Upload jouw foto's
Panasonic Lumix S1 en S1R Preview - De straat op in Barcelona!

3 februari 2019, 17:10

Op papier zien de Lumix S1 en S1R van Panasonic er indrukwekkend uit, maar hoe werken ze in de praktijk? Wij mochten in Barcelona aan de slag met de camera's om ze voor het eerst aan de echte wereld bloot te stellen. Onze ervaring lees je in deze preview.

Eind september 2018 kondigde Panasonic op de Photokina een bijzondere samenwerking met Leica en Sigma aan: de L-Alliance. Deze samenwerking is bedoeld om een een vuist te maken tegen het fullframe systeemcamera-geweld van Sony, Canon en Nikon. Door gezamenlijk de L-Mount te ontwikkelen en daar een ecosysteem omheen te creëren, kan Panasonic zonder al te veel zorgen een fullframe systeemcamera uitbrengen, wetende dat Sigma én Leica zullen bijdragen wat betreft objectieven, accessoires en meer.

Panasonic kondigde dan ook op dezelfde dag haar nieuwe fullframe systeemcamera's aan: de Lumix S1 en S1R. De S1 is duidelijk meer een hybride film- en fotocamera met 24 megapixels en uitgebreide video-opties. De S1R is meer gericht op fotografen die 47 megapixels willen en minder met video bezig zijn.

Als je meer wilt weten over de specificaties van de camera, lees dan het aankondigingsartikel van de S1 en S1R. In deze preview gaan we vooral dieper in op onze ervaring met de camera's zelf, die we een middag mochten testen in de straten en barretjes van Barcelona.

De camera heeft wat gewicht, maar ligt fijn in de hand om mee te fotograferen.

Ergonomie: serieus gewicht

Nikon, Canon en Sony hechten veel waarde aan de 'compactheid' van hun fullframe systeemcamera's, waarmee ze onder meer het voordeel van het verwijderde spiegelhuis willen benadrukken. Panasonic denkt daar anders over, de slagzin is niet voor niets: 'No compromise'. De camera is allesbehalve compact, met iets minder dan een kilo aan gewicht en in combinatie met objectief en/of battery grip tot bijna twee kilogram.

Toch is de ergonomie heel prettig en identiek voor zowel de S1 als S1R. Doorgewinterde fotografen die een Nikon D850 of Canon 5D Mark IV gewend zijn, zullen hier helemaal niet van opkijken. De camera is duidelijk gebouwd om tegen een flinke stoot te kunnen. Volgens Panasonic kunnen ze gemakkelijk bij -10 graden Celsius door fotograferen en gaat de accu meer dan 1000 foto's mee.

Los van de zeer goede grip die je meteen hebt bij deze camera's, zitten er ook wat kleine functies in die gewoon prettig zijn, zoals lichtgevende knoppen in het donker, een joystick om het focuspunt te bepalen en dubbele kaartsloten (sd en XQD). Ook de elektronische zoeker is een genot om doorheen te kijken, met 120 beelden per seconde, een resolutie van 5.7K én het beeld is in grootte aanpasbaar. Voor ons was dit de fijnste elektronische zoeker die we tot nu toe gezien hebben op een fullframe systeemcamera.

Tot slot is het menu van de camera toegankelijker gemaakt dan voorgaande Lumix camera's, met een makkelijk te personaliseren Quick Menu en knoppen die voor je gevoel op de juiste plek zitten: diafragma, sluitertijd en ISO-waarde pas je heel snel en intuïtief aan.

De S1 en S1R verschillen voornamelijk in de hoeveelheid megapixels die je krijgt.

Speciale functies

Lumix camera's staan bekend om de vele extra functionaliteiten die Panasonic ontwikkeld heeft, zoals Post Focus, 6K Photo Modus, High Resolution Modus, ingebouwde beeldstabilisatie en meer. Deze technieken zijn ook allemaal weer te vinden in de S1 en S1R, wat erg handig kan zijn. (Daarnaast ook goed om te weten dat Panasonic deze technieken serieus door ontwikkelt.)

Ook op videogebied zijn er veel mogelijkheden in beide camera's, hoewel de S1 net wat meer opties biedt. Denk aan 4K met 60bps (weliswaar met 1.5x crop, maar wel de enige fullframe systeemcamera die dit aanbiedt), V-LOG en hoge bitrate opnames. Ook de ingebouwde 5.5-assige beeldstabilisatie, of 6-assig gecombineerd met het juiste objectief, werken hier goed bij en gaven voor ons gevoel net wat meer stabiliteit dan een Sony of Nikon systeemcamera.

Naast alle bekende functionaliteiten en stabilisatie is Panasonic ook druk bezig geweest met de verbetering van de autofocus. Deze heeft nu bijvoorbeeld Eye AF (met zelfs een functie voor dieren), waarmee de camera het oog detecteert en daar op scherptelt. Dit doen de camera's met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning, om steeds betere gezichtsherkenning te kunnen toepassen. Ook wordt deze techniek doorontwikkeld om bijvoorbeeld de beweging van de onderwerpen te voorspellen, zoals bij een trein: de camera weet dan dat de beweging horizontaal zal zijn en kan hierop anticiperen.

De camera werkt met contrast-autofocus in tegenstelling tot fasedetectiepunten, wat het in theorie lastiger maakt om bij weinig licht snel en accuraat scherp te stellen. Toch vonden we dit in de praktijk heel erg meevallen, mede dankzij de nieuwe scherpsteltechnieken en Panasonics bekende DFD-techniek (Depth-from-Defocus). Toch moeten we dit voor de uiteindelijke review van de camera nog in alle rust testen.

Hoewel het donker was, wist de camera snel het oog te vinden van het model.

Beeldkwaliteit

Ook de beeldkwaliteit van beide camera's ziet er heel goed uit, hoewel we nog met prototypes van beide modellen werkten en eigenlijk alleen de JPG-bestanden konden bekijken die rechtstreeks uit de camera's kwamen. Ook dit kunnen we pas echt beoordelen in de uiteindelijke review van de camera. Wel zie je dat Panasonic zich met de fullframe systeemcamera's wil kunnen meten met Sony en Nikon; de iso-waarde kan tot 51.200 native ISO worden ingesteld, waarbij de beelden (als JPG) nog acceptabel lijken. Onze eerste indruk is in ieder geval veelbelovend.


Gemaakt bij ISO 10.000


Gemaakt bij ISO 51.200

Conclusie Pansonic Lumix S1 en S1R Preview

We hebben in de praktijk kunnen fotograferen met beide camera's en zijn wat betreft de ergonomie zeer onder de indruk. De camera komt op doorgewinterde fotografen heel serieus en intuïtief over, en is duidelijk een werkpaard voor in het professionele veld.

Wel is het belangrijk om de objectieven roadmap van Panasonic en Sigma goed in de gaten te houden voor iedereen die de overstap wil wagen: er zijn op het moment van schrijven slechts drie objectieven beschikbaar (de 24-105MM F4, 70-200MM F4 en de 50MM F1.4), die niet allemaal even betaalbaar zijn.

Het is dus zaak voor Panasonic en Sigma om zo snel mogelijk betaalbare, lichtsterke objectieven op de markt te brengen, zodat ze de concurrentie daadwerkelijk aan kunnen gaan met Sony, Canon en Nikon. Als ze dat op tijd doen, dan staan deze L-Alliance rebellen sterk tegen het Sony-Canon-Nikon imperium op fullframe systeemcamera-gebied.De Panasonic Lumix S1 en S1R zijn vanaf april 2019 beschikbaar.

Disclaimer: de gemaakte voorbeeldfoto's in dit artikel komen van een prototype S1 en S1R.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
baileyluis op 1 mei 2019 om 14:52

I really loved the idea and the content. You have added all the necessary details required for the article. I am really fascinated with that. I like to refer your site to get useful topics to read free gift card codes generator and free gift card codes generator and free gift card codes generator and youtube video downloader and buy backlink