Upload jouw foto's
Top 10 cameratrends

25 maart 2010, 16:53

Nieuwe camera's verschijnen aan de lopende band, soms wel tien tegelijk van één merk. Het verschil met voorgaande modellen is niet altijd groot. Hipper kleurtje, nieuwe vormgeving, hier en daar een pixeltje meer ... niet direct dingen om voor naar de winkel te rennen. Toch zijn er ook nuttige verbeteringen en echt nieuwe snufjes. Tien belangrijke ontwikkelingen in cameraland.

De nieuwste mogelijkheden op jouw camera

1. Zonder spiegel

In navolging van Olympus en Panasonic met hun Micro FourThirds komen nu ook andere merken met een nieuw type camera op de proppen. Er zit een beeldsensor in met het formaat dat we van een spiegelreflex kennen, maar de tot twee centimeter plattere behuizing verraadt dit niet. Zo'n toestel wordt dan ook vaak 'compactcamera met verwisselbare lenzen' of 'spiegelreflex zonder spiegel' genoemd. Omdat het spiegelhuis is weggelaten, zit er geen optische zoeker in. Net als bij een echte compactcamera werk je via het scherm. Soms is er wel een digitale zoeker ('EVF') aanwezig, of kun je een los exemplaar op de flitsschoen schuiven.
Een dergelijke 'hybride' is iets kleiner dan een spiegelreflex, maar nog steeds groter dan de meeste compactcamera's. De lenzen zijn smaller dan vergelijkbare exemplaren voor een spiegelreflex, maar ongeveer even lang. De verwachting is dat steeds meer leveranciers in dit segment stappen en dat het sensorformaat uiteindelijk ergens tussen dat van een compactje en dat van een spiegelreflex uitkomt, zodat ook de lenzen redelijk compact kunnen blijven.

Een camera met de sensor van een spiegelreflex, die echter geen spiegelreflex is.

2. Einde kabel

De camera met een kabeltje op de computer aansluiten (of foto's via een kaartlezer overzetten) is binnenkort hopeloos ouderwets. Dit jaar komen er steeds meer camera's op de markt waarin draadloze technieken zoals Bluetooth en WiFi zijn ingebouwd. Je verbindt het toestel dan rechtstreeks met pc, printer of het draadloze thuisnetwerk. Ook zal het over een tijdje mogelijk zijn om al tijdens het fotograferen je foto's draadloos naar de computer te zenden. Nooit meer een vol kaartje dus, en je publiek kan 'live' meegenieten van je verrichtingen.
Aangezien de camera dan toch aan het netwerk hangt, zend je de beste foto's natuurlijk meteen vanuit het toestel naar een online album, zoals Flickr of Picasa Webalbums. Niet alleen thuis, maar overal waar je toegang hebt tot een draadloos netwerk. Ook je mooiste filmpjes zet je dan razendsnel op YouTube. Een foto meteen als bijlage met een bericht meesturen kan ook, via de in de camera ingebouwde e-mailclient.

Via WiFi zet je zonder 'kabelbende' foto's over naar internet of de pc.

3. Als een speer

Een nieuwe manier van draadloze dataoverdracht komt van Sony. Het heet TransferJet en is bedoeld om foto's over korte afstand te verzenden: zo'n drie centimeter op z'n hoogst. Als TransferJet in bijvoorbeeld een laptop is ingebouwd, is het voldoende om de camera er vlak naast te leggen, waarna je foto's supersnel worden overgezet. Theoretisch zijn snelheden tot 560 megabits per seconde haalbaar, maar vooralsnog gaat het in de praktijk een tandje langzamer: met zo'n 40 megabits per seconde. Dat scheelt een slok op een borrel, maar het is nog steeds een aardig tempo.
TransferJet kan in allerlei apparaten ingebouwd worden, zoals fotolijstjes, computers, telefoons en uiteraard camera's. Vooralsnog heeft Sony ervoor gekozen om het systeem in een geheugenkaartje te verwerken. De camera moet hier dan wel mee om kunnen gaan. Misschien heb je het al geraden: dat kaartje is natuurlijk een eigen MemoryStick ... en die wordt vast een stuk duurder dan een kaartje zonder TransferJet.
Draadloos foto's verzenden zodra de camera de laptop 'ziet'.
Foto: Kees Krick

4. Gebarentaal

Op een telefoon vinden we een aanraakscherm al heel gewoon, maar camera's met zo'n scherm zijn nog zeldzaam. Een dergelijk schermpje maakt het een stuk makkelijker om menu's te doorlopen en instellingen te veranderen. Op het scherm aantikken waar de camera moet scherpstellen gaat ook vele malen sneller dan het stapsgewijs verplaatsen van een scherpstelpunt met de pijltjestoetsen.
Verder bestaan er camera's die je bedient door er met een vinger tegenaan te tikken. Erg handig als je met verkleumde vingers of dikke handschoenen aan een foto wilt maken. Een bewegingssensor maakt nog leukere en slimmere bedieningsvarianten mogelijk. Zoals het op een bepaalde manier bewegen van het toestel om een functie te activeren of een foto te maken.
Een extra dimensie is het tekenen of schrijven met een vinger op het scherm. Dan hoef je helemaal geen menu meer in te duiken. Je tekent een symbooltje op het scherm om rechtstreeks aan te geven wat je wilt doen. Zo kun je een foto wissen door een kruis te tekenen.
De camera besturen met een aanraking van je vinger.
Foto: Kees Krick

5. Mooier en sneller

Filmpjes maken met een fototoestel kan al langer. Eerst was dat nog in een lage kwaliteit en met allerlei beperkingen, maar nu zijn we al verbaasd als een nieuw toestel geen hd-video ondersteunt. Veel toestelletjes filmen in 'gewoon' hd met een resolutie van 1280 bij 720 pixels, maar dit jaar verschijnen steeds meer camera's die 'Full HD' aankunnen. Behalve een hogere resolutie van maar liefst 1920 bij 1080 pixels bieden deze ook meer beeldjes per seconde. Dit laatste resulteert in een vloeiender en rustiger beeld. Dankzij betere en efficiëntere compressiemethoden zoals H.264 en AVCHD hebben de films een heel hoge kwaliteit, zonder dat je geheugenkaart in een vloek en een zucht volloopt.
Ook veel spiegelreflexen kunnen tegenwoordig filmen. Het mooie daarvan is dat je maximaal profiteert van je losse lenzen, en in het verlengde daarvan van een haarfijn regelbare scherptediepte. Zo leid je het oog van de kijker exact naar het punt waar de actie plaatsvindt.

Ook meer en meer spiegelreflexen bieden een videofunctie.
Foto: Canon

6. Plaatsaanduiding

Om foto's van locatiegegevens te voorzien, het zogenaamde geotaggen, wordt nu nog vaak een losse gps-ontvanger gebruikt. Dat kan een apparaatje zijn dat je op de flitsschoen van de camera schuift, en dat foto's rechtstreeks van de benodigde gegevens voorziet. Maar er zijn ook losse gps-modules om achteraf op de pc de juiste gegevens aan je foto's toe te wijzen. Het ziet ernaar uit dat er dit jaar eindelijk meer camera's komen waarin standaard gps zit ingebouwd. Dus geen gedoe meer met losse gps-ontvangers en handmatig synchroniseren van je foto's, terwijl de flitsschoen weer kan worden gebruikt waarvoor die is bedoeld. Sony en Samsung brengen in ieder geval camera's met ingebouwde gps uit, terwijl concurrent Casio in eerste instantie met een prototype de meningen pelt. De Sony HX5 heeft bovendien een kompas aan boord, zodat ook de richting bekend is waarin je de foto gemaakt hebt. Nu nog een laser om de exacte afstand te meten ...

De Nikon P6000 uit eind 2008 is nog steeds één van de weinige consumentencamera's met ingebouwde gps-module.

7. Meer bereik

Lange tijd zat er op de gemiddelde compactcamera een lensje met zo'n 3x optische zoom. Het ene model had hierbij iets meer groothoek, terwijl de ander wat verder doorging in het telebereik. Het lukt fabrikanten steeds beter om zelfs in de allerkleinste compactcamera's een verfijnd zoomlensje in te bouwen, dat zo ingenieus in elkaar schuift dat het bereik kan toenemen zonder dat de omvang meteen mee uitdijt. Daardoor is 5x optische zoom tegenwoordig heel normaal. In vergelijking met de 3x zoom van weleer is dat bijna een verdubbeling. Ook 7x of 10x zoom komt nu vaak voor bij compactcamera's, zonder dat de behuizing groot of lomp wordt.
Een tweede trend op lenzengebied is dat er meer camera's met een echte groothoek worden aangeboden. Lag het startpunt van veel zoomlenzen vroeger rond de 35 mm, nu komen er steeds meer compacte toestelletjes met 28 of zelfs 24 of 25 mm groothoek (omgerekend naar kleinbeeld). Ook met een compactcamera zijn dan mooie interieuropnamen en weidse landschapsfoto's te maken.

Tienmaal zoom en een groothoekstand van maar liefst 24 millimeter in een compact jasje.

8. Steeds slimmer

Camera's worden steeds intelligenter en 'bewuster' van hun omgeving. Ze herkennen wat je in beeld neemt, en zorgen dan zelf voor de optimale instellingen. Portret, macro-opname of landschapsfoto? Het toestel schakelt automatisch over naar de beste stand. Van gezichtsherkenning, lach- en knipperdetectie kijken we al niet meer op, en de ontwikkeling gaat maar door. Nog even en het loont niet meer de moeite om zelf aan instellingen te sleutelen. Steeds vaker hoef je alleen maar de camera ergens op te richten om een foto te maken zoals tot voor kort alleen een professional dat kon.
Ook wordt de rekenkracht van de camera steeds beter benut. Denk aan het samensmeden van diverse opnamen tot één perfecte foto, het oplichten van te donkere schaduwen of het temperen van extreem heldere beeldpartijen om overbelichting te voorkomen. In het uiterste geval hoef je jouw fototoestel alleen maar een beetje heen en weer te laten zwalken voor een prachtig panorama. Uiteindelijk rollen er plaatjes uit het apparaat die nagenoeg af zijn en geen nabewerking meer nodig hebben.

Een panorama maken een secuur werkje? Welnee, zwaaien maar!

9. Fotograferen zonder licht

Fotograferen bij weinig licht is helemaal in. Zonder te flitsen uiteraard, want flitslicht maakt je foto's er vaak niet mooier op. Extreem hoge ISO-waarden (van 12.800 tot zelfs 102.400 aan toe) maken dit mogelijk. Eerst was het nog aan de meest geavanceerde spiegelreflexen voorbehouden om bij weinig licht foto's te maken die er nog altijd fantastisch uitzien, met een minimum aan digitale beeldruis. Maar ook compactcamera's schermen inmiddels met duizelingwekkende lichtgevoeligheden. Natuurlijk met een kanttekening, want de sensoren in deze toestellen zijn een stuk kleiner dan die in een spiegelreflex. Dus neemt de beeldkwaliteit snel af naarmate de ISO-waarde de hoogte in schiet.
Gelukkig worden de sensoren steeds beter, en slagen camera's er steeds meer in om de ruis weg te moffelen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Naarmate camera's lichtgevoeliger worden, leren ze als het ware te zien in het donker. Bij schaars licht foto's maken met snelle sluitertijden - iets wat voorheen alleen bij daglicht haalbaar was - wordt langzaamaan werkelijkheid.

Nieuwe sensoren maken het mogelijk om bij weinig licht door te fotograferen.
Foto: Canon

10. Minder kaartjes

Er bestaan veel verschillende soorten geheugenkaartjes. Dat is niet alleen lastig en verwarrend; wie een nieuwe camera koopt, loopt het risico dat het oude kaartje niet meer past. Gelukkig schakelen meer en meer fabrikanten over op één en hetzelfde type geheugenkaartje. Olympus gebruikte tot voor kort zijn eigen xD-kaartjes, maar in de nieuwste modellen kun je eindelijk een normaal SD-kaartje gebruiken. Zodoende kan xD binnenkort zijn voorganger SmartMedia in het museum gezelschap gaan houden. Sony gebruikt het liefst het eigen geheugentype MemoryStick, maar ook in Sony-camera's past steeds vaker een SD-kaartje. Des te opmerkelijker dat Sony heeft besloten om TransferJet niet in de camera maar in een MemoryStick te stoppen. Hopelijk hebben we hier met een laatste stuiptrekking te maken, en zal deze draadloze technologie snel in de camera zelf worden ondergebracht (waar die ook thuishoort). Tot slot zullen steeds meer camera's het allernieuwste type SD-kaart gaan ondersteunen. SD en SDHC hebben namelijk een opvolger: SDXC, een kaartje waarop je in de toekomst maar liefst 2 TB aan foto's kwijt kunt!

Op een SDXC-kaart past maximaal 2 terabyte (2000 gigabyte) aan foto's.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
cyrill op 6 december 2010 om 23:41

Waar moet je nou in het bijzonder opletten als je een nieuwe camera wil kopen, als ik alle reviews lees op http://www.testfreaks.nl krijg ik wel een indruk welke camera beter dan de ander is. of welke ik beter niet kan kopen.
maar wat is nou echt van groot belang bij het aanschaffen van een camera.

Bedankt Cyrill

boddeus E-L op 27 juli 2010 om 19:48

Voor spiegelreflexen zouden de fabrikanten ook platte objectieven kunnen maken als ze zo'n lens een vast brandpunt geven. De vergelijking is dus oneerlijk.
Waarom doen ze dat dan niet?

Kan ook voor een ultra groothoek Bespaart op grootte ,gewicht en prijs .Daarmee wil je toch niet inzoomen ... want iederen heeft daarvoor wel een standaard zoom lens Theo Boddéus