Meld je gratis aan
Canon EF 50mm f/1.8 STM: Stiller en beter © canon, 50mm, objectief

11 mei 2015, 11:35

Canon introduceert de EF 50mm f/1.8 STM. Dit is een nieuw prime-objectief voor allround gebruik en ideaal voor gebruik bij weinig licht. Deze opvolger van de EF 50mm f/1.8 II is op diverse punten verbeterd.

STM-technologie voor de AF

Het nieuwe EF 50mm f/1.8 STM objectief heeft een diafragma met 7 lamellen (was 5 bij de vorige versie) en is uitgevoerd met STM-technologie voor razendsnel, vloeiend en fluisterstil scherpstellen. Met name dat laatste is ideaal voor videofilmers, maar ook als je een portret wil schieten tijdens een bruiloft. De 7 lamellen van het diafragma zorgen in combinatie met de relatief hoge lichtsterkte voor een mooie dromerige bokeh. Verder is de kortste instelafstand van 45cm naar 35cm gegaan en de filterdiameter is nu 49mm in plaats van 52mm. Of dat laatste handig is, is de vraag want de kans op vignettering bij gebruik van wat dikkere filters neemt nu wel toe. Bovendien is 49mm geen standaard Canon-maatje. Een verloopring aanschaffen lijkt dus aan te bevelen.

Lichte tele voor portretwerk

Het fijne van een 50mm f/1.8 is dat je op een Canon aps-c spiegelreflex een lichte tele verkrijgt die een vergelijkbare beeldhoek heeft als een 80mm op fullframe. De lichtsterkte en de beeldhoek maken het een ideaal objectief voor portretten bij bestaand licht. Op een fullframe camera is het gewoon een lekkere allrounder. En dankzij het lage gewicht van slechts 160 gram hoef je er nooit over na te denken of je hem meeneemt of niet.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EF 50mm f/1.8 STM kost € 135, -. Voor dat geld hoef je het echt niet te laten om het aan je standaardruitrusting toe te voegen. Leverbaar vanaf eind mei.
Meer informatie: www.canon.nl

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 27 juli 2016 om 09:35

Die komt in mijn fototas

CreativeFox op 21 mei 2015 om 14:17

Ben erg benieuwd naar de nieuwe versie. Was al zeer tevreden met de, lawaaiige oude. Daarmee maak je al haarscherpe foto's. Als de beeldkwaliteit nog beter is dan koop ik hem direct.

Panzer op 25 mei 2015 om 12:08

Ja absoluut, zelfs als het beeldkwaliteit gelijk is gebleven, meteen kopen, het nieuwe AF maakt hem al koop waardig.