Kleur van kleding veranderen in Photoshop

23 oktober 2023 08:30
redactiezoomnl

Als je bij een modelfoto achteraf de kleur van de kleding niet passend vindt, kun je die in Photoshop aanpassen. De kleding selecteren is echter best nog een lastig klusje. Tenzij je daar Camera Raw voor gebruikt ...

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.

Voor
Na

Camera Raw-filter

Als de kleur van een kledingstuk in je modelfoto achteraf niet zo goed blijkt te passen, kun je die natuurlijk aanpassen in Photoshop. Bijvoorbeeld met een aanpassingslaag Kleurtoon/verzadiging. Het selecteren van die kleding kan best nog wel wat werk zijn, maar Camera Raw heeft daar speciale AI-routines voor. En laat Camera Raw nu ook als filter toepasbaar zijn … We moeten dan wel die hele kleuraanpassing in Camera Raw doen. Zet de foto via een rechtsklik om in een slim object, zodat het filter een slim filter wordt, en kies Filter, Camera Raw-filter. Klik rechtsboven op Maskeren, wacht tot de persoon is gedetecteerd en vink dan alleen Kleding aan. Dit levert een bijna perfecte selectie op; alleen bij de halsketting is ook wat rode maskerbedekking te zien. Die halen we dus met een Penseel weg.

Wil je meer geschikte opties zien voor Photoshop voor fotografen? Bekijk dan hier onze Photoshop livestream!

Laat in Camera Raw de persoon detecteren en selecteer vervolgens alleen de Kleding. Werk het masker indien nodig met een Penseel bij.

Kleurtoon aanpassen

We hebben nu twee mogelijkheden om de kleur van het jurkje aan te passen. De meest voor de hand liggende methode is om gewoon bij Kleurtoon de gewenste kleur te kiezen en te verfijnen met Verzadiging en Belichting. Maar dat blijkt in de praktijk toch nog tegen te vallen. Het is moeilijk om precies de juiste kleur te vinden, met ook de juiste kleurverzadiging daarbij. Het gevolg is vaak dat je een soort kleur krijgt die meer lijkt op het licht dat van een lamp komt dan op een kleur die met behulp van textielverf kan worden bereikt. Daarnaast zie je ook vaak dat kleuren in schaduwen nét iets anders zijn, waardoor ze ook anders gaan opschuiven met deze techniek. Vooral als de foto met kunstlicht werd gemaakt, kan dit gebeuren.

Wil je meer leren over het retoucheren van portretten met Photoshop? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt met Neural Filters.

Met Kleurtoon, Verzadiging en eventueel ook Belichting kun je nu proberen om de nieuwe kleur in te stellen. Het resultaat valt soms tegen, bijvoorbeeld omdat schaduwen een andere kleur hebben dan lichtere delen, vooral als bij kunstlicht werd gefotografeerd.

Kleur weghalen en toevoegen

Een mooiere methode is om eerst de bestaande kleur helemaal weg te halen door de Verzadiging op -100 te zetten, en dan de nieuwe kleur onderaan via het hokje Kleur toe te voegen. Zou je de kleurverzadiging niet op -100 zetten, dan mengt deze ‘kleuroverlay’ met de bestaande kleur, en krijg je een paars jurkje als je een rode kleur kiest. Krijg je op deze manier te weinig verzadiging in de nieuwe kleur, dan is de oplossing daarom niet om toch weer dat Verzadiging-schuifje omhoog te zetten. Dupliceer dan gewoon het masker dat je zojuist gemaakt hebt, desnoods zelfs twee keer. Had je ook de Belichting verhoogd om de kleur wat helderder te maken, dan wordt dit ook gedupliceerd, waardoor het jurkje te licht wordt. Dus dat moet je dan in het tweede masker even uitzetten.

We hebben eerder uitgelegd hoe je een zonnestraal kunt toevoegen aan je foto. Ben je benieuwd naar de workflow? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit!

Met een ‘kleuroverlay’ kun je exact de juiste kleur maken, mits je eerst de Verzadiging op -100 zet om zo de bestaande kleur helemaal te verwijderen. Heb je te weinig kleurverzadiging, dupliceer het masker dan gewoon.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 2 van de Quickstart uit Zoom editie 10 2023 over bewerken in Photoshop. Lees ook het derde deel van het artikel, waarin we een fletse blauwe lucht blauwer maken in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.