Meld je gratis aan
Olympus fisheye en supergroothoek  © IDG NL

25 mei 2015, 14:28

Olympus presenteert twee nieuwe groothoekobjectieven: de M.Zuiko Digital ED 7-14mm f/2.8 en de 8mm f/1.8 Fisheye Pro. Twee staaltjes objectiefbouwkunst waar Olympus terecht trots op is.

Omgerekend naar fullframe hebben beide groothoeken een bereik van 14-28mm en 16mm, wat ze tot serieuze stukken gereedschap voor de reportagefotograaf maakt. En zo zijn ze ook bedoeld, want Olympus rept in haar persberichten over de M.Zuiko PRO-serie, waar deze nieuwelingen deel van uitmaken. Die objectieven hebben allemaal als kenmerk dat ze weatherproof zijn, een hoge lichtsterkte hebben en superieure prestaties leveren.

Weather sealed objectieven

De nieuwe spatwater- en stofbestendige 7-14mm f/2.8 is lichtgewicht en zeer compact. Het objectief heeft een ingebouwde zonnekap die tegelijk het frontelement beschermt. Olympus heeft alles uit de kast gehaald om de optische kwaliteit te optimaliseren, zoals het gebruik van asferische ED-glaselementen om vertekening tegen te gaan en ED- en HR- elementen om kleurschifting te voorkomen. De handmatige scherpstelring en een vrij programmeerbare functieknop geven je als fotograaf de vrijheid om te werken zoals jij dat wilt.

's Werelds eerste f/1.8 Fisheye

De nieuwe 8mm is 's werelds meest lichtsterke fisheye. Op zich niet vreemd gezien de beperktere beeldcirkel die nodig is voor een MFT-sensor ten opzichte van fullframe (er is domweg minder glas nodig), maar dan nog komen er problemen om de hoek kijken als vertekening, lichtafval en kleurverschuiving aan de randen. Olympus heeft dit opgelost bij deze beeldvullende 180° fisheye door het gebruik van een asferisch ED-element en maar liefst 5 ED- en HR-lenselementen in een optische constructie met 17 elementen in 15 groepen. Olympus claimt dan ook een minimale lichtafval naar de hoeken bij volle opening. Ook de fisheye is weatherproof, maar om je 8mm ook onder water te kunnen gebruiken voor spectaculaire duikfoto's (de minimale scherpstelafstand is slecht 2,5cm) is er bovendien een speciaal onderwaterhuis ontwikkeld. Deze uiterst compacte PPO-EP02 Dome Port past precies pas om de nieuwe fisheye.

Prijs en beschikbaarheid

De Olympus M.Zuiko Digital ED 8mm Fisheye f/1.8 Pro kost € 899,- en de M.Zuiko Digital ED 7-14mm f/2.8 Pro kost € 1299,-. Ze zijn verkrijgbaar vanaf juni. De PPO-EP02 Dome Port kost € 849,- en is leverbaar vanaf juli.
www.olympus.nl


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn