Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Sun, 26 Feb 2017 22:41:44 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Brandpuntsafstand voor beginners - kies je beeldhoek]]> Fri, 24 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Kees Krick) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De brandpuntsafstand van een objectief bepaalt hoeveel er op jouw foto's te zien is. Gebruik je bijvoorbeeld een groothoek, dan heeft jouw camera een brede kijk op de wereld. Er is veel tegelijk in beeld te zien. Groothoeklenzen herken je aan het lage getal voor de brandpuntsafstand. Gebruikelijke waardes zijn 24 en 35 mm. Nog kleinere brandpuntsafstanden bestaan ook, dan spreek je algauw van supergroothoek.

Gaan we juist de andere kant op en wordt de brandpuntsafstand langer, dan zie je steeds minder je van de omgeving. De blik van de camera vernauwt zich als het ware. Net alsof je een steeds kleinere uitsnede van een foto maakt. Langs de buitenranden valt steeds meer van het beeld weg, waardoor het beeldmidden uitvergroot lijkt. Bij lange brandpuntsafstanden spreken we van een telelens of supertelelens.

diethe

Zoomlenzen

Het effect van een uitsnede zie je perfect als je een zoomlens op je camera zet. Draai 'm eerst naar de uiterste groothoekstand. Dan zie je het maximale tegelijk in beeld. Zoom je in en draai je nu langzaam naar de telestand, dan verdwijnt er steeds meer uit beeld en lijkt het net of je steeds dichterbij komt. Toch sta je nog steeds op exact dezelfde plek. Dat is het tele-effect. Door uit te zoomen lijkt alles verder weg en zie je meer in beeld.
Op een zoomlens kom je vaak twee waarden voor de brandpuntsafstand tegen. Zoals 24-70 mm. Het eerste en laagste getal is de breedste blik die je met deze lens kunt krijgen: de uiterste groothoek. Het hoogste getal is de smalste blik ofwel de maximale telestand.

Wil je graag veel omgeving in je foto's laten zien of werk je in krappe ruimtes, dan ben je het beste af met een (super)groothoeklens, Bijvoorbeeld een 16-35 mm.
Fotografeer je veel onderwerpen van een afstand, zoals dieren in de natuur, dan kun je ze dichterbij halen, ofwel groter in beeld krijgen met een (super)telelens. Zoals een 70-200 mm of 100-400 mm. Je haalt er alles flink mee dichterbij, wat wel ten koste gaat van de omgeving. Daar zie je een stuk minder van, omdat er een kleine uitsnede gemaakt wordt.

Er bestaan ook objectieven die in groothoek beginnen en helemaal doorlopen tot (ver) in het telebereik. Voor een cropframe-camera bijvoorbeeld een 18-300 mm. Die worden ook wel superzooms genoemd. Daar kun je razendsnel mee van groothoek naar de telestand en weer terug schakelen. Dat biedt enorm veel gemak, maar om dit brede zoombereik te bieden hebben fabrikanten hier en daar wel wat water in de wijn gedaan. Superzooms presteren iets minder goed dan lenzen met een kleiner bereik.

Groothoekgebruik

Met een groothoek (klein brandpunt) zie je veel in beeld. Wat meteen ook betekent dat alles op de foto een stuk kleiner wordt en verder weg lijkt. Iets om rekening mee te houden. Ook onderlinge afstanden lijken toe te nemen. Wat dichtbij is, lijkt op de foto aanzienlijk groter dan wat verder weg is. Alles op de achtergrond zal naar verhouding zelfs erg klein lijken.
Groothoeklenzen worden veel gebruikt voor landschappen, maar ook om interieurs en architectuur vast te leggen. Met een groothoek oogt de voorgrond nogal leeg als je niet oppast. Daarom is het een goed idee om daar iets interessants in beeld te nemen. Een rotspartij of verweerde boom bij een landschapsfoto, een laantje met sierlijke lantaarnpalen bij architectuur, of een salontafeltje of mooie plafondlamp in een interieur.

johnmonster

Vertekening

Sommige groothoeklenzen zijn berucht om hun vertekening. Je hebt twee verschillende soorten vertekening. De eerste zit in de lens. Bij een groothoek willen lijnen in de buurt van de beeldranden nog wel eens flink krom lopen. Soms ontstaan er zelfs golvende lijnen. En dat terwijl een muur of deur toch echt kaarsrechte zijden heeft. In de nabewerking is dit tegenwoordig gelukkig prima te verhelpen. Vaak gaat het zelfs automatisch, in Lightroom of Photoshop bijvoorbeeld. Er bestaan ook objectieven die ondanks hun zeer wijde blik toch kaarsrechte lijnen vastleggen. Dit heet ook wel een rectilineaire lens. De lensvertekening verschilt dus per lens. Een fisheye wordt juist vaak gekozen om z'n sterk gekromde lijnen, het geeft een apart beeld waar je van moet houden.

Perspectief

Iets heel anders is perspectivische vertekening. Omdat je met een groothoek enorm veel en met een telelens heel weinig in beeld neemt, zien die foto's er anders uit dan hoe wij de wereld om ons heen ervaren. Dat is geen onnauwkeurigheid van de lens, maar een voor onze ogen onwerkelijke perspectiefweergave. Het perspectief wijkt af van hoe wij de wereld met onze eigen ogen zien.

Laten we een supergroothoeklens als voorbeeld nemen. De blik van deze lens is zo wijd dat je soms het plafond bijna recht boven je, de vloer bij je voeten en de muren tot vrijwel naast je in beeld ziet. Op een foto bekijk je dat alles weer recht van voren en ook nog eens op een plat vlak. Dat ziet er vreemd uit, alsof het niet klopt.

tibi02

Natuurgetrouw

Tussen groothoek en tele zit nog een bereik van grofweg 35 tot 70 mm. Deze brandpuntsafstanden komen aardig in de buurt van hoe wij de wereld zien. De 50 mm staat bekend als het brandpunt waarop een camera natuurgetrouwe foto's maakt. Je hebt dan niet het extra diepte-effect van een groothoeklens of het in elkaar gedrukte beeld van een telelens.

Er wordt wel gezegd dat een 50 mm dezelfde kijkhoek heeft als onze ogen. Dat klopt niet helemaal. Vergelijk wat je op 50 mm door de zoeker van je camera ziet maar eens met wat je zonder camera ziet. Dan blijken jouw ogen toch heel wat meer te zien. Sterker nog, de beeldhoek lijkt meer op die van een flinke groothoek. Daar is een verklaring voor. Jouw ogen maken continu kleine sprongetjes en onze hersenen bouwen hiermee een veel weidser beeld op. Wil je foto's maken die natuurlijk en vertrouwd overkomen, dan is het dus nog steeds een goed idee om een brandpunt van ergens rond de 50 mm te kiezen.

Scherptediepte

Ook iets om rekening mee te houden, is scherptediepte. De brandpuntsafstand en het diafragma regelen samen de scherptediepte. Bij korte brandpunten krijg je veel scherpte in je foto's. Bij landschappen wil je vaak alles scherp en dat gaat het best met een groothoek. Bij een telelens is de scherptediepte kleiner.

Met een kleine waarde als F 2,8 of F 1,4 beperk je de scherptediepte. Met een tele- of supertelelens kan het zelfs met diafragma F 16 nog lastig zijn om iets scherp op de foto te krijgen. Wat verder nog uitmaakt, is hoe dicht je op het onderwerp zit. Hoe dichterbij, hoe kleiner de scherptediepte.

Wil je een mooi vervaagde achtergrond? Pak dan een telelens, kies een kleine diafragmawaarde en stel van dichtbij op het onderwerp scherp. Het hoofdonderwerp komt zo mooi los van de achtergrond. Ideaal om een saaie, lelijke of afleidende achtergrond weg te moffelen. Met een groothoek lukt je dat niet, dus daarbij is een goed passende achtergrond extra belangrijk.

marcoloman

Portret

Welk objectief kies je voor een portret? Met een groothoek is er veel te zien, maar komt de geportretteerde klein in beeld. Je bent misschien geneigd om dan steeds dichterbij te gaan staan, tot je plotseling op iemands tenen staat. Zo dichtbij geeft geen mooie foto's. Allereerst zal je model zich erg ongemakkelijk voelen, met een lens bijna tegen zijn of haar neus gedrukt. Daarnaast wordt alles wat dichtbij is enorm groot weergegeven en wat verder weg is juist klein. Bij een portret krijg je dan een extreem grote neus of mond bij een te klein hoofd. Daar doe je jouw model echt geen plezier mee. Het beste kun je wat meer afstand houden. Dit betekent automatisch dat je een langer brandpunt nodig hebt, zoals 50 mm, al sta je dan nog steeds vrij dichtbij. Een beetje extra omgeving in beeld is soms wel leuk, zoals iemands werkkamer. Voor portretten wordt vaak 85 of 100 mm gebruikt. Het gezicht ziet er dan nog steeds vrijwel uit zoals we gewend zijn, zonder al te veel vertekening. Ook sta je daarmee op gepaste afstand van je model. Er is net wat minder achtergrond in beeld, die je mooi wazig kunt laten worden met een klein diafragma als F 2,8 of F 1,4.

Wil je aan de slag met portretfotografie? Lees dan hier hoe je spontane portretten kan vastleggen.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24552-brandpuntsafstand-voor-beginners---kies-je-beeldhoek.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigma Art 14mm, 24-70mm en 135mm - The Art of lenses]]> Thu, 23 Feb 2017 13:08:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Sigma heeft zeer veel aandacht besteed aan het optische ontwerp van de drie nieuwelingen zodat ze geschikt zijn voor de meest veeleisende fullframe dslr's, inclusief de Canon EOS 5DS en de Nikon D810. Alle drie beschikken ze over Sigma's docking-mogelijkheid voor kalibratie en software-updates en ze zijn bovendien stof- en spatwaterdicht.

Lichtsterke 14mm en 135mm

Sigma claimt dat de 14mm de lichtsterkste is in zijn klasse en dat desondanks de chromatische aberratie minimaal is door gebruik van drie SLD elementen. Vier asferische elementen, waaronder het grootste in zijn klasse, moeten de vertekening in goede banen leiden. De 135mm f/1.8 is iets minder spectaculair want f/1.8 komt wel meer voor bij dit brandpunt, maar dankzij het afgeronde diafragma en de hoge lichtsterkte zou dit een echt bokeh-kanon moeten zijn. Een focussysteem met floating elements zorgt voor een gelijkblijvende kwaliteit bij iedere scherpstelafstand.

Reportagezoom 2.0

Met de 24-70mm f/2.8 betreedt Sigma opnieuw de bovenkant van de markt voor professionele reportagezooms. De vorige 24-70mm f/2.8 was al goed, maar de nieuwe is compromisloos, zo lijkt het. Optische beeldstabiliatie, vier asferische lenselementen en drie SLD-elementen moeten zorgen voor een vertekeningsvrij beeld zonder chromatische aberraties en met een maximale scherpte van hoek tot hoek bij ieder diafragma. Een reportagezoom 2.0 voor veeleisende professionals die onder alle omstandigheden hun werk moeten doen.

Prijs en verkrijgbaarheid

Alle objectieven zijn leverbaar voor Canon EF-, Nikon F- en Sigma SA-bajonet. De Nikon-varianten hebben een elektromagnetisch diafragma en zijn dus niet bruikbaar op oudere body's. De prijzen zijn nog niet bekend.
www.sigmabenelux.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24553-sigma-art-14mm--24-70mm-en-135mm---the-art-of-lenses.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM geïntroduceerd]]> Thu, 23 Feb 2017 11:51:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De maximale lichtsterkte van f/5-6.3 lijkt niet heel spannend, maar dit compromis in hanteerbaarheid (de 100-400mm weegt slechts 1160 gram, is ingeschoven slechts 18cm lang en heeft een filtermaatje 67) wordt opgevangen door de optische kwaliteit, aldus het persbericht. Daarmee lijkt de 100-400 een zeer aantrekkelijk alternatief voor wie een 150-600 te groot vindt.

Net als de grote broer

Voor de optiek heeft Sigma namelijk dezelfde principes toegepast als bij de grote broer, inclusief de docking-mogelijkheid. Daardoor moet de nieuwe tele al zeer hoge prestaties kunnen leveren vanaf volle opening terwijl de optische beeldstabilisator zorgt voor de broodnodige speelruimte bij matig licht. De autofocus heeft een geüpdate algoritme en een stille HSM-motor.De minimale scherpstelafstand is 160 centimeter en de vergrotingsratio is 1:3,8 waardoor je ook close-ups kunt maken.
Uniek is de mogelijkheid om op twee manieren te zoomen: je kunt gewoon draaien aan de zoomring, maar als je razendsnel moet reageren kun je ook gewoon trekken aan de lenstubus. De zonnekap heeft daarvoor zelfs een speciale griprand gekregen.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Sigma 100-400mm is stof-en spatwaterdicht en hij wordt leverbaar voor Canon EF-, Nikon F- en Sigma-vatting. De prijs is nog niet bekend.

www.sigmabenelux.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24551-sigma-100-400mm-f-5-6-3-dg-os-hsm-geintroduceerd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Irix Blackstone & Firefly 11mm f/4.0 - Supergroothoek voor fullframe]]> Thu, 23 Feb 2017 11:38:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Twee versies

Met de nieuwe 11mm mikt Irix overduidelijk op interieur- en architectuurfotografen, maar ook op landschapsfotografen die graag lichtgewicht op stap willen. De 11mm f/4.0 wordt net als de 15mm in twee versies leverbaar: de Firefly en de Blackstone. De Firefly is net even wat lichter van gewicht en de Blackstone is vooral ontworpen op duurzaamheid. Optisch verschillen ze niet van elkaar en ze zijn allebei weersbestendig.

Technologie

De Irix 11mm heeft een beeldhoek van 126 graden en is opgebouwd met vier hoogrefractieve lenselementen, twee ED elementen en drie asferische lenselementen. Daarmee garandeert Irix een hoge beeldkwaliteit en minimale vertekening van slechts 3,13%, "[...] making our 11mm f/4.0 lens absolutely unique in its class." Je kunt de scherpstelling van de 11mm bovendien kalibreren voor jouw eigen camera zodat je altijd de perfecte focus hebt. Een scherpstelring met een voelbare klik op oneindig en een elektronisch gestuurd diafragma voor alle varianten zorgen voor extreme precisie onder alle omstandigheden.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Irix 11mm wordt leverbaar voor Canon EF-, Nikon F- en Pentax K-vatting. De prijzen in euro's zijn nog niet bekend.
www.irixlens.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24550-irix-blackstone---firefly-11mm-f-4-0---supergroothoek-voor-fullframe.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Oproep: Foto's gezocht van eSport evenementen]]> Thu, 23 Feb 2017 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voor een nieuw boekwerk van 124 pagina's is het bekende gameplatform Power Unlimited op zoek naar geschikte foto's, met als thema: eSport. Lijkt het je leuk en heb je toevallig nog een mooie foto liggen? Stuur een mailtje naar redactie@powerunlimited.nl en wie weet wordt jouw foto gepubliceerd!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24549-oproep-foto-s-gezocht-van-esport-evenementen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Speciale fotostanden op je smartphone - dit kan je er allemaal mee]]> Thu, 23 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Kees Krick) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Eerder hebben we zeven smartphonecamera's getest. Lees hier de resultaten.

Smartphones hebben steeds vaker speciale fotostanden waarmee je mogelijkheden krijgt die je eigenlijk alleen bij een spiegelreflex of systeemcamera verwacht. En mocht een smartphone het niet uit zichzelf kunnen, dan is er met losse apps altijd wel iets te regelen. Zo kun je overdag lange sluitertijden gebruiken voor mooie vervagingseffecten, zonder dat je daar dure ND-filters (grijsfilters) voor nodig hebt. Ook kun je met een beetje moeite heel acceptabele nachtopnamen maken en er zelfs indrukwekkende sterrensporen mee vastleggen. Het is natuurlijk geen vervanging van je vaste camera en de beeldkwaliteit is niet hetzelfde als die van een spiegelreflex. Maar het is een leuke uitdaging om zoveel mogelijk uit dat kleine apparaatje te persen en de foto's zien er prima uit. Ook handig als je een keertje zonder zware fototas op pad wilt.

Ook met een smartphone zijn foto's met weinig licht mogelijk. · IPHONE 6, 30 SEC

Achtergrond vervagen

Voor foto's met een kleine scherptediepte lijkt een smartphone geen logische keuze. Want bijna alles komt scherp op de foto. Nu hebben sommige telefoons een dubbele camera en een van de mogelijkheden die dit biedt, is fotograferen met een kleine scherptediepte. Twee camera's zien namelijk diepte, net zoals wij met onze twee ogen. Daardoor kan de telefoon vrij precies uitvogelen wat dichtbij is en wat verder weg. Vervolgens kan de achtergrond gradueel vervaagd worden, zodat alsnog een scherptediepte-effect ontstaat. Het is dus geen optisch effect, maar een slimme fotobewerking. Het ziet er dan ook iets anders uit dan wanneer je een spiegelreflex met lichtsterke lens gebruikt. Maar je krijgt wel een rustiger beeld zodat de aandacht beter naar het hoofdonderwerp gaat. Iemand die niet dagelijks met fotografie bezig is, ziet niet snel dat de foto met een telefoon is gemaakt in plaats van met een 'professionele' camera.

Portretstand

De uitvoering van het diepte-effect verschilt wel per telefoonfabrikant. Bij de iPhone 7 Plus met zijn dubbele camera, schakel je in de standaard camera-app de nieuwe fotostand Portret in. Vervolgens zie je het vervagingseffect live op het scherm en krijg je aanwijzingen mocht je te ver of te dichtbij staan of er te weinig licht zijn. Zoals gewoonlijk mag je op het scherm tikken om het hoofdonderwerp aan te wijzen. Zodra je een foto maakt, wordt zowel een foto met diepte-effect als het origineel bewaard. Dat is maar goed ook, want de portretstand is nog in de bèta-fase. Een uitstekende haarlok of een randje van het onderwerp wordt soms per abuis ook vervaagd. Over het algemeen werkt het goed en zien foto's er mooier uit dan zonder dit diepte-effect. Overigens is deze stand zeker niet alleen bedoeld voor portretten.


In de portretstand wordt de achtergrond automatisch vervaagd. · IPHONE 7 PLUS

Foto's met groot diafragma

Ook de Huawei P9 heeft een dubbele camera. Bij deze smartphone activeer je in de camera-app via het pictogram van het diafragmarondje de fotostand Groot diafragma. Je tikt op het hoofdonderwerp en vervolgens kun je met een schuifregelaar de gewenste scherptediepte instellen. Dat doe je door een (gesimuleerde) diafragmawaarde te kiezen van F 0,95 (kleine scherptediepte) tot F 16 (grote scherptediepte). Je ziet opnieuw live hoe de foto wordt. Anders dan bij een iPhone, kun je zowel de scherptediepte als het scherpstelpunt achteraf nog aanpassen. Je gaat ervoor naar de app Galerij, vraagt de foto op en kiest opnieuw een diafragmawaarde. Of je tikt op de plek waar de foto scherp moet worden. Je kunt in plaats van de voorgrond kun je dan alsnog de achtergrond scherp maken.


Tik het onderwerp aan en kies een (gesimuleerde) diafragmawaarde. · HUAWEI P9

Lange sluitertijden

Als je overdag lange sluitertijden wilt gebruiken om zoiets als stromend water te vervagen, heb je normaalgesproken sterke ND-filters nodig om het overschot aan licht op te vangen. Want anders is de foto meteen overbelicht. Met een smartphone lijken dit soort foto's daarom volledig onbereikbaar, maar in de praktijk blijkt dat je die hier juist heel goed voor kunt gebruiken. Een smartphone kan namelijk razendsnel beelden vastleggen. Desnoods tientallen per seconde. Door dit dertig seconden of een minuut of nog langer vol te houden en al die foto's daarna automatisch samen te voegen, krijg je alsnog een foto met een lange belichtingstijd en dus met fraaie vervagingseffecten. Want een foto heel lang belichten, heeft grofweg hetzelfde effect als wanneer je een stapel foto's met kortere belichtingstijden combineert. Groot voordeel is dat er nu geen overbelichting optreedt. Dus heb je ook geen ND-filter nodig.

Met een belichtingstijd van vijf seconden is de waterval mooi vervaagd. · IPHONE 6 MET NIGHTCAP PRO


Twee minuten waren nodig om fijne golfpatronen veroorzaakt door de wind zichtbaar te maken. · IPHONE 6 MET NIGHTCAP PRO

Sommige smartphones zijn uit zichzelf in staat om lange sluitertijden te gebruiken. Zoals de Huawei P9. In de standaard camera-app kies je voor de fotostand Lichte schilderij en vervolgens voor Zijdeachtig water. Daarna hoef je alleen de opname nog maar te starten en even later weer te stoppen. De telefoon regelt verder alles voor je. Op een iPhone kun je hier de app Slow Shutter Cam van Cogitap Software (0,99 euro) voor gebruiken. Je tikt op het tandwielpictogram, kiest Motion Blur, stelt een belichtingstijd in en start de opname. Ook NightCap Pro van Chris Wood (1,99 euro) is prima geschikt. Hierin tik je eerst op het ster-pictogram en kiest dan Long exposure. Op een Android-toestel kun je de app Long Exposure Camera 2 van AAASDream of eventueel MEC Multiple Exposure Camera van ConstructiveLazyness gebruiken (beide gratis, met in-app aankopen). Wel moet je bij deze apps wat meer moeite doen en met de instellingen spelen om de beste belichting te krijgen.

Sommige smartphones hebben een fotostand voor zijdezacht water. · HUAWEI P9

Nachtopnamen

Behalve overdag kun je deze belichtingstruc ook prima 's avonds gebruiken. Je krijgt er aanzienlijk fraaiere nachtopnamen door. Want omdat er meerdere opnamen gecombineerd worden, krijg je niet alleen een beter belichte foto, er is ook aanzienlijk minder ruis in te zien. Op de Huawei P9 kies je de fotostand Nachtopname. Zodra je afdrukt, meet de telefoon eerst hoeveel licht er is, om vervolgens volledig automatisch een passende belichtingstijd te kiezen. Overbelichting wordt hierbij voorkomen, dus zelfs felle straatlantaarns en verlichte ramen komen goed op de foto. Eventueel mag je zelf een iso-waarde en sluitertijd instellen. Door drie varianten te maken, zou je zo via hdr zelfs een perfect belichte nachtopname kunnen samenstellen. Op een iPhone gebruik je hier weer de app Slow Shutter Cam voor (ditmaal in de stand Low Light), of NightCap Pro (opnieuw via Long exposure). Op Android gebruik je ook weer de eerdergenoemde apps Long Exposure Camera 2 of MEC Multiple Exposure Camera en bepaalt via enkele testopnamen de optimale belichting.


Opname via de automatische nachtstand. · HUAWEI P9


Een nachtopname met handmatige instellingen. · HUAWEI P9

Sterrensporen

Je houdt het misschien niet voor mogelijk, maar je kunt zelfs imposante sterrensporen vastleggen met je smartphone. Je richt de telefoon simpelweg op de sterrenhemel, start de opname en laat de telefoon een uur of langer doordraaien. Op het scherm zie je live de sterrensporen ontstaan. Tevreden met wat je ziet? Stop dan de opname en de foto is meteen klaar. Je hoeft dus niet zelf naar de juiste instellingen te zoeken en ook niet (handmatig) honderden of duizenden foto's samen te voegen. De Huawei P9 kan dit uit zichzelf al. Je schakelt gewoon over naar de stand Lichte schilderij en kiest voor Sterrenspoor. De sterrensporen steken heel duidelijk af tegen de nachtelijke hemel. Op een iPhone kun je hier het beste de eerdergenoemde app NightCap Pro voor gebruiken. Naast de eerdergenoemde lange belichtingen overdag en in het donker, kun je in deze app namelijk aangeven dat je sterrensporen, meteoren, of zelfs het lichtspoor van het ruimtestation ISS wilt vastleggen. De resultaten zijn verrassend goed. Eventueel verhoog je achteraf met een fotobewerker zoals Snapseed het contrast een beetje, zodat de sterrensporen nog duidelijker afsteken tegen de donkere nachthemel.

Dankzij de sterrenspoorstand hoef je alleen de telefoon goed te richten. · HUAWEI P9, twee uur belicht

Je smartphone is heel erg geschikt voor straatfotografie. Lees er alles over in deze blog.
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24543-speciale-fotostanden-op-je-smartphone---dit-kan-je-er-allemaal-mee.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cameragadget: X-rite Colormunki Photo]]> Wed, 22 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Colormunki is handzame gadget die je in staat stelt de kleuren op verschillende apparaten gelijk te trekken, zodat jij de kleuren overal hetzelfde, en minstens zo belangrijk, de juiste kleuren ziet. Deze kleurenmeester kun je gebruiken voor je monitor, je laptop, printer, een beamer of voor een kleuroppervlak. In het pakket vind je de Colormunki met een grote draaischijf en keuzeknop, de software, usbkabel en een soort draagtasje met een opvallend zware draagriem. Ook is er bij deze ´Photo´versie een Colorchecker Classic meegeleverd, een kleurenkaart die je kunt gebruiken om je van de juiste kleuren in foto's te verzekeren. Je maakt dan een foto van de kaart en thuis kun je dan de kleurenkaart op de foto met die van echte kleurenkaart vergelijken en aanpassen.

Software

Wij hebben de Colormunki getest met een monitor, waarvoor we eerst software moesten installeren. Dit is niet lastig, maar duurt wel even voor een pakketje software. Bij het installeren blijken er vijf applicaties tegelijk te worden geïnstalleerd en als dit gebeurd is, worden ze ook nog allemaal geüpdatet naar de nieuwste versie. Vooruit maar.

Colormunki inmiddels verbonden met de computer. De Photo app ziet er professioneel uit en helpt je heel duidelijk stap voor stap door het proces. Nu wordt ook het gewicht van de draagriem duidelijk. De Colormunki die je voor je scherm te hangen en de draagriem over het scherm naar de achterkant te hangen, als contragewicht. Nu kan hij de kleuren van je scherm meten. We moeten de draaischijf in de stand voor monitor zetten en daarna gaat de software zelf vijf minuten aan de slag. De Colormunki gebruikt een zogenaamde spectrofotometer, wat voor kleurmeting belangrijk is, omdat deze uitgaat van echt wit. Niet alle kleurkalibratieproducten maken hier gebruik van. Aan het eind van de kalibratie kun je een reminder instellen om dit iedere week even te doen, wat wel aan te raden is. Ook kun je het verschil tussen voor en na bekijken, wat in ons geval duidelijk te zien was.

Meer info

Geschikt voor: Windows en MacOS
Prijs: vanaf € 389
Website: X-rite

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24542-cameragadget-x-rite-colormunki-photo.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[RAW vs JPEG - Waarom iedere fotograaf vanaf nu in raw moet fotograferen]]> Tue, 21 Feb 2017 16:11:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Als je net begint met fotograferen, ben je vooral gewend om een jpg-bestand van je compact- of smartphonecamera te plukken; je stuurt ze door via WhatsApp, post ze op sociale media of laat ze afdrukken. Een jpg-bestand is een kant-en-klare foto: je kunt er nog wat aan veranderen, maar hij is al klaar voor publicatie.


Foto © Lando

Een raw-bestand zit daar nog een stap voor: het is vergelijkbaar met een onontwikkeld negatief uit de analoge tijd; de foto moet nog ontwikkeld worden. Zo moeten het contrast, verzadiging, hooglichten, schaduwen etc. nog worden bepaald. Ook de witbalans, scherpte van de foto en ruisreductie staan nog niet vast. Als je in de camera kiest voor jpg, dan wordt dit proces door de camera gedaan, wat jou als fotograaf achteraf minder controle geeft over het eindresultaat.

1. Keuzevrijheid

Want dat is dan ook meteen het grote voordeel van raw: als fotograaf heb je veel keuzevrijheid om achteraf de foto nog helemaal naar je hand te zetten. Om die reden bevat een raw-bestand veel meer informatie: er zijn details terug te halen op het gebied van kleur en belichting, wat bij jpg niet mogelijk is.

Heeft je foto toch iets teveel licht? Geen zorgen, je hebt heel wat ruimte om hem donkerder te maken met behoud van detail in de lichte delen. Te donker? Dan geldt hetzelfde in de schaduwen.

2. Veiligheid

De mogelijkheid om veel correcties door te voeren (zonder kwaliteitsverlies) is belangrijk voor professionele fotografen: fotografeer je bijvoorbeeld een bruiloft of belangrijk evenement, dan wil je zo min mogelijk risico lopen. Blijkt bijvoorbeeld dat je toch de foto's hebt onderbelicht, dan kun je dit in de nabewerking veilig corrigeren, zonder uitgebeten delen of dicht geslipte schaduwen.


Foto © LianneSnoek

3. Dynamisch bereik

Met een raw-bestand haal je alles uit het dynamische bereik van je sensor: sta je voor een zonsondergang, waarbij de lucht vooral heel fel is maar de voorgrond juist donker? Met een raw-bestand kun je achteraf het meeste detail uit de schaduwen krijgen en ook de hooglichten terughalen.

4. Ruis

Als het donkerder wordt komt er al snel veel ruis in je foto door een hoge iso-waarde. Als je een jpg fotografeert, zal de camera zijn eigen ruisreductie toepassen, die in de meeste gevallen niet heel sterk is. Hierdoor gaan er details verloren of blijft er nog steeds een te grove korrel over. Door in raw te fotograferen heb je dit hele proces zelf in de hand en kun je achteraf precies de gewenste hoeveelheid ruis verwijderen en de foto daarnaast verscherpen om detail te behouden. Dit levert praktisch altijd een betere foto op.


Foto © pietervandenhoudt

5. Toekomstbestendig

Als je de foto hebt bewerkt en online publiceert, wordt het een jpg-bestand. Maar als je misschien na een jaar denkt: ik wil hem toch eens op een hele andere manier bewerken, hoef je alleen maar terug te grijpen naar het originele raw-bestand, om hem helemaal in een nieuw jasje te steken.

Komt er een nieuwe techniek beschikbaar om bijvoorbeeld ruis tegen te gaan op een slimme manier, dan kun je altijd het oude bestand er nog eens bij pakken. Veel fotografen vinden het leuk om zelfs na jaren nog eens terug te kijken in de raw-bestanden, wat vaak weer prachtige nieuwe bewerkingen oplevert.

Nadelen

Hoewel we bij Zoom.nl groot voorstander zijn van het fotograferen in raw-formaat, kleven er ook een paar nadelen aan. Zo nemen raw-bestanden relatief meer ruimte in beslag, en kun je ze niet altijd even makkelijk en snel delen op social media; de foto's hebben wat werk nodig voordat ze 'ontwikkeld' zijn. Toch is dit simpel op te lossen, door in jpg én raw tegelijk te fotograferen.

Tot slot heb je ook speciale fotobewerkingsprogramma's nodig om de foto's te bewerken. De meest populaire programma's hiervoor zijn Photoshop en Lightroom, hoewel ook Corel Paint Shop Pro en andere alternatieven hier de mogelijkheid toe bieden.

Ook de schijfruimte die het inneemt vormt steeds minder een probleem: geheugenkaartjes worden steeds groter en betaalbaarder, net als externe harde schijven. Kortom: de voordelen overtreffen de nadelen.

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24548-raw-vs-jpeg---waarom-iedere-fotograaf-vanaf-nu-in-raw-moet-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Panasonic LUMIX DMC-GH5]]> Tue, 21 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Fraai!

De GH5 is voorzien van een aantal erg fraaie upgrades, waar de erg heldere, scherpe en heel grote EVF er eentje van is. Al zal dat vooral fotografen opvallen. Veel videografen schieten toch vooral met het scherm aan de achterzijde of werken met een externe monitor. Dat scherm aan de achterzijde van de GH5 is een erg heldere, scherpe en naar alle zijden draai-bare 3,2 inch aanraakscherm. Dat touchscreen is volledig functioneel. Je kunt er dus je scherpstelpunt mee selecteren, je menu's mee instellen, maar ook door je foto's scrollen en swipen. Inzoomen in je foto's kun je op een traditionele manier met een draaiwiel doen. Maar ook zoals je op je smartphone gewend bent, gewoon met je twee vingers.

Video

De GH4 imponeerde drie jaar geleden met het betaalbaar filmen in 4K, en deze GH5 legt de lat nog een stukje hoger. Zo filmt de GH5 in 4K met tot 60 beelden per seconde. En kan de camera in 1080P slomo's maken tot 180 beelden per seconde. Panasonic legt de lat straks nog hoger met firmwareupgrades die ze in april en in de zomer gaan uitbrengen. Dan moet het uiteindelijk mogelijk zijn om in Full HD 60p in 10 bit 4:2:2 200 Mbps en 4K 10 bit 4:2:2 met 400 Mbps video's op een externe recorder op te nemen.

Panasonic bouwt er een compleet systeem voor professioneel filmen om heen. Extra power tijdens het filmen is erg handig en was al bekend met de extra batterij greep. Maar net zo inte-ressant is de XLR1 microfoon adapter waarmee je twee XLR professionele high-res micro-foons op aan kunt sluiten, in kunt stellen en mixen.

Scherp

De echte video pro zal weinig gebruik maken van de continu autofocus modes van de came-ra en gewoon tijdens een scene zelf 'focus pullen'. Maar tijdens onze testen die wij schoten waren we onder de indruk van het volgen van het onderwerp.

Ook bij het schieten van foto's. Het is uiteraard geen Nikon D500 die daar speciaal voor ge-bouwd is. Maar voor een contrast focus systeem camera zonder fasedetectiepunten op de sensor presteert de GH5 dankzij het "depth from defocus" systeem erg goed. Iets wat veel contrast autofocus camera's meestal niet lukken.

Geen crop

De GH5 gebruikt de hele sensor om in full HD en 4K te filmen! Iets wat bij de meeste full frame reflexen onmogelijk is. Zo blijven je objectieven als je aan het filmen precies dezelfde brandpunt als tijdens het fotograferen. Wat vooral bij groothoeken een uitkomst is. De resolu-tie van de hele sensor wordt gedownsampled naar de gewenste film resolutie.

In gebruik

De GH5 is, dankzij het relatief kleine sensorformaat, compact en licht. De bijhorende objec-tieven zijn, omdat ze maar een kleine beeldcirkel hoeven uit te lichten, net zo compact. dat voordeel hebben de full frame systeemcamera's niet. Dat maakt het als je nogal wat objec-tieven mee wilt nemen een uitermate fijne camera om de hele dag mee op stap te gaan. Dat je dankzij de enorm grote elektronische zoeker op dat vlak niet hoef in te leveren is een enorme plus. Op de juiste plek scherpstellen kun je met een druk op het aanraakscherm. Maar net zo handig is, als je de elektronische zoeker gebruikt, de joystick vlak naast de EVF. Het werkt snel en precies.

Net zo plezierig is de dubbele beeldstabilisatie. De body heeft een uitstekende sensor beeld-stabilisatie die de camera kan combineren met een optische beeldstabilisatie als die in je ob-jectief zit ingebouwd. Het behoedt je voor onscherpe foto's als je uit de hand fotografeert maar geeft je ook een heel rustig videobeeld als je zonder statief filmt.

Gespecialiseerd

Ja, je kunt er ook nog mee fotograferen. En dat is een fijne bijkomstigheid. Al zijn die resulta-ten, als je die vergelijkt met een full frame sensor camera, als je er echt hele grote afdrukken mee wil maken minder indrukwekkend.

De GH5 is eerst en vooral een videocamera. De nieuwe relatief compacte micro four thirds high-res 20 megapixel sensor geeft de camera de mogelijkheden om heel snel de chip uit kunnen lezen. Dat geeft de GH5, samen met de vernieuwde beeldprocessor vleugels op het gebied van 4K video. Samen met de talloze video opties, tweaks en instellingen die de came-ra rijk is lijkt deze GH5 het nieuwe ijkpunt voor video van 2017 te worden.

Welke uitrusting kan je het beste gebruiken bij het filmen? Je leert er alles over in deze video.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24541-review-panasonic-lumix-dmc-gh5.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Basiscursus Landschapsfotografie in Nederland]]> Fri, 17 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marijn Heuts) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De vakantie zit er alweer bijna op, iedereen keert terug van reizen naar meer of minder exotische bestemmingen. Dat is echter geen reden om de camera met de zwembroek op te bergen, want ook het Nederlandse landschap heeft ons veel te bieden. Dichter Henk Marsman had het in 1936 al over 'brede rivieren die traag door oneindig laagland gaan en rijen ondenkbaar ijle populieren die als hoge pluimen aan de einder staan'. En wat te denken van de typisch Hollandse wolkenluchten die al eeuwenlang Hollandse meesters als Jacob van Ruisdael inspireerden tot prachtige schilderijen?

jgroeneweg

Voorbereiding en locatie

Een landschap kan nog zo mooi zijn, een mooie foto maak je er pas van als de omstandigheden goed zijn. Dan wordt een doorsnee landschap ineens mooi, en een mooi landschap prachtig. Natuurlijk kun je het van het geluk laten afhangen of je op het juiste moment op de juiste plek bent. Beter is het je terdege voor te bereiden en zo je kansen te maximaliseren.

Het begint met de locatie die je wilt fotograferen. Ideeën daarvoor kun je de hele dag door verzamelen. Door op internet foto's van anderen te bekijken, maar vooral ook onderweg tijdens een wandeling, op de fiets naar je werk of vanuit de trein. Maak een lijstje van die plekken en probeer je voor te stellen hoe ze er in andere, betere omstandigheden uitzien.

Als de juiste omstandigheden zich voordoen, kun je snel naar de juiste plek gaan. Wanneer dat gaat gebeuren, is tot op zekere hoogte prima te voorspellen. Met wat meteorologische basiskennis weet je wanneer en waar er grondmist kan ontstaan, dat noordenwind meestal schone lucht en knisperend helder licht oplevert, dat Sahara-zand in de atmosfeer tot fantastisch gekleurde luchten kan leiden, en dat aan de rand van een onweersbui (zie buienradar) spectaculaire wolkenluchten te vinden zijn.

Apparatuur

Landschapsfoto's kun je in principe met elke camera maken. Compactcamera's hebben een relatief kleine beeldsensor. Het voordeel daarvan is dat de scherptediepte bij een gelijke compositie groter is dan bij een camera met een grotere sensor. Meestal wil je het hele landschap van voor tot achter scherp op de foto krijgen. Een kleine sensor geeft wel eerder ruis in je foto's, maar omdat je met lage iso-waarden werkt, hoeft dat geen probleem te zijn.

Het voordeel van een camera met verwisselbare lenzen is dat je filters kunt gebruiken om het contrast in helderheid in je foto terug te brengen (zie kader). Voor weidse landschappen met imposante wolkenluchten is het fijn als je de beschikking hebt over een groothoeklens of groothoekstand. Met een lichte telelens kun je juist elementen uit het landschap isoleren voor intiemere, minder dramatische beelden.
Werk je met verwisselbare lenzen, dan is de snelheid (maximale diafragma) ervan niet zo belangrijk. Meestal fotografeer je landschappen met een kleine diafragma-opening. Het enige voordeel van een snelle lens is dan dat het zoekerbeeld helderder zal zijn. Het megapixelgetal van je camera is al snel voldoende, alle moderne camera's hebben meer dan genoeg pixels om zelfs na een uitsnede nog groot te kunnen afdrukken. Voor een haarscherpe afdruk van 60x40 cm kun je al volstaan met 12 megapixel.

Verder is het fijn als je camera een statiefaansluiting heeft, want voor landschapsfotografie is een statief onontbeerlijk. Je zult vaak op momenten van de dag fotograferen dat het licht weliswaar mooi, maar beperkt van helderheid is. Uit de hand fotograferen zal dan teleurstellend onscherpe foto's opleveren. Voor landschapsfotografie gebruik je meestal geen zware lenzen, dus hoef je niet meteen een loodzwaar statief aan te schaffen.

elroyspelbos

Compositie bij Hollandse landschappen

Met uitzondering van Zuid-Limburg is Nederland een behoorlijk plat land. Dat betekent dat er geen hoogteverschillen zijn die als vanzelf diepte aan je foto's kunnen geven en geen bergen die als ankerpunt aan de horizon kunnen dienen. Een pakkende landschapsfoto is in Nederland daarom moeilijker te maken dan in landen als IJsland, Noorwegen of Zwitserland. Het positieve is dat als het je eenmaal lukt in Nederland, het je in een land met meer reliëf gemakkelijk af zal gaan.

De eenvoudigste oplossing is de horizon laag in beeld te plaatsen. Als de voorgrond niet de moeite waard is, laat je die toch gewoon grotendeels uit beeld? Je hebt dan natuurlijk wel een lucht nodig die dermate interessant is dat deze de foto kan 'dragen'.

Wil je toch de voorgrond laten zien, dan zul je beter je best moeten doen om tot een sterke compositie te komen. Grazende koeien of schapen kunnen een anders saaie voorgrond boeiend maken. Zijn die er niet, dan helpt het om je statief maximaal uit te schuiven en dus vanaf een hoog standpunt te fotograferen. Je kijkt dan als het ware op de voorgrond neer waardoor de daar aanwezige lijnen (in het zand of vegetatie) zichtbaar worden. Deze lijnen kun je dan gebruiken om het oog naar de achtergrond te leiden. Die achtergrond moet liefst ook een ankerpunt bieden, iets waar het oog kan blijven hangen. Een molen, een kerktoren, een karakteristieke boom.

Het voordeel van een statief is dat je rustig je compositie kunt controleren en finetunen. Voorkom dat takken of paaltjes aan de randen in beeld steken en zo de aandacht weghalen bij het eigenlijke onderwerp. Probeer een balans te vinden tussen de verschillende hoofdonderwerpen in je foto. Als je een leeg landschap fotografeert met enkel een struik en een boom, en beide onderwerpen staan links in beeld, dan zal je foto voor het gevoel van de kijker scheef hangen. Door een paar stappen opzij te doen plaats je de struik rechts en de boom links, waardoor de foto veel meer in balans is en prettiger kijkt.

henkpijnappels

Instellingen voor landschapsfotografie

Meestal wil je een landschap van voor tot achter scherp afbeelden. De scherptediepte moet daarom optimaal zijn. Dat bereik je door een klein diafragma te kiezen als F 16 en scherp te stellen op een punt dat ongeveer op een derde van de diepte van je landschap ligt. Nog beter is gebruik te maken van de hyperfocale afstand. Dat is de afstand die voor een gegeven brandpunt en diafragma de maximale scherptediepte oplevert. Stel je op die afstand scherp, dan wordt alles van de helft van die afstand tot aan oneindig alles scherp weergegeven.

Kies liefst een lage iso-waarde. Daarmee voorkom je ruis en krijg je de best mogelijke weergave van de kleuren en kleurverlopen (zoals in de lucht). Omdat je werkt met een kleine diafragmaopening en een lage iso-waarde, zal de sluitertijd automatisch relatief lang worden. Als vuistregel kun je uit de hand werken tot de sluitertijd die je krijgt als je 1 deelt door het brandpunt. Bij een groothoeklens dus ongeveer 1/25 seconde. Heeft je lens beeldstabilisatie, dan kan het 1 of 2 stops langer.

Fotografeer als je camera het toelaat in raw, dan heb je straks in de nabewerking meer speelruimte om je foto's helemaal naar je zin te maken. Met jpg heb je minder schuifjes om aan te trekken en bovendien heeft de kwaliteit van de foto eerder te lijden van de bewerkingen die je erop loslaat.

Omdat het diafragma in de landschapsfotografie het belangrijkst is, kun je best in diafragmavoorkeuze werken. Stel bijvoorbeeld F 16 in en laat de camera de sluitertijd kiezen. Zolang je met het licht mee fotografeert, zal de camera weinig moeite hebben met een correcte belichting. Bij zonsopkomst en zonsondergang vind je de mooiste kleuren meestal daar waar de zon opkomt of ondergaat. Je fotografeert dan tegen het licht in, wat veel lastiger is voor de lichtmeter van je camera. Heb je veel lucht in beeld, dan zul je waarschijnlijk een beetje moeten overbelichten.

Simonvan

Nabewerking

Elke foto kan een goede nabewerking gebruiken, en dus ook een landschapsfoto. Maak je je foto's in raw, dan ontkom je er niet aan in software als Lightroom of Photoshop contrast, verzadiging en scherpte in je foto's te brengen. In het jpg-formaat heeft de camera die bewerkingen al voor je op de foto's losgelaten. Maar ook dan kan een beetje extra contrast of verzadiging of een andere witbalans de foto nog beter maken.
Andere bewerkingen die je bij landschapsfoto's regelmatig zult toepassen. zijn kleine uitsneden om oneffenheden aan de randen te verwijderen, het klonen van stofjes op de sensor (extra zichtbaar bij een kleine diafragmaopening!) of vliegtuigstrepen en het rechtzetten van de horizon.

Ga eens aan de slag met een zwart-wit omzetting van je landschapsfoto's. We geven je hier een aantal tips voor krachtige en indrukwekkende zwart-witte landschapsfoto's.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24540-basiscursus-landschapsfotografie-in-nederland.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Uitslag fotowedstrijd Uitzichten]]> Thu, 16 Feb 2017 15:04:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Het thema van de fotowedstrijd van de Fiets en Wandelbeurs dit jaar was "Uitzichten" met als hoofdprijs een 9-daagse wandelvakantie op het Griekse eiland Kythira ter waarde van € 450,-, beschikbaar gesteld door Pyrgos House. De tweede plaats gaat naar huis met een SHUTR jaarabonnement.
Uit alle ruim 1800 inzendingen koos de redactie 15 genomineerden waar bezoekers van de Fiets en Wandelbeurs op konden stemmen. Zij konden de foto's bekijken die op groot formaat waren afgedrukt door Albelli. Ze kozen de volgende winnaars:

Eerste plaats: Pimpin Nagawan


foto: pimpinnagawan · ISO 2200 · F 18.0 · 1/60 SEC

Tweede plaats: Kees Jan Schilstra


foto: schilstra · ISO 0 · · SEC

Winnaars onder de stemmers

Ook uit alle stemmers zijn 3 winnaars gekozen, dat zijn de volgende mensen:
1. Wiep van der Zee
2. Miek van de Heuvel
3. Elske Riemersma

Eervolle vermeldingen


foto: Menno Schaefer · ISO 1600 · F 7,1 · 1/250 SEC


foto: Henk Pijnappels · ISO 200 · F 13 · 0,6 SEC


foto: Steven Dijkshoorn · ISO 100 · F 11 · 1/5 SEC


foto: Dion van den Boom · ISO 100 · F 13 · 0,8 SEC


foto: Simon van Ooijen · ISO 100 · F 11 · 1/100 SEC


foto: Nordwin Alberts · ISO 100 · F 5,6 · 1,6 SEC


foto: Wil Crooymans · ISO 800 · F 8 · 1/30 SEC


foto: Claudia van Zanten · ISO 200 · F 16 · 1/5 SEC


foto: Roy Poots · ISO 800 · F2,8 · 6 SEC


foto: Dennis van de Water · ISO 400 · F 8 · 1 SEC/8 SEC/30 SEC


foto: Conny van Kordelaar · ISO 125 · F 22 · 30 SEC


foto: Arie Moerkerken · ISO 400 · F 9 · 1/45 SEC


foto: Benjamin van der Spek · ISO 100 · F 2,8 · 30 SEC


]]> http://zoom.nl/artikel/community/24547-uitslag-fotowedstrijd-uitzichten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hands-on preview: Canon EOS 77D, 800D en M6]]> Thu, 16 Feb 2017 11:18:00 +0100 redactie@zoom.nl (Thomas Kouveld) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Tijdens de perspresentatie wond Canons kersverse marketingmanager Benelux Bruno Winnen er geen doekjes om: het gaat niet goed met de verkopen in cameraland. Er worden steeds minder camera's gekocht, waarbij de compactcamera het vooral voor de kiezen krijgt door smartphones. De enige groene cijfers waren te zien bij de stijging in waarde van spiegelloze systeemcamera's. De prijzen van de producten stijgen, daarnaast is de daling relatief laag. Om de slechte cijfers tegen te gaan, gaat de fabrikant zich de komende tijd meer richten op smartphone-gebruikers. Zij moeten gaan inzien dat je met een spiegelreflex- of systeemcamera meer kunt bereiken dan met een smartphone.

Overeenkomsten

Reden genoeg dus om met een sterk arsenaal aan camera's te komen om precies die doelgroep over te halen. Zoals gezegd delen de drie nieuwe camera's veel componenten met elkaar. Hieronder vallen de 24,2-megapixelsensor afkomstig uit de Canon EOS 80D, de DIGIC 7-beeldprocessor en vijfassige beeldstabilisatie. Ook maken de drie camera's gebruik van het Dual Pixel CMOS autofocussysteem: dit leidt volgens Canon moeten tot de snelste autofocus ter wereld, wanneer het nieuwe EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objectief wordt gebruikt. De twee spiegelreflexcamera's hebben een 45-punts autofocussysteem voor gebruik door de zoeker. Alle camera's kunnen filmen in full HD.

Ook zijn de nieuwe camera's voorzien van bluetooth. Dit kan gebruikt worden voor de nieuwe BR-E1 afstandsbediening of om verbinding te maken met smartphones. Met name iPhone-gebruikers hadden geregeld moeite om verbinding te krijgen met hun camera, die zullen van de nieuwe oplossing gebruik kunnen maken. De camera's hoeven enkel een keer gekoppeld te worden aan hun telefoon en daarna wordt er razendsnel een verbinding opgebouwd wanneer het nodig is. De vernieuwde Camera Connect App zet automatisch een wifi-verbinding op voor complexere handelingen, zoals het versturen van bestanden.

Canon EOS 77D en EOS 800D

De afgelopen jaren zijn de 'consumer'- en 'prosumer'-lijnen van Canon steeds dichter naar elkaar gegroeid. De fabrikant gebruikt cryptische beschrijvingen om onderscheid te maken. Met de Canon EOS 77D wordt hier nog een schepje bovenop gedaan, want deze wordt gepositioneerd tussen de Canon EOS 70D en Canon EOS 80D. Ten opzichte van zowel de Canon EOS 800D, die wordt gepresenteerd als 'consumentencamera', als de professionelere 70D en 80D, is het moeilijk om verschillen te vinden.

Het gaat dus vooral om uiterlijke kenmerken. Het extra scherm op de bovenzijde van de behuizing en een extra tandwiel om instellingen snel te veranderen zijn de belangrijkste verschillen met de 800D. Aan de andere kant is de 77D voorzien van een zoeker met pentaspiegel, die minder helder is dan de pentaprisma-zoekers die de 70D en 80D hebben. Ook is de 77D niet afgedicht tegen stof en vocht, waardoor deze nagenoeg hetzelfde weegt als de 800D.

Canon EOS M6

Canon laat zich op het gebied van spiegelloze systeemcamera's steeds meer zien. Stukje bij beetje komt de fabrikant met camera's die elke keer net iets beter zijn dan hun voorganger. Toch heeft Canon nog een flinke slag te slaan in de markt, waar het op de vijfde plek staat. Dat is ook niet zo gek: de populariteit van Sony's A7-serie en Panasonic's kracht op het gebied van video zijn moeilijk te evenaren. Wel is het goed om te zien dat de marktleider in de spiegelreflexcameramarkt probeert mee te komen.

De Canon EOS M6 is een geavanceerdere camera dan de M5 en kan daardoor beter gezien worden als een opvolger van de M3. Met meer knoppen en een robuustere behuizing met goede grip kan ook de enthousiaste hobbyist uit de voeten. Daar komt bij dat de M5 een relatief compacte camera is, die dus gemakkelijk meegaat en geschikt is voor het maken van selfies en om mee te vloggen. Wel is de fotograaf, zolang hij geen verloopring koopt, gebonden aan de EOS M-vatting. De objectieven in deze lijn zijn weliswaar compact, maar bieden niet dezelfde beeldkwaliteit als hun grote broertjes met de EF-S en EF-vatting.

De Canon EOS M6 heeft geen zoeker, dit gat vult Canon op met de EVF-DC2 elektronische zoeker. Deze zoeker biedt 2,36 miljoen beeldpunten en wordt op de flitsschoen van de camera geplaatst.

Canon EF-S 18-55mm f/4-3.5 IS STM

Naast de nieuwe camera's introduceerde Canon een nieuw objectief. De 18-55mm f/4-5.6 IS STM wordt waarschijnlijk de nieuwe kitlens voor Canon-camera's, maar dit leek nog niet volledig vast te staan. Het objectief heeft de afkorting STM en is dus voorzien van een stappenmotor, die geruisloos en snel scherpstelt. Ook voor filmmakers is dit een uitkomst: wanneer het brandpunt wordt veranderd, gaat dit soepel en natuurlijk, zonder bijgeluiden die worden opgenomen. Bovendien is het objectief gestabiliseerd en werd benadrukt dat het, in combinatie met de gepresenteerde camera's, momenteel de snelste autofocus biedt.

Alle camera's en het objectief zijn verkrijgbaar vanaf april 2017. De EOS 77D zal € 919,99 gaan kosten en de 800D zal voor € 869,99 in de winkels liggen. De spiegelloze M6 is met € 819,99 iets goedkoper. De Canon EF-S 18-55mm f/4-3.5 IS STM zal waarschijnlijk € 209,99 kosten. Tot slot zullen de afstandsbediening en elektronische zoeker respectievelijk € 49,99 en € 279,99 kosten.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24546-hands-on-preview-canon-eos-77d--800d-en-m6.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[nieuwe systeemcamera: Canon EOS M6]]> Thu, 16 Feb 2017 11:06:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Met de EOS M6 zet Canon het EOS-M systeem nog scherper. Als je kijkt naar het systeemcamera-geweld van de concurrentie werd dat ook hoog tijd, maar de M6 is een keurige middenklasser met potentie. De line up bestaat nu uit instapper Canon EOS M10, middenklasser Canon EOS M3, middenklasser M6 en topmodel de Canon EOS M5, hoewel dat minder logisch klinkt dan het is. Het nieuwe model binnen de EOS M-familie staat dus onder de M5 maar biedt wel dezelfde high-end eigenschappen en dat is heel positief.

Technologie uit de M5

Canon heeft de EOS M6 dus hel slim voorzien van de technologie die ook in de M5 zit, maar dan zonder de grote digitale spiegelreflex-achtige zoeker. Wel kun je optioneel voor de losse EVF-DC2 opsteekzoeker kiezen met 2,36 megapixels. Verder zijn aanwezig de 24,2 Megapixel APS-C-formaat sensor met Dual Pixel CMOS AF-technologie en de DIGIC 7 processor. Daarmee is deze mirrorless volgens Canon net zo vlot als een spiegelreflex, maar dan een stuk handzamer. Dankzij ISO-waarden van 100 tot 25.600 met daarbij een continue opnamesnelheid van maximaal 7 bps met volledig behoud van AF hoef je geen opname meer te missen. En zet je de AF vast, dan is zelfs 9 bps mogelijk. De ingebouwde 5-assige videostabilisatie garandeert stabiele Full HD 60p videobeelden die je nog verder kunt verbeteren door een lens met Dynamic IS te gebruiken, zoals de EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Stereogeluid Bluetooth en NFC maken deze camera helemaal af.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EOS M6 kost € 819,99 en is leverbaar vanaf april.
www.canon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24545-nieuwe-systeemcamera-canon-eos-m6.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Canon presenteert de EOS 800D en EOS 77D]]> Thu, 16 Feb 2017 10:56:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voor wie door de EOS-bomen het bos zo langzamerhand niet meer ziet een korte uitleg: De Canon EOS 77D is eigenlijk een soort Canon EOS 80D "light", met veel dezelfde technologie maar dan met een aantrekkelijker prijskaartje. De EOS 800D is juist een opgewaardeerd instapmodel, met eveneens veel 80D-features. Daarmee is de geavanceerde technologie van deze high-end EOS nu ook beschikbaar voor hobbyfotografen met een kleiner budget.


Canon EOS 800D

Dual Pixel en Digic 7

De 24,2 Megapixel APS-C CMOS-sensor met dual-pixel technologie bijvoorbeeld, is in beide camera's overgenomen van de grote broer. Maar de nieuwelingen hebben daar dan wel de allernieuwste DIGIC 7-processor aan gekoppeld. Ze hebben allebei Live View en een razendsnelle AF met 45-cross type sensoren die ook blijft werken met zes beelden per seconde opnamesnelheid. Als je bij weinig licht aan de gang wilt, kun je gebruiken maken van ISO 25.600 (uit te breiden tot 51.200). Beide camera's beschikken bovendien over 7.560-pixel RGB+IR-meting om nauwkeurige lichtmeting tot in de details te garanderen. Full HD 60p filmen en HDR Movie Shooting zijn eveneens standaard aanwezig, inclusief een ingebouwde 5-assige digitale Image Stabilizer om tijdens filmen vanuit de hand ongewenste camerabewegingen te corrigeren.


Canon EOS 77D

Verschil tussen EOS 77D en de 800D

De belangrijkste verschillen tussen de EOS 77D en de 800D zitten hem in de bediening. Met twee programmawieltjes kun je instellingen zoals diafragma en sluitertijd aanpassen en het bovenste lcd-scherm van de 77D. Handbediening door doorgewinterde hobbyfotografen is daarmee dus een peulenschil. De EOS 800D is meer gericht op volautomatiek, waardoor je deze camera het best kunt aanschaffen als je nog wat onervaren bent. Het draai- en kantelbare touchscreen is daarbij een handig hulpmiddel.
Nog meer? Jazeker, want om je fotoplezier compleet te maken presenteert Canon direct ook een nieuwe EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS ST én een nieuwe BR-E1 afstandsbediening. Die koppelt aan de camera via Bluetooth, iets wat uiteraard ook in beide nieuwe EOS-modellen is ingebouwd, net als NFC.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EOS 77D kost € 919,99 en de EOS 800D heeft een prijskaartje van € 869,99. Beide camera's worden vanaf april dit jaar geleverd inclusief 18-55mm IS STM.
www.canon.nl


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24544-canon-presenteert-de-eos-800d-en-eos-77d.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Top 15 plekken op de wereld die je gefotografeerd moet hebben.]]> Thu, 16 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Voorkom toeristische plaatjes en denk goed na voordat je op reis gaat. Allerlei handige tips lees je in de beginnerscursus reisfotografie!

Het prachtige landschap van IJsland

Het ruige landschap van IJsland bestaat uit indrukwekkende rotsen, prachtige watervallen, felgroen gras en bruisende warmwaterbronnen. Bovendien is er een redelijke kans dat 's avonds het noorderlicht te zien is, en is er een grote diversiteit aan wildlife te vinden.
hmeeuwes

Deadvlei

Deze witte kleivlakte ligt in het Namib-Naukluft National Park in Namibië. Het is de perfecte plek voor iedere fotograaf die van contrasterende kleuren houdt. De knaloranje duinen steken namelijk prachtig af tegen de strakblauwe lucht. Daarnaast zijn er tal van dode bomen die prachtige silhouetten vormen tegen de witte kleivlakte.
alicevankempen

De grachten van Venetië

Niet voor niets wordt de stad in de zomer overspoeld met toeristen; de grachten van Venetië zijn namelijk prachtig. Het blauwe water, het groen van de planten op de balkons en de kleurrijke gebouwen en kleding maken het een van de meest fotogenieke steden ter wereld.


mwa

Straatfotografie in Bangkok

In Bangkok en andere grote steden in Azië brengt men een groot gedeelte van de tijd buiten door. Het straatleven is dan ook een stuk bruisender dan in Nederland. Overal zijn kleine marktjes, zitten mensen te werken voor hun huis en zijn de wegen overspoeld met karretjes en brommertjes.
paul-van-de-weerd

De skyline van New York

Het is een van de meest herkenbare skylines in de wereld, door het Empire State Building, het One World Trade Center en het Chrysler Building. Vanuit iedere hoek ziet de Skyline er net weer anders uit en ook het licht is van grote invloed op de perfecte foto.
maikelclaassenfotografie

Het Hallerbos in België

Iets dichter bij huis vind je het Hallerbos in het Belgische Halle. Tussen eind april en half mei staan in dit bos de wilde hyacinten in bloei. De bosbodem kleurt dan prachtig paars, wat een indrukwekkend sprookjesachtig effect geeft.
stan83

Antelope Canyon in Arizona

Het rotslandschap van Zuid-West Amerika is van zichzelf al erg fotogeniek, maar Antelope Canyon is wel heel bijzonder. Door de lichtinval is het een erg populaire plek om te fotograferen. Het is ook de plek waar de duurste foto ooit is gemaakt.


jippe

Shibuya crossing in Tokio

Waarschijnlijk herken je deze plek wel uit de films. Dit kruispunt in Tokio wordt dagelijks letterlijk overspoeld door mensen. Waar je op andere plekken waarschijnlijk het liefst niemand in je foto wilt hebben, is deze mensenmassa juist heel erg fotogeniek.
roelr

De oude auto's in Cuba

Cuba's straatbeeld wordt voor een groot deel bepaald door de oude auto's die er rondrijden. Daarnaast zijn ook de mensen en het overige straatleven erg fotogeniek!

martinedc

De Engelse kust

De prachtige witte kliffen die Engeland van de zee scheiden zijn relatief dicht bij huis en prachtig om te fotograferen. Combineer een bezoekje ook zeker met de authentiek kastelen en ruïnes in de omgeving.

plaatjuh

Slot Neuschwanstein in Duitsland

In Beieren vind je dit prachtige kasteel dat uitkijkt over de bergen, de bossen en een prachtig meer. Het is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II en trekt ruim 1.3 miljoen bezoekers per jaar.
dickvanduijn

Op safari in het Krugerpark

Als je op safari gaat dan wil je het liefst 'The Big Five' tegenkomen. In dit park is het mogelijk, want zowel de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn als de Afrikaanse olifant lopen er rond. Daarnaast is de natuur ook nog eens prachtig en biedt het park goede uitwijkmogelijkheden naar andere trekpleisters in Zuid-Afrika.

remcohekker

Machu Picchu in Peru

Niet alleen Machu Picchu zelf is indrukwekkend, de reis ernaartoe is net zo mooi. Het Incapad is voor de geoefende wandelaar een ideale manier om de plek te bezoeken.


hollandse-meester

Wildlife in Yellowstone nationaal park

Berggeiten, beren, wolven, bizons, elanden en tal van andere diersoorten lopen in dit gebied vrij rond. Daarnaast is het landschap indrukwekkend en afwisselend. Zo is er het prachtige yellowstone lake, zijn er enorme geisers en uitgestrekte bergen en bossen.
hatieleman

De Veluwe

Ook in ons land is er een plek die je ooit gefotografeerd moet hebben en dat is de Veluwe. Het landschap is zo enorm afwisselend en divers en ziet er ieder seizoen totaal anders uit. Er lopen schapen, paarden en koeien en je hebt de prachtige heide, watertjes en bossen. Wil je liever iets met architectuur? Breng dan een bezoekje aan het monumentale Radio Kootwijk

mariovisser

Ook in ons land is genoeg te fotograferen. We houden al lange tijd een lijst bij met de meest fotogenieke locaties van Nederland.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24539-top-15-plekken-op-de-wereld-die-je-gefotografeerd-moet-hebben.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Landscape Pro - een andere kijk op foto bewerken]]> Wed, 15 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maurice Hertog) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Goede nabewerking begint bij een goede uitgangsfoto. Lees daarom eerst onze beginnerscursus landschapsfotografie.
Anthropics is een Brits bedrijf die al sinds 1997 actief is in de foto editor wereld. Ze zijn bekend geworden met ProtraitPro en dezelfde lay-out hebben ze nu ingezet voor een softwarepakket voor landschapsfoto's. Totaal onbekend met dit product installeerde ik de trial versie en ging eens kijken wat het kan.

Beginscherm


Het beginscherm is overzichtelijk en ik besloot een voorbeeld van hun te gebruiken. Na de keuze van de foto (of het openen van een eigen foto), dien je elke onderdeel van je foto te labelen (bijvoorbeeld lucht, gras, bomen en gebouw in dit geval).

LabelsDaarna vult het programma de gebieden zelf in. Dat gaat niet altijd goed, maar daarna kun je zelf de vlakken corrigeren.Daarna moet je de horizon definiëren door de horizonlijn te verschuiven.


Vervolgens krijg je bewerkingsopties voor de globale foto en per label. Deze bewerkingsgopties lijken op de bewerkingsopties uit je favoriete fotobewerker. Maar veel interessanter is natuurlijk of je gemakkelijk de lucht kunt uitwisselen met een andere lucht, dus ik ging eens kijken naar alle voorinstellingen.


Ik koos in deze voorbeelden eens voor een nachtfoto en een zonsopgang. De omzetting gaat vlot en is totaal zoals je ziet.Daarna kun je de foto opslaan in elk gewenste formaat. In de trial versie kun je dat niet, daarvoor moet je eerst de licentie kopen.

Natuurlijk kun je ook elk label apart bewerken, zowel met voorinstellingen als met sliders.

Conclusies

Landscape Pro Studio is een leuk en innovatief stukje softwarebewerker die het over een hele andere boeg gooit dan de klassieke bewerkers. Je kunt ook de klassieke bewerkingsmethodes met de bekende schuifjes gebruiken, maar ook los gaan met makkelijker voorinstellingen om je foto radicaal te veranderen.

Voor mij persoonlijk zijn de voorinstellingen wel erg radicaal, maar met wat meer geduld en wat bijwerken van de voorinstellingen qua kracht, kun je volgens mij hele leuke resultaten boeken waarvoor je anders serieus Photoshop werk moet doen.

De opgeslagen files zijn gemiddeld zo'n 3 MB groot, dus meer dan voldoende om er wat leuks mee te doen. Ook is er een photoshop plugin die leuke resultaten biedt. Zo heb ik deze sneeuw foto van de Hoge Venen snel bewerkt van een grijze mistige foto naar een heldere ochtend
Concluderend: een leuk stukje software om snel en bijna spelenderwijs je hele foto te veranderen.

LandscapePro is te koop via hun eigen website en kost tijdelijk maar € 39,95. Hier kun je ook de trial versie downloaden.

Eerder ging Maurice aan de slag met het programma Aurora HDR dat nu ook voor de Mac beschikbaar is.

]]> http://zoom.nl/artikel/software/24537-landscape-pro----een-andere-kijk-op-foto-bewerken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat voor soort fotograaf ben jij? Doe de test!]]> Tue, 14 Feb 2017 15:36:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat voor soort fotograaf ben jij?

Iedere fotograaf is anders, met een eigen stijl en voorkeuren. Door de onderstaande test in te vullen kom je erachter of je een ondernemende, hipster of toch artistieke fotograaf bent!Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief


]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24538-wat-voor-soort-fotograaf-ben-jij-doe-de-test.html#source=rss http://zoom.nl <![CDATA[Review: Olympus Pen E-PL8]]> Tue, 14 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lees hier de review van de voorganger, de Olympus Pen E-PL7

Een camera als fashion accessoire, wat is daar mis mee? Niks, als je er ook nog eens goede foto's mee kunt maken. Olympus heeft met de PL8 de modieuze trend doorgezet. De body werd wat strakker gestileerd met een kleinere handgreep en andere kleuren. Inclusief bijpassende gekleurde camera riemen. De camera wordt vaak gebundeld met de uiterst compacte 14-42mm zoom kitlens, waardoor die combinatie makkelijk in een ruime handtas kan verdwijnen.

Selfies

In de basisuitvoering is de camera een modieuze micro four thirds camera die uiteraard sterk focust op het schieten ven selfies. Dat is duidelijk te zien aan het naar onderen klapbare aanraakscherm die uiteraard in de gezichtsautofocus stand springt. In de iAuto mode springt de e-portret functie aan waardoor gezichten zachter, wat lichter en vooral rimpelozer worden. Opties zoals na één seconde van het indrukken van de ontspanknop de opname maken, of juist drie achter elkaar zijn ook aanwezig. Uiteraard kun je de PL8 ook koppelen met je smartphone of tablet, zodat je de camera ergens kunt neerzetten en met je telefoon de camera kunt bedienen. En je opnames, ook als geen selfies zijn, meteen met de hele wereld kunt delen.

Body

Het aanraakscherm klapt deels schuin naar boven als je opnames vanaf de heup wilt schieten, en helemaal naar onderen als je selfies wilt maken. Olympus kiest niet voor de bovenkant voor de selfies oplossing, omdat je op het accessoire schoentje eventueel de meegeleverde flitser of een optionele zoeker kunt schuiven. En eigenlijk vinden we die oplossing wel jammer. De manier waarop het scherm van de wel veel duurdere Pen-F draait, zijdelings en dan 360 graden rond, vinden wij een stuk fraaier.
In de body zit een 16 megapixel MFT sensor, die al heel wat jaren mee gaat, en een 3 assige sensor beeldstabilisatie.

Keuzes

De bediening is bewust uiterst simpel gehouden met maar één controlewiel en één belichtingsmethode draaiwiel aan de bovenzijde. Alle Pen PL varianten bieden een vereenvoudigde knoppen interface waardoor ongeoefende fotografen niet zo snel verdwalen. Toch kun je veel meer uit de PL8 halen door de P stand en de Art filters te laten voor wat ze zijn, en de diafragma of sluitertijdvoorkeuze te kiezen. De veel aangeboden 14-42mm f3,5-f5,6 kitlens met een uiterst soepele maar daardoor wat langzame elektrische zoom is een prima combinatie voor de doelgroep van deze PL8. Maar als je wilt, het is immers een systeemcamera, kun je ook voor een erg lichtsterk vast brandpunt MFT objectief gaan.

Maarten Jacobi mocht het topmodel van Olympus, de OM-D E-M1 Mark II aan de tand voelen tussen de wilde paarden in Spanje.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24536-review-olympus-pen-e-pl8.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De favoriete foto's van Bep van Pelt]]> Mon, 13 Feb 2017 13:35:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Waakzaam en dienstbaar


foto: sake-van-pelt · ISO 200 · F 10.0 · 1/4 SEC
Het onderwerp van de foto is origineel, niet alledaags en heeft een duidelijke boodschap, het mooi in beeld brengen van verval in een oude fabriek. De tijd heeft stil gestaan! De foto combineert licht en donker heel functioneel; het licht valt op het object, waar ook je aandacht naar toe wordt getrokken. Het kader is optimaal en de achtergrond ondersteunt de aandacht voor de oude kruiwagen.

Love is blue


foto: yemrev · ISO 200 · F 5.6 · 1/500 SEC
Prachtige observatie die alleen in de vrije natuur te doen is. De bedoeling van de fotograaf is de parende heikikkers mooi in beeld te brengen. Met de blauwe verkleuring van het mannetje erbij zijn de kleurtonen erg mooi. Voor mij als randstedeling al iets bijzonders. Door het lage standpunt en de goede kadering is niet alleen de optimale reflectie gevonden, maar ook een mooie positie voor het paar. De kleuren zijn realistisch en niet overdone. Misschien iets te felle hooglichten op de keel van het mannetje.

Bliksem in de baai


foto: jaccovdhoven · ISO 160 · F 9.0 · 10 SEC
En dan zit je te mijmeren (met je camera bij de hand) en dan ineens dit onweer. Toch heel mooi dat de goede camera-instellingen te vinden waren om deze onweersfoto te maken. De belichting is in balans en horend bij het moment van de dag. Het beeld is niet alledaags en de boodschap is ook heel duidelijk; verwondering en bewondering van de weergoden. De fotograaf noemt zich een beginner; is dit een juiste kwalificatie?

Zeearend


foto: karnavallen · ISO 0 · · SEC
De zeearend is geen alledaagse verschijning en of je hem ziet vliegen of zelfs maar ziet landen is voor mij geluk hebben en/of geluk afdwingen. Ik kan helaas niet teruglezen wat de fotografiecondities waren. Ik vind dat wel een gemis. Door te kijken naar welke instellingen mede-fotografen gebruiken leer je zelf ook veel; zeker als het je favorieten zijn.
De vogel komt mooi los van de omgeving en is in zijn actiemoment van landing vastgelegd. Dat maakt de foto voor mij bijzonder. De focusdiepte is heel goed; het gras en de vogel zijn scherp.

weidebeekjuffer


foto: loeffen · ISO 400 · F 2.8 · 1/1250 SEC
Pas afgelopen zomer heb ik ontdekt dat er in (noord-)oost Nederland diverse plekken zijn waar weidebeekjuffers zitten. Voor mij is het iets bijzonders; ik heb ze zelf ook kunnen bewonderen en fotograferen bij Smeerling. Vliegende juffers gebruiken beide vleugelparen; als ze zitten zijn ze volledig gesloten. Bijzonder aan deze foto is, dat je beide vleugelparen ziet. Die zijn alleen maar zichtbaar in de split- second als ze landen. Dat moment is prachtig vastgelegd. De weidebeekjuffer, prachtig in focus, heeft een boeiende, niet vaak gefotografeerd houding. De achtergrond is mooi onscherp door de goede gekozen scherptediepte maar is beslist niet saai. De kaderingis goed; de juffer staat in de kijkrichting.

Gullfoss


foto: hmeeuwes · ISO 50 · F 8.0 · 0,8 SEC
De bedoeling van de foto van de Gullfoss, namelijk het geweld en de overweldigende dimensies laten zien zijn prima gelukt; het kleine mensje links bovenaan helpt daar enorm bij. De foto is niet zo lang belicht dat alle beweging uit het water is verdwenen; dus is er beeld van de dynamiek; dat zie je ook aan de sluitertijd. De Gullfoss is heel veel gefotografeerd, maar dit standpunt is anders dan anders. Hierdoor is goed te zien dat het een dubbele waterval is. Ik vind de foto qua kadering, kleurtonen en scherpte heel mooi in balans.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24535-de-favoriete-foto-s-van-bep-van-pelt.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom.nl Digitaal-only abonnement]]> Sun, 12 Feb 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

We krijgen regelmatig vragen, en niet alleen van Zoom.nl-lezers uit Nederland, of Zoom.nl ook een digitaal-only abonnement heeft. Vanaf nu is dat zo.

Met een digitaal jaarabonnement op Zoom.nl ontvang je Zoom.nl magazine digitaal. Zoom.nl magazine lees je dan eenvoudig op jouw computer, tablet en smartphone. Je ontvangt ook nog eens toegang tot de nieuwe Zoom.nl Videozines. Waar en wanneer het je uit komt! Bovendien ontvang je eind van het jaar een digitale special t.w.v. € 9,95 helemaal gratis en kun je onbeperkt uploaden op Zoom.nl!

De voordelen op een rij:
* Geen limiet aantal foto's per dag
* Digitaal magazine
* Digitaal videozine
* Digitale eindejaars special

Kijk voor meer informatie op zoom.nl/digiabo

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24496-zoom-nl-digitaal-only-abonnement.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het nieuwe Zoom.nl magazine en Videozine zijn uit!]]> Fri, 10 Feb 2017 10:58:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat lees je in het Zoom.nl magazine van maart 2017?

In deze magische editie van Zoom.nl magazine: Magisch Flitsen! Beheers je reportageflitser.

• De mooiste foto-spots in IJsland
• Portretten: Dit zijn de beste trucs en instellingen
• Getest: Canon EOS M5: Snelle en trefzekere systeemcamera
• Ideale workflow van opname tot nabewerking
• Occasions: Zo koop je de beste tweedehands camera
• Maak superieure foto's met je smartphone
• Pro-tips voor Artistiek Naakt
• Workshop ON1 Photo RAW: De nieuwste RAW-trucs>

Lees Zoom.nl magazine 03 direct op je computer!

Of bekijk de preview:

Wat zie je in het Videozine?

In dit Videozine laat professioneel fotograaf Richard Terborg je laat zien hoe je in de studio de mooiste portretfoto's maakt. Verder legt hij je ook zijn manier van nabewerking uit.Bekijk het volledige Zoom.nl Videozine Studioshoot direct op je computer!

Nu lezen

De nieuwe Zoom.nl is nu te koop in de winkels en digitaal verkrijgbaar in onze eigen app. (voor iOS en Android).
Ook kun je Zoom.nl magazine en Videozine op de computer bekijken: zoom.nl/digitaal-lezen.

Of word abonnee, dan krijg je Zoom.nl thuisbezorgd en ontvang je een mooie fotorugzak cadeau. Het is ook voordeliger mogelijk om digitaal abonnee te worden, je krijgt dan alle voordelen van het abonnement maar ontvangt Zoom.nl dan digitaal.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24534-het-nieuwe-zoom-nl-magazine-en-videozine-zijn-uit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nieuw-Zeeland vanuit de lucht vastgelegd in 360º: een kijkje achter de schermen]]> Fri, 10 Feb 2017 10:33:00 +0100 redactie@zoom.nl (Wiebe de Jager) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dronefotografie

Zelf raakte ik in 2014 in de ban van drones. Toen kocht ik mijn eerste 'ready to fly' cameradrone, een DJI Phantom 2 Vision+. De unieke perspectieven die je in kunt nemen met een drone maakten dat ik al snel overstapte van gewone landschapsfotografie op dronefotografie. Omdat er - zeker in die tijd - eigenlijk nog weinig goede informatie te vinden was over het vliegen met drones en dronefotografie in het bijzonder besloot ik om hier een boek over te schrijven, met de toepasselijke titel Dronefotografie. En afgelopen jaar haalde ik mijn RPA-L brevet en ROC-light vergunning, zodat ik vanuit mijn bedrijf Dronewatch beroepsmatig mag vliegen met drones.

Sinds die eerste cameradrone uit 2014 is er veel veranderd. Drones zijn ten eerste veel goedkoper geworden: een toestel waar je in 2014 nog ruim 1.200 euro voor betaalde kost nu nog geen 500 euro. Daarnaast worden drones ook steeds krachtiger: een toestel dat vandaag de dag rond de 1.200 euro kost kan veel meer en biedt een veel hogere camerakwaliteit dan de drones van een paar jaar geleden.

Nog iedere dag verbaas ik over de creatieve mogelijkheden die een drone biedt. En ik ben niet de enige: zo zie je in de Facebookgroep Dronefotografie - met inmiddels al ruim 1.000 leden - de prachtigste foto's voorbij komen uit alle hoeken van Nederland en daarbuiten. Vanuit de lucht valt er letterlijk en figuurlijk nog veel te ontdekken. Toch begon het bij mij weer te kriebelen om een volgende stap te zetten. Ik had al veel gelezen over 360º luchtfotografie en besloot om hiermee te gaan experimenteren.

360º luchtfotografie

Het goede nieuws is dat je met bijna elke moderne drone prima aan de slag kunt met het maken van panoramafoto's, of zelfs 360º luchtfoto's waarbij je alle kanten op kunt kijken. Gewoon een kwestie van een serie foto's maken bij gelijkblijvende belichtingsinstellingen, terwijl je de drone na elke foto een stukje draait. Er zijn voor de drones van DJI zelfs apps die dit voor je regelen (zoals DronePan en Litchi): je drukt op 'go', en de drone maakt automatisch een serie foto's, waarbij halverwege ook de camera naar beneden gedraaid kan worden, zodat je ook de grond direct onder de drone mee kunt nemen in je panorama. Dat levert best aardige resultaten op, zoals je in onderstaande pano van bollenvelden kunt zien, die samengesteld werd op basis van 24 foto's.

Er zijn wel een paar nadelen verbonden aan deze methode. Zo moet je de foto's na afloop natuurlijk altijd nog stitchen, met software als PTGui of AutoPano Pro. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in dit artikel. Dit proces verloopt echter niet altijd optimaal, zodat je vaak nog handmatig moet ingrijpen voor een goed resultaat. Verder mis je altijd een stuk van de lucht, de camera kan bij de meeste drones niet omhoog gericht worden (om dit te oplossen kun je ervoor kiezen om een andere lucht in je foto te Photoshoppen). Tot slot neemt het maken van een serie foto's al gauw een paar minuten in beslag, wat vreemde effecten oplevert bij voorbijdrijvende wolken of objecten die zich op de grond verplaatsen.

Panono

Daarom besloot ik halverwege 2016 om de Panono Camera aan te schaffen. Dit is een bolvormige 360º camera van Duitse makelij met een resolutie van 108 megapixels. Een flinke investering, de camera kost 2.200 euro, maar biedt wel een goede fotokwaliteit en is erg gebruiksvriendelijk: via een app bedien je de camera op afstand, en met een druk op de knop leg je een tafereel in zijn geheel in 360º vast, desgewenst zelfs in HDR (op basis van een reeks opnamen met verschillende belichtingstijden).

De volgende stap was om deze camera middels een drone de lucht in te brengen. Aangezien de camera relatief zwaar is (0,5 kg) koos ik voor een Yuneec Typhoon H hexacopter als 'moederschip'. Deze drone tilt de camera met gemak tot een hoogte van enkele tientallen meters. Zelfs op een hoogte van 100 meter kan de Panono nog met de bijbehorende app via een wifi-verbinding bediend worden. Heel high-tech is de verbinding tussen drone en camera trouwens niet: ik gebruik hiervoor een koord van ongeveer een meter. Om bewegingsonscherpte te voorkomen door het bungelen van de camera maak ik voor de zekerheid altijd een paar foto's. Als de drone en de camera goed stil hangen dan is het soms zelfs mogelijk om HDR opnamen te maken.

Nieuw-Zeeland

Na een paar weken experimenteren op verschillende locaties in binnen- en buitenland besloot ik om de combinatie drone + 360º camera mee te nemen naar een zeer fotogeniek land: Nieuw-Zeeland. Het plan was om een serie bijzondere 360º luchtfoto's te maken van het Zuidereiland. National Geographic Traveler en WRC Reizen waren enthousiast over het idee en besloten om hun naam te verbinden aan het project.

Oktober 2016 was het zover. Uitgerust met twee drones en de Panono reisde ik met mijn vriendin af naar het Zuidereiland, om daar met een camper rond te gaan trekken. Gedurende een reis van drie weken bezochten we de belangrijkste toeristische hotspots van het land. Helaas bleek het niet mogelijk om overal te vliegen, een aantal bekende plekken (zoals de gletsjers en een aantal fjorden) zijn aangemerkt als no-fly zone voor drones, mede vanwege het feit dat hier ook veel helikopters vliegen. Daarbij zat ook het weer niet altijd mee, zeker de westkust van het Zuidereiland krijgt veel regen! Desondanks kon ik op een aantal adembenemende locaties de 360º camera de lucht insturen.

360º fotoserie en dronevideo

Het resultaat is een reeks 360º foto's die zowel op de grond als vanuit de lucht gemaakt zijn. De foto's kunnen bekeken worden in de browser, maar je kunt ook een VR-bril of een simpele Google Cardboard opzetten om de foto's te bekijken. Dat geeft een wel heel bijzondere ervaring, het is dan net alsof je zelf in de lucht hangt! Ik had ook een 'gewone' cameradrone mee, en daarmee maakte ik een 'gewone' dronevideo in ultra-HD 4K, die zeker ook het bekijken waard is.

De 360º (lucht)fototour kun je hieronder bekijken:Mocht je nog meer 360º (drone)foto's van mijn hand willen zien, bekijk dan mijn portfolio op Roundme.

En dit is de dronevideo die ik maakte van het Zuidereiland:

Volgende stap

Je raadt na het lezen van dit artikel misschien al wat de volgende stap wordt: 360º dronevideo. Daar komt echter nog heel wat meer bij kijken, want 360º camera's die in een goede kwaliteit kunnen filmen zijn nog dun gezaaid, en deze moet bovendien ook nog eens gestabiliseerd aan de drone bevestigd worden. Die moet bovendien ook een stuk krachtiger zijn, om al deze apparatuur de lucht in te kunnen brengen. Maar de mogelijkheden zijn onbegrensd. Wordt vervolgd!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24533-nieuw-zeeland-vanuit-de-lucht-vastgelegd-in-360---een-kijkje-achter-de-schermen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Basiscursus landschapsfotografie in de avond]]> Fri, 10 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Albert Dros) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Landschapsfotografie kan je het beste eerst overdag oefenen. Lees daarom eerst deze basiscursus zodat je alle basics onder de knie kijgt.

Onscherpte

Eerst even een stukje theorie. Als je op een zonnige dag foto's maakt, kan dat makkelijk uit de hand. Hoe werkt dit nou precies? Als je een foto maakt, gaat de sluiter van de camera open en dicht. Dit hoor je met een klik. Het licht wordt opgevangen door de camerasensor die er intern een beeld bij vormt. Er is een bepaalde hoeveelheid licht nodig om een goed belichte foto op de camerasensor te krijgen. De tijd dat je sluiter nodig heeft om open en dicht te gaan noemen we de sluitertijd. Overdag is die vaak erg kort, denk aan sluitertijden van soms wel 1/2000. Beweging tijdens het open staan van de sluiter heeft invloed op het beeld: onscherpte. Bij minder licht moet de sluiter langer open staan om dezelfde hoeveelheid licht op de sensor te krijgen, met meer kans op beweging. Dit los je op met een statief.

hans1990

Statief en afstandsbediening

Statieven zijn er in overvloed. Wat een geschikt statief is voor jou moet je voor jezelf bepalen. Woon je aan de kust? Dan is een groot robuust statief waarschijnlijk een must, omdat het er vaak hard waait. Reis je veel? Dan is zo'n groot zwaar statief ineens veel minder aantrekkelijk. Bezuinig niet op een statief. Vooral als je 's avonds en 's nachts langere sluitertijden gaat gebruiken is een goed statief de basis voor scherpe foto's. Bij het aanraken van de camera kunnen trillingen ontstaan waarbij foto's als nog onscherp kunnen worden. Gebruik daarom een afstandsbediening. Sommige camera's kunnen worden bediend met een smartphone via hun eigen app. Ook de app Triggertrap is populair. Afstandsbedieningen en apps doen eigenlijk allemaal hetzelfde: de camera bedienen zonder hem aan te raken.

Bulb

De camera op afstand bedienen heeft nog een andere functie. De meeste camera's kennen standaard geen sluitertijden langer dan 30 seconden. Daarvoor moet de camera in de bulb-stand worden gezet. Dit kan alleen in de (handmatige) M-stand. Bij de A-stand (diafragmavoorkeuze) kan dit niet. Met de camera in de bulb-stand kun je zelf de sluitertijd bepalen.

Werk je vanaf statief, probeer dan de iso rond 100 te houden voor zo min mogelijk ruis. Zet de iso alleen hoger als je bewegende objecten scherp op de foto wilt. Denk aan een avondje grachten fotograferen waarbij je een langsvarende boot scherp in beeld wilt. Met een langere sluitertijd lukt dit niet en dan zet je dus de iso omhoog. De ruis neem je in dit geval voor lief. Een uitzondering waarbij je juist wel hogere iso gebruikt, is het fotograferen van de Melkweg. Door de draaiing van de aarde worden de sterren onscherp bij het gebruiken van lange sluitertijden. Het is dus cruciaal om hier een hogere iso te gebruiken om onscherpte van de sterren te voorkomen.

Probeer autofocus te vermijden als je scherpstelt in het donker. Deze is in het donker vaak niet zo accuraat. Gebruik manuele focus met (indien mogelijk) live view en stel scherp op een lichtpuntje dat je goed kunt zien op je scherm. Bijvoorbeeld een lampje van een gebouw.

kos

Weerfactoren

Als de zon ondergaat en het donkerder wordt, zijn er veel verschillende soorten opties om te fotograferen. Bedank van tevoren wat je wilt. Een zonsondergang kan juist prachtig zijn als er veel wolken in de lucht hangen die het licht reflecteren van de ondergaande zon. Ook het blauwe uurtje heeft verschillende mogelijkheden. De sterren fotograferen wordt alweer wat lastiger als het bewolkt is. Zo moet je met allemaal verschillende weerfactoren rekening houden

Zonsondergang

Een zonsondergang is vaak juist erg mooi met een bewolkte lucht. Het is altijd een beetje aanvoelen of de bewolking die staat aangegeven op het weerbericht 'goed genoeg' is. Zo is een goede zonsondergang bijna niet te plannen. Het is echt een momentopname van de wolken op een bepaalde plaats precies wanneer de zon ondergaat. Het beste is een mooi wolkendek waarbij er een strook open is aan de horizon. Hier kan de zon bij zonsondergang onder door komen en zo zal de zon reflecteren op alle wolken. Dan krijg je vaak die spectaculaire rode luchten die in Nederland niet zo vaak voor komen.

Wil je een heldere zonsondergang? Dat is makkelijker. Check in beide gevallen goed het weerbericht. Bij helder weer krijg je vaak een heel erg mooi verloop in de lucht. Kijk ook zeker niet alleen naar de kant waar de zon ondergaat. Bij helder weer is er vaak aan de andere kant een prachtig paars verloop te zien. Timing bij dit soort foto's is altijd erg belangrijk. Het perfecte fotomoment waarbij de kleuren op hun best zijn, duurt soms maar een paar minuten.


CaniFotografie

Blauwe uurtje

Het blauwe uurtje (vlak voor de zon opkomt en net nadat hij ondergaat) is vooral populair onder fotografen van stadslandschappen. Tijdens het blauwe uurtje zijn de lichten altijd mooi in balans. De lucht is nog niet helemaal donker, waardoor het contrast van het totale beeld nog niet extreem hoog is. Lampen in de stad zijn namelijk altijd fel. Het contrast wordt groter naarmate de hemel donkerder wordt. Het is dus de kunst om het perfecte moment te vinden waarbij de hemel en de stadsbelichting mooi in contrast staan met elkaar. Let wel: het blauwe uur duurt zeker geen uur. Sterker nog: het optimale 'blauwe uur' duurt vaak maar een minuut of vijftien. De timing luistert daarom vrij nauw.

Net als bij een zonsondergang maken we onderscheid tussen een helder of bewolkt blauw uur. Een mooi onbewolkt blauw uur kan goed op een foto overkomen door de rust die het uit straalt. Vooral bij stadslandschappen steken de gebouwen dan mooi af tegen de blauwe lucht. Met bewolking zijn er echter ook leuke dingen te doen. Denk aan uitgestrekte bewolking door de lange sluitertijden waarmee je werkt in het donker. Ook dit is simpel te plannen door de windrichting en windsnelheid vooraf te bekijken. Zoek een plek waarbij de wind van je af gaat of naar je toe komt. Zo krijg je een soort draaikolkeffect waarbij de kijker in de foto wordt 'gezogen'.

Maanfoto's

Een leuke uitdaging is het fotograferen van de maan. Vooral in combinatie met bepaalde landschappen kan dat soms voor unieke foto's zorgen. Denk aan een opkomende maan naast een kerkje of een close-up van de rode supermaan. Hier heb je uiteraard wel een wat langere lens voor nodig. Aan te raden is een 150-600 mm telelens. Een maanopkomst in de juiste verhouding met een voorgrondobject is nog een hele uitdaging. Daarbij zijn vooral de afstand en locatie van belang. Je wilt de maan zo groot mogelijk in je foto hebben, zonder al te veel in te zoomen op je onderwerp. Daarom moet je vaak kilometers van het object staan om de verhoudingen mooi in beeld te krijgen.

nicoalsemgeest

Seizoenen

Eigenlijk biedt de nacht veel meer mogelijkheden om te fotograferen dan het vaak harde licht overdag. Vooral 's zomers zou je als landschapsfotograaf eigenlijk liever 's nachts leven en overdag slapen. 's Zomers zijn de nachten kort en beginnen de zonsondergangen lekker laat. Ideaal om 's avonds met een lekker temperatuurtje nog even een zonsondergang, blauw uurtje en misschien zelfs een Melkweg mee te pakken. 's Winters is het koud en nat. Maar het grote voordeel is dat de zon pas veel later opkomt. Vroeg opstaan in de herfst en winter kan prachtige plaatjes opleveren waarbij de nevel over de weilanden sliert met het vee, de kerktorens en de boompjes er net bovenuit stekend. Het levert prachtige plaatjes op. Probeer overdag constant om je heen te kijken en bedenk hoe bepaalde landschappen er met ander licht uit zullen zien, zodat je deze vervolgens met behulp van bovenstaande technieken kunt gaan plannen.

Als landschapsfotograaf ben je eigenlijk altijd op zoek naar het perfecte licht. Dit licht duurt soms maar enkele minuten of soms komt het ook helemaal niet. Je moet geduldig zijn. Maar ook snel kunnen schakelen bij onverwachte dingen. De voldoening als je dan eindelijk die foto hebt die je al dagen, weken, maanden en misschien zelfs jaren in gedachten had is eigenlijk het allermooiste van fotografie!

Sterren blijven toch wel het mooiste avondonderwerp om te fotograferen. Jeffrey Groeneweg leert je hoe je dit moet aanpakken.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24532-basiscursus-landschapsfotografie-in-de-avond.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Op zoek naar de fotoclub die bij je past - Deel 3: 7 tips voor een gezonde fotoclub!]]> Thu, 09 Feb 2017 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Erik Keulers) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een fotoclub vraagt onderhoud, net als iedere relatie. En uiteindelijk vormt een fotoclub toch echt een sociale relatie tussen een aantal individuen. Inzichten kunnen botsen, er kan een sleur ontstaan of er kunnen daadwerkelijk conflicten ontstaan. Hoe hou je je fotoclub in de loop van de tijd gezond? Dat is de centrale vraag in het laatste deel van dit drieluik. Een aantal tips helpen je op weg.

Tip 1: Zorg dat de regels helder zijn!

Veel misverstanden en ergernissen ontstaan er als er geen duidelijke regels zijn. Niet voor niets zijn er veel verenigingen die huisregels hebben, en voor een fotoclub is dat niet anders. Spreek met elkaar af wat de regels zijn, en hou daar vervolgens strikt aan vast! Niet omdat het regels zijn, maar omdat die regels weerspiegelen wat de waardes zijn waar jullie als groep voor staan. Regels afspreken om ze niet te gebruiken heeft geen zin en maakt vaak alleen maar meer kapot.

Wacht niet te lang met het opstellen van huisregels, zodat van begin af aan duidelijk is hoe je met elkaar omgaat en hou ze van tijd tot tijd tegen het licht. Laat nieuwkomers kennis maken met de regels en hou ze met elkaar levend.

Uit eigen ervaring durf ik te zeggen dat de meeste problemen die ik heb ervaren voortkwamen uit onduidelijkheid over de regels of het niet handhaven van de regels. Juist dat laatste zorgt er vaak voor dat een conflict uit de hand loopt en op de lange termijn alleen maar voor meer problemen zorgt.


Creative Photographers Group te Eindhoven

Tip 2: Discussieer, maar met oor voor de ander

Zoveel fotografen, zoveel beelden bij fotografie. En dat is voor een fotoclub juist prima, want dat kan iedereen binnen de club verrijken. Belangrijk is wel dat er op een eerlijke en open manier gediscussieerd wordt. En luister naar wat de ander te zeggen heeft. Juist in een fotoclub is het belangrijk om een gulden middenweg te vinden. Als een deel van de club de zin doordrijft, zal de rest gaan vervreemden van de club en juist dat wil je vermijden.

SFV de Cycloop nijmegen

Tip 3: Maak spanning zo snel mogelijk bespreekbaar

Er kan een moment komen waarop één lid van de club zorgt voor onrust of ergernis. Een menselijk trekje is om de confrontatie daarover uit te stellen, maar wel alvast met andere collega-leden het gesprek aan te gaan. En zo ontstaat er een "achter-de-rug"-discussie, die de onrust en ergernis van beide kanten alleen maar groter maakt.

Wees open en eerlijk naar de ander als zijn functioneren negatief werkt voor de groep. En wees ook eerlijk als je het gevoel hebt dat een vertrek van de persoon in kwestie de beste oplossing is. Dat is natuurlijk pijnlijk, maar de hele kwestie laten slepen wordt alleen maar pijnlijker.

FC Bernheze te Loosbroek

Tip 4: Bespreek met elkaar goed de koers van de club

Mensen en inzichten veranderen in de loop van de tijd. Dat kan van invloed zijn op de koers die je als fotoclub vaart. Ga er echt met z'n allen voor zitten en probeer een weg te vinden die voor een ieder in de groep meerwaarde heeft. Dat is tenslotte de reden waarom je bij elkaar in een club zit. Probeer elkaar dus vooral niet te overtuigen van je gelijk, maar zoek actief naar de beste weg voor de club. Dat vraagt geven en nemen.

Tip 5: Zorgt voor een goede verdeling van de taken

Een club blijft gezond als de taken evenwichtig verdeeld zijn. Je kunt er voor kiezen om een bestuur aan te stellen, maar dat hoeft niet. Waak er in ieder geval met elkaar voor dat iedereen ongeveer even veel energie steekt in een gezonde club. Vaak is er een kleine actieve kern en een grotere groep volgers. Dat gaat een tijdje goed, maar op de lange termijn niet. Als de actievelingen het gevoel hebben dat ze onvoldoende terugkrijgen haken ze af en zijn er geen mensen om de plek in te nemen. Zorg dus dat iedereen aangehaakt is en actief is als het op taken aankomt. Natuurlijk kan het voorkomen dat iemand een periode minder tijd heeft. Maak dat duidelijke afspraken met elkaar hoe je hier mee omgaat.

Fotoclub Zzzoom, Eersel

Tip 6: Zorg dat de sfeer goed is

Het lijkt een open deur, maar niets is minder waar. Een goede sfeer zorgt dat je als club met kleine ergernissen veel gemakkelijker om kunt gaan. Een ontspannen setting voor je vergadering helpt daarbij. Er is wel een andere valkuil: als het zo gezellig wordt dat de fotografie op het tweede plan komt, dan kom je in een andere gevarenzone. Dat ben je een vriendenclub in plaats van een fotoclub.

Tip 7: Kijk af en toe goed in de spiegel

De laatste tip is een persoonlijke. Ook jij verandert als persoon in de loop van de tijd. Je interessegebied als fotograaf kan veranderen, de manier waarop je je hobby wil inrichten, en nog talloze andere redenen kunnen er zijn. Wees eerlijk naar je zelf: het is geen schande om te erkennen dat de fotoclub een andere kant op gaat dan jij zou willen en dat het dus tijd is afscheid te nemen. Het is gezond om nieuwe uitdagingen aan te gaan, maar het is wel zo fair om daar helder over te zijn naar je collegaleden.

FC Bernheze te Loosbroek

Ook voor mij is die tijd gekomen. Van 2008 tot 2015 heb ik met heel veel plezier deel uitgemaakt van Fotogroep Gotcha. De gezamenlijke modelshootings pasten mij lang als een warme jas en ik voelde mij bijzonder thuis in de groep, waar altijd een goede sfeer hing. Maar langzaam maar zeker verschoof mijn aandacht van pure modelfotografie naar portretfotografie en documentaire fotografie. Geen heel grote verschuiving misschien, maar wel een verschuiving die er voor zorgde dat ik mijn beschikbare fototijd anders moest gaan indelen. En dus ga ik sinds april 2015 fotoclubloos door het leven. Met warme herinneringen aan Gotcha, maar ook met het besef dat ik tijd heb gekregen voor een langlopend fotoproject, wat ik anders niet had kunnen doen.

Dus kom je zelf ook in die situatie? Kijk dan goed in de spiegel, en kies je ervoor om je fotoclub vaarwel te zeggen, ga dan een tijdje als singlefotograaf door het leven, of begin weer vooraan in dit drieluik te lezen!

Voor mij geldt dat ik na 1,5 jaar wel weer toe ben aan een vorm van clubverband. Een kleine groep fotografen, ongeveer 4, uit de omgeving Noord- en Midden-Limburg, Belgisch Limburg en Zuid-Oost Brabant, met de interesse in het gebied: portretfotografie/mensfotografie/documentaire fotografie/NatGeo. Met de gedachte om zo'n vier keer per jaar samen te fotograferen, bijvoorbeeld in de geest van een lopende tentoonstelling, en maandelijks bij elkaar te komen. Een groep waar de sfeer en leren centraal staan. Waar visagisten/modellen/stylisten de gelederen kunnen versterken.

Een oproep? Waarom niet? Niet zo heel verschillend van Fotogroep Gotcha? Op het oog misschien niet, maar vergeet niet: finesses kunnen een heel groot verschil maken!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24527-op-zoek-naar-de-fotoclub-die-bij-je-past---deel-3-7-tips-voor-een-gezonde-fotoclub.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD - Asferische elementen en HDL]]> Thu, 09 Feb 2017 14:29:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De vernieuwde supergroothoekzoom is met name verbeterd op het gebied beeldprestaties en vocht- en stofbestendigheid. Bovendien is het uiterlijk wat strakker dan vroeger.

Asferische elementen

In het optische systeem zijn LD- en XLD-elementen toegepast om kleurschifting tegen te gaan en er zijn een gegoten asferisch element en een hybride asferisch element gebruikt om de bij een dergelijk bereik op de loer liggende vertekening in te tomen.Bovendien hebben de Tamron ingenieurs besloten dat een stabiliser van vier stops ook geen kwaad kon, hoewel het nut van dergelijke functies voor een supergroothoek altijd discutabel is. Helaas heeft de 10-24 geen ring-AF zoals zijn profbroertjes maar wel is een extra snelle en stille HDL-motor gebruikt, die een soepele en vlotte AF moet garanderen.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs in euro's is nog niet bekend, maar de dollarprijs is $ 499,-. De 10-24 wordt leverbaar "in het voorjaar" voor Canon AF-S en Nikon F vatting. De Nikon-versies hebben een elektronisch diafragma.

www.transcontinenta.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24531-tamron-10-24mm-f-3-5-4-5-di-ii-vc-hld---asferische-elementen-en-hdl.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sony FE 100mm f/2.8 STF G OSS GM en 85mm f/1.8 - Perfecte portretten]]> Thu, 09 Feb 2017 14:18:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Die 100mm f/2.8 STF G heeft namelijk een extraatje om je onscherpte wat creatiever te kunnen gebruiken. De 100mm is ontwikkeld voor gebruik op fullframe camera's en heeft een 11-bladig, afgerond diafragma voor de perfecte bokeh. Maar dat is nog niet alles, want Sony heeft ook de optische constructie uitgerust met een "optical apodization" lenselement.

Dit moet je zien als een soort radiaal-verloopfilter dat ervoor zorgt dat het scherpteverloop van het centrum naar de randen toe veel subtieler is dan je alleen met het diafragma voor elkaar zou kunnen krijgen.De optische SteadyShot stabiliser zorgt ervoor dat je ook met minder licht uit de voeten kunt en de G Master-naam staat garant voor de maximale kwaliteit aan beeld die Sony kan leveren. Een Bokeh-kanon!

FE 85mm f/1.8

Op een technisch lager niveau staat de nieuwe 85mm f/1.8. Sony ziet dit objectief als allrounder voor instappers in fullframe portretfotografie. Het is een klassieke, medium-lichtsterke 85mm voor fullframe met een 9-bladig circulair diafragma en een dubbele lineaire AF-motor voor snelle en precieze scherpstelling. Met de instelbare focus hold-knop kun je diverse scherpstelfuncties koppelen aan instellingen op de camera, zoals automatische scherpstelling op het oog.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony 100mm f/2.8 kost rond de € 2000,-. De 85mm f/1.8 gaat rond de € 650,- kosten. Ze zijn allebei stof- en vochtdicht en leverbaar in maart.
www.sony.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24530-sony-fe-100mm-f-2-8-stf-g-oss-gm-en-85mm-f-1-8---perfecte-portretten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[8 beginnerstips voor betere en interessante modelposes]]> Thu, 09 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Ben je op zoek naar een model om te fotograferen? In dit artikel hebben we een aantal handige tips hiervoor op een rij gezet!

Tip 1: Zorg voor ruimte tussen de ledematen en het lichaam

Dit is vooral belangrijk om het model flatteuzer over te laten komen. Een foto is een plat beeld waaruit diepte soms slechts in te schatten is. Een arm die tegen de zij is gedrukt, lijkt op een foto een stuk breder en dikker dan dat deze in het echt is. Laat het model daarom zijn/haar arm een klein beetje optillen.

Tip 2: Laat het model naar het licht toe poseren

Hiermee voorkom je onverwachte schaduwen in het gezicht. Door naar het licht te poseren zal het model niet snel een arm verkeerd positioneren of wegkijken. Heb je juist een afwijkende licht-opstelling, neem deze dan door met het model zodat ze weet waar ze rekening mee moet houden.

Tip 3: Gebruik wat voorhanden is

Staat het model voor een uitgebreid decor? Gebruik dan die attributen in de foto, zodat je een totaalplaatje krijgt. Draagt ze een prachtige, lange, gedrapeerde jurk met een losvallende rok? Speel daar dan mee! Zorg dat de jurk een lichte en luchtige uitstraling krijgt door deze omhoog te gooien. Laat het model een pose aannemen en gebruik eventueel een assistent om de rok omhoog te gooien.

Tip 4: Zorg dat de ogen spreken

Het uitdrukken van emotie maakt van een saai portret een portret met pit. Dat doe je niet alleen door je mondhoeken omhoog of omlaag te krullen, maar dat straal je vooral uit met je ogen. Zorg ervoor dat het model weet welke emotie de foto moet uitdragen. Een model met ervaring heeft dit waarschijnlijk al goed onder de knie. Nieuwe modellen kunnen dit thuis voor de spiegel goed oefenen. Wenkbrauwen, ogen en mond kunnen onafhankelijk van elkaar heel verschillende emoties uitdrukken.

Tip 5: Kies een uitgangspose en werk daaruit verder

Laat het model een pose aannemen die je op voorhand zelf hebt uitgedacht. Op internet zijn er genoeg sites met modelposes te vinden. Kies hieruit een aantal poses die je voorlegt aan het model. Vervolgens is het zaak om te zorgen dat de pose bij het model past en natuurlijk oogt. Laat haar bij iedere foto kleine aanpassingen doen, zoals het hoofd draaien, een arm hoger of lager of de heupen meer of minder richting de camera. Heb je de perfecte pose gevonden? Laat het aan het model weten, zodat ze deze vast kan houden.

Tip 6: Bepaal op tijd je uitsnede

Wanneer een volledige pose niet werkt, omdat deze er onnatuurlijk uit blijft zien, probeer dan verder in te zoomen. Voor een beginnend model is het vaak makkelijker om met een kleiner gedeelte van het lichaam te poseren.

Tip 7: Zorg dat je model regelmatig ontspant

Regelmatig van houding veranderen kan ervoor zorgen dat een model steeds meer gespannen gaat staan. Armen en benen krijgen dan al snel een onnatuurlijke houding en ook het gezicht kan een geforceerde blik aannemen. Neem in dat geval een korte pauze zodat het model even kan ontspannen.

Tip 8: Wat is de reden voor de shoot?

Gaat het om juwelen? Kies voor een close-crop waarbij vooral het gezicht en de handen goed uitkomen. Laat het model de handen eventueel op haar gezicht leggen, zodat ringen en armbanden duidelijk in beeld komen.

Draait het om de kleding? Laat dan de veelzijdigheid hiervan zien. Neem totaalshots, waarbij het model veel afwisselt tussen poses. Een blik over de schouder laat de prachtige rug zien, een been dat een beetje naar buiten staat benadrukt de split in de jurk en een heup die naar buiten is gedraaid, past goed bij strak aansluitende kleding die de rondingen mooi laat zien.

Shoot je voor het model? Laat dan vooral het karakter naar buiten komen. Je kan experimenteren met gekke poses en wat meer onnatuurlijkere houdingen. Input van het model is hierbij extra belangrijk.


Fotografe Lieke Anna staat regelmatig zowel voor als achter de camera. In deze blog deelt ze haar ervaringen van beide kanten,
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24528-8-beginnerstips-voor-betere-en-interessante-modelposes.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tamron 70-200mm f/2.8 - Sneller en stabieler]]> Wed, 08 Feb 2017 17:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De autofocussnelheid en -nauwkeurigheid van Tamron's nieuwste is verhoogd dankzij twee microcomputers met een aangepast algoritme en de beeldstabilisatie is verbeterd. Die zou nu maar liefst vijf stops kunnen corrigeren. Dankzij een nieuw optisch ontwerp met 1 XLD (extra low dispersion) en 5(!) LD-elementen zou de 70-200mm f/2.8 hoogwaardige prestaties zonder chromatische aberraties moeten kunnen leveren in iedere zoomstand.De kortste instelafstand is bovendien teruggebracht naar 95 centimeter en er is een nieuwe coating toegepast om flare en ghosting tegen te gaan. Alles bij elkaar een serieuze verbetering van de beeldkwaliteit.

Stof- en vochtbestendig

Daarnaast is de nieuwe prof-telezoom vocht- en stofbestendig en de frontlens is vuil-, olie-, en vochtafstotend gemaakt met een fluorine-coating. De afneembare statiefgondel heeft een praktische Arca-Swiss snelkoppelingsplaat en de objectiefbehuizing is gemaakt van lichtmetaal voor een hoge duurzaamheid.

Heel nuttig is de compatibiliteit met de optionele Tamron TAP-in Console, die je via USB aan de computer hangt om de firmware van het objectief te updaten en de werking van de AF en de stabiliser aan te passen.

Prijs en beschikbaarheid

De verwachting is dat de Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 begin maart leverbaar zal zijn voor een prijs rond de € 1350,-.

De reeds bekende dollarprijs is $ 1299,-. LET OP: dit objectief heeft in Nikon-vatting een elektronisch diafragma, waardoor het op oude body's niet bruikbaar is.
www.transcontinenta.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24529-tamron-70-200mm-f-2-8---sneller-en-stabieler.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Download het Zoom.nl Presetpakket voor Lightroom - Tijdelijk gratis!]]> Wed, 08 Feb 2017 10:04:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Download Presets

Wat zit er in het pakket?

  1. • 10 unieke Zoom.nl Adobe Lightroom Presets gericht op landschapsfotografie
  2. • 2 royalty free raw-bestanden waar je eindeloos mee kunt oefenen en experimenteren
  3. • Toegang tot de exclusieve Zoom.nl Preset Fotowedstrijd
  4. • Installatie-instructies waarmee je ze binnen 5 minuten hebt geïnstalleerd

Zoom.nl Preset Fotowedstrijd


De officiële Preset Fotowedstrijd staat nu online. Lees hier meer en doe mee!


Wat doen de presets?

In het pakket krijg je 10 unieke presets, stuk voor stuk gericht op landschapsfoto's:

• Dynamische zonsopkomst: met deze preset zet je een mooie zonsopgang extra in de verf.
• Hemels Rood: de ideale voorinstelling voor een indrukwekkende zonsondergang aan de kust.
• Stadsblauw: optimaliseer de schaduwen en hooglichten van een stadslandschap, gefotografeerd tijdens het blauwe uurtje.
• Wintergloed: zet een winterlandschap in vuur en vlam.
• Nachtbraker: optimaliseert naast de hooglichten en schaduwen ook het contrast tussen de warme en koude tinten van een cityscape.
• HDR Vallei: geef een uitgestrekt landschap een HDR-look.
• Heldere Stranddag: een mooie dag aan het strand met een typisch Hollandse wolkenlucht geef je met deze voorinstelling meer pit.
• Pimp je berg: met deze preset voeg je extra contrast en kleur toe aan een grijs, kleurloos landschap.
• Golvende Heuvels: geef een uitgestrekt vergezicht meer diepte en contrast.
• Magisch bos: laat herfstkleuren in een bosomgeving meer spreken met deze voorinstelling.

Let op: Bij de gratis download zit tijdelijk één extra bonus preset: Frisse Wind

Om het effect van de Zoom.nl Presets goed te laten zien, hebben we raw-bestanden van Zoom.nl-lezers gebruikt en bewerkt met de nieuwe Zoom.nl Presets. Door te sliden over de foto kun je een voor-en-na-effect bekijken.

Adobe Lightroom wordt op Zoom.nl veruit het meest gebruikt om foto's te bewerken. En terecht, want het programma biedt naast een bijzonder krachtige ontwikkelmodule voor raw-bestanden tal van mogelijkheden om foto's te organiseren en snel te bewerken. Zo biedt Lightroom de mogelijkheid om met één klik een foto te verbeteren, door zogeheten 'voorinstellingen' of 'presets'.


Gebruikte Zoom.nl Preset: Hemels Rood
(Foto © framefotografie)


In een preset zitten alle aanpassingen die je anders in Lightroom met de hand zou moeten doen. Zo worden bijvoorbeeld het contrast, schaduwen, hooglichten, helderheid en meer automatisch ingesteld. Wij hebben het eerste officiële Zoom.nl Presetpakket samengesteld, dat je nu gratis kunt downloaden onderaan dit artikel.


Gebruikte Zoom.nl Preset: Nachtbraker
(Foto © ilya-eos450d)

Zoom.nl Landschap Presets

In dit eerste officiële Zoom.nl Presetpakket richten we ons op landschapsfotografie en hebben we tien unieke presets ontwikkeld om tot de mooiste resultaten te komen. Als landschapsfotograaf kom je in veel verschillende situaties, daarom hebben we de presets zo divers mogelijk gemaakt.


Gebruikte Zoom.nl Preset: Dynamische Zonsopkomst

Heb je uitgestrekte heuvels of een indrukwekkende zonsondergang gefotografeerd? Met dit pakket haal je met één klik alles uit je foto! Uiteraard kun je na het toepassen van de presets zelf nog alle instellingen wijzigen en lokale aanpassingen doen om de foto precies na te bewerken zoals jij wilt.

Sterker nog, dat raden we van harte aan! Je kunt het Zoom.nl Presetpakket dan ook zien als een experiment, om te kijken hoe je foto er met hele verschillende bewerkingen, waarna je zelf aan de slag gaat om alles nog heel precies in te stellen.


Gebruikte Zoom.nl Preset: Stadslichten
(Foto © infocus)Gebruikte Zoom.nl Preset: Magisch Bos
(Foto © ikjel)Gebruikte Zoom.nl Preset: Golvende Heuvels
(Foto © Ferryveldhuizen)Gebruikte Zoom.nl Preset: Heldere Stranddag
(Foto © jodek)Gebruikte Zoom.nl Preset: HDR Vallei
(Foto © maikelclaassenfotografie)Gebruikte Zoom.nl Preset: Pimp je berg
(Foto © martijnbergsma )Gebruikte Zoom.nl Preset: Wintergloed

Download het eerste Zoom.nl Presetpakket

Hieronder kun je het eerste Zoom.nl Presetpakket downloaden in de vorm van een .zip bestand. Deze is geschikt voor zowel Windows als macOS en werkt vanaf Lightroom 5 of hoger.Bekijk de instructies in deze video, of lees ze na in de pdf die inbegrepen zit in het pakket. Geen zorgen, het is heel simpel om het Zoom.nl Presetpakket te installeren; je kunt binnen 3 minuten aan de slag!

Je kunt het Zoom.nl Preset Pakket t/m 24 februari 2017 gratis downloaden, daarna wordt het pakket € 4,95.

Download Presets

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24503-download-het-zoom-nl-presetpakket-voor-lightroom---tijdelijk-gratis.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gratis toegang op Professional Imaging bij SHUTR.photo abonnement]]> Tue, 07 Feb 2017 13:37:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De grootste fotobeurs in Nederland waar je bijna alle producten op gebied van fotografie kunt zien, voelen en ervaren. Wat dit event ook bijzonder maakt zijn de lezingen en workshops waar nationale en internationale topsprekers hun kennis delen. Fotografen laten in het LiveShoot-theater zien hoe hun werk tot stand komt, vertellen over hun ervaring en delen hun visie met je.

www.professionalimaging.nl

SHUTR.photo op Professional Imaging

Het redactieteam zal aanwezig zijn op de Professional Imaging-beurs. Ons magazine SHUTR.photo heeft daar namelijk een stand en houdt een presentatie in het LiveShoot-theater. Drie Nederlandse topfotografen die een portfolio hebben in het laatste nummer, vertellen over hun carrière en hun laatste projecten. Chris de Bode vertelt over zijn serie waarin hij de dromen van kinderen over de hele wereld heeft vastgelegd, Susanne Middelberg deelt haar werkwijze voor het maken van indringende portretten en Alex Timmermans beschrijft hoe hij verhalen vertelt met enscenering en de edele analoge fotografi sche procedés, waar hij de laatste jaren veel succes mee heeft gehad. De drie fotografen leggen uit hoe zij op ideeën voor een fotoserie komen en hoe zij die tot een goed einde brengen. Daarbij geven ze tips over hoe je een expositie en publicatie regelt. SHUTR.photo heeft ook een stand waar je jouw foto's kunt laten zien om in aanmerking te komen voor een portfoliopublicatie.

Profiteer!

Neem nu een abonnement op SHUTR.photo en ontvang dit prachtige salontafel bewaarmagazine 4x per jaar thuis op de mat én krijg gratis toegang tot de Professional Imaging 2017 t.w.v. € 10,-. * GA DIRECT NAAR SHUTR.PHOTO/PI2017

*Na betaling ontvang je een kortingscode waarmee je op de site van Professional Imaging gratis jouw ticket kunt bestellen.]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/24526-gratis-toegang-op-professional-imaging-bij-shutr-photo-abonnement.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Fujifilm X-A3]]> Tue, 07 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Cees de Jonge) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lees hier meer over de voorganger van de A3, de Fuji Finepix X-A2

Slim! De X-A3 volgt, hoe kan het anders, de X-A2 op en krijgt een aantal upgrades. Zo stijgen het aantal megapixels van 16 naar 24, werd het autofocus systeem vernieuwd en werd het kantelbare scherm een touchscreen. De camera mist, het is een instapmodel, helaas wel een elektronische zoeker. De wifi mogelijkheden van de camera kregen ten opzichte van de A2 ook een upgrade. Je kunt nu niet alleen met de app beelden naar je tablet of smartphone downloaden en ze de wereld in slingeren. Met de X-A3 en de nieuwe app kun je ook de camera bedienen en instellen.

Selfie

En dat maakt het een ideale combinatie voor de ultieme selfie. Niemand ziet er er immers op zijn fraaist uit met het objectief in de groothoekstand. En die stand wordt vaak gebruikt als je de camera in je handen houdt als je een selfie schiet. Je armen zijn gewoon te kort. Als je de kitlens in de 50mmm stand zet, de camera ergens even neer zet, en wat meer afstand neemt zie je er meteen wat appetijtelijker uit. Je kunt met de app je compositie checken en uiteraard afdrukken. En daarna meteen alles met je smartphone op Facebook of Instagram delen.

Zonder smartphone blijft de X-A3 ook een erg goede selfiecam. Zodra je het scherm naar boven klapt en een beetje naar omhoog schuift gaat de camera automatisch in de selfiestand. Inclusief de bekende gezichtsherkenning en autofocus op de ogen. Je kunt eventueel een zelftimer inschakelen voor het juiste afdrukmoment. Maar in het selfie menu kun je eventueel ook instellen dat de camera zelf afdrukt zodra hij je ziet lachen.

Interface

De knoppen en draaiwielen zijn ten opzichte van de A2 nauwelijks veranderd. Je kunt er heel gebruikersvriendelijk met allerlei motiefprogramma's mee schieten. Maar ook de gevorderde PASM belichtingsmethodes kiezen. Met het controlewiel aan de bovenkant en het kleine verticale wieltje aan de achterkant kun je jouw camera instellen. Met het aanraakscherm kun je niet alleen het scherpstelpunt instellen en afdrukken. Maar ook door je gemaakte opnames scrollen en inzoomen, zoals je dat met je smartphone gewend bent. Gek genoeg kun je helaas niet door de menu's scrollen met het aanraakscherm. Maar dat hebben we bij meer camera's gezien.

Sneller en beter

De snelheid van de autofocus is ten opzichte van de X-A2 iets verhoogd. En dat maakt het aantikken van het juiste focuspunt op de achterkant van het scherm redelijk snel en bij goed licht ook erg betrouwbaar. Met 77 contrast autofocus punten is de camera voor een instapcamera redelijk goed uitgerust. De continu autofocus in de videomode was voor ons wat minder overtuigend.

Ben je nog niet zeker of een systeemcamera voor jou de beste optie is? Lees hier de voornaamste verschillen tussen een spiegelreflex en systeemcamera.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24525-review-fujifilm-x-a3.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Winnaar maandopdracht Januari 2017]]> Sun, 05 Feb 2017 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De eerste maand van 2017 is alweer voorbij en daarmee ook de eerste maandopdracht van dit jaar! De opdracht voor januari luidde: 'Maak een drieluik, waarin je drie voornemens voor het nieuwe jaar vastlegt. Dit mogen jouw eigen voornemens zijn, maar ook die van iemand anders. Wees zo creatief mogelijk!'
We hebben erg leuke drieluiken voorbij zien komen, maar er kan er maar eentje winnen!

Bij de maandopdracht van februari stond de te winnen prijs al vermeld:
Een Zoom.nl waterfles (800ml) van Mizu t.w.v. 19,95!

De winnaar van de maandopdracht januari is: Martine-10 met haar drieluik en het voornemen om vaker bloemen te kopen en deze te fotograferen! Gefeliciteerd!


Er staat ook een collectie online met foto's die afgelopen maand zijn ingezonden

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24516-winnaar-maandopdracht-januari-2017.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[19 spectaculaire dronefoto's van Instagram ]]> Sat, 04 Feb 2017 22:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24523-19-spectaculaire-dronefoto-s-van-instagram.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe creëer je een moment voor spontane portretten?]]> Sat, 04 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Stiekem fotograferen
Net voor het poseren al een foto maken. Als een model voor de camera gaat staan, is het altijd even wennen. Maak vooral tijdens het officiële fotograferen door ook foto's van je model. Dit kan tot prachtig spontane foto's leiden, die soms zelfs beter zijn dan de foto's die je in gedachten had. Geef je model dus af en toe even een minuutje 'pauze'.

MijkeBressers

2. Laat een model de ogen eerst sluiten
Een goede truc om een spontane blik te krijgen in de ogen van een model, is om hem of haar eerst even de ogen te laten sluiten en een opdracht mee te geven: "Denk aan iemand waar je heel veel van houdt." Of "Denk aan een plek waar je van droomt." Als ze dan de ogen openen en meteen de camera inkijken, maak je precies op dát moment een foto!

Rogerk

3. Heel veel verschillende poses, snel achter elkaar
Bedenk van tevoren verschillende poses die het model heel snel achter elkaar uitvoert, met telkens een seconde ertussen. Aan het eind van de poses wordt er vaak even gelachen, en dát is het moment waarop je de spontane foto maakt!

4. Gebruik hulpmiddelen
Als je met kinderen werkt, zorg er dan voor dat ze iets te doen hebben. Ga van tevoren na wat ze leuk vinden of waar ze energie van krijgen. Geef ze in de fotostudio iets te doen en zorg ervoor dat je zelf wat meer op de achtergrond opereert. Daarnaast is het leuk om mensen te verrassen voor de camera, dus met bijvoorbeeld een confetti knal of een hilarische grap. Creëer een moment waarop er misschien iets gebeurt, waarop men kan reageren.

Glennportier

5. Wacht je moment af
Straatfotografie is een prachtig genre vol spontane fotomomenten waar je vaak niet zo heel veel voor hoeft te doen, behalve goed op de achtergrond blijven. Een belangrijke tip van ons: wacht je moment goed af. Neem niet snel een foto en loop weer verder, maar ga er eens voor zitten. Een stel spelende kinderen bijvoorbeeld, leveren soms een prachtig beeld op als je hierbij goed nadenkt over de compositie. Loop er eens omheen, probeer verschillende perspectieven. Ook bruggen of oversteekplaatsen zijn uitermate geschikt om bijzondere momenten te 'vangen', als je er lang genoeg blijft staan om goed te kijken en vooraf je compositie te bepalen.

Bramphotography

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24515-hoe-creeer-je-een-moment-voor-spontane-portretten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[111 lichtopstellingen in één overzicht - Naslagwerk studiofotografie]]> Sat, 04 Feb 2017 09:10:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

'Als ik met fotografen praat die een eigen studio willen beginnen, wordt mij al snel gevraagd wat voor effect al die verschillende softboxen, paraplu's en lichtvormers precies hebben', vertelt Quack. 'Zelfs professionele fotografen weten niet precies het effect van alle verschillende lichtvormers.'

Verschillende lichtopstellingen in de studio

Daarom heeft de fotograaf, in samenwerking met fabrikant Hensel, een enorm overzicht gemaakt van 111 verschillende lichtopstellingen, met telkens een andere softbox of vervormer. Verdeeld over twee bestanden kun je alle lichtopstellingen bekijken, bestaande uit een voorbeeldfoto, verschillende perspectieven en technische informatie per opstelling.Quack koos voor een constante grijze achtergrond, waarbij het model telkens 2,5 meter van het doek staat. Bekijk hier het overzicht in twee delen:

Deel 1

Deel 2

Begin je eigen thuisstudio

Wil je meer weten over het beginnen van een eigen thuisstudio? Lees onze basiscursus.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24522-111-lichtopstellingen-in-een-overzicht---naslagwerk-studiofotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De gevoeligheid van iso uitgelegd]]> Fri, 03 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je ruis verwijderen? Probeer dan eens de plugin Topaz Denoise.

De combinatie van diafragma en sluitertijd heeft veel weg van een waterkraan. Je kunt 'm verder of minder ver opendraaien (diafragma) en korter of langer laten openstaan (sluitertijd). Zo zorg je dat de beeldsensor exact de benodigde dosis licht voor een correct belichte foto krijgt. Daarnaast hebben deze instellingen een creatief effect op de foto. Als je het diafragma verandert, heeft dat rechtstreeks invloed op de scherptediepte. Pas je de sluitertijd aan, dan heeft dat gevolgen voor de manier waarop je bewegende onderwerpen vastlegt.

Maar er is nog een derde variabele, en dat is de lichtgevoeligheid. Als je nog met fotografische film hebt gewerkt (of werkt), weet je dat elk filmpje een bepaalde lichtgevoeligheid heeft, aangegeven door de iso-waarde. Al naargelang de lichtomstandigheden kies je een 'snelle' (hooggevoelige) of 'langzame' film. Het kan zelfs gebeuren dat je halverwege een fotosessie van rolletje moet wisselen.

Met een digitale camera werkt dat gelukkig een stuk makkelijker. Het filmrolletje is vervangen door een sensor. De lichtgevoeligheid van de sensor is per foto in te stellen. Je hoeft bij minder licht dus niet meteen naar een flitser, studiolamp of statief te grijpen. Door het aanwezige licht te gebruiken, behoud je bovendien de sfeer, wat het resultaat ten goede komt. Een lampionoptocht, een vertrek met sfeerverlichting of een kleurrijk verlichte etalage: ze komen beter tot hun recht als je niet flitst.Elke stap naar rechts in de tabel is een verdubbeling van de lichtgevoeligheid. Naar links wordt de gevoeligheid juist gehalveerd. Met elke stap (ook wel stop genoemd) maak je de sensor dus dubbel of half zo gevoelig voor licht. Als je jouw camera instelt op derden van stops, krijg je nog meer tussenstappen, zoals 125 en 160.

Iso-waarde

De lichtgevoeligheid van de sensor bepaal je door een iso-waarde in te stellen. Hoe hoger die waarde, des te gevoeliger de sensor. Bij een verdubbeling van de iso-waarde gedraagt de sensor zich alsof hij tweemaal zo gevoelig wordt voor licht. Bij iso 200 heb je voor een correcte belichting dus maar half zoveel licht nodig als bij iso 100. Daardoor kun je een kleinere diafragmaopening kiezen voor meer scherptediepte of een kortere sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Afhankelijk van de camera kan de lichtgevoeligheid oplopen van iso 100 tot 1600, 3200 of 6400. Bij (semi)professionele camera's loopt de schaal soms nóg verder door. De reeks ziet er als volgt uit: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400. In veel gevallen kun je de lichtgevoeligheid desgewenst ook in halve of derde stappen instellen, net als diafragma en sluitertijd. Op veel camera's staat de iso-waarde standaard op 100.

eim1

Wanneer

Wil je een klein diafragma voor voldoende scherptediepte, maar is er onvoldoende licht? Of zijn de sluitertijden te lang om snelle actie te 'bevriezen'? Dat zijn goede momenten om de iso-waarde te verhogen. Je hebt zo meer vrijheid om een diafragmawaarde of sluitertijd te kiezen die onder de gegeven lichtomstandigheden anders niet haalbaar zou zijn.

Als je binnen fotografeert, hoef je dan niet meteen je flitser in te schakelen. Met een hogere iso-waarde kun je vaak nog prima uit de voeten. Met als bijkomend voordeel dat de sfeer beter tot z'n recht komt. Flitsen bij kaarslicht kán, maar je krijgt vast niet de foto die je voor ogen had. Bovendien mag je niet altijd en overal een flitser gebruiken, zoals in een museum of bij een voorstelling. Een statief kan een alternatief zijn, maar dat heb je niet altijd bij je, los van waar je het ding neerzet. Door de iso-waarde flink op te voeren, kun je zonder statief en flitser toch foto's maken.

Auto of handmatig

De iso-waarde die je op een camera instelt, heeft alles te maken met de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Je kunt jouw camera automatisch een geschikte waarde laten uitkiezen. Hierin kiest het toestel een lichtgevoeligheid die past bij de omstandigheden waaronder je fotografeert. Zo is bij sportfoto's een snelle sluitertijd gewenst vanwege de kans op bewegingsonscherpte en bij een landschapsfoto juist een klein diafragma voor een grote scherptediepte. De lichtgevoeligheid zal in beide omstandigheden al snel een stuk omhoog geschroefd worden.

De automatische iso-stand is gemakkelijk te vinden. Je gebruikt er dezelfde knop of menu-instelling voor als waarmee je zelf een iso-waarde instelt. Helemaal vooraan in de getallenreeks vind je de stand Auto. Of die naar behoren werkt, is gemakkelijk te controleren. Zodra je de camera ergens op richt en je drukt de ontspanknop half in, zie je op het scherm de door de camera gekozen iso-waarde verschijnen. Steeds als je het toestel ergens anders op richt of wanneer het omgevingslicht verandert, krijg je een andere waarde.

Soms is het beter om zelf een waarde in te stellen. De camera blijft er dan verder vanaf en zo weet je zeker dat alle foto's met dezelfde iso worden geschoten. Het lijkt misschien slim om altijd voor de hoogst mogelijke gevoeligheid te gaan, maar dat is niet zo. Bij hogere iso-waarden neemt de technische kwaliteit van je foto namelijk af.

Ruis

Bij hoge iso wordt je camera zo gevoelig voor licht dat er storing ontstaat: ruis. Piepkleine zwarte of gekleurde spikkels die er niet horen te zijn. Net zoals er bij een ouderwetse (analoge) televisie tussen twee zenders alleen maar 'sneeuw' te zien was. Elke camera is in staat om de hoeveelheid ruis drastisch te verminderen. Dit heet ruisreductie. Zodra je een foto maakt, poetst het toestel de storende ruis zoveel mogelijk uit de foto. Niets aan de hand dus, zou je denken. Helaas zit er ook een nadeel aan ruisreductie. Bij het wegpoetsen van ruis gaat ook een deel van de fijnere details in je foto verloren. Het beeld lijkt dan minder scherp en kleuren worden een beetje uitgesmeerd, als een aquarel waarvan de verf is doorgelopen. Gelukkig valt dat pas echt op bij de allerhoogste iso-waarden. Bewaar die daarom voor absolute noodgevallen.

Ruisreductie bij hoge iso

Nagenoeg elk toestel heeft ruisreductie. Hoe hoger de iso, des te harder ruisreductie voor je aan de slag gaat. Een magische truc is het niet; je betaalt altijd een prijs. Omdat er echt op beeldpixels ingegrepen wordt, gaat de bewerking altijd ten koste van de detaillering en de scherpte van een foto. Als ruisreductie iets te enthousiast aan het werk gaat, loop je bij heel hoge iso-waarden zelfs het risico dat details en kleuren worden uitgesmeerd tot een groezelige brij.

Op een spiegelreflexcamera is de sterkte van de ruisreductie daarom vaak instelbaar via het menu. Je kunt dan zelf een balans zoeken tussen ruis en de pixelkwaliteit van de foto. Soms is ruisreductie zelfs volledig uit te schakelen.
Fotografeer je alleen in raw, sta hier dan niet al te lang bij stil, want deze ruisreductie is alleen van toepassing op jpg-bestanden. In raw-bestanden worden namelijk de ruwe gegevens van de beeldsensor bewaard voordat de ruisreductie van de camera er aan te pas komt. Met raw houd je alle details en kleurinformatie in je foto, maar ook de ruis in alle hevigheid. Je houdt zo extra veel speelruimte om je foto in één keer achteraf optimaal te verbeteren met gespecialiseerde software.

sandeh

Ruisreductie bij lange sluitertijd

Sommige camera's beschikken over een tweede type ruisreductie, die in werking treedt bij lange belichtingen, van één seconde of langer. De precieze waarde verschilt per model en vind je in de handleiding.

Deze reductie is alleen bedoeld om ruis veroorzaakt door sensorcellen die niet honderd procent in orde zijn, uit je foto te filteren. Tijdens een lange belichting gloeien die op als felle lichtpunten. Ze zijn steeds op dezelfde plek te vinden. Ook onderdruk je er de zogeheten hotpixels mee. Dat zijn cellen die echt kapot zijn en altijd aan staan.

Het reduceren van dit type ruis gebeurt op een bijzondere manier. Direct na het maken van de foto wordt automatisch een tweede opname (dark frame) gemaakt. Dit keer met dichte sluiter. Het dark frame is nagenoeg zwart. Slechts de ruis is te zien, die vervolgens wordt weggefilterd. Alleen lichtpuntjes die steeds op dezelfde plek staan worden herkend; er worden immers twee opnamen met elkaar vergeleken. De andere ruis, door een hoge iso-waarde, is niet constant. Deze kan willekeurig overal op de sensor optreden en filter je hiermee dus niet weg. Een nadeel van deze reductiemethode is de dubbele belichtingstijd. Die is bij een dark frame namelijk exact even lang als bij de foto zelf.

Wat is ruis eigenlijk? Martijn van Geloof legt het uit in deze blog

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24521-de-gevoeligheid-van-iso-uitgelegd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Portretten retoucheren met Face-Aware Liquifiy - Gaat dit te ver?]]> Thu, 02 Feb 2017 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Dirk Schoofs) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lees ook deze uitgebreide cursus portretbewerking voor een professioneel portret

Voor en na


Foto: Lein69

1. De tool Gezicht

Het filter Liquify heeft zijn voor- en tegenstanders. Velen vinden het moeilijk om er subtiele correcties mee uit te voeren. Ze gebruiken de tool alleen als ze een karikatuur willen maken. De recente uitbreiding van dit filter met de functie Gelaatstrekken aanpassen laat je fijnzinnige plastische chirurgie toepassen op een gelaat. Dit filter heeft een eigen werkomgeving. Je vindt 'm onder het menu Filter bij Uitvloeien. In de linkerbalk staan de vertrouwde gereedschappen van Uitvloeien, maar er is één knop bijgekomen: Gezicht. Bovendien krijg je aan de rechterkant een heleboel schuifjes in het vak Gezicht uitvloeien.

1 In de linkerbalk zit voortaan de knop Gezicht.

2. Aanpassen met muis

Wanneer je op de knop Gezicht klikt en je gaat met de muisaanwijzer over het gelaat, merk je dat Photoshop de onderdelen van het gezicht al heeft herkend. Ga je met de muisaanwijzer over de mond, dan krijg je twee ankerpunten om de mond breder te maken. In het midden van de mond verschijnt het kruisje om de mond iets hoger of lager te positioneren. Op die manier kan je met de muis de ogen groter of kleiner maken, de oogbreedte aanpassen, de neusbreedte wijzigen, de kaaklijn corrigeren of de breedte van het gezicht een beetje versmallen. Photoshop zorgt dat bij al die ingrepen de rest van het portret, zoals het haar of de achtergrond, onaangeroerd blijft.

2 Je kunt de glimlach gewoon met de muisaanwijzer op het gelaat toveren.

3. Subtiel, met schuifjes

Photoshop gaat erg ver in de gezichtsherkenning met dit filter. Wanneer je dit filter opent op bijvoorbeeld een familieportret met vijf mensen, dan zal het programma in de rechterbalk ieder gezicht afzonderlijk benoemen als 'Gezicht#1', 'Gezicht#2', enzovoort. Door op de naam van het gezicht te klikken kun je dan ieder individueel gelaat afzonderlijk corrigeren. In plaats van met de muisaanwijzer de correcties door te voeren, kun nog veel subtieler werken met de schuifjes in de rechterbalk. Wanneer je een schuifje beweegt, past het gelaat zich real time aan. Op die manier corrigeer je de neushoogte, de kinhoogte, de gezichtsbreedte en de kaaklijn; terwijl het resultaat toch heel realistisch blijft.


3 Met de schuifjes in de rechterbalk kun je heel fijngericht werken.


Wil je iemand niet mooier maken, maar juist wat lelijker? Doe eens gek en voeg eens een blauw oog toe!

Proef op de som

Om nog eens extra goed te testen hoe krachtig deze tool in Photoshop kan zijn, hebben we het officiële presidentsportret van Donald Trump gebruikt in Face Aware Liquify, om hem toch nog te laten lachen:Wat vinden jullie van Face Aware Liquify? Gaat dit te ver als nabewerking van een portret? Laat het ons weten in de reacties.

]]> http://zoom.nl/artikel/software/24520-portretten-retoucheren-met-face-aware-liquifiy---gaat-dit-te-ver.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotodokter: telelens veroorzaakt ruis bij natuurfotografie]]> Wed, 01 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je zelf ook aan de slag met natuurfotografie, maar heb je nog niet zoveel ervaring? Lees dan deze blog van Tino van Dam over 'Natuurfotografie voor Dummies'

De vraag

Roelie heeft sinds kort een tele-zoomlens gekocht voor haar Olympus OM-D E-M10. Bij het bekijken van haar foto's merkt ze dat er veel ruis zichtbaar is, waardoor de foto onscherp lijkt.

Onderstaande foto is een voorbeeld. De camera stond op een statief voor het raam en er is een polarisatiefilter gebruikt om de weerkaatsing van het licht te voorkomen. De foto is voor 50% gecropt.

De behandeling van de fotodokter

Roelie heeft goed nagedacht over haar opstelling. Het polarisatiefilter voorkomt hier inderdaad de schittering in het glas en dankzij het statief kon ze inzoomen tot 300mm. De iso-waarde en het diafragma stonden op automatisch. De uiteindelijke instellingen waren iso 1600, 1/125e sec en F/6.7. De foto is daardoor egaal belicht en de achtergrond is mooi onscherp.

Door het croppen is er meer nadruk op de ruis komen te liggen. In de egale grijze stukken in de foto is de korrel duidelijk zichtbaar, maar nog altijd is het een sfeervolle natuurfoto. Wat had Roelie kunnen doen om de ruis te voorkomen?

Tips om ruis te voorkomen

- Door zelf het diafragma en de iso-waarde te kiezen kan Roelie nog meer invloed uitoefenen op de hoeveelheid ruis. Een groter diafragma zorgt voor een mogelijkheid tot een lagere iso-waarde. Bovendien wordt de achtergrond daardoor nog mooier onscherp.

- De Olympus OM-D-E-M10 die Roelie gebruikt heeft, heeft een relatief kleine sensor. Het is een systeemcamera met een micro four thirds-sensor en deze is kleiner dan de sensor in de meeste spiegelreflexcamera's. Over het algemeen geldt; hoe groter de sensor, des te minder ruis. Vergelijk maar eens een foto die je in het schemerdonker gemaakt hebt met je smartphone met een foto die je gemaakt hebt met je camera.

- Ook door het croppen wordt de ruis meer benadrukt. Een foto croppen is zeker mogelijk, maar ook hier geldt dat een grotere sensor meer mogelijkheden biedt.

- De omstandigheden waren deze dag redelijk geschikt, maar toch namen de wolken, het polarisatiefilter en het raamglas een flinke hoeveelheid licht weg. Probeer zoveel mogelijk van het beschikbare licht te gebruiken, door buiten te fotograferen. In dat geval kan de iso-waarde weer een stuk verder omlaag, wat minder ruis tot gevolg heeft.

- In de nabewerking kan er nog wel wat gecorrigeerd worden. Een handig programma hiervoor is de Lightroom en Photoshop plug-in Topaz Denoise Het verwijderen van ruis kan echter wel een extra gevoel van onscherpte geven, vanwege het detailverlies.

Waar komt toch die ruis vandaan? Sander Rijnders legt het uit in deze technische blog.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24519-fotodokter-telelens-veroorzaakt-ruis-bij-natuurfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De nieuwe maandopdracht van februari - Maak een bijzonder zelfportret en win!]]> Wed, 01 Feb 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Fotografie Maandopdracht februari

Januari is voorbij gevlogen en het is alweer februari 2017! Ook voor deze maand heeft Zoom.nl een maandopdracht! De opdracht luidt:

'Maak een bijzonder zelfportret!'

En dan bedoelen we natuurlijk geen standaard-selfie. Daag jezelf uit en zoek uit hoe je een zelfportret maakt met je camera. Wat heb je hiervoor nodig? Hoe stel je je camera precies in?

Maar wat is een 'bijzonder' zelfportret? Denk goed na over hoe je jezelf wilt vastleggen. Vertel een verhaal met je foto, wat vind je leuk, waar hou je van? Is er iets wat je typeert? Gebruik dat in je foto!

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je foto flink na te bewerken. Ook kun je attributen in de foto gebruiken die iets over jezelf vertellen.

Bas de Meijer legt uit in deze Basiscursus hoe je een zelfportret maakt en in dit artikel geeft hij nog wat extra tips!

Hoe doe je mee?
Upload jouw foto op Zoom.nl en voeg in onderstaand formulier de tag 'bijzonderzelfportret' toe! Zo is je foto goed vindbaar voor de redactie en kunnen we aan het einde van de maand alle foto's in een overzicht bekijken!Wat kun je winnen?
De winnaar van de maandopdracht krijgt de officiële Zoom.nl waterfles van Mizu (800ml) t.w.v. €19,95 ! Zo heb je altijd drinken bij je als je op pad bent om te fotograferen!

We zijn heel benieuwd naar jullie foto's, succes!

Ter inspiratie hebben we hieronder wat mooie zelfportretten geplaatst:


AdoreD


Ronaldkoster


Pdreuning


Liekeanna

Teisalbers

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24507-de-nieuwe-maandopdracht-van-februari---maak-een-bijzonder-zelfportret-en-win.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fujifilm GFX 50S: Middenformaat Fuji-style ]]> Tue, 31 Jan 2017 15:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De GFX 50S werd vorig jaar september al op de Photokina voorgesteld, maar vanaf eind februari is de camera ook daadwerkelijk leverbaar, inclusief drie objectieven: de Fujinon GF 63mm F2.8 R WR, de GF 32-64mm F4 R LM WR zoom en de gestabiliseerde GF 120mm F4 R LM OIS macro. Fujifilm mikt met de nieuwe middenformaat camera op kwaliteitseisende fotografen die mobiel willen blijven. Geen camera met een laptop eraan op een statief in de studio maar een draagbaar reportagesysteem dat overal inzetbaar is.

Grote sensor

De GFX 50S beschikt over een grote 51,4 megapixel cmos-sensor met een oppervlak van 43,8 x 32,9mm, wat 1,7x groter is dan het klassieke 24x36mm kleinbeeldformaat, tegenwoordig fullframe genoemd. De GFX 50S heeft veel weg van de X-T2 maar dan in een ruimer jasje: dezelfde beeldprocessor, dezelfde filmsimulaties, weersbestendig, twee SD UHS II cardslots, een kantelbaar beeldscherm... Maar de verschillen zijn ook interessant. Zo heeft deze camera een verwisselbare zoeker. Er is namelijk ook een kantelbare zoeker leverbaar waardoor je niet alleen "normaal" met de camera kunt werken, maar er ook onder een hoek of van bovenaf in kunt kijken.

Autofocussysteem

Qua autofocus is de GFX 50S uitgerust met een contrast-AF systeem met 117 autofocuspunten (9 x 13 stuks, wat kan worden aangepast tot 425 miniatuur AF-punten voor een nog grotere precisie). Hier is bewust voor gekozen om geen pixels te hoeven opofferen op de beeldsensor waardoor de maximale detaillering behouden blijft. De GFX 50S heeft een spleetsluiter met 1/4.000 sec. als snelste mechanische tijd en een elektronische sluiter die tot 1/16.000 sec. gaat. Dit scheelt kostbare centraalsluiters in ieder afzonderlijk objectief. Wie dat wil, kan volgens Fuji middels de los leverbare H-mount adapter ook H-objectieven voor de Fuji GX645AF gebruiken. Voor de niet-insiders: dat was de Fuji-variant van de Hasselblad H1... Dit gegeven maakt de GFX 50S direct interessant als "rondwandelcamera" voor gebruikers van het Hasselblad H-systeem.

Prijs en beschikbaarheid

De GFX 50S krijgt een prijskaartje van € 6.999,-. De Fujinon GF 63mm f/2.8 LM WR gaat € 1.599,- kosten. De zoom gaat € 2.499,- kosten en de Macro € 2.899,-. Aan de basisset ben je dus € 8.598,- kwijt. Duur? Dat hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Afgezet tegen een EOS 5D R of een Nikon D810 is de prijs heel pittig, maar ten opzichte van een Hasselblad X1D (de directe concurrent!), Pentax 645D of PhaseOne 645AF D is het concurrerend.
www.fujifilm.eu/nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24518-fujifilm-gfx-50s-middenformaat-fuji-style.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fujifilm X100F: Meer pixels, betere AF ]]> Tue, 31 Jan 2017 15:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De X100F is fors verbeterd ten opzichte van de Fujifilm X100T. Niet alleen is nu dezelfde 24,3 megapixel X-Trans III sensor aanwezig als in de X-Pro2, ook de X-Processor Pro is overgenomen en het contrast-autofocussysteem is uitgebreid van 49 scherpstelpunten naar 91 punten. Voor de ultieme precisie kun je dat zelfs nog uitbreiden naar 325 stuks. Bovendien is er behalve contrast-AF ook fasedetectie-AF aanwezig met maar liefst 49 AF-punten op de beeldsensor. Om een en ander makkelijk te kunnen selecteren is de joystick achterop van de X-T2 overgenomen.

Zoeker aangepast

Om perfect te kunnen zien wat je doet heeft Fujifilm de hybride doorzichtzoeker gehandhaafd maar wel verbeterd. Het is nu mogelijk om het digitale meetzoekerbeeld te vergroten voor een betere controle van de scherpte. Gecombineerd met de razendsnelle X-Pro processor en de verbeterde AF levert dat een lekker vlot werkende, onopvallende reportagecamera op van hoge kwaliteit. Ideaal voor straatfotografie.

Prijs en beschikbaarheid

De X100F zal € 1399,- gaan kosten. Dat is stevig aan de prijs, maar als je bedenkt dat je feitelijk de prestaties van een X-Pro2 inclusief een 23mm f/2 in een compacter jasje koopt, valt het wel weer mee. Leverbaar in zwart of zilver vanaf februari.
www.fujifilm.eu/nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24517-fujifilm-x100f-meer-pixels--betere-af.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[ Betere opslag nodig voor al je foto's? Zorg voor USB C-aansluiting! ]]> Tue, 31 Jan 2017 13:56:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


We kennen allemaal de bekende USB-aansluiting, de Type A-poort, die je steevast met de verkeerde zijde naar boven in je laptop of usb-lader probeert te steken. Deze aansluiting bestaat al sinds het begin van de usb-standaard. Daarnaast is er ook nog de USB Type B-poort, de meer vierkante versie die je bijvoorbeeld op printers en scanners vindt. Een usb-printerkabel heeft daarom aan de ene kant een USB Type A-poort, en aan de andere kant een USB Type B-poort. Onze digitale camera's hebben dan weer een Micro USB B-aansluiting, die ook nog eens in twee verschillende versies bestaat. Het belangrijkste van al deze USB-praat is de werking en dus de snelheid van de aansluiting. Die heeft niets te maken met de poort maar met het gebruikte USB-standaard. Sinds 2015 is er USB 3.1, dat maar liefst 1,2 gigabyte per seconde haalt.

USB-C

Als we terug komen op de poorten, vorig jaar kwam USB Type C op de markt. Deze aansluiting biedt grote voordelen. Om te beginnen heeft de aansluiting geen boven- of onderkant: je kan ze op beide manieren inpluggen. Geen geklungel met het omdraaien van je usb-kabel meer. Ook is Type C kleiner dan Type A, maar even stevig. Zo past de poort zowel op laptops als op smartphones en camera's. Het is gedaan dus met verschillende soorten van poorten voor verschillende toestellen. De poort kan niet alleen kleine apparaten zoals een camera opladen, maar hij kan ook overweg met een stevigere stroomtoevoer, zoals een laptop of beeldscherm.
Er komen gelukkig steeds meer toestellen met de nieuwe Type C-poort bij, maar veel apparaten hebben nog de oude vertrouwde A-aansluiting. Koop je nu een nieuwe laptop, dan is het een goed idee om voor een exemplaar te kiezen dat al een Type C poort heeft. Zo is je toestel toekomstbestendig. Met een eenvoudige adapter kun je alsnog bestaande apparaten met een ouder Type poort blijven gebruiken. Deze adapters hebben aan de ene kant Type C, de nieuwste poort, en aan de andere kant Type A, voor al je oude vertrouwde apparaten.

USB-C en Thunderbolt

Als RAW-fotograaf ben je misschien wel bekend met het probleem dat het verplaatsen van jouw grote beelden van een camera naar je schijf, nogal wat tijd in beslag kan nemen. Apple-gebruikers kennen de Thunderbolt-standaard misschien al wel. Door zijn hoge snelheden kun je zelfs een video monteren met de bronbestanden op een externe schijf. Ook bij de Thunderbolt-aansluiting heb je weer verschillende versies, namelijk de Thunderbolt 1, 2 en 3. De nieuwste Thunderbolt 3 maakt gebruik van de platte USB Type C-aansluiting en snelheden tot 40Gbps. Dat is 4 keer zo snel als USB 3.1. Maar let op: niet iedere Type C-poort ondersteunt daadwerkelijk ook Thunderbolt 3. Ook hier is een adapter weer een oplossing.

De nieuwste Rugged: LaCie Rugged Thunderbolt USB-C

Het merk LaCcie Rugged is een bekend fenomeen onder fotografen die vertrouwen op de externe opslagschijven, onder alle omstandigheden. Deze schijven zijn namelijk schokbestendig, stofvrij en waterdicht. De ideale schijf voor elk avontuur. De nieuwste versie, de LaCie Rugged Thunderbolt USB-C ondersteunt zowel de handige USB-C aansluiting, als de hoge snelheden van Thunderbolt 3. Een perfecte combinatie dus! De Rugged kun je dus zowel met computers die USB 3.0 hebben verbinden, als met modellen uitgerust met USB-C of Thunderbolt 3. Er wordt zelfs een kabel meegeleverd die het mogelijk maakt om de schijf te kunnen gebruiken met computers die de oudere Thunderbolt 1 of 2 aansluiting hebben, zonder dat er een adapter nodig is.
Deze schijf is zo snel, dat je 100 gigabyte aan video- of beeldmateriaal kunt overdragen in ongeveer 3 minuten! Ook kun je jouw Adobe Lightroom bibliotheek in zijn geheel op deze externe schijf bewaren. Al jouw foto's staan dus veilig op deze schijf bewaard. De schijf wordt gevoed via USB, dus dat maakt het toestel makkelijk om mee te nemen. Daarbij heeft het toestel een garantie van 3 jaar.

Externe schijf: LaCie d2 Thunderbolt 3

De nieuwste schijf van LaCie is de d2 Thunderbolt 3. Met deze externe schijf kan de opslag van jouw laptop of computer uitgebreid worden tot wel 10 terabyte, wat handig is voor professionele applicaties die je gebruikt met fotografie. Ook deze nieuwe d2-schijf biedt zowel de Thunderbolt 3 aansluiting, als de USB-3.1 snelheden via de USB-C aansluiting. De schijf gebruikt een SeaGate BarraCuda harde schijf, voor de beste prestaties en betrouwbaarheid.
De Thunderbolt 3-poorten zorgen ervoor dat je als gebruiker twee 4K-schermen, een 5K-scherm of tot zes LaCie d2-schijven kan verbinden. Dat allemaal met een kabel die verbonden is met jouw computer. Je kunt er zelfs de nieuwste Macbook Pro mee voeden via de USB C-poort.
De nieuwe LaCie d2 drive is verkrijgbaar in versies met 6 terabyte, 8 terabyte en 10 terabyte aan capaciteit.

Ben jij klaar voor de Thunderbolt 3 versnelling?
Wil jij meer weten over deze externe opslagoplossingen? Registreer je via create-it-big.com voor een gratis webinar van LaCie. Deze Nederlandstalige sessie gaat door op woensdag 22 februari om 10 u en is speciaal bedoeld voor fotografen!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24514-betere-opslag-nodig-voor-al-je-foto-s-zorg-voor-usb-c-aansluiting.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170123101118/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0