaan. De plekken die je gaat bezoeken zijn niet voor niks afgesloten en zijn soms erg gevaarlijk. Je zult bijvoorbeeld niet de eerste urbex'er zijn die door een vloer zakt. Ook zijn verlaten gebouwen de plek bij uitstek om zwervers of vandalen tegen te komen of mensen die het niet fijn vinden om gestoord te worden en agressief kunnen reageren. Om nog maar te zwijgen over eventuele waak of zwerfhonden. Neem daarom altijd een of meerdere anderen met je mee. Mocht er dan onverwachts iets gebeuren, kunnen zij altijd hulp bieden of hulp gaan halen.

In dit verslag van Evert Jan lees je wat er zoal op een dagje Urbex fotograferen kan gebeuren.


Foto door alicevankempen

"Leave nothing but Footprints, Take nothing but Photos"

Onder urbex fotografen is er één belangrijke regel waar iedereen zich aan moet houden: "Leave nothing but Footprints, Take nothing but Photos" oftewel laat niks anders achter dan voetstappen, en neem niets anders mee dan de foto's die je hebt gemaakt. Behandel de locaties met respect door niets te slopen of mee te nemen. Zo worden ze netjes bewaard zoals ze zijn.

Foto door manja

De juiste locatie vinden

Als je een urbexfotograaf er naar vraagt, zal deze waarschijnlijk nooit zomaar de locatie van zijn foto's vrijgeven. Sommigen zullen misschien wat bot of zelfs boos reageren als je er om zou vragen. Neem dit vooral niet persoonlijk op. Ze doen dit enkel om de locaties te beschermen. Vraag daarom eens of je met ze mee mag gaan, in plaats van naar hun 'geheime plekjes' te vragen. Je kunt natuurlijk ook zelf een goede locatie opzoeken, al kan dit wel even wat zoeken betekenen. Gelukkig is Google in dit geval je beste vriend.

Bij veel urbex foto's wordt vaak wel iets van informatie zoals een naam of streek gegeven, wat je kunt gebruiken als startpunt voor je zoektocht. Je zult dan waarschijnlijk al snel in België, en dan voornamelijk in Wallonië, terechtkomen. Aangezien in Nederland slechts een beperkt aantal Urbex locaties te vinden is. Probeer altijd in contact te komen met de eigenaren, om zo met toestemming het terrein te betreden.

Foto door Colourbex

Voorbereiding

Heb je eenmaal een goede plek gevonden dan moet je natuurlijk wel voorbereid op pad. Zorg voor goede schoenen en draag altijd een jas of vest. Zo ben je beschermd tegen spijkers, glasscherven of splinters. Kijk van tevoren op GoogleEarth of Streetvieuw om in te schatten in wat voor staat de gebouwen zijn, en of je al enige toegangspunten ziet.

Het is ook handig om meerdere locaties op een dag te bezoeken. Het kan zo zijn dat je geen toegang kunt krijgen tot een of meerdere locaties en het zou zonde zijn als je heel lang onderweg bent voor niets. Als laatste, laat voor je eigen veiligheid iemand thuis weten waar je heen gaat en hoe laat je ongeveer op bepaalde plekken denkt te zijn. Zo kunnen ook zij in het ergste geval hulp inschakelen.

Foto door GuyenMarleen

Apparatuur

Aangezien het in verlaten gebouwen vaak donker is, kan een statief bijna niet ontbreken. Qua lenzen wordt vaak een wide-angle lens of een lichte telelens gebruikt. Als urbex-fotograaf wil je je handen natuurlijk vrij hebben om te kunnen klauteren en tijgeren. Daarom is een camerarugzak, waarin je alles kunt opbergen, onmisbaar. Bij urbex fotografie is het bovendien handig om ook nog andere dingen naaast je apparatuur mee te nemen. Denk hierbij aan een zaklamp om beter te kunnen zien, extra batterijen of mobiele opladers voor al je apparaten, een mobiel met volle accu zodat je altijd iemand kan bereiken als er iets gebeurt, een multifunctionele tool voor eventuele versperringen, een EHBO-setje voor de onvermijdelijke schaafwonden en splinters, legitimatie en vooral niet te vergeten: WC-papier!

Foto door fotohela

Oeps, betrapt!

Zonder toestemming van de eigenaar, betreed je als urban explorer feitelijk illegaal een terrein. Je kunt hiervoor gearresteerd worden en/of een flinke boete krijgen, soms wel van enkele honderden euro's. Het belangrijkste is om rustig te blijven en mee te werken. Stel jezelf netjes voor en leg uit wat je aan het doen bent. Geef antwoord op vragen, laat je legitimatie zien wanneer gevraagd, en ga je vooral niet verstoppen. Vertel over je hobby en je voorliefde voor mooie oude gebouwen. Door open en eerlijk te zijn zal de ander merken dat je geen kwade bedoelingen hebt, en zal je in sommige gevallen de locatie kunnen verlaten zonder al te veel problemen.

Wil je alvast wat mooie urbex foto's zien voordat je zelf aan de slag gaat? Kijk dan eens in deze collectie!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24803-6-belangrijke-tips-voor-urbex-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Portretfotograaf op locatie? Dan zoeken wij jou!]]> Mon, 17 Jul 2017 15:41:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De tassen van Case Logic en Thule gaan op reis. Waar naartoe? Dat bepaal misschien jij wel! Zoom.nl is samen met Thule en Case Logic op zoek naar een portretfotograaf die op locatie fotografeert en hun cameragear goed willen vervoeren in een Case Logic of Thule cameratas.


Ga je in augustus op locatie portretfoto's maken en wil jij een van onze drie testers zijn? Geef je dan op! Na je shoot mag je de tas uiteraard houden.


Nieuwsgierig welke cameratassen getest gaan worden? Wij lichten de cameratassen kort toe.


Case Logic KDB-101-BLACK
KONTRAST RUGTAS VOOR DIGITALE PRO SLR-CAMERA'S
De KDB-101-BLACK is een ergonomische rugtas. De tas heeft aanpasbare opbergruimte waarbij het zelfs mogelijk is om jouw DSLR-camera met bevestigde lens te beschermen. Jouw camera is beschermd tegen invloeden van buitenaf dankzij het innovatieve hangmatsysteem hangt de camera in de tas.


Thule ASPECT DSLR BACKPACK
DSLR-camera bag

De spiegelreflexcamerarugzak van Thule biedt verstelbare opbergruimte, groot draagcomfort en door de sling snelle toegang tot jouw spullen. Een comfortabel draaggemak door de gevoerde heupriem, schouderriemen en achterpaneel van ventilerend gaas. Je tas zwaarbeladen met accessoires? Stabiliseer de rugzak door de borstriem.

Thule COVERT DSLR SATCHEL
DSLR-camera bag

De Thule Covert DSLR Satchel is een 2-in-1-cameratas met uitneembare SafeZone-bescherming voor jouw fotospullen. Het origami geïnspireerde schotensysteem vouwt zich om alle kleinste tot grootste spullen. Dit zorgt voor een optimale bescherming. Het ergonomische chassisteem zorgt voor een goed evenwicht tussen steun en schokdemping.


Check binnenkort de reviews van onze testers hier!Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Zoom.nl profielnaam
Woonplaats
Emailadres
Telefoonnummer
Waar ga je heen?


* Door je aan te melden ga je akkoord met de algemene voorwaarden. Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om in ons privacy statement en melden je aan voor de nieuwsbrief. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24801-portretfotograaf-op-locatie-dan-zoeken-wij-jou.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Een 70 jaar oude tijdscapsule in een oude Zeiss]]> Mon, 17 Jul 2017 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Martijn van Oers) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Recentelijk vond ik in een tweedehands winkel een originele Zeiss Ikon 520/2 camera. Hij leek in eerste instantie nauwelijks gebruikt, tot ik ontdekte dat er nog een rolletje in bleek te zitten. Het woord 'EXPOSE' op de zijkant van het rolletje wees erop dat hij ooit echt gebruikt moest zijn geweest. Na enig zoeken kwam ik erachter dat de camera rond 1929 gebouwd was, en het rolletje wat erin zat tussen de jaren 40 en 70 moest zijn gemaakt.

Het ontwikkelen

Natuurlijk wilde ik weten of er nog iets op stond, maar om de foto's te kunnen ontwikkelen was wel wat expertise nodig. Mijn vriend Johan Holleman ontwikkelt al heel zijn leven zijn eigen fotorolletjes, en bood aan om de negatieven voor me te ontwikkelen. De kans dat er echter nog bruikbare foto's gevonden zouden worden, zo waarschuwde hij, was echter wel erg klein, aangezien het rolletje zo oud was.

Omdat ik van tevoren natuurlijk hoopte dat er wel nog foto's op stonden, wilde ik het ontwikkelen ervan documenteren. En zo vond ik mij afgelopen dinsdag dan ook in Johan's keuken, en documenteerde met zijn Nikon D700 hoe hij de bijna 70 jaar oude film ontwikkelde. Het moment dat de ontwikkelde negatieven uit de container kwam hielden we beiden onze adem in... Er bleken nog foto's op de negatieven te staan.De foto's

De beste negatieven werden in gescand, en 4 foto's bleken nog genoeg detail te hebben om hun verhaal te kunnen vertellen. Een oudere man en vrouw poseren voor een landschap. De man in de foto draagt de camera tas van de Zeiss bij zich. Hij zal dan ook waarschijnlijk de eigenaar zijn geweest. Het lijkt erop dat de laatste keer dat deze camera werd gebruikt op de vakantie van deze man en vrouw was.Nadat ik de beelden op mijn facebook had gezet zei een van mijn contacten al snel dat hij de plek wel heel erg bekend vond lijken. Volgens hem was dit Biarritz, een stad in de het Frans-Baskenland in het zuidwesten van Frankrijk. Nadat hij me een google Streetview had gestuurd was ik direct overtuigd. De foto's waren inderdaad hier gemaakt.

Kijkend naar de beelden voel ik alsof ik een schatkist of tijdscapsule heb gevonden, die een kleine blik in het verleden geeft. Ik zou dolgraag willen weten wie de mensen in deze foto's zijn en hopelijk, op een dag, de negatieven aan de nog overgebleven familieleden van deze mysterieuze fotograaf kunnen schenken.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24817-een-70-jaar-oude-tijdscapsule-in-een-oude-zeiss.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Dronefotografie - Creatieve onderwerpen!]]> Mon, 17 Jul 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Grafische lijnen

Wanneer je de wereld via een drone bekijkt, zie je dat er overal lijnen te vinden zijn in een landschap die op foto's een grafisch beeld kunnen opleveren. Zoek naar deze lijnen en wees hier creatief mee! Voorbeelden van deze lijnen zijn weilanden, wegen, bloemenvelden, daken van huizen of woonwijken. Ook sportvelden leveren mooie grafische beelden op wanneer je deze van een grote hoogte fotografeert.

Ruudvw

Moleneind

Houdoex

ThomasBartelds

Grappig perspectief

Met het perspectief van bovenaf kun je ook grappige dingen doen met dronefotografie. Je kunt bijvoorbeeld een model als onderwerp nemen en liggend laten poseren. Met de drone van bovenaf kan het model zulke poses aannemen, zodat het lijkt alsof het model bijvoorbeeld 'hangt' aan een object in de foto.

Dugu


Markderoophotography

Natuur

De natuur levert prachtige beelden op wanneer je deze van boven fotografeert. Denk aan bossen, wateren of het strand. Denk hier aan de compositie die je aanneemt met de drone. Dit kan van precies bovenaf, maar je kunt ook in de verte weg fotograferen vanuit de lucht.


Vincenze


HJFoto

De zonsondergang is op een heel andere manier vast te leggen met een drone dan met een camera in de hand.

Scarluuk

Reisfotografie

Ga je naar de prachtige uiteinden van de wereld? Ook hier is dronefotografie zeer geschikt voor. Los van het feit dat je naar geweldige plekken afreist, kun je met dronefotografie ook nog eens de bijzondere plekjes op een bijzondere manier vastleggen!

Royzzz

Esmeralda-Holman

Thema

Houd je een speciale themashoot zoals met een koppel of familie? Ook hiermee kun je grappig dingen doen met dronefotografie! Bekijk hier dit voorbeeld van een bruiloft-shoot!

Denk nog eens aan de do's en don'ts van Dronefotografie

Begin jij net met dronefotografie? Lees dan dit artikel eens door!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24815-dronefotografie---creatieve-onderwerpen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Eerste SHUTR.salon groot succes]]> Mon, 17 Jul 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Bijna 250 mensen bezochten de eerste SHUTR.salon. Er zijn prachtige portfolio's besproken en de zoektocht naar de nieuwe Olympus Featured Talent gaat online nog verder en iedereen die niet persoonlijk is besproken maakt uiteraard nog steeds kans op de hoofdprijs: een Olympus OM-D E-M1 Mark II met M.Zuiko ED 12-40mm f2.8 PRO, een portfolio in SHUTR.photo en kans om toegevoegd te worden tot het exclusieve Olympus Visionair platform!

Top 5

Op deze avond zijn 5 winnaars uitgekozen. Deze top 5 maakt extra kans op de hoofdprijs die aan het eind van het jaar wordt uitgereikt. In willekeurige volgorde

Rene Dissel


Peggy Safrie


Niels Kemp


Stijn Doors


Jelle Pieter de Boer
We laten hier één foto zien, er zijn meerdere foto's besproken tijdens de reviews en worden twee foto's geselecteerd voor de wedstrijd

Olympus Featured Talent
SHUTR.photo heeft een prachtig event achter de rug met topfoto's maar de zoektocht gaat door! Natuurlijk maakt iedereen die niet op de eerste SHUTR.salon was of de jury-fotograferen niet persoonlijk heeft gesproken nog kans. De wedstrijd loopt nog tot en met oktober. Stuur hier in: www.shutr.photo/olympus. Ze zijn op zoek naar een fotograaf met een eigen stijl, die foto's maakt die je bij de strot grijpen en die iets met je doen en duidelijk weet wat hij of zij wil. Professionals, semi-professionals en amateurs. Landschappen, portretten, reisfoto's of architectuur. Iedereen mag meedoen en maakt kans om op het eind van het jaar zich wellicht aan te sluiten bij het Europese Olympus Visionary programma.

SHUTR.salon

Door overgrote belangstelling op deze avond kon niet elk portfolio beoordeeld worden. Aan het eind van het jaar zal er nog een SHUTR.salon georganiseerd worden waarbij de eindwinnaar word gekozen, houd daarvoor Zoom.nl en SHUTR.photo goed in de gaten. De top 5 zal daarbij aanwezig zijn en maakt extra kans maar de race is nog niet gelopen. Zoek jouw beste foto's uit en stuur in!

www.shutr.photo/olympus

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24805-eerste-shutr-salon-groot-succes.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Dromerige scherpte - Lensbaby Velvet 85mm f/1.8 ]]> Mon, 17 Jul 2017 12:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Lensbaby maakt fotograferen fun, maar naast een hele serie "creatieve" objectieven met een hoge funfactor produceert Lensbaby ook hoogwaardige kwaliteitsobjectieven. Zoals de nieuwe Velvet 85mm f/1.8.
Dit degelijke stukje glas gaat terug naar de basis van de fotografie: manual focus, handmatige diafragma-instelling, en stop-down lichtmeten.

Dromerig effect

De Velvet 85mm geeft volgens het persbericht: "...een zacht dromerig effect bij diafragmawaarden van f/1.8 tot 2.8. Bij verder diafragmeren levert de Velvet 85 detailrijke en scherpe foto's met een zeer fraaie achtergrondonscherpte. De prachtige fluweelzachte, onscherpte en kleurtinten geven de foto's een bijzondere bijna filmachtige kwaliteit." Daarvoor is onder andere een diafragma met maar liefst 12 lamellen gebruikt. Ideaal voor dromerige portretten! Maar daarnaast kun je er ook close-up fotografie mee doen, want de macro-instelling loopt tot 1:2 en je kunt al vanaf 24cm scherpstellen.

Prijs en beschikbaarheid

De Lensbaby Velvet 85mm f/1.8 is leverbaar vanaf half juli voor Sony, Nikon, Canon en Pentax dslr-camera's en daarnaast voor mirrorless camera's met Micro FourThirds-, Samsung NX- en Fujifilm X-vatting. Hij kost € 549,99. De dslr variant heeft een ingebouwde zonnekap, de mirrorless-versie heeft een losse metalen zonnekap.
www.transcontinenta.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24814-dromerige-scherpte---lensbaby-velvet-85mm-f-1-8.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Een maatje meer - Irix Edge filters ]]> Mon, 17 Jul 2017 12:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Irix moet hebben even grondig nagedacht over de filtermarkt voordat men besloot tot een serie ND, pola en UV/protectiefilters in de enigszins exotische 95mm filtermaat. Want het aantal verkrijgbare filters in deze maat is klein en daarnaast zijn ze tamelijk kostbaar. Er worden namelijk niet extreem veel objectieven met zo'n grote doorsnede op de markt gebracht en dan bepaalt de wet van vraag en aanbod de prijs. Irix wil daar wat aan doen en heeft daarom voor de eigen objectieven een eigen filterlijn opgezet, maar uiteraard zijn deze filters ook geschikt voor ander glas.

Middenformaat

Er zijn vier ND-filters ontwikkeld, een circulair polarisatiefilter en een neutraal UV/beschermfilter. Ze zijn gemaakt van optisch glas en alle filters hebben een nano-coating en zijn waterproof en olie-afstotend. De ND-filters zijn verkrijgbaar in 3 f-stops (ND8), 5 f-stops (ND32), 7 f-stops (ND128) en als big blocker 10 f-stops (ND1000). Het polafilter is speciaal ontworpen om te kunnen gebruiken op de Irix 15mm f/2.4, die een speciale uitsparing in de zonnekap heeft om de geribbelde ring te kunnen draaien.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs is de grote verrassing, want de Irix UV kost € 76,-, de pola kost € 105,- en de ND-filters € 115,- tot € 117,-. Dat is in deze maat beslist concurrerend.
www.irixlens.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24813-een-maatje-meer---irix-edge-filters.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Prijsbeuker - SainSonic 50mm f/1.1 ]]> Mon, 17 Jul 2017 12:04:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het Chinese SainSonic maakt ook een uiterst betaalbare 8mm f/3 fisheye, 3D brillen en allerlei audiospul, maar de nieuwe 50mm is wel heel spotgoedkoop voor zijn specificaties: $ 169,99 bij onder andere Amazon. Waarbij overigens opgemerkt moet worden dat Amazon deze prijsbeuker niet naar Europa verstuurt.

Specificaties

Op het gebied van exotisch glas en een degelijke constructie moet je niet veel verwachten van deze Kamlan: het ding heeft een plastic bajonetvatting en is vrij simpel ontworpen. De term "premium optical design" slaat op de 5 multicoated lenselementen in 5 groepen. Het diafragma heeft 11 bladen volgens omschrijving en is afgerond. Dat je op de foto's 9 lamellen ziet is niet echt bemoedigend voor het kwaliteitsgevoel helaas. De filtermaat is 52mm, scherpstellen gebeurt handmatig en licht meten doe je stop down. Basic ouderwets T2-klussen, voor wie nog weet wat dat was... SainSonic waarschuwt op haar website: "Keep the lens away from rain, moisture and mechanical impact", waarmee opnieuw duidelijk wordt dat het puur de lichtsterkte is waar het om draait bij deze 50mm en niet de degelijkheid.

Prijs en beschikbaarheid

Dit goedkope stukje Chinese optica kan interessant zijn voor EOS-M en Sony Nex-gebruikers die eens een hyperlichtsterk objectief willen proberen zonder zich een buil te vallen aan de prijs. Tenslotte leveren beide merken zoiets zelf niet op dit moment. De Kamlan is te bestellen in Sony E-mount en EOS M-mount en hij kost $ 169,99.
www.sainsonic.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24812-prijsbeuker---sainsonic-50mm-f-1-1.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[AF-P in plaats van AF-S - Nikon AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR ]]> Mon, 17 Jul 2017 11:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Als je ze naast elkaar legt, lijkt de nieuwe AF-P 70-300mm een doorontwikkelde AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G IF ED VR. Uiterlijk is de nieuwe 70-300mm slechts licht afwijkend van zijn voorganger, en het gewicht is van 745 gram naar 680 gram gegaan. Wel kun je nog steeds dezelfde filters en zonnekap gebruiken, want die zijn niet gewijzigd.

Optische constructie

Nikon heeft onderhuids echter de optische constructie gewijzigd van 17 elementen in 12 groepen naar 18 elementen in 14 groepen (waarbij bovendien één van de twee ED elementen weggelaten weggelaten is). Verder is er een stillere en snellere AF-P autofocusmotor ingebouwd en claimt Nikon met de nieuwe VR stabiliser 4,5 f-stops te kunnen overbruggen. Verder is de kortste instelafstand gewijzigd van 1,5 meter naar 1,2 meter en is het 9-bladige, afgeronde diafragma nu van het elektromagnetische type, wat een grotere precisie betekent.

Prijs en beschikbaarheid

De AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR kost €879,-. Datum van levering is nog niet bekend.
www.nikon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24811-af-p-in-plaats-van-af-s---nikon-af-p-nikkor-70-300mm-f-4-5-5-6e-ed-vr.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gezinsuitbreiding - Leica TL2]]> Mon, 17 Jul 2017 11:35:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Nadat de Leica T omgedoopt werd in Leica TL en er de nodige specs waren aangepast, was het wachten op gezinsuitbreiding vanuit Wetzlar. Want een camerasysteem met slechts 1 body is eigenlijk geen systeem. Toch? Die uitbreiding is er nu in de vorm van de Leica TL2. Uiterlijk verschilt de TL2 niet heel veel van de TL, de camera is nog wat minimalistischer vormgegeven en de ingebouwde flitser van de TL ontbreekt.

Sensor en autofocus

Van binnen is de TL2 echter wezenlijk verschillend: met een 24 megapixel APS-C cmos-sensor en een 4K videofunctie is de camera helemaal up-to-date met de concurrentie. En behalve de sensor en de filmfunctie heeft Leica ook de AF onderhanden genomen. Dankzij de nieuwe Maestro II-processor claimt Leica een 3x zo snelle scherpstelling als bij de Leica TL. Bovendien is er nu een elektronische sluiterfunctie aanwezig die maar liefst tot 1/40.000 sec. gaat en een continue opnamesnelheid van maximaal 20 bps mogelijk maakt. Wifi, USB 3.0 en een HDMI-poort zorgen voor contact met de buitenwereld, waarbij de accu van de TL2 ook opgeladen kan worden via de USB-poort. Handig!

Prijs en beschikbaarheid

De Leica TL2 is volledig compatible met alle objectieven uit de T-serie en middels adapters ook met SL-, R- en M-objectieven. De TL2 body kost €1990- en is leverbaar vanaf half juli in zwart of zilver.
www.leica.de
www.transcontinenta.nl


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24810-gezinsuitbreiding---leica-tl2.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bart test de Panasonic LUMIX G80]]> Mon, 17 Jul 2017 09:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Als je de Panasonic LUMIX G80 voor het eerst in je hand hebt, denk je dat het een lichte spiegelreflexcamera is. Hij ligt zeer stevig in je hand en kan zeker tegen een stootje. Daarom is het makkelijk om foto's te maken vanuit de hand, ook al is er weinig licht (komt voort uit de DUAL I.S. functie). Dit geldt ook voor de lenzen die worden meegeleverd.

Fotograferen

De camera heeft een elektrische zoeker die niet onderdoet voor een optische zoeker. Daarnaast zijn er diverse knoppen waarmee je voor jezelf verschillende voorkeuren kan instellen. Fotograferen in de M (Manual) stand gaat makkelijk doordat er achterop de camera een draaiknop zit (voor de sluitertijd) en aan de voorkant een draaiknop voor het instellen van het diafragma. Enig nadeel is dat deze knoppen zeer gevoelig zijn, waardoor je snel voorbij je gewenste instelling draait. De knoppen op de achterkant zitten op logische plekken en zijn ook makkelijk te bereiken. Met de knop linksboven kun je switchen naar bijvoorbeeld de zelfontspanner.

De camera heeft 1 mini usb, 1 mini hdmi, 1 microfoon en 1 remote ingang. Deze zitten links op de camera. Het werken met een statiefsnelkoppelplaat gaat niet makkelijk. Dit komt vooral omdat het punt waar je de snelplaat kunt vastzetten vooraan zit op de camera. Ondanks het vele gebruik van de live view gaat de batterij van de camera lang mee. De live view geeft overigens een zeer waarheidsgetrouw beeld. Enig nadeel vind ik dat het histogram in de liveview modus relatief klein is, daarentegen is de verplaatsbaarheid ervan wel plezierig.

Het menu is op het eerste gezicht onoverzichtelijk, toch merk je dat er een patroon in zit als je er iets langer mee werkt. Dit geldt ook voor de opties, indien je werkt in de live view modus. Het kost je even tijd om het door te hebben. Het fotograferen van meerdere beelden daarentegen gaat ook in de live view zeer snel.

Beeldkwaliteit

De camera beschikt over een 16 megapixel sensor zonder low-pass filter. Ik merkte pas bij ISO 1600 enige ruis. De objectieven zorgen voor weinig vervorming en of vignettering.

Objectief: 12-60 MM F3,5-5,6
Locatie: Kapelletje Klooster te Cadier en Keer.


Locatie: Kapelletje Klooster te Cadier en Keer. Achter het kapelletje zag ik dit verlaten kruis. Ik heb nagedacht om hem in zwart-wit te fotograferen, uiteindelijk toch voor kleur gekozen.Foto gemaakt met 12-60 mm, op volledige groothoek. Vanuit een klein poortje kijk je uit op het pad.Foto gemaakt met van Continium museum in Kerkrade.Foto 12-60 lens, 13 mm. Foto gemaakt van toren van Kasteel Hoensbroek


12-60 lens, 12 mm. Foto gemaakt van Kasteel Hoensbroek met vijver op voorgrond.


12-60 lens, 20 mm. Anderhalf uur later dan de vorige foto bij Kasteel Hoensbroek. Deze foto is bewerkt met Color Efex Pro.


Objectief 100-300 MM F4-5,6
Je ziet in deze foto mooi de scherptediepte werking bij een open diafragma i.c.m. een telezoom lens. Foto gemaakt op ongeveer 8 meter.

Objectief 45-200 MM F4-5,6


Afbeelding van oude rad van mijnschacht.


Foto gemaakt bij het Continium museum in Kerkrade. Beeld gekaderd van een speeltoestel binnen het museum.

Conclusie

Al met al is het een super fijne camera steeds fijner wordt, hoe langer je ermee werkt. De beeldkwaliteit en snelheid van werken zijn super fijn. De camera is zowel geschikt voor mensen die willen fotograferen als mensen die willen filmen.


PLUS
+ Goede beeldkwaliteit
+ Compact en ligt stevig in de hand.
+ Fijn vrijkantelbaar scherm
+ Zeer goede elektronische zoeker
MIN
- Punt voor statief zit om niet logische plek
- "scrol" knoppen voor instellen van camera zijn gevoelig.

Over Bart Bootsma
Ik ben Bart Bootsma. Van jongs af aan heb ik altijd interesse gehad in fotografie. Dit groeide per jaar naar uiteindelijk een zeer tijdrovende hobby. Een kleine vijf jaar geleden kocht ik mijn eerste camera. De afgelopen jaren heb ik me in vele fotografiecategorieën verdiept. Mijn interesse ligt het meest bij landschap, architectuur en stadsfotografie.
Meer foto's en informatie vind je op Bart zijn Zoom.nl profiel.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24797-bart-test-de-panasonic-lumix-g80.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotograferen met je oude apparatuur - push it to the limit!]]> Sun, 16 Jul 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sander Rijnders) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Fotografie hoeft helemaal niet duur te zijn, kijk maar eens naar deze budget macrofotografie-oplossingen!
"Als ik ook zo'n dure professionele camera koop, dan maak ik vanzelf wel betere foto's!"

Hoe vaak hoor je deze uitspraak wel niet? Logisch dat je in het begin denkt dat duurdere apparatuur betere foto's maakt. Vooral als je naar objectieven kijkt, hoor je dat vaak. Professionele objectieven maken scherpere foto's. Professionele objectieven zijn duur. Dus dure apparatuur maakt betere foto's. En het klopt ook wel dat goede apparatuur gewoon duur is.

Maar je spullen kunnen nog zo duur zijn, uiteindelijk ben JIJ degene die de foto maakt.
JIJ bepaalt de compositie, de hoek, wat er wel en wat er niet op een foto komt te staan. En dit is echt zoveel belangrijker dan je apparatuur.

Heb je op het verkeerde punt scherpgesteld? Zijn je instellingen niet goed? Is je compositie niet wat het moet zijn? Dan kun je nog zo'n dure camera hebben maar je eindresultaat zal altijd bagger zijn.
De laatste tijd ben ik weer veel op pad met mijn eerste camera/lens combinatie. Eigenlijk om aan te tonen dat je voor een goede en mooie foto helemaal geen dure apparatuur nodig hebt.

Wat gebruik ik als ik op pad ga met mijn oudere aparatuur?

Als camera gebruik ik een Canon 450D met 12.2 megapixels. Het was mijn eerste camera en heeft het altijd prima gedaan, voordat ik ben overgestapt op een full frame camera. De 450D is rond 2008 op de markt gekomen waarmee het een "oudje" is. De camera is ook al een aantal jaar niet meer nieuw te krijgen.Het objectief op de Canon 450D is een eerste versie van de Sigma 18-200, een zogenaamde superzoom. Met 18mm is het een groothoek en met 200mm is het ook een telezoom. Let wel dat de Canon 450D een cropfactor van 1.6 heeft en het eigenlijke bereik 28-320 is. Ook de Sigma lens is al een hele tijd niet meer te krijgen. Er zijn wel een aantal upgrades en nieuwe versies uitgebracht maar dit exemplaar is al een hele tijd uit de handel.
]


De Canon 450D is verder ook geen uitblinker in het dynamisch bereik, de ruisondedrukking is ook maar "zo zo" en in de fotografie wereld is deze combinatie eigenlijk gewoon oud te noemen.
Vooral als je kijkt naar de nieuwe ontwikkelingen die vooral Sony op dit moment op de markt brengt is het veilig om te zeggen dat je met deze combinatie geen fatsoenlijke foto meer zult maken. Of misschien toch wel?

Natuurlijk maak je met deze combinatie nog prachtige foto's!

Het is echt een denkfout die we maken, of misschien wel willen maken, om te zeggen dat ouder materiaal geen goed resultaat kan brengen. Deze combinatie maakt nog net zo'n goede foto's als toen het ergens in 2008 op de markt kwam.


Is het dynamisch bereik minder dan de nieuwste Sony, Nikon of Canon? Natuurlijk!
Is de camera gevoeliger voor ruis dan de nieuwste Sony, Nikon of Canon? Natuurlijk!
Maar dat wilt toch niet zeggen dat je er niks meer mee kunt?

RAW

Tegenwoordig schieten we allemaal in RAW. RAW geeft de hoogste kwaliteit mee aan een foto en de foto is zoals je deze maakt. Er wordt geen contrast/kleur/scherpte toegevoegd zoals JPEG dat nog wel eens wilt doen. In Lightroom en/of Photoshop kun je de foto een eigen eindresultaat geven. En met deze programma's is meer mogelijk dan je denkt.

Zijn er delen overbelicht? Met de highlights kun je nog aardig wat details terughalen. Delen te donker? Met de shadows kun je heel veel bijlichten. Teveel ruis? Gebruik de luminance slider in de ruis reductie.

Mocht dit nog niet genoeg dan zijn er nog massa's filters te vinden waarmee je je foto's een perfect eindresultaat kunt geven! Niet overtuigd? De foto's hieronder zijn allemaal gemaakt met bovengenoemde combinatie.Staar je niet blind op de nieuwste camera van 3000 euro of meer. Natuurlijk erg mooi en leuk om te hebben maar onderschat je eigen camera niet. In combinatie met wat Lightroom en Photoshop acties (en ja, de pro's gebruiken deze programma's ook bij hun 3000 euro camera's) kun je nog altijd prachtige foto's maken. Je camera is nog altijd net zo goed als vier of vijf jaar geleden.
Just push it to limit!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24809-fotograferen-met-je-oude-apparatuur---push-it-to-the-limit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gebruik het openbaar vervoer!]]> Sat, 15 Jul 2017 16:13:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Steden

Er zijn steden waar je vanuit de trein eigenlijk zo het centrum van de stad inloopt. Denk aan steden als Lelystad, Utrecht en Maastricht. Je hebt hier geen extra busreis nodig om het centrum te bereiken en lopend kom je weer allerlei dingen tegen om vast te leggen. Ben je dus architectuurfotograaf of straatfotograaf, dan is het openbaar vervoer erg handig om eens naar andere steden te gaan.

InFocus

Naast de stad waar je heen reist, kan een station ook een geschikte plek zijn om te fotograferen. Stations kunnen voor de architectuurfotograaf ook de ideale fotografie-plek zijn. Een populair station voor architectuurfotografen is Station Luik. Dit is misschien iets verder reizen en je moet er de grens voor over, maar het is zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen. Ben je toch op het station in Luik? Duik dan ook zeker de stad zelf in!

Renate-oskam2


Natuur


De treinrit zelf zal vast door de natuur gaan, maar het is niet handig om door het glas van een rijdende trein te fotograferen. Gelukkig kun je ook bij veel natuurgebieden met het openbaar vervoer komen. Op de websites van Het Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.nl kun je vaak vinden hoe je er kunt komen.


Een natuurgebied dat je vanuit de trein kunt observeren, maar waar je ook bijna bent, wanneer je bij de halte uitstapt, zijn de Oostvaardersplassen. De treinrit tussen Lelystad en Almere is bijna geheel met uitzicht op dit prachtige natuurgebied. Eenmaal uitgestapt bij Almere Centrum, kun je in principe te voet het gebied bereiken.

Johanm1978


Straatfotografie

In de trein kom je uiteraard talloze medereizigers tegen, die allemaal wel een eigen verhaal hebben. In de trein kun je als straatfotograaf veel mensen portretteren. Let er wel op dat een grote spiegelreflexcamera meteen opvalt in een coupe. Voordat je mensen in het wilde weg gaat fotograferen, vraag dit dan even netjes en geef aan voor welke doeleinden je de foto's maakt.

AdrielledeVoogd

Handige tips:

  • Gebruik de website en app op je telefoon van 9292ov.nl. Hier kun je precies zien hoe je op een bepaald adres kunt komen met alle vormen van openbaar vervoer.


  • De NS heeft vaak leuke acties van Dagjes Uit naar bepaalde natuurgebieden of steden.


  • Plan je reis rustig en goed van te voren, je wilt als fotograaf geen haast hebben, omdat je onderweg wellicht ook wat tijd vrij wilt maken om te fotograferen.


  • In dit artikel op Zoom.nl staan nog meer fotografielocaties, mocht je inspiratie nodig hebben!

Pecebe56

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24807-gebruik-het-openbaar-vervoer.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor spetterende onderwaterfoto's]]> Sat, 15 Jul 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Fotograaf en duikexpert Casper Douma schrijft in deze blog over de verschillende onderwerpen bij onderwaterfotografie.

Welke apparatuur kan onder water?

Tegenwoordig is er een enorm assortiment aan onderwatercamera's. Zelfs sommige smartphones zijn in staat tot enkele meters in het water gehouden te worden. Voor vakanties en outdoor-sportactiviteiten zijn vooral de actioncams en specifieke compacte onderwatercamera's heel erg populair, zoals de Olympus Tough en de GoPro. De sensor van deze kleine camera's is echter niet al te groot, wat voor problemen kan zorgen. Onder water is er namelijk simpelweg minder licht beschikbaar is, waardoor je al snel naar een hogere iso-waarde moet grijpen om je foto's goed te belichten. De echte pro's kiezen daarom voor een fullframe spiegelreflexcamera in onderwaterbehuizing en gebruiken daarnaast zelfs nog extra flitslicht om hun onderwerp mooi uit te lichten.
p9

Water verpest je foto's

Het klinkt als een grote tegenstrijdigheid, maar water is technisch gezien je grootste vijand bij onderwaterfotografie. Het houdt namelijk niet alleen licht tegen, maar het zorgt ook voor een lager contrast, veel stof en vuil in je beeld en het belemmert je scherpte. De enige manier om dit soort problemen zo goed als mogelijk te voorkomen, is zo dicht mogelijk bij je onderwerp in de buurt komen.

raymond-wennekes

De juiste instellingen voor onderwaterfotografie

Vanzelfsprekend is het licht onder water erg groen of blauw, waardoor er een soort zweem over je foto's komt te liggen. Dit kan je het beste corrigeren door zelf handmatig je witbalans in te stellen. Het meest nauwkeurig doe je dit achteraf in je nabewerking, maar daarvoor moet je dus wel in RAW fotograferen. Qua sluitertijd heb je het voordeel dat je (in rustig water) zelf al vrij goed gestabiliseerd bent. Voor stilstaande onderwerpen, zoals algen en anemonen, kan je dus al fotograferen vanaf 1/30e sec. De langzaam-bewegende vissen fotografeer je vanaf 1/60e en de snellere vissen vanaf 1/125e sec. Met je flitser en je diafragma bepaal je vervolgens de verhouding natuurlijk- en flitslicht.

drbobke

Voorkom condens

Het is een grote ergernis voor fotografen die werken camera's met losse behuizingen; het beslaan van het glas of plastic. Je kan dit op verschillende manieren voorkomen. Leg sowieso nooit je apparatuur in de felle zon, want door de behuizing warmt alles razendsnel op. Dat is niet goed voor je accu's en zorgt bovendien dus voor condens. Bij grotere behuizingen kan je altijd een of twee zakjes sillicagel in de behuizing proppen. Deze vind je vaak bij aanschaf van nieuwe schoenen in je schoenendoos. Ze absorberen het vocht razendsnel.

benjamin-van-der-spek

Aanpak en compositie

Wanneer je koraal of vissen gaat fotograferen, zorg er dan voor dat je minimaal op gelijke hoogte bent met je onderwerp. Als je teveel van bovenaf fotografeert, verlies je diepte in je beeld. Zeker dieren zijn veel sprekender als je ze op ooghoogte kan vastleggen. Kies in je compositie voor een duidelijk hoofdonderwerp en zorg ervoor dat er in de achtergrond niet teveel gebeurt wat daarvan afleidt. Het grote voordeel van onderwaterfotografie is dat je (bijna) overal naar toe kan zwemmen. Je hebt dus enorm veel bewegingsvrijheid om verschillende perspectieven te proberen en kan je creativiteit de vrije loop laten!


michauku

Bekijk nog meer prachtige foto's in onze collectie onderwaterfotografie!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24806-tips-voor-spetterende-onderwaterfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Een kwestie van AutoFocus: Sony's A77II vs A6500 vs A7Rii]]> Fri, 14 Jul 2017 11:45:00 +0100 redactie@zoom.nl (Erik Keulers) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Toegegeven, ik heb wel eens betere momenten gekozen voor een vergelijkende test. Niet lang nadat de testapparatuur door de koerier is opgepikt om teruggebracht te worden naar Sony maakt datzelfde Sony de lancering van de Sony A9 bekend. Een camera met autofocus- en snelheidsspecificaties die ongekend zijn, ook in vergelijking met spiegelreflexcamera's. De ultieme spiegelloze sportcamera lijkt dus inmiddels geland te zijn.

Tegelijkertijd, met zijn prijskaartje van zo'n 5300 euro is dit snelheidsmonster voor de meesten van ons waarschijnlijk niet weggelegd. En dus heeft de vergelijkende test tussen de Sony A77II (Sony's equivalent van de spiegelreflex), de Sony A7rii en de nieuwe Sony A6500 nog steeds zin gehad. Zo'n 2 jaar geleden testte ik de Sony A77II en de Sony A6000 naast elkaar. Toen had ik nog een duidelijke voorkeur voor de A77II . Ik ben dus benieuwd of die voorkeur na 2 jaar nog steeds hetzelfde is, of dat de actualiteit een hele andere is geworden.

De drie camera's op een rijtje

De Sony A77II is sinds juni 2014 op de markt. Het is een van de drie SLT-camera's die Sony nog op de markt heeft, naast het instapmodel A68 en de fullframe A99II. De SLT-camera's kun je beschouwen als spiegelreflexcamera's, maar dan uitgerust met een vaste, semi-transparante spiegel. Dat verhoogt de snelheid van de camera's, maar gaat, in ieder geval bij de A77II en de A68 ook ten koste van een stukje ruisgevoeligheid. De A77II heeft 79 scherpstelpunten, waarvan 15 kruissensoren. De huidige marktprijs ligt rond de 1000 euro.

A77II (foto: Sony)

De Sony A7rii is nu zo'n 1,5 jaar op de markt en was tot de aankondiging van de A9 Sony's vlaggenschip. Fullframe, spiegelloos, 42 Megapixel. In eerste instantie een camera die primair voor studio, landschap en portretfotografie gebouwd lijkt. Maar kan deze camera toch een rol spelen in aktiefotografie met zijn 399 scherpstelpunten? Marktprijs: rond de 3000 euro.

A7Rii (foto: Sony)

De Sony A6500 is Sony's nieuwste spiegelloze APS-C camera, de eerste met in-body stabilisatie. 24 Megapixels en 425 scherpstelpunten, gecombineerd met een groter AF-bereik ook in donkere situaties zou deze camera de strijd aan moeten kunnen gaan met de A77II. De marktprijs van deze camera ligt rond de 1600 euro.

A6500 (foto: Sony)

Tijdens het testen gebruik ik twee lenzen. Op de A7rii en de A6500 gebruik ik de FE70-300 G-lens van Sony. Op alle drie de camera's de Sony 70-400 G-lens, in het geval van de A7rii en de A6500 met de LA-EA3-adapter.

Let the games begin

Waar laten de drie camera's zich beter vergelijken als het gaat om hun autofocussnelheid en hun autofocusvastheid als bij een sportwedstrijd. Na enig speurwerk wordt het Open Nederlands Kampioenschap Motocross in Mill de plaats waar het moet gebeurd. En zo sjouw ik op een prachtige voorjaarsochtend halverwege maart in Mill tussen de motoren door, in een kindermaat pershesje, met drie camera's het circuit op. Motoren komen op het fraaie circuit plots de bocht om, wat het nodig vraagt van de autofocus. Bovendien zorgen de bomen langs de baan voor plotselinge overgangen van schaduw naar zon. En de lange telelenzen, met hun beperkte beeldhoek zorgen ook nog eens dat het onderwerp maar kort binnen het bereik van de lens blijft, zonder mee te bewegen.


Het circuit in Mill is met zijn motocrossers een mooie plek om de camera's te vergelijken, te beginnen met de A7Rii. A7Rii met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 300 mm, ISO 1600, f 5.6, 1/3200 sec. (Foto: Erik Keulers)De A7Rii staat bekend om zijn details. En ook hier zijn de ogen van de coureur mooi zichtbaar. A7Rii met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 300 mm, ISO 1600, f 5.6, 1/3200 sec. (Foto: Erik Keulers)

De twee systeemcamera's in duel

Ik begin met beide systeemcamera's in combinatie met de Sony FE 70-300 lens. Het is, op het moment van testen, de langste brandpuntafstand die Sony voor de systeemcamera's in haar assortiment heeft. De Sony A7Rii staat niet bekend als en snelheidsmonster als het aankomt op focussen. En toch, terwijl de motoren massaal langsdenderen valt mij op dat de camera behoorlijk snel focust met zijn bijna 400 scherpstelpunten, maar vooral dat de camera behoorlijk trefzeker zijn object volgt. Het volgen wordt pas lastiger als een motor recht op de camera af rijdt, dan wordt de trefzekerheid van de focus minder.


In volle vaart over het circuit. A7Rii met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 210 mm, ISO 1600, f 5.6, 1/1250 sec. (Foto: Erik Keulers)De harde overgangen tussen licht en schaduw vormen een uitdaging voor de autofocus, maar niet op voor de A7Rii. A7Rii met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 300 mm, ISO 1600, f 5.6, 1/2500 sec. (Foto: Erik Keulers)

Wanneer ik de 70-300 lens verwissel voor de 70-400 lens in combinatie met de LA-EA3 adapter, dan valt de focussnelheid terug. Op het moment dat de camera weet te focussen weet hij dat ook trefzeker te doen, maar het komt nu vaker voor dat ik een motor kwijt ben voor de autofocus succesvol is geweest.

De twee concurrende motoren in beeld brengen de autofocus niet van zijn stuk. A7Rii met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 300 mm, ISO 1600, f 5.6, 1/1250 sec. (Foto: Erik Keulers)


De A7Rii werkt ook met de 70-400 lens voor A-mount, maar de focussnelheid gaat dan wel duidelijk omlaag vergeleken met de FE 70-300 lens. A7Rii met 70-400 lens met LA-EA3 adapter, brandpuntafstand 250 mm, ISO 800, f 8.0, 1/500 sec. (Foto: Erik Keulers)

Door naar de A6500, in dezelfde volgorde. De camera focust duidelijk sneller dan de A7Rii, en dat mocht ik ook verwachten, gezien de claim die Sony doet ten aanzien van het autofocus-systeem. Hij is niet alleen snel, hij vooral ook zeer betrouwbaar. En nog fraaier, er is nauwelijks verschil in focussnelheid tussen de 70-300 FE-lens en 70-400 A-lens met adapter.

Ook meerdere crossers in één beeld geven geen probleem voor de A6500; A6500 met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 260 mm, ISO 200, f 5.6, 1/500 sec. (Foto: Erik Keulers)


Ook een uitsnede van de motor geeft een goed resultaat, ondanks de snelheid van de motor; A6500 met 70-400 lens + LAEA3-adapter, brandpuntsafstand 110 mm, ISO 800, f 8.0, 1/320 sec. (Foto: Erik Keulers)


De A6500 kan net zo goed uit de voeten met een A-mountlens met adapter als met de E-mount lens en is daarmee sterker dan de A7Rii op dit punt. A6500 met 70-400 lens + LAEA3-adapter, brandpuntsafstand 110 mm, ISO 800, f 8.0, 1/400 sec. (Foto: Erik Keulers)

Sony weet zijn nieuwere camera's dus nog beter te laten focussen wanneer gebruik wordt gemaakt van een adapter. En dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld wildlifefotografen die Canon glaswerk hebben, maar een compacte camera willen of die de voordelen van een systeemcamera willen. De hogere kwaliteit bij hogere ISO-waarden bijvoorbeeld. Of de elektronische zoeker, die zowel bij de A7Rii als de A6500 een prachtig beeld geeft, dat ook meteen de foto-uitkomst laat zien. Ik wet dat er voor en tegenstanders zijn van de elektronische zoeker, maar zelf zou ik niet meer anders willen.

Opspattend zand en modder zijn typisch voor de motocross. A6500 met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 210 mm, ISO 800, f 5.6, 1/800 sec. (Foto: Erik Keulers)


Concentratie bij de rijders om geen fouten te maken. A6500 met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 220 mm, ISO 800, f 5.6, 1/1000 sec. (Foto: Erik Keulers)


Door de groeven in de bochten op het circuit van Mill. A6500 met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 110 mm, ISO 800, f 5.0, 1/1600 sec. (Foto: Erik Keulers)

Bij een serieopname weet de A6500 de focus goed vast te houden. Het onderwerp blijft ondanks dat het beweegt mooi scherp.

Deze serie van vier opnames laat zien hoe de autofocus van de A6500 het bewegende object zonder problemen volgt. A6500 met FE 70-300 lens, brandpunt 135 mm, ISO 800, f. 5.0, 1/2000 sec. (Foto: Erik Keulers)

Gaat de A77II opnieuw met de winst lopen?

Wanneer de eerste trainingsessie is afgelopen is het tijd om nogmaals van camerabody te wisselen. Het is de beurt aan de A77II, die twee jaar geleden op de paardenrenbaan de A6000 wist te verslaan. Is deze camera in staat om dat kunstje te herhalen. Heeft het gebruik van een spiegel nog steeds de voorkeur bij sportfotografie?


De A77I legt coureur nummer 18 vast op een van de bulten in het parcours. A77II met 70-400 lens, brandpuntsafstand 180 mm, ISO 800, f. 8.0, 1/320 sec. (Foto: Erik Keulers)


Close-up van een springende motocrosser. A77II met 70-400 lens, brandpuntsafstand 180 mm, ISO 800, f. 8.0, 1/320 sec. (Foto: Erik Keulers)

Wanneer de volgende sessie begint en ik klaar zit, is de conclusie gauw getrokken. De Sony A77II redt het niet tegen zijn twee spiegelloze concurrenten. Ik weet niet of de reden direct zit in de autofocus alleen, die is sneller dan de A7Rii en zal niet veel onderdoen voor de A6500, maar het gevoel is duidelijk anders. De elektronische zoeker is duidelijk van een eerdere, mindere generatie, en het beschikbaar hebben van minder focuspunten lijkt vertragend te werken. De autofocus is in ieder geval minder nauwkeurig. Er is dus veel veranderd in twee jaar tijd. Het voordeel dat de A-mount had met in-body stabilisatie is immers bijgehaald door de E-mount camera's. Beiden beschikken ook over in-body stabilisatie en benen ook daar gemakkelijk bij.
De uitkomst van deze vergelijking sterkt mij in ieder geval in de gedachte om mijn overgang van A-mount naar E-mount door te zetten en niet langer meer met twee verschillende vattingen te werken.

Klaar voor de afzet. A77II met 70-400 lens, brandpuntsafstand 140 mm, ISO 800, f. 8.0, 1/640 sec. (Foto: Erik Keulers)


In volle vaart over het parcours. De A77II lijkt achter te blijven bij de prestaties van de twee andere camera's, maar dat kan ook liggen aan de verbeterde elektronische zoekers op de andere camera's én op het totaal andere autofocus-systeem. A77II met 70-400 lens, brandpuntsafstand 160 mm, ISO 800, f. 8.0, 1/500 sec. (Foto: Erik Keulers)

Van sport naar wildlife

Veel fotografen die op zoek zijn naar een snelle autofocus fotograferen niet zo zeer sport als wel wildlife. Daarom verplaats ik mij met de camera's van Mill naar ZOOM Erlebniswelt in Gelsenkirchen(D). Ik kom er tot weinig foto's.Dat heeft niet te maken met de camera's, maar op deze eerste lentedag ben ik niet de enige in de dierentuin, het ziet letterlijk zwart van de mensen en het kost meer dan een uur om een kop soep te bestellen...


Spelende bruine beren door een raam gefotografeerd. A7Rii met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 300 mm, ISO 800, f 8.0, 1/800 sec. (Foto: Erik Keulers)


Deze beweeglijke lemuur is een makkelijke prooi voor de A6500 als het gaat om haarscherpe foto's. A6500 met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 130 mm, ISO 800, f 5.0, 1/640 sec. (Foto: Erik Keulers)

Wanneer het eindelijk tijd is om hier de camera uit te proberen, met name op een enthousiaste lemuur, merk ik dat eigenlijk niet meer naar de A77II grijp, maar met beide systeemcamera's aan de slag ga. Beiden focussen prima voor dit doeleind, de A7Rii iets langzamer, maar dat stoort absoluut niet. De resultaten zijn prima!

De autofocus van de A6500 laat zich niet storen door de draad die zich tussen deze uil en camera bevindt. A6500 met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 300 mm, ISO 800, f 5.6, 1/320 sec. (Foto: Erik Keulers)

Wie is nu de winnaar?

Puur kijkend naar autofocussnelheid en autofocus-trefzekerheid is er maar een winnaar mogelijk in deze vergelijking en dat is de jongste telg in het gezelschap, de A6500. Met deze camera heeft Sony een camera gemaakt die ik zeker mee durf te nemen op safari, maar die ook bij andere evenementen waar snelheid een rol speelt serieus mee doet.


Opspattend zand in gevecht om de beste plek. De A6500 pakt in deze vergelijking wat mij betreft duidelijk de beste plek. A6500 met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 150 mm, ISO 800, f 5.0, 1/800 sec. (Foto: Erik Keulers)

De resultaten van de A7RII zijn ook niet verkeerd en wil je fullframe, 42-megapixel grote en haarscherpe portretten van dieren maken, dan zit je goed met deze camera. Je levert wat snelheid in, maar geen betrouwbaarheid, dus als je niet zo nodig een cheetah in volle sprint hoeft bij te houden, zit je ook hier goed.

De A7Rii staat niet bekend als een snelheidsduivel, en is dat ook niet, maar houdt zich toch heel goed staande. A7Rii met FE 70-300 lens, brandpuntafstand 300 mm, ISO 800, f 5.6, 1/1600 sec. (Foto: Erik Keulers)

Is de A77II nu opeens een slechte camera? Integendeel, maar de ontwikkelingen in cameraland gaan nog steeds snel en dat is te merken. Ben je geen systeemcamera gewend, dan zul je overigens niets merken van de minpunten, want dan ben je intuïtief niet anders gewend dan hoe deze camera reageert.

Is de systeemcamera de spiegelreflex aan het inhalen?

Wanneer je de A6500 gebruikt dan kun je in ieder geval concluderen dat er nauwelijks meer een verschil waarneembaar is wanneer het gaat om autofocus. Vooral de betrouwbaarheid door het grote aantal focuspunten is indrukwekkend. In meer donkere omstandigheden zal een spiegelreflex nog sneller focussen, maar ook dat gat wordt snel kleiner, en lijkt met de introductie van de A9 verdwenen.

Het is slechts een kwestie van tijd voor die nieuwste technologie naar de goedkopere camera's doorsijpelt en vanaf dat moment ligt het speelveld echt helemaal open. Goed voor ons als fotografen, want er is steeds meer te kiezen!

Met dank aan de organisatie van het ONK Motocross te Mill voor de mogelijkheid om te fotograferen en aan Zoom Erlebniswelt te Gelsenkirchen voor de toestemming voor het fotograferen. Alle foto's zijn onbewerkt, omwille van de vergelijking. Ze zijn wel verkleind tot 1000 pixels over de lange zijde ter publicatie op Zoom.nl.
]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24804-een-kwestie-van-autofocus-sony-s-a77ii-vs-a6500-vs-a7rii.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[AF-P in plaats van AF-S - Nikon AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR ]]> Thu, 13 Jul 2017 11:06:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Als je ze naast elkaar legt, lijkt de nieuwe AF-P 70-300mm een doorontwikkelde AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G IF ED VR. Uiterlijk is de nieuwe 70-300mm slechts licht afwijkend van zijn voorganger, en het gewicht is van 745 gram naar 680 gram gegaan. Wel kun je nog steeds dezelfde filters en zonnekap gebruiken, want die zijn niet gewijzigd

Optische constructie

Nikon heeft onderhuids echter de optische constructie gewijzigd van 17 elementen in 12 groepen naar 18 elementen in 14 groepen (waarbij bovendien één van de twee ED elementen weggelaten weggelaten is). Verder is er een stillere en snellere AF-P autofocusmotor ingebouwd en claimt Nikon met de nieuwe VR stabiliser 4,5 f-stops te kunnen overbruggen. Verder is de kortste instelafstand gewijzigd van 1,5 meter naar 1,2 meter en is het 9-bladige, afgeronde diafragma nu van het elektromagnetische type, wat een grotere precisie betekent.

Prijs en beschikbaarheid

De AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR kost €879,-. Datum van levering is nog niet bekend.
www.nikon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24802-af-p-in-plaats-van-af-s---nikon-af-p-nikkor-70-300mm-f-4-5-5-6e-ed-vr.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor fashionfotografie]]> Wed, 12 Jul 2017 10:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Van idee naar concept

Een fashionshoot begint met een idee. Je raakt bijvoorbeeld geinspireerd door wat je op internet bent tegengekomen of wat je op straat hebt gezien! Het is nuttig om een moodboard te maken met wat je inspireert en wat je zelf ook zou willen toepassen of gebruiken in jouw fotoshoot. Dit kun je bijvoorbeeld op Pinterest doen.


Paige-Addams
Model & Styling: Sharon Boucquez

Met fashionfotografie vertel je een verhaal. Het doel van fashionfotografie is vaak het aanprijzen of verkopen van de kleding die je fotografeert. Ga dan ook met deze invalshoek aan de slag.

Denk bij het maken van je moodboard ook aan voorbeeldfoto's waarop modellen op een bepaalde manier poseren, locaties waar je graag zou willen fotograferen of bepaalde kleding die je wilt vastleggen.


Cindystegeman


Team

Heb je het concept en je moodboard af? Dan is belangrijk om op tijd een team samen te stellen voor de fotoshoot. Misschien heb je al een model gevonden of ken je iemand die wel model zou kunnen staan.

Wanneer je nog helemaal geen contact hebt gelegd met een model, een visagist en/of een stylist, dan kun je deze bijvoorbeeld via Facebook vinden. Op de Facebook-pagina Modellen, Fotografen en Visagisten worden opdrachten en werk onder elkaar uitgewisseld. Je kunt hier je moodboard plaatsen om te laten zien wat je van plan bent en zo trek je de mensen aan, die zich aangesproken voelen door jouw moodboard of concept.

WilhelminaHelena

Tip: Biedt je fotoshoot aan als TFP. Dit staat voor Time For Print en houdt in dat het team meewerkt aan de shoot, in ruil voor de tot stand gekomen beelden.
Met het model staat of valt de foto, dus de keuze voor deze persoon is erg belangrijk. Het is de taak van het model om jouw ideeën over te dragen en uit te stralen op beeld. Het is belangrijk dat het model goed kan luisteren naar aanwijzingen en weet hoe hij of zij moet poseren. Let dus bij het uitkiezen van een model op de ervaring van diegene. Bekijk het portfolio en ga op zoek naar iets dat je aanspreekt. Dat kan een bepaalde blik zijn of een bepaalde pose. Iets dat jou vertelt dat dit model de juiste keuze is voor jouw concept. Past hij of zij helemaal bij jouw concept en ben je beiden enthousiast? Dan kun je aan de slag!


Piarfotografie


Professionaliteit

Het is belangrijk dat je jezelf professioneel opstelt. Jij bent degene die de hele fotoshoot gaat organiseren en leiden. Deze professionaliteit begint met het maken van duidelijke afspraken met het hele team. Sta bijvoorbeeld stil bij punten als de datum, het tijdstip van de shoot, eventuele reisvergoeding voor het team, een hapje en drankje gedurende de dag zelf en wie de rechten heeft over de beelden.
Overleg ook waarvoor de beelden gebruikt mogen worden en in wat voor kwaliteit deze gemaakt moeten worden.

Belangrijk: Een model release (of quitclaim) is een toestemmingsverklaring van het model aan de fotograaf om de beelden te gebruiken zonder daarbij betaalt te krijgen. Het is belangrijk dat je dit regelt met jouw model. Dit voorkomt eventueel juridisch gedoe na de fotoshoot. Op de website van de beroepsorganisatie voor professionele fotografen (DuPho) vind je hiervoor voorbeeldteksten.
Milk

Locatie en apparatuur

Een locatie vinden schijnt altijd een lastig onderdeel te zijn, maar dat hoeft niet. Het gaat vooral om kleuren, sfeer en vorm. Wil je een strakke foto dan moet je een locatie vinden die strakke vormen bevat, zoals moderne architectuur. Wil je iets romantisch? Probeer dan een locatie te zoeken met zachte kleuren. Je kunt het ook simpel houden door gewoon te kiezen voor een achtergronddoek.

Vaak is een industriële locatie erg geschikt voor fashionfotografie. Denk aan een leegstaande fabriek of industrieterrein. Ook moderne architectuur is populair om te combineren met fashion. Uiteraard kun je ook in een studio spectaculaire foto's maken.

Sabinemetz

Als je met natuurlijk licht werkt of buiten fotografeert, is het goed om een lichtsterk objectief te gebruiken (zoals de 50MM F1.8) om mooie onscherpe achtergronden te garanderen. Gebruik op zonnige dagen een reflectiescherm om het licht te verdelen over de huid (of zoek de schaduw op).

Tijdens de shoot

Alle voorbereidingen zijn getroffen en je gaat nu daadwerkelijk beginnen met de shoot. Begin niet direct met fotograferen als iedereen binnenkomt, maar zorg eerst voor een ontspannen sfeer. Leer elkaar kennen en bespreek bijvoorbeeld nogmaals het idee van de shoot.


Ramonheinhuisphotography


Begin dan met wat testshots, zodat het model even kan wennen. Help het model op weg door aanwijzingen en complimentjes te geven. Om het model meer vertrouwen te geven kun je ook tussendoor wat foto´s laten zien.

Nabewerking

De nabewerking van een fashionportret is erg belangrijk. Hier een paar tips om je op weg te helpen:
Een model in een fashionfoto heeft nooit oneffenheden op zijn of haar huid; Gebruik de healing brush in Photoshop om oneffenheden weg te halen. Als je de huid wat softer wil maken, zijn er verschillende mogelijkheden. Gebruik bijvoorbeeld de Brush tool op 25%,en ga dan, terwijl je Alt inhoudt (de brush neemt dan de kleur aan van dat stuk) over de huid heen. 

Gebruik ook eens een 4:3 beeldverhouding of een filmische 16:9 en kijk wat er met je foto gebeurt. Geef in je beeldbewerkingssoftware diezelfde foto een flinke contrastboost door middel van een S-slinger in Curves (lichte gedeeltes omhoog, schaduwen naar beneden) en schroef je kleurverzadiging naar beneden. Dit geeft je foto's met een paar simpele handelingen een meer fashion gevoel.


JasmijnBult


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24798-tips-voor-fashionfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[In de vroege ochtend op pad met de SP 35mm F/1.8 Di VC USD]]> Wed, 12 Jul 2017 10:12:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Eerste indruk

De eerste indruk van de lens is goed. Het is een mooi strak ontwerp en het objectief bevat een brede scherpstelring die ook te gebruiken is bij autofocus, wat scherpstellen erg eenvoudig maakt.
Daarnaast bevat de lens VC (beeldstabilisatie) wat hem in combinatie met het grote diafragma erg geschikt maakt voor het uit de hand fotograferen. Tijd om de lens in het veld te proberen!

Op pad

Voor de eerste locatie ben ik naar het Wad gereden, een mooie veelzijdige locatie die erg geschikt is voor het testen van de lens. Eerst de landschapskwaliteiten eens testen. Uiteraard heb ik hier een nd grad filter gebruikt om het grote verschil tussen de voorgrond en lucht te overbruggen. Wat mij opvalt is dat de lens erg scherp is en weinig vertekening heeft. Er ontstaat geen bolle horizon en ook de vignetering is nauwelijks aanwezig.


F11, iso 100 op een nikon d610.


Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een wat kleiner onderwerp om de macro kant eens aan de tand te voelen.
Het mooie van dit objectief is de relatieve scherpstelafstand terwijl je een redelijke groothoek hebt. Dit resulteert in macrofoto's waarbij ook veel van de omgeving is te zien. In deze foto is dat ook goed te zien, het vertelt hierdoor zijn eigen verhaal. Je ziet een close-up van een krab waarbij nog duidelijk zijn leefomgeving is te zien. Was deze foto gemaakt met bijvoorbeeld een 100mm macro objectief dan was alleen het onderwerp duidelijk zichtbaar en had je niet meer de krab zijn leefomgeving gezien.


F6.3, iso 400 op een nikon d610.


Wanneer de zon net onder is, verschijnen meestal de mooiste kleuren. Op deze foto steekt het rood in de lucht mooi af met het groen op de voorgrond:


F11, iso 100 op een nikon d610.

Locatie Peebos

Wil je mooie macrofoto's maken van vlinders, dan moet je in de vroege ochtend op pad rond zonsopkomst. De meeste insecten ontwaken dan net uit een slaap en gaan zich drogen zodat ze kunnen gaan vliegen. Wanneer je met een 35mm fotografeert en je wilt je onderwerp redelijk groot in beeld, dan moet je erg dicht op je onderwerp zitten. Voor onderstaande foto zit ik op een paar centimeter van een koolwitje dat net ontwaakt. Doordat het een klein beetje waaide heb ik hier gekozen voor een klein diafragma zodat ik geen bewegingsonscherpte kreeg. Daarnaast geeft dit een mooie zachte achtergrond. Nadeel hierbij is de geringe scherptediepte waardoor je niet het hele onderwerp scherp krijgt.


F1.8, iso 400 op een nikon d610.


Een groot voordeel van de Tamron SP35mm vind ik dat je met deze lens twee dingen tegelijk kunt doen. Het ene moment ben je bezig met macrofotografie en het andere moment pak je nog net een mooie zonsondergang mee zonder dat je van lens hoeft te wisselen. Dit is in het veld erg handig omdat het lastig is om snel van lens te wisselen als in het natte gras staat.


F11, iso 100 op een nikon d610.


Naast vlinders moeten ook libellen rustig ontwaken. Omdat ze nog geheel bedekt zijn met dauw kun je ze in alle rust fotograferen. Een nadeel hier vind ik dat je ondanks het grote diafragma toch als snel een onrustige achtergrond krijgt. Neem je in dit geval een langer objectief, bijvoorbeeld 100mm, dan heb je hier minder snel last van.


F3,2 iso 400 op een nikon d610.


Uiteindelijk heb ik nog een test gedaan met tegenlicht. Hier heb ik gewerkt met flink wat overbelichting zodat het onderwerp niet te donker werd. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat lichte chromatische aberratie ontstaat. Dit is echter niet een groot probleem omdat dit eenvoudig is te verhelpen in de nabewerking.


F4 iso400 op een nikon d610.

Conclusie

Een mooie scherpe lens, veelzijdig formaat en weinig vertekening. Voor mij persoonlijk vind ik de 35mm te kort voor macrofotografie en te lang voor landschapsfotografie. Daarom denk ik dat deze lens meer geschikt is voor straatfotografie en minder voor natuurfotografie. Wel zorgt dit brandpunt ervoor dat je anders met je onderwerp moet omgaan wat er uiteindelijk wel voor zorgt dat je foto's er net iets anders uit komen te zien dan met "standaard" macro en landschapslenzen.

Over de fotograaf

Al van kinds af aan is Andre van der Meulen erg geïnteresseerd in de natuur. Het was dan ook een logische stap om dit thema voor de Lenstafette te kiezen. Sinds 2009 is Andre serieus met fotografie begonnen en heeft hij zich verder ontwikkeld in verschillende disciplines van de natuurfotografie.
Hij trekt er graag in zijn eigen omgeving op uit, het liefst 's ochtends vroeg.
Daarnaast besteedt hij de laatste tijd vele nachten door in het veld om de sterrenhemel te fotograferen.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24799-in-de-vroege-ochtend-op-pad-met-de-sp-35mm-f-1-8-di-vc-usd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Olympus TG-5]]> Tue, 11 Jul 2017 20:35:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Outdoor camera's zijn wat ons betreft het beste bewijs dat compactcamera's nog steeds superieur zijn aan je smartphone. Compacts verdwenen sinds de opmars van de smartphone uit veel schappen in de winkel. Je had die camera in je telefoon immers al de hele dag op zak. Terwijl de betere smartphone's bijna dezelfde formaat sensor herbergen als de gemiddelde compact. Waarom zou je überhaupt dan nog een andere camera meeslepen?

Robuust

De Tough TG-5, het vlaggenschip van de Olympus stoere cameralijn, laat zien dat deze camera door blijft gaan waar je smartphone meestal jammerlijk faalt. Het begint uiteraard met een vier keer optische zoom, met een heel bruikbaar bereik van omgerekend 25 tot 100mm. Zodat je er zowel landschappen als portretten mee kunt schieten. Valbestendig tot 210 cm is een fijne eigenschap voor iedereen die wel eens de smartphone naar een reparateur heeft gebracht vanwege een gebroken scherm. Met een dure nota als gevolg. Datzelfde wacht je ook als je een telefoon met waterschade wegbrengt. De meeste telefoons zijn verre van waterdicht als je een paar opnames in een stortbui hebt gemaakt. Deze TG-5 is waterdicht tot 15 meter onder water, dus ruim bestand tegen een stortbui. Maar ook erg fijn tijdens het snorkelen en daarmee het vastleggen van prachtige vissen of koraal.De eerste twee snapshots geschoten in Vietnam laten zien dat de Jpegs, vrijwel direct uit de camera, een heel mooi contrast en kleurweergave bieden. De derde opname met het invallend tegenlicht op een wat viezig objectief laat meteen zien waarom regelmatig schoonmaken van het frontglas erg belangrijk is.

Schoon

De camera heeft twee klepjes die het vocht buiten houden. Die klepjes zijn dubbel gezekerd, je hebt daardoor ook wat moeite nodig om ze te ontgrendelen. Om de camera ook waterdicht te houden is het noodzakelijk om zand en zout water van de camera te spoelen met veel schoon water. Zo voorkom je dat na het openen van je camera, om bijvoorbeeld de accu op te laden of je SD kaart te legen, er een zandkorrel of haar tussen de afdichtingen komt en de behuizing gaat lekken.

Schoonmaken is voor een ander onderdeel van de camera net zo essentieel, het beschermglas van het objectief. Als je continu met de camera in weer en wind rond banjert is de kans erg groot dat er wat vuil of vet van je handen op dat glas terecht komt. Nu is het objectief al wat gevoelig voor flare in je beelden. Maar met wat vuil op het frontglas zorgt zonlicht op je objectief meteen dat je opnames contrast en details verliezen. Neem dus vooral een lensdoekje mee om onderweg dat probleem te kunnen tackelen.

Topmodel

Olympus heeft meerdere Tough camera's in hun assortiment. De TG-5 is met de 20 beelden per seconde, 4K video, ondersteuning van raw en een goede sensor het topmodel. De keuze van de ontwerpafdeling om de resolutie te verlagen en daarmee de reisgevoeligheid bij hoge gevoeligheden te verbeteren was een slimme zet. 12 megapixels is voor dit soort snapshots die je met deze camera maakt meer dan voldoende voor ruime 20 bij 30 cm prints.
We kunnen na een praktijktest van vier weken met deze TG-5 zeggen dat dit één van de beste outdoorcamera's op dit moment op de markt is. Toch zouden we bij een volgend model toch nog graag een uitbreiding zien. We misten namelijk een sluitertijd voorkeuze. Zodat we bij snel bewegende onderwerpen moesten uitwijken naar de 'sport' motiefprogramma om dan geen bewogen opnames te krijgen.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24796-review-olympus-tg-5.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Veelgemaakte fouten bij de aanschaf van een camera]]> Tue, 11 Jul 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wanneer je een tweedehands camera gaat kopen, moet je nog rekening houden met een aantal extra zaken. Je leest er alles over in dit artikel!

Pak je camera vast

Sommige mensen kopen hun nieuwe camera het liefst online, maar dat geeft je geen mogelijkheid om hem daadwerkelijk uit te proberen. In andere winkels ligt alles in een vitrine en ook dan is het echt de moeite waard om even te vragen of je hem (met accu!) vast mag houden. Niet alleen wil je al die geweldige opties en functies van je nieuwe camera natuurlijk eerst eens uitproberen, het is nóg belangrijker om te controleren of de body wel lekker in de hand ligt, of hij niet te zwaar is en of de knoppen voor jou op een aangename plek zitten. Zo voorkom je dat later blijkt dat je camera tóch te zwaar is, dat hij op een rare plek op je vingers drukt of dat je toch een beetje grip mist.
jeertje

Megapixels zijn niet heilig

Vroeger kon je met trots vertellen dat je een camera had met maar liefst 3 megapixel. De technologie stond echter niet stil en razendsnel werden de camerabody's uitgerust met 10, 22, 42 en tegenwoordig zelfs 250 megapixel sensoren. Maar zoals altijd is meer niet altijd beter. Grofweg is alles boven de 12mp zeer geschikt voor normaal gebruik. Voor gebruik op beeldschermen is het meer dan voldoende en met 12mp kan je alsnog normale prints maken. Het grotere aantal is vooral handig wanneer je veel gaat croppen (natuurfotografie) of prints moet maken op groot formaat (fashionfotografie).

Het budget inschatten

Fotografie is helaas niet de allergoedkoopste hobby, dus het is begrijpelijk dat we vaak op zoek gaan naar aanbiedingen, koopjes of een afgeprijsd showmodel. Om te voorkomen dat je achteraf teleurgesteld bent in wat je hebt aangeschaft, kan je beter eerst je verwachtingen en eisen in kaart brengen en vervolgens pas berekenen wat je huidige budget is. Wellicht kom je erachter dat je over drie maanden, met bijvoorbeeld je vakantiegeld op zak, net dat nieuwere model met een betere autofocus kan kopen. Dat is die drie maanden wachten zeker waard! Houd ook rekening met de aanschaf van alle extra's. Geheugenkaartjes, een extra accu, een nieuwere tas etc. Het zijn allemaal zaken die je graag aanschaft, maar die wel pijn doen aan je portemonnee.

martijn224

De reviews te serieus nemen

Reviews en lijsten met specificaties zijn enorm handig om enkele camera's met elkaar te kunnen vergelijken en overzichtelijk te zien waar de grote verschillen zitten. Zo kan je uit het overdonderende aanbod aan camera's vaak al snel een selectie maken van de body's die voor jou het meest geschikt zijn. Maar dan begint het grote vergelijken. De ene camera heeft net iets meer autofocuspunten, de andere weegt zes gram zwaarder, die van dat ene merk had net wat meer creatieve effecten en die van het andere merk had juist weer een hele handige stand voor macrofotografie. Verlies je in dat geval niet in de details van de reviews en specificaties, maar stap een winkel in om de camera uit te proberen of huur deze desnoods voor een weekend om een goede keuze te maken. Zeker wanneer je twijfelt tussen verschillende merken, is uitproberen echt essentieel. De menu-indeling van het ene merk kan voor jou namelijk enorm onoverzichtelijk zijn, terwijl je alles zó gevonden hebt bij die andere camera. Dat soort dingen zijn erg smaakafhankelijk en lees je niet terug op het internet.

Nieuwe camera of nieuw glaswerk?

Is je budget in sommige gevallen niet toereikend maar wil je toch echt investeren in je fotografie? Investeer dan vooral in je objectieven en wacht nog met de aanschaf van een betere body. Eenvoudig glaswerk, zoals (vaak) de kitlens of andere goedkopere objectieven, belemmeren vaak eerder de kwaliteit van je foto's, dan dat de camera dat doet. Door voor een relatief laag bedrag enkele lichtgevoelige prime-objectieven (vast brandpunt) aan te schaffen, vergroot je de lichtgevoeligheid van je apparatuur en zal je zien dat de kwaliteit van je foto's al flink verbetert.

toine-westen

Laat je niet gek maken

Alleen jij weet wat je zoekt in een camera, maar soms twijfel je wellicht tussen een aantal zaken. In dat geval is het heel goed om je overwegingen te delen met een verkoper, die veel verstand heeft van allerlei soorten camera's. Soms kunnen verkopers echter nogal sturend zijn richting één merk of één type camera. Laat je in dat geval niet van de wijs brengen en laat je zeker niet dwingen tot aanschaf van een impulsaankoop.

Ga je een objectief aanschaffen?
Let dan op de volgende punten.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24794-veelgemaakte-fouten-bij-de-aanschaf-van-een-camera.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De beste onderwerpen om te oefenen met symmetrie!]]> Mon, 10 Jul 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Architectuur
Architectuur is hét onderwerp voor symmetrie. Met gebouwen, bruggen en interieur kun je perfect-symmetrische-foto's maken. Ga op stap met je camera en kijk eens naar de architectuur om je heen. Probeer goed te kijken en de symmetrische plekjes en gedeeltes van gebouwen op te zoeken.

Wilmjan

Triple-t

Mensen
Het hebben van een symmetrisch gezicht wordt vaak als schoonheid gezien. Ook bij het portretteren van mensen kun je hier dus bewust mee werken. Ondanks dat lang niet iedereen een perfect symmetrisch gezicht heeft, kun je hier wel een leuke oefening mee doen.

Joyce31

Fotografeer iemands gezicht en open deze foto in Adobe Photoshop. Dupliceer de laag van de foto en spiegel deze verticaal. Wanneer je van beide foto's een helft pakt en deze tegen elkaar aanplakt, zie je precies twee dezelfde helften van het gezicht. Levert dit het perfecte gezicht op en is deze persoon nu mooier dan op de natuurlijke foto? Doe de test met jouw model!


EvelyDuis


Insecten
Het fotograferen van insecten kan ook voor een mooie vorm van symmetrie zorgen, vooral met macrofotografie! Duizendmaal uitvergroot zien insecten er prachtig uit en deze kleine diertjes zijn vaak mooi symmetrisch qua lichaam en kleur. Vlinders en libellen zijn ook zeer geschikt om te oefenen met symmetrie. Kijk maar eens naar deze foto's:

Lescatalpas

MoniquePI

Design of objecten
Voor het oefenen van symmetrie kun je het jezelf in het begin ook makkelijk maken. Zoek een voorwerp uit, bijvoorbeeld een vaas, en fotografeer deze precies in het midden van het raster op je camerascherm. Zo kun je oefenen met talloze objecten of voorwerpen (zie hieronder de paraplu).

Melik

Natuur
Ook in de natuur is symmetrie overal terug te vinden. Denk hierbij aan bloemen, bladeren en bomen. Ben je dichtbij water? Gebruik de weerspiegeling en reflectie in het water dan voor het werken met symmetrie. Je kan je beeld natuurlijk ook horizontaal spiegelen! Je moet met dit onderwerp alleen wel goed blijven kijken. Één wolkje in de lucht kan namelijk het evenwicht in je foto al verpesten.
Deshamer

Lees hier nog meer Zoom.nl-tips over het werken met symmetrie!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24793-de-beste-onderwerpen-om-te-oefenen-met-symmetrie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Iris test de Panasonic LUMIX GH5]]> Mon, 10 Jul 2017 10:38:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Bij het uitpakken van de doos valt op dat de camera stevig aanvoelt, het gewicht van de camera zit hem in de grip, waardoor hij goed hanteerbaar aanvoelt. Ik ervaar het als erg prettig. Wat me opviel was de grootte van de camera, ik had niet verwacht dat hij zo groot zou zijn. Ik ben heel blij met de elektronische zoeker van de camera want ik fotografeer het liefst door een zoeker ipv een schermpje. Het is een zeer solide camera met degelijke lenzen.

Objectief 12-60 MM F2,8-4


Het is een compacte en lichte lens. Het voelt een beetje aan als mijn Canon EF 24-105mm. En dat is voor mij erg positief, want mijn Canon lens gaat bijna nooit van mijn camera af. Deze lens is ook haarscherp en heeft, net als de 8-18mm, een hele snelle autofocus. De lens heeft wel een klein beetje last van vignettering maar een stuk minder dan mijn 24-105 lens. Ik heb zelf ook een systeemcamera naast mijn spiegelreflex. Deze lens zou ik wel willen hebben en die zou dan ook bijna niet meer van de camera af komen. Het enige nadeel wat ik van deze lens vind, is de prijs. Maar voor de rest; een hele mooie lens voor straatfotografie en voor portretten.


Tot mijn grote verbazing viel mij de ruis heel erg mee op deze foto. Geschoten op F2.9 op iso 200 iso


Nog een keer testen. F2.8 - iso 200 - 1/13 sec


Geruisloos foto's schieten met de Panasonic. Ideaal voor straatfotografie.


Geschoten op F8 met iso 200


Overzichtsfoto geschoten op 14 mm


Hier is de lens ingezoomd op 60mm. Met deze foto ben ik erg blij met de snelle autofocus van de lens.

Objectief 8-18 MM F2,8-4


Het is lang geleden dat ik zelf een groothoek lens had, ik moest hem helaas weg doen omdat hij niet op mijn Canon 5D paste. Ik wilde wel altijd graag weer één aanschaffen, nu gaat hij zeker komen. Wat een fantastische lens is de 8-18mm. Het is geen zware lens, dat scheelt, de camera wordt er iets lichter van. De focus van de lens vond ik heel snel. Super voor straatfotografie als je snel een foto wilt schieten. Hij heeft weinig last van vignettering en vervormingen, wat ik erg netjes vind voor zo'n groothoek. Ik ben in ieder geval nu al verknocht aan deze lens.Met opzet een lage stand voor deze foto gebruik, omdat het een groothoek lens is en ik wilde laten zien wat voor leuke standen je kunt gebruiken met een groothoek lens.


Hiermee wilde ik de kleuren en scherpte van de camera en lens testen.


Eveneens een lage standpunt gekozen om meer diepte aan de foto te geven.
Geen vignettering op de foto, wat wel was gebeurd met mijn 24-105mm

35-100 MM F2,8


Van alle drie de lenzen die ik heb mogen testen, vond ik dit de minst fijne lens. Voor mijn gevoel was de autofocus een stuk langzamer dan de rest. Ik heb hem daardoor ook weinig op de camera gebruikt. Als je wat meer geduld hebt dan ik, dan heb je er wel een goede lens aan want hij is haarscherp. Het is ook een hele mooie, lichtsterke lens. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet een lens die aan mij is besteed. Zelf heb ik ook de Canon 70-200mm gehad maar eigenlijk nooit gebruikt.


Na veel geduld, een scherpe foto met de 35-100 lens.


Hier dus de verkeerde focus, wat ik vaak had met de 35-100 lens. Maar zoals je kunt zien heeft de lens wel een mooie scherpte diepte.Voor mij is de LUMIX GH5 wel erg groot. Vooral ook omdat ik vrij veel aan straatfotografie doe. Wat ik nog een groot nadeel van deze camera vind zijn de prestaties bij hogere iso waardes, bij 200 iso heb je al ruis, maar als je een goede lichtgevoelige lens hebt, heb je de hoge iso waardes eigenlijk niet nodig en compenseer je het weer.

De batterij gaat redelijk snel leeg, na een middagje fotograferen was hij bij mij al leeg. Je zou bij deze camera een tweede batterij aan moeten schaffen. De Panasonic LUMIX GH5 heeft best veel knopjes waardoor je makkelijk in de war kunt raken maar het werkt zo intuïtief dat je er snel aan gewend raakt. Als straatfotograaf is de stille modus geweldig. Mensen hebben niet door dat je een foto maakt, in eerste instantie had ik van mezelf verwacht dat ik veel de zoeker zou gaan gebruiken, maar nee, ik heb bij de meeste foto's het scherm gebruikt. Ook de reden dat je dus veel spontane foto's krijgt. Verder heeft de camera nog allerlei filters waar je mee kunt spelen. Ik gebruik deze zelf nooit want ik schiet altijd in RAW formaat en bewerk mijn eigen foto's altijd achteraf. De film-functie heb ik zelf niet echt gebruikt, ik ben niet een filmer, maar heb wel gelezen dat hij daar erg in uitblinkt.
Over Iris Oolders
Ik ben Iris Oolders, vanaf mijn 12e ben ik al gaan fotograferen en door de jaren heen leer je dan waar echt je passies liggen als het gaat om fotografie. Mijn passie ligt dus voornamelijk bij straatfotografie en portretten, mijn voorkeur gaat uit naar foto's in zwart-wit omdat het een wat meer authentiek gevoel geeft. Vooral als het gaat om straatfotografie. Ik ben niet een fotograaf die erg op de techniek is gefocust, hoewel ik natuurlijk wel kennis van de techniek heb. Maar ik fotografeer meer vanuit mijn gevoel.

Meer foto's en informatie vind je op Iris haar Zoom.nl profiel

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24800-iris-test-de-panasonic-lumix-gh5.html#source=rss http://zoom.nl
Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170714104704/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0