Upload jouw foto's
Panasonic Lumix S1H - Eerste 6K systeemcamera!

1 juni 2019, 15:39

Met de nieuwe Lumix S1H presenteert Panasonic "De eerste digitale camera met verwisselbare lens ter wereld die video-opnames maakt in 6K/24P, 5,9K/30p en 10-bits 60p 4K/C4K." Oftewel een fullframe systeemcamera die speciaal is ontworpen voor serieuze videofilmers.

Videomakers hadden al langer een zwak voor de systeemcamera's van Panasonic vanwege de filmkwaliteiten, en met de 4K fullframe S1-modellen die dit jaar leverbaar werden is dat enthousiasme verder gegroeid. Toch zijn de S1- en S1R-camera's meer bedoeld voor fotografen, wat werd onderstreept met de presentatie van de specifiek voor videomakers ontwikkelde derde loot aan de boom: de 6K Lumix S1H.

Alle kennis gebundeld

Panasonic heeft volgens het persbericht al haar kennis van digitale video die is opgedaan sinds de jaren ' 90 van de vorige eeuw gebundeld in de nieuwe SH1, wat resulteert in een hoogwaardige maar compacte videokrachtpatser. De Lumix S1H koppelt "Professionele videokwaliteit aan de mobiliteit van een spiegelloze systeemcamera".

Het meest in het oog springende kenmerk van de S1H is 6K video in 6K/24p (beeldverhouding 3:2) of 5,9K/30p (beeldverhouding 16:9). Maar om te voldoen aan de behoeften van professionele filmmakers is de camera ook uitgerust met extra opnameformaten, zoals 4:3 Anamorphic. Uiteraard kan er ook in 4K gefilmd worden.

Groot dynamisch bereik

De Lumix S1H biedt V-Log/V-Gamut met een groot dynamisch bereik van 14+ stops, wat vrijwel hetzelfde is als dat van de professionele Panasonic Cinema VariCam. Dit betekent een enorme bandbreedte aan mogelijkheden voor video, onder zowel donkere als extreem lichte omstandigheden. Speciale aandacht is gegeven aan de kleur en textuur van de menselijke huid, waardoor die natuurgetrouw wordt weergegeven.

Door de consistentie in het color management zijn de opnames van de S1H bovendien compatibel met V-Log-opnames met de VariCam en met V-Log L-opnames met de LUMIX GH5 of GH5S. Hij past dus perfect in je bestaande workflow.

Continu filmen

Nog een belangrijk pluspunt: in alle opnamemodi van de S1H kun je continu video-opnames maken "bij de gecertificeerde bedrijfstemperatuur". De omgevingstemperatuur speelt hierbij dus wel een rol, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat de camera het na een kwartier of een half uurtje hoe dan ook welletjes vindt, wat bij veel andere camera's nog wel eens de beperking wil zijn bij filmen in 4K.

Zolang de accu niet leeg is en de geheugenkaart niet vol, kun je blijven filmen. De S1H lijkt een ideale camera te zijn voor actieve filmers, reportagemakers en reizende journalisten, en we zijn benieuwd naar de rest van de specs, die later bekend gemaakt worden.


Deze video is gemaakt met een prototype van de S1H.

Prijzen en beschikbaarheid

Een prototype van de LUMIX S1H werd getoond op de 2019 Cine Gear Expo in Los Angeles. Exacte prijzen en levertijden zijn nog niet bekend, maar de verwachte leverdatum is derde kwartaal 2019.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
alvinrr op 24 augustus 2019 om 12:35

Great review for Panasonic Lumix S1H.
linn kurosawa

Henkje op 3 juni 2019 om 10:38

Maar dan moet je danook een tv-scherm hebben met een diagonaal van 2 meter of meer! Anders heeft 6 K geen zin!