Upload jouw foto's
Nieuwe sensor, nieuw objectief - Fujifilm X100V © IDG NL

3 februari 2020, 13:56

De nieuwe Fujifilm X100V is de vijfde variant van de X100-serie. De X100V heeft een nieuwe sensor, een nieuw ontworpen objectief en weather resistance gekregen en is daarmee meer dan een upgrade.

Fujifilm heeft de X100V uitgerust met dezelfde 26,1 megapixel X-Trans cmos 4-sensor en X-Processor 4 als de X-T3 en en biedt behalve een nog betere beeldkwaliteit dan zijn voorganger bovendien verbeterde AF-prestaties bij lichtwaarden vanaf -5EV dankzij een nieuw algoritme. Ook de focus tracking en gezichtsherkenning zijn sterk verbeterd volgens Fujifilm. Met X100V is het daarnaast mogelijk om 4K-video op te nemen tot 30 frames per seconde of om 120 frames per seconde op 1080p vast te leggen voor super slow motion-effecten. Wie extreme kleurechtheid wenst, kan 10-bits 4:2:2 kleuren extern opnemen via de HDMI-poort en geavanceerde filmsimulaties toepassen.

Nog steeds tijdloos

De camera is nog steeds gekleed in het tijdloze jasje dat zo kenmerkend is voor de X100-serie, met een aluminium boven- en onderplaat, en is afgewerkt met een prettig aanvoelende, alumite satin coating. Wel zijn er verbeteringen aangebracht aan de handgreep, de ISO-draaiknop en de lensbehuizing, waardoor de camera comfortabeler is qua bedening. Voor het eerst is een X100-model ook weersbestendig, als je tenminste de optionele AR-X100-adapterring en het PRF-49-beschermingsfilter gebruikt. Daarmee wordt het kwetsbaarste deel van de camera, de rand langs de frontlens, ook vocht en stofdicht gemaakt.

Nieuw objectief

De X100V heeft een nieuw ontworpen 23mm F2.0 objectief, dat met name verschilt van zijn voorganger door toepasing van een tweede asferisch element (de X100F had er maar een) om vervorming tegen te gaan. De filtermaat en afmetingen zijn echter ongewijzigd, waardoor je gelukkig alle bestaande lensaccessoires kunt blijven gebruiken. Om je compositie te kunnen maken heeft Fujifilm de elektronische zoeker verbeterd, waarbij de keuzeschakelaar tussen een optische zoeker (0,52x) of een elektronische zoeker gebleven is. Die elektronische zoeker is echter afgeleid van die in de X-T3 en heeft 3,69 megapixels. Bovendien is aan de achterkant van de camera een nieuw, tweezijdig kantelbaar LCD-touchscreen aangebracht.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Fujifilm X100V kost € 1499,- en is leverbaar in zilver vanaf eind februari. De zwarte variant volgt een maand later.
www.fujifilm.eu/nl

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
peterpicture op 5 februari 2020 om 18:20

Het toestel ziet er goed uit maar gezien de flinke prijs vraag ik me toch af wat de doelgroep is voor deze compact camera.

PtR op 5 februari 2020 om 21:23

Het is een flinke prijs maar de straatfotografiewereld is helemaal weg van de Fuji X100 serie. Ook wel the poor man's Leica, genoemd. Ik heb een X100T en het is een wereldcamera.