Meld je gratis aan
Opnieuw een revolutie - Canon EOS R

6 september 2018, 08:46

Met de splinternieuwe EOS R betreedt ook Canon het speelveld van de fullframe spiegelloze systeemcamera's. Behalve de APS-C EOS M voor de hobbyfotograaf is er nu ook een systeemcamera voor de professional.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar Canon heeft eindelijk haar nieuwe camerasysteem gepresenteerd. Na Sony en Nikon is Canon nu de derde speler op de fullframe-markt met een systeemcamera: de Canon EOS R met RF-mount. 31 Jaar na de lancering van de eerste Canon EOS is het nieuwe EOS R System opnieuw een revolutie. Destijds wisselde de bajonetvatting en nu gebeurt dat weer, maar verdwijnt bovendien de spiegel.

Nieuw camerasysteem

Canon is bij de ontwikkeling van de EOS R niet over één nacht ijs gegaan. Na de wat aarzelende eerdere stappen op de systeemmarkt met de EOS M is het R-systeem grondig doordacht en volledig nieuw ontworpen om alle voordelen van de huidige EOS-lijn te combineren met de toegevoegde waarde van een spiegelloze systeemcamera. Dit betekent dat je alle bestaande EOS-accessoires en -objectieven probleemloos kunt combineren met Canon's jongste spruit. De nieuw ontwikkelde RF-lensvatting heeft 12 contactpinnen, een 20mm flange back en een grotere bajonet met een diameter van 54mm. Deze specificaties maken een nog grotere flexibiliteit in lensontwerp mogelijk dan met het huidige EOS-systeem mogelijk was, wat betekent dat de EOS R klaar is voor de toekomst.

Indrukwekkende techspecs

De technische gegevens van de EOS R maken een stoel noodzakelijk om even te gaan zitten. De fullframe cmos-sensor heeft namelijk effectief 30,3 megapixels en de modernste DIGIC 8-beeldprocessor. De camera heeft verder een native ISO bereik van 100-40.000(!), wat nog uit te breiden is naar 50-102.400. Licht heb je dus eigenlijk niet meer nodig om te kunnen fotograferen... Wie in RAW werkt kan kiezen tussen 14-bit CRW Raw of het nieuwe C-Raw formaat, dat veel kleinere files oplevert en dus meer ruimte op de geheugenkaart schept. Aangezien er helaas maar één SD cardslot aanwezig is, is dit best een slimme optie. De camerabuffer kan 47 RAW beelden, 78 C-RAW beelden of 100 jpeg's aan als je een UHS-II kaart gebruikt. Wel kun je je afvragen waarom Canon niet gekozen heeft voor de professionelere en stabielere C-fast geheugenkaarten. De accu's zijn de bekende LP-E6N's en met een accu zou je 370 opnamen moeten kunnen maken. Wie dat niet genoeg vindt, kan een BG-E22 batterijgrip monteren.

Autofocus

Daarnaast heeft Canon 's werelds snelste autofocus ingebouwd, aldus Canon, met een reactietijd van slechts 0,05 seconde en de mogelijkheid om bewegende onderwerpen zeer nauwkeurig te volgen met 8 bps bij fixed AF of 5 bps met AF tracking. Qua AF-technologie beschikt de EOS R bovendien behalve over de bekende dual-pixels ook over Touch and Drag AF, waarmee je haast naadloos kunt kiezen uit 5.655(!) AF-punten... Het dekkingsbereik van die AF-punten op de sensor is daarbij 88% verticaal en 100% horizontaal. De AF werkt bovendien tot -6 EV, wat betekent dat je er mee kunt fotograferen bij praktisch volslagen duisternis. De elektronische zoeker heeft 100% dekking en 3,69 megapixels met een hoge refresh rate, waardoor je je onderwerp nooit uit het oog hoeft te verliezen. Duidelijk een camera die niet slechts voor de studio ontworpen is maar waarmee je ook in het (sport)veld uit de voeten kunt.

Andere leuke functies

De EOS R is bomvol gestopt met allerlei leuke functies. Zo kun je uiteraard 4K-videobeelden opnemen met de EOS R, inclusief volledige audiobediening, handmatige focus peaking en werken in 10-bit via HDMI. Het dynamisch bereik is 12 stops bij ISO 400, waardoor je tijdens de nabewerking elke subtiele kleurnuance en schaduwdetail kunt benadrukken. Daarnaast heeft de Canon EOS R een multi-function bar die gepersonaliseerd kan worden door middel van een swipe of een lichte aanraking voor voorkeursinstellingen zoals ISO. Bluetooth zorgt voor communicatie met een smartphone en het vastleggen van GPS-gegevens. Ergonomisch gezien zit het ook wel snor met de EOS R. Vrijwel iedere knop is te personaliseren, waardoor je de camera geheel naar je hand kunt zetten. De comfortabele grip en de vertrouwde lay-out maken de overstap van een "gewone" EOS daarbij zeer gemakkelijk. En voor de buitenwerkers: uiteraard is de van een magnesiumlegering gemaakte EOS R weersbestendig.

Objectieven

Voor een nieuwe camerasysteem met een nieuwe bajonetvatting is ook nieuw glas nodig, vandaar dat Canon direct ook vier nieuwe objectieven aangekondigd heeft die specifiek zijn ontworpen voor het EOS R System. De RF 24-105mm f/4L IS USM en de RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM vormen de instappers voor het systeem, terwijl de RF 28-70mm f/2L USM en de zeer lichtsterke RF 50 mm f/1.2L USM duidelijk een professionele doelgroep voor ogen hebben. De 24-105 heeft een ingebouwde stabiliser die maximaal 5 stops corrigeert, wat hem lekker allround maakt, en de 28-70mm is voor zijn klasse extreem lichtsterk. Daarnaast kun je alle bestaande Canon EF en EF-S objectieven gebruiken dankzij drie nieuwe adapters.

Adapters

Canon maakt het de huidige EOS-gebruikers namelijk gemakkelijk om over te stappen naar het EOS R System, aangezien het door die adapters volledig compatibel is. De basis is de Canon mount adapter EF-EOS R waarmee je bestaande EF en EF-S objectieven op je EOS R kunt zetten. Iets geavanceerder is de Control Ring Mount adapter, waarmee je ook camera-instellingen kunt veranderen, net als met de control ring op de nieuwe R-objectieven. Met de Drop-in filter mount adapter tenslotte, kun je ook een circulair polarisatiefilter of een variabel ND-filter gebruiken. Alle functionaliteit van de objectieven blijft volledig behouden bij gebruik van deze adapters, dus wie "lang glas" bezit, hoeft niet direct te wanhopen of op zoek naar adapters van onafhankelijke leveranciers

Prijzen en beschikbaarheid

Het Canon EOS R system is leverbaar vanaf medio oktober. De EOS R Body gaat €2.539,99 kosten, de RF 50mm f/1.2L USM €2.539,99 en de RF 24-105mm f/4L IS USM €1.219,99. De Mount Adapter heeft een prijs van €119,99 en de Control Ring Mount Adapter €229,99. Eind december volgen dan nog de RF 28-70mm f/2L USM voor €3.299,99 en de RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM voor €559,99. De Canon drop-in filter adapter inclusief drop-in circulair polarisatiefilter A zal naar verwachting vanaf februari 2019 verkrijgbaar zijn voor €339,99.
www.canon.nl

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jemmyjon1 op 23 oktober 2018 om 08:19

As far as looking from a historical perspective that’s pretty vague, as there are as many historical perspectives as there are people who care to https://www.assignmenthub.co.uk look at history, and perhaps more as people change their minds

elianahermione op 18 september 2018 om 06:54

This way that you can without difficulty combine all present EOS accessories and lenses with Canon's brand new shoot. The newly developed RF lens mount has 12 contact pins, a 20 mm flange again and a bigger bayonet with a diameter of fifty-four mm. These specifications allow even extra flexibility in lens design than became feasible with the modern EOS machine, which means that that the EOS R is prepared for the future.Write my Essay for me

valentinataylor op 16 september 2018 om 08:56

A scholarly group considers exposition as what strict creators think about a work of art.Comptable baie-mahault

Eduard7 op 11 september 2018 om 23:08

Belachelijke prijzen, ik wacht wel een paar jaar tot de kinderfoutjes er uit zijn .