Gebruikersreview FUJIFILM GFX50S II

21 september 2023 06:05
partnerredactie

Op de vraag of Yoeri Timmerman de FUJIFILM GFX50S II grondig wil testen zegt hij volmondig ja. Zijn liefde voor fotografie is zo’n vier jaar geleden ontstaan tijdens een vakantie in Noorwegen. Hij ziet zichzelf als een enthousiaste amateur met een focus op outdoor fotografie waarin hij verschillende fotografievormen laat samenkomen: van landschappen en reisverslagen tot het maken van portretten.

Als fervent gebruiker van een Sony Alpha systeemcamera, is het testen van de FUJIFLM GFX50S II mijn eerste kennismaking met het Fujifilm-systeem. Met name door populaire modellen, zoals de FUJIFILM X100V en de alom geprezen kleurwetenschap van Fujifilm, ben ik zeer benieuwd hoe het is om met een Fujifilm systeemcamera te fotograferen.

GFX in de praktijk

De FUJIFILM GFX50S II is een middenformaat camera met een sensor die ongeveer 1,7 keer groter is dan een fullframe-sensor. Ondanks deze grotere sensor is de camera niet heel veel groter dan mijn Sony A7R III. Wat mij direct opvalt bij het eerste gebruik, is de stevige grip en dat hij verrassend goed in de hand ligt. Zeker in combinatie met de meegeleverde FUJION GF 35-70mmF/4.5-5.6 WR verbaas ik mij erover hoe licht de camera aanvoelt.

Bij mij in de buurt bevindt zich het Buurserzand, een prachtig natuurgebied waar heide en bosgebied elkaar afwisselen. Aangezien augustus de maand is van de bloeiende heide, is dit voor mij een ideale locatie om de FUJIFILM GFX50S II te testen. Ik heb mij voorgenomen om zowel bij zonsopkomst als bij zonsondergang op pad te gaan en tijdens mijn wandelingen zo min mogelijk apparatuur mee te nemen. Zonder grote cameratas, zonder statief, enkel en alleen met de GFX en de 35-70. Tijdens mijn wandelingen houd ik de camera de hele tijd vast. Doordat hij zo lekker in de hand ligt en vrij licht aanvoelt, is dit geen enkel probleem. Zelfs na twee uur fotograferen ligt de camera nog steeds prima in de hand.

FUJIFILM GFX50S II | 1/100 SEC | ISO 1600 | F/6.4 | 35MM

Bediening

Doordat ik alleen ervaring heb met andere camera’s, is de bediening en de locatie van de knoppen in het begin even wennen. Zelf ben ik niet zo van het lezen van handleidingen, maar vaak kom ik met ‘gezond boerenverstand’ een heel eind. Uiteindelijk blijkt de bediening relatief eenvoudig. Wat ik vooral prettig vind is het lcd-scherm bovenop de camera. Het heeft verschillende functies en laat de belangrijkste instellingen zien. Zelf gebruik ik het vooral om het histogram weer te geven; zo kan ik vrij snel zien of ik de juiste belichting heb ingesteld.

Over belichting gesproken, de knop voor belichtingscompensatie vind ik een beetje ongelukkig geplaatst. Deze knop zit naast de aan-uitknop. Om belichtingscompensatie te gebruiken, moet je de knop ingedrukt houden en tegelijkertijd aan het voorste draaiwiel draaien. Dit voelt voor mij niet intuïtief aan. Overigens kun je de functies van de meeste knoppen (waaronder deze) altijd nog naar eigen wens aanpassen.

FUJIFILM GFX50S II | 1/25 SEC | ISO 640 | F/4.5 | 35MM

(Ge)ruisloos

De autofocus heb ik niet op de meest uitdagende manier getest, maar werkt prima bij landschappen en bij relatief weinig licht. Ik gebruik voornamelijk Single Point AF, en die bedien ik via het touchscreen of met de kleine joystick als ik door de EVF kijk. Tijdens het testen fotografeer ik voornamelijk in de M-stand en met Auto ISO begrensd tot maximaal ISO 3200. Omdat ik bewust geen statief heb meegenomen, weet ik dat ik bij weinig licht volledig afhankelijk ben van IBIS en het gebruik van hogere ISO-waarden.

Dankzij de grootte van de sensor en de 6,5stops-beeldstabilisatie blijkt dit geen enkel probleem te zijn. Zelfs bij ISO 1600 zie ik achteraf in Adobe Lightroom geen ruis. En wat een prachtige kleuren produceert deze camera! Tijdens de nabewerking komen de kleuren goed naar voren en hoef ik nauwelijks aanpassingen te doen om de gewenste realistische kleuren uit het RAW-bestand te krijgen.

FUJIFILM GFX50S II | 1/100 SEC | ISO 500 | F/5 | 35MM

Ochtendmist

Het Buurserzand is een van mijn favoriete plekken, vooral in de zomer tijdens de bloeiende heide. Er lopen veel reeën rond en ik heb er ook weleens een vos gespot. Met name tijdens zonsopkomst kom je er vrijwel niemand tegen. Met een beetje geluk zitten de weersomstandigheden mee en wordt het vroege opstaan beloond met een prachtige zonsopkomst... of in mijn geval, met mist! Hierdoor worden ‘drukke’ achtergronden grotendeels onzichtbaar, waardoor ik in staat ben om onderwerpen te isoleren. In een aantal foto’s zie je dit goed terug.


FUJIFILM GFX50S II | 1/25 SEC | ISO 125 | F/5.6 | 70MM

Conclusie

De FUJIFILM GFX50S II is een lichtgewicht middenformaat camera die prachtige beelden maakt. Dankzij de stevige body en fijne grip ligt hij lekker in de hand en is hij ideaal om mee te nemen tijdens lange (wandel)avonturen. Of ik de camera zelf ook zou kopen? Op dit moment denk ik van niet. Hoewel ik aangenaam verrast ben door de kwaliteit van de beelden en de prachtige kleuren van Fujifilm, is een middenformaat camera voor mij ‘overkill’. Bovendien liggen de prijzen van met name de objectieven buiten mijn budget. Mocht Fujifilm een fullframe variant van de GFX maken, dan zou ik die zeker overwegen.