Upload jouw foto's
De Nikkor Z 58MM f/0.95 - Iconisch objectief

10 oktober 2019, 11:57

Nikon doet een iconisch objectief herleven: de NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct. De specificaties zijn indrukwekkend, net als de prijs. De nieuwe Noct is geschikt voor de fulframe Z-systeemcamera's.

Weliswaar is de term Noct opnieuw aanwezig, de specificaties van de nieuwe Z-Nikkor wijken nogal af van de oerversie. De Z 58mm f/0,95 S is om te beginnen lichtsterker dan de klassieke Noct 58mm f/1.2 en heeft een andere optische constructie, maar is ook een stuk groter en zwaarder.

Diafragma f/0.95

Dankzij diafragma f/0.95 kun je met de nieuwe Nikkor alle kanten uit bij weinig licht. Door de beperkte scherptediepte maak je portretfoto's met een unieke uitstraling en "een uitzonderlijke esthetische controle onder alle lichtomstandigheden. U bent verzekerd van een schitterende bokeh met vloeiende gradaties naar de randen van het beeld," aldus Nikon. Dat komt door het toegepaste ronde diafragma met 11 lamellen. Maar liefst 17 lenselementen in 10 groepen, twee ARNEO Coat en Nano Crystal Coat anti-reflectiecoatings en een geslepen asferisch element houden aberraties en vertekening in toom, waardoor de Nikkor volgens Nikon puntlichten ook weergeeft als puntlichten. Daarom ziet Nikon ook nachtlandschappen en astrofoto's als doelgebied.

Handmatige scherpstelring

De nieuwe Nikkor stelt NIET automatisch scherp, wat tegenwoordig een unicum aan het worden is bij de merkfabrikanten. Nikon heeft daarom grote aandacht besteed aan de nauwkeurigheid van de handmatige scherpstelring.In combinatie met het oled beeldschermpje op de objectiefbehuizing kun je exact zien welke scherpstelafstand, diafragma en scherptediepte er ingesteld zijn. Verder kun je een hele serie snelfuncties toewijzen aan de Fn-knop en is er een statiefgondel aanwezig voor mensen met minder sterke armen. De Nikkor weegt namelijk 2 kilo.

Prijzen en beschikbaarheid

De Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct is leverbaar vanaf 31 oktober en gaat €8999,- kosten. Jazeker, dat doet even pijn in de portemonnee...

www.nikon.nl

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
MavaRi op 12 oktober 2019 om 12:22

Iconisch objectief, met een iconische prijs. Met een gewicht van twee kilo ook een prima sportschoolattribuut. Ach wat praat ik ook. Jaloers dat deze nooit in mijn fotokast zal komen denk ik...

Henkje op 11 oktober 2019 om 13:18

Ik denk hier echt serieus over na. Dit objectief is zeer de moeite waard. Ik heb in ieder geval een zeer goed inkomen.

p9 op 10 oktober 2019 om 17:26

We zijn er stil van...kwa prijs