Meld je gratis aan
Kleine camera's met grootse prestaties © IDG NL

1 augustus 2015, 10:00

Wil je mooiere en betere foto's maken, dan krijg je al snel het advies een spiegelreflex te kopen. Maar ja, dat is nogal wat. Zo'n camera is groot, zwaar en duur. Dan heb je ook nog een lens nodig, misschien wel twee of meer. Kan het niet anders? Jazeker, want ook camera's op zakformaat zijn tegenwoordig krachtpatsers.

Waarom sjouwen als het licht kan

Vaak wordt gedacht dat je een spiegelreflex nodig hebt om mooie foto's te maken. Dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig bestaan er allerlei kleinere en lichtere camera's waarmee je ook heel mooie plaatjes schiet. Vroeger was de compactcamera erg geliefd, maar sinds de opkomst van de smartphone zijn die aardig in populariteit gedaald. Daar is een nieuw soort camera voor in de plaats gekomen. Ze worden ook wel top-compacts genoemd, omdat ze wat betreft beeldkwaliteit en mogelijkheden heel dicht in de buurt van een spiegelreflex komen. Extra voordeel is dat deze camera's vaak zo klein en licht zijn, dat je ze gewoon in je zak of handtas bij je kunt dragen. Je hebt ze zodoende altijd en overal bij de hand, terwijl je die grote en zware spiegelreflex meestal alleen meeneemt als het echt moet. Lees hier welke camera het best bij jou past.

Zo'n kleine edelcompactcamera neem je makkelijk overal mee naar toe.

Moderne snufjes

In een top-compact zit een beeldsensor die flink groter is dan bij een traditionele compactcamera. Daarom is de beeldkwaliteit ineens stukken beter. Toch passen veel modellen nog steeds in je handpalm, zo klein zijn ze. Het is bijna onvoorstelbaar hoe dat gelukt is. Voordeel van een top-compact is dat er een echte zoomlens opzit. Anders dan bij een smartphone die vrijwel altijd alleen maar digitaal zoomt, heb je nu optische zoom waarbij de fotokwaliteit hoog blijft. Verder worden deze camera's uitgerust met de modernste snufjes. Zoals een kantelbaar scherm dat soms aanraakgevoelig is, WiFi en NFC om foto's draadloos te versturen of je camera op afstand te bedienen en beeldstabilisatie. Soms is er zelfs GPS aan boord, zodat je weet waar je foto's gemaakt zijn. Top-compacts zijn dus kleine, krachtige en veelzijdige camera's. Een aantal modellen heeft een extra grote beeldsensor van maar liefst één inch en dat komt de beeldkwaliteit ten goede. Liever nog groter? Ook dat kan. De topmodellen hebben zelfs een beeldsensor die even groot is als in een spiegelreflex. Dat zorgt voor uitmuntende foto's.

De Sony DSC-RX100 III heeft een 20 megapixel, één inch sensor voor een hoge beeldkwaliteit. Lees onze review van deze camera hier.

Super zoombereik

Om een top-compact ook echt compact te houden, is het zoombereik beperkt gehouden tot bijvoorbeeld drie of vier keer. Dat is ruim voldoende om er een veelzijdige camera van te maken. Een grote telelens past er natuurlijk niet in, dan gaat de compactheid verloren. Wil je toch meer zoombereik, zonder dat je meteen moet overstappen op een spiegelreflex? Dan is een superzoom of bridge-camera iets voor jou. Dan heb je een camera in handen met een enorm zoombereik, dat loopt van groothoek tot super-tele. Een zoombereik van zestien keer of meer is hierbij geen uitzondering. Zo wissel je snel en comfortabel tussen weidse overzichten en foto's waarop je inzoomt op fraaie of afgelegen details. Zonder dat je hoeft te slepen met losse lenzen die je vervolgens steeds moet verwisselen. Alles wat je nodig hebt zit keurig in één behuizing. Zo'n camera is natuurlijk wel iets groter dan de top-compacts van daarnet, maar het geheel is nog steeds lekker compact en licht. Ze bestaan ook met een grote één-inch sensor.

Met de Nikon Coolpix S9900 heb je maar liefst 30x optische zoom op zakformaat.

Verwisselbare lenzen

Het grootste verschil met een spiegelreflex, is dat je met een top-compact of bridgecamera (superzoom) niet van lens kunt wisselen. Je moet het doen met de zoomlens die erop zit. Dat kun je als een beperking zien, maar het is ook een leuke uitdaging om daar creatief mee om te gaan. Hoe breng je iets zo mooi mogelijk in beeld met de camera die je hebt. Je zult dan al snel ontdekken dat je met weinig middelen toch fantastische foto's maakt. Hoe mooi de foto's ook zijn, het moet gezegd dat de beeldkwaliteit van een spiegelreflex nog wel beter is. Al wordt het verschil met de dag kleiner. Je kunt je ook afvragen of je het verschil wel ziet als je nooit foto's op billboardformaat afdrukt. Vind je het leuk om met scherptediepte te spelen, dan ben je ook beter af met een spiegelreflex en de gespecialiseerde lenzen die ervoor te koop zijn. Want alleen dan kun je foto's maken waarop slechts een klein deel van je onderwerp scherp is en de rest van de foto mooi wazig blijft.

Op een gegeven moment ga je kiezen. Ga je voor een hoogwaardige zakformaat edelcompact camera zoals de Canon PowerShot G1 X Mark II of kies je toch voor een spiegelreflex met bijbehorende objectieven?

Het een én het ander

Top-compacts en superzooms zijn ideaal voor wie niet wil slepen met een zware spiegelreflex en een fototas vol met lenzen en andere accessoires. Dat wil niet zeggen dat je het niet kunt combineren. Veel enthousiastelingen en zelfs beroepsfotografen gebruiken er juist eentje naast hun spiegelreflex. Omdat de beeldkwaliteit zo goed is en de camera's enorm veelzijdig zijn. Zodoende hebben ze altijd een kleine, lichte en vooral goede camera op zak, zodat ze ook onverwachte fotomomenten kunnen vastleggen en nooit meer unieke kansen mislopen.

Met de Samsung WB351F heb je 21x optische zoom én kun je gemaakte foto direct delen via WiFi of NFC.

Reacties (16)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
EvoX op 23 augustus 2015 om 11:37

Het blijft appels met peren vergelijken, en wel eens dit dingetje in je handen gehad? Veel te klein voor de gemiddelde fotograaf.

Panzer op 13 augustus 2015 om 10:48

Het is een vrij algemeen stuk. Ik snap dat geneuzel over gewicht niet. Als gewicht een reden is om te kiezen voor een ander systeem (want ook een DSLR is een systeem camera), dan moet je toch eens naar jezelf kijken.
Als je een bepakking van 30 kilo voort moet slepen en daarnaast ook nog een camera moet kiezen, dat je dan voor een spiegelloze camera of compact kiest, dat kan ik mij voorstellen.
Ik heb ze ook hoor, Olympus, Panasonic, Canon compacts, een Sony H300, en nog een aantal anderen waarvan ik de naam nu even niet kan herinneren.
Maar als ik dat vergelijk met foto's die uit de 5D Classic komt, of uit de D7100, D300 (een camera waar mijn zoontje van 5 graag mee fotografeert, inclusief batterypack en 300mm zoomlens), dan blijf ik dat toch minder vinden.
Maar, als je een Olympus E-MD 1 neemt, met een Leicasonic 45mm f/1.2, dan blijft er van gewicht voordeel weinig over.

JanHartog op 10 augustus 2015 om 09:36

Hier mis ik ook een invalshoek voor de systeemcamera's.
Was altijd dik tevreden met m'n 5D (mkII) alleen zoooo'n gesjouw. Weg er mee!
Nu ik de Fujifilm X -T1 al een poosje in gebruik heb ben ik weer helemaal gelukkig. Wat een kwaliteit, zowel de body maar zeker de lenzen, vooral de primes, Super gewoon en dat gewoon in een kleine lichte tas.

FRED48 op 6 augustus 2015 om 21:46

Ik werk nog heel graag met men Sony-Nex-5N die kan je ook in je zak stoppen,en doet zeker niet onder voor de Spiegelref. waarvan ik er ook een tweetal heb een Sony 58 en Nikon 3300D ook nog een sony 200 , dat meesleppen van die lenzen is een heel karwei, daarom mijn voorkeur voor de systeemcamera, als ik nog koop gaat het weer zoiets zijn

wimvanbrink op 5 augustus 2015 om 17:21

20, 30 x zoom, klinkt mooi maar met een bepaald niet lichtsterke lens kan je hooguit onder de meest gunstige omstandigheden er iets moois maken. In het andere geval kan je de pixels van het scherm scheppen. Zijn aardige toestellen naast je spiegelreflex of systeemcamera.

fredscholte op 11 augustus 2015 om 17:08

Ik heb meerdere camera's, maar werk meer en meer met mijn Lumiz FZ 200. Een schitterend werkende Leica met een lichtsterke 2.8 lens over het gehele zoombereik. Vlijmscherp van extreem macro (onderwerp tot op 5 mm te benaderen) tot 600 mm tele (1200 mm bij de slimme verdubbeling).
Ik ga morgen weer op pad de wijde wereld in, maar laat al het zware spul deze keer mooi thuis.
Aan te bevelen.

odette15 op 5 augustus 2015 om 09:19

Ik mis het verhaal over systeemcamera's hier. Ik ben zeer gelukkig met mijn panasonic lumix die alles kan wat een spiegelreflex kan, maar ook in mijn handtas past!

piet1 op 2 augustus 2015 om 20:48

En dan maar te zwijgen over het topmodel Olympus E-M1. Dit is echt een geweldige systeem camera.

renshubers op 1 augustus 2015 om 22:21

Wat een incompleet artikel; slechts een paar camera's worden belicht (!) over systeemcamera's wordt niet gesproken terwijl dat type camera wel een volwaardig alternatief vormt voor een reflex; zeker met de enorme keuze aan kwaliteitsobjectieven die inmiddels beschikbaar zijn en de keuze in sensoren, tot fullframe toe!

mariontcvb op 2 augustus 2015 om 17:27

Ja ik ben al 6jaar zo blij met de panasonic lumix systeem

mariontcvb op 2 augustus 2015 om 17:27

Ja ik ben al 6jaar zo blij met de panasonic lumix systeem

rob1951 op 1 augustus 2015 om 17:15

Er is nog een optie.........de Nikon 1 systeemcamera's
Het grappige is dat de één inch sensor die hierboven bij de Sony compact wordt genoemd en in reviews wordt geroemd om zijn beeldkwaliteit in reviews van de Nikon 1 camera's minder goed wordt bevonden.............terwijl het bij de nieuwste Nikon 1 om precies dezelfde sensor gaat.

Een voordel van het Nikon 1 systeem is.............ook klein, maar wel de mogelijkheid te kiezen uit een ruim aanbod objectieven.

kb op 1 augustus 2015 om 19:56

Rob ik heb de Nikon 1 gewonnen met Lays chips . Zie foto van de Pier Intussen al nummer Nikon J5 uit met goede reviews. Makkelijk in de jaszak meenemen

Panzer op 19 augustus 2015 om 01:11

Heb je er geen lens op zitten dan?

rob1951 op 1 augustus 2015 om 19:58

Gewonnen met chips.........lachen

kb op 2 augustus 2015 om 10:24

Ja Rob....