Upload jouw foto's
Sony Alpha 7R IV

17 juli 2019, 12:29

Sony presenteert een nieuw megapixelmonster: de Alpha 7R IV. De camera heeft 's werelds eerste 35mm full-frame back-illuminated beeldsensor met 61,0 megapixels. Geen typefout...

Het persbericht is duidelijk: Sony claimt een beeldkwaliteit vergelijkbaar met die van middenformaatcamera's en 15 stops dynamisch bereik, met daarbij een continue opnamesnelheid tot 10 fps en een zeer ruime buffer, wat niet onverstandig is met dit megapixelgeweld. Om er nog een schepje bovenop te doen heeft Sony een splinternieuwe OLED elektronische zoeker ingebouwd met 5,76 miljoen beeldpunten.

Stabi en Pixel Shift

De camera heeft een 5-assige ingebouwde beeldstabilisatie die maar liefst 5,5 stops zou moeten kunnen overbruggen. Daarnaast is de sluiterunit volgens Sony opnieuw ontworpen om de geringste beweging die ruis zou kunnen veroorzaken te compenseren. Bovendien heeft de Alpha 7R IV een nieuw ontwikkelde Pixel Shift Multi-opnamefunctie waarbij de camera de sensor in stappen van een halve of hele pixel verschuift. Zo worden maximaal 16 aparte beelden vastgelegd met in totaal 963,2(!) megapixels aan beeldinformatie, die kunnen worden gecombineerd tot een beeld van 240,8 miljoen pixels (oftewel 19.008 x 12.672 pixels). Daarmee lijkt de nieuwe Sony ideaal voor architectuur, kunstfotografie, landschapwerk en reclamefotografie. Zolang het onderwerp maar niet beweegt....

Autofocus en filmen

Beweegt je onderwerp wel, dan kun je vertrouwen op het AF-systeem met 567 fasedetectie-AF punten die 74% van het beeld afdekken. Daarnaast heeft de Alpha 7R IV nog 425 contrast-AF punten in combinatie met een nieuwe realtime Eye-AF en geavanceerde realtime tracking. De realtime Eye-AF maakt gebruik van artificial intelligence (AI) om het oog van je onderwerp te detecteren, wat zeer precies scherpstellen mogelijk maakt bij zowel mensen als dieren.

Uiteraard werkt die realtime-AF ook bij filmen, wat kan in 4K (3840 x 2160 pixels) zonder pixel binning. Daarbij is S-Log 2 en S-Log 3 beschikbaar voor maximale flexibiliteit. HLG (Hybrid Log-Gamma) is eveneens beschikbaar op de Alpha 7R IV ter ondersteuning van een directe HDR-workflow. Een andere videofunctie is de toevoeging van een digitale audio-interface aan de Multi Interface Shoe (MI shoe). Dankzij deze interface is de nieuwe ECM-B1M -shotgunmicrofoon of XLR-K3M XLR-adapterset rechtstreeks te koppelen met de camera voor hoogwaardige audio-opnamen met weinig ruis.

Vocht- en stofdicht

De Alpha 7R IV is vocht- en stofbestendig en gemaakt van magnesium. Qua ergonomie is de handgreep verbeterd en is een grotere AF-AAN-knop toegepast. Diverse keuzeknoppen en draaiknoppen zijn eveneens verbeterd. Ook is de batterijlevensduur beter geworden: je kunt tot 670 foto's maken met één accu. Met de nieuwe optionele VG-C4EM verticale handgreep neemt die hoeveelheid zelfs nog verder toe.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Alpha 7R IV kost €4000,- en is leverbaar eind augustus. De losse verticale grip kost € 450,- en is leverbaar in september.
www.sony.nl

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
alvinrr op 24 augustus 2019 om 12:34

61.0 megapixels, that was a serious camera.
Check this out infinite crosswords

Rolo72 op 19 juli 2019 om 22:20

PRIJZIG€ $ON¥