Meld je gratis aan
Fujifilm X-H1 Preview - Hybride revolutie

19 februari 2018, 15:54

Met de nieuwe X-H1 richt Fujifilm zich op de hybride foto- en videograaf. Om dit goed te demonstreren werden we uitgenodigd in Lissabon om deze nieuwe camera zelf te proberen. Onze bevindingen lees je in deze Fujifilm X-H1 Preview.

De X-T2 van Fujifilm was al een populaire camera onder fotografen en trok destijds stiekem de aandacht van sommige filmmakers: het was de eerste Fujifilm met 4K-video en talloze filmsimulatie-mogelijkheden voor een geweldige beeldkwaliteit. Met de nieuwe X-H1 zet het bedrijf de trend voort: de Fujifilm X-H1 is de eerste volwaardige hybride Fujifilm camera, gebouwd voor de veeleisende foto- én videograaf!

Bouwkwaliteit

De camera is zeer degelijk gebouwd en heeft wat weg van de GFX 50s; zo is de body geheel van aluminium gemaakt. Bijzonder prettig is het LCD-scherm bovenop, waar je de instellingen goed van af kunt lezen, zelfs als de camera uitstaat. Volgens Fujifilm is de camera bestand tegen -10 graden Celsius en is het geheel goed afgedicht. Door deze robuuste bouw ligt de camera meteen al prettig in de hand; niet te klein zoals de Sony A7-camera's en niet te groot zoals een spiegelreflex.

Ook prettig zijn de twee geheugenkaartsloten (die zien we steeds meer in camera's van dit kaliber) en de handige fysieke knoppen op de camera-body zelf, zoals we van Fujifilm gewend zijn: draai aan de ISO-knop en de sluitertijdknop om snel handmatig te kunnen werken. Een lust voor de doe-het-zelf fotograaf!

Ingebouwde stabilisatie

Een belangrijke toevoeging in de X-H1 is de ingebouwde beeldstabilisatie, die volgens Fujifilm tot 5.5 stops extra stabiliseert. Hoewel we dit nog niet heel grondig hebben kunnen testen en vergelijken, zijn we er zeker van onder de indruk. Het was mogelijk om uit de hand te fotograferen op 16mm, met een sluitertijd van 1/8e SEC, wat toch wel zeer indrukwekkend is.

De ingebouwde beeldstabilisatie werkt niet alleen goed voor foto, maar zeker ook voor video. De stabilisatie is op 16mm dusdanig goed, dat je bij een beweging uit de hand niet per se achteraf nog hoeft te stabiliseren met bijvoorbeeld Warp Stabiliser. Sowieso hebben beelden door de stabilisatie geen last van trillingen. In combinatie met een lichte gimbal, kan dit prachtige beelden opleveren.

Autofocus

Ook de autofocus is verbeterd; zeker in donkere situaties kan de camera sneller scherpstellen dan zijn voorgangers. Volgens Fujifilm kunnen de fasedetectiepunten in het beeld nog worden gebruikt tot -1.0 EV.

Hoewel we tijdens onze eerste kennismaking met de camera niet veel donkere situaties zijn tegengekomen, merkten we dat de camera in combinatie met de 16-55mm F2.8 kit zeer nauwkeurig en snel scherpstelt. Tijdens het filmen beweegt de focus op een prachtige manier van het ene naar het andere ondewerp, wat uiteraard ook handmatig kan worden gedaan.

Beeldkwaliteit

De 24.3 megapixel APS-C X-Transtm CMOS III sensor in de Fujifilm X-H1 heeft iets magisch; de schaduwen lopen prachtig weg en de kleuren zijn al heel mooi in de camera zelf. Voeg daar alle mogelijkheden van filmsimulatie aan toe, en je hebt een unieke beeldkwaliteit, die veel eigenzinnige en artistieke fotografen zal aanspreken.

Helaas kunnen we de rawbestanden nog niet bewerken in Adobe Camera Raw (die ondersteuning komt pas na de officiële lancering van de camera), maar de JPG-bestanden rechtstreeks uit de Fujifilm X-H1 zien er al zeer veelbelovend uit!

Fujifilm X-H1 Preview - Veelzijdige camera

Nadat we een volle dag hebben kunnen fotograferen en filmen met de camera, is het moeilijk om meteen de minpunten te vinden. Niet alleen is de beeldkwaliteit veelbelovend, maar is het fotograferen en filmen zelf is erg prettig. Binnenkort lees je onze volledige review van de Fujifilm X-H1.

Lees meer over de Fujifilm X-H1. Ga naar de Fujifilm website.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
kb op 20 februari 2018 om 19:30

we zullen de testen van DPrevieuw afwachten wie beter is De Olympus of deze

p9 op 21 februari 2018 om 10:44

...ja maar ook de fotograaf

piet1 op 9 maart 2018 om 16:33

kwaliteit verloochend zich niet, maar geld voor alles. Overigens heb ik de fuji x-h1 mogen testen en geef mij maar de fuji X-H1

PtR op 19 februari 2018 om 21:49

Ik fotografeer nu ruim 2 jaar met een Fuji X100T en ben erg onder de indruk van de beeldkwaliteit van deze camera. De X-h1 lijkt nog net even een tandje beter. Kan ik me aanmelden als tester?

p9 op 19 februari 2018 om 19:05

Mooie foto,s , maar dat kan ook wel kloppen ,als je bijna net zo goed ben als olympus Omd-em1 Mark11