Upload jouw foto's
Serieuze update - Adobe Lightroom CC 2.0 en Classic CC 8.0

24 oktober 2018, 13:35

Adobe heeft Lightroom CC 2.0 en Classic CC 8.0 gepresenteerd. Een update die net even verder gaat dan extra logaritmes om nieuwe cameramodellen te kunnen verwerken.

Na de Photokina was het even afwachten hoe snel Adobe met een update van Adobe Camera Raw en Lightroom zou komen om de raw-bestanden van alle nieuwe cameramodellen te kunnen verwerken. Die update is er nu, en de nieuwe Lightroom is behoorlijk onderhanden genomen.

Tethering en maskers

Voor Canon-camera's is de mogelijkheid van tethering fors verbeterd op het gebied van snelheid en stabiliteit. De ondersteuning van mobiele apparaten zoals smartphones is eveneens verder doorgevoerd. Er is nu bijvoorbeeld het nieuwe Dieptebereikmasker, dat onderscheid maakt tussen de voorgrond en achtergrond van je opnamen. Ideaal om wat meer diepte te geven aan een foto met je iPhone.

HDR, ordenen en archiveren

Nieuw is ook de mogelijkheid om met LR sneller HDR-panorama's maken. Je kunt nu HDR-foto's met verschillende belichtingstijden in één enkele stap combineren tot een panorama. En wie zijn foto's graag gemakkelijk ordent en deelt zal blij zijn met Adobe's Sensei machine learning die mensen en andere content in je foto's razendsnel herkent en automatisch trefwoorden toekent. Dankzij die tagging vind je foto's snel terug in je archief en kun je bijvoorbeeld gemakkelijk albums creëren op basis van personen of thema's. Vervolgens deel je die foto's rechtstreeks op social-mediasites of je website door ze vanuit Lightroom rechtstreeks naar Adobe Portfolio te sturen.Verwerking

Iets minder in het oog springend maar wel belangrijk zijn tot slot de verbeterde algoritmes voor de verwerking van RAW-bestanden (proces version 5) waardoor de beeldkwaliteit nu nog beter zou moeten zijn. Met name die van beelden die op zeer hoge ISO-waarden geschoten zijn (paarsverschuiving en ruisreductie).

Prijzen en beschikbaarheid

Lightroom CC 2.0, Classic CC 8.0 en ACR 11.0 zijn nu te downloaden of te updaten als je een abonnement hebt op Adobe Creative Cloud. De nieuwe versies worden niet als stand alone geleverd.
www.adobe.nl

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
focuspoint op 14 januari 2019 om 09:00

Dank je wel voor de tip Rontermeer. Ik even gekeken naar de webpagina van ON1. Het ziet er goed uit!

Jordanbelfort op 9 november 2018 om 13:13

To check which rendition of Lightroom you're running, pick Help → System Info. To check whether you have any updates accessible, pick Help → Updates. For a more data, including which renditions of Lightroom are current, look at Adobe's assistance page on Lightroom forms and updates. Help With Assignment

HansJdeVries op 7 november 2018 om 15:25

Zeer flauw van Adobe om geen stand alone versie meer te leveren. Dat zal ze op den duur een hoop klanten kosten. Niet iedereen kan of wil zich een abonnement veroorloven. Ik blijf nog maar even bij versie 6 en hou alternatieven goed in de gaten.

focuspoint op 6 november 2018 om 20:07

Zoals verwacht van Adobe: Geen update voor de Stand-alone versies. Adobe wil graag dat we elke maand blijven betalen. Het wordt eens tijd om voor een "update" eens naar andere aanbieders van RAW ontwikkelaars te kijken.

rontermeer op 14 januari 2019 om 08:48

Ik heb de overstap naar ON1 gemaakt, en ben enorm tevreden hierover. Puur vanwege het zelfde gevoel dat ik niet per maand wil betalen.
Overstap is zeer eenvoudig omdat veel comandotoetsen het zelfde zijn.