Upload jouw foto's
5 ideale objectieven om mee te fotograferen in de zomer! © artikel, zomer, zon

14 juli 2018, 09:00

De zomer is aangebroken, we gaan naar buiten en fotograferen erop los! We geven je 5 objectieven om mee te gaan experimenteren met het mooie weer.

Macro objectief

Met een macro-objectief kun je kleine onderwerpen op grootte fotograferen. Zelfs met een bepaalde vergroting.
Officieel spreek je pas van een macrofoto als het onderwerp op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeeldingsmaatstaf. Het onderwerp wordt dan vergroot noch verkleind. Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we eerder van een close-up. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook. Met een verhouding als 2:1 of hoger kun je minieme details echt enorm opblazen.

Populaire onderwerpen voor macrofotografie zijn bloemen en insecten. Met macrofotografie wordt de kleine wereld ineens veel groter. Door met scherptediepte te werken in de achtergrond krijg je vaak magische beelden.

SandraRaangs

Een macro-objectief is dus hartstikke leuk voor in de zomer, want dan vliegen er natuurlijk talloze beestjes rond en zijn er veel prachtige bloemen te fotograferen. Je ziet in de zomer veel foto's voorbijkomen van insecten zoals vlinders, libellen, bijen en spinnetjes. Vaak zitten deze beestjes op mooie bloemen of planten te rusten. Los van de beestjes zijn de bloemen zelf ook in detail vast te leggen met macrofotografie. Deze bloemen zijn het meest fotogeniek!


Een voorbeeld van een macro-objectief is de Tamron SP 90mm F2.8. Dit is een objectief speciaal gemaakt voor macrofotografie en heeft daarom een zeer goede beeldstabilisatie. Bij macrofotografie fotografeer je iets heel kleins en dus vergt dat uiterste concentratie om je lens stil te houden. Dit objectief zorgt daarom zelf ook voor onbewogen beelden op iedere scherpstelafstand.

Een nadeel van een macro-objectief is dat je redelijk dicht op het onderwerp moet zitten. De zogeheten minimale scherpstelafstand is bij dit soort objectieven een stuk kleiner dan bij andere. Dit betekent vaak dus dat je op de knieën moet. Dit is goed op te lossen door bijvoorbeeld altijd een grote vuilniszak in je tas mee te nemen wanneer je op pad gaat. Dit voorkomt dat je op de grond zelf moet gaan zitten.

Tarivanaartrijk

Veel macro-objectieven zijn bijzonder scherp bij een zeer korte scherpstelafstand. Niet alleen kun je ze voor macrofoto's gebruiken, ze lenen zich ook prima als portret-objectief.

We geven je een overzicht met handige tips voor macrofotografie!

Travel - zoom

Een travelzoom objectief is een objectief met een bereik van bijvoorbeeld 18-400mm. Dit zijn alleskunners die werkelijk voor iedere situatie gebruikt kunnen worden. Een groot voordeel dus, want je kunt er dan op reis voor kiezen om alleen dit objectief mee te nemen. Je hoeft dan geen objectieven te wisselen, minder bagage mee te nemen en je kunt in alle verschillende situaties op reis uit de voeten. Je kunt een groothoekfoto maken met 18mm, maar ook een macrofoto of een zoom-foto maken van een dier in de verte.

Een nadeel van deze objectieven is dat ze nogal groot zijn en dus redelijk zwaar zijn om mee te dragen. Ook is het objectief kwalitatief niet altijd even goed en hij heeft een beperkte lichtsterkte.

Foto's die je met een travel (tele)zoom kunt maken, zijn bijvoorbeeld:

Vincenze
Brandpuntsafstand 144mm

Filipo
Brandpuntsafstand 240mm

Ook stadsfotografie met een telelens? Jazeker! Lees hier waarom!

Primelens 50mm F1.8

Bijna iedere fotograaf heeft hem wel, de primelens van 50mm! Wij raden deze dan iedereen ook zeker aan, ook in de zomer. Er zijn fotografen die alleen met dit objectief op vakantie gaan, want ook deze is veelzijdig.

Het nadeel van een primelens is wel dat je jezelf moet verplaatsen en bewegen om 'in te zoomen' of om te kadreren.

Wel zijn deze objectieven kwalitatief erg goed en lichtsterk, dus ook in donkere omstandigheden goed te gebruiken. Ook zijn ze qua gewicht mooi licht, dus ideaal om lang mee te fotograferen wanneer je op pad gaat! De 50mm primelens is de perfecte lens om prachtige portretten te maken op straat, bijvoorbeeld in het buitenland. Door met achtergrondscherpte te werken krijg je buitenlandse gezichten perfect op beeld.

Heb je dus nog geen 50mm? Ze zijn vaak voordelig geprijsd, dus we raden het zeker aan om deze aan je collectie toe te voegen! Heb je een Canon camera, dan is de Canon 50mm F1.8 STM namelijk 'maar' 119 euro!

Twijfel je nog steeds? Dan halen we je met dit artikel zeker over!Stephanieverhart


Mb83

Primelens 35mm

Een andere favoriete primelens voor de zomer is de 35mm! Dit objectief is zeer geschikt voor straatportretten en is net zoals de 50mm lichtsterk!

Met dit objectief heb je op een APS-C de mogelijkheid om een simpel portret te schieten en op een fullframe camera geeft het juist de mooie context in de foto. Hoe dit verschil per camera ontstaat met hetzelfde objectief? We leggen het je hier uit!

Ook voor dit objectief geldt het nadeel dat je jezelf moet manouvreren rondom je onderwerp of het model, om een andere compositie te krijgen of om dichterbij of verder weg te komen. Op een fullframe geeft het meer dan genoeg context om de omgeving altijd mee te nemen in je foto en op een APS-c heb je met dit objectief een mooie allrounder die ongeveer gelijk is aan het perspectief dat we met onze ogen waarnemen.

MaikeSimon

Titik

Oude vintage objectieven met een adapter

Het is een erg leuk experiment om oude objectieven te kopen en hiermee te gaan fotograferen! Canon FD of de Nikon Legacy objectieven, bijvoorbeeld. Deze kun je met een adapter op de meeste digitale spiegelreflex camera's bevestigen. Het leuke van deze objectieven is dat het hele sfeervolle foto's kan opleveren. En daarbij is het spotgoedkoop. Voorbeelden hiervan zijn de Canon FD 50mm F1.4 SSC of de Nikkor 50mm 1.4 D. Je kunt ze tweedehands kopen of zoeken op Marktplaats!


Het nadeel van deze objectieven is dat ze geen autofocus hebben, dus dit moet je handmatig doen. Ook moet je het diafragma vaak handmatig instellen. De adapter en het feit dat je met een analoge vatting werkt, zorgen ervoor dat je geen diafragma-informatie van het objectief doorkrijgt.
Je hoeft ook niet de allerbeste kwaliteit te verwachten in je foto's, maar dit moet je even voor lief nemen. De foto's krijgen een vintage look, ook wel eens leuk!

Hoe werkt het nou precies om met deze objectieven aan de slag te gaan? We leggen het je uit! Ook leggen we je uit hoe het werkt in combinatie met de adapters.

Rakus

Reacties (40)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
sweethome op 19 oktober 2019 om 11:46

The blog is very interesting and inspiring for. Love the blog very much. Your story is so inspiring! This is exactly what I want in life and I really admire you for getting there. I’ll be following your adventures!
DM Flows

sweethome op 19 oktober 2019 om 11:44

Thank you for your blog article. Really looking forward to reading more. Will read on Say, you got a nice blog post. Thanks Again.
https://onlineshoppingsaless.com

sweethome op 19 oktober 2019 om 11:41

The blog is very interesting and inspiring. Love the blog very much. Your story is so inspiring! This is exactly what I want in life and I really admire you for getting there. I’ll be following your adventures!
<a href="https://luxorr.media">luxorr media</a>

woodcarol19 op 17 oktober 2019 om 13:11

Your project topics gave me the idea on which topic I have to submit my assignment. Thank you guys!

sweethome op 26 september 2019 om 13:39

The information you shared with us was very helpful, thank you very much. Great post, Thanks for providing us this great knowledge, Keep it up.
Regards, RC Helicopter

ghafoor op 25 september 2019 om 12:22

Merishop is an online shopping website for western dresses in Pakistan. We are providing a variety of dresses for women in western style. You can shop for jumpsuits, offsoulders, pencil dress, beautiful tops and shirts. We have exclusive collection of bottoms and trousers. Merihshop imports these elegant dresses from top of the western countries so you could buy them in the same premium quality. https://merishop.pk/

ghafoor op 25 september 2019 om 12:23

Gigglo is an online store that is on mission to bring high quality problem solving products.
https://giggloshop.com/

ghafoor op 25 september 2019 om 12:27

Rang Ali Fabrics is agents and ladies clothing store based in Multan, Pakistan. This initiative was started by Mr. Rang Ali Awan, CEO of Rang Ali Fabrics. He started clothing business as a Sunna'h of Prophet Muhammad (S.A.W).
https://rangalifabrics.com

ghafoor op 25 september 2019 om 12:27

ARBAZAAR
AR Bazaar is No.1 Replica Clothing shop in Pakistan. We provide high quality designer dresses in affordable prices.
https://arbazaar.pk/


sweethome op 20 september 2019 om 12:36

This Was A Very Helpful Post and Unique Information It Contained As Well. Thank you very much for giving this awesome post, it is a great way to fully enjoy it.
Regards, https://sweethomemercantile.com/collections/shapewear

Ayyan1122 op 31 augustus 2019 om 13:22

When everyone is making noise in this consumer world, your brand needs to shout out loud. We shoutify you.
https://www.shoutifyme.com/

EssayCorp op 12 augustus 2019 om 08:33

Nice blog with some beautiful pictures. Thanks for sharing

Dissertation Writing Service

spycamera op 26 juli 2019 om 08:54

Good, you manage your time and write an article on such an important topic. Thanks
https://thesoftlogix.com/affordable-seo-services

spycamera op 26 juni 2019 om 12:18

So also remove clothes or delete any object from photo and set the mirror effect with this object remover app. You can disappear anything or remove unwanted content out of your image while using your finger and also place a duplicate image effect or mirror effect on the your image with this <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=com.logixgenetics.remove.object.from.photo">Remove Object From Photo</a> tool.

spycamera op 17 juni 2019 om 13:23

Brilliant information on your blog content, thank you for taking the time to share with us such a nice blog.
<a href="https://bestspycamera.net">bestspycamera.net</a>

flipflopdirect op 17 juni 2019 om 07:39

I just love your blog because I got it a very nice, informative and well-writing blog. thanks for sharing.
https://flipflopdirect.com

myassignmenthelp op 14 juni 2019 om 13:39

My Assignment Help is an incomparable online <a href="https://www.myassignmenthelponline.com">Assignment help</a> company delivering excellent academic assignments, essays, coursework and reports. Through a team of over 3000 subject experts we ensure individual attention to every student making the assignment help experience completely personalized in nature. With our round the clock services, you can be assured of high grades every time.

Floctioncers op 14 juni 2019 om 08:01

We have the best garage door service in Colorado!

garage door repair

garage door repair lafayette

garage door repair lafayette co

Floctioncers op 14 juni 2019 om 05:24

We are go-to resource for packing, shipping, printing and business service needs of the residents and businesses of Commerce City, CO.

ship xpress

the nearest fax machine

nearest place to use fax machine

abcassignmenthelp op 9 april 2019 om 11:41

ABC Assignment Help is an incomparable online <a href=https://www.abcassignmenthelp.com/perdisco-assignment-help>Perdisco assignment help</a> company delivering excellent academic assignments, essays, coursework and reports. Through a team of over 3000 subject experts we ensure individual attention to every student making the assignment help experience completely personalized in nature. With our round the clock services, you can be assured of high grades every time.

ayushi123 op 6 april 2019 om 09:00

This is really helpful post and very informative There is no doubt about it. I found this one pretty nice and it should go into my collection. Very good work!I am looking forward to read more blogs from here. Know More

ayushi123 op 6 april 2019 om 08:59
ayushi123 op 6 april 2019 om 08:57

Thanks for sharing this lovely happy article. Your blog is really appreciable and I like to keep on visiting this site.
https://www.sharda.ac.in/mba

manu0420 op 27 november 2018 om 08:02

I love the article. for FREE online games for PC and Mac.
https://games.lol/android/

manu0420 op 27 november 2018 om 08:02

I love the article. for FREE online games for PC and Mac
<a href="https://games.lol/android/">https://games.lol/android/</a>

avalee op 30 oktober 2018 om 10:51

Not sure if you’re going in the right direction with your
personal statement writing? Here are some personal statement examples to inspire you.Our personal statement writing service can provide the essential personal statement for college So why are you still waiting? Visit MyAssignmenthelp.com, and receive valuable academic help from the experts today.Our online study help services differ greatly

raihnamh op 29 oktober 2018 om 12:45
alexispeeterson op 17 oktober 2018 om 11:36

If you are in need for online writing assistance for an intricate thesis topic, then avail our assignment writing service in U.S. and save your time to relax and do your studies properly. Our assignment help online service in USA has earned huge popularity among both domestic and international students. There’s no better place in the USA than MyAssignmenthelp. Contact us now to buy assignments online in the USA Leave your tensions to us and enjoy your free time.

avalee op 16 oktober 2018 om 14:44

If you are wondering who can provide you with coursework help UK or free coursework assignment samples, then you can avail our services. We ensure that our team provides you with coursework assistance and helps you meet your deadline efficiently.We have obtained the place of being the best coursework writer for your choicest and student-friendly benefits.

Jacobliam op 5 oktober 2018 om 13:09

Many times students are tensed for their projects and assignments, so at that time they can take online assignment help to complete it on time. There are experts available online who prepare the perfect assignment for you.  Online Assignment Help

josh09 op 22 september 2018 om 13:50

The pictures which are being used often has been one of the greatest one to see here which looks so pleasant things to read here, Academic Paper Writing Company have been working properly to guide me how to take the clicks properly here.

redslow op 14 juli 2018 om 22:26

All rounder. 17-50 van sigma of tamron met over de hele range een dia van 2.8

Echt een prima lens die nooit ontbreekt.