Meld je gratis aan
KodakOne en KodakCoins: Gele cryptocurrency  © Reshift

15 januari 2018, 10:27

De gekte rondom de Bitcoin moet op de marketingafdeling van Kodak een belletje hebben doen rinkelen, want Kodak komt met KodakOne en KodakCoins. Dat is weer eens wat anders dan de herintroductie van een diafilm!

De nieuwe KodakOne website en de KodakCoin zijn gebaseerd op blockchain, net als de Bitcoin en alle andere cryptocurrency. Blockchain is momenteel een beetje het toverwoord als je verzekerd wilt zijn van media-aandacht en investeerdersinteresse, dus als voormalig fotogigant-met-tanende-beurskoers kan het vermoedelijk geen kwaad om op die trein te springen. KodakOne lijkt echter een stap verder te gaan dan een zoveelste cybermunt.

Managen en betalen

Met KodakOne kun je als fotograaf of beeldmaker je content managen, je beeldrechten beschermen, licenties verlenen en betaald krijgen. Het stroomlijnen van contentmanagement, rechtenbescherming en betaling is de hoofddoelstelling van KodakOne en die betaling kan verricht worden in KodakCoins. Dat scheelt een hoop gedoe met facturen en bankoverschrijvingen, zo lijkt het idee. Je zet je materiaal online, meldt de klant waar het gevonden kan worden en de klant krijgt precies wat hij nodig heeft terwijl jij online betaald krijgt voor wat je levert zonder na 30 dagen een herinnering te hoeven versturen. Daarbij garandeert Kodak dat de rechten van je beelden continu bewaakt worden door tracking en wereldwijde controle. Scheelt een hoop gedoe en klinkt dus als een goed idee, maar ergens is het natuurlijk niet nieuw, want er zijn massa's stockburo's en online services die dit ook doen, maar dan met een Paypal betalingsoptie. Wat KodakOne dus echt nieuw maakt is de KodakCoin.

Beschikbaarheid

Of de KodakCoin net zo'n hausse gaat meemaken als de Bitcoin is even afwachten, maar cryptocurrency in het algemeen heeft als uniek aspect dat het "hot" is, dus we zijn benieuwd. De KodakOne website en Kodakcoins gaan eind januari live. De beurskoers van Kodak is ondertussen al gestegen...

Meer informatie op de website van Kodakcoin


Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Oehoe op 11 februari 2018 om 11:08

Het zou prettig zijn als zoomartikelen over dit soort ontwikkelingen wat meer kritisch onderzoek meekregen. Op het moment van publiceren waren er al duidelijke aanwijzingen dat KodakCoin een meer dan twijfelachtig karakter had. Om te beginnen is er "Kodak's" (het echte Kodak-merk is al jaren ter ziele) leaseconstructie van de eigen bitminer, nogal hijgerig de KashMiner genaamd, een versie van een bestaand model, de Antminer S9, maar nu met het Kodak-logo. De Antminer kost ongeveer $6.000, maar door "Kodak's" leaseperiode betaal je ruim anderhalf keer zoveel.

De geprojecteerde winst is ook niet meer dan dat, een projectie zonder enkele garanties. De val van cryptopcurrencies in zijn algemeenheid van eind januari 2018, maakt al gelijk korte metten met elke winstvoorspelling die Kodak suggereert. De sjoemelaars zijn er inmiddels ook al opgedoken: investeerders krijgen geloofwaardige berichten van zogenaamde brokers die snelle manieren bieden om rijk te worden met KodakCoin.

En last but not least, het koppelen van cryptotransacties aan betaliing van licentierechten om het een beetje 'fotografisch' te ouden is niets meer dan een gimmick; er is geen enkel voordeel te behalen dat niet met een traditionele transactie of een andere cryptocurrency zou kunnen worden gedaan.

Een flinke disclaimer bij dit soort berichten lijkt me dan ook meer dan terecht.


https://www.buzzfeed.com/ryanmac/experts-call-kodaks-bitcoin-mining-scheme-a-scam?utm_term=.kfxAYlGO#.kymN4a50

https://www.dpreview.com/news/4159551032/scammers-are-peddling-fake-kodakcoin-to-unsuspecting-victims