1048 keer bekeken
1

November Slachtmaand

31 oktober, 2009
In mijn jeugd was dit in November heel gewoon.Overal zag je in het dorp en daarbuiten in November de "Slacht'buiten hangen. Ieder dorp had wel een slager die rond ging om bij de gezinnen met een mestvarken rond te gaan om het varken te slachten. Het was een hele belevenis. Het varken werd met een appart pistool in de kop geschoten en vervolgens werd het varken op een deur gelegd om te worden schoongemaakt. Nadat alle haren er waren afgeschrapt en de darmen er werden uitgehaald en in heet water werden schoongemaakt, om later de worst er in te doen, werd het varken zoals op de foto op een ladder gehezen en tegen de muur aan gezet om te 'harden" Als het vlees en spek voldoende waren afgehard werd er door de slager de volgende dag ,met eigenaar en met behulp van de buren het varken uit elkaar gesneden.Dit mocht niet eerder dan dat een keurmeester hem had gekeurd en van stempels had voorzien. Het vlees werd gewekt en het spek werd in de keuken in de nabijheid van de kachel aan het plafon gehangen om te drogen. Ook de worsetn werden gedraaid en ook opgehangen aan het flafond. Na afloop was er samen met de buren het reuzelfeest. (reuzel of kaantjes) werden gebakken en en op roggebrood opgegeten. Daarna de borrel. Verder werd direkt na het doden het bloed opgevangen en geroerd voor te maken bloedworst. Ik zul jullie nader details besparen, maar heb hier zelf bij ons thuis en bij de buren en bij opa op de boerderij meermalen aan deelgenomen. Oost Groningen was de laatse streek in ons land waar het zgn. thuisslachten in ongeveer 1960 werd afgeschaft en verboden. Gr Teunis
Alle rechten voorbehouden
Meer info tonen

Gebruikte apparatuur

Canon EOS 400D
Flitser uit, verplichte modus

Komt voor in