Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Tue, 30 May 2017 07:24:22 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Mysterieuze blauwe gloed in de Noordzee]]> Sun, 28 May 2017 20:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoomers leggen het fenomeen vast

De algen geven door een chemische reactie extra blauw licht af wanneer deze in beweging worden gebracht.

Verschillende zoomers, waaronder Stefano Janssen en Maurice Hoogeboom waren tot diep in de nacht aanwezig om het fotogenieke tafereel vast te leggen!

stefanojanssen

stefanojanssen

mauricehoogeboom


Zeevonk is in kleine concentraties niet gevaarlijk voor mensen. Hoe lang de chemische reactie aan onze kust nog zal plaatsvinden, is nog niet bekend. Ga jij het verschijnsel ook vastleggen? Deel je foto's dan op Zoom.nl met de tag 'Zeevonk'.

De mooiste foto's maak je in dit geval met lichtsterke objectieven, want bij nachtfotografie treedt er anders al snel ruis op! Daarnaast kan je ook beter wat langere sluitertijden gebruiken en fotograferen vanaf een statief. In dat geval zie je goed de beweging van de algen in de zee én komt de gloed nog mooier naar voren.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24702-mysterieuze-blauwe-gloed-in-de-noordzee.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe maak je een silhouetfoto? ]]> Sun, 28 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Silhouetten ontstaan natuurlijk bij tegenlicht en daar leer je alles over in deze beginnerscursus!

Kies een geschikt tijdstip

Silhouetten bij daglicht fotografeer je het beste als de zon laag staat. Dat is dus ofwel aan het begin van de dag, of aan het einde bij zonsondergang. Het licht is op dat moment bovendien sowieso erg mooi om te fotograferen, omdat de kleuren in het gouden uurtje erg warm zijn. Staat de zon al iets hoger, maar ben je toch op zoek naar silhouetvorming? Probeer dan een lager standpunt in te nemen, zodat de zon achter je onderwerp komt te staan.

foto6d

Schakel alle automatische functies uit

Silhoutvorming is voor de camera erg ingewikkeld om goed uit te voeren. In sommige gevallen krijg je automatisch een veel langere sluitertijd, om de onderbelichte delen alsnog uit te lichten. In andere gevallen klapt de camera de interne flitser uit om zelf het onderwerp bij te lichten. Door op manual te fotograferen kan je zelf veel meer invloed uitoefenen op je silhouetvorming.


liannesnoek

Instellingen voor een mooie silhoutvorming

Qua scherpstelling kan je eenvoudig scherpstellen op je hoofdonderwerp. Omdat er grote contrastverschillen zijn, zal je moeten focussen op de overgang tussen onderwerp en achtergrond. Door een korte sluitertijd en klein diafragma te gebruiken, kan je eenvoudig je foto onderbelichten, zodat er minder details zichtbaar zijn binnen het silhouet. Kies ook voor een lage iso-waarde, omdat ruis in de zwarte delen al snel zal opvallen.

pauley

Nabewerking

In je nabewerking is het heel eenvoudig om je silhouet extra te versterken. Door schaduwen en hooglichten extra aan te zetten en het contrast te verhogen, zal je zien dat je silhouet al snel wat meer pit heeft. Je kan natuurlijk ook met penselen aan de slag gaan om heel gericht bepaalde delen uit je foto wat meer of minder te belichten, maar dat vraagt natuurlijk wel om iets meer tijd!

Wil je een extreem silhouet-effect? Probeer dan eens deze creatieve bewerking in Photoshop Elements!

Silhouetten in de studio

Silhouetten hoef je natuurlijk niet alleen met daglicht te maken, je creëert ze veel eenvoudiger zelf in je eigen fotostudio! Ook hier draait het natuurlijk om tegenlicht. Zorg ervoor dat het grootste gedeelte van het licht dus van de achterkant van je onderwerp vandaan komt. Kies het liefst ook voor gericht licht en vermijd in dit geval de softbox. Zo krijg je de meest strakke schaduw en het meeste contrast in je silhouet.

rob-vrijburg

Doe inspiratie op!

Eerder maakten we deze collectie tegenlicht, met daarin prachtige silhouetfoto's, gemaakt door onze eigen Zoomers! Bekijk ze allemaal hier!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24701-hoe-maak-je-een-silhouetfoto.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 Plekken die je moet hebben gefotografeerd in Nederland]]> Sun, 28 May 2017 09:49:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Reitdiephaven, Groningen
In ongeveer 20 minuten met de bus vanaf het centrum in Groningen ben je bij de jachthaven. De kleurrijke woningen aan het water zijn een trekplek voor veel fotograferen en leveren prachtige kleurrijke beelden op.

Melvin-Jonker


Kinderdijk, Zuid Holland
De 19 molens die dit gebied telt hebben al internationale allure opgebouwd. Ze leveren typisch Hollandse beelden op met de technologie van waterbeheer uit de middeleeuwen.

Bjornphoto

Kop van Zuid, Rotterdam
De verlichte gebouwen aan het water vormen s'avond een prachtige skyline van Rotterdam om te fotograferen. Ook de Kop van Zuid is een trekpleister voor veel fotograferen en ook op Zoom.nl zie je veel foto's voorbijkomen.

Mijnstyle


Oisterwijkse Vennen, Noord-Brabant
Ben je toch wat meer van de landschappen en natuur? Dan zijn de Oisterwijkse Vennen in Brabant een must! Ook zijn hier bijzondere vogels en planten te vinden, voor dier- of macrofotografen!

Ronne


Hoge Veluwe, Gelderland
'De groene schatkamer' van Nederland, wordt het natuurgebied in Gelderland ook wel genoemd. Met een omvang van 5.400 hectare valt er altijd wel wat te fotograferen.

JustinSinner

Wat zijn volgens jullie nog meer bekende plekken in Nederland waar je als fotograaf heen moet? Laat het ons weten in een reactie!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24699-5-plekken-die-je-moet-hebben-gefotografeerd-in-nederland.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe fotografeer je uitzichten tijdens je vakantie?]]> Sat, 27 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je inspiratie opdoen? Bekijk dan deze prachtige winnende foto's van de fotowedstrijd uitzichten!

De juiste compositie

Een indrukwekkend uitzicht komt nog meer tot zijn recht als je goed nadenkt over een duidelijke compositie. De meeste uitzichten kan je indelen in drie lagen: de voorgrond, het onderwerp en de lucht. De verhouding daartussen bepaalt waar je de nadruk op wilt leggen. De regel van derden en de gulden snede worden hiervoor vaak gebruikt. Bij de regel van derden verdeel je de drie lagen in gelijke delen, waarbij de voorgrond en de lucht de aandacht aan het onderwerp geven. De gulden snede is meer geschikt wanneer je echt veel nadruk op een interessante (wolken)lucht wilt leggen.

kalaman

Panorama

De meeste camera's en ook je smartphone beschikken over een panorama-functie. Met deze functie leg je het uitgestrekte uitzicht vast, waarbij je afwijkt van het standaard fotoformaat. Je krijgt een meer abstracte beeldverhouding, zoals 1x3. Door je camera stil te houden en horizontaal (verticaal is ook mogelijk maar voor uitzichten minder geschikt) te bewegen, worden er meerdere foto's achter elkaar gemaakt en direct in de camera 'aan elkaar geplakt'. Natuurlijk kan je dit ook zelf doen in je nabewerking. Houd er wel rekening mee dat je in dat geval vanaf een statief moet fotograferen.

martin-hol01

Een onderwerp op de voorgrond

Als je meer diepte in je uitzicht wilt krijgen, dan kan je het beste werken met een onderwerp in je voorgrond. Je kan voor een subtiel onderwerp kiezen, zoals een paaltje, grote steen of een struikje, maar je kan ook juist een onderwerp kiezen dat alle aandacht opeist, waarbij de achtergrond slechts een mooi decor vormt. Door met verschillende lagen te werken wordt je beeld een stuk minder 'plat'. Ook invoerende lijnen, zoals een weg of een riviertje dat wegloopt in de verte, geven net wat meer dat 3d-gevoel aan je uitzicht.

petertjehhhh

Probeer wat beweging in beeld te krijgen

Wanneer je uitzicht hebt op een prachtig landschap, dan bestaat je foto vaak uit een redelijke statische massa. Een stedelijk landschap bruist al meer, maar door een totaalbeeld weer te geven, vallen alle kleine bewegingen vaak weg in het geheel. Hoe krijg je dan toch meer beweging in je foto? Je kan overwegen om te werken met ND-filters en langere sluitertijden. Je ziet dan de beweging in je lucht en eventueel ook in het water. Je kan ook de aandacht leggen op een onderwerp dat in je foto beweegt, zoals een langs-vliegende vogel of het waaien van de bomen.

edwin64

Ga niet voor de toeristische uitzichten

Voorkom dat je thuiskomt met die standaard ansichtkaartfoto en vermijd de clichéplekjes. Dat doe je het beste door af en toe van de gebaande paadjes te gaan en nieuwe standpunten en creatieve composities uit te proberen.

Wil je tóch dat toeristische plekje fotograferen? Probeer het dan vast te leggen in unieke weersomstandigheden. Weinig toeristen fotograferen namelijk tijdens een flinke hagelbui of midden in de nacht als de sterren aan de hemel staan!

sven483

Het fotograferen van uitzichten heeft natuurlijk veel weg van het fotograferen van landschappen. Alles daarover lees je in deze basiscursus!

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24700-hoe-fotografeer-je-uitzichten-tijdens-je-vakantie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[7 Snelle tips om ruis te voorkomen!]]> Sat, 27 May 2017 09:37:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Als je die hebt, fotografeer dan met een camera met een grote sensor.

2. Heb je toch een kleine sensor? Gebruik dan geen Auto-ISO op je camera, maar stel de ISO zelf in (maar niet te hoog)!

3. Fotografeer met lichtsterke objectieven die ook bij minder goed licht zeer goede prestaties leveren.

4. Gebruik een flitser voor extra licht of een statief voor minder beweging in je camera.

5. Zet de beeldstabilisatie van je camera aan.

6. Fotografeer in raw-formaat om veel informatie te verzamelen en goed te kunnen nabewerken.

7. Zet de ruisreductie-functie op je camera aan. Let hierbij wel op; dit kan alleen als je in jpg-formaat schiet!


Benieuwd hoe die ruis ontstaat? Lees dan dit artikel waarin het in detail wordt uitgelegd!

TIP: Wil je achteraf de foto nog bewerken, besef dan dat bij het bewerken vooral ruis ontstaat bij het lichter maken van een foto en niet bij het donkerder maken. Maak je foto dan dus wat ruimer belicht, maar niet overbelicht en hou hierbij je histogram in de gaten. 

Ruis kan ook iets zijn waar je juist voor kan gaan in je foto's;

Fotostad

Triple-t

ReflectionsFromWithin

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24698-7-snelle-tips-om-ruis-te-voorkomen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zes redenen waarom je altijd met een andere fotograaf op pad moet gaan]]> Fri, 26 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Samen op pad gaan is de perfecte manier om te netwerken! Meer daarover lees je in deze blog van Richard Terborg!

Een extra paar ogen

De beste reden om met een andere fotograaf op pad te gaan, is de extra fotografische blik die met je meekijkt. Een andere fotograaf ziet wellicht dingen die jij over het hoofd ziet! Niet alleen kan een andere fotograaf helpen zoeken naar mooie plekken en unieke foto-onderwerpen, hij/zij kan ook meedenken hoe je deze het beste kan fotograferen. Het zorgt letterlijk voor een frisse blik op je onderwerpkeuze.

markorijnsburger

Een extra paar handen

Een extra paar handen is ook altijd welkom als je op pad bent. Wellicht kan er gebruik gemaakt worden van een reflectiescherm, waardoor je lelijke schaduwen kan voorkomen? Of misschien wil je een draadloze flitser gebruiken om vanuit een andere hoek de setting bij te lichten? Misschien moet er een tak uit beeld gehouden worden, of wil je even snel wat bladeren verzamelen om je foto aan te kleden? Een andere fotograaf die begrijpt waar jij mee bezig bent, kan altijd bijspringen bij het maken van je foto's.

Een menselijk element toevoegen

Zeker wanneer je onderwerpen fotografeert, waarbij het heel lastig is om ze vast te leggen in een tweedimensionaal beeld, kan het helpen om een menselijk element toe te voegen. Een indrukwekkend landschap lijkt bijvoorbeeld veel grootser, wanneer je er een persoon in opneemt. Door een persoon in je voorgrond te fotograferen, kan je ook extra diepte creëren in je beeld. Overleg de mogelijkheden met je mede-fotograaf. Soms maakt een menselijk element je beeld simpelweg een stuk interessanter, maar op andere momenten kan het ook afleidend werken.

liekeanna

Experimenteren met andere apparatuur

Twijfel je al heel lang over de aanschaf van een macrolens? Fotografeer je al jaren met Canon maar overweeg je nu een Sony-camera aan te schaffen? Heb je nog nooit met een reportageflitser gewerkt? Als je met een andere fotograaf op pad gaat, dan is dat een uitstekende gelegenheid om eens met andere apparatuur te werken. Zo kan je uitproberen of een nieuwe aankoop voor jou wel een geschikte keus is én het zet je ook goed aan het denken over apparatuur-keuzes die je in het verleden al gemaakt hebt.

wijnandfotografie

Het is super gezellig

Het is ontzettend leuk en nuttig om met gelijkgestemden op pad te gaan en te praten over alles wat je hebt meegemaakt op het gebied van fotografie. Je kan sparren over twijfels die je hebt over een bepaalde aanpak, de aanschaf van nieuwe apparatuur of ervaringen met bepaalde winkels en bedrijven. Het is een goede manier om te netwerken, je krijgt een overdosis aan inspiratie en vergroot de kans op hele interessante samenwerkingen voor de toekomst!

Het is enorm leerzaam

Samenwerken met een andere fotograaf is natuurlijk enorm leerzaam. Door samen op pad te gaan, kan je enorm veel opsteken van elkaars verschillende aanpak. Je zet elkaar aan het denken over alternatieve instellingen, composities en benaderingen. Het is ook een goede situatie om oprechte kritiek te ontvangen van een collega. Wees niet bang om met dezelfde foto's thuis te komen, want iedere fotograaf heeft een eigen unieke stijl en visie. Fotografeer maar eens hetzelfde onderwerp en je zult zien hoe verschillend de foto's zullen zijn.

Kijk maar eens naar de verschillen in deze foto's. Hetzelfde model werd door verschillende fotografen gefotografeerd op de Zoom.nl Bootcamp

francisvanrooij

anneliekev

Ok je beseft inmiddels dat je dus écht met een andere fotograaf op pad moet, maar welke locaties zijn er nu geschikt om te bezoeken? Hier vind je een overzicht van de mooiste fotolocaties van Nederland!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24697-zes-redenen-waarom-je-altijd-met-een-andere-fotograaf-op-pad-moet-gaan.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor het fotograferen uit een vliegtuig ]]> Fri, 26 May 2017 08:23:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zorg ervoor dat je een plekje bij het raam bemachtigt

Je kunt tegenwoordig vaak via internet van tevoren inchecken voor je vlucht. Hierbij krijg je ook vaak de mogelijkheid om te kiezen voor een bepaalde plek in het vliegtuig, dus zorg ervoor dat je een plekje bij het raam reserveert. Houd er ook rekening mee of je met het fotograferen de vleugel of andere delen van het vliegtuig in je foto's wilt hebben of niet. Wil je dit namelijk wel, zorg er dan voor dat je net achter of net voor het midden van het vliegtuig zit.

Victoir

Fotografeer zo dicht mogelijk tegen het raampje aan

Houd je camera bij je op de stoel en fotografeer uit het raampje. Plaats je camera zo dicht mogelijk op het raam, zodat je minder reflecties krijgt in je foto's. Let er op dat de ramen in een vliegtuig in de hoeken vervormen. Zorg er dus voor dat je je camera in het midden van het raampje plaatst. Het kan zijn dat er ijsvorming op de ramen plaatsvindt door de hoogte van het vliegtuig. Dit voorkom je ook het meest door je camera zo dicht mogelijk op het raam te zetten, maar je kunt dit natuurlijk ook juist gebruiken in je foto's.

ReneTeusink

Varieer met compositie
Zoals eerder gezegd, je kunt delen van het vliegtuig gebruiken in je foto's. Varieer hiermee en gebruik de omgeving en de wolken ook in je composities! Ga ook na of je bijvoorbeeld langs een bepaald gebergte vliegt en kijk of je deze kunt vastleggen.

PhotographerXx8

Fotografeer niet alleen de vlucht, maar ook het stijgen en de daling
Ook wanneer het vliegtuig nog op de grond staat, kun je al beginnen met fotograferen. Gebruik de landingsbaan, andere vliegtuigen of de werknemers die alle koffers heen en weer taxiën. Ben je nog redelijk laag bij de grond met het vliegtuig? Gebruik dan een kortere sluitertijd dan wanneer je hoog in de lucht vliegt. Alles gaat wat sneller aan je voorbij, dus moet je deze ook met een kortere sluitertijd bevriezen.

Afketine

Fotografeer in raw-formaat
Vaak krijgen foto's hoog in de lucht een bepaalde waas over zich heen, dit komt vaak door het aanwezige zonlicht. Dit kun je in je nabewerking oplossen door het contrast te verhogen of de Dehaze-functie in Lightroom (CC) te gebruiken. Ook kunnen foto's op grote hoogte een blauwe kleurzweem hebben en deze corrigeer je door je witbalans aan te passen. Door het fotograferen in raw-formaat kun je al deze bewerkingen makkelijk toepassen en behoud je een foto van goede kwaliteit.

Veerlemin

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24696-tips-voor-het-fotograferen-uit-een-vliegtuig.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Je bent professioneel fotograaf als je deze klanten hebt overwonnen]]> Thu, 25 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil jij professioneel fotograaf worden? We geven je zes tips!

De 'ik-wil-geweldige-foto's-maar-heb-nauwelijks-budget'-klant

Een potentiële opdrachtgever heeft je benaderd om te praten over een mogelijke samenwerking. Onder het genot van een kopje koffie hebben jullie je portfolio doorgenomen, vastgesteld wat er van je verwacht wordt en een planning gemaakt voor de opdracht. Jij bent enthousiast over de klus en de opdrachtgever is enthousiast over jou, je stijl en werkwijze. Alles is koek en ei. Dan komt de vraag die je wist dat zou komen. "Hoeveel kost het om jou hiervoor in te huren?" Met dit bijltje heb je al vaker gehakt, dus als een echte professional beargumenteer je netjes je projectprijs, waarin je apparatuurkosten, je verzekeringen, alle reiskosten, je pensioen, de nabewerkingstijd en je daadwerkelijke salaris verwerkt zitten. Hij zal wel begrijpen dat je niet voor een appel en een ei, drie weken lang, door heel het land, zijn bedrijfslocaties kan fotograferen. Toch?

Het tegendeel blijkt waar... "Sorry dat ik het zeg, maar dat vind ik wel heel veel geld. Zoveel werk is het toch niet? Zelf zat ik te denken aan maximaal 1/5e van wat je nu vraagt. Mijn bedrijf is ontzettend groot, ik weet zeker dat deze klus je veel exposure zal opleveren! Wil je dat niet? Oh.. Dan denk ik dat ik maar iemand anders ga benaderen. Mijn neefje heeft namelijk ook een hele goede camera. Je weet wel, zo een waar je losse lenzen op kan zetten en dan kan je er heel ver mee inzoomen. Hij fotografeerde laatst bloemetjes in de achtertuin en die foto's waren ook heel erg mooi. Bedankt voor je tijd."

Opdrachtgevers zoals deze komt iedere fotograaf wel een keer tegen in zijn/haar carrière. In sommige gevallen zijn ze alsnog redelijk goed te overtuigen. Hopelijk zien ze in dat jouw beelden totaal niet te vergelijken zijn met de kiekjes van het neefje. Gebeurt dat niet direct? Dan zijn er twee mogelijke scenario's. Ofwel de opdrachtgever komt op een later tijdstip met hangende pootjes bij je terug, of je ziet een paar weken later een aantal zeer teleurstellende bedrijfsfoto's voorbijkomen op je Facebooktijdlijn.

antheadh92

De 'ik-betaal-dus-ik-bepaal'-klant

Een klant klopt bij je aan voor een fotoshoot. Over enkele weken zal ze bevallen en ze wil graag dat jij foto's gaat maken van haar newborn. Ze heeft je website bekeken en is erg onder de indruk van je portfolio. Jouw rustige, minimalistische stijl met zachte pasteltinten is precies wat ze zoekt. Met je tarieven gaat ze direct akkoord. Samen bepalen jullie een goede aanpak en plannen een datum voor na de bevalling.

Als je enkele weken later bij haar thuis binnenstapt zie je een trotse moeder met haar pasgeboren kind. Ze heeft nog eens goed nagedacht over het soort foto's dat ze graag wil hebben en heeft een paar 'kleine' aanpassingen op de eerder besproken aanpak. "Heb je toevallig ook een neon-geel achtergronddoek bij je? Ik wil echt knallende foto's namelijk!" Daarnaast heeft ze een enorme hoeveelheid aan felgekleurde accessoires gekocht, wil ze het kind het liefst ook nog gefotografeerd hebben in een teddybeer-pakje én het zou ook heel fijn zijn als je uiteindelijk de baby skydivend tussen de wolken kan Photoshoppen.

Je slaakt een diepe zucht. Dit is absoluut niet wat je hebt afgesproken en het past ook zeker niet bij jouw stijl. Wat doe je? Herinner de klant aan de reden waarom ze in eerste instantie bij jou heeft aangeklopt voor deze klus. Geef aan welke aanpassingen je wel en niet kan/wil doorvoeren. De klant is niet altijd koning. Jij staat voor een bepaalde stijl en kwaliteit.

ilsevst

Klantje nooitgenoeg

Je bent ruim op tijd onderweg naar een bruiloft waar je als fotograaf gaat werken. Als je in de auto zit gaat opeens de telefoon. Het is de weddingplanner. "Ik weet dat we 09:00uur hebben afgesproken, maar red je het wellicht om er eerder te zijn, zodat je ook de voorbereidingen van de bruidsmeisjes, de pastoor en de rest van de familie kan fotograferen?"

Gedurende de dag word je meerdere keren aan je jasje getrokken om op allerlei verschillende plekken foto's te maken. Je hebt nog nauwelijks tijd om tussendoor van accu te wisselen, of er wordt door de weddingplanner alweer gevraagd of er extra portretfoto's gemaakt kunnen worden van álle verschillende gezinnen die aanwezig zijn. Je geeft duidelijk aan dat dit niet de afspraak was, maar zegt uiteindelijk toch toe omdat het bruidspaar het zo graag wilt. Terwijl je daar mee bezig bent komt ze niet veel later alweer aangesneld. "Ben je nog steeds met die portretfoto's bezig? Er wordt ondertussen al gedanst op de dansvloer!".

Na de bruiloft spendeer je uren aan je nabewerking en het creëren van een mooie en diverse selectie van de foto's. Na het aanleveren gaat al snel de telefoon. "Je had toch ook een foto gemaakt van oom Frits en tante Jet? Had je niet toevallig ook een detailfoto van de aankleding van de stoeltjes? Zou je de volgende lijst met foto's ook in zwart-wit kunnen bewerken? Ik stuur je ook nog een aantal mailadressen mee, die personen willen graag alle foto's hebben waar ze zelf opstaan. Ik ben niet lastig nu toch? Ik bedoel, je hebt de foto's toch al gemaakt, dan kan je ze net zo goed even snel doorsturen. "

Er zijn vaak klanten die onderschatten hoeveel werk je als fotograaf tijdens en vooral achteraf steekt in je fotoselecties en nabewerking. Maak hier dan ook op voorhand heel duidelijke afspraken over. Bespreek alle mogelijkheden vooraf en bepaal hoeveel foto's de klant uiteindelijk zal ontvangen.


sannevdende

Hoe begin je als professioneel fotograaf? Stel jezelf deze vier marketingvragen.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24695-je-bent-professioneel-fotograaf-als-je-deze-klanten-hebt-overwonnen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 tips die iedere beginnende fotograaf moet weten]]> Wed, 24 May 2017 17:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Leer je camera kennen


Foto: jos1953

Zeker als je voor het eerst een spiegelreflex of systeemcamera hebt gekocht, gaat er een wereld aan opties op je camera voor je open. Ga daarom eerst de belangrijkste functies na, kijk in de quickstart handleiding, maar vooral: ga ermee aan de slag! Het is beter om van je fouten te leren en heel veel uit te proberen, dan alleen maar urenlang een saaie en vaak onnodige handleiding door te spitten.

Wil je een korte uitleg over de belangrijkste instellingen lezen? Kijk dan hier voor onze korte introductie over je instellingen.

Sluitertijd, diafragma en iso


Foto: MvanDijk

Het belangrijkste element van een foto is licht. De drie hoofdinstellingen die dit regelen zijn: diafragma, sluitertijd en iso. Deze noemen we ook wel de 'belichtingsdriehoek'. Het is erg belangrijk om de belichtingsdriehoek goed onder de knie te hebben. Kort door de bocht: Met het diafragma regel je de lensopening, en dus de hoeveel licht die binnenvalt (zo regel je ook scherptediepte). Met de sluitertijd regel je de duur dat de sensor openstaat en licht opvangt (en regel je beweging(on)scherpte), en met de iso-waarde regel je de gevoeligheid van de sensor. (Hoe gevoeliger de sensor, hoe lichter je foto).

Klinkt dit wat overdonderend? Lees hier onze uitgebreide uitleg over de belichtingsdriehoek.

Compositie


Foto: ESidriver

In het begin fotografeer je vaak nog op gevoel, wat in principe prachtige resultaten kan opleveren, maar het is goed om ook wat compositieregels te kennen. De belangrijkste is toch wel de regel van derden, waarbij het beeld in negen denkbeeldige vlakken wordt opgedeeld. Door je onderwerp op een van de snijpunten van de vlakken te plaatsen, trek je op een natuurlijke manier de aandacht van de kijker naar die punten. Maar er zijn natuurlijk ook nog vele andere manieren om een interessante compositie in je foto te krijgen.

Wil je eens wat met compositie proberen? Lees hier over verschillende technieken.

Fotografeer in RAW


Foto: canadian

Een jpg klinkt makkelijker om in te fotograferen, maar realiseer je dat je hiermee een zeer gecomprimeerd bestand uit de camera krijgt, dat nog nauwelijks ruimte voor de nabewerking biedt. In alle nieuwe camera's zit tegenwoordig een RAW-functie, waarmee je je foto's in RAW-formaat kunt maken. In een RAW-bestand slaat de camera veel meer informatie op dan in een jpg-bestand. Zo kun je achteraf de belichting en witbalans bijvoorbeeld nog helemaal naar je hand zetten. Met programma's als Adobe Lightroom, Photoshop Elements of Paint Shop Pro is dit heel makkelijk te bewerken. Het zal je verbazen hoeveel detail er wordt opgeslagen in een RAW-bestand!

Voor meer informatie over RAW fotografie kijk je hier.

Koop een objectief met een vast brandpunt

Foto: Sanderp

Als je net een spiegelreflex hebt gekocht, is de kans groot dat je er ook de kitlens bij hebt gekocht. Nou is dit zeker geen verkeerde keuze; een kitlens geeft veel flexibiliteit voor beginners om leuke foto's te maken, maar het is zeker aan te raden om daarnaast nog een lichtsterk objectief aan te schaffen met een vaste brandpuntafstand. Je leert hiermee namelijk beter te kaderen (je moet in- of uitzoomen door zelf te verplaatsen) en het objectief biedt vaak een geweldige beeldkwaliteit voor relatief weinig geld. Neem bijvoorbeeld de 50mm F1.8, die een prachtige beeldkwaliteit combineert met een scherpe prijs.

Lees hier meer informatie over dit soort lenzen.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24693-5-tips-die-iedere-beginnende-fotograaf-moet-weten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe de quiz en test mee!]]> Wed, 24 May 2017 15:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

En we gaan nog een stap verder: jij maakt ook nog kans op de mogelijkheid om die perfecte camera-set in de praktijk te testen!

Ga de uitdaging aan en ontdek het zelf.

Klik hier om naar de quiz te gaan


LUMIX G

Handig om te weten is dat alle drie de camera's beschikken over 4K-video en 4K-photo. Je kunt dus zelfs films opnemen in 4K-kwaliteit! Wil je als fotograaf onderweg mooie beelden schieten en deze direct delen met iedereen? Dat kan, want iedere camera beschikt over wifi waardoor je direct foto's kunt overzetten naar je smartphone, tablet of je deelt ze zelfs direct op internet. Nieuwsgierig naar de LUMIX G-sets? Wij lichten de camera's en objectieven kort toe.

Panasonic LUMIX GX80 +

12-32 MM F3,5-5,6 + 35-100 MM F4-5,6 + 25MM F1,7


De GX80 is een compacte systeemcamera met een uitstekend presterende body met volwaardige 4K-video. Bij het zoeken op straat naar inspiratie, reageert de LUMIX GX80 net zo snel als jij. De Dual I.S., 5-assige sensorbeeldstabilisatie, helpt je om scherpere en heldere opnames te maken in moeilijke lichtomstandigheden en snel bewegende omgevingen. En de Post Focus-functie geeft je de vrijheid om het focuspunt te kiezen, zelfs na het nemen van de foto. De LUMIX GX80 neemt video's op in 4K-kwaliteit met 30 frames per seconde en het is mogelijk om later de perfecte opname eruit te halen als 8MP stilstaand beeld die geschikt zijn voor een print in A4-formaat!

12-32 MM F3,5-5,6
Een zoombereik beginnend bij een hoek van 12 mm, doorlopend tot 32 mm. Door de compacte bouw en het slanke metalen design zeer mobiel.


35-100 MM F4-5,6
Een telezoom met een veelzijdige brandpuntafstand, maar ook een om overal mee naartoe te nemen vanwege zijn lichte gewicht.


25 MM F 1,7
Met deze lens en met groot diafragma zorg je voor een beperkte scherptediepte en daarmee voor indrukwekkende en creatieve opnamen.

Panasonic LUMIX G80 +

12-60 MM F3,5-5,6 + 45-200 MM F4-5,6 + 100-300 MM F4-5,6


De body van de LUMIX G80 lijkt qua bouw op een reflex met een volledig kantelbaar aanraakscherm, 16 megapixel live mos-sensor en uitstekende OLED EVF. De body is volledig stof- en spatwaterdicht en zorgt ervoor dat je onder alle weersomstandigheden kunt blijven fotograferen. Regen, wind, het maakt niets uit. Een onbedoelde beweging tijdens het fotograferen? Geen probleem, de in-body beeldstabilisatie compenseert dit. De G80 combineert dat met de optische beeldstabilisatie van het objectief, wat 5-stops winst oplevert! Ook erg handig is de focus stacking. In deze modus schiet de camera volautomatisch dichtbij en veraf met verschillende scherpstelpunten.

12-60 MM F3,5-5,6
Een veelzijdige spatwater- en stofbestendige lens met een brandpuntbereik waarmee je alle onderwerpen makkelijk fotografeert.


45-200 MM F4-5,6
Een spatwater- en stofbestendige telelens voorzien van alle gebruiksgemakken, ideaal om indrukwekkende close-ups te maken.


100-300 MM F4-5,6
Ideaal om onderwerpen op een afstand dichtbij te brengen. Deze spatwater- en stofbestendige lens is klein en licht en past perfect in de handpalm.

Panasonic LUMIX GH5 +

12-60 MM F2,8-4 + 8-18 MM F2,8-4 + 35-100 MM F2,8


De GH5 met 6K-photomodus is compact, licht en voorzien van een aantal upgrades waar de EVF er een van is. De camera heeft een heldere, scherpe en volledig kantelbaar 3,2 inch groot touchscreen. Hierop kun je een scherpstelpunt selecteren, menu's instellen, maar ook door foto's scrollen en swipen.

De GH5 legt de lat hoger op gebied van 4K-video. Zo filmt de GH5 4K met tot 60 beelden per seconde en brengt interne 4:2:2 10-bit video-opnames. Ideaal wanneer jij fotografie combineert met videografie.
Goed om te weten is dat de GH5 beschikt over een dubbele SD-kaartslot met hoge snelheid. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat je foto's verliest door een defecte SD kaart middels de back-up functie.

12-60 MM F2,8-4
Deze zoomlens biedt flexibele framing van adembenemende landschappen naar prachtige, middeltelelens-portretten van 60 mm. Deze lens is spatwater-, stof- en vriesbestendig.


8-18 MM F2,8-4
Ontworpen voor extreme weersomstandigheden. De groothoeklens combineert de beeldkwaliteit van LEICA met een goede mobiliteit.


35-100 MM F2,8
De lens biedt de mogelijkheid om de achtergrond langzaam te vervagen. Tevens spatwater- en stofbestendig.

Meer lezen over Panasonic? Check de Panasonic pagina op Zoom.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24694-doe-de-quiz-en-test-mee.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[7 tips voor creatieve foto's - Simpel uit te voeren]]> Wed, 24 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een ander standpunt


Foto m1rphotography

Als we een foto van iets maken, doen we dat vaak vanuit hetzelfde standpunt. Veel mensen maken bijvoorbeeld een portretfoto op ooghoogte, omdat dat nou eenmaal comfortabel is. Dit gebeurt dan ook vaak zonder nadenken.

Maar dat kan natuurlijk ook anders. Een foto is direct een stuk interessanter als er word gekozen voor een niet alledaagse hoek of perspectief. Ga dus eens op de grond liggen of hang juist eens ergens recht boven. Houd de camera eens schuin of probeer eens iets uit de losse pols. Je zult zien dat er direct meer creatievere beelden ontstaan.

Wil je meer lezen over verschillende perspectieven tijdens het fotograferen? Lees ook onze basiscursus 'Hoe kies je het juiste standpunt'.

Gebruik attributen


Foto Jo-z69

Iets anders wat een foto visueel interessant kan maken, is het gebruik van attributen. Hiermee bedoelen we niet per se iets wat een model vast kan houden, maar iets wat je zelf gebruikt bij het maken van de foto. Maak bijvoorbeeld eens een foto door een glas dat op tafel staat, blaas zeepbellen, gebruik een reflecterend oppervlak of blaas wat sigarettenrook over de lens. Kleine elementen zoals deze kunnen vaak voor verrassende en kunstzinnige effecten zorgen.

Stel eens een detail centraal


Foto mimimalb

We kennen allemaal wel het bekende macrofotografie: neem iets kleins zoals een insect, en zoom in tot deze vol in beeld staat. Maar wat als je iets groots nemen en daar op inzoomt? Er kunnen zeer interessante beelden ontstaan als je niet kijkt naar het grote plaatje maar juist focust op details.

Het stiksel van een broek, de bouten die een brug bij elkaar houden of een stapel papieren op je bureau, alles kan interessant zijn als je het op een interessante manier in beeld weet te brengen. Gebruik bij het maken van een landschapsfoto bijvoorbeeld eens geen groothoek-objectief, maar juist een tele om details in de verte groot in beeld weer te geven. Hiermee kun je prachtige strakke composities maken die met een groothoek niet mogelijk zijn.

Speel met je instellingen


Foto fritskooijmans

We weten allemaal hoe we een scherpe en goed uitgelichte foto kunnen maken. Maar het wordt pas echt interessant als je een mooie foto kunt maken zonder de correcte instellingen te gebruiken. Speel daarom eens met de instellingen. Veel van de foto's zullen vooral in het begin wel onbruikbaar zijn, maar door te spelen ontdek je al gauw allerlei nieuwe manieren om iets vast te leggen, en wie weet maak je ineens die ene 'wauw'-foto.

Zet eens iets alledaags op de foto

>
Foto fotofixo

In plaats van te spelen met de instellingen kun je natuurlijk ook spelen met het onderwerp dat je op de foto zet. Neem eens iets heel alledaags, zoals een wasknijper of een plastic bekertje, en probeer deze eens op een mooie manier op de foto te zetten.

Dit klinkt misschien makkelijk, maar het is nog best lastig om een foto van een wasknijper te nemen zonder dat deze te saai is. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld eens met perspectief, licht of kleur te spelen.

Speel eens in de nabewerking


Foto MargoGer

Ben je bang om je foto's te verpesten door met je camera te spelen? Niet getreurd, er is altijd nog de optie van de nabewerking. Veel creatieve foto's beginnen als een nette, alledaagse foto, maar worden door de nabewerking bijzonder. Het leukste is om direct te gaan werken met extremen. Gooi de kleur eens helemaal om, wis delen van de foto of voeg juist extra effecten toe. Het voordeel van deze manier van creatief werken is dat er niks met je originele foto gebeurt zolang je niets opslaat. Houd je dus vooral niet in en ga alle opties van je bewerkingsprogramma eens af.

Maak eens een zelfportret


Foto liekeanna

Als laatste iets wat veel fotografen jammer genoeg nooit doen, namelijk een zelfportret maken. Dit terwijl een zelfportret juist een leuke manier is om meer creatief te leren denken. Het is om te beginnen al heel anders om een foto te maken zonder tegelijkertijd de camera te kunnen bedienen. Dan is er ook nog het ontdekken hoe je ervoor zorgt dat het geen saai portret wordt. Het is in het begin misschien vreemd om jezelf te zien op de foto, maar als je er eenmaal aan gewend bent kom je er achter dat deze manier van fotograferen je vele inzichten op kan leveren.

Meer inspiratie voor creatieve foto's opdoen? Kijk dan eens in de collectie creatieve fotografie

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24692-7-tips-voor-creatieve-foto-s---simpel-uit-te-voeren.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotograferen op het strand? Bescherm je camera!]]> Wed, 24 May 2017 09:37:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zand, stof en water gaan helaas niet samen met digitale camera's en het is dus van belang om je camera hier zo goed mogelijk tegen te beschermen. Het mooie weer is aangebroken en camera's gaan op pad mee naar het strand om foto's te maken. De wind op het strand bevat zand en zout en ook een druppel zeewater is slopend voor je camera en lens.

AdoreD

Weatherproof camera's
Er zijn camera's die weerbestendig zijn, vaak in de duurdere prijsklassen. Dit houdt in dat ze tot op een bepaalde hoogte tegen stof en spatwater kunnen. Zelfs bij deze camera's is dit geen garantie en is het dus nog steeds van belang om extra bescherming te gebruiken. Weerbestendig is namelijk niet hetzelfde als waterdicht.

Ten eerst is een stevige en waterdichte rugzak of tas voor je apparatuur een must-have. Heb je een goede tas, maar is deze niet waterdicht? Gebruik dan een regenhoes voor om je tas heen of stop je camera in een beschermhoes in de tas.

Bennert

Hiernaast zijn er veel verschillende camera en lens-hoezen verkrijgbaar. De maat van deze hoezen is belangrijk bij aanschaf. Denk na over welke lenzen de hoes allemaal moet kunnen. Een telelens heeft een grotere hoes nodig dan een lens met een brandpuntsafstand van 50mm.

Goede lenzen zijn soms duurder dan een body en dus ook zeer belangrijk om te beschermen. Hier zijn lenshoezen voor (lens covers). Deze zijn van een stof gemaakt die waterbestendig is en ze beschermen je lens tegen vuil. Deze hoezen zitten strak om het objectief.

Vincenttollennaar

Gebruik de zonnekap op je lenzen die je er vaak bij krijgt. Zo'n kap dient namelijk, naast de functie om zonnestralen tegen te houden, ook als afdakje voor je lens. Houd je toestel ook wat naar beneden wanneer je niet fotografeert, dat scheelt al enorm met de hoeveelheid vuil en wind dat op het glaswerk van je lens komt.

Met UV-filters of een neutraal filter bescherm je ook het glaswerk van je lens. Je kunt voor al je lenzen een filter kopen, maar let hierbij wel op de verschillende diameters van je lenzen. Het kan dus zijn dat je voor elke lens een andere maat filter moet aanschaffen.
Zo'n neutraal filter is puur bedoeld als bescherming van het glaswerk op je lens. Het oppervlak van het filter is beter bestand tegen krassen en het licht wat erdoorheen komt wordt zo ongefilterd mogelijk doorgelaten.

Ineke

Merk je nou dat er wat zandkorrels of waterdruppels op je lens zijn gekomen bij een dag op het strand? Veeg dit dan absoluut niet schoon met je t-shirt! Dit kan namelijk diepe krassen op je lens veroorzaken. Zorg dat je schoonmaakspulletjes bij je hebt in je cameratas, waardoor je allereerst met een blaasbalg het eerste vuil kunt wegblazen. Zoek een beschutte plek voordat je de lens gaat poetsen, want anders blijf je bezig. Eenmaal thuis van het dagje strand, zorg dan dat je de hele cameratas even leeghaalt zodat het zand wat je meegenomen hebt van het strand uit je tas verdwijnt.

Als laatste tip: ga op het strand niet je accu, objectief of geheugenkaartje verwisselen, want met de wind op het strand komt vrijwel altijd zand mee en deze wil je niet in je camera hebben. Ga dus ook hiervoor naar een beschutte plek en verwissel daar zo nodig je accu of geheugenkaart.

Smoelt

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24691-fotograferen-op-het-strand-bescherm-je-camera.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Kom langs op de Zoom.nl redactie en ontvang een goodiebag!]]> Tue, 23 May 2017 13:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Altijd al benieuwd hoe het er achter de schermen van Zoom.nl aan toe gaat? Dit is je kans! Kom een middagje langs op de redactie van Zoom.nl en praat mee over de inhoud van het blad, de website en meer! Uiteraard zit er een verzorgde lunch bij inbegrepen en ga je met een goed gevulde goodiebag terug naar huis!



Het gesprek zal plaatsvinden op dinsdag 30 mei 2017, te Haarlem, op het kantoor van Zoom.nl!


Kun jij op deze datum en rond het middaguur? Heb jij je mening klaar over het Zoom.nl en fotografie? Meld je dan aan door te mailen naar; elkevanderhoning@hotmail.com.

Let op: Er zijn beperkte plekken beschikbaar!




]]> http://zoom.nl/artikel/community/24689-kom-langs-op-de-zoom-nl-redactie-en-ontvang-een-goodiebag.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 handige accessoires voor fotografen]]> Tue, 23 May 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Zoek je specifiek een goed cadeau voor je vader voor vaderdag? Lees dan deze cadeautips!

Extra opslagcapaciteit

Als je zoveel mooie foto's maakt, dan wil je daar later ook nog van kunnen genieten. Back-ups zijn daarvoor essentieel. Je computer crasht meestal op een moment dat je het niet verwacht en als dat de enige plek is waar je foto's stonden opgeslagen, dan ben je de pineut. Sla al je beelden dus minstens op twee locaties op! Kies voor een externe harde schijf, bewaar je originele geheugenkaartjes of werk met een cloud-dienst. Het kost even wat geld, waar je op dit moment wellicht niet direct voordeel aan hebt, maar over twintig jaar ben je heel blij dat je die leuke foto's van 2017 nog kan terugkijken.

flashpro

Filters

Filters voor je objectieven kan je voor zoveel verschillende zaken gebruiken dat ze vrijwel onmisbaar zijn voor ieder soort fotograaf. Het geeft je verschillende creatieve mogelijkheden die je niet in de nabewerking kan nabootsen en bovendien laat goed filtergebruik je ook onderscheiden van andere fotografen. Naast de daadwerkelijke functie van het filter, is het ook een goede manier om je dure objectief te beschermen tegen krassen en viezigheid op het glas. Een filter dat kapot is, is goedkoper om te vervangen dan een volledig nieuw objectief. Houd bij aanschaf ervan rekening met de diameter, aangezien dit per objectief kan verschillen.


weimaraan

Een goede draagriem voor je camera

Ondanks het feit dat camera's steeds kleiner, lichter en draagbaarder worden, zal je toch wel eens merken dat je na een lange dag op pad flink last krijgt van je rug, nek of schouders. Zeker de fotografen die met een spiegelreflexcamera en zware objectieven op pad gaan, doen er goed aan om te investeren in een goede draagriem voor hun camera. Er zijn allerlei soorten draagriemen beschikbaar: elastische nekriemen, schouderriemen, handgrips en complete harnassen waaraan je meerdere camera's kan dragen. Een bruidsfotograaf die snel wil wisselen tussen twee camera's zal eerder voor dat laatste kiezen, terwijl een reisfotograaf met een handgrip beter overweg kan. Koop je draagriem in een winkel, waarbij een medewerker je helpt om alles op jouw lichaam af te stellen. Zo weet je precies wat bij je past en heb je veel langer plezier van je camera, nek en rug!

ptr

Flexibel statief

Statieven zijn vaak groot, zwaar en lastig om mee te nemen. Toch bieden ze tijdens het fotograferen wel enorm veel voordelen. Is er dan geen alternatief? In sommige gevallen zou je een zandzak kunnen proberen om je camera te stabiliseren, maar in andere gevallen wil je toch wat meer de hoogte in. Een flexibel statief is dan vaak goed toepasbaar. Omdat je de poten overal omheen kan vouwen, kan je op allerlei locaties wel een geschikt hekwerk, boom of een lantaarnpaal vinden.

Reflectiescherm

Een reflectiescherm is het perfecte accessoire om je portretfoto's beter te belichten, zonder direct naar extra lampen of flitsers te grijpen. Het is met name ideaal voor fotoshoots bij daglicht! Met het scherm kan je het licht subtiel op het gezicht laten vallen, er een mooie hairlight mee creëren of extra warmte toevoegen aan het portret. Je hebt verschillende kleuren reflectieschermen, van diffuus wit tot goud en zilver. Het grote nadeel is dat je altijd met een assistent moet werken om het scherm te hanteren, maar een mooie lichtinval door het reflectiescherm tilt je foto's wel naar een hoger niveau!


wanyamaphoto

In deze fotodokter lees je meer over het toepassen van een reflectiescherm!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24690-5-handige-accessoires-voor-fotografen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor hondenfotografie - Maak prachtige portretten]]> Mon, 22 May 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Tip: Begin met een bekende hond
Het is logisch dat wanneer je een eigen hond hebt, je begint met die te fotograferen. Je eigen hond is vertrouwd met jou en jij kent je hond. Je weet op welke commando's hij reageert en wat je kunt verwachten.

Carolovesmacro

Tip: Laat de hond wennen aan de camera
De eerste ervaring met een camera is belangrijk voor een hond. Het kan zijn dat een hond van de camera schrikt wanneer je meteen begint met fotograferen, dus laat de hond aan je camera ruiken en wennen. Maak foto's in het bijzijn van je hond, zodat hij went aan het geluid van de sluiter van de camera. Dit hoeven niet per se foto's van de hond zelf te zijn. Vind de hond het apparaat of het geluid wat eng of raar, geef de hond dan een koekje wanneer hij niet of positief reageert op de camera.

MiniMeme-PhotoArt

Heeft de hond geen problemen (meer) met de camera? Dan kun je beginnen met het fotograferen van de hond zelf! Begin met een groter afstand tussen jou en de hond en werk langzaam naar de hond toe. Richt je in eerste instantie nog niet op het resultaat, maar laat de hond ook hier weer wennen aan het gevoel een camera op zich te hebben gericht.

Nuelle

Tip: Portretteer de hond
Net zoals het portretteren van mensen, kun je van een hond ook een prachtig scherp portret maken. Gebruik een portretobjectief met een vast brandpunt. Laat de hond ergens zitten waar hij zich op zijn gemak voelt. Ook bij honden kijken we automatisch naar de ogen bij een portret, dus zorg dat deze net als bij een portret van een mens, scherp zijn. We zien graag menselijke aspecten en emoties bij dieren en zo'n scherp portret kan een hond een hele duidelijke uitdrukking geven.

MDries

Tip: Gebruik beweging in je hondenfotografie
Het kan zijn dat je werkt met een hond die absoluut niet stil kan zitten. Gebruik de beweging van de hond om een gave actiefoto te maken. Ga met de hond naar buiten, ergens waar veel ruimte is voor de hond om te rennen. Gebruik een kortere sluitertijd dan 1/60 seconden om de hond te bevriezen in zijn omgeving. Gooi een bal weg of een ander speeltje en roep de hond af en toe bij je, zodat je de hond ook een paar keer van dichterbij kunt vastleggen.

ReZon

Je kunt je camera bij zulke bewegingen het beste instellen op de continu-stand, zodat je meerdere foto's achter elkaar kunt schieten. Hier zit altijd wel een goede scherpe foto tussen. Ook is het leuk voor de hond om met een of meerdere andere honden op pad te gaan. Zo krijg je ook hele leuke spontane situaties voor leuke hondenfoto's!

Olana

Tip: Houd het kort en afwisselend
Een hond kan niet urenlang achter elkaar poseren en blijven doen wat jij wil. Zorg ervoor dat de momenten waarop je een hond fotografeert kort houdt en afwisselend. Fotografeer de hond buiten, dan een keer binnen. Ga op zoek naar nieuwe locaties en laat de hond op avontuur gaan. De hond zal de fotosessies zo positief gaan ervaren en voor je het weet heb je de ideale hond om model te staan. Hiernaast bouw je ook een sterkere band op met jouw hond door samen veel te ondernemen.

Succes en vooral veel plezier!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24688-tips-voor-hondenfotografie---maak-prachtige-portretten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[50 dagen met de 50 mm. standaard lens]]> Sun, 21 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Dave Zuuring) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Uiteraard heb je dan wel een 50 mm. lens nodig, mijn Canon EF 50 mm. f/1.4 USM was helaas in 2016 gevallen en na 5 jaar kapot. Een nieuwe 50 mm. was zo geregeld via CameraNU.nl en Sigma Benelux die mij hun 50 mm. Art f/1.4 lens beschikbaar wilden stellen voor de challenge.

Bezoek een auto schowroom en vraag of je mag fotograferen. Speel met je compositie en scherptediepte. Sigma Art 50 mm. f/1.4

50mm is een van de vele praktische brandpuntsafstanden. Alles over de verschillende bereiken leer je in deze basiscursus!

Aanpak

In 2011 had ik al eerder een 50 dagen 50 mm. gedaan, Daardoor wist ik al een klein beetje wat me te wachten zou staan. Toen de Sigma Art 50 mm. f/1.4 lens 2 maart binnenkwam ben ik direct begonnen.

Pragmatisch en zonder een of ander plan dan dat er dagelijks een foto op 50 mm. geschoten moest worden. Het idee was slechts 1 foto per dag te schieten. Maar al vrij snel, dankzij het plezier dat ik met de 50 mm. lens heb, maakte ik voortdurend reportages (www.nldazuu.com).

Daarbij schreef ik korte blogjes en gebruikte ik slechts een of twee woorden als titel. Zo maakte ik een serie rondom Supercars, Dichtbij, Portret, Verkiezingen, Teamwork, IKEA en Chipclean. Deze plaatste ik dagelijks op mijn website http://nldazuu.com/category/vastleggen/50-mm-challenge/ en deelde ik via facebook. Een andere spelregel die ik wel overtrad was dat ik niet iedere dag hetzelfde zou plaatsen. Maar als liefhebber van bloesem, kon ik dit niet helemaal voorkomen dit voorjaar ;-)


Al jaren geniet ik van fraaie opnames van bloemen. Nu had ik eindelijk zelf de kans om dit vast te leggen. En ik vond het dicht bij huis. Super vrolijk kwam ik thuis en bij het terugzien van deze foto ben ik nog steeds verbluft over de scherpte! Canon EF 50 mm. f/1.8 STM

Apparatuur

Naast de majestueuze Sigma Art 50 mm. heb ik tijdens de 50 mm challenge diverse 50 mm lenzen aan de tand kunnen voelen. Bijvoorbeeld de plastic fantastic Yongnuo 50 mm. f/1.8. De Canon EF 50 mm f/1.8 STM en Canon EF 50 mm. f/1.2 L USM lenzen. Deze kreeg ik tijdelijk in bruikleen via CameraNU.nl. Deze lenzen gebruik ik in combinatie met mijn Canon 5DMKIII.

Omdat ik de lens en camera iedere dag mee op pad nam, was een eenvoudige onopvallende schoudertas een must. Daarin bevond zich in elk geval mijn draagriem, een reserve accu, Lee filter ring en houder (compatible met de Sigma Art 50 mm. f/1.4), de Lee Landscape polarizer en statiefplaat. In mijn auto ligt altijd al het statief en mijn filters, mocht ik deze nodig hebben. Zo kon ik eigenlijk alles fotograferen wat op mijn pad komt tijdens deze #nldazuu50mmchallenge. En o'ja tip: laat nooit je spullen in de auto. Nooit! Dus denk goed na wat je meeneemt en welke tas het comfortabelste is bij je dagbesteding.


Ook met enig passen en meten in architectuur in Arnhem tijdens het blauwe uur kunnen beoefen tijdens de #nldazuu50mmchallenge. Zeiss Planar 50 mm. f/1.4 T. Deze lens kreeg ik ter beschikking van fotovriend Ed Coenen tijdens de 50 dagen 50 mm. uitdagend want geen autofocus.

Leren

De 50 mm lens is niet voor niets een standaardlens en dus leer je al vrij snel dat je voetenwerk, je composities, het kijken naar je onderwerp belangrijker wordt dan als je met een zoomlens werkt. Ook heb ik gemerkt dat ik veel meer binnen ben gaan fotograferen, vooral de serie Supercars en IKEA zijn daar een goed voorbeeld van.

Ook durf ik na ruim 50 dagen te zeggen; 'Meer heb je niet nodig', want weidse landschappen kun je ook perfect maken door te kiezen voor panorama's en als ik geen filters bij me heb, dan kies ik wel voor HDR of 'expose-to-the-right' techniek. Ga je struinen, op pad om nieuwe fotomomenten te ontdekken dan is dit een handige set om mee te nemen. Want in mijn geval ben ik nogal geneigd na te denken over mijn foto's vooraf en is het spontane er normaliter vanaf.

Immers ik probeer normaliter de foto die ik wil maken al vooraf te visualiseren en niet klik-klak plaatjes te maken. Tijdens een 50 mm challenge ben je wel voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën om te fotograferen en soms schrijf ik die op. Alleen tot dusver ben ik er in geslaagd om door te letten op wat er om mij heen gebeurt de beelden te maken waar ik enthousiast van word.

Ingegaan op het aanbod van Ton Niessing van Chipclean om de Sigma en de Canon 50 mm. te laten kallibreren om zo tijdens de test week met de perfecte scherpte te werken!

Sociaal

Omdat een tweetal fotovrienden (Aline van Weert en Jose Gieskes) ook besloten mee te doen en hun dagelijkse 50 mm beelden te delen via Facebook zijn we de #nldazuu50mmchallenge gaan gebruiken. Zo behoud je motivatie en krijg je vooral inspiratie, naast dat het leuk is om te zien wat zij er dagelijks van maken. Tussentijds zijn nog een aantal andere fotografen aangehaakt en zo wordt het nog leuker .

Kortom, je leert er enorm veel van en als 50 dagen je teveel lijkt, begin gewoon eens met 1 dag alleen deze lens of tijdens een foto-uitje slechts een lens te gebruiken. Ga je langer door met de 50 mm challenge dan krijgt je creativiteit een enorme boost en dankzij de licht sterke lenzen ontdek je ook wanneer spotmeting, AUTO ISO en backbutton focussing goed van pas komen.

Wil je zelf beginnen? Maakt het jezelf dan gemakkelijk door vooraf een lijstje te maken met ideeën van onderwerpen. Plak die op je beeldscherm of leg deze digitaal aan. Bijvoorbeeld fotolocaties die je al langer wilde bezoeken. Maar wat ook kan helpen is om eens te googlen op 50 mm challenge, geheid dat er lijstjes met inspiratie te vinden zijn. Of vraag via je social media gewoon om ideeën. Als je er zo al 10 of 15 hebt en jezelf telkens 1x in die 15 dagen ertoe aanzet om over na te denken ontwikkel je naast je kennis van je camera, je fotografie ook je creativiteit.

Na werktijd even naar de loonse en drunense duinen. Daar trof ik deze familie die zchtbaar genoten van elkaar. Het parasolletje was op de zandvlakte een opvallende verschijning. Canon EF 50 mm f/1.2 L USM

En heb je geen fullframe camera maar een APS-C of een systeemcamera met een 35 of 50 mm lens, geen paniek je went vanzelf aan de beeldhoek en zult dankzij de portretstand of ontdekken van panorama techniek ook de wat wijdere foto's kunnen maken. Maar geheid dat je vrolijk wordt van de scherpte-diepte effecten en de scherpte die deze lens ook op die camera's biedt!

Oftewel: aarzel niet en besef dat je het voor jezelf doet, het voeden van de passie die fotografie heet, wedden dat je ervan leert?


Andere dingen doen. Camera in de hand en door de IKEA heen wandelen en fotograferen en spelen met scherpte diepte en composities. Sigma Art 50 mm. f/1.4


En op het einde een oer Hollandse plaat kunnen schieten van de koeien die net in de wei waren. Canon EF 50 mm. f/1.2 L USM.

We geven je vijf redenen om een 50mm F/1.8 te kopen

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24687-50-dagen-met-de-50-mm---standaard-lens.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat kan je allemaal met filters voor je lens?]]> Sat, 20 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je specifiek filters gaan gebruiken voor je landschapsfotografie? In dit artikel legt Jos Ouwerkerk je alles uit over de belangrijkste filters.

Extreme sluitertijden

Het meest herkenbare voorbeeld van een nuttig filter is het ND-filter. Het blokkeert, afhankelijk van de dichtheid, een flinke hoeveelheid van het beschikbare licht. Het resultaat is dat er veel langere sluitertijden nodig zijn om de sensor alsnog goed te belichten. ND-filters worden door landschapsfotografen vaak gebruikt om melkachtige wateroppervlakten en waterstromen te creëren. Je kan het ook gebruiken om de drukte van mensen op straten en pleinen volledig te laten vervagen. ND-filters creëren een enorme rust in je beeld omdat iedere vorm van beweging volledig vervaagd.


fotoleyman

Kleine scherptediepte bij fel zonlicht

Naast de langere sluitertijden, zijn ND-filters ook geschikt om met een open diafragma te fotograferen bij fel zonlicht. Het werkt in principe hetzelfde als een soort zonnebril. Omdat veel daglicht wordt tegengehouden, kan de diafragmawaarde verder omlaag waardoor er een kleinere scherptediepte ontstaat. Er zijn filters met een vaste optische dichtheid, maar er zijn ook variabele ND-filters verkrijgbaar, waarbij je handmatig kan aanpassen hoeveel stops licht er geblokkeerd moeten worden. Daarnaast zijn er ook filters waarbij boven en onderkant wisselende dichtheden hebben. Hiermee kan je een felle lucht eenvoudig compenseren, waardoor een relatief donkere ondergrond er minder sterk bij afsteekt.



paul-weekers

Reflecties aanzetten of voorkomen

Polarisatiefilters zijn ook een aanwinst voor iedere soort fotograaf. Met dit type filter kan je namelijk bewust sterkere reflecties creëren of deze juist voorkomen. Door aan het filter te draaien kan je reflecterend licht blokkeren dat uit een bepaald hoek in het objectief valt. Dit zorgt ervoor dat oppervlakten, zoals glas en water, van een glimmende laag weer helemaal doorzichtig worden. Je kan er dus doorheen kijken, zonder hinderlijke schittering! Je kan het filter ook zo draaien zodat het juist in een soort spiegel veranderd. Dat creëert vaak mooie reflecties die perfect zijn voor symmetrische foto's.

johnnye12345

Verzadigde kleuren

Naast de invloed op reflecties is een polarisatiefilter ook van grote invloed op de verzadiging van je kleuren. Vooral bij landschapsfotografie komt het filter goed tot zijn recht. Wolken steken sterker af tegen een strakblauwe lucht en het groen of de herfstkleuren in een landschap komen veel meer tot uitdrukking. Natuurlijk kan je die verzadiging altijd nastreven in je nabewerking, maar het werkt veel prettiger om het daadwerkelijk voor je ogen te zien gebeuren als je de foto maakt.

jzfotografie

Ook in je nabewerking heb je allerlei soorten filters. Je leest erover in deze fotodokter!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24686-wat-kan-je-allemaal-met-filters-voor-je-lens.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe kan je je camera het beste verzekeren?]]> Fri, 19 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Ook tweedehandscamera's en objectieven kan je vaak nog verzekeren. Het beste uitgangspunt hiervoor is om deze voor aanschaf wel goed te controleren.

Wat dekt je inboedelverzekering?

Wanneer je je apparatuur veilig thuis opbergt, maar er gebeurt onverhoopt alsnog iets, dan valt dit onder je inboedelverzekering. Denk hierbij aan brand, waterschade of inbraak. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen valt je fotoapparatuur onder 'kostbaarheden' en deze zijn slechts tot een bepaald bedrag verzekerd. Als je voor een redelijk vermogen aan fotoapparatuur in bezit hebt, moet je dit dus zeker goed controleren. Schiet je inboedelverzekering tekort? Dan is het de moeite waard om een aanvullende verzekering (aanvullende dekking) af te sluiten. Meestal kan dit gewoon bij je eigen verzekeringsmaatschappij tegen een iets hogere premie.

casual50

Kostbaarhedenverzekering

De meeste fotografen zullen hun camera voornamelijk buitenshuis gebruiken. Als er op zo'n moment iets met je apparatuur gebeurt, dan valt dat dus vak buiten je inboedelverzekering. Voor dat soort situaties heb je een extra kostbaarhedenverzekering. Deze is meestal een aanvulling op je inboedelverzekering, waardoor je dus niet specifiek alleen je apparatuur, maar letterlijk je complete inboedel buitenshuis verzekert. Zaken zoals diefstal, verlies en val- en stootschade zijn in dit geval gedekt. Natuurlijk is er wel sprake van een eigen risico. De verschillende verzekeringsmaatschappijen hanteren voor de kostbaarhedenverzekering een wisselend dekkingsgebied. Ga je naar het buitenland, dan is je kostbaarhedenverzekering dus niet altijd toereikend.

toine-westen

Wat dekt je reisverzekering?

Bij problemen in het buitenland kan je terugvallen op je reisverzekering. Als je een reisverzekering gaat afsluiten, kan je kiezen tussen een eenmalige- of doorlopende verzekering. Als je regelmatig in het buitenland bent, is de doorlopende verzekering vanzelfsprekend een stukje voordeliger. Je kan zelf kiezen hoe hoog je eigen risico is en welk bedrag je maximaal wilt laten verzekeren. Onderschat niet hoe duur je apparatuur is. Tel de waarde van je camera en objectieven op, maar houd ook zeker rekening met extra accu's, een dure tas, laptops, opladers en telefoons die je meeneemt naar het buitenland. Uiteindelijk zal je zien dat je onverwacht altijd meer van waarde meeneemt, dan je oorspronkelijk gedacht had.

Een extra tip: Als je op reis gaat en een dag geen zin hebt om te fotograferen, laat je apparatuur dan niet onbeheerd achter in je auto of hotel. De meeste (reis)verzekeringen dekken diefstal in dat geval niet!

ralphdewit

Hoe zit het met (semi-) professioneel gebruik en een apparatuur-verzekering?

Er zijn een heleboel fotografen die af en toe een betaalde klus doen en daarnaast heb je nog de fulltime-vakfotografen. Voor hen zijn alle genoemde verzekeringen niet toereikend, omdat ze zakelijk gebruik niet dekken. Een apparatuur-verzekering is voor hen de beste oplossing. Hierbij kan je zowel zakelijk gebruik in huis, buitenshuis en in het buitenland met één verzekering dekken. Bij het afsluiten van de verzekering geef je duidelijk aan welke onderdelen van je apparatuur gedekt worden. Je moet hiervoor goed bijhouden om welke serienummers het gaat. Ook tweedehandsaankopen zijn vaak nog te verzekeren. Maak voor jezelf een lijst met zaken die je wel en niet laat dekken en vergeet niet in de toekomst om nieuwe aankopen toe te voegen aan je verzekering.

pmvriet71

Controleer ALTIJD de voorwaarden van je eigen verzekering.
Iedere verzekeringsmaatschappij hanteert andere voorwaarden. Houd daarbij rekening met de volgende zaken:
- Wat is het dekkingsgebied?
- Is de verzekering ook geschikt voor (semi-) professioneel gebruik?
- Tot welk bedrag is je apparatuur verzekerd?
- Vergoedt de verzekering de nieuwprijs of de dagwaarde?
- Is het mogelijk om tweedehandsapparatuur te verzekeren?
- Hoe hoog is je eigen risico?

Er zijn allerlei verschillende maatschappijen waarbij je je camera kan verzekeren. In dit artikel zetten we er een aantal op een rij.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24683-hoe-kan-je-je-camera-het-beste-verzekeren.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Macrofotografie met je smartphone]]> Fri, 19 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Janou Zoet) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lees ook onze uitgebreide smartphonecamera-test!

Macrofotografie is wat mij betreft een kunst op zich. Het vergt oog voor detail, licht en geduld. Een mooie tak van sport die je ook met je smartphone kunt beoefenen.

Uiteraard staat de kwaliteit van een smartphone macrofoto niet gelijk aan die van een spiegelreflex met macro objectief, maar geef toe: het is toch hartstikke leuk om de fotografie mogelijkheden van je smartphone uit te breiden en extreme close-ups scherp in beeld te krijgen!

Het verschil tussen met- en zonder macrolens fotograferen

Maar hoe doe je dat dan? Je hebt vast wel eens gemerkt dat een smartphone maar tot een bepaal-de afstand kan scherpstellen. Kom je te dichtbij, dan levert het alleen een onscherp beeld op. Geen nood, want er zijn drie manieren om dat te omzeilen en de macro mogelijkheden van je smartphone aanzienlijk uit te breiden. Je zult versteld staan:

1. met de standaard camera app

Er zijn een aantal smartphones waarbij de standaard camera app mogelijkheden biedt. De Sams-ung Galaxy's bijvoorbeeld (vanaf de Galaxy S6), waarbij je met de app in de prof-modus handma-tig kunt scherpstellen. Ga in de pro modus naar de MF knop (Manual Focus) en schuif naar het bloemetje. Je kunt er flink wat dichterbij door fotograferen, waardoor de details van je onderwerp beter in beeld komen en macrofoto's mogelijk zijn.

Foto genomen in de pro modus met een Samsung Galaxy S7

2. met een externe smartphone lens

Als je geïnteresseerd bent in smartphone fotografie, is een externe smartphone lens sowieso een must have. Je hebt ze in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Een leuk 3-in-1 lenzensetje begint al bij € 5,- (Hema) en kan op-lopen tot zo'n € 250,- voor een professionele smartphone lens zoals ExoLens.

foto genomen met een Hema macro lensje

Wil je niet meteen al te diep in de buidel tasten, maar wel kwaliteit aanschaffen, dan is het merk Olloclip een aanrader. Ook Olloclip verkoopt setjes waarbij je drie of vier lensjes in één krijgt (met macro-, fish-eye- en groothoeklens), maar ook losse lensjes met een specifiek doel zijn verkrijgbaar.

Olloclip externe smartphone lenzen zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar.

Met een macro lensje kun je je helemaal uitleven met je smartphone. De vergrotingsfactor verschilt per merk en type lensje, maar over het algemeen kun je met een externe smartphone lens tot bijna op je onderwerp fotograferen. Bedenk maar eens hoeveel creatieve mogelijkheden dat geeft!

3. met een third-party app

Voor de smartphones waarmee je niet handmatig kunt scherpstellen, biedt een externe app uit-komst. Denk aan de bekende app Camera+ (voor € 3,49 verkrijgbaar in de Appstore) , die een speciale macro modus heeft. Met de camera van de app in deze modus creëer je in een handomdraai de mooiste detail foto's.

Ontdek de macro mogelijkheden van je smartphone. Je zult versteld staan.

Ben je geïnteresseerd om de macro mogelijkheden van je mobieltje verder te ontdekken? In deel twee van deze tweeluik geef ik praktische tips hoe je de mooiste macro foto's maakt met je smartphone en er alles uithaalt wat er technisch in zit. Houd de blog dus in de gaten.

Wil je aan de slag met macrofotografie, zonder meteen flink te investeren? Lees dan deze tips over budgetmacrofotografie!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24679-macrofotografie-met-je-smartphone.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Kodak Ektra - Een camera met belfunctie?]]> Fri, 19 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Chris Vugts) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Betekent de smartphone het einde voor de compact camera?
Je leest het in deze partner-bijdrage.

De buitenkant

Het eerste wat opviel na de unboxing is de enorm "lens" op het toestel. En de aanhalingstekens staan er helaas niet voor niets, het blijkt enkel een decoratieve omlijsting te zijn voor de dieper liggende f/2.0 26,5mm lens en 21 megapixel sensor. Ter illustratie, de daadwerkelijke lens van het toestel is vergelijkbaar met die van Sony Xperia XA1 Ultra. Dus verwacht niet de lens van de Panasonic Lumix CM1 met zijn enorme 1-inch sensor, Leica lens en handmatig te verstellen focusring.

De Ektra is een slag groter dan de gemiddelde smartphone, voelt robuust en heeft een luxe lederlook. De lichte bolling aan de onderkant van het toestel zorgt voor een fijne grip tijdens het fotograferen, alleen lijkt de toegewezen cameraknop iets te ver naar binnen geplaatst te zijn. Een centimeter verder naar de buitenzijde had de ergonomie zeker ten goede gekomen.

Onder de motorkap.

Direct na het uitpakken wilde ik gaan fotograferen, de overige apps en instellingen van het toestel kwamen later wel aan bod. Een paar dagen voor het afronden van deze blog moest dat eerlijk gezegd nog steeds gebeuren, want het fotograferen is toch wel het leukste.

De Ektra draait op Android 6.0 Marshmallow, waarbij de standaard foto- en video- app vervangen zijn door Kodak apps. Dat het om een Kodak toestel gaat wordt al snel duidelijk na het inschakelen van het toestel. Een vol Kodak-geel scherm met logo's en een animatie worden afgespeeld tijdens het opstarten.

Het fotograferen

DSLR-draaiknop
Door twee keer op de fotoknop te drukken open je direct de foto-app, zonder een wachtwoord of ontgrendelingspatroon in te hoeven voeren. Super handig voor het maken van een snapshot.

De foto-app is uitgerust met een herkenbare digitale versie van de draaiknop die ook te vinden is op je spiegelreflex of systeemcamera. Hiermee kan je kiezen uit de AUTO-stand en MANUAL-stand, maar ook uit bekende scene standen zoals sport, macro, portret en landschap. Nieuwkomers op de DSLR-draaiknop zijn de HDR, panorama en bokeh stand.

In het begin was het was priegelen om te "draaien" aan de knop, maar door één keer te klikken op de draaiknop wordt de vergroot weergegeven op het midden van het scherm. Tijdens het draaien krijg je een zogenaamde haptic feedback (lees: trilling) te voelen die aangeeft dat je een nieuwe stand hebt geselecteerd.

De prestaties
Mijn oorspronkelijke idee was om mijn eigen iPhone 7 als referentie aan te houden tijdens de testweek. Uiteraard zou ik dan rekening houden met het prijsverschil tussen beide toestellen. Al snel kwam ik erachter dat het niet realistisch was om beide toestellen met elkaar te vergelijken. De Kodak Ektra presteerde beduidend minder goed dan de iPhone 7. Het naast elkaar zetten van de foto's uit beide toestellen zou vertekenend zijn en de Ektra onnodig verder onderuithalen. Eerlijker zou zijn om de Ektra te vergelijken met een toestel in dezelfde prijsklasse.

Los van de vergelijking met de iPhone 7, valt de kwaliteit van de foto's helaas tegen. Tijdens het fotograferen bij weinig licht hebben veel smartphones moeite met scherpstellen, zo ook de Ektra. Maar de prestaties waren ronduit slecht te noemen. Het toestel werd erg traag wat voor onnodig veel beweging in de foto's zorg. De hoeveelheid kleurruis in de foto's is op het scherm van het toestel al zichtbaar, maar op een groot scherm is het echt schrikken. Ook met behulp van de flitser worden de foto's en de snelheid van de autofocus er niet beter op.

Met daglicht presteert de camera gelukkig een stuk beter. De autofocus werkt naar behoren, de scherpte is wat je van een modern toestel mag verwachten en de kleuren zijn redelijk natuurgetrouw. Huidtinten lijken automatisch herkend te worden waardoor het resultaat wat gephotoshopt overkomen.

Conclusie

Al met al moet ik toegeven dat ik teleurgesteld ben in de prestaties van de camera. Wellicht omdat ik hoge verwachtingen had na het zien van de reclames en promofilmpjes. De nadruk ligt in deze video's op de snelheid, het gebruiksgemak en de kwaliteit van het foto's. Qua gebruiksgemak hebben ze zeker gelijk, maar de snelheid en kwaliteit valt echt tegen.

Voor de zekerheid heb ik diverse camera-apps getest vanuit de Google Play Store. De meeste apps werken een stuk sneller. Met Adobe Lightroom had ik het meeste plezier van het toestel, helemaal omdat je direct de foto's kunt nabewerken. De Kodak App verwijst je direct door naar Google Snapseed.

Helaas is dit nog niet dé smartphone voor fotografen. Het idee is er, alleen schiet het te kort in de uitvoering. Een lichtgevoelige sensor in combinatie met een snellere app zou wonderen doen. Op dit moment kan de Kodak Ektra de strijd nog lang niet aan gaan met het vlaggenschip van Apple, Samsung of LG.

Lees nog meer over goede smartphone camera's in deze grote smartphonetest.
]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24678-kodak-ektra---een-camera-met-belfunctie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sony presenteert nieuwe full-frame groothoekzooms: 16-35 F2,8 en 12-24 F2,8 ]]> Fri, 19 May 2017 09:13:00 +0100 redactie@zoom.nl (Mark Moed) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De FE 16-35 F 2,8 GM en de FE 12-24 F 2,8 G zijn hoogwaardige, weerbestendige objectieven met een vaste lichtsterkte over het gehele zoombereik. Ze zijn kleiner en lichter dan vergelijkbare objectieven.

Sony maakt grote stappen om een nog belangrijkere speler op de cameramarkt te worden. Dat doet het bedrijf door het uitbrengen van innovatieve camera's zoals de genoemde A9 en door het uitbreiden van het aantal objectieven voor deze A9 en de populaire A7-modellen. Dat is ook nodig want de voorsprong van de traditionele merken is hier het grootst. Sony concentreert zich op high-end objectieven en dat geldt zeker voor de nieuwe groothoekzooms.


Links: FE 12-24 F 2,8 / Rechts FE 16-35 F 2,8

FE 12-24 F 4,0 G

De FE 12-24 F4.0 G heeft de grootste beeldhoek van elk Sony objectief tot nu, en hij is daardoor heel geschikt voor het fotograferen (of filmen) van landschappen, interieurs en architectuur. Het optische ontwerp met vier asferische elementen, drie ED-elementen en een Super ED-element plus Sony's Nano AR-coating belooft een uitstekende beeldkwaliteit. De AF werkt dankzij een Direct Drive Supersonic Wave Motor snel en precies. Het diafragma heeft zeven afgeronde lamellen waardoor de bokeh fraai zal zijn. De adviesprijs bedraagt € 1999,-.

FE 16-35 F 2,8 GM

De FE 16-35 F2.8 GM biedt een veelzijdig groothoekbereik van 16 tot 35 mm, waardoor de lens naast de voor de hand liggende groothoekonderwerpen ook heel geschikt is voor straat- en reportagefotografie. De 16-35 is een lens uit de hoogwaardige G-Master serie. Door toepassing van een optisch ontwerp met vijf asferische lenselementen, waarvan twee XA- (extreem asferisch) plus twee ED-elementen is de scherpte volgens Sony al bij de grootste opening extreem hoog. Twee DDSSM's sturen een zwevende lensgroep aan waardoor de AF razendsnel werkt. Het diafragma heeft maar liefst elf afgeronde lamellen voor een perfecte bokeh. De adviesprijs is € 2699,-.

Voor meer informatie kijk je op de website van Sony.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24685-sony-presenteert-nieuwe-full-frame-groothoekzooms-16-35-f2-8-en-12-24-f2-8.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Reis de wereld rond met Canon - ' Live For The Story']]> Thu, 18 May 2017 15:34:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Vandaag heeft Canon haar nieuwe merkcampagne 'Live For The Story' geïntroduceerd. De campagne gaat van start met een zoektocht naar de ideale storyteller, iemand die een jaar lang de wereld rond reist, met als doel 365 inspirerende verhalen in beeld te brengen. Hiermee wil Canon het begrip storytelling nieuw leven in blazen.

Als reactie op een cultuur waarin volgens Canon 'meer foto's worden gedeeld dan verhalen', introduceerde ze vandaag haar nieuwe merkcampagne 'Live For The Story'. Deze campagne moedigt mensen aan om speciale herinneringen te vinden in alle momenten van het leven, ongeacht waar ze zijn of wat ze doen.


Foto caloenica

Canon Storyteller

Voor deze speciale campagne start Canon allereerst een zoektocht naar de ideale storyteller in de vorm van een wedstrijd. De winnaar zal een jaar lang de wereld rondreizen en tijdens deze twaalf maanden 365 inspirerende verhalen vertellen. De reis die de Canon storyteller maakt wordt een eigen 'Verhaal van de zomer', een verhaal waarmee anderen weer geïnspireerd zullen worden. Alle onkosten worden betaald door Canon en de winnaar ontvangt tevens vakantiegeld.

Inspiratie

Alle 'Sollicitaties' worden beoordeeld door de beroemde storyteller Zoë Kravitz: "De zomer is een periode vol spontaniteit, van leven in het nu. Wij willen mensen aanmoedigen om elke seconde maximaal te leven en te beleven, want alleen dan kunnen de mooiste verhalen ontstaan."

Om iedereen inspiratie te geven voor het vastleggen van zijn/haar zomer, heeft Zoë haar eigen zomerverhaal gecreëerd. Het verhaal weerspiegelt de spontane momenten tijdens haar favoriete zomers in New York. Bekijk Zoë's film en lees alles over de '365 Dagen Zomer'-campagne.

Meedoen aan ' Live For The Story'

Denk jij dat je het in huis hebt om anderen te inspireren hun eigen verhalen te ontdekken? Meld je dan vóór 29 juni 2017 aan door jouw meest gedenkwaardige zomerverhaal te delen op Instagram. Dat doe je door #LiveForTheStory en #365dagenzomer te gebruiken en @CanonNederland te taggen. Alle inzendingen worden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, zoals talent voor storytelling, beeldkwaliteit, originaliteit en het vermogen om te inspireren.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk hier de 'Collectie Reisfotografie'


]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24684-reis-de-wereld-rond-met-canon-----live-for-the-story.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[nieuwe Olympus Tough! TG-5]]> Thu, 18 May 2017 13:03:00 +0100 redactie@zoom.nl (Mark Moed) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

15 meter diep

De Tough! TG5 is het topmodel in de serie water- en valbestendige camera's waarvan het eerste model in 2006 verscheen. Olympus was dan ook de uitvinder van dit type camera en het bedrijf heeft deze voorsprong door constante innovatie weten te behouden. Je kon dat eerste model (de 720 SW) tot een waterdiepte van 3 meter gebruiken, bij de TG5 is dat maar liefst 15 meter! Verder kan deze ijzersterke camera een val van 2,1 meter, een druk van 100kg en een temperatuur van -10°C aan.

Minder ruis

Olympus legt vooral de nadruk op de beeldkwaliteit. Die is zichtbaar verbeterd wat betreft dynamisch bereik door toepassing van een nieuwe BSI-CMOS beeldsensor en een eveneens nieuwe TruePic VIII image processor, dezelfde processor die ook in de OM-D E-M1 Mark II gebruikt wordt. Olympus heeft er voor gekozen om het aantal pixels te verminderen van 16 miljoen naar 12 miljoen. Hierdoor zijn de pixels groter waardoor er - in combinatie met de beeldprocessor - minder ruis zal optreden bij hogere gevoeligheden. Omdat de lens een lichtsterkte van F2.0 in de groothoekstand heeft kun je bij weinig licht fotograferen en filmen.

Ultra HD

Nu we het toch over filmen hebben; de TG5 beschikt over 4K, oftewel Ultra HD, waardoor je zelf superscherpe content voor je 4K-televisie kunt schieten. In de 1080p- en 720p-kwaliteit kun je met respectievelijk 120fps en 240fps filmen waardoor je prachtige slow motionopnamen kunt maken.

Uitgebreide tracking

De outdoor-functies zijn sterk uitgebreid, naast de bekende GPS is de camera ook uitgerust met een temperatuursensor, een manometer en een kompas. Hierdoor heb je achteraf veel opname-informatie en een betere tracking met de OI.Track-app op je smartphone. Er is een aantal accessoires beschikbaar zoals een onderwaterbehuizing (tot 45 m diepte), een fisheye voorzetlens en een macroverlichting.

De nieuwe Tough! TG-5 zal vanaf juni verkrijgbaar zijn in een rode en zwarte uitvoering voor € 479,-.

Bekijk meer informatie op de website van Olympus.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24682-nieuwe-olympus-tough-tg-5.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[The Impossible Project koopt Polaroid ]]> Thu, 18 May 2017 12:48:00 +0100 redactie@zoom.nl (Mark Moed) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

In 2012 verwierf Smolokowski een aandeel van 20% in The Impossible Project (TIP), daartoe overgehaald door zijn zoon Oskar die in 2014 de CEO van The Impossible Project werd. In 2008 kochten ontslagen medewerkers de laatste Polaroid-fabriek die in Enschede was gevestigd. De machines waren al ontmanteld en de recepten voor het instantmateriaal waren verdwenen. Met veel doorzettingsvermogen lukte het echter toch om onder de toepasselijke naam The Impossible Project weer instantmateriaal voor de bestaande Polaroid-camera's te ontwikkelen. Sinds kort verkoopt TIP ook een zelf ontwikkelde instantcamera, de I-1.

Polaroid

Hoewel Polaroid de klassieke camera's en films niet zelf meer produceert maakt ze naast de bekende zonnebrillen ook camera's en printers voor het ZINK (Zero Ink) systeem. Via licentieovereenkomsten wordt er verder een groot aantal producten onder de naam Polaroid verkocht. Dit kunnen digitale camera's, action camera's, printers maar ook led-lampen, televisies en horloges zijn. Polaroid is verheugd dat het roemrijke merk wordt verenigd met de maker van de instantfilms en misschien ook wel omdat de in het Amerikaanse Minnesota werkende medewerkers niet naar Enschede hoeven te verhuizen.
eu.impossible-project.com
polaroid.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24681-the-impossible-project-koopt-polaroid.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Canon fanshop]]> Thu, 18 May 2017 11:35:00 +0100 redactie@zoom.nl (Mark Moed) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

We hebben de Canon fanshop uiteraard meteen bezocht toen het persbericht binnenkwam. Het assortiment is al aardig uitgebreid. Je vindt er kleding zoals T-shirts, jacks en sweaters maar ook accessoires zoals cameratassen en rugzakken, paraplu's, baseballpetjes en zelfs babyslabbetjes, je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen! De artikelen zijn bedrukt met logo's en afbeeldingen van Canon EOS, en er zijn ook veel spullen met het originele Kwanon-logo dat afgebeeld was op Canon's eerste prototype, de Kwanon camera uit 1934.

Collectors item

Heel aardig is de mogelijkheid om een replica in miniatuurformaat van de eerste in serie gefabriceerde Canon kleinbeeldcamera, de Hansa uit 1936, te bestellen. In een tijd dat Europa de dienst uitmaakte in de camerawereld was de Canon Hansa een van de Japanse camera's van dat moment die deze situatie zou gaan veranderen. Goro Yoshida, een van de oprichters van Canon vond dat de Europese camera's veel te duur waren. Hij demonteerde een beroemde meetzoekercamera en vertelde later: 'Ik vond geen voorwerpen zoals diamanten in de camera. De camera was gemaakt van ijzer, aluminium, koper en rubber. Ik was verrast dat deze goedkope materialen resulteerden in een camera met zo'n exorbitante prijs'. Hij ontwikkelde daarop een camera die wel betaalbaar was. De rest is geschiedenis.

Originele details

Dit exclusief in de Canon fanshop verkrijgbare collectors item beschikt over originele details, en hij wordt compleet op een standaard in een vitrinekistje geleverd, afstoffen hoeft dus niet. We hopen dat Canon een serie van deze replica's uit gaat brengen. Het zou ook mooi zijn als Canon een korte url voor deze fanshop bedenkt, tot het zover is ben je echter welkom op https://store.canon.nl/search/f/579214484/

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24680-canon-fanshop.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gebuikersreview Canon EOSM10]]> Wed, 17 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Ed Steenhoek) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De M10 kun je zien als het instapmodel van een lijn die inmiddels aangevoerd wordt door de M6. Let even niet op de nummering want daarin zit geen herkenbare logica. De M10 valt onder de M3 en de M5 die qua uiterlijk weer een buitenbeentje is.
De M10 is niet zo nieuw meer. Er zijn dan ook veel reviews beschikbaar. Ook hebben veel gebruikers hun ervaringen al gedeeld.

Mijn ervaring

De afgelopen 15 jaar heb ik gefotografeerd met Canon camera's. Het gebruik van deze M10 camera sluit zo aan op de andere camera's van Canon, dat je er meteen mee aan de slag kunt. Heb je ervaring met gelijksoortige camera's van andere merken, dan zal je ook makkelijk je weg vinden. Het is zeer intuïtief qua bediening en menu.

Dat past ook bij zijn positie in de markt: een instapmodel. Alles wat je van een camera in dit segment mag verwachten, zit erop en aan. Natuurlijk is de M10 niet voor elk soort fotografie geschikt maar dat mag geen verrassing zijn. Eigenlijk is voor mij het ontbreken van een zoeker een te groot nadeel. Met alleen een LCD-display ben je buiten beperkt in de mogelijkheden. Ook al levert deze LCD je veel extra mogelijkheden ten opzichte van de zoeker, het is geen optimale vervanger. Dat heb ik nl. al ervaren met mijn Sony DSC-RX100. In de praktijk gebruik ik daar ook alleen de zoeker om 'normaal' te fotograferen en de LCD voor de meer candid/straatfotografie. Dat laatste geeft je meer ongedwongen foto's. De - vaak - mensen op de foto hebben niet door dat zij het onderwerp zijn.

Een foto van stukje water in Almere op een half-bewolkte namiddag. De foto is gemaakt op 200 ISO. Wanneer je dan inzoomt op 100%, dan is er m.i. iets te veel ruis. Echter, en dat moet je je steeds weer voor ogen houden, de doelgroep voor deze camera zit niet met z'n neus achter de computer om op 100% de kwaliteit te beoordelen.

Aan het einde van deze review vind je een enkele voorbeeldfoto's. En ook die voldoen zeker aan de kwaliteit die je van deze camera mag verwachten. De grootste uitdaging is, om hierbij niet te vergelijken met een high-end spiegelloze camera of spiegelreflex waar ik óók mee fotografeer(de). Je bent nu eenmaal beperkt in de mogelijkheden van de camera en dus loop je soms tegen dingen die je gewend bent om anders te doen. Als je dat opzijzet, is er niks mis met deze camera.

De M10 aanschaffen?

Het is dan ook belangrijk om in te gaan op de reden waarom je een camera als deze zou willen aanschaffen. De M10 is een systeemcamera. Hij heeft dus geen spiegel die zo kenmerkend is voor de spiegelreflexcamera's. En dat geeft Canon de mogelijkheid om de camera erg compact te houden. Dat is een belangrijk verkoopargument. Maar ja, wil je het compact houden, dan moet je het wel doen met de EF-M-lijn aan lenzen. Natuurlijk kun je het hele assortiment EF en EF-S gebruiken door er een adapter voor te zetten maar dan verlies je aan compactheid en gebruiksgemak. In combinatie met grotere lenzen schiet de ergonomie toch te kort. En, voor hetzelfde geld koop je dan een 700D die weer beter in de hand ligt. Nee, de M10 is een camera waar je ook voor de lenzen compact moet denken. Je kunt dan bijvoorbeeld voor straatfotografie uitstekend verdwijnen in de massa.

Zo ongemerkt heb ik aangenomen dat je met verwisselbare lenzen zou willen werken. Nu is dat niet voor iedereen even logisch. Met een vaste lens kun je primair twee kanten op: bridge camera's (bijvoorbeeld de Panasonic FZ1000 of de Sony ...) en compact camera's (bijvoorbeeld de Sony DSC-RX100). De bridge camera's zijn een stuk groter. En compact camera's hebben de naam dat je er teveel concessies mee moet doen. Persoonlijk vind ik dat argument niet op gaan voor de Sony RX100 modellen maar daar hangt dan weer een hoger prijskaartje aan. Daar krijg je dan wel een camera voor die letterlijk in je broekzak past. Iets wat met de M10 toch niet gaat lukken. Overigens ook niet met gelijksoortige camera's van bijvoorbeeld Nikon of Olympus.

Naast compactheid zijn er uiteraard ook andere argumenten die een rol kunnen spelen in de keuze: kwaliteit, mogelijkheden en prijs. En hoe raar het misschien ook klonkt, met alle 3 kun je niet zo veel. Je kunt er lang en breed over discussiëren, maar enig substantieel argument op elk onderdeel alleen brengt je niet veel verder. Neem de kwaliteit. Natuurlijk kan die beter. Maar ook tegen deze prijs? En met dezelfde compactheid? Dat zelfde kan ik zeggen over de mogelijkheden. En dan zou je als je eerlijk bent, ook jezelf moeten afvragen of je alle mogelijkheden of die extreme kwaliteit nodig hebt...


Wanneer de omstandigheden wat makkelijker zijn voor de camera, dan is het resultaat meer dan prima.

Conclusie

De conclusie is dan ook: Zoek je een compacte instap systeemcamera met een goede kwaliteit en voldoende mogelijkheden, dan is de M10 geen gekke keuze.

Zoals ik in het begin al zei, heb ik op het oog een aparte vergelijking gemaakt: met een MFT camera. Onder andere Olympus en Panasonic leveren camera's in de Micro Four Thirds standaard. Met respectievelijk de OMD EM-1mkII en GH-5 als meest aansprekende concurrent voor de traditionele DSLR's van Canon en Nikon. Maar waarom deze vergelijking? Het mooie van het MFT formaat is het hier ook om spiegelloze camera's gaat en deze dus een stuk compacter en lichter dan een gemiddelde DSLR is. Hij mooi van deze camera's is, dat ze niet meer onder doen voor de gemiddelde DSLR. Nu is dit niet het blog om daarover een stammenstrijd te voeren, maar het is wel de plek om eens te kijken naar een groeiscenario dat hiermee mogelijk is. En dan vooral een scenario dat ik mis bij de EOS M10.

Het groeiscenario van de MFT lijn, kan via twee kanten: eerst goede lenzen met een beperktere camera of eerste de goede camera met beperktere lenzen. En dan uiteraard beide uiteindelijk uitbouwen tot goede lenzen en een goede camera. Bij de Canon EOS M-lijn lukt dat niet. Hoewel je qua camera al redelijk ver komt, het lukt met de lenzen niet. Je moet dan switchen naar de grotere en zwaardere lenzen van de EF(-S) lijn. En je moet mogelijk zelfs ook voor de camera overstappen van de M-lijn naar een DSLR. En dan verlies je dus compactheid, licht gewicht en wordt het al met al een prijzig verhaal.

De keuze voor de M-lijn moet je dus nemen met de overtuiging dat de huidige camera's en EF-M lenzen voldoende voor je zullen blijven. En natuurlijk mag je hopen dat Canon meer in dit segment gaat investeren. Dat is koffiedikkijken en niet mijn sterke kant. Maar als ze dat niet doen, is het plaatsen van een EF-lijn 100-400mm lens op een M-lijn EOS-camera een, in mijn ogen, onooglijke en onhandige combinatie.

Voor mij persoonlijk was het een goed besluit om de M10 aan de tand te voelen. Het bevestigde mijn besluit om na vele jaren plezier, nu over te stappen van Canon naar Olympus/Panasonic. Voor mij is het een grote stap vooruit qua gewicht, compactheid en kwaliteit.

Als de omstandigheden moeilijk zijn, dan werd het mij te moeilijk... of eigenlijk de M10. Het was winderig. Niet dusdanig dat de bloesem erg bewoog maar toch. Met een sluitertijd van 1/1600 zou je dat moeten kunnen ondervangen. Wat ik ook probeerde, de M10 was niet in staat een echt scherpe foto te maken. Het resultaat was steeds net niet helemaal goed. Net alsof er tussen het vaststellen van het focuspunt en het vastleggen van het beeld voldoende tijd was voor een beetje wind om de bloesem net weet buiten het scherptepunt te krijgen.

Lees ook de uitgebreide gebruikersreview van de Canon M10 door Nicky Deenen.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24677-gebuikersreview-canon-eosm10.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vol passie en enthousiasme aan de slag met de SP 150-600 mm F/5-6.3 Di VC USD G2]]> Tue, 16 May 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ik heb nog nooit eerder een review geschreven en ik heb ook geen idee wat ik kan verwachten van de lens. Omdat ik wel weer toe ben aan een nieuwe camera en ook een nieuw objectief, lijkt het me geweldig om deze test te gaan doen. Vaak hoor ik verschillende berichten over de kwaliteit van de verschillende lenzen. Een goede vriend vertelde me dat hij een Sigma Art lens gebruikt, soms moet je ook eens van je vaste merk af proberen te stappen. Daarom ben ik reuze benieuwd of deze testlens mij gaat bevallen. Zelf heb ik van huis uit een Nikon D90 met een DX AF-S Nikkor 18-105 mm lens.

De levering

Hij is er! Snel open ik de doos en haal het objectief eruit, deze is duidelijk groter dan mijn eigen lens. De Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 die ga testen, behoort tot de toplijn van Tamron. Om jullie een idee te geven hoe groot hij is, heb ik hem naast mijn favoriete fotografieblad gelegd. Qua gewicht valt hij mee en de coating is mooi mat. Een beetje huiverig ben ik nog wel, want het is een testlens en er zit geen gebruiksaanwijzing bij, ik ben benieuwd!




In de praktijk

Ik ben enorm nieuwsgierig of hij op mijn Nikon camera past, en ook al is dat een old-timer, de lens past als gegoten. De camera verdwijnt in de kast, de accu's op de lader. Morgen ga ik hem testen. 's Nachts op bed draai ik me nog eens om en ik bedenk dat ik hem binnen/buiten ga testen op de dieren, in de tuin en als het lukt schiet ik ook nog een portret.


Omdat het de volgende ochtend regent, besluit ik om binnen een paar foto's te maken. Ik ben gewend om met mijn eigen lens vrij dicht op het object te 'zitten' en daar gaat het meteen mis. Ik sluip naar een van de katten, zoom in en merk dat ik er veel te kort op zit, niet alleen haar poriën en snorharen, maar ook het scherpstellen is nu een probleem. Ik hoor een piep uit mijn camera komen en ik merk dat de lens nu echt hard moet werken. Het is duidelijk dat ik zoveel lenskracht niet gewend ben!


Ik besluit iets naar achteren te gaan en merk dat ik ruim vier meter van ze af zit en dat de Tamron lens ze enorm dichtbij haalt. Zo mooi om te zien dat ik even geniet en bijna vergeet af te drukken. Met het inzoomen maakt hij gelukkig geen rare bijgeluiden, ik wil natuurlijk niet dat de kat helemaal wakker wordt.


Kat, diafragma f6,3 sluitertijd 1/320 scherptediepte 400


Ik probeer ook om in de AF-stand door het raam een van de katten fotograferen.
In dit geval lukt het me niet meteen om hem scherp te stellen op de kat, bij de tweede poging gaat dit al beter. Het valt me alles mee hoe deze lens scherp stelt bij zo'n vies raam. Wat leuk is aan de lens, is dat de lichtsterkte variabel is en dat deze dus oploopt wanneer ik inzoom.


Kat achter het raam, diafragma f6,3 sluitertijd 1/8 , scherptediepte 240


Scherp stand VC 2

Beeldstabilisatie

Deze lens werkt ook met 3 VC standen, voor de beeldstabilisatie.
In VC 1 stand corrigeert de lens beeldstabilisatie van de horizontale en de verticale trillingen voor de foto.
De VC 2 stand is bedoeld voor pannen (meetrekken) zoals bij autosport.
De VC 3 stand corrigeert de lens enkel trillingen van de opname en niet de zoeker, dit zou de sterkste stand moeten zijn.
Gevoelsmatig ben ik het meest gecharmeerd van stand 2, in het zoekerbeeld zie je waar hij het beeld 'vasthoudt' en dat werkt erg fijn.

De natuur in

De lens heeft een bereik heeft van 150-600mm? Hiermee is hij heel erg goed in staat om onderwerpen van veraf, dichterbij te halen. Ik ben zelf niet gewend om in de natuur te fotograferen, maar met deze lens kan ik het gewoon niet laten.


Wil je echt iets prachtigs neerzetten dan vind ik de uitkomsten voor deze lens in een natuurlijke omgeving, erg mooi. Voor deze foto moet ik echt de straat over steken om de brug er helemaal op te krijgen. Ook bij de portretten van de koeien sta ik aan de andere kant van het veld, maar de fotografiebeleving voelt door het 'dichtbij halen' echt intenser.
Brug, diafragma f7,1 sluitertijd 1/160, scherptediepte 160


Varenblad, diafragma f6,3 sluitertijd 1/100 scherptediepte 600





Hengst liggend, diafragma f5,3 sluitertijd 1/125 , scherptediepte 240


De lens heeft een snelle autofocus (in AF stand), ook handig in de manueel stand te zetten met een een handige schuifknop. Wanneer ik de goede afstand en het brandpunt heb, merk ik dat de DOF mooier uitkomt zoals hier bij het de hengst in de weide. Het doel was voor en achter de hengst wat vervaging te veroorzaken. Wanneer ik te ver sta, is de achtergrond een geheel, terwijl het hoofd van de hengst scherp blijft. Deze variant vind ik veel minder spannend qua geheel, maar hier zie je goed dat de scherpte diepte toeneemt nu het onderwerp verder van de lens afstaat.

Fotoshoot

Ik houd ervan om mensen te fotograferen. Als eerste zet ik Sam op de foto.
Daar waar de DOF (Depth of Felt) storend kan zijn in de ene foto, vind ik dat het hier het accent op het model iets versterkt.
Diafragma f8 sluitertijd 1/200, scherptediepte 240


Op vrijdag heb ik een fotoshoot gepland met Leon. Ik haal hem op bij het station in Zwolle en voel me best nerveus want het is de eerste keer dat ik met hem ga fotograferen. Op de heenweg besluit ik een mooie alternatieve route te nemen in verband met een ongeluk. Dit heeft als leuke bijkomst dat we nog even deze foto onder een brug in Zwolle nemen. Heerlijk dat natuurlijk licht en omdat ik alleen mijn reflectiescherm bij heb, komt dit goed van pas onder de brug.


Diafragma f5 sluitertijd 1/30 , scherptediepte 160


De volgende foto maak ik spontaan bij een bedrijf in Apeldoorn, de rode kleur van de Esdoorn vind ik wel leuk kleuren bij zijn shirt. Dit soort dingen vind ik erg leuk om te doen: in de omgeving kijken of er wat moois bloeit. Snel stoppen, uitstappen, klik, klik, klik en snel door voordat iemand moppert omdat we de oprit geblokkeerd hebben!


Diafragma f6,3 sluitertijd 1/640 , scherptediepte 180


Humor en enthousiasme tijdens een shoot vind ik onmisbaar. Het was een mooie en erg gezellige dag! Tijdens de voorbereidingen hebben we elkaar gevoed met ideeën. Hoe goed je zaken ook afspreekt, er kan altijd iets misgaan, zoals het weer of verkeer. Sta goed stil bij plan B. De lens is goed voor mijn conditie maar in druk beboste gebieden is het fotograferen niet altijd even praktisch uitvoerbaar omdat het alles erg dichtbij haalt.

Conclusie

Pluspunten

 • Het objectief kenmerkt zich door het gebruik van hoogwaardige afwerking, geweldige zoommogelijkheden (met oneindige stand).

 • De lens komt uit het topsegment van Tamron, een snelle autofocus en heeft beeldstabilisatie in 3 standen.

 • Handig in gebruik, zelfs zonder gebruiksaanwijzing.

 • Ziet er stoer uit (goede wateraftotende coating).

 • De kwaliteit van mijn foto's lijkt verbeterd doordat hij enorm mooi scherp kan stellen (stilstaand model, natuur).



Minpunten
 • Je moet altijd afstand houden, maar dit kan ook gewenning zijn. Je fototoestel lijkt opeens een enorme camera, met zo'n grote lens. (Je hebt grotere tas voor nodig, maar ik las op internet dat je ook een hoes voor de lens hebt).

 • De lens stil houden is een must, want beweging geeft wazige foto's. De afstand die je van het model moet houden kan ook positief opgepakt worden: het draagt in ieder geval bij aan voldoende lichaamsbeweging!


Over de fotograaf

Natanya Hartgers is een hobbyfotograaf. Ze houdt van portretfotografie en het vastleggen van bepaalde thema's. De passie voor fotografie is door het gebruik van photoshop ontstaan, edits voor make-up bij portret fotografie vind ze fijn om te doen. Ze kan helemaal enthousiast worden wanneer er een leuk thema wordt uitgewerkt. Het sociale deel en het gemeenschappelijk doel maken haar enorm gepassioneerd om er een eigen draai aan te geven. Zoals zij zelf zegt: 'Mijn foto's zijn vaak het resultaat van het team, resultaat behalen is geweldig maar gezelligheid en experimenteren net zo. Er is bij mij nu nog niet echt sprake van een eigen stijl, omdat ik verschillende stromingen nog aan het ontdekken ben."

Ik geef de lens door aan

De lens is geweldig wanneer je op afstand fotografeert (bijvoorbeeld bij schermsport of autoraces, je haalt alles dichtbij) en ideaal voor portretten met een geweldige DOF. Maar ook de natuur schreeuwt om vastgelegd te worden door deze Tamron lens. De lens vind ik erg mooi voor natuurfotografie en portretten. Wat ik niet getest heb zijn bewegende beelden, omdat ik al moeite had met scherpstellen op een rennend kind (vanwege de vrij grote lens) daarom geef ik deze lens graag door aan iemand die veel met bewegende beelden doet!


De gebruiksersreview van Natanya is de zevende uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24676-vol-passie-en-enthousiasme-aan-de-slag-met-de-sp-150-600-mm-f-5-6-3-di-vc-usd-g2.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Sony A9]]> Tue, 16 May 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

box]Lees alles over de Sony full-frame A7-serie in dit artikel.[/box]

De A9 is niet een opvolger van de Sony A7R II. Die body is gebouwd rond het concept van een hele hoge resolutie sensor en een grote contrastomvang. De nieuwe A9 is van een compleet andere orde. De body ademt in alles snelheid! Zowel in autofocus als in burstrate; 20 beelden per seconde met volledige autofocus. Gezien de specs en ook de prijs is het vooral een pro body. Een directe concurrent van de Nikon D5 en de Canon 1DX Mark II die vooral door pers- en sportfotografen worden gebruikt.

Sensor

Waar komt die waanzinnige snelheid vandaan? Sony heeft een 24 megapixel stacked sensor gemaakt die daardoor razendsnel uitgelezen kan worden. Bovendien zit er direct op de sensor ook nog eens geheugen die als hele snelle buffer dient. Je kunt er 241 raw of 362 jpeg beelden in volle resolutie in kwijt. De camera heeft overigens daarna nog wel een seconde of 40 nodig om die volle buffer naar één van de twee sd slots te schrijven.

De nieuwe stacked sensor was nodig om die enorm hoge framerate te halen. De camera maakt dan niet gebruik van een traditionele spleetsluiter maar van de elektronische sluiter. In die modus geeft de sensor als het ware 20 keer per seconde de live view data door aan de beeldprocessor. Zonder dat het beeld wordt onderbroken door het openen en sluiten van de mechanische sluiter. Zo kun je met die enorm hoge burstrate je onderwerp fotograferen en blijven volgen. Zonder dat een opklappende spiegel of sluiter je zoekerbeeld hinderlijk onderbreekt.

Elektronische sluiters waren al eerder in staat om razendsnel achter elkaar opnames te maken, maar het 'rolling shutter' effect stond professioneel gebruik in de weg. Als je onderwerp namelijk snel beweegt worden bij een rolling shutter rechte verticale lijnen in je foto's en video's krom weergegeven. Sony slaagt er met deze stacked sensor in om de data veel sneller uit lezen zodat rolling shutter niet of nauwelijks voorkomt. Bijkomend voordeel van een elektronische sluiter is ook nog dat je een compleet stille camera hebt. In een voetbalstadion zul je daar niemand over horen klagen. Maar op stille plekjes in de natuur zul je die stealth modus enorm waarderen als je schuwe dieren wilt fotograferen. Zo blijven ze zitten na je eerste opnames, terwijl een traditionele reflex ze vaak het hazepad laat kiezen.

Focus

Sony heeft met het aanbrengen van maar liefst 693 fasedetectie punten op de sensor eigenlijk de systeemcamera in één klap van hun grootste achilleshiel afgeholpen; de autofocus. Contrastautofocus is erg nauwkeurig maar niet erg snel, dat maakt het ongeschikt voor heel snel bewegende onderwerpen. De A9 heeft op 93% van het sensor oppervlak fasedetectie punten, en met bijna 700 van die punten geeft dat een enorm voordeel ten opzichte van de traditionele reflexen. De A9 krijgt er vleugels door...

Razendsnelle autofocus over het gehele sensorbeeld is bijna een vereiste als je als professioneel sport of wild life fotograaf je brood wil verdienen. Tijdens de testperiode imponeerde niet alleen de continu autofocus, die een indrukwekkende 90% hit rate opleverde. De razendsnelle autofocus deed het uiteraard ook uitstekend tijdens een portretsessie waarbij wij de AF instelde om continu op de ogen scherp te stellen.

Volwassen

Systeemcamera's werden door de pro's niet altijd serieus genomen. Door de relatief kleine batterij en het hogere stroomverbruik was het altijd nodig om extra batterijen mee te nemen. En wisselen van accu's is soms vervelend tijdens een shoot. De A9 kreeg een veel grotere accu, met een dubbele capaciteit, waardoor wisselen nauwelijks nodig is. Er is ook nog een batterijgreep verkrijgbaar waardoor je diezelfde capaciteit ook nog eens kunt verdubbelen. En tegelijkertijd meer greep hebt op je camera als je er een lang teleobjectief op klikt.

Sony heeft er een enorm mooie grote heldere en scherpe elektronische zoeker op gezet die zelfs de meest notoire optische zoeker fan zich plotseling gaat realiseren dat een EVF soms gewoon veel beter kan zijn.

4K video

Sony zou Sony niet zijn als 4K video niet een wezenlijk onderdeel zou zijn. Zeker omdat rolling shutter dankzij de veel snellere data uitlezing van de sensor veel minder een probleem is. Wat het dan weer ontzettend jammer maakt dat de camera geen s-log video profielen heeft. Professionals willen nu eenmaal graag achteraf hun video 'graden' voor optimale kleur en contrastweergave. Laten we hopen dat Sony op die beslissing terug komt en het in een nieuwe firmware alsnog 'aan' wil zetten.

Body en beeldkwaliteit

De A9 heeft een diepere grip wat de camera vooral met het gebruik van lange objectieven veel beter te hanteren maakt. De AF joystick is nieuw in Sony land en voor een sportschieter erg welkom. Je kunt er erg makkelijk je focuspunt mee selecteren waarna de camera als je dat wilt je sporter kunt laten volgen. Net zo pro zijn de uitgebreide customfuncties die je kunt instellen. De A9 is de eerste Sony body met een ethernet poort, helaas heeft men gekozen om voor USB 2 te kiezen terwijl versie 3 vanwege de enorm grote datastromen veel logischer zou zijn geweest.

Heeft de snelheid van de camera een negatieve invloed op de beeldkwaliteit? Nee, ook hier zien we dat Sony een enorme know how van het bakken van sensoren heeft. Naast scherpte en kleurendiepte is de contrastomvang anno 2017 ongekend hoog. Dat je vanwege de snelheid genoegen moet nemen met 24 in plaats van 36 of 42 megapixels is voor de doelgroep niet een groot probleem. Dat er met deze nieuwe sensor technologie nieuwe hogere resolutie sensoren komen is niet de vraag 'of' maar meer 'hoe snel'.

Gamechanger?

Ja, dat is deze A9 zeker! Sportfotografen hebben nu een prachtig en razendsnel alternatief voor hun high-end reflexen. Bijna zonder compromissen. Al missen we nog steeds een grote hoeveelheid lichtsterke vaste brandpunten die Canon en Nikon wel in hun assortiment hebben. Als Sony die gaat maken, of vreemdmerk makers zoals Sigma met hun high-end glaswerk in de FE mount zouden stappen, zou Sony wel eens een heel flink percentage nieuwe gebruikers in deze tak van fotografie kunnen verwelkomen.

De Sony FE 24-70 F/2.8 is perfect voor de A9!

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24674-review-sony-a9.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Betekent de smartphone het einde voor de compact camera?]]> Mon, 15 May 2017 11:39:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Moeten fabrikanten van compact camera's vrezen voor de smartphone? Waarschijnlijk wel meent de website Telefoonabonnement.nl. In de laatste jaren zien we de kwaliteit van de smartphone camera's in een rap tempo verbeteren. Een razendsnelle ontwikkeling die volledig is gedreven vanuit de vraag van consumenten. Een goede camera is in 2017 één van de belangrijkste eisen voor een smartphone. Het is dan ook niet vreemd dat wij steeds vaker een professionele fotograaf aan het woord zien bij de presentatie van een nieuw vlaggenschip toestel.

Duizelingwekkende ontwikkeling smartphone camera

Sinds 2012 test DxO Mark premium smartphones op hun camera kwaliteiten. Onder de eerste proefcamera's bevonden zich de iPhone 4 en de Samsung Galaxy S2. De vlaggenschepen scoorde respectievelijk 50 en 57. In 2016 testte DxO Mark de iPhone 7 en de Samsung Galaxy S7 en de vlaggenschepen scoorde respectievelijk 86 en 88. Een duizelingwekkende ontwikkeling waar we het einde nog niet van hebben gezien. Vorig jaar werkte de Chinese smartphone fabrikant Huawei samen met de bekende cameramaker Leica uit Duitsland. Hun eerste kindje was de Huawei P9 die een nette 80 score neerzette. Een jaar later zien we een uitstekende score van de Huawei P10 van wel 87. Nipt onder de best scorende vlaggenschepen.


Aan de andere kant zien we de scores van de compact camera´s tot 800 dollar niet boven de 70 komen. Ondanks dat we die scores natuurlijk niet één op één met elkaar kunnen vergelijken, laten de scores van compact camera´s een iets vlakkere groei zien dan de smartphone camera´s.

De professionele fotografen promoten smartphones

Een andere indicator en misschien ook wel motivator waardoor compact camera´s last ondervinden van smartphone camera´s, zijn de professionele fotografen die laaiend enthousiast zijn over de mogelijkheden van deze alleskunners. We zagen het vorig jaar bij de presentatie van Apple´s iPhone 7. De iPhone werd door verschillende professionele fotografen de hemel in geprezen waaronder Jason Nocito. Hij prees de Depth of Field mogelijkheden en snelheid waarop een smartphone foto's maakt zonder verlies van kwaliteit.





Niet alleen Apple weet professionele fotografen te verleiden. Ook Huawei geeft de Huawei P10 uit handen aan een professionele fotograaf, Manfred Baumann. De fotograaf legt je in een korte promotiefilm van het Chinese bedrijf zelfs uit hoe je een prachtig Bokeh effect kunt maken. Hij vertelt ons dat je dit fantastische effect zeer eenvoudig in je foto´s krijgt met de Huawei P10 en zelfs na het maken van de foto kunt je het effect bijwerken.

Professional over de Huawei P10



Professional over de iPhone 7 Plus



Super veel mogelijkheden

Waarin smartphones verreweg superieur zijn over compact camera's zijn de directe bewerkingsmogelijkheden en direct online zetten op je favoriete app. Schiet je een foto met een willekeurige smartphone dan staat deze binnen drie tellen als achtergrond op Facebook. Daarnaast kun je een foto direct bewerken nadat je een foto hebt gemaakt met je smartphone.
Een van de nieuwe vlaggenschepen van LG geeft je zelfs nog veel meer mogelijkheden. Het forse toestel maakt optimaal gebruik van zijn grootte via een aantal super handige functies. De LG G6 beschikt over een viertal opties speciaal voor Snapchat, Facbook en Instagram, Snap shot, Grid Shot, Guide Shot en Match shot. Het 5,7-inch beeldscherm van de G6 wordt voor verdeeld in twee vierkantjes waardoor je optimaal overzicht hebt en hilarische foto's kunt maken. De twee camera's van het toestel zijn daarnaast ook los van elkaar te gebruiken. Je kunt je richten op enkele aspecten met de telelens of kiezen voor overzicht met de 125 graden groothoeklens.


In hedendaagse smartphones zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 zijn de mogelijkheden binnen cameramenu's bijna oneindig. Niet alleen schiet je super snel heldere foto's dankzij optische beeldstabilisatie en phase detection autofocus. Je krijgt ook een arsenaal aan camera opties. Mochten die niet genoeg zijn, dan kun je er zelfs nog meer downloaden. Foto's maak je bijvoorbeeld niet alleen door op de sluiterknop te drukken. Je kunt voor een timer kiezen, een handgebaar of zelfs je glimlach voldoet. De Galaxy S8 heeft daarnaast ook nog een grote hoeveelheid aan filters waarmee je jouw foto's tijdens het maken al bewerk. Filters worden vooral door jongelui veel gebruikt in foto's van mensen en natuurlijk selfies voor Instagram, Facebook en Snapchat.


Via selfies en filters komen we bij misschien wel het aller grootste voordeel van een smartphone en dat is connectiviteit. In deze wereld waarin iedereen bijna alles snel online wil delen is een smartphone camera onmisbaar.


Zal een kind dat in de laatste drie jaar geboren is ooit nog een compact camera vasthouden?

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24673-betekent-de-smartphone-het-einde-voor-de-compact-camera.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips om in het park te fotograferen ]]> Sat, 13 May 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoek naar een onderwerp

Zoals gezegd zijn parkfoto's vaak snel groen door de aanwezige natuur. Ga dan ook op zoek naar een onderwerp of object in het park wat niet de kleur groen heeft. Iets wat opvalt in het park. Dit kan iemand zijn die zijn of haar hond uitlaat, een boom met een ongewone kleur of een leeg parkbankje. Probeer het anderskleurige voorwerp zo in de compositie te plaatsen, zodat de aandacht van de toeschouwer ernaartoe getrokken wordt. Dat kan bijvoorbeeld door de regel van derden te gebruiken.

Vind je het lastig en is er niet een duidelijk onderwerp wat niet de kleur groen heeft? Zoek dan naar vormen of patronen: een boom die een aparte vorm heeft of een structuur in een wandelpad.

MauriceHoogeboom

Verschillende hoeken

Wanneer je het onderwerp hebt gevonden dat je wilt gaan vastleggen, probeer deze dan vanuit verschillende perspectieven te fotograferen. Bij een boom of gebouw levert een laag standpunt vaak een mooie foto op. Ga bijvoorbeeld op de grond liggen of verlaag je camera tot enkel-niveau en fotografeer gevallen bladeren op de grond met het park op de achtergrond.

Is er water aanwezig in het park waar je fotografeert? Gebruik dit dan voor reflecties of ga heel vroeg in de ochtend naar het park om de mist en dauw boven op het water te fotograferen.

Saskiacloo

Tip: veel sterke foto's ontstaan door het zien van en het zoeken naar patronen, kleuren en dingen die ter plaatse gebeuren. Kijk dus niet alleen naar het grote plaatje, maar focus ook op details.

Spijkers

Speel met de compositie in je parkfoto. Lees hier nog eens over het gebruik van de gulden snede en de regel van derden.

Svanbaar

Camera-instellingen en apparatuur

Voordat je gaat fotograferen, check altijd je camera-instellingen voor in het park. Deze instellingen gaan uit van overdag bij zonlicht of lichte bewolking:
1. Controleer of je ISO op 100 of lager staat
2. Stel de witbalans op AWB
3. Kies voor de A- of M-stand op je camera en werk met het diafragma

Je kunt ervoor kiezen om een statief mee te nemen voor de beste scherpte in je foto's en om eventueel te spelen met sluitertijd. Ook kun je gebruikmaken van een polarisatiefilter, waardoor je heldere en warme kleuren in je foto's krijgt en enige reflecties in het beeld verwijdert.

FoxbaT

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24666-tips-om-in-het-park-te-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Basiscursus: Links of rechts belichten?]]> Fri, 12 May 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Vaans Ruijten) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Alles over het goed belichten van je foto's, lees je in deze beginnerscursus!
Wat zijn de eerste vaardigheden die je leert tijdens een cursus? Vast en zeker is een daarvan het correct belichten van een foto. Je wilt immers in de foto precies dat laten zien wat je voor ogen had tijdens het maken van het beeld en de belichting is een van de belangrijke zaken in een foto. Maar wat is de juiste belichting?

Onder normale omstandigheden zal een camera automatisch een technisch correcte belichting hanteren. In extreme situaties, zoals bij een sneeuwlandschap of een situatie met een voornamelijk donker onderwerp, zul je de camera een handje moeten helpen door over- of onder te belichten. In andere gevallen wil je om creatieve redenen afwijken van de technisch correcte belichting. Ook dan wijk je af van de belichtingsmeter door over of onder te belichten.

chrissnoek

Kwaliteit

Er is nog een andere reden om van de 'technisch ideale' belichting af te wijken. Dat is het streven naar een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit; voor sommigen de heilige graal in de fotografie.

Sommige fotografen proberen de dynamische beperkingen van camera's op een creatieve manier op te lossen: door bewust langer of korter te belichten. Hierin zijn twee kampen ontstaan: fotografen die beweren dat je beter langer kunt belichten en fotografen die juist bij het tegenovergestelde zweren.

Expose to the right

De bekendste en wellicht meest gebruikte techniek om de problemen met ruis aan te pakken, heet 'Expose to the right' (ETTR). Waarom het 'belichten op rechts' heet? Bij ETTR zorg je ervoor dat de informatie in het histogram zoveel mogelijk aan de rechterkant van het histogram te vinden is.

Een normaal histogram

Door de opname langer te belichten, verschuift het histogram naar rechts. Het beeld wordt dan weliswaar lichter, maar het resultaat is ook dat een belangrijk deel van de opname kan worden vastgelegd in meer helderheidswaarden. Het histogram zou er dan ongeveer zo uit kunnen zien:

Een ETTR-histogram

Als een camera een dynamisch bereik van 9 stops heeft, blijven er aan de linkerkant voor de donkerste stop nog maar 32 helderheidswaarden over. In het voorbeeld hierboven is het voordeel duidelijk te zien. De langer belichte opname (ETTR) wordt in veel meer helderheidswaarden vastgelegd dan de technisch correct belichte foto uit het eerste voorbeeld.

Je kunt dit eenvoudig controleren aan de hand van de bestandsgrootte van een foto. Maak maar eens een hele serie opnames van dezelfde situatie, waarbij je telkens een halve stop langer belicht. Vanaf de donkerste foto zie de bestanden steeds groter worden. In de bestandsgrootte vind je vervolgens ergens een maximum; daarna worden de bestanden weer kleiner. Voorbij dat punt zul je zien dat de highlights in de foto uitgebeten zijn.

We hebben de ETTR-techniek in de praktijk toegepast op de foto hieronder. Dit standbeeld hebben we tweemaal gefotografeerd, de eerste met een sluitertijd van 1/1000 en de tweede met 1/250. De laatste opname (ETTR) hebben we daarna in de bewerking weer twee stops donkerder gemaakt. Zo kregen we tweemaal exact hetzelfde resultaat.
Dit voorbeeld toont een van de voordelen van ETTR: een groter bereik in de donkere delen, waardoor je minder snel last van ruis hebt.

Zoomen we op beide foto's extreem in, dan zie je dat de normale opname meer ruis bevat dan de ETTR-opname. In een kleine afdruk is dit niet of nauwelijks te zien. Bekijk je de foto op 100% of nog groter, op een groot scherm, dan zie je een (klein) verschil.
Een ander voordeel van ETTR zit in de nabewerking. Stel je maakt een foto waarbij je optimaal gebruikmaakt van de helderheidswaarden aan de rechterkant van het histogram, bijvoorbeeld 8192 waarden. Nu maak je diezelfde foto met een kortere belichting en 512 helderheidswaarden. Tijdens het bewerken kom je bij de laatste foto eerder in de problemen. De ETTR-opname geeft je dus meer speelruimte in de bewerking. Eén van de problemen met de niet-ETTR-foto is 'banding' of posterisatie. Dat zijn van die lelijke strepen die je tegenkomt in een subtiel kleurverloop.

Opname

Hoe maak je zo'n ETTR-opname? In feite is het redelijk eenvoudig. Je maakt de lichtst mogelijke opname waarbij de hooglichten nog niet uitbijten. Hulpmiddelen zijn het histogram en de knipperende waarschuwingen voor uitgebeten hooglichten op het camerascherm.

Houd er wel rekening mee dat zowel het histogram als de knipperende waarschuwingen gebaseerd worden op de jpg-voorvertoning. Aan de hand van de camera-instellingen wordt al in de camera een jpg gemaakt, die je op het display ziet. Op basis hiervan worden het histogram en de waarschuwingen berekend. In de praktijk betekent dit dat je in de raw-opname meer speling hebt dan je op basis van de jpg zou zeggen. Helaas zijn er maar weinig camera's die deze twee handige gereedschappen op de raw-opname baseren.

Nadelen

Nu denk je misschien: ETTR is gaaf, dat ga ik vanaf nu altijd toepassen ... maar bedenk eerst dat er een paar zaken zijn om rekening mee te houden:

- Het werkt alleen maar als je in raw fotografeert. Dit omdat je bij het werken in jpg al te veel informatie weggooit.
- Elke foto moet je in de nabewerking weer donkerder maken.
- De sluitertijd verlengen kan bij bewegende onderwerpen soms een nadeel zijn.
- Als je te ver naar rechts gaat, worden de lichte delen van de foto mogelijk té licht; ze bijten uit.
- ETTR werkt alleen optimaal als je op de 'eigen' iso-waarde (base iso) van de camera werkt (dit is vaak de laagste iso-waarde).
- Voor ETTR heb je in het veld meer tijd nodig dan voor een 'normale' opname. Je moet immers zelf de optimale sluitertijd bepalen.

john9999

Expose to the left

De laatste tijd is er een tweede (kleinere) stroming ontstaan die het tegenovergestelde van ETTR beweert: je moet juist korter belichten. Het zal geen verrassing zijn dat deze techniek 'expose to the left' (ETTL) heet. Hierbij doe je het tegenovergestelde van ETTR: je laat het histogram zo veel mogelijk naar links schuiven.

Het belangrijkste voordeel van ETTL heeft te maken met de hooglichten. Met ETTL heb je veel minder kans op uitgebeten hooglichten. Doordat je korter belicht, bouw je een veiligheidsmarge in voor de hooglichten. Die veiligheidsmarge is handig omdat je op het camerascherm moeilijk kunt beoordelen of de lichte delen uitgebeten zijn. Zelfs met hulp van histogram of knipperlichten kan dit lastig zijn.

Daarnaast is er nog het voordeel van de kortere sluitertijden. Omdat je links gaat belichten, krijg je kortere sluitertijden; vaak meer dan 2 stops korter dan een ETTR-opname. Wie wil er nu geen kortere sluitertijden?

Links of rechts

Zowel bij ETTR als bij ETTL moet er in de nabewerking wat aan schuifjes worden getrokken; bij de ene naar links, bij de andere naar rechts. Als je het fenomeen ruis buiten beschouwing laat, is het altijd eenvoudiger om een donkere afbeelding lichter te maken dan een lichte afbeelding donkerder. De verschillen in het eindresultaat zul je met name zien in de kleuren en in het contrast.

Nu zijn er twee ontwikkelingen die er de laatste jaren voor hebben gezorgd dat het ruisduiveltje steeds minder zijn kop opsteekt. De eerstverantwoordelijken zijn de camerafabrikanten. In hun competitieve race naar de hoogst mogelijke iso-waarden hebben ze ervoor gezorgd dat de hoeveelheid ruis in de schaduwpartijen steeds minder wordt. Het dynamisch bereik en het aantal bits waarin een foto wordt vastgelegd zijn de laatste jaren alleen maar gegroeid.

De tweede positieve ontwikkeling zien we bij de bouwers van de bewerkingsprogramma's. Omdat ruisonderdrukking een belangrijke feature is van een bewerkingsprogramma, hebben de ontwikkelaars de laatste jaren zeker niet op hun handen gezeten, ze hebben ruis steeds beter onder controle.

Conclusie

We hebben twee kampen die precies het tegenovergestelde van elkaar beweren. Moet je je aansluiten bij een van deze kampen? Of blijf je neutraal, kies je voor een veilige middenpartij en gebruik je gewoon de sluitertijd die jouw camera voor je kiest?
Wij kunnen deze beslissing natuurlijk niet voor jou maken. Het beste is om beide technieken zelf eens uit te proberen. Dat is niet alleen leerzaam en leuk, je ontdekt misschien ook welke techniek het beste past bij jou, jouw camera en jouw stijl van fotograferen.
In grote lijnen kun je zelf de volgende afwegingen maken:

- Zijn de hooglichten voor jouw foto belangrijker dan eventuele ruis? Ga dan voor een ETTL-aanpak.
- Wil jij de optimale kwaliteit voor een grote afdruk en heb je geen of weinig belangrijke hooglichten in jouw beeld? Dan is de ETTR-aanpak waarschijnlijk het beste.

Rechts of links? Net als in de politiek een moeilijke keuze. Of ligt de waarheid juist in het midden?

Bekijk ook onze video, waarin Marcel Scholing uitleg geeft over optimaal belichten!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24672-basiscursus-links-of-rechts-belichten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vijf redenen om vanaf nu in de M-stand te fotograferen]]> Fri, 12 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
In deze beginnerscursus leer je alles over het fotograferen in de M, A en S-stand.

De camera weet niet hoe jouw perfecte foto eruitziet

Als je op de automaat fotografeert dan gaat je camera op zoek naar scherpte in het midden, een gelijkmatige belichting en neutrale kleuren. De foto's pakken meestal dus gewoonweg saai uit. Als je wilt experimenteren met creatieve composities, low- of highkey opnamen, grote contrastverschillen of extreme scherptedieptes, dan zal je die dus handmatig moeten instellen. Bovendien weet jij precies wat je achteraf nog wilt aanpassen in de nabewerking en kan je daar, door zelf de instellingen te bepalen, tijdens het fotograferen al op inspelen.

kariver

Soms heeft de camera wat hulp nodig

Naast het feit dat je relatief saaie standaard foto's krijgt als je de camera de instellingen laat bepalen, zijn er ook situaties waarbij de camera helemaal de kluts kwijtraakt. Tegenlicht is zo'n situatie, waarbij de camera automatisch kiest voor silhouetvorming, omdat het beeld anders overbelicht raakt. Als je meer doortekening in je onderwerpen wilt, zal je dus echt handmatig je foto moeten belichten. Ook nachtfotografie, concertfotografie en lightpainting zijn onderwerpen die je echt zelf zal moeten instellen, omdat de camera daar waarschijnlijk de fout ingaat.


De m-stand dwingt je om na te denken

Waarom kies je voor de M-stand en niet voor een van de vele andere opties op het pasm-wieltje? Soms heb je bijvoorbeeld een duidelijke voorkeur voor een heel klein diafragma. Je zou dit kunnen instellen via de A (aperture)-stand, waarna de camera automatisch er een langere sluitertijd bij kiest om de foto uiteindelijk gelijkmatig te belichten. Als je zou kiezen voor de m-stand, word je gedwongen om zelf na te denken over een geschikte sluitertijd en wat voor impact die keuze heeft op je foto. Misschien pakt een klein diafragma samen met een korte sluitertijd wel veel beter uit. Je weet dan dat je je iso-waarde daarop aan moet passen, of moet zorgen voor meer licht. De m-stand dwingt je dus om na te denken over alle instellingen.

henk-laverman

Soms pakken technische fouten goed uit

Soms zet je je camera aan om direct een foto te maken, waarna direct blijkt dat je nog met de manuele instellingen van de dag ervoor staat te fotograferen. In 99% van de gevallen heb je dan een mislukte foto, maar soms geeft het je een totaal andere kijk op de situatie. Het helpt om veel creatiever na te denken over het soort foto's dat je kan maken en voorkomt dat je direct zelf een toevlucht zoekt naar de meest voor de hand liggende opties. Onscherp, onderbelicht of bewogen is namelijk niet altijd fout.

watikziefotografie

Je leert zoveel beter te fotograferen!

Door het gebruiken van de m-stand ga je veel beter na denken over alle technische aspecten van je camera en hoe deze van invloed zijn op je eindresultaat. Je leert hierdoor dus technisch steeds beter te fotograferen! In het begin is het misschien wat onwennig en duurt het te lang om alles in te stellen, maar als je tijd investeert in het onder de knie krijgen van je camera, zal je op de langere termijn echt een betere fotograaf worden!

moleneind

Alle basisinstellingen van je camera worden uitgelegd in deze basiscursus!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24671-vijf-redenen-om-vanaf-nu-in-de-m-stand-te-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee met de Fotowedstrijd Emotie en win een continulichtset]]> Thu, 11 May 2017 13:26:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Blij, bang, boos of bedroefd... Emoties zijn er altijd en overal. De emotie waarnemen, voelen en vastleggen. Dat is de werkelijkheid op zijn mooist weergeven. Kijk eens om je heen en vang de emotie in jouw foto! Wij belonen de meest emotievolle foto met een prachtige prijs.

Meedoen?

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema 'Emotie'. Heb je nog geen account op Zoom.nl, registreer jezelf dan eerst gratis op www.zoom.nl/registreer. Stuur vervolgens je foto in. Deelnemen kan tot en met 10 juni 2017. Zorg ervoor dat je de foto in de hoogste mogelijke resolutie bewaart. De redactie neemt contact met je op als je bij de genomineerden hoort.
Wat kun je winnen?

De mooiste foto wordt door Foto Konijnenberg beloond met een Jinbei ET-403 Continulicht set ter waarde van € 199. Deze set bestaat uit drie lampstatieven die je traploos kunt instellen, ideaal voor de studiofotograaf die net wat meer eist van zijn fotografie. Het voordeel is dat deze high-tech lampen geen warmte ontwikkelen. Gemakkelijk in gebruik, compact en zeer snel te installeren.

Ja, ik doe mee

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24670-doe-mee-met-de-fotowedstrijd-emotie-en-win-een-continulichtset.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gebruikersreview Panasonic GH5]]> Thu, 11 May 2017 10:25:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Panasonic legt met de Lumix DMC-GH5 de lat nog een stukje hoger dan de GH4 met 4K en bouwt er een compleet systeem voor professioneel filmen omheen.

Sander stelt zich voor

Mijn naam is Sander Gesthuizen. Mijn passie voor fotografie en videografie ontstond tijdens een backpackavontuur door Azië. Sindsdien heeft de camera mij niet meer losgelaten. Momenteel concentreer ik mij vooral op zogeheten 'run & gun videografie', waarmee ik met een mobiele set-up professioneel ogende video's probeer te maken.'
sanderges.zoom.nl

De Panasonic GH5 voelt zeer solide aan. Je merkt direct dat deze camera tegen een stootje kan: de GH5 is spatwater- en stofdicht en is vriesbestendig tot -10 graden Celsius. Sommigen zullen de GH5 aan de grote kant vinden voor een Micro Four Thirdscamera, maar persoonlijk vind ik dit juist een voordeel voor mijn doeleinden: voor video is het belangrijk om een stevig en stabiel product te hebben, dat lekker in de hand ligt. Bovendien zijn de lenzen van het mftsysteem behoorlijk compact.

Fysieke kenmerken

De GH5 beschikt over een flink aantal ingangen, knoppen en menuwieltjes. Bovenop de camera zijn witbalans en iso snel in te stellen. Op de body zitten zes zelf te programmeren knoppen. Daarnaast is aan de achterzijde een kleine joystick geplaatst, waarmee onder andere snel het focuspunt versteld kan worden. De GH5 beschikt over twee SD-kaartsloten. Zo kun je foto's wegschrijven op de ene kaart en video's op de andere. Het lcd-scherm is helder en ook bij fel zonlicht goed leesbaar. Het touchscreen reageert accuraat, beter dan bijvoorbeeld mijn Sony A6500. Helemaal indrukwekkend is de elektronische zoeker: niet eerder ben ik deze scherpte tegengekomen op een dergelijke camera.

Gebruik

De GH5 beschikt over in-body stablistatie, die in samenwerking met gestabiliseerde Panasoniclenzen moet zorgen voor vijf stops winst. Direct bij het eerste gebruik merkte ik hoe goed deze stabilisatie werkt. Het is de eerste camera waarmee ik zonder problemen lopend durf te filmen, vooral bij wijdere shots. In tegenstelling tot haar rivalen, maakt Panasonic nog steeds gebruik van een contrast autofocussysteem, maar deze is wel flink verbeterd ten opzichte van de GH4. Bij fotografie focust de camera - zelfs bij weinig licht - accuraat en snel, maar bij continue autofocus voor video had ik af en toe last van 'jagen'. Voor mij geen groot probleem, omdat ik voor video meestal handmatig scherpstel. Bovendien is de gevoeligheid van de focus nauwkeuriger in te stellen, dus mogelijk kan deze zodoende nog wat verbeterd worden.

Beeldkwaliteit

Uiteindelijk gaat het allemaal om de kwaliteit van de beelden. De GH5 heeft hierin al mijn verwachtingen overtroffen. De standaard kitlens, een Panasonic-Leica 12-60 F2,8-4, is scherp en rendeert de kleuren mooi, zowel in raw als jpeg. Voor een betere controle over scherptediepte is een lichtsterkere lens overigens wel aan te bevelen op een mft-systeem. Hetzelfde geldt voor ruis: vanaf iso 3200 is duidelijk ruis zichtbaar op F2,8. Hierin moet de GH5 het helaas afleggen tegen fullframe camera's als de Sony A7SII. Daar staat tegenover dat de camera intern kan opnemen in 10bit 4K resolutie. Uniek in deze prijsklasse en ideaal voor intensieve color grading zonder gekke artifacten! Om eerlijk te zijn kon ik het verschil tussen 8bit en 10bit nog niet echt ervaren. Waarschijnlijk worden de verschillen zichtbaarder met de firmware update in juli, waarmee een interne opname van 400 mbps mogelijk wordt. Andere indrukwekkende opnamemogelijkheden zijn o.a. 4K 60p en Full HD 120p en 180p.

Conclusie

De GH5 maakt het voor mij helemaal waar op videogebied. De interne stabilisatie is meer dan indrukwekkend en de camera beschikt over features die je normaal alleen op veel duurdere videocamera's treft. Mijns inziens heeft Panasonic met de GH5 dan ook vooral gemikt op de videogebruiker. Niettemin zijn ook de prestaties voor foto prima te noemen. De kitlens levert scherpe foto's en dankzij de interne stabilisatie kan met langere sluitertijden uit de hand geschoten worden. Ik kan met trots zeggen dat ik inmiddels mijn eigen Panasonic GH5 heb aangeschaft!






]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24669-gebruikersreview-panasonic-gh5.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Budget macrofotografie: spectaculaire macrofoto's zonder dure apparatuur]]> Thu, 11 May 2017 08:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je toch liever aan de slag met een echt Nikon macro-objectief? Geef je dan nu op voor de workshop macrofotografie!

Voorzetlenzen

Een veel goedkoper alternatief dan een echte macrolens is een voorzetlens die je op je eigen objectief schroeft. Het verkort de minimale scherpstelafstand van je objectief, waardoor je veel dichter op je onderwerp kan kruipen. Je kan ze voor allerlei diameters aanschaffen en zelfs voor je smartphone zijn er voorzetlenzen beschikbaar. Het nadeel van deze lenzen is dat de autofocus er soms minder goed door werkt. Je kan dus beter handmatig scherpstellen!


bnn

Tussenringen

Tussenringen zijn ook een goedkopere oplossing dan macrolenzen. Je schroeft ze tussen je objectief en de body van de camera. Ze vergroten hierdoor de afstand tussen het objectief en de sensor, waardoor de vergrotingsfactor hoger wordt. Ook de scherptediepte wordt in dit geval kleiner, dus in sommige gevallen zal je dit moeten compenseren door je diafragmawaarde iets hoger in te stellen.
mvandijk

Je lens omkeren

Wil je nu direct aan de slag met macrofotografie, zonder enige uitgaven? Probeer dan eens om je lens om te draaien. In principe kan je hiervoor ieder objectief gebruiken, al is een klein en licht (groothoek)objectief het meest handzaam. Schroef deze van de body en houd hem achterstevoren tegen de lensvatting. Door met je de camera meer of minder afstand tot het onderwerp te nemen, kan je vervolgens scherpstellen.

Aan deze manier zijn echter wel flink wat nadelen verbonden.
1. Je zal heel voorzichtig te werk moeten gaan, omdat je objectief makkelijk uit je handen kan vallen en er eenvoudig stof, zand of pollen op de sensor kunnen komen.
2. Niet alle digitale camera's kunnen fotograferen als er geen lens aangesloten is.
3. Je hebt geen autofocus en het handmatig instellen van een diafragma is alleen mogelijk wanneer je een objectief hebt met diafragmaring.

Er zijn omkeerringen beschikbaar, die er voor zorgen dat je een omgedraaid objectief alsnog aan je camera kan bevestigen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kan je met een omgekeerd objectief prachtige foto's maken!

jhoppenbrouwers

Waar moet je precies op letten bij macrofotografie? Je leest het in deze beginnerscursus!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24668-budget-macrofotografie-spectaculaire-macrofoto-s-zonder-dure-apparatuur.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ga aan de slag met de macro-objectieven van Nikon]]> Tue, 09 May 2017 16:02:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat gaan we doen?

Ben jij bekend met macrofotografie maar wil je hier graag nog meer over leren? Het kan tijdens een middag macrofotografie onder leiding van een ervaren fotograaf. Op een mooie locatie in Nederland ga je aan de slag met de macro-lenzen van Nikon. Je wordt begeleid met praktische tips waardoor je jouw objectief nog beter kunt gebruiken.
Aan het einde van de dag, schrijf je een gebruikerservaring die samen met jouw foto's verschijnt in Zoom.nl.




Wil je mee, meld je direct aan

Geef je nu op en wie weet ontvang je van ons een uitnodiging!

Voornaam:
Tussenvoegsel:
Achternaam:
Zoom.nl profielnaam
Woonplaats:
E-mailadres:
Telefoonnummer:




Welke lenzen gaan we testen?

AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G
De Nikkor AF-S 40mm Micro is een macro-objectief waarmee je de verfijnde details vastlegt die onmogelijk kunnen worden vastgelegd met een normale kitlens. De Silent Wave Motor zorgt voor een stille autofocus, zodat je van zeer dichtbij kunt fotograferen zonder het onderwerp te storen.





AF-S Micro-Nikkor 60mm f/2.8D
Populair 60-mm macro-objectief met een reproductiemaatstaf van 1:1 voor gebruik met FX- en DX-formaat digitale spiegelreflexcamera's van Nikon. Met een zeer stille autofocus dankzij de SWM (Silent Wave Motor), een intern scherpstelsysteem met vaste brandpuntsafstand en een niet-draaiende lens is dit objectief ideaal om foto's van zeer dichtbij te maken.





AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR
Dit objectief is uitgerust met de tweede generatie van Nikon vibratiereductiesysteem en levert daardoor stabiele beelden, waardoor flexibeler opnamen uit de hand mogelijk zijn. Dankzij de reproductiemaatstaf van 1:1 kunnen close-ups op ware grootte van zeer fijne structuren en details worden gemaakt. Dit hanteerbare objectief is uitermate geschikt om de mogelijkheden van close-up fotografie te ontdekken.





AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED
Het AF-S VR 105 f/2.8G IF-ED objectief biedt het gemak van Vibratie Reductie (VR) bij macro-fotografie. De hoogste optische prestaties - zowel op digitale als op 35mm filmcamera's - worden gegarandeerd door toepassing van ED-glas en Nano Crystal Coat lenscoating. De supersnelle en fluisterstille Silent Wave Motor zorgt samen met de interne scherpstelling voor optimale autofocus, waarbij te allen tijde handmatig kan worden ingegrepen.




]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/24658-ga-aan-de-slag-met-de-macro-objectieven-van-nikon.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Canon EOS M6]]> Tue, 09 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De volledige review van de onlangs aangekondigde EOS M5 lees je hier!
Als je de M6 vergelijkt met de M5 valt meteen het ontbreken van de elektronische zoeker op. En die is natuurlijk essentieel als je onder hele heldere lichtomstandigheden je compositie wil bepalen. Dan is een scherm op de achterzijde van je body vaak slecht zichtbaar.
Gelukkig is er wel een optionele elektronische zoeker voor de M6 te koop die je er op kunt schuiven als je achteraf spijt hebt dat je toch niet voor de M5 hebt gekozen. Helaas werkt dan bij de M6 de combinatie van door je EVF zoeker kijken en tegelijkertijd met je vinger de autofocus op de juiste plek op de achterzijde van je scherm bepalen niet. En dat is jammer.

Sefietouch

De M6 heeft een slimmer kantelbaar aanraakscherm. Al is het iets kleiner en minder scherp dan die van de M5. Het scherm van de M5 klapte in de selfiemode naar onderen, zodat je daardoor de camera niet op een statief of op een tafel kon zetten. Canon koos voor die oplossing omdat de EVF aan de bovenzijde goed zicht op een naar boven kantelbaar aanraakscherm zou verminderen. Het scherm van de M6 klapt wel naar boven en dat is voor de meeste selfie schieters en vloggers een hele goede en voor de producent betaalbare oplossing.

Youtube

We zijn erg te spreken over dit aanraakscherm, en vloggers zijn uiteraard met deze voor hun erg makkelijke kijk op de compositie ook optie erg tevreden. Toch hadden wij het liefste voor zowel de M5 als de M6 een naar de zijkant volledig draaibaar scherm gezien. Dan zou je bij de M6, mocht je later toch besluiten om de optionele zoeker te willen gebruiken ook het kantelbare scherm kunnen gebruiken. Uiteraard kun je dankzij ingebouwde wifi, nfc en bluetooth daarna meteen je beelden via je smartphone versturen

De motor

Het hart van de M6 is dezelfde als die van de M5. Je krijgt dezelfde 24 megapixel dual pixel aps-c sensor, die trouwens ook in de 80D te vinden is, waardoor autofocus zowel tijdens het fotograferen als het filmen soepel en trefzeker verloopt. Terwijl de 49 autofocus zones heel fijn over het bijna gehele compositiebereik loopt. Ook de Digic 7 processor is dezelfde zodat naast de beeldkwaliteit van de raw's en de jpeg's ook de snelheid met maximaal 9 beelden per seconde gelijk bleef.
De dual pixel autofocus technologie geeft niet dezelfde contrastomvang als de top van de aps-c sensoren van de concullega's. Maar biedt wel een enorme voorsprong op de continu autofocus snel- en trefzekerheid mogelijkheden tijdens het filmen.

Klaar voor het grote werk?

De M6 is met twee controle wielen, twee custom instellingen, een functietoets en een belichtingscompensatie draaiwiel waarmee je handmatig van -3 naar +3 kunt onder- en overbelichten ruim bemeten. De handgreep is niet groot maar comfortabel als je niet al te grote handen hebt. We gebruikten in de praktijk onze pink als steun aan de onderkant van de body, en in de paktijk werkt dat goed, ook bij de wat langere objectieven.
We vonden de M6 in het dagelijkse gebruik een fijne compacte en daardoor makkelijk mee te nemen en erg prettig te bedienen systeemcamera. De meningen op het testlab waren verdeeld of het ontbreken van de EVF voor ons een dealbreaker voor een koop zou zijn. Dan is het even naast elkaar vergelijken van de M5 en de M6 in de winkel een slimme zaak. Vloggers zullen die EVF waarschijnlijk niet zo missen en kopen voor de 300 euro die ze uitsparen een goede microfoon of een extra objectief.

Zoomer Dave Zuuring schreef een gebruikersreview over de M5.
]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24665-review-canon-eos-m6.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Full-frame of APS-C, welke sensor is geschikt voor jou?]]> Tue, 09 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Naast aps-c en full-frame zijn er natuurlijk nog veel meer sensorformaten. Cees de Jonge praat je in dit artikel helemaal bij over alle verschillen!

Welke beeldhoek is voor jou belangrijk?

Het formaat van de sensor is van invloed op je beeldhoek. Als je een foto vergelijkt die gemaakt is met een APS-C-sensor met een 24mm objectief en een full-framesensor met een vergelijkbaar objectief, dan zie je duidelijk dat de beeldhoek bij de tweede foto groter is. Er is letterlijk meer te zien dan bij de APS-C-sensor, vandaar ook dat deze laatste vaak 'cropped-sensor' wordt genoemd.

Dat er meer te zien is bij een full-framesensor heeft soms zo zijn voordelen. Een landschap is weidser, een ruimte lijkt groter en je hoeft minder afstand te nemen als je een grote groep mensen wilt fotograferen. Toch zijn er ook fotografen gebaat bij het APS-C-formaat. Een wildlife-fotograaf kan bijvoorbeeld met hetzelfde aantal mm's, op een crop-body uiteindelijk meer dier in beeld krijgen. Het verschil tussen APS-C en full-frame kan je uitrekenen met een vergroting van 1,6 (zie bovenstaande afbeelding).

Met een tele-lens op een full-framesensor kan je het dier in zijn natuurlijke omgeving laten zien. Foto: ingridvekemans

Wil je een groter dynamisch bereik?

42 megapixels op een full-frame sensor of 42 megapixels op een APS-C-sensor, wat is precies het verschil? Met 42 megapixels leg je enorm veel details vast en dat is heel erg fijn als je achteraf je foto's op groot formaat gaat printen of in de nabewerking nog veel wilt croppen. Je gaat het verschil in full-frame en APS-C wat dat betreft niet merken.

Waar je het wel duidelijk aan gaat merken is de lichtgevoeligheid. Bij de full-framesensor zit hetzelfde aantal pixels verspreid over een veel groter oppervlakte. De pixels zijn dan ook groter, waardoor ze meer licht kunnen opvangen. Full-framesensoren hebben over het algemeen dus ook een veel groter dynamisch bereik en minder problemen met ruis. Dat is vooral handig wanneer je een hogere iso-waarde wilt gebruiken. Bij situaties met weinig licht, zoals avondfotografie en concertfotografie, wint de full-framesensor het dus van zijn kleine broertje.

robinlooy

Heb je behoefte aan een nog kleinere scherptediepte?

Vanwege de grotere sensor, heeft een full-framecamera een kleinere scherptediepte dan een APS-C-camera. Als je besluit om over te stappen naar een grotere sensor, naam dan vooral de tijd om aan dat verschil te wennen! Vooral in het begin zal het erg lastig zijn om onder de knie te krijgen. Waar je voorheen met F/2.8 een prima macrofoto maakte, zal je nu zien dat de scherptediepte veel kleiner is en dat minstens de helft van je insect of bloem onscherp is.

Als je het eenmaal beheerst, kan je met die kleine scherptediepte een prachtig effect creëren bij bijvoorbeeld je portretfoto's. De achtergrond vervaagt volledig en de geportretteerde steekt daar haarscherp bij af. Zorg er wel voor dat de ogen altijd scherp zijn!

ronaldkoster

Hoe belangrijk zijn prijs, gewicht en formaat?

De lichtgevoeligheid van een full-framecamera komt letterlijk met een prijs. Ook al zijn de sensoren steeds betaalbaarder geworden, nog altijd zijn full-framecamera's een stuk duurder dan een high-end APS-C-body. Dat is voor veel fotografen nog steeds reden genoeg om bij een APS-C-camera te blijven.

Bovendien zijn de full-framebody's ook nog eens een stuk groter en zwaarder. Voor veel reisfotografen die een APS-C-spiegelreflexcamera al groot vinden, kan een full-framecamera toch een stap te ver zijn. Een uitzondering is de Sony A7 en A9-serie. Dit zijn de enige series systeemcamera's met een full-framesensor. De body is in dit geval een heel stuk kleiner, maar de lenzen blijven helaas wel van hetzelfde formaat.

Zijn jouw objectieven geschikt voor de overstap van APS-C naar full-frame?

Bij een eventuele overstap zal je goed moeten kijken of je oude objectieven nog geschikt zijn voor je nieuwe camerabody. Ook als je binnen hetzelfde merk blijft, zullen lang niet alle objectieven voldoende licht doorlaten om de volledige full-framesensor te belichten. Objectieven die wel geschikt zijn voor full-framebody's hebben dan ook vaak een grotere diameter dan de objectieven voor crop-camera's.

Sluit je toch een APS-C-objectief aan op een full-framecamera? In de meeste gevallen cropt de camera dan uit zichzelf de beeldsensor. Zo niet, dan zal je dit handmatig in de nabewerking moeten doen om de sterke vignettering die er optreedt te corrigeren.

Canon heeft EF-S lenzen die enkel geschikt zijn voor APS-C-camera's. De EF-objectieven zijn geschikt voor zowel APS-C als full-frame.

Bij Nikon wordt het verschil aangeduid met DX in de naam van het objectief. DX-objectieven zijn enkel geschikt voor APS-C-sensoren. Indien er geen DX-aanduiding in de objectiefnaam staat, kan je deze dus voor je full-framecamera gebruiken.

Sony heeft zowel full-framecamera's met een A-mount als met een E-mount. Heb je een objectief met een A-mount waarbij tevens DT in de objectiefnaam staat? Dan is deze alleen voor APS-C-sensoren geschikt. De Full-frame-A-mount-sensoren hebben namelijk geen specifieke aanduiding. Bij de E-mount is het een stukje eenvoudiger. Lenzen met een EF-aanduiding zijn bedoeld voor Full-frame, terwijl lenzen met enkel een E-aanduiding bedoeld zijn voor APS-C.

Tamron heeft Di, Di II en Di III objectieven voor verschillende vattingen. De Di-objectieven zijn geschikt voor zowel APS-C als full-frame. De Di II-objectieven zijn enkel geschikt voor APS-C. De Di III-objectieven zijn bedoeld voor APS-C-formaat systeemcamera's.

Sigma heeft DC-objectieven voor APS-C en DG-objectieven voor full-framecamera's.

Conclusie

Na het beantwoorden van bovenstaande vragen kan je hopelijk bepalen welke sensor het beste bij je past. Als je investeert in full-frameobjectieven en een body, dan heb je een zeer professionele uitrusting waar je ontzettend veel mee kan doen. Hetzelfde geldt voor een APS-C-camera, alleen schiet deze wellicht sneller tekort bij lastige lichtomstandigheden. Onthoud bovendien dat je altijd beter kan investeren in lichtgevoelig glas, dan enkel in een lichtgevoelige body. Twijfel je nog steeds over de overstap? Wacht dan nog een tijdje. De markt ontwikkeld zich razendsnel, er worden continu nieuwe producten aangekondigd, de prijzen veranderen en de sensoren worden alleen maar beter!

nextgenphotography

Nog meer weten over full-frame- en cropsensoren? Jan Stougie legt het je uit!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24664-full-frame-of-aps-c--welke-sensor-is-geschikt-voor-jou.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Op reis met de SP 35mm F/1.8 Di VC USD van Tamron]]> Mon, 08 May 2017 14:51:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Over de lens

Na het openmaken van de verpakking komt er een mooie solide lens tevoorschijn. De lens voelt goed aan en ziet er mooi minimalistisch uit. De schuifjes voor de af/mf en de stabilisatie zijn degelijk uitgevoerd en de afstandsmeter is ook duidelijk.
Ik test de lens op mijn Canon 6D (full frame) body en dat is een fijne combinatie doordat het gewicht mooi in balans is.

Deventer

Ik ga regelmatig naar Deventer om foto's te maken van de skyline van de stad. Deze is vanuit elke hoek al vaak op de foto gezet, maar ik vind het een uitdaging om toch elke keer een andere foto met een andere sfeer in beeld te krijgen.


De Skyline van Deventer wordt mooi verlicht door de laagstaande zon. De kleuren komen mooi over en de foto is superscherp. Settings: 1/25sec, f9, ISO 50.


De Skyline van Deventer vanaf de Wilhelminabrug. Het blauwe uurtje in geeft een mooi contrast met de verlichting en de lucht. Hier hebben de lantaarnpalen een mooi ster effect. Settings: 20sec, f11, ISO100.


Vandaag is het weer wisselvallig en mooie wolken hangen boven de stad. De zon verlicht de skyline mooi met een gouden gloed. Ik wacht tot het donker wordt en wanneer de straatverlichting aan gaat, maak ik nog wat foto's met een lange sluitertijd. De verlichting van de stad geeft een mooi helder 'sterpatroon' en de lantaarnpalen geven hierdoor een mooi effect. Zowel in licht als donker zijn de kleuren prachtig en de foto's superscherp.


De Skyline van Deventer in het blauwe uur. De stad is mooi verlicht en de kleuren zijn mooi helder. Settings: 30sec, f9, ISO400.


Zicht op de Skyline van Deventer bij de aanlegsteiger. Settings: 30sec, f9, ISO400 (meerdere belichtingen).

Santorini

Vervolgens gaat de lens een weekje mee naar het Griekse eiland Santorini.
Doordat er op Santorini weinig lichtvervuiling is en het net nieuwe maan is geweest, leek het me een goed idee om de Melkweg te fotograferen. Dit betekent om 3 uur de wekker zetten en op het strand de Melkweg (en 'Galactic center') op de foto proberen te krijgen. Met de F1.8 en ISO 1600 kreeg ik deze er met een belichting van 10 seconden prima op. Met een langere belichting werd de beweging van de aarde zichtbaar met startrails.
Het viel me op dat de sterren helder en scherp op foto zijn gekomen. Het handmatig focussen ging ook prima.


De Melkweg met het 'Galactic center' zichtbaar. De sterren zijn perfect scherp en mooi helder. Het handmatig focussen ging ook goed. Het was licht bewolkt waardoor wat minder sterren zichtbaar zijn. Op een heldere avond krijg je de Melkweg een stuk beter in beeld. Settings: 10sec, f1.8, ISO1600.


Santorini staat bekend om zijn mooie zonsondergang. Ongeveer twee uur voor zonsondergang zijn de meeste plekken op het uitkijkpunt bezet. Ik maak wat foto's van de zonsondergang en nog wat zodra het wat donkerder wordt en de verlichting één voor één aan gaat.
Na de zonsondergang in Oia (zo heet de plaats in Santorini ) vielen de scherpe foto's me weer op. Ik heb enkele foto's zonder statief gemaakt met wat hogere ISO (400) en een groot diafragma (f2.2). Daarmee was het mogelijk om scherpe foto's te krijgen terwijl de schemering al flink ingezet was.


Het bekende zicht op Oia. De verlichting gaat langzaam aan nadat de zon onder is gegaan. De foto is weer superscherp en de verlichting geeft weer een mooi sterpatroon. Settings: 30sec, f9, ISO100 (meerdere belichtingen).


Een ander bekend uitzicht in Oia. Deze foto is ook uit de hand genomen. Settings: 1/15sec, f3.5, ISO100 .

Macro

De lens kan scherpstellen op een afstand van 20cm. Daardoor kun je ook prima macro shots maken.
Thuis heb ik enkele planten en bloemen op de foto gezet. Door de korte scherpstelafstand en het grote diafragma krijg je een mooie diepte in de foto. De kleuren zijn wederom weer erg mooi.


Macro van een Azale genomen in de tuin. Een mooie kleurencombinatie van de felroze bloemen en het frisgroene nieuwe blad. De onscherpte van de achtergrond geeft een mooi rustig beeld. Settings: 1/60sec, f3.2, ISO100.

Conclusie

De lens is mij goed bevallen. Superscherpe foto's met mooie volle kleuren. Daarnaast is de lens met een brandpunt van 35mm goed bruikbaar in Landschapsfotografie. De focussnelheid is soms wat aan de lage kant maar ik heb daardoor geen foto 'gemist'.
Door het grote diafragma is de lens ook perfect voor straat- en portretfotografie.
Al met al een bijzonder veelzijdige lens.

Over de fotograaf

Edwin Mooijaart woont in Wijhe, een dorp vlakbij Deventer. Edwin: mijn fotografie hobby/passie heeft een sprong gemaakt toen ik van de Canon 600d ben overgestapt naar de Canon 6d. Voorheen was ik vooral op vakantie (de hele dag) druk met fotografie maar tegenwoordig zoek ik de mooie momenten op. Dit betekent dat ik vooral op pad ga bij bijzondere omstandigheden (mist, rijp, dauw, zonsopkomst en ondergang). Veel foto's maak ik met mijn Canon 16-35mm f4 lens dus een Tamron 35mm f1.8 lens testen lag mooi in het bereik waarmee ik veel fotografeer.

Ik geef de lens door aan

Edwin: Ik denk dat het een goede lens is voor een portretfotograaf of iemand die veel straat fotografie doet, omdat die helemaal het grote diafragma optimaal kunnen benutten.


De gebruiksersreview van Edwin is de zesde uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24663-op-reis-met-de-sp-35mm-f-1-8-di-vc-usd-van-tamron.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Download het tweede Zoom.nl Presetpakket - Tijdelijk gratis!]]> Mon, 08 May 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Download de Zoom.nl Portret Presets

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang de Zoom.nl Portret Presets tijdelijk gratis in je mailbox!




* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy-verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom.nl. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.



Let op! Je kunt dit tweede Zoom.nl Presetpakket t/m 16 juni 2017 gratis downloaden, daarna wordt het pakket € 4,95.

Wat zit er in het pakket?

 1. • 14 unieke Zoom.nl Adobe Lightroom Presets gericht op portretfotografie.
 2. • Toegang tot de nieuwe Zoom.nl Preset Fotowedstrijd
 3. • Installatie-instructies waarmee je ze binnen 5 minuten hebt geïnstalleerd
 4. • Het artikel 'Masterclass Portretbewerking' waarin je van begin tot eind leert hoe je een portret het mooiste kunt bewerken in Adobe Lightroom.

Wat doen de presets?


In het pakket krijg je 14 unieke presets, stuk voor stuk gericht op portretfotografie:

Dramatisch zwart-wit: Geeft een dramatisch tintje aan het portret, met de nadruk op iets donkerdere huidtinten en toegevoegde helderheid.
Heldere details: Legt de nadruk op microcontrasten in de foto, waarbij aardetinten in de hooglichten en schaduwen het portret iets rustiger doen ogen.
Hollywood: Zorgt voor een episch portret, met warme huidtinten die prachtig afsteken tegen de blauwe tinten in de schaduw.
Minimaal: Als de foto in de camera al is zoals je hem voor ogen had, met een paar minimale aanpassingen.
Natural Beauty: Optimaliseert de hooglichten en verzacht de huid, met lichte rood- en blauwtinten.
Onschuldig Blauw: Legt de nadruk op blauwe tinten en warme huidtinten, met een sterk vignet.
Stijlvol Zwart-wit: Op het randje van artistiek: zet de foto om in zwart-wit en haalt contrast uit de schaduwen.
Verzorgde Huid: Zorgt voor een fijne, zachte huid.
Vintage Bruiloft: Haalt de scherpte er iets uit, voegt een minimale korrel toe en geeft een groen-gele zweem over de foto.
Warme Zomeravond: Maakt de foto zonnig en warm, met de nadruk op mooie magenta-oranje tinten.
Voeg Zonnestraal Linksboven toe
Voeg Zonnestraal Linksonder toe
Voeg Zonnestraal Rechtsboven toe
Voeg Zonnestraal Rechtsonder toe

Wat is een Lightroom Preset?

Adobe Lightroom wordt op Zoom.nl veruit het meest gebruikt om foto's te bewerken. En terecht, want het programma biedt naast een bijzonder krachtige ontwikkelmodule voor raw-bestanden, tal van mogelijkheden om foto's te organiseren en snel te bewerken. Zo biedt Lightroom de mogelijkheid om met één klik een foto te verbeteren, door zogeheten 'voorinstellingen' of 'presets'.

In een preset zitten alle aanpassingen die je anders in Lightroom met de hand zou moeten doen. Zo worden bijvoorbeeld het contrast, schaduwen, hooglichten, helderheid en meer automatisch ingesteld. Na het zeer succesvolle eerste Zoom.nl Presetpakket gericht op Landschapsfotografie, introduceren we nu het tweede pakket, gericht op Portretfotografie.

Zoom.nl Portret Presets

In dit tweede officiële Zoom.nl Presetpakket richten we ons op portretfotografie en hebben we veertien unieke presets ontwikkeld om tot de mooiste resultaten te komen.

Als portretfotograaf is het vooral belangrijk om een bijzondere sfeer of emotie in je portret te creëren, daarom hebben we de presets zo divers mogelijk gemaakt. Heb je een filmisch portret gefotografeerd of ga je juist voor een hele natuurlijke look? Met dit pakket haal je met één klik alles uit je foto!

Uiteraard kun je na het toepassen van de presets zelf nog allerlei instellingen wijzigen en lokale aanpassingen doen. Sterker nog: dat raden we juist van harte aan. Zeker bij portretfotografie verschilt de verlichting per foto; speel daarom achteraf vooral nog met de Belichting en witte en zwarte tinten in het Standaardpaneel om je foto te optimaliseren.

Gratis Masterclass Portretbewerking

De Zoom.nl Portret Presets zijn heel handig om je foto's alvast met één klik een bepaalde look mee te geven, maar je kunt er daarna ook nog voor kiezen om het portret nog helemaal tot in de puntjes te perfectioneren!

Om je op weg te helpen binnen Lightroom, hebben we het artikel 'Masterclass Portretbewerking' als pdf in het pakket bijgevoegd. In het artikel wordt je stap voor stap meegenomen in de bewerking van een portret binnen Lightroom, vol met unieke tips om tot de beste resultaten te komen!'



Zoom.nl Preset Fotowedstrijd

Bij deze Zoom.nl Portret Presets hoort ook een gloednieuwe fotowedstrijd. Deze begint op 01-06-2017. Lees er binnenkort alles over op deze pagina.

Om het effect van de Zoom.nl Presets goed te laten zien, hebben we raw-bestanden van Zoom.nl-lezers gebruikt en bewerkt met de nieuwe Zoom.nl Presets. Door te sliden over de foto kun je een voor-en-na-effect bekijken.

Gebruikte Zoom.nl Preset: Heldere Details.
(Foto DaniellePhotography)


Gebruikte Zoom.nl Preset: Hollywood.
(Foto DelobelE)


Gebruikte Zoom.nl Preset: Vintage Bruiloft.
(Foto IngePieck)


Gebruikte Zoom.nl Preset: Onschuldig Blauw.
(Foto MariaC)


Gebruikte Zoom.nl Preset: Warme Zomeravond.
Foto GirlGamer


Gebruikte Zoom.nl Preset: Natural Beauty
Foto PietBruystens


Gebruikte Zoom.nl Preset: Hollywood + Zonnestraal Linksboven
Foto Niels-ten-hulsen


Gebruikte Zoom.nl Preset: Verzorgde Huid.
Foto jhslotboom


Gebruikte Zoom.nl Preset: Minimaal.
Foto SammyHermans

Download de Zoom.nl Portret Presets

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang de Zoom.nl Portret Presets tijdelijk gratis in je mailbox!




* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy-verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom.nl. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.

Let op! Je kunt dit tweede Zoom.nl Presetpakket t/m 16 juni 2017 gratis downloaden, daarna wordt het pakket € 4,95.

]]> http://zoom.nl/artikel/software/24645-download-het-tweede-zoom-nl-presetpakket---tijdelijk-gratis.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Uitslag maandopdracht April: Maak een 'behind the scenes' foto!]]> Sun, 07 May 2017 10:12:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het is tijd voor de winnaar van de maandopdracht van April 2017! De opdracht voor deze maand luidde: 'Maak een 'behind the scenes'-foto' en er zijn leuke foto's gemaakt!


Ook bij deze maandopdracht krijgt de winnaar de volgende prijs:
Een Zoom.nl waterfles (800ml) van Mizu t.w.v. 19,95!

De winnaar van de maandopdracht van april is: Daveneef! Met onderstaande foto met de tag Behindthescenes! Gefeliciteerd!



We willen de volgende foto's ook nog even in het zonnetje zetten en bedankt voor het meedoen aan deze maandopdracht!

Henkuz

Legtenberg

Doe jij ook al mee aan de maandopdracht van Mei? Lees hem hier snel!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24655-uitslag-maandopdracht-april-maak-een--behind-the-scenes--foto.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat is het diafragma en hoe gebruik je het voor mooiere foto's?]]> Sun, 07 May 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Werkelijk alles over het diafragma leer je in onze uitgebreide basiscursus!

Wat is het diafragma?

Het diafragma bevindt zich in het objectief van je camera. Het is de naam van de opening die bepaalt hoeveel licht er op de sensor kan vallen. Deze opening is verstelbaar en kan dus groter en kleiner gemaakt worden. Een groot diafragma betekent dus dat er veel licht op de sensor valt.

Het verwarrende aan het diafragma is dat een grote opening wordt aangeduid met een laag getal. Dat noem je de diafragmawaarde. Een lichtgevoelig objectief heeft een grotere opening dan bijvoorbeeld de standaard kitlens die standaard bij je camera zit. In donkere situaties kan er dankzij de grote opening meer licht naar binnen vallen. We spreken van een lichtgevoelig objectief, als de diafragmawaarde minimaal F/4.0 of lager is.

motionman

Hoe werkt het diafragma?

Het vergroten van het diafragma heeft niet alleen invloed op hoe licht of donker je foto wordt, maar ook op de scherpte. Een groot diafragma zorgt voor een heel kleine scherptediepte. Een goed voorbeeld is een portretfoto van je hond. Bij een groot diafragma (laag diafragmagetal) steekt deze haarscherp af tegen een prachtige wazige achtergrond. Een té kleine scherptediepte is dan echter niet mooi, omdat dan bijvoorbeeld alleen de neus scherp is.

Bij een heel klein diafragma (hoog diafragmagetal) komt er een stuk minder licht binnen. In dat geval zal je wel zien dat de foto van voor tot achter in beeld helemaal scherp is. Je krijgt dus niet die onscherpe achtergrond, maar hebt wel heel veel details in je beeld.

jzfotografie

Hoe gebruik je het diafragma voor mooiere foto's?

Je zal dus bewust aan de slag moeten gaan met de functie van het diafragma en bij iedere situatie moeten nadenken hoe je deze het best kan instellen. Het is ook belangrijk om te weten dat je bij een groothoekfoto automatisch al veel meer scherpte hebt dan in het tele-bereik. Een landschapsfoto zal dus altijd voor het grootste gedeelte scherp zijn, terwijl een vogel op een flinke afstand altijd een onscherpe achtergrond zal hebben, ongeacht het diafragma.

Het belangrijkste bij het bepalen van een juist diafragma is om te weten waar je letterlijk de focus op wilt leggen. Bij personen en dieren zijn dat altijd de ogen. Wanneer de ogen onscherp zijn, voelt een portret namelijk onpersoonlijk aan. Als je weet waar de aandacht op moet liggen, dan kan je met behulp van het diafragma zoveel mogelijk afleidende onderdelen in je beeld onscherp weergeven. Zo zorg je dat je onderwerp echt van het beeld af knalt!

gertphotography

Bekijk wat je met scherptediepte kan bereiken in deze collectie:


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24662-wat-is-het-diafragma-en-hoe-gebruik-je-het-voor-mooiere-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170511113720/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0