Upload jouw foto's
Olympus OM-D EM-10 Mk IV - Meer pixels © IDG NL

5 augustus 2020, 12:30

Olympus presenteert de nieuwe OM-D E-M10 Mark IV. Oftewel de vierde incarnatie van haar instapcamera in het OM-D systeem. Daarmee geeft Olympus aan nog lang niet klaar te zijn.

Dat vergt wat uitleg: Onlangs werd bekend dat Olympus eind dit jaar haar cameradivisie van de hand doet. Uiteraard zorgde dat voor benauwde momenten bij de gebruikers van het roemruchte merk, ook al werd daarbij aangegeven dat er nog steeds camera's gebouwd zullen blijven worden. Met de nieuwe OM-D is wordt dit dus bevestigd.

Creatievelingen

De nieuwe OM-D E-M10 mk IV is volgens het persbericht de perfecte camera voor creatievelingen. De Mark IV is de kleinste OM-D in het programma en heeft een verbeterde grip. Wel is de bekende geïntegreerde 5-assige beeldstabilisatie, die 4,5 stops correctie aan zou moeten kunnen, overgenomen van de vorige versie. Daar komt nu echter een nieuwe beeldsensor bij, want Olympus' junior heeft ondertussen 20 megapixels aan boord! Ook is het nu mogelijk te fotograferen met 15 bps (was 8,6).

Selfies

Technisch verschilt de nieuweling verder niet veel van zijn voorganger: ISO 100-25600, Truepic VIII beeldprocessor, 121 autofocuspunten... Die AF is wel weer aangepast, want de continu-AF is verbeterd en je kunt handiger selfies maken dankzij Face Priority/Eye Priority AF waardoor nu ook wordt scherpgesteld op gezichten in profiel of op gezichten die naar beneden kijken. Het maken van selfies wordt bovendien eenvoudiger dankzij een touch-functie en het eerste neerklapbare lcd-scherm van de OM-D-serie, dat tevens opnamen vanuit een hoge of lage hoek ondersteunt.

Prijzen en beschikbaarheid

De Olympus OM-D E-M10 Mark IV is verkrijgbaar in de kleuren zwart en zilver vanaf midden augustus en kost € 699,-.
www.olympus.nl

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Alfredos op 8 september 2020 om 20:47

Na mijn enthousiasme van 11 augustus en bij het nader bekijken van deze OLYMPUS MARK IV was dit nogal vlug bekoeld. Vele settings zijn verdwenen in dit toestel. Bijvoorbeeld "MY Settings" 1,2,3,4" zijn niet opgenomen in de software. Drie focus punten instellingen i.p.v. vier. Kortom, mijn oudere OLYMPUS OMD-E-M10 MARK II heeft meer instellingen dan deze MARK IV. Buiten de betere sensor en processor is dit toestel blijkbaar teveel naar mijn mening gestript van zijn veelzijdige toepassingen die vroeger wel een kenmerk waren van OLYMPUS. Spijtig, maar ik was ontgoocheld. Men wild echter een verbetering zien geen achteruitgang

jeunstef op 19 augustus 2020 om 10:02

Dezelfde sensor grote, voorheen 16 megapixels nu met 20 megapixels

Alfredos op 11 augustus 2020 om 10:46

Deze nieuwe ontwikkelingen kunnen alleen maar worden toegejuicht. Verder blijft het afwachten wat er gaat gebeuren met OLYMPUS camera sector tegen het einde van het jaar. Geduld blijft de boodschap!

Mindert74 op 7 augustus 2020 om 15:42

Hoezo grotere sensor? Het is nog steeds een MFT formaat, die extra MP`s maken die niet groter.

Henkje op 7 augustus 2020 om 17:51

Dus nog steeds veel ruis bij hogere isowaarden als ik het goed heb.

ronab op 7 augustus 2020 om 19:04

de mark2 heeft al beduidend minder ruis tot iso 800 dan de Canon 7D...

Henkje op 7 augustus 2020 om 14:01

Dit is een stuk beter dan de vorige modellen. Dit hebben namelijk een veel te kleine sensor. Gevolg: ondermeer meer ruis bij hoge isowaarden. Bij de vorige modellen dus.