Upload jouw foto's
Haal meer uit je tele-objectief - Gebruik een extender © IDG NL

12 april 2019, 13:00

Ook al heb je de mooiste telelens, er blijven altijd situaties waarin je onderwerpen niet dichtbij genoeg kunt halen. Met een extender kun je het bereik van een telelens flink vergroten. Lees hier 5 handige eigenschappen van dit onmisbare tool voor de wildlifefotograaf.

1 Vergroting

Extenders zijn verkrijgbaar in verschillende vergrotingsfactors, zoals 1,4x en 2,0x. Een vergrotingsfactor van 2,0x betekent dat je zomaar ineens twee keer zoveel telebereik tot je beschikking krijgt. Een lens van 200 mm tover je er dus mee om in een van 400 mm. Je hoeft dus niet twee grote telelenzen mee te nemen. Een extender is compact en licht en past dus altijd makkelijk in je fototas.

2 Combinatievoordeel

Voor wie een vergroting van 1,4x of 2,0x niet genoeg is, is het goed nieuws dat je extenders gerust mag stapelen voor een megagroot telebereik. Heb je zowel een 1,4x als een 2,0x extender in je fototas zitten? Dan kun je ze tegelijk op de camera monteren om een vergroting van 3,4x te krijgen. Daarmee verandert 200 mm in - schrik niet - 560 mm.

3 Lichtverlies

Met een extender win je iets, maar je levert ook wat in. Je krijgt er een sterkere telelens door, maar dit gaat ten koste van de maximale lichtsterkte. Bij een vergroting van 1,4x raak je een volledige stop kwijt. Een maximale lensopening van F 4,0 wordt in combinatie met de extender dan F 5,6. Bij een extender met 2,0x vergroting raak je zelfs twee stops kwijt en krijg je dus een F 8-lens.

4 Diafragma-grens

Laat een lens te weinig licht door, dan werkt autofocus niet meer en moet je handmatig scherpstellen. Of de gevoeligste scherpstelsensoren worden onbruikbaar, waardoor scherpstellen langzamer en minder nauwkeurig gaat. Stapel je een 1,4x en een 2,0x extender, dan verlies je in totaal drie stops aan licht. Een F 2,8- lens verandert in een F 8-lens en een F 4-lens in een F 11. Gebruik daarom liefst de meest lichtsterke lenzen en kijk in de specificaties van jouw camera wat de autofocusvereisten zijn. Die verschillen namelijk per camerabody.

5 Lensmount

Koop altijd een extender die voor jouw cameramerk bedoeld is. Je hebt namelijk de juiste lensmount nodig en dankzij de contactpunten blijft de communicatie tussen camera en objectief in stand, zodat zaken als autofocus en het diafragma goed blijven werken. In de specificaties van de extender lees je met welke objectieven hij compatibel is. Je kunt ze niet zomaar met elke lens gebruiken.

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
luciham20 op 8 oktober 2019 om 09:51

I’ll bookmark your website and take the feeds additionally. I am glad to seek out numerous helpful information here. download bottle flip

copper-krijger op 24 april 2019 om 12:01

Ga maar eens een Kwikstaartje fotograferen met een 400 mm objectief + een 2.0 extender. Scherpstellen met de hand is dan niet te doen vanwege het beweeglijke gedrag van dit vogeltje. Je kunt veel beter een teleobjectief op een crop camera zetten. Bij Canon heb je dan met 400 mm x 1,6 = 640 mm bereik. Bij een 600 mm wordt dat zelfs 960 mm en daarbij blijft je AF werken wat bij beweeglijke dieren erg belangrijk is. De huidige semi-professionele crop camera's zijn in zo'n geval zéér goede alternatieven voor full-frame camera's.
Extenders stapelen lijkt mij geen goed idee zoals door anderen al is aangegeven.

roykeeris op 19 april 2019 om 10:28

Ik vraag me af of je eigenlijk icm met een goede lens eigenlijk wel pixel-winst hebt met die extenders. M.a.w. kun je niet gewoon je foto gemaakt zonder extender croppen? Je behoudt dan bovendien de lichtwinst.

AnJoLien op 22 juni 2016 om 08:30

Zijn alle lenzen en camera's geschikt voor een extender?
Ik lees vaak bij de speficaties over een lens dat dat niet kan .

ingrid-1950 op 22 juni 2016 om 11:48

nee, niet alle lenzen zijn geschikt voor extenders.......... laat je in de winkel goed voorlichten welke bij jouw camera en lens gebruikt kan worden !

RvE- op 20 juni 2016 om 11:51

Vrij oppervlakkige beschrijving. Het combineren van een 1.4x en 2.0x extender levert een 2x1.4=2.8x vergroting op, geen 3.4x!Verder is het belangrijk om je te realiseren dat je enorm veel kwaliteit verliest. Ik zou in geen geval het stapelen van extenders aanraden, waarschijnlijk ben je zelfs beter uit met het aanschaffen van een el cheapo tele lens.

hansvanderboom op 18 juni 2016 om 10:00

Inderdaad erg oppassen met autofocus. Zelfs met Canon 1.4 extender wil mijn 100-400 f 4.5/f 5.6 L IS USM alleen met Live View scherpstellen (omdat dat een andere AF manier gebruikt dan de normale AF) en is dan ook nog eens langzamer dan normaal, ondanks dat hij een diafragma aangeeft van f 6.3. Handmatig scherpstellen dus.
Dat stapelen heb ik geprobeerd met 100-400 en 70-200 maar je verliest (ondanks dat het Canon extenders en L lenzen zijn) wel erg veel aan kwaliteit en scherpte