Upload jouw foto's
Macrofotografie - De voorzetlens simpel uitgelegd © artikel, foto, macro, tips

11 maart 2019, 15:51

De naam zegt het al een beetje: een voorzetlens is een lens die je als een filter op je objectief draait. Maar waar dient deze lens nou voor? We leggen het je kort uit.

In makkelijke woorden werkt een voorzetlens als een leesbril voor je objectief. Ieder objectief kan tot een bepaalde hoogte scherpstellen. Wanneer je te dichtbij komt bij je onderwerp, dan lukt dat scherpstellen niet meer. Met een leesbril kun jij de kleine lettertjes die je zelf niet meer kunt lezen (lees: scherpstellen) wel weer zien en zo werkt ook de voorzetlens. Dat wat alleen met je objectief niet scherp in beeld komt, wordt met een voorzetlens wél scherp.

Vaak worden deze voorzetlenzen gebruikt bij macrofotografie, omdat de plantjes, bloemetjes en insectjes die je wilt vastleggen zo klein zijn dat je camera deze niet mooi scherp krijgt. In theorie kun je de voorzetlens ook op een telezoom gebruiken, maar dat wordt in de praktijk amper gebruikt.

BNN

Het voordeel van een voorzetlens is dat hij een goedkoper alternatief is voor een duur macro-objectief. Begin je net met macrofotografie, maar wil je liever nog geen hoofdprijs betalen voor een goed objectief? Koop dan een voorzetlens en kom erachter of dat dure objectief zijn geld waard zal zijn! De kwaliteit van een voorzetlens is natuurlijk lang niet te vergelijken met een prachtig macro-objectief, maar je proeft een beetje van wat macrofotografie inhoudt.

Let bij de aanschaf van een voorzetlens op, dat hoe sterker deze voorzetlens is, hoe groter het verlies op kwaliteit wordt van je foto's. Dit komt namelijk doordat ieder objectief een bepaalde formule heeft waardoor je de beste resultaten kunt bereiken wat betreft scherpte en vervorming van beeld. Zodra je hier een voorzetlens aan toevoegt, kan dit effect hebben op je resultaten.

Dodsi

Kijk ook goed naar de filtermaat van jouw objectief en de voorzetlens die je wilt gaan kopen. Deze moeten matchen, dus bedenk van tevoren op welk objectief je de voorzetlens gaat gebruiken. De beste voorzetlenzen bestaan uit twee lenselementen en deze heten de achromatische lenzen. Je hebt voorzetlenzen van de bekende merken als Nikon en Canon, maar ook Raynox is een bekend merk voor voorzetlenzen.

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
baileyluis op 1 mei 2019 om 14:43

I really loved the idea and the content. You have added all the necessary details required for the article. I am really fascinated with that. I like to refer your site to get useful topics to read free gift cards generator and free gift codes generator and free gift cards generator and online video downloader and buy high quality backlink

Spijkers op 26 maart 2019 om 20:26

O,O,O wat was ik blij met die digitale kamera met een tele zoomlens en een macro stand !!! Ik hoefde niet meer met een koffer met lenzen , voorzetlenzen macrolenzen, flitsers , een belichting meter ,een flitsspiegel , enz . Maar nu loopt iedereen weer met tassen en koffers vol apparatuur te zeulen om een foto te kunnen maken !!!

Spijkers op 26 maart 2019 om 19:33

Heerlijk die Panasonic FZ 82 met tele zoom macro

PhotoMad op 12 maart 2019 om 14:21

Prima uitleg voor een eerste kennismaking met dit type lens t.b.v. macrofotografie. Vooral omdat ik morgen een voorzetlens ga ophalen voor op mijn telelens was het handig te lezen over achromatische lenzen, ik wist het verschil niet. Er kleven best wat nadelen aan een voorzetlens die hier niet belicht worden. In het verleden heb ik voorzetlenzen gehad van Canon en Raynox maar ze relatief weinig gebruikt omdat ik al snel op een echt macro-objectief overstapte. De reden dat ik er nu toch weer een ga aanschaffen is omdat mijn nieuwe Pana Leica 100-400 geweldige macrofoto's maakt en ik de voorzetlens juist wil gebruiken om de minimale focusafstand wat te verkleinen. En dat vind ik nou een heel handige toepassing van de voorzetlens ook al wordt dit zoals je al schrijft, heel weinig toegepast. Voorzetlenzen kan je met verloopringen makkelijk aanpassen aan je lensmaat dus heel belangrijk op welke lensmaat hij komt is het niet. Er is een boel te schrijven over dit onderwerp maar ik snap dat je hier niet meteen de diepte in gaat.

Spingirl op 11 maart 2019 om 12:34

Nou, Jippe, je haalt me de woorden uit de mond! Niet heel zinvol dit.
Mag ik in zijn algemeenheid zeggen dat ik de inhoud van jullie posts al een tijdje achteruit vindt gaan, Zoom?!

WouterDiemer op 12 maart 2019 om 16:09

Hi Spingirl, natuurlijk mag je dat zeggen. We kijken steeds kritisch naar wat we moeten brengen en proberen daarop in te spelen. Dat gaat ons over het algemeen. Tegelijkertijd snap ik wat je zegt en gaan we eens kijken om hier en daar wat dieper op de materie in te gaan.

jippe op 11 maart 2019 om 11:27

Dit is i.d.d. simpel uitgelegd. Misschien volgende keer wat uitgebreider?

WouterDiemer op 12 maart 2019 om 16:04

Zeker! Zie boven.