Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Tue, 27 Jun 2017 07:10:09 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Doe mee aan de Nationale Fotografiemonitor 2017 en win!]]> Mon, 26 Jun 2017 16:03:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De redactie van Zoom.nl nodigt je uit om deel te nemen aan de Nationale Fotografiemonitor. Een nieuw onderzoek dat als doel heeft trends en ontwikkelingen binnen de fotografie en fotografen te ontdekken. Met deze kennis kunnen wij van Zoom.nl enthousiaste fotografen nóg beter voorzien van informatie. Maar bovenal vinden we het gewoon leuk om te ontdekken hoe jij over bepaalde zaken denkt!

Wat is de Nationale Fotografiemonitor?

De Nationale Fotografiemonitor neemt ongeveer 10 minuten van je tijd in beslag. Als dank ontvang je een gratis digitaal exemplaar van onze fotobladen Zoom.nl en Shutr.photo; je kunt deze direct na het onderzoek downloaden. Ook krijg je € 15,- shoptegoed bij Cameraland!

Bovendien maak je kans op prachtige prijzen, waaronder:
- Canon EOS M6 t.w.v. € 949,99
- Sirui carbon statief van CameraNU.nl t.w.v. € 349,-
- Cameratools.nl cadeaubon t.w.v. € 100,-
- Case Logic tas t.w.v. € 95,-
- Bresser Hunter verrekijker t.w.v. € 54,-
- Fotoreisspecialist waardebon t.w.v. € 250,-
- Lensbaby Composer pro II Nikon met Sweet 50 t.w.v. €. 300,-
- Sigma 18-200mm t.w.v. € 349,-

Laat jij ons weten hoe je denkt over fotografie?

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24765-doe-mee-aan-de-nationale-fotografiemonitor-2017-en-win.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Unieke perspectieven vanuit de lucht]]> Mon, 26 Jun 2017 08:41:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Als je met je nieuwe drone de winkel uit rent, is het logisch dat je direct de lucht in wilt. Toch is het verstandig -nee noodzakelijk- om eerst een aantal zaken te checken en op een rijtje te zetten. Allereest de plek waar je gaat vliegen. Dat mag namelijk lang niet overal. Vliegvelden en militaire objecten klinken logisch als 'no-fly zones'. Maar ook boven alle bewoonde gebieden, waterwegen, havens en spoorlijnen mag je als hobbyvlieger niet komen. Op de site http://www.vliegjedroneveilig.nl/kaart kun je zien waar de permanente 'no-fly zones' zijn. Ook de tijdelijke vliegverboden, zoals bij oefeningen of evenementen, staan hier vermeld.

Ervaring


Als de plek veilig is, is het zaak je drone goed onder controle te krijgen in de lucht. Dit vergt enige ervaring. De meeste drones hebben namelijk geen voor- of achterkant. Als je naar links stuurt met je remote control, kan je drone dus ook naar voren of opzij vliegen, al naar gelang de stand van het apparaat. Met gekleurde lichten kun je zien onder welke hoek je drone hangt. Naarmate je vaker vliegt, ga je dit sneller herkennen. Daarnaast is het handig om wat "verplichte figuren" te maken voor je echt gaat vliegen. Houd de drone op een paar meter afstand in de lucht en maak een paar vierkantjes en achtjes.


Als je dit alles onder de knie hebt kan het leuke werk beginnen. Vanuit de lucht ziet een fort, bos of verkeersknooppunt er ineens veel dynamischer uit. Onder een hoek van 45 graden maak je zo de mooiste overzichten. Draai de camera recht omlaag en je hebt weer een heel ander perspectief. Je kijkt loodrecht naar de grond en dat levert vaak strakke platen op. Hierbij is de compositie heel erg belangrijk. Als je een grasveld met een koe loodrecht van boven fotografeert, zorg dan dat die koe niet in het midden staat, maar een beetje in de hoek van je beeld.

Dramatisch shot

Als je gaat filmen, houd dan vooral de bewegingen van je drone simpel. Sommige beginnende piloten willen direct een shot met zijwaartse beweging, terwijl de drone naar achter vliegt en waarbij het beeld langzaam naar onderen kantelt. Dit is veel te ingewikkeld, en er hoeft maar iets mis te gaan of je hebt een mislukt shot. Draai de camera 30 graden naar onder, begin achter je onderwerp( bijvoorbeeld een fietsende man) en beweeg langzaam naar voren voor een mooi dramatisch en toch eenvoudig te vliegen shot. Als je drone camera 50 beelden per seconde op kan nemen, kun je er later in de computer makkelijk een slow motion beeld van maken, waardoor de beweging nog rustiger en stabieler lijkt.
Door de komst van een drone is het maken van luchtfoto's en video's een stuk gemakkelijker gemaakt. Overweeg je om een drone met camera te kopen?
Je kunt een drone met camera al kopen vanaf € 59,95.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24764-unieke-perspectieven-vanuit-de-lucht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[update: Sigma Art 14mm, 24-70mm en 135mm - The Art of lenses]]> Sat, 24 Jun 2017 13:08:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

update 25-06-2017: De Sigma 24-70mm F2,8 zal beschikbaar komen in juli 2017 voor een verkoopadviesprijs van € 1599,-

Sigma heeft zeer veel aandacht besteed aan het optische ontwerp van de drie nieuwelingen zodat ze geschikt zijn voor de meest veeleisende fullframe dslr's, inclusief de Canon EOS 5DS en de Nikon D810. Alle drie beschikken ze over Sigma's docking-mogelijkheid voor kalibratie en software-updates en ze zijn bovendien stof- en spatwaterdicht.

Lichtsterke 14mm en 135mm

Sigma claimt dat de 14mm de lichtsterkste is in zijn klasse en dat desondanks de chromatische aberratie minimaal is door gebruik van drie SLD elementen. Vier asferische elementen, waaronder het grootste in zijn klasse, moeten de vertekening in goede banen leiden. De 135mm f/1.8 is iets minder spectaculair want f/1.8 komt wel meer voor bij dit brandpunt, maar dankzij het afgeronde diafragma en de hoge lichtsterkte zou dit een echt bokeh-kanon moeten zijn. Een focussysteem met floating elements zorgt voor een gelijkblijvende kwaliteit bij iedere scherpstelafstand.

Sigma 24-70mm F2,8: beschikbaar in juli

Met de 24-70mm F2,8 betreedt Sigma opnieuw de bovenkant van de markt voor professionele reportagezooms. De vorige 24-70mm f/2.8 was al goed, maar de nieuwe is compromisloos, zo lijkt het. Optische beeldstabiliatie, vier asferische lenselementen en drie SLD-elementen moeten zorgen voor een vertekeningsvrij beeld zonder chromatische aberraties en met een maximale scherpte van hoek tot hoek bij ieder diafragma. Een reportagezoom 2.0 voor veeleisende professionals die onder alle omstandigheden hun werk moeten doen.

update 25-06-2017: De Sigma 24-70mm F2,8 zal beschikbaar komen in juli 2017 voor een verkoopadviesprijs van € 1599,-


Prijs en verkrijgbaarheid

Alle objectieven zijn leverbaar voor Canon EF-, Nikon F- en Sigma SA-bajonet. De Nikon-varianten hebben een elektromagnetisch diafragma en zijn dus niet bruikbaar op oudere body's. De prijzen zijn nog niet bekend.
www.sigmabenelux.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24553-update-sigma-art-14mm--24-70mm-en-135mm---the-art-of-lenses.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wanneer is dynamisch bereik belangrijk?]]> Sat, 24 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Het meest extreme dynamische bereik vind je bij deze camera van de NASA die ze gebruiken om stuwraketten te fotograferen.

Wat is het dynamisch bereik?

Het dynamisch bereik van je camera bepaalt hoeveel tinten licht en donker je kan vastleggen. Stel je hebt een situatie met fel daglicht. Je krijgt dan vaak harde schaduwen en overbelichte luchten. Een camera met een groot dynamisch bereik, kan zowel in die schaduwen als in de witte delen alsnog veel details vastleggen. Je krijgt dus minder snel silhouetvorming of uitgebeten witte delen in je foto.
Camera's hebben een veel kleiner dynamisch bereik dan het menselijk oog. Wij kunnen namelijk in het donker alsnog bepaalde vormen onderscheiden, maar voor de camera is alles al snel helemaal zwart. Je zal dan langere sluitertijden moeten gebruiken om alsnog wat details te kunnen zien.

In welke situaties heb je het nodig?

In principe heb je een redelijk dynamisch bereik nodig als er grote contrastverschillen zijn tussen licht en donker. Zoals gezegd is de meest herkenbare situatie een zonnige dag, zeker wanneer er ook sprake is van tegenlicht. Dat zorgt namelijk voor harde schaduwen met weinig details en een overbelichte zon in je beeld. Daarnaast is ook bij productfotografie het dynamisch bereik van belang, om zoveel mogelijk details van het product in beeld te kunnen krijgen. Een voordeel daarbij is dat de fotograaf heel erg kan spelen met een geschikte lichtopstelling, om het beste resultaat te krijgen.

r0g1er

Het dynamisch bereik gebruiken in je nabewerking

Wanneer je in RAW hebt gefotografeerd, bevat je foto nog veel meer informatie over het dynamisch bereik dan in eerste instantie te zien is. Sommige details zie je namelijk niet in de weergave van je foto, maar staan wel opgeslagen in de bestandsinformatie. In je nabewerking lijkt het dan ook alsof je deze details weer tevoorschijn tovert! Dit doe je door je belichting, hooglichten, het contrast, de helderheid, schaduwen en de wit- en zwarttinten te passen. Wees wel voorzichtig met het corrigeren van de donkerste delen, want vaak ontstaat hier alsnog flink wat ruis. Ook delen die echt tegen de rand van het histogram aanliggen, kunnen niet meer hersteld worden.

HDR

Een andere optie en redelijk populaire techniek is het HDR-effect. HDR staat voor 'High Dynamic Range'. Het werkt als volgt: Je fotografeert vanaf je statief meerdere keren dezelfde situatie, maar iedere keer gebruik je een andere belichting. De ene keer is je lucht bijvoorbeeld volledig overbelicht en op een andere foto is alles onderbelicht, maar zie je wel veel details in die lucht. Achteraf ga je in je nabewerking de foto's samenvoegen tot één compleet beeld. Je gebruikt dan uit iedere foto alleen het deel dat goed belicht is. Zo krijg je uiteindelijk een beeld dat vol zit met details. HDR-foto's hebben een bepaald sfeertje dat soms wat onnatuurlijk of kunstzinnig uitziet. Het is niet naar ieders smaak, maar het is sowieso een goede manier om meer te leren over het dynamisch bereik en je nabewerkingsmogelijkheden!


Wil je nog meer leren over HDR-fotografie? We leggen het hier precies aan je uit hoe het allemaal werkt.
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24763-wanneer-is-dynamisch-bereik-belangrijk.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Compositieleer voor beginners]]> Fri, 23 Jun 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Kees Krick) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
In deze videocursus leggen we je uit hoe je werkt met een overall-compositie!
De ene foto is spannend om naar te kijken, een andere ziet er nog best aardig uit, maar een derde exemplaar kan de aandacht niet vasthouden. Toch heb je ze alle drie zelf gemaakt en is er ongeveer hetzelfde op te zien.

Dit heeft alles te maken met de compositie. Want daarmee bepaal je hoe je iets zo goed mogelijk in beeld brengt. Is de compositie dik in orde, dan levert een eenvoudig of zelfs saai onderwerp al direct een interessante foto op. Bij een slechte compositie levert zelfs het mooiste onderwerp hooguit een middelmatige plaat op.

igork

Compositieregels

Om jou te helpen betere en aantrekkelijkere foto's te maken, zijn er allerlei compositieregels bedacht. Door bijvoorbeeld het hoofonderwerp op een specifieke plek in het beeld te plaatsen, wordt een foto bijna als vanzelf interessanter om naar te kijken. Hoewel we spreken van compositieregels, moet je het eigenlijk meer als richtlijnen of aanbevelingen zien en niet echt als keiharde regels. Je hoeft je er dus niet altijd en overal aan te houden en in plaats van ze strikt toe te passen mag dat ook best wat losjes.

Het doel van een compositie is het rangschikken van beeldelementen zodat er een zo aantrekkelijk mogelijke foto ontstaat. Om dat makkelijker te maken, zijn er dus compositieregels opgesteld. In de ene situatie werkt de ene regel beter dan de andere en soms kun je zelfs twee regels met elkaar combineren voor een nog beter resultaat. Daarom is het altijd nuttig om te weten hoe je de diverse compositieregels toepast. Naarmate je er meer kent en beheerst, kun je in steeds meer situaties de best mogelijke foto maken.

Regel van derden

Misschien wel de bekendste en meest toegepaste compositieregel is de regel van derden. Deze regel is eenvoudig toe te passen en heeft al gelijk een groot effect op de foto. Een veel gemaakte fout is namelijk het hoofdonderwerp precies midden in beeld nemen. Dat is trouwens niet alleen onze schuld. Camera's gaan er bijvoorbeeld vaak automatisch vanuit dat het midden het belangrijkst is en op een spiegelreflex zitten daar ook nog eens de meeste en beste scherpstelpunten. Maar in de praktijk staat het in veel gevallen mooier als je het hoofdonderwerp juist niet precies in het midden plaatst. En daar komt de regel van derden goed bij van pas.

Om deze compositieregel toe te passen, verdeel je het beeld (denkbeeldig) via twee horizontale en twee verticale lijnen in een raster bestaande uit negen vlakjes van gelijke grootte. Het idee is nu dat je het belangrijkste beeldelement op of in de buurt van een lijn probeert te plaatsen. Een geportretteerde neem je bijvoorbeeld bij de rechter verticale lijn in beeld. Aan één kant ontstaat zo ruimte en dat kan dan meteen de kijkrichting van het model zijn, al hoeft dat niet. Bij een landschapsfoto kan een oude boom mooi bij de linker verticale lijn en een pittoresk huisje bij de rechter verticale lijn. Het kruispunt tussen een horizontale en verticale lijn is helemaal een top plek. Daar plaats je bijvoorbeeld het dominante oog bij een portretfoto of een hutje op een immense zandvlakte.

wimdenijs

Centraal

Toch is het soms wel degelijk aan te raden om iets midden in beeld te nemen en dus niet strikt de regel van derden te volgen. Dat doe je vooral om symmetrie te benadrukken en een foto rust en balans te laten uitstralen. Stel dat je tijdens een gigantisch mooie zonsondergang aan de oever van een meertje staat. De kleurenpracht van de lucht wordt perfect weerspiegeld in het water. Nu is het juist wel een goed idee om de horizon midden in beeld te zetten, zodat het net lijkt of het beeld gespiegeld is.

Driehoekcompositie

Over het algemeen is een foto waarin een oneven aantal objecten te zien is spannender om naar te kijken dan eentje met een even aantal. Denk aan vijf huisjes, zeven bomen op een rijtje, of drie fietsers ploeterend in een storm. Zodra je drie onderwerpen in beeld neemt, kun je vaak een mooie driehoekcompositie maken. Want tenzij ze allemaal op één lijn staan, kun je er dan een denkbeeldige driehoek overheen tekenen. Het hoeven echt niet drie dezelfde objecten te zijn. Belangrijk is hierbij wel, dat je alles wat hier mogelijk van afleidt uit het beeld weglaat. Want loopt er bijvoorbeeld nog iemand of staat er nog een andere boom, dan verstoor je de driehoek. Bij het maken van een goede compositie is het daarom niet alleen zaak om objecten zo gunstig mogelijk in beeld te plaatsen, maar ook om alles wat er niet in hoort uit beeld te weren.

Raster aanzetten

Op veel camera kun je via het menu hulplijnen aanzetten, waarmee je de regel van derden makkelijk live kunt toepassen. Soms is een raster voor de gouden snede of een andere compositieregel ook mogelijk. Ook als je met een smartphone fotografeert kun je profiteren van zo'n handig raster. Sommige camera-apps hebben er een heel stel aan boord.


reiger

Gulden snede

Een compositieregel die erg veel op de regel van derden lijkt, maar toch iets anders werkt, is de gulden snede. Ook nu verdeel je het beeld in negen vlakjes door er in gedachten twee horizontale en twee verticale lijnen overheen te tekenen. Ditmaal zijn de vlakken alleen niet even groot. De lijnen en dus ook de kruispunten zijn nu dichterbij elkaar geplaatst, ze zitten meer naar het midden toe dus. Er zit een nogal ingewikkelde wiskundige berekening achter de plaatsing van de lijnen, maar daar zullen we je niet mee vermoeien.

Het beeld wordt nu dus niet in gelijke vlakken verdeeld. Die op de twee buitenste rijen zijn groter dan de vlakken op de smallere middelste rij. Verder is het vlak in het midden het allerkleinst en die in de vier beeldhoeken zijn het grootst. Ook nu weer plaats je het onderwerp bij voorkeur langs een lijn of op een kruispunt van twee lijnen. Aanvullend kun je een stukje omgeving zo goed mogelijk in een vlak proberen te plaatsen. Daarmee ontstaat weer een uitgebalanceerde vlakverdeling.

Slakkenhuis

De vlakverdeling van de gulden snede zoals we hem hier beschreven hebben, is eigenlijk een nogal sterk vereenvoudigde versie van deze best wel complexe compositieregel. In werkelijkheid is het een spiraal die over het volledig beeld loopt. Die spiraal lijkt sterk op (de eerste wending van) een wenteltrap of het binnenste van een slakkenhuis. Als je een compositie volledig volgens de gulden snede opbouwt, wordt het oog van de kijker vloeiend en op natuurlijke wijze door het volledige beeld geleidt tot het bij een rustpunt aankomt. Daar bevindt zich dan het hoofdonderwerp. Je begint als het ware onderaan de wenteltrap en loopt met een wijde boog naar 'de eerste etage'.

Ook dit is weer te vereenvoudigen, zodat je het makkelijker in de praktijk kunt toepassen. Als je een wenteltrap, slakkenhuis of de schematische voorstelling van de gulden snede namelijk goed bekijkt, ontdek je dat je grofweg aan de ene kant van een foto begint, waarna je via een wijde boog door de foto precies aan de tegenoverliggende kant eindigt. Met dit ezelsbruggetje kun je dus mooi rekening houden bij het opbouwen van de compositie.

henkvanm13

Invoerende lijnen

Zoals de gulden snede al een beetje verklapt, kun je het oog op natuurlijke wijze door een foto leiden door gebruik te maken van (eventueel denkbeeldige) lijnen. Dit worden ook wel invoerende of inleidende lijnen genoemd. Zoals een weg die links onderin in beeld verschijnt, om vervolgens diagonaal of met een boog door het landschap te lopen, waarna het oog uiteindelijk ergens rechts bovenin of onderin de foto bij een markant punt eindigt. Dus behalve de plaatsing van het hoofdonderwerp op een strategische plek in beeld, kun je via lijnen het oog er ook nog eens naartoe voeren. Essentieel is wel dat invoerende lijnen het oog naar het hoofdonderwerp leiden en er niet vandaan. Eventueel mag die route best via een paar 'tussenstops' (andere interessante objecten) verlopen, maar in geen geval mag zo'n lijn de aandacht van het hoofdonderwerp wegvoeren.

Snap je het verschil tussen de regel van derden en de gulden snede nog niet zo goed? We zetten hier de verschillen nog eens voor je op een rij!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24762-compositieleer-voor-beginners.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[6 tips om op te letten bij naaktfotografie]]> Fri, 23 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Goed omgaan met je model

Hoewel het natuurlijk belangrijk is om goed met je model om te gaan, is het bij naaktfotografie toch wel een extra belangrijk punt. Een model bevindt zich in zo'n geval in een kwetsbare positie en professionaliteit is dan ook geboden. Maak in dit geval bijvoorbeeld eerst eens rustig kennis met elkaar en zorg voor een ontspannen sfeer. Bedenk van tevoren de poses die je graag wilt vastleggen en probeer deze eerst een keer met kleding aan om te kijken of ze werken. Ga pas fotograferen als het model aangeeft er klaar voor te zijn.


Foto door SimoneKim

Een vertrouwd persoon

Als je een naaktmodel gaat fotograferen, is het fijn om een persoon erbij te hebben die het model vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld een vriend, vriendin maar bijvoorbeeld ook een visagist zijn. Deze kan dan ook eventueel helpen om bijvoorbeeld het haar van het model opzij te schuiven waar nodig. Raak als fotograaf zelf het model niet zomaar aan! Vraag het een model als je graag de pose iets anders wilt hebben. Als je vindt dat het toch nodig is om het model aan te raken (als het model zelf niet de gewenste pose weet te vinden, bijvoorbeeld) vraag dan telkens weer opnieuw om zijn/haar toestemming. Dit laat professionaliteit zien, en zo kan een model niet in verlegenheid worden gebracht.


Foto door arjangroot

Maak goede afspraken

Het is belangrijk dat er van tevoren afspraken worden gemaakt over wat er gaat gebeuren en wat er op de foto's te zien is. Geef duidelijk alle grenzen aan. Ook is het belangrijk om duidelijk te hebben waar de foto's voor worden gebruikt. Stel dit netjes op in een contract en zorg ervoor dat deze door beide partijen wordt ondertekend. Dit beschermt niet alleen het model (als foto's bijvoorbeeld plotseling op internet worden verspreid), maar ook de fotograaf (als je net een foto hebt verkocht aan een groot merk, en het model wil dat deze toch ineens nog wordt verwijderd).

Laat tussendoor de foto's regelmatig aan het model zien. Als deze aangeeft dat hij verwijderd moet worden, doe dit dan ook. Bedenk dat deze beelden voor sommige mensen erg privé kunnen zijn, dus houd rekening met de wensen van het model.


Foto door piarfotografie


Foto door Terberg

Laat iets aan de verbeelding over

Bedenk eerst voor je een naaktmodel gaat fotograferen of naakt in dit geval wel gepast is. Als dit zo is, bedenk dan ook eens dat het vaak mooier is als niet alles direct te zien is. Gebruik bijvoorbeeld eens een pose waarbij een deel van het naakt verborgen wordt door een ander lichaamsdeel; laat er iets voorhangen zoals een doek of kledingstuk of gebruik schaduwen.


Foto door bybert

Speel met vorm, licht en verhaal

Een veel gebruikte manier om naakt artistiek op beeld te krijgen, is het gebruik van licht om bepaalde delen van het lichaam te verhullen of juist extra te benadrukken.

Vooral bij een vrouwenlichaam zijn de ronde vormen zo prachtig in beeld te brengen. Een manier om een beeld krachtig te maken, is door er een verhaal aan te geven. Bedenk bijvoorbeeld bij het naaktportret een emotie die je wilt overbrengen en bespreek die met het model. Zo geef je mogelijk een extra emotionele laag mee aan je beeld.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24760-6-tips-om-op-te-letten-bij-naaktfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De beginnende fotograaf - Autofocus]]> Fri, 23 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een camera is een prachtig stukje techniek; hij kan van alles en regelt vaak al automatisch alle instellingen voor een juiste belichting, zonder dat je er ook maar iets aan hoeft te doen.

De meestgebruikte van al deze automatische functies, is misschien wel de autofocus. De autofocus heeft verschillende standen, die passen bij verschillende onderwerpen.

Deze foto's zijn volledig hetzelfde. Enkel de focus ligt ergens anders.

De focus standen

AF-S (Nikon) / One shot (Canon)
Auto Focus Single of (enkelvoudige Autofocus in het Nederlands). Deze stand is handig als je vooral stilstaande onderwerpen fotografeert. Als je de ontspanknop half indrukt in deze stand, stelt je camera eenmalig scherp op het onderwerp en houdt deze scherpte vervolgens vast. Ook als je nu je beeld aanpast, blijft hij deze scherpte behouden. Zo hoef je dus niet steeds opnieuw scherp te stellen als je de foto wilt herkaderen.

AF-C (Nikon) / AI servo (Canon)
Auto Focus Continous is vooral handig als je een bewegend onderwerp hebt, aangezien je camera continu blijft scherpstellen. Na half indrukken van de ontspanknop kiest je camera het onderwerp uit (bijvoorbeeld een rennende hond) en blijft deze scherp houden terwijl de hond mogelijk beweegt in het kader. Dit werkt ook als de hond ineens dichter of verder van je vandaan loopt. Dit maakt deze instellingen ideaal voor sportfotografie, waarbij het onderwerp soms pijlsnel door het beeld beweegt.

AF-A (Nikon) / AI focus (Canon)
Auto Focus Automatisch. Hierbij kiest de camera zelf welke van bovenstaande AF standen van toepassing is. Na half indrukken van de ontspanknop start de camera gewoon met enkelvoudige AF, maar als het onderwerp vervolgens ineens beweegt, gaat de camera over op continue AF. Zodra het onderwerp weer stilstaat wordt de focus wederom vastgezet in enkelvoudige AF. Dit is ook de stand waarin je camera automatisch staat, tenzij je de focus-instellingen aanpast.Foto door Peter-d-

Nadelen van autofocus

De autofocus is in veel situaties heel handig, maar niet altijd. Je camera kiest namelijk niet altijd het onderwerp dat jij wilt vastleggen. Zo kan het zijn dat, wanneer je bijvoorbeeld een hert in het struikgewas wilt fotograferen, de camera op het struikgewas scherpstelt, omdat deze meer op de voorgrond ligt. Een ander probleem kan zijn dat, wanneer je een bloem wilt fotograferen, de camera juist de muur erachter scherp fotografeert, omdat deze duidelijker aanwezig is. Aangezien veel camera's gebruikmaken van een contrastdetectie om scherp te stellen, zijn ook situaties met weinig contrast vaak problematisch.
TIP: om de autofocus wat te helpen kun je het gekozen scherpstelpunt richten op een contrastrijk punt bijvoorbeeld de overgang van licht naar donker.

Manual focus

Manual Focus (handmatig scherpstellen). Deze stand geeft je de optie zelf scherp te stellen. Kijk wel uit dat er bij sommige camera's of objectieven ook nog een extra knopje op de zijkant kan zitten om deze functie te (de) activeren.
Om de problemen met autofocus te voorkomen, kun je kiezen voor Manual Focus. Manual focus heeft ook nog andere voordelen. Het is bijvoorbeeld erg handig te gebruiken als je heel precies een deel van je foto scherp wilt hebben, of scherp wilt stellen op iets ongebruikelijks.

Bij autofocus is de camera geneigd om op een contrastvol punt scherp te stellen, waarbij in sommige modi voor het hele onderwerp wordt gekozen. Door handmatig scherp te stellen kun je bijvoorbeeld ook heel precies om een klein deel scherpstellen. Dit is dan ook een reden dat handmatig scherpstellen vaak voor macrofotografie gebruikt wordt: je kunt heel specifiek de aandacht naar één punt leiden, zonder dat de camera zich ermee bemoeit.Natuurlijk is dit wel een stukje moeilijker, maar zoals bij alles geldt ook hier, oefening baart kunst.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24750-de-beginnende-fotograaf---autofocus.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Portretfotografie op locatie met de SP 85mm F/1.8 Di VC USD]]> Thu, 22 Jun 2017 13:52:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Licht en compact

De beeldstabilisatie is bij een 85mm F1.8-objectief een mooie innovatie. Hierdoor kun je met iets langere sluitertijden uit de hand fotograferen. Tamron beaamt dat je hiermee drie a vier stops kunt winnen.
Bij het uit de doos halen van het Tamron-objectief maakt deze een degelijke indruk: mooi afgewerkt en tegelijkertijd relatief licht en compact. Ondanks het lichte gewicht voelt het verre van plastic.


Aan de voorzijde van de lens zit een brede focusring waarmee je manueel kunt scherpstellen. Een knopje aan de zijkant schakelt tussen autofocus en manuele focus, en een tweede knopje schakelt de beeldstabilisatie in of uit. Het objectief is volgens Tamron bestand tegen indringend vocht. Een lichte regenbui kan geen kwaad, maar je moet er niet mee onder de douche gaan staan.
Kortom, alle onderdelen zien er solide uit, het gewicht en de omvang vallen reuze mee vergeleken met bijvoorbeeld de Nikon 24-70mm F2.8. Naast de beeldstabilisatie vind ik de omvang van het objectief een van de grootste pluspunten.

Portretfotografie

Door zijn brandpuntafstand is dit objectief uitermate geschikt voor portretfotografie. Ik heb dit objectief dan ook voornamelijk voor portretten op locatie gebruikt. Het vaste brandpunt 'dwingt' je om vooraf goed over je compositie en standpunt na te denken.
Meerdere avonden heb ik het objectief gebruikt om portret shoots te maken. Hierbij heb ik industriële locaties in Amsterdam bezocht. Ik heb voornamelijk met daglicht gewerkt tijdens het 'gouden uurtje'.
Vooraf was ik heel benieuwd hoe de geringe scherptediepte zou uitpakken met een industriële achtergrond.
Diafragma F1.8 geeft een mooi bokeh op dit brandpunt. Helaas valt de scherpte van dit objectief op F1.8 tot F4 voor mij wat tegen. Bij F4 - F5.6 zijn de portretten naar mijn mening voldoende scherp.Conclusie

Ik vind het objectief licht en degelijk gebouwd. Voor mij persoonlijk valt de scherpte van F1.8 - F4 iets tegen. Vooraf had ik verwacht dat deze lens van F1.8 - F2.8 scherpere resultaten zou geven en ook de AF had ik iets beter verwacht. Dit objectief is aan te bevelen voor wie bij portretfotografie niet de aller geringste scherptediepte zoekt én graag beeldstabilisatie wilt hebben. Als je als fotograaf een lens zoekt die tussen 1.8 en 4 goed presteert, dan zijn er betere alternatieven. Ik gebruik zelf de Nikon 70-200mm F2.8 maar die is wel twee keer zo duur als dit Tamron objectief. Als iemand graag beeldstabilisatie en een lichte lens zoekt, dan is deze lens zeker een optie.Waardering

Als ik het objectief in cijfers uit moet drukken, kom ik op de volgende waardering uit:

Beeldkwaliteit
3 uit 5: hij fotografeert niet zo scherp al verwacht.

Bediening
4.5 uit 5: ergonomisch en de instellingen zitten op logische plekken.

Snelheid
4 uit 5: het objectief stelt prima scherp qua snelheid. Meerdere foto's achter elkaar nemen gaat prima.

Behuizing
4.5 uit 5: voelt solide aan, geen plastic gevoel.

Prijs-kwaliteit
3.5 uit 5.


De gebruiksersreview van Kos is de negende uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24761-portretfotografie-op-locatie-met-de-sp-85mm-f-1-8-di-vc-usd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee met de Presets Fotowedstrijd en win een Case Logic fotorugzak]]> Wed, 21 Jun 2017 21:25:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Met het Zoom.nl Presetpakket voor Adobe Lightroom kun je in één klik je foto's professioneel bewerken in verschillende stijlen. Omdat er nu al 3 pakketten beschikbaar zijn kun je jouw preset-skills vertonen in de Zoom.nl Presets Fotowedstrijd.Lees meer over de Zoom.nl Presetpakketten.

Wat kun je winnen?

Voor deze wedstrijd hebben we een mooie prijs, namelijk de Case Logic SLRC-206 fotorugzak ter waarde van € 120.

Gebruikte Zoom.nl Preset: Contouren
Foto: Kompieter.

Gebruikte Zoom.nl Preset: Groothoek in Zwart-Wit
Foto: Boodts.

Hoe doe je mee?


Iedereen met een Zoom.nl Presetpakket en een gratis account op Zoom.nl kan meedoen aan deze Fotowedstrijd. Als je de foto uploadt, zorg er dan voor dat je een tag toevoegt met de naam van de preset (kleine letters en aan elkaar, zie voorbeeld). Op die manier kunnen wij zien welke preset je gebruikt hebt.Heel veel succes met het Zoom.nl Presetpakket, we kunnen niet wachten om al jullie creaties te zien!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24759-doe-mee-met-de-presets-fotowedstrijd-en-win-een-case-logic-fotorugzak.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bijzonder fotogeniek natuurfenomeen op komst]]> Wed, 21 Jun 2017 19:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zichtbaarheid

Tussen 22:00 en 23:00 uur zijn de nachtwolken goed te zien. In tegenstelling tot gewone wolken, die na zonsondergang redelijk snel oranje, dan rood en vervolgens donkerkleuren, blijven deze wolken nog ruim een uur lang goed verlicht. De gloed ontstaat door ijskristallen die op een hoogte van 85km het laatste restje zonlicht reflecteren. De wolken zijn zó dun dat sterren vaak alsnog zichtbaar zijn.

rjphotography

Wil je ze gaan fotograferen? Denk dan aan het volgende: Je kan het beste in noordwestelijke richting kijken, omdat de wolken daar het beste zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat je iso-waarde niet te hoog staat, om ruis te voorkomen en fotografeer vanaf een statief met een langere sluitertijd. Kies voor een sluitertijd van een tiental seconden en niet voor een van enkele minuten. De wolken bevinden zich namelijk in een hoge luchtstroming waarbij ze relatief snel vervormen. Als je sluitertijd té lang is, dan vervagen ze teveel. Het liefst kies je een plek met weinig lichtvervuiling, om zowel de sterren als wolken extra goed te kunnen zien.

pehartog

Ga jij foto's maken van dit fenomeen? Upload je foto's dan op Zoom.nl en voeg de tag 'nachtwolken' toe!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24758-bijzonder-fotogeniek-natuurfenomeen-op-komst.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor Lightroom om je workflow te versoepelen]]> Wed, 21 Jun 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Weet je nog niet zo goed hoe je met Lightroom moet werken? In deze videocursussen legt Mark de Rooij verschillende handelingen in Lightroom uit.

Gebruik presets

Stel je hebt een reportage geschoten en begint aan je nabewerking. Hoe vaak doe je vervolgens dezelfde handeling? Het contrast verhogen, de zwarttinten versterken, de kleuren iets aanpassen, het zijn zaken die je keer op keer bij iedere foto opnieuw moet doen. Met presets kan je die standaard-handelingen in één keer uitvoeren, waarna je direct door kan gaan met het finetunen van het beeld. Je kan je eigen presets maken, maar er zijn ook allerlei gratis versies beschikbaar die je foto direct een frisse nieuwe sfeer geven. Enkele Zoom.nl presets zijn nu nog gratis te downloaden. Je vindt ze hier.

Gebruikte Zoom.nl Preset: Pimp je berg
(Foto © martijnbergsma )

Afbeeldingen rangschikken

Zeker bij grotere fotoseries is het soms lastig om bepaalde foto's terug te vinden. Daarom is het handig om te werken met kleur-labels, vlaggen en een rangschikking. Het is aan jezelf om daar een handige werkwijze in te ontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld alle portretfoto's een blauwe kleur toewijzen en de landschappen en overzichten een rode kleur. Met de sterren kan je indelen hoe tevreden je bent over een foto. Als je uiteindelijk een selectie moet maken van 150 foto's, kan je je beste foto's selecteren en zie je direct aan de kleurlabels of je een goede diversiteit aan het soort beelden hebt.

Gebruik sneltoetsen

Sneltoetsen helpen je om véél sneller te editen. Het is echter wel lastig om ze onder de knie te krijgen. Als je onderstaande afbeelding downloadt en naast je toetsenbord legt, dan kan je in één oogopslag de juiste sneltoets terugvinden. Je zal merken dat je na een tijdje het briefje niet eens meer nodig hebt.

Houd je beeldscherm overzichtelijk

Rechts in beeld heb je de verschillende panelen waarmee je bewerkingen kan uitvoeren. In principe kan je alle panelen die je zelden gebruikt sluiten, zodat ze niet langer in de weg staan. Door met je rechtermuisknop op het paneel te klikken en te kiezen voor 'solo mode', zorg je er automatisch voor dat je altijd maar in één paneel tegelijkertijd werkt. Ook de linkerbalk en de boven- en onderbalken kan je met een klein pijltje uit beeld klikken, zodat je werkveld overzichtelijk blijft en er meer ruimte is voor je foto's.

Zorg voor een back-up routine

Dit is wellicht niet direct een tijd-winnende toevoeging aan je workflow, maar het is wel een heel belangrijke. We zijn allemaal geneigd om het back-uppen van onze bestanden uit te stellen, omdat het nooit een prioriteit is. Het moment dat je bestanden verloren gaan komt echter altijd onverwacht en ongelegen, dus je kan maar beter goed voorbereid zijn. Zorg ervoor dat je een back-up routine verwerkt in je Lightroom workflow. Het liefst zorg je er bij het importeren en exporteren van je bestanden voor, dat alles minstens dubbel staat opgeslagen. Dus zowel de originele RAW-bestanden als de uiteindelijke bewerkingen. Eens in de zoveel tijd (iedere drie maanden bijvoorbeeld) doorloop je je bestanden om te kijken welke sowieso niet meer bewaard hoeven worden. Zo houd je je harde schijven overzichtelijk.

jos1953

Ligt het trage werken niet aan jou, maar aan de software? Met deze handige stappen zorg je dat het programma weer een beetje sneller werkt!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24757-tips-voor-lightroom-om-je-workflow-te-versoepelen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat zit er in de tas van Jeroen Hoppenbrouwers]]> Wed, 21 Jun 2017 10:47:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De tas

Eigenlijk heb ik geen tas maar een koffer en een kast. Mijn lenzen en andere apparatuur waar ik geen stof bij wil hebben, zitten in de koffer en de rest in de kast.
Omdat ik vooral rond het huis fotografeer, gebruik ik nooit een tas. Extra lensjes stop ik gewoon in mijn broekzak.
Gear

Mijn (standaard) macro-apparatuur bestaat uit:


- Een Nikon d7100 met een Nikon sb400 flits op een mini Manfrotto balhoofd.
- Meerdere omkeerringen voor Nikon en voor Pentax.
- Verschillende vaste (analoge) objectieven: Nikon (een 20mm, een 24mm, en een 28mm) en daarbij ook een oude 55mm macro lens.
- Verder heb ik een Pentax (een 24, een 28mm, en een 50mm).


De reden dat ik twee 24mm objectieven gebruik en twee 28mm objectieven is omdat de Pentax objectieven (omgekeerd) een wat minder grote vergroting geven dan de (omgekeerde) Nikon objectieven. En de oudere Pentax objectieven zijn qua fotokwaliteit vergelijkbaar met Nikon.
Dan heb je nog de tussenringen. Ik heb drie setjes die ik alleen gebruik wanneer iets te klein is voor mijn (omgekeerde) vaste 20mm lens.

Ook neem ik altijd mijn Nikon Coolpix s9500 mee in mijn broekzak, gewoon omdat je met een omgekeerde lens op de spiegelreflex niets anders kan fotograferen dan macro en al meerdere keren zonder de Coolpix heb ik het gevoel gehad van...had ik maar....

Onderwaterfotografie

Voor onderwaterfotografie gebruik ik:


- Een Nikon speedlicht sb-700 op een klein Minolta statief
- Een Manfrotto macro rail.
- Een knijper dingetje (geen idee hoe het heet en waar het vandaan komt maar erg handig)
- Meerdere zelf geknutselde mini aquariums.
- Onmisbaar! Een sterke LED lamp op een flexibele steel (van de bouwmarkt).

Insecten

Ook een heel mooi handigheidje is mijn insectenhuis. Dit trekt echt van alles aan (mits goed gemaakt). Zo'n insectenhuis van het tuincentrum is goed voor maar een klein aantal insecten. Zelf maken is leuk en makkelijk. Gewoon heel veel verschillende maat gaatjes boren in allerlei stukjes hout (liefst hardhout) en dit aan elkaar lijmen, dakje erop en klaar. De verschillende bijensoorten zijn je al na een paar uur dankbaar.
Nabewerken

Voor het bewerken gebruik ik altijd lichtroom, al mijn foto's hebben bewerking nodig gehad om het beste uit het raw bestand te kunnen halen.


Het resultaat van de nabewerking.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24756-wat-zit-er-in-de-tas-van-jeroen-hoppenbrouwers.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat zit er in de tas van Inge Bovens]]> Wed, 21 Jun 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De tas

Mijn cameratas is een Lowepro Fastpack BP 250 AW II. Deze bevalt mij prima en bevat maar een klein aantal benodigdheden:


- Nikon D750 Body
- Nikon D750 Battery Grip
- Nikon D750 oplader + 2 accu's
- Nikkor 28-300 3.5
- Coman TM287A statief
- Teffen Circular Polarizer (polarisatiefilter)
- Nikon afstandsbediening
- iMo camerariem
- Geheugenkaarten
- Lensdoekjes
- ZonnekapReizen

De cameratas heb ik zorgvuldig uitgezocht. Mijn vriend en ik reizen graag en fotograferen dan ook heel veel, en vanuit dat oogpunt ben ik gaan zoeken. Vereisten waren dat de tas mijn cameraspullen goed zou beschermen, een regenhoes moest hebben, de vorm van een rugzak had (en dus niet een slingshot, want dat is een half uurtje leuk en daarna doet het zeer) en genoeg opbergruimte voor andere dingen zoals een flesje water en een regenjas. Er zit ook nog een apart vak voor een laptop, maar die neem ik nooit mee naar het bos!
Inhoud

Sinds een dik half jaar ben ik overgestapt naar de Nikon D750. Wat een genot! Ik ben hier dik tevreden over. Ik heb maar één lens, de Nikkor 28-300 3.5. Ik heb geen behoefte aan meerdere lenzen omdat ik eigenlijk alleen maar bossen en bomen fotografeer. Een telelens is voor mij absoluut onmisbaar. Een groothoek zou misschien ook nog wel leuk zijn, maar voor dat geld zou ik liever investeren in een betere telelens, zoals de Nikkor 70-200 2.8.
Statief

Nog een onderdeel in mijn tas wat absoluut onmisbaar is, is het statief. Het kan in een bos behoorlijk donker zijn (vooral 's ochtends) en dan heb je zeker een statief nodig. Die van mij is van het merk Coman en dat is prima. Het balhoofd is minder handig, het lijkt soms alsof het balhoofd het gewicht van de telelens niet aankan. Ik weet er inmiddels mee om te gaan, maar het wordt ooit nog een keer vervangen.


Ook heb ik een polarisatiefilter van Teffen. Dit is geweldig om die kleine reflecties op bladeren te verwijderen. Ook verzadigd het de kleuren, dus als je niet aan nabewerking doet, is dat misschien een pré. Voor mij niet omdat ik behoorlijk nabewerk, maar het ziet er wat gezelliger uit op je LCD scherm.

Nabewerking

Voor mijn nabewerking gebruik ik een Asus GL552VW-CN470T Gaming Laptop. Deze is snel en heel fijn om mee te werken. Op deze laptop bewaar ik geen bestanden, die staan op externe hard drives waar ik ook weer een backup van maak.
Software waar ik mee werk is Adobe Lightroom, Photoshop, Google NIK Collection en Topaz Labs.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24755-wat-zit-er-in-de-tas-van-inge-bovens.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[33% van de Nederlanders back-upt vakantiefoto's niet]]> Tue, 20 Jun 2017 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

iVox, een onafhankelijk onderzoeksbureau, voerde een onderzoek uit rond vakantiefoto's in opdracht van Seagate, wereldwijd marktleider op vlak van opslagoplossingen. Zo'n 2.000 Nederlanders, Belgen en Duitsers namen deel aan de studie. De resultaten waren frappant: ongeveer 2% van de ondervraagden gebruikt nog altijd een analoog toestel om vakantiefoto's te maken. Digitale camera's en smartphones zijn goed voor de overige 98%. Ongeveer 39% gebruikt een digitale camera, terwijl de meerderheid - zo'n 51% - een extra toestel thuislaat en simpelweg met zijn smartphone fotografeert. 66% van de Nederlanders jonger dan 34 jaar fotografeert met een smartphone, terwijl 55-plussers eerder geneigd zijn om hun digitale fototoestel te gebruiken.


Prachtige lichtval in Antelope Canyon. Dit licht schijnt maar een paar minuten per dag de vallei in. Je moet er toch niet aan denken dat je deze foto dan verliest! Foto: bazzje

Drones en actioncams

Uit het onderzoek blijkt ook dat er in de reiskoffer nog plaats is voor andere apparaten. Zo'n 6,5% van de Nederlanders bezit een drone en ongeveer 15% heeft een actiecamera. De cijfers zijn gelijkaardig voor Duitsland. Belgen hinken ietwat achterop: 3% bezit er een drone en zo'n 5% heeft een actioncam in zijn of haar bezit.

Vakantiefoto's back-uppen

Die prachtige zonsondergang op het perfecte moment fotograferen heeft je ongetwijfeld erg veel moeite gekost. Die foto wil je toch niet verliezen? Toch maken heel wat mensen nog altijd geen reservekopieën. Zo'n 33% van de Nederlanders maakt geen back-up van vakantiefoto's. En 22% doet het maar af en toe. Dat is toch zonde? Zeker als je weet dat 6 op de 10 Nederlanders al eens bestanden verloren heeft.

Je kunt natuurlijk ook direct op vakantie simpel een back-up maken

Zomerse back-uptips

Back-uppen is helemaal niet moeilijk. Het kan zelfs al onmiddellijk op vakantie. Neem simpelweg een mobiele harde schijf mee. Dat neemt echt niet veel ruimte in. Je kunt er wel duizenden vakantiefoto's op kwijt en er is plaats zat voor al je videofragmenten. Zelfs je favoriete films of tv-series passen erop, zodat je je niet hoeft te vervelen in het vliegtuig. Neem nu de Seagate Backup Plus Slim. Dit lichtgewicht heeft een fraaie metalen behuizing en is beschikbaar in vier kleuren (zwart, zilver, rood en blauw) en drie capaciteiten (500 GB, 1 TB en 2 TB). Ben je eerder een avontuurlijk type en ga je bijvoorbeeld kamperen of backpacken? Dan is de LaCie Rugged Mini ideaal. Deze schijf is niet alleen razendsnel maar ook val- en schokbestendig, regenproof én bestand tegen zware druk.

Een man met een plan

Welke schijf je ook kiest, ga gestructureerd te werk. Om snel je bestanden terug te vinden, geef je direct al je mappen en bestanden een goede naam. Wanneer je foto's importeert, krijgen die automatisch een nietszeggende bestandsnaam zoals IMG05.jpg. Op die manier weet je natuurlijk niet wat er op deze foto staat. Werk met een overzichtelijke mappenstructuur en orden je foto's op datum of thema. Zo vind je die ene foto later snel weer terug.

Vergeet je smartphone niet!

Als je dan toch een back-upschijf aanschaft, dan kun je maar beter ook een reservekopie maken van de data op je smartphone. Op die manier ben je je foto's en andere belangrijke documenten niet kwijt als je je smartphone verliest. De Seagate Backup-app voor iOS en Android maakt het je erg eenvoudig.

Ongemerkt maak je ook een hele hoop leuke kiekjes met je smartphone op vakantie

Welke schijf heb je nodig?

Heb jij een avontuurlijke reis gepland? Dan wil je de gemaakte foto's al helemaal niet verliezen. Een schokbestendige LaCie Rugged is dan waarschijnlijk de beste optie voor jou. Welke schijf past het best bij jou?

Welke schijf heb je nodig? LaCie Rugged Mini LaCie Rugged RAID LaCie,Rugged Thunderbolt USB-C
Mijn schijf is ideaal,voor dagelijks gebruik X X X
Mijn schijf is supersnel X X
Mijn schijf is erg compact X
Mijn schijf is dubbel
verzekerd via RAID-opstelling
X
Mijn schijf is shockproof
X X X
Mijn schijf is bestand tegen regen X X X
Mijn schijf heeft een garantie van 2 jaar X
Mijn schijf heeft een garantie van 3 jaar
X X
Mijn schijf heeft een maximale capaciteit van 4 TB X X
Mijn schijf heeft een maximale capaciteit van 5 TB X

Klein formaat, groots in prestaties
De LaCie Rugged Mini is een compacte krachtpatser. De schijf past perfect in je rugzak of handtas en kan tot maar liefst 4 TB aan bestanden opslaan. De overdracht verloopt dankzij usb 3.1 erg snel. En een netsnoeradapter? Niet nodig. Deze schijf krijgt voldoende energie via de usb-poort. Een must als je onderweg al foto's wilt back-uppen.

Dubbel verzekerd
Als je écht zeker wilt zijn, heb je de [urlx=https://www.bol.com/nl/p/lacie-rugged-raid-externe-harde-schijf-4-tb/9200000063459423/[/urlx] nodig. RAID 0 voor bliksemsnelle gegevensoverdracht tot 240 MB/s of RAID 1 voor optimale bescherming? Jij kiest. De harde schijf heeft zowel Thunderbolt als usb 3.0. Dankzij de IP54-certificatie is de Rugged RAID perfect bestand tegen stof en water.

Bliksemsnel
Moet het écht snel gaan? De LaCie Rugged Thunderbolt USB-C met SSD haalt snelheden tot 510 MB/s. Nog een troef? De Thunderbolt-kabel is geïntegreerd. Dankzij deze harde schijf hoef je niet meer te kiezen tussen duurzaamheid, compatibiliteit en snelheid, maar krijg je het allemaal. Bovendien kan hij tegen een val vanaf twee meter hoog.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24752-33--van-de-nederlanders-back-upt-vakantiefoto-s-niet.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Fujifilm X100F]]> Tue, 20 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Old skool DNA

De X100 serie kreeg in eerste instantie enorm veel aandacht vanwege de looks die heel sterk aan de analoge Leica meetzoekercamera's van vroeger deden denken. Retro is ubercool, al jaren. Maar daarmee doe je de camera echt tekort. De camera is zoveel meer dan een mooie buitenkant.

Straatfotografie

De gecombineerde optische en elektronische zoeker is ook in deze versie perfect als straatfotografie gereedschap. Gebruik je de optische zoeker dan is die beeldhoek groter dan van je objectief. Zo kun je aan de randen van je zoeker zien wie of wat er in je straatbeeld binnen komt lopen zonder je oog van de camera te halen. Eventueel kun je in de rechteronderhoek van de optische zoeker realtime digitaal laten projecteren wat je sensor op dat moment ziet. Wil je handmatig scherpstellen dan kun je ook in datzelfde hoekje van je optische zoeker het scherpstelgebied digitaal vergroot in beeld laten zien. Omschakelen naar een volledig elektronische zoeker kan ook. De EVF is helder en scherp, al zijn de randen van het beeld wat soft. Dankzij een verhoogde refreshrate van 60 beel-den per seconde snel en fijn om te gebruiken. Het beste van twee werelden voor een compact, in één toestel!

Uiteraard heeft de F ook een display op de achterzijde van de camera. Die is niet voorzien van een aanraakscherm en ook niet kantelbaar. Helder en scherp, maar bij erg zonnige omstandigheden niet heel goed zichtbaar. Maar dat euvel hebben bijna alle camera's en smartphones.

Vriendelijk

Als straatfotograaf zul je overigens meestal gebruik maken van de zoeker van deze 100F. Je valt met deze uiterst vriendelijke ogende camera dan nog minder op zodat je vrij on-opgemerkt je opnames kunt maken. Waar we met onze forse full frame reflex en licht-sterke maar flink uitgevallen 35mm objectief de nodige fronzen kregen toegeworpen op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, zagen we eigenlijk alleen maar een dikke glimlach terug als we met de 100F op diezelfde markt mensen fotografeerden.

Verbeteringen

Naast een nieuwe sensor met veel meer megapixels, 24 in dit geval, kreeg de F ook een vernieuwd autofocus systeem. Met 325 selecteerbare AF punten en maar liefst 169 auto-focus punten op de sensor kreeg de camera een flinke upgrade. Daar hielp overigens de AF joystick op de achterzijde van de camera ook flink aan mee. Het is een heel erg han-dig hulpmiddel om snel en doeltreffend de camera te laten weten waar je op wil scherp stellen. De AF is een stuk sneller geworden dan de eerdere versies. Toch is de camera bij wat minder licht niet altijd razendsnel met de focus, waardoor heel erg snel bewegende onderwerpen in de testopnames wel eens werden gemist.

De 100F heeft naast een controlewiel aan de achterzijde er nu ook eentje aan de voorzij-de gekregen. De ISO instelling stel je in deze F versie in, erg retrowise, met het optillen en verdraaien van de sluitertijdenknop.

X-Trans

De X100F is voorzien van een 24 megapixel x-trans sensor. die dankzij de onregelmatige kleurgevoeligheid van de sensor vrijwel ongevoelig is voor moiré. Daardoor heb je geen antialias filter op de sensor nodig waardoor opnames scherper zijn dan sensoren met wel zo een AA filter. De X-trans techniek wordt niet door alle raw converters optimaal ver-taald. Ook is de verwerking wat langzamer dan traditionele Bayer sensoren. Je moet vooral van die 'filmachtige ' look houden als je kiest voor dit type camera's. Veel Fujifilm schieters fotograferen zowel in raw als in Jpeg, waarbij ze meestal één van de fijne film-simulaties van de camera die de camera rijk is als leidraad houden. En pas als de Jpeg niet voldoet teruggrijpen op de Raw opnames.

Het vaste objectief in de F is niet veranderd. Het heeft omgerekend naar kleinbeeld een beeldhoek van 35mm met een lichtsterkte van F2. Waardoor als je dat wilt kunt kiezen voor een beperkte scherptediepte. Het objectief tekent bij bij open diafragma wat zacht in de hoeken, maar dat verdwijnt snel met een beetje diafragmeren.

Niche

Is de X100F een one trick pony? Ja en nee. De beperking van maar één groothoek brand-punt op de camera zorgde voor een compleet andere benadering, dat heel erg bij straat-fotografie hoort. Zoomen met je voeten, snel en onopvallend positie kiezen, compositie maken en afdrukken. Maar we denken dat je met de X100F ook heel erg senang voelt als je op reis gaat of landschappen wil fotograferen.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24754-review-fujifilm-x100f.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe ga je het beste om met een hoog contrast?]]> Tue, 20 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Een lastige vorm van contrast is het kleurcontrast. In deze videocursus leggen we je uit wat kleurcontrast is en hoe je er het beste mee kan werken!

Silhouetvorming

De meest herkenbare uitvoering van contrast is silhouetvorming. Het ontstaat door de tegenstelling van licht en donker. Door het tegenlicht steekt de donkere schaduw van het silhouet haarscherp af tegen de lichte achtergrond. In principe kan je iedere tegenlichtsituatie, zowel bij natuurlijk- als bij kunstlicht, gebruiken om silhouetten vast te leggen. De mooiste uitwerking krijg je als er vrijwel geen details meer zichtbaar zijn in het silhouet zelf. Hiervoor zal je moeten onderbelichten of achteraf in je nabewerking selectief je contrast moeten verhogen.

egorter

Kleurcontrasten

Kleurcontrasten zijn lastiger uit te voeren, omdat ze lang niet altijd goed tot hun recht komen. Vaak zorgen extreme kleurcontrasten, zoals geel & blauw of rood & groen, voor een onrustig beeld. Een sterke compositie of een minimalistische uitvoering zijn daarom erg geschikt om kleurcontrasten echt van het beeld te laten spatten. Je kan ze in dat geval ook extra aanzetten door je kleurprofiel in je camera op 'levendig' (Vivid) in te stellen. Achteraf kan je (met mate) je verzadiging, contrast en saturatie aanpassen. Sla hier niet in door, want dan wordt het resultaat echt té fel gekleurd.

remkokillaars

Zwart-wit-contrast

Als je kleurcontrasten niet goed overkomen in kleur, dan kan het een optie zijn om je foto eens om te zetten in zwart-wit. Vaak oogt het beeld dan vanzelf al een stuk rustiger. Als er weinig grijstinten aanwezig zijn, maar wel veel wit- en zwarttinten, dan is er sprake van een groot contrastverschil. Ook hier komen sterke composities en minimalistische beelden, zoals ze bijvoorbeeld bij architectuur vaak gebruikt worden, goed tot hun recht. Het zwart-wit-contrast kan je natuurlijk nog meer aanzetten door je hooglichten te versterken en je schaduwen juist donker te laten.

corvangriet

Hoge contrasten vermijden

Soms kom je hoge contrasten tegen, terwijl je daar eigenlijk niet op zit te wachten. Hoe kan je er in dat geval omheen werken? In het geval van een licht-donker-contrast, zoals een silhouet, kan je het beste zorgen voor meer licht in het donkere deel. Een invulflits of reflectiescherm zorgt voor voldoende details om het contrastgevoel te verhelpen.
Een andere optie is het lichte deel afzwakken door gebruik te maken van een filter. Een grijsverloopfilter is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor landschapsopnamen, waarbij de lucht normaal gesproken te snel overbelicht raakt. Ook HDR-opnamen kunnen bij hoge contrasten een uitkomst bieden. Hiervoor dien je wel altijd een statief bij je te hebben.
marmein

Daarnaast kan je tegenwoordig ook in de nabewerking nog enorm veel corrigeren. Het dynamisch bereik van de digitale camera's is namelijk flink verbeterd. Zo lang het histogram niet de linker- of rechterkant raakt, zullen er geen details verloren zijn gegaan. Zeker wanneer je in RAW hebt gefotografeerd is er nog erg veel mogelijk. Wees wel voorzichtig als je de écht donkere delen gaat aanpakken. Ruis ligt alsnog redelijk snel op de loer.


Wil je inspiratie opdoen? Eerder organiseerden we samen met Foto Konijnenberg een fotowedstrijd met als thema 'contrast' en alle inzendingen bekijk je hier!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24753-hoe-ga-je-het-beste-om-met-een-hoog-contrast.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het nieuwe Zoom.nl magazine en Videozine (nr 06/07 juli/aug 2017) zijn uit!]]> Mon, 19 Jun 2017 16:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Wat lees je in het Zoom.nl magazine van juli/augustus 2017?

In deze SUPERDIKKE editie van Zoom.nl magazine:
Nederland Waterland


• Onontdekte fotolocaties in Nederland
• Masterclass Omzetten naar zwart-wit + 10 gratis Lightroom presets
• Doe meer met je camera: 7 handige camera-hacks
• Pro-tips voor Molenfotografie
• Vang het licht: Fotograferen bij hoog contrast
• Ga voor puur natuur: natural beauty portretten
• Onmisbare foto-apps: op reis met je smartphone
• Getest: Sony A9: Snelheidsmonster voor professionalsLees Zoom.nl magazine 06/07 direct op je computer!

Of bekijk de preview:

Wat zie je in het Videozine?

In dit Videozine gaan we op pad met fotograaf Marcel Scholing naar een aantal fotografische highlights van eigen bodem.Bekijk het volledige Zoom.nl Videozine direct op je computer!

Nu lezen

De nieuwe Zoom.nl is nu te koop in de winkels en digitaal verkrijgbaar in onze eigen app. (voor iOS en Android).
Ook kun je Zoom.nl magazine en Videozine op de computer bekijken: zoom.nl/digitaal-lezen.

Of word abonnee, dan krijg je Zoom.nl thuisbezorgd en ontvang je een mooie fotorugzak cadeau. Het is ook voordeliger mogelijk om digitaal abonnee te worden, je krijgt dan alle voordelen van het abonnement maar ontvangt Zoom.nl dan digitaal.

iOS en Android).
Ook kun je Zoom.nl magazine en Videozine op de computer bekijken: zoom.nl/digitaal-lezen.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24751-het-nieuwe-zoom-nl-magazine-en-videozine-nr-06-07-juli-aug-2017-zijn-uit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De SP 90mm f/2.8 DI VC USD MACRO 1:1: perfect voor productfotografie]]> Mon, 19 Jun 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het objectief

Toen ik de lens binnenkreeg heb ik hem meteen uitgepakt: niet echt een lichte lens. Ik ben gelijk op pad gegaan en heb hem op verschillende standen geprobeerd. Het duurde wel even voordat ik de lens en al zijn mogelijkheden onder de knie had, want ik heb nog nooit met een macro lens gefotografeerd die zoveel mogelijkheden heeft.


Het is een mooie lens als je producten, close-ups en bloemen gaat fotograferen. Wanneer je bijvoorbeeld naar een event gaat, geef ik niet de voorkeur aan deze lens. Wel weer als je alleen close-ups maakt maar niet als je ook sfeerfoto's wilt gaan maken. Ik ben onder andere naar de kunstmarkt in Enschede geweest om daar kunstwerken en beelden van kunstenaars te fotograferen. Ik moest wel opletten dat ik een beetje afstand nam om het beeld er goed op te krijgen. Dat is in z'n drukte best lastig!


Een mooi beeld van een vrouw in een rode jurk op de kunstmarkt in Enschede. ISO 800 - F/2.8 - 1/8000 sec - 90 mm


Daarna ben ik met de trein naar Utrecht gegaan om foto's te maken van oude fietsen en sloten. Daar vond ik de lens erg fijn voor. In de trein heb ik ook foto's gemaakt van een meisje dat tegen over mij zat; de afstand tussen ons was niet groot maar toch maakte de lens mooie scherpte/diepte foto's.


Portret van een meisje in de trein op weg naar Enschede. ISO 800 - F/2.8 - 1/800 sec - 90 mm

Een oude fiets aan de gracht in Utrecht. ISO 800 - F/2.8- 1/2700- 90 mm.

Macro fotografie

Ik ben ook met de lens de natuur in gegaan. De bloemen staan nu zo mooi in bloei en overal vliegen bijtjes rond en zie je andere insecten. Ik heb veel geëxperimenteerd om de bloemen in verschillen de standen te fotograferen. Wat ik mooi vind aan deze lens is dat je goed de scherpte/diepte kan laten zien en dat is bij bloemen wel heel mooi.


Een simpele foto van een klaproos. ISO 800 - F/3,2 - 1/3200 sec - 90 mm.


Een scherpe foto van witte bloemen. ISO 800 - F/3.2 - 1/6400 sec - 90 mm.


Tevens heb ik de lens tijdens het fotograferen van een hockeywedstrijd getest. Ik moet wel zeggen dat het niet echt een lens is om snelle actiefoto's te maken. Maar als het actiemoment dichtbij is, kun je wel een goede foto maken en is de scherpte ook goed zichtbaar.


Hockeywedstrijd: ik had niet verwacht dat je met een macro lens ook een sportfoto kunt maken. ISO 800 - F/2.8 - 1/8000 sec - 90 mm.

Productfoto's

Ook ben ik bezig geweest om thuis productfoto's te maken met verschillende standen.
Ik vond de f/2.8 hier eigenlijk het meest tot zijn recht komen omdat je de scherpte/diepte mooi kunt laten zien in de producten. Dat vind ik zo mooi aan producten: je kunt ze precies zo neerzetten totdat je een mooie compositie hebt en met schaduwen werken. Hiervoor is het een perfecte lens omdat je handmatig kunt scherpstellen op wat jij scherp wilt hebben.


Stilleven. De scherpte is gelegd op de voorste cactus. ISO 800 - F/2.8 - 1/400 sec - 90 mm


Ik vond de beeldkwaliteit van de lens erg mooi. De USD-scherpstelling is erg fijn want je kunt het full-time handmatig scherpstellen, zonder gebruik te hoeven maken van de AF/MF schakelaar.
Ik vind het wel een zware lens in het gebruik maar het is een lens welke makkelijk in het gebruik is. De lens heeft verschillende mogelijkheden je kan wel AF/MF instellen en je kan VC/ON aan doen maar ook uit, dat is als de camera op de statief staat dat zorgt ervoor dat de lens wel scherp stelt met kleine bewegingen. En je kunt de scherpstelling aanpassen in drie richtingen: dichtbij, midden en veraf. Dat heb ik ook getest met 3 cactussen. Je kunt het dan ook nog aanpassen naar maximaal acht segmenten.

Conclusie

Ik vind de TAMRON SP 90mm f/2.8 DI VC USD MACRO 1:1 FO17 een goede en een fijne lens. Hij is niet moeilijk om in te stellen, deze doordat hij niet teveel verschillende instellingen heeft. Het is geen lichte lens maar dat went snel als je bezig bent met fotograferen. Het is ook fijn dat de lens een groot diafragma heeft, daarmee kun je met macrofotografie mooi de scherpte/diepte laten zien. Voordat ik de lens ging testen, was ik in overweging om een nieuwe macro lens aan te schaffen. De test heeft mijn keuze bevestigd: het wordt de TAMRON SP 90mm f/2.8 DI VC USD MACRO 1:1 FO17. Het is zijn geld meer dan waard.

Over de fotograaf

Isabel Schildkamp (1999) woont in Enschede en is van jongs af aan al geïnteresseerd in fotograferen. Isabel: "De camera van mijn vader hing vroeger op vakanties al om mijn nek en sindsdien ben ik veel aan het fotograferen. Ik doe de opleiding fotografie aan het ROC van Twente en heb inmiddels ook een eigen camera gekocht: een Canon 80D.
Mijn hobby's zijn fotograferen en hockeyen. Ik hockey al sinds mijn vijfde en wanneer ik geblesseerd ben, maak ik foto's van mijn team."

Ik geef de lens door aan

Ik vind dat de TAMRON SP 90mm f/2.8 DI VC USD MACRO 1:1 FO17 lens geschikt is voor hobby en professionele fotografen, want je kunt makkelijk met de lens overweg. Het is vooral geschikt voor product- en macrofotografie: je krijgt dan de details er goed op.

De gebruiksersreview van Isabel is de achtste uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24749-de-sp-90mm-f-2-8-di-vc-usd-macro-11-perfect-voor-productfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoeveel weet jij van fotografie? Doe de Zoom.nl Fotografie Quiz!]]> Sat, 17 Jun 2017 22:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Powered by
]]> http://zoom.nl/artikel/community/24747-hoeveel-weet-jij-van-fotografie-doe-de-zoom-nl-fotografie-quiz.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 tips voor strandfotografie]]> Sat, 17 Jun 2017 10:07:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kijk om je heen en houd je omgeving in de gaten
Op het strand zijn altijd wel andere mensen te vinden die een onderwerp kunnen vormen voor jouw fotografie. Hardlopers, wandelaars, surfers of toeristen. Wil je juist geen mensen op de foto en ga je voor de natuur van het strand? Kies dan een locatie uit waarvan je weet dat deze niet zo populair is.

lavano

Kijk niet alleen naar mensen om je heen, maar ook naar objecten en andere spullen op het strand. Soms zijn er dingen uit zee aangespoeld of ligt er vuil op het strand. Vermijd deze dingen wanneer je ze niet op de foto wilt, maar je kunt ze ook juist tot hoofdonderwerp maken!

Een landschapsfoto heeft voor een voorgrond, middenvlak en achtergrond als basiscomponenten. Voorwerpen of begroeiing op het strand kan makkelijk als voorgrond dienen.

Trammelant

Bescherming apparatuur
Het strand ligt vol met zand en dit is een grote boosdoener voor al je fotoapparatuur. Verwissel je lenzen voorzichtig en het liefst op een plekje waar geen of weinig wind is. Gebruik ook een riem of hengsel voor je camera, voordat je deze in het water laat vallen. Let naast je apparatuur ook op jezelf! Het strand is een plek waar een ongelukje zo gebeurt; glibberige rotsen, golven van water die opbotsen waardoor je kletsnat wordt en ga zo maar door.

Annska8

Lees dit artikel eens met meer informatie over de bescherming van je apparatuur op het strand!

HJFoto

Zonlicht en zonnekap
Fotografeer het liefst in de ochtend- en avonduren op het strand. Wanneer je midden op de dag gaat fotograferen, staat de zon het hoogst en dit levert hard licht op, met hele donkere schaduwen. Hierdoor ontstaat er veel contrast in je foto's, waardoor details en informatie verloren gaan.

Denk aan het blauwe en gouden uurtje om te fotograferen op het strand. Kleuren komen mooier uit en het strand krijgt een romantische sfeer. Fotografeer met zonlicht ook altijd met de zonnekap op je camera om flaring te voorkomen.

Meepee

Compositie en horizon
Probeer af te wijken van de standaard strandfoto's van het strand, water en de lucht. Ga bijvoorbeeld laag bij de grond zitten om details vast te leggen, met de zee vaag op de achtergrond.

Denk hierbij aan een parasol, kinderspeeltjes of een hond. Ook kun je de lijnen van de zee gebruiken om mensen naar een bepaald onderwerp te leiden in je foto. Wanneer je de horizon vastlegt, zorg er dan wel altijd voor dat deze recht is.

Hiervoor kun je het hulpraster op je camera gebruiken. Zet de horizon ook niet in het midden van het beeld, varieer met de verdeling lucht, water en strand in je foto.
Is een rechte foto met de hand niet gelukt? Dan kun je dit natuurlijk in de nabewerking nog rechttrekken.

Arnoud78

Geen mooi weer? Gaan!
We gaan als recreanten en toeristen vaak pas met mooi weer naar het strand. Regent het een dag, dan is het strand vrijwel leeg. Geen reden voor een fotograaf om ook niet naar het strand te gaan! Ook met regen- of stormachtig weer kun je op het strand prachtige foto's maken. Probeer bijvoorbeeld de storm vast te leggen boven het water. Is er onweer voorspeld? Verdiep je dan in het fotograferen van de bliksem!


ArtWittingen

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24744-5-tips-voor-strandfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het NK Natuurfotografie gaat weer van start!]]> Fri, 16 Jun 2017 14:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het NK Natuurfotografie is terug! Dit keer mogen amateurs en professionals aan de slag in het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Hoe gaat het in zijn werk?

Er zijn twee categorieën om aan mee te doen: Amateurs en professionals. (Kijk op de website van het NK Natuurfotografie waar jij precies onder valt.) Iedere deelnemer moet vervolgens vier verschillende foto's uploaden om mee te doen, namelijk een landschapsfoto, een macrofoto, een wildlife foto en een abstracte foto.


Foto door Yvone-Carla

De regels

Om het eerlijk te houden zijn er wel enkele regels opgesteld. Zo mag je enkel in een bepaald gebied foto's maken en zijn beide categorieën aan bepaalde tijden gebonden.

Professionals hebben zo slechts zestien uur de tijd om hun foto te maken. Namelijk tussen 2 september 14:00 uur, en 3 september 12:00 uur. Amateurs krijgen veel meer tijd, in hetzelfde gebied krijgen zij namelijk 12 dagen om hun foto's te maken, tussen 19 tot en met 30 augustus.

De prijswinnaars worden op 3 september rond 16:00 uur bekendgemaakt en mogen zich dan officieel Nederlands Kampioen Natuurfotografie noemen. Natuurlijk zijn er ook nog leuke prijzen te winnen.


Foto door Anna Rass

Mee doen?

Om mee te kunnen doen kun je je inschrijven op de website, maar wees wel snel, want er zijn slechts beperkt plaatsen beschikbaar!

]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/24748-het-nk-natuurfotografie-gaat-weer-van-start.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Kandidaten van Het Perfecte Plaatje seizoen 2 zijn bekend!]]> Fri, 16 Jun 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het eerste seizoen van Het Perfecte Plaatje was een groot succes, met als finalisten Kim Feenstra en Humberto Tan! Humberto won het programma en hiermee onder andere een fotoreportage in het blad National Geographic. In de finale maakte hij onder andere deze foto:

Als fan van het programma zijn we erg blij dat RTL met een tweede seizoen komt, waarbij de deelnemers nu officieel bekend zijn gemaakt tijdens RTL Boulevard.Op dit moment lopen de opnames voor het tweede seizoen, dat in oktober dit jaar op tv verschijnt; wij kunnen in ieder geval niet wachten!

Het Perfecte Plaatje Seizoen 2 kandidaten

De kandidaten die zijn geselecteerd om de strijd met elkaar aan te gaan, zijn Isa Hoes, Gordon, Roel van Velzen, Monique Smit, Tygo Gernandt, Estelle Cruijff en Giel de Winter!

Heb jij al een favoriet?

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24746-kandidaten-van-het-perfecte-plaatje-seizoen-2-zijn-bekend.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zó herken je een fotograaf]]> Fri, 16 Jun 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Een fotograaf drukt niet alleen maar op een knopje.

2. Een fotograaf kan in een fractie van een seconde de juiste iso-waarde, sluitertijd, diafragma, compositie, witbalans en focus bepalen, maar heeft na vijf uur nadenken nog steeds geen idee over acceptabel uurtarief.

3. Een fotograaf zucht heel hard als een klant weer eens een Instagram filter over zijn zorgvuldig nabewerkte foto heeft gegooid.

filipdg

4. Een fotograaf neemt op vakantie meer apparatuur mee dan schone onderbroeken.

5. Een fotograaf is van nature niet zo lenig, maar kan zich in ongekende bochten wringen voor de perfecte foto.

6. Een fotograaf staat na een feestje zelf nooit op de foto.

7. Een fotograaf kan niet normaal met de rest van de groep meelopen, omdat er overal zaken vastgelegd dienen te worden.

karindevries57

8. Een fotograaf vist voordat de was gedaan wordt altijd nog allerlei geheugenkaartjes, lensdoekjes, visitekaartjes, statiefschroefjes en lensdoppen uit alle jas- en broekzakken.

9. Een fotograaf speelt vaak voor psycholoog, tovenaar en onbetwiste redder in nood.

10. Een fotograaf kan met gemak zes uur stilstaan, in een ongemakkelijke positie in de brandende zon, wachtend tot een vogeltje op het juiste takje is geland.

11. Een fotograaf maakt van al zijn vrienden en familie perfecte profielfoto's, maar verstopt zichzelf het liefst achter zijn camera.

marloeshi

12. Een fotograaf heeft nooit een standaard bureaubladachtergrond, maar maakt zijn achtergronden zelf.

13. Een fotograaf is soms geneigd zijn organen te verkopen om een nieuw objectief te kunnen betalen.

14. Een fotograaf kan uren werken aan een fotobewerking, met als bedoeling dat je niet ziet dat de foto bewerkt is.

15. Een fotograaf weet precies wanneer hij mooie momenten moet vastleggen en wanneer hij er gewoon van moet genieten.

Zoek je nog een leuk fotografieproject? Leg al die karaktereigenschappen dan eens vast in een creatief zelfportret!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24745-zo-herken-je-een-fotograaf.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Waarom je bij landschapsfotografie ook je telelens moet meenemen]]> Fri, 16 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Ook in ons land zijn indrukwekkende landschappen vast te leggen. Alles daarover leer je in deze basiscursus!

Geen last van lelijke elementen

De meest voor de hand liggende reden om als landschapsfotograaf een telelens mee te nemen, is dat je altijd kan inspelen op details die je in de verte kan zien, waar je meer nadruk op wilt leggen. Dat doe je vooral als er veel andere onderwerpen in beeld zijn die je eigenlijk maar storend vindt. Het werkt dus heel handig om tijdens het fotograferen al een uitsnede te kunnen maken, zonder detailverlies. Lelijke onderwerpen in de voorgrond zijn dan eenvoudig te negeren. Stel je staat op een hoog punt, langs de kant van een weg een uitzicht te fotograferen. Met het tele-objectief kan je direct tussen de straatelementen door het landschap in de verte vastleggen.

pvruggink.

Het effect van inzoomen

Veel fotografen zijn bang dat er door het inzoomen veel diepte in het beeld verloren gaat. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn! Het is wel belangrijk om bewust te spelen met het effect van inzoomen. Als je bijvoorbeeld twee bomen fotografeert, waarvan één in de verte en de ander een stuk dichter bij de voorgrond staat, dan zal de voorste boom bij het inzoomen sneller groter in beeld komen dan de boom in de achtergrond. Door dit effect kan je werken met gewicht in je beeld en zorgen dat de verschillende elementen met elkaar in balans zijn, óf dat juist een onderwerp enorm veel gewicht en aandacht krijgt.

liesbethmulders

Oog voor detail

Soms heb je prachtige uitgestrekte landschappen die je volledig in beeld wilt hebben. Daar gebruik je dan inderdaad een groothoeklens voor. Maar die prachtige landschappen zijn vaak opgebouwd uit meerdere prachtige details en als je verder inzoomt krijg je zelfs nóg meer details te zien. Een teleobjectief is dus zeker handig om je landschap af te speuren naar extraatjes en leuke elementen die redelijk close alsnog een mooie foto opleveren.

joepert

Panorama's met een tele-objectief

Ook als je van plan bent om panoramafoto's te gaan maken, is het handig om eens te experimenteren met een tele-objectief. Je kan dan veel selectiever een stuk uit het landschap gebruiken voor je panorama. Stel je fotografeert een berglandschap in de volle zon. Op de voorgrond is het gras fel belicht en de lucht is strakblauw. Met een groothoeklens zou je dat volledige plaatje vastleggen. Bij een telelens kan je inzoomen op de bergen met de intense schaduwpartijen en vervolgens in één lijn alleen maar de bergen vastleggen. Dan krijg je een heel ander gevoel bij je panorama.

dennisvdelzen

Spelen met gelaagdheid

Als je inzoomt op een onderwerp dat écht ver van je vandaan is, dan raak je wel wat dieptegevoel kwijt. Dat is een mooie gelegenheid om te spelen met gelaagdheid in je beeld. Is het je al eens opgevallen dat bergen steeds blauwer lijken wanneer ze verder weg liggen? Met die verschillende bergcontrasten kan je een mooi lagensysteem opbouwen. Het gebrek aan diepte werkt echter ook goed als je het beeld veel abstracter maakt en uiteindelijk zelf nog maar lastig in kan schatten welke elementen dichter en welke daadwerkelijk verder in beeld stonden.

gertbosman

Met filters kan je nog meer pit geven aan je foto's. Lees alles over filtergebruik bij landschapsfotografie in dit artikel van Jos Ouwerkerk.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24743-waarom-je-bij-landschapsfotografie-ook-je-telelens-moet-meenemen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Lomography Neptune systeem]]> Thu, 15 Jun 2017 10:17:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Eén systeem, drie objectieven

Het nieuwe Lomography systeem bestaat uit drie prime objectieven en twee diafragmamechanismen met verschillende diafragmaplaten die je door elkaar kunt gebruiken. Het lijkt wat op de ouderwetse Zeiss Contaflex en Kodak Retina lenssystemen want feitelijk wissel je alleen het glas terwijl de diafragma-unit op de camera blijft zitten. Er is een Thalassa 35mm F3,5, een Despina 50mm F2,8 en een Proteus 80mm F4 leverbaar, wat eveneens sterk doet denken aan het standaard reportagesetje van vroeger. Lomo gaat voor maximale optische kwaliteit met deze handgebouwde vaste brandpunten, niks geen funvlekken en lensfouten voor creativiteit dus, maar serieus glas.


Diafragma-units

De standaard diafragma-unit met de achterste lenselementen zet je op de camera en vervolgens kun je de frontlenzen wisselen. Het irisdiafragma is zo ontworpen dat je de gewenste bokeh-werking heel precies kunt instellen, maar je kunt ook een andere diafragma-unit gebruiken met losse diafragmaplaten voor creatieve effecten. De volle opening is overigens direct het optimale diafragma van de betreffende lens.
Het Lomography Art Lens Systeem is gericht op de toekomst, want het is de bedoeling dat er in de toekomst lensdelen leverbaar zijn van 15mm ultragroothoek tot 400mm supertele. Alles is uiteraard zowel bruikbaar op fulframe- als op cropcamera's.

Prijs en beschikbaarheid

Het Neptune Convertible Art Lens Systeem staat momenteel op Kickstarter. Voor $545,00 kun je de Kickoff Special set reserveren in zilver of zwart. Er is een Nikon F, Canon EF of Pentax K versie. De levering staat gepland voor februari 2018 (ja, 2018!)
www.lomography.com/kickstarter

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24742-lomography-neptune-systeem.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Licht en compact - Samyang AF 35mm F/2.8 FE]]> Wed, 14 Jun 2017 12:44:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Samyang's nieuwste is een 'pancake' met zeer compacte afmetingen en uiterst lichtgewicht. De dichtstbijzijnde instelafstand is 35cm, waardoor je het objectief breed kunt inzetten: voor close ups én voor journalistiek werk. Ideaal om als point-n-shoot brandpunt te gebruiken op straat of op reis.

Speciaal voor Sony E-mount fullframe

De Samyang AF 35mm f/2.8 FE weegt slechts 85 gram en is zonder zonnekap of lensdop maar 3,3 centimeter kort. Het objectief is opgebouwd uit zeven lenselementen in zes groepen, met twee asferische lenselementen om vertekening te voorkomen en een hoog refractie element om het contrast bij de les te houden. De Samyang Ultra Multi Coating voorkomt overstraling. Samyang claimt een maximale scherpte van hoek tot hoek omdat het speciaal voor de Sony Alpha full frame mirrorless camera's ontworpen is. Uiteraard kun je het ook op een crop-Sony gebruiken, maar dan is het brandpunt wat minder spannend.

Prijs en beschikbaarheid

De Samyang AF 35mm F2.8 FE is vanaf juli leverbaar voor een adviesprijs van € 325,00.

www.samyangbenelux.com]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24741-licht-en-compact---samyang-af-35mm-f-2-8-fe.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Lichtmeting in de camera - Welke instellingen kun je het beste gebruiken?]]> Wed, 14 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Bij productfotografie is een goede lichtmeting heel erg belangrijk. Je kan daarom in dat geval ook beter altijd werken met een grijskaart.

Hoe werkt lichtmeting in je camera?

De sensor van je camera vangt al het licht op dat wordt gereflecteerd door je onderwerp. Bij een heel licht onderwerp, zoals sneeuw, wordt er dus meer licht richting de camera gestuurd, dan bij een donker onderwerp, zoals een zwarte hond. De camera past dit licht vervolgens aan om er een meer neutrale belichting van te maken. In principe probeert hij altijd de felheid van de kleur middengrijs na te streven. Witte sneeuw wordt dus grijs, maar ook de donkere hond wordt grijs. Dat is niet echt gewenst.

Spotmeting in de camera

Bij spotmeting meet de camera heel gericht onder een hele kleine hoek het licht dat op een klein punt in het centrum van de sensor valt. Als je dan vervolgens je diafragma en sluitertijd zodanig afstelt dat de lichtmeter op 0 staat, is je onderwerp waar je op dat moment op gericht hebt, precies tot middengrijs belicht. Bij een licht onderwerp zal je bij spotmeting de meter moeten negeren en meer moeten overbelichten. In het geval van een donker onderwerp kan je dus beter onderbelichten.


Bij een licht onderwerp zal je dus een beetje moeten overbelichten


monique37

Matrixmeting in de camera

Bij matrixmeting wordt niet alleen het centrum, maar ook verschillende vlakke daaromheen gebruikt om het licht te meten. Dit geeft voor alledaagse situaties, zoals bij landschaps-, architectuur- of reisfotografie vaak een veel betrouwbaarder resultaat dan spotmeting, omdat er rekening wordt gehouden met het totaalbeeld en niet toevallig één donker of licht element in de foto. De extreme situaties, zoals een felle witte of donkere omgeving zal je ook hier handmatig moeten over- of onderbelichten. Dit kan je opnieuw doen door je sluitertijd of diafragma aan te passen.

mariellevlaar

Centrummeting in de camera

Centrummeting hangt een beetje tussen de matrix- en spotmeting in. Naast een kleine nauwkeurige meting in het centrum, meet centrummeting ook nog een groter rond vlak daaromheen. Je kan dit gebruiken als je onderwerp gemiddeld genomen wel een middengrijze reflectie heeft, zoals bijvoorbeeld een stuk van een pagina van krant.

r0g1er

Toepassing van de lichtmeter

Hoe breng je dat nu allemaal in de praktijk? Heel simpel gezegd zal je altijd zelf in de gaten moeten houden of je foto voornamelijk uit donkere of lichte delen bestaat. De camera maakt zelf met de lichtmeting een bepaalde inschatting en past die inschatting ook daadwerkelijk toe als je bijvoorbeeld op automatische instellingen, sluitertijdvoorkeuze of diafragmavoorkeuze werkt. Dat werkt vaak prima, maar bij situaties met extreme contrasten zal je altijd handmatig bij moeten springen óf een grijskaart of externe lichtmeter moeten gebruiken.

Wil je zien hoe die lichtmeetmethodes in de praktijk worden toegepast? Marcel Scholing laat het je zien in deze videocursus!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24740-lichtmeting-in-de-camera---welke-instellingen-kun-je-het-beste-gebruiken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Uitslag fotowedstrijd Onontdekt Nederland]]> Tue, 13 Jun 2017 17:56:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Winnaar

De gelukkige winnaar is:
Janneman2015 met deze foto:


]]> http://zoom.nl/artikel/community/24739-uitslag-fotowedstrijd-onontdekt-nederland.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Uitslag fotowedstrijd Emotie]]> Tue, 13 Jun 2017 14:46:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Blij, bang, boos of bedroefd... Emoties zijn er altijd en overal. De emotie waarnemen, voelen en vastleggen. Dat is de werkelijkheid op zijn mooist weergeven. Kijk eens om je heen en vang de emotie in jouw foto!
Dat was de opdracht van de fotowedstrijd 'Emotie'.

De mooiste foto wordt door Foto Konijnenberg beloond met een Jinbei ET-403 Continulicht set ter waarde van € 199. Deze set bestaat uit drie lampstatieven die je traploos kunt instellen, ideaal voor de studiofotograaf die net wat meer eist van zijn fotografie. Het voordeel is dat deze high-tech lampen geen warmte ontwikkelen. Gemakkelijk in gebruik, compact en zeer snel te installeren.

Winnaar

De gelukkige winnaar van deze Continulichtset is:
1N9R1D met deze foto:

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24738-uitslag-fotowedstrijd-emotie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Op reis? Denk aan deze accessoires! ]]> Tue, 13 Jun 2017 13:42:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Met reizen is het fijn als je geen kilo's aan spullen mee hoeft te dragen. Als fotograaf heb je, naast je camera, eigenlijk maar een aantal basis-accessoires nodig om mee te nemen!

Accu of batterij
Met een lege accu of lege batterijen komen te zitten op het moment dat je wilt gaan fotograferen in het buitenland is natuurlijk een zaak om te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd opgeladen accu's of batterijen bij je hebt. Ook handig om mee te nemen is een wereldstekker, want jouw accu-oplader moet natuurlijk wel in elk stopcontact kunnen.

Merel-Schoneveld

Geheugen
Het laatste wat je wilt op reis is een volle geheugenkaart en géén extra geheugen op zak hebben. Neem dus vooral extra geheugenkaartjes mee van klein formaat. De gebruikelijke SD-kaartjes zijn zo plat en klein dat je er hier gerust een paar van in je tas kunt doen. Ga van tevoren na hoeveel foto's (in jpg of raw-formaat) jouw geheugenkaartjes kunnen hebben, zodat je zelf ongeveer weet hoeveel geheugen je mee moet nemen.

BasPrins87

Polarisatiefilter
Je gaat op reis vaak naar landen gaat waar de zon volop schijnt en dit kan bij het fotograferen soms nogal een uitdaging zijn. Naast een zonneklep op je camera is een polarisatiefilter dus handig om bij je te hebben. Een polarisatiefilter neemt reflecties in bijvoorbeeld water weg en zorgt ervoor dat de lucht die je fotografeert minder wit uitslaat.

lbfoot

Camerariem
Je moet op reis al veel meedragen, dus zorg er dan voor dat je jouw camera om de nek of schouder kunt hangen. Hierdoor heb je de handen ook vrij om andere dingen te doen, maar heb je je camera wel snel bij de hand! Je kunt hier kiezen voor een gewone camerariem voor om je nek, een shoulderstrap of misschien gaat je voorkeur uit naar een heup-holster.

Melien

Bescherming en onderhoud
Zorg voor een cameratas of hoes voor de bescherming van je camera. Ben je even onderweg of niet aan het fotograferen, dan is het handig dat je camera veilig en beschermd opgeborgen is. Ook gedurende de heen- of terugreis is je apparatuur dan verzekerd van beveiliging, bijvoorbeeld in het vliegtuig. Neem je een cameratas mee? Stop er dan ook wat lensdoekjes of kleine schoonmaakmiddelen in! Ook op reis is het van belang dat je jouw apparatuur schoonhoudt! Ook in het buitenland zal je misschien op een strand komen, in de regen staan of je lenzen verwisselen (die je graag schoon wilt houden).

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24737-op-reis-denk-aan-deze-accessoires.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cameragadget: Laowa 2:1 Ultra-Macro]]> Tue, 13 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De mooiste macrofoto's maak je als je weet wat je doet. Lees daarom eerst onze basiscursus macrofotografie!

Verschillende soorten vergrotingen

Voor macrofotografie heb je keus uit veel verschillende mogelijkheden om tot de vergroting te komen die jij wilt. Zo kun je kiezen uit omkeerringen, tussenringen of bijvoorbeeld voorzetlenzen. Wil je een extreme vergroting? Dan is er voor Canon zelfs de MP-E 65mm F2,8 beschikbaar met een 5:1 vergroting. Dit wil zeggen dat het beeld op je sensor maar liefst vijf keer groter is dan in werkelijkheid. Is de scherpte met een standaard macro-objectief al een uitdaging, met de 5:1 van Canon is het dat helemaal. Vandaar dat de meeste fotografen beginnen met de aanschaf van een macro-objectief met een 1:1 vergroting, en dan heb je nog steeds veel keus. En hoewel een 1:1 vergroting prachtige beelden oplevert, is deze 2:1 vergroting nog spectaculairder terwijl er nog best goed mee te werken is.

Het objectief

Bij het testen van het objectief merken we als snel dat het van degelijke kwaliteit is: de metalen behuizing voelt robuust en daar hoort ook wat gewicht bij, 503 gram. Het objectief is volledig handmatig, zowel scherpstelling als diafragma. Je zult al het werk dus zelf moeten doen, maar een beetje macrofotograaf is dat toch al gewend. Door het handmatige diafragma is het wel alsof je de scherptediepte-controleknop van je camera continu indrukt. Dit maakt het beeld door je zoeker (bij een niet volledig geopend diafragma) donkerder dan je gewend bent van je automatische objectieven. Die sluiten het diafragma pas bij het maken van de foto. Het beste zet je daarom het diafragma helemaal open als je scherpstelt, om het daarna dicht te draaien tot de gewenste opening.

Bruikbaar voor portretten

Naast dat de lens mooie, scherpe macrobeelden oplevert, is het ook nog eens een mooi portretobjectief van 60 mm. Met name de veertien diafragmalamellen zorgen voor een mooie ronde bokeh.

De Laowa komt van het bedrijf Venus Optics. Er is ook nog een goedkopere Chinese kopie van dit objectief in omloop onder de naam Bresser, maar dat is niet de Bresser die we kennen van de telescopen en microscopen. Kwaliteit komt uiteraard met een prijskaartje.

Meer info

Naam: Venus LAOWA 60mm F2,8 2:1 Ultra-Macro
Minimale scherpstelafstand vanaf sensor: 18,5 cm
Beschikbare vattingen: Canon EF, Nikon F, Sony A/E, Pentax K
Prijs: € 479,-
Meer informatie: zie website

Macrofotografie hoeft helemaal niet duur te zijn!
Naast een objectief zijn er namelijk nog allerlei andere opties om macrofoto's te maken!

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24735-cameragadget-laowa-21-ultra-macro.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotograferen in de schemering - Wat zijn de beste instellingen?]]> Tue, 13 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Eerder maakten we deze videocursusover avond- en nachtfotografie

De juiste planning

De schemering duurt meestal niet lang. Je hebt ongeveer 50 minuten de tijd, totdat de zon definitief onder is. Het licht verandert dan ook continu, waardoor je heel bewust je instellingen moet blijven aanpassen. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk! Bepaal vooraf welke locatie je tijdens de schemering wilt fotograferen en welke compositie daarvoor het meest geschikt is. Denk goed na over de sfeer die je foto uiteindelijk moet uitstralen. Wil je juist hele warme kleuren? Dan kan je het beste tegen het einde van de schemering fotograferen. Wil je liever toch wat meer licht, fotografeer dan aan het begin van de avondschemering.

mariovisser

Landschapsfotografie in de schemering

Omdat er maar weinig licht beschikbaar is, is de avondschemering perfect om met langere sluitertijden te fotograferen. Dat kan je heel goed gebruiken voor je landschapsfotografie. Gebruik hiervoor wel een statief, om bewegingsonscherpte door de camera te voorkomen. Vanwege de langere sluitertijd kan je alsnog met redelijk lage iso-waarden fotograferen en een klein diafragma gebruiken voor voldoende scherptediepte. Je landschappen zijn in dat geval volledig scherp, met uitzondering van de bewegende elementen. Dat geeft een bijzonder dynamisch en sfeervol effect aan je foto.

john9999

Portretfotografie in de schemering

Bij portretfotografie kan je de langere sluitertijd niet veroorloven, omdat je model nooit voor 100% stilstaat, waardoor je bewegingsonscherpte krijgt. Je zal dus minimaal vanaf 1/60e sec moeten fotograferen. Een groter diafragma levert hierbij een mooie onscherpe, maar toch sfeervolle achtergrond op én geeft je dat extra licht wat je bij de schemering zo hard nodig hebt. Het liefst gebruik je een lichtsterk objectief (met vast brandpunt) en een body met een grote sensor (crop- of fullframe) om het maximale uit het licht te halen. Lukt dat niet, dan zal je toch je iso-waarde een beetje moeten verhogen.

maaikekampert

Sportfotografie in de schemering

Bij sportfotografie zijn vaak extreem korte sluitertijden nodig om de beweging volledig te kunnen bevriezen. Tijdens de schemering is dat door het gebrek aan licht bijna niet te doen. Een grote sensor, hogere iso-waarde, lichtgevoelig objectief kunnen in sommige gevallen voldoende zijn om toch de actie vast te leggen. Lukt dat niet? Probeer dan met flitslicht de sporter uit te lichten. Omdat het flitslicht de sporter verlicht, kan je alsnog een langere sluitertijd gebruiken om de achtergrond goed te belichten zonder dat er bewegingsonscherpte ontstaat

Zorg voor de juiste kleuren

Fotograferen in de schemering doe je juist omdat je dat warme of koude avondgevoel in je foto wilt vastleggen. Dat gevoel kan je extra aanzetten met een juiste kleurtemperatuur van je witbalans. Experimenteer maar eens met een handmatige witbalans. Je kan een hele koude foto creëren door een lage kelvin-waarde in te stellen. Je krijgt in dat geval meer blauw in je foto. Wil je het liever toch iets warmer hebben? Ga dan meer rond de 6500 kelvin zitten. Vind je het lastig om dat zelf in te stellen, kies dan voor de schaduw-witbalans om meer warmte in je foto te krijgen en kies voor de gloeilamp-witbalans om je foto juist koeler te maken. Het is echter nóg makkelijker om gewoon in RAW te fotograferen, want dan kan je achteraf heel nauwkeurig een goede kleurtemperatuur kiezen in je nabewerking.

rickkloekke

Alles over de juiste kleurtemperatuur leer je in deze videocursus!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24734-fotograferen-in-de-schemering---wat-zijn-de-beste-instellingen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gratis naar Foam met Olympus]]> Tue, 13 Jun 2017 09:12:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

SHUTR.salon

Op donderdag 13 juli komt de jury bij elkaar in FOAM te Amsterdam. De hele avond zal in teken staan van Olympus en deze speciale editie van SHUTR.salon. Je kunt aan de slag met de nieuwste Olympus apparatuur met een touch & try, er zijn gratis rondleidingen door de prachtige FOAM exposities en uiteraard kun je op eigen gelegenheid de tentoonstelling bekijken en is er een gelegenheid een consumptie te drinken. Ook kun je jouw foto's voorleggen aan onze professionele jury of een van de Olympus Visionairs. Neem dan maximaal drie foto's mee op een USB-stick en kom dan op tijd, er ligt een intekenlijst bij binnenkomst.

Meld je hier aan! Je ontvangt een bevestiging die tevens je toegangsbewijs is.

Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres


* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om zoals aangegeven in ons privacy statement en melden je aan voor onze nieuwsbrief. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.Fotograaf van links naar rechs Brendan de Clercq, Arend Spaans, Richard Terborg

Olympus Featured Talent

Aan het eind van de avond maakt de jury een top 5 bekend. Deze 5 maken extra kans op de hoofdprijs: een Olympus OM-D E-M1 Mark II met M.Zuiko ED 12-40mm f2.8 PRO, een portfolio in SHUTR.photo en kans om toegevoegd te worden tot het exclusieve Olympus Visionair platform! De hoofdprijs maken we aan het eind van het jaar bekend. Iedereen die online heeft meegedaan of zijn portfolio laat zien op deze SHUTR.salon maakt kans.

Praktische informatie

Datum: Donderdag 13 juli
Locatie: FOAM fotografie museum
Keizersgracht 609, Amsterdam
Programma:

18:00 - 21:00 uur -> Vrije inloop in Foam (inschrijving portfolio-bespreking open)
18:30 - 21:00 uur -> Rondleiding door Foam
18:30 - 21:00 uur -> Touch & Try Olympus apparatuur in cafe
18:15 - 20:30 uur -> Portfolioreviews met wedstrijd jury
18:15 - 20:30 uur -> 1op1 sessie met Olympus Visionary
20.45 -> bekendmaking top 5 in café (deze 5 maken extra kans op de hoofdprijs aan het eind van het jaar)
21:00 einde

Wil je hierbij zijn?
Meld je hier direct aan! De toegang en programma is gratis en vol=vol

Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres


* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om zoals aangegeven in ons privacy statement en melden je aan voor onze nieuwsbrief. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.


Vragen? Mail olympus@shutr.photo

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24736-gratis-naar-foam-met-olympus.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ga je op reis? Dan zoeken wij jou!]]> Mon, 12 Jun 2017 11:38:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De tassen van Case Logic en Thule gaan namelijk op reis. Waar naartoe? Dat bepaal misschien jij wel! Zoom.nl is samen met Thule en Case Logic op zoek naar reisfotografen die hun cameragear goed willen vervoeren in een Case Logic of Thule cameratas.


Ga je binnenkort op reis en wil jij een van onze drie testers zijn? Geef je dan op! Na je reis mag je uiteraard de tas houden.


Nieuwsgierig welke cameratassen getest gaan worden? Wij lichten de cameratassen kort toe.

Case Logic KDB-101-BLACK
KONTRAST RUGTAS VOOR DIGITALE PRO SLR-CAMERA'S
De KDB-101-BLACK is een ergonomische rugtas. De tas heeft aanpasbare opbergruimte waarbij het zelfs mogelijk is om jouw DSLR-camera met bevestigde lens te beschermen. Jouw camera is beschermd tegen invloeden van buitenaf dankzij het innovatieve hangmatsysteem hangt de camera in de tas.


Case Logic DCB-309-BLACK
RUGTAS VOOR SPIEGELREFLEXCAMERA
Met de DCB-309-BLACK draag je alles eenvoudig mee op je rug. Spiegelreflexcamera, lenzen, filter en laptop je neemt het allemaal mee in deze gebruiksvriendelijke rugtas met verstelbare en uitneembare opbergvakken. Ideaal voor de reisfotograaf is de regenhoes. Zo is je gear beschermt tegen alle weersomstandigheden.


Thule ASPECT DSLR BACKPACK
DSLR-camera bag

De spiegelreflexcamerarugzak van Thule biedt verstelbare opbergruimte, groot draagcomfort en door de sling snelle toegang tot jouw spullen. Een comfortabel draaggemak door de gevoerde heupriem, schouderriemen en achterpaneel van ventilerend gaas. Je tas zwaarbeladen met accessoires? Stabiliseer de rugzak door de borstriem.

Check binnenkort de reviews van onze testers hier!Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Zoom.nl profielnaam
Woonplaats
Emailadres
Telefoonnummer
Waar ga je heen op vakantie?


* Door je aan te melden ga je akkoord met de algemene voorwaarden. Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om in ons privacy statement en melden je aan voor de nieuwsbrief. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24729-ga-je-op-reis-dan-zoeken-wij-jou.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee met de CEWE Photo Awards 2017!]]> Mon, 12 Jun 2017 11:21:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Als (amateur)fotograaf kun jij van 12 juni tot en met 20 augustus 2017 jouw mooiste foto's van het Nederlandse landschap, de cultuur, de mensen en hun gewoonten insturen. Je krijgt de volledige vrijheid om datgene vast te leggen dat Nederland voor jou zo mooi maakt. Laat je fotografiekunsten de vrije loop en stuur je mooiste foto's in. Onze vakkundige jury staat te popelen om jouw inzending(en) te mogen bewonderen. Je maakt bovendien kans op geweldige prijzen. Meedoen dus!

Deelname

Het leuke van de CEWE Photo Awards is dat iedereen die van fotograferen houdt kan en mag meedoen - of je nu professioneel beroepsfotograaf of amateuristisch hobbyfotograaf bent. Iedere week heb je de mogelijkheid om één foto te uploaden via www.cewe-photoawards.nl. Op die manier kun je met 10 foto's meedingen naar mooie prijzen. Na afloop van iedere week gaat de jury aan de slag. Zij beoordelen de ingezonden foto's en selecteren de 15 beste foto's van die week. Deze foto's dingen mee naar een top tien plek in de finale van de CEWE Photo Awards 2017.

"Bedankt voor de geweldige dag, heel goed geregeld allemaal! Het hele gezin heeft ervan genoten. Dit heeft mij super gemotiveerd om me verder te ontwikkelen met fotograferen: wie weet tot volgend jaar!" - genomineerde CEWE Photo Awards 2016.

Finale CEWE Photo Awards

Je hebt tot 20 augustus de mogelijkheid om foto's in te sturen. Daarna gaat onze professionele jury aan de slag en kiest van alle weken de tien állerbeste foto's uit. De winnaars van de CEWE Photo Awards worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke finaledag op 16 september in Burgers Zoo te Arnhem.

"Het was weer geweldig georganiseerd! Dank CEWE voor de leuke dag!" - genomineerde CEWE Photo Awards 2016.

Een grote eer en mooie prijzen

Het is natuurlijk een grote eer als onze vakkundige, kritische jury jouw foto selecteert als een van de beste en mooiste foto's. Naast de strijd om de eer kun je ook meedingen naar mooie prijzen. We garanderen je; die zijn zeker de moeite van een inzending waard. De fotograaf van de winnende foto krijgt een achtdaagse reis voor twee personen aangeboden naar Cinque Terre in Italië. De op één na beste fotograaf wint een stedentrip voor twee personen naar het prachtige Barcelona. En ook de derde prijs is niet mis - een heerlijk weekend voor twee personen naar de stad van de liefde: Parijs. CEWE wil ook de fotografen op de vierde tot en met de tiende plek belonen met een prijs. Kijk snel op www.cewe-photoawards.nl welke prijzen er nog meer te winnen zijn!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24732-doe-mee-met-de-cewe-photo-awards-2017.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 manieren om sluitertijd creatief te gebruiken]]> Mon, 12 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Maakt het water zacht


Foto door DionvandenBoom

Het meest gebruikte sluitertijdtruukje is toch zeker wel het 'zachte' water effect. Dit effect kun je krijgen door je sluitertijd extra lang te zetten, zodat alle druppeltjes water als het ware een lange stroom worden. Natuurlijk kun je hier ontzettend leuk mee spelen, en niet alleen met water. Probeer het bijvoorbeeld ook eens om een leuk effect met wolken te maken in je landschapsfoto. Wel is belangrijk dat als je een hele lange sluitertijd instelt, je ook je ISO naar beneden aanpast.

Tekenen met licht


Foto door nilix

We kennen allemaal de lange sluitertijd foto's van auto's op de snelweg. We zien enkel nog streepjes licht van waar hun lampen langs kwamen. Echter met dit in je achterhoofd kun je natuurlijk ook gaan experimenteren. Het leukste is natuurlijk om zelf iets met licht te gaan tekenen. Je kunt teksten schrijven, vormen maken, of een lampje aan je hond vastbinden en hem een rondje door de tuin laten rennen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan.

Toeristen verwijderen


Foto door mirjamo

Heb je op vakantie na een lange wandeling eindelijk dat prachtige kerkje op de bergtop gevonden, staan er een horde toeristen voor. Niet getreurd! Het enige wat je nodig hebt is een statief en wat geduld. Met een lange sluitertijd en een laag ISO zullen de toeristen door hun bewegingen onscherp worden, maar de gebouwen blijven staan. Hoe langer de sluitertijd hoe minder je de bewegende onderwerpen in de foto zult zien.

Actie benadrukken door onscherpte


Foto door Jarnovanosch

Bij sport of actie is het natuurlijk prachtig om je onderwerp in zijn actie te 'bevriezen'. Dit is vooral mooi bij bijvoorbeeld gymnastiek, maar als je een racewagen 'bevriest' lijkt het net alsof hij gewoon stilstaat. Gelukkig is er een manier om dit op te lossen. (Al vergt dit wel enige oefening) Zet in dit geval je sluitertijd niet al te snel, en volg je onderwerp terwijl je een foto maakt. Hierdoor zal de achtergrond wazig worden, maar je onderwerp scherp blijven, waardoor je de snelheid mooi kunt zien. Natuurlijk kun je het ook andersom doen door je achtergrond te fotograferen, precies op het moment dat je onderwerp langs komt. Al zal in dit geval dus wel je onderwerp wazig worden.

Dubbele portretten


Foto door fritskooijmans

Zoals eerder gezegd worden bewegende mensen door een langere sluitertijd wazig. Normaal is dit iets wat je wil voorkomen, maar het kan natuurlijk ook voor hele leuke effecten zorgen. Zo kun je een bepaalde beweging van een model vastleggen. Ook hier geldt weer, ga vooral lekker experimenteren. Wie bijvoorbeeld met zijn armen zwaait zal zo een soort vleugels krijgen. Een model kan eerst een seconde naar links, en dan een seconde naar rechts kijken waardoor ze twee uitdrukkingen in dezelfde foto kan geven. Of gebruik eens een flits waardoor je een fel en een dof beeld in dezelfde foto kunt verwerken.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24723-5-manieren-om-sluitertijd-creatief-te-gebruiken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Waar vind je de mooiste Nederlandse wildlife om te fotograferen?]]> Sun, 11 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Rolf Hendriks schreef eerder een uitgebreid artikel over dierenfotografie dicht bij huis!

Vossen

Vossen kom je in principe in bossen en natuurgebieden in heel Nederland tegen. De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) en Oostvaardersplassen zijn echter de meest populaire plekken om ze te fotograferen. Vooral in de AWD zijn de dieren heel erg benaderbaar (ze zijn zelfs vrij tam) en ook prima zonder telelens te fotograferen.

mvandijk

Wilde grazers

Wilde paarden en runderen, meestal Konikpaarden, Schotse hooglanders en Gallowayrunderen, zijn door natuurbeheer naar Nederland gehaald om de natuurgebieden te begrazen. In meer dan 500 natuurgebieden kan je deze enorme dieren tegen het lijf lopen. Op de websites van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten kan je per natuurgebied vinden welke runderen er rondlopen. Officieel zijn het wilde dieren, maar ze zijn wel goed benaderbaar omdat ze gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen. Wees wel altijd voorzichtig als je ze benadert en wees extra voorzichtig in het vroege voorjaar, wanneer de jongen geboren worden. Met name de Konikpaarden met veulens zijn dan vaak wat minder vriendelijk.

tekstvaart

Edelherten

Het edelhert is een van de meest indrukwekkende wilde diersoorten van Nederland. Je komt ze alleen in de uitgestrektere natuurgebieden tegen, zoals de Veluwe en de Oostvaardersplassen. September is het meest spectaculaire moment om de dieren te fotograferen, omdat dan de 'bronst' start. De herten gaan dan hun territorium verdedigen, beginnen met burlen en ze strijden om de vrouwtjes.

gladiola

Bevers

Wie dacht dat de Bever alleen in de Biesbosch in Nederland voorkwam, heeft ongelijk. Daar leeft natuurlijk wel een grote groep, maar in verschillende natuurgebieden langs de Maas en bij de oevers van de Rijn en Waal achter Nijmegen, zijn ook flinke populaties te vinden. De dieren zijn vooral tijdens de schemer-uurtjes actief, maar overdag zijn er meer dan genoeg sporen te zien.

k9nick

Houd tijdens het fotograferen van wilde dieren altijd deze 10 regels aan:

1 Fotografeer dieren en planten alleen in hun leefomgeving.
2 Vang of verontrust geen dieren.
3 Bied geen voedsel aan speciaal voor de foto.
4 Fotografeer alleen nesten als dit de dieren niet verstoort.
5 Houd een gepaste afstand bij het fotograferen.
6 Verdiep je in de natuur en de ecologie van de soorten.
7 Natuurfoto's zijn niet geënsceneerd en gemanipuleerd.
8 Wees een goede natuurgast en beschadig geen natuur.
9 Betreed geen verboden terrein.
10 Laat geen afval achter.

IJsvogels

De ijsvogel is ongetwijfeld de meest fotogenieke vogel die in Nederland leeft. Ze zijn in heel Nederland terug te vinden, met name rond beken en rivieren. De Vogelbescherming heeft een kaart waarop de laatste bezichtigingen op terug te vinden zijn. De dieren zijn erg schichtig, dus wees voorzichtig in je benadering. Werk met een telelens en maak gebruik van eventueel aanwezige schuilhutten.

cliffginkel

Reeën

Het ree is een kleinere hertensoort die in de bossen leeft en graast op de open velden. In vrijwel alle grotere bossen is ze terug te vinden. Rond de avondschemering laten de dieren zich meestal langs de bosrand zien. De bronsttijd valt in juli/augustus, waarna er pas in juni jongen geboren worden.

harrfoalph

Zeehonden

De grootste kans om in Nederland zeehonden tegen te komen, is op de Waddeneilanden. Daar leeft namelijk de grootste populatie. Ook in Zeeland, bij de Ooster- en de Westerschelde leven verschillende kleinere populaties. Ondanks hun redelijke omvang zijn de dieren lang niet altijd makkelijk te spotten. Boven het water is alleen hun hoofd zichtbaar en op het land worden ze vaak voor een rots aangezien.

rwillemsen

Damherten

Damherten zijn ook grotere herten, die qua formaat tussen de ree en het edelhert invallen. Op de Veluwe bij het Deelerwoud en in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ze vrij makkelijk om te vinden en te benaderen. De bronst valt in Oktober en november, waarbij de dieren dus ook het meest actief zijn.

dehaas1972

Wilde zwijnen

In de bossen van de Veluwe en in natuurgebied 'de Mijnweg' in Limburg zijn wilde zwijnen te vinden. Ze zijn vanwege hun schutkleur vaak erg lastig te zien, dus je zal vooral op je oren moeten vertrouwens om ze te vinden! Zoals de meeste dieren zijn ze vooral in de vroege ochtend en rond de avondschemering actief. Wees voorzichtig: als de zeugen jongen hebben (meestal rond april) dan kunnen ze behoorlijk agressief zijn!

freak

Lees eerst onze volledige basiscursus dierenfotografie voordat je aan de slag gaat!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24731-waar-vind-je-de-mooiste-nederlandse-wildlife-om-te-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotograferen in de storm - Hoe maak je de mooiste foto's en bescherm je je camera?]]> Sat, 10 Jun 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
In 2013 was er in Nederland een flinke oktoberstorm. Bekijk hier de meest indrukwekkende foto's.

Lastige lichtomstandigheden

Fotograferen tijdens een storm is op technisch-gebied een flinke uitdaging, omdat er op dat moment, zelfs overdag, veel minder licht beschikbaar is. Een groter diafragma en hogere iso-waarde zijn hiervoor de meest voor de hand liggende oplossingen. Bij een groothoeklens valt de beperkte scherptediepte bij een groter diafragma namelijk nog redelijk mee en een klein beetje korrel van een hogere iso-waarde draagt bij aan het onheilspellende gevoel van de storm. Een langere sluitertijd zorgt in dit geval (te) snel voor bewegingsonscherpte.

martijnvandernat

Kies voor een extraatje

Een indrukwekkende donkere storm maakt nog meer indruk als je nog een ander onderwerp opneemt in je compositie. Kies hierbij het liefst voor een contrasterend onderwerp. Een enorme wolkenpartij boven een piepklein huisje of een donkerblauwe lucht met een felgekleurde bloem op de voorgrond. Dit soort extraatjes zorgen ervoor dat je foto net wat meer pit heeft.

sanderwesseling

Dynamische foto's

Tijdens een storm kan het flink tekeer gaan. De windvlagen zorgen ervoor dat de regen hard op de ramen slaat en dat de takken door de lucht vliegen. Zoek naar onderwerpen waarbij je de impact van de storm daadwerkelijk kan zien. Denk hierbij aan een onrustige zee met flinke golven, mensen die tegen de wind in fietsen of bomen die flink te lijden hebben onder de storm.

esmeralda-holman

Je camera beschermen tegen de storm

Al die regen en hogen golven klinken wel leuk, maar zijn ook bijzonder gevaarlijk voor je camera. Duurdere modellen zijn vaak 'weatherproof', wat inhoudt dat ze een heel licht regenbuitje nog redelijk goed kunnen doorstaan. Maar als het echt losgaat met slagregens dan zal je toch veel voorzichtiger moeten zijn. Zorg voor een goede regenhoes die zowel de camera als het objectief volledig beschermt. Vaak is dat niet voldoende en helpt het als je minstens beschutting voor de wind kan zoeken achter een muur, naast een auto of onder een brug. De zonnekap is in dit geval ook erg handig, omdat het voorkomt dat er druppels op de lens komen. Blijf dit tussendoor tijdens het fotograferen wel regelmatig controleren, want het is zonde als je er thuis pas achter komt dat er de hele tijd een vlek zichtbaar is in je beeld. Als je werkt met een statief, zorg er dan voor dat je deze verzwaard met een zandzak, zodat een windvlaag niet voor problemen kan zorgen.

schilstra

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24730-fotograferen-in-de-storm---hoe-maak-je-de-mooiste-foto-s-en-bescherm-je-je-camera.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[En toen was er Panasonic]]> Fri, 09 Jun 2017 15:45:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Haal de spiegel uit een dslr, zorg dat het display een goede liveview heeft en je hebt een camera die net zo goed is als een dslr maar dan veel compacter en lichter. Briljant! In 2008 presenteerde Panasonic de eerste mirrorless systeemcamera tijdens de Photokina en het concept sloeg in als een bom. De Lumix DMC-G1 leek op een dslr, maar dan veel kleiner. Deze unieke fotocamera verenigde met zijn 12 megapixel FourThirds cmos-sensor, uitstekende digitale zoeker en uitgebreide fotofuncties het beste uit meerdere werelden in de fotografie. Er waren bovendien direct twee Lumix G-objectieven voor leverbaar. Uiteraard van uitstekende kwaliteit, wat niet zo vreemd is als je kijkt naar de eerdere Panasonic Leica-objectieven voor het FourThirds systeem.

Lumix DMC-G1

Snelle ontwikkeling van mirrorless camera's
Panasonic zou Panasonic niet zijn als de Lumix G1 niet snel familie kreeg: in 2009 volgden de DMC-GH1 met HD-video en de ultracompacte GF1, een camera die het nieuwe mirrorless-concept volledig uitbuitte. Voorzien van een klein maar uitstekend presterend 20mm standaardobjectief paste deze camera letterlijk in je jaszak!


Lumix DMC-GH1


Lumix DMC-GF1

Vanaf 2010 werd stevig doorgepakt: de GH2 beschikte al over 16 megapixels én HD-video.


Lumix GH2

Filmen werd bovendien een speerpunt op de Lumix G-modellen. Niet zo gek, want Panasonic heeft een naam hoog te houden als het gaat om het vastleggen van bewegend beeld. De 3-CCD videocamera's van Panasonic zijn altijd state-of-the-art geweest en Panasonic wil diezelfde kwaliteit ook leveren in haar mirrorless modellen. Vandaar dat 4K filmen, een optische meerassige stabilisator en stereogeluid standaard aanwezig zijn op de huidige Lumix G-camera's. Je kunt er zonder een enorme bulk aan apparatuur op je schouder hoogwaardige video's mee produceren, culminerend in de revolutionaire 20 megapixel GH5 met 4K 60/50/24p video en 6K Photo mogelijkheid.


Lumix GH5


Panasonic luistert naar haar klanten
Dat Panasonic de fotowereld op zijn kop zette is niet vreemd, want men kwam niet bepaald onbeslagen ten ijs. Panasonic luistert zeer goed naar haar klanten en de R&D-afdeling houdt regelmatig overleg met gebruikers over wat er nog beter kan aan de Lumix camera's. De autofocus van bijvoorbeeld. Aangezien een mirrorless scherpstelt met behulp van contrastdetectie op de sensor, weet je zeker dat precies scherp is waarop je scherpgesteld hebt. Je hebt dus geen last van front-of backfocus met een systeemcamera, iets wat bij een dslr wel eens problemen geeft door de toleranties van de AF-hulpspiegel. De eerste mirrorless systeemcamera's van Panasonic hadden een relatief trage AF, maar door de ontwikkeling van krachtige Venus Engine-processoren, slimme algoritmes en vectoren en toenemend aantal scherpstelpunten zijn snelheid en accuratese toegenomen. Het huidige vlaggenschip Lumix GH5 heeft maar liefst 225 scherpstelpunten en is razendsnel!
Het huidige vlaggenschip Lumix GH5 heeft maar liefst 225 scherpstelpunten en is razendsnel! Achteraf scherpstellen, eveneens een uitvinding van Panasonic, wordt ingebouwd in de Lumix modellen sinds 2015. Deze Post Focus functie zorgt ervoor dat je naderhand perfecte de scherpte kunt neerleggen waar jij dat wilt via het touchscreen van de camera. Daar bovenop kwam in 2016 ook nog eens Focus Stacking, waarbij je achteraf een scherpstelgebied kunt bepalen, wat ideaal is voor macrofotografie.

De Lumix G-serie staat als een huis
De afgelopen jaren heeft Panasonic dus niet bepaald stil gezeten. De Lumix G-serie staat als een huis met een complete objectieven- en accessoirelijn voor iedere fotograaf en filmer. Vanaf het begin voert Panasonic namelijk een meersporenbeleid: dslr-achtige camera's voor hobbyisten en professionals en daarnaast meetzoekertypen voor professionelere gebruikers en zeer compacte hobbymodellen voor vrijetijdsfotografen.

Het huidige modellengamma, tjokvol high-end functies als 4K, Post Focus, WiFi en stabilisers, omvat behalve het topmodel Lumix GH5 ook de hoogwaardige GX8 voor de reportagefotograaf en de G80 en GX80 voor de hobbyist.

Lumix G80

Lumix GX80

En voor de stijlvolle familiefotograaf is er de modieuze GX800, want Panasonic vergeet uiteraard niet dat fotograferen behalve kwalitatief goed ook fun moet zijn.


LUMIX GX800

Meer weten over Panasonic? Bekijk onze Panasonic pagina op Zoom.nl. Lees hier meer!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24728-en-toen-was-er-panasonic.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ik ga op reis en neem mee... Mijn cameratas!]]> Fri, 09 Jun 2017 13:28:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De tassen van Case Logic en Thule namelijk gaan op reis. Waar naartoe? Dat bepaal misschien jij wel! Zoom.nl is samen met Thule en Case Logic op zoek naar reis-, portret-, stads-, outdoor- en landschapsfotografen die op reis foto's maken en hun cameragear goed willen vervoeren in een Case Logic of Thule cameratas.


Ga je binnenkort op reis en wil jij een van onze vijftien (!!) testers zijn? Geef je dan op!

Reisfotograaf en in juni/juli op reis? Geef je dan hier op!


Binnenkort kun je je opgeven wanneer je op reis gaat en je bent:

  • - Een portretfotograaf
  • - Een stadsfotograaf
  • - Een outdoorfotograaf
  • - Een landschapsfotograaf


Nieuwsgierig welke cameratassen getest gaan worden? Wij lichten de cameratassen kort toe.

Case Logic KDB-101-BLACK
KONTRAST RUGTAS VOOR DIGITALE PRO SLR-CAMERA'S
De KDB-101-BLACK is een ergonomische rugtas. Dankzij deze tas neem je jouw DSLR-camera, accessoires en elektronische apparatuur overal mee naartoe. De tas heeft aanpasbare opbergruimte waarbij het zelfs mogelijk is om jouw DSLR-camera met bevestigde lens te beschermen. Jouw camera is beschermt tegen invloeden van buitenaf dankzij het innovatieve hangmatsysteem hangt de camera in de tas.


Case Logic DCB-309-BLACK
RUGTAS VOOR SPIEGELREFLEXCAMERA

Met de DCB-309-BLACK draag je alles eenvoudig mee op je rug. Spiegelreflexcamera, lenzen, filter en laptop je neemt het allemaal mee in deze gebruiksvriendelijke rugtas met verstelbare en uitneembare opbergvakken. Ideaal voor de reis- en outdoorfotograaf is de regenhoes. Zo is je gear beschermt tegen alle weersomstandigheden sneeuw, regen etc.Case Logic DSS-101-BLACK
LUMINOSITY SLING SYSTEEMCAMERA
Tussendoor fotograferen wanneer je aan het skiën bent? Met de DSS-101-BLACK met multifunctionele sling kun je gemakkelijk tussendoor een foto schieten. De verstelbare tussenschotten zorgen ervoor dat je je camera en accessoires overzichtelijk georganiseerd en snel binnen handbereik zijn. De grote lus op de schuine riem zorgt ervoor dat je de sling makkelijk naar voren kunt trekken en ze gemakkelijk de camera of accessoires kan pakken.
Video:

Thule ASPECT DSLR BACKPACK
DSLR-camera bag
De spiegelreflexcamerarugzak van Thule biedt verstelbare opbergruimte, groot draagcomfort en snelle toegang tot jouw spullen. Berg je persoonlijke spullen op in een grote bergruimte of in een van de kleiner opbergvakken. Een comfortabel draaggemak door de gevoerde heupriem, schouderriemen en achterpaneel van ventilerend gaasje tas zwaarbeladen met accessoires? Stabiliseer de rugzak door de borstriem.

Thule COVERT DSLR SATCHEL
DSLR-camera bag
De Thule Covert DSLR Satchel is een 2-in-1-cameratas met uitneembare SafeZone-bescherming voor jouw fotospullen. Het origami geïnspireerde schotensysteem vouwt zich om alle kleinste tot grootste spullen. Dit zorgt voor een optimale bescherming. Het ergonomische chassisteem zorgt voor een goed evenwicht tussen steun en schokdemping.

Check binnenkort de reviews van onze testers hier!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24733-ik-ga-op-reis-en-neem-mee----mijn-cameratas.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Download het derde Zoom.nl Presetpakket - Tijdelijk gratis!]]> Fri, 09 Jun 2017 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoom.nl presets

Dit preset-pakket is onderdeel van de Zoom.nl Presets. Kijk ook naar het overzicht van alle Zoom.nl Presets.

Download de Zoom.nl Zwart-Wit Presets

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang de Zoom.nl Zwart-Wit Presets tijdelijk gratis in je mailbox!
* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy-verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom.nl. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.Let op! Je kunt dit derde Zoom.nl Presetpakket t/m 11 augustus 2017 gratis downloaden, daarna wordt het pakket € 4,95.

Wat zit er in het pakket?

  • 10 unieke Zoom.nl Adobe Lightroom Presets voor het omzetten van een foto naar Zwart-Wit.
  • Toegang tot de nieuwe Zoom.nl Preset Fotowedstrijd
  • Installatie-instructies waarmee je ze binnen 5 minuten hebt geïnstalleerd.
  • Het artikel 'Masterclass Omzetten naar Zwart-Wit' waarin je van begin tot eind leert hoe je een foto het mooist kunt omzetten in Zwart-Wit in Adobe Lightroom / Camera Raw.

Wat doen de presets?

In het pakket ontvang je 10 unieke presets, gemaakt om je foto op heel verschillende manieren om te zetten in zwart-wit:

Authentieke Straatfoto's: Perfect voor mooie portretten op straat, met de accent op heldere huidtinten en een licht vignet.
Contouren: Benadrukt en versterkt de details in de foto, waardoor de randen naar voren komen.
Contrastrijk Landschap: Een wijds landschap met veel detail? Deze preset creëert een prachtig contrast.
Dramatisch Zwart-Wit: Perfect voor portretten of foto's met een duidelijk onderwerp.
Groothoek in Zwart-Wit: Veel verschillende onderwerpen in beeld? Deze preset versterkt in helderheid en trekt de aandacht van de kijker naar binnen.
HDR Zwart-Wit: Texturen en details worden met deze preset extra aangezet!
Retro Portret: Donker, helder, veel contrast en met een prachtig vignet.
Rode en Blauwe Tinten: Heb je een foto gemaakt met de kleuren rood en en blauw? Met deze preset laat je ze extra goed naar voren komen in zwart-wit.
Scherp Contrast: Wees niet bang voor hooglichten en schaduwen, deze preset versterkt alle contrasten in je foto!
Subtiel Zwart-Wit: Voor een subtiele omzetting, zonder al te veel contrast en helderheid.

Wat is een Lightroom Preset?

Adobe Lightroom wordt op Zoom.nl veruit het meest gebruikt om foto's te bewerken. En terecht, want het programma biedt naast een bijzonder krachtige ontwikkelmodule voor raw-bestanden, tal van mogelijkheden om foto's te organiseren en snel te bewerken. Zo biedt Lightroom de mogelijkheid om met één klik een foto te verbeteren, door zogeheten 'voorinstellingen' of 'presets'.

In een preset zitten alle aanpassingen die je anders in Lightroom met de hand zou moeten doen. Zo worden bijvoorbeeld het contrast, schaduwen, hooglichten, helderheid en meer automatisch ingesteld.

Zoom.nl Zwart-Wit Presets

Een foto omzetten naar zwart-wit is niet makkelijk: je krijgt te maken met de omzetting van de aanwezige kleuren, waarbij je extra moet letten op contrast, grijstinten, compositie, schaduw en belichting.

We hebben de Zoom.nl Zwart-Wit Presets dan ook zo ontwikkeld, dat je hele verschillende resultaten behaalt door ze stuk voor stuk op dezelfde foto uit te proberen. Heb je een groothoekfoto met veel verschillende onderwerpen of heb je juist één onderwerp dat je goed naar voren wilt laten komen? Met dit pakket haal je met één klik alles uit je foto!

Uiteraard kun je na het toepassen van de presets zelf nog allerlei instellingen wijzigen en lokale aanpassingen doen. Sterker nog: dat raden we juist van harte aan. Bij een zwart-wit foto is het vooral interessant om zelf nog te spelen met bijvoorbeeld vignet en lokale contrasten.

Gratis Masterclass Omzetten Zwart-Wit

De Zoom.nl Zwart-Wit Presets zijn heel handig om je foto's alvast met één klik een bepaalde look mee te geven, maar je kunt er daarna ook nog voor kiezen om de foto nog helemaal tot in de puntjes te perfectioneren!

Om je op weg te helpen binnen Lightroom, hebben we het artikel 'Masterclass Omzetten in Zwart-Wtit' als pdf in het pakket bijgevoegd. In het artikel wordt je stap voor stap meegenomen in de bewerking van een zwart-witfoto binnen Lightroom, vol met unieke tips om tot de beste resultaten te komen!


Voorbeelden

Gebruikte Zoom.nl Preset: Retro Portret
Foto: anna-rass

Gebruikte Zoom.nl Preset: Groothoek in Zwart-Wit
Foto: Boodts.


Gebruikte Zoom.nl Preset: Rode en Blauwe tinten.
Foto: BNN.

Gebruikte Zoom.nl Preset: Contouren
Foto: Kompieter.

]]> http://zoom.nl/artikel/software/24719-download-het-derde-zoom-nl-presetpakket---tijdelijk-gratis.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De beginnende fotograaf - De P- S- A- en M-stand en andere modus]]> Fri, 09 Jun 2017 10:10:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Foto door Lilian2010

Auto: Automatisch

Wat doet het?

In deze modus doet je camera eigenlijk gewoon alles voor je. Je hoeft alleen maar te richten en een foto te maken. Dit klinkt heel handig, vooral in het begin, maar dit levert ook wel wat nadelen op. Je camera neemt namelijk van alles in je foto een gemiddelde, en past je foto daar op aan. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat als je tegenlicht hebt, je camera ziet dat het gehele beeld te fel is, en de foto daardoor automatisch donkerder maakt. Je onderwerp kan daardoor ineens helemaal zwart worden. Ook kan het zijn dat, omdat hij zo veel mogelijk van het beeld scherp probeert te krijgen, hij juist de achtergrond scherpstelt en je onderwerp (die maar een klein deel van je foto betreft) ineens onscherp maakt.

Wat kan ik er mee?

Auto is eigenlijk alleen handig als je een beginner bent of net een nieuwe camera hebt en deze nog onder de knie moet krijgen. Verder kan hij nuttig zijn als je een stilstaand, goed en gelijkmatig verlicht onderwerp hebt, en je geen tijd hebt om je camera in te stellen.

P: Program mode

Wat doet het?

Program mode is een modus waarbij je camera de meest belangrijke instellingen alvast voor je kiest - namelijk sluitertijd en diafragma- maar jou vrij laat om alle andere instellingen nog aan te passen.

Wat kan ik er mee?

Dit is eigenlijk een soort tweede Auto modus, echter kun je hier wel zelf nog een aantal belangrijke dingen aanpassen. Zo kun je een aantal problemen van de normale Auto modus, zoals de problemen die het geeft met licht, gemakkelijk oplossen door de ISO waarden aan te passen.
Dit is dan ook de perfecte modus voor beginners die iets meer willen dan Auto modus, maar nog niet alles zelf willen instellen.


Foto door ReneTeusink

S (of TV): Sluitertijd voorkeuze (shutter priority)

Wat doet het?

In deze modus ben je nog steeds vrij om alles zelf in te stellen, echter kun je nu ook zelf de sluitertijd instellen. De camera berekent nog steeds het beste diafragma voor je, in combinatie met je keuzes.

Wat kan ik er mee?

In deze modus kun je aangeven hoe snel je camera een foto moet maken. Tijdens sportwedstrijden zal je in een automatische modus bijvoorbeeld, veel bewogen foto's krijgen. Door de sluitertijd sneller te maken, kun je een veel korter moment vastleggen en beweging voorkomen.
Als je zelf met sluitertijden wilt spelen, is het een leuk idee om vallend water op de foto te zetten, bijvoorbeeld een klein straaltje uit de kraan. Met een langzame sluitertijd zal je een lange 'buis' aan water krijgen, echter hoe sneller je de sluitertijd zet, hoe meer het individuele druppeltjes zullen worden.

A (of AV): Diafragma voorkeuze (aperture priority)

Wat doet het?

In deze modus kun je nog steeds alles zelf instellen, net als in de S modus, echter kun je in dit geval in plaats van de sluitertijd, het diafragma zelf instellen.

Wat kan ik er mee?

Met het diafragma kun je instellen hoeveel licht er in je camera kan komen. Hiermee kun je bepalen hoeveel van de voor, en achtergrond van de foto je scherpstelt. Dit noemen we ook wel scherptediepte. Dit is vooral handig bij bijvoorbeeld portret of macro fotografie, waarbij je het onderwerp wel scherp maar de achtergrond juist wazig wilt hebben. In tegenstelling hiermee zal je bij landschap of architectuur fotografie juist zo veel mogelijk scherp willen hebben.

Wie meer gaat werken met diafragma zal echter tegen iets vreemds aanlopen. De diafragma is de naam van de opening die bepaalt hoeveel licht er op de sensor kan vallen. Echter is een grote diafragmaopening, niet direct een groot diafragmagetal. Het is juist andersom, een grote opening wordt aangeduid met een laag diafragma getal. Dit kan in het begin een beetje verwarrend zijn, maar door oefening word het vanzelf duidelijk.
(meer weten over diafragma? lees dan het artikel Wat is het diafragma en hoe gebruik je het voor mooiere foto's?)

M: Manual

Wat doet het?

In manual kun je zoals de naam al zegt, alles manueel instellen. Je bent dus volledig vrij om alles, inclusief sluitertijd en diafragma, in te stellen zoals je het zelf wilt.

Wat kan ik er mee?

Met de M modus kun je een foto helemaal zelf aanpassen. Dit is bijvoorbeeld erg fijn als je in een studio fotografeert. In combinatie met bijvoorbeeld lichten, kun je tot op het kleinste detail je foto aanpassen op jou wensen. Ga je echter iets fotograferen wat snel beweegt of verandert, zoals tijdens sportwedstrijden of in landschappen met snel veranderend licht, dan kun je in sommige gevallen beter voor een andere modus kiezen.


Foto door lein69

Deze instellingen kun je gebruiken voor iedere foto, maar er zijn ook nog een aantal modus die je instellingen aanpassen speciaal gericht op een bepaald onderwerp. Dit zijn de 6 meest voorkomende.

Portret

Wat doet het?

Deze modus past de instellingen zo aan dat als je een onderwerp voor de camera zet, deze zoveel mogelijk scherp word gesteld, en de achtergrond zoveel mogelijk wazig blijft. Ook zet deze modus (als jou camera deze opties heeft) de gezicht herkenning en flits aan, zal hij rode ogen reductie toepassen, en huidtinten meer naar voren halen.

Wat kan ik er mee?

Deze modus is, zoals de naam al zegt, het beste bedoeld om portretten te maken. Denk hier bij aan stilstaande mensen of dieren, in een goed verlichte omgeving, redelijk dicht bij de camera.

Landschap

Wat doet het?

Deze modus past de instellingen zo aan dat zoveel mogelijk van de foto scherp in beeld word gebracht. Ook zal (in nieuwere camera's) een optie worden ingeschakeld die verzadiging aanpast, of zal een aparte natuurmodus aangezet worden als bepaalde kleuren worden gedetecteerd.

Wat kan ik er mee?

Deze modus is handig als je grote scenes in beeld wilt brengen. Denk hierbij niet alleen aan natuur landschappen, maar ook aan stadsgezichten, gebouwen, of alles waarvan je een grote overzichtsfoto wilt nemen.


Foto door KlaasM

Macro

Wat doet het?

Deze modus past de instellingen met hetzelfde doel aan als bij de modus voor portret, namelijk het onderwerp scherp, en de achtergrond wazig. In dit geval is het echter de bedoeling om deze te gebruiken met een close-up. In nieuwere camera word ook de sterkte van de flits aangepast op de afstand van het onderwerp om deze niet te overbelichten.

Wat kan ik er mee?

Deze modus is bedoeld als je foto's van kleine dingen wilt maken, of erg op iets wilt inzoomen. Denk hierbij aan een insectje op een grasspriet, of een detail van een gebouw.

Sport

Wat doet het?

Deze modus past de instellingen zo aan dat je snel bewegende objecten kunt 'bevriezen'. Dit doet hij door de sluitertijd zo snel mogelijk te zetten en de focus aan te passen. Sommige camera modellen zetten ook continuous-shooting (waarmee je zolang je de knop ingedrukt houd foto's blijft nemen) en focus-tracking aan. (waarmee de camera zelf het onderwerp automatisch volgt en scherp stelt).

Wat kan ik er mee?

Hiermee kun je snel bewegende onderwerpen vastleggen. Denk hierbij niet alleen aan sportwedstrijden, maar bijvoorbeeld ook spelende kinderen of (huis)dieren.


Foto door JKoppelaar

Nacht Landschap

Wat doet het?

Deze modus past je instellingen zo aan dat je in een slecht verlichte omgeving toch nog redelijke foto's kunt maken. Hij gooit hiervoor het ISO omhoog en zet de sluitertijd langer. Ook compenseert hij voor donkere delen lichter te maken en felle lichtbronnen minder hard te maken, zodat bijvoorbeeld straatlantaarns niet ineens alles overbelichten.

Wat kan ik er mee?

Deze modus is bedoeld om te fotograferen in slecht verlichte situaties. Denk hierbij aan fotograferen tijdens de schemer buiten, of binnen in een donkere kamer. Deze modus kan er echter ook voor zorgen dat je snel ruis krijgt in je foto's. Wil je dus een mooi foto in het donker maken, stel je camera dan zelf in met de M stand.

Nacht portret

Wat doet het?

Deze modus past je instellingen net zo aan als in de Nachtmodus, echter neemt hij nu rekening mee dat er een onderwerp dicht bij de camera staat. Hiervoor past hij de ISO aan en activeert hij de flits. Als je camera de functies heeft zullen ook de gezichtsherkenning en de rode ogen reductie aan gaan.

Wat kan ik er mee?

Deze modus is bedoeld om foto's te maken van een onderwerp dat dicht bij je camera staat in slecht verlichte situaties. Zoals een persoon of (huis)dier. Net zoals bij de Nachtmodus kan ook deze modus er voor zorgen dat je snel ruis krijgt. Ook hier geldt dus, wil je een mooi foto in het donker, gebruik dan de M stand.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24705-de-beginnende-fotograaf---de-p--s--a--en-m-stand-en-andere-modus.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170613111225/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0