Upload jouw foto's
Nieuwe iPhone 6 en iPhone 6 plus met vernieuwe camera © Apple, iPhone 6, iPhone 6 Plus, smartphone

10 september 2014, 09:49

De iPhone 6 is een feit, of moeten we zeggen iPhones? Want zoals verwacht komt Apple met niet één, maar twee nieuwe modellen. Een model dat iets groter is dan de iPhone 5s en een model, de iPhone 6 Plus, dat véél groter is dan de iPhone 5s. En is de camera ook aangepakt?

Camera's

De camera stelde in eerste instantie enigszins teleur. We hadden op z'n minst een 13-megapixelcamera verwacht, maar in plaats daarvan moeten we het met dezelfde 8 megapixelcamera doen. Althans dezelfde? Dat laatste betwist Apple. Het aantal megapixels is namelijk niet toegenomen, maar er is wel degelijk iets veranderd. Ten eerste is het nu mogelijk om slowmotionvideo's vast te leggen met 240 frames per seconde, dat is twee keer zo langzaam als het vorige model. Als je niets doet met slowmotion video is dat niet boeiend, maar voor wie het gebruikt, is het een verademing, het is vrijwel super slowmotion, daar kun je fantastische video's mee schieten. Daarnaast gebruikt Apple een techniek genaamd Focus Pixels die ervoor moet zorgen dat de iPhone 6 twee keer zo snel scherpstelt als z'n voorganger, en daarmee moet zorgen voor betere foto's. Ook een nieuwe sensor moet daaraan bijdragen, maar dat zijn altijd dingen die we liever zelf ervaren wanneer we foto's maken.

Ook interessant, de mogelijkheid om Timelapse-video's te maken met je iPhone zonder daarvoor een aparte app nodig te hebben. Wederom, niet voor iedereen, maar voor de liefhebber een fantastische nieuwe functie. De FaceTime-camera (beter bekend als de camera aan de voorkant) vangt volgens Apple nu 81 procent meer licht hetgeen moet zorgen voor fantastische beeldkwaliteit, zelfs in donkerdere omgevingen. Daarnaast is de Burst-modus, waarmee je heel veel foto's achter elkaar kunt nemen door de knop ingedrukt te houden, toegevoegd, hetgeen naar wij vrezen alleen maar gaat zorgen voor veel meer meer selfies. Laat die selfie-stick maar vast komen!

Afmetingen en ontwerp

Zoals gezegd zijn er twee modellen, de iPhone 6 en de iPhone 6 plus. De iPhone 6 is 138,1 x 67 x 6,9 mm en weegt 129 gram (dat is overigens 17 gram meer dan de iPhone 5s. De iPhone 6 Plus is 158,1 x 77,8 x 7,1 mm en weegt 172 gram.

Zoals verwacht heeft Apple afgerekend met het strakke ontwerp van de iPhone 4, 5 en 5s, en is er voor de iPhone 6 en 6 Plus gekozen voor behoorlijk rondere vormen, waarmee de 6-serie iets weg heeft van het model waar het allemaal mee begon. Uiteraard wél overgoten met een superstrak sausje en een prachtig strakke afwerking, die de 6-serie de luxe uitstraling geven die we van de iPhone gewend zijn.

De ronde volumeknoppen aan de zijkant zijn vervangen voor langwerpigere knoppen (zoals we die kennen van de iPad), verder is de positie van knoppen, aansluitingen enzovoort hetzelfde gebleven.

Display

Je kunt een telefoon wel groter maken, maar als het display niet indrukwekkend genoeg is, heeft het allemaal weinig zin. Uiteraard stelt Apple hier niet teleur. Zoals we gewend zijn hebben beide nieuwe iPhones een Retina display, maar de andere afmetingen zorgen ook voor een andere resolutie.

De iPhone 6 heeft een 4,7 inch display met een resolutie van 1334 x 750, met 326 ppi (pixels per inch). De iPhone 6 Plus gaat daar nog eens dubbel en dwars overheen, met een 5,5 inch display en een resolutie van 1920 x 1080, met 401 ppi. Naast de grootte en de scherpte, schermt Apple met een flink aantal technologische vernieuwingen (zoals een verbeterde polarizer) die de kijkervaring nog een stuk beter moeten maken. Dat laatste zullen we uiteraard met eigen ogen moeten zien.

Processorkracht, batterij én een nieuwe sensor

Zoals verwacht is zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus voorzien van de nieuwe krachtigere A8 processor, met bijbehorende M8-coprocessor (die de hoofdprocessor moet ontlasten bij bepaalde taken). Ook hier strooit Apple met behoorlijk wat technische specificaties (zoals het feit dat er een geavanceerd 20 nanometer-proces wordt gebruikt).


Het verloop van de processorkracht


Nog harder zijn de grafische prestaties gestegen

Wat ons echter het meeste boeit, is dat de processor 50% energiezuiniger is dan z'n voorganger, terwijl de iPhone 6 25% sneller is dan z'n voorganger. Dat zou logischerwijs moeten leiden tot een langere levensduur van de batterij, en als we Apple mogen geloven is dat absoluut het geval. Kon je met de iPhone 5s 40 uur genieten van muziek, 10 uur video kijken en 8 uur internetten via 3G, met de iPhone 6 uur voeg je daar 10 uur aan toe voor muziek, 1 uur voor video en 2 uur voor internetten via 3G. De iPhone 6 Plus schakelt nog een tandje hoger, 80 uur muziek luisteren, 14 uur video kijken en 12 uur internetten via 3G. Dat geeft ons oprecht hoop dat de 6-seie een model is dat nu eens niet binnen een paar uur leeg is bij actief gebruik. Overigens noemde Apple tussen neus en lippen door dat de iPhone 6 een barometer bevat, hetgeen onze voorspelling dat de iPhone 6 een weersensor zou bevatten bevestigt. Een kleine aankondiging: maar denk je eens in: miljoenen iPhones overal ter wereld met een barometer. Verzamel die informatie (privacy-alarm!) en je hebt een gigantisch weernetwerk.

Wi-Fi, LTE en het nieuwe bellen

Uitermate goed nieuws voor iedereen die z'n iPhone gebruikt om te internetten (en wie doet dat niet) is het feit dat Apple de connectiviteit van beide nieuwe iPhones een behoorlijke boost heeft gegeven. LTE op je iPhone (bij ons beter bekend als 4G) ondersteunt nu snelheden tot aan 150 Mbps, terwijl er in totaal 20 LTE-frequenties worden ondersteund, hetgeen inhoudt dat je niet hoeft te vrezen dat je naar je snelheid kunt fluiten als je van provider wisselt, of in het buitenland wilt profiteren van 4G (uiteraard met een vakantiebundel). Daarnaast ondersteunen zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus het 802.11ac-protocol, hetgeen (potentieel) maar liefst drie keer zo snel is als heg 802.11n-protocol dat gebruikt wordt in de vorige generatie iPhones.

Snelheid is natuurlijk belangrijk, en het is goed nieuws dat Apple tijdens de keynote een technologie genaamd VoLTE aankondigde (Voice over LTE), waardoor er gebeld kan worden via het 4G-netwerk. Briljanter was echter de aankondiging die daarna volgde. Want hoe vaak gebeurt het je dat je geen mobiel signaal hebt, maar wel Wi-Fi? Leuk, maar je kunt er niet mee bellen, tenzij je Skype of FaceTime gebruikt. Daar heeft Apple nu iets op gevonden. , maar met de iPhone, kondigde Apple ook een nieuwe technologie aan die ons inziens briljant is. Telefoongesprekken kunnen namelijk geworden geïnitieerd via WiFi, en daarna worden overgedragen op je mobiele verbinding. Hoe dat precies werkt moeten we nog nader onderzoeken, maar het is typisch zo'n 'subtiele' verbetering die Apple tussen neus en lippen aankondigt en die de manier waarop we onze iPhone gebruiken compleet zal veranderen.

NFC, NFC, NFC!

Dat klinkt wel héél enthousiast, maar dat zijn we dan ook. We wachten al jaren op NFC (Near Field Communication) in de iPhone, en met de iPhone 6 is dat eindelijk realiteit. Wat het inhoudt? Dat je over niet al te lange tijd kunt betalen door met je iPhone even tegen een betaalterminal te tikken. Geen pinpas meer, geen pincode meer, geen gedoe meer met chips die niet werken omdat er stof uit je portemonnee op zit. Tikken, betalen, klaar. Het is absoluut geen uitvinding van Apple, maar het bedrijf kondigde tussen neus en lippen door aan dat het betaalterminals heeft geïnstalleerd bij McDonalds, Disney, Starbucks, Subway en nog een groot aantal andere ketens, hetgeen betekent dat er in één klap draagvlak is. In Nederland zullen we daar nog even op moeten wachten, maar dat is écht maar een kwestie van tijd. We staan aan de rand van een heel nieuwe toekomst als het om betalen gaat. Dat, in combinatie met Apple Pay dat Apple heeft aangekondigd, maakt Apple een gigantische speler op de betaalmarkt, en dat zal in de (nabije) toekomst leiden tot nog veel meer interessante ontwikkelingen.

Prijs en verkrijgbaarheid

Maar dan het belangrijkste...wanneer hebben we hem in handen? In Nederland zal de iPhone 6 beschikbaar zijn op 26 september, in de bekende drie kleuren: goud, zilver en spacegrijs. Er zijn - naast de twee afmetingen - drie modellen verkrijgbaar, 16 GB (699 euro), 64 GB (799 euro) en 128 GB (899 euro). De iPhone 6 Plus is beschikbaar met dezelfde geheugencapaciteiten en gaat respectievelijk 799 euro, 899 euro en 999 euro kosten.
De prijs van de iPhone 5s gaat naar 599 euro voor de 16 GB-variant en 649 euro voor het model met 32 GB.

Tot zover al het nieuwe dat de iPhone 6 ons brengt. Wij zijn enthousiast, al is het vooral vanwege NFC, Apple Pay, de barometer en de nieuwe camerafuncties. Hoe heb jij het ervaren? Ga je hem halen? Of sla je een jaartje over?


Keuze uit vijf leren hoesjes


Of zes siliconen hoesjes

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn