Upload jouw foto's
Grootmeesters aan het woord: Karin Brussaard

29 mei 2010, 15:37

Als je het hebt over onderwaterfotografie, kun je niet om Karin Brussaard heen. Al jarenlang duikt ze in wateren over de gehele wereld, om terug te komen met de prachtigste foto's. Al versmaadt ze ook onze eigen Oosterschelde niet. In dit portret haar mooiste ervaringen en beste tips.

Wie is Karin Brussaard?

Toen haar broer haar jaren geleden overhaalde om mee te gaan duiken, vond Karin Brussaard (38) dat in het begin maar niks. Maar al snel raakte ze verknocht aan het vrije gevoel en de rust onder water. Zeven jaar terug pakte Karin voor het eerst in haar leven een camera - een kleine Ricoh - op, en nam deze mee het water in. Vanaf dat moment is ze zich verder gaan ontwikkelen door veel te duiken, te lezen en zich te laten inspireren door anderen. Momenteel fotografeert Karin met een Olympus E-3. Haar foto's verschijnen onder andere in National Geographic.
Mijn favoriete foto is deze van een hamerhaai. Het is erg moeilijk om deze goed op de foto te krijgen omdat hij heel schuw is.

Waarom is dit je favoriete foto?

Omdat de hamerhaai zich heel moeilijk laat fotograferen. Het is een erg schuwe haai. Op het moment dat hij de camera ziet, schiet hij er direct vandoor. Voor een goede foto moet een haai ongeveer anderhalve meter van je af zijn. Vorige jaar in Egypte zag ik deze haai ook in open water, daar lukt het niet om hem dichterbij te krijgen dan tien meter. Om hem goed vast te leggen moet je een spelletje met hem spelen, want hij is wel erg nieuwsgierig. Ik ga achter een rots zitten en dan zie je hem denken: "waar ben je?". Dan komt hij vaak even kijken en dan kun je de foto maken. Je moet wel je adem inhouden want als je weer uitademt, gaat hij er gelijk weer vandoor.

Ben je wel eens in een gevaarlijk situatie terecht gekomen?

Zeker, tijdens een duikreis waar ik tijgerhaaien wilde gaan fotograferen. Bij het boeken van deze trip las ik op internet dat je bij de tijgerhaai altijd in een kooi moet duiken, en dat je voortdurend iets tussen jezelf en de haai moet plaatsen. Wij hadden onze camera's ... dus dat was een veilig gevoel. Rond zonsondergang zijn we het water ingegaan. We namen plaats op de rotsen met een krat visresten. Even later waren er haaien overal om ons heen. Voor de veiligheid mag je niet langer dan vijf seconden achtereen door de zoeker kijken. Ik zag een vriend van me een foto maken, maar tegelijkertijd zag ik achter hem een haai opdoemen. Onze gids zwom er snel heen en duwde de haai net op tijd met zijn camera uit zijn nek. De haai had de camera echter wel te pakken en zwom ermee weg ... vlak over mij heen. Weer boven water vroeg de gids of ik nog foto's had gemaakt. 'Ben je gek?', antwoordde ik: 'Ik ben blij dat ik nog leef ...' Naderhand bleek echter dat ik instinctief toch meerdere opnamen had geschoten.Dit is de foto van een tijgerhaai. Hij zwemt weg met de camera van een vriend, die ternauwernood een aanval overleefde.

« vorige 1 2 3 4 volgende »

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
vegastar op 21 juli 2010 om 15:25

Fantastisch die onderwaterfotografie, wel heel speciaal.
Mijn schoonzoon houd zich er ook al lange tijd mee bezig.

http://www.galice.nl

ruudkr op 31 mei 2010 om 19:42

Ik weet hoe moeilijk dit is, respect voor deze opnamen