Fotograferen op reis: zo bewerk je makkelijk je foto's onderweg

7 juni 2022 09:52
redactiezoomnl

Wil je onderweg al die fantastische foto van de oranje zandduinen van de Sossuvlei in Namibië delen? Of die bijzondere vogels je fotografeert in de hooglanden van Eritrea? Zo zet je je foto’s onderweg over op je smartphone om ze alvast aan de wereld te showen.

Kom thuis met de beste foto’s van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de nieuwe Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!

Leg je de mooiste vergezichten vast langs de westkust van Frankrijk? Ben je op safari in de binnenlanden van Zambia? Of bezoek je een idyllisch stadje ergens in Europa? Waar je ook bent, je zult met duizenden foto’s thuiskomen. En die haal je thuis vermoedelijk allemaal nog door je favoriete bewerkingssoftware om de finishing touch aan te brengen. Zo volstaat de ene foto met slechts bijsnijden, maar wil je bij de andere wellicht een verregaande bewerking toepassen.

Maar hoe leuk is het om onderweg al even een kleine selectie te tonen aan het thuisfront? Gewoon een kleine selectie, onderweg, zonder pc. Gelukkig zijn daar superhandige apps voor!

Connectie

Tegenwoordig is vrijwel iedere camera uitgerust met wifi, bluetooth of met een NFC-chip. Dit maakt het eenvoudig voor een camera om connectie te maken met een ander apparaat zoals een smartphone of tablet (we gaan voor het gemak even uit van een smartphone). Hierdoor heb je de mogelijkheid om onderweg foto’s van je camera over te zetten naar je mobiele apparaat. En dus kun je ook onderweg al de eerste snelle bewerkingen doen, om van daaruit de mooiste foto’s alvast op bijvoorbeeld Instagram of andere sociale media te delen. Het enige dat je nodig hebt, is de juiste app.

Er zijn weliswaar talloze apps om je foto’s te bewerken, maar deze apps brengen niet je foto’s van je camera naar je smartphone. Meestal heb je daar een merk-eigen app voor nodig. Zo’n app legt in de meeste gevallen een directe verbinding tussen je camera en je smartphone, zonder tussenkomst van een router of 4G-verbinding. Het is dus een rechtstreekse ‘peer-to-peer-verbinding’, zodat je – waar je ook bent ter wereld – je foto’s kunt overzetten. Ieder cameramerk heeft z’n eigen app om foto’s over te brengen. We behandelen er een paar.

Sony: Imaging Edge Mobile

Sony maakt gebruik van de app Imaging Edge Mobile, die uiteraard zowel voor iOS als Android verkrijgbaar is. Deze app vervangt het oudere en niet meer ondersteunde PlayMemories. Imaging Edge maakt het mogelijk om overal op locatie een rechtstreekse verbinding te genereren tussen je smartphone en camera. Het mooie aan Imaging Edge Mobile is dat deze app niet alleen foto’s laat overbrengen, maar zelfs 4K video-opnames die je met je Sony-camera hebt geschoten. Zo deel je eenvoudig dus nóg meer! Foto’s in hoge resolutie worden naar je camera gehaald, waarna je ze met apps van derden gemakkelijk kunt bewerken.

Wat je in veel merkeigen apps ziet en ook in Sony’s Imaging Edge Mobile, is dat er meer functionaliteiten zijn, naast het overzetten van films en foto’s. Met deze app is het bijvoorbeeld mogelijk om je camera op afstand te bedienen en dus je smartphone als afstandsbediening zijn werk te laten doen. Je kunt zelfs camera-instellingen via de app aanpassen en via een livebeeld je compositie bepalen. En ben je bang dat je vergeet waar je al die prachtige foto’s ook alweer gemaakt had? Laat dan je smartphone de locatiegegevens opslaan en toevoegen aan jouw gemaakte foto’s.

Foto’s en video’s laten zich makkelijk bekijken en overzetten met Imaging Edge Mobile.
Je camera instellen en bedienen op afstand is ook mogelijk.

Nikon: SnapBridge

Zoals Sony de app Imaging Edge Mobile heeft, zo kent Nikon de app SnapBridge. SnapBridge laat gelijke functionaliteit zien. Zo is het dus ook mogelijk om een rechtstreekse verbinding op te zetten tussen je Nikon-camera en je telefoon of tablet en brengt de app vervolgens eenvoudig je beelden over naar de gewenste locatie. Daarnaast kent ook SnapBridge de mogelijkheid om je smartphone als afstandsbediening te gebruiken. Dat Nikon SnapBridge als een serieuze tool benadert, blijkt uit het feit dat SnapBridge gebruikt kan worden om zelfs firmware-updates door te voeren in jouw compatibele Nikon Z-camera. Zo houd je dus ook je camera nog eens in topconditie.

Wat Nikon SnapBridge verder voor jou als reisfotograaf biedt, is de geweldige mogelijkheid om jouw foto’s vanuit SnapBridge gelijk op te slaan in de cloud. Ze ben je er zeker van dat ze veilig zijn, mocht je geheugenkaartje crashen of kwijtraken. Hiervoor biedt Nikon de dienst Nikon Image Space aan. Je kunt de app zo instellen dat je foto’s, die je met je Nikon-camera gemaakt zijn, automatisch worden geüpload naar deze dienst. Uiteraard heb je hiervoor wel even een stabiele internetverbinding nodig via wifi of 4G/5G.

Met Nikon SnapBridge zet je je foto’s over, maar er kan meer!

Canon: Camera Connect

Uiteraard heeft ook Canon z’n eigen app, onder de naam Canon Camera Connect. Het mag geen verrassing zijn dat ook deze functionaliteiten binnen deze Canon-app grote overeenkomsten laten zien met de eerdergenoemde apps van Nikon en Sony. Ook nu draait het om het overzetten van foto’s en films en het op afstand bedienen van je Canon-camera. Ook deze app biedt de mogelijkheid om locatie-gegevens op te slaan en te koppelen aan je foto’s, zodat je later kunt zien waar precies jij je topplaten hebt geschoten.

Canon Camera Connect kent gelijke functionaliteit als andere merk-eigen apps.

Overig

Ieder merk heeft een app, ook de merken die we hier nu niet expliciet hebben genoemd. Zo kun je voor Olympus en OM System gebruik maken van OI. Share. Voor Panasonic ga je op zoek naar de Panasonic Image App. Fujifilm-gebruikers kunnen gebruikmaken van Fujifilm Camera Remote. Allemaal apps met ongeveer dezelfde functionaliteiten.

Verbinding leggen

Hoewel de werking over het algemeen intuïtief is en meestal voor zichzelf spreekt, wil soms het koppelen van de camera met de smartphone nog weleens problemen geven. Het is raadzaam om hierbij toch altijd even je gebruiksaanwijzing te lezen, of de tutorials te bekijken die beschikbaar zijn voor jouw specifieke app en camera. Vaak kost het koppelen dan geen enkele moeite meer.

Hoe de koppeling tussen jouw camera en smartphone in zijn werk gaat, verschilt. Het is voornamelijk afhankelijk van of de koppeling via bluetooth, via wifi of via een ingebouwde NFC-chip gaat. Over het algemeen kun je het volgende stappenplan doorlopen.

Download jouw app

Zoek in de app-store van jouw smartphone naar de juiste app en installeer deze. Kijk vooraf in de betreffende app of jouw camera compatibel is en of er eventueel beperkingen zijn. Dit voorkomt achteraf een hoop gezoek waarom iets niet werkt of waarom een bepaalde optie niet gebruikt kan worden.

Schakel Wifi, bluetooth of NFC in

De wifi-, bluetooth- en/of NFC-connectie staat in je camera meestal standaard uitgeschakeld. Schakel deze dus eerst in. Veelal kun je deze instellingen vinden in het snelmenu van je camera. Mocht je ‘m daar niet vinden, check dan het uitgebreide menu. Deze functie staat soms erg verstopt tussen alle overige functies.

Koppelen

Tijd om de daadwerkelijke koppeling tussen jouw camera en smartphone of tablet tot stand te brengen. Deze werkwijze verschilt erg per merk en per model camera. Sommige koppelingen start je vanuit de app, andere vanuit de camera. Twijfel je, dan staat er vast een stappenplan in de documentatie bij de app of is er zelfs in de gebruiksaanwijzing van jouw camera een apart onderdeel aan gewijd.

De app gebruiken

Succesvol gekoppeld? Dan wordt dit vast op het display van je camera met een icoon aangegeven en ben je klaar om jouw app te gebruiken. Je kunt nu simpelweg één of meerdere foto’s van je camera overbrengen naar je smartphone.

Sommige apps en camera’s laten zich zelfs via een QR code koppelen

Onderweg bewerken

Over het algemeen zijn de genoemde apps voornamelijk bedoeld voor twee of drie dingen: het overbrengen van je foto’s, het op afstand bedienen van je camera en het toevoegen van eventueel gps-data. Wat in de meeste apps een ondergeschoven kindje lijkt, is het daadwerkelijk bewerken van je foto’s. Sommige van de genoemde apps hebben deze functionaliteit helemaal niet en andere slechts beperkt.

In principe biedt de bewerkingssoftware die standaard op je iOS- of Android-apparaat aanwezig is, voldoende mogelijkheden. Daarmee snijd je vaak eenvoudig je afbeeldingen bij en pas je wat kleuren aan.

Wil je uitgebreider aan de slag en zelfs raw-beelden onderweg bewerken? Dan is het handig om op zoek te gaan naar speciale bewerkingsapps. Je gebruikt dan de merkgeboden app voor het overzetten van je foto’s en de bewerkingsapp om de bewuste foto’s naar volle tevredenheid te editen.

SnapSeed

SnapSeed is één van de populairste bewerkingsapps voor smartphones. Het kan niet alleen met jpeg-bestanden overweg, maar ook met raw-bestanden. Zo kun je nóg meer uit jouw foto’s halen. SnapSeed is ideaal om snel even een bewerking te doen en zodoende snel tot een resultaat te komen.

Waar SnapSeed erg populair om is, zijn Looks. Dit zijn kant-en-klare filters die je met één druk op de knop toepast op jouw foto’s om die zonder moeite op te waarderen naar een nieuwe uitstraling. Zo hoef je zelf geen ingewikkelde aanpassingen te doen en is je foto in een handomdraai klaar om aan de wereld te tonen.

Wil je toch liever zelf iets meer de regie in handen nemen? Dan is er ook de sectie Tools. Hierbinnen vind je een keur aan gereedschappen, waar menig fotobewerkingspakket jaloers op is. Je kunt zelfs ongewenste elementen uit een foto verwijderen of een toffe vintage look toepassen op je foto uit dat pittoreske stadje.

Binnen de Tools-sectie is ook een heuse raw-converter beschikbaar. Ongekend handig voor de reisfotograaf die graag in raw fotografeert om die beelden thuis op een krachtige computer te bewerken. Je laadt het raw-bestand in de app in en kunt alvast een snelle edit erop toepassen. Met een paar schuiven pas je snel je belichting aan, voeg je contrasten toe en breng je je kleuren naar een beter level.

Tevreden? Exporteer je foto en deel hem met de wereld!

Met ‘Looks’ binnen SnapSeed verander je je foto met één druk op de knop.
Talloze tools staan binnen SnapSeed tot je beschikking.
SnapSeed beschikt over een ingebouwde raw-converter.

Lightroom

Wie thuis gewend is om te werken met Adobe Lightroom, wil dat misschien onderweg ook! En dat kan, want Adobe Lightroom bestaat ook voor mobiele apparaten. Het werkt op een smartphone (iOS of Android) maar nog beter op een tablet vanwege het grotere scherm.

De app werkt eigenlijk net als Lightroom CC voor computers, dus ben je die software al gewend, dan kun je je workflow onaangepast voortzetten. Je kunt Lightroom op je tablet/smartphone eenvoudig synchroniseren in de cloud. En dat kan met Lightroom of Lightroom Classic op jouw thuiscomputer ook. Zo doe je onderweg alvast wat edits op bijvoorbeeld je iPad, waarna je bij thuiskomst na synchronisatie meteen je foto’s, compleet met de bewerkingen van onderweg, in volle glorie terugvindt. Je kunt er zelfs direct verder aan werken.

Met Lightroom onderweg op de iPad kun je je vaste workflow aanhouden.

Kortom,

Onderweg je foto’s alvast overzetten van je camera naar je mobiele apparaat en deze vervolgens snel bewerken, is prima mogelijk. Smartphones en tablets zijn zo krachtig dat je bijna onbeperkt aan de slag kunt. Download simpelweg de app die je nodig hebt voor jouw cameramerk, zet jouw mooiste foto’s over en bewerk ze vervolgens met je favoriete bewerkingsapp. En vergeet ze niet te delen … zo kan het thuisfront ook meegenieten!

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto’s thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.