Meld je gratis aan
Op pad met de Huawei P20 Pro

16 augustus 2018, 00:00

Smartphonefotografie maakt bij Zoomers vaak heel wat tongen los. Is het de toekomst van fotografie? Is het een serieuze alternatief voor een (compact) camera? Wij konden met de Huawei P20 Pro op pad en bekeken de cameramogelijkheden.

Huawei claimt de beste smartponecamera op dit moment te hebben. Op basis van alleen al het uiterlijk kun je stellen dat ze bij Huawei serieus zijn over fotografie. De achterkant van de P20 Pro heeft maarliefst drie (!) lenzen. Een gewone, een voor zwartwit-foto's en een lens voor de optische vergroting.

Als gebruiker kun je het, mocht je dat willen, helemaal aan de smartphone overlaten welke objectieven worden ingezet bij het maken van de foto; de software maakt de juiste combinatie voor je. Tel daarbij de samenwerking met Leica op, plus de lichtsterkte van de lenzen (F1.8) en in theorie heb je dan een schitterende smartphonecamera.

De praktijk

We bezochten met Huawei de beroemde autorace, de 24-uur van LeMans, en konden bij licht en donker aan de slag met de camera van de smartphone. Daarbij ontdekten we dat er behoorlijk wat onder de motorkap ligt, die vooral door kunstmatige intelligentie verder gaan dan de gebruikelijke smartphonecamera.

Vooral bijzonder is dan ook de AI-modus, die softwarematig je foto's verbetert en inschat welke instellingen je nodig hebt voor welk onderwerp. De software herkent onderwerpen als een landschap, close-up, portret of zelfs groepsportret. De camera doet dan zelf zijn best om per situatie in te schatten welke instellingen optimaal zijn.

Dat helpt in veel gevallen, maar soms zit de camera er ook flink naast. Uiteraard kan deze functie naar wens worden uitgezet.

Bij daglicht presteert de camera over het algemeen goed, zoals elke andere smartphone. De P20 Pro helpt je bij moeilijke lichtsituaties, door bijvoorbeeld aan te geven dat je de camera stil moet houden. De ruisreductie is in het donker indrukwekkend te noemen bij de uiteindelijke JPG, met behoud van veel details in de foto. (Lees hiervoor onze volledige review van de smartphone topmodellen van 2018.)

Camera of smartphone?

De fotoprestaties van de Huawei P20 Pro vonden we erg goed en Huawei heeft ten opzichte van voorgaande toestellen grote stappen gemaakt. Die prestaties werden onlangs zelfs beloond met een EISA-award.

Het was erg goed om dit tijdens de race van Le Mans te testen. Hoewel het AI-systeem niet in alle gevallen feilloos werkt, is het mooi om te zien dat de steeds verder ontwikkelde kunstmatige intelligentie nu ook wordt ingezet bij smarpthonecamera's om voor de relatief kleine sensor te compenseren.

Het niveau van smartphone fotografie neemt hiermee wederom een stap richting het hogere segment spiegelreflex- en systeemcamera's, hoewel het daar nog wel mijlen vandaan blijft in termen van beeldkwaliteit (zeker in moeilijke lichtomstandigheden). Daarbij is het plausibel dat deze kunstmatige intelligentie of 'machine learning' in de toekomst ook weer zal worden ingezet bij de verbetering van de systeemcamera of spiegelreflex. Dat is in ieder geval een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden!

Kortom: een unieke smartphonecamera die het nieuwste van het nieuwste biedt op basis van kunstmatige intelligentie.

Wil je weten hoe deze P20 Pro zich verhoudt tot de andere topmodellen smartphones die op dit moment verkrijgbaar zijn? Lees dan onze grote smartphone camera test van 2018!

Testfoto's Huawei P20 Pro

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn