Upload jouw foto's
Dit is de L-Mount Alliance, L-vatting bondgenootschap tussen Leica Camera, Panasonic en Sigma | Photokina 2018 © l-mount, leica, sigma, panasonic

26 september 2018, 14:37

Nu Canon en Nikon de aanval hebben geopend op Sony's monopolypositie op fullframe systeemcamera's komt er ook vanuit een andere hoek een offensief: ook Sigma, Leica en Panasonic gaan fullframe.

Dit soort ontwikkelingen maken een Photokina weer de moeite waard! Op de Photokina 2018 hebben Leica, Panasonic en Sigma een strategische samenwerking aangekondigd genaamd "L-alliance". Het is een samenwerking op het gebied van de Leica L-vatting voor fullframe en aps-c systeemcamera's, hoewel de verwachting is dat het vooral fullframe-camera's en -objectieven zal betreffen.
De samenwerking maakt het voor Panasonic en Sigma mogelijk gebruik te maken van de L-vatting standaard van Leica voor hun eigen ontwikkelingen. Hiermee kunnen ze zowel camera's als objectieven voor deze vatting gaan ontwikkelen.
Dit is te zien als een serieuze aanval op het fullframe systeemcamera segment.

Panasonic heeft ook op de Photokina de Panasonic Lumix S1R en S1 fullframe systeemcamera's gepresenteerd samen met drie L-mount objectieven. In 2020 willen ze tien L-vatting objectieven in de markt hebben. Ook Sigma heeft aangekondigd bezig te zijn met objectieven met L-vatting. Daarnaast hebben ze ook plannen voor een Sigma fullframe systeemcamera.

Hoelang Panasonic nog doorgaat met de ontwikkelingen van het Micro Four Thirds systeem is niet bekend, maar de verwachting is dat over enige tijd Olympus nog het enige merk zal zijn met Micro Four Thirds, de vraag is dan ook wat Olympus voor toekomstplannen heeft.

De L-vatting stamt uit 2014 en vanuit Leica is deze vatting aanwezig op de Leica CL (aps-c), Leica TL2 (aps-c) en Leica SL (typ 601, fullframe). Daarnaast zijn er ook al een aardig aantal objectieven beschikbaar:

• Leica Super-Vario-Elmar-SL 16-35mm F3.5-4.5 ASPH
• Leica APO-Summicron-SL 75mm F2 ASPH
• Leica APO-Summicron-SL 90mm F2 ASPH
• Leica Elmarit-TL 18mm F2.8 ASPH
• Leica APO-Macro-Elmarit-TL 60mm f2.8 ASPH
• Leica Summilux-TL 35mm F1.4 ASPH
• Leica Vario-Elmarit-SL 24-90mm F2.8-4 ASPH
• Leica APO-Vario-Elmarit-SL 90-280 mm F2.8-4
• Leica Summilux-SL 50mm F1.4 ASPH
• Leica Summicron-T 23mm f/2 ASPH
• Leica Vario-Elmar-T 18-56mm f/3.5-5.6
• Leica APO-Vario-Elmar-T 55-135mm F3.5-4.5

Voor een overzicht van al het fotografienieuws vanaf de beurs ga naar deze overzichtpagina over de Photokina 2018.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
baltusf op 30 september 2018 om 22:42

Ik hoorde op de photokina ook iemand van Panasonic zeggen, dat mft waarschijnlijk zal blijven. Hij zag het niet zo snel verdwijnen. De nieuwe fullframes zijn namelijk voor een ander publiek. Niet voor mensen die geen duizenden euro’s willen uitgeven aan een camera. In de huidige markt, zou het niet vreemd zijn dat Olympus ook met een fullframe komt.... in mei 2019 is er weer een Photokina ... moet wel zeggen, dat ik het idee heb, dat een digitale spiegelreflex zijn tijd wel gehad heeft.... trouwens ... ik fotografeer als sinds 1980 met Olympus (OM2n, E520, OM D E5 MKll)

WouterDiemer op 1 oktober 2018 om 16:21

Er zijn een paar aanwijzingen dat de DSLR inderdaad op zijn retour gaat.

1. De verkoopcijfers van Sony liegen niet (hebben alleen maar mirrorless)

2. Investeringen die nu gedaan worden door fabrikanten in mirrorless camera's. Dat gebeurt niet omdat ze een niche-markt verwachten aan te boren.

Er zullen zeker nog nieuwe DSLR's gelanceerd worden, maar minder en minder. Geen fabrikant die op dit moment zal toegeven dat de DSLR zijn beste tijd gehad heeft, maar die zitten ook in een andere positie.

MFT zal zeker ook nog doorgaan. Als Panasonic met de aankondiging van de SR1 ook aangegeven had te stoppen met MFT dan hadden ze er bij Olympus afgelopen week toch een klein probleempje en daar leek het in elk geval niet op.

p9 op 26 september 2018 om 16:31

Tja....wat Zijn jou Toekomst plannen ...over fotografie ..heb je Fullframe nodig ?
Word het je werk ? ..en wat moet je gaan doen in fotografie ? en wat worden de afmetingen van je foto?
Of blijf je doen wat ik doe ...lekker fotograferen...
En foto,s op Zoom zetten ..en wat ander gefrummel...nou dan heb je echt geen Fullframe nodig ..en ik denk zelfs dat het Micro Four Thirds systeem...scherper is
Daarom komt Olympus eerdaags weer met een nieuw model ,en geen Full

Johannez op 27 september 2018 om 09:28

Helemaal mee eens. Zie niet het belang van deze pixelrace. Bij een fullframe zijn ook de objectieven groter, zwaarder en duurder. Geef je te doen met een fototas die minstens 5x zo zwaar wordt. Blijf ook bij mijn MFT; boordevol fraaie techniek en meer dan genoeg scherpte.