Upload jouw foto's
Tokina ATX-i 100mm en 11-16mm f/2.8 - Geoptimaliseerde klassiekers   © IDG NL

7 januari 2020, 08:23

De Tokina ATX-i 100mm F2.8 FF Macro en ATX-i Pro 11-16mm F2.8 CF werden in november vorig jaar aangekondigd. Binnenkort worden ze ook daadwerkelijk leverbaar.

Tokina is "dat andere merk" waar je weinig van hoort, maar waar ze wel uitstekende objectieven bouwen. Logisch, want moedermaatschappij Kenko heeft een naam op te houden in de optische industrie. Deze kleine fabrikant heeft al decennialang een fullframe 100mm f/2.8 Macro van uitstekende kwaliteit in productie, samen met een 11-16mm supergroothoek voor cropcamera's. Beide objectieven zijn nu klaargemaakt voor de 21e eeuw.

Maximale prestaties

De 100mm Macro en de 11-16mm zijn geoptimalisserd voor maximale prestaties op APS-C cropcamera's van Canon en Nikon, maar de 100mm geeft ook uitstekende resultaten op een fullframe camera. De "i" in de naam staat voor interactief. Tokina bouwt in beide objectieven haar handige One Touch Focus Clutch-mechanisme in waarmee je razendsnel van AF naar echt MF wisselt. De scherpstelring draait bij Canon en Nikon varianten dezelfde kant uit als bij een origineel merkobjectief.

ATX-i 100mm F2.8 Macro

De ATX-i 100mm F2.8 Macro is opgebouwd uit negen lenselementen in acht groepen en biedt een echte 1:1 reproductieratio met een minimale instelafstand van 30 centimeter tot de sensor. Tokina heeft een "flat-field" optisch ontwerp toegepast waardoor eventuele beeldwelving voorkomen wordt. Je 100mm Macro legt dus echt alles perfect in het platte vlak vast van hoek tot hoek.

ATX-i 11-16mm F2.8 CF

De ATX-i 11-16mm F2.8 CF is herontworpen voor een verbeterde beeldkwaliteit, wat bij moderne cropcamera's geen overbodige luxe is gezien hun hoge pixeldichtheid. Dankzij het vaste diafragma van f/2.8 heb je op alle bereiken een gegarandeerde beeldkwaliteit zonder verlopende belichting. Tokina belooft ook hier een maximale scherpte van hoek tot hoek door de correctie van beeldveldwelving (vandaar het CF = Curved Field in de naam) en een excellente kleurweergave en contrast. Een nieuwe waterproof coating maakt schoonmaken gemakkelijker.

Prijs en beschikbaarheid

De Tokina 100mm f/2.8 Macro kost ongeveer € 499,- en de 11-16mm f/2.8 slaat een gat van pakweg € 549,- in je portemonnee, even afhankelijk van de vatting. Binnenkort leverbaar voor Canon EF en Nikon F vatting.
www.tokinalens.com

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn