Upload jouw foto's
Boek: Maar Nooit Vergeten © IDG NL

8 juni 2015, 10:00

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. De Tweede Wereldoorlog speelde al een belangrijke rol in het leven van Maurice Hertog, twee jaar eerder reden genoeg om te besluiten hier uitgebreid aandacht aan te gaan besteden. Het Amerikaanse Kerkhof ligt op steenworp afstand van zijn huis en de geschiedenis werd hem met de paplepel ingegoten in het verleden. Dit gaf hem genoeg bagage om flink uit zijn comfortzone van er landschapsfotografie te stappen en een project over Nederlandse oorlogsbegraafplaatsen te starten.

In 2011 volgde ik een workshop Oorlogsfotografie bij de Belgische fotograaf Bart Heirweg, die een fotoboek over de gedenktekens en begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog rondom Ieper publiceerde. Terugkomend van deze bijzondere dag werd dit project geboren.

Ik besloot om me te focussen op een aantal speciale begraafplaatsen in Nederland, locaties waar een bijzonder verhaal aan hangt. Natuurlijk heeft elke oorlogsbegraafplaats een bijzonder verhaal, maar sommigen zijn gewoon nog specialer dan anderen. Het idee was om elke fotoserie in ieder geval op een speciale website te publiceren, mogelijk een e-boek te publiceren. Want meer zat er financieel niet in dacht ik.Ik kreeg in 2014 echter contact met een aantal mensen om gezamenlijk een kunstexpositie over 70 jaar bevrijding te organiseren. Hierdoor kreeg ik een publiek voor mijn project en besloot ik de sprong te wagen en er een fysiek boek van te gaan maken. Dat bracht me een nieuwe uitdaging, want ik had geen enkele ervaring hierin.

Vele uren volgden op internet om er achter te komen hoe ik verder moest. Uiteindelijk resulteerde dit in het volgende stappenplan:

• Ontwerpen van je boek (uiteindelijk koos ik voor Adobe InDesign)
• Aanvragen van een ISBN nummer
• Een drukkerij vinden
• Promotie maken

Zes bijzondere begraafplaatsen koos ik uit en anderhalf jaar lang bezocht ik deze locaties, door heel Nederland verspreid, en koos de beste opnames uit. In Abode InDesign begon ik meteen aan het ontwerp van elk hoofdstuk. Bij het Centraal Boekhuis kon ik een ISBN en een prefix bestellen, die heb je nodig om als uitgever geregistreerd te worden. Gezamenlijk kost dit ongeveer 70 euro.Begin dit jaar werd het spannender. Ik had een betaalbare offerte gekregen van een Amsterdamse internetdrukker en had besloten een vijftigtal hardcover liggende A5 boeken te bestellen. In maart was mijn ontwerp klaar, en de proefdruk moest aantonen hoe de foto's op het papier uitkwamen. Het boek ging "Maar Nooit Vergeten" heten.

Promotie van het boek bleek moeilijker dan gedacht. Ik had maar een zeer beperkt budget over en moest het doen met wat geprinte flyers, een speciale website en een nieuwsbrief naar alle relaties. Ook besloot ik een boekpresentatie te organiseren. Vanaf april was mijn boek in de voorverkoop beschikbaar en enkele exemplaren verkocht ik op die manier. Op 25 april presenteerde ik mijn boek officieel en ging ermee de boer op.

Ik mocht gelukkig een lezing houden tijdens de herdenkingsactiviteiten rondom 5 mei en de eerder genoemde kunsttentoonstelling en tevens regelmatig mijn boeken verkopen tijdens activiteiten en bijeenkomsten. Aandacht van lokale pers trekken middels persberichten bleek moeizaam. Het daadwerkelijk aan de man brengen aan vreemden is dan ook een stuk moeilijker. Familie en vrienden kopen je boek wel, maar vreemden overtuigen dat je boek de moeite waard is, heeft wat meer voeten in de aarde. Maar zeker bij zo'n onderwerp krijg je wel bijzondere gesprekken.
Promotie kan ook gedaan worden door bijvoorbeeld je boek te verkopen via bol.com, maar dan moet je het boek aanbieden via het Centraal Boekhuis. Hier ben je naast de vaste kosten toch zo'n 45% van je prijs per boek kwijt aan de boekhandel en Centraal Boekhuis. Ik heb er toen voor gekozen dit voorlopig niet te doen.

"Maar Nooit Vergeten" is een levend project en ik ben van plan om de website bij te blijven houden en aan te vullen in de komende jaren. Ook zullen steeds meer foto's online komen te staan verwacht ik. Achteraf viel me erg mee hoe je een boek moest ontwerpen, samenstellen en uitgeven. Ik ben de drukker dankbaar voor alle steun en hulp en voor het afleveren van een mooi boek. Het is dus niet zo moeilijk om een eigen boek uit te geven, het verkopen zelf is wat lastiger zo bleek. Maar het smaakt absoluut naar meer, dus wie weet!
avatar

Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuid-Limburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
NachoV op 11 februari 2021 om 15:50

Thanks for the informative link. I wanna share useful guide too - 192.168.0.1

jackson123 op 26 juli 2019 om 12:50

Connected this way to needed the very informative article how to open windows 10 internet explorer here the very simple process follow me on this web.