Snel je foto's bekijken en vergelijken in Lightroom Classic

21 augustus 2023 04:40
redactiezoomnl

Als je net voor het eerst foto’s geïmporteerd hebt, is je catalogus aanvankelijk nog overzichtelijk. Er zijn nog geen talloze mappen en submappen aanwezig. Maar naarmate het aantal foto’s in rap tempo toeneemt, is de kans op vervuiling groot. Het professionaliseren en het optimaliseren van je catalogus is daarom een absolute must en vraagt van begin af aan voor een stukje discipline.

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Door goed te gaan werken met trefwoorden, labels, ratings, etc, maak je het uiteindelijk mogelijk om snel een bepaalde reeks foto’s terug te vinden. Ook het werken met een juiste mappenstructuur en eventuele verzamelingen scheppen een hoop rust. Tijd dus om je catalogus te optimaliseren en te professionaliseren.

In dit artikel werken we voortdurend in de Bilbiotheek-module. Deze is rechtsboven in je scherm te selecteren.

Weergave

De foto’s die we geïmporteerd hebben, krijgen we te zien in het midden van ons scherm in aanvankelijk een rastervorm: een grid. Uiteraard zijn er meerdere manieren om de foto’s in de Bibliotheekmodule weer te geven. Het switchen tussen verschillende weergave-modi is een must om goed de foto’s te kunnen beoordelen en te selecteren. We vertellen je meer over de verschillende weergaves.

Loepweergave

Door op een fotominiatuur te dubbelklikken, opent automatisch de Loepweergave. Deze kun je ook openen met de toets E op je toetsenbord. In deze weergave zie je één foto volledig passend in beeld. De cursor verandert als je de muispijl boven de foto laat zweven in een vergrootglas om aan te geven dat je tot honderd procent kunt inzoomen door op de foto te klikken. Op de toets Z drukken geeft datzelfde resultaat, terwijl de spatiebalk er dan voor zorgt dat je tijdelijk even het handje ziet om een ander deel van de foto in beeld te krijgen. Je kunt de foto dus verschuiven. Door opnieuw te klikken, zoom je weer uit. Wil je terug naar de grid-weergave, ofwel de Rasterweergave, gebruik dan de G op je toetsenbord.

In Loepweergave zie je één foto volledig in beeld. Je kunt ook de symbolen onder in de werkbalk gebruiken.

Zet ook de Navigator even aan door op het kleine driehoekje links boven in je beeld te klikken, direct naast het woord Navigator. Dan zie je het ingezoomde deel van de foto in de Navigator als een rechthoekig kader. Je kunt heel naar een andere plek in de foto gaan door dit rechthoekje in de navigator te verslepen.

Verder kun je in je venster nog de Filmstrip zichtbaar maken via het menu Venster / Deelvensters tonen / Filmstrip tonen, zodat je altijd een overzicht van de andere foto’s ziet, in de balk onder in je scherm.

Als je inzoomt tot 100% om de scherpte te beoordelen, zet dan de Navigator even aan als die ingeklapt is.

Vergelijkingsweergave

De Vergelijkingsweergave (button X/Y onder in je werkbalk, of toets C) is bedoeld om twee foto’s te vergelijken om hiervan de beste te kunnen kiezen. Eén van de foto’s is daarbij de Eerste keuze, en die blijft staan als je op de pijltjes rechtsonder in de werkbalk klikt of de cursortoetsen gebruikt om naar de volgende of vorige foto te gaan. Zo kun je die foto snel vergelijken met meerdere andere foto’s.

Als de Eerste keuze beter is dan de foto ernaast (de Kandidaat), ga je door naar de volgende foto met je pijltjestoetsen. Is de Kandidaat dit keer beter, dan wissel je ze om. Zo ga je door tot het eind van de serie. De beste foto is dan automatisch gekozen. Deze kun je dan een vlag geven of een hoge sterrenwaardering toekennen, wat we verderop in dit hoofdstuk zullen behandelen. De vergelijkingsweergave wordt met name bij serie vergelijkbare beelden gebruikt.

Het omwisselen van ‘Eerste keuze’ en ‘Kanditaat’ kan met de knoppen rechts onderin.

Inzoomen om bijvoorbeeld de scherpte van een foto te beoordelen, kan met het schuifje linksonder naast het slotje. Het slotje geeft overigens aan dat je beide foto’s evenveel inzoomt. Als het slotje open staat en je hebt ingezoomd op één van de foto’s, dan kun je met de Sync-knop de zoomweergave van de andere foto gelijk maken aan die van de eerste foto.

Met de toets G ga je terug naar het gewone overzicht van miniaturen.

Gebruik de vergelijkingsweergave om twee beelden naast elkaar te zien.

Beoordelingsweergave

De Beoordelingsweergave (toets N) biedt de mogelijkheid om alle geselecteerde foto’s samen op het scherm te zien. Selecteer twee of meer foto’s in de rasterweergave en druk vervolgens op de letter N op je toetsenbord. Je beoordelingsweergave is gestart. Klik op het X-symbool dat zichtbaar wordt als je de cursor boven een foto houdt om die foto te deselecteren. Deze verdwijnt dan uit de beoordelingswaargave, waarna de rest van de foto’s opnieuw over het beeld worden verdeeld.

Ook dit is een handige methode om snel de beste foto uit een serie te kiezen. Met de toets G ga je wederom terug naar het gewone overzicht van miniaturen.

Nu je geleerd hebt hoe je je foto’s op een handige manier kunt bekijken en vergelijken, kun je verder: toewerken naar een perfecte catalogus.

In de beoordelingsweergave selecteer je snel de beste foto uit een serie.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto's

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!