Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Sun, 22 Apr 2018 03:10:12 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[9 tips voor fotogenieke locaties in Nederland]]> Fri, 20 Apr 2018 11:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Laaxum, Friesland

In het westen van Gaasterland aan het IJsselmeer ligt het kleine plaatsje Laaxum. Laaxum staat bekend als het kleinste vissersdorpje van Europa. Er staan namelijk maar elf huizen en één boerderij. Het aanwezige recreatieterrein is inmiddels een bescheiden attractie voor toeristen die het plaatsje bezoeken.


Sandrakorb

2. Kiekkaaste, Groningen

Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Bonte strandlopers en andere vogels zijn er goed te fotograferen! Je bereikt de plek met de auto en het is ongeveer drie kwartier vanaf het centrum van Groningen. Ook is het huisje zelf ook zeker als onderwerp van je fotografie te gebruiken!


Hns90

3. Reitdiep haven, Groningen

Met bus 11 vanaf het centrum van Groningen bereik je na twintig minuten Reitdiep. Dit is een jachthaven met kleurrijke Scandinavische woningen aan het water. Een plek voor prachtige beelden, zowel overdag als 's nachts!


Renate-

4. Paard van Marken, Noord-Holland

Het paard van Marken is de vuurtoren van het schiereiland Marken. In de winter heeft de fotogenieke vuurtoren vaak last van kruiend ijs. Maar voor fotografen is dit een mooie gelegenheid om hier een bijzondere foto van te maken!


John9999

5. Kop van Zuid, Zuid-Holland

De Kop van Zuid is een populaire plek om te fotograferen. Vooral 's avonds zorgt het voor een prachtig uitzicht op de stad, mede doordat hier de hoogste wolkenkrabber van de Benelux staat, de Maastoren! Ideaal voor stads- en architectuurfotografen!


Peacefull

6. Kinderdijk, Zuid-Holland

Niet te vergeten is er natuurlijk Kinderdijk in Zuid-Holland. Het dorp heeft zelfs internationale bekendheid gekregen door de 19 molens die er te vinden zijn. De molens zelf staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en zijn dus ook een gewilde plek voor toeristen.


lcutolo

7. De Pier, Zuid-Holland

Heb je zin om lekker uit te waaien of te zonnen op het strand? De Pier in Scheveningen is hier geschikt voor. Ook kun je overdag en in het donker prachtige foto's maken van de Pier.


Gkossieris

8. Delfshaven, Zuid-Holland

Veel toeristen (en fotografen) gaan voor de grachten van Nederland naar onze hoofdstad, maar ook in Rotterdam zijn deze prachtige grachten te vinden. In de stadswijk Delfshaven staan veel historische grachtenpanden en arbeiderswoningen die een fotogenieke plek opleveren.


lya-eos450d

9. Hatertse Vennen, Gelderland

Ben je een natuurfotograaf? Dan moet je beslist naar de Hatertse Vennen in Gelderland. Dit gebied is rijk aan verschillende soorten planten en dieren. Er groeien planten zoals: melkeppe en veenpluis.
Voor de macrofotografie-liefhebbers zijn er vanaf april zijn er verschillende soorten libellen te vinden.
Veel vogels broeden in dit gebied en in vooral in de zomer zijn er veel paddenstoelen te vinden.


Andersonc

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25416-9-tips-voor-fotogenieke-locaties-in-nederland.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Voorjaarsbloeiers]]> Fri, 20 Apr 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Deze bloemen vind je allemaal in de Keukenhof!

Welke bloemen kan ik nu fotograferen?

Bloemen zijn overal te vinden. Een heleboel fruitbomen staan in bloei, waardoor je uitgestrekte rijen met bomen vol bloesem kan vastleggen. In sommige velden kan je de wat zeldzamere kievitsbloem vinden. Natuurlijk zijn ook de tulpenvelden op dit moment prachtig, omdat ze nu helemaal op kleur zijn. Weet je niet goed welke bloemen er in jouw omgeving te vinden zijn? Ga dan gewoon op pad en je komt vanzelf wel iets moois tegen!

neltalen

Scherpstellen bij macrofotografie

Bij macrofotografie kun je vaak het beste met de hand scherpstellen. Dat gaat het soepelst door ongeveer op de bloem scherp te stellen, en de fijnafstelling te doen door de camera naar voor of naar achter te bewegen. Wanneer je vanaf statief werkt, kun je een speciale 'focusing rail' gebruiken. Zo kun je zonder het statief te verplaatsen de afstand tussen camera en onderwerp veranderen.

Als je onderwerp niet beweegt, kan de autofocus wel van nut zijn. Je hebt dan rustig de tijd om het goede scherpstelpunt te kiezen. Bedenk dat bij macrofotografie het bekende 'eerst scherpstellen en dan de compositie bepalen' niet opgaat. De kleinste beweging van je camera kan je onderwerp uit de scherpte laten verdwijnen; nog een reden om met de hand scherp te stellen. Je kunt natuurlijk ook eerst automatisch scherpstellen en dan met de hand bijregelen.

martine-10

Macrofotografie zonder macrolens

Nu de tijd van prachtige bloemen, beestjes en insecten is losgebarsten, wil je als fotograaf daar het liefst zo dicht mogelijk met je camera opkruipen. Hoe maak je mooie macrofoto's, zonder direct te investeren in een macrolens? We geven je een aantal tips!

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

m1rphotography

Inspiratie opdoen? Bij de expertuitdaging 'Lentekriebels fotograferen' kwamen al aardig wat voorjaarsbloemen voorbij!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25413-expertuitdaging-voorjaarsbloeiers.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Waarom je als fotograaf niet teveel apparatuur nodig hebt voor mooie foto's]]> Thu, 19 Apr 2018 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Als je gaat investeren, investeer dan in je objectieven!

Zorg dat je alles beheerst

Vaak is onze eigen kennis eerder een kwaliteitsbelemmering dan de apparatuur die we gebruiken. Een topfotograaf maakt bijvoorbeeld betere foto's met de camera van een amateur, dan de foto's die een amateur maakt met een topcamera. Het gebruiken van heel veel extra's en accessoires is geen garantie voor mooiere foto's. Zorg eerst eens dat je je eigen apparatuur beheerst.

Licht reizen

Als je op reis gaat, kan je die cameratas natuurlijk helemaal volstoppen met flitsers, een ruime keuze aan objectieven en handige gadgets. Je kan echter ook zo licht en klein mogelijk inpakken, waardoor je veel mobieler bent. Kies voor je camerabody, een extra accu en een mooie zoomlens en je bent feitelijk al voorzien. Als je niet teveel gewicht meesleept wandel je makkelijker van de gebaande paden, ben je een stuk sneller en ben je geen tijd kwijt aan het minutenlang rommelen in je tas. Camera om je nek en reizen maar!

mennovisser

De beste camera is de camera die je bij je hebt

Waarom is smartphonefotografie zo populair? Omdat we onze smartphone altijd bij ons hebben en daardoor veel vaker foto's maken. Als onze 'goede' camera zo compact was, zouden we hem ook veel vaker meenemen. Dat is ook de reden waarom camera's steeds kleiner worden. Je stopt ze tegenwoordig zo in je handtas, waardoor je sneller en veel vaker gaat fotograferen. Teveel apparatuur wordt al snel omslachtig, waardoor we het in sommige gevallen liever thuislaten dan meesjouwen.

Koop wat je nodig hebt, niet wat je graag wil hebben

Eerlijk zeggen, heb jij objectieven die stof liggen te verzamelen? Die dure macrolens die je twee jaar geleden kocht, omdat macrofotografie 'je wel leuk leek', wanneer heb je die voor het laatst gebruikt? Dat tele-objectief om vogels mee te fotograferen, hoe vaak heb je daar gebruik van gemaakt? In veel gevallen twijfelen we heel lang om een extra objectief aan te schaffen, om er vervolgens maar een paar keer gebruik van te maken. Dat is zonde, want het was dan veel voordeliger geweest om deze te huren! Zorg dus dat je extra's koopt omdat je ze nodig hebt en niet omdat het toevallig een mooie deal is, of 'misschien wel erg leuk'.

defender


]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25415-waarom-je-als-fotograaf-niet-teveel-apparatuur-nodig-hebt-voor-mooie-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: Dierenportretfotografie]]> Thu, 19 Apr 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!


jacquelineuiterloo


brenda-beumer


marjoleinschouten


lecomtepriscilla


suzan17


Foto: quinten_fotografie


Foto: Volta & Sestra


Foto: Petra Tromp


Foto: Kim Witkamp

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25412-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-dierenportretfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Sony A7 III]]> Thu, 19 Apr 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Review: Sony A7III

De Sony A7 III is de opvolger van de Sony A7 II en is op basis van de specificaties een goede aanvulling op het huidige gamma van Sony. Het hart van de camera, de sensor, is nieuw. Deze 24 megapixel sensor lijkt in veel aspecten op de sensor die je in de veel duurdere A9 tegenkomt, alleen is dit geen stacked variant. De camera biedt 693 autofocuspunten - en dat getal komt ons ook al bekend voor uit de A9. De A7 III maakt maximaal 10 bps en komt met een totaal vernieuwd autofocussysteem.

Sony noemt de A7 III zijn basismodel en dat is gelet op de specificaties misschien wat zwak uitgedrukt. Deze nieuwe camera is de eenvoudigste uit de fullframe-range van de fabrikant; dat wel. Sony gebruikt die term gewoon graag om te laten zien wat ze allemaal wel niet in hun nieuwste camera gestopt hebben. En dat is indrukwekkend veel.

De Sony A7 III heeft dus een compleet nieuwe sensor en je kunt de iso-waarde nu opschroeven naar 204.800. Dat is natuurlijk mooi, maar dat gebruikt niemand. De A7 III maakt hoe dan ook indruk, want zelfs bij hoge iso-waardes kun je er mooi ruisvrij mee fotograferen. Dat maakt de camera bruikbaar in uitdagende lichtomstandigheden, zoals in de donkere treincoupé waar we een aantal testfoto's schoten. Als een camera dát kan, maakt hij op ons indruk. Want goede foto's maken in uitstekende lichtomstandigheden kan natuurlijk (bijna) elke camera.

Ergonomie

Aan de buitenkant is bijna niet te zien dat je met een nieuw model fotografeert, maar dat zijn we gewend van Sony. De verschillen met de voorganger zijn klein, maar welkom. Zo zit er een joystick achterop om gemakkelijk van focuspunt te wisselen. Die joystick kennen we uit de A9 en is een fijne toevoeging. Zo kun je heel intuïtief het scherpstelpunt verleggen met de camera aan je oog.

Verder lijkt de camera dus als twee druppels water op de voorganger en op andere camera's uit het assortiment van Sony. Dat betekent een zakelijk en strak design, dat snel duidelijk maakt dat je met een serieuze camera op pad bent. De bediening is logisch en zoals we dat kennen van Sony. De menustructuur blijft echter redelijk complex. Als je voor het eerst met een Sony fotografeert, moet je de tijd nemen om aan de menu's te wennen. Ben je eenmaal gewend, dan kun je ermee lezen en schrijven.

Accu

De accu is traditioneel een zwak punt van systeemcamera's. Na een uurtje intensief schieten is de power vaak al ver te zoeken. De Sony A7 III rekent af met deze onhandige traditie en maakt in navolging van de A9 een heleboel beelden op één acculading. Sony zegt dat het er 710 zijn en dat kunnen we na onze test zelf ook beamen. Dat maakt deze A7 III een heel stuk bruikbaarder dan zijn voorganger én veel andere systeemcamera's.

Sony neemt ook de videograaf serieus met deze A7 III. Uiteraard is er 4K-video, maar ook 4K hdr-video en een optie om beelden te maken met 100 fps. Dat is dan wel in 1080 pixels, maar dat kunnen we de camera niet kwalijk nemen.

Veelzijdig

Interessant aan deze A7 III is z'n veelzijdigheid. Beeldkwaliteit, snelheid en 4K-video gaan hand in hand en dat maakt deze camera gek genoeg een concurrent voor de andere camera's van Sony, zoals de A7R III en de A9. Die zijn erg goed in respectievelijk beeldkwaliteit en snelheid, maar de A7 III biedt voor de meeste mensen ruim genoeg op precies die twee gebieden. De echte sportfotograaf zal naar een A9 grijpen, net zoals de fine-artfotograaf liever met de resolutierijke A7R III op pad gaat. Voor veel andere fotografen is deze A7 III een perfecte camera met meer dan voldoende mogelijkheden.

Daarbij is het interessant om te zien dat Sony zoveel technieken en onderdelen uit topmodel A9 ook in dit nieuwe basismodel integreert. Dat maakt deze A7 III bijna een A9-light - en dat is natuurlijk bedoeld als compliment.

Prijs

De prijs van de Sony A7 III kan voor sommigen een nadeel zijn. Die ligt met 2300 euro namelijk best aan de hoge kant. Op zich is die prijs te rechtvaardigen gezien de specs en de fullframe sensor. Toch, een instapprijs onder de 2000 euro was net een stukje aantrekkelijker geweest. Daarmee is deze A7 III een paar honderd euro duurder dan geijkte concurrenten als de Fujifilm X-H1 en de Panasonic Lumix GH5. Maar die camera's hebben kleinere sensoren. Wil je fullframe, dan komt de A7 III al snel in het vizier.

De Sony A7 II blijft overigens ook gewoon te koop en de prijs van die camera gaat natuurlijk omlaag nu de A7 III er is. Die camera kan een interessante keuze zijn als de prijs van de A7 III net een tikje te hoog gegrepen is.

Conclusie

Sony blijft met deze A7 III de baas in het mirrorless fullframe segment dat Sony zelf zo'n beetje heeft uitgevonden. De camera is een aantrekkelijke mengeling van eigenschappen van de duurdere A7R III en A9. De concurrentie zit echter niet stil en biedt interessante en veelzijdige camera's tegen net wat minder geld. Op zichzelf is deze A7 III echter een indrukwekkende nieuwe stap en het is mooi om te zien hoe Sony de hele cameramarkt vooruit stuwt door het 'basismodel' zo riant uit te rusten.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25408-review-sony-a7-iii.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[12 tips om in de natuur te fotograferen]]> Wed, 18 Apr 2018 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Bereid je goed voor

'De natuur' fotograferen is natuurlijk een heel breed begrip en hieronder vallen nog weer allerlei soorten fotografie. Denk aan macrofotografie, landschapsfotografie of wildlifefotografie! Bepaal voordat je gaat fotograferen welk onderwerp je wilt vastleggen. Zoek uit waar dat onderwerp te vinden is en lees erover. Op het internet valt genoeg te vinden over dat wat jij wilt fotograferen. Websites als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer geven veel informatie over de natuurgebieden in Nederland. Wil je beginnen met vogelfotografie? Bezoek de website van Birdpix dan voor inspiratie en waarneming.nl geeft je informatie over welk dier waar te vinden is. Vogelkijkhut.nl geeft je de beste kijkhutten in jouw omgeving en deze site is ook weer gekoppeld aan Waarneming.nl. Wilde dieren leven in een strak ritme en zijn dus vaak op dezelfde plek op hetzelfde tijdstip op een dag te vinden.

zoompie

2. Als je zelf je reis maakt: plan je locaties

Vaak is een locatie op een bepaald moment van de dag op z'n mooist. Dit kun je vooraf uitzoeken door bijvoorbeeld de locatie op te zoeken in Google maar ook op zoom.nl of 500px.com. Ideaal is wanneer je weet hoe laat de zon ondergaat of opkomt en op welke plek dat is. Een mooie (betaalde) app hiervoor is The Photographer's ephemeris. Hiermee kun je jouw beste tijd voor die locatie vooraf bepalen.

Neem je deel aan een georganiseerde fotoreis dan word je, als het goed is, op het juiste moment naar de juiste plek gebracht. Ook dan is het handig van tevoren te bekijken wat je daar ongeveer kunt verwachten zodat je gericht aan de slag kunt.

benjamin-van-der-spek

3. Gebruik de apparatuur die bij jouw keuze van fotografie past

Gebruik de apparatuur die bij jouw keuze van fotografie past. Kies je voor macrofotografie, dan heb je weinig aan een telelens en bij landschapsfotografie heb je geen snelle camera nodig. Het is handig om één favoriete lens en body te gebruiken, want wanneer je op pad bent in de natuur is het niet handig om kilo's aan apparatuur mee te zeulen.

Voor dierenfotografie heb je juist wel een telelens nodig, omdat veel wilde dieren schichtig zijn en lastig zijn om te benaderen. Kies een lens van minimaal 300mm voor zoogdieren en 500/600 mm voor vogels.

teranique

Met landschaps- en macrofotografie wil je graag zoveel mogelijk detail hebben in je foto's. Het is daarom van belang dat je een camera hebt met een grote sensor (fullframe bijvoorbeeld) om alle informatie vast te kunnen leggen. Landschapsfotografen werken veel met filters, waarmee je onder andere het contrast tussen lichte en donkere delen in je foto verkleint.
Maak ook gebruik van een statief wanneer je landschappen fotografeert.

4. Daag jezelf uit

Veel natuurfoto's lijken hetzelfde omdat fotografen vaak niet de moeite nemen om verschillende composities en standpunten aan te nemen. Toch is dit makkelijk gedaan door bijvoorbeeld door de knieën te zakken of op een verhoging te gaan staan. Daag jezelf uit om originele hoeken te vinden en zo jouw unieke foto's te maken van landschappen of dieren. Bedenk bijvoorbeeld een serie waarin je steeds een bepaald uniek standpunt gebruikt.

edpeetersphotography

5. Denk goed na over het licht

Met het fotograferen in de natuur ben je afhankelijk van daglicht. Het is nuttig om eens vroeg op te staan om te bekijken hoe het licht zich tijdens de eerste uren van de dag ontwikkeld. Bedenk hoe je het aanwezige licht kunt gebruiken voor jouw fotografie en ook op welk moment van de dag het voor jou perfecte licht aanwezig is. Experimenteer ook met ander lichtinval, bijvoorbeeld tegenlicht. Dit kan voor prachtige silhouetten van bijvoorbeeld een boom of een dier zorgen. Goed licht moet je leren zien en herkennen en dit vergt oefening en tijd. Kijk ook naar andere fotografen op Zoom.nl en wees niet bang om te vragen hoe zij met het licht te werk zijn gegaan. Je kunt veel van andere fotograferen leren.

a2jphotography

6. Kom op verschillende momenten van de dag

Een locatie kan er op andere momenten van de dag heel verschillend uitzien. Hieronder zie je een mistige foto die gemaakt is in de vroege ochtend. De foto had een heel ander effect gekregen wanneer deze gemaakt zou zijn in de middag.

aa-99

7. Zorg dat je onderwerp goed afsteekt

Vooral bij dieren heb je de neiging om je te concentreren op het dier en de omgeving te vergeten. Als voorbeeld deze uil. De bruine veren van de uil en de geel-groene achtergrond geven een mooi contrast. Wanneer de kleuren te veel overeenkomen kan het dier in de foto wegvallen.
kpphotography

8. Heb geduld!

Bij natuurfotografie is de kernregel; heb geduld! Je bent afhankelijk van de natuur en omstandigheden die je niet in de hand hebt. Er zal altijd wel iets zijn wat tegenzit. Denk aan het weer of het licht of een dier dat niet meewerkt. Als natuurfotograaf moet je veel geduld hebben en hiermee om kunnen gaan. Je moet ervan houden om de tijd te nemen en kunnen omgaan met de omstandigheden van de natuur. Het zal voorkomen dat je thuiskomt met geen één goede foto. Dit betekent niet dat je moet opgeven, maar de volgende keer gewoon weer moet gaan en hetzelfde geduld moet hebben. Geniet van de buitenlucht en de natuur om je heen, want als natuurfotograaf is dat waar je hart en interesse ligt.

mourik57

9. De blik van de kijker

Bij een landschapsfoto is het mooi als je de objecten in de foto zodanig weet te plaatsen dat de aandacht van de kijker er ook naar uit gaat. Dat kan op verschillende manieren. Eén daarvan is als de personen of dieren in de foto ook hun blik gericht hebben op het beeldbepalende element. Als voorbeeld deze olifant die met zijn blik gericht is naar de boom. Op deze foto lijkt de olifant naar de boom toe te lopen en er naar te kijken: er is interactie.

francis-dost

10. Improviseer

Het kan heel goed zijn dat een bepaalde foto die je voor ogen had, niet gemaakt kan worden door weersomstandigheden, licht, etc. Blijf om je heen kijken, want er is bijna altijd wel iets wat het waard is om gefotografeerd te worden. Vergeet vooral ook niet achterom te kijken!

arjansijtsma

11. Wees creatief en probeer dingen uit

Op Zoom.nl en ook verder op internet zie je onvoorstelbaar veel voorbeelden van hele creatieve foto's. Als een foto je aanspreekt, denk dan na over hoe de foto gemaakt is en probeer veel uit! Met vragen en zoeken, kun je dat vaak prima uitzoeken.

phaaksma

12. Last but not least: back-up

Het is een open deur, maar geheugenkaartjes kunnen stuk gaan of haperen. Regel daarom voldoende kaartjes en leg jezelf die discipline op om tijdens een reis regelmatig een back-up van je foto's te maken. Voor de zekerheid kun je dit het beste in 2-voud doen: op een laptop én op een losse harde schijf.

photography-by-karen

Natuurfotografie tips

Wil je meer handige natuurfotografie tips? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25406-12-tips-om-in-de-natuur-te-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Is er nog toekomst voor de fotojournalistiek? De branche laat van zich horen]]> Wed, 18 Apr 2018 14:12:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Door Lucy Fulford

Voor de beroemde fotojournalist Sir Don McCullin is het vak onherkenbaar veranderd. Vroeger werden er nog in een uitgave tientallen pagina's aan zijn foto's gewijd, maar dat gebeurt nu niet meer. Daarom zegt hij: "De journalistiek ligt op haar sterfbed. Jonge mensen worden aangemoedigd om ermee te beginnen, maar er is helemaal geen afnemer meer. Kranten en tijdschriften lopen veel meer warm voor de elite, de rijken en de sterren. Ze willen helemaal geen kommer en kwel in hun uitgaven. Dat levert de eigenaars namelijk niet genoeg geld op. Fotojournalistiek is nog even indrukwekkend als altijd, maar heeft toch ruim baan moeten maken."

Nigeriaanse migranten in een emotionele omhelzing in een vluchtelingencentrum in Sorman, Libië, in augustus 2016. Er verblijven honderden vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden in het kamp. Het leeuwendeel wilde met smokkelaarsbootjes de Middellandse Zee oversteken om zo Europa te bereiken. Fotograaf Daniel Etter won met deze foto, The Libyan Migrant Trap, bij de WPPh-wedstrijd van 2017 de derde prijs in de categorie Contemporary Issues Single (moderne problematiek). Foto gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-70mm f/4L IS USM-lens. © Daniel Etter


We hebben met fotojournalisten en andere invloedrijke mensen in de branche gesproken over de huidige gang van zaken en ze vragen gesteld over de plek van fotojournalistiek in het digitale medialandschap.


Ilvy Njiokiktjien


"De opdracht is veranderd. Ze gaan je niet meer maandenlang op pad sturen om aan één project te werken. Over het algemeen geldt: wil je aan langdurige projecten werken, dan moet je er zelf ook geld in investeren."

"In de tijd dat Don McCullins foto's de krant haalden, vormden die foto's het nieuws an sich. Maar nu, bijvoorbeeld bij de begrafenis van Nelson Mandela, sta je met 300 man te dringen voor een foto. Er worden zo veel foto's gemaakt dat die ene legendarische foto buiten ieders handbereik ligt. Er is zo veel veranderd. Je bent niet meer de enige die er staat. Je hebt je vakgenoten en de mensen met telefoons.
Ik kan me niet voorstellen dat de foto als medium ooit aan kracht gaat inboeten. Beelden zijn voor mij zo sterk, zo indrukwekkend. Ik kan nog steeds een foto zien die voor eeuwig in mijn geheugen gegrift komt te staan. Maar je kunt ook op nieuwe manieren verhalen vertellen: met telefoons, interactieve online omgevingen en virtual reality. Je moet goed nagaan welke manier het best aansluit op het verhaal."

Over Ilvy Njiokiktjien

Canon-ambassador Ilvy is een zelfstandige nieuws- en documentairefotografe uit Nederland die voor ngo's en grote bladen en kranten verschillende maatschappelijke kwesties in beeld heeft gebracht. Ze heeft een Canon AFJ Award en een World Press Photo Multimedia Award op haar naam staan.

Een jongen die in Zuid-Afrika is geboren nadat in 1994 de apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft, komt tot de ontdekking dat je racisme in een land niet zomaar kunt uitroeien. Deel van de reeks Afrikaner Blood, van Ilvy Njiokiktjien. Deze foto leverde de tweede prijs op in de categorie Contemporary Issues Singles van de WPPh-wedstrijd van 2012. Foto gemaakt met een Canon EOS 5D Mark II en een lens van 40 mm. © Ilvy Njiokiktjien

Jérôme Sessini

"Ik denk dat we meer vrijheid hebben dan eerst. In de eerste plaats dankzij de technologie, maar zeker ook dankzij jonge fotografen zoals ik. Wij zijn niet geïnteresseerd in de krant zoals de mensen dat vroeger wel waren. Wij zijn losgebroken van de krant en hebben de vrijheid om verhalen te vertellen zoals wij dat willen.

"Een van de gevaren van nu is dat fotografen in conflictgebieden ook tot doelwit zijn verworden. Als ik bang ben, kan ik mijn werk niet goed doen."

"Ik geloof in de kracht van verhalen. Ik wil altijd een verhaal vertellen in plaats van alleen maar een foto maken. Ik wil fotografie niet gebruiken als uitleg. Je kunt er immers niet alles uit opmaken. Wel kun je er emoties mee laten zien. Voor mij zijn emoties sterker dan rationale gedachten. Ik wil mijn doelpubliek niet zeggen: kijk, dit of dat is zus en zo. Ik wil allereerst een emotie overbrengen. Hopelijk komen er daarna vanzelf vragen. Het antwoord moeten ze zelf zien te vinden."

Over Jérôme Sessini

Canon-ambassador Jérôme Sessini heeft de afgelopen twintig jaar allerlei belangrijke nieuwsonderwerpen verslagen. Hij heeft in verschillende conflictgebieden gezeten, zoals Kosovo, Syrië en Oekraïne.

Het zogeheten Uppgivenhetssyndrom ('opgeefsyndroom') bestaat naar verluidt alleen in Zweden en treft daar alleen vluchtelingen. Patiënten lijken de levenslust geheel te zijn verloren. Djeneta ligt al 2,5 jaar apathisch op bed. Haar zus Ibadeta is al een halfjaar bedlegerig. De foto van Magnus Wennman is bij de WPPh-wedstrijd van 2018 genomineerd voor een prijs in de categorie People Singles. Foto gemaakt met een Canon EOS-1D Mark X met een TS-E 45mm f/2.8 tilt-shift-lens. © Magnus Wennman

Magnus Wennman

"Toen ik begon, was fotografie best wel een oubollig vak. Tegenwoordig is het allemaal zo ontzettend anders. Het gaat niet echt meer om de techniek, het gaat om een verhaal dat je op eindeloos veel manieren kunt vertellen. Het vak waarbij je vroeger een beetje op de redactie rondhing en wachtte totdat er een klusje je kant op kwam? Die tijd is voorbij. Maar als je verhalen kunt vertellen? Ja, dan ligt er een mooie toekomst voor je in het verschiet.
Er zijn weinig vaste rollen meer binnen de fotografie en juist daarom is het vak vrij democratisch: iedereen kan het proberen. Je hoeft echt niet meer op de loonlijst van een krant te staan."

"Tegenwoordig heb je ook meer keuzevrijheid. Wil je een visueel verhaal maken? Een video? Een opname? Of wil je je verhaal schrijven? De nieuwe generatie fotojournalisten werkt op een volledig andere manier dan de vorige generaties. Ze weten hoe ze met sociale media moeten omgaan en klampen zich niet vast aan enkel en alleen foto's maken. Overal geldt hetzelfde: visuele storytelling wordt steeds belangrijker. Als je daar handig mee bent, komt het wel goed."

Over Magnus Wennman

Canon-ambassador Magnus Wennman is al sinds zijn zeventiende fotojournalist. Hij begon zijn carrière bij een Zweeds regionaal dagblad. Nu is hij werkzaam voor Aftonbladet, de grootste krant in Scandinavië. Hij heeft vier World Press Photo-prijzen op zijn naam staan.

Tom Jenkins

"De fotojournalistiek zit op het moment een beetje in ademnood, mag je wel zeggen. De technologie en het digitale tijdperk laten de fotojournalistiek op haar grondvesten schudden. Iedereen heeft een telefoon, iedereen máákt foto's, iedereen vindt zichzelf een fotograaf. Dat heeft een enorm verschil betekend voor de fotojournalistiek."

"De markt wordt overspoeld met foto's, waardoor de prijzen zijn gekelderd. Je verdient tegenwoordig amper iets als je je foto's online verkoopt. Kranten krijgen uit zo veel hoeken foto's aangereikt dat ze op een andere manier met fotografen zijn gaan werken. Er zijn minder fotografen in dienst en de lonen van fotografen zijn gedaald, helemaal voor editorials en sportfoto's.

"Wil je er je brood een beetje mee verdienen, dan moet je op zoek gaan naar nieuwe manieren om dat te doen. Je kunt bijvoorbeeld particulier fotografiewerk doen zodat je over een maand de vluchtelingencrisis in beeld kunt gaan brengen."

Over Tom Jenkins

Canon-ambassador Tom Jenkins reist de wereld over om voor de Britse kranten The Guardian en The Observer sportgerelateerde gebeurtenissen vast te leggen. Hij is een gevierd fotograaf en staat bekend om zijn boeiende verhalen van wat er op en om het veld gebeurt.

Daniel Etter

"De fotojournalistiek is inmiddels al enige tijd doodverklaard, maar is toch nog niet verdwenen. Sterker nog, het ademt nog. Misschien niet zo hard als in de tijd van Don McCullin, maar het ademt nog wel. Zo indrukwekkend als toen wordt het nooit meer. Het is misschien nog niet door andere technologie vervangen, maar de nieuwe technologie vormt wel een onmisbare verrijking van de fotojournalistiek. Ik denk dat fotografie wel een rol blijft spelen, maar er zijn ook andere, misschien wel betere manieren om een verhaal te vertellen. Dat is niet erg."

"Geloofwaardigheid is de grootste uitdaging. Kijk maar naar de status van feiten. Het is een oerwoud geworden waarin het ontzettend moeilijk is om als een serieuze, betrouwbare bron van informatie over te komen. Ik heb nog niet uitgevogeld hoe je het nieuws geloofwaardiger maakt. Het enige wat je denk ik kunt doen, is gewoon goed werk blijven leveren. Daarvoor moet je research doen, de juiste vragen stellen en de gebeurtenissen in een ongekleurd daglicht stellen."

Over Daniel Etter

Canon-ambassador Daniel Etter is fotograaf, regisseur en schrijver. In zijn werk kaart hij maatschappelijke ongelijkheid aan, met extra aandacht voor kinderarbeid. Ook verslaat hij migratie- en vluchtelingenkwesties aan de Europese grenzen en in conflictgebieden in het Midden-Oosten.

Om de video te bekijken en meer te lezen over de toekomst van fotojournalistiek, klik hier.

De gereedschapskist van de fotojournalist

De onmisbare hulpmiddelen waarmee fotografen hun werk doen.

Camera
Canon EOS 5D Mark IV
Deze fullframe DSLR met 30,4 MP legt ieder detail vast, ook bij extreme contrasten. Hij kan continu 7 foto's per seconde schieten, waardoor je het perfecte shot nooit meer mist. De videoresolutie van 4K zorgt bovendien voor haarscherp bewegend beeld.

Lens
Canon EF 50mm f/1.2L USM
Met een diafragma van maar liefst f/1.2 en een ultrasonische autofocus doet deze lens het altijd goed bij weinig licht.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
Deze professionele lens met standaardzoom beschikt over een bijzonder hoge beeldscherpte en de robuustheid van de L-serie. Dankzij het constante diafragma van f/2.8 kun je er ook bij weinig licht geweldige foto's mee maken. Je kunt de achtergrondonscherpte gemakkelijk regelen.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25405-is-er-nog-toekomst-voor-de-fotojournalistiek-de-branche-laat-van-zich-horen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Digitale bescherming - laat je foto's niet gijzelen]]> Tue, 17 Apr 2018 16:02:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Je bent vast zuinig op je fotoapparatuur. De camera, een leuke set objectieven en misschien nog een flitser of statief, ze hebben alles bij elkaar flink wat geld gekost. Maar wat vooral kostbaar is en waar het echt om draait, dat zijn jouw foto's. Je hebt veel geïnvesteerd om die prachtplaten te maken. Je bent op de gekste tijdstippen naar unieke plekken afgereisd om onvergetelijke momenten vast te leggen. Vervolgens heb je de foto's in de nabewerking zo mooi mogelijk afgewerkt. De foto's zijn het eindresultaat waar je hobby om draait. Denk bij de bescherming dus verder dan je apparatuur. Vergeet vooral je foto's niet te beschermen tegen bedreigingen als diefstal, ransomware of hardwarefalen.

Bescherming op meer vlakken

Een camera of lens kun je altijd nog laten repareren of vervangen door een nieuw exemplaar. Raak je jouw foto's kwijt, dan zie je ze met een beetje pech nooit meer terug. Foto's kunnen verloren gaan doordat je zelf een foutje maakt of door een storing. Daarnaast neemt het aantal kwaadwillenden dat het doelbewust op jouw kostbare foto's heeft voorzien schrikbarend toe. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar ook na rampspoed kun je in sommige situaties nog wat doen om je fotocollectie alsnog veilig te stellen. Het is belangrijk jouw foto's tijdens de volledige levenscyclus te beschermen. Dat begint al bij de 'geboorte', door in de camera betrouwbare geheugenkaarten te gebruiken. Sommige camera's hebben twee kaartsloten; die kun je gelijktijdig beschrijven zodat je meteen een back-up hebt. Zodra je de beelden naar je computer hebt overgezet, is het essentieel dat je de geheugenkaart nog even met rust laat. Want stel dat de computer of schijf crasht, dan staan de foto's tenminste nog op het kaartje. Je kunt het kaartje wissen zodra je de foto's hebt bewaard én geback-upt. De locatie van de back-up kan een online dienst zijn als Stack of Google Photo's, een NAS of een externe harde schijf, die je bij voorkeur ergens anders bewaart. Op die manier verlies je in geval van brand niet alsnog alles.


Je beschermt je apparatuur fysiek, maar stel alles ook digitaal veilig!

Wát, betalen voor je eigen foto's?

Een back-up ligt natuurlijk voor de hand. Maar vergeet niet je systeem te beschermen. Je hoeft niet eens iets verkeerds te doen. Een klein moment van achteloosheid kan fataal zijn: je systeem wordt vergrendeld en je dierbare foto's zijn ontoegankelijk... tenzij je losgeld betaalt. Het is de omgekeerde wereld, betalen voor je eigen foto's! Deze vorm van malware heet ransomware en kan zowel een pc als Mac treffen. Net als de backups die op dat moment aangesloten zijn. Betalen is af te raden. Niet alleen zijn de kosten vaak hoog, je hebt geen enkele garantie dat je de foto's terugkrijgt. Ransomware is ondenkbare rampspoed, die je allereerst voor wilt zijn. Maar wat is er aan te doen? Back-ups hebben we net al genoemd. Maar zorg ook dat je systeem (en je overige programma's) up-to-date zijn. Via beveiligingsupdates worden namelijk continu gevaarlijke lekken gedicht.Daarbij kun je de hulp inschakelen van gratis tools. Denk aan Kaspersky Software Updater (Windows) of Filehippo App Manager. Wanneer je een Mac gebruikt, kun je programma's via de App Store beheren of een tool als MacUpdate draaien. Zorg ook voor malwarebescherming. Dat is om te beginnen om bekende vormen van ransomware voor te zijn. Een goed beveiligingsprogramma blokkeert daarbij ook onbekende ransomware; die wordt preventief uitgeschakeld op basis van verdacht gedrag. Zoals het zoeken naar waardevolle bestanden om ze te versleutelen. De virusbescherming van Kaspersky's Anti-Virus is hiervoor een veilige keuze.

"RANSOMWARE IS ONDENKBARE RAMPSPOED, DIE JE ALLEREERST VOOR WILT ZIJN"


Laat je niet gijzelen

Hoe voorzichtig je ook bent, je kunt zomaar slachtoffer worden. Zodra je het merkt is het al te laat. Je opent bijvoorbeeld per ongeluk een besmette bijlage die afkomstig is (of althans lijkt) van iemand die je vertrouwt of je bezoekt een website die is gekaapt. Hiermee wordt kwaadaardige software geïnstalleerd: ransomware. Ongemerkt slokt het al je foto's op, terwijl jij nietsvermoedend achter je computer zit. Vroeger waren kwaadaardige berichten en websites vrij makkelijk te herkennen aan het slechte taalgebruik, maar tegenwoordig zijn ze amper van echt te onderscheiden. Ransomware slaat natuurlijk altijd toe wanneer je het minst voorbereid bent. Je back-up is niet actueel, de beveiliging stond nog op je to-dolist of je gebruikt tijdelijk een ander systeem voor het bewerken van je foto's. In sommige gevallen kan de website NoMoreRansom.org soelaas bieden. Hiermee kun je sommige ransomware-besmettingen te lijf, zonder te hoeven betalen overigens. De site is namelijk een initiatief van onder andere meerdere beveiligingsbedrijven, de politie en Europol.


Met beveiligingssoftware ben je gijzeling van je foto's voor.

Completer is beter

Je systeem beveiligen gaat natuurlijk veel verder dan alleen je foto's beveiligen tegen ransomware. Ook andere malware en datadiefstal (bijvoorbeeld via onbeveiligde wifinetwerken in de trein of een koffietentje) wil je voorkomen. Een voorbereide fotograaf rekent naast zijn camera's en lenzen ook zijn back-ups en pc of laptop tot de fotoapparatuur.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25404-digitale-bescherming---laat-je-foto-s-niet-gijzelen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografeer vogels in een vogelhut]]> Tue, 17 Apr 2018 15:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Erik Keulers) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ergens midden in het bos

De afgelopen jaren had ik het al verschillende keren overwogen. Hoe zou het zijn om vogels te fotograferen vanuit een vogelhut. Maar telkens kwam het er niet van. Tot de verjaardag van mijn vader. Hij is gek van zangvogels, en wat was een leuker cadeau dan samen deze zangers te bewonderen vanuit een vogelhut? Zo gezegd zo gedaan en dus ging ik op zoek naar een geschikte hut.

Deze bonte specht bleek de stamgast van de fotohut en hield ons de hele tijd gezelschap (foto: Erik Keulers)

Die hut vond ik via Han Bouwmeester, een professioneel natuurfotograaf die in ons land in totaal zes fotohutten verhuurd, allemaal in het oosten van het land. Ik kies voor fotohut 3, in een bos-heide-landschap aan de voet van de Lemelerberg bij Ommen.

Ochtend in de buurt van de Lemelerberg; dit roodborstje is er vroeg bij (foto: Erik Keulers)

's Ochtends vroeg vertrekken we vanuit Limburg naar Ommen. We parkeren in de buurt van de Lemelerberg en volgen de aanwijzingen die we hebben gekregen naar de hut. De paadjes naar de hut zijn hier en daar gecamoufleerd om ongewenst bezoek te voorkomen. Maar uiteindelijk staan we voor een laag hutje, dat nog het meest weg heeft van een plaggenhut, verborgen tussen het groen. We pakken de sleutel uit het kluisje en stappen naar binnen.

Zwartkop op zoek naar voedsel (foto: Erik Keulers)

Camouflagenet en spiegelvijver

Zo midden in de natuur is er uiteraard geen stroom en dus zoeken we in het donker naar de fotoluiken. Wanneer we die geopend hebben zien we achter het camouflagenet comfortabele stoelen én schommelkoppen op een geleiderail. Dat maakt comfortabel shooten meer dan mogelijk. Er staat wat voer, waarvan een kleine hoeveelheid gebruikt mag worden. De camera kijkt uit over een spiegelvijver, aan de rand van de heide. Ik zet mijn Sony A7rii camera klaar met 70-400 lens (en AE-adapter en ben klaar voor de vogels.

De spiegelvijver voor de fotohut zorgt voor mooie reflecties, zoals hier van deze drinkende vink (foto: Erik Keulers)

Golven van vogels

Verwacht geen doorlopende parade van vogels in een fotohut. Er zijn ook hele periodes dat er zich geen vogel laat zien. Maar laten de koolmezen zich zien, dan is dat een voorbode voor andere vogels. Dat patroon gaat de hele dag door. Daarnaast vergezelt een bonte specht ons het grootste deel van de dag. De omgeving is erg fotogeniek, vooral met de bloeiende paarse heide op de achtergrond op deze nazomerse dag dat wij zijn neergestreken. Roodborstjes, koolmezen, pimpelmezen, staartmees, zwartkopmees, Vlaamse Gaai, merel, bloedvink, vink, ze komen vandaag allemaal voorbij. Ook een muisje laat zich regelmatig zien. Het focussen blijkt wat lastiger door het spiegelende water, vandaar dat ik na het eerste uur overschakel op manuele focus en het aantal geslaagde foto's stijgt direct. Naarmate de temperatuur stijgt zijn meer vogels in voor een wasbeurt.

Dat levert de grootste uitdaging op om te fotograferen. De kleine lijfjes bewegen zo snel dat het juiste moment vastleggen vooral een kwestie van geluk blijkt te zijn.

Wastijd voor deze Vlaamse Gaai (foto: Erik Keulers)

Ontspanning, maar niet voor de ogen

Zo midden in de natuur wachten op vogels heeft een ontspannende werking. Althans, voor de geest, want het camouflagenet werkt niet ontspannend voor de ogen. Naarmate de dag vordert merk ik dat mijn ogen steeds vermoeider worden, zowel van het turen door de camera als het turen door het camouflagenet. De lens steekt uiteraard door het net heen, maar mijn ogen turen er steeds tegen aan. Verwacht daarom ook niet dat je het een hele dag volhoudt in een hut. Wees er vroeg bij om de meeste vogels te zien, want midden op de dag neemt de activiteit duidelijk af. Of ga eventueel juist wat later op de dag.

Niet alleen vogels houden zich op rond de fotohut (foto: Erik Keulers)

Iedere dag is anders en dus is er volgens mij geen "beste" dag om een fotohut te bezoeken. Regen is uiteraard minder fijn, maar je zit droog en het kan toch een mooi effect geven. De kans dat er minder vogels komen is er uiteraard wel. Maar dat element van toeval maakt het ook mooi om een fotohut te boeken. Want is fotografie niet juist afhankelijk van het moment dat bij toeval ontstaat?

Ook het omringende gras geeft mogelijkheden voor bijzondere foto's (foto: Erik Keulers)

Ook nieuwsgierig geworden?

Voor mij is het bezoek aan de fotohut geen eenmalige ervaring. Ik ben zeker van plan om vaker een dagje door te brengen op oog- en camera-afstand van al die mooie vogels die ons land kent. Ook omdat deze fotohut van Han Bouwmeester comfortabel is, zeker ook dankzij de aanwezige voorzieningen. Laat een hut wel schoon achter aan het einde van de dag én vergeet niet dat er een logboek ligt om bij te houden welke vogels de vijver bezoeken. Wij zagen dat logboek wel over het hoofd in het donker.

Koolmezen zijn haantje de voorste; als zij de kust veilig vinden, volgen andere vogels (foto: Erik Keulers)

Zoals gezegd verhuurd Han Bouwmeester een zestal hutten in het oosten van ons land. Verwacht dagprijzen tussen 75 en 100 euro per dag, afhankelijk van de hut en het seizoen. Je kunt dat met maximaal 2 of 3 personen de hut gebruiken, dus je kunt de kosten delen met collega-fotografen. Maar er zijn meer hutten overal in Nederland en België te vinden. Op de website fotohutfotografie.nl vind je een uitgebreid overzicht van de beschikbare hutten, inclusief de contactgegevens mocht je interesse hebben. Iedere hut biedt andere uitdagingen afhankelijk van de plek waar ze ligt en de karakteristieken van het gebied. Probeer het zeker een keer uit, mij is het in ieder geval prima bevallen!

Badderen is een populair tijdverdrijf (foto: Erik Keulers)

De bonte specht kent geen angst (foto: Erik Keulers)

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25403-fotografeer-vogels-in-een-vogelhut.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ga jij met SIGMA mee vogels fotograferen op Texel?]]> Tue, 17 Apr 2018 09:52:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Op Texel zijn bijna overal mogelijkheden om vogels te spotten, zelfs in de broedtijd, maar je moet wel weten waar je moet kijken. Om de beste vogelspots te vinden, gaat vogeldeskundige Klaas de Jong met ons mee op pad. Hij zal ervaren landschaps- en vogelfotograaf Patrick de Graaf, die deze vogelfotografieworkshop geeft, van alle tips voorzien.
En als we dan een mooie vogel spotten, willen we die natuurlijk zo goed mogelijk op de foto zetten. Om dit voor elkaar te krijgen, fotograferen we tijdens deze workshop met enkele SIGMA-lenzen, namelijk:

120-300mm F2.8 DG OS HSM | Sports
150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Sports
500mm F4 DG OS HSM | Sports
100-400mm F5-6.3 DG OS HSM | Contemporary
150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Contemporary

© Patrick de Graaf

Van tevoren kiest elke deelnemer een lens uit waar hij de middag mee fotografeert. Patrick de Graaf geeft praktische tips, zodat je het objectief beter leert kennen en voortaan nog mooiere vogelfoto's maakt. Na de workshop schrijf je een gebruikerservaring die samen met jouw gemaakte foto's in Zoom.nl en op onze website verschijnt.

© Patrick de Graaf

Nog even alles op een rij

Wat? Vogelfotografieworkshop op Texel
Wanneer? 30 mei, 's middags
Wie geeft de workshop? Landschaps- en vogelfotograaf Patrick de Graaf geeft de workshop met hulp van vogeldeskundige Klaas de Jong.
Wat zijn de eisen om deel te kunnen nemen? Je moet al ervaring hebben met het fotograferen met een telelens en beschikken over een Canon of Nikon spiegelreflex.
Wat moet ik doen na de workshop? Tijdens de workshop ga je aan de slag met een van de vijf SIGMA-lenzen. Na afloop van de workshop schrijf je hier een leuke review over die we op Zoom.nl en in ons magazine plaatsen.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25402-ga-jij-met-sigma-mee-vogels-fotograferen-op-texel.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vijf veelgemaakte fouten bij het instellen van je camera]]> Sat, 14 Apr 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Een overzicht van de beste camera-instellingen per fotografiegenre vind je in dit artikel.

Vergeten je kaart te formatteren

Leer jezelf aan om iedere keer bij een nieuwe camera of een nieuwe geheugenkaart, de kaart in de camera te formatteren. Door deze handeling maakt de camera de juiste mappen aan op de kaart, waardoor je later problemen met het uitlezen of wegschrijven van je bestanden kan voorkomen. Verwijder je foto's ook nooit via je computer, maar doe dit altijd rechtstreeks via de camera. Zo voorkom je corrupte bestanden die problemen opleveren.

De ISO-waarde op automatisch laten staan

Zeker bij slechte lichtomstandigheden is het goed om altijd je ISO-waarde te controleren. Als je deze namelijk op automatisch laat staan, kan de iso-waarde zonder dat je het doorhebt, veel te ver stijgen. Je foto's lijken dan goed belicht en op je cameramonitor lijkt er weinig aan de hand. Als je de foto's echter op het beeldscherm van je computer bekijkt, blijk je opeens met heel veel ruis te zitten.

DKazemier

Het verkeerde focuspunt gebruiken

Iedere soort situatie vereist een andere manier van focussen. Controleer daarom vooraf welke autofocusinstellingen je hebt ingesteld en stap eventueel over naar handmatig focussen. Een verkeerde focusmethode of een verkeerd focuspunt kan namelijk al snel voor onscherpe foto's zorgen en daar kan je achteraf helemaal niks mee aan veranderen.

Alles over autofocus leer je in dit artikel

Beeldstabilisatie gebruiken met een statief

Beeldstabilisatie gebruiken we regelmatig, omdat het uit de hand soms lastig is om de camera goed stil te houden. Het is een technologie die erg verbeterd is de afgelopen jaren, waardoor we minder snel naar het statief hoeven te grijpen. In sommige situaties is het statief echter toch noodzakelijk en in dat geval moet je vooral ook niet vergeten om je beeldstabilisatie weer uit te schakelen. De stabilisatie kan namelijk moeilijk omgaan met een volledig stabiel beeld, waardoor je een soort overcompensatie krijgt. Er kan dan alsnog een rare soort onscherpte optreden. Gebruik je dus regelmatig een statief? Schakel dan sowieso je beeldstabilisatie uit!

Eeuwig op de automatische stand blijven fotograferen

De grootste beginnersfout is waarschijnlijk toch wel het niet durven afstappen van de automatische stand van je camera. Als je die stap echter niet durft te maken, zal je weinig leren over techniek, belichting en de juiste instellingen. Je zal zelf moeten werken met het diafragma, de sluitertijd, focusmethoden, iso-waarde en belichtingscompensatie, om écht te begrijpen hoe het werkt. Zet die groene en veilige stand daarom eens uit en durf fouten te maken!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25400-vijf-veelgemaakte-fouten-bij-het-instellen-van-je-camera.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Dierenportretfotografie]]> Fri, 13 Apr 2018 20:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De top 10 mooiste dierenfoto's van 2017 vind je in dit artikel!

Focus op de ogen

In de ogen is het karakter van je huisdier te zien. Denk bijvoorbeeld aan die ondeugende blik die alleen jij als baasje zo duidelijk herkent. Foto's waarbij de ogen niet scherp zijn, worden vaak veel minder aantrekkelijk gevonden. Ze stralen namelijk iets onpersoonlijks uit, omdat je de persoon of het dier niet echt kan aankijken. Zorg er dus voor dat je de ogen haarscherp vastlegt. Met een groot diafragma, waardoor er een kleine scherptediepte ontstaat, kan je ze zelfs nog meer laten spreken.

eyesonpat

Fotografeer je huisdieren samen

Als je het jezelf nog iets lastiger wil maken, dan fotografeer je meerdere huisdieren tegelijk. Wanneer de dieren samen goed door één deur kunnen, is dit zeker een aanrader. De interactie tussen dieren is namelijk vaak een geschikt fotomoment en kan hele mooie en vooral liefdevolle plaatjes opleveren. Dat hoeft niet per sé een speelmoment te zijn. Het is juist mooi als je een bepaalde blik of het rustige gedrag weet te vangen.


catchyimages

Creëer een totaalplaatje

Een zwarte hond tegen een zwarte achtergrond fotograferen is erg lastig, maar het zorgt er wel voor dat de ogen uit het beeld knallen. Een roomwitte kat tegen een knaloranje muur zorgt ook weer voor een prachtig contrast. Durf jezelf uit te dagen en ga niet voor de makkelijke, voor de hand liggende en vooral ook saaie opties. Experimenteer met de achtergrond, de aankleding en het licht en zet zo een sterk totaalbeeld neer. Ook wanneer je buiten bij daglicht fotografeert, is er genoeg variatie mogelijk om je foto naar een hoger niveau te tillen.

monicavdm

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

mariellevlaar


]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25399-expertuitdaging-dierenportretfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[12 tips voor het maken van geweldige vogelfoto's]]> Fri, 13 Apr 2018 14:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voorbereidend onderzoek

Hoewel je voor elke soort fotografie kennis van je onderwerp nodig hebt, is dit bij vogelfotografie nog eens een stukje meer van toepassing. Zoals bij vrijwel alle wilde dieren kunnen vogels onvoorspelbaar zijn, zeker voor mensen die weinig kennis over vogels en hun gedrag hebben. Om onnodig lang wachten te voorkomen is het daarom handig om je van tevoren even in je onderwerp te verdiepen. Zoek bijvoorbeeld voor je op pad gaat eerst uit waar bepaalde vogels voorkomen, en wat hun precieze leefomgevingen zijn. Wanneer zijn ze vooral te zien, en waar verstoppen ze zich graag, maar bijvoorbeeld ook wat bepaalde soorten eten, of het meer sociale of solitaire dieren zijn, en of ze het hele jaar op dezelfde plek blijven of rondtrekken. Al deze dingen zullen je helpen om een goede plek te vinden om te fotograferen, de juiste apparatuur en instellingen te kiezen, en in te helpen schatten waar vogels zich waarschijnlijk zullen laten zien in het landschap.

Foto: tom-kruissink

Oefen

Voordat je 'in het wild' op zoek gaat naar mooie vogels, is het altijd verstandig om eerst goed te oefenen. Ga een dag naar de dierentuin of naar een vogelpark. De vogels hier zijn een stuk tammer en dus veel makkelijker te benaderen. Ze zijn perfect om op te oefenen voordat je echt de natuur intrekt. Bovendien kom je in deze parken soorten tegen die je niet snel zal aantreffen in de Nederlandse natuur.


Foto: grekenrooi

Instellingen

De beste instellingen voor vogelfotografie licht erg aan de omgeving en de soort vogel die je in beeld wil brengen. Over het algemeen zijn er echter wel twee soorten instellingen waar je zou kunnen beginnen, namelijk die voor vogels die snel van omgeving veranderen of vliegen, en die voor vogels die (relatief) stil zitten.

Als vogels snel van omgeving veranderen is het handig om zoveel mogelijk vanuit de AV-stand (diafragmavoorkeuze) foto's te maken. Als lichtmeting is spotmeting of centrum gemiddelde de meest gebruikte optie. Gebruik vooral in het begin AI-Servo of continue focus zodat je niet zelf continu scherp hoef te stellen. Selecteer een zo hoog mogelijke ISO-waarde, vooral in bijvoorbeeld het bos waar toch altijd minder licht is, maar pas op voor ruis die ten koste gaat van de kwaliteit en scherpte van de opname.

Wie een vogel fotografeert die stil zit (Of niet continu van omgeving veranderd) is een focus op sluitertijd meer van belang. Voor een snelle sluitertijd in mindere lichtomstandigheden is het ook hier handig de ISO-waarde omhoog te zetten. (Ook hier geld, pas op voor ruis!) Vooral bij erg rustige vogels, zoals bijvoorbeeld watervogels, kun je in dit geval makkelijker handmatig scherpstellen.

Foto: robwijn

Scherpte

Het allerbelangrijkste in de vogelfotografie is scherpte. Waar je bij andere soorten fotografie nog kan spelen met het diafragma, moet bij vogelfotografie ieder veertje en elk detail haarscherp zijn. Belangrijk is om te focussen op de ogen. Dit zorgt ervoor dat de kop en snavel, de belangrijkste elementen van de vogel, in ieder geval in focus zijn. Probeer foto's met een langere snavel, zoals reigers, ooievaars en lepelaars altijd van de zijkant te fotograferen. Zo voorkom je onscherpte halverwege de snavel.

Foto: larissarand

De achtergrond

Een scherpe of onscherpe achtergrond bepaalt voor een groot deel de toon van je foto. Het is mooi om de vogel in zijn habitat te laten zien door middel van veel details in de achtergrond. Het nadeel hieraan is dat de foto snel druk oogt en dat de vogel wegvalt tegen de achtergrond. Een volledig onscherpe achtergrond kan juist weer saai ogen. Probeer daarom de juiste balans te vinden en de achtergrond te gebruiken in je compositie. Schuine takken vormen een mooie diagonaal en verschillende kleuren in de maken je foto levendiger.

Foto: i-ineke

Vogels in vlucht

Vogels in vlucht zijn veel moeilijker om te fotograferen dan vogels die stilzitten op een tak of op een paal. Om de vogel 'te bevriezen' heb je een sluitertijd nodig van minimaal 1/1000ste, in dit geval houd je nog een klein beetje bewegingsonscherpte in de vleugels, maar dit zorgt voor meer spanning in je beeld. Wat het scherpstellen betreft kan je het beste kiezen voor 'Continu focus'. De camera gebruikt in dit geval meerdere scherpstelpunten om de vogel te volgen en scherp in beeld te houden. Wil je de vogel bevriezen maar toch beweging in je beeld houden? Kies in dat geval voor panning.

Foto: hermanderaaf

Neem de tijd

Een mooie foto van een huismus kan bijna iedereen wel maken. Maar hoe maak je nu een bijzondere foto? Geduld is de oplossing. Verwacht niet dat je binnen een kwartier 'hét plaatje' kan maken. De meeste professionele natuurfotografen spenderen dagen, soms weken in een vogelhut of camouflagetent om te wachten op het juiste moment. Voor een amateur is dit misschien teveel gevraagd, maar ook voor hen geldt dat je mooie momenten alleen zal zien als je lang genoeg wacht.

Foto: cordebruijn

Apparatuur

Voor deze vorm van fotografie is niet zo zeer de camera, maar vooral de lens die je gebruikt erg belangrijk. Aangezien je je onderwerp niet te dicht kunt naderen heb je al snel een lens met een flinke brandpuntafstand nodig. Een lens vanaf 400mm is al goed bruikbaar, maar de meest gebruikte lens is toch wel een 500mm lens. Zoomlenzen, zoals bijvoorbeeld een 80-400, zijn ook erg handig, aangezien je zo je onderwerp makkelijker kunt volgen, maar zullen nooit de kwaliteit en snelheid van een prime lens halen. Lichtsterke lenzen hebben de voorkeur maar zijn in dit geval alleen voor de echte diehards weggelecht. (Aangezien lichtsterke lenzen met grote brandpunten niet alleen erg zwaar, maar met prijzen rond de 9000 euro of meer, ook erg prijzig zijn.)

Foto: swlodarz

Gebruik een statief

De meeste vogels zijn lastig te benaderen. Je hebt daarom flink wat millimeters nodig om de beestjes enigszins beeldvullend in beeld te krijgen. Een flinke brandpuntsafstand is niet eenvoudig om stabiel te houden. Gebruik daarom een statief. Eventueel kan je een flinke zand- of rijstzak gebruiken om onder je lens te leggen voor extra stabiliteit. Kijk in dit geval wel uit dat de zak je autofocus niet tegenwerkt.

Foto: anna-rass

Camouflage

Als je vogels in het wild wat dichter wilt benaderen dan gelden er een aantal regels. Maak niet teveel geluid en zorg voor goede camouflage van jezelf en je apparatuur. In Nederland zijn op verschillende plekken zogenaamde vogelhutten te vinden. In deze blog van Bob Luijks en Marcel van Balkom leggen ze uit waar je op moet letten als je wilt fotograferen vanuit een vogelhut. Wil je op een andere plek of buiten Nederland vogels fotograferen? Gebruik in dat geval een camouflagetent of stel jezelf verdekt op achter bomen of struiken.

Foto: petersmit50

Tips voor een mooie foto

Als je een mooie vogelfoto wil maken zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Een zo laag mogelijk standpunt geeft vaak erg mooie resultaten aangezien je zo op ooghoogte van het dier zit. Ook is het belangrijk om de vogel te 'isoleren' door de achtergrond flink onscherp te maken. Hierdoor word je niet afgeleid en blijft een foto rustig. Als je handmatig scherpstelt is het belangrijk om scherp te stellen op het oog en de snavel van de vogel. Maak je foto's van dieren met een erg lange snavel, maak dan vooral foto's van de zijkant om vertekeningen en onscherpte van de snavel te voorkomen.

Foto: rbvandaag

Doe inspiratie op!

Natuurfotograaf Marcel van Balkom schreef eerder al een blog waarin hij meer uitleg gaf over natuurfotografie. Daarnaast kan je prachtige vogelfoto's zien in onze fotocollectie!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25398-12-tips-voor-het-maken-van-geweldige-vogelfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[9 tips voor bruiloftsfotografie]]> Fri, 13 Apr 2018 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Spreek met het bruidspaar

Een van de belangrijkste dingen wanneer je een bruiloft gaat fotograferen zijn de gesprekken met het bruidspaar. Zij weten immers precies wat er gaat gebeuren en kunnen je alle informatie geven die je nodig hebt. Begin met de simpele vraag van wat ze graag willen zien in hun foto's. Geef desnoods wat voorbeelden van foto's die je al eens hebt genomen. Hebben ze bepaalde wensen? Vervolgens zijn ook de dag zelf belangrijk om te bespreken. Wat zijn de locaties? Zijn er andere fotografen aanwezig of wordt er gefilmd? Maar bijvoorbeeld ook dingen zoals, wie is de familie en hoe zien ze eruit? (Zo hoef je op de dag zelf bijvoorbeeld niet meer na te gaan wie de moeder van de bruid is.) Als laatste is het belangrijk om ook de zakelijke kant te bespreken. Hoe lever je de foto's aan bijvoorbeeld? En wat zijn je rechten? Mag jij de foto's later publiceren of gebruiken? Dit alles kan je best in meerdere gesprekken bespreken en van tevoren zelfs even zwart-op-wit vastleggen.

Foto: emremedia

Voorbereiden op de dag

Als je weet wat de locaties voor de bruiloft zijn, ga dan van tevoren daar even langs. Op deze manier weet je precies hoe het er uit gaat zien en kun je eventueel je apparatuur daarop aanpassen. Wees ook niet bang om wat proeffoto's te maken, en zoek alvast leuke plekjes om eventueel het bruidspaar of gasten te portretteren. Spreek ook eens met het aanwezige personeel zodat je een idee krijgt van hoe ze op een evenement te werk gaan, en of er misschien mogelijkheden zijn om op plekken te komen waar de gasten normaal niet mogen komen. (Denk bijvoorbeeld aan een balkon waarvan je kunt fotograferen) Op deze manier ben je goed voorbereid op de dag zelf, en hoef je niet op de dag zelf nog je instellingen te bepalen.


Foto: fransarts1946

Jij bent de fotograaf

Een van de grootste ergernissen van bruidsfotografen zijn mensen die tijdens de bruiloft continu foto's maken van het bruidspaar. Of het nu is met een smartphone of spiegelreflex; het is simpelweg erg storend. Op de dag zelf valt het vaak lastig te vermijden, zeker wanneer er vooraf geen heldere afspraken over gemaakt zijn. Communiceer dus goed met de weddingplanner en zorg ervoor dat de gasten ervan op de hoogte zijn dat er een bruidsfotograaf aanwezig is. Ze hoeven dus zelf géén foto's te maken. Vooral tijdens de ceremonie, waarbij je overzichten hebt van de gasten, wil je dat iedereen vooral geniet van het moment en dat jij ongestoord je werk kan doen.

Foto: sandravisscher

Afwisselende reportages

Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende afwisselt qua soort fotografie. Gebruik details, overzichten, portretten, sfeerelementen, groepsfoto's en misschien zelfs droneshots om een diverse selectie samen te stellen. Veel fotografen 'blijven hangen' in enkel portretfoto's van het bruidspaar, de gasten en hier en daar een detail van het boeket. Een professionele reportage barst echter van de verschillende soorten fotografie.


Foto: mandyweerd

Zorg voor de juiste momenten

Een bruiloft bestaat in feite uit een verzameling van hoogtepunten. De meeste daarvan zijn ook zeer fotogenieke fotomomenten, die het paar zeker terug wil zien in hun selectie. Zorg ervoor dat je de binnenkomst van de bruid vastlegt, de blik wanneer de bruidegom zijn aanstaande vrouw ziet, het moment met de ringen, de eerste dans en het aansnijden van de taart. Vraag voor de bruiloft om een planning van de avond in te zien, zodat je ook de 'onverwachte' momenten op voorhand al een beetje kan inschatten.


Foto: daniellephotography

Onderwerpen voor bruidsfotografie

Als je een bruiloft gaat fotograferen is het bruidspaar natuurlijk het belangrijkste onderwerp. Maar pas op dat je niet de hele dag enkel van hen foto's maakt. Natuurlijk vindt het bruidspaar het belangrijk om een aantal goede foto's van het Jawoord te hebben, maar ze willen vooral door middel van jouw foto's hun belangrijke dag kunnen herbeleven. Gebruik details, overzichten, portretten, sfeerelementen, en groepsfoto's, en de emoties op de gezichten van de gasten op belangrijke momenten. Let op leuke details die de gasten of het bruidspaar zich zullen herinneren, en neem de speciale dingen mee die je van tevoren met het bruidspaar hebt besproken. Zo krijg je een mooi overzicht van de dag.


Foto: robinlooy

Val niet teveel op, maar houd wel de regie

Het is lastig om tijdens de ceremonie nauwelijks op te vallen, maar probeer in ieder geval zo min mogelijk geluid te maken en houd je, wanneer je niet fotografeert, zoveel mogelijk op de achtergrond. Draag ook geen bombastische kleding of luidruchtige schoenen. Op sommige momenten mag je echter best laten weten dat je er bent. Zeker vóór en na de ceremonie kan je het bruidspaar een beetje aansturen, om simpele situaties net wat fotogenieker maken. Achteraf zijn ze er alleen maar blij mee als het voor hun mooiere foto's oplevert!


Foto: ellyda

Zorg voor lichte foto's

Het is natuurlijk een stijlkeuze, maar over het algemeen worden er voor bruidsfotografie voornamelijk lichte en heldere foto's gemaakt. Het is natuurlijk een vrolijke dag en lichte foto's geven veel sneller een vrolijk en fris gevoel. Door in sommige gevallen ook bewust een beetje over te belichten, voorkom je ook dat een witte bruidsjurk grijzig oogt. Fotografeer dus met lichtsterke objectieven, een open diafragma en het liefst ook een camera met een grote sensor.


Foto: martijndenbreejen

Groepsfoto's

Vrijwel elke bruiloft heeft wel een moment waarin er groepsfoto's gemaakt worden. Het is aan jou als fotograaf om van dit moment iets leuks, bijzonders of creatiefs te maken. Het maken van dit soort geënsceneerde foto's met hele groepen mensen is kan lastig zijn. Daarom kun je ook proberen tijdens de trouwdag groepjes mensen spontaan vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld als er gekeken wordt naar een speech, het aansnijden van de taart of tijdens een toast. Het risico is dan echter wel aanwezig dat niet iedereen aanwezig is op die foto, waardoor het bruidspaar vaak toch nog even die familiekiekjes wilt hebben.


Foto: jorwindies

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25397-9-tips-voor-bruiloftsfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tien onmisbare accessoires voor elke fotograaf]]> Fri, 13 Apr 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De rijstzak

De perfecte tool om foto's vlak boven de grond te maken is een stevige rijstzak. Het stabiliseert je camera en je kan hem ook nog eens 'kneden' in de juiste vorm. Het is vooral een handig accessoire dit voorjaar, wanneer je macrofoto's gaat maken!

De 'extra's'

Extra geheugenkaartjes, extra accu's en batterijen zijn een van de eerste dingen die je in je tas moet stoppen wanneer je deze gaat klaarmaken. Hoe zonde zou het zijn als je zonder stroom of geheugen komt te zitten, terwijl dit zo makkelijk te voorkomen is?

Mocht het nu toch voorkomen dat je batterij bijna op is. Schakel dan direct deze instellingen uit om stroom te besparen!

Je schoonmaakset

Stof op je objectief kan je maar beter snel eraf poetsen, anders loop je in de nabewerking tegen flink wat vlekjes aan. Hoe makkelijk is het als je altijd een lensdoekje, lenzenvloeistof, een blaasbalgje en lenspen bij je hebt? Je poetst je objectief zo weer schoon, zodat je de wereld glashelder kan fotograferen!

benjamin-van-der-spek

Een monopod

Een statief is voor veel fotografen toch te omslachtig om mee te nemen en iedere keer in een uit te klappen. Een monopod is daar een handig en compact alternatief voor. Het eenpootstatief zorgt er namelijk voor dat je geen last van trillingen hebt, maar dat je alsnog voldoende bewegingsvrijheid hebt om snel te werken.

Filters

Filters geven je enorm veel creatieve mogelijkheden, al tijdens het filmen!
Lees alles over filtergebruik: in dit artikel

Extra licht

Voldoende licht maakt het fotograferen net wat makkelijker. Er zijn daarom genoeg redenen om er altijd voor te zorgen dat je wat extra licht bij je draagt. Een reportageflitser voor je snelle flitswerk, een ringflitser voor mooiere macro's of een simpele zaklamp voor lightpainting, het hoort allemaal thuis in je cameratas!

Een plastic zak

Verreweg het goedkoopste accessoire in je tas, is een grote stevige vuilniszak. Wanneer je overvallen wordt door een regenbui en je wilt je apparatuur veiligstellen is het handig om extra plastic bij je te hebben. Is er een plek waar je op de grond wil zitten/liggen om een foto te maken, dan kan je jezelf schoon en droog houden door op het plastic te liggen.

Een opvouwbaar reflectiescherm

Zoals gezegd is meer licht altijd handig, maar niet iedereen vindt 'neplicht' daarvoor de oplossing. Met een klein reflectiescherm kan je het al aanwezige licht sturen en zo alsnog op je onderwerp liggen. Dat is een snelle oplossing met een natuurlijk effect!

Een geschikte camerariem

Veel dslr-gebruikers slepen dagelijks nogal wat gewicht mee en meestal doen ze dat aan hun nek. Als je daar dagen mee rond blijft lopen, krijg je op de lange termijn problemen. Zorg daarom dat je investeert in een camerariem die bij jouw lichaam past, zoals bijvoorbeeld een met elastiek, of een schouder- of rugriem.

Niet teveel objectieven

Om al die accessoires mee te nemen, moet je natuurlijk wel voldoende plek hebben in je tas. Probeer daarom eens wat minder objectieven mee te nemen en heel bewust met slechts één objectief te werk te gaan. Zo dwing je jezelf om wat creatiever aan de slag te gaan en de voordelen en belemmeringen van het objectief echt zelf te ontdekken.


]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25396-tien-onmisbare-accessoires-voor-elke-fotograaf.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[UPDATE: Onmisbare camera accessoires | VLOG Toine Westen]]> Thu, 12 Apr 2018 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Toine Westen) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

UV-filter

Je hebt vast wel eens gehoord van UV-filters, polarisatiefilters en grijsfilters. Toine bespreekt ze allemaal. In deze video legt ze de UV-filter uit:

Filters

In de eerste vlog van Toine besprak ze het UV-filter. In deze video legt ze uit hoe een polarisatiefilter, grijsfilter en een grijsverloopfilter werkt:

Zonnekap

Het gebruik van een zonnekap kan best handig zijn. In deze video legt Toine uit hoe een zonnekap werkt en waar je het voor kunt gebruiken:

Polarisatiefilter

Toine legt je in deze video uit hoe je met het polarisatiefilter refecties kunt versterken of verminderen:

Grijsfilters

In de vlog 'filters' vertelde Toine al wat over een grijsfilter. In deze video gaat ze hier wat dieper op in:

Grijsverloopfilters

In deze video legt Toine uit waar je een grijsverloopfilter doet en hoe je deze kunt gebruiken:

Kleding

Wil je weten welke kleding handig is bij het fotograferen? In deze video geeft Toine kleding tips:Wil je nog meer uitleg over andere onmisbare camera-accessoires? Abonneer dan op het YouTube kanaal van Zoom.nl om meer te weten te komen.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25300-update-onmisbare-camera-accessoires---vlog-toine-westen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Naar Wenen, Berlijn en Katowice met de DSS-101-BLACK]]> Thu, 12 Apr 2018 14:23:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.
Korte achtergrond

Allereerst vermeld ik graag dat dit mijn eerste cameratas is, ondanks dat ik al wat jaren foto's en verschillende continenten heb bezocht. Sinds 2012 maak ik foto's met de beste compact van dat moment. Een compactcamera, omdat ik graag compact reis. Een compact, waar ik het maximale probeer uit te halen, zoals ik ook heb geprobeerd met deze tas van Case Logic.

Inhoud en indeling

Het allerbeste aan de tas is de zijligging. Vanuit deze zijpositie zijn alle vakken bereikbaar, om er wat in te stoppen, of uit te halen. Misschien belangrijker nog, je ziet ook in een oogopslag wat je bij je hebt. Een foto van mijn spullen en mijn indeling is dan ook zo gemaakt:
In het grote zijvak met de handige dubbele rits heb ik de volgende spullen kunnen opbergen. Allereerst mijn camera (en geluidsrecorder), om foto's en video's met goed geluid te maken. Een statiefje, om de sensor van de compact ook in de avonduren van genoeg licht te voorzien. Extra batterijen en geheugen, zodat het aantal foto's maken niet wordt belemmerd door te weinig accu of opslagruimte. Het overzetten en back-uppen van foto's wordt gedaan door de nodige (telefoon)adapters. Zoals je kan zien hebben ook zij hun eigen vakje gevonden.

In mijn drang naar meer structuur en bescherming, zijn alle spullen netjes opgeborgen in hun vakken. Met de zachte foam tussenschotten is er gemakkelijk een extra vak gemaakt voor energie-repen en een halve liter aan water.
De ruimte in het achtervak dat zich aan de rugzijde bevindt, is door mij ingenomen door een notitieboekje, potlood, opberghoesje voor belangrijke of handige documenten, en een batterijpack als noodlader. Een iPad Pro of mijn tablet passen helaas niet in dit vak.
Het bovenvak (voorzijde op de foto) biedt me ruimte voor een zonnebril en kleine spullen als oordorpjes, een lenzenhouder, en hygiëne-spul zoals schoonmaakdoekjes, tissues, een noodtandenborstel en deodorant.

De grootte

In mijn beleving bepaalt de grootte altijd hoeveel je mee kan nemen. Deze tas heeft mij positief verrast door het tegendeel te bewijzen. De tas is vrij klein in eerste opslag, maar na het openen en het plaatsen van alle spullen heb ik gek genoeg ruimte over voor meer. Ik denk dat de verschillende grote en kleine opbergvakken hier een belangrijke rol in spelen. Omdat alles een eigen plek heeft en overzichtelijk is, zie je gelijk waar je nog spullen kwijt kan. Als proef op de som heb ik zelfs een keer voor vier dagen aan (schone) spullen kunnen meenemen. Aan de buitenkant van de tas kan je dan handig gebruik maken de lus en riem om o.a. een handdoek en shirt vast te binden. Gedurende de koude dagen in Berlijn was deze plek ingenomen door mijn handschoenen. Het idee van deze riem om een statief vast te binden heb ik ook getest, maar ondanks de goede binding van de riem, zorgt het gewicht voor onbalans en meer druk op de schouder.
Daarnaast zijn de afmetingen van de tas niet toereikend voor een grotere fles water, een iPad Pro of tablet. Ook wil je deze spullen niet vastbinden aan de buitenkant van de tas.

Stevigheid

Ik ben erg tevreden over de gebruikte materialen. De padding biedt aan alle kanten bescherming. Handgrepen heb je ook aan alle kanten, en deze zorgen ervoor dat de tas makkelijk hanteerbaar is. Daar komt bij dat deze grepen je spullen ook veiliger houden want de extra controle behoed je van een val van de tas. De grote, robuuste ritsen zijn door een koordje goed grijpbaar. Ze hebben geen enkel moment gehaperd in de ruime maand gebruik. Het hoofdvak met de camera kent zelfs een praktischer dubbele ritssluiting, waardoor je hem aan beide kanten kan openen en dicht doen. De andere vakken moeten het doen met een enkele rits, maar mijn ervaring leert dat dit niet hindert in het gebruik.

Luchtig materiaal

De rugzijde heeft een padding met luchtzakjes. Dit is letterlijk een verademing, want hierdoor ventileert hij, zonder dat de tas aan je rug gaat plakken. Een zegen. Bovendien is de schuine schouderband ook van dit materiaal gemaakt. Dit luchtig materiaal zou iedere tas moeten hebben.

De schuine band

Wat ook niet iedere tas heeft is de schuine band. Intensief gebruik geeft dan ook de verklaring waarom dat zo is; de band kan een zeurende druk opbouwen bij de spier van je nek naar je linkerschouder. Het volledige gewicht steunt hier ook immers op. Ga dus niet meer dan 20 kilometer lopen, gedurende 4 dagen, zoals ik heb gedaan. Het helpt de tas niet te zwaar te beladen, maar het blijft een nadeel bij langdurig gebruik.
Het positieve is dat de schuine band zich vertaalt naar meer gebruiksgemak; met één draai hebt je het hoofdvak voor je. Dit kan nooit met een klassieke rugtas. Naast het gemak, voelt het ook heel veilig aan om het hoofdvak voor je te hebben, zoals ik heb gemerkt in een drukke metro in Berlijn en Wenen.

Conclusie

Voor mij is de tas goed voor de stedentrips die ik heb gemaakt. Omdat ik met een compactcamera reis heb ik ruimte voor extra spullen die belangrijk vind, zoals een statiefje, geluidsrecorder, adaptors, batterijpack, kabeltjes, water en eten.

Ik ben erg te spreken over de plaatsing van het hoofdvak waar vanuit alles bereikbaar is. De schuine band heeft het voordeel dat je met één draai bij dit vak komt, naar als nadeel dat alle gewicht van de tas op je linkerschouder komt. De blauwe contrastrijke binnenkant en de verschillende vakjes maken het overzichtelijk en makkelijk doorzoekbaar. Dit is een compacte tas naar naar hart.

Een protest tegen wapenbezit in de VS op een geïmproviseerd bordje. Ze staan hier voor de Brandenburger Tor omdat de ambassade van de VS links gevestigd is.

Graffiti in Opole (Polen)


Vurige lichten van de knipper- en remlichten van een taxi. Op de achtergrond de Stephansdom, met 107 meter lang en 34 meter breed de grootste kathedraal in Oostenrijk.


Oberes' Belvedere, Wenen

Over [url=]Maarten van Apeldoorn[/url]

Sinds 2012 is Maarten verslaafd geraakt aan reizen en fotografie. Toen heeft hij bijna een maand lang door het prachtige Zuid-Afrika mogen reizen. De kwaliteit van de camera die hij toen meehad, Sony RX100, gaf hem de drive meer met fotografie te gaan doen. Hij wordt er enthousiast van het reizen en om nieuwe plekken, culturen te ontdekken en te ontmoeten.

Benieuwd waar de alle tassen van Case Logic en Thule naartoe zijn geweest? Check hier alle reviews

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25395-naar-wenen--berlijn-en-katowice-met-de-dss-101-black.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Lomography Naiad 15mm f/3.8 : Van je tenen tot de horizon]]> Thu, 12 Apr 2018 11:48:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Na de succesvolle introductie van het Lomography Neptune Convertible Art Lens Systeem heeft Lomo nu een extra 15mm frontlens toegevoegd aan het bestaande trio 35mm, 50mm en 80mm. Net als deze drie frontlenzen kun je de Naiad 15mm f/3.8 met een simpele beweging koppelen aan de diafragma/ scherpstelmodule voor Canon EF-, Nikon F-, en Pentax K- vatting. Met een adapterring kun je deze module uiteraard ook gebruiken op allerhande systeemcamera's.

Ontworpen voor fullframe

De Naiad 15mm Art Lens heeft een beeldhoek van 135° en is ontworpen voor fullframe maar kan natuurlijk ook op een camera met APS-C sensor gebruikt worden. De Naiad 15mm is opgebouwd uit 9 lenselementen in 7 groepen en accepteert dankzij de handige zonnekap-cum-filterhouder 100mm insteekfilters. het is aan te bevelen deze zonnekap te gebruiken vanwege de zeer bolle frontlens van de 15mm. Lomography belooft dat de Naiad al een scherp beeld geeft vanaf 1cm afstand. Van je tenen tot aan de horizon dus... wie wil er nog scherpstellen?

Prijs en beschikbaarheid

De Lomography Naiad 15mm f/3.8 kost € 449,00 en is uit voorraad te bestellen op de website van Lomography.

www.lomography.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25393-lomography-naiad-15mm-f-3-8--van-je-tenen-tot-de-horizon.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Leica Super-Vario-Elmar-SL 16-35mm : Hoera het is een groothoek!]]> Thu, 12 Apr 2018 10:43:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Wie de naam van Leica's jongste objectief ziet: Super-Vario-Elmar-SL 16-35/3.5-4.5 ASPH, zal even denken dat de firma zaken gedaan heeft met Tamron, aangezien die meestal ook een enorme trits letters en cijfers op hun objectieven plakken, maar schijn bedriegt. De nieuwe Super-Vario-Elmar is een door Leica zelf ontwikkelde, superlatieve groothoekzoom voor de fullframe Leica SL systeemcamera. Een puur werkpaard voor de professionele fotograaf die (zeer) hoge eisen stelt.

Asferische lenselementen

De nieuwe 16-35mm heeft interne autofocus en zoom en een variabel diafragma van f/3.5-4.5. Het is opgebouwd uit 18 lenselementen in 12 groepen, met twee asferische lenselementen om een vertekeningsvrij en knetterscherp beeld te geven van hoek tot hoek. Vandaar het ASPH in de naam. Leica's nieuwste is een stevige jongen met filtermaat 82mm en een gewicht van 990 gram, maar het objectief is dan ook gemaakt van glas en metaal en het is weathersealed. De andere twee zooms in het systeem zijn f/2.8-4, maar een dergelijk diafragma had dit objectief vermoedelijk onhandelbaar groot en zwaar gemaakt.

Prijs en beschikbaarheid

Gecombineerd met de reeds bestaande 24-90mm f/2.8-4 en/of 90-280mm f/2.8-4 heb je een heel hoogwaardige "bread-and-butter" reportageset in handen, maar Daar hangt echter wel een prijskaartje aan... De nieuwe 16-35mm gaat € 5.300,00 kosten en is leverbaar vanaf eind april.


www.leica.com
www.transcontinenta.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25392-leica-super-vario-elmar-sl-16-35mm--hoera-het-is-een-groothoek.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: De ontluikende lente vastleggen]]> Thu, 12 Apr 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

De ontluikende lente vastleggen:


carla34

roden

anorakian

birgitte61

Foto: Frank Sengers

Foto: Jacqueline de Groot

Foto: ingrid_klerks

Meer foto's zien?

Krijg direct de lentekriebels van deze voorjaarscollectie!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25394-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-de-ontluikende-lente-vastleggen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Meyer Optik Nocturnus III 50mm f/0.95 : Nachtjager]]> Thu, 12 Apr 2018 09:43:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Meyer Optik in Görlitz is een oernaam uit de fotografie die een revival beleeft met de huidige retro-trend. Als Oost-Duitse fabrikant produceerde men na WOII vooral objectieven voor Praktica, maar het bedrijf overleefde de val van de Berlijnse muur niet en ging in 1990 failliet. Sinds de heroprichting in 2014 ligt de nadruk op high-end glaswerk. De nieuwe Nocturnus III 50mm f/0.95 is zo'n superobjectief.

Lichtsterk

De nieuwe manual focus Nocturnus III is ten opzichte van versie II een fractie lichter dan zijn voorganger. Er is bovendien een Leica M-vatting bijgekomen. De lichtsterkte van f/0.95, het vijftienbladige, ronde diafragma en het bereik van 50mm (op een Fuji X-camera qua bereik vergelijkbaar met een 75mm!) maken dit een prachtig objectief voor portretten met een dromerige bokeh. Uiteraard is het ook inzetbaar als nachtjager voor fotografie bij weinig licht.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Nocturnus III 50mm f/0.95 bestellen in zwart of zilver op de website van Meyer Optik. In de presale kost het $ 1799,00 en de normale verkoopprijs zal $ 2999,00 gaan bedragen. Uitlevering wordt verwacht in augustus dit jaar.


www.meyer-optik-goerlitz.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25391-meyer-optik-nocturnus-iii-50mm-f-0-95--nachtjager.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografiewedstrijd: Wildlife - Win een reis naar Canada!]]> Wed, 11 Apr 2018 10:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een goede wildlife foto maken is een kunst apart. Je moet je niet alleen je onderwerp door en door kennen, maar ook nog eens nét dat bijzondere moment zien vast te leggen! We zijn dan ook op zoek naar fotografen die alles over hebben voor een perfecte foto! Heb jij bijzondere wildlife foto's? Doe dan mee aan deze wedstrijd!

Op wildlife avontuur in Canada

In samenwerking met GoCanada gaan de twee winnaars van deze fotowedstrijd mee op wildlife avontuur rond Vancouver Island. Tijdens de 7-daagse reis krijg je onder andere de kans om wilde orka's en grizzlyberen te fotograferen!
Stuur jouw mooiste wildlife foto in voor deze wedstrijd, want dit is een echte bucket-list hoofdprijs! Daarnaast worden de foto's die je maakt tijdens de reis gepubliceerd in Zoom.nl én komt er een spectaculaire video van online! De 7-daagse reis vindt komend najaar plaats. De exacte reisdata worden binnenkort hier bekendgemaakt.

Over GoCanada

GoCanada is hèt startpunt voor een bijzondere Canada-reis. Als echte Canada-liefhebbers vertellen ze graag meer over dit prachtige en indrukwekkende land! Je kunt er dan ook niet alleen terecht voor het boeken van verschillende reizen, maar ook voor algemene tips en tricks over het land zelf. Waar zitten de mooiste fotografielocaties? Welke camperverhuurder moet ik hebben? Wanneer en waar zie ik de Grizzlies, zonder dat ze op m´n schouder kunnen tikken? Waar is die rustieke camping aan dat meer? Allemaal vragen die GoCanada moeiteloos beantwoordt! Kijk op www.gocanada.nl voor meer informatie.

Fotowedstrijd Wildlife - Meedoen

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema 'Wildlife'. Heb je nog geen account op Zoom.nl, registreer je dan eerst gratis op www.zoom.nl/registreer. Upload vervolgens je foto om deel te nemen. Bij het uploaden kun je aangeven dat de foto meedoet aan deze wedstrijd. Deelnemen kan tot en met 31 juli 2018. Zorg ervoor dat je de foto in de hoogst mogelijke resolutie opslaat. De redactie neemt persoonlijk contact op met de winnaars.

Bekijk de pagina met alle informatie en inzendingen.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25390-fotografiewedstrijd-wildlife---win-een-reis-naar-canada.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Alle tips die je nodig hebt voor landschapsfotografie - Een overzicht]]> Mon, 09 Apr 2018 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Landschapsfotografie tips

Hier vind je alle algemene tips over landschapsfotografie, voor beginners tot gevorderde fotografen:

Filters, het geheim van de landschapsfotograaf
Sterke composities gebruiken bij landschapsfotografie
Fotodokter: Blauwe waas in landschapsfoto
Het geheim van de mooiste landschapsfoto's
Liever grijsverloopfilters of meerdere belichtingen voor een landschapsfoto?
Regel van derde in landschapsfotografie, regel of richtlijn?


Beginners tips
8 landschapsfotografie tips voor beginners
Basiscursus Landschapsfotografie in Nederland
Basiscursus landschapsfotografie in de avond
Landschapsfotografie voor beginners


Expertuitdagingen
Expertuitdaging: Wildlife als onderdeel van je landschap
Expertuitdaging: Winterlandschappen fotograferen
Expertuitdaging: Breng landschappen tot leven met timelapse fotografie
Expertuitdaging: Vuurwerk in een landschap fotograferen
Expertuitdaging: minimalisme gebruiken voor je landschapsfoto's

Tips per categorie

Ben je opzoek naar specifiekere landschapsfotografie tips? Hieronder vind je alle tips gesorteerd op categorie:

Mist gebruiken voor mysterieuze landschapsfoto's
Rembrandtverlichting in je landschappen
10 tips voor landschapsfotografie in zwart-wit

Seizoen
8 tips voor Lentelandschappen
Maak de mooiste winterlandschappen dankzij deze tips!
8 tips voor het fotograferen van sneeuwlandschappen
Tips voor landschapsfotografie in de winter

Land
7 tips voor seascapes in Nederland
Do's and don'ts: Tips voor een fotoreis naar IJsland
Landschappen in Schotland

Apparatuur en accessoires

Hier zijn de tips die we hebben over verschillende benodigdheden bij het fotograferen van landschappen:

Waarom je bij landschapsfotografie ook je telelens moet meenemen
Welk statief kies je voor landschapsfotografie?

Filters voor landschapsfotografie
Filters, het geheim van de landschapsfotograaf

Groothoek objectieven
Aan de slag met een supergroothoek - IRIX Ultra wide 11 mm prim(a)e lens
Groothoek voor Sony - Venus Optics Laowa 15mm f/2 FE Zero-D
Breed, breder, ultrabreed - Nikon groothoek objectieven
Sony presenteert nieuwe full-frame groothoekzooms: 16-35 F2,8 en 12-24 F2,8
Irix Blackstone & Firefly 11mm f/4.0 - Supergroothoek voor fullframe
Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art review - Sigma's ultieme ultragroothoek
Leica DG Summilux 12 mm f/1.4: lichtsterke groothoek voor Panasonic
Irix 15mm F 2,4: De groothoek herontwikkeld
4 nieuwe Tokina AT-X V-objectieven: groothoek en fisheye
Olympus fisheye en supergroothoek
Groothoek en Fisheye
Tokina showt 11-20mm F2.8, een compacte supergroothoek
Nieuwe Nikon ultragroothoek: Nikkor 20mm F1,8
Spatwaterdichte groothoekzoom (20-40mm) van Pentax
Panasonic komt met Hybride Lumix met 24 mm groothoeklens
Tokina fullframe groothoek

Nabewerking

Wil je weten hoe je landschapsfoto's kunt bewerken? Bekijk dan deze tips:

Landscape Pro - een andere kijk op foto bewerken
Fotodokter: de nabewerking van een boslandschap
Tips voor de mooiste landschappen in zwart-wit!
Fotodokter: Landschap in zwart-wit
Download de Zoom.nl Landschap Presets voor Lightroom

Inspiratie

Hier vind je genoeg inspiratie voor het maken van geweldige landschapsfoto's:

De resultaten van de expertuitdaging: Wildlife als onderdeel van je landschap
Top 10 mooiste landschapsfoto's van 2017 op Zoom.nl!
Jullie mooiste herfstlocaties in Nederland!
In de stijl van Wim Denijs - Landschapsfotografie
Fotograaf legt witte regenboog vast boven sneeuwlandschap
Portretfotografie in grootse landschappen - Elizabeth Gadd
Berglandschap met bijzondere wolken bij maanlicht

De 13 mooiste Friese locaties voor landschappen

Video

Meer leren over landschapsfotografie met behulp van een tutorial? Bekijk dan deze video's:

Deel 1 - Locatie zoeken


Deel 2 - Locatie verkennen


Deel 3 - Locatie vastleggen


Welk objectief in landschapsfotografie?Landschappen inflitsen


Diepte creëren in een landschapsfoto


Gebruik filters in je landschapsfotografie

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25389-alle-tips-die-je-nodig-hebt-voor-landschapsfotografie---een-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[12 tips voor het fotograferen van je huisdier.]]> Mon, 09 Apr 2018 13:34:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Leg het karakter van je huisdier vast

Niemand kent alle kleine eigenaardigheden van zijn/haar huisdier zo goed als de eigenaar. Zit je parkiet weer te flirten met zijn evenbeeld in de spiegel? Vist je schildpad weer alle worteltjes uit zijn salade? Dat zijn de momenten die jouw huisdier juist onderscheiden van alle anderen en dat zijn de momenten die je graag op beeld vastgelegd wil hebben.

Foto: moving-pictures

It's all in the eyes

In de ogen is het karakter van je huisdier te zien. Denk bijvoorbeeld aan die ondeugende blik die alleen jij als baasje zo duidelijk herkent. Foto's waarbij de ogen niet scherp zijn, worden vaak veel minder aantrekkelijk gevonden. Ze stralen namelijk iets onpersoonlijks uit, omdat je de persoon of het dier niet echt kan aankijken. Zorg er dus voor dat je de ogen haarscherp vastlegt. Met een groot diafragma, waardoor er een kleine scherptediepte ontstaat, kan je ze zelfs nog meer laten spreken.

Foto: kimiekim

Begeef je op oogniveau

Waarschijnlijk maak je vaak foto's vanaf jouw eigen standpunt, wat heel logisch is. Dit resulteert in foto's van huisdieren die van bovenaf zijn genomen. Dit kan heel erg leuk uitpakken, maar probeer ook eens te verlagen tot de ooghoogte van het dier en vanaf daar te fotograferen. Hierdoor kruip je als het ware in de wereld van het dier dat je fotografeert. Dit levert vaak originele(re) en leuke plaatjes op. Experimenteer ook eens met andere standpunten, zoals bijvoorbeeld helemaal vanaf de grond.

Foto: marloeshi

Gebruik natuurlijk licht (geen flits!)

Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Nog beter, probeer te spelen met het aanwezige licht! Als je buiten fotografeert probeer dan goed te letten op de stand van de zon. Op een zonnige dag is 's middags het minst geschikt om te fotograferen. Je krijgt dan namelijk harde schaduwen. Veel fotografen zweren bij het 'Golden Hour'. Het uur voordat de zon op- of ondergaat. Dit zorgt namelijk voor prachtige, warme foto's. Probeer binnenshuis gebruik te maken van het natuurlijke licht door de ramen of anders van het licht van de lampen in huis.

Foto: pieterbezuijen

Gebruik weinig scherptediepte

Door weinig scherptediepte te gebruiken, zorg je er automatisch voor dat de aandacht naar het dier gaat. Weinig scherptediepte is ook handig als je toch een enigszins rommelige achtergrond hebt. Hiermee kun je dat een beetje verbloemen. Maar ook bij weinig scherptediepte geldt dat het beter is een egale achtergrond te hebben.

Foto: juarna

Instellingen voor actiefoto's van je huisdier

Voor actiefoto's heb je veel licht nodig en de leukste actiefoto's maak je als je dier de ruimte heeft. Met een fotoshoot in de buitenlucht sla je dus twee vliegen in één klap! Het belangrijkste is om te fotograferen met een korte sluitertijd. Zo bevries je de beweging en voorkom je onscherpe foto's. Stel daarnaast je autofocuspunt goed in. Met continu focus (Nikon: AF-C / Canon: AI servo) kan je camera je onderwerp blijven volgen en voorkom je dat deze onscherp wordt. Een groot diafragma kan bovendien ook bij deze actiefoto's weer helpen. Het isoleert namelijk je onderwerp van de achtergrond.

Foto: brittsibie

Houd het totaalplaatje in je achterhoofd

Wees je bewust van de achtergrond waarvoor het dier staat. Een rommelige achtergrond zorgt voor een drukke en rommelige foto. Kies daarom het liefst voor een egale en neutrale setting. Houd ook de compositie in de gaten. Voorkom bijvoorbeeld dat er per ongeluk een poot of staart buiten beeld steekt.

Foto: monicavdm

Fotografeer je huisdier met een speeltje

Hierdoor wordt je huisdier actiever en dus interessanter om te fotograferen! Zeker wanneer het beest normaal een beetje cameraschuw is kan het een uitkomst zijn en voor afleiding zorgen.


Foto: judithvrugt

Close-ups

Herken jij je kat door dat snoezige vlekje op haar neus? Staat dat oortje van je hond altijd zo grappig scheef? Of heeft je cavia een voorliefde voor komkommer? Dat soort eigenschappen en karaktertrekjes werken heel goed in een close-up!


Foto: cahm

Heb geduld

Dit is de belangrijkste tip van ze allemaal. Net als jij klaarzit met je camera, vertikt je huisdier natuurlijk om dat pas aangeleerde kunstje te vertonen. Heb in dat geval geduld! Probeer in zo'n bui vooral niet teveel geposeerde foto's te maken, maar fotografeer het natuurlijke gedrag. Wil je het toch blijven proberen? Een snoepje of koekje doet in dat geval ook vaak wonderen!

Foto: jeta

Fotografeer je dieren samen

Het is niet aan te bevelen om je hamster en kat of slang en chinchilla samen op de foto te zetten. Wanneer je dieren echter wel goed door één deur kunnen dan is het zeker een aanrader. De interactie tussen dieren is vaak een geschikt fotomoment en kan mooie plaatjes opleveren.

Foto: hester-goeman

Zoom in op details

Probeer ook eens anders naar je huisdier te kijken. Zoom eens in op details zoals een poot, oor of ander karakteristiek detail van jouw huisdier. Als niet direct duidelijk is wat de kijker eigenlijk ziet, maakt dit nieuwsgierig!

Foto: boompje

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25387-12-tips-voor-het-fotograferen-van-je-huisdier.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Geef je op voor de voor de Tamron 10-24mm VC HLD testdag]]> Mon, 09 Apr 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?

Tijdens een workshop landschapsfotografie, onder leiding van de ervaren landschapsfotograaf Harmen Piekema, leer je alle mogelijkheden van de Tamron 10-24mm VC HLD kennen en toepassen. Op een prachtige locatie in Drente ga je aan de slag met deze ultra groothoekzoom voor DSLR camera's met een APS-C sensor. Je wordt begeleid met praktische tips waardoor je jouw objectief nog beter kunt gebruiken, en voortaan nog mooiere landschapsfoto's kunt maken. Na afloop van de dag schrijf je een gebruikerservaring die samen met jouw foto's verschijnt in Zoom.nl.
Wat maakt de Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD zo bijzonder?

De Tamron 10-24mm VC HLD is een sterk verbeterde versie van de bekende Tamron 10-24mm ultra groothoekzoom voor het APS-C beeldformaat. Deze vernieuwde versie heeft een betere beeldkwaliteit vanaf volle opening, de krachtige Tamron VC beeldstabilisatie en een vermindering van lensfouten. De gehele behuizing is nu ook vocht- en stof bestendig geworden en de fluorine coating op de frontlens zorgt ervoor dat vocht en vuil als het ware van de lens "afrollen". De Tamron 10-24mm VC HLD is ook in de toekomst snel aan te passen aan nieuw uit te brengen camera's, met behulp van de Tamron Tap-in Console. De Tap-In maakt trouwens ook een fijnafstemming van de scherpstelling en de VC beeldstabilisatie mogelijk.
Specificaties

Brandspuntafstand: 10-24 mm
Beeldhoek (diagonaal) 108 graden
Maximaal diafragma: F 3.5-4.5
Aantal diafragmalamellen: 7 (cirkelvormige bladen)
Objectiefconstructie: 16 elementen in 11 groepen
Optische beeldstabilisatie: Ja, Tamron VC
Scherpstelling: Autofocus, handmatig en direct manual override
Minimale scherpstelafstand: 24 cm
Scherpstelsysteem: Tamron stille een snelle HLD scherpstelmotor
Filtermaat: 77mm
Geschikt voor sensor formaat: APS-C
Beschikbare vattingen: Canon en Nikon
Gewicht: 440 gram
Lengte: 84.6mm (Canon)
82.1mm (Nikon)
Standaard in de verpakking: Zonnekap en twee lensdoppen
Garantie: 5 jaar na registratie

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25388-geef-je-op-voor-de-voor-de-tamron-10-24mm-vc-hld-testdag.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Trucs om je accu langer mee te laten gaan]]> Sat, 07 Apr 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Gebruik je interne flitser zo min mogelijk

Ondanks het kleine formaat van de interne flitser in je camera, slurpt hij alsnog flink wat stroom. Gebruik een externe flitser als deze voorhanden is, of probeer je setting toch aan te kleden met extra lamplicht.

Je display instellingen aanpassen

Als je in accunood zit, kan je in principe een vergelijkbare aanpak hanteren als wanneer je smartphone bijna leeg is. In dat geval zal je namelijk ook al snel de helderheid van het display aanpassen. In je camera is dit gelukkig ook mogelijk. Bovendien kan je 'playback' uitschakelen, zodat het display niet na iedere foto wordt ingeschakeld om de zojuist gemaakte foto weer te geven. Ook de tijd die het display nodig heeft, voordat deze zich automatisch uitschakelt, kan je verkorten.

filipo

Vermijd video

Video is ook een echte batterijenslurper. De sensor moet voor video namelijk continu beelden en geluid registreren én wegschrijven naar de geheugenkaart. Dat vreet energie. Wil je toch een moment vastleggen op video? Houd het dan zo kort mogelijk en schakel (in het geval van een systeemcamera) ook de liveview mogelijkheid uit.

Handige noodoplossing

Sommige camera's kunnen ook zonder oplader, maar rechtstreeks via de camera de accu weer opladen. Als je geen extra accu's of opladers, maar wel een powerbank voorhanden hebt, kan je deze aan je camera hangen en zo direct je accu opladen!

Draadloze verbindingen uitschakelen

Veel camera's met draadloze verbindingen, zijn 'op de achtergrond' continu aan het zoeken naar apparaten om verbinding mee te maken. Dit kan je eenvoudig uitzetten, door in je cameramenu de vliegtuigstand op te zoeken. Hiermee zet je alle draadloze verbindingen direct stop, wat je al snel zal merken aan je accuverbruik.

Stabilisatie uitschakelen

Beeldstabilisatie hebben we in veel gevallen nodig, maar er zijn ook genoeg situaties waarbij we prima zonder kunnen. Zeker in geval van accunood is het de moeite waard om toch te proberen zonder stabilisatie te fotograferen. Het verschilt per cameratype hoe geavanceerd de stabilisatie werkt, maar over het algemeen kan je er flink wat stroom mee besparen.

richard-smals

Houd je accu's warm

Is het koud en heb je nog een aantal back-upaccu's voorhanden? Bewaar ze dan in de binnenzak van je jas of op een andere warme plek! Door de kou neemt het vermogen van de accu's razendsnel af. Een paar graden verschil zal je enorm snel merken aan je batterijpercentage!

Schakel je camera niet te vaak uit

Het voelt tegenstrijdig, maar schakel je camera niet te vaak tussendoor uit. Het afsluiten en opnieuw opstarten kost bij veel camera's namelijk meer stroom dan wanneer je deze tussendoor op stand-by laat staan.

Naast accu's zijn er nog veel meer onmisbare accessoires die je zeker mee moet nemen!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25383-trucs-om-je-accu-langer-mee-te-laten-gaan.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: De ontluikende lente vastleggen]]> Fri, 06 Apr 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Een overzicht boordevol lentetips vind je in dit artikel!

Afwisseling in onderwerpen

Lente kan je op duizenden verschillende manieren in beeld brengen en dat maakt het juist zo'n verschrikkelijk interessant onderwerp. De volledige natuur start opnieuw op en dat is terug te zien bij zowel de dieren als de planten. Jonge schapen, bloesem en krokussen zijn welbekende voorjaarsonderwerpen. Daag jezelf uit en probeer ook de minder voor de hand liggende onderwerpen vast te leggen. Dank aan terugkerende vogels die hun nesten gaan bouwen of het eerste frisse groen dat terugkeert in de landschappen om je heen.
zoom4hans

Lenteportretten fotograferen

Zoek je een leuke variatie voor alle natuurfoto's die je kan maken? Ga dan portretten fotograferen in het frisse zonlicht! Zeker vroeg op de dag en voor de schemering is het licht op een zonnige dag lekker warm. Het gouden uur lijkt in de lente soms wel extra mooi te zijn. Gebruik een open diafragma, om dat frisse voorjaarsgevoel in je beeld te kunnen overbrengen. Bovendien helpen die eerste voorjaarsstralen altijd om een natuurlijke lach op het gezicht te krijgen!

mirjammel

Kies voor een bijpassende nabewerking

Lente associëren we met licht, fris en kleurrijk. Zorg dus dat je nabewerking eraan bijdraagt om dat gevoel in je foto te versterken. Verhoog je belichting, maak de groentinten wat frisser, kies voor iets meer verzadiging en zet je witte tinten wat extra aan. Onscherpte heeft een verzachtend effect en kan goed helpen bij de vertederende onderwerpen, zoals lammetjes of jonge eendjes. Een bewuste keuze voor je nabewerking, kan de kijker onbewust dus dat extra lentegevoel geven!

sambikkeltje

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

phaaksma

Inspiratie opdoen?

Krijg direct de lentekriebels van deze voorjaarscollectie!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25382-expertuitdaging-de-ontluikende-lente-vastleggen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[10 tips voor het maken van prachtige lente-foto's]]> Fri, 06 Apr 2018 09:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voorbereiding

In de lente moet je weer met andere dingen rekening houden dan in de winter. Denk aan de zonsopkomst, want deze vindt weer steeds vroeger plaats. Gebruik apps als WeatherPro of Windfinder om het weer beter in te schatten.

Heb je een bepaald dier of een bepaalde plant in je hoofd om te fotograferen? Op www.waarneming.nl staat wanneer bepaalde dier- of plantsoorten weer gezien worden.

Foto: jvandegazelle

Uitrusting

De grote verscheidenheid aan onderwerpen in de natuur vraagt om specifiek materiaal. Veel fotografen zetten de eerste stappen in natuurfotografie met camera en kitlens, bijvoorbeeld een 18-55mm F3,5-5,6. Wie hogere eisen stelt aan beeldkwaliteit, zal de kitlens al snel willen vervangen door een scherper en lichtsterker model. Populaire lenzen onder landschapsfotografen zijn een 24-70mm F2,8 of een 24-105mm F4,0 lens gecombineerd met een fullframe camera. Een dergelijk bereik laat je toe om landschappen zowel weids als in detail te fotograferen. Om de ontwakende dieren beeldvullend te fotograferen, heb je een grotere brandpuntsafstand nodig. Populaire en nog min of meer betaalbare lenzen voor wildlifefotografie zijn de 300mm F4,0 en de 100-400mm F4,5-5,6.

Foto: anna-rass

Wie liever kleine onderwerpen als bloemen en insecten fotografeert, kan beter een macrolens aanschaffen. Deze zijn speciaal daarvoor ontworpen. Ze kunnen scherpstellen op zeer korte afstand en vergroten als het ware het onderwerp. Elk merk heeft z'n eigen macrolens, waarbij de 100mm F2,8 ongetwijfeld het populairst is. Wie niet meteen zo'n grote investering wil doen, kan ook werken met extension tubes of tussenringen. Dit zijn holle ringen die je tussen lens en camera plaatst om de beeldafstand te vergroten. Hierdoor wordt het beeld op de sensor groter en de scherpstelafstand korter. Deze ringen bevatten geen glas, waardoor je niets aan kwaliteit verliest. Met deze ringen kun je met een standaardlens zoals de 24-105 mm toch kleine onderwerpen in detail fotograferen.

Foto: lineward

Scherptediepte en compositie

Als alle bloemen en kleine beestjes tevoorschijn komen in de natuur, is dit de perfecte gelegenheid om weer op de grond te gaan zitten (wellicht nog op een vuilniszak) en deze kleine wereld vast te leggen. Ook de nieuwe bloesem in de bomen is mooi om te gaan fotograferen.

Door te spelen met je scherptediepte kun je totaal verschillende foto's maken van het onderwerp. Gebruik veel scherptediepte om een boom of alle takken ervan in beeld te krijgen en gebruik weinig scherptediepte om de aandacht te leggen op dat ene bloesemtakje met roze bladeren. Vaak geeft de blauwe lucht als achtergrond een mooi contrast in kleur met de bloesem.

Foto: gandhi

Perspectief

Wissel met compositie en perspectief. Gebruik een macrolens om details van één bloem vast te leggen of gebruik een groothoeklens om een geheel bloemenveld vast te leggen. Fotografeer tussen de bloemen door of neem een laag perspectief om de gehele lengte van de bloem te tonen.

Foto: Dodsi

Kleur

De natuur vult zich weer met veel voorjaarkleuren, nieuwe bloemen, bladeren aan de bomen en velden met bloesem en planten. Gebruik deze frisse kleuren voor in je fotografie. Focus je op nieuwe bloemen en planten of wellicht op de lang uitgestrekte bloemenvelden in natuurgebieden.

Lentebloemen zoals narcissen, tulpen en sneeuwvlokjes zijn weer volop in bloei. Leg de nadruk op de vrolijke kleuren of benadruk de vormen met een detailfoto. Let wel altijd op de achtergrond. Zorg dat er geen storende objecten aanwezig zijn, zoals takjes of afval.

Foto: john9999

Landschappen

Zonnige dagen gevolgd door koele en windstille nachten zijn ideaal voor de vorming van nevel en mist. Gecombineerd met wat zonlicht bij zonsopgang zijn dit de omstandigheden waar elke landschapsfotograaf naar uitkijkt. Probeer vooraf enkele locaties uit te zoeken en ideeën te vormen. Zo kun je het mooiste moment van de dag optimaal benutten. In tegenstelling tot macro- en wildlife, fotografeer je landschappen juist met veel scherptediepte. Je wilt immers het hele landschap mooi scherp. Een diafragma tussen F 11 en F 16 is hiervoor ideaal. Houd de iso zo laag mogelijk (bijvoorbeeld 100) voor zo min mogelijk ruis, maar houd rekening met de omstandigheden. Bij weinig licht of bij veel wind loop je de kans dat trillingen tot onscherpe foto's leiden, zelfs wanneer je vanaf statief werkt. Op die momenten kun je de iso dus best wat hoger instellen, zodat de foto's zeker scherp zijn.


Foto: annelous69

Regen

De zon laat zich steeds vaker zien, maar een regenbuitje is niet uitgesloten. De regen zorgt voor reflecties, geeft prachtige regendruppels en zorgt voor zachte kleuren. Een grauwe lucht kan ook een mooie achtergrond zijn.

Foto: wilmatenbhomer

Dieren

De geboorte van dieren staat centraal in de lente. Daarom zijn lammetjes, kalven en veulens zo'n geliefd onderwerp om te fotograferen. Gebruik een snelle sluitertijd om de bewegende dieren vast te leggen. Benader die pasgeboren dieren voorzichtig in een zigzag beweging om ze niet af te schrikken.

Foto: dickvanduijn

Insecten

De macrofotograaf kan ook weer aan de slag met insecten en vlinders. Lees daarvoor onze tips voor vlinderfotografie.

Foto: bennik

Portret

Bloemen en dieren hoeven niet het hoofdonderwerp van je lentefoto te zijn. De kleurrijke bloemenvelden zijn prachtig voor een portretfoto. Laat kinderen spelen met de bloemen, of kies voor weinig scherptediepte om een kleurrijke waas op de achtergrond te creëren.

Foto: brendaroos

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25384-10-tips-voor-het-maken-van-prachtige-lente-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bruikbare tips voor architectuurfotografie - Een overzicht]]> Thu, 05 Apr 2018 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Architectuurfotografie tips

Hier vind je alle architectuurfotografie tips voor beginners, gevorderden en experts:

Fotodokter: Tips voor architectuurfotografie in de nacht
Tips - Hoe fotografeer je de skyline van een stad?
8 redenen om de (hoofd)stad in te gaan met een telelens

Beginners tips
De 10 belangrijkste architectuurfotografie tips voor beginners
Basiscursus architectuurfotografie - oog voor het lijnenspel
Architectuurfotografie voor beginners
Basiscursus: Stedenfotografie

Expert tip
Expertuitdaging: Architectuur fotograferen in de nacht

Inspiratie

Je kunt genoeg inspiratie vinden op Zoom.nl. Hier vind je alle inspiratie voor architectuurfotografie:

Top 10 mooiste architectuurfoto's van 2017 op Zoom.nl
Mooiste architectuur van Nederland
De mooiste Belgische architectuur!
Prachtige architectuurfoto's van Guangdong
HDR in het ADO stadion
Landschap en architectuur

Objectieven

Hier is een verzameling objectieven die ideaal zijn voor het fotograferen van architectuur:

Techniek: tilt- en shiftfotografie

Groothoek objectieven
Aan de slag met een supergroothoek - IRIX Ultra wide 11 mm prim(a)e lens
Groothoek voor Sony - Venus Optics Laowa 15mm f/2 FE Zero-D
Breed, breder, ultrabreed - Nikon groothoek objectieven
Sony presenteert nieuwe full-frame groothoekzooms: 16-35 F2,8 en 12-24 F2,8
Irix Blackstone & Firefly 11mm f/4.0 - Supergroothoek voor fullframe
Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art review - Sigma's ultieme ultragroothoek
Leica DG Summilux 12 mm f/1.4: lichtsterke groothoek voor Panasonic
Irix 15mm F 2,4: De groothoek herontwikkeld
4 nieuwe Tokina AT-X V-objectieven: groothoek en fisheye
Olympus fisheye en supergroothoek
Groothoek en Fisheye
Tokina showt 11-20mm F2.8, een compacte supergroothoek
Nieuwe Nikon ultragroothoek: Nikkor 20mm F1,8
Spatwaterdichte groothoekzoom (20-40mm) van Pentax
Panasonic komt met Hybride Lumix met 24 mm groothoeklens
Tokina fullframe groothoek

Video

Op ons youtube kanaal zijn deze video's te vinden met tips over architectuurfotografie:

Meer fotografie tips

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25381-bruikbare-tips-voor-architectuurfotografie---een-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: Laat het weer je foto bepalen]]> Wed, 04 Apr 2018 20:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

Het weer als onderwerp in je foto


nieuwelink73

joostopzoomnl

Foto: patrickv_fotografie

Foto: Rossumfotografie

Foto: Cecile Smeets

Eervolle vermelding


anorakian

Is het slecht weer en heb je geen zin om buiten te fotograferen? Zonde! Slecht weer is zo slecht nog niet!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25380-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-laat-het-weer-je-foto-bepalen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De mooiste fotografiebestemmingen van Europa]]> Wed, 04 Apr 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
We vroegen jullie eerder naar jullie meest fotogenieke reisbestemmingen. Je vindt ze in dit artikel allemaal terug!

Landmannalaugar, IJssland

IJsland is natuurlijk op zich al een prachtige reisbestemming vanwege de ongerepte natuur en kans om het noorderlicht te zien. Landmannalaugar is een populair wandelgebied waar de pracht van IJsland vanaf spat!
jacobotten

Franse lavendelvelden

De Provence kleurt prachtig paars wanneer de lavendelvelden in bloei staan. Vul je beeld aan met de Mont Ventoux op de achtergrond en je kan het je haast niet mooier voorstellen!
albertdros

Lapland, Finland

Je moet een beetje tegen de kou kunnen, maar dan krijg je er ook een unieke vakantiebestemming voor terug. Alsof de overweldigende hoeveelheid sneeuw niet mooi genoeg is, zijn er prachtige watervallen, kuddes met rendieren en natuurlijk ook hier een grote kans om het noorderlicht te fotograferen!

anncools

Kliffen van Moher, Ierland

Vanaf de 200 meter hoge groene kliffen kijk je uit op de overweldigende blauwe Atlantische oceaan. De karakteristieke O'Brien's Tower maakt dat plaatje bovendien nog helemaal af.
jeanvandijck

Sognefjord, Noorwegen

Het langste Fjord van Noorwegen mag natuurlijk ook niet op deze lijst ontbreken. De spiegelingen in het water en mooie dorpjes langs de kant, maken het Fjord een van de mooiste trekpleisters van Noorwegen.

wilma69

Torcal de Antequera, Spanje

De rotsen in dit Spaanse natuurreservaat lijken allesbehalve Europees. Het is ook zeker voor natuur- en vooral vogelliefhebbers een must-see wanneer je een bezoek aan Spanje brengt.

cordebruijn

Santorini, Griekenland

Een kleurrijkere vakantiebestemming kan je je haast niet voorstellen. Griekenland kan natuurlijk niet op deze lijst ontbreken en is Santorini niet het mooiste stuk van Griekenland?

edwinmooijaart

Mont Saint-Michel, Frankrijk

In de baai van Normandië vind je dit stukje werelderfgoed. Vooral voor fotografen die willen oefenen met reflecties en spiegelingen is het een zeer fotogenieke reisbestemming!


vimage-view

Liever meer steden bezoeken? En zoek je het nog dichter bij huis? Bezoek dan zeker eens deze prachtige steden in België!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25379-de-mooiste-fotografiebestemmingen-van-europa.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Een terabyte opslag - helemaal gratis (én zonder addertjes!)]]> Tue, 03 Apr 2018 11:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Stack is een cloudopslagdienst van webhoster TransIP. En ja, 1000 gigabyte is inderdaad veel meer opslagruimte dan je bij de gemiddelde cloudhoster krijgt, wat volgens TransIP 'een cadeautje voor gebruikers is'. Het bedrijf wil Stack dan ook vooral gebruiken als een visitekaartje: een dienst waar je veel krijgt voor weinig. Dat betekent dat je ook in de toekomst niet opeens hoeft te betalen voor je opslagruimte. "Als je die 1000 GB eenmaal hebt, raak je die ook niet meer kwijt", zegt TransIP zelf.

Altijd genoeg ruimte

Bij een harde schijf valt de daadwerkelijke opslagruimte vaak kleiner
uit dan de cijfers doen vermoeden. Bij Stack niet, daar is 1.000 gigabyte ook écht een terabyte. Mocht je daar niet genoeg aan hebben, dan kun je tegen betaling uitbreiden. Voor een tientje per maand krijg je er een terabyte bij. Voor de echte datavreters is er bovendien een optie om voor 50 euro per maand liefst 10 terabyte aan opslagruimte te nemen. Wat daarbij ook handig is om te beseffen, is dat Stack - in tegenstelling tot een aantal andere cloudopslagdiensten - geen maximale bestandsgrootte hanteert. Dat betekent dat je álles kunt uploaden, hoe groot het ook is. Bij diverse andere diensten kun je vaak alleen bestanden met een beperkte grootte uploaden, waardoor ze niet geschikt zijn voor het opslaan van 4K-films of andere grote bestanden.

Nooit meer ransomware

Cloudopslagdiensten zijn niet alleen handig om je bestanden niet te verliezen, maar ze zorgen ook dat je goed beschermd bent tegen ransomware. Zulke 'gijzelsoftware' versleutelt je bestanden en zorgt dat je ze pas terugkrijgt als je de verspreiders een fiks bedrag betaalt. De beste remedie tegen ransomware is het maken van goede back-ups, zodat je altijd ergens bestanden hebt die je kunt terugzetten.

Addertjes

Vooruit, Google biedt ook veel gratis opslagruimte, maar wil dan wel
graag analyseren wát je daar precies opslaat. Bij Stack is die ene terabyte daadwerkelijk gratis - zonder addertjes. Het grootste nadeel van Stack is echter dat het voorlopig nog gebruikmaakt van invites om toegang te krijgen. Dat betekent dat je je kunt inschrijven voor de dienst, maar je moet wachten totdat je een uitnodiging krijgt voordat je het ook echt kunt gebruiken. Dat is bedoeld om misbruik te voorkomen en te zorgen dat TransIP, het bedrijf achter Stack, niet ineens met rokende servers komt te zitten. Om een invite-code te krijgen, ga je naar de homepage van Stack (transip.nl/stack-zoom) en vul je daar je
e-mailadres in. Hoelang het duurt voordat je die invite krijgt, is moeilijk te zeggen, maar volgens TransIP duurt dat nooit heel lang.

Integratie met Verkenner

Het is natuurlijk handig om overal bij je bestanden te kunnen, maar je hebt eigenlijk geen zin in nóg een programma dat je moet opstarten. Gelukkig is dat bij STACK niet het geval, want je integreert deze dienst gewoon in de Windows Verkenner. Zo kun je gewoon switchen tussen mappen om bestanden te kopiëren. Daarnaast is het mogelijk om specifieke mappen te selecteren die worden meegenomen in het synchronisatieproces met je computer. Voor de meeste gebruikers is Mijn Documenten een van de belangrijkste mappen, dus kun je er bij Stack voor kiezen alleen die locatie automatisch naar de cloud te sturen.

Hoe werkt dat?

Laten we eens kijken hoe Stack precies werkt. We gaan er even van uit dat je een invite hebt gekregen en die kunt verzilveren. Als je vervolgens inlogt via transip.nl/stack, kom je uit bij je dashboard. Daar zie je informatie over je profiel, bijvoorbeeld hoeveel opslagruimte je al hebt verbruikt en hoeveel je nog over hebt. Ook vind je bovenaan je Stack-adres. Dat werkt als een domeinnaam, waarmee je gewoon via je browser bij je bestanden kunt komen. Ook handig: die domeinnaam kun je zelf kiezen.

Onderaan kun je de apps downloaden om Stack op je eigen computer, telefoon of tablet te gebruiken. We kiezen hier voor de Windows-versie, maar er zijn ook programma's voor macOS, Linux en voor Android en iOS. Als je het programma hebt gedownload, doorloop je de wizard. Laat het vakje bij 'Integratie binnen Windows Verkenner' vooral aangevinkt staan om Stack later via de Verkenner te kunnen aansturen.

Vul bij het instellen van Stack het aangemaakte webadres in (jouwnaam.
stackstorage.com). Ook heb je hier je gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Als je bent ingelogd, kun je instellen welke mappen je wilt synchroniseren met Stack. Met 'Selectieve synchronisatie' kies je de mappen, maar je kunt dit ook naderhand doen. Als je nu in je browser kijkt, zie je dat Stack gesynchroniseerd is met je Verkenner. Op die manier kun je niet alleen bepaalde mappen synchroniseren, maar kun je ook handmatig documenten toevoegen aan je Stack-opslag.
Levenswerk

Als je (semi-)professioneel fotograaf bent, zijn je foto's misschien wel je levenswerk, of in elk geval iets waar je wellicht nog een boterham mee kunt verdienen. In dat geval is het essentieel dat je een goede back-up van je foto's maakt. Daarbij moet je niet alleen kijken naar hoe makkelijk het back-uppen verloopt, maar ook hoe veilig het is. Stack slaat je bestanden op Nederlandse servers op, zodat ze niet door nieuwsgierige Amerikanen kunnen worden bekeken. Bovendien zijn de bestanden met sterke encryptie versleuteld.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25277-een-terabyte-opslag---helemaal-gratis-en-zonder-addertjes.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Leica DG Vario-Elmarit - Lichtsterke supertele!]]> Mon, 02 Apr 2018 11:46:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe Vario-Elmarit heeft omgerekend naar fullframe een zoombereik van 100-400mm, maar is door zijn constructie redelijk compact, de filtermaat is slechts 67mm. Je kunt hem dankzij de hoge lichtsterkte ook gebruiken in combinatie met de 1.4x en 2x converter, waardoor het bereik toeneemt tot omgerekend maximaal 800mm f/8. Ideaal voor sport- en natuurfotografen! Om een en ander dan nog stabiel uit de hand te kunnen gebruiken heeft Panasonic een optische stabiliser ingebouwd, die je ook samen met de DUAL I.S. compatible Lumix G-modellen kunt gebruiken.

Optisch ontwerp

Het optische ontwerp bestaat uit 21 elementen in 15 groepen en er zijn meerdere UED en ED lenselementen gebruikt in combinatie met twee asferische elementen om kleurschifting te voorkomen en te zorgen dat het licht perfect gecentreerd door het objectief op de sensor valt. Daarom mag je maximale prestaties van hoek tot hoek verwachten. Qua scherpstelling ondersteunt de AF van de 50-200mm sensordrive tot 240 fps en contrast AF, waardoor ook videobeeld perfect scherp opgenomen kan worden. Het interne scherpstelsysteem zorgt daarbij voor een zeer stille bediening.

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic H-ES50200E 50-200mm is stof- en spatwaterdicht en vorstbestendig tot -10°C. Hij kost € 1799,00 en is leverbaar vanaf juni.

www.panasonic.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25385-leica-dg-vario-elmarit---lichtsterke-supertele.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigma 105mm Art en 70mm macro - Sigma pakt uit]]> Sun, 01 Apr 2018 12:01:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De 105mm f/1.4 DG HSM Art is indrukwekkend om meerdere redenen. Om te beginnen weegt het objectief 1,6 kilo, vandaar de statiefgondel met Arca-Swiss snelkoppeling, maar ook de afmetingen zijn fors met 116mm doorsnede, 131mm lengte en een filtermaatje 105mm.

Langste Art objectief

De nieuwe 105mm f/1.4 is door Sigma opgebouwd uit 17 lenselementen in 12 groepen, wat tamelijk complex is voor een 105mm, en er is maximale aandacht besteed aan de prestaties bij volle opening. Daarom is er niet alleen een rond diafragma met 9 lamellen aanwezig voor een mooie bokeh, maar zijn er ook drie FLD- en twee LD-lenselementen gebruikt in combinatie met een asferisch element om ervoor te zorgen dat het licht perfect op de sensor valt. Betere kwaliteit van hoek tot hoek dan anderen in deze klasse, claimt Sigma dan ook.

Art 70mm f/2.8 DG macro

De nieuwe Sigma 70mm F2.8 DG Macro Art is eveneens ontwikkeld met de nadruk op optische prestaties en borduurt voort op zijn roemruchte voorganger. Sigma heeft voor deze nieuwe macro met afbeeldingsmaatstaf 1:1 een meebewegend, floating focus mechanisme toegepast dat lensfouten opvangt en een extreem precies en vloeiend AF-systeem ingebouwd. Verder is er kwistig gebruik gemaakt van hoogwaardige glassoorten en asferische elementen om kleurschifting tegen te gaan en de stralengang door het glas te optimaliseren. Dit resulteert in maximale prestaties vanaf volle opening.

Prijs en beschikbaarheid

De Sigma 105mm f/1.4 en 70mm f/2.8 zijn uiteraard "made in Japan" en individueel getest. Ze zijn weathersealed en vallen onder de mount conversion-service. Bedie objectieven worden leverbaar in Sigma, Nikon F en Canon EF vatting én in Sony E-mount. Prijzen en levertijden zijn nog niet bekend.

www.sigmabenelux.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25386-sigma-105mm-art-en-70mm-macro---sigma-pakt-uit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[NIEUW: De Zoom.nl Scherpstel Preset voor Lightroom - Corrigeer onscherpe foto's!]]> Sun, 01 Apr 2018 08:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het gebeurt de beste fotograaf weleens: je denkt dat je een scherpe foto hebt gemaakt, maar tijdens de nabewerking blijkt dit toch niet geval te zijn. Hoewel je veel zaken achteraf kunt aanpassen, zoals kleur en lichthoeveelheid, is het achteraf scherpstellen tot nu altijd onmogelijk geweest.

Adobe Sensei-techniek

Maar daar komt met de nieuwe Adobe Sensei-techniek verandering in. Deze kunstmatige intelligentie-techniek van Adobe kennen we al van de indrukwekkende Inhoud Behouden functie, waarmee objecten moeiteloos kunnen worden verwijderd in Photoshop. Nu is deze techniek ook beschikbaar om de pixels uit te rekenen die scherp moeten zijn, om de scherpstelling achteraf te kunnen corrigeren.

Speciaal voor onscherpe foto's heeft Zoom.nl dan ook een exclusieve preset ontwikkeld die, op basis Adobe Sensei en het verscherpingsmasker, onscherpe foto's automatisch corrigeert. Als je de Zoom.nl Scherpstel Preset toepast, kun je zelf het scherpstelpunt selecteren, waarna de preset de rest doet.


Lees meer over de Adobe Sensei-techniek.

Download de Zoom.nl Scherpstel Preset

Download hieronder gratis de exclusieve Zoom.nl Scherpstel Preset:Ontvang je geen mail, controleer dan ook je map met Ongewenste/Onbelangrijke Items/Spam voor de zekerheid.

* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy-verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom.nl. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.

Voorbeeld

Natuurlijk kun je niet alles corrigeren en is de techniek nog maar nieuw; houd er dus rekening mee dat het niet in alle gevallen het gewenste resultaat oplevert. Toch is het indrukwekkend om te zien hoe ver de Adobe Sensei techniek al is gevorderd:


Adobe Sensei gebruikt de data in de foto, gecombineerd met een database van miljoenen stockfoto's om de onscherpe gedeeltes in te vullen.

Installatie-instructies:

Als je hierboven je mailadres hebt ingevuld, ontvang je direct de Zoom.nl Scherpstel Preset! Volg de stappen hieronder en je kunt binnen 3 minuten aan de slag.

Stap 1: Open Adobe Lightroom (Classic CC).

Stap 2: Klik bovenin op 'Ontwikkelen'Stap 3: Selecteer een willekeurige foto om te bewerken en kijk in het linker gedeelte van het scherm bij 'Voorinstellingen'. Klik met de rechtermuisknop in dit venster en selecteer de optie 'Nieuwe Map'.

(Het kan zijn dat de linkerkant van Lightroom is dichtgeklapt en de Voorinstellingen niet zichtbaar zijn, klik in dat geval op het kleine pijltje helemaal aan de linkerkant van Lightroom)

Stap 4: Noem de map 'Zoom.nl Scherpstel Preset' en klik op Maken.

Stap 5: Selecteer de aangemaakte map in het Voorinstellingen-scherm, klik met de rechtermuisknop op de map en kies: Importeren. Blader naar de map Zoom.nl Scherpstel Preset op je computer in het downloadpakket. Selecteer het bestanden in deze map en klik op 'Importeren'.

Heel veel succes met deze exclusieve Zoom.nl Scherpstel Preset! Uiteraard zijn we zeer benieuwd naar jullie feedback. Laat onder dit artikel weten hoe de Zoom.nl Scherpstel Preset heeft gewerkt op jouw foto's!

]]> http://zoom.nl/artikel/software/25374-nieuw-de-zoom-nl-scherpstel-preset-voor-lightroom---corrigeer-onscherpe-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe zet je de stap tot professioneel fotograaf?]]> Sat, 31 Mar 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Een goede start van je professionele carrière? Volg dan deze zes tips!

Wanneer is het slim om zakelijk te starten als fotograaf?

Als je vaker in opdracht wilt fotograferen, hoeft dit helemaal niet te betekenen dat je direct je huidige baan moet opzeggen. In veel gevallen kan je in het begin prima een baan met je fotografiewerk combineren. Dat houdt natuurlijk wel in dat je een deel van je vrije tijd moet inleveren, maar dat offer willen veel fotografen wel maken om uiteindelijk hun droombaan na te streven.

Als je overweegt om zakelijk te starten als fotograaf, moet je eerst bepalen of het noodzakelijk is om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en of je ondernemer bent voor de belastingdienst. Zodra de zaken een beetje beginnen te lopen, zijn deze twee namelijk al snel een vereiste.

remkokillaars

Wees eerlijk tegen jezelf

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is: 'kan ik op de lange termijn mijn geld verdienen met mijn fotografie?'. Het kan namelijk zijn dat je op korte termijn wel een aantal opdrachten kan regelen, maar dat het werk daarna al snel stilvalt. Gaat het je lukken om nieuwe opdrachtgevers binnen te halen? Is je werk onderscheidend genoeg om je in de overvolle markt te redden? Ben je je bewust van alle randzaken die je zal moeten regelen om als professional overeind te blijven? Dat zijn lastige vragen om te beantwoorden en het is dan ook slim om hier een objectieve mening van anderen over te vragen. Vraag bijvoorbeeld feedback aan voorgaande opdrachtgevers, zodat je in kan schatten waar jouw sterke en zwakke punten liggen.

Stel jezelf voordat je start als professionele fotograaf deze vier essentiële marketingvragen

Wat moet je regelen als professionele fotograaf?

Zakelijk fotograferen komt met een heleboel randzaken, die je toch allemaal op orde zal moeten brengen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van je pensioen, het verzekeren van je apparatuur voor professioneel gebruik, het investeren in nieuwe apparatuur, je software professionaliseren en het huren van een studio. Nog belangrijker is dat je vanaf het begin zorgvuldig je administratie bijhoudt en met een boekhouder in zee gaat die je kan helpen met je belastingplicht. Als je overweegt dit zelf te doen, bereid je dan voor op flink wat uren uitzoekwerk. Vaak is het voordeliger om dit uit te besteden, omdat het als leek enorm lastig is om in te schatten op welke kortingen en voordelen je allemaal recht hebt en aan welke regels je moet voldoen.

zlayamaraart

Succesvol worden als fotograaf

Als je eenmaal zakelijk begonnen bent, zijn er twee dingen die bepalen of je succesvol wordt en vervolgens ook blijft.

- Zorg dat je kwalitatief sterk werk blijft afleveren.
- Zorg dat je voldoende opdrachtgevers blijft binnenhalen.

Dat klinkt natuurlijk heel erg logisch en het lijkt heel erg makkelijk, maar wanneer een van de twee ontbreekt, zal je bedrijf het niet lang redden. Zonder een bepaalde mate van kwaliteit in je werk zal je het lastig krijgen om een goede vergoeding te krijgen. Zonder voldoende opdrachtgevers zal je niet verder groeien en zal je ontwikkeling op een gegeven moment komen stil te liggen. Het binnenhalen van voldoende opdrachtgevers is overigens niet alleen afhankelijk van je kwaliteit. Daar komt ook een flinke berg aan netwerken en marketing bij kijken. Bedrijven die stilstaan en niet meegaan met de ontwikkelingen en trends in het vakgebied, zullen het op de lange termijn erg moeilijk krijgen.

Hoe voorkom je dit? Voldoende zelfreflectie is vaak de beste oplossing. Neem regelmatig de tijd om je eigen bedrijf onder de loep te nemen. Zit er nog een stijgende lijn in je werk? Zijn opdrachtgevers nog tevreden met het resultaat? Is je bedrijf financieel gezond? Als je deze vragen met een 'ja' kan beantwoorden, zit je zeker op de goede weg als professional.

jonne1985

Je bent pas echt een professionele fotograaf als je deze drie klanten hebt 'overwonnen'!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25378-hoe-zet-je-de-stap-tot-professioneel-fotograaf.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Laat het weer je foto bepalen]]> Fri, 30 Mar 2018 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Is het slecht weer en heb je geen zin om buiten te fotograferen? Zonde! Slecht weer is zo slecht nog niet!

Fotografeer niet de oorzaak, maar het gevolg

Landschappen zijn het meestgekozen fotografieonderwerp om het weer weer te geven. Het geeft ons namelijk de perfecte mogelijkheid om de lucht vast te leggen, met het landschap als aanvulling om er een totaalplaatje van te maken. Dat is natuurlijk een relatief eenvoudige manier van weerfotografie. Toch zijn er nog voldoende andere mogelijkheden, waarbij de lucht soms nauwelijks een rol hoeft te spelen.

Probeer bijvoorbeeld niet het weer, maar de impact van het weer te fotograferen. Denk aan straatfotografie tijdens een flinke regenbui. Of een mooie wildlifefoto van een hert dat geniet van een voorjaarszonnetje. In principe kan je alle mogelijke onderwerpen gebruiken om het weer vast te leggen. Het vergt in sommige gevallen wel flink wat creativiteit!


woutje

Het weer als hoofdonderwerp

Als je toch kiest voor een landschap, probeer er dan voor te zorgen dat de lucht niet het enige onderwerp is waarin het weer naar voren komt. Zorg dat zowel de voorgrond als de lucht elkaar aanvullen en op die manier het effect van het weer versterken. Denk aan een voorgrond met flinke regenplassen of zonlicht dat door de wolken breekt en zo mooi een deel van de voorgrond uitlicht.


gijsbouwdewijns

Neem de tijd!

Niets is zo veranderlijk als het weer. Gaat het 'alleen maar regenen' dit weekend? Een regenbui kan toch per minuut verschillen! Het ene moment heb je een subtiele miezerregen en het volgende moment komt het met bakken uit de lucht. Wolkenluchten trekken voorbij en veranderen qua kleur en qua vorm. Het loont dus echt om de tijd te nemen voor je fotografie en te wachten tot zich een situatie voordoet die voor jou de mooiste foto oplevert!

martijnvansabben

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

awake78

Inspiratie opdoen?

Wolken laten natuurlijk prachtig zien wat voor weer het is. Bekijk een aantal sterke voorbeelden van mooie wolkenluchten in deze collectie!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25377-expertuitdaging-laat-het-weer-je-foto-bepalen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe bepaal je het beste standpunt voor je foto?]]> Fri, 30 Mar 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Waarom is het kiezen van een goed standpunt zo belangrijk? Je leest het hier!

Je hoofdonderwerp bepalen

Door een standpunt in te nemen, bepaal je letterlijk hoe je tegen de situatie aankijkt. Het is heel erg belangrijk om daar bewust over na te denken. Je onderwerp komt namelijk met verschillende standpunten ook op verschillende manieren tot uitdrukking.

Het is daarom goed om eerst voor jezelf duidelijk te maken welk onderwerp er in je foto centraal staat en hoe je dit onderwerp wilt neerzetten. Stel: je onderwerp is een indrukwekkend berglandschap. Door een laag standpunt te kiezen, kan je onderwerpen in je voorgrond opnemen die je foto meer diepte geven. Bovendien lijken de bergen dan nog grootser en indrukwekkender. Is je hoofdonderwerp een dier? Dan werkt ooghoogte vaak goed, omdat je dan letterlijk in de ogen van je onderwerp kan kijken. Dat maakt het beeld persoonlijker. Het hoofdonderwerp is dus overduidelijk van groot belang voor je gekozen standpunt.

vincentcroce

Kiezen voor een vervreemdend effect

Naast alle logische standpunten die je bij een onderwerp kan kiezen, kan je natuurlijk ook voor het andere uiterste gaan, en een vervreemdend effect neerzetten. Door volledig boven- of onderop je onderwerp te kijken, creëer je een perspectief dat we niet snel dagelijks zullen tegenkomen. Dat is fascinerend om naar te kijken. Ook een extreme lage hoek of juist een torenhoog dronebeeld werkt in sommige gevallen abstract.

gerjannebakker

Onderdeel worden van de foto

Soms voelt het ongemakkelijk om ontzettend dicht op je onderwerp te kruipen. Toch kan het een heel erg intiem effect geven! Probeer het bijvoorbeeld eens wanneer je mensen fotografeert. Als je dan ook nog eens een brandpuntsafstand gebruikt met grofweg dezelfde weergave als het menselijk oog (35 of 50mm op een full-framecamera), dan lijkt het haast alsof je zelf onderdeel bent van de foto. Door het diafragma open te houden, creëer je een kleine scherptediepte wat opnieuw overeenkomt met de manier waarop wij naar onderwerpen kijken als we zelf dichterbij komen. Dat geeft een heel erg vertrouwd en subtiel effect.

mooifotografie

Het juiste objectief kiezen bij je standpunt

Bij het maken van portretfoto's is het belangrijk het juiste standpunt te kiezen, maar ook welke lens je gaat gebruiken. Sta je te dicht op je model dan treedt er vervorming op, wat voor een charmante portretfoto niet geschikt is. Beter kun je verder weg gaan staan en een standaard- of zelfs een telelens gebruiken. Alles daarover leer je in deze video:

Wil je het effect zien van verschillende standpunten? Hier kan je het duidelijk terugzien.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25376-hoe-bepaal-je-het-beste-standpunt-voor-je-foto.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging: Wildlife als onderdeel van je landschap]]> Thu, 29 Mar 2018 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

Wildlife als onderdeel van je landschap fotograferen


maartje1962

jacquelinesinke

Foto: sharingwildlife

Foto: Sjoukje Hamstra-Bouma

Foto: Ron de Vries

Meer foto's zien? In het nieuwe Zoom.nl-magazine plaatsen we nog meer foto's van deze expertuitdaging!


]]> http://zoom.nl/artikel/community/25375-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-wildlife-als-onderdeel-van-je-landschap.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[11 tips voor portretfotografie bij natuurlijk licht]]> Tue, 27 Mar 2018 12:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Voordat je aan de slag gaat met portretfotografie bij daglicht, kan je het beste eerst de basiscursus portretfotografie doorlezen!

Ontdek

Ga heel veel wandelen, fietsen of rij rond met je auto. Blijf gewoon dicht bij je eigen huis. Kijk goed rond. Hoe valt het licht? Wat doet een achtergrond? Zijn er bijzondere plekjes te vinden? Kijk ook naar het water; hoe is de weerspiegeling, zie je misschien nog een mooie boot liggen. Neem tijdens je tocht een notitieboekje mee en schrijf alles op wat je bijzonder vindt. Je hoeft nog niet te fotograferen, maar kijk echt vanuit je eigen ogen.

Let ook heel goed op het seizoen en het licht. Hoe staat de zon? Hoe laat gaat de zon op en hoe laat zakt de zon? Ook dit schrijf je op. Zodat je van ieder seizoen weet, hoe laat de zon op komt op welke plek en hoe laat hij onder gaat. Dit zijn belangrijke dingen om te weten.mireilledroste

Noteer

Als je weet hoe het licht valt op je gekozen locaties, noteer dit dan goed in een notitieboekje. Schrijf ook op wat de sfeer is van je locatie, en hoeveel ruimte je hebt. Dit is belangrijk voor de mensen die je wilt gaan fotograferen.
Als je een portret fotograaf bent, fotografeer je dagelijks gezinnen, koppels en families. Je hebt te maken met hele verschillende mensen en wensen.

anoukstrijbos

Tijdstip

Harde schaduwen in een portretfoto zijn zelden flatteus en daarom ook niet wenselijk. Fotografeer daarom nooit in de felle zon. Je kan beter vroeger of later op de dag fotograferen, wachten op bewolking of in de schaduw fotograferen. Je voorkomt daarmee ook te harde contrasten en dat je model met de ogen gaat knijpen omdat ze tegen de zon in moet kijken. In de schaduw is het licht veel zachter en neutraler. Wil je toch die zonnige invloed in je foto? Fotografeer dan tegen de zon in en gebruik een reflectiescherm. Zo krijg je alsnog een warme gloed in het gezicht.

jacquelineuiterloo

Reflectiescherm

Wil je wat extra licht creëren gebruik dan een reflectiescherm (heb je nog geen reflectiescherm, een stuk piepschuim werkt ook prima).
Een simpele, kleine opvouwbare reflector kun je al kopen voor zo'n 15 euro. Als je een reflector aanschaft zorg dan dat je minstens zilver en wit op de reflector hebt zitten. Als hij ook nog dient als diffuusdoek (ook wel translucent) dan is dat helemaal mooi. Blauw, groen, goud en zilvergoud zal je niet snel missen.

Je kan een reflector op een statief zetten, vast laten houden door een assistent, of je model kan zelf de reflector vast houden. Als alternatief kan je ook op zoek gaan naar reflectoren in je omgeving; een tafeltje met een wit of zilver tafelblad, of leg zelf een wit doek op tafel.


Instellingen

Als het gaat om gewone portretfotografie, dus geen actiefoto's, dan kan je het beste op manueel of met diafragmavoorkeuze fotograferen. Hiermee heb je meer controle over je instellingen. Je sluitertijd moet kort genoeg zijn om je eigen bewegingsonscherpte (als je niet vanaf een statief fotografeert) en de lichte beweging van het model te bevriezen. Daarnaast zorgt een kleine diafragmawaarde voor een mooie onscherpe en zachte achtergrond. De iso-waarde stel je het liefst zo laag mogelijk in om ruis te voorkomen, maar dit is sterk afhankelijk van het tijdstip waarop je fotografeert. Als het begint te schemeren zal je iso-waarde snel oplopen, maar de ruis kan in dat geval prima bijdragen aan het sfeertje van de avond. Als je meer van de omgeving wilt laten zien kan je ook prima een hogere diafragmawaarde gebruiken.

cindystegeman

Achtergrond

Of je er nu voor kiest om je achtergrond onscherp te maken of juist veel van de omgeving wilt laten zien, je zult je achtergrond altijd goed in de gaten moeten houden! Punten waar namelijk veel licht op valt, veranderen in je foto in felle witte vlekken. Hoe haarscherp en spetterend je model ook op de foto staat, als er in de achtergrond een opvallende witte vlek zit, zal daar altijd als eerste de aandacht naar toe gaan. Zorg er dus voor dat je ook de belichting van je achtergrond heel goed in de gaten houdt!

cinnerp

Een twinkeling in de ogen

Bij portretfotografie draait alles om de ogen. Als ze onscherp zijn dan voelt een portret karakterloos aan, waardoor de kijker weinig binding krijgt met het beeld. Scherpte is dus essentieel! De ogen worden daarnaast nóg sprekender als je voor een extra 'catchlight' zorgt. De mooiste catchlights krijg je bij een kleinere lichtbron, zoals een raam. Je kan die twinkeling ook heel eenvoudig zelf creëren met een reflectiescherm.

jitskewalstra

Gericht daglicht

Daglicht is zoals gezegd erg lastig om te sturen, zeker wanneer je kiest voor een shoot buiten waarbij het licht werkelijk overal is. Je kan daarom ook heel eenvoudig het natuurlijke licht binnenshuis gebruiken. Je hebt dan minder licht om mee te werken, maar kan er wel veel gerichter gebruik van maken. Zeker rond de ramen, op een bewolkte dag, is de lichtinval prachtig. De schaduwen die je dan krijgt zijn niet zo fel als buitenshuis, maar geven wel genoeg aftekening en details aan je portret.


jo3r1

Fotograferen tijdens zonsondergang

Tijdens zonsondergang kan het licht op dat moment magisch mooi zijn. Je kunt er alle kanten mee op. Niet alleen in de zomer of lente is dit licht ontzettend mooi, ook zeker in de herfst en de winter. Wat kan het licht mooi zijn in combinatie met de mist of met sneeuw.

annejolie

Creatief belichten

Misschien denk je dat je slechts enkele opties hebt om iemand te belichten met natuurlijk licht, maar niets is minder waar! Je kan variëren met het formaat van de ramen en hun verticale positie, met lichte of donkere muren direct aan het raam, met de gordijnen op een kier, met het aantal ramen, met de hoek van je model of je eigen hoek, met een reflector en de plaatsing ervan. Er zijn nog veel meer opties waar je mee kunt experimenteren.

pietbruystens

Daglichtstudio

Als je over de juiste middelen beschikt, kun je ook een eigen daglichtstudio creëren. Gebruik een ruimte waar genoeg ramen zijn. Zo kun je het licht sturen met verrijdbare schermen met een zwart doek, zodat je een schaduw kunt maken. Je kunt ook aan één kant piepschuim gebruiken als groot verrijdbaar reflectiescherm.

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25372-11-tips-voor-portretfotografie-bij-natuurlijk-licht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het nieuwe Zoom.nl magazine van april 2018 ]]> Mon, 26 Mar 2018 11:58:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat lees je in het Zoom.nl magazine van april 2018?

In deze editie van Zoom.nl magazine:
Het is bijna lente dus in deze editie alles over Natuurfotografie en hoe je de lente perfect vastlegt.


En verder:
• Nabewerking in Lightroom: een extra blauw uurtje
• Tips voor scherpstellen: zorg dat je focus houdt
• Zelf het weer voorspellen: simpel en snel perfecte foto's
• Sportfotografie: ga voor de fotofinish
• Zakelijk portret: do's en don'ts
• Pro-tips voor dierenfotografie
• Getest: Canon Powershot G1X Mark III: compact met reflex-aspiratiesLees Zoom.nl magazine direct op je computer!

Of bekijk de preview:

Nu lezen

De nieuwe Zoom.nl is nu te koop in de winkels en digitaal verkrijgbaar in onze eigen app. (voor iOS en Android).
Ook kun je Zoom.nl magazine op de computer bekijken: zoom.nl/digitaal-lezen.

Of word abonnee, dan krijg je Zoom.nl thuisbezorgd en ontvang je een mooie fotorugzak cadeau. Het is ook voordeliger mogelijk om digitaal abonnee te worden, je krijgt dan alle voordelen van het abonnement maar ontvangt Zoom.nl dan digitaal.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25371-het-nieuwe-zoom-nl-magazine-van-april-2018.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het blauwe uur benadrukken | Lightroom edit sessie]]> Sat, 24 Mar 2018 18:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Lightroom edit sessie op video

Meer edit sessies bekijken?

Leer hier hoe je een spectaculaire lucht creëert

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25370-het-blauwe-uur-benadrukken---lightroom-edit-sessie.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180410122752/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0