Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Thu, 17 Aug 2017 19:25:21 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Wat zit er in de tas van Harry van Emden]]> Wed, 16 Aug 2017 13:51:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Mijn passie is natuurfotografie in al zijn vormen. Ik trek er regelmatig op uit om van de natuur te genieten en indien mogelijk er mooie foto's van te maken. Goede foto's maken is niet eenvoudig, door veel naar anderen te luisteren en ervaringen te delen, heb ik veel op fotografie gebied kunnen leren. Inmiddels verzorg ik af en toe een workshop en zijn mijn foto's te vinden in diverse expositie's en tijdschriften.

Als natuurfotograaf gebruik ik drie verschillende tassen van het merk Lowa. Afhankelijk van het type natuurfotografie en het gebied waar ik heen ga, maak ik een keuze in tas en apparatuur.


Tas 1
Het meest gebruik ik de Lowa Flipsite 500AW. Ik gebruik deze tas voor lange en zware wandeltochten. Er kan veel in en hij heeft een goed draagcomfort.


In deze tas zit:
• Nikon D500 icm Nikon AF-S 300mm f/2.8G ED VR II lens en Nikon AF-S TC-
20E III Teleconverter.
• Nikon D 300s reserve body
• Nikon AF-S 105 mm f2.8G ED
• Leica Ultravid 10x42 HD+ verrekijker.
• Gitzo GM5541 éénpoot
• Extra geheugenkaarten, zwitsers zakmes, schoonmaakdoeken, extra
draagriem, blaasbalg met borstel.
• Extra batterij, pen, Garmin GPS 60 CSX (stafkaart Benelux)Tas 2
Wanneer ik ga fotograferen vanuit de auto, Toegankelijke plaatsen of vanuit een fotohut, dan gebruik ik de Lowa Lenstrekker 600 AW II.
In deze tas heb ik de Nikon D500 of D800 i.c.m. de Nikon AF-S 600mm f/4.0G ED VR II lens en Nikon AF-S TC-1.4E III Teleconverter zitten. Als statief gebruik ik dan de Gitzo GT3541LS met de Benro GH2 schommelkop. De tas met 600mm lens, camera en statief is vrij zwaar, lange wandelingen zitten er niet in. De tas geeft wel een goede bescherming aan deze kostbare lens, die er in zijn geheel inpast, samen met de camera.
Tas 3
Als derde tas gebruik ik de Computrekker Plus Aw. Deze tas gebruik ik voor lichte wandelingen en voor als ik op reis ga. Het is een praktische tas waar veel in kan en die ook goed in het vliegtuig past (als handbagage). De laptop met toebehoren past ook goed in deze tas.

In de tas zit:
• Nikon D500 icm Nikon AF-S 300mm f/2.8G ED VR II lens en Nikon AF-S
TC-20E III Teleconverter
• Nikon AF-S 105 mm f2.8G ED
• Nikon AF-S 24-70mm f2.8G ED
• Nikon 12-24mm f2.8G ED
• Nikon 80-400mm f4.5-5.6G ED VR II
• Nikon AF-S TC-1.4E III Teleconverter

Verder zit er een blaasbalg in, schoonmaakdoeken, geheugenkaarten, extra batterijen, hoekzoeker, multitool en een draagriem. (zie foto 5, 6 en 7). Als ik op reis ga, vervoer ik het Gitzo statief afzonderlijk in een koffer.]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24882-wat-zit-er-in-de-tas-van-harry-van-emden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Verbeter je zomerfoto's met Lightroom Mobile]]> Wed, 16 Aug 2017 13:39:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage.

Lightroom Mobile is dé tool om je foto's on the go te perfectioneren én naadloos te synchroniseren. De app is beschikbaar voor iPhone, iPad (Pro) en Android-apparaten. Ideaal dus om je vakantiefoto's te bewerken terwijl je op het strand ligt, van een cocktail nipt of in het vliegtuig op weg naar huis zit.

Gebruiksvriendelijk

Elke smartphone heeft een standaard camera-app. Niet helemaal tevreden over de mogelijkheden? De camera die in Lightroom Mobile verwerkt zit, geef je een rits professionele instellingen zoals je die gewend bent op je DSLR. Je kunt onder andere de sluitertijd, het diafragma, de ISO-waarde en de witbalans handmatig instellen.

Ook handig is dat je je favoriete instellingen kunt vastzetten. Onmiddellijk gebruikmaken van één van de presets? Kan eveneens. Er is zelfs een HDR-modus die je heel wat nabewerking achteraf bespaart. Als je héél even met de app experimenteert en de functionaliteiten onder de knie hebt, gebruik je je standaard camera-app wellicht nooit meer.

Professionele resultaten

Ook op het vlak van nabewerking is Lightroom Mobile een must-have app. Je kunt het contrast optrekken, experimenteren met kleuren, de helderheid aanpassen, hier en daar wat opscherpen of een vignet toevoegen. Dat gaat allemaal heel snel én eenvoudig. In tegenstelling tot de meeste apps voor fotobewerking is het zelfs mogelijk om selectieve aanpassingen te maken. Dat komt erg van pas als je bijvoorbeeld de wolkenpartij in je foto wat dramatischer wilt maken. Je zoomt simpelweg in en vervolgens selecteer je het deel van de foto dat je onder handen wilt nemen. In amper een paar seconden ziet dat ene beeld er als een echt pareltje uit.
Verhalen vertellen

Zodra je tevreden bent met het resultaat, kun je de bewerkte foto - al dan niet met metadata - opslaan en delen. Helemaal handig is dat je thuis - op je notebook of dekstop - onmiddellijk verder kunt werken aan je foto in Lightroom CC. Alles wordt immers netjes gesynchroniseerd.

[h]
Lightroom Master Piet Van den Eynde[/h]
Wil je nog meer tips en tricks? Volg dan zeker ook de volgende tutorials van Piet Van den Eynde. Hij kent Lightroom en Lightroom Mobile door en door en is Adobe Certified Lightroom expert en freelance fotograaf. Deze zomer deelt hij wekelijks de allerbeste tips via #ShineThisSummerBenelux.


Foto zonder gebruik van Lightroom Mobile


Foto na het gebruik van Lightroom Mobile


Hij legt je onder andere uit hoe je moet de Adjustment Brush aan de slag kunt, hoe je nog betere HDR-shots maakt en zelf eerdere pre-sets kunt gebruiken.

WIN! Heb jij het perfecte zomershot gemaakt? Deel je beste zomerfoto's voor 29 augustus 2017 met de hashtag #ShineThisSummerBenelux en maak kans op een HP Sprocket fotoprinter in broekzakformaat! Benieuwd naar nog meer tutorials kijk dan hier.
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24881-verbeter-je-zomerfoto-s-met-lightroom-mobile.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review: Macphun Luminar]]> Tue, 15 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Fabian Viester) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het eerste gebruik

Ik ben van origine een Lightroom gebruiker en ben dus gewend om te werken met een catalogus en fotobibliotheken, collecties et cetera. Bij Luminar werkt dit anders. In de software kan je foto voor foto importeren en wederom gemakkelijk exporteren. Als concert fotograaf moet ik vaak een hele batch met foto's selecteren, bewerken en snel opsturen. Lightroom leent zich hier dan perfect voor, vanwege het slim kunnen maken van collecties, het kunnen toekennen van kleur labels en de juiste meta omschrijvingen direct bij de RAW file. Oef, struikelblok één bij Luminar. En we zijn nog niet eens écht begonnen.

Wat betreft het importeren van foto's is er wel een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Adobe Photoshop Lightroom: hij herkent automatisch de RAW files van mijn Nikon D750. Geen 'moeilijke' installatie van nog additionele plug-ins of softwarepakketten. Puur de .exe file van Luminar en bewerken maar. Erg gemakkelijk dus. Het importeren van een RAW file duurt wel best lang vind ik. Circa 25 seconden. Na installatie en import van foto's valt mijn oog direct op de grote collectie presets welke mee geïnstalleerd worden met Luminar. Het doet me een beetje denken aan een kwalitatieve Instagram filterbibliotheek. Maar toen ik er verder over nadacht, begon ik er ook mijn twijfels over te krijgen. Je grijpt immers veel te makkelijk naar de beschikbare filters en gaat vanuit daar bewerken. De mogelijkheid om vanuit scratch je RAW file te bewerken heb je immers bij Luminar niet. Je bent verplicht een filter te selecteren en deze (eventueel) naar wens nog verder te customizen.


Bottomline heb ik onderstaand de voor- en nadelen die me direct opvielen bij het eerste gebruik van Luminar uiteengezet:

Voordelen bij eerste gebruik
- Gemakkelijke installatie
- Direct herkennen en kunnen importeren van RAW bestanden

Nadelen bij eerste gebruik
-Telkens na een kleine aanpassing van een preset, wordt de afbeelding opnieuw ingeladen. Daardoor zie je niet realtime je verandering maar met een kleine vertraging.
- Het inladen van één afbeelding gaat langzaam.
- Mis een knop om een toegepast filter of bewerking direct weer ongedaan te maken.
- Je kan telkens maar één afbeelding tegelijk importeren
- In plaats van dat je bij Lightroom begint met je single raw file en hier je eigen stijl op los laat, grijp je te snel naar de presets bij Luminar.

De bijgeleverde filterbibliotheek

De presets van Luminar zijn verdeeld in 6 categorieën: basic, street, outdoor, travel, portrait en dramatic welke elk tussen de 8-10 filters bevatten en je naar wens kan aanpassen. Voor landschapsfotografen die niet willen investeren in Lightroom, lijkt mij Luminar bijvoorbeeld de perfecte uitkomst. Je hebt de mogelijkheid tot het direct toepassen van een filter. En een beetje verstopt (maar het zit er) heb je ook nog de mogelijkheid tot het bewerken met een layer mask, gradient filter en heb je een geavanceerde en mooie before/after viewer. Het deed me in eerste instantie denken aan een desktop versie van de fotobewerkingsapp Snapseed.

Het importeer menu

Het importeren van RAW files gaat gemakkelijk. Maar ook hier zijn nog niet alle kinderziektes uit. Bij het importeren van een RAW file uit mijn Nikon camera (met normale DSC_XXXX benaming) krijg ik diverse keren een foutmelding. Luminar dan helemaal afsluiten en ook in taakbeheer de taken sluiten verhelpt dit probleem weer.

Het export menu

Het exporteren gaat in Luminar erg gemakkelijk. Als je het desbetreffende resultaat hebt, druk je simpelweg op de exporteer knop en kan je door middel van een schuifregelaar de kwaliteit van de afbeelding aangeven waarin je wilt dat deze ge-exporteert wordt. Het exporteren naar mail werkt niet binnen Luminar Beta, dan hangt het programma vast.

Wat mis ik dan?

Ik mis in Luminar een gedeelte van mijn reguliere workflow. Dus, het kunnen toekennen van labels en je foto's ordenen in collecties. Een soort interne geordende Windows Verkenner of Finder. Daarnaast heb je bij Lightroom gemakkelijk met diverse shortcuts toegang tot alle opties die je de werkbalk te bieden heeft. Deze werkbalk met diverse functies mis ik bij Luminar. Bij mijn concert- en eventfotografie gebruik ik bijvoorbeeld vaak de toets combinatie fn + f2 voor het aanpassen van bestandsnamen. Dit vind ik nergens in Luminar. De manier waarop Luminar pronkt met haar USP's, wat ze dus beter heeft dan haar concurrenten, kan dus nog wel eens opnieuw bekeken worden wat mij betreft.

Eindconclusie

Luminar: ik had er nog nooit van gehoord en dat verbaasd mij niks. Luminar is een fotobewerkingspakket dat is weggelegd voor de beginnende fotograaf die stabielere en kwalitatievere bewerkingen wilt dan dat je voor elkaar krijgt met de standaard bewerkingssoftware welke bij je camera wordt geleverd. Maar, weet je van jezelf dat je een fanatiekeling bent, investeer dan in een softwarepakket afgeleid van Photoshop. Of Coreldraw of Magix, als je wat meer basic wilt beginnen, maar wel wilt kunnen doorgroeien binnen je softwarepakket.

Luminar heeft reeds een nieuw softwarepakket gerealiseerd: Neptune. Welke wel meer functionaliteiten lijkt te bevatten en waar bewerken en de workflow geoptimaliseerd zijn. De standalone bewerkingsmogelijkheden zijn geoptimaliseerd, maar ook hier zie ik geen mogelijkheden tot het ordenen van foto's en aanleggen van collecties, wat ervoor zorgt dat Luminar een fotobewerkingspakket blijft voor de startende fotograaf die meer wilt halen uit zijn fotografie.

Voordelen Luminar
- Uitgebreide bibliotheek aan filters
- Filters kunnen aangepast en opgeslagen worden naar persoonlijke stijl
- Basismogelijkheden tot het bewerken van foto's
- Gaat gemakkelijk overweg met RAW files van je camera

Nadelen Luminar
- Geen mogelijkheid tot aanleggen van fotobibliotheken en collecties
- Exportmogelijkheden beperkt
- Bewerkingsmogelijkheden zijn minimaal zonder behulp van filters

]]> http://zoom.nl/artikel/software/24879-review-macphun-luminar.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De WNF-Frans Lanting Photo Award]]> Tue, 15 Aug 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Foto door FocusW

Dit jaar wordt er door de jury gezocht naar foto's die een verhaal vertellen over de natuur. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn, foto's die het gedrag van een dier laten zien, een natuurverschijnsel, of een indrukwekkend landschap, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een foto van de invloed van de mens op de natuur, of hoe wij met de natuur samenleven.

Foto door Gilles147

De wedstrijd

De wedstrijd is verdeeld in drie categorieën:

- Kids (6 tot 12 jaar)
- Young Talent (12 tot 18 jaar)
- Volwassenen (18+)

De 18+ winnaar mag bovendien niet alleen de WNF-Frans Lanting Photo Award in ontvangst nemen, maar gaat ook mee op een projectreis om het werk van het Wereld Natuur Fonds te fotograferen.

De jury bestaat uit Frans Lanting, Humberto Tan, André Kuipers, Jasper Doest, Kim Feenstra, Marieke Wiegel en Christiaan van der Hoeven. Zij bepalen begin oktober welke 10 foto's per categorie kans maken op de publieksprijs. Op de in totaal 30 foto's kan in de stemperiode (tweede en derde week oktober 2017) gestemd worden.

Foto door LarissaRand

Mee doen?

Je kunt je foto's uiterlijk tot 1 September insturen via de website. Iedere deelnemer mag maximaal 5 foto's insturen.
Bovendien krijgt iedere inzender na deelname een digitale natuurfotografiespecial van Zoom.nl cadeau!

Wil je meedoen? Stuur dan snel je foto's in via de website van de WNF-Frans Lanting Photo Award.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24880-de-wnf-frans-lanting-photo-award.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Dromen met Lomography - Daguerreotype Achromat 2.9/64]]> Mon, 14 Aug 2017 17:07:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het persbericht is erg enthousiast: "Overweldigd door de support die de Daguerreotype Achromat kreeg op Kickstarter in 2016, lanceert Lomography een prachtige chrome editie". Die komt naast de al bestaande messingkleurige versie en binnenkort volgt er bovendien en zwarte variant. Het uiterlijk is zo retro als retro maar kan zijn, en dat spreekt blijkbaar aan.

Optisch design uit 1839

Dit objectief heeft een optisch design uit 1839. Daguerre vond in die tijd de praktisch bruikbare fotografie uit door een Chevalier Achromat Lens te bevestigen op een Daguerreotype camera. Het resultaat was dromerig zacht maar wel scherp. Wie wel eens oude foto's bekijkt kent het effect. De Lomography Daguerreotype Achromat 64mm Art Lens is een heruitvinding van deze oer-fotolens. Als fotograaf (of filmer) kun je er creatief alle kanten mee uit: een zijdezachte focus bij f/2.9 en superscherpe plaatjes vanaf f/5.6. Het brandpuntsafstand van 64mm biedt volop mogelijkheden voor portret- en studiowerk. Dankzij het Waterhouse Aperture Plate systeem met insteekdiafragma's heb je controle over de scherptediepte en het bokeh-effect.

Prijs en beschikbaarheid

De Daguerrotype Achromat 64mm f/2.9 is direct leverbaar in chroom of messingkleur voor Nikon F- en Canon EF-vatting. Een Pentax K-variant is er in messing. De zwarte variant volgt nog. Hij kost in alle gevallen € 499,-. Lomography meldt dat je de 64mm met behulp van adapters uiteraard ook op Fujifilm, Sony, Panasonic en Olympus camera's kunt zetten.
www.lomography.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24878-dromen-met-lomography---daguerreotype-achromat-2-9-64.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bedankt voor je deelname!]]> Mon, 14 Aug 2017 15:32:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24877-bedankt-voor-je-deelname.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Test de T-X20 van Fujifilm]]> Mon, 14 Aug 2017 14:43:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ben jij benieuwd naar de functies en mogelijkheden van deze camera? Meld je dan nu aan en wie weet ga jij twee weken lang op pad met deze retro camera! Aan het einde van de testperiode schrijf je een gebruikerservaring die samen met jouw foto's verschijnt in Zoom.nl.

Wil je kans maken, meld je direct aan!

Geef je nu op en wie weet kiezen we jou uit als tester.

Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Woonplaats
E-mailadres
Zoom.nl profielnaam

Welke camera ga je testen?

De Fujifilm X-T20 ademt net als de X-T2 het hippe retrogevoel. Die liefde voor het analoge beeld vind je terug in de X-Trans-sensor en de filmsimulaties die de camera rijk is. Een X-Trans-sensor heeft een wat onregelmatiger kleurgevoeligheid, zodat moiré nauwelijks kans krijgt. Iets waar traditionele Bayer-sensoren wel gevoelig voor kunnen zijn. Daardoor gaan de X-Trans-sensoren probleemloos zonder anti-aliasfilter door het leven. De filmsimulaties vertalen als je dat wilt je opnames naar een sfeer zoals je die 'vroeger' kreeg als je een bepaald type filmpje in je camera stopte. Die simulaties werken zowel in je foto's als in je videoclips. En dat ziet er fraai uit, zonder nabewerking.

De hybride autofocus van de X-T20 bestaat uit 169 fasedetectiepunten en komt daarmee gecombineerd met de contrastzones in totaal uit op 325 autofocuspunten. De camera volgt bewegende onderwerpen uitstekend, de autofocus is snel en nauwkeurig. Al is die trefzekerheid en snelheid natuurlijk wel afhankelijk van het objectief dat je op de body klikt.

De X-T20 combineert het high-tech digitale met het old skool uit de analoge wereld. Je kunt als je dat wilt handmatig met je draaiwiel een sluitertijd instellen of op je objectief een diafragma kiezen. Wil je dat niet, dan zet je beide op A en regel je de sluitertijd of diafragma met de instelwielen aan de voor- en achterkant.

]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/24876-test-de-t-x20-van-fujifilm.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Een bruiloftsportret met vuur! ]]> Mon, 14 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Oostenrijkse fotograaf Markus Hofstaetter heeft recent dit vurige bruiloftsportret gemaakt, genaamd 'Love on Fire'.

Het is een foto gemaakt met maar een enkele belichting die veel goedkoper is dan je denkt. En nee, je hebt ook geen gigantische vuur-explosie nodig!

Hofstaetter begon met het bouwen van een hele grote vijver in zijn achtertuin. Dit deed hij omdat het vuur dan een reflectie zou hebben op de grond.


Hij gebruikte twee flitsers bij het spektakel om het echtpaar tijdens de belichting te verlichten.


Voor het vuur heeft Hofstaetter een geurvrije lampenolie, een pot, een stalen bar, kettingen, handdoeken (om het vuur mee te doven) en een karabijnhaak gekocht. Het vuur werd gemaakt door een grote lont aan de stalen paal te hangen, deze in de olie te dopen en aan te steken met vuur. Zo creeerde Hofstaetter een lijn van vuur van boven naar beneden, die zijn assistent vasthield gedurende de foto. De assistent loopt gedurende het maken van de foto achter het bruidskoppel langs. Door de lange belichting van de camera en het heen en weer bewegen van de assistent creëerde Hofstaetter een muur van vuur als achtergrond van de foto.Als laatste zorgden de flitsers ervoor dat het koppel in de voorgrond belicht werd en centraal staat in de foto.Hieronder zie je een 'behind-the-scenes'-video die het proces van de fotoshoot laat zien:

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24875-een-bruiloftsportret-met-vuur.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Waarom je als fotograaf nooit je RAW-bestanden moet verkopen]]> Sun, 13 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Lastige klanten zijn er natuurlijk altijd. Maar ben je deze drie extreme klanten al eens tegengekomen?

Garant staan voor je eigen kwaliteit

We hebben allemaal wel gemerkt hoeveel mogelijkheden er nog zijn in de nabewerking, vooral dankzij de uitkomst van RAW-bestanden. Dat is natuurlijk super fijn, want je kan vaak nog aardig wat dingen corrigeren, die niet helemaal naar wens waren tijdens het fotograferen. Als je weet hoeveel dingen je nog kan rechttrekken, dan besef je vast ook wel hoeveel dingen er nog 'verpest' kunnen worden, als jouw foto's in de verkeerde handen vallen. Waar jij bijvoorbeeld altijd werkt met lichte, scherpe foto's met een subtiele kleurtint, kan een ander doorslaan en er juist donkere, zwaar-verzadigde foto's van maken. Als die foto's vervolgens op een website komen, waarbij staat dat jij de fotograaf was, kan dat een hele verkeerde indruk geven naar potentiële klanten.


rickkloekke

Inspelen op je nabewerking

Daarnaast heeft het uit handen geven van je nabewerking nog een ander groot nadeel. Soms fotografeer je bewust op een bepaalde manier, omdat je weet wat je daar vervolgens mee gaat doen in je nabewerking. 'Expose to the left' en 'Expose to the right' zijn twee handige technieken, waarbij je bewust over- of onderbelicht om dit later te corrigeren. Als vervolgens iemand anders met die over- of onderbelichte foto's aan de slag gaat; zou het kunnen dat die persoon denkt dat jij totaal geen kaas gegeten hebt van fotografie. Of, als die persoon er zelf geen verstand van heeft, zou hij al deze foto's als verloren kunnen beschouwen.

Zelf je selectie in de hand houden

Als je voor een opdrachtgever werkt, bepaal je meestal vooraf hoeveel foto's je uiteindelijk aanlevert. Dit is natuurlijk een veel lager aantal, dan het aantal foto's dat je daadwerkelijk gedurende de opdracht schiet. Elke fotograaf, ook al is deze nog zó professioneel, schiet foto's die de uiteindelijke selectie niet halen. Dat komt omdat er achteraf altijd kritisch op het werk gereflecteerd wordt en bepaalde beelden dan niet voldoen aan de eisen die we aan het werk stellen. Een opdrachtgever die de nabewerking in eigen hand neemt, stelt wellicht een hogere eis aan kwantiteit dan aan kwaliteit, waardoor veel beelden in de selectie kunnen komen die de fotograaf zelf liever geschrapt had.

Ga na, wat is de reden dat de klant om de RAW-bestanden vraagt?

Waarom wil de klant zo graag al die onbewerkte foto's hebben? Is het omdat hij denkt kosten te besparen, omdat voor jou het aantal werkuren lager komt te liggen? Of is hij bang dat je anders misschien geweldige foto's voor hem achterhoudt, omdat je zelf te kritisch bent? Bespreek vooraf dat je er niet achter staat om half werk af te leveren en dat je samen bepaalt hoeveel beelden er in de eindselectie komen. Besef dat het heel ongewoon is om een onaf eindproduct te verwachten. Bij de bakker vraag je namelijk ook niet om zijn deeg, om zelf het brood te bakken, bij een restaurant ga je ook niet naar huis met de losse ingrediënten om zelf die heerlijke soep in elkaar te zetten en een schilder vraag je ook niet om een schets, om vervolgens zelf het schilderij af te maken. De nabewerking hoort bij jouw werkwijze als fotograaf en zit dus altijd bij je prijs inbegrepen.

Wil je zien wat je in je nabewerking allemaal kan doen?

Bekijk dan eens onze collectie met allerlei vormen van bijzondere nabewerking!
rolena

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24874-waarom-je-als-fotograaf-nooit-je-raw-bestanden-moet-verkopen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[9 tips voor food-fotografie]]> Sun, 13 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Scherptediepte bij food fotografie

Het doel van food fotografie is om mensen zo te overtuigen dat ze zin krijgen in het eten wat je hebt gefotografeerd. Het is daarom belangrijk dat je de focus in je foto op het juiste onderwerp legt. Wat is eigenlijk het lekkerste ingrediënt/gedeelte van dit gerecht? Zorg dat alle aandacht dan ook naar dat punt gaat, door enkel het hoogstnodige in beeld te laten. Zo heeft een simpele punt taart geen uitgebreid gedekte tafel nodig die de aandacht kan afleiden. Als je toch een gedekte tafel fotografeert is een licht onscherpe achtergrond een prima manier om je eten uit je foto te laten springen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bord wel scherp is, maar het glas er achter licht onscherp.


Foto door benfrank

Kleur

Kleur is een handig middel om je eten er lekkerder uit te laten zien. In de meeste gevallen kun je beter een wat warmere tint in je foto gebruiken. Een goed stuk vlees ziet er bijvoorbeeld een stuk lekkerder uit bij wat rodere tinten dan bij blauw. Dit kun je gemakkelijk instellen met je witbalans. Let er ook bij het opmaken van je gerecht op, dat je mooie contrastkleuren gebruikt. Leg bijvoorbeeld geen pizza op een rode of donkere doek, maar gebruik liever iets lichts. In zomerse gerechten zoals salades is het bijvoorbeeld ook mooier om gebruik te maken van lichte tinten, terwijl je bij herfstgerechten meer gebruik maakt van wat donkerdere of aardetinten.


Foto door Fenna40

Eten op de juiste manier belichten

Gebruik zoveel mogelijk zacht en diffuus licht. Een daglichtlamp met een witte paraplu om het licht zachter te maken is bijvoorbeeld uitermate geschikt. Maak eventueel gebruik van een reflectiescherm om schaduwen op te lichten. Zorg dat het licht van links of rechtsachter komt. Zo krijg je een beetje tegen- en zijlicht. Ideaal om de structuur van het eten mooi uit te laten komen (Vooral bij etenswaren zoals brood, of appeltaart bijvoorbeeld).

Heb je geen studioapparatuur? Dan kan je het beste natuurlijk daglicht gebruiken door buiten of bij een raam te gaan staan. Zorg er dan wel voor dat je geen schaduwen of lelijke randen krijgt van de felle zon. Gebruik daarom ook in dat geval een reflectiescherm om eventuele schaduwen te verwijderen. Dit kan bij food-fotografie een kleintje zijn, eventueel zelf gemaakt van wat reflecterende aluminiumfolie.


Foto door AnneHaandrikman

Overbelichten

Eten ziet er lekkerder uit wanneer de foto net iets overbelicht is. Zo ziet het er namelijk verser uit. Wanneer je veel wit gebruikt, lijkt het ook nog eens schoner. Je camera zal zelf echter juist vaak kiezen voor een wat onderbelichte foto. Kijk dus of je een stop (of anderhalf) kunt overbelichten zonder dat er hierbij overbelichte delen in je foto komen.


Foto door Tinneke68

Garnering

Je kunt een gerecht complimenteren door gebruik te maken van objecten in je foto. Bij een foto van een ontbijt is het bijvoorbeeld erg mooi om er een kop koffie of verse jus d'orange bij te zetten. Bij een soep kun je bijvoorbeeld denken aan verse kruiden, maar ook fruit of bloemen bij een toetje werken heel goed. Let er wel op dat de aandacht op het gerecht blijft en niet op de garnering. Ook het plaatsen van een lepel of vaasje is leuk om er wat meer speling in te brengen.


Foto door jacky-B

Make-up voor je food foto

Als je een model fotografeert gebruik je ook make-up om haar net nog wat mooier te maken. Dit kun je ook doen bij food fotografie. Als je groente en fruit wilt laten glinsteren kun je het licht vernevelen met wat water. Hierdoor krijgt het meer glans en lijkt het verser. Vleesgerechten koelen snel af en zullen daarbij hun glans verliezen. Dit kun je voorkomen door het met een beetje bakolie in te smeren. Ook werkt dit trucje perfect bij pastagerechten die snel uitdrogen. (Wees wel voorzichtig want te veel olie zorgt voor een heel vettige uitstraling.) Gebruik echter altijd verse producten als je gaat fotograferen. Een doosje fruit of sla dat al een paar dagen in de koelkast ligt, kun je nooit meer vers en smakelijk op de foto krijgen, hoeveel water je er ook op sproeit!


Foto door ReflexFotografie

Tijdens het eten

En interessanter beeld krijg je door je gerecht alvast aan te snijden, alsof je het net wilt gaan eten. Een mooi voorbeeld is een taart waar je een taartpunt uit kunt halen, een sneetje brood wat je los kunt snijden, of denk aan een hele stapel pannenkoeken waar net de saus over is gegoten. Leg ook eens een vorkje op het bord in plaats van ernaast, of plaats je lepel zelfs al in je soep of yoghurt.


Foto door ellenvh

Actie

Een actiefoto heeft vaak nog meer impact. Beweging in de foto maakt het spannender en aantrekkelijker om naar te kijken. Zo zal een salade meer uitstraling krijgen als je de dressing erover giet, zal een pasta aantrekkelijker zijn als je het ook op een vork ziet zitten en zal een glas wijn nog speelser zijn als je er wijn in giet, in plaats van enkel het stilstaande volle glas te tonen.


Foto door stenger

Apparatuur voor food fotografie

Nu dat je een mooi gerecht hebt gemaakt is het eindelijk tijd om een foto te maken. Het eenvoudigst fotografeer je in dit geval als je dicht op je onderwerp zit. Een macro-lens is daarom ook handig, maar echter niet noodzakelijk. Wat wel handig is, is om een statief te gebruiken. Zo kun je tussen de foto's door kleine dingen aan je gerecht aanpassen, zonder opnieuw je camera in te stellen of je compositie te verliezen. Bovendien is vaak een wat langere sluitertijd nodig om scherptediepte te creëren bij weinig licht. Met een statief vermeid je zo bewogen foto's.

Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Bekijk dan eens onze collectie food-fotografie!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24846-9-tips-voor-food-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografeer vallende sterren op 13 augustus]]> Sat, 12 Aug 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Perseïden fotograferen in 2017

Op zondag 13 augustus, rond 02:00 's ochtends, is het hoogtepunt van de meteorenzwerm. Dan zijn er zo'n 85 meteoren per uur te verwachten, maar helaas zijn de omstandigheden dan niet optimaal. Het beste moment om te fotograferen is rond 23:45 in de avond. Er zijn dan minder meteoren (nog zo'n 35 per uur), maar het maanlicht stoort dan minder en er wordt ook minder bewolking verwacht.


hanz

Instellingen om vallende sterren te fotograferen

Met een lange sluitertijd vergroot je de kans om een vallende ster vast te leggen. Het fenomeen is namelijk maar een enkele seconde zichtbaar, dus een goede timing is erg lastig. De sterren veranderen dan van stipjes in mooie streepjes die zich onderscheiden van de rest van de sterrenhemel. Fotografeer vanaf je statief, om bewegingsonscherpte te voorkomen en het jezelf een stuk makkelijker te maken. Zoek een plek op met weinig lichtvervuiling, zodat de lucht zelfs met de langere sluitertijd nog mooi donker blijft en je geen waas van de stadsverlichting ziet. Houd je iso-waarde laag om ruis te voorkomen en zet je diafragma ver open. Stel handmatig scherp op de sterrenhemel en heb vooral heel veel geduld!

Inspiratie opdoen?

We hebben een collectie met foto's van eerdere sterrenregens voor je gemaakt:

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24870-fotografeer-vallende-sterren-op-13-augustus.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Foto's back-uppen van je smartphone]]> Sat, 12 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een back-up maken van je foto's op je telefoon is belangrijk. Mocht er iets gebeuren met je telefoon of je staat net op het punt een prachtige foto te maken en er is geen ruimte meer beschikbaar in de opslag. We kennen allemaal het maken van een back-up via het aansluiten van je telefoon aan een computer en het overzetten van alle foto's op een harde schijf of USB. Toch wordt ook 'de Cloud' steeds populairder en vaker gebruikt bij het opslaan van foto's en ook documenten of contacten.
De manier van back-uppen van een smartphone wordt bepaald door het besturingssysteem waarop jouw telefoon draait.

Wat is de Cloud?

De Cloud is een persoonlijke opslagruimte op het web om je foto's, documenten etc. te bewaren en zo op een nieuwe of andere telefoon te kunnen zetten. Dit kun je via apps doen of handmatig bestanden downloaden naar een Cloud. Voor het maken van een automatische back-up van je foto's, moet je op jouw telefoon bij de instellingen van de Cloud aangeven dat ook jouw foto's opgeslagen moeten worden. Je hebt hiervoor een Apple-, Google-, of Microsoft-account nodig, afhankelijk van het besturingssysteem van je telefoon.

Diezel

Back up maken op een iPhone

iCloud

Een back-up op je iphone maken is simpel. Ga naar de instellingen app op de iPhone, druk op iCloud en vink aan waarvan je een back-up wilt maken. Zorg er hier dus voor dat je 'Foto's' hebt aangevinkt. Vink hierna 'iCould reservekopie' aan en maak een reservekopie van al je bestanden en gegevens.

AirDrop

Redelijk nieuw voor de iPhone is het gebruik van Airdrop. Dit is een tool van iOS waardoor je gemakkelijk foto's, contacten en andere gegevens kunt delen tussen jouw eigen apparaten en met andersmans apparaten. Het enige dat je nodig hebt is een werkende, gezamenlijke verbinding met Wifi.

Ga op je iPhone naar het bedieningspaneel door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen en druk hier op het AirDrop-icon. Je kunt hier voor opties kiezen zoals het delen en ontvangen van iedereen of specifieke contacten.
Stel je hebt dus net een aantal foto's gemaakt, dan kun je deze gemakkelijk delen met je laptop via AirDrop. Open hiervoor de afbeelding die je wilt verzenden in de Foto-app op de iPhone. Tik op de deelknop in het scherm (vierkant met pijltje omhoog) en selecteer bij de optie AirDrop het contact waarmee je de afbeelding wilt delen. Dit kan je dus ook zelf zijn, omdat je laptop is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk. Zodra je deze hebt aangetikt, wordt het bestand gedeeld en krijg je op de laptop een melding van het ontvangen van een bestand. Wanneer je een afbeelding naar iemand anders stuurt, kan diegene het bestand weigeren of accepteren.

Motionman

Back up maken met een Android-toestel

Cloud

Ook is een back-up in de Cloud voor een Android-toestel gemakkelijk om aan te zetten. Deze Cloud is gekoppeld aan je Google-Account en de back-up wordt ook opgeslagen in Google Drive.
Voor het opslaan van gegevens en documenten op een Android toestel volg je de volgende stappen: Open het instellingenmenu op je toestel. Druk op Back-up maken en resetten. Schuif hierna de slider naast 'Back-up maken van mijn gegevens'.

Wil je al je foto's ook in de back-up hebben? Ga dan naar de Foto's-App op je toestel en druk op de menuknop van het apparaat. Ga hierna naar Instellingen en naar Automatische back-up. Vink de functie aan. Op je Google Dashboard kun je zien wat je allemaal hebt opgeslagen.

Dropbox

Ook de mobiele applicatie van Dropbox op een Android-toestel is handig om foto's automatisch te back-uppen. In de app zelf wordt aangegeven dat 'Auto camera upload' aangezet moet worden. Het nadeel van Dropbox is alleen dat je een apart account moet hebben en er is een beperkte opslagruimte beschikbaar. Dit kun je altijd wel vergroten door opslag bij te kopen.

AirDroid

Een iets minder automatische manier van foto's back-uppen via Android is AirDroid. Dit moet via deze tool handmatig gebeuren. Zodra er een PC is verbonden met hetzelfde netwerk als de smartphone, is het mogelijk een draadloze verbinding te maken en foto's en andere bestanden te versturen. Het nadeel van AirDroid is dat dit handmatig gedaan moet worden. Je moet de foto's handmatig selecteren om vervolgens te verzenden. Ook voor Word-Documenten of andere gegevens is AirDroid toch wel een fijne tool om te gebruiken. Vooral als de bestanden groter zijn dan de limiet om te mailen.

Martijnvandernat

Back up maken met een Windows-toestel

Cloud

Heb je een telefoon van Windows? Dan wordt er een back-up gemaakt via Microsoft OneDrive. Dit zet je aan als volgt: Open het instellingenmenu en druk op Back-up. Ga dan naar apps & instellingen en zet de schakelaar om naar Ingeschakeld. Je foto's zijn nu vanaf de browser te bekijken via Microsoft's OneDrive en log daar in met je Microsoft-Account.


FennaGijswijtGoogle+ Foto's


Een nieuwe handige tool voor het back-uppen en opslaan van foto's is de app Google+ Foto's. Vooral voor Android-gebruikers is dit een handige, omdat je met deze app een Google-account nodig hebt en deze gebruikers dit account al hebben.


Heb je ook als iPhone-gebruiker gewoon een Google-account, dan kun je ook net zo goed gebruik maken van Google+ Foto's. Deze back-up gaat automatisch en je kunt vervolgens op elk apparaat je foto's bekijken via Google+. Je foto's staan daar alleen voor jou zichtbaar.

Ga je deze tool gebruiken? Dan is het slim om de melding van de automatische back-up uit te zetten, omdat je anders steeds een melding krijgt wanneer er nieuwe foto's naar je Google+ worden verzonden. En dat moeten we niet hebben!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24872-foto-s-back-uppen-van-je-smartphone.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips om bewegingsonscherpte te voorkomen]]> Fri, 11 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je juist op een dynamische manier beweging in je foto vastleggen? Lees dan deze tips om meer beweging in je beeld te krijgen!

Sluitertijd afstellen op het onderwerp

De meest eenvoudige manier om de beweging te bevriezen, is het verkorten van je sluitertijd. Om dat op de juiste manier te doen, zonder dat je een hele donkere foto krijgt, moet je wel weten hoe dit werkt en hoe je je andere instellingen hierop aanpast. Natuurlijk hebben de meeste camera's een speciale sportstand die dit voor je kan doen, maar de beste resultaten krijg je als je zelf de instellingen precies op jouw situatie afstemt.

De sluitertijd bepaalt hoe lang de sensor wordt blootgesteld aan het beschikbare licht. Dit kan 1/50ste van een seconde zijn, maar ook 1/3000ste van een seconde, een hele seconde, zelfs dertig seconden of nog langer. Ál die tijd wordt uiteindelijk in één foto gestopt. Als je dus kiest voor dertig seconden en je onderwerp beweegt in de tussentijd, dan zie je die beweging op de foto. Bij sportfotografie wordt er daarom meestal voor hele korte sluitertijden gekozen, zodat er zo min mogelijk beweging plaatsvindt in de tijd dat de sluiter openstaat.

Als je de sluitertijd verkort, is er ook minder tijd voor het licht om op de sensor te vallen. De foto wordt dus donkerder. Je zal dus je diafragma verder moeten openstellen, of je iso-waarde moeten verhogen, om dit te corrigeren. Meer over de manier waarop deze drie factoren samenhangen, lees je in dit artikel.

Hoe bepaal je nu de juiste sluitertijd? Je kan het beste je camera op burst-mode instellen en met een aantal korte proeven kijken wat het beste werkt. Begin bijvoorbeeld bij 1/500ste seconde. Zoom in op de gemaakte foto en kijk goed of je onderwerp zich scherp aftekent tegen de achtergrond. Zie je nog bewegingsonscherpte? Dan zal je je sluitertijd verder moeten verkorten. Is de foto haarscherp, maar is er door de hogere iso toch al wat ruis zichtbaar? Dan kan je je sluitertijd proberen iets te verlengen en je iso-waarde een klein beetje omlaag te schroeven.

jeanmad

Meetrekken in de beweging

Een tweede manier, die iets meer oefening vergt, is het meetrekken met de beweging van je onderwerp. Door de camera met eenzelfde snelheid als het onderwerp, in dezelfde richting mee te bewegen, zal je zien dat de achtergrond onscherp wordt maar dat het onderwerp zelf niet bewogen is. Je zorgt er namelijk voor dat, in de tijd dat je een foto maakt, het onderwerp continu op dezelfde plek op de sensor wordt afgebeeld.

Hoe zorg je ervoor dat het meetrekken soepel verloopt? Deze techniek, ook wel 'panning' genoemd, doe je het beste door al vóórdat je de sluiter indrukt, je onderwerp te volgen. Je past in je beweging je snelheid dus direct aan het onderwerp aan en drukt dan pas op de sluiter om de foto te maken. Veer een klein beetje door je knieën en zorg ervoor dat je stevig staat en genoeg bewegingsvrijheid hebt om te draaien. Kies voor een sluitertijd die iets langer is dan gewoonlijk bij sportfotografie; zoals 1/30e of zelfs 1/10e van een seconde. Leer jezelf aan om ook nadat de foto gemaakt is de beweging af te maken. Zo creëer je een mooie egale onscherpte in je achtergrond. Het meebewegen is in het begin redelijk lastig, maar met wat oefening zal je zien dat je al snel mooie resultaten zult krijgen.


pmpamsterdam

Het bewegende onderwerp inflitsen

Door met een reportageflitser of andere lichtbron een korte, maar felle, lichtflits te creëren, kan je ook de beweging in je foto bevriezen. Het licht valt namelijk maar kort op het onderwerp en dat wordt door de camera vastgelegd. Als de sluitertijd dan wat langer is en de beweging nog doorloopt na het flitslicht, zal je dit niet terugzien in de foto. Zorg er namelijk voor dat je diafragma vrij ver gesloten is en dat je iso-waarde laag blijft. Dan is enkel het moment met extra licht zichtbaar in je foto. Je achtergrond wordt dan ook iets donkerder dan je onderwerp, wat een dramatisch effect creëert.

jorwindies

Inspiratie opdoen?

We hebben een collectie voor je gemaakt, vol met prachtige voorbeelden!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24871-tips-om-bewegingsonscherpte-te-voorkomen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De nieuwe Tamron SP 70-200mm G2 getest door een portretfotografe]]> Thu, 10 Aug 2017 11:33:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Meteen toen de lens gearriveerd was, haalde ik hem uit zijn verpakking.
Ik schrok een klein beetje van het gewicht. Ik heb zelf geen telelens dus ik had ook geen vergelijkingsmateriaal qua gewicht. Gelukkig ligt hij lekker in de hand en voelt hij degelijk aan. Ook het matte zwart vind ik er erg mooi uit zien.


Voor de shoot heb ik een team van een model en een visagiste bij elkaar gehaald en ben ik gaan shooten aan de rand van het bos in Heiloo. Na dat we bij mij thuis de make-up hadden gedaan, reden we samen met mijn vriend, die die dag mijn assistent was, naar het bos.
Meteen bij de eerste foto's viel het me op dat het contrast vrij hoog was in het beeld. Haar gezicht 'knalde' echt uit de foto. Om het contrast iets minder te maken heb ik een diffuser scherm gebruikt.

Mooie scherpte diepte. Het hoge contrast is hier verminderd door een diffuus scherm.


De lens heeft 3 VC standen. Eentje voor horizontale lijnen, eentje voor verticale lijnen en eentje voor beide. Voor een portretshoot leek het mij het handigst om hem op beide te zetten.
Het was in het begin wel eventjes wennen om met een 70-200 lens te werken, normaal werk ik meestal met een 24-70 lens. Ik moest verder van het model af staan, maar het close-up effect van de telelens vind ik erg mooi.

Ook met het licht schuin van de achterkant werkt de lens goed. Er is geen flare te zien.


In het begin had ik de lens op f2.8 gezet. Niet handig, want op een groot aantal foto's zijn de ogen niet allebei scherp. Helaas zag ik dit pas achteraf op de computer. Dit komt natuurlijk niet door de lens maar door mijn eigen onoplettendheid.
Later heb ik hem op f4.0 en f5.6 gebruikt zodat het gezicht in ieder geval scherp is.

Hier haal je de voordelen uit de telelens. Je kan extreem close-up komen en je hoeft niet eens zo heel dichtbij te staan. De scherpte in de ogen is mooi.


Waar ik erg naar uit keek bij de telelens was de scherptediepte. Ik heb juist voor het bos gekozen omdat je hier vaak bokeh effectjes krijgt als het licht tussen de bomen door schijnt. De onscherpte van de lens viel me niet tegen. De foto's hebben een mooie onscherpte in de achtergrond en ook bij de foto met het varenblad zie je dat eigenlijk alleen het oog echt scherp is.
De lens had soms iets meer moeite om te focussen dan de lens die ik gewend ben. Het ging soms wat langzamer. Gelukkig niet heel storend tijdens deze shoot maar ik snap dat als je bijvoorbeeld wilde dieren wilt fotograferen dat het iets minder handig is.


Hier zie je al de onscherpte van het blad in vergelijking tot het oog.


De volgende dag ben ik ook nog met een vriendin op pad gegaan om de lens te gebruiken tijdens een iets feller zonlicht. Ook tijdens deze shoot was ik tevreden over de kwaliteit van de lens. Ik kreeg bij sommige foto's wel wat flare, ondanks dat de lens belooft dit nauwelijks te hebben door zijn anti-reflecterende coating.
De beeldkwaliteit van de foto's zijn naar mijn smaak erg mooi. Ik vind de scherpte super, en de kleuren komen goed tot hun recht. Het werken met een telelens tijdens een portret shoot beviel mij ook erg. Mijn 24-70 lens staat bijna altijd op 70 dus een lens als dit zou misschien wel beter bij mijn fotografie passen. Helaas is hij voor mij een klein beetje te zwaar. Ik ben dan ook een kleine dame dus misschien niet helemaal een goede match.
Conclusie

+ Goede beeldkwaliteit
+ Zoom werkt fijn tijdens portretten
+ Geen extra statiefring nodig
+ Ziet er mooi/degelijk uit
+ Lichtsterk
+ Geen chromatische aberratie


- Vrij zwaar
- Focust langzaam

Over de fotograaf

Ymke volgt momenteel een fotografie opleiding aan de fotovakschool en wil daarna verder gaan in de portret-, beauty- en modefotografie. Ze legt graag mensen vast die iets speciaals hebben. In haar portretfoto's vindt ze het erg belangrijk om een bepaalde blik vast te leggen waarin je de persoonlijkheid van het model kunt aflezen. Ze houdt van kwetsbaarheid en eerlijkheid in een foto.
In haar vrije tijd fotografeert Ymke ook graag dieren en landschap. De liefde voor fotografie is met de paplepel ingegoten. Haar opa en oma hadden vroeger een Doka op zolder en haar moeder houdt zich graag bezig met macrofotografie.


De gebruiksersreview van Ymke is de dertiende uit de Lenstafette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24869-de-nieuwe-tamron-sp-70-200mm-g2-getest-door-een-portretfotografe.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe kan je kleurcontrast gebruiken in je foto's?]]> Thu, 10 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je juist met één kleur werken en de rest van de foto in zwart-wit maken? Je leest in deze fotodokter hoe je dat het beste kan aanpakken!

henk-laverman

Wat is kleurcontrast?

Onterecht wordt kleurcontrast vaak door de war gehaald met verzadiging. Verzadiging is de mate van zuiverheid van een kleur. Een verzadigde kleur wordt ook wel 'levendig' genoemd, maar bij teveel verzadiging zal je foto al snel een neppe kitscherige sfeer uitstralen. Oudere digitale compactcamera's hadden vaak een fotostand die alle kleuren extra aanzette. Gras werd dan neon-groen en de lucht werd zó blauw, dat het haast pijn deed aan je ogen.

Kleurcontrast vindt plaats tussen verschillende kleuren. Hoe groter de verschillen, des te groter het kleurcontrast. Als je bijvoorbeeld een voornamelijk groen landschap hebt, met daarin één felroze bloem, dan is er sprake van een groot kleurcontrast. Is de bloem geel, dan is het contrast een stukje kleiner. Het contrast tussen het groene gras en de blauwe lucht is ook klein, maar een felrode papageaai die door de lucht vliegt, zorgt weer voor een heel groot contrast.

De grootste contrastverschillen vind je tussen tegengestelde kleuren in het kleurenwiel. Dit noemt men ook wel complementaire kleuren, omdat ze elkaars effect versterken. Blauw & oranje en paars & geel werken dus heel goed in een foto, als je ze scherp tegen elkaar zet.

Het contrast verhogen

Als de kleur voor je gevoel net niet helemaal een juiste tint is, dan kan je dit in de nabewerking heel eenvoudig corrigeren. Zelfs als je niet zoveel ervaring hebt met nabewerking, kan je in (bijvoorbeeld) Lightroom makkelijk spelen met je kleuren. Er zijn allerlei verschillende sliders per kleur. Door eraan te schuiven, wordt het effect direct in je foto zichtbaar en zie je in één oogopslag of het wel of niet werkt.


Een groen vlak kan je heel simpel blauw of geel maken door simpelweg de tint-slider (in het Engels heet dit 'hue') te verschuiven. Je kan hier ook de verzadiging aanpassen als de kleur een beetje flets is. Dit haal je gemakkelijk op met de verzadigingsslider ('saturation' in het Engels).

remkokillaars

Werken met kleurcontrasten

Om het effect van een sterk kleurcontrast zo duidelijk mogelijk over te laten komen, moet je er eigenlijk voor zorgen dat er verder zo min mogelijk andere (afleidende) kleuren in beeld zijn. Werk dus met grote vlakken van één kleur en houd het beeld verder zo simpel en minimalistisch als mogelijk.

mvo2012

Contrasten versterken elkaar. Als je een foto met een sterk kleurcontrast combineert met een andere vorm van contrast; dan pakt het totaalbeeld veel krachtiger uit. Een simpel voorbeeld is een straatbeeld van een zwerver, waarbij deze is gehuld in donkere blauwtinten. In hetzelfde beeld zie je een speeltuintje vol kinderen met felle gele en oranje kleuren. Het kleurcontrast versterkt hier het contrast tussen arm en rijk of, zoals in onderstaande foto, oud en jong.

leola

Ook bij portret- en zéker bij fashionfotografie valt er heel goed te werken met kleurcontrasten. Als je bijvoorbeeld voor een groene achtergrond kiest en je doet iemand een rode jas aan, dan zal die persoon echt van het beeld af spatten! Ook in de keuze voor accessoires, haar en make-up kan je je uitleven met complementaire kleuren!

richardterborg

Als je zoveel aandacht vestigt op je kleurgebruik, zorg er dan ook voor dat je in het juiste kleurenprofiel werkt!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24864-hoe-kan-je-kleurcontrast-gebruiken-in-je-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Uitslag maandopdracht juli 2017 - Maak een unieke strandfoto! ]]> Wed, 09 Aug 2017 13:17:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het is tijd voor de winnaar van de Zoom.nl maandopdracht van juli 2017! De opdracht voor deze maand luidde: 'Maak een unieke strandfoto' en er zijn goede foto's ingestuurd!

Ook bij deze maandopdracht krijgt de winnaar de volgende prijs:
Een Zoom.nl waterfles (800ml) van Mizu t.w.v. 19,95!


De winnaar van de maandopdracht is: MaddyvanLith! Maddy heeft duidelijk een unieke en creatieve strandfoto neergezet! Een erg leuke fantasie en gefeliciteerd, Maddy!We willen de volgende foto's ook nog even in het zonnetje zetten en bedankt voor het meedoen aan deze maandopdracht!

Antine

MarianneStolk

Arjovandijk

Doe jij al mee met de nieuwe maandopdracht van augustus 2017? Bekijk hem hier en doe mee!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24868-uitslag-maandopdracht-juli-2017---maak-een-unieke-strandfoto.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips om mooiere wolkenluchten vast te leggen]]> Tue, 08 Aug 2017 15:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Compositie

Bij landschapsfotografie heb je altijd te maken met een lucht. Het hangt vaak van de wolken af, hoeveel je van de lucht in beeld brengt in je foto. Het komt er vaak op neer dat hoe saaier de lucht en wolken zijn, hoe minder je deze zou moeten gebruiken in je compositie. Een saaie lucht houdt in dat de lucht eentonig is, dus óf strakblauw óf donker en grijs door de bewolking. Is er een prachtig wolkendek aanwezig waar de lucht nog wel tussendoor komt? Dan heb je een prachtige lucht om mee te werken in je compositie.

Ursa

Ochtend- en avondwolken

Wil je meer drama en avontuur in de lucht in je foto's? Dan moet je in de ochtend- of avonduren gaan fotograferen. Zowel het eerste uur na zonsopgang, als het laatste uur vóór zonsondergang hebben een prachtige goud/geel/oranje gloed. Voor het blauwe uur geldt hetzelfde als voor het gouden uur; het vindt twee maal op de dag plaats. Het is grofweg het uur vóór zonsopgang en het uur na zonsondergang waarbij de lucht niet helemaal donker is, maar nog een lichtblauwe tot donkerblauwe gloed heeft.

RickKloekke

Lange sluitertijd gebruiken

Gebruik bij een lange sluitertijd een statief. Deze lange sluitertijd zorgt ervoor dat je de beweging van de wolken in de lucht zichtbaar maakt. Er is natuurlijk wel wind nodig om te wolken te laten bewegen, dus check dat van tevoren. Het is makkelijker om in de ochtend of avond met een lange sluitertijd te werken, omdat er dan vaak minder licht is , waardoor de foto niet overbelicht raakt. Wil je toch overdag fotograferen, dan kun je dit oplossen door een grijsfilter te gebruiken.

StefaanAchtergael

Standpunt

Ben je in het buitenland en zijn er veel bergen? Begeef je dan eens naar een top van een berg om de wolken die tussen de bergtoppen hangen te fotograferen. Ook kun je jouw standpunt ten opzichte van de wolken verplaatsen door recht omhoog te fotograferen en de wolken het centrale onderwerp van je foto te maken, in plaats van een landschapsfoto.

RvdHeide

Vanuit een vliegtuig fotograferen

Een nog interessanter standpunt wat betreft wolken is het fotograferen van wolken van bovenaf. Bijna de enige mogelijkheid om dit te doen is vanuit een vliegtuig natuurlijk. Lees dit artikel over meer tips voor het fotograferen uit het vliegtuig.


rutgercorver

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24866-tips-om-mooiere-wolkenluchten-vast-te-leggen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Download nu het nieuwe Zoom.nl Vintage Presetpakket - Tijdelijk gratis]]> Tue, 08 Aug 2017 14:37:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoom.nl presets

Dit preset-pakket is onderdeel van de Zoom.nl Presets. Kijk ook naar het overzicht van alle Zoom.nl Presets.
Download de Zoom.nl Vintage Presets

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang de Zoom.nl Vintage Presets tijdelijk gratis in je mailbox!

* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacy-verklaring) en melden je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom.nl. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.


]]> http://zoom.nl/artikel/software/24865-download-nu-het-nieuwe-zoom-nl-vintage-presetpakket---tijdelijk-gratis.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Problemen Zoom.nl app]]> Tue, 08 Aug 2017 11:02:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Beste Zoomers,

Inmiddels staat het nieuwe magazine in onze app.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24863-problemen-zoom-nl-app.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom.nl Maandopdracht Augustus 2017 - Bloeiende heide! ]]> Mon, 07 Aug 2017 16:45:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De maandopdracht voor augustus: Maak een unieke foto van de bloeiende heide in Nederland!

Er zijn veel plekken in Nederland waar je deze bloeiende heide kunt vinden. In dit artikel geven we zeven locaties in Nederland waar je jouw foto voor de maandopdracht kunt maken! Wees creatief, werk met de kleuren in het veld en probeer een uniek standpunt te vinden!

Hoe doe je mee?

Meedoen is heel simpel: upload je foto op Zoom.nl met de volgende fototag: maandopdrachtheide. De redactie selecteert volgende maand een winnaar uit de inzendingen.

Wat kun je winnen?

De winnaar van de maandopdracht krijgt de officiële Zoom.nl waterfles van Mizu (800ml) t.w.v. €19,95 ! Zo heb je altijd drinken bij je als je op pad bent om te fotograferen!

We zijn heel benieuwd naar jullie foto's, succes!

ErikEsterFotografie

Jrubels

FrancescaOostland

]]> http://zoom.nl/artikel/community/24862-zoom-nl-maandopdracht-augustus-2017----bloeiende-heide.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigmadag Photo Adventure: Peter Westerik]]> Mon, 07 Aug 2017 13:22:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Dag
Bij het krieken van de dag sta ik op om medezoomer en medetester Mirjam op te pikken bij de carpoolplaats en na een tussenstop voor een kop koffie komen we mooi op tijd aan bij het Landschaftspark in Duisburg.
Bij het zien van al dat industriële geweld begint mijn hart wel sneller te kloppen.
Merel (van Zoom) stelt ons voor aan de 2 mannen van Sigma. Helaas hebben de heren 2 enorme tassen met speelgoed bij zich, dus hun namen kan ik me helaas niet meer herinneren.
De ochtend gaan we besteden aan het beklimmen van 1 van de torens op het complex en omdat we kruipdoor-sluipdoor zullen, gaan kies ik ervoor 2 objectieven mee te nemen: De Sigma 8-16 én de Sigma 18-35.


8-16mm F4-5.6 EX DC HSM
Deze lens en ik blijken elkaar niet zo te liggen. De 8mm lokte me vooral omdat ik een Samyang 8mm lens heb en die enorm vervormd. In combinatie met krappe ruimtes, enorme machinerie en het urban-gevoel leek die vertekening me perfect toe te passen.
Wat blijkt: nagenoeg geen vertekening. Dat is heel erg knap van Sigma, maar wel een beetje jammer.
De lens heeft wel veel last van strooilicht/flare als ik de zon in beeld krijg. Maar dat kan ook exemplarisch zijn.
Als natuurfotograaf ben ik ook geneigd om filters op lenzen te schroeven, maar dat kan dus niet op deze lens.
De zonnekap is onderdeel van de lens en kan niet verwijderd worden. Dat zou ook geen nut hebben, het frontelement is vrij bol, dus daar past geen filter overheen.


Deze foto heb ik vooral gemaakt om te kijken hoe deze lens zich verhoud tot de 18-35. Omstandigheden zijn identiek, lightroomsettings zijn identiek, maar toch is het een hele andere foto. Vooral de kleuren ogen anders.


Ondanks het feit dat de lens nauwelijks vertekent, heb je, bij een laag standpunt, toch wel echt dat enorme groothoekgevoel. Ondanks F11 is toch vooral het focuspunt (het mangat) scherp en loopt de scherpte daarachter wel af.

De Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art
De Sigma 18-35 heeft een aantal sterke punten:
- Hij voelt aan als degelijke lens.
- Hij is lichtsterk
- Op een crop-camera is 35mm iets meer dan 50mm, waardoor het eerder een
alrounder is dan een groothoek
- Had ik al gezegd dat ie heel lichtsterk is, en wel over het hele bereik?
- Hij focust snel
- Z'n minimale scherpstelafstand is erg kort.
- Bij het zoomen blijft de lens dezelfde lengte.


De reden dat ik deze lens mee wilde nemen de toren in, was vooral vanwege F1.8. Wat een verademing in lastige omstandigheden.
De eerste foto die ik nam was vrij duister en heb ik door een stuk gaas heen gemaakt.
Dankzij het grote diafragma blijven hier alleen wat vlekjes van over die voor mij juist bijdragen aan de sfeer. Vlak daarna spelen met contrasten en veel tegenlicht.
De lens houdt zich voorbeeldig. Heel weinig chromatische aberratie. Bij het zien van een soort van afgrond komt deze lens voor mijn gevoel toch iets tekort in het groothoekbereik, dus ik schroef de 8mm er weer op.

Verbazingwekkend om achteraf te zien dan de 18-35 aanzienlijk meer details toont dan de 8-16, terwijl het diafragma zelfs nog iets meer open stond (F3.5 t.o.v. 4.5).
Dé manier om lensfouten boven water te krijgen is HDR. Geen idee waarom, maar bij een HDR foto valt de chromatische aberratie nog meer op.
Onderstaande foto's zijn prima voorbeelden van dat deze lens zich voorbeeldig gedraagt. Daarna was het vooral een kwestie van spelen. De lens had zich wat mij betreft bij foto 1 al bewezen. Prettig vind ik dat de lens zich gedraagt zoals je zou willen: hij focust snel, voelt goed aan en doet z'n werk gewoon erg goed.
Rond lunchtijd werden we weer terug verwacht op het terras, waar de mannen van Sigma achtergebleven waren. Na een prima lunch (curryworst en bier) mochten we ons speelgoed omruilen voor nieuw materiaal. Medezoomer Mirjam en ik hadden dezelfde voorkeur: de 100-400.


100-400 F5-6.3 DG OS HSM Contemporary
Omdat Mirjam en ik beide weinig trek hadden in de fotobeurs besloten we een stuk om/door het park te lopen. Een zoomlens met een dergelijk bereik heeft dan grote voordelen: je kunt details vastleggen, maar ook het grotere geheel lukt nog wel. Daarbij is het natuurlijk zo dat je door de telelens wel echt de diepte 'in elkaar drukt'.


Eerst maar eens een paar testopnames:
Een detail van een trein (IMG_1903) op 400mm pakt prima uit. Spoorrails grofweg halverwege het zoombereik op F6.3 (IMG_1919): de scherptediepte loopt mooi weg. Er is niet echt sprake van een sweetspot.
De 100-400 blijkt zich, net als de 18-35 vanochtend, weinig aan te trekken van lastige lichtomstandigheden. Scherpte is spot-on en het bokeh oogt vriendelijk.
Nog een voordeel: mijn filters passen erop, dus kan ik (i.c.m. met mijn big- en little stopper) wat spelen met langere sluitertijden zonder m'n diafragma te veel te moeten knijpen.

Dan spot ik een waterjuffer: toch even snel macro proberen.
Dat valt tegen: de minimale scherpstelafstand is 1.6 meter, dus ik moet redelijk wat afstand nemen. Dan toch maar weer die 400mm aantikken en dan blijkt focussen (handmatig met de camera op statief) vooral in die eerste 2 meter lastig. Het focuspunt verschuift zo snel dat ik blij ben dat de juffer de tijd neemt.
Maar goed, dat kun je de lens niet aanrekenen, het is geen macro-lens.

Inmiddels begin ik de lens redelijk door te krijgen: hij is redelijk vlot qua focussen, al zit hij er wel soms volledig naast. De lens heeft 4 schakelaars, o.a. om autofocus uit te zetten. Voor de autofocus kent hij dan weer 2 modi.
Misschien moet ik volgende keer toch de handleiding lezen.
Voor focussen kun je kiezen uit 3 bereiken: Full, tot 6 meter en vanaf 6 meter.
Bij mij hangt ie aan een blackrapid strap om mijn schouder. Dit zorgt ervoor dat mijn broekriem deze schakelaar nog wel eens in een verkeerde stand wil zetten.
Grappig, want aan dit exemplaar loopt alles redelijk stroef, behalve de schakelaars. Bij het zoomen wordt de lens ongeveer een centimeter of 10 langer. Qua gewicht hoor je me niet klagen, Hij weegt iets meer dan een kilo en dat past prima bij het gewicht van mijn body + accugrip.
Wel is het zo dat deze lens geen eigen lensmount (zoals bijvoorbeeld mijn Canon 70-200) heeft.
Hierdoor wordt het geheel op statief toch topzwaar waardoor hij de neiging heeft om iets voorover te hellen.
Nog zo'n irritant dingetje: de zoom zit vooraan en de focus achteraan. Dit is voor mij de eerste lens die "andersom" werkt en ik grijp best vaak mis.


Conclusie
Mijn conclusie na het testen was: leuk ding, gaaf bereik: ik ga sparen voor de Canon 100-400. Maar toen kwam ik thuis en begon m'n foto's te bekijken.
De scherpte is bizar (IMG_2248 / 302mm F7,1), de kleuren ogen fijn (IMG_2421) en eigenlijk ben ik heel erg onder de indruk. Wordt dus toch sparen voor de Sigma?


Over Peter Westerik
Peter Westerik (geboren in 1975) is sinds zijn jeugd bezig met fotografie.
Peter: "Eerst op de Pentax van m'n ouders en later met mijn eigen Canons.
De laatste jaren leg ik me vooral toe op natuurfotografie, maar een leuk evenement, gave reis of vervallen gebouw is voor mij toch ook altijd wel reden om m'n cameratas te pakken en er op uit te gaan."

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24861-sigmadag-photo-adventure-peter-westerik.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zeven locaties waar je bloeiende heide kunt fotograferen!]]> Mon, 07 Aug 2017 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Hatertse Vennen, Wijchen

Rondom Nijmegen zijn veel prachtige natuurgebieden, waaronder de Overasseltse en Hatertste Vennen. Je kunt je hier als fotograaf goed vermaken met de variatie in heidesoorten.

MarjanSchaftenaar

Renderklippen, Heerde

Renderklippen betekent: op- en neer gaande heuvels. Het zijn stuifduinen uit de Middeleeuwen. De heidevelden op de Rinderklippen zijn omringd door gemengde bossen en deze geven in de lente en herfst veel kleur aan het prachtige landschap. Een prieeltje voor fotografen!

Corvdwaal

Park de Hoge Veluwe, Veluwe

De Hoge Veluwe is een bekend, groot uitgestrekt natuurgebied en een populaire plek voor natuurfotografen. Je vindt er veel verschillende soorten fauna en variatie aan soorten landschappen. Waaronder ook veel mooie heidevelden, zoals op de populaire Posbank.

Jantje1972

Brunssummerheide, Limburg

Dit heuvellandschap ligt in Zuid-Limburg. Het is misschien een eindje reizen, maar een wandeling over de paarse heide in augustus levert de prachtigste beelden op.

Jjsnijders

Kampina, Boxtel

In Brabant ligt het natuurgebied Kampina, een afwisselend landschap. Ook hier zijn in de nazomer de prachtige paarse heidevelden aanwezig.

HaroldSpierenburg

Mookerheide, Nijmegen

In het Noorderlijkste puntje van Limburg, dichtbij het plaatsje Mook (en Nijmegen), ligt de Mookerheide. Dit natuurgebied kent forse hoogteverschillen, dus hierdoor kun je als fotograaf spelen met uitzichten en verschillende hoogtes aannemen.

Meneerlex

Kalmthoutse heide, Nederlands/Belgische grens

Op de Nederlands/Belgische grens onder Bergen op Zoom ligt een groot natuurgebied, het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide genoemd. Ook dit gebied bestaat vooral uit heide met vennen, zandverstuivingen en dennenbos.

Je-photo

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24860-zeven-locaties-waar-je-bloeiende-heide-kunt-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Binnenkort op stedentrip? Dan zoeken wij jou!]]> Mon, 07 Aug 2017 12:49:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage.


De tassen van Case Logic en Thule gaan op reis. Waar naartoe? Dat bepaal misschien jij wel! Zoom.nl is samen met Thule en Case Logic op zoek naar stadsfotografen en hun cameragear goed willen vervoeren in een Case Logic of Thule cameratas.


Ga je in september een stedentrip maken en wil jij een van onze drie testers zijn? Geef je dan op! Na je stedentrip mag je de tas uiteraard houden.


Nieuwsgierig welke cameratassen getest gaan worden? Wij lichten de cameratassen kort toe.
Case Logic DCB-309-BLACK
RUGTAS VOOR SPIEGELREFLEXCAMERA
Met de DCB-309-BLACK draag je alles eenvoudig mee op je rug. Spiegelreflexcamera, lenzen, filter en laptop je neemt het allemaal mee in deze gebruiksvriendelijke rugtas met verstelbare en uitneembare opbergvakken. Ideaal voor de stadsfotograaf is de regenhoes. Zo is je gear beschermt tegen alle weersomstandigheden.


Case Logic DSS-101-BLACK
LUMINOSITY SLING SYSTEEMCAMERA
Een sling is ideaal in de stad. Je draagt je spullen comfortabel op je rug maar zodra je een mooi fotomoment ziet heb je jouw camera snel bij de hand. De verstelbare tussenschotten zorgen ervoor dat je je camera en accessoires overzichtelijk georganiseerd. Dus ben je de drukke straatfotograaf of enthousiaste architectuurfotograaf, deze handige tas is perfect voor een dag in de stad.


Thule COVERT DSLR SATCHEL
DSLR-camera bag

De Thule Covert DSLR Satchel is een messenger bag. Een andere draagstijl dan de rugzakken maar niet perse minder onhandig. Deze tas kun je namelijk handig combineren met je dagelijkse spullen. Drukke student of ambitieuze manager? In deze tas neem je gemakkelijk je camera én werk mee. Ideaal om een mooi plaatje te schieten onderweg naar school of werk.

Check de eerste reviews van onze testers hier!

Geef je nu op als je in september op stedentrip gaat!Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Zoom.nl profielnaam
Woonplaats
Emailadres
Telefoonnummer
Waar ga je heen?


* Door je aan te melden ga je akkoord met de spelvoorwaarden. Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om in ons privacy statement en melden je aan voor de nieuwsbrief. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24852-binnenkort-op-stedentrip-dan-zoeken-wij-jou.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigmadag Photo Adventure: Peter de Jong]]> Mon, 07 Aug 2017 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De dag
Ik vond het een geweldige eer om met Zoom en Sigma mee te mogen op deze 'Bloggersdag' op het Landschaftspark Duisburg. Ik had mijn D7100 en mijn recent aangeschafte D750 in de tas gedaan, maar vond het wel vreemd om helemaal zonder lenzen op stap te gaan dus heb ik mijn Tamron 15-30 F2.8 ook ingepakt. Ik heb de 'heilige drie-eenheid' van Tamron als standaard uitrusting.
Ik was niet eerder op de Landschaftspark geweest en ik was onder de indruk van deze plek. Het is heel bijzonder om te zien dat een industriële omgeving zo goed kan dienen als recreatieplek. Het is weliswaar geen echte Urbex locatie, maar je kunt er wel leuke plekken ontdekken. Ik ga zeker een keer 's avonds terug. Alles schijnt dan heel fraai uitgelicht te zijn.
Na aankomst konden we uit de Canon of uit de Nikon 'snoeptas' een objectief kiezen. Ik koos voor de 18-35 mm F 1.8 ART voor op de D7100 en op de D750 heb ik een 50-100 mm F 1.8 ART geschroefd.


18-35 mm F 1.8 ART
Ik had mijn zinnen gezet op de 20 MM 1.4 ART lens, maar iemand anders was mij voor. Deze 18-35 mm lens is een APS-C objectief voor crop camera's. Wat direct opvalt is de kwaliteit die dit objectief uitstraalt. De gebruikte materialen voelen heel goed aan en de ring waarmee gezoomd wordt heeft precies de juiste weerstand en demping.
Ik heb een aantal HDR foto's met het object geschoten. Wat opviel is dat de autofocus wat traag is, maar voor mij niet een groot probleem. Thuis op de PC kon ik pas echt goed de scherpte van de beelden beoordelen. Ik ben echt onder de indruk van deze lens! Een genot om mee te fotograferen. Het is dat ik over ben op full frame, anders zou deze lens op mijn verlanglijst komen te staan!18-300 mm F3.5 - 6.3 DC OS HSM
De lens was voor mij niet een eerste keuze als er een tas met ART objectieven op tafel ligt. Toch heeft deze lens mij heel erg verrast. Ik denk dat iedere fotograaf het dilemma heeft, iedere keer wanneer je om wat voor reden dan ook 'ergens' heen gaat: Welk toestel neem ik mee? Welke lens zet ik er dan op? Neem ik mijn compact camera mee?
Ik heb een Sony RX 100 MK3 die ik altijd meeneem als ik de deur uit ga. Je weet immers maar nooit. Soms mis ik een extra stuk zoombereik. Voor die gevallen speel ik al een tijdje met de gedachte om een compacte ultra zoomlens aan te schaffen. Deze 18-300 mm F3.5 - 6.3 DC OS HSM zou zomaar die lens kunnen worden.
De lens doet niet zo premium aan als de ART lenzen van Sigma. Het is ook niet eerlijk om deze lens hier mee te vergelijken. De lens voelt goed aan op de D7100. Het zoombereik is enorm en dat maakt deze lens heel fijn om in de vakantie standaard op de body te hebben. Tijdens de wandeling over het park zag ik een man met een adelaar één van de torens beklimmen. Ik ben verbaasd over het resultaat. Volledig ingezoomd en een strakke plaat! Ergens anders zag ik op grote afstand een aantal mensen een toren beklimmen, ook deze foto heeft mij verbaasd.
Dit objectief staat nu hoog op mijn verlanglijst!
20 mm F 1.4 ART
Ik heb veel goede dingen gehoord en gelezen over deze lens en mijn verwachtingen waren hoog gespannen. Het is ook echt een geweldige lens. Hij heeft echt een premium uitstraling. De lens focust lekker snel. Het brandpuntafstand van 20mm maakt de lens een groothoeklens. Als ik een groothoek gebruik, ben ik altijd wel op zoek naar de meest extreme hoeken. Dan kom je met 20mm wellicht soms iets tekort. Ik zie op de site van Sigma dat er een 14mm F1.8 DG HSM ART lens aan zit te komen. Ik kan niet wachten om daar een keer mee te testen!
Over Peter
Mijn eerste digitale camera kocht ik in 2001. Het was een compacte Canon IXUS met 2.1 megapixels. Pas in 2011 kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera, een D3100 van Nikon. Ik wilde dat mijn foto's geen lucky shots meer waren, maar dat ik de foto's ging maken zoals ze in mijn hoofd zaten. Na een aantal inspirerende cursussen ging ik meer snappen van de techniek en ontdekte ik dat er nog heel veel te leren is! Ik leer nog iedere dag en ik ontdek steeds meer dingen waar ik meer van wil weten en waar ik beter in wil worden.

Urbex
Twee jaar geleden deed ik mijn eerste workshop Urbex fotografie. Sinds die eerste keer ben ik gepakt door deze vorm van fotografie. Ik reis regelmatig met een aantal mafkezen door Europa op zoek naar vervallen gebouwen en klauter (soms illegaal) door kelderraampjes op zoek naar het verval dat bij gebouwen hoort waar de tijd lang stil heeft gestaan. Het zijn de plekken waar de natuur de strijd begint te winnen van wat ooit door de mens gebouwd is. Deze gebouwen hebben een verhaal en ik prober dat verhaal in plaatjes vast te leggen.


Concerten
In december 2016 ben ik begonnen als concertfotograaf bij Mezz in Breda. Dat kwam een beetje op mijn pad. Ik had eigenlijk niet zo heel veel met concertfotografie en ik heb de eerste keer dat ik een concert fotografeerde vooral veel publiek op de foto gezet. Ik kreeg daar heel veel positieve reacties op! In plaats van de zoveelste foto van een zingend hoofd prober ik de sfeer van de avnd vast te leggen. Ik zoek graag alternatieve standpunten en schroom niet om het podium op te klimmen om de band en de interactie met het publiek vast te leggen.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24859-sigmadag-photo-adventure-peter-de-jong.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Overzicht: alle soorten objectieven]]> Sun, 06 Aug 2017 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Boven aan deze pagina staat de inhoudsopgave (eventueel ingeklapt), waarbij je in één klik naar het objectief of het merk van jouw keuze gaat. Of klik natuurlijk zelf door alle 7 pagina's heen.

Prime/vast brandpunt

Met sommige objectieven kan je niet in- of uitzoomen. Dit worden ook wel prime-objectieven genoemd. Ze beschikken dus over een vaste brandpuntsafstand, dus als je iets groter in beeld wilt brengen zal je daar daadwerkelijk dichter naar toe moeten lopen. Populaire brandpuntsafstanden zijn 24, 35, 50, 85 en 135mm. De prime objectieven hebben een aantal voordelen, waardoor ze behoorlijk populair zijn:

- Ze zijn meestal lekker klein en licht en daarom eenvoudig om mee op reis te nemen.

- Ze zijn enorm lichtsterk. Het diafragma varieert meestal van F/2.8 tot F/1.8, F/1.4 en zelfs F/1.2

- Ondanks hun grote lichtsterkte, zijn de objectieven alsnog meestal voordelig geprijsd.

Groothoekzoom

Als je toch de mogelijkheid wilt om in te zoomen, dan is een zoomlens de meest logische keuze. In de naam van de lens staat zowel de laagste als de hoogst-mogelijke brandpuntsafstand vernoemd. Een 18-55mm objectief is in dit geval een groothoekzoom. Dit is bijzonder geschikt voor situaties waarbij er 'veel in beeld moet komen', zoals een compleet landschap of een grote groep personen. Bij de meeste objectieven staat daarachter het diafragma vermeld. Bij een 18-55mm F/4.0-5.6 kan het objectief een diafragma van F/4.0 behalen bij 18mm, maar is het maximale diafragma bij 55mm nog maar F/5.6.

-Groothoekzoomobjectieven zijn handig omdat ze meerdere bereiken binnen één objectief bieden.

-Dit gaat helaas meestal wel ten kostte van de lichtsterkte over het gehele bereik.

-De objectieven wisselen sterk in prijs. De lichtsterkere objectieven zijn aanzienlijk duurder.

bartbrouwer91

Telezoom

Een telezoom-objectief heeft, net als de groothoekzoom, ook de mogelijkheid om de brandpuntsafstand te veranderen. De meeste objectieven starten vanaf 70mm en de 70-200mm is een erg populair objectief. Er zijn echter ook 100-500mm objectieven die bijvoorbeeld heel geschikt zijn om wildilfe te fotograferen. Het objectief is vooral bedoeld voor het in beeld brengen van één onderwerp. Denk aan onderwerpen die zich op grote afstand bevinden of gebruik het objectief voor sportfotografie. Bij de meeste versies van de telezoom-objectieven past het maximale diafragma zich aan, naar mate het bereik groter wordt. Duurdere versies hebben wel een vast diafragma over het hele bereik.

fred-horst

Macro

Er zijn objectieven die speciaal bedoeld zijn voor macro-fotografie én er zijn objectieven die een macro-optie als aanvulling hebben. Het objectief is bedoeld om kleine onderwerpen op gelijke grootte, of zelfs met een bepaalde vergroting te fotograferen. Het is vooral populair om bloemen, insecten en andere detailopnamen te maken. Wat vooral belangrijk is om hierbij in de gaten te houden, is de minimale scherpstelafstand. Dit is de afstand die minimaal tussen het onderwerp en de voorkant van het objectief moet zitten. Bij macro-objectieven is deze afstand vaak een stuk kleiner dan bij andere objectieven.

martijnvandernat

Fisheye

Eerder werd het groothoekobjectief genoemd. Een extreme variant daarvan is het fisheye-objectief. Hierbij krijg je brandpuntsafstanden van 12, 10,5 of zelfs 8mm. Omdat het hier om een extreme beeldhoek gaat, ontstaat er ook enorm veel vertekening in het beeld. De foto krijgt een bepaalde bolling, die veel fotografen op een creatieve manier inzetten.

robinlooy

Tilt-shift

Een objectief dat juist bedoeld is om vertekening te voorkomen, is het tilt-shift objectief. Het objectief kan schuiven en kantelen, om zo het perspectief te veranderen. Het wordt het meest gebruikt bij architectuurfotografie, om ervoor te zorgen dat de lijnen recht lopen. Als je met een gewoon objectief een foto maakt, krijg je namelijk vaak het gevoel dat het gebouw 'omvalt'.
Daarnaast kan het tilt-shift objectief ook voor creatieve doeleinden worden gebruikt. Door de kleine scherptediepte in combinatie met een grotere afstand en hoogte te gebruiken, krijg je vaak een miniatuur-effect.

phrome

Creatieflens

Er zijn ook tal van lenzen op de markt, waarbij je kan spelen met scherpte en onscherpte. De lensbaby's zijn waarschijnlijk het meest bekend, maar ook de grote cameramerken zelf hebben objectieven ontwikkeld waarbij je zelf kan bepalen hoe je met onscherpte werkt. Je kan de objectieven vaak draaien en kantelen, waardoor je een abstracte bewegings-onscherpte-achtige sfeer in je foto krijgt.

cfoto70

Canon objectief afkortingenI, II of III
Dit geeft aan om welke generatie van het objectief het gaat.

Canon EF
Geschikt voor Canon fullframe-body's.

Canon EF-S
Geschikt voor Canon APS-C-body's.

Canon EF-M
Geschikt voor Canon EOS M systeemcamera's.

Canon L
Dit objectief is onderdeel van de Canon 'Luxury'-serie.

Canon USM
Dit objectief is uitgerust met de Canon UltraSonic Motor voor autofocus.

Canon STM
Dit objectief is uitgerust met een Stepper Motor; om o.a. trillingen tijdens het opnemen van video te voorkomen.

Canon IS
Dit objectief beschikt over beeldstabilisatie.

Canon SSC
Dit objectief beschikt over een speciale coating die reflecties vermindert en het contrast verhoogt.

Canon TS
Dit objectief is een Tilt-shift objectief.

Canon TS-E
Dit objectief is een Tilt-shift objectief met een elektronische diafragmabediening.

Canon MP-E
Dit objectief is een macro-objectief met een elektronische diafragmabediening.

Nikon objectief afkortingenNikon AF
Dit objectief beschikt over autofocus.

Nikon AF-D
Dit objectief beschikt over autofocus en geeft de afstandsinformatie door aan de camera.

Nikon AF-S
Dit objectief beschikt over een stille autofocusmotor

Nikon AF-P
Dit objectief beschikt over een extra stille en snelle autofocusmotor.

Nikon AS(P)
Dit objectief beschikt over een extra element om lensfouten te corrigeren.

Nikon DC
Dit objectief beschikt over 'Defocus Control'; waarmee je de mate van onscherpte kan bepalen.

Nikon ED
Dit objectief heeft extra glazen elementen die het licht minder verspreiden, chromatische aberratie voorkomen en een hogere klasse aan scherpte behalen.

Nikon G
Dit objectief beschikt niet over een diafragmaring

Nikon IF
Dit objectief kan sneller scherpstellen; zonder dat het objectief van formaat verandert.

Nikon RF
Dit objectief focust door het achterste lenselement te bewegen.

Nikon N(ano)
Dit objectief beschikt over een hoogwaardige lenscoating.

Nikon SWM
Dit objectief beschikt over een Silent Wave Motor, waardoor je snel kan wisselen tussen een stille autofocus en de manuele focus.

Nikon VR
Dit objectief beschikt over beeldstabilisatie.

Nikon FX
Dit objectief is geschikt voor Nikon fullframe body's. Dit staat echter zelden aangeduid. Als er geen DX, of CX op het objectief staat; kan je ervan uitgaan dat het om een FX objectief gaat.

Nikon DX
Dit objectief is geschikt voor Nikon APS-C camera-body's.

Nikon CX/ Nikkor 1
Dit objectief is geschikt voor Nikon 1 systeemcamera's.

Nikon Micro
Dit objectief is geschikt voor close-up opnamen.

Sony objectief afkortingenSony DT
Dit objectief is geschikt voor Sony APS-C camera's.

Sony FE
Dit objectief is geschikt voor fullframe-E-mount-camera's. Wanneer er geen DT of FE aanduiding is; dan is het objectief geschikt voor Sony fullframe-A-mount-camera's.

Sony E
Dit objectief is geschikt voor Sony systeemcamera's met APS-C sensor.

Sony G
Dit objectief is onderdeel van de Sony Gold serie. Dit staat voor de hoogste kwaliteit lenzen.

Sony ZA
Dit objectief is een Zeiss Alpha objectief. Qua kwaliteit is het redelijk vergelijkbaar met Sony Gold.

Sony SSM
Dit objectief beschikt over een SuperSonicMotor; een extra snelle en stille autofocusmotor.

Sony SAM
Dit objectief heeft een iets tragere autofocusmotor en deze aanduiding houdt meestal in dat de lens van plastic is en een stuk betaalbaarder is geprijsd.

Sony OSS
Dit objectief beschikt over beeldstabilisatie.

Sony PZ
Dit objectief beschikt over powerzoom; om soepel te focussen tijdens video-opnamen.

Sony ED
Dit objectief beschikt over extra glazen elementen om lensfouten zoals chromatische aberratie te corrigeren.

Sony Macro
Dit objectief beschikt over een meer-dan-gemiddelde vergroting (1:1) en is geschikt voor close-up-opnamen.

Tamron objectief afkortingenTamron AF
Dit objectief beschikt over autofocus.

Tamron XR
Dit objectief is kleiner en lichter dan gemiddeld.

Tamron (X)LD
Dit objectief vermindert chromatische aberratie.
Tamron ASL
Dit objectief beschikt over asferische lenselementen om lensfouten te corrigeren.

Tamron VC
Dit objectief beschikt over beeldstabilisatie.

Tamron USD
Dit objectief beschikt over een extra stille autofocusmotor.

Tamron SP
Dit objectief is onderdeel van de Super Performance-lijn en is van extra hoge kwaliteit.

Tamron IF
Dit objectief heeft een intern focus systeem.

Tamron Di
Dit objectief is geschikt voor fullframe-camera's.

Tamron Di II
Dit objectief is geschikt voor APS-C-camera's.

Tamron ZL
Dit objectief heeft een knop om ongewenst in- en uitschuiven van het objectief te voorkomen.

Tamron A/M
Dit objectief heeft een knop om te switchen tussen auto- en manuele focus.

Tamron 1:1 Macro
Dit objectief kan fotograferen tot een 1:1 vergroting.

Sigma objectief afkortingenSigma A/Art
Dit objectief is onderdeel van de Sigma Art-lijn. Het gaat hier om lichtgevoelige vaste brandpunt-objectieven.

Sigma Contemporary
Dit objectief is onderdeel van de Sigma Contemporary-lijn. Het gaat hier om een goedkopere lijn objectieven.

Sigma Sport
Dit objectief is onderdeel van de Sigma Sport-lijn. Het gaat hier om snelle tele-zoom objectieven.

Sigma HSM
Dit objectief beschikt over een Hyper-Sonic motor; een stillere en snellere autofocusmotor.

Sigma ASP
Dit objectief beschikt over asferische lenselementen om lensfouten te corrigeren.

Sigma OS
Dit objectief beschikt over interne stabilisatie.

Sigma RF
Dit objectief stelt scherp door het achterste lenselement te verschuiven.

Sigma IF
Dit objectief kan sneller scherpstellen; zonder dat het objectief van formaat verandert.

Sigma EX
Dit objectief heeft een hoogwaardige afwerking.

Sigma DG
Dit objectief dit objectief is geschikt voor fullframe-body's.

Sigma DC
Dit objectief is geschikt voor APS-C-camera's.

Sigma DN
Dit objectief is geschikt voor systeemcamera's.

Sigma DF
Dit objectief heeft een knop om tussen auto- en manuele focus te switchen.

Sigma macro
Dit objectief is geschikt voor close-up opnamen en een 1:1 vergroting.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/24857-overzicht-alle-soorten-objectieven.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 belangrijke basis tips voor paardenfotografie]]> Sat, 05 Aug 2017 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Foto door MFontijne

Apparatuur voor paardenfotografie

Bij het maken van foto's van paarden is het vooral belangrijk om de juiste soort lens te gebruiken. Bij het gebruik van een groothoeklens, worden de vormen van het paard namelijk iets vervormd, waardoor ze niet natuurgetrouw op de foto komen. Bovendien moet je dan vrij dicht op het dier zitten, waardoor actiefoto's wat lastiger worden. Daarom wordt er bij paardenfotografie meestal gebruik gemaakt van een kleine telelens. Zo kun je van een afstand fotograferen, waardoor je het dier niet stoort. Dat is vooral bij loslopende, of rennende dieren ook een stukje veiliger, omdat je achter een omheining kan blijven.


Foto door cahm

Instellingen

Paarden zijn erg snel en van nature ook erg onvoorspelbaar. Het is daarom vooral belangrijk om een korte sluitertijd te gebruiken. Vooral als de dieren druk bezig zijn en je ook alle rondvliegende haren scherp wilt hebben. Als sluitertijd kun je het beste een tijd van 1/1000s of zelfs korter aanhouden. Hierbij weet je zeker dat je het paard helemaal 'bevriest' in zijn beweging. Voor je diafragma kun je het beste een groot diafragma (lage diafragmawaarde) zoals F4 of F2.8 gebruiken. Met een groot diafragma bereik je namelijk makkelijker een kleinere scherptediepte, waardoor de achtergrond onscherp wordt en de aandacht meer op het paard komt te liggen.


Foto door cahm

Achtergrond

Een belangrijk deel van paardenfotografie is de achtergrond. Want zelfs al doet het paard nog zo'n spectaculaire sprong, als hij het doet in een betonnen bak of met een ijzeren rasterwerk erachter, dan verdwijnt onbedoeld toch de aandacht en is de kracht van je beeld al snel verdwenen. Zorg er daarom voor dat je het liefst op een natuurlijke, rustige locatie fotografeert zoals in de wei, op het strand of in een bos. Wil je toch dieren in een omheining of hok fotograferen, gebruik dan je diafragmawaarden om de achtergrond zo onscherp mogelijk te krijgen. Natuurlijk kun je ook altijd op de computer nog het een en ander weg poetsen.


Foto door HorsePhotoExperience

Het juiste standpunt bij het fotograferen van paarden

Bij paardenfotografie zijn er verschillende standen die je in kunt nemen bij het maken van een foto, die het beeld enorm kunnen veranderen. Wie vooral het dier zelf op een mooie manier in beeld wil brengen, kan het best een zo laag mogelijk standpunt nemen. (Door te hurken of zelfs op de grond te gaan liggen.) Zo kijk je wat tegen het dier op, waardoor het krachtiger lijkt. Het dier komt meer los van de achtergrond en je krijgt een mooi verloop van scherpte in de ondergrond. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het dier juist in zijn omgeving, of door iemand bereden wilt laten zien. In dit geval is het handiger om foto's meer op ooghoogte van het dier te nemen. Dit is ook het geval als een dier meedoet aan een sportwedstrijd zoals springen of racen. Zorg er hier voor dat het hoofd van het paard mooi in het midden van het beeld valt.


Foto door eliane00

Mooie houding

Een grazend paard in de wei is mooi, maar het is voor een foto natuurlijk vrij saai. Het liefst zie je een nieuwsgierig en energiek paard, en het allermooiste is het natuurlijk als hij heen en weer rent of sprongen maakt. Gelukkig zijn paarden erg alert op hun omgeving en dus makkelijk af te leiden. Gebruik daarom eens iets wat ongebruikelijk is voor hun omgeving zoals een plastic zakje, krakend flesje, of geluidjes op je telefoon. Zo kun je de aandacht van het dier trekken en hem in een mooie 'alerte' stand krijgen. (Oren naar voren, nek omhoog, onderzoekend maar ook klaar om te rennen) Zorg er echter niet voor dat het dier angstig wordt, en jaag hem ook niet op om hem aan het rennen te krijgen. Het beste wat je kunt doen om een dier te laten rennen of sprongen te laten maken, is om samen met de eigenaar te werken. Deze kan het dier een bepaalde richting op sturen en soms zelfs op commando laten steigeren of springen.

Wil je wat meer inspiratie opdoen voor je zelf paarden gaat fotograferen? Bekijk dan eens deze collectie paarden!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24834-5-belangrijke-basis-tips-voor-paardenfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor high-key fotografie]]> Sat, 05 Aug 2017 10:18:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Onderwerpen voor high-key fotografie

Bij high-key fotografie kun je voor veel verschillende onderwerpen kiezen. Veel voorkomende onderwerpen zijn insecten, bloemen en portretten.

Sambikkeltje

Benodigdheden en lichtbronnen

Een witte achtergrond, weinig schaduw en weinig contrast. Dit zijn kenmerken van een goed high-key portret. Wat heb je hier nou voor nodig? Dit zijn minimaal 2 reportage of studioflitsers. De een gebruik je om de achtergrond te belichten, achter het model. De ander gebruik je als lichtbron op het model. Meestal zet je de flitser die op het model gericht staat ongeveer met een hoek van 45 graden op het model.

Marchristan

Heb je meer flitsers tot je beschikking? Dan plaats je er alsnog eentje op de achtergrond, en twee aan beide kanten van het model. Het model staat dan dus tussen twee lichtbronnen in. Zorg er wel voor dat het model wat afstand neemt van de achtergrond, want anders krijg je de structuur van de achtergrond te zien in je foto's. Blijf je dit alsnog zien, dan kun je de structuur van de achtergrond in de nabewerking altijd nog weghalen.

Jokebrm

Omgeving en de juiste belichting

Een high-key portret heeft vaak een witte achtergrond en dit is ook het makkelijkste om mee te werken. Begin met het belichten van je achtergrond. Let erop dat je dit licht niet te fel instelt, want dan kan er licht op het model worden weerkaatst waardoor het model overbelicht raakt. Een oplossing hiervoor is om het model nog weer iets verder van de achtergrond te plaatsen.

RusselsLof

Zodra je de belichting van de achtergrond juist hebt, begin je met het belichten van het model. Door het flitslicht te weerkaatsen via bijvoorbeeld het plafond, zorg je ervoor dat het licht van de flitser zacht licht op het model levert. Hierdoor voorkom je harde schaduwen of contrasten op het model. Lukt dit weerkaatsen niet? Dan kun je een witte paraplu gebruiken om het licht te verzachten. Je moet veel proberen en experimenteren om het juiste resultaat te krijgen, maar oefening baart kunst!

Annemieke-69

Nabewerking high key fotografie

In de nabewerking kun je het high key portret perfectioneren. Je kunt de zichtbare structuur in de achtergrond weghalen, je kunt de sfeer en kleur van het portret aanpassen of ervoor kiezen om het portret naar zwart-wit om te zetten.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24856-tips-voor-high-key-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigmadag Photo Adventure: Mirjam Oudenaarden]]> Fri, 04 Aug 2017 15:43:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De dag begint al vroeg, ik vertrek om half 7 richting Maarssen. Daar ontmoet ik mede Zoomer Peter, we gaan samen carpoolen. Al gauw is het gezellig in de auto en we zijn lekker op tijd in Duisburg.
Er zijn verschillende soorten lenzen beschikbaar, voor zowel Canon als Nikon. Ik wilde graag een groothoeklens en een telelens uitproberen en als eerste heb ik de 8-16 mm super groothoek in mijn handen. We gaan als eerste de toren beklimmen. Ieder op zijn eigen tempo, want iedereen ziet weer wat anders. Ik vind de locatie echt fantastisch, er zijn zo veel leuke plekjes te ontdekken! Het uitzicht, eenmaal boven aangekomen, is fantastisch. Het is erg mooi, helder weer, dus je kunt echt hele mooie uitzichtfoto's maken! Af en toe kom ik een mede Zoomer tegen.
Er zijn zo veel trappen, zo veel plekjes en er is zo veel te zien, dat ik het niet redt alles te bekijken voor de lunch.


8-16mm F4-5.6 EX DC HSM
Ik begin de dag met deze groothoeklens. Ondanks dat het niet zo'n grote lens is, vind ik hem wel iets aan de zware kant.
Het valt me op dat er hier en daar leuke tekeningen gemaakt zijn en maak er foto's van. Dat kan best met een groothoeklens, je moet alleen dichterbij gaan staan. Deze foto's pakken mooi uit, zonder vertekening.
Het leuke van deze lens is natuurlijk wel om zo wijds mogelijke foto's te maken, zowel aan de binnenkant van de toren als van het uitzicht. Hierbij krijg je dan wel wat vertekening, maar dit is in het uiteindelijke resultaat niet storend.
Ik hou van tegenlicht foto's, dus de zon zet ik er ook op en knijp het diafragma zo ver mogelijk dicht (F/29!). Dit is een heel mooi plaatje geworden, geen vertekening en alles scherp.
Als ik het landschap door het hek heen fotografeer, is niet alles scherp. De slotjes zijn scherp, maar het hek niet van voor tot achter. Ik heb hierbij F/11 gebruikt, dus ik zou hier wel iets beter verwachten.
De lens is makkelijk in gebruik en maakt mooie foto's. De autofocus is snel.
De zonnekap zit vast en ter bescherming zit nog een bus om de zonnekap. Alleen met die bus erom kun je met 16 mm wel fotograferen, maar wil je verder uitzoomen, dan zie je de bus. Die heb ik er dus niet op gehad. Een nadeel is wel dat, omdat de lens zo bol is, de zonnekap niet voldoende bescherming voor de lens biedt.
Al met al is het een prettige lens om mee te werken, makkelijk in gebruik en hij maakt mooie foto's.


Goed gelukte uitzichtfoto bovenop de toren. 8 mm geeft een wat vertekend beeld, maar dat stoort mij niet.


Een tegenlicht foto bovenop de toren gemaakt. Zelfs met het diafragma tot het uiterste dichtgeknepen, is deze foto goed gelukt.


Een detailfoto, ergens in de toren. Goed gelukt en lekker scherp.


De beloofde lunch is heerlijk. Daarna krijgen we een toegangskaart voor de Photo Adventure. Maar we zijn hier om lenzen uit te proberen, dus ik heb helaas geen tijd om de beurs te bezoeken.
We wisselen van lenzen en ik kan met de telelens aan de gang. Deze keer kies ik ervoor om beneden het terrein te verkennen. Samen met Peter kijk ik vol verwachting uit naar een roofvogel die terug zou keren naar zijn baasje, wat vervolgens niet gebeurde. Dat was wel een deceptie, maar het was wel een mooi moment om de telelens uit te proberen.
Ik loop verder om de toren en kom uit bij een vijver. Mooi om toch ook even wat macrofoto's te proberen. Vervolgens loop ik verder om de toren heen.


100-400mm F5-6.3 DG OS HSM Contemporary
Wat gelijk opvalt is hoe zwaar deze lens is. Met een draagriem om mijn nek is dat niet echt lekker.
Bij de roofvogelshow maak ik van een flinke afstand uit de hand een foto van een prachtige vogel (400 mm). De vogel is redelijk scherp en de achtgrond is mooi bokeh. Deze foto valt zeker niet tegen!
Hierna probeer ik wat lange sluitertijd foto's van de toren te maken. De lens mist helaas een statiefvoet ter ondersteuning en hoewel ik het idee heb dat ik alles goed heb vast gedraaid aan mijn statief, zijn de foto's toch bewogen.
Ik maak, ingezoomd, ook nog een detailopname van de oude fabriek, leuk om lekker in te zoomen en uit te testen wat kan met deze lens!
Ik wil graag foto's maken van een windmolen, die ik vanaf de toren heb gezien. Ik zet mijn camera op mijn statief en maak foto's, uitgezoomd en ingezoomd. Het resultaat is verbluffend strak. Wat maakt deze lens fantastische foto's!
Verder zijn er nog een aantal mooi gekleurde ventilatoren die draaien. Het diafragma knijp ik zo ver als mogelijk dicht (F/22) om een zo lang mogelijke sluitertijd te kunnen gebruiken. Met 100 mm maak ik de foto en ook hier is het resultaat weer lekker scherp en kan je duidelijk de beweging van de ventilator zien.
Als laatst ga ik nog even naar "binnen" en maak nog een foto van de trappen. Ook hier ben ik erg tevreden over de foto.
Mijn conclusie over deze lens is dat het echt een fantastische lens is met verbluffend strakke en mooie foto's. Een statiefvoet zo erg fijn zijn en je moet deze dan ook gewoon op een statief zetten en niet om je nek dragen. Even wennen: de zoomring zit aan de voorkant i.p.v. dichtbij de camera.


Telezoom foto van afstand genomen bij de roofvogelshow. Niet helemaal scherp, maar de vogel steekt mooi af tegen de achtergrond, die mooi bokeh is.


Detailopname aan de achterkant van de toren.


Detailopname van één van de ventilatoren aan de achterkant van het gebouw. Ook hier erg scherp, en de beweging die ik erin wilde hebben zit er mooi in!


Het trappenhuis, één van de vele plekken in dit gebouw om bovenin de toren te komen. Lekker plaatje, mooie scherpte.


Conclusie
We verzamelen weer op de afgesproken plek om de dag af te sluiten. Het was een goed georganiseerde dag, vooraf hebben we al veel informatie ontvangen ter voorbereiding en op de dag zelf verliep volgens mij ook alles op rolletjes.
Conclusie: het was een mooie dag, het was gezellig, leuke mensen en als ik een lens mocht kiezen om mee naar huis te nemen zou dat zeker de 100-400 mm zijn. Dit omdat deze gewoonweg de mooiste foto's heeft geleverd. Goeie kwaliteit lens en ondanks zijn gewicht echt een fijn ding!


Over Mirjam
Mirjam Boerhoop - Oudenaarden is getrouwd en moeder van Sanne en Rens. Ze is stability coördinator bij een farmaceutisch bedrijf in Petten.
In augustus 2015 heeft ze een workshop fotografie in Italië gevolgd en sindsdien gaat er veel vrije tijd (en geld) in deze hobby zitten. "Ik vind in fotografie mijn rust en kan er mijn creativiteit in kwijt. Het liefst fotografeer ik landschappen en mooie stads- of dorpsgezichten, bij voorkeur met lange sluitertijden."

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24855-sigmadag-photo-adventure-mirjam-oudenaarden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigmadag Photo Adventure: Frank Vermeulen]]> Fri, 04 Aug 2017 14:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ik heb voor Sigma verschillende objectieven mogen testen op mijn eigen Canon in het Landschaftpark Duisburg waar ook de Photo Adventure beurs plaatsvond.

Om 7:00 uur vertrok ik uit mijn woonplaats De Lier richting Duitsland, onderweg nog even een bakje koffie gedaan en rond 9:30 uur kwam ik aan in Duisburg. Nadat we hadden verzameld, kwamen als snel de koffers vol met objectieven op tafel en konden we starten.

Iedereen mocht zelf een lens uitzoeken. Er was keuze genoeg: 11 verschillende lenzen met een Nikon en een Canon vatting. En voor de Sony camera's was er een speciale aansluiting aanwezig.


20mm F1.4 DG HSM Art ultra-groothoek
Daarna mochten we starten met fotograferen. Iedereen begon in de toren maar wel 'ieder voor zich'. Ik ben begonnen met de 20mm F1.4 DG HSM Art ultra-groothoek. Wat een mooi objectief, degelijk en netjes afgewerkt. Ik schrok wel van het gewicht, dit is vergelijkbaar met mijn 24-70 F2.8.

Het moet dan ook ergens vandaan komen want een diafragma van F1.4 is niet gering met een 20mm groothoek, wat ik wel als prettig heb ervaren. We hadden een dag vol zon, hard licht en zeer donkere plekken in de oude fabriekshallen.

De vaste zonnekap vind ik een pluspunt, wat wel weer als nadeel heeft dat er geen standaard filters op kunnen. Bij de eerste foto's merk ik dat het makkelijker fotografeert dan verwacht, dit komt door de weinige vertekening. Het nadeel vind ik dat dit bijzondere objectief niet spatwaterdicht is. Verder heb ik het als heel erg positief ervaren om met een groothoek te fotograferen en daarbij vind ik de resultaten ook nog eens goed gelukt.105mm F2.8 Macro EX DG OS
Om half een verzamelen we weer voor een heerlijke lunch en daarna is de mogelijkheid om van lens te wisselen. Ik kies voor de 105mm F2.8 Macro EX DG OS. Deze keuze heb ik gemaakt omdat ik deze lens graag aan mijn lenzenassortiment zou willen toevoegen.

Mijn eerste indruk was niet zo positief: hij voelde wat 'goedkoop' aan nadat ik de 20mm had ingeleverd. Hij is een stuk lichter en de behuizing is van een minder degelijk materiaal. Maar het gaat om het plaatje.

Ik ben gelijk aan de slag gegaan. Wat me direct opviel is dat wanneer ik mijn scherpstelpunt uit het center haal, hij moeilijk scherpstelt.
Ik heb bij de roofvogels wat beelden kunnen maken van dichtbij, dit resulteerde tot een aantal aardige foto's. Ik merkte wel dat ik te gehaast bezig was voor dit objectief, hij vergt wat meer geduld.

135mm F1.8 DG HSM Art
's Middags kregen we entreebandjes voor de beur en was er nog een moment om van lens te wisselen. De laatste van het stel die ik heb getest is de 135mm F1.8 DG HSM Art.
Wat een beauty, degelijk en niet te zwaar voor een 135mm. Van wat ik heb kunnen zien is deze lens wel spatwaterdicht. Ik moest even wennen aan het vaste brandpunt maar dit had ik snel onder de knie. De autofocus is supersnel en ik merkte geen verschil met scherpstellen in het centrum of erbuiten. Mooie bokeh en haarscherp: ik ben voorstander van dit objectief, zeker voor portretten.Over Frank Vermeulen
Frank Vermeulen is het gezicht achter Studio WestCoast. Hij volgt de vakopleiding op de Fotovakschool in Rotterdam tot professioneel fotograaf. Alle facetten van digitale fotografie komen aan de orde. Het kunnen vertalen van een idee naar een creatieve fotografische oplossing vormt een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Zijn passie ligt bij het fotograferen van producten (zowel in de studio als op locatie), portretten, bedrijven en evenementen.


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24854-sigmadag-photo-adventure-frank-vermeulen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe maak je betere foto's van insecten?]]> Fri, 04 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je wel met macrofotografie aan de slag, maar liever toch niet met insecten? Fotografeer dan eens een van deze fotogenieke bloemen!

Goedkope alternatieven voor je macrolens

Je wilt natuurlijk graag zo dicht mogelijk op die kever, wesp of krekel duiken om deze zo groot mogelijk vast te kunnen leggen, maar heb je daar dan een dure macrolens voor nodig? Een lichtgevoelige macrolens is natuurlijk heel fijn en praktisch om mee te werken, maar er zijn ook voldoende goede alternatieven.

- Een voorzetlens schroef je heel eenvoudig op je objectief, waardoor de minimale scherpstelafstand wordt verkort.

- Tussenringen daarentegen schroef je tussen je camerabody en het objectief. Ze vergroten de afstand van het objectief tot de sensor, waardoor de vergrotingsfactor hoger wordt en je scherptediepte nog iets kleiner.

piter

Rekening houden met de onscherpte

Bij het fotograferen van insecten werk je vaak met een hele kleine scherptediepte. De achtergronden worden daardoor helemaal wazig, wat een prachtig effect geeft. Daardoor zou je haast denken dat je er niet echt meer rekening mee hoeft te houden, maar het mooiste effect krijg je als je toch bewust met die achtergrond gaat spelen. Soms zie je nog lichte lijnen van het gras of riet op de achtergrond, die je goed kan gebruiken om te spelen met je compositie. Een andere keer kan je juist he camouflage element van het insect gebruiken, om deze haast volledig weg te laten vallen in die achtergrond.
dylano

Ooghoogte

Bij mensen, bij dieren en ook bij insecten geldt dat ooghoogte altijd een prettig en persoonlijk perspectief geeft. Ondanks dat de ogen van insecten soms haast onherkenbaar zijn, werkt het toch heel goed om door de knieën te gaan of zelfs op de grond te gaan liggen, om op de juiste hoogte te komen. Als je een kantelbaar display hebt, werkt dit natuurlijk nog net iets makkelijker! Probeer maar eens twee foto's te maken; een waarbij je neerkijkt op het insect en één op gelijke hoogte. Je zal zelf zien dat het laatste beter werkt.
marcojongsma

Actiefoto's van insecten

De meeste foto's van insecten worden gemaakt als ze stilzitten op een takje of blaadje. Dan heb je natuurlijk de meeste tijd om ervoor te zorgen dat het hele dier mooi scherp is, maar als de sfeer van de foto niet sterk genoeg is, is het beeld toch een beetje saai. Insecten hebben ook nog tal van actiemomenten. Die misschien niet zo eenvoudig zijn om te fotograferen, maar daarom zijn ze des te interessant om een keer uit te proberen. Als je de tijd neemt om een insect goed te observeren, zal je zien dat er een bepaald patroon zichtbaar is in het gedrag. Regelmatig zweeft een zweefvlieg bijvoorbeeld boven dezelfde plek waardoor je deze redelijk makkelijk vliegend kan fotograferen en een sprinkhaan die net afzet voor de sprong is ook goed te timen.

axelterpstra

Leg de schoonheid van het insect vast

Wat maakt het insect zo bijzonder? Zijn het de prachtige kleuren van die vlinder? De felle strepen op de rups? Die grote facetogen van de vlieg of die mooie glans op die kever? Bepaal wat jij de meest unieke eigenschap vind en zorg ervoor dat die zo sterk mogelijk in je foto naar voren komt. Zo zorg je dat je foto bij de kijker het meeste teweegbrengt

a6b7c8h4

Nog niet genoeg geleerd? Werkelijk alles over macrofotografie leer je in deze basiscursus!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24853-hoe-maak-je-betere-foto-s-van-insecten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigmadag Photo Adventure: Julie Ann]]> Thu, 03 Aug 2017 13:04:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Samen met een groep mede-zoemers, de redactie van Zoom.nl en mensen van Sigma zijn we op 11 juni naar de Photo Adventure in Duisburg geweest. Een mooie industriële locatie op het landschaftspark. We mochten op deze dag verschillende lenzen van Sigma testen. Ik heb 2 lenzen getest waar ik heel nieuwsgierig naar was: de Sigma 135mm F/1.8 DG HSM en de Sigma 20mm F/1.4 DG HSM Art. Twee totaal verschillende lenzen.


135mm f/1.8 DG HSM Art
De Sigma 135 mm is een ideale portretlens. Met een brandpuntsafstand van 135mm en een lichtsterkte van f/1.8 is dit een ideaal objectief om super scherpe portretten mee te schieten met een adembenemend bokeh. Ook heeft deze lens een razendsnelle autofocus. Super handig bij bewegende beelden. Een minpuntje is dat er geen beeldstabilisatie op zit. Dit Sigma Art-objectief is gemaakt met het oog op spiegelreflexcamera's met meer dan 50 megapixel op de sensor. Om daarmee maximale resultaten te boeken is het scherpstelmechanisme uitgerust met Sigma's floating system. Door beeldvervorming te minimaliseren levert het objectief uitmuntende resultaten die zo goed zijn dat correcties tijdens het nabewerken niet meer nodig zijn.20mm F/1.4 DG HSM Art
De Sigma 20 mm is ideale lens wanneer je veel omgeving op je foto wilt laten zien. Ik er heb tijdens de Photo Adventure verschillende onderwerpen mee gefotografeerd, van architectuur tot portretten. Je krijgt wel vertekening bij de groothoek wanneer je deze kantelt, maar dat kan soms juist mooi resultaat leveren. Het is een lichtsterke lens, maar ik fotografeer bij groothoek graag met een kleine diafragma. Omdat ik vaak bij een groothoek ook veel scherpte in mijn foto wil hebben. Het is wel een zware lens wat ik zelf niet altijd handig vind. Verder zijn de foto's hierbij ook mooi scherp. Al met al het was een leuke mooie dag! Ik heb weer mooie foto's mogen maken met deze twee geweldige lenzen.Over Julie Ann
Julie Ann komt oorspronkelijk uit Canada en verhuisde in 1987 naar Nederland. Nu woont ze in een klein dorp genaamd Nieuw Bergen. Julie Ann: "I love to capture people in their natural state. Thos are the moments that I feel are most important."
Meer foto's van Julie Ann vind je op haar website.


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24851-sigmadag-photo-adventure-julie-ann.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor filmen met je fotocamera]]> Thu, 03 Aug 2017 11:45:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Vind je het lastig om je beelden goed te stabiliseren? Lees dan deze vijf tips voor betere beeldstabilisatie achteraf!

Je video goed belichten

Als je weet hoe belichting tijdens het fotograferen werkt, dan is dat een goede basis om ook te leren hoe je je video goed kan belichten. In feite werken een aantal dingen hetzelfde.

- Met de iso-waarde regel je de lichtgevoeligheid van de sensor. Een hogere iso-waarde zorgt dus voor 'meer licht in je beeld', maar tevens ook voor meer korrel en ruis.

-Door het diafragma te wijzigen, pas je de lensopening aan. Net als bij fotografie, geldt ook hier dat een groter diafragma (lagere diafragmawaarde) ervoor zorgt dat er meer licht op de sensor valt en dat je een kleinere scherptediepte krijgt.

-Het meest lastige aspect bij video is waarschijnlijk de sluitertijd. Daarbij moet je onthouden dat je met video eigenlijk razendsnel meerdere foto's achter elkaar maakt. Dat kunnen er 24 per seconde zijn, of 30, 50, 60, of zelfs 120. Daar moet je je sluitertijd op afstemmen. De vuistregel is dat je sluitertijd minimaal '1/het dubbele van het aantal frames per seconde' is. Bij 30fps is dat dus 1/60e en bij 120 fps is dat dus 1/240e.

Daarnaast heeft het aanpassen van de sluitertijd ook een invloed op de bewegingsonscherpte in je video. Dat zie je het beste in onderstaande videocursus.

Focus gebruiken in je video

Kies je voor autofocus, of handmatige focus als je gaat filmen? Dat is een lastige keuze, die ook sterk afhankelijk is van het objectief dat je gebruikt. De meeste foto-objectieven zijn namelijk niet aangepast voor video-doeleinden, waardoor de autofocus allesbehalve stil is. Dat geluid ga je in dat geval continu horen in je video en het valt ook nauwelijks te corrigeren in je montage.

Daarnaast heeft autofocus nog een ander groot nadeel. Tijdens het fotograferen heb je vast wel eens gemerkt dat de autofocus op iets anders scherpstelt, dan eigenlijk de bedoeling was. In dat geval herkader je je beeld, selecteer je een ander focuspunt of switch je op dat moment naar handmatig scherpstellen. Als dat gebeurt tijdens een video-opname, dan is opeens je hele shot verpest. De aandacht van de kijker wordt in dat geval opeens verlegd naar iets wat er helemaal niet toe doet, waardoor je die aandacht verliest.

Handmatig focussen lijkt dus een betere keuze te zijn. Maar dat vergt ook flink wat oefening. De kijker moet zich namelijk nauwelijks bewust zijn van de aanwezigheid van de camera. Zeker wanneer je werkt met een zeer kleine scherptediepte, zijn daar wat trucjes voor. Zo voelt het namelijk een stuk natuurlijker door een klein beetje naar voren of naar achteren te bewegen en daarmee je focus te verleggen.

chriz

Zorgen voor stabiliteit

Controleer vooraf of je camera beschikt over stabilisatie in ofwel de body, of in de objectieven die je gebruikt. Schokkerige beelden zijn namelijk heel moeilijk om naar te blijven kijken. Draai daarom ook zoveel mogelijk vanaf een statief, om ongewenste bewegingen te voorkomen. Wil je je beelden niet té statisch hebben? Gebruik dan een monopod, om in ieder geval de trilling eruit te halen of draai de statiefkop van je driepoot een klein beetje los, zodat je daar meer bewegingsruimte hebt. Heb je een klein en buigbaar driepootstatiefje? Die kan je heel eenvoudig ombuigen tot een handig schouderstatief!

Geluid gebruiken bij je video

Video is natuurlijk niet alleen denken in beeld, maar ook denken in geluid! Daar laten veel videografen flink wat mogelijkheden liggen. Als je op locatie moet filmen, sluit dan eens je ogen en luister goed. Welke geluiden hoor je? Wat is er hinderlijk? Een brommende koelkast op de achtergrond? Een radio met muziek? Die moeten zeker uit! De muziek zorgt er namelijk voor dat je straks je beelden niet meer kan monteren. Men hoort dan namelijk dat je het liedje hebt opgeknipt. De koelkast zal ook voor een irritant gezoem zorgen.

Naast de hinderlijke geluiden, zijn er vast ook geluiden die je kan uitvergroten. Staat er een aquarium met een waterpompje? Of loopt er een kat waarvan je de nagels op het laminaat hoort tikken? Film het een keer close en zorg dat je die geluiden van lekker dichtbij opneemt. Als je veel geluid van de setting goed opneemt, krijg je als kijker meer het gevoel dat je er zelf bij bent.

Wat voor uitrusting moet je daarvoor gebruiken?

Werken met een verhaal

Of je nu een korte reportage gaat maken, waarbij je helemaal overgeleverd wordt aan de omstandigheden, of een speelfilm waarbij je overal invloed op kan uitoefenen, je zal altijd moeten werken vanuit een verhaal. Een bruidsreportage moet vertellen hoe die mooie dag eruit zag, een aftermovie moet laten zien hoe gaaf dat feest was en een nieuwsitem moet jou in korte tijd inzicht geven in een probleem of situatie. Alle soorten video's die je maar kan maken, moeten feitelijk een verhaal vertellen.

Probeer zo goed mogelijk vooraf te bepalen welk verhaal je het liefst vertelt en welke beelden je daar écht voor nodig hebt. Dat is je shotlist. Gedurende je draaidag kan je dat lijstje feitelijk gaan afstrepen, waarbij je natuurlijk wel oog blijft houden voor verrassende elementen. Een gevaarlijke valkuil, zeker bij beginners, is dat ze niet goed vooraf nadenken over hun video. Op de dag zelf zorgt dat voor het probleem dat je niet goed weet wat je echt nodig hebt, waardoor je liever teveel dan te weinig draait. Dat zorgt voor extreem veel uitzoekwerk in je montage. Bespaar jezelf dus veel tijd en denk vooraf goed na over je scenario!

markoi

Als je de mogelijkheid hebt; film dan in 4k! Waarom? Je leest het hier!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24849-tips-voor-filmen-met-je-fotocamera.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[SIGMA Touch en try dag ]]> Thu, 03 Aug 2017 11:36:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Frank Vermeulen

20mm F1,4 DG HSM | Art
Wat een mooi objectief, degelijk en netjes afgewerkt. Ik schrok wel even van het gewicht, maar dat is ook wel begrijpelijk met een diafragma van F1,4. De vaste zonnekap vind ik een pluspunt, daardoor kunnen er geen standaard filters op. Ook is het objectief helaas niet spatwaterdicht. Wel erg mooi om te zien dat er ondanks de groothoek er weinig vertekening optreedt. Ik heb het fotograferen met een groothoek dan ook als heel erg positief ervaren en de resultaten zijn ook goed gelukt.

Uiteraard hebben de deelnemers meerdere lenzen getest op deze dag. De volledige review van Frank lees je hier.

Ada van der Lugt

105mm F2,8 EX DG OS HSM Macro
Dit macro-objectief is door het bereik ook prima voor portretten te gebruiken. De verschillende onderwerpen van de omgeving zijn geen probleem voor dit objectief, de beelden hebben een mooie, zachte onscherpte en zijn scherp waar nodig. De 105mm geeft je een prettige werkruimte, zodat je niet altijd dichtbij je onderwerp hoeft te komen, en je het macro-onderwerp niet verjaagt. Sigma, bedankt voor het mogelijk maken van deze dag!

De volledige review van Ada lees je hier.

Jeroen Stegeman

8-16mm F4,5-5,6 DC HSM
Met deze lens heb ik nog niet eerder gefotografeerd en eerder deze dag had ik de 100-400mm in handen, dus een flinke overstap. Het was zeker even zoeken wat ik hier precies mee wil en kan, maar na een tijdje lukte het aardig. Het is een fijn objectief dat door de enorme groothoek meer kan zien dan een menselijk oog. Zeer geschikt dus om een compleet overzicht te maken van de omgeving waarin je je bevindt. Met name voor landschapsfotografen is dit een erg interessant objectief, dat nu ook hoog op mijn verlanglijstje staat.

De volledige review van Jeroen lees je hier.

Julie Ann Janssen

135mm F1,8 DG HSM | Art
Door de brandpuntsafstand en lichtsterkte is dit een heel mooie portretlens. Echt heel scherp op het onderwerp met een heel zachte onscherpte in de achtergrond. Ik fotografeer zelf eigenlijk alleen nog maar met lichtsterke lenzen. Het zou mooi zijn als er ook nog beeldstabilisatie op zou zitten. Dit Art-objectief is vooral bedoeld voor camera's met meer dan 50 megapixel, en dat zie je aan de kwaliteit. Voor de kwaliteit zou ik hem zeker kopen.

De volledige review van Julie Ann lees je hier.

Mirjam Boerhoop - Oudenaarden

100-400mm F5-6,3 DG OS HSM | C
Het eerste dat ik merk is dat deze lens zwaar is en dat een statiefgondel ontbreekt. Je wilt deze lens niet te lang om je nek hangen maar lekker op een statief zetten. Eenmaal bezig zet ik mijn camera dan ook op statief en maak foto's van een windmolen, zowel uitgezoomd als ingezoomd. Het resultaat is verbluffend strak; wat maakt deze lens fantastische foto's! Verder zijn er nog een aantal mooi gekleurde ventilatoren die draaien. Het diafragma knijp ik zo ver als mogelijk dicht (F 22) om een zo lang mogelijke sluitertijd te kunnen gebruiken. Ook hier is het resultaat weer lekker scherp en kan je duidelijk de beweging van de ventilator zien. Dit is echt een fantastische lens is met verbluffend strakke en mooie foto's.

De volledige review van Mirjam lees je hier.

Peter de Jong

18-300mm F3,5-6,3 DC OS HSM Macro | C
De 18-300mm was eerlijk gezegd niet mijn eerste keuze uit de tas vol met Art-objectieven die op tafel ligt. Toch heeft deze lens mij heel erg verrast. Soms mis ik een extra stuk zoombereik. Deze 18-300mm zou dat zomaar kunnen oplossen. Het zoombereik is enorm en dat maakt deze lens heel fijn om in de vakantie standaard op de body te hebben. Tijdens de wandeling over het Landschaftspark zag ik een man met een adelaar één van de torens beklimmen. Ik ben verrast over het mooie resultaat. Dit objectief staat nu hoog op mijn verlanglijst!

De volledige review van Peter de Jong lees je hier.

Peter Westerik

18-35mm F1,8 DC HSM | Art
Dit objectief heeft een aantal sterke punten. Hij voelt aan als degelijke lens, is lichtsterk, op een cropframe-camera is 35mm iets meer dan 50mm, waardoor het eerder een allrounder is dan een groothoek en hij is heel lichtsterk, over het hele bereik. Daarnaast is de autofocus erg snel en is de minimale scherpstelafstand erg kort. Bij een foto die ik maak met veel contrasten en veel tegenlicht zie ik maar heel weinig chromatische aberratie. Prettig dat de lens zich gedraagt zoals je zou willen, hij focust snel, voelt goed aan en doet z'n werk gewoon erg goed.

De volledige review van Peter Westerik lees je hier.
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24850-sigma-touch-en-try-dag.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigmadag Photo Adventure: Ada van der Lugt]]> Thu, 03 Aug 2017 10:26:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een dag fotograferen op een fotogenieke locatie als het Landschaftspark Duisburg én dan ook nog allerlei mooie Sigma objectieven kunnen testen, die kans krijg je niet vaak. Op de dag zelf worden we hartelijk welkom geheten en wordt er kennis gemaakt met alle deelnemers. Daarna het eerste keuzemoment, welk objectief ga ik kiezen en waarom?50-100mm F/1.8 DG HSM Art

Een objectief kiezen valt nog niet mee, maar ik kies voor de 50-100mm f1.8 DG HSM Art. Het lijkt me een handzame walkaround-lens, geschikt voor allerlei doeleinden, met als bonus de extra lichtsterkte van F/1.8. Wat meteen opvalt is het gewicht van het objectief, behoorlijk zwaar en in combinatie met mijn Canon 7D mark ll zelfs een tikkeltje topzwaar. Bij het beklimmen van een van de torens heb ik de gelegenheid om het objectief uit te proberen.
Vergezichten met het uiterste zoombereik, detailopnames dichtbij, het gaat allemaal zonder problemen en de lens functioneert lekker soepel.
Scherpstellen bij weinig licht is ook geen probleem, maar het pittige gewicht van dit objectief wordt dat op den duur wel. Voor een dagje dwalen door een stad, iets wat ik graag doe, is dat voor mij een reden om niet voor dit objectief te kiezen.


Hét herkenningspunt van Landschaftspark Duisburg mag niet ontbreken, vanaf de toren genomen, dus vrijwel op gelijke hoogte.


Ik kwam ze op allerlei plaatsen tegen, deze liefdesslotjes. Maar hier zie je de mooie onscherpte van dit objectief goed terug.


Ik ben gek op details, dus dit plaatje is precies wat ik leuk vind om te laten zien.


Het Landschaftspark op z'n best......vergane glorie, maar mooi! Vanaf de toren, ongeveer halverwege genomen.


135mm F/1.8 DG HSM Art
Na de lunch kies ik voor de 135mm f1.8 DG HSM Art. Direct al een groot verschil in gewicht met de 50-100mm, een prettig formaat en hij geeft prachtige beelden: scherp, vol details, mooie kleuren en romige achtergrond. Ik probeer er wat portretten mee te maken en fotografeer o.a. een bruidspaar, een aantal roofvogels, classic cars en wat beursbezoekers. Wat een feestje, dit objectief!


Een workshop bruidsfotografie terplekke.


Ik heb even geduld moeten hebben voordat zowel de jongen als de vogel allebei mijn kant op keken, maar gelukt! Heerlijke lens om mee te werken, deze 135mm.


105mm F/2.8 Macro EX DG OS
Ik ruil weer van objectief en krijg dit keer de 105mm f2.8 Macro EX DG OS. Een macro-objectief, dat ook prima voor bijvoorbeeld portretten te gebruiken is. Er zijn volop details in de buurt dus ik ga los op roestige moeren en bouten, hekken, bloemetjes en zelfs een dame die op een klimmuur in de touwen hangt. Allemaal geen probleem voor dit objectief, de beelden zijn mooi zacht van onscherpte en scherp waar dat nodig is. De 105mm geeft je een prettige werkruimte, zodat je niet altijd (te) dichtbij je onderwerp hoeft te komen, bijvoorbeeld bij insecten e.d. Een fijn objectief, dat doet wat het moet doen!


Zomaar een stukje plastic, aan een roestig hek geknoopt. Prachtig scherpteverloop in deze foto, daar hou ik van.


8-16mm F/4-5.6 EX DC HSM
Als vierde en laatste lens kies ik een groothoekobjectief, de 8-16mm f4-5.6 EX DC HSM.
Met niet heel veel tijd meer over, loop ik een kort rondje rondom de duiksilo en verbaas me erover hoe dicht ik op m'n onderwerp moet gaan staan om het enigszins beeldvullend op de foto te krijgen. Grappig, geeft echt heel andere beelden dan de vorige objectieven.
Het is wel uitkijken met de vertekening, ervaar ik al gauw. Al kun je dat natuurlijk ook weer als extra effect in je foto gebruiken.
Niet een lens die ik meteen zou aanschaffen, daarvoor zal ik hem te weinig gebruiken.
Maar de beeldkwaliteit is prima, niets mis mee. Helaas, de tijd ontbreekt om er al te lang mee te experimenteren, de dag is bijna om.


Voorbeeld van de enorme reikwijdte van deze groothoek, ik stond met m'n camera tegen het eerste grote wiel aan en kreeg de rest er moeiteloos op.


Nog een goed voorbeeld van hoe groot het oppervlak is wat dit objectief bestrijkt.


Conclusie
Voor mij is de dagwinnaar overduidelijk de 135mm f1.8 DG HSM Art. Beeldkwaliteit, handzaam, soepel, kortom: een toplens.
Na het maken van de groepsfoto is het tijd om huiswaarts te gaan en met een hoofd vol indrukken en een flinke nadorst (wat was het warm en zonnig!) nemen we afscheid van elkaar en zijn we allemaal reuze benieuwd naar alle foto's!


Zoom en Sigma, iedereen die deze dag mogelijk maakte, bedankt!


Over Ada
Ada van der Lugt werkt als filiaalmanager in twee modezaken.
"Fotograferen doe ik al een hele tijd, maar de laatste 6 jaar wat serieuzer.
Mijn camera is een Canon 7D mark ll en ik fotografeer o.a. Fantasy-events, landschappen, steden, dieren, bloemen en planten, eigenlijk vind ik (bijna) alles leuk! Ook verdiep ik me steeds meer in het nabewerken van foto's d.m.v Lightroom en Photoshop. Voorbeelden van mijn foto's vind je op www.camerada.nl.]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24848-sigmadag-photo-adventure-ada-van-der-lugt.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Analoge fotografie: Meer dan alleen rolletjes]]> Thu, 03 Aug 2017 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marije Scheening) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Pinhole fotografie

Een pinhole-camera (ook wel gaatjescamera genoemd in het Nederlands) is, heel simpel gezegd, een doos met een minuscuul gaatje erin, waardoor licht op een lichtgevoelige plaat schijnt. Deze techniek van fotograferen wordt vaak als een van de eerste in de geschiedenis gezien en dateert terug naar de 16e eeuw. Misschien heb je ooit weleens van een Camera Obscura (Latijn voor 'donkere kamer') gehoord? Dat is een voorbeeld van een zogenoemde pinhole-camera.

Volgens het principe van de Camera Obscura wordt licht dat door een heel klein gaatje schijnt, op zijn kop aan de andere kant van een donkere kamer geprojecteerd. De allereerste fotocamera's waren dan ook vaak simpele dozen met een gaatje, een dop en een plaat lichtgevoelig materiaal aan de binnenkant. Moderne camera's werken in principe nog steeds via dezelfde techniek, echter is het minuscule gaatje (het diafragma) nu in grootte verstelbaar.

Wie deze techniek wil uitproberen kan heel simpel zelf een pinhole camera maken, met een kartonnen doosje en een punaise. Stop in je donkere kamer een stuk fotopapier tegen de binnenkant van het doosje. Doe de doos dicht en zorg ervoor dat je alle randen van je 'camera' afgeplakt, om zeker te zijn dat hij lichtdicht is. Prik vervolgens een punaise in het doosje, tegenover je fotopapier. Wanneer je een foto wil maken, verwijder je de punaise voor 1 tot 4 seconden (of langer afhankelijk van lichtomstandigheden) en plaatst hem vervolgens weer terug. Je hebt zojuist een foto gemaakt.

Wie geen ontwikkelkamer heeft kan ook een digitale spiegelreflexcamera heel eenvoudig omtoveren in een (digitale variant van de) pinholecamera. Met een beetje knutselen tover je een bestaande bodycap namelijk zo om tot een pinhole-element. Neem een zo klein mogelijke spijker of naald en verwarm hem enkele seconden met een aansteker. (Houd de spijker wel vast met een tangetje, anders verbrand je je vingers) Prik/smelt voorzichtig een gaatje in je bodycap. Om stof in je camera te voorkomen plak je met een beetje lijm een oude filter aan de buitenzijde. Aangezien je hiermee je bodycap wel onherstelbaar gesloopt hebt, is het wel aan te raden een extra bodycap in huis te hebben voor verder alledaags gebruik.


Pinhole foto door longneck

Natte plaat fotografie of Collodion

De volgende stap in fotografie werd gezet door glasplaten of gelakte metalen platen in te smeren met chemicaliën. Zo dus ook bij natte plaat fotografie. Waar pinhole fotografie altijd enigszins wazige beelden oplevert, geeft deze techniek zeer scherpe beelden met mooi verloop in licht. Je moet alleen niet bang zijn om met chemicaliën te werken.

Een glasplaat wordt overgoten door een collodium mengsel en net voordat het ingedroogd is, in een bad met zilvernitraatoplossing gelegd. Na ongeveer 3 minuten is de plaat lichtgevoelig geworden. De plaat blijft echter maar lichtgevoelig zolang hij nat is. Vandaar dat deze techniek 'Natte plaat fotografie' wordt genoemd. Nadat de plaat belicht is, gaat hij in een bad met ontwikkelvloeistof. Je ziet dan een negatief beeld van de foto verschijnen. Daarna wordt de plaat gefixeerd, en verandert de foto op magische wijze weer in een positief beeld. Hierna wordt de plaat gewassen en gedroogd. Als laatste komt er nog een laag Sandarac overheen. Dit is een soort vernis wat als beschermlaag dient.


Natte plaat foto door patvanvlaenderen

Zilvergelatinedruk

Zilvergelatinedruk (of enkel gelatinedruk) gaat weer een stukje verder. Dit proces is uitgevonden in de jaren 1880, en is in tegenstelling tot Collodion een droge-platenproces. Deze techniek wordt ook wel als het begin van de moderne fotografie gezien, aangezien deze techniek even later als een van de eerste ook op papier werd gebruikt.

Bij zilvergelatinedruk wordt een emulsie van lichtgevoelige zilverzouten (zoals zilverbromide) gecombineerd met gelatine. De gelatine werkt hier als bindmiddel, terwijl het zilver uiteindelijk zorgt voor het beeld. Met deze techniek kun je enkel zwart-wit, of monochrome afdrukken maken.


Zilvergelatine foto door biancaatje

Zoutdruk

Voordat deze techniek voor fotografie werd ontdekt, werd het vooral gebruikt om tekeningen te kopiëren en fotogrammen van planten te maken.

Zoutdruk-papier is een gewoon stuk papier, bedekt door een oplossing van zout en een overdadige hoeveelheid aan zilvernitraat. Zilvernitraat zelf is relatief ongevoelig voor licht, maar in combinatie met een halogeenzout, ontstaat er een zilverchloride wat door blootstelling aan licht in enkele minuten of zelfs seconden zwart verkleurt, en zo een beeld vormt.


Polaroidfoto door OYA

Polaroid

Een van de bekendste soorten analoge fotografie is misschien wel de Polaroid. De camera die je gemaakte foto's direct voor je uitspuugt. Vorig jaar heeft Polaroid zelfs zijn camera opnieuw uitgebracht. Al wordt de foto nu niet meer belicht, maar met een mini-printertje geprint.

In de ouderwetse Polaroidcamera's ging het heel anders. Daarin werden de foto's door middel van verschillende procedures ontwikkeld. De bekendste daarvan zijnde het SX-70 procedé. De foto's in een polaroid cassette bestaan hier uit verschillende lagen. De belangrijkste zijn de film die wordt belicht en een papier. Tussen papier en film wordt een pasta uitgespreid. De ontwikkelpasta bevat een witte stof die het uiteindelijke beeld draagt. De pasta bevindt zich in een capsule die geplet wordt als de foto na het maken van de opname tussen twee rollen uit de camera geperst wordt. De rollers persen de pasta zo over de foto. Om de foto te laten ontwikkelen denken veel mensen dat je er mee moet wapperen, maar het is beter om hem warm te houden. Stop hem daarom liever onder je jas of onder je arm.

Wil je meer van deze of andere analoge technieken zien? Bekijk dan eens onze collectie analoog!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24838-analoge-fotografie-meer-dan-alleen-rolletjes.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Naar Ibiza met de Thule DSLR camera bag backpack]]> Wed, 02 Aug 2017 16:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Eerste indruk

Na ontvangst van de rugzak probeer ik meteen of mijn spullen er in passen. Dat blijkt geen enkel probleem. De Nikon D 7200, vier objectieven en andere zaken zoals flitser en filters passen er makkelijk in. Er blijft nog genoeg ruimte over voor andere persoonlijke spullen.Verder kan mijn laptop er in met nog wat tijdschriften. Een eerste testwandeling met de gevulde tas, inclusief statief, wijst uit dat het draagcomfort hoog is. De pack is licht, zit hoog op mijn rug en "hangt" niet. De ritsen zijn soepel te openen en geven goed toegang tot de spullen. De beschermende elementen zijn stevig en geven me een gerust gevoel. Fijn is ook dat de lenzen en de camera bij elkaar zitten. Ook de ruimte voor spullen bovenin is ruim en makkelijk bereikbaar.
Reizen

De reis waarin ik de backpack test gaat naar Ibiza. Wij zoeken de noordkant van het eiland op, waar ik verwacht veel landschaps- en natuurfoto's te kunnen maken (foto's i t/m vi). Een zorg die ik heb is of de backpack als handbagage, naast mijn reiskoffer, mee kan tijdens de vliegreis. Ik wil mijn kostbare spullen niet zien verdwijnen in het bagageruim. Maar dat blijkt gelukkig geen enkel probleem. Blijkbaar vat Ryanair de regeltjes over de toegestane maten zelf niet heel letterlijk op. Los van de apparatuur, heb ik in het bovenvak van de backpack wat persoonlijke spullen gestopt (bril, reispapieren, mobiel, en wat te drinken en te snacken). Plaats genoeg!

De praktijk

Dan is het zover; ik neem de backpack volgepakt mee naar een eerste shoot, langs de noordkust van Ibiza bij de "Torre de Portinatx" (foto 4).
Ik moet een stuk bergop door een bos lopen om bij het uitzichtpunt te komen. De backpack heb ik stevig omgedaan, met zowel de heup- als de borstriem vastgegespt. Ondanks de warmte zit de pack comfortabel op mijn rug. Het ventilerend gaasje zorgt ervoor dat het niet te zweterig wordt. Boven gekomen, kan ik helaas de bevestigingsschroef voor mijn statief niet vinden. Ik weet zeker dat ik deze in de backpack heb gestopt, maar in schemerdonker vind ik 'm niet zo snel. Omdat ik wat foto's wil maken voordat de zon onder is, besluit ik dan maar zonder statief te werken. Dat lukt gelukkig nog vrij aardig met een niet al te hoog iso.

Leerpunt voor mij. Ik moet kleinere spulletjes, zoals mijn bevestigingsschroef voor mijn statief, opbergen in een van de kleine vakjes van de backpack.


De dagen daarna maken we ook wat korte uitjes en wandelingen in de directe omgeving. Dan vind ik het niet handig om de hele backpack mee te nemen, dus die blijft in het appartement. Ik neem alleen de camera en hooguit één extra lens mee. Maar telkens als we een dagtocht maken, doe ik de backpack met alle apparatuur in de kofferbak. Je weet nooit of er zich een mooie foto-kans voordoet....

Ik laat de spullen sowieso de hele vakantie in de backpack zitten. Droog en veilig. En wat ik nodig heb neem ik er zo uit.

Aan de oostkant van het eiland verwacht ik halverwege de vakantie een mooie zonsopkomst te kunnen fotograferen. Dus staan we vroeg op en rijden we richting Figueretas. Gevulde backpack in de achterbak. De route planner leidt ons naar een hotel iin plaats van naar een uitzichtpunt. Ik vrees even dat we het mooiste moment van de dag zullen missen. Maar we lopen ongehinderd over het hotelterrein tot bij de zee. Het hotelterrein ligt op een rots direct boven de zee en bied een prachtig zicht langs de kust. Statief en camera heb ik vanuit de backpack in een paar seconden opgesteld. Deze keer weet ik de bevestigingsschroef met m'n ogen dicht te vinden. Een half uur lang kan ik me uitleven en mooie opnames maken.

Een op het eerste gezicht lelijke roodbruine muur met luchtafvoerpijpen blijkt plots een mooie toevoeging bij de blauwtinten van de lucht en de zee.

Conclusie

Deze backpack is een zeer welkome aanvulling op mijn uitrusting. Op vakantie en bij langere wandeltochten zal ik de Thule DSLR camera bag backpack zeker blijven gebruiken. De spullen zitten veilig opgeborgen en zijn snel bereikbaar. Alle spullen die ik nodig heb passen erin en toch blijft het comfortabel.

Over Rob Creemers

Sinds een aantal jaren ben ik fanatiek fotograaf. Na aanschaf van mijn eerste spiegelreflex, een Nikon D 3000, heb ik mezelf de technische kanten eigen gemaakt. Dit jaar ben ik in deeltijd voor mezelf begonnen als freelancer. Dat doe ik naast mijn baan als projectmanager bij de provincie Limburg.
De meeste deelgebieden in de fotografie heb ik vervolgens wel "uitgeprobeerd"; macro, portret, studio, zwart-wit, landschap en fine art. Tijdens mijn vakanties neem ik uitgebreid de tijd om met name landschapsfotografie te beoefenen. Het is altijd een heel gedoe om al mijn apparatuur mee te nemen. Welke lenzen? Statief wel of niet mee? Waar vervoer ik ze in tijdens de reis en hoe ga ik te werk tijdens de fotografie tochten? Het leek me daarom een buitenkans om de Thule DSLR camera backpack uit te proberen.

Benieuwd waar de alle tassen van Case Logic en Thule naartoe zijn geweest? Check hier alle reviews

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24845-naar-ibiza-met-de-thule-dslr-camera-bag-backpack.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor low-key fotografie!]]> Wed, 02 Aug 2017 14:35:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Onderwerpen voor low-key fotografie

Voor low-key fotografie kun je verschillende onderwerpen gebruiken. Je ziet veel low-key portretten van mensen, maar ook dieren of voorwerpen dienen zich goed voor dit soort fotografie.

Stenger

Lichtval en omgeving

Voor het juiste effect met licht moet je heel nauwkeurig werken, zowel bij high- als bij low-key. Bij low-key wil je dat er zo min mogelijk licht op de achtergrond valt. Je wilt slechts wat lichtaccenten hebben. Frontaal licht werkt daarom niet zo goed bij low-key. Bij voorkeur valt het licht van opzij of van achteren. Het mag best hard licht zijn, want hierdoor wordt het contrast groter.

Bij low-key werk je met een donkere achtergrond en draagt een model vaak donkere kleding zonder harde kleuren. Het is overigens een misverstand dat je bij low-key een egaal zwarte achtergrond en bij high-key een egaal witte achterwand nodig hebt. Bij low-key is het vooral belangrijk dat je de hoeveelheid licht in de achtergrond minimaliseert, zodat de nadruk op het onderwerp ligt.

Sammyhermans

Je hebt minimaal één reportage- of studioflitser nodig. De plaatsing en lichtsterkte van de flitser zorgt voor verschillende resultaten. Het onderwerp maak je los van de achtergrond door de flitser hierachter te plaatsen. Dan creëer je strijklicht waarbij de contouren van het onderwerp worden getoond. Met een tweede flitser kun je vervolgens lichtaccenten aan de voorkant toevoegen. Heb je maar één flitser? Dan kun je deze het best schuin achter of naast je onderwerp plaatsen. Dit zorgt voor een verduistering aan één kant van de foto en geeft een contrastrijk eindresultaat.

Rogerk

Flitslicht

De truc van low key fotografie is om het flitslicht goed te richten en te variëren met de intensiteit tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. De intensiteit mag best hoog gezet worden voor een contrastrijk resultaat. De achtergrond moet zwart blijven, dus zorg dat hier geen licht op schijnt.

Pieter Witters

Scherpstellen bij weinig licht

In het donker kan je camera moeite hebben met scherpstellen. In de zoeker is het lastig te zien of je foto scherp is of niet. Een oplossing is handmatig scherp te stellen. Hier heb je wel een statief voor nodig. Maak bij de scherpstelling gebruik van de live view en zoom in om te controleren of je beeld scherp is. Fotografeer je binnen? Dan kun je ook een lamp tijdelijk aanzetten voor het scherpstellen.

SamVision

Zwart-wit of kleur?

In zwart-wit fotografie werk je veel met contrasten en lijkt dus bij uitstek geschikt voor low-key fotografie. Het is daardoor ook makkelijker om in zwart-wit te werken. In zwart-wit kun je veel makkelijker een achtergrond donkerder maken, zonder dat je last hebt van kleurveranderingen. Als je goed belicht, is kleur ook heel geschikt voor low-key fotografie. Juist die paar tonen kleur kunnen het effect versterken. Denk maar aan de schilderijen: die zijn allemaal in kleur.


Mariekedlvs

Experimenteren met low-key fotografie

Bij het maken van een goede low-key foto komt duidelijk meer kijken dan gewoon de belichting aanpassen. Je zult veel moeten experimenteren om te zien wanneer je het juiste effect kunt krijgen. Eenmaal onder controle heb je een mooie techniek om je foto's nog krachtiger te maken en de kijker te sturen in wat je wil zeggen. Een simpel trucje is het zeker niet en dat maakt een goede low-key-foto juist zo interessant.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24847-tips-voor-low-key-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sigmadag Photo Adventure: Jeroen Stegeman]]> Tue, 01 Aug 2017 15:04:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Tijdens de Sigma testdag zijn we naar de toplocatie geweest van het Landschaftspark in Duisburg; een fantastische industriële locatie. Ik heb alle lenzen getest met mijn Nikon d3300.


100-400mm F/5-6.3
Tijdens deze dag ben ik begonnen met het testen van de 100-400mm F/5-6.3.
Zelf fotografeer ik veel met een 70-300 van Tamron en ik was dan ook erg nieuwsgierig naar dit extra stukje bereik. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg blij was met dit splinternieuwe objectief.
Hij is erg stabiel waardoor fotograferen zonder statief erg goed gaat, en dit wordt vergemakkelijkt door het geringe gewicht. Daarnaast is het een uitermate geschikt objectief om ook close-ups te maken. Wat me opvalt zijn de erg scherpe en heldere beelden. Ook het kunnen spelen met veel ruimte voor scherptediepte is erg fijn.8-16mm F/4.5-5.6
Het tweede objectief dat ik getest heb is een 8-16mm F/4.5-5.6 groothoeklens.
Een lens waar ik nog niet eerder mee gefotografeerd heb. Het was dus ook een grote aanpassing om van een 100-400 naar deze lens te gaan. Het was zeker even zoeken wat ik hier precies mee wilde en wat mogelijk was maar na een tijdje lukte het aardig.
Een fijn objectief dat meer kan zien dan een menselijk oog.
Mooi dus om een compleet overzicht te maken van de plek waar je je bevindt.
Met name voor landschapsfotografie een erg geschikte lens die nu ook hoog op mijn wensenlijst staat!50-100mm DC HSM art
Als laatste ben ik ook nog op pad geweest met de Sigma 50-100mm DC HSM art.
Ik heb deze lens gekozen omdat hij qua bereik voor mijn eigen 70-300 begint en ik dit bereik ook eens wilde testen.
Ik vind het persoonlijk een vrij zwaar objectief maar qua handling kun je er goed mee uit de voeten.
Wel mis ik een beeldstabilisatie waardoor fotograferen met een statief eigenlijk een vereiste wordt.
Deze had ik niet bij me dus heb ik het objectief niet optimaal kunnen testen.
De beelden zijn verder erg hoog van kwaliteit en ik vindt dit dan ook een welkome aanvulling op mijn eigen lenzen assortiment.
Een erg geschikt objectief voor portretfotografie...dit heb ik alleen niet kunnen testen mede door het gemis van een statief.
Nieuwsgierig naar de andere reviews? Je leest ze hier.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24844-sigmadag-photo-adventure-jeroen-stegeman.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Compact, systeem of spiegelreflexcamera, wat past het beste bij jou?]]> Tue, 01 Aug 2017 11:29:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Zelfs met je telefoon kan je tegenwoordig geweldige foto's maken. Kende jij deze verborgen functiesin de iPhone camera al?

Waarom koop je een compactcamera?

Een veelgehoord argument om geen compactcamera te kopen, is dat je telefoon net zulke mooie foto's kan maken. Voor veel doeleinden is dit het geval, maar toch zijn er nog flink wat punten waarop de compactcamera zich positief onderscheidt. Een telefoon kan enkel digitaal inzoomen. De meeste compactcamera's hebben minimaal 3x optische zoom, wat kan oplopen tot zelfs 60x! Daarnaast is het glas vaak van een betere kwaliteit en is de sensor een stuk groter, waardoor in lastige lichtsituaties de compactcamera toch beter zal presteren.

Hoe verhoudt de compactcamera zich dan tot de grotere camera's? Het grootste pluspunt vind je hier al direct in de naam. De compactcamera is meestal heerlijk compact. Je steekt hem in je jas- of broekzak en hoeft niet te gaan sjouwen met tassen en extra lenzen. Dat maakt hem perfect voor reizen, zeker wanneer je voor een model kiest met wat meer optische zoom. Het gebruiksgemak is ook erg groot. Je hoeft nauwelijks zelf zaken in te stellen, omdat de camera's tal van geautomatiseerde standen hebben.

boddeus-e-l

Waarom koop je een systeemcamera?

De systeemcamera is lastig om in het algemeen te omschrijven, omdat de kwaliteit en de verschillen binnen het segment enorm uiteenlopen. Simpel gezegd is de camera bedoeld om een brug te slaan tussen de kleine compactcamera en de grote body's van een spiegelreflex. De camera's zijn dus een stuk lichter en kleiner dan de meeste spiegelreflexen, maar zijn door hun verwisselbare objectieven wel weer een stuk groter dan de compactcamera's. Het formaat van de sensor komt in de meeste gevallen(!) overeen met een instap-spiegelreflexcamera (crop-sensor).

Ook qua kwaliteit bevindt het merendeel van de systeemcamera's zich tussen deze segmenten. Natuurlijk zijn er wel een aantal uitschieters. Sommige high-end compactcamera's overtreffen de basic systeemcamera's, zeker qua burstmode en lichtgevoeligheid. Ook zijn er systeemcamera's die voor veel professionele foto- en videografen de voorkeur genieten boven een flink aantal spiegelreflexcamera's.

Wat zijn nu de redenen om voor een systeemcamera te kiezen? In het algemeen is hij perfect, als je een camera zoekt waarmee je hoge kwaliteit beelden kan maken, zelf veel invloed wilt hebben op je instellingen, maar toch een handzaam formaat bij je wilt dragen en af en toe terug wilt vallen op geavanceerde automatische mogelijkheden. Bij al die voordelen horen natuurlijk ook een aantal zaken die je wel in overweging moet nemen. Zo hebben veel systeemcamera's geen zoeker, dus die zal je zelf extra moeten aanschaffen. De zoeker is vanwege het gebrek aan een spiegel sowieso elektronisch, wat zo zijn voor- en nadelen heeft. Omdat de camera een stuk compacter is, zijn er aan de buitenkant meestal minder knoppen dan bij een spiegelreflexcamera. Om sommige instellingen te wijzigen, zal je dan de menu's in moeten duiken, wat soms nogal omslachtig werkt.

Waarom koop je een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera vraagt een investering van de eigenaar, zowel qua prijs maar ook zeker qua tijd. De beste resultaten haal je hiermee namelijk niet met de automatische standen, maar door zelf goed na te denken over de juiste instellingen. Als fotografie niet minstens een hobby is, dan is het zonde om je geld te investeren in een spiegelreflexcamera. De camera blinkt namelijk uit in de mogelijkheden en opties, waar je allemaal zelf invloed op hebt. Dat kan soms overdonderend zijn.

Het grootste voordeel aan de spiegelreflexcamera is direct ook een nadeel. Het formaat biedt ruimte aan een grote lichtsterke sensor en een flinke hoeveelheid aan knoppen en instelwieltjes. De zoeker (soms elektronisch maar meestal optisch) geeft een goede weergave van je uiteindelijke resultaat en zorgt voor extra balans tegen je oog. De grootte zorgt een fijne grip, maar is ook de reden dat je altijd een cameratas met je mee moet dragen. Daar kunnen dan direct de extra objectieven in, die je moet wisselen wanneer de situatie daarom vraagt.

Jarenlang was de spiegelreflexcamera de koning van het fotografierijk. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Zowel de compact- als systeemcamerasegmenten bieden een aantal echte topmodellen. De systeemcamera's van de Sony A7-serie zijn haast niet te vergelijken met andere camera's uit dat segment. Alles valt of staat bij de wensen die jij zelf stelt aan een camera, dus verdiep je goed, voordat je simpelweg kiest voor het duurste of 'het beste'.

Als je weet welk soort camera je grofweg zoekt, dan kan je specifieker gaan kijken naar bepaalde modellen. Online hebben we een flinke hoeveelheid aan reviews staan. Jouw toekomstige camera zit daar mogelijk wel tussen!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/24843-compact--systeem-of-spiegelreflexcamera--wat-past-het-beste-bij-jou.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Op bezoek in het lab van CEWE]]> Mon, 31 Jul 2017 23:58:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

We beginnen onze tocht bij de afdeling 'analoge fotografie', waar de filmrolletjes in grote bakken worden binnengereden. 'Je zou het bijna vergeten in dit digitale tijdperk, maar een deel van onze inkomsten komt nog steeds van het ontwikkelen van ouderwetse filmrolletjes,' vertelt onze tourgids. Dit gebeurt dan ook nog deels op dezelfde wijze als vroeger: er staan kleine doka's naast elkaar, waar de foto's via een chemisch proces worden ontwikkeld. Toch is er wel een digitaal sausje aan toegevoegd: 'Wie bij CEWE zijn of haar analoge foto's laat ontwikkelen, krijgt hier ook gratis de gedigitaliseerde foto's van meegeleverd.'Hoewel de doka's imposant waren om te zien, biedt de volgende ruimte echt een 'wow-effect': op kilometerslange rollen zien we duizenden foto's voorbijvliegen. Deze enorme stukken fotopapier worden door CEWE ontwikkelde machines op grote rollen gedraaid. Inkepingen in het papier geven later aan de snijmachines door waar ze moeten snijden.

Op de volgende afdeling is het een stuk rustiger; hier worden onder andere de kaarten en kalenders gemaakt, die rond de feestdagen zeer populair zijn. Volgens onze gids is het in de decembermaand dusdanig druk, dat CEWE een extra gedeelte aanbouwt om de duizenden orders per dag bij te kunnen houden. Hier zien we ook de nieuwste aanwinst: een machine waarmee een speciaal reliëf op de kaft kan worden gedrukt in bijvoorbeeld goud of zilver.In de volgende hal staan we oog in oog met talloze printers ter grootte van bestelbusjes. Hier worden de grotere fotoboeken gedrukt, die in eerste instantie op enorme spoelen worden langsgereden. Een speciale machine snijdt deze in stukjes en legt ze automatisch op de juiste stapeltjes neer. Ze worden gefreesd en gelijmd, waarna ze even moeten drogen. Vervolgens wordt alles samengevoegd met de kaft, waarna ze met nog een extra blanco pagina eromheen worden gelijmd. Dan nog door een pers, de controle en tot slot door naar de verzendafdeling. Het is bijna niet voor te stellen, maar er worden duizenden fotoboeken per dag gedrukt op deze wijze, waarbij telkens handmatig wordt gecontroleerd of alles goed gaat. Naast fotoboeken en kalenders, zagen we ook de wanddecoratie voorbijkomen: een minstens zo indrukwekkend proces, waarbij je enorme afdrukken kunt laten maken op bijvoorbeeld aluminium of Acrylglas tot een afmeting van 100x150cm.We sluiten de dag af met een broodje en krijgen uitleg over de nieuwe CEWE software, die zeer belangrijk is voor het samenstellen van een CEWE Fotoboek of ander product. Marius van Pijpen van CEWE geeft ons een spoedcursus: 'Er is meer met de software mogelijk dan je misschien denkt! Je kunt alles helemaal naar je hand zetten of juist automatisch laten invullen, waarna je alles nog kunt aanpassen. Ik geef daar zelfs gratis workshops in, om mensen te laten zien dat je tot bijzondere resultaten kan komen, zeker als je onze software creatief weet te gebruiken.'

Waar kennen we CEWE van?

Zonder dat je het misschien zelf weet, is de kans groot dat je al eens je foto's hebt laten afdrukken door CEWE: Kruidvat en Pixum zijn twee voorbeelden van de vele afdrukdiensten die gebruikmaken van CEWE om het uiteindelijke product te leveren. Hoewel CEWE een grote speler is in Duitsland, zijn ze sinds enkele jaren zelf op weg om de Nederlandse markt te veroveren onder hun eigen naam. Doordat het bedrijf al vroeg de transitie maakte van analoog naar voornamelijk digitaal, heeft het als een van de weinige grote afdrukcentrales weten te overleven. Met vestigingen in maar liefst 24 Europese landen, is CEWE op dit moment Europees marktleider.

Ook iets moois met je foto's laten doen? Kijk dan eens op www.cewe-fotoservice.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/24816-op-bezoek-in-het-lab-van-cewe.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[iPhone - Verborgen foto-functies!]]> Mon, 31 Jul 2017 11:07:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

IPhone
Bijna iedereen weet hoe je een foto kunt maken met een iPhone. Toch zijn er een aantal (misschien voor jou onbekende) foto-functies die het fotograferen met een iPhone toch wat spectaculairder maken.

+ knop
Naast de normale knop op het beeldscherm van de iPhone om een foto te maken, kun je de +-volume knop ook gebruiken om een foto te nemen. Dit zal voor veel mensen niet als heel onbekend klinken, maar wanneer je dit nog niet wist is het zeker een handigheidje. De telefoon is door het gebruik van deze knop vaak net iets makkelijker vast te houden, waardoor het lijkt alsof je een 'camera' in je handen hebt, waarop ook aan de bovenkant de ontspanknop zit.

Iets onbekender, is de functie om met je Apple-oordopjes ook een foto kunt nemen. Deze fungeert zelfs als een soort afstandsbediening, want je kunt met bijvoorbeeld een zelfportret afstand nemen van je camera en de volumeknop van de oortjes gebruiken om een foto te nemen.

WimdeBoer

Scherpstellen
Logisch; met een vingertik op het scherm klikken op de plek in de foto die jij scherp wilt hebben!

Lichtinstellingen
Wanneer je hebt scherp gesteld met de iPhone, heeft de telefoon al bepaalde lichtinstellingen vastgesteld. Zodra je de telefoon en dus ook het beeld beweegt, zijn deze instellingen verdwenen. Een handigheidje om die lichtinstellingen vast te houden, is wanneer je een vinger weer op het deel van de foto zet dat jij scherp wilt hebben, maar houd deze vinger even op het vierkantje dat verschijnt op het beeld. Wanneer het vierkantje begint te bewegen en jij dan loslaat, verschijnt de melding AE/AF-vergrendeling in beeld. Zo heb je de licht en scherpte instelling vastgezet! Handig!

Olga1


Raster
Wanneer je veel landschappen met horizon fotografeert, is het handig om het raster op de iPhone te gebruiken voor rechte foto's. Ga naar je instellingen op de telefoon, kies >camera en scrol naar beneden totdat je 'raster aan' tegenkomt. Er verschijnt bij de camera een raster in beeld dat je kunt gebruiken voor rechte foto's! Je kunt uiteraard altijd na het maken van een foto het beeld nog rechttrekken in de nabewerking op de iPhone.

Martijnvandernat

Burst mode
Met de Burst-mode op de iPhone kun je meerdere foto's tegelijk achter elkaar maken. Dit is handig wanneer je een bewegend onderwerp hebt, bijvoorbeeld je hond op het strand! De camera maakt 10 foto's per seconde en groepeert deze in je filmrol. De normale camera-knop waarmee je foto's maakt moet je inhouden om de Burst-mode te activeren! Tijdens het indrukken maakt de iPhone meerdere foto's achter elkaar. Zodra je de knop loslaat, stopt de Burst-mode. Je kunt van de gegroepeerde foto's je favorieten selecteren en de rest weggooien. Je wilt uiteraard niet je gehele opslag vol na een keer de Bust-mode gebruikt te hebben.


AnneVeenendaal


Panorama
De Panorama-functie op smartphones wordt te weinig gebruikt en dit is eigenlijk zonde! Je kunt er namelijk geweldige én nuttige dingen mee doen. Foto's in panorama-formaat zijn handig voor bepaalde social media, bijvoorbeeld. Facebook en Twitter hebben allebei een functie van een header op je eigen profiel. Perfect voor een prachtige panorama-foto! Of je hebt je eigen website en daar moet ook een brede header boven!

Fotostad

Denk bij het maken van een panorama-foto niet altijd aan landschappen of city-skylines, maar denk ook aan abstracte fotografie. Mooie architectuur of straatfotografie, waarin mensen bewegen. We hebben voor de panorama-foto's met je telefoon een aantal tips:
1. Begin met een panorama-opname altijd in het lichtste stuk van je beeld, anders raakt dat deel overbelicht.
2. Houd je telefoon zo dicht mogelijk bij je eigen lijf of zelfs tegen je lijf aan, want dit maakt het makkelijker om een strakke foto te maken.
3. Experimenteer met een ander standpunt; ga laag door je knieën of ga eens ergens bovenop staan en de hoogte in!

HDR-fotografie
HDR-fotografie heb je vast al eens gedaan met je eigen camera. Ook met de iPhone kun je een HDR-opname maken! Het inschakelen van deze functie is simpel. Ga naar de camera-app op je telefoon en bekijk de functies bovenaan in het scherm. Een van die functies is HDR en je klikt hierop. Je krijgt een aantal opties te zien; HDR, Auto, Aan en Uit. Kies voor HDR en maak je HDR-opnames! De functie HDR blijft ingeschakeld totdat je deze weer veranderd. De iPhone maakt in de HDR-functie drie foto's wanneer je de knop indrukt.


JulianB

Macrofotografie met je smartphone onmogelijk? Lees dit artikel!

Lees hier nog meer over smartphonefotografie in het algemeen!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24837-iphone---verborgen-foto-functies.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor een lifestyleshoot met kinderen]]> Sun, 30 Jul 2017 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Alles over het fotograferen van kinderen leer je in onze basiscursus!

Plan vooraf je bezoek

Bespreek vooraf met het gezin wat ze precies van de reportage verwachten. Willen ze alleen observerende foto's van hun dagritme, of liever ook een aantal geposeerde portretten van het gezin? Wat staat er op de planning? Een speelmoment? Een moment van voeden? Wanneer wordt er geslapen?

Denk ook goed na over je lichtkeuze. Ga je werken met voornamelijk omgevingslicht? Zorg er dan voor dat je vooraf een keer een huisbezoek kan brengen, zodat je weet op wat voor licht je kan rekenen. Als je vooraf (enigszins) weet wat je te wachten staat, kan je daar het beste op inspelen.
canadian

Wees niet bang om de regie te nemen

De beste aanpak is om goed te observeren, maar ook zeker om het gezin op bepaalde momenten bij te sturen. Ze weten vanzelfsprekend dat jij aanwezig bent, dus je mag best bepaalde opdrachten geven waardoor de foto's beter uitpakken. Dat is namelijk ook in het belang van de klant! Vraag ze om een bepaalde handeling opnieuw te doen, het gezicht meer naar het licht te draaien of om vooral niet in de camera te kijken.

fabiangeboers

Focus op de momenten samen

Of het nu gaat om de vader en kind, of een moment tussen twee jonge broertjes of een oma die op bezoek komt en het jongste familielid vasthoudt, de momenten tussen personen zijn voor de familie van onschatbare waarde

mijkebressers

Sla niet door in extremen

Foto's van jonge kinderen moeten in feite tijdloos blijven. Natuurlijk kan je een aantal foto's maken met een bepaald thema en stijl dit op dit moment erg hip zijn, maar kies ook vooral voor een aantal 'naturel' opnamen. Door je beelden rustig en natuurlijk te houden, weet je zeker dat men er later nog met een positief gevoel naar terugkijkt, ook als die ene stijl alweer al lang uit de mode is.

karelmooiweer

Oog voor details

De leukste en meest onderscheidende foto's in je reportage zijn vaak de dingen waar het gezin zich zelf totaal niet bewust van was. Wees daarom continu scherp tijdens het fotograferen en houd de details in het oog! Let op kleine interactiemomentjes, emoties en kenmerkende dingen die jou als fotograaf echt opvallen.

kimbons

Wil je toch liever een gestileerde newbornshoot? Lees dan deze tips!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/24842-tips-voor-een-lifestyleshoot-met-kinderen.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20170814072846/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0