Vanuit Lightroom direct publiceren naar een website

30 oktober 2023 11:51
redactiezoomnl

Exporten in Lightroom kan op veel verschillende manieren. Maar wist je dat je ze ook direct kunt exporteren naar bijvoorbeeld een fotowebsite?

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Vanaf je harde schijf kun je natuurlijk met je bestanden doen wat je wilt. Zo plaats je ze vervolgens op Facebook, Instagram of verstuur je de foto’s per mail naar familie en vrienden. Toch zijn er ook nog andere mogelijkheden voor het exporteren. Vooral als je je foto’s wilt plaatsen op bijvoorbeeld een fotowebsite. Zo kun je zelfs je foto’s direct vanuit Lightroom plaatsen op de bewuste website. Het exporteren wordt hiermee eigenlijk een vorm van publiceren.

Direct publiceren

Om direct te kunnen publiceren op één van je favoriete websites, moet de betreffende website wel de service bieden om via Lightroom te kunnen communiceren. Een aantal van die services staat wellicht standaard al in Lightroom. Ga hiervoor naar de module Bibliotheek. Aan de linkerzijde van je scherm, waar ook je gehele mappenstructuur staat, vind je onderaan Services voor publiceren. In ons voorbeeld zie je bijvoorbeeld koppelingen naar Adobe Stock en Flickr. - LET OP: deze screenshots zijn gemaakt in een oude Lightroom-versie: de koppeling naar Facebook bestaat inmiddels niet meer.

In het linkerdeel van de Bibliotheek zie je het onderdeel Services voor publiceren.

Publicatie beheer

Mocht je een betreffende publicatieservice niet eerder hebben gebruikt, dan zie je het woord Instellen in de betreffende button staan. Als je daarop klikt, gaat het scherm Publicatiebeheer Lightroom open, met aan de rechterzijde van dat scherm een aantal velden die sterk lijken op de velden die we eerder tegenkwamen tijdens het exporteren.

Alleen zijn hier de bovenste velden verschillend. Hier maak je een aantal keuzes die enkel van toepassing zijn op de zojuist gekozen Publicatieservice. Het veld waarmee je een bepaalde website autoriseert om te mogen communiceren, is een heel belangrijke. Voor dat autoriseren heb je meestal je inloggegevens van de betreffende site nodig. Als je alles goed hebt ingevuld in dit venster, klik je als laatste stap op Opslaan. Je publicatieservice is vervolgens ingesteld.

In het venster Publicatiebeheer Lightroom stel je onder andere je account van de webdienst in.

Flickr koppelen

In ons voorbeeld doorlopen we dit proces om ons Flickr-account te koppelen met Lightroom Classic. Ook andere publicatie-services werken op een vrijwel identieke manier. Allereerst geven we een omschrijving op, in het bovenste veld. We kiezen hier voor simpelweg Flickr.

Het tweede vak dat we tegenkomen is het vak Flickr-account, waar we een autorisatie moeten instellen. Heb je een andere publicatie-service, dan is de werkwijze volledig gelijk. Klik op Autoriseren. Nadat je het communicatiescherm hebt gelezen, klik je in dit scherm wederom op Autoriseren.

Nadat je nu Bevestigd hebt dat je wilt autoriseren, verschilt de werkwijze per publicatieservice. Bij Flickr worden we automatisch doorgestuurd naar de website van Flickr, waarin we een aantal instellingen moeten accorderen. Andere publicatieservices vragen om je inloggegevens. De werking verschilt dus, maar volg simpelweg de stappen die je voorgeschoteld krijgt.

Nadat het autoriseren is gelukt, komt er uiteindelijk een scherm, waarbij je op Gereed kunt klikken om de procedure op te slaan en af te sluiten.

Het autoriseren van een account moet je bevestigen.
Klik op Gereed om het autoriseren succesvol af te sluiten.

Overige instellingen

Je komt terug in je Publicatiebeheer. In het deelscherm waar je aanvankelijk bent begonnen om de betreffende service te autoriseren, staat nu daadwerkelijk dat de service door jou geautoriseerd is.

De overige velden zijn gelijk aan de instellingen die we tijdens het exporteren zijn tegengekomen. Deze kun je dus vrij invullen en toewijzen aan je publicatie-instellingen. Als alles is ingevuld, klik je op Opslaan.

‘Geautoriseerd als …’ geeft aan dat het autoriseren gelukt is.

Service in bibliotheek

Als je terugkeert in je Bibliotheek-module, zie je nu links in je scherm onder Services voor publiceren je ingestelde publicatieservice, in ons geval ons ingestelde Flickr-account. Onze map waar de foto’s in komen, is Fotostream, een map die Flickr als standaard gebruikt. Gaan we nu foto’s plaatsen in die map, dan verschijnen de betreffende foto’s meteen in ons account op Flickr. We hoeven ze dus niet eerst te exporteren en te uploaden, maar we publiceren ze meteen en rechtstreeks op de site.

Het Flickr-account is ingesteld en zichtbaar.

Service gebruiken

Het plaatsen van foto’s op Flickr is nu een fluitje van een cent. Selecteer hiervoor in de Bibliotheek-module de foto’s die je wilt synchroniseren met in de geval het Flickr-account. Wij kiezen hier vijf foto’s van vogels.

Versleep de geselecteerde foto’s naar de publicatieservice van je keuze en sleep ze in de map waarin ze terecht moet komen. Klik na het verplaatsen op je map van de Publicatie-service, zodat de betreffende map zich opent.

Vijf foto’s die we op Flickr willen plaatsen.
De map ‘Fotostream’ van Flickr is geopend.

Nu je de map geopend hebt van je publicatieservice, zie je dat je scherm erg veel lijkt op de Bibliotheek-weergave. Een verschil: links boven de rasterweergave zie je de naam of het icoon van de gebruikte publicatieservice: in ons geval Flickr. Ook zie je in de rasterweergave Nieuwe foto’s voor publicatie staan, met daaronder de zojuist gekozen foto’s. Heb je al eerder foto’s gepubliceerd, dan zie je in hetzelfde scherm ook de reeds gepubliceerde foto’s staan. In ons voorbeeld is dat deel nog leeg.

De belangrijkste knop vind je rechts boven het middelste scherm: Publiceren. Zodra je hierop klikt, worden je foto’s door de publicatieservice verwerkt. In ons geval worden onze vijf foto’s van vogels rechtstreeks op Flickr geplaatst. Klik dus op Publiceren.

Als je op een later moment nieuwe foto’s wilt toevoegen, ga je zoals hiervoor omschreven te werk. Je herhaalt simpelweg de stappen van het selecteren en verplaatsen naar de juiste map. De dienst blijft gekoppeld aan Lightroom, dus dat hoeft niet opnieuw.

Na de verwerking verplaatsen de foto’s zich naar het blok met ‘Gepubliceerde foto’s’.
Na het publiceren staan de foto’s daadwerkelijk op ons Flickr-account.

Bewerken én synchroniseren

Wat werkelijk fantastisch is, is dat je je foto’s die je al online gepubliceerd hebt, nog steeds kunt bewerken. En die bewerkingen kunnen direct daarna meteen gesynchroniseerd worden met de publicatieservice waar je mee werkt.

Nogmaals bewerken

Ga in de Bibliotheek in het linkerdeel naar de Publicatie-service van jouw keuze en open de betreffende map. Je ziet meteen weer welke foto’s je gepubliceerd had. In ons geval de vogelfoto’s. Selecteer nu een foto die je wilt bewerken.

Nadat je de foto geselecteerd hebt, bewerk je deze in de module Ontwikkelen. Bewerk de foto naar wens. Wij kiezen ervoor de vogel wat extra aandacht te geven en daarvoor met het Radiaalfilter een vignet aan te maken met donkere randen. Nadat je klaar bent met de bewerking, klik je rechts boven in je scherm op Bibliotheek om weer terug te keren in de map van de gebruikte publicatieservice.

Wij kiezen ervoor de eerste foto nog te willen bewerken en selecteren deze.

Opnieuw publiceren

Het venster laat nu zien dat je een foto hebt bewerkt en dat deze opnieuw gepubliceerd moet worden. Deze overschrijft de eerdere gepubliceerde versie. De niet-bewerkte foto’s zie je ook gegroepeerd bij elkaar staan onder het kopje Gepubliceerde foto’s.

Klik op Publiceren om de gewijzigde foto’s opnieuw te publiceren en de oude te laten overschrijven. Je krijgt een waarschuwingsscherm of je dit daadwerkelijk wilt doen. Klik hierin op Vervangen.

Na het opnieuw publiceren zal je gewijzigde foto beschikbaar zijn op de service van jouw keuze.

Er is één gewijzigde foto die opnieuw gepubliceerd moet worden.
De bestaande foto gaan we vervangen.

Lekker snel

Op deze manier werken is een ongekende snelle en efficiënte manier van publiceren op sites en services van derden. Als je nogmaals kijkt in je lijst met Services voor publiceren, dan is die lijst vermoedelijk kort. Maar wist je dat er nog veel meer van dit soort services beschikbaar zijn? Daar gaan we nu naar kijken.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto's

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!