Super handige tools in Lightroom die je nog niet kende!

1 mei 2023 07:00
redactiezoomnl

Lightroom zit vol krachtige powertools. De ene functie lijkt nog mooier dan de andere. Zo haal je nóg meer uit je beelden! Maar ook bevat Lightroom Classic tal van kleinere handige tools, die niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Laten we er een paar voor je uitlichten om het werken met Lightroom Classic verder te vergemakkelijken.

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze nieuwe Cursusbundel over Lightroom! 

Draaien en spiegelen

Wist je dat je je foto’s in Lightroom kunt draaien en spiegelen? Zo maak je je compositie met één druk op de knop anders. Je vindt deze tool zowel in de Ontwikkelen- als in de Bibliotheek-module. Je hebt keus uit een viertal opties via het menu Foto boven in je scherm. Daar kun je kiezen uit Linksom roteren, Rechtsom roteren, Horizontaal spiegelen en Verticaal spiegelen.

Je kunt je foto desgewenst roteren of spiegelen.

Focus

Tijdens het bewerken kan het soms erg handig zijn om even niet afgeleid te worden door alle vensters, panelen, menu’s en schuifjes. Soms wil je simpelweg rustig je huidige foto bekijken zonder afgeleid te worden door al die toeters en bellen. De L-toets op je toetsenbord doet dan wonderen. Door één keer daarop te drukken, maak je alles behalve je huidige foto donkerder. Door een tweede druk wordt zelfs alles zwart. Zo kun je rustig en ongestoord je foto beoordelen. Wil je al je vensters weer in volle glorie terughalen? Druk dan voor een derde keer op de letter L.

Met de L-toets zet je tijdelijk alle overige vensters en panelen op zwart voor extra focus op je foto.

Inzoomen

Als je lokaal aan de slag bent in de Ontwikkelen-module, wil je soms even flink inzoomen op je beeld. Hiervoor zijn talloze mogelijkheden voorhanden, zoals het kiezen voor een vergrotingspercentage in het Navigator-venster. Wil je direct het juiste deel vergroot hebben, ga dan anders te werk. Ga met je muisaanwijzer in je afbeelding staan en houd de Ctrl-toets (Mac: Cmd-toets) ingedrukt. Je muisaanwijzer verandert in een loep met kader. Teken nu – met nog steeds de Ctrl- of Cmd-toets ingedrukt – een kader om het deel van je foto dat je wilt vergroten. Laat vervolgens je muis en toetsenbord los. Het deel van de foto dat je zojuist omkaderd had, staat nu vergroot in beeld.

Snel op exact het gewenste deel van het beeld inzoomen.

Informatie over je foto

Wanneer had je die foto ook alweer gemaakt? Wat was de sluitertijd? Of het gebruikte diafragma ...? Allemaal informatie die je kunt terugvinden in het paneel Metagegevens in de module Bibliotheek. Maar ben je aan de slag in de module Ontwikkelen, dan heb je die informatie niet direct onder handbereik, aangezien dit paneel niet in deze module aanwezig is. Toch kun je ook in de Ontwikkelen-module snel die informatie raadplegen. Hiertoe gebruik je de I-toets op je toetsenbord. Makkelijk te onthouden, want de i staat voor informatie. Je kunt door meerdere keren op de I te drukken door de beschikbare informatie bladeren. Bij een derde druk op deze toets verdwijnt die informatie weer uit beeld.

Met de I-toets roep je informatie op over je foto.

Naamplaatje instellen

Niet direct een functie waar het werken met Lightroom Classic anders van wordt, maar wel eentje die het programma persoonlijker maakt. Standaard zie je linksboven in je scherm, direct boven het Navigator-venster, het Lightroom Classic-logo met de tekst Adobe Photoshop Lightroom Classic.

Een standaardlogo met tekst boven het Navigator-venster.

De tekst die je daar ziet staan, is aan te passen en te personaliseren. Daarvoor ga je naar het menu Lightroom Classic (Mac) of Bewerken (Windows) boven in je scherm en kies je voor Naamplaatje instellen. Een nieuw venster opent zich met de titel Naamplaatjeseditor. Kies achter Naamplaatje in plaats van Lightroom Classic voor Gepersonaliseerd. Je kunt nu zelf je naamplaatje instellen. Je kunt een tekst gebruiken, maar ook een grafisch naamplaatje. Alles naar wens? Klik dan op OK om de wijzigingen door te voeren. Je persoonlijke naamplaatje zal voortaan boven het Navigator-venster prijken.

Kies in het menu voor Naamplaatje instellen.
Het wijzigen van het standaardnaamplaatje in een eigen creatie.

Bewerking herstellen

Je bent lekker met de schuifregelaars aan de slag, en de module Ontwikkelen is helemaal jouw creatieve vrijplaats geworden. Je schuift van links naar rechts en van rechts naar links. Maar soms wil je even terug naar een beginwaarde. Even de betreffende schuif weer op 0. Of even de aangepaste waarde van de witbalans terugzetten naar de beginwaarde. Maar wat was die beginwaarde ook alweer?

Als je snel een schuif wilt terugzetten naar zijn oorspronkelijke waarde, kun je gebruikmaken van de functie dubbelklikken. Stel je hebt de witbalans aangepast, maar je wilt dat resetten. Dubbelklik dan op de afkorting WB. Of je wilt je aangepaste contrast weer op 0 hebben. Dubbelklik dan op het woord Contrast. De betreffende slider springt terug. Bevat een deelvenster meer sliders, zoals bij witbalans/WB, en wil je er maar eentje (zoals Temperatuur) terugzetten? Dubbelklik dan niet op WB maar op de naam van de betreffende slider.

Dubbelklikken op de naam van de slider zet deze terug naar zijn uitgangspositie.

Schakelen tussen modules

Tijdens het werken met Lightroom Classic moet je veel schakelen tussen de Bibliotheek- en de Ontwikkelen-module. Dit kun je simpelweg doen door op de juiste modulenaam boven in je scherm te klikken. Wil je sneller werken, maak dan gebruik van sneltoetsen. De D-toets brengt je razendsnel naar de module Ontwikkelen. 

Met de sneltoets D kom je snel in de Ontwikkelen-module.

Wil je naar de Bibliotheek terug? Dan heb je de keuze uit de letters G en E. De G brengt je naar de Bibliotheek met als uitgangspunt de Rasterweergave. Met de E kom je ook in de Bibliotheek, maar dan in de Loepweergave.

Met de sneltoets G kom je terecht in de Bibliotheek in de Rasterweergave.
Ook met de E-toets kom je in de Bibliotheek, maar dan in de Loepweergave.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto's

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!