Upload jouw foto's
Nieuw werkpaard 2.0: de Nikon D5

7 januari 2016, 09:06

Met de D5 lost Nikon sneller dan gedacht een heleboel hoge verwachtingen in. De Nikon D5 werd aangekondigd in november 2015 als "in ontwikkeling" en op 5 januari werd hij al tijdens de CES in Las Vegas onthuld. Een hypermodern professioneel werkpaard waarvan de specificaties je soms met de oren doen klapperen.

ISO-monster

De ISO-waarden van de D5 zijn om te beginnen tamelijk spectaculair: de native range is ISO 100-102.400, maar de camera beschikt ook over Hi5, wat ISO 3.280.000 betekent. Nee, geen 0 teveel... Om dit ISO geweld in goede banen te leiden is er een splinternieuwe beeldprocessor toegepast, de Expeed 5, in combinatie met een eveneens splinternieuwe fullframe 20,8 megapixel cmos-sensor. De RGB-sensor voor de lichtmeting heeft 180.000 pixels gekregen.

AF-systeem

Het autofocussysteem omvat 153 scherpstelpunten en 99 kruissensoren. Een deel van die kruissensoren is aan de rand van het scherpstelgebied geplaatst om ook staande opnamen en onderwerpen aan de rand van het beeld goed te kunnen "pakken". Overigens heeft het AF-systeem zijn eigen processor voor optimale prestaties. Met een AF-gevoeligheid tot -4 LW ziet de D5 ook prima in het donker.

Continu-opnamen en filmen

De buffer van de D5 is in staat om 200 RAW beelden achter elkaar te kunnen verwerken bij een continue opnamesnelheid 12 bps met focustracking. Klap je de spiegel vooraf op, dan haalt de camera zelfs 14 bps. Een dubbel cardslot voor QXD en/of CF-kaarten zorgt dat die buffer ook weer rap leeg is. Nu we het toch over snelheid hebben: met de D5 kun je ook 4K filmen (3840x2160 pixels) op 30p/25p/24p waarbij een pixel voor pixel uitsnede uit het midden van het beeld wordt gebruikt.

Prijs en beschikbaarheid

Al met al is de Nikon D5 geen kinderachtige opvolger van de D4S en de specs overtreffen hier en daar zelfs de geruchten. De Nikon D5 wordt leverbaar vanaf maart en ook het prijskaartje is spectaculair: € 7109,- voor de body.

Reacties (17)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Mike-van-Harn op 8 januari 2016 om 09:18

Ik ben niet onder de indruk. Een idioot hoge iso die je nooit zal gebruiken, een cmos-sensor die niet eens van Nikon zelf is. NEEN, ik blijf lekker bij mijn Canon EOS 5DsR.

Groet,
Mike

Henk_H op 8 januari 2016 om 10:50

Maakt het uit wie het maakt?
Als het samengestelde geheel maar goede presteert.

Beter goed ingekocht dan slecht zelf gemaakt...

Mike-van-Harn op 8 januari 2016 om 11:28

Wou jij zeggen dat de Canon cmos-sensor van de EOS 5DsR (made bij Canon) slecht is?, nou ik kan je zeggen dat je het mis hebt.
Er zijn mensen die alleen maar kijken naar de DxOMark score maar dat is slechts een theoretische waarde en heeft niets met de werkelijk te maken. Ook is het hogere contrast van Nikon is fictief, ook hier kijken de mensen naar de DxOMark score. Zelfs het 4k filmen is volstrekt onnodig de meeste mensen hebben een FHD of lagere kwaliteit tv, je hebt de beste kwaliteit van het zwakste component. Je zal moeten afwachten hoe deze camera in de praktijk zich zal handhaven t.o.z.v. de EOS 5DsR maar één ding is zeker hij zal het wat betreft detail verliezen van de EOS 5DsR dat is een camera die eigenlijk voor zeer hoge scherpte & detail fotografie bedoelt is.

Blunder op 14 januari 2016 om 13:12

U hebt gelijk, om een goede vergelijking van detail, resolutie en dynamiek te maken moet je verder kijken dan alleen de sensor technologie. Dan telt namelijk het hele plaatje, waar de lens ook een heel belangrijke rol speelt in de totaal opbrengst. Daar laat Nikon het afweten tov Canon, die gewoon veel betere lenzen in zijn assortiment heeft.
Persoonlijk denk ik dat de Canon 5DsR een heel specifieke camera is en je die niet moet vergelijken met een Nikon 5D, wat een all round werkpaard is voor de professioneel, maar dat is mijn bescheiden mening.
De sensors van Nikon komen bij Sony vandaan.
Het wordt even afwachten, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het wel weer een stofzuiger zijn, of een probleem met de witbalans hebben.
Als het niet erger is, veelal worden alle Nikons door de pers met lof onthaald, tot blijkt dat ze een enorm aangeboren defect hebben (D600 onder andere).

Mike-van-Harn op 14 januari 2016 om 15:03

Inderdaad de Canon 5DsR is een specifieke camera. Ik werk met de MP-E 65 objectief vandaar mijn keuze voor de 5DsR. Daar heb je het alweer z'n objectief heeft Nikon niet.

Ik heb de eerste nederlaag voor de Nikon 5D al gevonden. Hij moet het met het filmen in 4k afleggen tegenover de veel ouder Canon 1Dc. Dit is een camera uit 2012. Hoezo vooruitgang!!!!!

Mensen lopen inderdaad weg met Nikon als er nieuwe uitkomen maar achter af zijn ze minder., dat was vroeger wel anders. Eind jaren 80 en begin jaren 90 had je de Nikon F3 en daar voor de FM2 dat waren pracht camera's (ik heb ze zelf gehad).
Voor de rest is het inderdaad even af wachten wat hij gaat doen t.o.v. Canon maar ik denk dat Canon wederom zal over winnen.

KiekisNL op 8 januari 2016 om 13:33

heb je Azijn gedronken Mike van Harn?
Hij zegt niet dat canon waardeloos is (misschien denkt hij het wel), hij zegt alleen dat ze het beter GOED in kunnen kopen dan zelf SLECHT maken. (iets met lange tenen)

en met het filmenin 4k houd het in dat je achteraf ook nog wat kunt zoomen zonder aan de HD kwaliteit te tornen .
en ieder zijn meug kwa merk al denk ik dat de Canon vs NIKON schrijf veldslagen er het zelfde uit zien als Apple VS Android

CAMaurer op 7 januari 2016 om 21:09

Wouw state of the art camera. Ik ben onder de indruk wouw.
Ongelooflijk wat ze tegenwoordig kunnen met techniek.
Een Rolls Royce onder de camera.

Gr Cyril fijne avond mede Zoomers

melanie2105 op 7 januari 2016 om 10:25

Had je een like gegeven, PtR , als die duim aanwezig was ....

PtR op 7 januari 2016 om 10:35

Hahahaha, thanks!

PtR op 7 januari 2016 om 09:48

Bij deze meld ik me aan voor crowdfunding. Als mijn "fellow" Zoomers en Zoom zelf de fenomenale aanschafprijs of het apparaat doneren, ga ik er wel leuke plaatjes mee schieten. Deal?
Wat een prachtig gereedschap maar, wauw, wat een geld.

kb op 7 januari 2016 om 11:53

gewoon je lege flessen inleveren

PtR op 7 januari 2016 om 12:16

Gouwe tip! Dankjewel Cees.

toof op 7 januari 2016 om 14:55

Heb nog wel een paar lege flessen staan, mag je zo hebben. Idd erg leuk gereedschap.

PtR op 7 januari 2016 om 15:38

Geweldig, Ronris wilde een symbolisch bedrag overmaken, jij komt met lege flessen. Ik denk dat als ik nog even wacht, ik het camerariempje van deze camera al bij elkaar heb gezeurd.

ronris op 7 januari 2016 om 11:00

Ik zie je bankrekeningnummer wel verschijnen, zal wel een symbolische bijdrage worden maar de intentie telt toch ook?

PtR op 7 januari 2016 om 11:29

Ik neem ook genoegen met een leuke reactie als deze, Ron. Dank voor je aanbod

Matt-H-Imaging op 7 januari 2016 om 10:09

Gezien de specificaties van deze camera is die prijs wel te verwachten.