Upload jouw foto's
Nikon Z6 en Nikon Z7 Preview - Eerste indruk fullframe systeemcamera's van Nikon

23 augustus 2018, 00:00

Met de gloednieuwe Nikon Z6 en Z7 zet het bedrijf haar eerste stappen op het gebied van de fullframe systeemcamera. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling voor Nikon en wij mochten de camera's als eerste in de praktijk bekijken! Tijd voor een eerste indruk, dus. Onze bevindingen lees je in deze Nikon Z6 en Z7 Preview.

Het was al een tijdje bekend dat Nikon druk bezig was met de ontwikkeling van twee gloednieuwe fullframe systeemcamera's en de kogel is nu eindelijk door de kerk: het zijn de Nikon Z6 en de Nikon Z7, met een compleet nieuwe mount en indrukwekkende specificaties!

Een nieuw begin

Zo hebben beide camera's een nieuw ontwikkelde sensor, met in de Z6 een van 24,5 megapixel en in de Z7 een van 45,7 megapixel.

De autofocuspunten beslaan 90 procent van het beeld in beide camera's, waarbij de Z6 er 273 heeft en de Z7 493. Daarnaast hebben de camera's een ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie op de sensor (vergelijkbaar met de Sony A7-serie) en schieten ze respectievelijk 12 en 9 beelden per seconde.

Nieuwe vatting

Voor de twee fullframe systeemcamera's heeft Nikon ook een hele nieuwe vatting ontwikkeld, die relatief groot is en speciaal is ontworpen om de afstand tussen het objectief en de sensor nog korter te maken.

Dat betekent wel dat de F-mount objectieven van Nikon niet direct op de camera's passen. Hier is een adapter voor nodig, waarbij volgens Nikon niet altijd alle functionaliteiten worden meegenomen. Het is nog even afwachten hoe dit in de praktijk werkt.

Nieuwe Nikon Z6 Z7 objectieven

Voor de nieuwe mount zijn ook nieuwe objectieven beschikbaar, waaronder een nieuwe NIKKOR 35mm F1.8 S, 50mm F1.8 S en een 24-70 F4 S. We vermoeden dat de 24-70 F4 ook meteen als kit beschikbaar is.

We hebben de 35mm en de 24-70mm zelf kort kunnen vasthouden en proberen op de camera's: ze voelen erg licht aan (kunststof) en zijn op de nieuwe systeemcamera's perfect in balans. Van wat we snel op de camera konden zien was ook de hoekscherpte indrukwekkend bij een volle opening, maar we moeten dit uiteraard na de officiële release uitgebreid controleren.

Tot slot leuk om te weten: De bestaande F-mount objectieven zonder VR zijn nu (via een adapter, los verkrijgbaar) toch gestabiliseerd en een combinatie VR en ingebouwde stabilisatie is mogelijk. We zijn benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt.

Filmfuncties

Ook voor video zijn de camera's interessant: 4K met 30 bps, 1080p met 120 bps. Daarnaast is de ingebouwde stabilisatie fijn, die optisch, elektronisch en via software beschikbaar is.

Toch wel jammer dat het N-log profiel niet intern beschikbaar is, maar alleen via een externe recorder. Ook opnames in 4:2:2 10bit zijn alleen beschikbaar via een externe recorder. Vooral een N-log profiel zou fijn zijn (en volgens ons ook niet ondenkbaar om via een firmware-update later aan te bieden).

Nikon interface

Hoewel de mount anders is, is de camera voor Nikon gebruikers een makkie: alle knoppen voelen vertrouwd aan en de body is zeer stevig afgedicht tegen stof en vocht. De grip is heel fijn en duidelijk beter dan we gewend zijn van andere systeemcamera's. Wel belangrijk: er komt geen batterygrip beschikbaar voor de camera's, wat voor sommige fotografen wel een gemis kan zijn.

Ook de elektronische zoeker (een QVGA met 3,6 Mdots) is indrukwekkend en kijkt heel fijn in beide camera's, met een goede scherpte, ook in de hoeken. (Vergelijkbaar met de A7R III.) Tot slot is ook het uitklapbare Lcd-scherm achterop heel fijn (vergelijkbaar met de D850) en is het extra Lcd-scherm bovenop de camera heel handig om de instellingen op af te lezen als je de camera laag of hoog houdt.

Eerste bevindingen

Onze eerste indruk van de Nikon Z6 en Z7 is erg goed. De camera's zijn (afgezien van het aantal megapixels) bijna identiek aan elkaar, en liggen vooral heel erg fijn in de hand. Zeker in combinatie met de lichtere objectieven als de 35mm F1.8. Het menu is haast ongewijzigd ten opzichte van de Nikon spiegelreflexcamera's, terwijl er toch veel nieuwe functionaliteiten bij zijn gekomen.

Voor een eerste poging van Nikon om een fullframe systeemcamera op de markt te brengen, is dit zeker niet verkeerd! De camera's gaan gemakkelijk de concurrentie aan met de bestaande Sony A7 III en de Sony A7R III.

Nikon Z6 Nikon Z7 Preview

Bekijk de video hieronder voor onze eerste indruk van de Nikon Z6 en Z7:

NIkon Z6 Nikon Z7 Prijzen en beschikbaarheid

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Nikon Z6 2300 euro en de Z7 3700 euro bij de lancering. De Z7 is waarschijnlijk vanaf september beschikbaar, de Z6 vanaf oktober/november.

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
harmonxjim33 op 27 februari 2019 om 01:09

Het is een goed moment om wat plannen te maken voor de toekomst en het is tijd om gelukkig te zijn. Ik heb dit bericht gelezen en zou je enkele interessante dingen of suggesties willen voorstellen. Misschien kunt u volgende artikelen schrijven die naar dit artikel verwijzen. Ik wil er nog meer over lezen! scary games unblocked

Gilles147 op 24 augustus 2018 om 08:06

Ik sta niet met de D850 voor de winkel om in te ruilen, wacht wel op een tweede versie of misschien wel derde. Maar een goede zet van Nikon om dit als begin van de toekomst op te zetten, het dlsr pad is nu wel tot een einde gekomen.

RuudEngels op 23 augustus 2018 om 23:07

Een geweldige camera, geen geklepper meer van de spiegel en een grote Mount, de grip zit op de juiste plaats, ik merk al dat nu veel spiegel gebruiker hun spiegelcamera gaan verkopen, ja het kost wat, maar dat is logisch .

Eduard7 op 6 september 2018 om 00:14

logisch ? ik vind het niet zo logisch dat de eerste kopers voor de ontwikkelings- kosten opdraaien. dus ik wacht wel een paar jaar. En denk dat de techniek uit de samsung hoek komt, maar prima ontwikkeling .

rob1951 op 23 augustus 2018 om 15:27

De koploper in de full frame systeemcamera marathon, Sony, is al halverwege het parcours als Nikon van start gaat..........

p9 op 23 augustus 2018 om 14:31

Ben wel benieuwd ..of ze nu de Omd in scherpte gaan overtreffen ..ga hem ook eens testen.

redslow op 23 augustus 2018 om 12:59

https://tweakers.net/reviews/6389/all/nieuw-camerasysteem-van-nikon-spiegelloze-versies-van-de-d750-en-d850.html

redslow op 23 augustus 2018 om 12:53

https://tweakers.net/reviews/6389/all/nieuw-camerasysteem-van-nikon-spiegelloze-versies-van-de-d750-en-d850.html

Lolke op 23 augustus 2018 om 09:56

Inmiddels is bekend geworden dat er wel een batterijgrip beschikbaar komt. Een vraag waar ik nog geen antwoord op heb gekregen, is de vraag of oudere AF-lenzen, waarbij een AF-motor in de body noodzakelijk is (bijvoorbeeld AF-D lenzen) ook werken met de adapter. Op de foto's zie ik geen 'schroefje' zitten, dus ik vrees dat deze lenzen niet meer werken.

PtR op 23 augustus 2018 om 09:19

Mooie stap van Nikon maar er is wel een hele lelijke camera uit gekomen. Techniek ging duidelijk boven vorm. Het is een interessante ontwikkeling maar ik zou als ik voor fullframe zou kiezen veel eerder voor een Nikon D750 gaan. Zeker met het oog op het royale aanbod objectieven.

Rolo72 op 23 augustus 2018 om 22:37

Lelijk was ook het eerste was bij mij opkwam! Bijna net zo smerig als het introduceren van die compleet nieuwe lensvatting.....

PtR op 24 augustus 2018 om 12:25

Mee eens. Dat was nu het mooie van Nikon, je kon oude objectieven eindeloos gebruiken. Nu maar hopen dat ze de spiegelreflex voorlopig blijven produceren. Alhoewel door die nieuwe vatting een overstap naar een ander merk nu wel makkelijker is geworden