Upload jouw foto's
Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS II USM © canon, telelens, 100-400mm

18 november 2014, 10:30

Canon introduceert de EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Deze opvolger van de roemruchte schuifzoom heeft een behoorlijk aantal upgrades gehad om zowel de beeldkwaliteit als de bruikbaarheid te verhogen.

De oude 100-400mm ging al mee sinds eind jaren '90 dus Canon achtte de tijd rijp om eens stevig uit te pakken met moderne technologie. De optische structuur van het objectief is bijvoorbeeld volledig opnieuw ontworpen en er zijn diverse fluoriet- en Super UD-lenselementen gebruikt om kleurschifting te voorkomen. Een spiksplinternieuwe ontwikkelde antireflectiecoating van nanodeeltjes met ingekapselde lucht reduceert reflectie en overstraling. Scherpstellen kan nu vanaf 98 centimeter in plaats van 2 meter.De nieuwe versie is ook geen schuifzoom meer, maar een draaizoom met variabel instelbare frictie. Iedere zoomstand is bovendien heel simpel te vergrendelen. Verder is de 100-400mm nu voorzien van een image stabiliser die 4-stops kan overbruggen. Een hele verbetering ten opzichte van de oude versie, waar 1,5 stop de limiet was. Er zijn drie IS-karakteristieken instelbaar die zijn afgestemd op de meest voorkomende opnamesituaties en het systeem "merkt" of het op een statief gebruikt wordt of niet.

Canon's nieuwste is weliswaar iets groter dan de oude versie, maar nog steeds lekker compact en dankzij het gebruik van magnesium voor de lenstubus weegt hij toch maar 1570 gram. Last but not least heeft Canon gedacht aan gebruikers van polafilters, want de zonnekap heeft een speciale uitsparing om zo'n filter gemakkelijk te kunnen bedienen. En uiteraard is hij uiteraard stof- en waterbestendig, maar dat verwacht je niet anders van een wit Canon L-objectief...

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM is leverbaar vanaf december voor € 2199,-.
www.canon.nl

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn