Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Fri, 25 May 2018 16:54:15 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[De beste locaties in Nederland om de sterrenhemel te fotograferen]]> Fri, 25 May 2018 15:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marcia de Keijzer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Om de sterrenhemel goed te kunnen zien moet het heel donker zijn. Daarom is bij het fotograferen van de sterrenhemel van belang om naar een locatie te gaan waar zo min mogelijk lichtvervuiling is. In Nederland zijn er plekken waar je de sterrenhemel goed kunt fotograferen, maar dat is wel even zoeken.

Hoeveel luchtvervuiling er op verschillende plaatsen is, kun je hier bekijken. Zo kun je zelf bepalen wat de ideale locatie bij jou in de buurt is om de sterrenhemel vast te leggen.

Om je alvast op weg te helpen, geven we hieronder locaties in Nederland waar je prachtige foto's kunt maken van de sterrenhemel!

Friesland

In Friesland zijn er heel wat plekken waar je de sterrenhemel goed kunt zien. Alleen moet je maar net weten waar je dat het beste kunt doen.

Zwarte Haan
Omdat de Nieuwe Bildtdijk begint bij de Zwarte Haan, wordt het lokaal ook wel het begin van de wereld genoemd. Deze oude buurtschap in de gemeente Waadhoeke ligt in Friesland.

Op deze geweldige foto van Ingemarije9955 is te zien hoe mooi de sterrenhemel hier kan zij.
Bekijk de locatie op Google Maps

Moddergat
Moddergat is een oud vissersdorp dat ook bij Friesland hoort.
Bij Moddergat kun je heel goed heldere foto's maken van de sterrenhemel en kun je ook nog eens mooi uitkijken over de Waddeneilanden!

Op deze bijzondere foto van Lando zie je niet alleen de sterrenhemel, maar ook het Noorderlicht. Je moet geluk hebben maar het is dus mogelijk het Noorderlicht hier te zien.
Bekijk de locatie op Google Maps

Appelscha
Appelscha is een bosrijke omgeving in Friesland met hoge landschappen. Dit gebied heeft twee Nationale Parken. Een prachtig gebied om overdag en in de nacht foto's te maken.

In Appelscha heeft A2JPhotography deze sterrenhemel gefotografeerd.
Bekijk de locatie op Google Maps.

Lauwersmeer
Lauwersmeer is een Nationaal Park in Friesland. Het is een Nationaal Park geworden vanwege de bijzondere natuur in het gebied.
Sinds 2016 is het park officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit betekend dat het gebied donker is en deze duisternis ook behouden wordt. Perfect voor het observeren van de sterrenhemel! S'nachts zijn bezoekers hier welkom en kun je dus bijzondere sterrenfoto's maken.

Deze foto van Ronaldvanderkloet is gemaakt bij het Lauwersmeer. Een fotogenieke plek!
Bekijk de locatie op Google Maps

Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden (Friesland) is de bevolkingsdichtheid een stuk lager dan op de meeste plekken in Nederland. Hierdoor is de lichtvervuiling op de eilanden een stuk minder. Als je wat verder van de grotere dorpjes op de eilanden af gaat, dan kun je op veel plekken de sterrenhemel goed bekijken!

Terschelling
Net als op de rest van de Waddeneilanden is er op Terschelling veel natuur te vinden die heel kenmerkend is voor het eiland. Terschelling bestaat voor tachtig procent uit natuur.
Hoe verder je het pad naar het oosten volgt hoe rustiger het eiland wordt. Daar kun je de mooie natuur aanschouwen en in de nacht de prachtige sterrenhemel fotograferen.

Deze foto van ArjanSijtsma is gemaakt op Oosterend Terschelling. Zoals je ziet kun je hier heel goed de Melkweg fotograferen!
Bekijk de locatie op Google Maps.

Texel
Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland en een van de weinige plekken in Nederland waar je nog hele heldere foto's kunt maken van de sterrenhemel.

In Den Burg in Texel is deze prachtige foto gemaakt van de sterren door JustinSinner!
Bekijk de locatie op Google Maps.

Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is de gemeente met de laagste bevolkingsdichtheid in Nederland. Hierdoor is er ook een stuk minder lichtvervuiling en kun je dus op heel wat plekken een geweldig mooie sterrenhemel bewonderen.

Op deze foto van corvee1r zie je hoe duidelijk de sterren en zelfs de melkweg te zien zijn.
Bekijk de locatie op Google Maps.

Ook op de andere Waddeneilanden zijn plekken te vinden waar je de sterrenhemel kunt fotograferen. Je moet vooral zoeken op plekken verder van de drukste dorpjes af. Het strand is vaak een mooie plek om sterrenhemel foto's te maken.

Groningen

In het centrum en in de grotere dorpen van Groningen wordt het moeilijk om een heldere sterrenhemel te fotograferen. Wat verder van deze plekken af kun je in sommige kleine dorpjes en weilanden wel prachtige sterrenfoto's maken.

Nieuwe Statenzijl
Nieuwe Statenzijl is een gehucht in Groningen naast de grens van Duitsland. In dit gehucht staan ongeveer vijf huizen. Een rustig plekje dus, waar nauwelijks lichtvervuiling is.

Melvin-Jonker heeft deze foto in Nieuwe Statenzijl gemaakt.
Bekijk de locatie op Google Maps.

Winsum
Het dorp Winsum in Groningen bestaat uit veel vlakke weilanden. Het dorp heeft twee fotogenieke molens. In de nacht kan het vooral in de weilanden zelf heel donker zijn. Dit maakt het gunstig om bijzondere sterrenhemel foto's te maken.

Ronaldvanderkloet heeft deze vallende sterren weten te fotograferen in Winsum.
Bekijk de locatie op Google Maps.

Drenthe

In Drenthe zijn er een aantal onbebouwde stukken. Hier heb je dus geen last van lichtvervuiling en kun je prachtige foto's maken van de sterrenhemel!

Westerbork
In Westerbork kun je de sterrenhemel heel duidelijk zien. In de tweede wereldoorlog was Westerbork een doorgangskamp waar veel Joden heen werden vervoerd. Nu is het een herinneringscentrum geworden. Dus niet alleen s'nachts maar ook overdag kan het interessant zijn om hier een kijkje te nemen.

eddy-reynecke
Bekijk de locatie op Google Maps.

Noord-Holland

Het is veel lastiger om de sterren in het westen van het land te fotograferen vanwege de grote hoeveelheid lichtvervuiling.

Petten
Petten is een dorp dat ligt aan de Noordzee in Noord-Holland. Aan deze kust is het donker en kun je met helder weer een prachtige sterrenhemel zien.

Op deze foto van supercanon bij de Pettense duinen is te zien hoe mooi de sterrenhemel hier kan zijn
Bekijk de locatie op Google Maps.

Zuid-Holland

Ook in Zuid-Holland zijn is de heldere sterrenhemel nog wel eens te zien.

Vuile Gat
Het Vuile Gat is een stuk water in Zuid-Holland. Je kunt hier varen met een veerdienst naar het natuureiland Tiengemeten.

Deze mooie sterrenhemel is door Jgroeneweg gemaakt in het Vuile Gat.
Bekijk de locatie op Google Maps.

Gelderland

Arnhem.
De laatste locatie die we geven is Arnhem in Gelderland. Op het meest donkere stuk kun je de beste sterrenhemel foto's maken.

Juriaan1 heeft deze prachtige sterren en de melkweg in Arnhem op de foto gezet.
Bekijk de locatie op Google Maps.


Op deze locaties heb je dus grote kans om sterren te spotten. Met een beetje geluk is het een heldere nacht en kun je geweldige foto's maken van de sterrenhemel!Doe inspiratie op voor het maken van de meest prachtige foto's van de sterrenhemel met deze collectie:

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25468-de-beste-locaties-in-nederland-om-de-sterrenhemel-te-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: perfecte symmetrie]]> Fri, 25 May 2018 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Je onderwerp precies in het midden van het beeld zetten, is vaak not-done in de fotografie. Maar wat nou als dit perfecte symmetrie in je foto oplevert? Met de volgende onderwerpen kun jij oefenen met het werken met symmetrie!

Het juiste kader kiezen

Houd tijdens het fotograferen wat ruimte rond je compositie. Tijdens de nabewerking kan je de foto namelijk veel nauwkeuriger uitsnijden dan tijdens het fotograferen. Als je foto ook maar een klein beetje scheef staat, kan het zijn dat bij een krap kader net een stukje verloren gaat waardoor je uiteindelijk alsnog een flink stuk moet croppen. Dat voorkom je door dus extra ruimte in te calculeren.

jelmerjeuring

Reflecties en spiegelingen

Niet alle onderwerpen zijn uit zichzelf al mooi symmetrisch, maar dat betekent niet dat je er niks mee kan doen! Probeer te variëren met glimmende oppervlakten om zo alsnog een spiegelbeeld te creëren. Dit kan je doen met water of met een spiegel, maar denk ook eens aan glimmende ruiten of gepolijste stenen. Alles wat ook maar enigszins reflecteert kan een spiegelbeeld vormen!

boudi

Verander je perspectief

Als je aan de slag gaat met symmetrie dan zal je heel vaak een situatie tegenkomen waarin de foto 'net niet' symmetrisch is. In dat geval kan je croppen en snijden wat je wilt, maar vaak valt er dan niet veel meer van te maken. Om dat soort situaties te voorkomen is het belangrijk om voor het maken van de foto exact te bepalen wat het punt van symmetrie is. Dit punt kan overigens ook een rechte lijn zijn. Zorg vervolgens dat je recht voor dit punt zit. Een halve stap naar links of rechts kan vaak een groot verschil maken. Perfecte symmetrie vraagt soms dat de fotograaf zich in allerlei bochten moet wringen, want er is maar één hoek de juiste!

tom-kruissink

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

triple-t

Wil je werken met kleurcontrast in je foto's? Lees dan snel de vorige expertuitdaging!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25471-expertuitdaging-perfecte-symmetrie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Word jij de nieuwe Olympus Visionair? Wij dagen je uit!]]> Fri, 25 May 2018 12:45:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Challenges

Je leest het goed, challenges, want je wordt flink uitgedaagd en wint niet zomaar bovenstaande prijzen. Als je een van de vijf challenge-deelnemers bent moet je echt hard werken! Je moet namelijk vier challenges uitvoeren waarbij iedere challenge weer een ander thema heeft: natuur-, macro-, portret- en straatfotografie. Voordat de challenge begint, volg je in de ochtend een workshop met het thema van de challenge. Zo krijg je vooraf nog een aantal tips & tricks die je kunt toepassen tijdens je challenge.

Hoe ziet zo'n dag eruit?
10:00 - 14:00 workshop
14:00 - 17:00 challenge

We gaan niet te veel delen, het is en blijft een challenge!

Voordat de challenges beginnen nodigen we je uit op het hoofdkantoor van Olympus in Leiderdorp. Hier krijg je de OM-D E-M10 Mark III overhandigd (bruikleen) zodat je voordat challenge #1 begint een aantal weken de tijd hebt om de camera beter te leren kennen. Iedere maand schrijf je een korte update over je ervaring met de camera, inclusief foto's.

Aan het einde blijven er 2 deelnemers over die met elkaar de strijd aangaan op de Olympus berg in Griekenland!


Agendapunten

De datum voor de challenges en workshops zijn al bekend:
- 5 juli ('s middags) aftrap challenge @ Olympus hoofdkantoor
Je krijgt dan de camera uitgereikt waarmee je de komende maanden de challenges gaat uitvoeren.
- 25 augustus challenge #2 (Locatie: volgt later)
- 28 september challenge #3 (Locatie: Photokina, inclusief vervoer)
- 17 november (locatie: start in FOAM)
- 19 januari (locatie: start in FOAM)
- maart challenge op de Olympus berg in Griekenland

Challenge accepted? En ben je beschikbaar op bovenstaande data? Geef je dan nu op!


Inschrijven kan tot en met 22 juni 2018.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25454-word-jij-de-nieuwe-olympus-visionair-wij-dagen-je-uit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: kleurcontrast gebruiken]]> Fri, 25 May 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

Expertuitdaging kleurcontrast gebruiken


e-binnendijk51


toof


gvsphotography


eggenspics
Als je zoveel aandacht vestigt op je kleurgebruik, zorg er dan ook voor dat je in het juiste kleurenprofiel werkt!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25470-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-kleurcontrast-gebruiken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fujifilm Instax Square SQ6 - Lang leve vierkant! ]]> Thu, 24 May 2018 10:19:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Fujifilm keert met de Instax Square SQ6 direct-klaar camera terug naar de oertijd van Instagram als het gaat om het fotoformaat. Sterker nog: het uiterlijk van de camera lijkt als twee druppels water op het Instagram-logo, waarmee dus een stevige knipoog gegeven wordt naar social media: niet je leuke leven digitaal vastleggen maar juist analoog!

Compacte point & shoot

De Instax SQ6 maakt gebruik van Fujifilm Instax Square film en levert foto's van 62 x 62mm op 86 x 72mm film. De 66mm groothoeklens komt grofweg overeen met een 32mm objectief in fullframe, waarmee je dus een compacte en handige point & shoot camera hebt. Fujifilm ziet mogelijkheden voor creatieve fotografen en voor funshooters. Daarom is er behalve automatische belichting ook een intelligente flitser aanwezig die niet alleen flitst maar ook de sluitertijd corrigeert om een optimale belichting te krijgen bij slecht licht. Dubbele belichting, macrofotografie vanaf 30cm en een handige hyperfocale landschapsinstelling geven de nodige extra creatieve ruimte. Verder is er een selfie modus ingebouwd en heeft de camera een statiefaansluiting en een selftimer.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Fujifilm Instax Square SQ6 wordt eind mei leverbaar in drie kleuren: Pearl White, Blush Gold en Graphite Grey. Er past er dus altijd eentje bij je outfit.

www.fujifilm.eu

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25469-fujifilm-instax-square-sq6---lang-leve-vierkant.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bezoek de Photo+Adventure 2018]]> Thu, 24 May 2018 08:18:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat kun je doen?

Je kunt je de hele dag laten inspireren door productpresentaties, lezingen, workshops en seminars waaronder:

 • - Verreik je fotografische kennis
 • - Zie professionele fotografen te werk gaan tijdens het fotograferen en de nabewerking
 • - Maak je eigen video's met de DSLR
 • - Bestuur een multicopter, ideaal voor foto's uit de lucht.
Ook worden de nieuwste fotografiegadgets getoond en je kunt langslopen bij verschillende stands van grote merken en camera leveranciers.

Locatie

Maar... de locatie is ook zeker een bezoek waard! Dit fotografie evenement voor reizigers en outdoor liefhebbers die van fotografie houden, vindt plaats op een mooie industriële locatie in Landschapspark Noord in Duisburg, net over de grens van Duitsland. Hier kun je prachtige foto's maken.


foto: joostlagerweij

Meer informatie

Benieuwd naar alle lezingen, workshop en meer? Bezoek de website van Photo+Adventure voor meer informatie.

]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/25455-bezoek-de-photoplusadventure-2018.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[UPDATE: Onmisbare camera accessoires | VLOG Toine Westen]]> Wed, 23 May 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Toine Westen) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

UV-filter

Je hebt vast wel eens gehoord van UV-filters, polarisatiefilters en grijsfilters. Toine bespreekt ze allemaal. In deze video legt ze de UV-filter uit:

Filters

In de eerste vlog van Toine besprak ze het UV-filter. In deze video legt ze uit hoe een polarisatiefilter, grijsfilter en een grijsverloopfilter werkt:

Zonnekap

Het gebruik van een zonnekap kan best handig zijn. In deze video legt Toine uit hoe een zonnekap werkt en waar je het voor kunt gebruiken:

Polarisatiefilter

Toine legt je in deze video uit hoe je met het polarisatiefilter refecties kunt versterken of verminderen:

Grijsfilters

In de vlog 'filters' vertelde Toine al wat over een grijsfilter. In deze video gaat ze hier wat dieper op in:

Grijsverloopfilters

In deze video legt Toine uit waar je een grijsverloopfilter doet en hoe je deze kunt gebruiken:

Kleding

Wil je weten welke kleding handig is bij het fotograferen? In deze video geeft Toine kleding tips:

Tassen

In deze vlog geeft Toine advies over cameratassen zodat je een cameratas kunt uitkiezen die bij jou past:

Statieven

Toine bespreekt verschillende statieven zodat je een statief kunt uitkiezen die bij jou past:Wil je nog meer uitleg over andere onmisbare camera-accessoires? Abonneer dan op het YouTube kanaal van Zoom.nl om meer te weten te komen.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25300-update-onmisbare-camera-accessoires---vlog-toine-westen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bliksem fotograferen - 10 tips]]> Tue, 22 May 2018 14:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Voorbereiding

Allereerst is de voorbereiding van belang. Leer het weer via de buienrader kennen. Hoe ontwikkelt de onweersbui zich en in welke richting trekt hij? Ter plekke is het verstandig om de onweersbui te observeren om de juiste fotoplek te zoeken. Let hierbij op vanuit welke de richting de buien komen aandrijven, de soort regenbui en de windrichting.

Je kunt onweer het beste in het donker fotograferen. Denk er wel om dat de plek waar je gaat fotograferen veilig is. Zoek een luwe plek op waar je wel zicht hebt op de lichtflitsen. Denk aan je auto, een portiek, bushokje of viaduct. Natuurlijk kun je ook vanuit je huis (het liefst een overdekt balkon) fotograferen, maar hier is het zicht vaak minder goed. Dit is wel een goede locatie om de techniek te oefenen.


peacefull

2. Sluitertijd, diafragma en ISO-waarde

Het geheim achter een geweldige bliksemfoto is een lange sluitertijd. Sluitertijd is de tijd dat de sluiter van de camera open staat, waardoor er licht op de sensor kan vallen. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht de camera inkomt. Door de sluiter bijvoorbeeld gedurende zestig seconden open te zetten, worden alle bliksemflitsen die binnen dat tijdsbestek plaatsvinden vastgelegd. In de handmatige stand van de camera kun je de sluitertijd makkelijk zelf regelen. Zorg er wel voor dat je met een statief werkt, aangezien een lange sluitertijd ook veel bewegingsonscherpte met zich meebrengt als de camera niet perfect stil staat.


thijsdegroot


Daarnaast is het belangrijk om het diafragma (de lensopening) voldoende dicht te draaien, zodat er weinig licht in valt. Ook dit zorgt ervoor dat de foto uiteindelijk niet snel overbelicht raakt bij een lange sluitertijd. Het diafragma stel je in door het f-getal op de camera hoger of lager te zetten. Het hangt van de situatie af welk f-getal je nodig hebt: hoe donkerder de situatie, hoe lager het f-getal. Dit is vaak een kwestie van even experimenteren op locatie: begin bij nachtlicht bijvoorbeeld met f/8, en kijk of de foto over- of onderbelicht is.
Tot slot is het belangrijk om een lage iso-waarde te gebruiken, om ruis te voorkomen. Een lage iso-waarde zorgt er ook voor dat je de sluitertijd langer kunt zetten, zonder dat de foto overbelicht raakt.

3. Bestandsformaat

Fotografeer het liefst in raw. Op deze manier kun je de foto achteraf nog bewerken. Denk hierbij aan de witbalans of kleuren aanpassen, een uitsnede maken of de algehele belichting verbeteren. Jpg heeft als voordeel dat je meer foto's kunt schieten.


Esmeralda-Holman

4. Witbalans

De witbalans kun je beter handmatig instellen, bijvoorbeeld op bewolkt weer. Met raw kun je achteraf nog altijd de juiste kleuren krijgen. De juiste kleuren zijn in dit geval de juiste sfeer van je foto. Dit hoeft dus niet volledig te voldoen aan de werkelijkheid. De witbalans 'gloeilamp' levert bijvoorbeeld prachtige blauwe of paarse luchten op.


BdeVPhotography

5. Gebruik een groothoeklens

Het is altijd een raadsel waar de bliksem precies inslaat. Om je kansen te vergroten is het handig om een groothoeklens te gebruiken, zodat je met een kleine brandpuntafstand kunt werken (liefst onder de 20mm). Hierdoor vang je een breed perspectief en weet je zeker dat de flits op je foto belandt. De Tokina 11-16mm f/2.8 is een veelgebruikte optie, maar denk ook aan de relatief goedkope Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM. Uiteraard is het gebruik van een groothoek geen vereiste en ligt het er helemaal aan hoe ver de bliksem van je af staat.


Douwevdleij

6. Gebruik een grijsfilter

's Nachts is het makkelijk om lange sluitertijden in te stellen, aangezien er niet veel natuurlijk licht aanwezig is; de foto zal niet makkelijk overbelicht zijn. Overdag is echter een ander geval. Door het al aanwezige daglicht zijn lange sluitertijden vaak onmogelijk. Om toch lange sluitertijden te bereiken kun je gebruikmaken van een grijsfilter (ook wel nd-filter genoemd). Zo'n filter werkt als een soort zonnebril voor de lens; alles wordt donkerder, waardoor je de sluitertijd langer kunt zetten. Een grijsfilter wordt ook vaak toegepast voor het zachter maken van wateroppervlakken of bijvoorbeeld de stroming van een waterval. Het hangt van de filtermaat van de lens af welke je precies nodig hebt.

Lees meer over grijsfilters in dit artikel.

7. Lightning triggers

Een lightning trigger (of bliksemtrigger) reageert op snelle veranderingen van licht en is daarmee ideaal om bliksem te fotograferen. Bij iedere bliksemflits maakt de camera direct een foto. Zo'n trigger is vooral handig als je overdag wil fotograferen, want nu kun je de sluitertijd niet lang open laten staan als bij de nachtfoto's.


Kompieter

8. Neem de tijd en improviseer

Uiteraard heb je een aantal pogingen nodig voordat je bij de perfecte foto uitkomt. Het is niet makkelijk; onweer verplaatst zich soms snel en het duurt even voordat je een mooie compositie inclusief alle instellingen hebt gevonden. Bedenk je dat dichterbij komend onweer steeds feller wordt. Beweegt het van je af dan wordt het steeds donkerder. Met dit in het achterhoofd moet je soms tijdens het fotograferen de instellingen snel aanpassen.


casperhanekamp

9. Bescherm je camera tegen regen

Wanneer je buiten de bliksem wilt fotograferen is het noodzakelijk je camera te beschermen tegen regen. Bescherm je camera met een goede regenhoes, die zowel de camera zelf als het objectief omvat. Een regenhoes is in iedere camerawinkel te koop, kost een stuk minder dan een reparatie aan je apparatuur en neemt ook nauwelijks ruimte in je cameratas in. Er is dus eigenlijk geen reden om hem niet altijd bij je te hebben! In geval van nood kan je ook een plastic zak kapot knippen en deze rond het objectief vastmaken met een stevig elastiek. Wees heel erg voorzichtig wanneer je de hoes eraf haalt, want er kan dan alsnog regenwater op de camera komen.


Photography-by-Karen

10. Een kwestie van geluk

Bij deze tak van fotografie speelt geluk uiteindelijk een grote rol, waarbij je natuurlijk wel heel wat kan doen om het geluk een handje te helpen. Neem een statief mee en meerdere lenzen.


gerhardvanderwiel

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25466-bliksem-fotograferen---10-tips.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De Tamron 18-400mm op rondreis door Amerika]]> Tue, 22 May 2018 14:53:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

In het dagelijks leven fotografeer ik met een full-frame camera met lichtsterke lens. Maar op vakantie neem ik altijd mijn cropcamera mee (Canon 60D). Deze keuze heb ik bewust gemaakt omdat deze camera lichter en compacter is. Het objectief dat ik normaal gebruik op reis is een 18-200mm objectief. Redelijk all-round, compact en je hoeft geen lenzen te wisselen (heel handig). Ik was daarom heel benieuwd naar de mogelijkheden van de Tamron 18-400 f3,5-6,3 Di II VC HLD.


Eind april/begin mei van dit jaar heb ik samen met mijn man en kinderen een rondreis door het westen van Amerika gemaakt. Super leuk dat ik de kans kreeg om de Tamron 18-400mm te testen. Wat me meteen opvalt aan het Tamron objectief is dat hij erg degelijk oogt en ondanks zijn grote bereik redelijk 'compact' is. Ik heb er bewust voor gekozen om alleen dit objectief mee te nemen om zo de veelzijdigheid te kunnen testen. Alle foto's genomen zonder statief.


Wat een mega bereik heeft dit objectief! Vooral voor het fotograferen van bloemen en (kleine) dieren is dit ideaal want je hoeft niet heel dichtbij te komen om een mooie foto te kunnen maken. Onder normale lichtomstandigheden en zelfs in de schemer, kun je in volledige zoom makkelijk uit de hand fotograferen (mede door de stabilisatie). Met volledige zoom verandert je objectief wel van een compact objectief in een flink kanon, zeker met de bijgeleverde zonnekap. De draairichting van de zoom is wel even wennen, deze is bij mijn andere objectieven de andere kant op. Maar ook dat went binnen no-time. De afgeronde diafragmabladen zorgen voor een mooi rustig en diffuus bokeh.


Een detailfoto van een bloem op een cactus. Genomen met 400mm zoom.


De stabilisatie is erg krachtig. Op 1/500 krijg ik met gemak een scherpe foto in tele-stand.
In de schemer lukken foto's in groothoekstand nog prima op 1/30 met ingeschakelde stabilisatie (Vibrance Compensation). Waar ik wel aan moet wennen is dat het 'woekerbeeld' ook stabiliseert (en dan lijkt het alsof je frame 'zakt' in de zoeker). Maar ook dat went en valt uiteindelijk niet meer op.

Dankzij de nieuwe Tamron HLD scherpstelmotor verloopt het scherpstellen in alle standen snel en bijna geruisloos, je hoort wel dat de motor zijn werk doet maar het is totaal niet storend en het valt nauwelijks op.

De frontlens heeft een goede coating. Ik houd van spelen met tegenlicht en heb veel foto's tegen de zon in en bij ondergaande zon gemaakt. Sommige van deze foto's hebben wel wat lensflare, maar dat vind ik persoonlijk niet storend.


Santa Monica: spelen met tegenlicht.


Het objectief is zoals gezegd redelijk compact (11 cm). Ik had hem de hele reis op mijn body geschroefd en droeg hem aan mijn schouder of veilig in een compacte stevige rugtas. Dit was fijn omdat je niet met verschillende lenzen hoeft te slepen en in stoffige omgevingen niet van lens hoeft te wisselen. Op het objectief zit een vergrendeling zodat de lens niet spontaan kan uitschuiven, handig als hij om je nek hangt. Maar zelfs al 'lock' je hem niet, dan zal hij niet snel uitschuiven.
Het feit dat de Tamron spatwaterdicht is, vind ik heel fijn. In Monument Valley en in the Valley of Fire was het heel stoffig en winderig. En in las Vegas regende het een beetje. Dit heeft me niet belemmerd om mooie foto's te kunnen maken.


Valley of fire: mooi lijnenspel!Monument Valley Navajo Tribal Park: zo groots en uitgestrekt!


In Las Vegas regent het zelden. Deze avond wel, vandaar de reflectie op straat. De lens kon prima tegen een paar spatjes regen. (ISO 800)


Het is echt een all-round lens. Door het grote zoombereik heb ik uitgestrekte landschappen gefotografeerd, maar ook kleine diertjes, dorpjes, auto's en portretten.


Autosloop: een wahalla om foto's te maken!

Conclusie

Ik zou dit objectief zeker aanraden vanwege de veelzijdigheid: het zoombereik is gigantisch. Verder is het objectief compact en robuust, je hebt echt wat in handen; echt een degelijke lens met een professionele look & feel. Bovendien is hij vochtbestendig.
De beeldkwalitieit vind ik echt goed. In groothoekstand schiet je dankzij de goede stabilisatie snel scherpe foto's en in de zoomstand ben ik ook tevreden over het resultaat.


Ik had geen grote issues met het objectief. Het was wel wennen aan de draairichting en het woekerbeeld. Maar dat went snel.
Verder vind ik hem niet superlicht maar het is heel goed te doen. In volle lengte is het objectief 21 cm (inclusief zonnekap 25cm).


Route 66: het oudste en meeste bekende motel aan de route 66 waar vroeger veel filmsterren hebben overnacht.


Bryce Canyon: de hoodoo rotsen zijn prachtig, Queens Garden Trail


Antelope Canyon is een natuurlijke kloof. Door de kleur van de rotsen en het zand en de mooie lichtinval krijg je een prachtig beeld. Alle details zijn goed zichtbaar (ISO 400).


Over de beeldkwaliteit ben ik zeer tevreden. Natuurlijk moet je het niet gaan vergelijken met een professionele lichtsterke lens. Maar als allrounder doet ie het prima. Bij het gebruik van de groothoek zie je soms dat de scherpte langs de kant wat afneemt. En met name bij de groothoekbeelden zie je ook wat tonvorming terug. Dat is eenvoudig aan te passen met lenscorrectie in Lightroom. Maar de kwaliteit is over het algemeen gewoon heel goed. Zeker door de fantastische stabilisatie maak je ook in de telestand hele mooie foto's.


De Tamron 18-400 is geschikt voor amateur en semi-professionele fotografen. Door zijn veelzijdigheid, grote zoombereik en degelijkheid is het in mijn ogen de ultieme vakantie lens!


Over Marlies
Marlies van Zetten (41 jaar) is getrouwd en heeft twee kinderen (11 en 9 jaar). Ze heeft een achtergrond in het duurzaam toerisme en een passie voor reizen en natuur. Sinds een aantal jaar heeft ze zich volledig toegelegd op fotografie. Ze fotografeert met name huwelijken en doet veel familie-shoots maar wil zich in de toekomst meer gaan richten op lifestyle en documentaire-fotografie.


Naast fotografie zet ik me ook in voor natuur en natuurbehoud. Ik ben dan ook vaak in de natuur te vinden met mijn camera. Mocht je me willen volgen, ik ben te vinden op Instagram als mvzphotography


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25467-de-tamron-18-400mm-op-rondreis-door-amerika.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Samenwerken met een model - zo kom je tot het mooiste resultaat]]> Fri, 18 May 2018 20:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marcia de Keijzer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Hoe begin je

Als je nog geen ervaring hebt met het werken met modellen, is het handig om eerst te oefenen voor je aan het echte werk begint. Dit kun je het beste doen met familie of vrienden. Hier ben je meer mee vertrouwd, dus dat geeft je de ruimte om te groeien in de samenwerking.

Kijk daarna verder bij een modellenbureau of vraag het vrienden en familie op social media. Een belangrijk platform hiervoor is de Facebookgroep 'Fotografen, Modellen, Stylisten en Visagisten voor elkaar (Nederland)'.


Rose-78

Voorbereiding

Zodra je dit beter onder de knie hebt en toe bent aan het echte werk, is het belangrijk om een shoot goed voor te bereiden, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Denk goed na over het genre van de shoot, welke kledingstijl je graag wilt zien en maak altijd een moodboard.

Dit kun je doen door naar voorbeelden te kijken van andere fotografen en deze op een centrale plek te verzamelen. Natuurlijk is er later altijd nog ruimte voor improvisatie, maar als je een moodboard van tevoren deelt met je model, weet je zeker dat jullie alletwee hetzelfde concept van de shoot voor ogen hebben.


Dutchbeautyfotografie

Locatie gebruik

Gebruik een locatie waar je met het model de ruimte hebt om op gang te komen. Op een plek waar veel mensen mee kunnen kijken kan het ongemakkelijk zijn voor het model op poses aan te nemen. Wil je de shoot toch graag op een drukkere plek doen, oefen dan alsnog eerst op een rustige plek om erin te komen.


Jessicavdmark

Planning

Zorg ervoor dat je een duidelijke planning hebt. Je moet rekening houden dat make-up, kleding en het opzetten van de verlichting veel tijd innemen. Als dit allemaal langer duurt dan verwacht, gaat dit ten koste van de foto. Het is niet fijn voor je model en dit kun je terugzien in de foto.


Lile

Zekerheid geven

Ook als je model onzeker is komt dit de foto niet ten goede. Als je merkt dat je model onzeker is, dan moet je hier goed op inspelen. Vertel wat je model goed doet en geef duidelijke instructies.

Zorg er ook voor dat je het model niet onzeker maakt: als je de foto op de camera terugkijkt en het resultaat bevalt je niet, wees dan niet negatief: dit leest het model makkelijk aan je af. Om duidelijk te maken wat je wilt, kun je bijvoorbeeld een pose voordoen. Zo houd je de communicatie duidelijk.


Mestuurop

Wil je meer tips voor het fotograferen van je model?
Bekijk dan deze tips: Fotograferen van modellen met weinig ervaring!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25462-samenwerken-met-een-model---zo-kom-je-tot-het-mooiste-resultaat.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: kleurcontrast gebruiken]]> Fri, 18 May 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Als je zoveel aandacht vestigt op je kleurgebruik, zorg er dan ook voor dat je in het juiste kleurenprofiel werkt!

Wat is kleurcontrast?

Onterecht wordt kleurcontrast vaak door de war gehaald met verzadiging. Verzadiging is de mate van zuiverheid van een kleur. Een verzadigde kleur wordt ook wel 'levendig' genoemd, maar bij teveel verzadiging zal je foto al snel een neppe sfeer uitstralen.

Kleurcontrast vindt plaats tussen verschillende kleuren. Hoe groter de verschillen, des te groter het kleurcontrast. Als je bijvoorbeeld een voornamelijk groen landschap hebt, met daarin één felroze bloem, dan is er sprake van een groot kleurcontrast. Is de bloem geel, dan is het contrast een stukje kleiner. Het contrast tussen het groene gras en de blauwe lucht is ook klein, maar een felrode papageaai die door de lucht vliegt, zorgt weer voor een heel groot contrast.
abraham

Complementaire kleuren


De grootste contrastverschillen vind je tussen tegengestelde kleuren in het kleurenwiel. Dit noemt men ook wel complementaire kleuren, omdat ze elkaars effect versterken. Blauw & oranje, rood & groen en paars & geel werken dus heel goed in een foto, als je ze scherp tegen elkaar zet.

p9

De sterkste kleurcontrasten

Om het effect van een sterk kleurcontrast zo duidelijk mogelijk over te laten komen, moet je er eigenlijk voor zorgen dat er verder zo min mogelijk andere (afleidende) kleuren in beeld zijn. Werk dus met grote vlakken van één kleur en houd het beeld verder zo simpel en minimalistisch als mogelijk.

Ook bij portret- en zéker bij fashionfotografie valt er heel goed te werken met kleurcontrasten. Als je bijvoorbeeld voor een groene achtergrond kiest en je doet iemand een rode jas aan, dan zal die persoon echt van het beeld af spatten! Ook in de keuze voor accessoires, haar en make-up kan je je uitleven met complementaire kleuren!


wilhelminahelena

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

teuni

Wil je juist met één kleur werken en de rest van de foto in zwart-wit maken? Je leest in deze fotodokter hoe je dat het beste kan aanpakken!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25465-expertuitdaging-kleurcontrast-gebruiken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Linda test de Panasonic Lumix DC-G9]]> Thu, 17 May 2018 15:47:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.
Wat een enorme hoeveelheid aan instelmogelijkheden. So much to experience, so little time....

Hoezo handleiding...

.
Wat doe je als eerste als je een nieuwe camera in je handen krijg? Juist! Vooral niet de handleiding pakken, maar ermee gaan spelen om te zien hoe intuïtief de camera is. Na de buitenkant te hebben bekeken en onder de indruk te zijn van de hoeveelheid knopjes en dials, de batterij erin en aanzetten....en vervolgens in eerste instantie verdrinken in de hoeveelheid menu opties die er zijn. De menustructuur was voor mij even wennen. Mijn Canon spiegelreflex werkt namelijk met kleurtjes en paginastructuur. De Panasonic niet. Het menu komt voor mij overeen met die van de compactcamera's die ik heb gehad en is weer even wennen. Voordat ik het doorheb, ben ik van het ene menu in het andere overgegaan. Zodra je een item in het menu selecteert, bijvoorbeeld video-instellingen, kom je wel gelijk bij de eerste optie uit die je kunt instellen, echter kan dit item halverwege een menupagina staan. Intuïtief had ik het gevonden als na het selecteren van de optie, deze optie dan bovenaan een pagina zou worden getoond. Dat is echter niet zo. Kortom, even wennen dus. Dat neemt niet weg dat je de instellingen zeer eenvoudig kunt selecteren en je binnen een mum van tijd de camera-instellingen zo hebt staan als je wilt en snel aan de slag kunt.

De Electronic Viewfinder

Mijn grootste vijand.... maar nu niet meer. Ik ben geen elektronische viewfinder gewend wat bij het testen van de GH5 voor de nodige frustratie zorgde aan mijn kant. De viewfinder op de G9 voelde eigenlijk gelijk vertrouwd aan, wat voor mij een aangename verrassing was. Het enige dat ik hier nog wel op aan te merken heb, is dat bij snel bewegende onderwerpen het beeld na het maken van een foto een fractie in beeld blijft staan waardoor het volgen van mijn onderwerp wat werd bemoeilijkt. Wellicht is dit via een menu-instelling te wijzigen, maar ik ben er niet meer aan toegekomen om dit verder uit te zoeken.

Display

In tegenstelling tot andere systeemcamera's komt Panasonic met een display bovenop de camera die te vergelijken is met hetgeen de DSLR ook heeft. Je kunt hier eenvoudig een aantal instellingen aflezen waardoor hij erg handig is in het gebruik. Zeker voor mensen die al een digitale spiegelreflexcamera bezitten en die hieraan gewend zijn, is dit een aangename bonus. Persoonlijk vind ik dit erg prettig werken en zeker een pluspunt van de camera.

ISO

ISO is voor mij altijd zo'n punt waarbij ik niet boven een waarde van 3200 ga, omdat ik dan al afwijkingen ga zien waar ik me persoonlijk aan stoor. Bij de Panasonic wilde ik toch eens uitproberen hoe deze zich zou houden in een setting met TL verlichting en hoge ISO waardes. Ik heb hierbij het maximale uitgeprobeerd en ben gegaan tot de maximale 25600 die de camera aan kan. Aangenaam verrast hoe de camera zich onder deze lichtomstandigheden hield.ISO 3200-1 1160 f4.0 60mmISO 3200 uitsnede-2 1160 f4.0 60mmISO 25600 uitsnede 1-160 f4.0 op 60mmISO 25600 uitsnede 2 1500 f4.5 60mm

The sound of silence

...Ongeveer dan. Wat eigenlijk direct opvalt aan de camera is hoe stil hij is. Het feit dat het een systeemcamera is en de spiegel ontbreekt, scheelt enorm in de geluidsproductie van de camera tijdens het schieten. Dit gaat je uiteraard vooral voordeel opleveren als je schiet in een omgeving waarin je zo min mogelijk geluid wilt produceren en tegelijkertijd mooie plaatjes wilt schieten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het fotograferen van een theatervoorstelling of (wilde) dieren die anders makkelijk schrikken van onnodige geluiden. Ondanks het feit dat ik erg gesteld ben op het klikgeluid dat mijn DSLR produceert, was ik toch wel erg gecharmeerd van de geluidsarme G9.

What do all these buttons do?

De buitenkant van de camera laat zich makkelijk bedienen. Zodra duidelijk is waar de knopjes voor zijn, is het af en toe toch nog even zoeken naar welk knopje ook alweer wat deed, een kwestie van wennen. Er kunnen meerdere instellingen gekoppeld worden aan een knop waardoor je echt een groot aantal (als het ware) snelkoppelingen kunt maken. Dit scheelt dan weer een hoop geneuzel in het menu.

Als gebruiker kun je hier een hoop dingen snel naar je hand zetten. Dit maakt het mogelijk om snel en eenvoudig te wisselen tussen instellingen.... zolang je zelf maar onthoudt welke instelling je waaraan hebt gekoppeld. Het is af en toe net memory. Maar ook dit went naarmate je de camera langer gebruikt.
Ik vond het persoonlijk erg handig dat de focus optie via een knopje makkelijk te switchen was. Waar het focuspunt zich in de grit bevond was soms nog wel een uitdaging. Met de joystick (dat kleine bewegende vriemel knopje...ja die) kun je eenvoudig het focuspunt/focusvlak aanpassen. Enige punt hierbij is dat dit tijdens het shooten soms niet handig werkt, omdat dan letterlijk mijn gezicht in de weg zit...of mijn handen gewoon te groot zijn. Dit heeft er met name mee te maken dat ik met mijn linkeroog door de zoeker kijk en daardoor minder ruimte overhield. Dit dwong mij ertoe om vooraf een focus punt te kiezen en hiermee te schieten en vervolgens weer aan een de volgende situatie aan te passen. Je kunt overigens ook je focuspunt op de achterkant van de camera bepalen via het touch screen, echter is dit niet iets wat ik gewend ben en voelde het daarom voor nu nog wat ongemakkelijk. Daar moet ik wel bij zeggen dat het touch screen erg prettig en snel werkt.

Keuzewiel

Een handigheidje waar de Lumix ook over beschikt is de mogelijkheid om je de programmakeuze vast te zetten. Door op het knopje op je keuzewiel te drukken kun je je keuze vastzetten en weer ontgrendelen. Op deze manier kun je nooit per ongeluk je setting aanpassen en op een cruciaal moment je foto mislopen. Via het keuzewiel onder de programmakeuze heb je nog de mogelijkheid om via een tweede ring onder andere te kiezen voor One shot of Burst mode. Ik heb het al vaker genoemd, het is gewoon handiger en sneller dan zoeken in een menu.

4K Photo modus

Hoe kom ik zo snel mogelijk door de ruimte op mijn geheugenkaart heen? Elektronic shutter, de onzichtbare geheugenvreter.
Wat er gebeurt, is het volgende: Je drukt de ontspanknop in, hoort niets....ziet niets, laat de ontspanknop los en vervolgens begint de camera je foto (eigenlijk je filmpje) op te knippen en op te slaan. Je hebt nu een serie foto's die, als je ze achtereenvolgens bekijkt, een kort (ja, hangt ervan af hoe lang je de ontspanknop hebt ingedrukt) filmpje vormen. Het voordeel hiervan is dat er eigenlijk altijd wel een moment tussen zit wat je zoekt. Het nadeel is dat je als een bezetene door je geheugenruimte heen gaat... Maar ja, wat kost een geheugenkaart tegenwoordig nog. Ga je echter op vakantie met één kaartje en verwacht je hier voldoende aan te hebben voor de foto's die je gaat maken, dan is dit wel een puntje van aandacht. "Trigger happy" fotografen kunnen het hier nog moeilijk mee krijgen. Je bent dus gewaarschuwd!


Tracking

Zowel in de AF-mode als in de AF-punt modus heb je de mogelijkheid om een vorm van tracking te doen. We kennen wellicht allemaal de AI Servo / Continuous-Servo AF (AF-C) mogelijkheden waarbij de camera blijft focussen op een bewegend onderwerp zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt. Deze mogelijkheid biedt de Lumix ook. Daarnaast biedt de Lumix echter nog een mogelijkheid om je onderwerpt in focus te houden. De zogenaamde Tracking welke te vinden is bij de AF-punt selectie. Zodra je de optie aanzet en een onderwerp markeert , door hierop te klikken op het touch screen, verschijnen er gele blokjes die aangeven dat het betreffende onderwerp wordt gevolg. Hiervoor hoef je verder niets te doen. Zolang het onderwerp in beeld is, houdt de camera het in focus. Wel belangrijk is dat het onderwerp voldoende moet afsteken tegen de achtergrond of omgeving omdat het anders voor de camera niet als zodanig te herkennen is. Zodra het onderwerp daar is waar je het wilt fotograferen, klik je op de ontspanknop en wordt de foto gemaakt. Dit is een ideale optie voor als je niet weet waar je onderwerp heen gaat en of je zelf snel genoeg bent om op dat moment op het onderwerp te focussen. Indien er echter een ander onderwerp voorlangs komt, is de kans erg groot dat je de focus kwijt bent, houdt hier dus rekening mee. Over het algemeen werkt het best goed en is het een erg leuke feature.Tracking 12-60 mm lens op 54 mm

Tracking 12-60 mm lens op 54 mm 11000 f4.0200 mm lens op 200 mm 1640 f5.612-60 mm lens op 54mm 11250 f4.0

Overall indruk

Panasonic biedt met de G9 een veelzijdige camera die zich met name richt op fotografie, maar zeker ook op het videografie vlak een ieder wat te bieden heeft. Hij is veelzijdig en levert resultaat. De camera is niet erg zwaar en ligt ook prettig in de hand, waardoor hij prettig te gebruiken is. De dubbele SD slot geeft je de mogelijkheid om meer op te slaan of tegelijkertijd je foto's op beide kaarten vast te leggen. RAW bestanden op de ene en Jpeg bestanden op de andere kaart. Hierdoor creëer je automatisch direct een back-up van alles wat je schiet.

De display is zowel draai- als kantelbaar waardoor je makkelijk uit verschillende hoeken iets kunt fotograferen zonder dat je jezelf in allerlei bochten moet wringen om bepaalde shots te maken. Het kantelbare scherm kan zeker ook gewaardeerd worden door mensen die met een stabilizer (zoals de DJI Ronin) werken omdat je op deze manier altijd makkelijk het scherm kunt blijven zien. Over stabilisatie gesproken zou ik bijna nog een coole feature van de camera vergeten. De camera beschikt namelijk over 'in body' stabilisatie. Indien gecombineerd met een Panasonic lens die ook beschikt over een stabilisatiesysteem, kan de winst oplopen tot zo'n 6.5 stop. Ook zonder een dergelijke lens is de winst voor zowel video als foto nog steeds aanzienlijk.


Over Linda van der Toorn
Mijn naam is Linda van der Toorn. Vanaf het eerste moment dat ik als kind de camera van mijn vader heb ontdekt, heeft fotografie mij geboeid. Deze jeugdliefde is inmiddels uitgegroeid tot werk waar ik graag mijn tijd en enthousiasme in steek. Ik ben geïnteresseerd in allerlei takken van fotografie, maar richt mij met name op het vastleggen van emotie en expressie in fotoshoots, concertfotografie en trouwreportages.
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25461-linda-test-de-panasonic-lumix-dc-g9.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: lokale skyline fotograferen]]> Thu, 17 May 2018 15:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

foto: zoomleeuwtje

foto: marinusbeers

foto: Hans Menninga

Foto: Rene van Putten

Foto: Tim Kreike

Foto: Arjan Battjes

Bekijk meer resultaten in de eerstvolgende editie van Zoom.nl!
Wil je de foto van je skyline mooi nabewerken? leer er alles over in deze edit-sessie!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25464-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-lokale-skyline-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Betere foto's maken met je telefoon? Lees het interactieve smartphonemagazine!]]> Thu, 17 May 2018 12:53:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Steeds meer mensen fotograferen met hun smartphone. Het is gemakkelijk en snel, én je hebt je smartphone (bijna) altijd op zak. Een foto is dus zo gemaakt en je mist geen enkel mooi moment meer. Maar een geslaagde foto maken is soms nog wel een uitdaging. Want wat kan je telefoon allemaal, moet je nou wel of niet inzoomen en wat doe je als een foto wilt maken in het donker? Om je een eindje op weg te helpen hebben we samen met Huawei een interactief magazine gemaakt boordevol tips over smartphonefotografie.

Tips, tips en nog meer tips

Het magazine is opgedeeld in een aantal hoofdstukken. Zo leggen we je van alles uit over fotograferen bij weinig licht en filmen met je smartphone. Met de zomervakantie in het vooruitzicht geven we je natuurlijk ook alvast wat tips voor het maken van toffe smartphonefoto's op vakantie. Wil je je foto's graag bewerken op je mobiel? Wij lichten een paar handige apps uit.

Huawei P20 Pro

In het magazine bespreken we ook kort de Huawei P20 Pro. Deze smartphone is het nieuwe vlaggenschip van de Chinese fabrikant en is voorzien van maar liefst drie lenzen. Daarnaast beschikt de telefoon onder meer over AI-assistent. Dankzij deze functie kan de Huawei P20 Pro 19 verschillende soorten situaties herkennen en je helpen met het maken van de perfecte foto. Meer weten? Lees dan het magazine of de reviews.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25463-betere-foto-s-maken-met-je-telefoon-lees-het-interactieve-smartphonemagazine.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe maak je de mooiste festivalfoto's?]]> Wed, 16 May 2018 09:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je serieus aan de slag met concertfotografie? Lees dan deze vijf tips voor de beginnende concertfotograaf.

Close-up en totaalplaatjes

Wanneer je de artiesten fotografeert, probeer dan zoveel mogelijk af te wisselen tussen close-up portretfoto's en totaaloverzichten. Teveel fotografen focussen zich alleen op de lead-zanger of zangeres, terwijl er vaak nog een enorm aantal overige bandleden op het podium staat. Met close-upjes en totaalplaatjes krijg je een leukere afwisseling in je portfolio. Als je de kans krijgt, fotografeer dan ook vanuit het publiek zodat je echt de totaalbeleving van het concert kan vastleggen.

miss-bleu

Het weer

Festivals zijn altijd enorm afhankelijk van het weer. Negen van de tien keer schijnt de zon en de bezoekers pakken dan ook flink uit met korte broeken, slippers en zonnehoedjes. Het genieten van het mooie weer is een typisch festivalgevoel waar veel bezoekers zich in kunnen herkennen. Houd je ogen dus open voor die details en leg ze vast voor je sfeerreportage! Ook wanneer het regent, waait of stormt, reageren de bezoekers daarop. Ze dragen vrolijk gekleurde regenlaarsjes, verschuilen zich onder hun poncho of springen demonstratief in alle plassen. Het weer bepaalt de sfeer op het festival, dus zorg dat je zeker een aantal weer -gerelateerde foto's maakt.

tiffanypeters

Food en fun

Een festival is veel meer dan alleen concerten. Overal zijn dingen te beleven, van hangmatten tot bellenblaashoekjes en van een silent disco tot een recordpoging vogeltjesdans dansen. Dat soort zaken kom je meestal alleen maar op een festival tegen, dus leef je vooral uit tijdens het fotograferen! Ook het eten is een beleving op zich. Foodtrucks vechten om de meest creatieve en extravagante etenscreaties. En zeg nu zelf, wat is er fotogenieker dan een bezoeker die een poging waagt om een hap uit een enorme hamburger te nemen?


sofiemaes

Apparatuur voor festivalfotografie

Kleine lichtsterke prime-objectieven, zoals een 35 of 50mm, zijn het meest praktisch voor fotografie op een festival. Je kan dankzij het grote diafragma de verschillende optredens nog steeds mooi fotograferen, ondanks de vaak verschrikkelijk slechte lichtomstandigheden. Bovendien is het kleine formaat ideaal om jezelf mee tussen het publiek te manoeuvreren. Ook op het festivalterrein komt het objectief van pas. Door de kleine scherptediepte kan je eenvoudig de focus op één detail leggen. Het zoombereik dat je mist, kan je compenseren door veel dichter op je onderwerp te kruipen.

josvdheuvel

Vind de emotie

Het belangrijkste bij festivalfotografie is dat je op zoek gaat naar de emotie die de sfeer op het festival samenvat. Of je die emotie nu terugziet in een enthousiaste gitarist, een lachende beveiliger of in een dansende bezoeker, dat maakt niet uit. Achteraf wil men de foto's kunnen terugkijken en daarmee die mooie festival-dag herbeleven. Zorg dat je de momenten en de sfeer vangt, waarmee de festivalbezoeker zich kan identificeren.

robinlooy

Welke camera en lenzen kan je nu eigenlijk het beste gebruiken voor concertfotografie? Concertfotograaf Roland Wichser legt het uit in deze blog.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24649-hoe-maak-je-de-mooiste-festivalfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix FT7 - Overal en altijd fotograferen en filmen!]]> Tue, 15 May 2018 18:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Live view-zoeker

De Lumix FT7 heeft een 20 megapixel sensor achter een 28-128mm groothoek zoomobjectief. Panasonic heeft de camera uitgerust met een nieuwe Live View-zoeker (LVF), waardoor je bij fel zonlicht of tegenlicht toch ziet wat je doet en je niet alleen afhankelijk bent van het beeldscherm achterop. De LVF verbruikt ook minder stroom dan het gewone beeldscherm, waardoor je langer kunt filmen en fotograferen. Dat filmen kan in 4K-kwaliteit en ook beschikt de camera over de bekende Panasonic 4K-photo functie. Uiteraard is er wifi aan boord, kun je geotaggen en Zijn er 22 creatieve filters aan boord.

Shockproof en waterdicht

De Lumix FT7 is shockproof en waterdicht: je kunt hem laten vallen van 2 meter hoogte of er mee gaan duiken tot 31 meter diepte. In de vrieskou tot -10 blijft hij bovendien gewoon werken en als je er per ongeluk op gaat staan is er ook niets aan de hand. En raak je de weg kwijt in het donker, dan heft de camera een ingebouwde zaklamp. Perfect voor actieve fotografen en filmers die een camera willen die het altijd doet.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Panasonic Lumix FT7 wordt deze zomer leverbaar in drie kleuren en zal te koop zijn vanaf €429,00.

www.panasonic.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25460-panasonic-lumix-ft7---overal-en-altijd-fotograferen-en-filmen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee met een spectaculaire workshop hondenfotografie en test een Tamron ultra-telezoom objectief!]]> Tue, 15 May 2018 16:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat gaan we doen?
Tijdens een workshop hondenfotografie, onder leiding van de ervaren hondenfotograaf Rick Letteboer, leer je alle mogelijkheden van de Tamron 100-400mm F4.5-6.3 Di VC USD kennen en toepassen. Rick Letteboer is een Tamron gebruiker die gespecialiseerd is in het maken van actiefoto's van honden. Denk hierbij aan het vangen van frisbees en rennende en springende honden. Op een nog nader te bepalen locatie ga je een middag aan de slag met deze ultra-telezoom voor Canon en Nikon Full-Frame en APS-C camera's. De workshop is op 14 juni en duurt van 13.30 tot ongeveer 16.00 uur. Je wordt begeleid met praktische tips waardoor je dit objectief nog beter kunt gebruiken, en voortaan nog mooiere honden-/actiefoto's kunt maken. Na afloop van de dag schrijf je een gebruikerservaring die samen met jouw foto's verschijnt in Zoom.nl.


Foto: Rick LetteboerWelk objectief gaan we testen?
De Tamron 100-400mm F4.5-6.3 Di VC USD staat voor Superieure beeldkwaliteit in een ultra-telezoomobjectief. Het objectief bevat drie LD (Low Dispersion) lenselementen in een optimaal optisch ontwerp voor een maximale aberratiecorrectie. Een laag gewicht, verhoogde lichttransmissie en scherpe opnamen met een hoog contrast, konden gerealiseerd worden door het aantal lenselementen te verminderen met behoud van een goede correctie van de aberraties. Een ander bijkomend voordeel van deze optische constructie is de zeer korte minimale scherpstelafstand van 1.5 m. In de 400mm stand geeft dit een maximale afbeeldingsmaatstaf 1:3.6, ideaal voor close-up/ macro opnamen in de natuur. De ingebouwde scherpstelbegrenzer zorgt ook voor een sneller AF bij zowel dichtbij, als opnamen op grote afstanden.


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25459-doe-mee-met-een-spectaculaire-workshop-hondenfotografie-en-test-een-tamron-ultra-telezoom-objectief.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Met tegenlicht fotograferen - vijf tips voor het mooiste resultaat. ]]> Tue, 15 May 2018 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Alles over tegenlichtsituaties lees je in dit artikel!

Een portret inflitsen

De juiste belichting bij een tegenlicht portretopname blijft lastig. Belicht je het model goed, dan zal de achtergrond overbelicht zijn. Wil je een goed belichte achtergrond, dan is het model al snel een silhouet. Dit kunnen mooie foto's opleveren maar vaak wil je dat je onderwerp én achtergrond goed belicht is. Dan zul je licht moeten toevoegen. Door flitslicht te gebruiken, kan je het contrast tussen onderwerp en achtergrond verminderen. Door met een reportageflitser te werken en je flitslicht af te zwakken met een diffusor, krijg je een mooie egale belichting van je portret.


nickweijsters

Reflectiescherm gebruiken

Een andere manier om je portret beter uit te lichten, is het gebruiken van een reflectiescherm. Je laat het tegenlicht weerkaatsen op het reflectiescherm richting je model. Er bestaan verschillende kleuren reflectieschermen. Een wit scherm geeft een neutrale tint en verzacht het licht. Zilver geeft een koele tint en een goudkleurig scherm zorgt voor een warme en gebronsde tint. Heb je geen reflectiescherm tot je beschikking? Dan kun je ook gebruik maken van een stuk wit piepschuim.


milk

Gouden gloed

Tegenlicht is op het mooist tijdens het gouden uurtje. Als je dan je onderwerp direct voor de zon plaatst, krijgt alles een gouden randje en kan je alsnog je onderwerp goed belichten. Dat is bijvoorbeeld erg mooi bij macrofotografie, maar pok bij portretfotografie werkt dit sterk. Vooral de haren lichten dan mooi op.

pienboelen

Silhouetvorming

Silhoutvorming ontstaat bij tegenlicht al snel. Het is voor de camera echter erg ingewikkeld om het op een mooie manier uit te voeren. In sommige gevallen krijg je automatisch een veel langere sluitertijd, om de onderbelichte delen alsnog uit te lichten. In andere gevallen klapt de camera de interne flitser uit om zelf het onderwerp bij te lichten. Door op manual te fotograferen kan je zelf veel meer invloed uitoefenen op je silhouetvorming.

Qua scherpstelling kan je eenvoudig scherpstellen op je hoofdonderwerp. Omdat er grote contrastverschillen zijn, zal je moeten focussen op de overgang tussen onderwerp en achtergrond. Door een korte sluitertijd en klein diafragma te gebruiken, kan je eenvoudig je foto onderbelichten, zodat er minder details zichtbaar zijn binnen het silhouet. Kies ook voor een lage iso-waarde, omdat ruis in de zwarte delen al snel zal opvallen.

puck101259

Lensflares gebruiken

Wanneer het licht direct het objectief in valt, zoals bij tegenlicht vaak het geval is, kan het gebeuren dat er lensflares ontstaan. Dit zijn een soort lichte gekleurde bollen, die ontstaan doordat het licht binnen het objectief meerdere keren wordt gereflecteerd. Soms zijn lensflares ongewenste elementen in je beeld. In dat geval kan je het beste je zonnekap gebruiken en eventuele filters of voorzetlenzen van je objectief verwijderen. In andere gevallen kan je lensflares juist gebruiken, om je foto een sfeervol zomergevoel te geven.

williek

Inspiratie opdoen?

Bekijk dan nu de collectie tegenlicht!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25458-met-tegenlicht-fotograferen---vijf-tips-voor-het-mooiste-resultaat.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografen onthullen hoe ze wereldberoemde foto's maken met hun Canon-lenzen]]> Tue, 15 May 2018 15:32:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

In het veld zijn de omstandigheden nog weleens verre van ideaal. Professionals moeten er daarom op kunnen vertrouwen dat hun lens nauwkeurig scherpstelt, bestand is tegen vocht en stof en snel zijn werk doet. Dat maakt het verschil tussen een iconische foto en een foto die meteen vergeten mag worden. Professionele fotografen kiezen daarom bijna automatisch voor de Canon-lenzen uit de L-serie vanwege de kwaliteit en betrouwbaarheid.

Degenen die weten hoe lenzen gemaakt worden, begrijpen wel waarom. Hypermoderne robots, technici die op gehoor weten of de lens in orde is, antistatische schoenen: bij de Canon-lensfabriek in Utsunomiya draait alles om innovatie en precisie. De lenzen uit de L-serie van Canon staan wereldwijd bekend om hun hoge kwaliteit en haarscherpe resultaten. Als je lenzen van deze kwaliteit wilt maken, komt het allemaal aan op vakmanschap, oog voor detail - en een paar minder voor de hand liggende aspecten waaronder handmatig testen en kalibreren van elke 16-35 mm lens uit de L-serie, en dus niet alleen de proefmodellen, zodat ze stuk voor stuk aan de hoge kwaliteitsvereisten van deze hoogwaardige serie voldoen.

Hier vertellen toonaangevende fotografen hoe ze het vakmanschap achter de lens gebruiken om hun verhaal te vertellen.

Alessandra Meniconzi - Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Foto gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens, 1/60 seconden, f/6,3, ISO100 © Alessandra Meniconzi

Neem nu deze indrukwekkende foto van een Mongoolse adelaarsjager, gemaakt door documentairefotograaf en Canon Ambassador Alessandra Meniconzi. Alessandra wilde deze jagers al 18 jaar lang fotograferen. In oktober 2017 reisde ze naar het Mongoolse Altaj-gebergte om eindelijk haar droom achterna te jagen. "De Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM geeft gezichten op een prachtige manier weer. Dankzij het diafragma van f/2.8 levert deze lens daarnaast fraaie scherptediepte op. "De lens is daarnaast licht van gewicht en discreet. Deze lens is echt gemaakt om kleine details vast te leggen. Je maakt er echt haarscherpe foto's mee! En een ander groot voordeel: je kunt dicht bij je onderwerp komen."

David Noton - Canon EF 16-35mm f/2.8L III USMFoto gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-lens, 120 seconden, f/2.8, ISO12800 © David Noton

Een andere fotograaf en tevens Canon Ambassador die het maximale uit zijn Canon-lenzen haalt, is David Noton. Hij schoot dit plaatje van Durdle Door in de Engelse streek Dorset, met op de achtergrond de heldere kern van de Melkweg. "Bij nachtfotografie waarbij je de maximale hoeveelheid licht van de sterren probeert te vangen bij een belichtingstijd van minder dan 20 seconden, zijn kwaliteitslenzen onontbeerlijk. En hoe groter de beeldhoek en lichtsterker de lens is, des te beter" vertelt David.

"Ik had eerder al eens de EF 16-35mm f/2.8L III USM-lens aan de tand gevoeld en was zeer onder de indruk van de kwaliteit die de lens heeft van hoek tot hoek bij een diafragma van f/2.8, zelfs bij een brandpuntsafstand van 16 mm. Deze L-serie lens zit inmiddels standaard in mijn cameratas. In gedachten zag ik een compositie voor me waarbij de Melkweg op een fraaie manier samenviel met het strand en Durdle Door. Ik had de lens, met een bereik van 16-35 mm, met de kleinste brandpuntsafstand en het grootste diafragma ingesteld. Vervolgens zocht ik de juiste compositie uit, stelde het beeld scherp op de lichtjes in de verte, controleerde ik met Live View de precisie en schakelde daarna over op de handmatige modus om de scherpstelling vast te zetten. Ik stelde alles juist in, controleerde de horizon, paste nog wat kleinigheden van de compositie aan en wachtte toen totdat het perfecte moment zich openbaarde."

Guia Besana - Canon EF 40mm f/2.8 STM

Foto gemaakt met een Canon EOS 5DS R met een Canon EF 40mm f/2.8 STM-lens, 1/125 sec, f/5.6, ISO800. © Guia Besana

Canon-ambassadeur Guia Besana heeft deze foto op 15 februari 2018 gemaakt tijdens een reis naar het dorpje Longyearbyen op het Noorse Spitsbergen. "Na een wandeling van vijf uur liep ik naar de auto. Toen ik me omdraaide, stond ik opeens oog in oog met een rendier," vertelt Guia. "Ik stond daar, in dat niemandsland, omgeven door prachtig licht. De Canon EF 40mm f/2.8 STM-lens is ideaal voor dit soort shots, is licht van gewicht, flexibel en stil. Alles gaat er zo gemakkelijk mee dat je je camera nooit meer in je rugtas hoeft te stoppen en dus ook nooit meer nét te laat bent voor dat ene, unieke moment. Ook bij weinig licht laat deze lens je nooit in de steek."

Christian Ziegler - Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Foto gemaakt met een Canon EOS 1D X Mark II en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-lens en een Canon Extender EF 1.4x, 1/160 seconde, f/8, ISO4000. © Christian Ziegler

Canon-ambassadeur Christian Ziegler maakte tijdens een wandeltocht door het regenwoud in het hart van Panama deze schitterende foto toen een aantal witschouderkapucijnaapjes (Cebus capucinus) uit het niets opdoken. "Achteraan zag ik een moeder en haar jonkies. Ik had maar een paar seconden de tijd om ze vast te leggen," legt Christian uit. "Mijn keuze viel op de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, omdat het zo'n lichte en krachtige lens is. Als ik natuurfoto's ga maken, reis ik meestal te voet. Met de hitte en klamheid in het oerwoud wil je niet te veel zware apparatuur met je meezeulen."

Audun Rikardsen - Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

Foto gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 70-200mm f/2.8L II USM-lens, 1/640 seconden, f/2.8, ISO1600 © Audun Rikardsen

De Noorse fotograaf en Canon-ambassadeur Audun Rikardsen zegt dat hij dankzij de lenzen uit de L-serie de natuur in volle glorie heeft kunnen vastleggen, precies op het moment dat er honderden bultrugwalvissen naar Tromsø in Noord-Noorwegen zwommen om zich tegoed te doen aan de haring die hier overwintert. "Ze duiken tijdens de poolnacht op. De zon komt dan niet boven de horizon uit, waardoor je als fotograaf met lastige licht- en weersomstandigheden moet werken," vertelt Audun. "De Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM is mijn favoriete lens om de walvissen in deze periode te fotograferen. Het is een robuuste lens met een groot diafragma en een accurate scherpstelling bij weinig licht. Deze lens presteert altijd, ook onder de lastigste omstandigheden!"

Clive Booth - Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

Foto gemaakt met een Canon EOS 1D X en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-lens, 1/250 seconde, f/4, ISO32000 © Clive Booth

Canon-ambassadeur Clive Booth zegt dat de beeldscherpte voor hem een van de sterke punten van de lenzen uit de L-serie is. "Ik wilde graag een wat andere foto dan anders van een Schotse hooglander maken. Toen ik na een dag fotograferen op het eiland Islay bij de Schotse Binnen-Hebriden onderweg naar huis was, kwamen we deze jongen tegen. "Het was op een namiddag in februari. Daar stond hij, tegen een neutrale achtergrond. Ik heb deze foto gemaakt met f/4 en ISO32000 en ik ben dol op de details. Je ziet zelfs losse haartjes bij het uiteinde van de horens. Dankzij de scherpte, beeldstabilisatie en draagbaarheid is de veelzijdige Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM de lens die ik altijd bij me heb. "Met zijn grote diafragma, optica van topkwaliteit en hoogwaardige bokeh is dit voor mij dé lens voor als ik bij weinig licht extra bereik nodig heb. Ook bijgesneden blijven foto's van hoek tot hoek haarscherp."

Wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief van Canon Europe en meer lezen over hoe toonaangevende fotografen van de Canon-lenzen uit de L-serie gebruikmaken? Lees dan snel verder!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25453-fotografen-onthullen-hoe-ze-wereldberoemde-foto-s-maken-met-hun-canon-lenzen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Belangrijke tips voor nachtfotografie - Een overzicht]]> Tue, 15 May 2018 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Algemene tips

Hieronder staan verschillende tips die je helpen betere nachtfoto's te maken:

7 belangrijke tips voor nachtfotografie
Fotodokter: Nachtfotografie
Fotodokter: Nachtfotografie
Fotodokter: Nachtfotografie
Eerste stap in nachtfotografie
Fotodokter: lensflares in de nacht
Fotodokter: Schepen in de nacht
Fotodokter: Fotograferen in het donker met statief
Simpel uitgelegd - Fotograferen bij weinig licht
Simpel uitgelegd: hoe maak je ruisvrije foto's bij weinig licht?
Vijf tips om te fotograferen bij weinig licht

Beginners tips
Nachtfotografie voor beginners
Fotograferen in het donker voor beginners - 6 handige tips!
Basiscursus: Nachtfotografie

Expert tip
Expertuitdaging: Architectuur fotograferen in de nacht

Apparatuur voor nachtfotografie

Voor nachtfotografie is het aan te raden een statief te gebruiken, soms kan het ook helpen om een camera te gebruiken die lichtgevoeliger is. Hier zijn dan ook verschillende tips over apparatuur voor nachtfotografie:

Meyer Optik Nocturnus III 50mm f/0.95 : Nachtjager
Panasonic Lumix FZ82: Fotografeer de maan!
Maak de beste nachtfoto's met je iPhone
Review: Coman EMU TM287A statief
Manfrotto Pixi Evo: Degelijk en handig zakstatiefje

Tips per categorie

Hier vind je tips die dieper ingaan op een bepaalde categorie voor nachtfotografie:

Afrikaanse wildlife gefotografeerd in de nacht
Fotodokter: Tips voor architectuurfotografie in de nacht
Basiscursus landschapsfotografie in de avond
Hoe fotografeer je een sfeervolle kerstavond?
How it's made - Op naar de sterren!
Hoe maak je een sterrenselfie?
Tips voor het fotograferen van vallende sterren
Tips - Hoe fotografeer je startrails?
Zo fotografeer je de maan

Nabewerking

Je kunt ook laten lijken of een foto in de nacht gemaakt is met deze tips:

Van dag naar nacht in Photoshop
Photoshop: Een verschil van dag en nacht

Inspiratie

Hier is alle inspiratie voor het maken van bijzondere foto's in de nacht:

6 interessante locaties voor nachtfotografie
5 onderwerpen voor nachtfotografie
De leukste onderwerpen om ook met deze donkere dagen te fotograferen!
Uitslag fotowedstrijd Donker

Video

Wil je graag tips aan de hand van tutorials? Bekijk dan deze video's met verschillende tips voor nachtfotografie:Meer fotografie tips

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25457-belangrijke-tips-voor-nachtfotografie---een-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Haal alles uit je statief - 13 tips]]> Tue, 15 May 2018 10:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Let bij het kopen van een statief op het gewicht

Het gewicht is van belang om twee redenen. Allereerst wil je natuurlijk niet teveel meesjouwen als je als natuurfotograaf door moeilijk-begaanbare gebieden struint. Statieven verschillen soms enkele kilo's van elkaar, waardoor je het verschil snel zal merken. Als een statief niet comfortabel draagt, zal je het ook niet snel mee op pad nemen.

Daarnaast is het gewicht ook relevant voor het draagvermogen. Lichtere statieven kunnen over het algemeen minder gewicht dragen. Een mooie tussenoplossing zijn carbon-statieven die relatief weinig wegen maar met gemak een spiegelreflexcamera kunnen dragen. Deze zijn over het algemeen wel iets duurder dan statieven van andere materialen.


jwvandenberg

2. Let bij het kopen van een statief op de hoogte en vergrendelpunten

De hoogte van het statief is van belang voor het soort foto's dat je maakt. Zo is de minimale hoogte heel belangrijk voor een macrofotograaf en moet een lange landschapsfotograaf rekening houden met de maximale lengte. Daarnaast is het ook bepalend voor de mate waarin je het statief compact kan opvouwen.

Deze compactheid heeft ook te maken met het aantal vergrendelpunten op de poten. Meer vergrendelpunten betekent een compacter statief. Het kost echter ook meer moeite om deze volledig uit te vouwen.


lumafoto

3. Let bij het kopen van een statief op de statiefkop

Het beste koop je de statiefkop los van de rest van het statief, zodat je een goede set kan samenstellen die precies bij jouw wensen aansluit.

Er zijn verschillende soorten statiefkoppen beschikbaar:

Gimbal
Een gimbal is een statiefkop die de camera stabiliseert en in alle gevallen recht houdt. Er zijn elektronische gimbals beschikbaar, maar de goedkopere versies werken door de camera te stabiliseren rond het zwaartepunt.

Balhoofd
Balhoofd-statiefkoppen zijn de meest gebruikte statiefkoppen voor fotografie. Door aan een schroef te draaien kan je de kop in alle richtingen aanpassen. Dat is erg makkelijk en snel in gebruik, maar niet zo nauwkeurig als 2- of 3-weg koppen.

2- en 3-weg koppen
2- En 3-weg koppen zijn, zoals de naam al zegt, in twee of drie richtingen aan te passen. Dit wordt telkens gedaan met een aparte schroef. Bij deze statiefkoppen kan een wijziging in specifieke richting nauwkeuriger worden aangepast.

4. Let bij het kopen van een statief op de extra mogelijkheden

Kleine extra's die wellicht het verschil kunnen maken bij de aankoop van een statief zijn:
- Een waterpas die is ingebouwd in de statiefkop.
- Een haak aan de middenzuil om het statief te verzwaren en stabiliseren met extra gewicht.
- Een matte en neutrale afwerking (voor natuurfotografen), die voorkomt dat het statief teveel opvalt.


naominikon

5. Monopod

Naast driebeenstatieven zijn er ook éénbeenstatieven, ook wel monopods genoemd. Het statief kan niet uit zichzelf blijven staan, maar voorkomt wel beweging en trilling in verticale richting. Deze statiefsoort wordt vaak gebruikt in sportfotografie, omdat het de fotograaf nog voldoende bewegingsmogelijkheden geeft om snel te reageren.

6. Beweging

Een van de belangrijkste oorzaken voor mislukte foto's is beweging. De geringste beweging kan al onscherpte veroorzaken. Een teleobjectief vergroot die kleine beweging uit, zodat de foto nóg sneller bewogen is. De vuistregel of je een foto nog uit de hand kunt nemen is: het brandpuntafstand moet kleiner zijn dan de sluitersnelheid in milliseconden. Fotografeer je op 100 mm dan moet je sluitersnelheid sneller zijn dan 1/100 seconde.

Heeft jouw camera of objectief beeldstabilisatie dan kun je wellicht net iets verder gaan, maar ook aan deze elektronische hulp zit een limiet. Denk er trouwens aan dat je de beeldstabilisatie als je een statief gebruikt, beter kunt uitschakelen.


MarcDeFotograaf

7. Nachtfotografie

Bij nachtopnames werk je met weinig licht. Om nog scherpe foto's te krijgen, heb je een lange sluitertijden nodig. Een statief is dan onmisbaar.

Daarbij kun je ook andere factoren die de sluitersnelheid beïnvloeden met een statief naar je hand zetten. De lichtgevoeligheid van je camera kan bijvoorbeeld terug naar iso 100. Op die manier heb je minimale ruis. Vanaf statief kun je ook weer een kleiner diafragma (groter diafragmagetal) gebruiken om zo meer scherptediepte in je foto te krijgen.


DKazemier

8. Landschapsfotografie

Landschapsfotografen gebruiken bijna altijd een statief. Midden op de dag in het volle zonlicht kun je ook uit de hand alles scherp krijgen. Maar een landschap fotograferen onder deze omstandigheden levert zelden een bijzonder beeld op. Landschapsfotografen werken het liefst rond zonsopgang en zonsondergang. Daarbij willen zij meestal een grote scherptediepte, zodat alles van voor tot achter scherp is. Een langere sluitertijd is dan al niet meer te voorkomen. Als landschapsfotograaf is ook de waterpas op je statief handig om de horizon recht te zetten. Hiervoor kun je ook het raster in Live View gebruiken.


weimaraan

9. Natuurfotografie

Natuurfotografen proberen vaak vanaf grote afstand dieren vast te leggen zonder ze te storen. Daarom werken ze met lange teleobjectieven. Bij een 500 mm objectief heb je een sluitertijd van minimaal 1/500 nodig, wil je nog uit de hand fotograferen. Elke trilling wordt bij dergelijke objectieven dermate uitvergroot dat je niet ontkomt aan een statief.

Een bijkomend voordeel is dat een statief het gewicht overneemt. Zonder de last van zware objectieven kun je probleemloos urenlang wachten op de perfecte foto. Ook kun je alles al vooraf perfect instellen. Zodra het onderwerp zich op de juiste plek vertoont, hoeft je alleen nog maar af te drukken. Zo voorkom je dat je net dat ene moment mist, omdat je nog bezig bent met scherpstellen.


Veerlevdbold

10. Macrofotografie

Net als bij stevige teleobjectieven zul je ook bij een macro-objectief snel last krijgen van de trilling van je handen. Een statief is ook hier onmisbaar. Een grote scherptediepte is belangrijk bij macrofotografie. Om een klein bloempje helemaal scherp in beeld te krijgen, zul je al snel het diafragma flink moeten dichtdraaien (een groot diafragmagetal gebruiken). De sluitertijd wordt algauw langer. Het statief stelt je in staat om aan focus stacking te doen. Bij deze techniek stel je op verschillende plaatsen in je foto scherp. Daarna voeg je de scherpe delen uit de verschillende foto's op je computer samen tot één foto met een grotere scherptediepte.

Ben je van plan aan macrofotografie te gaan doen, let dan bij aanschaf van je statief op de minimale hoogte. Als macrofotograaf wil je vaak centimeters boven de grond kunnen werken; dat is lang niet met elk statief mogelijk.


De-Foto-Jager

11. Studiofotografie

Een statief is niet alleen buiten handig. Ook veel portretfotografen gebruiken hem in hun studio. Op die manier kunnen ze meer met het model bezig zijn, omdat ze niet 'verstopt' zitten achter de camera. Vaak staan ze niet eens bij hun camera in de buurt en gebruiken ze een (draadloze) ontsteker.
Met het statief sluit je, ook bij sneller sluitertijden door flitslicht, elke onnodige trilling in het beeld uit. Het resultaat: nog scherpere foto's. Voor de studio bestaan speciale statieven. Deze hebben geen benen zoals je gewend bent, maar hangen aan een systeem aan het plafond of bewegen op wieltjes. Het statief zelf bestaat hoofdzakelijk uit een verticale kolom waarlangs je de camera omhoog en omlaag kunt bewegen.


mireilleschoone

12. Compositie

Met statief werken heeft nog een voordeel, al lijkt dit aanvankelijk misschien een nadeel. Als je vanaf statief door de zoeker van je camera kijkt, zie je meestal niet de compositie die je voor ogen had. Dat luistert vaak erg nauw. Soms moet je wel een paar keer je statief verstellen voordat je tevreden bent. Het voordeel van dit bijstelwerk is dat je de tijd neemt om goed over je compositie na te denken voordat je de foto maakt.
Uit de hand zou je wellicht al een paar foto's geschoten hebben met de kans dat de goede compositie erbij zit. Met je statief denk je eerst goed na over welke compositie je wilt en waarom. De hoeveelheid foto's neemt af, maar de kwaliteit neemt toe.

Het is ook goed om voordat je het statief uitklapt al te kijken naar de gewenste compositie. Bekijk je onderwerp vanuit verschillende hoeken en hoogten.
Staat je statief eenmaal precies zoals je wilt, dan is het gemakkelijker om binnen dezelfde compositie te spelen met sluitertijd en diafragma. Zo kun je verschillende belichtingen proberen voor het beste beeld of achteraf de beelden combineren voor een High Dynamic Range foto.


dikken

13. Gebruik

Net als bij je camera geldt er voor het gebruik van een statief ook een aantal basisregels. Zo is het slim om één van de poten van je statief in de richting van je onderwerp te zetten. Je objectief wijst namelijk in dezelfde richting. Zeker bij een groot objectief verklein je zo de kans dat je statief omvalt. Een ander voordeel is dat de twee andere poten van je statief niet in de weg staan. Wanneer je dichter op je camera kruipt, pas je zelf mooi tussen de twee poten.
Houd bij het neerzetten van je statief het middenstuk loodrecht en verticaal boven de grond. Op die manier verdeel je het gewicht van de camera gelijkmatig over de drie poten. Veel statieven hebben daarvoor een waterpas in het middenstuk. Zo'n waterpas kun je ook los aanschaffen.
Het punt waar de drie benen samenkomen, is het stabielste punt. Door de middenkolom (de middenzuil) uit te schuiven verlies je stabiliteit en mogelijk scherpte in je foto. Voor extra stabiliteit verzwaar je de middenzuil door er gewicht onder te hangen, je fototas bijvoorbeeld.
Voor de drie andere benen geldt hetzelfde. Voor maximale stabiliteit schuif je de benen zo min mogelijk uit. De dikste beengedeelten zijn het stevigst. Wanneer je met minder hoogte toe kunt, schuif dan als eerste de onderste, dunste benen in.

Veel statieven hebben een haak aan de middenzuil. Wellicht heb je je al eens afgevraagd waarvoor deze dient. Ook deze haak geeft extra stabiliteit als je er iets zwaars aan hangt. Er moet wel een heel stevige wind waaien wil je statief nou nog bewegen.

Werk je met grote teleobjectieven, let er dan op dat je niet de camera, maar het objectief aan je statief vast maakt. Deze weegt immers meer dan de camera. De meeste grotere objectieven hebben een speciale aansluiting voor een statief. Zo houd je het gewicht goed verdeeld.


yvonnevandermeer

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25456-haal-alles-uit-je-statief---13-tips.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[7 handige tips voor website fotografie]]> Mon, 14 May 2018 11:10:00 +0100 redactie@zoom.nl (Leonie van der Locht - Huijbers) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Hoe bereid ik me voor?

Als ik een opdracht aanneem voor het maken van visuele website content, ga ik eerst met de ondernemer of (marketing) medewerker het gesprek aan. Wat doet het bedrijf, wie is de persoon achter de ondernemer, wie is de doelgroep en hoe gaan we die aanspreken? Tevens gebruik ik dit gesprek om de ondernemer te leren kennen en te peilen wat zijn of haar wensen zijn. Tijdens het gesprek maken we ook meteen concreet om hoeveel beelden het gaat en op welke locaties we gaan fotograferen.

Daarna gaan we aan de slag met een moodboard. Hierbij bekijk ik per foto wat de boodschap gaat worden, op welke pagina het moet komen en in welke vorm. Wordt het een header voor de homepagina, een header voor een detailpagina of een andere vorm van content? Elke vorm heeft namelijk een ander formaat en daar moet ik in mijn fotografie rekening mee houden. Zeker als er nog tekst of knop in de foto verwerkt wordt. Het zou zonde zijn als de tekst dan net over de gezichten staat en de rest van de foto niets toevoegt. De foto moet de boodschap altijd versterken en vaak leuker maken.
In het moodboard hou ik rekening met het uiteindelijke doel, maar vooral met de sfeer. Ik weet vooraf vaak nog niet wat ik in een ruimte kan, dus kan ik dit lastig voorbereiden. Ik vraag wel wat voor een ruimtes ik kan verwachten, hoeveel licht er is en of ik dingen mag verplaatsen om iets te kunnen creëren.

Wat zijn de meest voorkomende uitsnede?

Foto: MUPH Branding Photography voor Olaf Eyewear

Content wordt vaak gecreëerd voor meerdere doeleinden. In de foto hierboven zie je hoe ik een beeld maak met het idee dat deze voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Voor de home header en detailpagina header hou ik er rekening mee dat het gezicht er aan de onderkant niet af valt. Voor social moet hij vierkant kunnen en daarbij wil ik de hand zichtbaar hebben en voor de TV in de winkel moet hij ook hoog uitgesneden kunnen worden. Dat zijn de meest (on)mogelijke uitdagingen die er zijn wat betreft de verschillende uitsneden.

Om te kijken of het gaat lukken maak ik met mijn handen op het scherm een uitsneden en kijk dan wat er binnen een kader valt. Als het een grote productie is waarbij alle beelden in een verhouding gemaakt moeten worden, dan maak ik een malletje die ik op het scherm plak.

Waar hou je rekening mee tijdens het fotograferen voor websites?

Tijdens de fotografie hou ik dus rekening met waar de foto komt op de website. Als er tekst overheen moet komen, is dat meestal in het midden van het beeld. Daarom breng ik het onderwerp in dat geval links of rechts in beeld. In het geval van mensen vaker rechts dan links en daarbij laat ik de persoon vaak naar de tekst kijken. Dit vanwege twee redenen. Ten eerste is de lezer dan sneller geneigd om de tekst te gaan lezen en als tweede ben je dan als bezoeker minder geneigd om snel weg te klikken. Kijkt de persoon rechts in beeld ook nog naar rechts dan ben je net als bij een tijdschrift snel geneigd om de pagina om te slaan.

Het kan ook zijn dat er nog iets grafisch over de foto heen moet komen om de huisstijl beter door te voeren, zoals bij deze foto voor Linda van Egmond.


Foto: MUPH Branding Photography voor Linda van Egmond

In het geval dat ik een foto moet maken die in 5 verhoudingen gebruikt moet kunnen worden, ga ik kijken hoe ik op verschillende manieren het beeld interessant kan maken. Vaak betekent dit dat ik het beeld ruimer maak dan ik in eerste instantie mooi vind. Zo kan ik later heel veel uitsneden maken.

Bij lange smalle header op de homepage (vaak 2000px breed) hou ik rekening met styling in de breedte. Bijvoorbeeld een bos bloemen of boeken aan de zijkant van het beeld. Home headers zijn zelfs vaak nog redelijk hoog in verhouding met een detailpagina.

Bij een hele smalle detailpagina header let ik vooral op gezicht en emotie. De rest valt er vaak af. Als de foto in een normale verhouding gebruikt gaat worden, zoom ik meer in waardoor de bos bloemen er misschien half of helemaal vanaf valt. Bij een vierkante foto valt een groot gedeelte van de styling weg en bij een hoge foto is dat zeker het geval. Daarom is het belangrijk dat de kern van de foto heel sterk is. En dat je goed kijkt naar wat van de styling belangrijk is om het beeld te versterken.

Als de foto vooral de homepagina vult, pak ik deze foto als basis. Dit betekent dat wanneer de foto ook nog op een detailpagina gebruikt gaat worden er dus een stuk boven en onder af valt. Daarbij is het belangrijk dat ik zorg dat het gezicht nog wel goed in beeld komt. Vooral op de grootste schermen. De foto gaat daardoor een ander verhaal vertellen, omdat je dan niet meer de eventuele handeling van de geportretteerde ziet.

De home header heeft hierbij voorrang op de detailpagina, simpelweg omdat die belangrijker is. Als je heel veel uitzoomt en meer in de groothoek gaat fotograferen, dan vervormt het beeld en mis je een bepaalde scherpte-diepte en daardoor een bepaalde sfeer. Het is dus altijd zoeken naar een verhouding van mooi én functioneel.

Hoe werk je met verschillende devices?

Foto: MUPH Branding Photography voor Bureau Vet

Je hebt dus verschillende uitsnede om een website te vullen, maar daarnaast heb je ook nog te maken met welk device je een website bekijkt. Denk daarbij aan een laptop, desktop, 27" iMac, smartphone of tablet. Elk device is anders en bij elk device schaalt hij daarom ook anders mee. Maak je het scherm groter of kleiner dan verschilt de uitsnede vaak weer, net als dat je een tablet kantelt van portrait naar landscape. Het is goed om te kijken hoe de foto in de website geschaald wordt. Zo kun je de foto bijvoorbeeld aan de bovenkant vast laten zetten en dat bij schalen alleen de onderkant eraf valt. Kies uiteindelijk voor wat in de meeste gevallen en bij het gemiddelde scherm het beste past.

Het is belangrijk dat je hiervoor goed overleg hebt met het bureau wat de website vormgeeft en ontwikkeld. Zowel vooraf en na de fotoshoot. Dit voorkomt dat de foto's straks niet optimaal in de website worden geplaatst.

Hoe zorg je dat de fotografie past bij de content?

Bij het maken van de foto's voor de website is het dus goed om vooraf in kaart te brengen hoe de website gevuld gaat worden. Waar komen de foto plekken en welke boodschap wil de klant overdragen? Als je weet waar je beeld voor moet maken, is het zaak dat je in de schoenen van de doelgroep gaat staan. Wat wil de klant op de website zien? Wat vindt hij belangrijk? Wat zet hem aan tot de gewenste actie?

Laten we als voorbeeld een schoonheidsspecialist pakken. Als ondernemer wil je graag je salon laten zien, je producten en de binnen- en buitenkant van je pand. Want dan kan de klant zien waar ze moet zijn, hoe de ruimte eruitziet en welke producten je bij haar kan kopen. Maar als klant wil je veel meer weten. Wie is deze ondernemer, hoe behandelt zij en wat maakt haar uniek ten opzichte van alle andere? Het is daarom heel belangrijk dat de doelgroep ook een gezicht gaat zien.

Laat dus naast de ruimte ook zien hoe de schoonheidsspecialist een behandeling uitvoert, met haar eigen producten. Liefst een behandeling die deze schoonheidsspecialist ook nog uniek maakt. Zo zorg je ervoor dat een klant weet of ze bij de schoonheidssalon past, krijgt ze al een idee van de persoonlijkheid van de ondernemer en haar behandelingen.

Foto: MUPH Branding Photography voor Peters Bouwadvies

Vergeet niet dat mensen nu eenmaal graag naar mensen kijken. Een gezicht trekt veel meer aandacht dan een product. Bovendien wil je als ondernemer toch dat je klant zich gaat identificeren met je merk? Natuurlijk kun je hiervoor een professioneel model inhuren en als het om een modemerk gaat is dat zeker een goede keuze. Voor een dienstverlenend bedrijf is het echter altijd beter om zelf plaats te nemen voor de camera.

Natuurlijk is het voor de ondernemer altijd even wennen om jezelf groot op je eigen website te zien staan, maar vertrouw me: De klant waardeert het zeker!

Als de klant de beleving vindt kloppen dan gaat hij praten met vrienden en familie. Mond-tot-mond reclame is nog steeds de beste manier van reclame. Laat een ondernemer daarom ook inzien dat een website met goede fotografie ook echt een goede marketinguiting is. Hun klant komt misschien niet altijd direct via hun website binnen, maar veel mensen checken de website toch altijd even voordat ze contact opnemen. Vooral als ze zeker willen weten of ze het verhaal van hun vriend goed onthouden hebben. Als de fotografie niet klopt met het verhaal kan het zo maar zijn dat ze denken dat ze verkeerd zitten en de website weg klikken.

Hoe trek je met een foto de aandacht?

We houden van oorspronkelijk en echte beelden. Als fotograaf is het dus belangrijk dat je kijkt naar de bedrijfsvoering en checkt of wat je in beeld brengt overeenkomt met hun werkwijze. Je kan een mooi plaatje creëren maar als het niet overeenkomt dan gaat dat vragen oproepen bij de doelgroep. Natuurlijk mag de foto best de mooiste versie van de werkelijkheid zijn. Zo staan bloemen altijd mooi op de foto, maar niemand klaagt als ze er in het echt niet staan.

Geef aandacht aan het beeld. Waar je aandacht als eerste naar toe gaat. Is dit niet het onderwerp waar je de aandacht op wilt leggen? Controleer dan wat de aandacht afleidt. Zet dit weg of geef het minder aandacht door het te verschuiven. Vergeet niet om rekening te houden met een knop, tekst of iets grafisch wat over het beeld heen moet komen.

Ook heeft kleur een grote invloed in een beeld. Zo is het niet lastig om voor te stellen dat iemand met een rode trui er veel meer uit knalt in een grijze omgeving, dan iemand met een donkergrijze trui. Maar elke kleur roept ook weer een emotie op. Als we even het voorbeeld van de schoonheidsspecialist aanhouden, dan is rood niet de beste kleur.

Foto: MUPH Branding Photography voor Wely Optiek

De klant wil rust en reinheid ervaren. Kleuren als, grijs, beige, pastel roze en paars en wit zullen beter aansluiten bij deze doelgroep dan rood, wat juist meer staat voor passie en zelfs agressie. Hier zou ik eerder kiezen om de omgeving licht en neutraal te houden en de dame in een warme maar lichte kleur kleding te laten dragen. Hierbij is houding en emotie wat ervoor moet gaan zorgen dat de foto de aandacht van de kijker gaat trekken. Een subtiel kleuraccent zal het een warm gevoel geven. Overleg wel altijd even met de ontwerper van de website, om te zorgen dat de kleur van de kleding niet conflicteerd met het design.

Hoe creëer je de juiste emotie?

Dan mijn allerbelangrijkste tip! Zorg dat je de juiste emotie bij de ondernemer op het gezicht krijgt. Praat met je 'model', vertel wat je in beeld wilt brengen, hoe ze moet staan/zitten, doe het voor en lach met je model mee. Creëer een sfeer waarin een model zich niet onzeker voelt. Maak ook complimentjes als het de goede kant op gaat. Stel ze gerust als het niet meteen lukt. Als je een goede sfeer creëert, dan creëer je ook meteen een beter beeld die van de website af spat.

Foto: MUPH Branding Photography voor Puritea

Foto's kunnen een webdesign echt maken of breken. Denk er dus niet te licht over en help jouw klant om via hun website klanten aan te trekken. Dan weet ik zeker dat je altijd weer terug mag komen!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25443-7-handige-tips-voor-website-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Fotografeer de skyline van jouw stad of dorp]]> Fri, 11 May 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Meer tips vind je in dit artikel!

Fotografeer de skyline van je eigen dorp of stad

Je hoeft hiervoor niet in een grote stad te wonen. Zelfs als je in een piepklein dorpje woont, kan je een karakteristieke skyline fotograferen. Dat mooie kleine kerkje, het ouderwetse gemeentehuis of die opvallende watertoren zijn namelijk net zo typerend als een skyline vol wolkenkrabbers en overweldigende bruggen.

jkoppelaar

Kies een mooi overzichtspunt

Bepaal voordat je op pad gaat welke gebouwen jouw woonplaats het meest typeren. Vervolgens moet je inschatten vanaf welke kant je daar het beste zicht op hebt. Door voldoende afstand te nemen en te werken met een groothoekobjectief, krijg je een groter gedeelte van de skyline in beeld. Een klein beetje variatie in je standpunt kan voor je beeld al een grote impact hebben. Neem dus voldoende tijd en experimenteer met verschillende locaties.

yeroon86

De omgeving maakt de foto compleet

Ligt je dorp aan het water? Zorg dan dat het water je voorgrond vult. Ligt je stad midden tussen de weilanden? Laat dan de weilanden onderdeel zijn van je beeld. Is jouw dorp beroemd om haar fruitbomen? Dan wil je ook zeker wat fruitbomen in je stedelijke landschap! Door de omgeving van je woonplaats een plek in je beeld te geven, creëer je echt een totaalplaatje.


made-by-bas-verhoeven

De juiste timing

Je kan je foto naar een hoger niveau tillen door heel bewust de juiste omstandigheden af te wachten. Als jouw stad 's avonds altijd sfeervol verlicht is, dan is avondfotografie een mooie keuze. Misschien heeft jouw dorp veel witte huisjes, die juist mooi kleuren bij een warme zonsondergang. Zeker wat je lucht betreft, loont het echt om de juiste omstandigheden af te wachten. Een sfeervolle lucht die je foto aanvult, is voor jouw skyline echt het kersje op de taart!

ilya-eos450d

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week én in het nieuwe Zoom.nl-magazine delen we jullie beste resultaten!

jaccovanderzwan

Wil je de foto van je skyline mooi nabewerken? leer er alles over in deze edit-sessie!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25452-expertuitdaging-fotografeer-de-skyline-van-jouw-stad-of-dorp.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vijf pro-tips voor portretfotografie met natuurlijk licht]]> Fri, 11 May 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Alle tips op het gebied van portretfotografie vind je in dit handige overzicht!

Licht van de beste kwaliteit

Waar je in een studio alles in de hand hebt, moet je bij natuurlijk licht simpelweg roeien met de riemen die je hebt. Gelukkig is natuurlijk licht geen dag hetzelfde en creëert het ongelofelijk mooie resultaten als je goed met die uitdaging kan omgaan.

Licht verandert op een dag voortdurend. Dat geeft je de mogelijkheid om op zoek te gaan naar het mooiste licht dat het beste bij de sfeer van je portretfoto past. Over het algemeen is zacht, verstrooid licht het meest flatterend en het makkelijkst om bij te fotograferen. Op een zeer zonnige dag vind je dit licht in de schaduw.

Natuurlijk zijn het gouden- en blauwe uurtje ook beroemd om hun sfeervolle licht. Vooral het gouden uur is voor portretfotografie erg geschikt, omdat er nog voldoende licht is om met een iets meer gesloten diafragma te fotograferen, maar waarbij je toch al die mooie avondsfeer kan vastleggen.

Toch kan ook hard licht heel sterk uitpakken bij portretfotografie. Je kan de schaduwen die daardoor ontstaan juist gebruiken om een gezicht te vormen. Gebruik eventueel een reflectiescherm als de schaduwen echt te hard of te onflatterend worden.


eb-fotografie

De juiste lichtinval

Als je het juiste licht hebt gevonden, dan is het natuurlijk belangrijk om de geportretteerde zo te plaatsen, dat het licht op een mooie manier op het gezicht valt. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Zorg ervoor dat het licht in een hoek van 45°, of iets hoger, op de neus valt. Je krijgt dan een mooie schaduw, die niet te ver over het gezicht loopt. Houd ook de ogen in de gaten, zodat er een mooie catchlight ontstaat. Zo zorg je ervoor dat de ogen meer leven. Laat de geportretteerde eventueel het hoofd subtiel naar achter kantelen, om te zorgen dat het licht meer op het gezicht valt.


loontje1983

Tegenlicht

Tegenlicht zorgt voor een prachtige hairlight en meer sfeer in je beeld. Zeker tijdens het gouden uurtje, waarbij de warme gloed bij tegenlicht nog meer versterkt wordt. Het gevaar schuilt hem echter in de schaduw die bij tegenlicht over het gezicht valt. Een reflectiescherm kan dit voorkomen, maar je kan natuurlijk ook altijd zachtjes met een diffusor inflitsen.

brendaroos

Raamlicht

Een mooie manier om toch een soort studio-effect te creëren, zonder flitslicht, is door een raam te gebruiken. Je krijgt dan namelijk een mooie afgebakende lichtbron. Dat zorgt weer voor mooie schaduwen! Plaats het model niet direct naast het raam. Dan krijg je bij fel licht namelijk teveel contrast tussen de twee gezichtshelften, terwijl je juist ook subtiel wat licht op het minder belichte deel wilt laten vallen. Zorg dus dat het licht vanuit een kleine hoek op het gezicht van de geportretteerde valt. Met vitrage kan je het licht mooi afzwakken, zodat de schaduwen niet te hard worden.


weimaraan

Licht op je achtergrond

Bij een portretfoto is de achtergrond ondersteunend aan het portret. Bij daglicht is het soms lastig om je portret mooi uit te lichten, ten opzichte van je achtergrond. Fotografeer daarom me een open diafragma, zodat het scherpteverschil dit effect overneemt. Vermijd daarnaast reflecterende en té lichte onderwerpen in je achtergrond. Het oog zal namelijk al snel naar de lichtere delen in de foto kijken.

tim

Denk bij portretfotografie goed na over je brandpuntsafstand, anders kan je vreemde vervormingen krijgen.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25450-vijf-pro-tips-voor-portretfotografie-met-natuurlijk-licht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: Vogels in vlucht fotograferen]]> Thu, 10 May 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

houdoex

robijsselstein

vivo

bybert

Foto: Peter van Wieringen

Foto: Mark Koeleman

Foto: Sjoukje Hamstra-Bouma

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25451-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-vogels-in-vlucht-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotograferen in de regen - zo bescherm je je camera het beste!]]> Thu, 10 May 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Probeer eens deze uitdaging uit en ga portretfoto's fotograferen in de regen!

De camera beschermen

Bescherm je camera met een goede regenhoes, die zowel de camera zelf als het objectief omvat. Een regenhoes is in iedere camerawinkel te koop, kost een stuk minder dan een reparatie aan je apparatuur en neemt ook nauwelijks ruimte in je cameratas in. Er is dus eigenlijk geen reden om hem niet altijd bij je te hebben! In geval van nood kan je ook een plastic zak kapot knippen en deze rond het objectief vastmaken met een stevig elastiek. Wees heel erg voorzichtig wanneer je de hoes eraf haalt, want er kan dan alsnog regenwater op de camera komen.

gooiseroos

Condens

Water is gevaarlijk, maar in de vorm van condens is het nog veel gevaarlijker. Condens kan in je body of objectieven kruipen en dat is lastig te verhelpen. Zorg er daarom voor dat niet alleen je camera droog blijft, maar voorkom ook vocht in je tas. Gebruik een beschermhoes voor je cameratas, als deze niet van zichzelf volledig waterdicht is.

Wissel ook nooit tussen objectieven in de regen. Zo voorkom je dat er vocht in de camera komt. Haal alles na gebruik uit je tas, om onvoorzien vocht alsnog te laten drogen.

apo

Tip: gebruik als het regent altijd je zonnekap, om druppels op de voorkant van het objectief te voorkomen

Beschutting

Nog beter is als je ervoor zorgt dat je zelf in geheel beschut staat. Zo druppelt er bijvoorbeeld ook geen water van jezelf in je cameratas. Als je er over nadenkt, dan kan je overal wel beschutte plekjes vinden, van waaruit je alsnog prima kan fotograferen. In steden zijn er overal wel overkappingen te vinden, zoals een brug of balkon. In de natuur kan je een wildhut, dicht bladerdak of een vogelhut gebruiken om lekker droog te zitten.

alva

Wat doe je als je camera toch nat is geworden?

Is er alsnog een flinke hoeveelheid regenwater op je camera gekomen? Of heb je hem per ongeluk in het water laten vallen? Zorg dan dat je de camera zo snel mogelijk uitschakelt. Haal ook de batterijen en de geheugenkaartjes uit de body en haal het objectief eraf. Laat de camera vervolgens opdrogen, maar vermijd teveel warmte. Door de warmte kan namelijk alsnog condens ontstaan.

Is de camera echt heel erg nat geworden? Leg deze dan in een zak met rijst. Zorg er wel voor dat er geen rijst in de camera komt, dus vergeet niet je body-cap erop te schroeven!

Inspiratie opdoen?

Wil je alvast een aantal prachtige stormfoto's bekijken? Je vindt ze allemaal in deze fotocollectie.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25449-fotograferen-in-de-regen---zo-bescherm-je-je-camera-het-beste.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen]]> Wed, 09 May 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Fotografeer in RAW

Dit klinkt misschien een beetje als een open deur. Maar er zijn nog steeds mensen die fotograferen in jpg. RAW bestanden zijn ongeveer drie keer zo groot als een hoge resolutie jpg-bestand dat uit je camera komt. Die extra data in het RAW bestand bevat waardevolle informatie van het landschap dat je gefotografeerd hebt en die je goed kunt gebruiken bij het omzetten naar zwart-wit. Als je landschappen in zwart-wit wilt fotograferen: stop met fotograferen in jpg! Je weet niet altijd van te voren wanneer je die fantastische foto maakt. Soms blijkt een foto in zwart-wit beter te werken dan in kleur. En als je hem in jpg gemaakt hebt, dan heb je 2/3 van je informatie weg gegooid op het moment dat je op de knop drukte...


Pinomail

2. Visualiseer in zwart-wit

In een zwart-witfoto heb je geen kleur tot je beschikking om de aandacht mee te pakken. Een zwart-witfoto legt sterk de nadruk op vormen, lijnen, textuur en schaduwen in je foto. Om deze elementen goed in beeld te zetten, moet je alle kleuren die je voor je ziet vergeten, en je sterk concentreren op de lijnen, vormen, textuur en schaduwen in het landschap.


Tschalk

3. Zet je camera op zwart-wit

Dit betekent niet dat je al in zwart-wit moet fotograferen. Want als je in RAW fotografeert, zal je camera gewoon alle kleuren netjes vastleggen. Maar de foto die achter op je scherm verschijnt is wel zwart-wit. Dit kan je helpen te visualiseren hoe jouw zwart-witfoto er uit zou kunnen zien! Immers de foto die op je schermpje verschijnt is slecht een vertaling naar zwart-wit die bedacht is door jouw camera. Maar het helpt in ieder geval om de foto zonder kleur te zien. Zeker als je nog niet zo vaak landschappen in zwart-wit gefotografeerd hebt.


Nienkezelf

4. Geschikte landschappen

Niet alle geslaagde landschapfoto's zijn even geschikt om in zwart-wit om te zetten. Wat wel werkt zijn foto's met sterke contrasten of een uitgesproken lucht. Een strakblauwe lucht vertaalt zich in zwart-wit tot een grote grijze massa. Wolkenloze hemels werken daarom meestal minder goed in zwart-wit fotografie. Stormachtige luchten doen het wel weer goed. Ben je aan het fotograferen en is de lucht saai? Probeer dan de hoeveelheid zichtbare lucht te minimaliseren.


Mirjamo

5. Zoek naar contrast en tonen

Zoals het zelf al zegt: Zwart-wit fotografie. Dus beiden zouden in je foto aanwezig moeten zijn. Dit creëert contrast en dit zorgt ervoor dat de foto interessanter is om naar te kijken. De beroemde Amerikaanse landschapsfotograaf Ansel Adams gebruikte hiervoor zijn Zone systeem. Met dit systeem zorgde hij ervoor, dat hij alle contrast en tonaliteit van het landschap dat hij fotografeerde vast legde. Zowel bij het maken van de foto als bij het maken van de uiteindelijke afdruk van de foto in de donkere kamer. In dit Zone systeem staat Zone 0 voor puur zwart en Zone 10 voor puur wit. Alle negen zones daartussen zijn een verloop tussen bijna puur zwart tot bijna puur wit. In NIK silver Efex Pro kun je dit Zone Systeem vinden onder het histogram en door er op te klikken zie je precies waar welke zone in jouw foto aanwezig is.


Nessa

6. Zoek naar textuur in het landschap

Die rotsachtige voorgrond, de zandkorreltjes op het strand, de grashalmen in de berm, etc. Textuur maakt het landschap in de foto meer voelbaar. Zorg er voor dat je dit messcherp in beeld krijgt (dus gebruik je statief)! De textuur in een landschap komt het beste naar voren als je fotografeert met zijlicht of met tegenlicht. Met het licht in je rug wordt de textuur vlak en saai. Vermijd dit als het maar enigszins mogelijk is.


Veerlevdbold

7. Gebruik filters

Veel effecten van filters kunnen tegenwoordig in de nabewerking goed gesimuleerd worden. In het analoge tijdperk werd er door zwart-witfotografen veel gewerkt met kleurenfilters om het contrast van de foto direct bij het maken zo optimaal mogelijk te krijgen. Maar ook nu zijn filters nog altijd zeer nuttig. De effecten van die filters vinden we nu nog steeds terug in de presets van de verschillende softwarepakketten.

Filters die nog steeds nuttig zin om te gebruiken:
Polarisatiefilters nemen reflectie weg en zorgen er daarmee voor dat de wolken in je foto veel sterker naar voren komen. Zorg er wel voor dat je een hoek maakt met de zon. Als deze hoek 90 graden is, is het effect van je polarisatiefilter maximaal. Als je de zon recht in je rug hebt of recht van voren in je lens schijnt, doet een polarisatiefilter niets.

Grijsverloopfiters kunnen je helpen om het contrast te beheersen en de hele tonaliteit van het landschap dat je fotografeert vast te leggen. Als de zon schijnt en je fotografeert met tegenlicht, dan is het contrast al snel groter dan wat je camera in een foto aan kan. Door het gebruik van grijsverloopfilters kun je in de te lichte delen wat licht tegenhouden zodat de donkere delen wat langer belicht worden. Hierdoor kun je een groter bereik in tonaliteit vastleggen.

Grijsfilters zonder verloop zijn zeer bruikbaar om creatieve effecten te creëren die in de nabewerking simpelweg onmogelijk zijn. Je kon hier op Zoom.nl al eerder het artikel "Aan de slag Fotograferen met een lange sluitertijd" lezen. Het gebruik van lange sluitertijden kan zorgen voor prachtige veegeffecten van de wolken die gedurende de lange sluitertijd van je foto voorbij komen drijven. Wees niet te bang om flink lange sluitertijden te gebruiken. Met 10 tot 16 stops ND grijsfiltering is het goed mogelijk om midden op de dag sluitertijden van 3 - 15 minuten te realiseren. Dit geeft je de mogelijkheid om landschappen te fotograferen op andere tijdstippen dan waarop je dit normaal gesproken zou doen ( rond zonsopkomst of zonsondergang).


Edwin64

8. Zorg dat je compositie perfect is

Natuurlijk is het maken van een goede compositie altijd belangrijk. Maar in een zwart-wit foto is er geen kleur die de aandacht trekt in je foto. Er zal bijna automatisch meer aandacht uitgaan naar de compositie van je foto. Zorg dat je iets in de voorgrond plaatst wat de aandacht trekt. Zoek naar krachtige lijnen die je door de foto heen leiden. Het maakt je foto makkelijker om te 'lezen' en zorgt ervoor dat je de aandacht langer vasthoudt. Kijk naar de volgende foto hoe ik deze strategie heb toegepast.

Duidelijke vormen en lijnen maken kleur overbodig. De vormen leiden de aandacht af van bijvoorbeeld de horizon, waardoor het landschap beter zichtbaar wordt. Daarnaast leiden vormen en lijnen de kijker goed door het beeld naar je hoofdonderwerp. Om de vorm te benadrukken kan je het contrast in je nabewerking een beetje opvoeren.


ErikEsterFotografie

9. Houd het rustig

Minder is meer, geldt dubbel bij zwart-wit. Houd daarom het aantal beeldelementen beperkt. Door lange sluitertijden te gebruiken worden bewegende delen als lucht en water een mooie waas. De aandacht gaat dan extra uit naar de stilstaande onderwerpen in je foto.


King-Jackal

10. Gebruik HDR om een groter bereik in tonaliteit vast te leggen

HDR fotografie is behoorlijk populair tegenwoordig, maar het wordt vooral in kleur gedaan. Eigenlijk is dat een beetje merkwaardig, want HDR in zwart-wit kan prachtige resultaten opleveren. Dus als je niet van HDR fotografie houdt omdat die kleuren die dat oplevert je tegenstaan: probeer het eens in zwart-wit!


Graddus72

11. Converteer je foto naar zwart-wit met NIK Silver Efex Pro 2

De Silver Efex Pro software heeft een grote hoeveelheid presets die je makkelijk kunt doorlopen om te bekijken welke omzetting het dichtste komt bij de door jou gewenste. Daarna heb je in deze software de mogelijkheid om ieder aspect van je foto nog verder aan te passen naar jouw smaak. Naast Silver Efex Pro kun je jouw foto natuurlijk ook met Photoshop (elements) of Photoshop Lightroom omzetten naar zwart-wit. Ook in deze softwarepakketten zijn veel presets beschikbaar om uit te kiezen en kun je daarna lokaal aanpassingen aanbrengen.


Willem2018

12. Maak je foto helemaal af met doordrukken en tegenhouden

Met doordrukken en tegenhouden word niets anders bedoelt dan specifieke delen van de foto lichter maken en andere delen donkerder. Dit zorgt ervoor dat het contrast nog beter naar voren komt en je stuurt de aandacht hoe jouw foto bekeken wordt. Immers de lichtste delen van je foto trekken het eerste en de meeste aandacht en de donkerste delen minder. Vraag jezelf af of dit ook klopt met wat jij ziet in jouw foto. En of dit ook klopt met jij beoogt met jouw foto!

Ansel Adams was gerust een hele dag bezig in zijn donkere kamer met 1 afdruk. Gelukkig kunnen wij dit nu in de digitale nabewerking (bijvoorbeeld met Photoshop, Lightroom of Silver Efex Pro) met meer controle en in minder tijd doen. Maar neem je tijd. Kijk naar je foto en laat alles rustig op je inwerken. Vraag jezelf af: Waar kan ik het nog verder verbeteren?


Krulkoos

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25447-12-tips-voor-prachtige-zwart-wit-landschappen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografiewedstrijd: Wildlife - Win een reis naar Canada!]]> Wed, 09 May 2018 10:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een goede wildlife foto maken is een kunst apart. Je moet je niet alleen je onderwerp door en door kennen, maar ook nog eens nét dat bijzondere moment zien vast te leggen! We zijn dan ook op zoek naar fotografen die alles over hebben voor een perfecte foto! Heb jij bijzondere wildlife foto's? Doe dan mee aan deze wedstrijd!

Op wildlife avontuur in Canada

In samenwerking met GoCanada gaan de twee winnaars van deze fotowedstrijd mee op wildlife avontuur rond Vancouver Island. Tijdens de 7-daagse reis krijg je onder andere de kans om wilde orka's en grizzlyberen te fotograferen!
Stuur jouw mooiste wildlife foto in voor deze wedstrijd, want dit is een echte bucket-list hoofdprijs! Daarnaast worden de foto's die je maakt tijdens de reis gepubliceerd in Zoom.nl én komt er een spectaculaire video van online! De 7-daagse reis vindt komend najaar plaats. De exacte reisdata worden binnenkort hier bekendgemaakt.

Over GoCanada

GoCanada is hèt startpunt voor een bijzondere Canada-reis. Als echte Canada-liefhebbers vertellen ze graag meer over dit prachtige en indrukwekkende land! Je kunt er dan ook niet alleen terecht voor het boeken van verschillende reizen, maar ook voor algemene tips en tricks over het land zelf. Waar zitten de mooiste fotografielocaties? Welke camperverhuurder moet ik hebben? Wanneer en waar zie ik de Grizzlies, zonder dat ze op m´n schouder kunnen tikken? Waar is die rustieke camping aan dat meer? Allemaal vragen die GoCanada moeiteloos beantwoordt! Kijk op www.gocanada.nl voor meer informatie.

Fotowedstrijd Wildlife - Meedoen

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema 'Wildlife'. Heb je nog geen account op Zoom.nl, registreer je dan eerst gratis op www.zoom.nl/registreer. Upload vervolgens je foto om deel te nemen. Bij het uploaden kun je aangeven dat de foto meedoet aan deze wedstrijd. Deelnemen kan tot en met 31 juli 2018. Zorg ervoor dat je de foto in de hoogst mogelijke resolutie opslaat. De redactie neemt persoonlijk contact op met de winnaars.

Bekijk de pagina met alle informatie en inzendingen.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25390-fotografiewedstrijd-wildlife---win-een-reis-naar-canada.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Geef je op voor een Landschapsfotografieworkshop!]]> Tue, 08 May 2018 14:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?

Op donderdag 14 juni gaan we samen met vijf lezers van Zoom.nl op pad met de G9. Tijdens een workshop landschapsfotografie, onder leiding van Toine Westen, leer je alle mogelijkheden van de Panasonic Lumix DC-G9 kennen en toepassen. Maar dat niet alleen tijdens deze workshop worden ook nog drie lenzen getest: 7-14mm, 8-18mm en 12-35mm.
Na afloop van de dag schrijf je een gebruikerservaring die samen met jouw foto's verschijnt in Zoom.

Over Toine Westen
Toine Westen was al jong geïnteresseerd in fotografie en kocht op haar twaalfde haar eerste camera. Deze hobby groeide in de jaren daarna uit tot een passie en resulteerde in de oprichting van haar eigen bedrijf: Studio Westen | Fotografie. Het liefst houdt Toine zich bezig met landschapsfotografie. Meer weten over Toine en haar werk? Bezoek haar website


Nog steeds enthousiast? Geef je dan nu op via onderstaande formulier:

Over de G9

Vorig jaar kwam Panasonic met de LUMIX GH5 een model gericht op de videograaf. Dit jaar heeft het Japanse bedrijf daar een topmodel naast gezet: de G9. Dit model richt zich vooral op de fotografen, maar je kunt er natuurlijk ook mee filmen.

Specificaties

 • 20,3 megapixel Digital Live MOS-sensor
 • 6K PHOTO 6K 30fps, 4K 60fps
 • 4K 60p/50p video-opnames
 • Afmetingen sensor 17.3 x 13.0 mm (in 4:3 aspect ratio)
 • Elektronische zoeker, oled, 3.680.000 pixels, 100% weergave
 • Volledig draaibare LDC-monitor met 3 inch-aanraakscherm
 • Contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
 • Gewicht 658 gram (exclusief lens)
 • Afmetingen body 136,9 x 97,3 x 91,6 mm
 • ISO 200-25600 en automatisch
 • Resolutie 5184 x 3888, 3712x2784, 2624x1968
 • Burstrate 12/60 bps met mechanische/elektronische sluiter in AF-S 9/20 met mechanische/elektronische sluiter in AF-CLUMIX G VARIO 7-14mm F4.0LEICA DG VARIO-ELMARIT 8-18mm F2.8-4.0


LUMIX G X VARIO 12-35mm F2.8 II

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25421-geef-je-op-voor-een-landschapsfotografieworkshop.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Instagram voor fotografen - Zo krijg je volgers en bouw je een portfolio op]]> Tue, 08 May 2018 13:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Je foto's optimaal plaatsen

Tegenwoordig hoeven foto's op Instagram niet meer vierkant van formaat te zijn. Wat wel belangrijk is, bij zowel de landschaps- als portretformaat foto's, is dat de maximale breedte niet de limiet van 1080 pixels overschrijdt. Als dat namelijk wel het geval is, dan gaat Instagram de foto resizen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en dat houd je dus het liefste zelf in de hand.

Kies in Lightroom bij je export settings daarom voor een breedte van precies 1080px. Als het gaat om een foto in landschapsformaat, dan stel je de 'lange kant' in op 1080. Gaat het om een portretformaat, dan kies je voor de korte kant op 1080.

Omdat Instagram alsnog te grote bestandsformaten zelf verkleint om opslagruimte te besparen, kan je beter ook je kwaliteit een stukje lager zetten. Rond de 75 procent is meestal prima. Zo houd je de totale compressie zoveel mogelijk in eigen hand en past Instagram nog zo min mogelijk aan, aan jouw upload.

Alles over de ultieme export-settings leer je in deze video:

Vind een niche die bij jou past

Vraag jezelf af wat een goede reden is om jou te volgen. 'Ik ben een goede fotograaf', is daarop geen sterk antwoord. Wat maakt jou onderscheidend van die andere duizenden fotografen die op Instagram te vinden zijn? Heb je een bepaalde stijl? Geef je op een interessante manier uitleg? Fotografeer je een bepaald onderwerp, waar maar weinig over te vinden is? Je zal een bepaalde niche moeten vinden en jezelf daar op moeten focussen, zodat het voor volgers duidelijk is wat ze in hun feed kunnen verwachten als ze jou gaan volgen. Als je die niche eenmaal gevonden hebt, kan je met de gebruikelijke hashtags uit die sector jezelf meer in het vizier van potentiële volgers brengen.

Vijf simpele tips om je Instagramaccount te laten groeien

1. Plaats regelmatig, maar niet teveel. Wees kritisch en laat alleen je mooiste werk zien.

2. Zorg voor voldoende context bij de beelden die je plaatst. Graag lezen mensen ook het verhaal achter een foto, of volgen ze jouw account omdat ze weten dat ze van jou kunnen leren.

3. Zorg voor interactie met je volgers. Plaats bijvoorbeeld af en toe een vraag en reageer op hun vragen en verzoeken.

4. Kies de momenten waarop je post strategisch. In de ochtend en in de avond zit men over het algemeen meer op hun telefoon.

5. Wees zelf ook actief. Volg andere accounts die je inspireren en kijk hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Leer ervan, maar probeer wel je eigen stijl te hanteren.

Help elkaar om te groeien

Wellicht zijn er 'concurrenten' die een vergelijkbaar onderwerp fotograferen. De volgers van die fotograaf zullen vast ook in jouw werk geïnteresseerd zijn. Door samen te werken met andere fotografen en elkaars werk te featuren, laat je zien dat je een relevant persoon bent om te volgen.

Wil je kans maken om gefeatured te worden door het Zoom.nl-Instagramaccount met meer dan 19.000 volgers? Tag je foto's dan met #Zoomnl. Dagelijks zetten we een foto in de spotlight!


Een foto van Jessica Blokland van Diën scoorde echt enorm goed op onze Instagrampagina. Lees hier het verhaal achter de foto

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25446-instagram-voor-fotografen---zo-krijg-je-volgers-en-bouw-je-een-portfolio-op.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[12 tips voor de mooiste kinderfoto's]]> Tue, 08 May 2018 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Kennismaking voorafgaand aan fotoshoot

Als je onbekende kinderen gaat fotograferen, vraag dan voorafgaand aan de shoot al naar de naam en leeftijd en ook waar hij of zij van houdt en het karakter. Is het een verlegen kindje, of juist een doerak? Dan weet je al een beetje wat je te wachten staat en kan je alvast een leuke locatie bedenken inclusief eventuele props (spullen) die je bij de shoot wilt gebruiken.


Nickweijsters

2. Bedenk een idee, stem alles op elkaar af

Hoewel spontane fotografie heel mooi is, is het handig om veel vooraf te bedenken. Het werkt namelijk makkelijker als je van te voren al voor ogen hebt wat je wilt vasteggen.
In overleg met de ouders kun je vast de kledingkeuze en de spullen die ze nog extra mee kunnen nemen bespreken. Dit kun je afstemmen op de tijd van het jaar, de wensen van de ouders en het karakter van het kind.
Bij het fotograferen van twee actieve jongens, kun je beter iets actiefs dien, zoals een vliegersessie op het strand of een klimsessie op een bunker. Is het een verlegen, dromerig meisje, dan kun je beter een sessie waarbij vooral een van haar knuffels centraal staan. Bij een boekenwurm kun je boeken meenemen zodat iemand lekker een boek kan gaan lezen tijdens een sessie.


loontje1983

3. Kennismaking tijdens de shoot

Als je de kinderen ontmoet ga dan niet direct fotograferen. Stel jezelf voor en maak eerst een praatje, wees geïnteresseerd en zeg vooral iets van 'wij gaan vandaag lekker vliegeren hé' of 'lekker spelen op het strand'. En dan maak ik wel af en toe een foto. Fotograferen is bijzaak, eerst moet je zorgen dat ze lol hebben (de meeste kinderen worden daar al ontspannen van).


Roydebets

4. Wees flexibel

Ookal heb je vooraf ideeën die je wilt uitvoeren, weet ook dat iets zelden gaat zoals gepland. Elk kind is anders en de truc is om te zien wat voor soort kind je voor je hebt en de momenten pakken die zich voordoen. Kinderen hebben zelf vaak ook de leukste ideeën. Je kunt dus ook de kinderen vragen naar ideeën. En uiteraard is niet ieder idee even geschikt, maar door het kind een deel van de regie te geven blijft het wel erg leuk én gezellig. Wees dus niet meteen uit het veld geslagen als een kind niet naar je luistert. Laat het dan eerst wat uitrazen en ideeën uitvoeren die ze zelf bedacht hebben en ga dan naar stap 5.


Maaiway

5. Wees soms streng

Soms moet je toch even streng zijn. Als je alle regie uit handen geeft, levert het je vaak niks bruikbaars op en worden de kinderen hyper. Voor je het weet loop je alleen achter kinderen aan te rennen zonder resultaat. Dan moet je even streng zijn. Ik wil nu deze foto maken, daarna doen we weer wat jij wilt. Grenzen stellen is bij sommige (vooral drukke, fantasierijke) kinderen wel nodig.


Sg

6. Instellingen

Kinderfotografie valt onder portretfotografie. De instellingen komen dus grotendeels overeen met portretfotografie. Maak het liefst gebruik van een lichtsterkte lens. Dit is niet alleen handig in situaties met weinig licht, maar geeft ook mooie scherptedieptes aan je foto. Gebruik hiervoor een open diafragma (laag getal) en probeer je sluitertijd zo laag mogelijk te houden om bewegingsonscherpte van de kinderen te voorkomen. Een groothoeklens wordt afgeraden aangezien deze vertekening oplevert. Je kunt beter op een paar meter afstand met een kleine telelens (100mm) fotograferen om de vertekening te voorkomen.


JacquelineUiterloo

7. Licht

Om harde schaduwen en knijpende ogen te voorkomen kun je portretten het beste met zacht licht fotograferen. Ga op je fotografielocatie op zoek naar dit licht. Zoek buiten de schaduw op, dek binnen een te felle lichtbron af met een wit laken en maak in de studio gebruik van een (flits)paraplu. Fotografeer je in een relatief donkere ruimte en heb je meer licht nodig en wil je flitsen? Weerkaats het flitslicht dan altijd via het plafond of een muur. Let overigens altijd op de schaduwen: zorg dat deze niet te hard zijn of over vreemde plekken lopen door de lichaamshouding van het kind. Lees in de blog van Beppie Veldhuizen meer over schaduw bij kinderfotografie.


Icyn

8. Locatie

Waar ga je het kind fotograferen? Allereerst kun je kiezen voor een fotostudio. Hierbij heb je veel invloed op de belichting van je foto. Nadeel is de onbekende ruimte voor een kind. Een tweede optie is om op locatie te fotograferen. Je hebt minder invloed op de belichting, maar je geeft wel makkelijk sfeer aan je foto's. Een laatste optie is bij het kind thuis te fotograferen. Het grootste voordeel hiervan is dat dit een vertrouwde locatie voor het kind is. Bovendien heb je voldoende invloed op de belichting.


Orkarin

9. Ogen

Bij kinderen geldt ook: leg de scherpte op de ogen! Zak door je knieën of ga zelfs op de grond liggen om het kind op ooghoogte te fotograferen. Fotografeer je in de studio, gebruik dan een octabox om licht op de ogen te laten schijnen. Buiten kun je het zonlicht in de ogen reflecteren via een reflectiescherm. Met de scherpte op de ogen creëer je stralende ogen. Carolien Boogaard vertelt in haar blog hoe je de ogen scherp én sprankelend vastlegt. Eventueel kun je in de nabewerking een fonkel toevoegen aan de ogen of de helderheid via een laagmasker verhogen.


Adored

10. Schietklaar

Waar een volwassenen nog wel even wil wachten terwijl jij je camera instelt, heeft een kind hier waarschijnlijk geen geduld voor. Maak je camera daarom schietklaar voor je kind op de shoot arriveert. Leen hiervoor een ouder of maak gebruik van een paspop om de gewenste instellingen te kiezen.


EdPeetersPhotography

11. Spannend

Waarschijnlijk vindt een kind zo'n fotoshoot erg spannend. Zeker in een onbekende studio met een onbekende fotograaf. Stel daarom het kind eerst op zijn of haar gemak. Leg uit wat je gaat doen, laat ze even spelen met hun favoriete speelgoed of maak een paar voorbeeldfoto's van de ouders. Als je jongere kinderen met speelgoed laat spelen zijn ze in hun element en vergeten ze de camera. Zo fotografeer je ze als ze helemaal zichzelf zijn.


Jitskewalstra

12. Spontaan

Kinderen raken snel hun concentratie kwijt. Hoe krijg je ze dan alsnog spontaan op de foto? Laat bij jongere kinderen de ouders met ze communiceren om ze bijvoorbeeld aan het lachen te maken. Bij oudere kinderen kun jij ook de emoties losmaken in een kind. Zet bijvoorbeeld een gek stemmetje, maak een grapje of trek een gekke bek waardoor het kind zal gaan lachen. Het is belangrijk dat je tijdens de shoot oogcontact met het kind houdt en je niet de hele tijd verstopt achter de camera zit.


Efjee

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25445-12-tips-voor-de-mooiste-kinderfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Handige tips voor dierenfotografie - Een overzicht]]> Tue, 08 May 2018 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Algemene tips

Met deze algemene tips leer je meer over het fotograferen van verschillende diersoorten:

Dierenfotografie voor beginners
Dierenfotografie dicht bij huis

Huisdierenfotografie tips

Wil je weten hoe je een huisdier mooi op de foto kunt krijgen en hoe je het beste te werk kunt gaan? Hier zijn veel verschillende tips te vinden:

Vijf tips om huisdieren te fotograferen
6 belangrijke tips voor huisdierfotografie
12 tips voor het fotograferen van je huisdier.
Hoe fotografeer je je huisdier? | Praktische tip voor beginners
Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht tip - Maak een vrolijke wenskaart van je dier!
8 tips voor het fotograferen van je huisdier op dierendag
Honden fotograferen in de dierenwinkel
4 tips voor de mooiste dierendag foto's
10 praktische tips voor huisdierenfotografie
Tips en trucs bij het fotograferen van huisdieren

Honden
Fotografeer je eigen hond: de basis
8 tips voor het fotograferen van honden
Tips voor hondenfotografie - Maak prachtige portretten
Het juiste licht bij hondenfotografie op locatie
Zo vind je de juiste locatie voor een hondenshoot
De workflow van een hondenfotograaf
De uitgelaten actie van windhonden

Katten
Aan de slag met kattenfotografie

Boerderijdieren

Boerderijdieren fotograferen is weer wat anders dan het fotograferen van je huisdier. Leer hoe je te werk gaat met deze tips:

Paarden
5 belangrijke basis tips voor paardenfotografie
6 tips voor paardenfotografie

Koeien
6 tips voor het fotograferen van koeien

Dierentuin fotografie tips

In de dierentuin kun je prachtige foto's maken. Met deze tips leer je hoe je dit kunt aanpakken:

Dierentuin fotografie tips - Geduld is een schone zaak
Foto-toerist in de dierentuin
Achter de schermen bij een dierentuinfotograaf
Tips voor het fotograferen in een dierentuin

Wildlifefotografie tips

Hier zijn tips over het fotograferen van wildlife in binnen en buitenland:

7 Tips voor wildlifefotografie
Waar vind je de mooiste Nederlandse wildlife om te fotograferen?
Zes kleine dieren die je niet mag missen in Zuid-Afrika
Wildlife fotograferen in Yellowstone
dierenportretfotografie.html]Expertuitdaging: Dierenportretfotografie
Expertuitdaging: Next level Nederlandse wildlife fotograferen
5 tips voor het vastleggen van de 'Dutch Big Five'
12 tips voor het fotograferen van wilde katachtigen
6 tipsssss voor het fotograferen van slangen
7 Tips om bronstende herten te fotograferen!
5 tips voor het fotograferen van de wilde wolf
3 tips voor het fotograferen van hazen in rammeltijd

Vogelfotografie tips

Het fotograferen van vogels is een vak apart. Wil je leren hoe je geweldige foto's van vogels maakt? Lees dan deze tips:

Beginnerstips om roofvogels te fotograferen - de wereld van roofvogelfotografie
Introductie in de vogelfotografie
6 belangrijke tips voor het fotograferen van vogels
12 tips voor het maken van geweldige vogelfoto's
Fotografeer vogels in een vogelhut
Fotograferen vanuit vogelhutten
8 tips voor de beste vogelfoto
Roofvogels en modellen
Expertuitdaging: Vogels in vlucht fotograferen

Insectenfotografie tips

Als je weet hoe je insecten kunt fotograferen kun je hele bijzondere foto's maken. Dit kun je leren met tips:

Hoe maak je betere foto's van insecten?
7 tips voor het fotograferen van spinnen
Tips - Hoe maak je de mooiste vlinderfoto's?
6 tips om vlinders te fotograferen
De mooiste vlinderfoto's maak je zo

Waterdieren fotografie tips

Alle tips over het fotograferen van dieren in of op het water vind je hier:

5 tips om de blauwe heikikker te fotograferen
Vijf tips om een aquarium te fotograferen
Tips voor spetterende onderwaterfoto's
Onderwaterfotografie - een bijzondere dimensie in fotografie
Fotograferen in en om het water
Fotodokter: Onderwaterfotografie
Het onbekende genre: Onderwaterfotografie

Inspiratie

Wil je eens op een andere manier te werk gaan bij het fotograferen van dieren? Hier kun je genoeg inspiratie vinden:

De resultaten van de expertuitdaging: Dierenportretfotografie
Top 10 mooiste dierenfoto's van 2017 op Zoom.nl!
De leukste en mooiste huisdieren van Zoomers!
De kracht van fotografie - asieldieren op de foto
Een dagje fotograferen op het Dierenasiel, studio-stijl
Kleurrijke portretten van asielhonden!
De grappigste foto's van de Comedy Wildlife awards
Afrikaanse wildlife gefotografeerd in de nacht
Vesteralen in Noord-Noorwegen: Walhalla voor wildlife fotografen
Vrolijke fotoserie van hondjes met een happy hairday
In de stijl van Monica van der Maden - Bijzondere Dierportretten
In de stijl van VivianJolie - Geweldige dierportretten

Video

Hieronder vind je verschillende tips over dierenfotografie:

Meer fotografie tips

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25442-handige-tips-voor-dierenfotografie---een-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Uniek - Fotografeer het Noorderlicht boven Nederland - 4 tips]]> Tue, 08 May 2018 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Update 08-05-2018: Ook de komende dagen is het Noordlicht boven Noord-Nederland te zien. Vooral op de waddeneilanden kun je hier geluk mee hebben. Hoewel het met het blote oog moeilijk waar te nemen is, kun je dit met je camera wel degelijk vastleggen. Daarom hebben we hieronder een aantal tips verzameld!

Om het noorderlicht goed te kunnen zien, moet je een echt donkere plek op zoeken. Dat is nog lastig in Nederland en je zult zeker de stad uit moeten. Of het ook echt zichtbaar is, is ook afhankelijk van externe factoren. Zoals veel bewolking of een heldere maan. Maar is er geen bewolking en sta je op een echt donkere plek, dan moet je het noorderlicht met deze tips goed kunnen vast leggen.

1. Gebruik lange sluitertijden

Verspil geen tijd. Zorg dat je camera scherpgesteld staat op het oneindige en gebruik lange sluitertijden om de beweging van het licht in je beeld vast te leggen. Bij sluitertijden van 4 tot 15 seconden komt het licht over het algemeen het beste tot zijn recht. Extra effect is dat je bij extreem lange sluitertijden de beweging van de aarde kan zien door de strailtrails die de sterren vormen.


(foto: marbraam)

2. Zet je LCD-helderheid zo laag mogelijk

Om het noorderlicht mooi vast te leggen is het slim om gebruik te maken van lange sluitertijden. Nadeel is dat deze foto's zeer gevoelig zijn voor strooilicht. Wanneer je LCD-scherm fel verlicht is, kan dit uiteindelijk te zien zijn in je foto en kan het je beeld verpesten. Bij het noorderlicht zal een tweede kans voor de perfecte foto zich echter niet snel voordoen. Zet daarom je LCD-helderheid omlaag en vermijd het gebruik van andere lichtbronnen zoals je telefoon.


(foto: maartenfotografie)

3. Verwijder je filter

Het licht van het noorderlicht kan in combinatie met je filter vervormingen en afwijkingen veroorzaken in je beeld. Deze zijn te zien als vage ringen of cirkels. Om dit te voorkomen is het dus verstandig om zonder filter te fotograferen.


(foto: blackscorpion)

4. Denk aan je compositie

Het zien van het noorderlicht kan je enigszins overdonderen waardoor je te gehaast wat foto's probeert te maken voordat het hele spektakel weer voorbij is. Probeer er echter wel aan te denken dat je een mooie voorgrond in je foto hebt. Vooral met volle maan is het makkelijker om de voorgrond goed te belichten en het noorderlicht alsnog uit de foto te laten komen.


(foto: tomw)

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/22959-uniek---fotografeer-het-noorderlicht-boven-nederland---4-tips.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Nikon AF-P Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR]]> Sun, 06 May 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Review: Nikon AF-P Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR

Stappenmotors zijn de oplossing voor de filmende fotograaf die steeds weer tegen de beperkingen van de traditionele objectieven oploopt. Die zoeken met de traditionele fasedetectie snel naar de optimale scherpstelling. Maar tijdens het filmen maakt de Nikon-body gebruik van contrast autofocus. De body zoekt dan met je objectief heen en weer net zolang tot je onderwerp het hoogste contrast heeft. Dat 'zoeken' naar de juiste scherpte is nogal storend op film. Een stappenmotor schiet niet of nauwelijks door in de autofocus en is daardoor geschikter voor film.

Nikon heeft niet bijster veel ervaring nog met deze veel stillere stappenmotoren. Veel van de oudere body's kunnen niet met deze techniek overweg. Check daarom eerst bij je leverancier of je body met dit nieuwe objectief compatibel is.

Een licht en compact fullframe objectief voor dit zoombereik is de eerste gedachte die bij je opkomt als je hem in je handen hebt. Voorzien van metalen vatting en stof- en spatwaterdicht. Het objectief hoort niet bij Nikons premium-lijn en dat voel je. Al maakt dat kunststof deze telezoom juist zo prettig licht. Zoomen doe je met een brede ring voorop in ongeveer 85 graden van 70 naar 300 mm. Je voelt redelijk wat weerstand, maar die druk is over het hele bereik fijn gelijk, wat niet bij alle objectieven het geval is.

Scherpstellen

De ingebouwde beeldstabilisatie levert je vier stoppen winst op en heeft twee VR-standen: normaal en 'sport', welke laatste je goed kunt gebruiken bij pan-bewegingen.

Het objectief scoort in het middenbereik in het centrum voorbeeldig, terwijl de randen iets achterblijven. Stevig diafragmeren helpt dan wel. In de uiterste standen van het zoombereik is de scherpte in het centrum ook prima, maar blijft de randscherpte ook na flink diafragmeren toch flink achter. In de 70mm-stand heeft het objectief last van vertekening, maar dat trekt snel weg als je inzoomt.

De scherpstelring is naar onze smaak ongemakkelijk smal. Er is geen mechanische koppeling tussen de ring en het glaswerk. De communicatie verloopt via de body en de stappenmotor via 'focus by wire'. Scherpstellen is als je fotografeert voor deze prijsklasse redelijk snel en vooral stil. Zowel in de fasedetectie modus als bij de contrast autofocus in live view.

Bij het scherpstellen tijdens het filmen is het zoeken naar de juiste scherpstelling flink verbeterd. Maar het heen en weer zoeken blijft nog wel zichtbaar. Dat is voornamelijk toch te wijten aan de manier waarop de contrast autofocus van de Nikon-body's tot nu toe werkt.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25440-review-nikon-af-p-nikkor-70-300mm-f-4-5-5-6e-ed-vr.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor het kopen van een een macro-objectief]]> Sat, 05 May 2018 21:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Sigma heeft een nieuw macro-objectief: de Art 70mm f/2.8 DG macro

De afbeeldingsmaatstaf

De afbeeldingsmaatstaf geeft inzicht in welke mate je onderwerp op de sensor wordt vergroot. Een afbeeldingsmaatstaf van 1:1 geeft aan dat het onderwerp exact zo groot wordt afgebeeld, als dat deze in het echt is. Dit is tevens ook de meest gebruikelijke maatstaf voor macro-objectieven. Bij 1:2 spreken we niet van macro. Het onderwerp wordt dan half zo groot afgebeeld als de realiteit. Een afbeeldingsmaatstaf van 2:1 geeft een dubbel zo grote weergave. Bij 5:1 kan je details echt extreem uitvergroten. Dit wordt ook wel supermacro genoemd.

remkokillaars

De perfecte brandpuntsafstand

Macro-objectieven zijn beschikbaar met diverse brandpuntsafstanden, variërend tussen de 50 en 200mm. De verschillende mogelijkheden hebben elk zo hun voor- en nadelen.
Een 50mm macro is bijvoorbeeld relatief goedkoop, maar heeft als nadeel dat je behoorlijk dicht op je onderwerp moet kruipen om deze groot in beeld te krijgen. Kleine insecten jaag je op die manier snel weg.

Brandpunten rond de 100mm zijn erg populair, omdat ze ook nog geschikt zijn als portretobjectief. Je kan er bovendien ook een redelijke afstand mee houden tot je onderwerp.

Brandpunten rond de 200mm geven je de mogelijkheid om veel afstand te houden tot een insect of ander onderwerp. De objectieven zijn echter vaak een stuk groter, waardoor ze standaard met statiefgondel worden geleverd.

jackieboy64

De minimale scherpstelfafstand

In sommige gevallen heb je wel de mogelijkheid om dicht op je onderwerp te kruipen, zoals bijvoorbeeld bij het fotograferen van een bloem, maar heeft het objectief geen mogelijkheid om zo dichtbij te focussen. Dat noemt men de minimale scherpstelafstand. Deze staat vaak aangegeven op het objectief zelf. Een korte afstand geeft je de mogelijkheid om mooie close-ups te maken en dat is voor macrofotografie zeer aan te bevelen!

barry1970

Spectaculaire macrofoto's zonder dure apparatuur

Voorzetlenzen
Een veel goedkoper alternatief dan een echte macrolens is een voorzetlens die je op je eigen objectief schroeft. Het verkort de minimale scherpstelafstand van je objectief, waardoor je veel dichter op je onderwerp kan kruipen. Je kan ze voor allerlei diameters aanschaffen en zelfs voor je smartphone zijn er voorzetlenzen beschikbaar. Het nadeel van deze lenzen is dat de autofocus er soms minder goed door werkt. Je kan dus beter handmatig scherpstellen!

Tussenringen
Tussenringen zijn ook een goedkopere oplossing dan macrolenzen. Je schroeft ze tussen je objectief en de body van de camera. Ze vergroten hierdoor de afstand tussen het objectief en de sensor, waardoor de vergrotingsfactor hoger wordt. Ook de scherptediepte wordt in dit geval kleiner, dus in sommige gevallen zal je dit moeten compenseren door je diafragmawaarde iets hoger in te stellen.

Je lens omkeren
Wil je nu direct aan de slag met macrofotografie, zonder enige uitgaven? Probeer dan eens om je lens om te draaien. In principe kan je hiervoor ieder objectief gebruiken, al is een klein en licht (groothoek)objectief het meest handzaam. Schroef deze van de body en houd hem achterstevoren tegen de lensvatting. Door met je de camera meer of minder afstand tot het onderwerp te nemen, kan je vervolgens scherpstellen.
Aan deze manier zijn echter wel flink wat nadelen verbonden.
1. Je zal heel voorzichtig te werk moeten gaan, omdat je objectief makkelijk uit je handen kan vallen en er eenvoudig stof, zand of pollen op de sensor kunnen komen.
2. Niet alle digitale camera's kunnen fotograferen als er geen lens aangesloten is.
3. Je hebt geen autofocus en het handmatig instellen van een diafragma is alleen mogelijk wanneer je een objectief hebt met diafragmaring.

Er zijn omkeerringen beschikbaar, die er voor zorgen dat je een omgedraaid objectief alsnog aan je camera kan bevestigen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kan je met een omgekeerd objectief prachtige foto's maken!

mvandijk

Alles over macrofotografie vind je in dit overzicht

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25441-tips-voor-het-kopen-van-een-een-macro-objectief.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Canon Powershot G1X Mark III]]> Sat, 05 May 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Review: Canon Powershot G1X Mark III

Wat beeldkwaliteit en zoombereik is de kleine G1X Mark III nog eens vele malen beter dan die smartphone die waarschijnlijk al in je zak zit. Toch vinden aps-c-puristen en fullframe pixel peepers een compactcamera vanwege de vaak kleine sensor verre van ideaal.

Canon verzon een list en bouwde de sensor van de Eos 80D-reflex in deze G1X. Daarmee krijgt deze compact meteen een uitstekende autofocus; de dual pixel-technologie is betrouwbaar voor stills en erg volgzaam als continu-autofocus bij video. Bovendien heeft de compact met deze grote sensor op papier betere specs op gebied van scherpte, contrastomvang en ruisniveaus dan bijvoorbeeld de Sony RX100 V met een kleinere sensor. Maar werkt dat in de praktijk ook zo?

Compact

Ja en nee. Zo'n grote sensor maakt het moeilijk om een compact en tegelijkertijd lichtsterk objectief in te bouwen. Het zou de camera niet alleen zwaar en groot vanwege de grotere beeldcirkel, maar tegelijkertijd erg prijzig maken. Met F 2,8 aan de groothoekzijde scoort de camera prima, maar met F 5,6 in de 72 mm-stand wint deze camera geen prijzen. Het grote voordeel van een grote sensor in combinatie met een lichtsterk objectief; het creëren van een mooie beperkte scherptediepte, valt in het portretbereik een beetje weg, maar voor landschappen valt dit nadeel weg. De stof- en spatwaterdichtheid is ook, zeker in ons natte klimaat een dikke plus als je vaak in de natuur fotografeert.

In theorie is de Mark III een fijne vlogcamera. De dual pixel-technologie zorgt, samen met het gestabiliseerde objectief voor een snelle continue autofocus en rustige beelden. Het naar alle kanten draaibare aanraakscherm is het ideale selfiescherm voor een vlogger. Helaas mist de camera een microfoonaansluiting en 4K-resolutie. Dat laatste is op YouTube trending, een vereiste dus voor een nieuwe camera.

Canon weet hoe je camera's moet maken. Dat zie je terug in de ergonomie. De redelijk scherpe elektronische zoeker geeft je een prima zicht op je compositie bij felle zon. Het naar alle kanten draaibare scherm laat je een heel laag of hoog standpunt innemen. Met het belichtingscompensatiedraaiwiel, erg handig bij het schieten van landschappen, kun je snel en precies je optimale belichting aanpassen. Ook de deels programmeerbare draaiwielen voorop en rond het objectief geven je een snelle controle over je bediening. Daarbij helpt uiteraard het touchscreen dat je zowel voor het instellen van je menu's als je scherpstelpunt kunt gebruiken. De G1X Mark III is niet een echte portretcamera, maar wel heel geschikt voor landschappen.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25439-review-canon-powershot-g1x-mark-iii.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Naar Canada met de KDB-101-BLACK van Case Logic]]> Fri, 04 May 2018 10:26:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.
Wat te gek! Ik ga naar Canada en mag de Case Logic KDB-101-BLACK meenemen en testen. Het eerste wat mij opvalt als de tas thuis wordt geleverd is dat hij leeg al vrij zwaar is, maar het is een stevige tas. De harde plastic base versterkt het "mijn spullen zijn hierin straks goed bescherm" gevoel. Als ik de tas openmaak ben ik aangenaam verrast. Mooie kleur, veel verplaatsbare verdelers en veel ruimte.

Ik was samen met mijn zoontje van vier jaar naar Canada en neem de tas mee als handbagage. Een aantal cameraspullen had ik daarom in mijn koffer meegenomen, zodat ik wat andere items in de tas kon doen en mee kon nemen in het vliegtuig. Ik ben benieuwd wat ik straks allemaal in mijn tas kan stoppen, ik heb een hoop spullen om mee te nemen...Inpakken maar!

Er past veel, erg veel in de KDB-101-BLACK. Mijn Canon 750D met 18-135 met STM past gemakkelijk in de handige hangmat bovenin. De verdelers zijn makkelijk te verplaatsen en zo kan ik ervoor zorgen dat mijn camera en lens klaar zijn voor gebruik, en toch veilig, erin kunnen.

In de bovenste "flap" zit een vak die je zowel van de buitenkant als de binnenkant kan bereiken. Eerlijk gezegd snap ik niet waarom dit is. Als je vergeet je ritsen dicht te maken, vallen je kleine spullen er makkelijk uit. Ik bewaar in deze flap mijn geheugenkaarten, extra accu's en poetsdoek. Voor de zekerheid maak ik de flap alleen open via de buitenkant, zodat ik niet vergeet de binnenste rits dicht te doen. Later blijkt dit de ideale plek is voor twee paspoorten en de boarding passes.

Aan de voorkant zit een vak die je voor de helft openritst en meerdere kleinere vakjes heeft. Perfect voor wat kleine accessoires, o.a. boekjes, een pen en
míjn smartphone passen met gemak. Als je het grote voorflap openritst en openklapt, klapt het grote vak ook open. Opgepast, want wanneer je de rits niet meteen sluit, zouden er spullen uit kunnen vallen.

Aan de achterzijde zitten twee vakken met rits waar ik met gemak wat extra lenskapjes, flitsvoetjes en andere spulletjes kwijt kan.

Wat een ruimte!

Door naar het hoofdvak, wat een ruimte! Het valt op dat de verdelers goed op hun plek blijven zitten, maar toch makkelijk verplaatsbaar zijn. Met andere tassen had ik vaak moeite om de verdelers eruit te krijgen en te plaatsen waar ik ze wilde hebben, omdat ze heel erg vast zaten en behoorlijk stug waren. Dat is bij de KDB-101 totaal niet aan de orde. Verdelers zijn makkelijk erin en eruit te halen, en gelukkig zijn er genoeg verdelers. Met gemak gaan er 2 speedlights, 5 lenzen, lader, mapjes met filters, extra batterijen en meer in. Er is zelfs ruimte over.


Achter de tas zit een groot diep vak. Ik heb daar mijn 10-inch tablet inzitten en twee reflectieschermen. Die schermen maken tijdens de reis plaats voor een dikke map met belangrijke reisdocumenten die daar veilig opgeborgen zijn en toch binnen handbereik blijven. Zelf heb ik niet geprobeerd om een laptop erin te doen, omdat ik een lompe 18.5 inch laptop heb. Zo, alles zit in de tas. Ik ben zelf niet zo groot (1.69 en 62 kilo) en schrik best als ik de tas wil optillen. Loei zwaar.
Handbagage mag max. 10 kilo wegen en ik vraag me af of dit niet te zwaar is. Na het wegen blijkt dat hij gelukkig onder de tien kilo, de tas weegt 8.5 kilo.

Nu vraag ik me stiekem af hoe ik dit moet mee gaan sjouwen. De tas omdoen kostte mij een beetje moeite, maar als de tas eenmaal op zijn plek zit, zit hij verrassend en comfortabel. Voor mijn gevoel wordt het gewicht goed verdeeld. Of ik hiermee straks lange wandeling kan gaan maken weet ik natuurlijk niet maar ik ben aangenaam verrast over het feit dat hij tijdens het dragen niet zo zwaar voelt. Ik moet er wel bij zeggen dat het een behoorlijke tas is. Hij is erg groot en heb het gevoel nog kleiner te lijken, maar ik ben ook niet heel groot...

Op naar Canada

Later in het vliegtuig kom ik erachter dat de tas eigenlijk wel te groot is om door het gangpad te passen. Ik moet hem boven de armleuningen tillen en dat gaat mij niet zo heel best af. Eenmaal op onze plek in het vliegtuig aangekomen, past de tas met gemak in de overhead bin.

In Canada

Jammer genoeg is de tas voor mij minder geschikt, omdat ik wat kleiner ben. Hij is eigenlijk te groot en te zwaar voor mij. Als ik bijvoorbeeld van lens wil wisselen of een nieuwe accu moet pakken kost dit mij veel moeite. Je kan natuurlijk nergens bij als een tas op je rug hangt. Wat ik wel ideaal vind, is de harde base. Ik hoef niet steeds na te denken waar ik de tas neerzet als je iets moois ziet om te fotograferen. Ik vergeet nog wel eens wanneer ik enthousiast aan het fotograferen ben om de ritsen goed te sluiten.

Het is een prachtige tas met handige vakken en is hartstikke stevig. Helaas door het gewicht is de tas niet geschikt voor mij. Erg jammer, want verder is het een tas met een goede kwaliteit. Ik denk dat iemand die wat groter, en sterker, is veel meer plezier zal hebben van deze tas.


Lake Ontario

Frozen Lake


CN Tower


CN TowerCanadian Goose


Blue Jay

Over Patricia Treffers

Toen Patricia een klein meisje was, was ze al onder de indruk van de Canon AE1 en lenzen van haar opa. Hij was fanatiek amateurfotograaf. Samen foto's ontwikkelen in zijn donkere camera was altijd een feestje! Een paar jaar geleden kreeg zij een Canon 300D, de eerste keer dat zij met een digitale speigelreflex schoot en was meteen verkocht. Nu twee upgrades verder en je ziet haar nooit meer zonder haar Canon. Haar hobby's fotografie, reizen, lezen en met haar zoontje spelen en wandelen. Landschap- en macrofotografie doet ze graag, maar shoots in een studio doet zij ook graag.

Benieuwd waar de alle tassen van Case Logic en Thule naartoe zijn geweest? Check hier alle reviews

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25436-naar-canada-met-de-kdb-101-black-van-case-logic.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Leica CL]]> Fri, 04 May 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Review: Leica CL

Een mooie en rijke historie met beroemde Leica-fotografen, zo simpel is het eigenlijk. Leica produceert sinds 1923 kleinbeeldcamera's van hoge kwaliteit. Persfotografen waren dol op de meetzoekercamera's: betrouwbaar, onverwoestbaar en uiterst handig in gebruik, zoals goed gereedschap hoort te zijn. Na de oorlog kopieerden alle Japanse en Russische fabrikanten de look and feel.

Met de komst van de digitale fotografie lagen de kaarten opeens anders. Nu moesten fabrikanten zich niet alleen onderscheiden op gebruiksgemak of glaswerk. De sensor werd het belangrijkste onderdeel in de keten, naast uiteraard goed glas.
De kale testresultaten van de Leica-sensoren zitten nooit in de hoogste regionen, zeker niet gelet op de prijs. Waarom worden deze camera's dan nog steeds door een kleine selecte groep zo omarmd?

Als je de CL vastpakt, voel je dat er over elke millimeter is nagedacht. Een prachtig gebouwd minimalistisch design, dat je met liefde oppakt en waardoor je de afwijkende en daarom verwarrende interface voor lief neemt. Door de strakke vormgeving en de minimale interface is de body heel clean, maar mist voorop wel een grip. Dat vonden we tijdens de testfase met de 18 mm pancake lens niet zo'n probleem. Daarmee hadden we een hele fijne straatfotografiecamera in handen. Klein en compact, vriendelijk ogend en een hele snappy contrastautofocus. Met de grotere en zwaardere 35mm f1,4 hadden we toch wel graag de optionele handgreep erop geschroefd.

Autofocus

Bovenop zie je een klein lcd-display met diafragma, sluitertijd en belichtingsmethode. Verder nog twee instelwielen en de ontspanknop. Achterop vind je slechts drie knoppen links en een multi-selector rechts. Het scherpe en heldere lcd-scherm is aanraakgevoelig voor je scherpstelpunt, helaas niet voor navigatie door de menu's. Fijn is de grote en heldere EVF, vooral bij straatfotografie. De vertraging in de zoeker is alleen bij hoge snelheid continufotografie zichtbaar. De single autofocus is snel en betrouwbaar. De continu-autofocus was, zoals de meeste contrast only-focussystemen niet altijd in staat om heel snel bewegende voorwerpen altijd te volgen. Dit is echt een straatfotografiecamera, minder geschikt voor sport of actie.

Leica is vergeleken bij concurrerende camera's duur, net als het bijbehorende glaswerk. Of je persoonlijk die investering waard vindt, is aan jou. Of zoals een Porsche-liefhebber die verliefd naar zijn bolide keek, tegen me zei: 'Je kunt ook een Fiat Panda kopen'.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25438-review-leica-cl.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Sony FE 24-105 mm F4 G OSS]]> Thu, 03 May 2018 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Review: Sony FE 24-105 mm F4 G OSS

Deze 24-105 heeft een erg populair zoombereik. Van redelijk groothoek voor je straatfotografie of landschappen, tot genoeg tele om mooie portretten mee te schieten. Om zo'n objectief dat je de hele dag om je nek hebt hangen draagbaar en ook nog eens relatief betaalbaar te houden, heeft Sony beknibbeld op de lichtsterkte. Het koos voor F 4 in plaats van F 2,8. Nadeel daarvan is natuurlijk wel dat je niet helemaal kunt losgaan met een heel geringe scherptediepte.

Het objectief is mooi gebouwd, relatief licht en past dus goed bij een systeemcamera. In de 24 mm-stand is hij redelijk compact van vorm. Ook nog eens stof- en spatwaterdicht, wat erg prettig is als je er dag in dag uit buiten mee rondloopt. De autofocus is, afhankelijk van je body, erg snel en nauwkeurig. Met de 7R III, met fasedetectie op de sensor, zagen we bijna geen missers in de continu-autofocus. De beeldstabilisatie werkt uitstekend en levert je ruim vier stops voordeel op. Er handig is de deels programmeerbare knop aan de zijkant waarmee je bijvoorbeeld de scherpstelling kunt vastzetten of kunt overschakelen naar oog-autofocus. Een erg handige feature!

Kwaliteit

Het grote voordeel van de recente Sony body's is dat de lenscorrectie van het objectief meegebakken zit in de raw-file of jpg. Als je de bestanden in Lightroom opent, zijn de vignettering en vertekening zo goed als verdwenen. Alleen als je heel kritisch werk moet afleveren, zul je handmatig de instellingen moeten tweaken.

Pas als je de lenscorrectie moedwillig uitschakelt, zie je hoe het objectief zonder correctie presteert. In de 24 mm-stand is er een stevige tonvormige vervorming en wat lichtafval bij volle opening. Die problemen lost de processor overigens erg goed op. In de andere zoomstanden van het objectief is er ook zonder correcties eigenlijk nauwelijks vertekening te zien.

De scherpte is in het centrum over het hele bereik goed tot voortreffelijk. De randen blijven helaas wel achter, zowel bij open diafragma als gediafragmeerd.
Chromatische aberratie is ook bij heel hoge contrasten nauwelijks aanwezig. De onscherpte op de achtergrond is zacht en rond, een erg plezierige bokeh. Al is die, omdat het objectief niet heel lichtsterk is, minder prominent aanwezig. Onder de streep een mooi gebouwd en lichte telezoom.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25437-review-sony-fe-24-105-mm-f4-g-oss.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Alle tips die je nodig hebt voor het bewerken van foto's - Een overzicht]]> Thu, 03 May 2018 09:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Photoshop

Om Photoshop onder de knie te krijgen moet je eerst de tools en functies leren kennen. Daarna kun je pas echt aan de slag gaan in Photoshop. Hieronder staan alle artikelen met tips die we hebben om meer te leren in Photoshop. (Dit betekent dat er ook artikelen over oude versies van Photoshop tussen zitten.)

Tools en functies
Leer werken met de nieuwe snelle selectietool! | Photoshop Quick Tip
Photoshop - Hoe gebruik je de Content Aware Fill?
Curven in Photoshop
Het Penseel in Photoshop uitgelegd
Gezichten bewerken met de gezicht tool | Photoshop Quick Tip
Briljante sneltoetsen die veel tijd opleveren | Photoshop Quick Tip

3x Selecteren in Photoshop
Werken met laagmaskers in Photoshop
Photoshop: Contrast toevoegen
Photoshop: werken in 8-bit of 16-bit?
Werken met green screen en Photoshop
Hoe gebruik je content aware crop? | Photoshop Quick Tip
Photoshop geheimen: Actions

Foto corrigeren
Fotodokter: Overbelichting corrigeren in Photoshop
Eenvoudig verwijderen van Moiré in Photoshop
Photoshop: Verander de houding met Puppet Warp
Lenscorrectie in Photoshop Elements
Photoshop: Achtergrond weg
Lucht vervangen: met Lightroom en Photoshop
Photoshop: Lucht aanpassen

Ongewenste elementen verwijderen - Photoshop Quick Tip
Photoshop Quick tip: haarkleur aanpassen
Photoshop: Storend object verwijderen
Op de grens van Photoshop en fotografie

Fotomontage
Fotomontage in Photoshop
Fotomontage raketrugzak in Photoshop uitgelegd
Fotomontage van oud speelgoed in Photoshop

Portretbewerking
Intense portretten met het Dodge and Burn effect in Photoshop
Photoshop portretbewerking
Zachte huid in Photoshop
Photoshop: zachte huid met Frequency Separation
Fake een dure portretlens | Photoshop Quick Tip
Huid retoucheren | Photoshop Quick Tip

Effecten
7x zwart-wit nabewerking in Photoshop
Photoshop: Sepia-effect
Maak van je foto een collodium in Photoshop
Surrealistische HDR in Photoshop CC en Photomatix Pro

Filter belichtingseffecten in Photoshop
Van dag naar nacht in Photoshop
Photoshop: Laat de zon in je foto's schijnen
Photoshop: Voeg een waterreflectie toe aan je foto
Photoshop: Bewegende wolken
Photoshop: Gefilterde zonnestralen
Dubbele belichting nabootsen | Photoshop Quick Tip
Selectief Zwart-wit | Photoshop QuickTip

Double Exposure in Photoshop
Vlammenfilter in Photoshop CC
Geef je model bodypaint zonder verf in Photoshop
Quickstart: Cartoon in Photoshop
Photoshop: High key functie
Photoshop: Gezicht in je fruit
Voeg sneeuw toe aan je kerstkaart met Photoshop!

Extra's toevoegen
Quickstart: Een stukje erbij knippen met Photoshop CC
Quickstart: Je foto in mist hullen in Photoshop
Quickstart: Lensflare maken in Photoshop
Photoshop: Een nieuw decor
Quickstart: Schaduw maken in Photoshop CS6

Creëren
Maak een omgekruld fotohoekje in Photoshop
Maak een moodboard in Photoshop
Photoshop: Digitale handtekening

Photoshop Elements

Ook speciaal voor Photoshop Elements hebben wij een aantal tips om beter te leren werken met het programma:

Raw afbeeldingen verwerken in Photoshop Elements

Photoshop Elements: rechtzetten, bijsnijden en schalen
5x Aanpassingslagen in Photoshop Elements
4x Sepia-effect in Photoshop Elements
Laat je metaal blinken met Photoshop Elements
Maak de huid gladder met Photoshop Elements

Een blauwe lucht met Photoshop Elements
Kleurzweem verwijderen in Photoshop Elements

Hoe maak je een daguerreotypie in Photoshop Elements?
Belichtingstrapje: van Lightroom naar Elements en terug

Lightroom

Als je weet hoe je in Lightroom kunt werken, kun je alles uit je foto's halen! Hier vind je alle tips die je nodig hebt om Lightroom te leren kennen en kun je nieuwe mogelijkheden ontdekken:

Kennismaken met Lightroom
Lightroom drieluik: module Ontwikkelen deel 1
Lightroom drieluik: module Ontwikkelen deel 2
Lightroom drieluik: module Ontwikkelen deel 3

Ultieme Cursus Lightroom Classic CC - Deel 1
Ultieme Cursus Lightroom Classic CC - Deel 2

Aan de slag met Adobe Lightroom: Hoe begin je?

Foto's selecteren met Adobe Bridge en Lightroom
Importeren in Lightroom
Basiscursus Lightroom CC - Foto's importeren en organiseren
Basiscursus Lightroom CC - Foto's doorsturen naar Photoshop en terug
Basiscursus Lightroom CC - Opslag & Foto's bewerken in de webbrowser

Het aanpassingspenseel in Lightroom
Voorinstellingen gebruiken in Lightroom

Werken met gegradueerde filters | Lightroom Quick Tip
Het verschil tussen verzadiging en levendigheid | Lightroom Quick Tip
Lightroom Quick Tip - Gebruik het masker om je foto slim te verscherpen
De basis van belichting corrigeren | Lightroom Quick Tip
Zelf exact de juiste witbalans bepalen | Lightroom Quick Tip
Lightroom Quick Tip - Een sterke zwart-wit-omzetting maken

Foto verbeteren
Chromatische aberratie verwijderen | Lightroom Quick Tip
Nevel of mist verwijderen uit je foto | Lightroom Quick Tip
RUIS VERWIJDEREN uit je foto's | Lightroom Quick Tip

Onderwerp benadrukken
Lightroom Quick Tip - Versterk de herfstkleuren in een foto
De kleuren van je zonsopkomst laten knallen | Lightroom Quick Tip
Zo creëer je een spectaculaire lucht | Lightroom edit sessie
Het blauwe uur benadrukken | Lightroom edit sessie

Workflow verbeteren
Tips voor Lightroom om je workflow te versoepelen
Workflow in Adobe Lightroom
Werk efficiënter in Adobe Lightroom
5 snelle tips voor Adobe Lightroom!
Tips voor Lightroom - Veel sneller in een paar stappen

Categorieën
Een krachtig klassiek portret bewerken | Lightroom edit sessie
Een cinematische Hollywood-look geven aan je portret | Lightroom Quick Tip
Zo bewerk je je mooiste macrofoto | Lightroom edit sessie
Transformatie van een Skyline | Lightroom edit sessie
Fotodokter: de nabewerking van een boslandschap

Overig
Fotobewerken als een PRO met de Loupedeck voor Lightroom

Verbeter je zomerfoto's met Lightroom Mobile

Quickstart: Swipen naar zwart-wit in Lightroom Mobile

Foto's afdrukken via Lightroom

Export optimaliseren voor Instagram | Lightroom Quick Tip

Lightroom Presets
Download nu de nieuwe Zoom.nl Winter Presets voor Lightroom
Download nu de nieuwe Zoom.nl Herfst Presets voor Lightroom
Download nu de nieuwe Zoom.nl Vintage Presets voor Lightroom
Download de Zoom.nl Zwart-wit Presets voor Lightroom
Download de Zoom.nl Portret Presets voor Lightroom
Download de Zoom.nl Landschap Presets voor Lightroom
(Gratis) Presets voor Lightroom downloaden

Andere fotobewerkingsprogramma's

Zoek je een alternatief voor Photoshop of Lightroom? Deze hebben wij hier voor je op een rijtje gezet:

Affinity Photo nu ook voor Windows als alternatief voor Adobe Photoshop
Corel Paint Shop Pro - een betaalbaar alternatief voor Lightroom en Photoshop?
5 gratis online alternatieven voor Photoshop
De beste alternatieven voor Lightroom - Capture One, MacPhun en meer!
Update bewerkingsapp Snapseed - Software
Handige gratis apps en software om foto's te bewerken!
Landscape Pro - een andere kijk op foto bewerken
Macphun Luminar: nieuwe fotobewerker voor MacOS
iPad-fotobewerker Photoristic HD - Mobiel finetunen
Creatieve en stilistische bewerkingen met Topaz Simplify
Quickstart: Beeldbewerken met Snapseed
Wat is Adobe Camera RAW? | Photoshop Quick Tip

Video

Wil je snel wat tips over Lightroom? Hier vind je de video's:
Meer fotografie tips

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25428-alle-tips-die-je-nodig-hebt-voor-het-bewerken-van-foto-s---een-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Casio stopt met compactcamera's]]> Wed, 02 May 2018 17:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Pionier van de digicompact

Casio was een van de pioniers op het gebied van digitale compacten en bouwde onder andere de prachtige compacte Exilim-modellen en de extreem snelle EX-F1 met 60 bps. De eerste digitale camera met ingebouwd LCD-scherm staat ook op naam van Casio: de QV-10 uit 1995. Momenteel staan er op de website alleen nog GZ Eye actioncams die een grote gelijkenis vertonen met de bekende Casio/sporthorloges, en gadget / lifestyle camera´s. De laatste compactcamera op de internationale website is de EX-100.

www.casio-intl.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25435-casio-stopt-met-compactcamera-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Meyer Optik APO Makro Plasmat - Oud glas herontdekken]]> Wed, 02 May 2018 17:44:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe 105mm f/2.07 is opgebouwd uit zes elementen in vier groepen, weegt 350 gram en heeft een metalen behuizing in de kleur zwart of chroom. Een diafragma met 15 bladen belooft een roomzachte bokeh en de minimale instelafstand is 1,1 meter. Meyer Optik meldt een prachtige cinematografische kleurweergave en een ongeëvenaarde plasticiteit in de aankondiging op Kickstarter.

Macro als extraatje

De nieuwe versie van deze oude Makro Plasmat zal met een macro-voorzetlens geleverd worden. De oorspronkelijke "Makro-Plasmat 105" heette destijds zo omdat hij voor 35mm kleinbeeld bedoeld was en niet omdat je er zo lekker dichtbij mee kon komen. De nieuwe variant zal met de macro-voorzetlens geschikt zijn voor scherpstellen vanaf 30cm en levert serieuze close-up. Geschikt voor portret- én echt dichtbijwerk dus.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de APO Makro Plasmat 105mm f/2.7 bestellen via Kickstarter of via de website van Meyer Optik zelf. Het objectief kost $ 2.999,00 en zal vanaf mei leverbaar zijn in Fuji G-, Hasselblad X1D-, Canon EF-, Fuji X-, Leica M-, Nikon F- en Sony E-vattingen. Over M-42 en Pentax K wordt nog nagedacht.


www.meyer-optik-goerlitz.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25434-meyer-optik-apo-makro-plasmat---oud-glas-herontdekken.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180522090332/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0