Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Sat, 21 Jul 2018 04:16:14 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Tips voor trouwfotografie]]> Fri, 20 Jul 2018 20:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Julia de Vries) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat de belangrijke dag daar is, is het handig om jezelf goed voor te bereiden. Een bruiloft is vaak een erg spannende en stressvolle dag voor bruidsparen. Op de dag zelf zullen ze dus niet echt in staat zijn om alle vragen die je hebt te beantwoorden. Daarom is het goed om van te voren even met ze te praten. Zijn er momenten die ze belangrijk vinden om vastgelegd te worden of hebben ze andere speciale wensen? Vraag vooraf of ze een programma hebben, zodat je weet wat er die dag gaat komen en wat de planning is. Ook kan het handig zijn om van te voren een bezoek te brengen aan de locatie waar de bruiloft gaat plaatsvinden. Zo weet je in ieder geval al waar het is, hoe het eruit ziet en kun je testen hoe het licht valt. Het is ook niet verkeerd om de omgeving te bekijken waar de bruiloft plaats gaat vinden. Wie weet is er wel een mooie plek in de buurt waar je het bruidspaar nog kunt fotograferen.

Iets wat zeker niet verkeerd is om vooraf te doen, is het opdoen van inspiratie. Kijken naar andere bruidsreportages helpt je om zelf een beter beeld te vormen van wat er die dag gaat gebeuren en wat belangrijke momenten zijn. Sommige ervaren bruidsfotografen hebben een eigen stijl ontwikkeld, wat jou ook weer inspiratie en ideeën kan geven om dingen op een bepaalde manier te fotograferen. Op websites zoals Pinterest is veel inspiratie te vinden voor het maken van bruidsfoto's. Uiteraard komen er op Zoom.nl ook regelmatig trouwfoto's langs. Genoeg inspiratie dus!


martijndenbreejen

Zorg voor voldoende gear

Wat ook zeker niet onbelangrijk is om vooraf aan te denken, is het meenemen van voldoende apparatuur. Zorg ervoor dat je sowieso twee batterijen en twee geheugenkaartjes meeneemt wanneer je een bruiloft gaat fotograferen. Vaak fotografeer je de dag van begin tot eind en dan is genoeg geheugen en een volle batterij wel nodig. Zorg er ook voor dat je verschillende lenzen meeneemt en dan bij voorkeur een zoomlens en een portretlens. Zo kun je lekker afwisselen tijdens het maken van je foto's. Ook is het slim om een lichtsterke lens mee te nemen, dus een lens met een zo laag mogelijk f-getal. Bruiloften zijn vaak binnen en de belichting is dan niet altijd even goed. Een lichtsterke lens kan ervoor zorgen dat je je foto's wat beter kunt belichten. Een 50mm F1.8 portretlens is prima geschikt voor een bruiloft. Sommige fotografen nemen zelfs twee camera's mee, zodat ze snel en gemakkelijk kunnen afwisselen van lenzen en niet steeds hoeven te wisselen tussendoor. Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om twee camera's mee te nemen, maar als je een extra camera tot je beschikking hebt, dan is het zeker een aanrader om deze mee te nemen.


jnsw

Fotografeer de belangrijkste 'standaard' momenten

Tijdens een bruiloft zijn er verschillende momenten die op elke bruiloft weer terugkeren. Denk bijvoorbeeld aan 'de kus', het uitwisselen van de ringen, het ondertekenen van de akte, de taart aansnijden en de eerste dans. Dit zijn enkele 'standaard' momenten die het bruidspaar sowieso op de foto wil hebben. Uiteraard zijn er nog meer van dit soort momenten te bedenken, dus ga vooraf goed op onderzoek uit welke momenten je sowieso wil fotograferen. Het is ook handig om te weten wanneer deze momenten ongeveer plaats gaan vinden, zodat je in ieder geval op tijd bent om de foto te maken vanuit de juiste hoek.

Natuurlijk moet je je niet alleen richten op deze 'standaard' momenten. Uiteindelijk is het de bedoeling om een mooi overzicht te fotograferen van de hele dag, dus houd je ogen en oren goed open om geen enkel speciaal moment te missen. Ga tijdens het fotograferen op een bruiloft ook niet te veel experimenten met je camera, zeker niet als het je eerste keer is. Experimenteren kan soms veel tijd kosten en dit kan dan ten kosten gaan van een mooi moment. Probeer dus zo 'veilig' mogelijk te fotograferen en zo veel mogelijk dingen vooraf te bedenken.


Canipel

Zorg voor veel afwisseling

Veel fotografen hebben de neiging om 'te blijven hangen' bij portretfotografie op een bruiloft. Zonde, want je kunt nog zo veel meer vormen van fotografie toepassen bij een bruiloft. Natuurlijk zijn portretten onmisbaar tijdens deze bijzondere dag, maar focus ook eens op details, overzichtsfoto's, sfeerbeelden en groepsfoto's. Vooral details zijn erg belangrijk om ook mee te nemen tijdens deze dag. Fotografeer bijvoorbeeld de ringen van dichtbij, het boeket van de bruid, het pak of de jurk van het stel, enzovoort. Je serie komt veel professioneler over wanneer je veel verschillende soorten fotografie gebruikt. Probeer dus zo veel mogelijk af te wisselen voor een mooi totaalbeeld.


Daniellephotography

Speel in op emoties

Een bruiloft is een dag vol emoties. Vaak begint de dag vol spanning en stress, wat uiteindelijk veel blijdschap en soms zelfs huilbuien tot gevolg heeft. Belangrijk voor de fotograaf is om deze momenten goed in de gaten te houden. Door goed rond te kijken terwijl je fotografeert, kun je snel inspelen op mogelijke emoties van mensen. De foto's met emoties erin zijn bijna het mooiste van heel de bruiloft, omdat deze beelden het pure moment laten zien. Denk aan de momenten waarbij de vader zijn dochter 'weggeeft', wanneer de bruidegom zijn bruid voor het eerst ziet, het lezen van de geloftes en de spontane felicitaties nadat het stel officieel getrouwd is. Houd ook goed de emoties van familie en vrienden in de gaten, dit is leuk voor het bruidspaar om later terug te zien.


DenisevanDuren

Wel of niet flitsen?

Een vraag waar je waarschijnlijk tegenaan gaat lopen tijdens het fotograferen: kan ik hier wel of niet flitsen? Tijdens een bruiloft kan het soms onvermijdelijk zijn om te moeten flitsen, zeker als het zich afspeelt in een donkere ruimte. Probeer in ieder geval zo min mogelijk te flitsen tijdens de belangrijke momenten. Een flitser kan namelijk voor erg veel afleiding zorgen en dat kan het moment verstoren. Als er echt geen andere optie is, dan moet de flitser natuurlijk wel gebruikt worden. Liever een belangrijk moment goed belicht dan helemaal geen moment, maar houd er in ieder geval rekening mee dat het als storend ervaren kan worden. Uiteraard is het geen probleem om een flitser te gebruiken bij het feest achteraf. Vaak is dit in de avond en dan kan een flits juist een mooie toevoeging zijn aan je foto's.


emremedia

Wees onopvallend, maar aanwezig

Iets wat aansluit op het voorgaande; zorg dat je niet te veel opvalt tijdens een belangrijke ceremonie. Natuurlijk ben jij de fotograaf en is het niet verstandig om heel de tijd op dezelfde plek te gaan staan, maar probeer in ieder geval niet te veel 'in beeld' te lopen. Zorg dat je een beetje aan de zijkant blijft staan tijdens een ceremonie of op een plek waar je je gemakkelijk kunt verplaatsen. Het is zonde als mensen zich aan je gaan storen, omdat je steeds in de weg staat. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je jezelf in een hoekje gaat duwen de hele dag, maar kijk op het moment zelf even wat het meest passend is bij de situatie. Wanneer de belangrijke momenten en ceremonies over zijn, is het ook slim en leuk om eens een praatje te maken met verschillende gasten. Op deze manier kom je erachter welke gasten het meest belangrijk zijn voor het bruidspaar en waarop je je dus voornamelijk moet focussen. Ook is het helemaal niet erg om het bruidspaar af en toe aan te sturen tijdens het maken van een foto, ook al is het tijdens een ceremonie. Zolang jouw aanwijzingen de situatie fotogenieker maakt, zal het paar er achteraf alleen maar blij mee zijn.


Mandyweerd

Bruiloften zijn niet niks om te fotograferen, zeker niet wanneer het je eerste keer is. Ook voor jou als fotograaf is het steeds weer spannend om dit te doen. Maar, met een goede voorbereiding en fijn contact met het bruidspaar, kan er weinig fout gaan deze dag. Heb vooral vertrouwen in jezelf en je fotografische oog, dan komt het vanzelf goed!

Inspiratie opdoen voor het maken van mooie bruidsfoto's? Bekijk hier onze prachtige collectie!


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25588-tips-voor-trouwfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Macro ogen]]> Fri, 20 Jul 2018 17:36:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Eerder hadden we de expertuitdaging waarbij het ging om minimalistische macro's!

De mooiste ogen

Alle insecten hebben indrukwekkende ogen. Vliegen staan bekend om de prachtige kleuren in hun facetogen en kunnen ook relatief lang genoeg stilzitten, waardoor je eenvoudig kan scherpstellen. Spinnen zijn ook erg interessant, omdat je bij een macro-opname goed kan zien dat ze niet twee, maar maar liefst acht ogen hebben. Sommige rupsen hebben vlekken op hun kop, die veel weghebben van ogen, maar dat niet daadwerkelijk zijn. Dat geeft ze in sommige gevallen zelfs iets aaibaars.

dylano

De beste afbeeldingsmaatstaf

De afbeeldingsmaatstaf geeft inzicht in welke mate je onderwerp op de sensor wordt vergroot. Een afbeeldingsmaatstaf van 1:1 geeft aan dat het onderwerp exact zo groot wordt afgebeeld, als dat deze in het echt is. Dit is tevens ook de meest gebruikelijke maatstaf voor macro-objectieven. Bij 1:2 spreken we niet van macro. Het onderwerp wordt dan half zo groot afgebeeld als de realiteit. Een afbeeldingsmaatstaf van 2:1 geeft een dubbel zo grote weergave. Bij 5:1 kan je details echt extreem uitvergroten. Dit wordt ook wel supermacro genoemd. De ogen van een insect komen daarbij dus nóg indrukwekkender in beeld.

christiaan

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Deze keer maak je kans om jouw foto's terug te zien in de Zoom Academy macrocursus! Komende week delen we natuurlijk ook weer jullie beste resultaten!

Daan de Vos

Bekijk meer zomerse macrofoto's in deze collectie!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25587-expertuitdaging-macro-ogen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe krijg je mooie huidtinten in Lightroom?]]> Fri, 20 Jul 2018 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Altijd al meer willen weten over portretfotografie? Dan is dit je kans! Zoom.nl gaat samen met Olympus naar de Photokina in Keulen, Duitsland.

Verzadiging of levendigheid?

In Lightroom heb je twee sliders die allebei je kleuren een stuk feller maken. Maar wat is nu precies het verschil tussen de levendigheid en de verzadiging?

Met levendigheid verhoog je heel erg gericht de kleurintensiteit en felheid van de kleuren in je foto. Zwakkere kleuren met veel grijs worden flink aangepakt, terwijl huidtinten neutraal blijven. Het is een subtielere manier van kleurversterken. Met verzadiging verhoog je de kleurintensiteit en felheid in alle delen van je foto. Delen die al heel erg felgekleurd zijn, kunnen daardoor doorschieten en huidtinten worden ook versterkt. Het is een explosievere manier van kleur versterken.


Links is de verzadiging maximaal en rechts is de levendigheid maximaal. Je ziet heel duidelijk dat de huidtinten een stuk neutraler blijven wanneer je de levendigheid verhoogt.

Luminantie

In het HSL/Kleur menu in Lightroom, kan je heel gericht de huidskleuren aanpakken, ongeacht of iemand een donkere, of lichte huidtint heeft. Onder het menu HSL, zie je een klein rondje staan (zie afbeelding). Hiermee kan je in de foto een tint aanklikken en daar direct de luminantie, kleurtoon en de verzadiging aanpassen. Zo hoef je zelf niet te zoeken welke sliders het meeste effect hebben op de huidtinten, maar kan je eenvoudig klikken en omhoog en omlaag slepen tot je zelf het gewenste resultaat terugziet. Vooral de luminantie (licthsterkte) heeft vaak een sterk effect op de manier waarop de huidtinten overkomen.

Huid verzachten

Rimpels, kuiltjes en verkleuringen van de huid geven karakter aan een foto, maar kunnen soms ook storend zijn. Hoe krijg je die dingen weg als je ze tegenkomt? In deze Photoshop Quick Tip laten we je zien hoe je op een simpele manier portretten kunt retoucheren, en dat zonder de textuur van de huid weg te gummen.


Het zomerse weer en de warme zon zijn natuurlijk heerlijk, maar wanneer je mooie portretten wilt maken, kan het zonlicht nog wel eens voor wat moeilijkheden zorgen. Fotograferen in de vol zonlicht zorgt voor hard licht in je foto's. Hoe zorg je toch voor mooie portretten met hard licht? Wij geven je vijf tips.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25586-hoe-krijg-je-mooie-huidtinten-in-lightroom.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Clichés bij landschapsfotografie]]> Thu, 19 Jul 2018 17:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Julia de Vries) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Onderwerp in het midden

Beginnende landschapsfotografen zijn vaak geneigd om het onderwerp wat ze fotograferen in het midden van het beeld te plaatsen. Het gevolg hiervan is dat het wat saaie en minder spannende beelden oplevert, wat natuurlijk erg zonde is. Alleen al door de compositie iets aan te passen, kan een beeld veel interessanter worden om naar te kijken. Eén van de trucs die je daarvoor kunt gebruiken, is de regel van derden. Bij de regel van derden verdeel je het beeld in negen denkbeeldige (gelijke) vlakken. Door het onderwerp op één van de vier snijpunten in het raster te plaatsen, worden je foto's automatisch een stuk boeiender. Meer weten over de regel van derden? Lees het in dit artikel.


arjansijtsma

Verkeerd tijdstip

Het tijdstip waarop je een landschapsfoto maakt, kan erg bepalend zijn voor de sfeer in je foto. De zon staat niet heel de dag op dezelfde plek. Op het midden van de dag schijnt de zon het felst, wat weinig kleur en veel donkere schaduwen kan opleveren in je foto's. Hierdoor zien je foto's er vaak plat en flets uit, wat het landschap niet ten goede doet. Soms is het zelfs zo erg dat schaduwen volledig zwart worden weergegeven en de lucht volledig wit. Het beste is dan ook om dit tijdstip op de dag te vermijden als je een bepaald landschap wil fotograferen. Veel fotograferen lossen dit op door bij zonsopgang en zonsondergang te fotograferen, ook wel 'het gouden uurtje' genoemd. In deze periode van de dag heeft het zonlicht een warme gloed, wat een mooi effect oplevert in je foto's. Ook het blauwe uurtje is populair bij landschapsfotografen. Dit is de tijd net voor de zonsopgang en net na de zonsondergang. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft het blauwe uurtje een blauwe gloed aan je landschapsfoto's en levert net als het gouden uurtje een mooi effect. Helaas zal je wel vroeg of juist heel laat op pad moeten om te fotograferen, maar het resultaat mag er dan ook zijn! Meer weten over het fotograferen tijdens het gouden uurtje? Je leest het hier.

Geen mogelijkheid om tijdens het gouden of blauwe uurtje te fotograferen? Een grijsfilter kan er deels voor zorgen dat het licht minder hard lijkt in je foto's. Helaas mis je bij een grijsfilter vaak de richting van het licht op een dag, wat juist zoveel kan betekenen bij het accentueren van het landschap in je foto's.


Mex

Veelbezochte locaties

Het is je vast wel eens opgevallen als je landschapsfoto's bekijkt; steeds weer dezelfde locaties op dezelfde manier vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de Zaanse Schans, de Kinderdijk of de Veluwe. Natuurlijk is het bijna onvermijdelijk dat je naar dezelfde mooie natuurlocaties gaat als andere fotografen, maar het is zonde als fotografen elkaar gaan 'nadoen', omdat ze zien dat het bij een ander goed werkt bijvoorbeeld. Wees dus origineel! Ook al fotografeer je een locaties die door andere fotografen al zo vaak is vastgelegd, zorg dat je creatief bent. Varieer van standpunt of zoek een ander oogpunt van waaruit je de locatie fotografeert. Ook hierbij speelt de compositie een belangrijke rol, omdat je je foto's er direct heel anders uit kan laten zien als je ook maar iets verandert hieraan.


Veerlevdbold

Scheve horizon

Misschien wel één van de grootste fouten die door (beginnende) landschapsfotografen of amateurfotografen gemaakt wordt: een foto maken met een scheve horizon. Op zich is dit ook niet gek; je concentreert je vaak op je gekozen onderwerp en/of het landschap, waardoor je de horizon nog wel eens kunt vergeten. Erg zonde natuurlijk als je daar uiteindelijk achter komt, maar gelukkig valt dit probleem gemakkelijk achteraf te herstellen. In de nabewerking zit vaak een tool om je foto zo te kunnen draaien dat de horizon precies recht is in je foto. Maak je dus geen zorgen wanneer je beste foto een scheve horizon heeft, het rechtzetten is zo gepiept!


Corvdwaal

Alleen maar groothoek

Landschapsfotografen zweren vaak bij groothoeklenzen. Logisch ook, want met deze lens kun je veel meer van de omgeving vastleggen dan met een normale lens. Helaas kan een groothoek er voor zorgen dat je beelden er wat plat uit komen te zien, zeker wanneer je niets positioneert op de voorgrond. Een indrukwekkend landschap met veel diepte verandert zo in een foto met weinig impact. Ondanks dat een groothoeklens vaak wel de meest geschikte lens is voor landschapsfotografie, moet je zeker niet vergeten om ook met andere lenzen foto's te maken. Zo druk je met een telelens vaak het beeld wat in elkaar, waardoor het de diepte in je foto's wegneemt. Het beperkt je perspectief, waardoor het gaat lijken alsof objecten dichter bij elkaar staan. Dit kan in sommige gevallen erg goed werken, maar experimenteer per locatie vooral welke lens het beste werkt.


IngeBovens

Alles in landschapsstand

Natuurlijk is het logisch dat je bij het fotograferen van een landschap, in de landschapsstand (horizontaal) fotografeert. Je kunt dan immers meer van het landschap laten zien in je beeld. Maar, soms kan het juist heel goed werken om de foto juist verticaal te maken, bijvoorbeeld wanneer er een mooie wolkenpartij te zien is in de lucht of fijne lijnen in het landschap. Ook helpt kan het helpen om dingen juist buiten je beeld te kaderen, zodat ze niet afleiden van je hoofdonderwerp in het beeld. Wil je dus iets benadrukken op de voorgrond, dan kan de portretstand goed werken bij het fotograferen van een landschap.


MIGRO

Te veel in beeld

Soms is een landschap of omgeving zo indrukwekkend, dat je het liefst alles in je beeld probeert te vangen wat er om je heen te zien is. Helaas werkt dit vaak niet goed in foto's. Te veel in beeld willen hebben zorgt uiteindelijk voor een onrustige foto. Mensen weten dan vaak niet waar ze moeten kijken en dat maakt het onduidelijk. Door juist één onderwerp eruit te pikken en daarop te focussen, creëer je al veel meer rust in je beeld. Ook helpt het om soms bewust wat dingen buiten je beeld te kaderen. Dit is niet altijd even leuk, maar vaak helpt het wel door een keuze te maken met wat je wel en niet in je beeld wil hebben. Een overzichtelijk beeld met een hoofdonderwerp is veel sterker dan een mengelmoes van elementen waardoor je (soms letterlijk) de bomen door het bos niet meer kunt zien.


Canipel

Altijd fotograferen vanaf ooghoogte

Vanaf ooghoogte fotograferen is vaak het standpunt waar de meeste fotografen voor kiezen. Het is ook het makkelijkste standpunt, je hoeft vaak alleen maar de foto te maken en dan is het goed. Wil je je beeld net wat interessanter maken? Dan is het goed om af en toe eens te variëren met je standpunten. Net als bij de compositie, is het juiste standpunt van groot belang voor het uiteindelijke resultaat van je foto. Probeer eens een landschap te fotograferen vanuit een heel laag of juist vanuit een heel hoog standpunt. Je zult zien dat het gelijk een heel ander beeld oplevert dan wanneer je vanuit ooghoogte fotografeert. Het kan je beeld automatisch wat spannender maken of juist wat vervreemdend over laten komen.


Jool

Te veel HDR

HDR is een van de meest populaire bewerkingen die in foto's wordt toegepast. HDR staat voor High Dynamic Range oftewel; een hoog dynamisch bereik. Bij een foto met een hoog dynamisch bereik is er nauwelijks sprake van grote contrastverschillen in de belichting. Er zijn geen diepe schaduwen of felle hooglichten, maar alle delen in de foto zijn gelijkwaardig belicht. Je ziet hierdoor ontzettend veel details! Bij HDR worden als het ware meerdere foto's met verschillende belichtingen over elkaar heen geplaatst. Ook bij landschapsfotografie wordt HDR nog wel eens gebruikt, maar dit is niet altijd even mooi. Bij te veel gebruik van HDR, kan het een 'vies' effect opleveren, wat zonde is van je uiteindelijke foto. Zorg er dus voor wanneer je HDR gebruikt, dat je dit op een subtiele manier doet en niet te extreem. Meer weten over het gebruik van HDR? Je leest het hier.


VacantPhotography

Te weinig scherptediepte

Als we met onze ogen een landschap bekijken, dan zien we het gehele landschap scherp. Dit is dan ook wat we willen zien als we een landschapsfoto maken. Een fout die nog wel eens gemaakt wordt, is een te groot diafragma gebruiken bij landschapsfotografie. Dit zorgt ervoor dat niet alles in de foto er scherp uitziet, wat natuurlijk zonde is. Door te kiezen voor een hoog f-getal, zoals f11 of f16, zorg je ervoor dat alles in je foto scherp erop staat, dus ook de achtergrond. Kies ook weer niet voor een té groot diafragmagetal, zoals f22. Dit kan leiden tot diffractie in je foto's, waardoor het beeld juist weer onscherp eruit ziet. Het is wel afhankelijk van de lens welk diafragmagetal het beste resultaat levert. Bekijk dus per lens wat het beste werkt.


Rondevries

Landschapsfotografie is dus nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Natuurlijk is goed of fout een breed begrip en het hangt ook erg af van je eigen mening wat je mooi en niet mooi vindt. Bij fotografie draait het vooral om het doen wat voor jou goed voelt. Zolang dit het geval is, dan kan er niets fout gaan.

Inspiratie opdoen voor het maken van mooie landschapsfoto's? Bekijk hier onze collectie!


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25585-cliches-bij-landschapsfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: Contrast en schaduwen]]> Thu, 19 Jul 2018 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

annelies-mateman

axelterpstra

kb

Foto: viftyvife

Foto: kim_9781

Foto: Wim Naaktgeboren Fotografie

Meer foto's bekijken?

Ga dan snel de collectie werken met schaduw!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25583-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-contrast-en-schaduwen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tien tips voor het fotograferen van water]]> Thu, 19 Jul 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Julia de Vries) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Beweging vastleggen

Eén van de manier om water het mooiste vast te leggen, is door het zo te fotograferen dat het lijkt alsof het beweegt. Je hebt vast wel eens een foto gezien waarbij het lijkt alsof het water een egale massa is. Het lijkt misschien moeilijk om het op deze manier te fotograferen, maar eigenlijk is het heel simpel. Dit effect ontstaat namelijk wanneer je stromend water fotografeert met een lange sluitertijd. Doordat het water stroomt terwijl de camera het vastlegt, ontstaat er een streperig effect wat het water egaal laat lijken. Speel eens met stroomversnellingen, draaikolken of een fontein. Dit kan namelijk leuke effecten opleveren. Wanneer je water met een lange sluitertijd wilt fotograferen, is het verstandig om je camera op een statief neer te zetten. Lange sluitertijden kunnen zorgen voor prachtige effecten in je beeld, maar het kan ook bewegingsonscherpte opleveren. Zorg er dus voor dat je camera aan zo min mogelijk trillingen wordt blootgesteld tijdens het fotograferen met lange sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen. Meer weten over deze manier van fotograferen? Je leest het in dit artikel.


ArjanSijtsma

Splash!

Niet alleen met een lange sluitertijd, maar ook met een korte sluitertijd is het erg mooi om water te fotograferen. Op deze manier 'bevries' je als het ware het water in je foto. Vooral bij het fotograferen van druppels of opspringend water kan dit erg mooi zijn. Wanneer je bijvoorbeeld spelende kinderen of dieren in het water fotografeert, is het vaak mooi om een korte sluitertijd te gebruiken zodat de 'actie' mooi wordt vastgelegd. Een manier van water fotograferen waar een korte sluitertijd bij nodig is, heet Splash. Splash is het fotograferen van objecten terwijl ze in water of een andere vloeistof vallen. Het is simpel, iedereen kan het en de mogelijkheden zijn oneindig. Door een extreem snelle sluitertijd te gebruiken, wordt de beweging heel mooi bevroren bij dit soort foto's. Splash fotografie een keer proberen? Hier vind je meer informatie over dit onderwerp.


anjamentens

Weerspiegelingen

Water kan als de perfecte spiegel dienen bij het fotograferen van een landschap. Zeker als het een windstille, heldere dag is, kan water veranderen in een egale spiegel. Hierdoor kun je reflecties mooi gebruiken om je landschapsfoto's spannender te maken, met soms zelfs vervreemdende effecten als gevolg. Maak eens een spiegelsymmetrische foto met de horizon in het midden, om het beeld perfect te kunnen spiegelen. Dit is mooi bij landschappen, maar ook bij bijvoorbeeld architectuur. Het water hoeft niet altijd geheel stil te liggen om te reflecteren, soms kan een beetje beweging, zoals kringen, juist een heel interessant beeld opleveren.


brohet

Speel met composities

Veel landschapsfoto's waar water in voorkomt zijn vanaf ooghoogte gemaakt. Mooie beelden natuurlijk, maar probeer ook eens een ander standpunt te gebruiken. Fotografeer eens heel laag op het water of juist meer van bovenaf. Speel ook eens met de hoeveelheid water wat te zien is in de foto. Wil je veel van het water terug laten komen of juist niet? Dit kan een groot verschil in beeld opleveren. Let ook op de omgeving van het water. Wat wil je als toevoeging gebruiken in je beeld en wat juist niet? Ook het zoomeffect op je camera kan van pas komen. Door af en toe in of uit te zoomen, verandert het beeld, wat weer nieuwe inzichten kan opleveren. Door veel te experimenteren kom je er uiteindelijk achter wat het beste past bij een bepaalde omgeving of situatie.


TaraKiekt

Gebruik een filter

Bij het fotograferen van water wordt vaak een polarisatiefilter gebruikt. Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat reflecties verwijdert worden uit je foto en het vermindert schitteringen door het water in je beeld. Door reflecties en schitteringen te verwijderen uit je foto komen kleurdetails van het water en wat zich daaronder bevindt beter naar voren. Ook grijsfilters zijn erg handig voor het fotograferen van water. Met een grijsfilter wordt het namelijk gemakkelijker om een lange sluitertijd te gebruiken bij fel daglicht. Deze filter geeft je meer controle over je belichting door te voorkomen dat het licht bij de sensor van je camera komt, waardoor je dus langer kunt belichten. Waar grijsfilters geen invloed uitoefenen op de kleuren in je foto, kan dit bij een polarisatiefilter nog wel eens het geval zijn. Houd daar dus rekening mee.


boukes

Let op je belichting

Natuurlijk is het fijn als je je foto's perfect kunt belichten tijdens het fotograferen, maar wanneer je overdag in de felle zon bezig bent, kan dit nog wel eens lastig zijn. Reflecties door water kan heel mooi zijn, maar het kan ook voor uitgebeten vlekken zorgen in je beeld. Wanneer het water het zonlicht weerkaatst, kan dit voor wat witte vlekken zorgen die lastig weg te werken zijn achteraf. Door 1/3 of ½ stops onder te belichten tijdens het fotograferen, voorkom je dat je foto's uitgebeten worden wanneer water je hoofdonderwerp is. Door onder te belichten is het achteraf gemakkelijker om de donkere delen weer op te halen.


toof

Tijdstip

Het tijdstip waarop je een foto van water gaat maken, kan erg bepalend zijn voor het uiteindelijke beeld. Wanneer je vroeg in de ochtend of juist met zonsondergang gaat fotograferen, dan kunnen de mooiste kleuren in de lucht gereflecteerd worden door het water. Dit zorgt voor dubbel veel kleur in je beeld wat prachtige plaatjes op kan leveren! Wanneer je er vroeg in de morgen op uit gaat, dan heb je nog wel eens kans dat er mist boven het water hangt. Vocht zorgt namelijk voor mist, zeker als er beschutting om het meer ligt. Mist kan een erg mooie toevoeging zijn aan je foto. Het zorgt vaak voor een mysterieuze sfeer. In de zomermaanden is het wel wat lastiger om ochtendmist te fotograferen, omdat het dan snel warm is. Vroeg opstaan is dus wel nodig.


dutchplz

Twee werelden

Helaas is het water in Nederland vaak erg troebel, waardoor we niet goed kunnen zien wat zich op de modem bevindt. In het buitenland is dit gelukkig anders en is het water mooi helder. Ook hiermee kun je leuk spelen met je camera. Uiteraard is er onderwaterfotografie, maar dan draait het niet zo zeer om het water zelf. Iets wat leuke effecten kan opleveren, is half onder water en half boven water fotograferen. Zo ontstaan er als het ware 'twee werelden' en het levert een leuk beeld op om naar te kijken. Het enige nadeel is wel dat je zelf ook het water in moet, maar bij dit warme weer is het misschien juist niet zo erg. Het spreekt ook voor zich dat het handig is om gebruik te maken van een waterdichte camera of bescherming voor je camera wanneer je dit onderwerp fotografeert. Maar, het resultaat mag er dan ook wezen. Ga je liever helemaal onder water? Vind hier dan tips voor onderwaterfotografie.


DrBobke

Waterleven

Waar water is, daar is leven. Zo vind je er vaak veel begroeiingen, maar ook verschillende diersoorten. Vogels, kikkers, insecten of grote dieren die even komen drinken, allemaal mooie toevoegingen die je mee kunt nemen in je beeld. Niet alleen zorgt het voor een interessanter beeld, ook brengt het wat meer leven in je foto. Vooral dieren zijn een leuke toevoeging en deze kun je eventueel combineren met een bovenstaande tip, zoals reflectie. Let er wel op dat je de dieren niet stoort in hun omgeving en probeer ze vooral niet weg te jagen, anders gaat er misschien wel een mooie fotokans aan je neus voorbij.


madcorona

Water en olie

Geen zin of tijd om ver op pad te gaan om water te fotograferen? Dichtbij huis kan dit natuurlijk ook! Een creatieve manier om te spelen met water is door het te combineren met olie. Water en olie geven een reactie op elkaar, waardoor de olie als het ware op het water blijft drijven. De olie vormen een soort rondjes op het water, wat voor erg abstracte en kunstzinnige beelden kan zorgen! Om het beeld nog wat spannender en interessanter te maken, is het mooi om gebruik te maken van een gekleurde lamp of meerdere lampen (in verschillende kleuren). Door te schijnen met de lamp(en) op je constructie, ontstaan er mooie kleuren in je foto. Zelf thuis proberen? Hier vind je hoe je dit precies moet doen.


original-mostert

Water fotograferen is altijd leuk en gevarieerd, maar tegelijkertijd is het ook een uitdaging. Experimenteer daarom vooral veel met dit onderwerp, totdat je de juist instellingen en omstandigheden te pakken hebt.

Bekijk hier onze collectie waarbij water in landschapfoto's is verwerkt!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25580-tien-tips-voor-het-fotograferen-van-water.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Simpel uitgelegd - 10 handige sneltoetsen in Adobe Lightroom!]]> Thu, 19 Jul 2018 09:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Om je workflow sneller te maken kun je in Adobe Lightroom gebruiken van talloze sneltoetsen. Het duurt vaak even voordat je deze eigen hebt gemaakt en precies weet welke toets je waarvoor moet gebruiken, maar het is erg handig ze te gebruiken! We geven je 10 sneltoetsen die in eerste instantie je workflow gemakkelijker maken.


G: Bibliotheekweergave! Wil je weer terug vanaf de modus Ontwikkelen naar je Bibliotheek? Gebruik dan de G!

E: Wil je op een foto inzoomen uit de bibliotheek? Gebruik dan deze sneltoets voor de Loepweergave!

D: Naar de modus Ontwikkelen, dit kan zowel vanuit de Bibliotheek met het overzicht, als vanuit de Loepweergave!

R: Door op de R te drukken wanneer je in de modus Ontwikkelen op een foto staat ingezoomd, komt het bekende raster tevoorschijn op de foto en kun je bijvoorbeeld checken of je de Regel van Derden goed hebt toegepast in je foto!

Heb je het nieuwe Lightroom Presetpakket 'Vakantie' van Zoom.nl al? Download hem anders hier!


L: Deze sneltoets betekent 'Lichten uit'. Je kunt je foto bekijken in een soort nacht-stand, zonder poespas en kaders eromheen. Druk je een tweede keer op de L, krijg je de foto nog duidelijker te zien met een donkere achtergrond.


\: Heb je een bewerking gedaan? Dan druk je op de toets \ om het origineel nog een keer te bekijken! Druk je een tweede keer op deze sneltoets, dan kom je weer terug op de bewerkte foto!

Wil je zowel het origineel als de bewerkte versie naast elkaar zien om te vergelijken? Dan kun je hiervoor de Y als sneltoets gebruiken!V: Met deze sneltoets zet je je foto in Ontwikkelen gelijk om in een zwart-wit foto. Handig!

CMD + Z of CTRL + Z : Wil je een stap terug of heb je een verkeerde bewerking gemaakt? Geen zorgen! Dan gebruik je deze combinatie van sneltoetsen om de actie ongedaan te maken!

Q: Heb je een portret gemaakt? Dan kun je met de Q snel naar de Spot Removal Tool. Hiermee kun je het model retoucheren en bijvoorbeeld vlekjes in het gezicht wegwerken.


EXTRA: Natuurlijk is het ook handig om te weten hoe je snel in- en uitzoomt op een foto! Dit zijn de sneltoetsen CMD/CNTRL en de + en -! Ook hiermee kun je terug naar het overzicht van alle foto's en inzoomen op een geselecteerde foto!

EXTRA EXTRA: Heb je een toets ingedrukt en wil je deze functie weer kwijt, zoals de Spot Removal-sneltoets (Q), dan druk je op ESC!

Hier vind je nog meer tips over het werken met Lightroom!
]]> http://zoom.nl/artikel/software/25578-simpel-uitgelegd---10-handige-sneltoetsen-in-adobe-lightroom.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Waarom je per shoot je geheugenkaart moet formatteren]]> Wed, 18 Jul 2018 16:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Haal het beste uit je geheugenkaart dankzij deze 7 tips!

Het dwingt je om je foto's over te zetten

Herken je het probleem van rondzwervende geheugenkaartjes die je 'nog altijd een keer' moet overzetten? Voor je het weet, ben je ze kwijt! Door structureel na iedere shoot je geheugenkaart te formatteren, dwing je jezelf om al je bestanden veilig op te slaan op je computer. Dat is natuurlijk ook een mooie gelegenheid om ze goed te back-uppen. Als je jezelf deze aanpak goed aanleert, zal je vanzelf zien dat er zelden shoots in je back-up ontbreken. Zo zorg je dus voor een overzichtelijk en veilig archief en voorkom je dataverlies op de lange termijn!

Het opschonen van overbodige data

Formatteren werkt grondiger dan individueel de bestanden wissen op je geheugenkaart. Door regelmatig de kaart volledig te formatteren, verwijder je kleine rondslingerende bestanden. Hiermee kan je problemen met het uitlezen van de geheugenkaart voorkomen.

Voorkom fouten met je geheugenkaart en formatteer de kaart altijd in jouw eigen fotocamera! Een ander fototoestel of een computer, kan de kaart op een afwijkende manier indelen, waardoor deze later mogelijk niet meer uit te lezen is.

Altijd voldoende geheugen om te fotograferen

Wie houdt er nu niet van een frisse start? Door na iedere shoot je geheugenkaart te back-uppen en te formateren, start je iedere nieuwe shoot met een blanco geheugenkaart. Dat houdt in dat je het maximale geheugen weer tot je beschikking hebt. Je hoeft dus niet ter plekke nog foto's te wissen op je camera, omdat je weer eens vergeten bent om voldoende ruimte vrij te maken. Dat formatteren zorgt dus voor een zorgeloze start van je fotoshoot.

Ga je nieuwe geheugenkaartjes kopen? Gebruik dan deze vijf tips!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25576-waarom-je-per-shoot-je-geheugenkaart-moet-formatteren.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Agenda: Leuke festivals om te fotograferen deze zomer!]]> Wed, 18 Jul 2018 08:51:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kaartjes voor festivals kunnen nogal duur zijn en al helemaal als je er een paar wilt meepakken deze zomer! Er zijn gelukkig ook talloze gratis festivals waar je heen kunt om te fotograferen!


Nijmeegse Vierdaagse
Op dit moment al bezig is de Nijmeegse Vierdaagse! Dit jaar is het de 49ste editie en dit grote feest loopt tot en met 20 juli in het centrum van Nijmegen. Zeven dagen lang kan iedere doelgroep zich vermaken in Nijmegen met muziek, theater, voorstellingen en eten en drinken! Het is altijd druk en een groot feest, dus als je nog tijd hebt, een bezoekje waard!


Familiefestival Art Carnivale 2018
In Steendam wordt voor de 10e keer het familiefestival Art Carnivale georganiseerd van 20 tot en met 22 juli. Er is veel kunst, muziek, theater te vinden. Ook voor kinderen worden er veel activiteiten georganiseerd, er zijn vaartochten en er is een creatieve markt. Een leuk evenement om met de hele familie (en de camera) te bezoeken!

DeanXphotography


Rock 'N Roll Meeting
Gek van Rock & Roll? Bezoek het gratis festival Rock 'N Roll Meeting in Eindhoven op zaterdag 21 juli! Je vindt er naast rockmuziek ook klassieke auto's, vinyl-stands, eten en drinken en je kunt er zelfs naar de kapper voor een Fifties Haircut! Genoeg moois te fotograferen ook dus!

Holy Pink Tilburg
Op de Roze Maandag op 23 juli wordt de liefde gevierd in Tilburg op het festival Holy Pink! Op deze dag laat Tilburg zien dat 'de liefde universeel is en iedereen vrij is om te zijn wie hij of zij wilt zijn'. Een prachtige instelling en dus een bezoekje waard!

Pdreuning


Waterpop 2018
Al 40 jaar vindt Waterpop plaats in Wateringen en is gratis toegankelijk! Op zaterdag 28 juli kun je dit festival bezoeken in het Hofpark. Op podia laat nieuw talent van zich horen en staan grote namen te doen waar ze goed in zijn. Waterpop is een duurzaam festival en zet zich ook in voor het milieu!

Hier lees je hoe je thuiskomt met de mooiste festivalfoto's!


Robinlooy


Groot Verlof
In Leuven, België is het anderhalve maand lang feest met het zomerprogramma van het Groot Verlof. Van 13 juli tot en met 28 augustus kun je genieten van muziek, eten en evenementen in de openlucht!


Absolutely Free Festival 2018
Nog een leuk festival in Belgie is het Absolutely Free Festival in Genk! Op vrijdag kun je los op de dansvloer en op zaterdag is het genieten van gitaren! Het festival is niet geheel gratis: je komt binnen door het inleveren van 3 gebruikte batterijen of met 3 euro ten voordele van het Absolutely Free Forest! Alles voor het goede doel dus. Het festival is te bezoeken op 3 en 4 augustus.

Justinnederkoorn


Kannen & Kruiken Amersfoort
Kannen en Kruiken is een bierfestival wat door heel Nederland reist deze zomer. Van 9 tot en met 12 augustus is het gevestigd in Amersfoort, dus mooi centraal! Naast het kopen van je eerste glas is de toegang gratis en kun je genieten van de beste bierbrouwers, livemuziek en heerlijk eten uit mobiele keukens. In september is het festival nog te bezoeken in Maastricht!

Meerpaaldagen 2018
De Meerpaaldagen in Dronten zijn van 9 tot en met 11 augustus! Artiesten zoals Waylon en Brace zijn te bezichtigen, maar ook minder bekende artiesten vieren feest! Geschikt voor concert/festival fotografie dus!

WesleyvanBree

Zomerparkfeest 2018
Het Zomerparkfeest is een vierdaags cultuurfestival in Venlo. Het Julianapark zal gratis toegankelijk zijn en er valt te genieten van ieder muziekgenre. Naast muziek zijn er talloze voorstellingen en activiteiten op het gebied van dans, mode, film, literatuur, wetenschap en beeldende kunst. Een liefhebber voor kunst en cultuur? Dan moet je zeker naar Venlo afreizen op 9 tot en met 12 augustus! Genoeg te fotograferen ook dus!FonsmmJazz Festival Delft
Ook het Jazz Festival in Delft vindt dit jaar weer plaats en het is alweer de 34ste editie. Op de grote pleinen in Delft vinden veel optredens plaats met uiteraard het genre Jazz. Het evenement is te bezoeken van 23 tot en met 26 augustus en is gratis toegankelijk! Heel wat saxofoons en artiesten te fotograferen dus!


Culemborg Blues 2018
Geen Jazz, maar Blues-fan? Dan is er ook een gratis festival in Culemborg! Op 24 en 25 augustus treden veel artiesten op in de stad op buitenpodia.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25577-agenda-leuke-festivals-om-te-fotograferen-deze-zomer.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review van Mirjam Boerhoop-Oudenaarden]]> Mon, 16 Jul 2018 17:58:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Ietsje na 10 uur kom ik aan in Katwijk aan Zee. Ik vind Strandhuys Katwijk en loop naar binnen om iedereen te ontmoeten. We beginnen met een introductie over de Panasonic Lumix G9 systeemcamera. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me van te voren niet in de camera had verdiept. Er zitten heel veel interessante opties op, maar ik weet eigenlijk al dat ik de meerderheid daarvan niet zal gebruiken.

Vervolgens krijgen we van Toine een introductie in de landschapsfotografie. Zij vertelt ons aan de hand van voorbeelden over lijnen, lagen en compositie. Wat fijn dat ze voorbeelden gebruikt! Dit maakt meteen een hoop duidelijk. Als Toine klaar is gaan we naar de camera's. Het is even wennen maar al snel vind ik de instellingen die ik wil gebruiken.


ISO 200 12 mm F/11 1/160 sec. Lijnen. De lijnen van de voetstappen, maar ook die van het opwaaiende zand


We beginnen op het strand en oefenen met het gebruik van de lijnen uit het landschap in de compositie. Lijnen genoeg, maar maak er maar eens een zinnig verhaal van! Na de lunch moeten we een stukje over het strand lopen om bij de volgende locatie te komen, meer tegen de duinen aan. Hier combineren we het lijnenspel met de lagen in het landschap om diepte te geven aan je foto. Ik denk zelf dat dit wel aardig gelukt is, mede dankzij de fantastische wolkenlucht die ineens ontstaan is.

De camera

Het eerste wat me opvalt aan de camera is het uiterlijk. Voor mij had het net zo goed een spiegelreflex kunnen zijn. Groot voordeel is het gewicht. In combinatie met een lens weegt het een stuk minder dan mijn spiegelreflex. Ik moet wel even goed zoeken naar de instellingen die ik graag gebruik en hoe ik die instel. Er zijn twee instelwieltjes, een bovenop voor het diafragma en de ISO-waarde en een om de sluitertijd in te stellen. Vervolgens zet ik de beeldkwaliteit op RAW + JPG en als dat gelukt is kijk ik door de zoeker en druk de ontspanknop in om scherp te stellen. Voor ik het weet heb ik een foto gemaakt. De ontspanknop blijkt erg gevoelig te zijn, en dat is even wennen.


ISO 200 31 mm F/11 1/160 sec. Detail opname van een schelp en de lijnen die ze zee achterlaat.


Tijd om naar buiten te gaan en echt te fotograferen. We beginnen op het strand op zoek naar lijnen. Toine laat me zien dat ik in de camera één focuspunt kan gebruiken en die dan met de 'joystick' kan verplaatsen. Hiermee ga ik aan de slag en hoewel ik het wel prettig vind werken, kan ik achteraf zeggen dat ik liever meerdere focuspunten gebruik.

De camera ligt lekker in de hand, je hebt eigenlijk geen twee handen nodig om hem te bedienen. Ook het kantelbare scherm is erg makkelijk, voor als je bijvoorbeeld dicht bij de grond wilt fotograferen.

Tijdens de lunch speel ik wat met de instellingen van de camera. Er zit een stand bij die meerdere voorinstellingen heeft, zoals zwart-wit, lekker soft en ster filter. Leuk om eens een keer uit te proberen, maar binnen levert dat niet de plaatjes op waarvoor we gekomen zijn.


ISO 200 9 mm F/11 1/400 sec. Lagen; het gras, het zand en de lucht.


Het gewicht is toch echt wel een groot voordeel van deze camera. Ik snap ineens waarom zoveel mensen overstappen. Ook qua kwaliteit is het een goede optie. Nadeel is toch wel het scherpstellen. De ontspanknop is voor mij iets te 'triggerhappy'. Ik vind mijn foto's ook niet super scherp, maar dat komt denk ik doordat ik een enkel focuspunt heb gebruikt. Dat is toch net een andere manier van werken.

Lumix G X Vario 12-35 mm F2.8 II ASPH. Power O.I.S. lens

Deze lens wilde ik graag testen omdat deze een filtermaat van 58 mm heeft en ik filters daarvoor heb. Het is een mooie lens, lekker licht ook qua gewicht. Groot voordel van een systeemcamera is dat ook de lenzen minder groot en zwaar zijn dan de lenzen voor een spiegelreflexcamera. Bart van Panasonic heeft veel lenzen mee, die allemaal in een relatief kleine rugtas passen. Doordat ik zo bezig was met zoeken naar goede lijnen, composities en het instellen van de camera, is het erbij ingeschoten de lens aan een echt goed onderzoek te onderwerpen. Eén ding is zeker, daar waar ik scherpgesteld heb is het scherp, dus dat werkt naar behoren.


ISO 200 8 mm F/11 1/250 sec. Foto met een onderwerp in de voorgrond, lekkere vrolijke bloemetjes.


Leica DG Vario-Elmarit 8-18 mm F2.8-4.0 ASPH lens

Na de lunch ga ik met bovenstaande lens aan de slag. Het is een fijne lens, die ik wel op zijn maximale (18 mm F4.0) diafragma test. Deze foto heeft een mooi verloop van scherp naar onscherp, zoals je het verwacht. Het weer is ondertussen wat verbeterd, dus wat dat betreft vind ik het beter fotograferen dan voor de lunch.


ISO 200 18 mm F/11 1/400 sec. De wandelaar. Deze meneer was aan het trainen om de Mount Everest te beklimmen. Ongelofelijk knap en ik hoop dat hij het haalt.


Conclusie

De Panasonic Lumix G9 is een mooie, lichte systeemcamera waarmee ik zeker mooie foto's heb gemaakt. Met deze camera zouden de foto's nog beter geworden zijn als ik meer tijd had om er het beste uit te halen. De lenzen die ik getest heb zijn ook heel prima. Vol nieuwe ervaringen ga ik naar huis, nog nagenietend van een leuke en leerzame dag!

Over de fotograaf

Sinds Mirjam voor haar 9e verjaardag een camera kreeg is haar interesse voor de fotografie ontstaan. Het duurde echter tot 2015 voordat zij besloot er wat meer mee te gaan doen. Tijdens een workshop in Italië heeft zij veel geleerd over de instellingen en compositie. Hierna is zij er vaker met de camera op uit gegaan en heeft zij nog een aantal workshops gevolgd. Haar voorkeur ligt bij de landschapsfotografie, maar zij vindt het ook leuk om een stad te fotograferen. Zij werkt graag met filters, zoals grijs- en grijsverloopfilters en polarisatiefilters.


Wil je meer foto's zien van Mirjam? Neem dan een kijkje op haar Zoom.nl profiel


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25559-panasonic-lumix-g9-getest--review-van-mirjam-boerhoop-oudenaarden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[WINNEN: Masterclass voor Zoom Academy-deelnemers]]> Mon, 16 Jul 2018 14:10:00 +0100 redactie@zoom.nl (Wouter Diemer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

We gaan niets liever dan met Zoomers op pad. Of het nu naar de andere kant van de wereld is of in Zoom.nl thuisstad Haarlem. We begeven ons graag onder fotografen. Daarom gaan we iets doen dat ook al lang op ons verlanglijstje staat.

Zoom Academy cursussen

Zoals je heel misschien ook gemerkt hebt, brengen we de Zoom Academy een klein beetje extra onder de aandacht. Om het voor deelnemers nog aantrekkelijker te maken willen we een aantal Academy-cursisten verrassen met iets speciaals. Een extraatje dat je niet zomaar vergeet. Een bijzondere spectaculaire fotodag.

Volgende week verloten we daarom onder de Academy-deelnemers 2 plekken voor een masterclass. De perfecte aanvulling op je online training. Onder begeleiding van Zoom-redacteuren krijg je in de praktijk tips en leer je nieuwe dingen.

Gegarandeerd leuk!
Wat, waar, wanneer en hoe laat blijft nog even een verrassing, maar het gaat hoe dan ook spectaculair worden. Dat kunnen we je wel verklappen. Je gaat op een niet alledaagse manier aan de slag met fotografie en je krijgt de kans op unieke standpunten.

Meedoen?

Je doet automatisch mee als je een cursus Reisfotografie of Landschapsfotografie volgt aan de Zoom Academy of voor 20 juli nog gaat doen.

Nog niet bekend met de Zoom Academy? Redacteur Maarten Jacobi legt je uit hoe het werkt.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25525-winnen-masterclass-voor-zoom-academy-deelnemers.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe fotografeer je de maan?]]> Mon, 16 Jul 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Julia de Vries) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kies het juiste objectief

Bij het fotograferen van de maan is het handig om gebruik te maken van een telelens die erg ver kan zoomen. Het beste kun je gebruik maken van een superteleobjectief om dicht bij de maan te komen, maar ook met een objectief tot 200mm lukt het om de maan op de foto te zetten. Wanneer je met een 200mm objectief fotografeert kun je achteraf gewoon de foto croppen, zodat de maan groter in beeld komt. Wel kan de kwaliteit van je beeld wat afnemen, houd daar dus rekening mee. Ook is het eventueel mogelijk om extenders te gebruiken om je beeld meer te zoomen als je niet zo dichtbij kunt komen.


Bokie

Gebruik een statief

Voordat je begint met het fotograferen van de maan, is het essentieel om gebruik te maken van een stabiele ondergrond. Het handigste is om hiervoor een statief te gebruiken en dan het liefst een hele stevige. Bij het fotograferen van de maan is het belangrijk dat de camera aan helemaal geen of in ieder geval zo min mogelijk trillingen wordt blootgesteld. Doordat je gebruik maakt van een zo groot mogelijke telelens, is het vaak lastig om deze goed stil te houden. De kleinste trilling kan al zorgen voor onscherpte in je foto's, wat je natuurlijk niet wilt. Kies daarom voor een zo stabiel mogelijke ondergrond voor je camera. Geen statief bij de hand? Probeer je camera op een andere manier goed stil te houden. Leg het eventueel op een pittenzak voor mee stabiliteit.


Ronwestbroek

De juiste instellingen

Als je camera eenmaal stabiel staat, is het tijd om de instellingen te kiezen. Bij het fotograferen van de maan is het niet verstandig om de instellingen over te laten aan je camera. Het beste kun je de handmatige functie gebruiken (M-stand). De maan is een felle, witte bol met daaromheen een zwarte lucht, wat het voor de camera erg lastig maakt om goed te focussen. Hierdoor kiest de camera op de automatische stand vaak niet de goede instellingen en krijg je niet het resultaat wat je uiteindelijk wil.

Sluitertijd
Een fout die veel fotografen maken die voor het eerst de maan fotograferen, is het verkeerd instellen van de sluitertijd. In tegenstelling tot wat je gewend bent bij nachtfotografie, is het helemaal niet nodig om gebruik te maken van een lange sluitertijd om je foto's goed te belichten. Juist wanneer je je sluitertijd te lang zet, bestaat er de kans dat je foto onscherp wordt. Dit heeft te maken met de draaiing van de maan en de aarde, wat dus binnen enkele seconden al te zien kan zijn in je foto. Aangezien de maan zelf behoorlijk wat licht weerkaatst, werkt een korte sluitertijd dus prima. Kies bijvoorbeeld voor een sluitertijd van 1/100 sec of 1/200 sec. Je zult zien dat dit prima werkt in je foto's.

Diafragma
Ook is het niet nodig om je diafragma zo open mogelijk te zetten. Immers zie je op deze afstand weinig van de scherptediepte. Het slimste is om je diafragma iets dicht te knijpen, omdat deze dan het scherpste resultaat levert. F/6.0 of F/8.0 is een geschikte instelling voor het fotograferen van de maan.

ISO
Om zo veel mogelijk ruis te voorkomen is het verstandig om je ISO-waarde zo laag mogelijk te houden. Probeer de lichtgevoeligheid dus zo laag mogelijk te houden bij het fotograferen van de maan. Een ISO-waarde van 100 of 200 is prima bij het fotograferen van de maan.

Uiteraard moet je wel even experimenten welke instellingen het beste werken voor jouw camera om de mooiste belichting te krijgen. Eventueel kun je de foto nog beter belichten of andere dingen aanpassen in de nabewerking wanneer je fotografeert in RAW.


KlaasdeJong

Zelf scherpstellen

Zoals eerder al genoemd, heeft je camera er moeite mee om goed te focussen op de maan. Het is dus verstandig om handmatig scherp te stellen om het beste resultaat te bereiken. Belangrijk is dat je het objectief op scherpstelling 'oneindig' zet (een liggend achtje als symbool). Deze stand ligt vaak nét iets van de verste scherpstelstand van je camera af en levert het scherpste resultaat. Draai je objectief dus niet helemaal door tot het eind, maar net een tikje terug.

Handig is om bij het scherpstellen je camera op live-view te zetten. Bij de meeste camera's is het in de live-viewstand mogelijk om in te zoomen op het scherm. Op deze manier kun je erg nauwkeurig bepalen waar je precies op wil scherpstellen.


Original-Mostert

Gebruik de zelftimer

Om zo veel mogelijk bewegingsonscherpte te voorkomen in je foto, is het het beste om je camera op zelfontspanner in te stellen voor het maken van de foto. Zet de timer bijvoorbeeld op 5 seconden, zodat je de camera zelf niet aan hoeft te raken op het moment dat de foto gemaakt wordt. Zo voorkom je weer trillingen die je foto onscherp kan maken. Wat ook werk is een draadontspanner. Dit is een soort afstandsbediening waarmee je je camera vanaf een afstandje een foto kunt laten maken. Zo voorkom je uiteindelijk de meeste trillingen en kun je sneller achter elkaar foto's maken.


Cin-dy

Timing en locatie

De uiteindelijke foto van de maan is niet alleen afhankelijk van de instellingen, maar ook van de timing en locatie van je foto. De helderheid van de lucht, de grootte, vorm en felheid van de maan zijn allemaal factoren die hierbij meespelen. Ook speelt de locatie een belangrijke rol en de manier waarop je de maan wil vastleggen. Wil je puur alleen de maan prominent in beeld of wil je ook de omgeving meenemen? Wanneer je alleen de maan wilt fotograferen, is het het beste dat je deze fotografeert wanneer het zo hoog mogelijk staat. De afstand die het licht aflegt is dan het kortste en geeft de minste verstoringen.

Het is ook erg mooi om de maan in een landschap te fotograferen. Op deze manier kun je goed verbeelden hoe groot en prominent de maan is ten opzichte van het landschap. Probeer ook eens de maan te fotograferen in combinatie met een skyline van een stad. De maan in combinatie met de vele lichten kan een mooi effect opleveren. Lukt het niet om zowel landschap als maan goed op de foto te krijgen? Dan is het een optie om twee verschillende foto's te maken. Eentje van de maan en eentje van de omgeving. Later in de nabewerking kun je deze twee beelden bij elkaar voegen voor een geslaagd resultaat.


Adrianlimani

De maan fotograferen is veel oefenen, experimenten en vooral heel veel foto's maken. Wissel tussen je instellingen en standpunten om uiteindelijk te vinden wat het beste werk voor jou en je camera. Met een beetje proberen kom je al een heel eind en het resultaat is zeker de moeite waard!

Inspiratie opdoen voor het maken van maanfoto's? Bekijk hier onze prachtige collectie!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25568-hoe-fotografeer-je-de-maan.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Op rondreis door de USA met de Thule Aspect Camera Backpack DSLR]]> Mon, 16 Jul 2018 09:03:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Thule Aspect Camera Backpack DSLR
Waarom ik mijn oog net op deze rugzak liet vallen? Onder meer omdat deze rugzak zowel een "gewone" rugzak met een camera-rugzak combineert, samen met een laptop- & tabletvak! Dit zou willen zeggen dat je genoeg plaats hebt voor je (basic) foto-spullen, je statief, tablet, laptop & dat er daarna nog plaats over blijft voor je reisgids en persoonlijke spullen/snacks. Leek me ideaal voor de zwangere reiziger die ik op dit moment ben!


Bij het aankrijgen van het pakket viel het me meteen op dat de rugzak een stuk groter is dan diegene die ik gewend ben (een Lowepro Photo hatchback), maar hij ziet er dan ook een stuk steviger uit. In mijn ogen is deze rugzak ook geen echt lichtgewicht, maar je bent er wel zeker van dat je spullen veilig opgeborgen zijn en dat je overal makkelijk aankan.
Zelfs met deze inhoud is er nog wat plaats over in de rugzak.


Even wat vertellen over de reis die ik met deze rugzak heb gemaakt. Samen met mijn vriend ben ik 2.5 weken lang op roadtrip geweest door de USA. Voor de laatste keer met z'n twee een grote reis, voor ons kleine wonder er is. Op onze route: nationale parken zoals Yellowstone, Sequoia & Yosemite maar ook stedelijke stops in Salt Lake City, Las Vegas, Los Angeles & San Francisco. Waar het in het ene deel van het land 38°C was, hebben we in een ander deel in de sneeuw gewandeld en bijna tot aan onze knieën in het regenwater gestaan. We moesten dus op zowat alles voorbereid zijn, rekening houdend met een zwangere buik van ongeveer 18 weken.

Je kan dus wel stellen dat we de rugzak hebben uitgetest in veel verschillende omstandigheden, en hij heeft ons niet teleurgesteld. (Ons ja, want hoewel ik de fotograaf van het gezelschap ben, is mijn vriend tijdens deze reis ook vaak op pad geweest met de rugzak) Zowel tijdens de langere wandelingen in nationale parken als tijdens de mini-citytrips in de steden bleek de rugzak verrassend handig. Met genoeg plaats voor al mijn fotospullen & nog plaats voor de "gewone" spullen ook, wat een tweede rugzak volledig overbodig maakte.

Zijvak voor de camera

Het vak voor de foto-apparatuur is langs de zijkant toegankelijk. Hierin is er genoeg plaats om je DSLR met lens kwijt te raken + nog 2 extra lenzen. Indien je op stap gaat met een telelens kan je dit vak nog groter maken, maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van je andere opbergplaats. Aangezien ik (nog) niet over zoveel lenzen beschik, zat hierin mijn DSLR & mijn filters, afstandsbediening & lensdoek. In het "deksel" van dit compartiment bevindt zich nog een rits waar je makkelijk extra geheugenkaartjes kan opbergen.


Fotovak met plaats voor je DSLR + 2 extra lenzen. De vakken zijn instelbaar naar gelang je behoeften

In het grote topload vak heb je ook een opbergzakje met rits, groot genoeg om bijvoorbeeld je smartphone in te bewaren. Verder heb je nog 2 netjes waar je accessoires of kleinere spullen in kan stoppen. Heel handig was ook de clip om je sleutels aan vast te maken.Topload vak met sleutelclip

Het topload compartiment is trouwens verrassend ruim, hierin zat standaard onze reisgids (A5), enkele snacks, flesje water, sleutels, portemonnee, en enkele dagen zelfs onze regenjasjes.
Langs de rechterkant heb je nog een lange rits ter beschikking waarachter je een laptop (max 15,6 inch) en een tablet kwijt kan. Aangezien wij enkel de tablet mee hadden op reis, bewaarden we in dit vak ook vaak onze reisdocumenten. Een klein minpuntje: door dagelijks gebruik gedurende de reis is er aan het tabletvak een draadje losgekomen.Een klein stukje van het tabletvak is losgekomen.

Om makkelijk aan je tablet te kunnen moet je de grote rits dan ook volledig, tot de laatste centimeter, open maken. Waarschijnlijk is het daar bij ons onderweg misgelopen. Mijn Gorillapod paste dan weer wel perfect langs de andere kant in het extra vak en werd door de strap stevig op zijn plaats gehouden.

De heupband aan de rugzak is afneembaar voor wanneer je minder steun nodig hebt, maar wanneer je de tas zwaar hebt geladen is de heupband zeker een aanrader. Hij is in omtrek aanpasbaar, waardoor hij zowel voor mijn vriend als voor mij aangenaam zat. Verder zitten er langs elke kant van de heupband nog opbergvakjes, ideaal voor kleinere spullen zoals je lensdop (of lippenbalsem, kauwgom,...). De straps over je schouders zijn op dezelfde wijze aanpasbaar en zaten zeer comfortabel, ook tijdens langere wandelingen. Voor nog extra steun kan je trouwens over je borst nog een extra strap vastmaken. Ik kan me echter voorstellen dat deze vooral voor het mannelijke publiek wel handig is. Voor vrouwen met een vollere buste zit deze strap namelijk niet bepaald ideaal.

Conclusie

Kortom, een veelzijdige rugzak met verrassend veel plaats. Enige punt om mee rekening te houden is het gewicht van de rugzak. Doordat hij zo ruim is denk je al gauw "nog even dit en dat erbij stoppen", maar doorheen de dag zeul je natuurlijk wel alles mee op je rug. Tijdens het reizen zelf is de grootte wel zeer handig. Wanneer je zoals ons 5 dagen moet wachten tot je bagage ter plaatse is, dan ben je blij dat al je elektronica, opladers, medicatie en camera-accessoires in je handbagage zitten. Doordat de rugzak niet echt compact is zou ik wel aanraden om hem mee te nemen als handbagage, maar niet als persoonlijk item. Een persoonlijk item moet je namelijk onder de stoel voor je leggen, waardoor je heel wat beenruimte kwijtspeelt. Voor sommige luchtvaartmaatschappijen gaat hij trouwens ook te groot zijn om in deze categorie te vallen.

Mijn rug lijkt de rugzak nogal groot, maar het draaggemak blijft.

Foto's van mijn reis door USASilhouet van een hert in Yellowstone national Park - Yellowstone bruist van het leven, niet alleen via de activiteit die zich onder de grond afspeelt. Onder meer Coyotes, Herten, Bizons, Pika's, kruisten ons pad tijdens ons bezoek.
Door de bacteriën, die zich in de warmtebronnen ontstaan, wordt de kalksteen fel rood en geel gekleurd. In de witte delen van de rots is er geen bactteriele activiteit meer waardoor de kleuren zijn verdwenen.
Uitbarsting van een mini-geiser in Yellowstone National Park
The Grand Canyon of Yellowstone National Park. Hoewel deze canyon in grootte niet opkan tegen zijn bekendere naamgenoot in Arizona, geven de gekleurde rotsen je een fantastisch uitzicht, vooral in de avondzon
Warmtebron in Yellowstone National Park. Overal waar je kijkt zie je uitbundig gekleurde meertjes, passen water op kooktemperatuur, geisers en bronnen.Zonsondergang op Venice Beach, Los Angeles
Het bezoek aan Alcatraz Prison was indrukwekkend. De gevangenen daar zaten opgesloten in een eindeloze routine, met op een boogscheut het bruisende leven van San Francisco. Dichtij genoeg om ernaar te verlangen, maar te ver weg om er te kunnen geraken.
Oakland - thuisstad van de Golden State Warriors werd volledig in Baluw/Goud gehuld ter ere van de overwinningsparade van hun NBA-team. De Golden State Warrios kroonden zich dit jaar voor het tweede jaar op rij tot NBA-Champion.
Verkeer van en naar Yosemite National Park rijdt 's avonds laat nog langs de Merced River
Valley view in Yosemite Nationale Park. In het voorjaar komen alle watervallen op volle kracht naar beneden. Wanneer je dezelfde plaats in het najaar bezoekt, zijn veel van de watervallen opgedroogd.De Iconische Golden Gate Bridge in San FranciscoUitzicht op Alcatraz Prison (nu een Nationaal Park) vanaf Pier 39.
View op het State Capitol in Salt Lake City - Foto is genomen vanaf het observatieplatform in het Church Office Building. Een super uitzicht op het State Capitol & Temple Square (en gratis bovendien!), maar de rondleiding & uitleg over de LDS Church moet je er wel bijnemen.
Salt Lake Temple, het middelpunt van De LDS Church & niet open voor het publiek. Het mooie temple Square errond en de bezoekerscentra zijn wel vrij toegankelijk.
Zicht op de Salt Lake City Temple in de reflection Pool

Over Nathalie van Dijck

Nathalie van Dijck (28 jaar) werkt fulltime als Logistics Engineer en volgt daarnaast een cursus digitale fotografie. Ze reist graag samen met haar vriend. Afgelopen maand heeft zij samen met haar vriend een laatste grote reis als koppel gemaakt, dit jaar november verwachten ze hun eerste kindje. Naast het vastleggen van mooie reisherinneringen, wilt ze samen met een vriendin de eerste stappen zetten in de wereld van de kinder- en gezinsfotografie.

Benieuwd waar de alle tassen van Case Logic en Thule naartoe zijn geweest? Check hier alle reviews

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25537-op-rondreis-door-de-usa-met-de-thule-aspect-camera-backpack-dslr.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review van Wilbert Tintel]]> Sun, 15 Jul 2018 10:59:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

De dag begint zonnig maar hoe verder ik naar Katwijk rijd hoe bewolkter het wordt. Zou deze workshopdag in het water vallen? Gelukkig blijft het droog en arriveer ik in de strandtent waar we hebben afgesproken. Na een uitleg over de camera en een presentatie over landschapsfotografie is het tijd om aan de slag te gaan. Naast de camera's liggen de objectieven uitgestald: 7-14 mm, 12-35 mm en 100-400 mm objectieven. Genoeg om lekker uitgebreid mee aan de slag te gaan!


De camera

De eerste indruk van de Lumix G9 is al direct positief. Een heerlijke camera om vast te houden, te bedienen, en om mee te fotograferen. Er is duidelijk aan de ergonomie gedacht. Een ruime, diepe grip maakt het erg prettig om de camera in de hand te houden.

De camera heeft een menu dat redelijk wat overeenkomsten vertoont met mijn eigen camera, maar toch duidelijker lijkt. Ook ontbreekt een 'Mijn menu' tabblad niet, waarin de meest gebruikte functies geprogrammeerd kunnen worden.Ook zijn er drie instelwieltjes te vinden: een achter de ontspanknop, een rechtsboven aan de achterzijde op de plek waar de duim rust en een derde instelwiel is het multifunctionele draaiwiel achterop de camera. Links op de camera is een PASM instelwiel te vinden met daaronder de opnamestanden zoals onder andere single opname, serie opnamen, 6K Photo, selftimer en de timelapse-functie. Ideaal om dit alles bij elkaar te hebben zodat je direct kunt schakelen.
De Lumix G9 bevat twee kaartsleuven om de SD-kaarten te huisvesten waar de foto's op weggeschreven worden. Vooral de mogelijkheid om naar twee kaartjes tegelijkertijd te schrijven vind ik een groot pluspunt.

Een hele interessante optie van de Lumix G9 is de post-focus functie en de daaraan gerelateerde focus-stacking. De post-focus houdt in dat het mogelijk is om na het maken van de opname het scherpstelpunt te kiezen of te wijzigen in de camera. Hierbij is het helaas niet mogelijk om een RAW-bestand te genereren; alle foto's die op deze manier gemaakt worden zullen JPEG-bestanden zijn.


Conclusie

De camera heeft me heel erg positief verrast. Het formaat, gewicht en gebruiksgemak zijn bijzonder prettig. De bediening is goed doordacht. Samen met het vrij kantelbare scherm met touchscreen heeft deze camera veel van wat je zou kunnen wensen. Voor landschappen is de Lumix G9 prima te gebruiken. Zeker voor de landschapsfotograaf die graag alles van voor tot achter scherp wil hebben is de kleine sensor een voordeel; de scherptediepte is 'van nature' al groter dan met een vergelijkbaar brandpunt op een fullframe camera. Het dynamische bereik loopt al snel tegen grenzen aan maar dat komt ook deels door de kleine sensor. Het gebruik van grijsverloopfilters biedt hierin uitkomst.


Over de fotograaf

Wilbert fotografeert al sinds zijn 17e. Toen hij een jaar later een spiegelreflexcamera kocht is hij zich meer en meer gaan verdiepen in fotografie. Al snel kwam hij tot de conclusie dat zijn fotografie steeds meer richting natuurfotografie ging, van macro- tot landschapsfotografie. Sindsdien is hij zich steeds meer gaan richten op landschapsfotografie en heeft hij hier veel over geleerd door te kijken naar tutorials en foto's van andere fotografen. Hij houdt vooral veel van zonsondergangen. Vlak na zonsondergang zie je de meest intense en mooie kleuren. Wanneer hij die kleuren in een goede compositie weet vast te leggen is zijn avond helemaal geslaagd!

Wil je meer foto's zien van Wilbert? Neem dan een kijkje op zijn Zoom.nl profiel

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25560-panasonic-lumix-g9-getest-review-van-wilbert-tintel.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nikon Coolpix P1000 - Zoomen naar de maan en terug!]]> Sat, 14 Jul 2018 21:01:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe Nikon Coolpix P1000 heeft een 16 megapixel 1/2.3-inch BSI-cmos sensor en een ISO-bereik van 100-6400. En de mogelijkheid van Raw zorgt ervoor dat de je in de postprocessing nog alle kanten uit kunt. Maar het allerleukste is het zoombereik van 24-3000mm

125x zoom

Een bridgecamera met maar liefst 125x zoom, dat maakt de Nikon Coolpix P1000 behoorlijk uniek. Zet je de intelligente Dynamic Fine Zoom digitale zoomfunctie in, dan kom je zelfs op een duizelingwekkende 6000mm. En eventueel zelfs 1200mm met wat kwaliteitsverlies. De droom van natuurfotografen, vliegtuigspotters, sportfotografen en sterrenkijkers. Daarom heeft Nikon de camera ook uitgerust met een Bird Watching programma-preset voor het fotograferen van vogels en een Moon Mode preset voor de maan... Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

ED- en Super ED-lenselementen

Het maximale diafragma van deze compacte reus (hij weegt wel 1,4 kilo!) is f/2.8-8, wat betekent dat je wel even rekening moet houden met je ISO-waarden en je sluitertijden als je maximaal inzoomt, maar de ED- en Super ED-lenselementen in het objectief zorgen er dan wel voor dat je geen last hebt van kleurschifting. Bovendien werkt de AF ook nog steeds perfect bij die waarde en heeft de camera een 5-stops VR optische stabilisator, wat dus tetterscherpe beelden mogelijk maakt volgens Nikon.

Wifi en Bluetooth

Een 77mm filterdraad maakt het mogelijk om polafilters of ND-filters toe te passen voor creatieve fotografie en met Wifi en bluetooth kun je de camera eventueel op afstand bedienen met je smartphone. Wel zo handig bij kritisch werk vanaf statief. Daarnaast kan de P1000 4K/UHD videofilmen met 30p of 25p, inclusief handigheidjes als time lapse. Dankzij de 2,3 megapixel EVF of het kantelbare LCD-scherm achterop zie je dan precies wat je doet.

Prijzen en beschikbaarheid

De Nikon Coolpix P1000 wordt begin september leverbaar en kost €1099,.
www.nikon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25571-nikon-coolpix-p1000---zoomen-naar-de-maan-en-terug.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Trucs om de ISO-waarde laag te houden]]> Sat, 14 Jul 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Julia de Vries) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Flits, flits, flits

De meest eenvoudige manier om je ISO-waarde laag te houden, is door meer licht toe te voegen aan je foto. Dit kun je doen door gebruik te maken van de ingebouwde flitser van je camera of een externe flitser/lichtbron. Als je gebruik maakt van de ingebouwde flitser, moet je wel rekening houden met een beperkte flitsafstand. Ook wordt er automatisch geflitst van voren, wat niet altijd een mooie toevoeging kan zijn aan je beeld. Vaak is het mooier om gebruik te maken van een externe flitser of meerdere externe flitsers. Met een externe flitser heb je vaak de mogelijkheid om vanaf de zijkant de flitsen of indirect te flitsen. Hierdoor kun je beter zelf bepalen hoe je wilt flitsen richting je onderwerp en vaak is de flits dan niet zo overheersend. Meer weten over indirect flitsen of flitsen in het algemeen? Lees het in dit artikel.


JellePieter

Houd je diafragma zo groot mogelijk

De ISO-waarde van je camera vormt samen met het diafragma en de sluitertijd de belichtingsdriehoek. Dit betekent wanneer je één van deze instellingen verandert, je ook de andere instellingen moet veranderen om een gelijkzijdige driehoek te behouden. Deze drie elementen beïnvloeden elkaar dus constant. Meer weten over de belichtingsdriehoek? Je leest het hier. in een donkere omgeving aan het fotograferen bent en je je ISO-waarde zo laag mogelijk wilt houden, dan is het een goede optie om je diafragma zo groot mogelijk te zetten. Dit houdt in dat je de waarde van het f-getal zo klein mogelijk instelt op je camera. Hoe kleiner het f-getal, hoe groter de opening. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de sensor van je camera valt met als gevolg dus lichtere foto's. Hierdoor hoef je dus niet de ISO-waarde heel hoog te zetten en kun je deze dus zo laag mogelijk houden. Eén van de meest gebruikte, lichtsterke lenzen is het 50mm F1.8 objectief. Dit is een handige lens wanneer je gebruik wilt maken van een grote diafragma opening.


CarolinaR

Gebruik een lange sluitertijd

Hetzelfde geldt voor de sluitertijd, wat ook een onderdeel is van de belichtingsdriehoek. Hoe langer je de sluitertijd zet op je camera, hoe langer er licht op de sensor valt. Je foto's zullen dan lichter worden, waardoor je ISO-waarde naar beneden kan. Houd er wel rekening mee dat het bij een lange sluitertijd moeilijk kan zijn om je camera goed stil te houden. Wanneer je sluitertijd enkele seconden duurt, is het verstandig om je camera op een statief neer te zetten. Vooral bij nachtfotografie of stilstaande onderwerpen is dit handig. Fotografeer je bewegende onderwerpen in een donkere omgeving? Dan is het niet heel praktisch om je camera op een statief neer te zetten. Experimenteer dan tot welke sluitertijd jij stabiel vanuit de hand kunt fotograferen, zonder dat er bewegingsonscherpte in je foto komt. Heb je geen statief bij de hand? Wees creatief! Zet je camera op een muurtje of op een vlakke ondergrond. Eventueel is het handig om een pittenzak mee te nemen, zodat je camera goed stil blijft liggen. Ook is het slim om de zelfontspanner aan te zetten op je camera als je gebruik maakt van een lange sluitertijd. Zelfs het indrukken van de sluiter kan al voor onscherpte zorgen.


Peacefull

Nabewerking in RAW

Iets wat vaak genoemd wordt, maar zeker van pas kan komen in dit geval, is het fotograferen in RAW. Wanneer je fotografeert in RAW kun je achteraf nog heel veel dingen aanpassen in de nabewerking, zoals de belichting. Hierdoor wordt het minder noodzakelijk om je foto's perfect te belichten tijdens het fotograferen en je kunt dus de ISO-waarde wat lager houden. Is er toch veel ruis te zien in je foto's? Ook dit kun je tot op zekere hoogte terugdringen in Lightroom door ruisreductie te gebruiken. In Jpeg is het ook mogelijk om je foto's na te bewerken, maar je hebt dan minder mogelijkheden dan wanneer je in RAW fotografeert.


TanjaMilo

Grotere sensor

Heb je tijdens het fotograferen snel last van ruis? Grote kans dat er een kleine sensor in je camera zit. Hoewel dit lang niet altijd opgaat, kan een te kleine sensor de oorzaak zijn van te weinig licht in je foto's. Bij een camera met een grote sensor is het eenvoudiger om de ISO-waarde laag te houden, omdat de camera meer licht opvangt. Hierdoor krijg je automatisch lichtere foto's. Ook bij een hogere ISO-waarde zorgen grotere sensoren voor minder ruis, waardoor je minder rekening hoeft te houden met een lage ISO-waarde. Toch is een grote sensor niet altijd beter. In dit artikel lees je waarom.


ElineSips

Ondanks dat het vaak mooier is om je ISO-waarde laag te houden in verband met ruis, is het niet altijd nodig. Een beetje ruis kan juist heel mooi zijn in een foto, bijvoorbeeld bij zwart-wit beelden. Lijkt het erop dat je foto mislukt is door de hoeveelheid ruis? Zet het dan eens om naar zwart-wit in de nabewerking. Je zult zien dat het alsnog een geslaagd beeld kan opleveren. Uiteraard is een beetje ruis geen probleem en vaak niet eens storend. Liever een foto met ruis dan helemaal geen foto!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25565-trucs-om-de-iso-waarde-laag-te-houden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 ideale objectieven om mee te fotograferen in de zomer!]]> Sat, 14 Jul 2018 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Macro objectief

Met een macro-objectief kun je kleine onderwerpen op grootte fotograferen. Zelfs met een bepaalde vergroting.
Officieel spreek je pas van een macrofoto als het onderwerp op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeeldingsmaatstaf. Het onderwerp wordt dan vergroot noch verkleind. Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we eerder van een close-up. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook. Met een verhouding als 2:1 of hoger kun je minieme details echt enorm opblazen.

Populaire onderwerpen voor macrofotografie zijn bloemen en insecten. Met macrofotografie wordt de kleine wereld ineens veel groter. Door met scherptediepte te werken in de achtergrond krijg je vaak magische beelden.

SandraRaangs

Een macro-objectief is dus hartstikke leuk voor in de zomer, want dan vliegen er natuurlijk talloze beestjes rond en zijn er veel prachtige bloemen te fotograferen. Je ziet in de zomer veel foto's voorbijkomen van insecten zoals vlinders, libellen, bijen en spinnetjes. Vaak zitten deze beestjes op mooie bloemen of planten te rusten. Los van de beestjes zijn de bloemen zelf ook in detail vast te leggen met macrofotografie. Deze bloemen zijn het meest fotogeniek!


Een voorbeeld van een macro-objectief is de Tamron SP 90mm F2.8. Dit is een objectief speciaal gemaakt voor macrofotografie en heeft daarom een zeer goede beeldstabilisatie. Bij macrofotografie fotografeer je iets heel kleins en dus vergt dat uiterste concentratie om je lens stil te houden. Dit objectief zorgt daarom zelf ook voor onbewogen beelden op iedere scherpstelafstand.

Een nadeel van een macro-objectief is dat je redelijk dicht op het onderwerp moet zitten. De zogeheten minimale scherpstelafstand is bij dit soort objectieven een stuk kleiner dan bij andere. Dit betekent vaak dus dat je op de knieën moet. Dit is goed op te lossen door bijvoorbeeld altijd een grote vuilniszak in je tas mee te nemen wanneer je op pad gaat. Dit voorkomt dat je op de grond zelf moet gaan zitten.

Tarivanaartrijk

Veel macro-objectieven zijn bijzonder scherp bij een zeer korte scherpstelafstand. Niet alleen kun je ze voor macrofoto's gebruiken, ze lenen zich ook prima als portret-objectief.

We geven je een overzicht met handige tips voor macrofotografie!

Travel - zoom

Een travelzoom objectief is een objectief met een bereik van bijvoorbeeld 18-400mm. Dit zijn alleskunners die werkelijk voor iedere situatie gebruikt kunnen worden. Een groot voordeel dus, want je kunt er dan op reis voor kiezen om alleen dit objectief mee te nemen. Je hoeft dan geen objectieven te wisselen, minder bagage mee te nemen en je kunt in alle verschillende situaties op reis uit de voeten. Je kunt een groothoekfoto maken met 18mm, maar ook een macrofoto of een zoom-foto maken van een dier in de verte.

Een nadeel van deze objectieven is dat ze nogal groot zijn en dus redelijk zwaar zijn om mee te dragen. Ook is het objectief kwalitatief niet altijd even goed en hij heeft een beperkte lichtsterkte.

Foto's die je met een travel (tele)zoom kunt maken, zijn bijvoorbeeld:

Vincenze
Brandpuntsafstand 144mm

Filipo
Brandpuntsafstand 240mm

Ook stadsfotografie met een telelens? Jazeker! Lees hier waarom!

Primelens 50mm F1.8

Bijna iedere fotograaf heeft hem wel, de primelens van 50mm! Wij raden deze dan iedereen ook zeker aan, ook in de zomer. Er zijn fotografen die alleen met dit objectief op vakantie gaan, want ook deze is veelzijdig.

Het nadeel van een primelens is wel dat je jezelf moet verplaatsen en bewegen om 'in te zoomen' of om te kadreren.

Wel zijn deze objectieven kwalitatief erg goed en lichtsterk, dus ook in donkere omstandigheden goed te gebruiken. Ook zijn ze qua gewicht mooi licht, dus ideaal om lang mee te fotograferen wanneer je op pad gaat! De 50mm primelens is de perfecte lens om prachtige portretten te maken op straat, bijvoorbeeld in het buitenland. Door met achtergrondscherpte te werken krijg je buitenlandse gezichten perfect op beeld.

Heb je dus nog geen 50mm? Ze zijn vaak voordelig geprijsd, dus we raden het zeker aan om deze aan je collectie toe te voegen! Heb je een Canon camera, dan is de Canon 50mm F1.8 STM namelijk 'maar' 119 euro!

Twijfel je nog steeds? Dan halen we je met dit artikel zeker over!Stephanieverhart


Mb83

Primelens 35mm

Een andere favoriete primelens voor de zomer is de 35mm! Dit objectief is zeer geschikt voor straatportretten en is net zoals de 50mm lichtsterk!

Met dit objectief heb je op een APS-C de mogelijkheid om een simpel portret te schieten en op een fullframe camera geeft het juist de mooie context in de foto. Hoe dit verschil per camera ontstaat met hetzelfde objectief? We leggen het je hier uit!

Ook voor dit objectief geldt het nadeel dat je jezelf moet manouvreren rondom je onderwerp of het model, om een andere compositie te krijgen of om dichterbij of verder weg te komen. Op een fullframe geeft het meer dan genoeg context om de omgeving altijd mee te nemen in je foto en op een APS-c heb je met dit objectief een mooie allrounder die ongeveer gelijk is aan het perspectief dat we met onze ogen waarnemen.

MaikeSimon

Titik

Oude vintage objectieven met een adapter

Het is een erg leuk experiment om oude objectieven te kopen en hiermee te gaan fotograferen! Canon FD of de Nikon Legacy objectieven, bijvoorbeeld. Deze kun je met een adapter op de meeste digitale spiegelreflex camera's bevestigen. Het leuke van deze objectieven is dat het hele sfeervolle foto's kan opleveren. En daarbij is het spotgoedkoop. Voorbeelden hiervan zijn de Canon FD 50mm F1.4 SSC of de Nikkor 50mm 1.4 D. Je kunt ze tweedehands kopen of zoeken op Marktplaats!


Het nadeel van deze objectieven is dat ze geen autofocus hebben, dus dit moet je handmatig doen. Ook moet je het diafragma vaak handmatig instellen. De adapter en het feit dat je met een analoge vatting werkt, zorgen ervoor dat je geen diafragma-informatie van het objectief doorkrijgt.
Je hoeft ook niet de allerbeste kwaliteit te verwachten in je foto's, maar dit moet je even voor lief nemen. De foto's krijgen een vintage look, ook wel eens leuk!

Hoe werkt het nou precies om met deze objectieven aan de slag te gaan? We leggen het je uit! Ook leggen we je uit hoe het werkt in combinatie met de adapters.

Rakus

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25569-5-ideale-objectieven-om-mee-te-fotograferen-in-de-zomer.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review van Erik Brons]]> Fri, 13 Jul 2018 18:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Na de presentatie worden we losgelaten op het stand. Het is een bewolkte dag, waardoor de nadruk komt op abstracte beelden. Niet mijn sterkste kant, maar een mooie uitdaging. Het tweede deel van de workshop vindt plaats in de duinen, waarbij de lucht minder vlak wordt en er beweging komt in de overdrijvende wolken.

Terwijl Toine iedereen geduldig tips geeft over de fijne kneepjes van de landschapsfotografie duik ik vol het zand in om enthousiast aan de slag te gaan. Een dag lijkt te kort om recht te doen aan de workshop en de camera, maar het is volop genieten om hiermee aan de slag te gaan in gezelschap van anderen die de fotografie-gekte delen.


Erik enthousiast aan het fotograferen op het duin

De camera

De Panasonic G9 blijkt een ander soort camera dan ik had verwacht van Panasonic. Bij het merk Panasonic denk ik meteen aan de tal van video mogelijkheden, zoals die vooral bij de GH5 te vinden zijn. Maar wat blijkt, nu hebben ze een pracht camera voor fotografen! Wat mij betreft loopt Panasonic hiermee gelijk aan de concurrenten en op een aantal punten zelfs voorop.

Eerste indruk

Vergeleken met een spiegelreflex camera is de G9 compact en licht, maar voor een systeemcamera wat aan de grote kant. Dit formaat vind ik een positief punt, dit geeft namelijk meer ruimte voor de diverse knoppen die de bediening intuïtief en handig maken. Er is ook gezorgd voor een grote handgrip, wat ergonomisch gezien gewoon erg prettig is. Zeker wanneer je grotere objectieven gebruikt. De G9 bezit verder drie instelwielen, waardoor sluitertijd, ISO-waarde en diafragma direct aan te passen zijn. De body komt stevig over en geeft vertrouwen dat deze tegen een stootje kan. Met het vrij kantelbare scherm met touchscreen is het een fluitje van een cent om bijvoorbeeld vanuit een laag perspectief te fotograferen, waar ik het zeer veel voor heb gebruikt.


Het waaide hard, waardoor dit mooie spektakel van zand ontstond

In gebruik: auto focus

De camera is intuïtief in gebruik. Na even kennis te hebben gemaakt met de diverse knoppen ben ik vlot op weg met de belangrijkste instellingen. Het eerste wat me opvalt is dat de autofocus razend snel is. De test was bij goed licht, maar daarbij merkte ik niets van een 'zoekende' focus of traagheid. Scherpstellen ging snel en nauwkeurig, zowel bij enkelvoudige als continue AF. De ontspanknop is wel even wennen. Deze is erg gevoelig, waardoor het soms lastig is om aan te voelen wanneer deze overgaat van half ingedrukt naar helemaal ingedrukt. Na een flink aantal keer de mist in gaan went dit wel een beetje. Overigens kan ik me wel voorstellen dat je met deze subtiele ontspanknop minder last hebt van bewegingsonscherpte door het indrukken.


Er kwam steeds meer tekening in de wolkenlucht, wat mooie foto's opleverde

In gebruik: het scherm

Het kantelbare scherm is erg prettig om mee te werken. Vooral omdat ik graag met perspectieven laag bij de grond of juist van boven mijn hoofd fotografeer. De touch-functies werken ook snel en prettig, vooral om snel het focuspunt te verplaatsen. Een nadeel van de touch-functionaliteit is dat het gevoelig blijkt voor 'neusbediening'. Wanneer ik de zoeker gebruik verspringt het scherpstelpunt nogal eens doordat mijn neus tegen het scherm komt. Ik merk wel eens bij dit soort schermen dat ze moeilijker te openen zijn wanneer er een snelkoppeling van het statief onder de camera geschroefd zit, maar dat is bij deze camera geen probleem doordat er een inkeping gemaakt is om je vinger achter te haken.


Het kantelbare lcd-scherm maakt het makkelijk om vanuit een laag perspectief te fotograferen

In gebruik: de menu's

Sommige functies zitten vrij diep in het menu. Ik heb niet erg lang de tijd genomen om me te verdiepen, dus wellicht valt dit anders in te stellen. Wanneer ik landschappen of stadsgezichten fotografeer wil ik snel bij de Auto Exposure Bracketing komen, omdat er vaak sprake is van hoge contrasten. Om dit aan en uit te zetten en de instellingen aan te passen moet ik vrij diep de menu's in duiken, wat tijd kost. Wellicht valt hier een knop voor toe te wijzen, maar dit is wat mij opviel.

Een positief punt van het menu is dat er de mogelijkheid is om het live view scherm zelf in te richten. Zo kun je het histogram niet alleen aan- en uitzetten, je kunt ook kiezen waar deze in beeld moet staan! Dit geeft een enorme vrijheid om de camera naar eigen wens aan te passen.


Het lage perspectief benadrukt de voorgrond, van waaruit je oog over het zand verder de foto ingeleid wordt, en de dramatische wolkenlucht maakt het plaatje af

Focus stacking

De G9 biedt een aantal handigheden die ik hier uitlicht, maar deze selectie is natuurlijk persoonlijk omdat dit dingen zijn die ik handig vind. Zo heeft de camera een handige focus stacking functie: je geeft via het aanraakscherm twee punten aan, waarna de camera een serie foto's maakt waarbij het scherptepunt opschuift tussen die twee punten. Vervolgens worden deze foto's samengevoegd tot één afbeelding waarbij het hele aangegeven gebied scherp is. Alleen jammer dat dit een JPG-bestand is. Als dit een RAW-bestand zou zijn is het helemaal perfect!

Hoge resolutie modus

Er is ook een hoge resolutie modus, waarbij de camera verschillende foto's combineert om een enkel RAW-bestand van 40 of 80 megapixels te maken. Geweldig om meer detail te krijgen in je landschapsfoto's en fantastisch voor bijvoorbeeld muurvullende afdrukken. Hierbij is het wel noodzakelijk om een statief te gebruiken.

Ook hier wordt je oog door het paadje de foto ingeleid

Beeldstabilisatie

Het kan vreselijk frustrerend zijn om te balanceren tussen een te hoge ISO-waarde en een te lange sluitertijd. Gelukkig hebben ze hier bij Panasonic een goed antwoord op gevonden met de ingebouwde beeldstabilisatie in de camera. Het wisselt natuurlijk per lens, per persoon en koffie tolerantie, maar om een indicatie te geven: bij 12mm (24mm fullframe) kon ik met een sluitertijd van 1/6de seconde nog zeer scherpe foto's krijgen uit de hand. Wat mij betreft is dit en enorme prestatie!

Speed!

Aan snelheid komt deze camera niks te kort. Er zit een burst modus op van 20 beelden per seconde continu autofocus met de electronische sluiter en 9 beelden per seconde continu autofocus met de mechanische sluiter. Ook de continue focus kan dit prima bijhouden en bij gebruik van telelenzen zal de beeldstabilisatie een enorme winst opleveren. Daarmee is dit een prima combinatie om actie vast te leggen.

Conclusie

De Panasonic G9 is een echte allround camera, met de nadruk op fotografie. Ook de beeldkwaliteit is gewoon heel goed, zoals je mag verwachten van een moderne camera. Ik zie hem met gemak gebruikt worden voor landschappen, natuur-, sport- en straatfotografie. De camera werkt vlot, prettig en voelt gewoon lekker aan.

Over de fotograaf

Bij Erik Brons is de liefde voor fotografie voortgekomen uit het grafische werk dat hij eerder deed. Door zijn grafische achtergrond heeft hij altijd de mogelijkheden van de nabewerking in zijn achterhoofd bij het fotograferen, maar daarvoor moet alles in het veld zo goed mogelijk worden vastgelegd. In zijn landschapsfoto's en stadsgezichten combineert hij vaak verschillende momenten van de avond met exact dezelfde compositie in één beeld, om te laten zien hoe de gehele beleving is geweest. Denk aan een zon die net de rand van de berg raakt, terwijl het stadje aan de voet de lichten al aan heeft. Dit is in werkelijkheid onmogelijk maar kan op deze manier toch in één beeld gevangen worden.

Wil je meer foto's zien van Erik? Neem dan een kijkje op zijn Zoom.nl profiel


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25558-panasonic-lumix-g9-getest-review-van-erik-brons.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Contrast en schaduwen]]> Fri, 13 Jul 2018 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Eerder was er de expertuitdaging waarbij het fotograferen met zo min mogelijk contrast het doel was.

Silhouetvorming bij tegenlicht

Door het tegenlicht steekt de donkere schaduw van het silhouet haarscherp af tegen de lichte achtergrond. In principe kan je iedere tegenlichtsituatie, zowel bij natuurlijk- als bij kunstlicht, gebruiken om silhouetten vast te leggen. De mooiste uitwerking krijg je als er vrijwel geen details meer zichtbaar zijn in het silhouet zelf. Hiervoor zal je moeten onderbelichten of achteraf in je nabewerking selectief je contrast moeten verhogen.

leukkiekje

Vervreemdende schaduwen

Door als fotograaf een hoger standpunt in te nemen, kan je in veel situaties goed neerkijken op de schaduwen die er ontstaan. Je hebt dan meer afstand tot de schaduw, waardoor je een mooi overzicht kan creëren van het vervreemdende effect dat schaduwen kunnen hebben. Een dag met fel zonlicht is daarbij heel erg geschikt, omdat de schaduwen dan haarscherp afsteken.

roelant-siekman

Schaduw als aanvulling voor je portret

Wil je je portretfoto letterlijk een extra laag geven? Dan kunnen schaduwen een mooi en abstract resultaat geven. Door te spelen met contrastrijke schaduwen die over het gezicht vallen, krijg je een soort effect van een dubbele belichting. Dat geeft een zomers gevoel!

annadevries

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

epetersphotography

Inspiratie opdoen?

Bekijk dan snel de collectie werken met schaduw!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25570-expertuitdaging-contrast-en-schaduwen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Verslag workshop Fotobewerking en Kleurbeheer]]> Thu, 12 Jul 2018 10:52:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

'De kleur die je ziet, is niet altijd de kleur die je ziet', begint Sander Rijnders, workshopgever en eigenaar van Focasa Studio. Op de gezichten van de drie uitgenodigde Zoomers staat een groot vraagteken. 'En nog een leuke: de kleur rood in het logo van Zoom.nl is eigenlijk alles behalve rood.' De toon is gezet. In een mum van tijd hebben de deelnemers al veel nieuwe dingen geleerd. Het gedeelte kleurbeheer is theoretisch, maar erg interessant. 'Als je bezig bent met fotografie zijn er twee dingen heel belangrijk: de foto zelf en de nabewerking. Als je genoeg weet van kleurbeheer, weet je ook hoe je een foto goed moet bewerken.'Afbeelding 1: Het bruine vlakje op de rand heeft dezelfde kleur als het schijnbaar geel/oranje vlakje in het midden van het donkere deel.

Aan de hand van een aantal voorbeelden laat Sander zien dat onze hersenen ons aardig voor de gek houden (zie afbeelding 1). Maar niet alleen onze hersenen houden ons voor de gek, ook onze beeldschermen doen dat. Zo worden kleuren op een goedkoop scherm minder goed weergegeven dan op een professioneel scherm. Als je een foto bewerkt op een goedkopere consumentenmonitor komt je foto er op print heel anders uit te zien.
Bewerk je een foto op een professionele monitor, zoals de ASUS ProArt, dan heb je hier weinig tot geen last van. De kleuren worden bij deze monitoren namelijk kleurechter weergegeven, waardoor je meer vat hebt op het uiteindelijke resultaat. Maar let op: ongeacht op welke monitor je werkt, kleurkalibratie is en blijft belangrijk.

Deelnemers Anja en Sophie zijn druk bezig met Lightroom.

Aan de slag

Na een uitgebreide introductie in kleurbeheer kunnen de cursisten eindelijk aan de slag met de grote schermen die al een tijdje voor hen klaarstaan. Sander heeft een aantal foto's meegenomen die ze samen live gaan bewerken. Om het verschil te laten zien tussen een standaard ASUS-scherm en een ProArt-scherm hebben we ze naast elkaar gezet. De cursisten reageren enthousiast. 'Wat een verschil. Het ProArt-scherm is veel kleurrijker en geeft meer details. Als fotograaf moet je eigenlijk bezig zijn met je foto en je geen zorgen hoeven maken over het scherm waarop je werkt. Geeft hij de kleuren wel goed weer? Komt de foto er wel uit zoals ik wil? Als ik dit verschil zo zie, dan is dat dus niet altijd het geval', zegt Mariëtte. Sophie haakt daar op in: 'Als ik dit verschil zo zie, weet ik ook waarom mijn scherm thuis altijd zo flets is. Het ProArt-scherm is perfect in kleur en scherpte.'

De aanwezige Zoomers leren onder meer hoe ze een hekje op een foto verwijderen, een reflectie in water toevoegen en hoe ze een extreem overbelichte foto nog kunnen herstellen. Alle tips en toetsencombinaties worden genoteerd en er worden veel vragen gesteld. Het niveau van de deelnemers is niet allemaal hetzelfde, de een is iets verder dan de ander. Toch gaat iedereen naar huis met een bak aan nieuwe informatie én de ervaring met het werken op een professioneel scherm. 'Ik ga dit scherm serieus overwegen', zegt Mariëtte. Ook Anja is geïnteresseerd in een monitor: 'Ik ga even goed nadenken en mijn spaarcentjes tellen.' Genoeg stof om mee naar huis te gaan dus.

Hoe hebben de deelnemers de ProArt-monitoren ervaren? Bekijk hieronder de video!

ASUS monitoren

De ASUS ProArt-serie is gericht op professionals, maar ze zijn ook geschikt voor fotografieliefhebbers die het net wat beter aanwillen pakken. De cursisten hebben met de volgende schermen gewerkt:

De ASUS ProArt PA27AC is wereldwijd de nummer 1 27" HDR400 met Thunderbolt 3 professionele monitor. Hij beschikt over een WQHD IPS-paneel met een aan 4 zijden randloos ontwerp en een breed 100% sRGB-kleurengamma. Tot 400 nits helderheid en HDR-10 zorgen voor een levensechte ervaring.

De ASUS ProArt PA328Q biedt ondersteuning voor 100% sRGB-kleurruimte, evenals Rec. 709-kleurruimte voor videoproductie. Zwelg in pure, expressieve tinten dankzij nauwkeurige, levensechte kleurweergave.

De ASUS ProArt PA329Q is ideaal voor hoogwaardige videobewerking, dankzij een breed kleurengamma van 100% Rec.709 en 99,5% Adobe RGB voor uitzonderlijke kleurgetrouwheid, en heeft de mogelijkheid om meerdere 4K UHD video-ingangen op maximaal 60Hz weer te geven.

De ASUS ProArt PA32UC-K tilt on-screen realisme naar een compleet nieuw niveau. Het Ultra HD Premium-gecertificeerde 4K IPS-paneel produceert tot 1.000 nits helderheid en levert 99,5% Adobe RGB en 100% sRGB-kleurruimte, wat een levensechte HDR-ervaring biedt die ideaal is voor geavanceerde videobewerking.

Gebruikte systemen
Een monitor zonder een systeem werkt natuurlijk niet. Tijdens de workshop hebben de deelnemers gewerkt op de ASUS Mini PC PB60. Dit systeem is klein genoeg om aan de achterkant van een beeldscherm te bevestigingen en toch krachtig genoeg om zware programma's, zoals Photoshop en Lightroom, mee uit te kunnen voeren. Dit komt doordat deze Mini PC uitgerust is met een Intel Core i3, i5 of i7 processor van de 8e generatie, gecombineerd met tot 32 GB werkgeheugen en als opslag gebruikmaakt van een combinatie van een M.2 SSD en een harde schijf. Daarnaast beschikt deze Mini PC over alle aansluitmogelijkheden die je ook ziet op veel grotere pc's: 8 USBpoorten, waarvan 4x USB3.1 vande 2e generatie (1x USB-C), 2x USB 3.1 en 2x USB 2.0. Sander Rijnders werkte op de ASUS ZenBook Pro UX550 met Quad-core i7-7700HQ, gecombineerd met de ASUS XG Station Pro en een full sized ROG Strix videokaart voor de hoogst mogelijke grafische power.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25566-verslag-workshop-fotobewerking-en-kleurbeheer.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe fotografeer je de Melkweg in de zomer?]]> Thu, 12 Jul 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Een goede locatie is het allerbelangrijkst om sterren te kunnen fotograferen. In Nederland is het fotograferen van de Melkweg erg lastig. Dit zijn de beste mogelijkheden om het toch te proberen.

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is in ons land de grootste boosdoener waarom we de Melkweg niet kunnen zien en fotograferen. De locaties hierboven hebben een stuk minder last van de lichten van de grote steden, waardoor je hier een goede kans maakt. Een mooi alternatief is natuurlijk het fotograferen tijdens je vakantie in het buitenland. In een verlaten bergdorpje of een groot uitgestrekt natuurgebied zijn er namelijk veel meer sterren zichtbaar dan in ons eigen land. Wil je precies weten waar er veel en waar er weinig lichtvervuiling is? Deze kaart laat het precies zien!

kvm-art-photography

De juiste omstandigheden

Naast lichtvervuiling kunnen wolken ook roet in het eten gooien. Je kan het beste de weersvoorspelling goed in de gaten houden en een onbewolkte dag afwachten. Zomeravonden zijn daarom bijzonder geschikt, omdat een warme zomerdag vaak een heldere avond tot gevolg heeft. Je moet wel langer wachten tot het écht donker is. Een uur of 1 of 2 's nachts is perfect. Houd ook goed in de gaten of het niet toevallig volle maan is. Teveel maanlicht kan namelijk hetzelfde effect geven als lichtvervuiling.

elinesips Een wolk zie je direct terug in je foto's.

Wat heb je nodig om de Melkweg te fotograferen?

Het liefste gebruik je een lichtsterk objectief. Een F/2.8 of F/1.8 objectief is perfect. Qua brandpuntsafstand kan je het beste een groothoekobjectief gebruiken, tussen de 11 en 24mm. Hoe meer groothoek, des te eenvoudiger het wordt het objectief goed te richten. Dat is namelijk nog niet zo eenvoudig in het donker! Ook krijg je automatisch meer van het landschap in beeld, wat een gevoel van grootte geeft aan de Melkweg.

Een statief is natuurlijk ook een onmisbare tool. Je zal lange sluitertijden moeten gebruiken om een goed belichte foto te krijgen. Een extra handigheid is een hoofdlampje, zodat je zelf nergens over struikelt in het donker en toch je handen vrijhoudt. Vergeet echter niet om het lampje uit te schakelen zo lang je de foto maakt.

relexx

De juiste instellingen

Afhankelijk van de sensorgrootte zal je even moeten experimenteren met je instellingen.
Gebruik sowieso handmatige focus, om te voorkomen dat de camera per ongeluk verkeerd scherpstelt, terwijl je dat niet doorhebt. Met liveview stel je eenvoudig scherp op een felle ster, of draai de focusring op je camera tot vlak voor 'oneindig'. Gebruik een draadontspanner of zelfontspanner, zodat je geen beweging krijgt bij het indrukken van de sluiter.
Kies in het begin voor open diafragma, een iso-waarde rond de 3200 en een sluitertijd van 30seconden. Controleer voor je fijnafstelling op een juiste verhouding van sterren, ruis en scherpte.
bergielin

Deze foto van de Melkweg inclusief reflectie is wel heel erg indrukwekkend!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25564-hoe-fotografeer-je-de-melkweg-in-de-zomer.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review van Eelke Brandsma]]> Thu, 12 Jul 2018 08:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


De eerste indruk van de camera is goed, qua ergonomie zit de Panasonic Lumix G9 goed in elkaar. De Lumix G9 heeft een relatief grote grip voor een Micro Four Thirds camera. Dit maakt dat hij lekker in de hand ligt en geeft een goede balans aan de camera, wat zeker van pas komt bij het gebruik van telezoom-lenzen. Verder valt op dat de Lumix G9 ruim voorzien is van knoppen en draaiwieltjes. Hierdoor kunnen alle basisinstellingen zoals diafragma, sluitertijd, ISO-waarde en het autofocuspunt gemakkelijk aangepast worden zonder je oog van de zoeker te halen. Alle knoppen en draaiwieltjes zijn goed te bedienen met het oog op de zoeker, maar het is in het begin wel een beetje zoeken naar het 'joystickje' waarmee het scherpstelpunt bepaald kan worden.

Bij deze foto heb ik een laag perspectief gebruikt met behulp van het kantelbare lcd-scherm om deze mooie schelp op het strand vast te leggen.


Verder valt op dat de ontspanknop van de Lumix G9 erg gevoelig is en de eerste en tweede stop van de ontspanknop erg dicht bij elkaar liggen. Hierdoor is het lastig om eerst scherp te stellen, daarna te herkaderen en dan pas af te drukken. Dit maakt het gebruik van back button focus eigenlijk een must. Naast de benodigde knoppen is er een kantelbaar LCD-scherm met touchscreen om in liveview te fotograferen. Dit scherm kan in alle richtingen gedraaid worden en werkt erg prettig. Dit geeft de mogelijkheid om gemakkelijk foto's dicht bij de grond of ruim boven ooghoogte te maken en vergroot je mogelijkheden als fotograaf.
Bovenstaande foto is gemaakt door de camera met volledig gestrekte arm boven het hoofd te houden, waardoor het paadje dat hier glooit goed in beeld kan worden gebracht en als leidende lijn in de foto kan fungeren. Bij deze foto merkte ik ook het voordeel van het fotograferen met een Micro Four Thirds camera: doordat de body een stuk compacter en lichter is dan mijn eigen fullframe camera was het gemakkelijk om met de camera stabiel boven het hoofd te fotograferen.


Typische hekjes op het strand van Katwijk, door gebruik te maken van een laag perspectief en het hekje van de achterkant te fotograferen geeft dit diepte in de foto.


LEICA DG Vario-Elmarit 8-18 mm F2.8-4.0 ASPH

De Lumix G9 gecombineerd met de Leica 8-18mm lens is een mooi compact systeem. De lens oogt robuust en de zoomring heeft een goede weerstand. In de praktijk werkt de lens prettig en tijdens de nabewerking valt op dat er geen grote problemen lijken te zijn met vertekening. De lens heeft wel wat last van vignettering, met name op 8 mm, maar dit is gemakkelijk te corrigeren in de nabewerking. Zoals verwacht mag worden van een lens uit deze prijsklasse is hij erg scherp op F9.0.


Strand van Katwijk - Paal 50


LEICA DG Elmarit 200 mm F2.8 Power OIS

Normaal gesproken fotografeer ik graag met een groothoeklens voor landschappen, maar ik was erg nieuwsgierig naar het gebruik van een telelens op deze Micro Four Thirds camera met een cropfactor van x2. Het eerste wat opvalt bij het gebruik van de Leica 200 mm F2.8 in combinatie met de Lumix G9 is de bijzonder goede beeldstabilisatie en de compactheid. De camera combineert beeldstabilisatie in de body met stabilisatie in de lens wat resulteert in een winst van 6,5 stops. Deze stabilisatie merk je meteen op tijdens het fotograferen met de Leica 200 mm F2.8 (gelijk aan 400 mm op fullframe). Het beeld door de zoeker is heerlijk rustig en er zijn helemaal geen bewegingen waar te nemen. Enthousiast begin ik met fotograferen.


Deze bewegwijzering op het strand van Katwijk heb ik geïsoleerd met gebruik van de 200mm telelens.

Sensorkwaliteit

Normaal gesproken fotografeer ik met een camera met fullframe sensor en ik ben dan ook redelijk verwend wat betreft dynamisch bereik en ruisvrije foto's bij relatief hoge ISO-waarden. Bij de Lumix G9 met relatief kleine Micro Four Thirds sensor was ik dan ook erg benieuwd naar de prestaties op dit gebied. Wat allereerst opvalt bij de Lumix G9 is dat de laagste ISO-waarde ISO 200 is. De prestaties van de Lumix G9 zijn goed op ISO 200, maar het valt wel op dat de camera ook op ISO 200 wel een klein beetje last heeft van ruis als diepe schaduwen tijdens het nabewerken worden opengetrokken. Dit is echter niet storend. Foto's bij hogere ISO-waarden van ISO 400 en ISO 640 zijn nog steeds prima bruikbaar, maar in gedeeltes van de foto die in de schaduw liggen met fijne structuren zoals gras begint de ruis wel op te vallen.

Het prachtige weidse duinenlandschap vanuit een hoog perspectief, waarbij in de verte de paadjes door het landschap slingeren.

Conclusie

De Lumix G9 is een fijne compacte camera die qua ergonomie goed in elkaar steekt. Verder is het kantelbare LCD-scherm dat in tegenstelling tot de meeste camera's in alle richtingen gedraaid kan worden een groot pluspunt. Ook spreekt het voor de Lumix G9 dat het een mooi compact systeem is, wat in combinatie met een groothoek- en telelens nog steeds erg goed mee te nemen is. Wisselgeld voor de compactheid van dit systeem is wel dat de Lumix G9 toch wel wat problemen krijgt met ruis in diepe schaduwen, zeker als de ISO-waarden worden opgeschroefd. Het systeem is zeer geschikt voor de reisfotograaf die licht wil reizen maar wel graag de beschikking heeft over een groothoek- en telelens. Ik zou dan wel adviseren om ook een statief mee te nemen, zodat ook tijdens het gouden uurtje zorgeloos met een lage ISO-waarde gefotografeerd kan worden.

Over de fotograaf

Eelke Brandsma is twee jaar geleden gegrepen door het fotografievirus en is sindsdien enthousiast amateurfotograaf. Normaal fotografeert hij met een fullframe camera en gebruikt daarbij vooral een 16-35mm groothoeklens. Hij houdt zich met name bezig met het fotograferen van landschappen en zo nu en dan stadsgezichten en wat portretwerk.

Wil je meer foto's zien van Eelke? Neem dan een kijkje op zijn Zoom.nl profiel


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25557-panasonic-lumix-g9-getest-review-van-eelke-brandsma.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: Fotografeer in high key]]> Wed, 11 Jul 2018 14:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

wies12

kb

m1rphotography

Foto: Alice Boerrigter

Foto: A i t c h D e e

Foto: Diana Mieras

Meer foto's zien?
Bekijk deze high key collectie op Zoom.nl!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25563-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-fotografeer-in-high-key.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Analoge fotografie - Hoe begin je?]]> Wed, 11 Jul 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Een van de meest moderne merken op het gebied van analoge fotografie is Lomography.

De juiste analoge camera vinden

Er is een overdaad aan tweedehandscamera's dus voor een klein bedrag tik je er zo een op de kop via marktplaats of een rommelmarkt. Kleinbeeld camera's zijn verreweg het meest gangbaar. Ze komen ook het meest overeen met de moderne spiegelreflexcamera's. Hiervoor gebruik je 35mm film, wat nog eenvoudig te verkrijgen is en bovendien kan je ook je moderne objectieven in veel gevallen nog op deze camera's schroeven. Kleinbeeldcamera's zijn daardoor de meest voor de hand liggende stap om mee te beginnen.

Middenformaatcamera's groeien aan populariteit. Je hebt één-oog reflexen, zoals de bekende Hasselblad camera's en twee-oogreflexen zoals het Russische Lubitel. Middenformaatcamera's hebben een groter negatief en daardoor ook een betere kwaliteit. De juiste film is bij deze camera's echter vaak wat lastiger te verkrijgen, te ontwikkelen en is ook een stuk duurder.

De staat van een tweedehands camera kan natuurlijk enorm verschillen en veel verkopers hebben eigenlijk geen idee wat hun camera werkelijk waard is. Oude camera's tonen regelmatig gebreken en objectieven kunnen last hebben van krassen, schimmel of aanslag. Een grondige check is dus erg belangrijk. Controleer de camera op zichtbare beschadigingen, die aanduiden hoe er in het algemeen mee om is gegaan. Check ook of de sluiter nog goed werkt en of de diafragmalamellen nog gelijkmatig functioneren.

popplagid

Hoe werkt analoge fotografie?

Waar bij een digitale camera het beeld op een sensor wordt vastgelegd, gebeurt dit bij analoge fotografie op een stukje film. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden, zoals fotografie op een lichtgevoelige plaat, maar filmfotografie is verreweg het meest populair. Het fotograferen op film heeft belangrijke gevolgen voor je foto's. Allereerst is het een stuk kostbaarder, omdat je slechts een aantal foto's per rolletje kan maken. Je klikt dus niet even snel honderden vakantiefoto's op een middag. Het vereist echt een andere aanpak en dat heeft zo zijn charme. Je denkt veel beter na over het maken van één foto, terwijl je er digitaal in dezelfde situatie misschien al twintig had gemaakt. Analoog fotograferen geeft veel fotografen daardoor veel meer rust.

De film bepaalt ook in welke kleurtoon en iso-waarde je fotografeert. Als je een zwart-witfilm in je camera hebt zitten en je komt toevallig het meest kleurrijke tulpenveld ooit tegen, dan kan je niks aan je instellingen aanpassen om die kleuren alsnog vast te leggen. Daar dien je dus vooraf goed over na te denken, aangezien 'even snel van rolletje wisselen' ook geen optie is.

ericandriessen

Het ontwikkelen van je analoge foto's

Het ontwikkelen van je analoge foto's kan je natuurlijk zelf doen, als je de beschikking hebt tot een donkere kamer. Dan houd je, net als bij een digitale nabewerking, alles zelf in de hand. Er zijn natuurlijk ook nog voldoende professionele fotolabs die negatieven voor je kunnen ontwikkelen. Voor kleinbeeld kleuren- en zwartwitfilms zijn er nog behoorlijk wat locaties te vinden. Vaak bieden zij ook meteen de mogelijkheid om je negatieven in te scannen, zodat je de beelden ook digitaal kan gebruiken. Voor middenformaatfilm zal je altijd een professioneel fotolab moeten opzoeken.

willyrockyhorror

Analoge fotografie koppelen we natuurlijk altijd aan geschiedenis. Kom direct in de juiste sfeer met deze portretfotografie uit het begin van het analoge tijdperk.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25562-analoge-fotografie---hoe-begin-je.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Workshop portretfotografie én bezoek Photokina - Geef je nu op!]]> Tue, 10 Jul 2018 10:35:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Tijdens een workshop portretfotografie op vrijdag 28 september, onder leiding van Robert Roozenbeek, leer je alle mogelijkheden van de Olympus OM-D E-M10 Mark III kennen en toepassen. Na de workshop ben je vrij om de Photokina te bezoeken of ga je verder aan de slag met de OM-D E-M10 Mark III. Na afloop van de dag schrijf je een gebruikerservaring die samen met jouw foto's verschijnt in Zoom.

Wie?

Of je nu beginnend of professioneel fotograaf bent, de workshop is voor iedereen geschikt.

Wat?

Workshop portretfotografie, inclusief entree Photokina en busreis naar Keulen*!

Wanneer?

Vrijdag 28 september 2018

Waar?

Keulen, Duitsland

Waarom?

Het vergroten van je kennis op gebied van portretfotografie, tips & tricks ontvangen, je maakt kennis met de Olympus OM-D E-M10 Mark III en meer!

* Wanneer je met de bus meerijdt zijn er twee opstappunten: Amsterdam Centraal en Utrecht. Houd er rekening mee dat we rond 04:15 vertrekken vanaf Amsterdam Centraal. Het wordt een lange, maar vooral leuke en leerzame dag die je niet mag missen!

Foto's Robert Roozenbeek

Meer weten over Robert? Bezoek zijn website

Over de OM-D E-M10 Mark IIIOM-D E-M10 Mark III

Specificaties

Sensor 13,0x17,3 mm Live MOS sensor, 4/3 " formaat, 16 megapixel
Resolutie 4608x3456, 3200x2400, 1280x960
Videoresolutie 3840x2160p, 30 beelden per seconde, stereo 1920x1080p, 60 beelden per seconde, stereo
Lichtgevoeligheid ISO 100-25.600 en automatisch
Burstrate maximaal 8,6 opnamen per seconde
Opnameformaat raw, jpeg (twee verschillende compressies), MOV H.264/MP4
Soort lenzen Micro Four Thirds vatting
Verlengingsfactor 2x ten opzichte van 35mm
Scherpstellen contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
Zoeker elektronisch zoeker, 2.360.000 pixels
LCD-monitor kantelbaar 3 inch LCD aanraakscherm, 1.040.000 pixels
Gewicht/ Afmetingen body410 gram/12,1x8,3x4,9 cm

Grijp jij deze unieke kans? Geef je dan nu op via onderstaand formulier:

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25550-workshop-portretfotografie-en-bezoek-photokina---geef-je-nu-op.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nieuwe fotocursussen Zoom Academy]]> Tue, 10 Jul 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Wouter Diemer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Als fotograaf wil je het maximale halen uit je reis of vakantie. Zonder goede voorbereiding, haal je nooit het maximale uit je reis. Onze cursus reisfotografie mag je daarom ook niet vergeten voordat je de koffers pakt.

Introductiecursus Reisfotografie
We geven je graag een indruk van de cursus reisfotografie en daarom kun je gratis de introductiecursus doen. Je krijgt er onderdelen van de volledige cursus. Als het goed bevalt kost je de volledige cursus reisfotografie slechts € 9,95,-.

Onze redacteur Maarten Jacobi legt je tot in detail uit wat je allemaal gaat leren in de cursus reisfotografie.


Volledige cursus Reisfotografie - Wat kun je verwachten? from zoomnl on Vimeo.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25561-nieuwe-fotocursussen-zoom-academy.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Apparatuur huren of proberen voordat het koopt?]]> Mon, 09 Jul 2018 18:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder en Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Er zijn verschillende aanbieders te vinden die camera-apparatuur verhuren. Het aanbod is groot en divers van body's, objectieven, reportageflitsers en statieven tot rigs, complete studioflitssets en windmachines.

Ook wanneer je dus nog helemaal geen apparatuur hebt en een keer een bepaalde camera met lens wilt proberen, is het best slim deze een of meerdere dagen te huren en te kijken of het is wat je zoekt.

Bij de volgende bedrijven kun je van de grootste merken verschillende body's en lenzen huren, denk aan Canon, Nikon, Sony, Panasonic, Olympus, Fujifilm, Pentax, Leica, Sigma, Carl Zeiss, Tamron en Samyang.

Kamera Express
Calumet
Cameranu
Fotokonijnenberg
Budgetcam
Pixto-f

Maar ook andere merken en apparatuur zijn te huur zoals Elinchrom, Profoto, Rotolight, Blackmagic, Hasselblad, Mamiya, Phase One, DJI (drones), en GoPro (actioncams).

Bij het huren moet je vaak borg achterlaten, maar mocht je na lenen het product willen kopen dan krijg je vaak weer een deel van de huurprijs terug.

Probeerservice

Sinds kort kun je ook bij Importeur Transcontinenta huren, zij presenteren dit als de probeerservice. Eerst uitproberen of een objectief je bevalt en dan pas kopen.

Soms weet je niet welk objectief je precies moet kopen als aanvulling op je set. Dan is de nieuwe probeerservice wel zo handig. Eigenlijk een huurmogelijkheid, maar dan direct via de importeur en zonder torenhoge borg. Je kunt diverse objectieven van de merken ZEISS, Tamron, Samyang, XEEN en Lensbaby uitproberen op je eigen camera, in je eigen omgeving en op een door jezelf gekozen tijdstip. Dus niet even een paar shots in de winkel en op naar de kassa, maar rustig testen of een objectief iets voor je is.

Prijzen en beschikbaarheid
Je kunt online reserveren en kiezen of je het objectief wilt ophalen of toegestuurd wilt krijgen. De probeerservice is inclusief verzekering, wel zo'n prettig idee. En: koop je het gehuurde objectief naderhand, dan kun je tot 100% van je huurbedrag terugclaimen.
www.probeerservice.nl


wijnandfotografie

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25554-apparatuur-huren-of-proberen-voordat-het-koopt.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Knoppen draaien - Loupedeck+]]> Mon, 09 Jul 2018 10:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe Loupedeck+ biedt nu ondersteuning voor Adobe Lightroom (inclusief CC), Skylum Aurora HDR en CaptureOne. Dit betekent een bredere inzetbaarheid voor een grotere doelgroep en een hogere mate van gebruiksgemak voor wie een van de raw-converters combineert met het HDR-programma. Behalve de integratie van Aurora HDR wordt er ook gewerkt aan compatibiliteit met Skylum Luminar. Aangezien de configuratiesoftware geheel in eigen huis ontworpen is, krijg je "een stabiele en razendsnelle editting-ervaring," volgens Loupedeck.

Degelijk en aan te passen

Behalve die grotere compatibiliteit is de Loupedeck+ ook degelijker dan zijn voorganger, met preciezer werkende mechanische draaiknoppen en een grotere mogelijkheid tot het toepassen van persoonlijke instellingen. Behalve twee instelbare draaiknoppen en zeventien drukknoppen is er nu ook de "Custom Mode" die volledige controlevrijheid geeft over alle bedieningsknoppen.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Loupedeck+ is leverbaar voor €229,- via de website en via gespecialiseerde fotozaken.

www.loupedeck.com


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25553-knoppen-draaien---loupedeckplus.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Geef je op voor de Tamron SP 24-70mm testdag!]]> Mon, 09 Jul 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?

Op maandag 23 juli gaan we in een prachtig loft in Arnhem aan de slag met de Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2. Onder leiding van fotograaf Leonie van der Locht - Huijbers, leer je alle mogelijkheden van deze lichtsterke Tamron reportagezoom kennen en toepassen. Leonie vertelt hoe ze te werk gaat en geeft nuttige tips. In het eerste deel van de workshop fotograferen we een ervaren model, Dian Biemans, en daarna gaan we aan de slag met het maken van lifestyle foto's. Je wordt begeleid met praktische tips waardoor je de Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2 nog beter kunt gebruiken, en voortaan nog mooiere portret- en lifestylefoto's kunt maken. Na afloop van de dag schrijf je een verslag van al je testresultaten en ervaringen van het werken met de Tamron SP 24-70mm G2 op. Deze zullen samen met de door jouw gemaakte foto's verschijnen in Zoom.nl.


Foto: Leonie van der Locht - Huijbers. Model: Dian Biemans.


Nog steeds enthousiast? Geef je dan op via onderstaand formulier.
Wat maakt dit objectief zo bijzonder?

De Tamron SP 24-70mm is vernieuwend op het gebied van beeldkwaliteit en mogelijkheden. De nieuwe Tamron Dual MPU (Micro Processing Units) bieden een razendsnel en nauwkeurig autofocus plus de sterkste beeldstabilisatie van ieder objectief in deze klasse. Het gebruik van speciale grassoorten maakt een hogere optische transmissie mogelijk voor de afzonderlijke lenselementen. Dit zorgt voor een superieure kleurreproductie en een hogere beeldscherpte. De toevoeging van Tamron's exclusieve, en op nanotechnologie gebaseerde eBAND Coating vermindert hinderlijke ghosting en flare die vaak optreedt bij het fotograferen in tegenlicht. De frontlens is daarnaast voorzien van een vocht- en vuilafstotende Fluorine Coating en heeft diverse afdichtingen tegen vocht- en vuil in de behuizing plus een nieuw type stevig vastklikkende zonnekap. Zowel professionele fotografen als gevorderde amateurs kunnen deze lichtsterke zoom gebruiken voor verschillende doeleinden, variërend van landschappen, portret, lifestyle, architectuur, reizen en nog veel meer.

Bijzondere kenmerken:
• Hoge beeldscherpte en natuurgetrouwe kleuren
• Door Tamron eBand coating ook een contrastrijk beeld bij tegenlichtopnamen
• Tamron Dual MPU voor snel en zeker AF
• Zeer krachtige 5 stop sterkte beeldstabilisatie, voor het lang door fotograferen zonder statief
• Fluorine caoting weert vocht een vuil van frontlens, en diverse afdichtingen op de behuizing zorgen voor goede weerbestendigheid
• Negen bladig rond diafragma geeft zeer fraaie bokeh, ideaal voor portret en natuurfotografie
• Zeer korte minimale scherpstelafstand van 0,39m over het gehele zoombereik, voor indrukwekkende close-ups van bijv. handen, sieraden of gezicht.


Foto: Leonie van der Locht - Huijbers Model: Dian Biemans.


Over de fotograaf

Leonie van der Locht - Huijbers is de oprichtster van MUPH Branding Photography en werkt elke dag met passie om het beste in mensen, bedrijven en producten in beeld te brengen. Ze gelooft namelijk dat achter elk bedrijf en mens een uniek verhaal zit. Of dit nu een stoere, jonge meid is, een trotse directeur, een mooi interieur of een hippe designer met zijn nieuwste collectie. Elk verhaal is mooi en dat brengt MUPH met fotografie en visagie tot leven.]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25540-geef-je-op-voor-de-tamron-sp-24-70mm-testdag.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Fotografeer in high key!]]> Fri, 06 Jul 2018 17:48:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Lichtbron

Met twee flitsers kom je al heel ver voor het maken van een high key foto. Hoe meer flitsers je gebruikt, hoe meer invloed je hebt op de belichting in de foto. Met het eerste licht belicht je de achtergrond van de foto, want deze moet wit zijn. De tweede lichtbron zet je voor je onderwerp. Het onderwerp of misschien het model in de foto staat tussen de twee lichtbronnen in. Plaats je model of onderwerp niet te dicht op de achtergrond, want dan ga je de structuur hiervan zien in je foto. Zie je toch nog structuur op je foto? Dan kun je dit weghalen in de nabewerking.

BrendaBijl

Belichting

Het is natuurlijk het makkelijkst om te fotograferen voor een witte muur. Mocht je deze niet tot je beschikking hebben, dan is het makkelijk om met een sterke flitser iedere achtergrond wit te maken. Probeer bepaalde lichtsterktes uit met de flitser op de achtergrond tot dat je de gewenste kleur hebt. Zet deze flitser ook weer niet te sterk, want dan kan het licht weerkaatsen op de achterkant van je model. Dit kun je ook voorkomen door het model weer verder van de achtergrond af te plaatsen.

Ph-otodotnl

Ben je tevreden met het licht op de achtergrond? Dan ga je bezig met de belichting op je model of onderwerp. Het is belangrijk dat deze flitser juist zacht licht heeft, want in een high key foto horen geen harde schaduwen of contrast. Deze harde lijnen kun je voorkomen door het flitslicht te weerkaatsen via het plafond. Lukt dit je niet, dan kun je gebruik maken van een witte paraplu. Het is altijd een beetje uitvogelen wanneer je de juiste belichting hebt op zowel je achtergrond als je onderwerp of model.

Mgompie

Nabewerking

Wat je nabewerkt aan een high key foto zijn vaak de achtergrond en nog eventuele schaduwen of contrast op je onderwerp. Ook kun je met high key kiezen voor een zwart-wit foto, maar dat ligt er maar aan wat jij voor ogen hebt!

Joop58

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!!

Inspiratie nodig?
Bekijk deze high key collectie op Zoom.nl!

Woutling

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25549-expertuitdaging-fotografeer-in-high-key.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Inschrijvingen Sony World Photography Awards 2019 gestart]]> Fri, 06 Jul 2018 14:52:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Sony World Photography Awards is een groots opgezette, internationale fotografie wedstrijd, waarbij meerdere categorieën aan bod komen. Opvallend is dat fotografen veelal niet met één foto winnen, maar juist met een serie foto's binnen een bepaald thema.

Je kunt je nu aanmelden via de officiële website van de SWPA. In 2017 won Zoomer Ewa Cwikla met haar prachtige portret 'Mama' in de categorie Netherlands National Award.


Foto: Ewa Cwikla

Vier segmenten

Verder kennen de Awards vier hoofdsegmenten:

  • - Professional: 10 categorieen, beoordeeld op een corpus aan werken (5-10 beelden)
  • - Open: de beste foto uit alle 10 categorieën samen
  • - Youth: gericht op fotografen tussen de 12-19 jaar.
  • - Student: voor fotografiestudenten uit de hele wereld.
Vorig jaar won de Britse fotograaf Alys Tomlinson met haar serie 'Ex-Voto' over pelgrimsoorden.

Daarnaast zijn er nieuwe categorieën toegevoegd binnen de verschillende segmenten:

  • - Brief
  • - Creative
  • - Documentary

Sony World Photography Awards 2019 - Inschrijvingen

Kijk op de website van de SWPA voor meer informatie. 11 januari 2019 is de deadline voor het Professional Segment. Bekijk hier het profiel van Ewa voor meer bijzondere portretten.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25552-inschrijvingen-sony-world-photography-awards-2019-gestart.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Lichtsterke standaard - HD Pentax-D FA * 50mmF1.4 SDM AW]]> Thu, 05 Jul 2018 20:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ricoh Imaging, het moederbedrijf van Pentax, heeft deze nieuwe lichtsterke standaardlens ontworpen voor maximale prestaties op de Pentax K-serie dslr-camera's. Dankzij een stof- en vochtdichte, weersbestendige constructie is de 50mm f/1.4 bruikbaar onder alle mogelijke weersomstandigheden. Ideaal voor buitensport- en natuurfotografen in combinatie met een weatherproof Pentax body!

Belangrijkste kenmerken

Pentax heeft voor deze nieuwe telg in de High-Performance Star-serie een nieuw ontwikkelde ringvormige SDM (Supersonic Direct-drive Motor) gebruikt voor de autofocus, waardoor de 50mm razendsnel en lekker stil scherpstelt. De lensdelen zijn voorzien van de Pentax Aero Bright Coating II die schitteringen en reflecties tot een minimum beperkt. Drie super-low dispersion lenselementen en een asferisch lenselement corrigeren kleurschifting en vervorming. Pentax claimt daarom heldere, contrastrijke beelden met een scherpte van rand tot rand. Het ronde, negenbladige diafragma garandeert bovendien in combinatie met de hoge lichtsterkte een prachtige zachte bokeh tot f/2.8.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe HD PENTAX-D FA 50mmF1.4 SDM AW is leverbaar vanaf eind juli voor €1199,-. Let op: de nieuwe 50mm is nogal fors qua afmetingen en gewicht!
www.ricoh-imaging.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25548-lichtsterke-standaard---hd-pentax-d-fa---50mmf1-4-sdm-aw.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: Wees een straatfotograaf! ]]> Thu, 05 Jul 2018 11:17:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

PtR


M1rphotography


Axelterpstra

Renebloemberg

Kb

Van plan meer te doen in dit genre fotografie? Lees deze 12 tips nog eens voor de beste straatfoto's!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25546-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-wees-een-straatfotograaf.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 Verborgen camera-functies simpel uitgelegd!]]> Thu, 05 Jul 2018 08:37:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zebra-functie

Vaak wordt deze functie op camera's gebruikt voor video-opnames, maar hij is ook zeker te gebruiken in de fotografie. Eigenlijk is het een eenvoudige functie; delen die in de foto te overbelicht zijn, krijgen strepen. Vandaar het woord 'Zebra'. Het verschilt wanneer de strepen tevoorschijn komen; al bij overbelichting, of tegen overbelichting aan.

Je kunt daarom de waarde van de zebra-functie zelf vaak instellen. Stel je de functie in op 100%, dan betekent dit dat de delen met de strepen tegen overbelichting aanzitten en dat deze moeilijk tot niet meer terug te halen zijn in je nabewerking. De functie is dus een soort waarschuwing tijdens het fotograferen voor overbelichting.

Een valkuil van deze functie is het volgende: maak je een portret met een blank persoon, dan zullen in het gezicht van deze persoon al gauw zebrastrepen ontstaan, omdat een blank gezicht vaak licht weerkaatst en dus overbelicht lijkt. Het is handig om je hiervan bewust te zijn, maar voor een paar streepjes hoef je niet bang te zijn. Vaak heeft een blank persoon de zebrastrepen op het voorhoofd en de jukbeenderen. Je kunt hier je belichting eventueel op aanpassen. Ook met tegenlicht zal je veel strepen op het scherm van de camera zien, omdat tegenlicht voor veel belichting zorgt. De zebra-functie kan dus voorkomen dat je met overbelichte foto's thuiskomt!

Ruud67

Back button focus

Wanneer je een foto maakt, stel je scherp door de ontspanknop half in te drukken. De backbutton focus is er om deze handelingen, scherpstellen en de foto maken, te scheiden. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je niet bij iedere verandering van instellingen opnieuw scherp hoeft te stellen. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld, nadat je hebt scherp gesteld, nog voor een ander kader of een andere ISO-instelling kiezen, zonder dat de scherpstelling verandert. Let er wel op dat wanneer je de diafragma-waarde wijzigt, het wel handig is om opnieuw scherp te stellen omdat er iets in de scherptediepte in het beeld verandert.

Back button focus zorgt tot slot nog voor iets meer accu. Scherpstellen kost stroom wanneer je dit steeds opnieuw moet doen per foto.

Wil je weten hoe je de back button focus instelt op jouw camera? Dan kun je dit het beste en snelste even Googlen. Het gebruik van de back button focus vergt wat tijd, maar uiteindelijk ga je bewuster met je foto's om en bespaar je accu!

Rasterweergave

Gedurende het maken van foto's denk je uiteraard na over compositie en het kaderen van je beeld. Je doet dit vaak met het denkbeeldig raster in je hoofd. Er is een trucje wat het toepassen van bijvoorbeeld de compositieregels zoals de Regel van Derden makkelijker maakt. Je kunt namelijk op je camera instellen dat je tijdens het fotograferen het raster kunt zien in het beeld. Zo kun je gelijk al nadenken over je compositie en eventuele compositieregels en hoef je dit niet alleen in te denken.

Met de meeste camera's kun je de rasterweergave instellen bij Liveview, dit is het LCD-schermpje op je camera. Sommige camera's geven de rasterweergave ook weer in de zoeker. Kijk in je handleiding of zoek op internet hoe je de rasterweergave instelt op jouw camera!

Bracketing

Bracketing gaat om het schieten van een reeks foto's waarbij de instelling per foto steeds iets verandert. Vaak gebeurt dit met exposure, belichting. Per foto schuift de belichting automatisch een waarde op. Dit kan handig zijn wanneer je niet zeker bent welke belichting je moet gebruiken en zo kun je achteraf de beste foto uitkiezen.

Ook wordt bracketing gebruikt wanneer het dynamisch bereik van je camera tekort schiet voor een bepaalde situatie. Zijn er bijvoorbeeld schaduwen of hooglichten in je foto, dan maak je een reeks foto's met verschillende belichtingen waardoor ieder stukje een keer op de juiste manier wordt vastgelegd. Voeg je deze foto's samen in een nabewerkingsprogramma, dan krijg je een juist belichte foto.

Gebruik een statief wanneer je bracketing toepast, want iedere foto moet natuurlijk precies dezelfde compositie hebben. Om beweging nog meer te voorkomen kun je het beste de continu-stand gebruiken en eventueel een afstandsbediening. Let er wel op dat je na het fotograferen de bracketing-functie weer uitzet!

Illuminations
Een foto waarbij gebruik gemaakt is van bracketing, om zowel de zon en de lucht als het uitzicht over het landschap goed belicht op beeld te krijgen.

Focus Peaking

In sommige gevallen moet je simpelweg handmatig scherpstellen: bij macrofotografie is dat bijvoorbeeld vaak het geval, of in het donker als de camera zelf niks meer ziet om op te focussen. Dan kun je in sommige camera's ook Focus Peaking gebruiken tijdens het scherpstellen: de camera detecteert (zo goed mogelijk) het contrast, en geeft een gekleurde rand weer om het onderwerp dat scherp in beeld staat. Als je de focus verlegt, zie je ook de gekleurde rand meebewegen.

Waar je tot voor kort deze functie alleen nog tegenkwam in high-end camera's, zitten ze bij veel camerafabrikanten al in de instapmodellen. Olympus, Panasonic, Fujifilm en Sony bieden focus peaking al aan in de meeste camera's. Kijk in het menu van waar je de functie aan of uit kunt zetten. Google eventueel je typenummer en merk + focus peaking in en je vindt al snel een stappenplan om dit in te schakelen.

Bonus: Magic Lantern

Goed, het is eigenlijk geen verborgen camera-functie, maar hele nieuwe firmware die je op Canon camera's kunt plaatsen. Daarom is het onze bonus 'verborgen functie': met deze firmware haal je veel meer uit je Canon camera dan de fabrikant je standaard meegeeft.

Magic Lantern is open source firmware, waarmee je veel nieuwe functies toevoegt aan je camera, zoals bijvoorbeeld Focus Peaking, die in de meeste modellen van Canon niet aanwezig is. Ook time-lapes maken gaat heel makkelijk met deze firmware. Wil je meer hierover weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over Magic Lantern.

Alle camera-functies nog eens uitgelegd? >
]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25545-5-verborgen-camera-functies-simpel-uitgelegd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Op zoek naar de perfecte fototas - Think Tank testdag]]> Thu, 05 Jul 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Think Tank Retrospective 7

Bob Imming: "De 'sound silencer'-sluiting van de Retrospective 7 kun je desgewenst omklappen en vastzetten, zodat het openen van de tas geen enkel geluid maakt - heel handig bij bijvoorbeeld dierenfotografie!" De hele review van Bob lees je hier.


Ron Damstra: "Wat een leuke cameratas! Je kunt hier perfect mee over straat zonder uit te schreeuwen dat je fotograaf bent en dat er allerlei waardevolle spullen in je tas zitten. Doordat hij op je lichaam zit, gaat het wisselen enorm snel en is hij eveneens veilig voor op straat. Deze tas komt zeker op mijn verlanglijstje!"
Think Tank Signature 13

Joanne de Graaf: "Een tas die mij aangenaam verrast. Hij ziet eruit als een mooie schoudertas, maar heeft een fijne indeling om een camera met één of twee extra lenzen in te doen. Fijn dat de schouderband goed op mijn schouder blijft hangen. Het lijkt me een heel handige tas om naast mijn rugzak op reis mee te nemen. Ik overweeg sterk om deze aan te schaffen." De hele review van Joanne lees je hier.


Kimberly de Pater: "Wat ik erg fijn vind aan deze tas, is de afsluiting bovenop en aan de voorkant. Zeker wanneer je de stad in gaat of een drukke plek bezoekt, is de tas goed afgeschermd. Een leuke daily met voldoende mogelijkheden om je gear beschermd mee te nemen." De hele review van Kimberly lees je hier.
Think Tank Streetwalker Rolling BackPack V2.0

Marjolein Fortuin: "Wat me meteen opvalt, is de veelzijdigheid. Omdat hij zowel te gebruiken is als rugtas en als rolkoffer, kan ik met deze tas op mijn rug mooi de rotstuin op lopen en later, als ik moe ben, rol ik hem als rolkoffer achter me aan."
Think Tank Shape Shifter 15 V2.0

Kimberly de Pater: "Het idee van de tas is dat je hem zo klein mogelijk kunt maken, zodat hij mee kan in je koffer tijdens de vlucht en je eenmaal op locatie een leuke en mooie kleinere tas hebt - heel fijn! De tas ziet er niet uit als een expliciete fototas en dat vind ik top!"


Marjolein Fortuin: "In de Shape Shifter 15 V2.0 past met gemak mijn Canon 80D, 10-18mm, 18-135mm, 70-300mm en nog wat andere spulletjes zoals filters, flitsers en een laptop. Deze tas lijkt me dan ook uitermate handig voor op reis als extra cameratas, aangezien hij platgedrukt bij de rest van je spullen kan."

Erik Brons: "Als test trek ik hem rollend over een vlak pad achter me aan en neem ik hem dan op mijn rug om een heuvel op te klimmen. De tas zit prima op mijn rug en heeft een fijne pasvorm. Wat ik wel mis, is een heupband, wat langere tochten met de tas prettiger zou maken."
De hele review van Erik lees je hier.

Think Tank Turnstyle 10 V2.0

Bob Imming: "Dit type rugtas met slechts één schouderband is erg handig om vanaf je rug direct naar voren te draaien voor een snelle toegang tot de tas. De geteste uitvoering is eigenlijk te klein voor een gemiddelde spiegelreflex met een extra lens, maar zou wel goed passen bij gebruik van een (kleinere) systeemcamera en de bijbehorende kleinere lenzen." N.B.: Er is ook een grotere Think Tank Turnstyle 20-versie beschikbaar.


Marjon van den Broek: "Deze zogeheten slingtas zou ik alleen voor systeemcamera's of andere kleine camera's gebruiken. Ik heb mijn twee lenzen erin gedaan en mijn camera met derde lens om mijn nek gehangen. Ik vind het zelf altijd wat lastig om met zo'n tas te werken. Tijdens het fotograferen slingerde hij steeds naar voren, waardoor fotograferen lastig werd." De aan de onderkant 'verborgen' heupriem verhelpt het slingeren van de tas.
Think Tank Airport Essentials

Joanne de Graaf: "Ik reis veel en zoek een tas die ik kan meenemen in het vliegtuig. Dit is zo'n stevige, compacte reisrugzak. De twee grepen aan de buitenkant maken het tillen van de tas in de vakken boven de vliegtuigstoelen een stuk makkelijker. Voor mijn fotoreizen is deze rugzak te klein, maar voor de reiziger die minder wil meenemen is dit een mooie tas die voldoende bescherming biedt aan je fotospullen." N.B.: Think Tank heeft de grotere Commuter en Accelerator als alternatieven in het assortiment.

Erik Brons: "Wat een vlotte en strakke rugzak! De heupband maakt hem geschikt om er langere stukken mee rond te lopen. Door het gigantische toegangspaneel kan ik makkelijk bij al mijn spullen en aan de zijkant is er plek voor een statief, wat prima werkt."

Think Tank Airport International V3.0

Marjon van den Broek: "Echt een koffer voor de professional die alles wil meenemen. Ik stop mijn Nikon D750 + Nikkor 105mm 2.8-lens en twee losse lenzen (24-70 Tamron en 70-200 Nikkor) erin en nog is slechts de helft van de koffer gevuld."


Ron Damstra: "Dit is een trolley waar al mijn apparatuur perfect in past (24-70, 80-400, sb910-reportageflitser, Nikon D810, Some-statief en 16-35). Ik zie mezelf met deze trolley niet over de modderige paden bij de Fairy Pools in Schotland lopen; daarvoor heb ik toch iets als een backpackje nodig. Maar voor een dagje trouwfotografie is deze tas denk ik wel prima geschikt, en voor transport naar een fotolocatie is deze tas perfect."
Streetwalker Pro V2.0

Mike Bot: "De tas hangt lekker op mijn rug. De draagbanden zijn breed en zacht en voel ik niet in mijn schouders snijden - ook niet na langere tijd. Met een paar lenzen en twee body's kun je meer dan voldoende materiaal op je fototripje meenemen."


Bob Imming: "Een mooie rugtas met voldoende binnenruimte voor al mijn apparatuur. Wat opvalt, is de onverwoestbare soepele rits en de gladde buitenkant zonder veel uitsteeksels. De uittrekbare statiefhouder maakt dit model compleet. Wat er niet in deze rugtas past, heb je als fotograaf ook helemaal niet nodig. Voor mij de winnaar van alle tassen!"


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25547-op-zoek-naar-de-perfecte-fototas---think-tank-testdag.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 tips voor portretten in vol zonlicht]]> Wed, 04 Jul 2018 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Julia de Vries) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoek de schaduw op

Het grote nadeel bij het fotograferen met fel zonlicht, is het grote contrastverschil in je foto's. Wanneer je je model met het gezicht naar de zon toe fotografeert, merk je al snel dat er hele donkere schaduwen op het gezicht vallen. Omdat het zonlicht bijna recht omlaag valt, heb je te maken met korte schaduwen die zich nagenoeg recht onder objecten bevinden. Dit is uiteraard niet mooi en het kan zelfs ervoor zorgen dat delen van het gezicht niet meer goed zichtbaar zijn door het grote contrastverschil. De meest eenvoudige manier om het harde licht op het gezicht van je model te voorkomen, is door de schaduw op te zoeken. Ga in de dichtstbijzijnde schaduw staan en het probleem met het harde licht is gelijk verholpen. Je hoeft niet bang te zijn dat je foto's donker zullen worden, want ook op schaduwplekken is er zonlicht aanwezig.

Is er geen schaduwplek in de buurt of past het niet bij de foto die je in je hoofd hebt? Een andere oplossing tegen hard licht is door tegen het licht in fotograferen. Door je model met de rug naar de zon neer te zetten, voorkom je net zo goed dat er geen hard licht te zien is op het gezicht. Let hierbij wel goed op met de belichting, aangezien het op deze manier weer heel anders kan vallen.


Stephanieverhart

Flits je foto in

Het lijkt misschien wat vreemd om een flitser te gebruiken op een zonnige dag, maar het zogenoemde 'inflitsen' is een prima oplossing tegen storende schaduwen op het gezicht van je model. Het werkt als volgt: Doordat je gebruik maakt van je flitser, voeg je als het ware een beetje licht toe. Door deze toevoeging van het licht, vul je de schaduwen in het gezicht in, zodat deze minder diep en donker zijn. De schaduwen helemaal laten verdwijnen is niet nodig, verminderen is al voldoende, anders kan het gezicht zijn vormen verliezen. Houd er dus rekening mee dat je niet te hard gaat inflitsen om geen details te verliezen, want anders kan er een platgeslagen effect ontstaan. Wil de kracht van het flitslicht verminderen? Dit kun je doen via de flitsbelichtingscompensatie op de of via de externe flitser. Vaak is er een pictogram te vinden op een knop of bij de menu-instellingen met een bliksemschicht met een plus-minteken ernaast. Door de waarde van dit pictogram aan te passen naar een negatief getal, zoals -1 of -2, zal de flitser minder hard licht geven.

Om te voorkomen dat de achtergrond van je foto 'flets' wordt bij het inflitsen, is het slim om je belichting aan te passen aan de achtergrond en niet op je model op de voorgrond. Doordat je een flitser gebruikt, zal de voorgrond automatisch lichter worden en je verlies dan geen kleur of details in de achtergrond.


SanderKristiaan

Reflecteer het licht

Ook wanneer je geen flitser hebt, is het mogelijk om schaduwen te verzachten. Dit kun je doen door middel van een reflector. Uiteraard zijn er verschillende reflectierschermen te koop, maar met een simpel wit doek lukt het vaak ook al prima. Het witte doek zorgt er namelijk voor dat het licht teruggekaatst wordt naar het beschaduwde gezicht. Vaak krijg je het beste resultaat als de reflector schuin onder het model wordt gehouden, maar het ligt er natuurlijk maar net aan hoe het licht valt. Gebruik het liefst een reflector met een witte kleur, ander kleuren zoals goud- of zilverkleurige reflectoren kaatsen te veel licht terug. Geen reflector of witte doek bij de hand? Een witte muur kan ook prima dienen als reflector. Als je dit doet, ga dan tussen de muur en je model in staan. De zon staat dan achter je model en het licht weerkaatst via de muur achter je naar de geportretteerde.


Stephanieverhart

Gebruik een diffusor

Is er verder geen mogelijkheid om de contrasten in je foto te verminderen? Dan kun je altijd nog gebruik maken van een diffusor. Een diffusor is een doek die slechts een deel van het zonlicht doorlaat. Door deze doek boven je model te houden, zwak je het zonlicht voldoende af. Hierdoor raak je de 'scherpe randjes' in je foto kwijt. Vooral mensen met blonde haren of kalende personen zijn vaak lastig te fotograferen in de volle zon. Dit komt doordat de bovenzijde van het hoofd zoveel licht weerkaatst dat deze verandert in een overbelichte, witte vlek. Vaak is het wel wat lastiger om meerdere mensen onder een diffusor te plaatsen, aangezien deze niet heel groot zijn. Vaak is het dan slimmer om alsnog te kiezen voor één van de bovenstaande opties of je foto wat bij te trekken in de nabewerking.


PtR

Bewerk je foto's achteraf na

Als er echt geen andere optie is om de grote contrasten in je foto te verwijderen tijdens het fotograferen, dan kan de nabewerking nog een hoop redden. Zeker als je in RAW-formaat schiet, kun je achteraf nog een hoop corrigeren in bijvoorbeeld Photoshop en Lightroom. Hierin kun je de donkere delen wat lichter maken en de lichtere delen wat donkerder, zodat het contrast niet zo groot is. Is het licht echt te hard en het contrast echt te sterk? Zwart-wit kan dan een goede optie zijn. Wanneer je je foto omzet in zwart-wit dan kan hard licht juist voor extra kracht zorgen in het beeld. Wat in kleur er niet zo fraai uitziet, kan in zwart-wit juist weer wel mooi uitpakken. Fotografeer wel altijd in kleur en niet in zwart-wit, zodat de originele foto wel behouden wordt voor het geval dat.


Bloempje76

Het is dus zeker mogelijk om midden op de dag in de felle zon foto's te maken. Het kost soms een beetje improviseren, maar uiteindelijk zullen de bovenstaande tips het harde licht in de foto's verminderen. Toch niet heel blij met het resultaat? Kom dan later op de dag terug, bijvoorbeeld in het gouden uurtje. Het licht is dan veel zachter dan overdag en het levert vaak erg mooie beelden op.

Inspiratie op doen om foto's te maken met hard licht? Bekijk hier onze collectie!


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25544-5-tips-voor-portretten-in-vol-zonlicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Lichte grote jongen - Sony FE 400mm F/2.8 GM OSS]]> Tue, 03 Jul 2018 14:12:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Met deze grote jongen biedt Sony nu eindelijk een lichtsterke supertelelens voor E-mount gebruikers. De grootste kritiek op het E-mount objectievengamma was namelijk het ontbreken van dit soort specialistisch "lang glas" voor sport- en natuurfotografen.

Snelle AF

Sony belooft een uitmuntende beeldkwaliteit voor de 400mm f/2.8 en buitengewoon snelle en precieze AF-functies. Twee snelle XD (extreem dynamische) lineaire motoren, ondersteund door speciaal ontwikkelde bewegingsalgoritmen, zorgen voor een razendsnelle AF. De ingebouwde optische stabilisatie heeft drie verschillende modus-instellingen voor verschillende toepassingen, waaronder sport. Dankzij een 11-bladig rond diafragma geeft de 400mm een "extreem natuurlijk en zacht bokeh".

De lichtste ter wereld

De nieuwe Sony FE 400mm weegt slechts 2897 gram en is volgens Sony de lichtste 400mm f/2.8 ter wereld. Juist vanwege het gebruik op de A9 en A7 modellen is er in het optische ontwerp zeer veel aandacht besteed aan de ideale balans door de plaatsing van de objectiefonderdelen te heroverwegen en gebruik te maken van drie fluoriet lenselementen. Voor de body is magnesium toegepast en de lens heeft een carbonvezel zonnekap. Uiteraard is de 400mm ook stof-, vocht- en vuildicht. Daarmee is hij bestand tegen zware omstandigheden.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Sony FE 400mm F2.8 GM OSS is compatibel met Sony's 1,4x en 2,0x E-mount teleconverters. Het objectief is leverbaar op bestelling vanaf september 2018, voor ongeveer €12.000.

www.sony.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25543-lichte-grote-jongen---sony-fe-400mm-f-2-8-gm-oss.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[15x Zoom in je jaszak - Leica C-Lux]]> Tue, 03 Jul 2018 14:05:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Leica heeft de C-Lux uitgerust met een Leica DC Vario-Elmar 8.8-132mm f/3.3-6.4 ASPH objectief, omgerekend naar fullframe komt dit overeen met een bereik van 24-360mm. Daarmee kun je praktisch alle onderwerpen aan, wat deze kleine Leica een ideale reiscamera maakt. Zeker als je de relatief grote sensor in ogenschouw neemt. Die grote sensor maakt hoogwaardig beeld mogelijk met weinig ruis waardoor je ook bij weinig licht kunt werken. De ISO-waarden lopen daarom van minimaal 80 ISO tot maximaal 25.600 ISO.

Filmen in 4K

De Leica C-Lux kan behalve fotograferen ook filmen in 4K videokwaliteit met een framerate van 30fps. Het is daarbij mogelijk om 8 megapixel jpeg's uit je films te halen, waardoor je eigenlijk nooit meer een opname hoeft te missen. Via het 3-inch touchscreen achterop bedien je de camera en stel je scherp op willekeurig welk deel van het beeld dankzij 49 scherpstelpunten. De combinatie van een elektronische sluiter en een mechanische sluiter maakt sluitertijden mogelijk van 120 seconden tot en met 1/16.000 sec. Uiteraard is bediening via je smartphone ook mogelijk dankzij wifi.

Prijzen en beschikbaarheid

De Leica C-Lux gaat € 995,99 kosten en is leverbaar vanaf half juli in de kleuren goud en midnight blue.

www.transcontinenta.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25542-15x-zoom-in-je-jaszak---leica-c-lux.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Staafflitser met NAS - Nissin MG10 ]]> Tue, 03 Jul 2018 13:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe Nissin MG10 reportageflitser is geschikt voor het radiografische Nissin Air System en ondersteunt High Speed Synchronisatie voor praktisch alle cameramerken, inclusief Fujifilm. Afhankelijk van het merk en type camera is HSS mogelijk tot 1/10.000 sec.

Indrukwekkend richtgetal van 80

De Nissin MG10 TTL-systeemflitser heeft een indrukwekkend richtgetal van 80 (op ISO 100, bij 200mm) en een zoombereik van 24-200mm. De flitser heeft een comfortabele handgreep met een 'L-Bracket' die je zowel zowel links- als rechtshandig kunt gebruiken en dankzij de handige bevestiginsgsrails op de grip kun je de flitser exact zo naast je camera positioneren als jij wilt. Ook kun je hem met de 1/4-inch statiefdraad op een (lamp)statief monteren. In de handgreep gaat een magazijn met 8 AA-batterijen waarmee de oplaadtijd slechts 3,5 sec. is. Wil je meer power, dan is het mogelijk om 2 Li-ion accu's (4000mAh of hoger) te installeren.

Nissin Air 10S of Air 1 Commander

Je bedient de Nissin MG10 met de Nissin Air 10S of Air 1 Commander. Daarmee is de MG10 draadloos aan te sturen tot een afstand van maar liefst 30 meter en je kunt er ook meerdere flitsers onafhankelijk van elkaar mee aansturen via het radiografische 2.4 GHz Nissin Air System.
Zodra de MG10 is verbonden met NAS, worden alle functies direct door de NAS master gecontroleerd. Je hoeft alleen de juiste groep op de MG10 te selecteren.

Prijzen en beschikbaarheid

De Nissin MG10 is kost € 699,00. Hij wordt geleverd inclusief Air 10S commander, L-Bracket, AA-batterijmagazijn, Li-ion batterijmagazijn, balhoofd, filterhouder en groothoekdiffusor.
www.degreef-partner.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25541-staafflitser-met-nas---nissin-mg10.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Houd je camera veilig in de hitte of op het strand!]]> Tue, 03 Jul 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Julia de Vries) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Oververhitte camera

Over het algemeen zijn camera's gebouwd voor tempraturen tussen de -10 en +40 graden Celsius. Beide tempraturen komen in Nederland haast niet voor, maar als je je camera te lang in de volle zon laat liggen, dan loopt de tempratuur natuurlijk alleen maar op. Vooral de batterij is erg gevoelig voor extreme tempraturen. Als je batterij te warm wordt, dan heb je kans dat deze ermee stopt terwijl je lekker aan het fotograferen bent. Zorg dus dat je altijd een extra batterij bij je hebt en deze op een beschutte plek opbergt, zoals je cameratas. Het is sowieso slim om al je apparatuur zo veel mogelijk uit de zon te houden, vooral als je even niet aan het fotograferen bent. Leg alles zo veel mogelijk in de schaduw om oververhitting te voorkomen.


PNolten

Maak gebruik van de zonnekap

Niet alleen is de zonnekap voor je objectief een handig hulpmiddel tegen zonnestralen, ook beschermt het je objectief tegen het opwaaiende zand en stof. De lenskap dient als het ware als een soort 'afdakje'. Houd er alleen wel rekening mee dat de zonnekap weinig tot geen bescherming geeft als je recht tegen de wind in foto's aan het maken bent. Fotografeer je toch tegen de wind in? Richt je camera dan iets naar beneden. Dit kan al een hoop vuil op je lens schelen. Mocht er toch zand op het lensoppervlak komen, veeg het er dan niet zomaar af met je T-shirt of iets dergelijks. Er kunnen namelijk diepe krassen ontstaan als je het zand er zomaar afveegt. Blaas liever het overgrote deel voorzichtig van je lens af en verwijder vervolgens met een zachte lenskwast de laatste resten. Ben je even niet aan het fotograferen? Doe dan zo veel mogelijk je lenskap op je objectief. Zo voorkom je onnodig vuil op je lens.


StudioMariel

UV-filters of neutraal filter

Wil je het glaswerk van je camera extra beschermen? Dan kan een Uv-filter of een neutraal filter daarbij helpen. Deze filters plaats je over de voorkant van je lens heen, waardoor deze als eerste blootgesteld zullen worden aan het vuil van buitenaf. Vaak is het oppervlak van deze filters beter bestand tegen krassen dan je eigen lens. Houd er wel rekening mee dat de maat van een filter per lens kan verschillen. Je hoeft niet bang te zijn dat je foto's er anders uit komen te zien; het licht wat door de filters heengaat wordt zo ongefilterd mogelijk doorgelaten.


Kariver

Regenhoes tegen weer en wind

Wil je er verzekerd van zijn dat je camera niet onder het zand of stof komt te zitten aan de zee? Een regenhoes kan daarbij helpen. Regenhoezen beschermen de camera niet alleen tegen regen, maar ook tegen zand en stof. Er zijn verschillende hoezen voor zowel je camera als voor je lenzen beschikbaar, die je er vaak gemakkelijk overheen schuift. Er zijn zelfs hoezen met een extra isolatielaag, die je camera beschermt tegen hitte en kou. Je hoeft niet bang te zijn dat het lastig wordt om je camera te bedienen. De hoezen sluiten vaak perfect aan op je camera en je kunt onbelemmerd je camera bedienen.


kos

Weerbestendige camera's

In de duurdere prijsklasse zijn er camera's beschikbaar die weerbestendig zijn. Dit houdt in dat ze tot op zekere hoogte bestand zijn tegen stof en spatwater. Alleen zijn zelfs deze camera's niet altijd een garantie tegen stof en dergelijke. Bescherm daarom ook deze camera's goed, want weerbestendig is niet hetzelfde als waterdicht. Een water- en stofdichte cameratas is ook bij deze camera's geen overbodige luxe. Heb je een goede cameratas, maar is deze niet geheel waterdicht? Er zijn ook regenhoezen beschikbaar speciaal voor je cameratas.


Amsterdamned

Maak het zelf

Heb je wat minder geld te besteden? Uiteraard zijn er ook dan verschillende mogelijkheden om je apparatuur te beschermen. Bescherm bijvoorbeeld je camera tegen de hitte met een grote paraplu of parasol. Iemand die de paraplu voor je vasthoud, is natuurlijk ideaal, maar er bestaan ook paraplu's die je zo in de grond kunt prikken. Zo blijft je camera en jijzelf lekker uit de zon terwijl je bezig bent. Voor de echte doe-het-zelvers onder ons is het mogelijk om zelf een regenhoes te maken. Met een stevige, doorzichtige plastic tas en een rol waterbestendige tape kun je al een heel eind komen om je camera te beschermen tegen opwaaiend zand en vuil.


PHaaksma

Wees voorzichtig met verwisselen

Wanneer je aan het fotograferen bent, kan het voorkomen dat je halverwege moet wisselen van lens. Als je dit op het strand wil doen, zorg dat dat je dit op een beschutte plek doet. Je camera is erg kwetsbaar als je deze verwisseld van lens en het laatste wat je wilt is vuil binnenin je camera. Is er geen beschutte plek in de buurt? Verwissel dan je objectieven in je cameratas. Zo wordt het meeste vuil buiten de deur gehouden. Ook is het verstandig om op deze manier je batterij of geheugenkaartjes te verwisselen.


Tamsanver

Houd rekening met temperatuurverschillen

Over het algemeen zijn camera's niet goed opgewassen tegen extreme tempratuurverschillen. Wanneer je in de winter bijvoorbeeld vanuit een koude omgeving opeens een warm huis binnentreed, dan kan er condens ontstaan waar je camera niet goed tegen kan. Ook bij warm weer kan dit het geval zijn. Kom je bijvoorbeeld uit een auto met koude airco en ga je vervolgens de warmte in? Grote kans dat er condens ontstaat op je camera. Dit kun je voorkomen door je camera geleidelijk aan bloot te stellen aan het tempratuurverschil.


Hester-Goeman

Wees dus voorzichtig als je je camera en lenzen meeneemt naar het strand. Het is zonde als je aan het einde van de dag met een kapotte camera staat. Uiteraard kunnen de meeste camera's wel wat hebben, maar soms is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Vergeet ook niet om een beetje aan jezelf te denken. Te lang in de volle zon fotograferen doet zowel je camera als jezelf niet veel goeds.

Bekijk hier het aanbod regenhoezen:

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25538-houd-je-camera-veilig-in-de-hitte-of-op-het-strand.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Betere smartphonefoto's maken? Doe de online cursus!]]> Tue, 03 Jul 2018 09:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Tip 1: Maak ook foto's bij minder weer
Het weer heeft enorm veel invloed op je foto's. Op stralende dagen is alles fleurig, maar als het zwaar bewolkt is, oogt de wereld een stuk grauwer. Maar dat is geen reden om alleen met mooi weer te fotograferen tijdens je vakantie of een dagje weg. Vlak na, maar ook tijdens een flinke regenbui, maak je bijvoorbeeld foto's met een heel andere sfeer en die totaal anders zijn dan de foto's die de doorsnee vakantieganger maakt.

Tip 2: Gebruik het diepte-effect
Veel nieuwe smartphones zijn voorzien van een heel fijne functie: diepte-effect. Hiermee kun je prachtige foto's maken met een wazige achtergrond. Perfect voor het maken van portretfoto's. De mate van vervaging kun je soms aanpassen. Zo creëer je foto's die je ook zou kunnen maken met een spiegelreflexcamera. Let wel: niet elke smartphone kent deze functie, maar bijvoorbeeld de nieuwe ZenFone 5 wel.

Wil je een mooie portretfoto maken? Gebruik dan het diepte-effect op je smartphone.

Tip 3: Pas handmatig de belichting aan bij een concert
Wil je graag mooie foto's maken tijdens een concert of festival, maar heb je last van al het licht bij het podium? Waardoor bijvoorbeeld alles op het podium een onherkenbare vlek wordt? Pas dan zelf de belichting aan. Dat kan tegenwoordig op de meeste smartphones. Het werkt voor elke telefoon weer wat anders, maar onderzoek of jouw smartphone het ook kan. Dit kan je veel frustratie besparen tijdens dat ene toffe concert.

Start nu met de basiscursus Smartphonefotografie en word een smartphone-expert!

Tip 4: Flitser uit als je eten fotografeert
Je eten kan er nog zo goed uitzien, als je een foto met flits maakt ziet alles er onsmakelijk uit. Dé tip voor iedereen die graag eten fotografeert is dan ook: zet je flitser uit. Flitslicht weerkaatst sterk op elk glimmend oppervlak, zoals borden, bestek, een saus of soep. Mooie foodfoto's maak je in de buurt van een raam. Je maakt dan gebruik van natuurlijk licht en zo voorkom je lelijke glimvlekken op je eten.

Eten fotografeer je nooit met een flits, want het ziet er dan onsmakelijk uit. Zoals deze foto!

Deze foto is gemaakt zonder flits en je eten ziet er meteen beter en smakelijker uit.

Tip 5: Zet bij een selfie niet alleen je hoofd op de foto
Als je een selfie wilt maken, kun je het beste niet alleen je hoofd in beeld nemen, maar ook een stukje van je lichaam. Want snijd je de foto af bij je nek, dan staat dat erg onnatuurlijk. Het is veel natuurlijker als de foto doorloopt tot minimaal een stukje onder de hals van bijvoorbeeld je shirt. Je schouders en een deel van de bovenarmen vullen dan de onderzijde van het beeld mooi op. Neem ook eens iets van de omgeving in beeld, zo kun je meteen aan de rest van de wereld laten zien waar je bent.

Zin om meer te leren over smartphonefotografie? Ga dan snel naar zoom.nl/academy en start vandaag nog met de gratis cursus smartphonefotografie! Je kunt de cursus in je eigen tempo volgen en je krijgt aan het einde een certificaat. Laad die smartphone maar snel op! Wil je eerst wat meer weten over Zoom.nl Academy? Lees dan dit artikel!
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25536-betere-smartphonefoto-s-maken-doe-de-online-cursus.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vijf tips voor onderwaterfotografie]]> Mon, 02 Jul 2018 14:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Julia de Vries) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Bescherm je camera

Voordat je daadwerkelijk start met fotograferen onder water zal je er allereerst voor moeten zorgen dat je camera waterdicht is. Je kunt bij onderwaterfotografie gebruik maken van een camera die van zichzelf al waterdicht is of een onderwatercamerabehuizing . Het hangt er net een beetje vanaf wat voor soort onderwaterfoto's je wil gaan maken en hoe diep je van plan bent om te gaan duiken. De makkelijkste en goedkoopste optie is om een waterdichte (compact) camera aan te schaffen. Met deze camera's kun je direct onder water fotograferen en je hebt verder geen bescherming nodig. Je vindt deze camera's al in wegwerpvariant, wat vooral erg handig is als je eigenlijk nog nooit onder water foto's hebt gemaakt en hiermee wil experimenteren. Wil je vaker onderwaterfoto's gaan maken, maar niet heel diep duiken? Dan is een waterdichte camera een prima optie. Ook zijn er verschillende action camera's beschikbaar waarmee je prima onderwaterfoto's kunt maken, denk bijvoorbeeld aan een GoPro.


gooster

Een andere optie is om een onderwaterbehuizing voor je digitale camera te kopen. Hiermee kun je vaak veel dieper duiken dan met een waterdichte camera, doordat deze behuizing wat meer kan hebben. Helaas is deze optie wel wat prijziger, maar het levert wel de kwaliteit van je eigen digitale camera. Vaak is het zelfs mogelijk om externe flitsers op de behuizing te plaatsen, waardoor je betere foto's kunt maken. Je moet er wel rekening mee houden dat een onderwaterbehuizing vaak alleen geschikt is voor één type camera. Wanneer je dus een nieuwe camera koopt, dan zal je dus ook gelijk een nieuwe onderwaterbehuizing moet kopen, omdat het anders niet meer goed aansluit. Bedenk dus goed van te voren met wat voor doel je onderwaterfoto's wil gaan maken. Wanneer je van plan bent vaker onderwaterfoto's te maken, dan levert een onderwaterbehuizing de beste kwaliteit.

Ken je camera

Onderwaterfotografie is niet makkelijk. Stabiel blijven onder water is vaak al erg moeilijk, laat staan de juiste instellingen vinden voor je camera. Als je gaat fotograferen onder water, dan wil je natuurlijk wel dat je foto's goed belicht zijn. Hoe dieper je duikt, hoe donkerder het wordt. Zorg er dus voor dat je goed weet waar de knopjes op je camera zitten om bijvoorbeeld je belichting aan te passen. Zo voorkom je dat je foto's veel te donker worden onder water. Het is vaak het mooiste om net onder het wateroppervlak foto's te maken, omdat de foto's daar het best belicht worden. Wat vaak ook helpt, is om met de zonrichting mee te fotograferen. Net als boven water kan het een donkere foto opleveren wanneer je tegen de zon in fotografeert. Door met het licht mee te fotograferen, voorkom je dat je onderwerp te donker wordt. Ook is het slim om je camera automatisch scherp te laten stellen en dan het liefst op het middelste scherpstelpunt. Zo kun je zelf het punt kiezen waarop de foto scherp moet zijn en voorkom je dat de camera zelf scherpstelpunten uit gaat kiezen.


Benjamin van der Spek

Gebruik een korte sluitertijd

Wanneer je gaat fotograferen onder water, merk je al snel dat het lastig is om jezelf stabiel te houden. Om bewegingsonscherpte te voorkomen, is het slim om een korte sluitertijd te gebruiken. Het hangt er een beetje vanaf met wat voor lens je foto's gaat maken, maar vrijwel overal geldt dat minimaal 1/250 sec. voldoende is om bewegingsonscherpte te voorkomen. Wat ook helpt is om met een camera te fotograferen die voorzien is van beeldstabilisatie. Bewegingen kunnen heel snel gaan onder water. Zet je camera daarom op burst-mode, zodat je meerdere foto's achter elkaar kunt maken. Op deze manier kun je snel reageren op een situatie en wordt het gemakkelijker om het juiste moment op de foto te zetten. Houd er wel rekening mee dat je geheugenkaart sneller vol zit. Neem dus voor de zekerheid een extra geheugenkaartje mee. Wil je graag een portret maken onder water? Dan is het slim om af te tellen voordat je de foto maakt. Zo weet de geportretteerde wanneer je de foto gaat maken en heb je dus minder kans op een mislukte foto.


angelotus

Gebruik geen ingebouwde flitser

Hoe dieper je gaat duiken, hoe donkerder het wordt. Uiteraard kun je dit oplossen door een flitser te gebruiken, maar daar worden je foto's niet altijd mooier van. Water is over het algemeen erg troebel. Gebruik je een ingebouwde flitser, dan zal de flitser het licht terugkaatsen op de troebele deeltjes in het water, waardoor je allemaal vlekken krijgt in je beeld wat een sneeuweffect oplevert. Het beste is om geen flitser te gebruiken door wat dichter op het wateroppervlak te fotograferen. Wil je toch dieper duiken en je foto's goed belichten? Dan is het slim om gebruik te maken van een losse, externe flitser. Met een externe flitser kun je je foto vanaf de zijkant belichten, waardoor de troebele deeltjes minder licht weerkaatsen richting je camera. Je zal dan minder last hebben van het sneeuweffect in je foto's. Ook heeft een externe flitser vaak meer kracht en reikt dus verder dan een ingebouwde flitser, waardoor je gemakkelijker vanaf een afstand foto's kunt maken.


DrBobke

Fotografeer in RAW

Water heeft als kenmerk dat het de kleuren uit het licht filtert. Hoe dieper je duikt, hoe meer je daar last van hebt. Vooral de kleur rood is bijna niet terug te zien op je onderwaterbeelden. De kleur blauw is vaak de overheersende kleur in je onderwaterfoto's, al is dit wel afhankelijk in wat voor soort water je duikt. Bij sommige camera's is het mogelijk om de witbalans om 'onderwater' te zetten, waardoor de kleuren enigszins gecompenseerd worden. Wil je er zeker van zijn dat je geen kleuren verliest in je onderwaterfoto's? Fotografeer dan in RAW. In de nabewerking kun je vaak nog erg goed de kleuren terughalen en eventueel de belichting van je foto aanpassen. Het kost alleen wel wat meer geheugen om in RAW te fotograferen, houd daar dus goed rekening mee.


DrBobke

Onderwaterfotografie is een vak apart, maar oefening baart kunst! In het begin zal het nog niet altijd even gemakkelijk zijn om mooie beelden te maken, maar uiteindelijk kan het wel de meest wonderbaarlijke beelden opleveren.

Wil je inspiratie opdoen voor het maken van onderwaterfoto's? Bekijk dan eens onze collectie.


Bekijk hier het aanbod waterdichte camera's:


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25535-vijf-tips-voor-onderwaterfotografie.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180718114201/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0