Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Sun, 18 Feb 2018 06:17:28 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Acht indrukwekkende documentaires die je als fotograaf echt moet kijken!]]> Sat, 17 Feb 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Finding Vivian Mayer

Voor iedere liefhebber van straatfotografie is dit echt een must-see-documentaire! In deze film duikt John Maloof in de mysterieuze wereld van de intrigerende straatfotografe Vivian Maier. Maloof tikte voor zo'n $300 een grote doos aan negatieven op de kop, tijdens een veiling. De beelden blijken van een zeer getalenteerde fotografe/nanny uit Chicago te zijn. Haar archief staat bol van de prachtige en zeer indrukwekkende straatfoto's, gemaakt met haar Rolleiflex.

Annie Leibovitz: Life through a lens

Annie Leibovitz is haast net zo beroemd als de mensen die ze gefotografeerd heeft. Haar foto's zijn gebruikt op covers van Vanity Fair, de New Yorker en Rolling Stone. Iedereen die een passie heeft voor het fotograferen van indrukwekkende portretten in prachtige gestileerde settings, kan leren van deze echte vakvrouw.

Objectified

Door deze documentaire ga je compleet anders kijken naar alledaagse huis-tuin-en-keuken-voorwerpen. De documentaire draait niet zozeer om fotografie, maar het is vooral een mooie inspiratiebron voor fotografen die op zoek zijn naar inspiratie in hun eigen achtertuin. Design staat centraal en wordt ook nog eens prachtig in beeld gebracht.

Bill Cunningham New York

Straatfotografie met een belangrijke invloed van fashionfotografie, dat staat centraal in het werk van Bill Cunningham. Als fotograaf voor de New York Times struinde hij ruim vijftig jaar de straten van New York af, op zoek naar indrukwekkende portretten. Ondanks zijn contact met allerlei beroemdheden, leidt Cunningham zelf een behoorlijk eenvoudig leven.

The Mexican Suitcase

De Spaanse burgeroorlog, tussen 1936 en 1939, werd vastgelegd door verschillende fotografen, waaronder Gerda Taro, Robert Capa en David Seymour. De beelden raakten echter verloren rond de Tweede Wereldoorlog, maar werden in 2007 teruggevonden. In de documentaire zie je hoe deze prachtige oorlogsfotografie nu alsnog het verhaal van de Spaanse burgeroorlog tot leven brengt.

Join a Wildlife Photographer on the Hunt for the Perfect Shot

Een korte online documentaire door National Geographic, waarin de Belgische fotograaf Michel d'Oltremont wordt gevolgd. Vooral zijn ongelofelijke geduld en uithoudingsvermogen staan centraal, waardoor je een bijzonder kijkje krijgt in het werk van een professionele natuurfotograaf.

Frame by frame

Heb je interesse in fotojournalistiek en oorlogsverslaggeving? Dan is Frame by frame zeker de moeite waard om te bekijken! De film toont verschillende Afghaanse oorlogsfotografen die langzaam de vrije pers in hun land proberen op te bouwen.

Ansel Adams: A documentary Film

Deze documentaire laat een prachtig portret zien van de wereldberoemde fotograaf Ansal Adams. Zijn zwart-wit-fotografie en uitgedachte technieken worden in de hedendaagse fotografie nog altijd als toonaangevend gezien!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25303-acht-indrukwekkende-documentaires-die-je-als-fotograaf-echt-moet-kijken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Simpel uitgelegd: sterke composities gebruiken bij landschapsfotografie]]> Sat, 17 Feb 2018 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
We fotograferen landschappen heel vaak met een groothoekobjectief, terwijl je ook zeker eens moet experimenteren met een telelens!

De juiste verhouding lucht en landschap

Compositie bepalen is vooral een kwestie van goed kijken en bedenken welke onderdelen in je beeld de hoofd- en bij-onderwerpen zijn. Compositieregels kunnen je vervolgens helpen om die onderwerpen te versterken of juist af te zwakken in je beeld. Als er op een dag een indrukwekkende wolkenlucht is, zoals donkere onweerswolken of vrolijke schapenwolkjes die afsteken tegen een felle blauwe lucht, dan kan het zijn dat de lucht voor jou belangrijker is dan het landschap. Zorg er dan voor dat er in het landschap niet teveel onderwerpen zijn die de aandacht van die prachtige lucht afleiden.

Een mooie balans krijg je als lucht en landschap elkaar aanvullen. Stel dat de lucht in één hoek erg leeg is, dan kan je die leegte weer opvullen door op die plek een duidelijk onderwerp op de voorgrond te kiezen. Een molen die tegen de lege lucht afsteekt, werkt bijvoorbeeld heel erg goed.
Als je juist wilt gaan voor een heel erg minimalistisch landschap, maar er is die dag sprake van een erg 'rommelige' wolkenlucht, dan kan je ervoor kiezen om de lucht nauwelijks onderdeel te laten zijn van je foto. De regel van derden, waarbij lucht en landschap afwisselend op grofweg 1/3e en 2/3e van je beeld worden weergegeven, is absoluut geen wet. Je kan zelf het beste inschatten in hoeverre lucht en landschap met elkaar in balans zijn.

Het stedelijke landschap sluit hier prachtig aan op de wolkenlucht. Foto: marcelernst

Lijnenspel in je landschap

Landschap en lucht gaat vooral over de plaatsing van de horizonlijnen in je beeld. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog invoerende en uitvoerende lijnen. Met deze lijnen kan je de kijkrichting van je kijker heel erg goed sturen. We zijn namelijk altijd geneigd om een sterke lijn van bijvoorbeeld een brug, rivier of spoorrails met ons oog helemaal te volgen. Als je dat weet, dan kan je die lijnen inzetten om aandacht te vestigen op je hoofdonderwerpen en de aandacht weg te leiden van je bij-onderwerpen.

Hoe doe je dat? Het klinkt ingewikkeld, maar het is gelukkig helemaal niet zo moeilijk! Neem bijvoorbeeld een landschap met een klein riviertje erin. Wanneer dit riviertje vanuit de onderkant van de foto naar het midden loopt, is er sprake van een invoerende lijn. Wanneer deze in ergens rond het midden in de verte wegsmelt, zorgen de convergerende lijnen van de rivierrand voor meer diepte in je beeld. Als deze lijnen echter naar een van de bovenhoeken lopen, wordt je blik uit de foto geleid. Dat kijkt niet prettig.

In deze foto zie je duidelijk de invoerende lijnen van de rivierbedding. Foto: haroldvdb

Hulplijnen

Sommige bewerkingsprogramma's hebben hulpmiddelen om te controleren of een foto aan een van de vuistregels voldoet. Zo kun je in Photoshop een gridlijn plaatsen op basis van de regel van derden. Binnen Lightroom heb je nog meer mogelijkheden. Je kunt een foto bijsnijden volgens verschillende regels. Met de letter O tover je een raster tevoorschijn. Je kunt kiezen uit de regel van derden, de diagonaalmethode, de driehoekmethode, de gulden snede en de gulden spiraal. Bij enkele van deze hulpmiddelen kun je met toetscombinatie Shift-O de richting omdraaien.

Natuurlijke kaders

Bij inkaderen vestig je de aandacht op je hoofdonderwerp door de rest van het beeld als een soort kader of fotolijst te gebruiken. Iedereen kent het fenomeen van de overhangende boomtak aan de bovenkant van een landschapsfoto, waardoor het pittoreske kasteel in de verte wel van de foto af lijkt te spatten.

De truc is zo oud als de weg naar Rome, maar werkt nog steeds feilloos. Niet voor niets wordt deze techniek al eeuwenlang toegepast in bijvoorbeeld de landschapsschilderkunst. In principe werken kaders net als lijnen en symmetrische vormen: ze leggen nadrukkelijk de focus op het hoofdonderwerp.

De boom en de overhangende takken zijn een aanvulling op het uitzicht. Foto: foto-marije

Alles over landschapsfotografie leer je in deze basiscursus!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25304-simpel-uitgelegd-sterke-composities-gebruiken-bij-landschapsfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Topfotografen met amateurcamera's (en omgekeerd)!]]> Fri, 16 Feb 2018 13:35:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ze maken online tutorials op YouTube onder de naam Mango Street. Om te bewijzen dat het vaak niet aan je fotografie-apparatuur hoeft te liggen om goede foto's te kunnen maken, gingen twee professionele fotografen deze uitdaging aan. Ze nodigden een vriend uit die de basiskennis van fotografie heeft, maar geen professional is. Hem lieten ze met de Canon 5D Mark IV fotograferen, waar ook een dure lens op zat. Zelf fotografeerden ze met een oude Canon Rebel T3i.

Zie hieronder de resultaten van alle drie de fotografen!

Daniel (professional met amateurcamera)Rachel (professional met amateurcamera)

Justin (amateurfotograaf met professionele camera)

Deze test is volgens de fotograferen een review van apparatuur en ze willen niemand aanmoedigen om professionele apparatuur in te leveren voor amateurspul. Ze krijgen vaak de vraag met welke camera's ze werken en willen met deze test duidelijk maken dat het vaak niet aan de apparatuur ligt. Naast technisch goede foto's willen ze geinspireerd worden en betekenisvolle en emotionele foto's maken, die een doel hebben. Dat is voor hen het belangrijkste. Apparatuur staat op nummer twee, omdat iedereen met een professionele camera kan fotograferen, maar niet iedereen maakt boeiend werk. Met deze test willen ze iedereen inspireren om de tools te gebruiken die je hebt en hiermee prachtige dingen te maken!

Bekijk hieronder de video over hoe de fotoshoot in zijn gang ging!]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25308-topfotografen-met-amateurcamera-s-en-omgekeerd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Jezelf recht in de ogen kijken]]> Fri, 16 Feb 2018 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Bekijk ook de resultaten van de vorige expertuitdaging: bevroren zeepbellen fotograferen!

Waarom rechtstreeks de camera inkijken?

We zijn continu op zoek naar herkenningspunten en oogcontact is een herkenningspunt dat direct ons instinct prikkelt. Als je recht de camera inkijkt, vang je direct de blik van iedere persoon die anders gedachteloos voorbij zou scrollen. Dat kan goed werken op je sociale media kanalen, maar het werkt natuurlijk ook goed als krachtige foto in je portfolio.

Bij een zelfportret kan je bovendien uitgebreid de tijd nemen om licht, blik, scherpte en emotie volledig perfect op elkaar af te stemmen. Zelf weet je het beste hoe jouw eindresultaat er het liefst uit komt te zien. Een krachtig zelfportret is dan ook de perfecte manier om uit te pakken en te laten zien dat je met sfeer kan spelen.
jaleesa89

Hoe moet je een zelfportret aanpakken?

Je hebt bij een zelfportret natuurlijk een enorme creatieve vrijheid qua belichting, onscherpte en kleurgebruik, maar voor alle portretten geldt; het draait om de ogen. Zeker wanneer je recht in de camera kijkt, dan moet je ervoor zorgen dat de ogen echt uit het beeld spatten. Dat begint bij een nauwkeurige scherpte. Het werkt het beste als je een camera hebt me gezichts- of ogenherkenning, maar je kan natuurlijk ook zelf heel nauwkeurig scherpstellen en voorkomen dat je teveel beweegt.

De ogen laat je extra spreken, door te zorgen dat er een 'catchlight' zichtbaar is. Zorg dus dat er een kleine lichtbron, zoals een softbox, ringflister of raam zichtbaar is in de ogen. Dit doe je door deze recht voor je, of schuin voor je te plaatsen.

Uiteindelijk kan je de ogen in je nabewerking extra benadrukken door nog iets meer scherpte toe te voegen, de catchlight meer aan te zetten en de algehele oogkleur te versterken.

martinaketelaar

Welke emotie wil je uitstralen?

Wat wellicht nog het moeilijkste is, is niet de technische kant, maar de sfeerkant die je gaat neerzetten. Moet je lachen, of juist serieus kijken? Misschien kijk je onbewust wel een beetje boos, wanneer je juist denkt dat je een vriendelijke blik opzet. Vaak is het voor jezelf heel lastig om in te schatten welke blik nu echt bij je past. Je kan met verschillende emoties en uitdrukkingen spelen en achteraf kiezen wat het beste werkt óf je vraagt aan een naaste welke blik of emotie nu echt typisch jou is. Misschien heb je wel een typische spontane frons, of verschijnt er bij een bepaalde glimlach van die leuke kuiltjes in je wangen. Dat zijn typische dingen die anderen beter over jou kunnen vertellen, dan jijzelf.

bvdphotography

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

canadian

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25306-expertuitdaging-jezelf-recht-in-de-ogen-kijken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fujifilm presenteert de Fujifilm X-H1: De IBIS-optie]]> Fri, 16 Feb 2018 10:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe Fujifilm X-H1 is duidelijk gebaseerd op de Fujifilm X-T2 en heeft dezelfde 24.3 megapixel APS-C X-Trans CMOS III sensor en beeldprocessor, maar Fujifilm heeft alles uit de kast getrokken om de X-H1 naar een niveau hoger te tillen. Daarom is onder andere de magnesium behuizing 25% degelijker gemaakt en de bajonet verstevigd. Een snellere en preciezer werkende AF, flicker-reductie voor werken bij TL-licht en een kortere blackout-tijd zijn eveneens belangrijke verbeteringen.

IBIS: In Body Image Stabilising

Maar de belangrijkste vernieuwing is IBIS: In Body Image Stabilising. De geruchten over de Fujifilm X-H1 spitsten zich al een tijdje toe op een IBIS-systeem á la de concurrentie. Dat klopt, want Fujifilm presenteert een 5-assige, ingebouwde stabiliser in de X-H1, waardoor die camera nu met vrijwel ieder X-objectief een tot maximaal 5,5 stops gestabiliseerd beeld biedt, iets wat geen enkele andere X-camera heeft. Het systeem werkt met een eigen processor en Fujifilm geeft aan dat alle camera's per stuk gecontroleerd worden op een perfecte werking.

Zoeker en extra ergonomie

Behalve IBIS heeft de X-H1 ook een verbeterde zoeker gekregen met 3,69 miljoen pixels en een 100Hz verversingsinterval om een vloeiend en vlijmscherp beeld te hebben. Achterop is bovendien een nieuw, kantelbaar touchscreen aangebracht en bovenop is de klassieke ring voor de belichtingscompensatie verdwenen ten gunste van een LCD-informatiedisplay dat geleend is van de GFX-50S. De grotere handgreep met daarop de ontspanknop komt de handligging zeer ten goede, en de AF-ON knop aan de achterzijde is logischer geplaatst voor een intuïtievere bediening.

Videomogelijkheden

Met de X-H1 kun je uiteraard ook 4K filmen, en wel in 4096x2160 pixels. Je kunt nu bovendien opnemen in een bitrate van 200Mbps en slow-motion opnames maken met een vertraging van 1/2, 1/4 en 1/5 van de snelheid. Ook kun je F-log opnames nu rechtstreeks wegschrijven naar de SD-kaart van de camera. Een verbeterde interne microfoon en de nieuwe Eterna filmsimulatie maken van de camera een serieuze videomachine. Eterna zorgt voor een 'cineastisch filmeffect' met ingetogen kleuren en rijke schaduwtonen, waardoor de postproces-mogelijkheden flink toenemen.

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X-H1 gaat als losse body € 1899,00 kosten en is leverbaar vanaf maart. Inclusief de VBP-XH1 verticale power booster grip is de prijs € 2199,00. Koop je ook direct de 16-55mm f/2.8 er bij, dan betaal je € 2898,00 of € 3198,00 (inclusief verticale grip).

Meer informatie op de website van Fujifilm

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25307-fujifilm-presenteert-de-fujifilm-x-h1-de-ibis-optie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Overzicht: alles over dronefotografie!]]> Fri, 16 Feb 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Soorten drone's

De allernieuwste drone op de markt is DJI's Mavic Air. Het is een drone die in 4k filmt en alsnog lekker compact en opvouwbaar is. Alles over de Mavic Air lees je in dit artikel.


Iets groter is DJI's oudere model, de Mavic Pro. Deze bevat ook 4k-filmmogelijkheden en een iets langere accuduur dan de Mavic Air. Lees er alles over in dit artikel. De Mavic Pro Platinum is de nieuwste versie van de Mavic Pro.

DJI's beste drone in het consumentensegment is op dit moment de Phantom 4 Pro. De drone is niet opvouwbaar, zoals de eerder genoemde Mavic's, maar kan maar liefst dertig minuten vliegen op één accuduur en filmt in 4k met 60fps.

Ook GoPro zit niet stil op dronegebied. Het bedrijf ontwikkelde de Karma waarmee je je GoPro Hero 5 of 6 de lucht in kan sturen.

Wil je een eenvoudigere en compacte drone? Bekijk dan zeker eens het assortiment van Parrot

Handige tips voor dronefotografie

Met dronefotografie kun je van bovenaf de wereld op de mooiste manieren vastleggen. Ben je op zoek naar alle mogelijke fotogenieke onderwerpen waarmee je kan experimenteren? Je vindt ze in dit artikel
Ruudvw

De populariteit van drones zal niemand zijn ontgaan. Regelmatig zijn de kleine vliegmachientjes in het nieuws. Helaas zelden positief. Er gebeuren nogal wat ongelukjes door minder bedreven brokkenpiloten. Wat kan wel en wat niet met drones? En hoe schiet je er unieke beelden mee?

Ben je als natuurfotograaf uitgekeken op het maken van landschapsfoto's of de zoveelste macro? Zou je de wereld wel eens willen bekijken vanuit het perspectief van een vogel? Of zou je wensen dat je een statief had waarvan je de poten enkele tientallen meters kon uitschuiven, om je foto nét vanuit die ene onmogelijke hoek te maken? Dan is dronefotografie wat voor jou! In dit artikel lees je 5 tips van dronefotograaf Wiebe de Jager.

Belangrijk! Waar in Nederland mag je wel en niet vliegen? Je vindt het op de deze kaart met no-fly-zones

Wat zijn de actuele regels over dronegebruik? Je vindt ze (voor particuliere gebruikers) op de website van rijksoverheid.

Inspirerende dronefoto's en video's

Het besturen van een drone is écht een vak apart en dat kan deze uitstekende dronepiloot zeker aantonen. Hij vliegt over, naast, door en IN een rijdende trein. Do not try this at home!

Deze bijzondere drone-video van Zoomer Peter Glabbeek laat je twijfelen aan de Nederlandse natuur; je waant je haast even in Afrika, hoog boven de heide in Malpie!


Afstand nemen tot je onderwerp neemt deze fotografe wel erg letterlijk. Het levert echter wel prachtige en bijzondere bruidsfoto's op.

Filmmaker Danny Cooke verbleef in Tsjernobyl om opnames te maken voor het Amerikaanse tv programma 60 Minutes. Daar maakte hij deze schitterende drone-opnames.

Veel internationale fotografen plaatsen hun beste werk op Instagram. Steeds vaker zie je ook dronefoto's verschijnen. Adembenemend mooi zijn de volgende 19.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25305-overzicht-alles-over-dronefotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat zit er in de tas van Julie Ann Janssen]]> Thu, 15 Feb 2018 15:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ik fotografeer verschillende onderwerpen die ik interessant vind. Heel graag ga ik de straat op en fotografeer dan wat ik zie, vaak zijn het portretten van mensen. Ik fotografeer mensen omdat ik ze interessant vind, of omdat ik iets van mezelf in hen herken. Ik denk in beelden en heb zoveel herinneringen van vroeger die ik niet op beeld heb staan en die ik graag had willen vastleggen. Nu doe ik dat juist wel, niet alleen voor mezelf maar ook voor anderen. Wanneer ik zie dat iemand anders blij wordt van de beelden die ik maak, word ik daar zelf blij van.Lenzen

Het meeste gebruik ik het mijn Nikkor 85mm lens 1.4 en mijn Nikkor 50mm lens 1.8; mooie portretlenzen. Al is de Nikkor 50mm niet te vergelijken met de Nikkor 85mm lens. Die is kwalitatief veel beter! Haarscherpe foto's krijg je ermee. Maar de Nikkor 50mm 1.8 is een kleine, lichte lens om gemakkelijk mee te nemen, Deze lens moet iedere fotograaf in zijn tas hebben!

Cameratassen

Voor mijn fotografie gebruik ik twee tassen. Een rugtas en een schoudertas van het merk Lowerpro. Twee goede kwalitatieve tassen!
Als ik een fotoshoot voor een opdrachtgever heb, dan neem ik altijd mijn rugtas mee met alles wat daar in zit.

Als ik in mijn vrije tijd foto's maak, dan neem ik vaak maar twee lenzen mee, de Nikkor 85mm 1.4, mijn favoriete lens en de Nikkor 50mm 1.8.
Deze passen precies in mijn schoudertas van Lowerpro. Ook neem ik altijd twee reflectieschermen en één flitser mee.Inhoud van mijn rugtas
-Rugtas lowerpro
-Nikon D750
-Nikkor 85mm 1.4 + Zonnekap + UV Filter
-Nikkor 50mm 1.8
-Speedlight Nikon SB-700
-Remote
-Draadloze Tringer
-2 X Accu's
-3 X SD Extreme 32GB
-Lensdoekje
-Visitekaartjes


Inhoud van mij schoudertas-Schoudertas Lowerpro
-Nikon D7000
-Nikkor 18-105mm + Zonnekap
-Speedlight Nikon SB-600
-1 X Accu's
-Batterygrip
-2 X SD Extreme 32GB
-Lensdoekje
-Visitekaartjes


Mijn camera, de Nikon D750 en mijn 85mm lens heb ik altijd in mijn tas zitten. Die zijn echt onmisbaar!

Foto's bewerken

Alle foto's die ik maak, bewerk ik in mijn eigen stijl in Adobe Photoshop CC op mijn iMac of op mijn Macbook. Ik zou iedere fotograaf een Apple computer aanraden, want de kleuren op je scherm zijn heel mooi. Na het bewerken van de foto's plaats ik de foto's op mijn externe schijf.
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25302-wat-zit-er-in-de-tas-van-julie-ann-janssen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Benro Master Glass TrueNight filter: Weg met de gele gloed]]> Thu, 15 Feb 2018 15:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Avondfotografie is fantastisch om te doen, maar in Nederland hebben we helaas vaak last van lichtvervuiling. Een gele gloed van onder andere de straatverlichting die over de avond hangt, waardoor het "blauwe uurtje" vaak een geelgroen uurtje wordt. Dat kun je achteraf wel enigszins aanpassen in Photoshop, maar corrigeren tijdens de opname is natuurlijk veel beter.

Glazen insteekfilter

Benro heeft de oplossing in de vorm van het Benro Master Glass TrueNight filter. Dit is een glazen insteekfilter voor het Benro FG100 en FH100 100x100mm filtersysteem dat speciaal ontwikkeld is om de golflengte rond 589nm in het spectrum weg te nemen die de lichtvervuiling veroorzaakt. Het filter is van hoogwaardig Schott optisch glas en nano coated om vuil, olie en vocht gemakkelijk te kunnen verwijderen.

Prijs en beschikbaarheid

Het Benro Master Glass TrueNight Filter 100x100mm kost € 164,95 en wordt geleverd inclusief een opbergetui.
Meer informatie op de website van Benro


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25301-benro-master-glass-truenight-filter-weg-met-de-gele-gloed.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Onmisbare camera accessoires | VLOG Toine Westen]]> Thu, 15 Feb 2018 14:19:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

UV-filter

Je hebt vast wel eens gehoord van UV-filters, polarisatiefilters en grijsfilters. Toine bespreekt ze allemaal. In deze video legt ze de UV-filter uit.

Filters

In de eerste vlog van Toine besprak ze het UV-filter. In deze video legt ze uit hoe een polarisatiefilter, grijsfilter en een grijsverloopfilter werkt.

Zonnekap

Het gebruik van een zonnekap kan best handig zijn. In deze video legt Toine uit hoe een zonnekap werkt en waar je het voor kunt gebruiken.

Wil je nog meer uitleg over andere onmisbare camera-accessoires? Abonneer dan op het YouTube kanaal van Zoom.nl om meer te weten te komen.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25300-onmisbare-camera-accessoires---vlog-toine-westen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging bevroren zeepbellen fotograferen]]> Thu, 15 Feb 2018 14:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

Uploads op Zoom.nl


brenda-beumer


i-reen


marjosmeets

Uploads op Instagram


mmkramervdploeg


Ralf Köhnke


MakeOneRaw(Eduardo)


Kaatje Karin

Morgenmiddag staat er weer een nieuwe expertuitdaging voor je klaar! Doe jij dit weekend ook weer mee?

Van de eerdere expertuitdagingen maakte we al deze indrukwekkende collectie!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25298-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-bevroren-zeepbellen-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Leer jezelf vernieuwen]]> Thu, 15 Feb 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Erwin Verweij) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Vernieuw jezelf

Een nieuw jaar dus ook weer een kans om te vernieuwen. Als fotograaf doe je er goed aan om jezelf uit te dagen. Om grenzen te verleggen en nieuwe dingen uit te proberen. Toch zijn er veel fotografen die in herhaling blijven vallen en die het lastig vinden om nieuwe stappen te zetten en nieuwe inspiratie op te doen. Nu is het niet aan mij om je te vertellen wat je moet doen. Maar ik kan je wel vertellen wat je beter kunt afleren en achter je kunt laten eenvoudig omdat het achterhaald is en niet meer van deze tijd.

1. Zwart/wit met een enkele kleur. Je kent het wel alle kleur is weg behalve die rode roos of die rode lippen. Een zwart/wit foto van een gezicht met alleen blauwe ogen. Niet doen.


2. Een wit soft kader rond je foto. Of sterker nog met nabewerking een witte softe sfeer. Dat was leuk in de jaren 80 maar nu niet meer.


3. Watershoots. Model liggend op een stukje zwart landbouwplastic. Tuinslang erop, Blauw en rood licht van achter. En proberen die druppels te pakken en als je geluk hebt een paar stijve tepels door een nat t-shirt. Zo fout dat het er van opdroogt

4. Je foto bewerken met verkeerde achtergronden. Engeltjes, eenhoorns, vuur, draken en allerlei andere zooi. Vergeten dat er zoiets is als schaduw en correcte belichting zoals licht op het model van rechts en op de toegevoegde onderdelen van links. Zorg dat het klopt en eigenlijk niet doen.


5. Treinrails modellen. Leuk hoor. Een treinrails die aan de horizon samenkomt en een model die op de voorgrond ertussen ligt. What the fuck doet ze daar. Ook hier kun je niet meer mee aan komen zetten.

6. Alles scherp. Mooi dat je een studio hebt maar die plant links van het model. Vouwen in de achtergrond en die lelijke stoel hoeven echt niet scherp te zijn. Ook van je lokatie hoeft niet alles scherp te zijn. Leg de focus op waar het om gaat en speel met je diafragma.

7. Poseer foto's. Dit is een lastige want je zal altijd wel een pose nodig hebben. Maar zorg dat ie klopt. Een hand achter het hoofd en kijk mij eens leuk staan. Goed om los te komen maar dergelijke poses stralen niets uit. Zorg dat je scene en verhaal kloppen.

8. Je logo in de foto. Niets mis met een heel klein naamsvermelding in een hoek maar geen grote letters door je beeld. Je werk is al beschermd en eigenlijk moet je je meer zorgen maken als mensen het niet willen jatten dan wel.


9. Sepia en duotoon. Moet ik hier nog iets over zeggen. Het was populair in 1900 maar we zijn ondertussen wel wat verder.


10. Chocolade, honing, vla, snoepjes en ga zo maar door. Is allemaal al een keer gedaan en je zal toch echt met iets nieuws moeten komen.

Dit is even mijn top 10. Maar ik denk dat je een aardig beeld kunt vormen met wat ik bedoel. Maar hoe dan verder want een beetje vertellen wat niet meer kan is makkelijk, maar hoe vernieuw je jezelf. Wat ik vaker zeg. Ga op onderzoek uit. Kijk films, lees boeken en bladen.

Maar vooral goed om je heen kijken. Laat je inspireren door nieuwe dingen. Zie licht en gebruik je fantasie. Daag jezelf vooral flink uit. Wees niet bang als het dan niet gelijk lukt, in creeeren mag je ook falen want daar leer je juist weer van. En kijk vooral ook heel goed naar je eigen werk. Wat kan er beter, anders, nieuwer en hoe leg je de lat voor jezelf weer een stuk hoger. Namaken is goed maar vernieuwen is mooier. Het is net als muziek. Er zijn maar een beperkt aantal noten maar toch ontstaan er iedere dag nieuwe composities. Met fotografie heb je licht, reflectie, spiegeling, onderwerp, compositie, lens, instellingen, bewerking, mensen, emotie, beweging, diafragma en camera. Genoeg elementen om te kunnen componeren. Je moet alleen wel bereid zijn nieuwe liedjes te zingen.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25296-leer-jezelf-vernieuwen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix TZ200: Nog meer zoom!]]> Wed, 14 Feb 2018 14:51:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe Panasonic Lumix DC-TZ200 zoomt in van 24mm naar 360mm terwijl de totale camera toch in je jaszak past. Dankzij de 5-assige optische stabiliser hou je dat enorme zoombereik gelukkig ook een beetje in de hand als het gaat om ongewenste trillingen. De 1-inch MOS-sensor van de TZ200 maakt hoogwaardige beelden mogelijk en biedt uiteraard 4K-video van uitstekende kwaliteit.

Zoeker en AF

De zoeker van de TZ200 is bijzonder praktisch bij zonnig weer en heeft een resolutie van 2.330.000 pixels, maar de camera heeft ook een 3-inch touchscreen waarop je de AF kunt activeren op exact het door jou gewenste punt. Door toepassing van Depth From Defocus (DFD) technologie wordt er nog sneller scherpgesteld dan voorheen, wat een reactietijd van slechts 0,1 seconde oplevert. En als je het dan nog niet zeker weet gebruik je gewoon Post Focussing. Richten en schieten dus eigenlijk!

4K video en 4K photo

De 4K videofunctie zorgt voor hoogwaardige vakantiefilms, maar maakt de TZ200 ook tot een uitstekend werkpaard voor vloggers. Panasonic heeft diverse 4K photo functies uit de nieuwe Panasonic Lumix GX9 in de TZ200 gebouwd, zoals Auto Marking en Sequence Composition, waarbij je razendsnel een afwijkend beeld in een serie kunt opzoeken en slow motion beelden kunt maken door meerdere 4K foto's samen te voegen. Verder is de camera uitgerust met het L.Monochrome filter, waarmee je perfecte zwartwit foto's maakt.

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic Lumix DMC-GX9 is eind maart leverbaar in zwart en zilver voor € 799,00.
Voor meer informatie kijk op de website van Panasonic

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25295-panasonic-lumix-tz200-nog-meer-zoom.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix GX9: Volop nieuwe functies]]> Wed, 14 Feb 2018 13:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De wezenlijke verschillen tussen de nieuwe Panasonic Lumix DMC-GX9 en de al uit 2015 stammende Panasonic Lumix DMC-GX8 zitten hem in de beeldkwaliteit en de praktische details. De Panasonic Lumix DMC-GX9 heeft de bekende MicroFourThirds 20 megapixel live mos-sensor, focus stacking en post-focus scherpstelling en ook 4K-video is weer present. De weather sealing van de Panasonic Lumix DMC-GX8 is echter verdwenen. De 80 graden kantelbare zoeker heeft meer pixels gekregen, net als het beeldscherm achterop. Dat touchscreen kan alleen niet meer alle kanten op draaien, maar kantelt maximaal 90 graden omhoog en 45 graden naar beneden.

Betere beeldkwaliteit

De opnamesnelheid van de GX9 is verlaagd van maximaal 10 bps naar 9 bps om de sluitertrillingen te reduceren voor een nog hogere beeldkwaliteit. Ook de snelste sluitertijd is omlaag gegaan en nu 1/4000 sec. in plaats van 1/8000 sec. Met de ingebouwde vijfassige stabiliser in combinatie met O.I.S. beeldstabilisatie in diverse lenzen kun je tot 6,5 stops corrigeren, wat ideaal is voor hoogwaardig telewerk. Het ontbreken van een low-pass filter verhoogt eveneens de maximale scherpte van de opnamen. Het L.Monochrome filter maakt perfecte zwartwit foto's mogelijk.

Nieuwe 4K photo functies

4K photo heeft er volop nieuwe functies bij gekregen. Met Auto Marking kun je razendsnel een afwijkend beeld in een serie opzoeken en met Sequence Composition maak je een slow motion beeld door meerdere 4K foto's samen te voegen. Light Composition combineert 4K beelden door de helderste pixels te kiezen en op te slaan. Zo kun je gemakkelijker foto's maken van bijvoorbeeld vuurwerk en nachtlandschappen. Voor nog meer creatieve vrijheid zijn ook Focus Bracketing en Aperture Bracketing toegevoegd. Daarmee kunnen maximaal 999 foto's worden gemaakt met verschillende brandpuntsafstanden en verschillende scherptedieptes. Achteraf pik je dan de beste opname uit de series.

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic Lumix DMC-GX9 is eind maart leverbaar. De prijzen beginnen bij € 899,00 voor de losse body.
Voor meer informatie kijk op de website van Panasonic


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25294-panasonic-lumix-gx9-volop-nieuwe-functies.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Uitslag Zoom.nl fotowedstrijd Warmte]]> Tue, 13 Feb 2018 16:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voor deze fotowedstrijd waren we op zoek naar foto's waar we het wat warmer van zouden krijgen.
Een hele hoop prachtige inzendingen werden op Zoom.nl ingezonden. Uit al deze foto's zijn dit de 3 winnaars:

1e plaats

De eerste prijs is de Vanguard AVE Pro 283CGH Statief + Vanguard BBH-200 Statiefkop ter waarde van € 599.

foto: pauley · ISO 200 · 5.6 · 1/8 SEC

2e plaats

De tweede prijs is een Case Logic SLR 206 cameratas ter waarde van € 79.

foto: halfsan · ISO 0 · · SEC

3e plaats

De derde prijs is een Case Logic SLR 206 cameratas ter waarde van € 79.

foto: rubenschouw · ISO 0 · · SEC

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25293-uitslag-zoom-nl-fotowedstrijd-warmte.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bekijk hier de gigantische voorraad van Canon en Nikon op de Olympische winterspelen!]]> Tue, 13 Feb 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zowel Canon als Nikon zijn optimaal voorbereid op de Olympische winterspelen. Naast hun enorme hoeveelheid aan specialisten, reparateurs en reserve onderdelen, hebben ze ook enorme kamers vol gloednieuwe apparatuur!

De Canon voorraad op de Olympische winterspelen


Wat ligt er dan allemaal in die enorme kasten? Canon zegt tegen Shutterburg dat ze 205 camera's en 520 objectieven op voorraad hebben. Onder de camera's bevinden zich zo'n 100 1D X Mark II body's.De Nikon voorraad op de Olympische winterspelen


Nikon heeft een flinke hoeveelheid D5's en D850's in de kasten liggen, maar het bedrijf houdt verder geheim hoeveel er precies aan waarde ligt.Zelf aan de slag met sportfotografie? Dat kan ook best met wat minder apparatuur! Dankzij deze tips maak je haarscherpe sportfoto's!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25292-bekijk-hier-de-gigantische-voorraad-van-canon-en-nikon-op-de-olympische-winterspelen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[SIGMA interactief magazine nu online]]> Mon, 12 Feb 2018 11:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
In dit volledig Nederlandstalige magazine, gemaakt in samenwerking met zoom.nl, maak je kennis met SIGMA en krijg je heel veel inspiratie om nog betere foto's en video's te maken. SIGMA produceert niet alleen objectieven, maar ook cine objectieven, digitale camera's, flitsers en accessoires. De drie productlijnen van SIGMA worden uitgebreid toegelicht en we laten zien voor welk type fotografie iedere lens is gemaakt. Niet alleen in tekst, maar ook met veel inspirerende foto's. De objectieven van SIGMA zijn erg geliefd onder fotografen. Niet alleen fotografen zien die innovatie en kwaliteit van objectieven van SIGMA. De objectieven zijn ook veelvuldig geprezen. We laten award winnende objectieven van afgelopen jaar zien, objectieven met buitengewone prestaties. SIGMA's innovatie en kwaliteit is niet alleen terug te vinden in objectieven, maar ook in camera's. SIGMA produceert Digitale Spiegelreflex camera's en Digitale Systeem camera's. De Compact Systeem Camera's (Mirrorless) zijn te vinden in de sd Quattro lijn en de digitale compact camera's in de dp Quattro lijn. Tevens tref je in het magazine diverse accessoires om je objectieven te beschermen of te personaliseren.
Wil je weten welke objectieven er voor jouw camera beschikbaar zijn? Klik op je cameramerk en sta versteld van de vele hoogwaardige SIGMA objectieven die beschikbaar zijn voor jouw camera.

Bij het maken van het SIGMA online magazine hebben we rekening gehouden met het feit, dat je niet altijd op dezelfde manier informatie tot je neemt. Naast de PC of Mac, kun je het SIGMA Magazine ook perfect lezen op je tablet of smartphone. Dat betekent dat je de praktische informatie over SIGMA altijd bij je hebt en kunt raadplegen waar je ter wereld ook bent. Super handig toch?


Wij wensen je in elk geval heel veel SIGMA inspiratie toe.
SIGMA online magazine.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25291-sigma-interactief-magazine-nu-online.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografeer de mooiste winterportretten]]> Sun, 11 Feb 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Winters kleurgebruik

Door heel bewust met kleur te werken, kan je ervoor zorgen dat de geportretteerde echt van het beeld afspat! Door koele of juist neutrale tinten in de achtergrond te gebruiken, zoals lichtblauw en veel grijs en wit, krijg je al dat winterse gevoel. Daar hoeft niet per se sneeuw of ijs voor te liggen, ook met een andere neutrale achtergrond kom je al heel ver. Vervolgens kan je de geportretteerde aankleden met felle kleuren, zoals een knalgele jas of een opvallende sjaal. Voeg daar nog een mooie dosis kleine scherptediepte aan toe en je geportretteerde knalt uit je foto!

jacquelineuiterloo

Kou uitstralen

Hoe kan je ervoor zorgen dat het winterse gevoel echt van de foto afspat, zonder dat de geportretteerde klappertandend en met blauwe lippen op de foto staat? Natuurlijk kleed de geportretteerde zich sfeervol en warm aan, met een sjaal en een leuke muts, maar het mooiste resultaat krijg je als je subtiel aandacht geeft aan de kleine dingen die ook kou uitstralen. Een blosje op de wangen en een iets roder neusje, of natuurlijk de damp die je ziet bij het uitademen, geven heel sterk dat koude winterse gevoel.

bloempje76

Het gezicht verwarmen

Zeker mensen met een zeer bleke huid, kunnen soms in de winter echt wat wittig op een foto overkomen. Je kan dit heel eenvoudig verhelpen, door te werken met een goudkleurig reflectiescherm. Door licht met de goudkleur wat warmer te maken en met die reflectie het gezicht wat meer uit te lichten, krijg je een warme maar toch natuurlijke gloed!

appiedigi

De juiste instellingen

- Ligt er sneeuw? Probeer dan een klein beetje te overbelichten, zodat wit ook echt wit wordt. Je foto krijgt dan ook een frissere uitstraling.
- Voorkom harde schaduwen en vermijd de felle zon. Fotografeer op een zonnige dag dan ook het liefst in de schaduw.
- Experimenteer met je witbalans. Bij sommige portretten werkt een iets warmere witbalans mooi voor meer kleur in het gezicht. Door in RAW te fotograferen kan je achteraf de perfecte witbalans instellen.
- Houd bij daglicht je iso-waarde laag, om ruis te voorkomen.
- Fotografeer met een open diafragma voor een kleine scherptediepte. Ga niet tot het maximale diafragma, maar kies voor 2-3 stops lager om een betere scherpte te krijgen. Je zit dan dichter bij de sweetspot van je objectief.
- Houd je sluitertijd kort, om scherpte te garanderen.
- Stel altijd scherp op de ogen!

eliane00

Maar er een leuk en gezellig uitstapje van!

Een fotoshoot is natuurlijk hartstikke leuk, maar vaak is het veel gezelliger om het als onderdeel van een leuke wandeling, of een uitstapje naar de kinderboerderij te doen. Sleur de familie mee naar buiten en neem je camera mee. De spontane portretten die dan ontstaan zijn vaak de leukste!
isalois

Ga je familieportretten fotograferen? Kijk dan uit voor deze valkuilen!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25286-fotografeer-de-mooiste-winterportretten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Leer werken met de nieuwe snelle selectietool! | Photoshop Quick Tip]]> Sat, 10 Feb 2018 17:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe photoshop selectietool

'Vroeger' oftewel, voor de update, ging je aan de slag met de snelle selectietool, waarbij je met klikken en slepen zelf de juiste selectie kon maken. Nu is er een nieuwe functie, binnen diezelfde tool, waarmee je direct een handige basis creëert!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25290-leer-werken-met-de-nieuwe-snelle-selectietool---photoshop-quick-tip.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Handige tip voor het fotograferen van het blauwe uurtje]]> Sat, 10 Feb 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Dave Zuuring) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Camera techniek

Maak gebruik van je AUTO ISO, serie opname (transportmodus) en bracket functie. In mijn geval de AUTO ISO settings ingesteld op minimale sluitertijd: 1/60sec. en maximaal ISO6400. Vervolgens zover als je kunt met je lens de grootste lensopening (diafragma) toepassen. In mijn geval f/2.8, maar ik heb een klein stopje geknepen naar f/3.2. De camera op seriesnelheid en brackets van 5 opnames van -2, -1, 0, +1 tot +2 gemaakt. Let op je lichaamshouding, zorg voor de meeste stabiele lichaamshouding (ik sta met mijn lijf tikkie haaks op mijn benen en leun ligt naar voren en druk af bij uitademen!) Houd de camera dichtbij je lichaam en maak je compositie en testopnames. Omdat deze lens geen stabilisatie heeft, mijn brandpunt de helft onder de sluitertijd gehouden, 35 mm. kan dus prima. Vervolgens een serie van 5 geschoten. Uiteraard alle opnames in RAW.

Adobe Photoshop Lightroom CC Classic

Vervolgens de foto's geïmporteerd in Lightroom en daar tijdens de import al lenscorrectie en camera profiel standard geladen. Upright perspectief toegepast over alle 5 de foto's en vervolgens in Lightroom de foto's samengevoegd tot een HDR. Op deze HDR foto vervolgens exposure en contrast gewijzigd en uiteraard wat highlights, shadows, whites en blacks gewijzigd naar smaak. Tikkie clarity en voor de pit wat vibrance. Tot slot camera profiel landscape om de hele foto meer pit te geven en vervolgens de foto naar Photoshop gebracht. Hier heb ik de foto verder afgewerkt door de inlopende personen links en op de trap weg te cloonen een tweetal lantaarns te repareren ;-). Dan nog wat dodging op het kasteel en de ramen om de foto via NIK Dfine te ontdoen van de laatste spikkels (ruis). Tot slot in Photoshop middels high pass afgewerkt qua eindverscherping.

Conclusie:

Dankzij een stabiele houding, de juiste camera instellingen, het gebruik maken van HDR instelling en afwerking in Lightroom en Photoshop, heb ik een hand-held non tripod Blue Hour gemaakt. #omdathetkan.

Samenvatting

1. AUTO ISO instellen
2. Camera op hoge serie snelheid / transportmodus
3. Belichtingscompensatie AEB instelling 5 opnames van -2, -1, 0, +1 tot +2 instellen
4. Stabiele lichaamshouding
5. Sluitertijd sneller houden dan brandpunt
6. Lightroom beeldafwerkingen identiek toepassen (lenscorrectie, tones etc etc)
7. HDR samenvoegen
8. Afwerken naar smaak in Photoshop met o.a. NIK Collection Dfine ruisverwijderen
9. In photoshop nog high pass verscherpen en terug naar Lightroom
10. Exporteren, delen naar believen

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25285-handige-tip-voor-het-fotograferen-van-het-blauwe-uurtje.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Naar Lapland met de Case Logic DSS-101-BLACK]]> Fri, 09 Feb 2018 15:06:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Als ik op reis ga neem ik nooit een fototas mee. Ik heb niet veel fotoapparatuur en ik stop mijn camera, Olympus OM-D E-M10 Mark II, dan ook altijd in een kleine dagrugzak. Natuurlijk wel met de nodige bescherming. Maar nu mag ik deze tas van Case Logic testen. Ik ben erg benieuwd hoe de tas eruit ziet en of mijn camera en andere spullen erin passen.

Eerste indruk

Na ontvangst van de schoudertas was ik een beetje teleurgesteld. De tas leek kleiner dan ik dacht en ik was bang dat ik er niet alles in zou krijgen. Gelukkig kwam ik er al snel genoeg achter dat de indeling van de tas gemakkelijk te veranderen is. De tussenschotten zitten namelijk met klittenband vast. Je kunt ze er makkelijk uithalen of verplaatsen. Ideaal! Verder ziet de tas er mooi en stevig uit. Een perfecte tas om mee te nemen naar de kou.

Ik ga op vakantie en neem mee...

Ik pak mijn Olympus OM-D E-M10 Mark II met de 14-42mm lens, de 45mm lens, extra batterij, lensdoekje en geheugenkaart in voor mijn reisje naar Lapland. Ook neem ik de Instax 8 met een pakje foto's mee. De Instax is van mijn vriendin, ze vindt het leuk om tijdens de vakantie wat polaroids te maken.

Het past allemaal perfect in de tas en ik heb zelfs nog ruimte over. Ik had niet verwacht dat alles er zo gemakkelijk in zou passen. Ik heb wel één tussenschot eruit gehaald en heb zelf wat 'vakjes' gecreëerd.

Testen maar

In Lapland kun je hele toffe en bijzondere dingen doen. Wel heel toeristisch, maar hartstikke leuk om eens mee te maken. Wij hebben een husky- en rendiertocht gemaakt, zijn gaan ijsvissen en hebben 7km door het bos gewandeld. Elke keer nam ik de Case Logic rugtas mee. Wat is dat een fijne tas!


De Case Logic DSS-101-BLACK is een ideale tas voor mij. Hij is stevig, er past veel in en ik krijg geen last van mijn nek of rug. Zelfs tijdens een 7km wandeling door de sneeuw had ik geen last van de tas.


Na een rendiertocht mochten we 'ons rendier' Mozart voeren. Leuk om te doen! De tas schoof af en toe naar voren, omdat hij niet stevig op mijn rug zat. Maar dat mocht de pret niet drukken.We zijn een dag gaan ijsvissen. Het uitzicht vanaf het meer was prachtig (maar het was wel heel koud!).

Na lang wachten zagen we eindelijk het Noorderlicht. Het was voor mij als beginnend fotograaf heel lastig om het Noorderlicht op de foto te krijgen, maar dit is wel een goede poging vind ik.

In Lapland staan veel leuke huisjes. Tijdens een boswandeling kwam ik dit rode huisje tegen. Ik maakte er een sport van om zoveel mogelijk huisjes op de foto te zetten.

Voor mij zijn er drie grote pluspunten:
- Er past veel in de tas, meer dan ik van tevoren dacht.
- Het gewicht in de tas is fijn verdeeld, ik heb helemaal geen last van mijn rug of nek gehad.
- Door de grote lus op de schuine riem trek je de sling snel naar voren en pak je in no time de camera uit de tas, waardoor je geen mooi fotomoment meer mist.
- Eigenlijk heeft de tas nog een vierde pluspunt. Je kunt namelijk heel gemakkelijk een reisstatief aan de tas vastmaken door een kliksysteem aan de zijkant. Ik had een statief mee, want ik wilde graag het Noorderlicht fotograferen. We hebben het Noorderlicht gezien, maar het was wel lastig om het goed op de foto te zetten. Vooral als je nog niet veel fotografie-ervaring hebt.


Maar voor mij heeft de tas ook wel wat minpunten:
- Het is soms lastig om de tas om te doen, omdat hij door de schuine schouderriem kan draaien. Dit heb je met een rugzak niet. Losmaken gaat wel snel.
- Bij mij zit de tas wat los op de rug. Ik heb 'm zo strak mogelijk vastgemaakt, maar als ik buk dan schuift de tas geregeld naar voren.

Conclusie

Voor een beginnend fotograaf met weinig fotoapparatuur is de Case Logic DSS-101-BLACK zeker geschikt. Ik vind vooral de verstelbare tussenschotten handig, want zo kan ik elke keer als ik op reis ga de tas anders indelen. Ook de multifunctionele sling maakt het fotograferen een stuk makkelijker; in no time heb je je camera bij de hand. Dat lukt met een rugzak niet. Ik zou deze tas zelf ook kopen, want ik vind een schoudertas fijner dan een rugzak en het formaat is voor mij als beginnend fotograaf perfect. Ik moet nog wel even uitzoeken of ik de tas niet strakker op de rug krijg, zodat hij niet meer naar voren schuift als ik buk.

Over Sven Dekker

Sinds een paar maanden ben ik bezig met fotografie. Mijn vriendin heeft me aangestoken met het fotografievirus. Ik ben echt nog een beginner. In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk aan deze nieuwe hobby te besteden, zodat ik steeds beter word. Gebouwen en mensen vind ik het leukste om te fotograferen. En dan het liefst in het buitenland. Ik vind het heerlijk om te reizen. Voorheen maakte mijn vriendin alle foto's op vakantie, maar nu pak ik zelf vaker de camera.

Benieuwd waar de alle tassen van Case Logic en Thule naartoe zijn geweest? Check hier alle reviews

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25272-naar-lapland-met-de-case-logic-dss-101-black.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Bevroren zeepbellen fotograferen!]]> Fri, 09 Feb 2018 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Bekijk ook de resultaten van de vorige expertuitdaging: spiegelingen!

Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen?

Het slechte nieuws: je moet er wel vroeg voor opstaan. Bevroren zeepbellen maak je namelijk als het aan de grond nog vriest en de komende dagen zal dat vooral in de ochtend zijn. Zoek een beschut plekje met weinig tot geen wind en blaas een niet al te grote bel, vlak boven de grond.

Dan moet je even wachten tot de bel bevriest. Als het goed koud is buiten, dan duurt dit niet lang. Je zal zien dat er zich vanzelf prachtige ijsbloemen op de bel vormen. Die variëren iedere keer weer en zijn telkens volledig uniek! Houd je camera ook laag bij de grond of leg deze bijvoorbeeld op een plastic zak, zodat je camera wel droog blijft.

ajeetje

De juiste instellingen

Gebruik manual focus, om goed op de ijsbloemen scherp te stellen. Vergroot je foto op je display om er zeker van te zijn dat scherp ook echt scherp is! Afhankelijk van hoeveel licht je beschikbaar hebt, kan je je sluitertijd verlengen en verkorten om je belichting aan te passen. Omdat je camera stabiel op de grond staat, zal dit niet voor bewegingsonscherpte zorgen. Fotografeer met een open diafragma, om een mooie onscherpe achtergrond te creëren. Houd je iso-waarde laag om de scherpte niet te verdoezelen met ruis in je details. Heb je een macrolens of een set tussenringen? Mooi! Als je die gebruikt, kan je extra dicht op de ijsbloemen kruipen.

maghs

Verschillende soorten bellen creëren!

Probeer je foto's te verrijken, door wat afwisseling op te zoeken. Een paar bevroren grassprieten in beeld, geven de foto een extra ijzig gevoel, of een kille stenen ondergrond, zorgt dat de bel zijn ronde vorm mooi behoudt. Als het écht heel koud is, kan je zelfs een bel in de lucht blazen. Dan kan je een zwevende bevroren bel fotograferen, die als een soort planeet in de lucht hangt. Dat vraagt wel om een kortere sluitertijd om de beweging te bevriezen.
lucienne-fotografie

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnlchallenge. Komende week delen we jullie beste resultaten!

jeta

Inspiratie opdoen? Bekijk dan snel de collectie ochtendrijp!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25289-expertuitdaging-bevroren-zeepbellen-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigma Art 14-24mm F2,8 HSM: Minimale vervorming]]> Fri, 09 Feb 2018 14:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De optische constructie van de geheel in metaal en glas uitgevoerde Sigma 14-24mm F 2,8 bestaat uit 17 lenselementen in 11 groepen, waarbij er kwistig gebruik is gemaakt van specialistische glassoorten om kleurschifting in de hand te houden en de lichtbreking te minimaliseren. Daarnaast bevat het objectief maar liefst drie asferische elementen om vertekening tegen te gaan, waaronder Sigma's unieke, 80mm grote, gegoten asferische lenselement. Sigma claimt een minimale vervorming van minder dan 1% dankzij het gebruik van deze asferische elementen en daarmee is dit een ideale groothoekzoom voor landschaps- en architectuurfotografen.

Vocht- en stofdicht

De nieuwe 14-24mm F 2,8 groothoekzoom is uiteraard vocht- en stofdicht afgewerkt en heeft een lekker snelle en stille HSM autofocusmotor. Voor de videofilmers is er de mogelijkheid om de ingebouwde zonnekap te laten vervangen door een volledig ronde rand om de frontlens, waardoor ongewenste schaduwen voorkomen worden. Afgeronde diafragmalamellen zorgen voor een fijne bokeh en uiteraard zijn alle bekende Sigma-services beschikbaar op de 14-24, zoals firmware updates via het USB-dock en de mogelijkheid om de bajonet te laten wisselen als je van cameramerk verandert.

Prijs en beschikbaarheid

De Sigma Art 14-24mm F 2,8 DG HSM weegt 1150 gram en wordt leverbaar voor Canon EF Nikon F en Sigma vatting. Prijzen en levertijd zijn nog niet bekend.

Meer informatie op de website van Sigma Benelux

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25288-sigma-art-14-24mm-f2-8-hsm-minimale-vervorming.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het nieuwe Zoom.nl magazine is uit!]]> Fri, 09 Feb 2018 08:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat lees je in het Zoom.nl magazine van maart 2018?

In deze editie van Zoom.nl magazine:
Huisdierenfotografie: Portretteer jouw viervoeter


• Fotograferen in zwart-wit: De kracht van kleurloze beelden
• Lightroom: de eerste stap: organiseren & importeren
• Filters: Haal alles uit het licht
• Ga je voor bereik of kwaliteit? Kiezen voor een lens
• Het beste standpunt: een stapje kan het verschil maken
• Zoom.nl: 15 jaar dé plek voor fotografenLees Zoom.nl magazine 03 2018 direct op je computer!

Of bekijk de preview:

Nu lezen

De nieuwe Zoom.nl is nu te koop in de winkels en digitaal verkrijgbaar in onze eigen app. (voor iOS en Android).
Ook kun je Zoom.nl magazine op de computer bekijken: zoom.nl/digitaal-lezen.

Of word abonnee, dan krijg je Zoom.nl thuisbezorgd en ontvang je een mooie fotorugzak cadeau. Het is ook voordeliger mogelijk om digitaal abonnee te worden, je krijgt dan alle voordelen van het abonnement maar ontvangt Zoom.nl dan digitaal.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25279-het-nieuwe-zoom-nl-magazine-is-uit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de expertuitdaging spiegelingen]]> Thu, 08 Feb 2018 20:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

Uploads op Zoom.nl


crazydiamond


verschelling61

Uploads op Instagram


Rita Kuenen


Harrie Fraterman


patrickv_fotografie


Karin van Noorloos


Johan Mooibroek

Van de eerdere expertuitdagingen maakte we al deze indrukwekkende collectie!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25284-de-resultaten-van-de-expertuitdaging-spiegelingen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Olympus PEN E-PL9: Modieuze camera met 4K]]> Thu, 08 Feb 2018 10:38:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe Olympus PEN E-PL9 is door Olympus op belangrijke punten aangepast aan de moderne tijd. De hippe E-PL9 heeft nu behalve een forsere handgreep en een ingebouwde pop-up flitser ook een gemoderniseerd touchscreen. Daarnaast heeft Olympus' nieuwste PEN 4K video aan boord en een heel scala aan voorgeprogrammeerde filters en functies voor creatieve fotografie, inclusief het nieuwe "sweep panorama", waarmee je met een enkele vingerbeweging een panoramafoto maakt.
Daarmee mikt Olympus op mensen die een modieuze camera willen met het gebruiksgemak van een smartphone.


Techniek uit de OM-D modellen

De 16 megapixel PEN E-PL9 maakt gebruik van dezelfde TruePic VIII processor als de OM-D E-M1 Mark II en het 121-punts contrast-detectie AF-systeem is eveneens overgenomen van de OM-D serie. Tik op het touchscreen en de camera stelt precies op dat punt scherp. Gezichtsherkenning zorgt voor perfecte selfies, altijd handig op een feestje! De stabiliser van de PEN heeft drie assen en je kunt nu ook perfecte 4K videofilms opnemen in 30p met stereogeluid. Dankzij de nieuwe bluetooth-functie tenslotte, kun je direct beelden delen met al je vrienden via een smartphone. Ook is de camera op afstand te bedienen met een smartphone.

Prijs en beschikbaarheid

De Olympus PEN E-PL9 is half maart leverbaar in de kleuren zwart, bruin en wit. De losse body kost € 549,00 en in combinatie met de ED 14-42mm f3.5-5.6 EZ is de prijs € 699,00.
Voor meer informatie kijk op de website van Olympus

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25283-olympus-pen-e-pl9-modieuze-camera-met-4k.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Videoserie: hoe fotografeer je een landschap?]]> Wed, 07 Feb 2018 20:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marcel Kerdijk) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Eerder zag je Marcel ook al urbexen in een verlaten ziekenhuis!

Deel 1 - Locatie zoeken

In dit eerste deel laat Marcel zien hoe hij een locatie zoekt om een landschapsfoto te maken. Ook geeft hij 3 tips om locaties te vinden.

Deel 2 - Locatie verkennen

In dit tweede deel zie je het verschil tussen theorie en praktijk als Marcel de locatie gaat verkennen.

Deel 3 - Locatie vastleggen

In dit derde en laatste deel, zie je hoe Marcel op de locatie te werk gaat!

Meer van dit soort video's zien? Abonneer je dan op Marcel's YouTube-kanaal!

De mooiste winterlandschappen fotograferen?Lees dan eerst deze tips!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25282-videoserie-hoe-fotografeer-je-een-landschap.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vier vragen over 4K]]> Wed, 07 Feb 2018 15:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage.

4K... Wat is dat ook alweer?

Een groot deel van de huidige monitoren of televisies is HD (1280 x 720 pixels) of Full HD (1920 x 1080 pixels). Bij 4K of Ultra HD is de resolutie echter 3840 x 2160 pixels. Doordat je over 4 maal zoveel pixels beschikt, is het beeld op zo'n 4K scherm veel scherper, gedetailleerder en levendiger. Dat merk je niet alleen wanneer je bijvoorbeeld een speelfilm of sportwedstrijd ziet in 4K, maar ook wanneer je op zo'n scherm je eigen video's of foto's afspeelt. Het verschil met oudere standaarden is echt enorm.

Wat heb ik nodig om 4K te kijken?

Om 4K te kunnen kijken heb je allereerst een Ultra HD tv nodig. Omdat de productietechnieken voor het maken van 4K schermen enorm is verbeterd, zijn de prijzen enorm gedaald. Instapmodellen beginnen inmiddels al bij zo'n 400 euro maar wil je meer opties zoals HDR of quantum dot dan kun je beter wat meer uitgeven.
Daarnaast heb je ook een snelle internetverbinding, vlot wifi-netwerk en een speciale 4K settopbox nodig voor je UHD-toestel. Aanbieders als KPN bieden inmiddels nieuwe Internet en TV abonnementen die al helemaal rekening met 4K houden. Je krijgt bovendien nu nog tijdelijk 6 maanden korting op internet en tv van KPN

Hoe staat het met het 4K-aanbod?

Het aanbod van content in 4K groeit enorm. Op sites als YouTube en Vimeo zijn steeds meer video's in Ultra HD te vinden en de premiumversie van streamingdienst Netflix biedt steeds meer series in deze kwaliteit aan. Veel films zijn bovendien in 4K opgenomen en ook Blu-ray geschikt is gemaakt voor Ultra HD. Heb je Play Station 4 Pro, een Xbox One X of pc met een hele dikke videokaart, dan kun je ook al in 4K gamen. Het aantal 4K-titels neemt snel toe.
Natuurlijk is het om een 4K-tv ook mogelijk om bijvoorbeeld films te kijken die in Full HD zijn geschoten. Sterker nog, de meeste modellen hebben een zogeheten 'upscaler' aan boord waarmee Full HD video beter kan worden weergegeven dan op een tv met Full HD.

Hoe kan ik zelf tv in 4K kijken?

Heb je een 4K toestel? Dan is de volgende stap het kiezen van een internet en tv-pakket met voldoende dat snel genoeg is en waar een 4K tv-ontvanger is inbegrepen. Je hebt dan niet alleen de mogelijkheid om 4K On Demand te kijken kijken, maar hebt ook zenders in 4K zoals Xite en de mogelijkheid om via Netflix Premium de nieuwste series in 4K te bekijken.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25281-vier-vragen-over-4k.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: maak de creatiefste foto's met spiegelingen!]]> Sat, 03 Feb 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Deze spiegeling van de Melkweg op een zoutvlakte is echt enorm indrukwekkend!

Hoe fotografeer je spiegelingen?

Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten, om het jezelf makkelijker te maken en met mooiere foto's thuis te komen. Allereerst is een polarisatiefilter enorm handig, omdat je er vage reflecties juist goed mee kan versterken. Door aan het filter te draaien, kan je een onduidelijke schim in het raam veranderen in een intenser beeld.

Als je de spiegeling in je foto echt als hoofdonderwerp wil neerzetten, dan kan je er het beste voor zorgen dat de symmetrie in je foto sterk naar voren komt. Onderdelen die niet bij de spiegeling horen, moeten in dit geval niet de aandacht afleiden of de balans van de foto verstoren.


elkristo

Waar vind je geschikte spiegelingen?

Probeer spiegelingen te vinden in onderwerpen die niet direct voor de hand liggen. Reflecterende ramen en wateroppervlakten geven wel altijd een mooi effect en zijn heel geschikt om mee te beginnen. Maar soms kan juist een onverwachte reflectie in een oog of glimmend object juist heel erg subtiel een extra laag aan je foto geven. Een spiegeling geeft namelijk letterlijk diepte aan je onderwerpen.

Het continu zoeken naar spiegelingen en reflecties is iets dat je jezelf echt in het begin aan zal moeten leren, maar wat na een tijdje enorm vanzelfsprekend zal worden.

henkvanm13

Straatfotografie en reflecties

Straatfotografie is een enorm uitdagend onderwerp om op een creatieve manier spiegelingen in je fotografie te verwerken. Het straatleven staat namelijk bol van de reflecterende onderwerpen. Een fietsbel, glimmende motorkap of zelfs zoiets voor de hand liggend als een autospiegel, kan een interessante aanvulling van je straatbeeld zijn.

homeros2102

Abstract en stijlvol gespiegeld

Vind je straatfotografie te druk en werk je liever met stilistische beelden? Probeer dan bijvoorbeeld eens stillevens vast te leggen waar je een spiegeling nabootst. Door te werken met dezelfde voorwerpen, met onderling piepkleine verschillen, zet je de kijker aan het denken en creëer je een vervreemdend beeld. Als je écht abstract wil werken kan je ook daadwerkelijk een spiegel gebruiken en identieke dubbelingen in je foto weergeven.

Verdubbelde portretten

Zelfs portretfotografie is heel erg geschikt om met dubbelingen te werken. Het fotograferen van tweelingen in gespiegelde poses ligt natuurlijk heel erg voor de hand, maar je kan natuurlijk ook zelf een fotocompositie maken in de nabewerking.

daphne1212

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnlchallenge. Komende week delen we jullie beste resultaten!

gjbos

Deze fotograaf neemt het concept van spiegelingen wel heel erg letterlijk!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25278-expertuitdaging-maak-de-creatiefste-foto-s-met-spiegelingen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Uitslag fotowedstrijd Winter]]> Fri, 02 Feb 2018 17:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321LaCie en Zoom.nl waren op zoek naar leuke, mooie, originele en sfeervolle winterfoto's. Wij daagden jullie uit om een foto in te sturen met het thema "winter". Er zijn 1.422 foto's ingezonden. Uit alle inzendingen heeft de redactie een aantal foto's uitgekozen, waarbij één foto kans maakte op de LaCie Rugged usb-c schijf.

Eerste plaats:


The lonely one - technicolour.zoom.nl

Eervolle vermelding:


Winter impression - birgitte61.zoom.nl


Frosty mornings - lindyhageman.zoom.nl


Winterlicht - exitthegrey.zoom.nl


Mistige ochtend op de Veluwe - nielsprinsen.zoom.nl


Kille licht - blackdog.zoom.nl


Damhert in de sneeuw - marcopreenen.zoom.nlDog shower - egonzitter.zoom.nlCold - jeta.zoom.nl


Deze wedstrijd is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner LaCie.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25276-uitslag-fotowedstrijd-winter.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom.nl Fotografie Challenge #1 - Niels Kemp VS Julia]]> Fri, 02 Feb 2018 11:21:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Op Zoom.nl zijn we iets heel nieuws begonnen: de Zoom.nl Fotografie Challenge, waarin telkens twee fotografen het tegen elkaar opnemen om de mooiste foto te maken binnen een beperkte tijd.

Voor de eerste editie zijn we in Haarlem, waar vlogster Julia de Vries het opneemt tegen Niels Kemp Creative om de mooiste straatfoto te maken in zwart-wit! Beide fotografen krijgen 30 minuten de tijd om unieke foto's te maken.

Bekijk hieronder de video:

Wie wordt de winnaar?

Het was een spannende shoot en uiteindelijk hebben de fotografen ieder hun favoriete foto gekozen. Nu is de keuze aan jullie: welke foto wint de Zoom.nl Fotografie Challenge?

Foto: Julia de Vries

Foto: Niels Kemp Creative

Stem op de Zoom.nl Fotografie Challenge

Stem hieronder op jouw favoriete foto:

Behind-the-scenes Niels Kemp

Bekijk ook de behind-the-scenes video van Niels Kemp tijdens de shoot:

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25275-zoom-nl-fotografie-challenge--1---niels-kemp-vs-julia.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat zit er in de tas van Andre van der Meulen]]> Thu, 01 Feb 2018 09:38:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Twee cameratassen

Ik maak gebruik van twee tassen, een Nikon rugzak en een Crumpler schoudertas. Het soort fotografie, bepaalt welke tas ik meeneem. Ga ik op pad met de telelens
dan neem ik meestal de rugzak mee. Hier past de lens gemonteerd op de camera perfect in. Wanneer je een lang stuk gaat wandelen is dat erg fijn. Ook neem ik meer spullen mee als ik ga wandelen zodat ik op alle situaties voorbereid ben. Voor nachtfotografie of landschapsfotografie heb ik minder spullen nodig en gebruik ik de schoudertas.
Wat zit er in mijn tas?


Het materiaal dat ik gebruik:
- Nikon D610 Body
- Nikon D7000 incl. Battery Grip
- Nikkor 300mm f4
- Nikkor 18-105mm
- Tokina 12-24mm f4
- Tokina 16-28mm f2.8
- Tokina 100mm f2.8
- Yongnuo 50mm f1.8
- 1.4 en 1.7 teleconverter
- Benro statief met een Manfrotto balhoofd
- Coman TM287A statief
- Lee 150x170mm 0.9 ND hard edge filter
- Op maat gemaakte filterhouder voor de Tokina 16-28mm f2.8
- Hitech 100x150mm 0.9 ND hard edge filter
- Hitech 100x150mm 0.9 ND soft edge filter
- Hitech 100x100mm 10 stops ND filter
- Nikon afstandsbediening bedraad en infrarood
- Video led lamp
- Extra batterij
- Zakmes
- Hoofdlamp
- Zaklamp
- En nog doekjes, swaps etc.

Wanneer ik dag op pad ga neem ik meestal veel spullen mee. Ik wil op iedere situatie voorbereid zijn dus gaan er meerdere lenzen mee: van groothoek tot telelens en alles wat er tussenin zit. Wanneer ik een paar uurtjes op pad ga om de zonsopkomst of zonsondergang te fotograferen, dan neem ik minder mee. De 12-24mm of 16-28mm, 50mm en 100mm lens. Om nog iets flexibeler te zijn neem ik meestal ook de teleconverters mee. Uiteraard gaan de filters dan ook mee. Wanneer ik 's nachts op pad ga, verandert de inhoud weer iets, dan neem ik altijd de 16-28mm en 50mm mee. Uiteraard gaan dan ook alle lampen mee. De hoofdlamp om in het donker nog iets te kunnen zien, de zaklamp als back-up en de videolamp voor lightpainting.

Mijn statief gaat altijd mee op pas. Ik denk dat 90% van mijn foto's gemaakt worden vanaf het statief. Dat maakt het voor mij de belangrijkste accessoire die ik altijd bij me heb.


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25273-wat-zit-er-in-de-tas-van-andre-van-der-meulen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe fotografeer je de maan? - Inclusief tips voor supermaan op 31 januari]]> Wed, 31 Jan 2018 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Vanavond is de supermaan zelfs een blauwe maan! Het fenomeen 'blauwe maan', waar sprake van is als twee keer binnen een maand een volle maan te zien is, doet zich gemiddeld een keer in de drie jaar voor.

Als je in Noord-Amerika, Azië, of Australië bent, dan heb je zelfs kans om een unieke bloedmaan te fotograferen! De maan heeft daar namelijk een rode gloed.

Handmatig scherpstellen

Allereerst is het belangrijk om handmatig scherp te stellen; de maan is een moeilijk onderwerp voor de camera om op te focussen, dus zelf bereik je een beter resultaat.

Belangrijk is dat je het objectief op scherpstelling 'oneindig' zet (een liggend achtje als symbool). Deze ligt vaak niet iets van de verste stand af. Gebruik in live-view een uitvergroot beeld om de precieze scherpstelling te bepalen.


Foto © Ine Tesser

Statief en timer

Gebruik bij het fotograferen van de maan altijd een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Om daarnaast nog andere trillingen te voorkomen, kun je het beste gebruik maken van een afstandsbediening of de zelfontspanner op de camera.

Door deze bijvoorbeeld op twee seconden te zetten, voorkom je bewegingsonscherpte veroorzaakt door het indrukken van de sluiter.


Foto © Albert Dros

Camera-instellingen

In de automatische stand wordt de maan al snel een fel lichtpunt in je beeld, vandaar dat we toch echt in de handmatige stand gaan opereren (M-stand). De sluitertijd wil je, in verband met de draaiing van de maan en aarde, niet te lang zetten. De maan is vrij fel en kan het makkelijk aan om bij een kortere sluitertijd te worden gefotografeerd. 1/100 of 1/200 SEC is bijvoorbeeld een prima sluitertijd. Daarnaast kun je het diafragma draaien naar ongeveer F6 of F8, met een iso-waarde van 100 of 200 om ruis te voorkomen. Experimenteer hier uiteraard mee voor een goede belichting.


Foto © Albert Dros

Supermaan foto tips

Vanavond staat de maan maar liefst 50.000 kilometer dichter bij de aarde dan normaal. Dit zorgt er samen met een optische illusie voor dat de maan groter dan ooit in de lucht te zien is; een prachtige kans voor liefhebbers om foto's van de maan en het landschap te maken.

Ook het weer zit waarschijnlijk mee: hoewel er wat bewolking wordt voorspeld, zullen er waarschijnlijk geregeld opklaringen zijn.


Onze tip: leg de supermaan vooral vast in de context van het landschap. Dan is ook mooi te zien hoe groot de maan is in verhouding tot de rest. Gebruik dus een teleobjectief, die nog wel ruimte laat voor een voorgrond en fotografeer indien mogelijk de maan als hij laag boven de grond staat.

Voor meer tips over de Supermaan kun je terecht in ons eerdere artikel, waarin fotograaf Albert Dros zijn eigen tips geeft.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24373-hoe-fotografeer-je-de-maan---inclusief-tips-voor-supermaan-op-31-januari.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fujifilm Fujinon XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ - Powerrrrrr!]]> Wed, 31 Jan 2018 13:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe 15-45mm heeft een bereik dat omgerekend naar fullframe vergelijkbaar is met 23-69mm. Fuji's nieuwste is met een lengte van 44mm het kleinste en met 135 gram tevens het lichtste zoomobjectief voor de X-Serie. Het optische ontwerp bestaat uit 10 lenselementen in 9 verschillende groepen en omvat drie asferische lensdelen en twee ED lensdelen om vertekening en CAS tegen te gaan.

Je kunt met de 15-45mm scherpstellen tot op slechts 5 centimeter afstand van je onderwerp, waarbij de vergrotingsfactor 0.24x is. Dankzij de ingebouwde 3-stops optische stabiliser is werken uit de hand bij matig licht goed mogelijk.

Elektronische zoom

Zoomen doe je met dit type objectief door een slag aan de zoomring te geven, waarna het automatisch in- of uitzoomt. Als je de camera aanzet zal het objectief automatisch naar zijn basispositie zoomen en als je de camera weer uitzet schuift het terug naar zijn meest compacte instelling. Ideaal in je jaszak!

Je kunt als gebruiker twee zoomsnelheden kiezen en het objectief zal daarbij met een constant snelheid zoomen, waardoor een mooie en rustige overgang ontstaat bij het maken van video's. De AF-motor is bovendien een zogenoemde 'stepping motor' waardoor je ook heel stil en vloeiend kunt scherpstellen.

Prijs en beschikbaarheid

De Fujinon XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ is leverbaar in zwart en zilver vanaf maart. Hij kost als los objectief € 299,00 maar wordt al eerder gecombineerd geleverd met de nieuwe X-A5.

www.fujifilm.eu/nl


Type FUJINON LENS XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ

 • Opbouw objectief 10 elementen 9 groupen(inclusief 3 asferische , 2ED elementen)
 • Brandpuntsafstand (35mm format equivalent) f=15-45mm (23-69mm)
 • Beeldhoek 86.9°-35.0°
 • Max. diafragma opening F3.5-5.6
 • Min. diafragma opening F22
 • Werking diafragma
 •  Aantal bladen 7(afgeronde diafragma opnening)
 •  Stop grootte 1/3EV (17 steps)
 • Scherpstelafstand 13cm~∞ (Groothoek) 35cm~∞ (Telefoto)
 • Max. vergrotingsfactor 0.24x (Wide)
 • Externe afmetingen : Diameter x lengte Φ62.6mm x 44.2mm (Ingevouwen positie)
 • (bij benadering.) Φ62.6mm x 65.2mm (Groothoek)
 • Afstand tot camera lensmonding) Φ62.6mm x 62.1mm (Telefoto)
 • Gewicht (Bij benadering.) (Exclusief kappen ) 135g
 • Filtermaat Φ52mm
 • Inclusief accessoires Lens dop FLCP-52, Lens kap achterzijde

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25271-fujifilm-fujinon-xc15-45mmf3-5-5-6-ois-pz---powerrrrrr.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fujifilm X-A5 - Verbeterde basis]]> Wed, 31 Jan 2018 13:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Fujifilm heeft de X-A5 voorzien van een nieuwe versie van haar 24,2 megapixel cmos-sensor met Bayer-patroon. De kleinste en lichtste systeemcamera uit de X-Serie heeft dus nog steeds geen X-Trans sensor. In combinatie met een nieuwe beeldprocessor resulteert dit niettemin in een uitstekende beeldkwaliteit.

Ook de kleurreproductie van huidtinten is verder verbeterd, wat de X-A5 perfect geschikt maakt voor het fotograferen van mensen. De camera kan daarnaast goed overweg met minder licht: ISO 12.800 zou bruikbaar moeten zijn, aangezien Fujifilm de ruisprestaties heeft verbeterd.

4K video

De mogelijkheid om in 4K videokwaliteit te kunnen filmen is heel prettig voor vloggers en vakantiefilmers. De 4K 'burst' functie maakt 4K video met 15 bps mogelijk en de Fujifilm X-A5 beschikt daarnaast over 'High Speed HD Video' functies, waardoor je ook slow motion video's kunt maken. Met behulp van de functie 'Multi Focus', worden 4K video's automatisch gestapeld, terwijl de gewenste scherptediepte daarbij heel slim wordt gewijzigd.

Nieuwe autofocus

Het autofocussysteem is ook nieuw: de X-A5 beschikt nu over de fasedetectie autofocus die je ook in de duurdere X-modellen aantreft. Door gebruik te maken van een intelligent hybride AF-systeem in combinatie met de nieuwe processor kan er nu tot twee keer sneller worden scherpgesteld.

'Oogdetectie' om in gezichten altijd de ogen scherp in beeld te hebben, zorgt in combinatie met de voorgeprogrammeerde portretinstelling altijd voor perfecte portretten.

Dankzij het 180 graden kantelbare touchscreen achterop kun je de X-A5 bovendien als selfiecamera gebruiken, waar na je razendsnel je beelden deelt via bluetooth.

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X-A5 inclusief Fujinon XC15-45mm weegt slechts 496 gram en kost € 599,00. De camera is leverbaar vanaf februari 2018 in de kleuren zwart, bruin en roze.
www.fujifilm.eu/nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25270-fujifilm-x-a5---verbeterde-basis.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Maak de mooiste wintersportfoto's!]]> Wed, 31 Jan 2018 09:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Sneeuw fotograferen

Het belangrijkste bij wintersportfotografie is eigenlijk wel de sneeuw die je vast gaat leggen. Dit is niet altijd makkelijk en vergt enige specifieke aanpak. Sneeuw kan gauw een blauwe waas over zich heen krijgen op foto's en daarom is het belangrijk om de foto iets te overbelichten, want een sneeuw-foto kan ook donker ogen. De blauwe zweem over je foto's kun je voorkomen door een warme witbalans te gebruiken, bijvoorbeeld de instelling 'schaduw'. Ook is het slim om te fotograferen in raw-formaat, want ook in de nabewerking kun je de blauwe zweem goed aanpassen.

Martijnvandernat

Zoek de hoogte op

Gedurende een wintersportvakantie kom je uitzichten tegen waar je u tegen zegt. Zoek daarom ook met je camera de hoogte op om deze vast te leggen. Dit kan door in de skilift te gaan zitten of vanaf een top van een berg. Zorg er wel voor dat je de camera aan je lichaam vast hebt zitten, vooral in een open stoeltjeslift!! Je camera moet niet terecht komen in de meters sneeuw onder je.


ThomasBartelds

Actiefoto's maken!

Je kunt spectaculaire actiefoto's maken van het skiën of snowboarden in je vakantie. De witte besneeuwde omgeving zorgt ervoor dat de sporter in de foto goed centraal komt te staan, vooral wanneer diegene een felgekleurd skipak aanheeft! Wat wel belangrijk is bij actiefoto's is de snelheid van je sluitertijd. Om de beweging van de skier of snowboarder te bevriezen, moet je met een korte sluitertijd fotograferen. Ook is het handig om je camera op de burst-mode te zetten, zodat je bij het ingedrukt houden van het knopje op je camera veel meer foto's achter elkaar maakt. Zo zit er altijd wel een gave actiefoto tussen!

Hester-Goeman

Fotografeer het landschap

Besneeuwde bergen en bomen en de uitzichten hierop zijn prachtige landschappen om te fotograferen. Denk hier wel weer aan de eerste tip over het gebruik van je witbalans! Een prachtige strakke blauwe lucht tegen het landschap met de witte sneeuw levert mooie plaatjes op! Is het een zonnige dag? Gebruik dit dan, want met de zon is de sneeuw ook altijd witter! In de schaduw lijkt sneeuw vaak snel blauwer.

Ro

Accuduur en batterijen

Bij lage en koude temperaturen is de accuduur van je camera wat korter. De batterij gaat als het ware sneller leeg bij kou. Neem daarom een opgeladen reserveaccu met je mee of een extra paar batterijen. Je moet het perfecte wintersport moment natuurlijk niet missen door een lege accu of batterij!

Hzwoferink

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25267-maak-de-mooiste-wintersportfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Simpel uitgelegd: Het effect van filters op je fotografie]]> Tue, 30 Jan 2018 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je specifiek filters gaan gebruiken voor je landschapsfotografie? In dit artikel legt Jos Ouwerkerk je alles uit over de belangrijkste filters.

ND-filters en verloopfilters gebruiken

Het meest herkenbare voorbeeld van een nuttig filter is het ND-filter. Het blokkeert, afhankelijk van de dichtheid van het filter, een flinke hoeveelheid van het beschikbare licht. Je kan het een beetje vergelijken met een soort zonnebril; maar dan zonder de blauwige of oranje gloed van het glas.
Het filter geeft je tijdens het fotograferen een aantal verschillende creatieve mogelijkheden. Zo kan je nu veel langere sluitertijden gebruiken, zonder dat er overbelichting ontstaat. Waar je normaal bijvoorbeeld in 1/10e seconde een goed-belichte-foto kan maken, heb je nu, afhankelijk van het filtertype, misschien wel 10 seconden nodig. ND-filters worden daarom vaak gebruikt bij daglichtsitutaties, waarbij men de beweging wil laten vervagen. Stromend water is dan ook het meest gefotografeerde onderwerp met dit type filter. Het gebruik van het filter zorgt hier voor een enorme rust in je beeld.

Naast de langere sluitertijden, zijn ND-filters ook geschikt om met een open diafragma te fotograferen bij fel zonlicht. Omdat veel daglicht wordt tegengehouden, kan de diafragmawaarde verder omlaag waardoor er een kleinere scherptediepte ontstaat. Er zijn filters met een vaste optische dichtheid, maar er zijn ook variabele ND-filters verkrijgbaar, waarbij je handmatig kan aanpassen hoeveel stops licht er geblokkeerd moeten worden. Daarnaast zijn er ook filters waarbij boven en onderkant wisselende dichtheden hebben. Dit noemen we grijsverloopfilters Hiermee kan je een felle lucht eenvoudig compenseren, waardoor een relatief donkere ondergrond er minder sterk bij afsteekt.finder80

Polarisatiefilters gebruiken

Polarisatiefilters hebben net als de ND filters ook verschillende effecten op je beeld. Het meest gebruikte effect is waarschijnlijk wel het benadrukken of verminderen van reflecties. Door aan het filter te draaien kan je licht dat gereflecteerd wordt (en dus vanuit een andere hoek op het filter valt) blokkeren. Dit zorgt ervoor dat oppervlakten, zoals glas en water, van een glimmende laag weer helemaal doorzichtig worden. Je kan er dus doorheen kijken, zonder hinderlijke schittering! Je kan het filter ook zo draaien zodat het juist in een soort spiegel veranderd. Dat creëert vaak mooie reflecties die perfect zijn voor symmetrische foto's.

Naast de invloed op reflecties is een polarisatiefilter ook van grote invloed op de verzadiging van je kleuren. Vooral bij landschapsfotografie komt het filter goed tot zijn recht. Wolken steken sterker af tegen een strakblauwe lucht en het groen of de herfstkleuren in een landschap komen veel meer tot uitdrukking. Natuurlijk kan je die verzadiging altijd nastreven in je nabewerking, maar het werkt veel prettiger om het daadwerkelijk voor je ogen te zien gebeuren als je de foto maakt.

awake78

Infraroodfilters

In tegenstelling tot de eerder genoemde filters, zit het infraroodfilter in de meeste gevallen al in je camera. Het blokkeert het infrarode licht, zodat er minder verstoring optreedt in je foto's. Sommige fotografen kiezen ervoor om het filter er (heel erg voorzichtig!) uit te halen en vervolgens een filter voor het objectief te zetten dat alleen infraroodlicht doorlaat en al het overige zichtbare licht blokkeert. De foto's die je dan krijgt zijn heel erg abstract. Planten en bladeren reflecteren bijvoorbeeld veel infrarood, waardoor deze door het filter lichter worden weergegeven. Je krijgt een soort sneeuwachtig effect. Omdat het hier om enorm kleine hoeveelheden licht gaat, zal je in alle gevallen vanaf een statief moeten werken en lange sluitertijden moeten gebruiken.

johnnytoo

Ook in je nabewerking heb je allerlei soorten filters. Je leest erover in deze fotodokter!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25268-simpel-uitgelegd-het-effect-van-filters-op-je-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vulkaanuitbarsting als finishing touch van je bruidsfoto!]]> Mon, 29 Jan 2018 19:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Iets simpeler, maar haast net zo mooi is bruidsfotografie met een drone!

Een vulkaanuitbarsting op je bruidsfoto's

De Thaise fotograaf Jack Kurtz was op de Filippijnen om als fotojournalist de uitbarsting van de Mayon te fotograferen. Na vijf dagen evacuaties en het gevaar van de vulkaan te hebben gefotografeerd, besloot hij een dag vrij te nemen en foto's voor zichzelf te maken.
Hij hoopte die dag een foto van de vulkaan bij zonsondergang te kunnen maken en zocht daarom een mooi plekje op in de buurt van een kerk, zegt Kurtz tegen Petapixel. De vulkaan was al de hele dag rustig en hij had geen idee wanneer deze echt zou uitbarsten, tot hij op een gegeven moment rook uit de vulkaan zag komen. Hij had net een aantal testfoto's gemaakt, toen hij een net getrouwd koppel uit de kerk zag komen. Razendsnel regelde hij toestemming van zowel het koppel, als hun bruidsfotograaf, om ze te mogen fotograferen. De uitbarsting was op dat moment ook echt begonnen.

Olympus Pen F. 17mm f1.8 lens, ISO400, f4 at 1/30. Foto door Jack Kurtz

Naderhand kon hij ook de gewenste avondopnamen maken waarbij de oranje lava prachtig afsteekt tegen de donkere hemel.

Olympus Pen F. 25mm lens f1.8, ISO200, f4.5, 85 seconds. Foto door Jack Kurtz.

Bekijk meer van het werk van Jack Kurtz op zijn website, Facebook, Instagram en Twitterpagina

Is een vulkaanuitbarsting niet indrukwekkend genoeg voor je bruidsfotografie? Kijk dan eens naar deze enorme vlammenzee!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25266-vulkaanuitbarsting-als-finishing-touch-van-je-bruidsfoto.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Leonie testte de DCB-309-BLACK op stedentrip naar Barcelona.]]> Mon, 29 Jan 2018 11:13:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.
De eerste indruk
De Case Logic DCB-309 Black is een mooie en grote rugtas die genoeg ruimte heeft voor al mijn fotografie spullen. De tas is licht van gewicht en het is erg handig dat je de binnenkant van de tas naar eigen wens kunt indelen. Na ontvangst heb ik dan ook meteen geprobeerd of ik al mijn spullen een plekje kon geven en dat was geen probleem. Zeker ook voor mensen die meerdere lenzen willen meenemen of zelfs een laptop is er genoeg ruimte.


De DCB-309 ingepakt en klaar voor een stedentrip naar Barcelona.


Zoals je kunt zien passen al mijn spullen in de tas, ideaal dat je deze naar eigen wensen kunt inpakken.

Mee op reis

De tas gaat mee op reis naar Barcelona voor een stedentrip. Ik neem de tas mee in mijn koffer en gebruik deze niet als handbagage. Dit had overigens wel gekund, want de tas geeft de mogelijkheden om ook extra spullen op te bergen. Bij een stedentrip is het voor mij belangrijk dat de tas overzichtelijk in gebruik is, zodat je snel bij de spullen kunt die je nodig hebt. Tijdens de stedentrip blijkt al gauw dat de tas in veel opzichten zeer geschikt is voor dit gebruik.

In gebruik

Mijn camera is redelijk snel uit het hangsysteem te halen. Niet zo snel als bij een slingertas, want ik moet de tas wel even van mijn rug afhalen en neerzetten om bij mijn camera te kunnen. Het is mogelijk om aan de zijkant van de tas een statief te bevestigen. Ik heb een redelijk lichte en kleine statief, maar toch vond ik dat deze niet goed op zijn plek bleef zitten.
Verder is het handig dat er op veel verschillende vakken zijn waar je dingen kunt opbergen, erg fijn! Al was ik soms wel even aan het zoeken naar de juiste rits. Wat ik al eerder aangaf is het een groot voordeel dat je de tas zelf kunt indelen. Naast mijn camera en extra lens neem ik ook altijd nog een actioncam met statiefje mee. Deze kan ik heel goed opbergen in de tas, waar er bij een andere tas vaak niet genoeg ruimte is voor de attributen. Op stedentrip nemen we altijd ook wat extra spullen mee dus het is belangrijk dat we deze ook kwijt kunnen. Een flesje water is geen probleem, maar voor dingen zoals snacks, zonnebril en handgel is geen handige plek aanwezig.

In actie met de Case Logic DCB-309 Black tas op de Ramblas.

Een mooie zonnige dag in december, geen regenhoes nodig!

Genieten van het uitzicht in het beroemde park Park Güell.

Conclusie

De tas is zeker geschikt om te gebruiken voor een citytrip. Het is een degelijke rugtas die licht in gewicht is. Voor mij is de tas wel wat aan de grote kant, maar doordat ik deze opvul met dagjes weg spulletjes heb je de ruimte toch al gauw nodig. De indeling van de tas is voor iedere fotograaf makkelijk aan te passen en dat is zeer positief.


Ook op een drukke markt heb ik geen problemen. De tas zit stevig op mijn rug en ik heb alles bij me!

Tijd voor Spaanse lekkernijen

De zon gaat onder in het mooie Barcelona.


Pluspunten
- Prima draagcomfort
- Lichtgewicht
- Indeling naar wens aan te passen
- Stevigheid
- Ruim laptop vak


Minpunten
- Plek voor statief niet handig
- Geen apart vak voor extra spullen als snacks, zonnebril etc.
- Minder snel bij camera als bij een slingertas.

Over Leonie Tiemessen

Alweer 5 jaar geleden kocht Leonie haar eerste spiegelreflexcamera. Sindsdien is de hobbyliefde voor fotografie begonnen. De camera gaat mee tijdens al haar reizen en weekendjes weg. Ze fotografeert alle bijzondere plekjes en leuke memorabele momenten. De ideale bestemming voor de mooiste foto's? Dat is een mix van cultuur en natuur.
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25211-leonie-testte-de-dcb-309-black-op-stedentrip-naar-barcelona.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gebruikersreview ThinkTank Spectral 15 ]]> Sat, 27 Jan 2018 18:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Fabian Viester) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Fan van backpacks, dat was ik en daar heb ik eigenlijk toch nog een beetje een voorliefde voor. Perfect draagcomfort, veel ruimte, voor ook additionele spullen zoals een jas, drinken, eten, memory cards, een mini statief en alle andere rotzooi, welke je normaal nergens kwijt kan.

Toen de mogelijkheid zich voordeed voor het reviewen van de ThinkTank Spectral 15 schoudertas, was ik enthousiast. Een ruime, modieuze én functionele schoudertas die niet doet vermoeden dat het een echte cameratas is. Behalve als je kijkt naar de functionaliteiten.

Een wereld van ruimte

De ThinkTank Spectral 15 is een erg ruime schoudertas. Volgens de specificaties van de fabrikant past er een standaard body met 24-70 lens bevestigd, 2-4 extra lezen, een flitser, 70-200 objectief, 10 inch tablet en 15 inch laptop in. Niets is minder waar. In de ThinkTank Spectral 15 krijg ik gemakkelijk mijn Nikon D750 bodies en 14-24, 24-70 en 70-200 in kwijt. En dan is aan de voorkant en achterkant nog plek voor een laptop, tablet en accessoires. Met een basisgewicht van 1.1kg een niet al te zware en goed handelbare schoudertas.

Pluspunten van de ThinkTank Spectral 15

• Fidlock's magneetsysteem
• Interne rits, onder de flap
• Waterdichte basislaag
• Gevoerde schouderriem
• Levenslange garantie

Technische specificaties

• Ruimte voor DSLR + 1 tot 3 lenzen, flitser en accessoires
• Ruimte voor laptop van 15 inch en een tablet van 10 inch
• Ruimte verdelers
• Statiefbandjes op de onderkant van de tas
• Bagage band op de achterkant
• Waterdichte regenhoes
• Handgreep en schouderriem
• Aparte vakjes voor accessoires
• Magnetische Fidlock Clasp Flap Closure
• Afmeting binnenkant: 39 x 25 x 13 cm
• Afmeting buitenkant: 41 x 28 x 16 cm
• Gewicht: 1,1 kg


Het eerste gebruik

Zelfs met een D750 + Nikkor 70-200 f/2.8 lens in de cameratas bevestigd, gaat de extra ritssluiting binenin de flap nog dicht. Maar tijdens het fotograferen volstaat ook al het Fidlock magnetische systeem, welke automatisch sluit, als je de flap terugvouwt.

Als je de tas voor het eerst gebruikt, is het Fidlock systeem van ThinkTank even wennen. Ik ben een fysiek kliksysteem gewend van mijn Lowepro cameratassen, maar ik moet zeggen dat na enige gewenning, het Fidlock systeem efficiënter werkt en dat ik niet meer erop hoef te letten of de cameratas wel echt dicht zit. Na gewenning dus een prettigere manier van het sluiten en openen van je cameratas, if you ask me.

Draagcomfort

Als we het over draagcomfort hebben - iets wat nog wel een issue kan zijn bij schoudertassen - moet ik zeggen dat ik de schouderpad van de ThinkTank Spectral 15 aangenaam fijn vind. De strap is vervaardigd uit het materiaal waar normaliter autoriemen van gemaakt worden - ongekend stevig dus. De fabricage en materiaalkeuze die ThinkTank kiest, zie je ook terugkomen bij bijvoorbeeld de Peak Design schoudertassen. Maar bij de Peak Design cameratassen vind ik het schouderpad weer tegenvallen, vanwege zijn stijfheid. De balans tussen stijfheid, degelijkheid en comfort zit bij de Spectral 15 precies in het midden en dus perfect. Ook bevat de strap van de Spectral 15 een non-slip sectie, waardoor je de strap op de voor jou meest comfortabele manier kan verstellen.
Bovenop heeft de Spectral 15 een handvat, welke iets aan de kleine kant is. Indien je je cameratas namelijk helemaal volgestopt hebt met zware cameraspullen en toebehoren, is het een beetje onhandig tillen. Zeker voor mensen met grote handen.

Design en functies

Gekeken naar het design en functies aan de binnenzijde van de Spectral 15 vallen allermeest de dividers op. Deze kunnen, zoals je mag verwachten van een schoudertas, versteld worden naar de voor jou beste grootte en breedte. De dividers kunnen in alle gewenste richtingen gepositioneerd worden. Wat ervoor zorgt dat je enorm veel kwijt kan in de in verhouding niet heel grote tas. Het tablet compartiment heeft nog een tweede afsluitbaar gedeelte. Veilig en prima qua ruimte. In tegenstelling hier tot moet je je laptop opbergen aan de binnenzijde van de cameratas. Ik kon gemakkelijk in het laptopgedeelte mijn 15 inch Macbook Pro opbergen. Hij lijkt zo goed beschermd. Wil je groter gaan dan 15 inch, en heb je bijvoorbeeld een 15.6" Windows laptop, dan wordt het passen en meten. Jammer dat ze dit compartiment niet ietsje vergroot hebben. Dat had mensen met een Windows laptop 15.6 inch een stukje blijer gemaakt.

De kleine details

De ritssluitingen en lipjes zijn van degelijk materiaal gemaakt. De lipjes om de ritssluitingen open te maken hadden van mij wel iets groter gemogen, met handschoenen is het nu soms wat onhandig om op de juiste manier in een keer de rits te openen. Gekeken naar mijn backpack fetisch, vind ik het ook jammer dat de Spectral 15 niet aan de onderkant een verstevigde bodem heeft. Als ik nu mijn objectieven en bodies in de tas heb gestopt, moet ik toch nog bewust nadenken als ik hem neerzet (sowieso altijd voorzichtig doen). Als oplossing heb ik de bodem verstevigd met nog enkele pads, welke genoeg geleverd worden bij de Spectral 15. Maar alsnog jammer. Als het om bescherming van cameraspullen gaat wil ik namelijk geen concessies doen. In tegenstelling tot de versteviging die ik mis, is de onderkant van de ThinkTank Spectral 15 wel waterdicht gemaakt. Vergeleken met de rest van de tas, welke uit waterafstotend materiaal is vervaardigd. Elk onderdeel van de cameratas verdient dezelfde kwaliteit, toch?


Jammer vind ik ook dat de bovenkant (slip-over) van de schoudertas niet gemaakt is van een dikker beschermend materiaal. Als je nu met de tas gaan reizen, of als je even je arm op de tas legt, leunt dit direct op je cameraspulle. Dit hadden ze wat mij betreft wel wat degelijker mogen produceren. Tuurlijk ben je voorzichtig op en met je cameraspullen, maar ik zie een cameratas ook als gebruiksvoorwerp en als accessoire dat mijn cameraspullen binnenin de tas perfect moet beschermen. Ook een klein minpuntje vind ik dat de gehele draagband niet gemakkelijk van de Spectral afgehaald kan worden, in tegenstelling tot mijn huidige Lowepro ProTactic SH 200 AW, welke gewoon door middel van karabijn haakjes is bevestigd.

Apart wordt nog een goed passende regenhoes bij de cameratas geleverd, welke los geleverd wordt. Dit betekent dat hij dus ook niet onhandig ingebouwd zit, maar indien het regent, je de beschermhoes gemakkelijk over de tas heen kan trekken. Erg fijn! Aan de achterkant van de tas zit ook nog een gleuf, welke we kennen van de ThinkTank tassen en trolleys. Deze biedt je de mogelijkheden de tas bovenop een koffer of trolley te bevestigen. Bijvoorbeeld als je aan het reizen bent, je op een luchthaven bevindt of anderszins. Dik pluspunt wat het reizen een stuk aangenamer maakt, met goede cameratas.

De stiknaden van de Spectral 15 zijn degelijk afgewerkt, met een rood accent. Deze afwerking geeft een luxueuze uitstraling aan de tas. Bottomline doet de Spectral betreft uiterlijk ook niet vermoeden, dat het om een cameratas gaat, en qua waarde er dus vaak voor veel geld in zit. Handig als je bijvoorbeeld door een grote stad loopt en niet wilt dat men meteen weet waar je mee rond loopt. De ThinkTank Spectral 15 heeft aan zijn rechterkant ook nog een netje, waar bijvoorbeeld een waterfles in gestopt kan worden.

Conclusie

In vergelijking met mijn Lowepro ProTactic SH 200 AW is de ThinkTank Spectral 15 net een tikkeltje groter, waardoor ik mijn extra body met lens bevestigd erin kwijt kan. Dat is in eerste instantie waar ik voor gevallen ben. En dit is iets wat me met mijn huidige tas niet lukt. Het gemak van de regenhoes en de vele extra opbergmogelijkheden en additioneel het bevestigen van een statief, zorgt ervoor dat het een plaatsvervanger is geworden voor mijn Lowepro schoudertas.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25265-gebruikersreview-thinktank-spectral-15.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[LensBaby Macro Filter Kit ]]> Fri, 26 Jan 2018 11:27:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Met deze klassieke voorzetlensjes grijpt LensBaby terug op een oud maar beproefd recept dat nog steeds prima resultaten geeft voor een laag bedrag. In plaats van investeren in een echt macro-objectief koop je deze set opschroeffilters voor een fractie van de prijs. Je kunt de verschillende sterkten +1, +2, en +4 bovendien combineren, dan schroef je de losse filters gewoon op elkaar voor een nog sterker effect. Wel even opletten op vignettering in dat geval!

Compatibiliteit en prijs

De LensBaby 46mm Macro Filter kit is compatible met de LensBaby Sweet 35 en Sweet 50 objectieven, met de Edge 50 en de Edge 80, de Twist 60 en de Creative Bokeh lenzen. Ook kun je ze gebruiken in combinatie met de LensBaby macroconverters. De filterset kost via de LensBaby website $50,00.

www.transcontinenta.nl
www.lensbaby.com]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25263-lensbaby-macro-filter-kit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gratis raw-converter: Darktable]]> Fri, 26 Jan 2018 11:27:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Darktable was tot voor kort alleen beschikbaar voor Mac en Linux, maar met versie 2.4.0 kunnen nu ook Windows-gebruikers dit gratis programma inzetten voor het verwerken van hun RAW beelden. De workflow van Darktable komt dicht in de buurt van die van Lightroom en het programma is niet alleen bruikbaar voor snelle correcties, maar ook voor complexere aanpassingen, archiveren en publiceren. De Windows-versie is nog niet zo volledig als die voor Mac, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Handige features

Darktable versie 2.4 beschikt over allerlei handige features, zoals bruikbaarheid voor opnamen met meer dan 51.200 ISO, een dehaze functie, ondersteuning van een enorm aantal camera's, ruisprofielen, witbalans-presets, verscherpingsmodules, split-toning, enz. Ook kun je al je beelden archiveren met behulp van de Map Mode en ze daarbij geotaggen met behulp van bijvoorbeeld Google Maps. Alleen de printmodule en de mogelijkheid tot tethered shooting zijn niet beschikbaar voor Windows.

Darktable is verkrijgbaar in het Nederlands en gratis te downloaden via de website.
www.darktable.org]]> http://zoom.nl/artikel/software/25262-gratis-raw-converter-darktable.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Leica CL: Klassieke mirrorless ]]> Thu, 25 Jan 2018 11:25:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De naam van de nieuwe CL lijkt een retro-hint te zijn naar de analoge CL meetzoeker uit de jaren '70 maar behalve compactheid hebben deze twee niets met elkaar te maken. Op de Leica website wordt wel de link gelegd met de klassieke schroef-Leica's dus een beetje retro is-ie wel... Technisch is de nieuwe Leica CL gebaseerd op de Leica TL2 en daarom zit er een 24 megapixel sensor in, heeft de CL de Maestro II processor en kan de camera 4K filmen. Ook is het touchscreen achterop overgenomen van de TL2, net als wifi.


Elektronische zoeker

De wezenlijke verschillen met de TL2 zitten hem in de "Eye-Res" elektronische zoeker en in de bediening. De elektronische zoeker heeft een resolutie van 2,36MP en een refresh rate die sneller zou zijn dan de reactiesnelheid van een menselijk oog, wat betekent dat er dus nooit meer zoekervertraging kan optreden en je een natuurlijk real life beeld hebt. Qua bediening is er het touchscreen, maar ook de twee grote draaiknoppen bovenop hebben extra functionaliteit gekregen door het venster er tussenin, waar sluitertijd- en diafragma getoond worden. Last but not least is ook de flitsschoen wel handig als je wat extra licht wenst.

De Leica CL is verkrijgbaar voor € 2.530,- (body) in zwart en zilver.

www.transcontinenta.nl
www.leica.de


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25261-leica-cl-klassieke-mirrorless.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180208155218/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0