Meld je gratis aan
Overzicht: alle soorten objectieven © blog, marcel van balkom, objectieven, megapixel

6 augustus 2017, 16:00

Er zijn zoveel verschillende soorten objectieven op de markt; dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien heb je per merk ook nog ontzettend veel (onduidelijke) termen en afkortingen. Kom je iets tegen wat je niet snapt? Zoek het dan op in ons overzicht!

Boven aan deze pagina staat de inhoudsopgave (eventueel ingeklapt), waarbij je in één klik naar het objectief of het merk van jouw keuze gaat. Of klik natuurlijk zelf door alle 7 pagina's heen.

Prime/vast brandpunt

Met sommige objectieven kan je niet in- of uitzoomen. Dit worden ook wel prime-objectieven genoemd. Ze beschikken dus over een vaste brandpuntsafstand, dus als je iets groter in beeld wilt brengen zal je daar daadwerkelijk dichter naar toe moeten lopen. Populaire brandpuntsafstanden zijn 24, 35, 50, 85 en 135mm. De prime objectieven hebben een aantal voordelen, waardoor ze behoorlijk populair zijn:

- Ze zijn meestal lekker klein en licht en daarom eenvoudig om mee op reis te nemen.

- Ze zijn enorm lichtsterk. Het diafragma varieert meestal van F/2.8 tot F/1.8, F/1.4 en zelfs F/1.2

- Ondanks hun grote lichtsterkte, zijn de objectieven alsnog meestal voordelig geprijsd.

Groothoekzoom

Als je toch de mogelijkheid wilt om in te zoomen, dan is een zoomlens de meest logische keuze. In de naam van de lens staat zowel de laagste als de hoogst-mogelijke brandpuntsafstand vernoemd. Een 18-55mm objectief is in dit geval een groothoekzoom. Dit is bijzonder geschikt voor situaties waarbij er 'veel in beeld moet komen', zoals een compleet landschap of een grote groep personen. Bij de meeste objectieven staat daarachter het diafragma vermeld. Bij een 18-55mm F/4.0-5.6 kan het objectief een diafragma van F/4.0 behalen bij 18mm, maar is het maximale diafragma bij 55mm nog maar F/5.6.

-Groothoekzoomobjectieven zijn handig omdat ze meerdere bereiken binnen één objectief bieden.

-Dit gaat helaas meestal wel ten kostte van de lichtsterkte over het gehele bereik.

-De objectieven wisselen sterk in prijs. De lichtsterkere objectieven zijn aanzienlijk duurder.

bartbrouwer91

Telezoom

Een telezoom-objectief heeft, net als de groothoekzoom, ook de mogelijkheid om de brandpuntsafstand te veranderen. De meeste objectieven starten vanaf 70mm en de 70-200mm is een erg populair objectief. Er zijn echter ook 100-500mm objectieven die bijvoorbeeld heel geschikt zijn om wildilfe te fotograferen. Het objectief is vooral bedoeld voor het in beeld brengen van één onderwerp. Denk aan onderwerpen die zich op grote afstand bevinden of gebruik het objectief voor sportfotografie. Bij de meeste versies van de telezoom-objectieven past het maximale diafragma zich aan, naar mate het bereik groter wordt. Duurdere versies hebben wel een vast diafragma over het hele bereik.

fred-horst

« vorige 1 2 3 4 5 6 7 volgende »

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn