Upload jouw foto's
Grootmeesters aan het woord: Karin Brussaard

29 mei 2010, 15:37

Als je het hebt over onderwaterfotografie, kun je niet om Karin Brussaard heen. Al jarenlang duikt ze in wateren over de gehele wereld, om terug te komen met de prachtigste foto's. Al versmaadt ze ook onze eigen Oosterschelde niet. In dit portret haar mooiste ervaringen en beste tips.

Wat is de meest bijzondere locatie waar je bent geweest?

Dat is Cocos: een eiland in de Stille Oceaan voor de kust van Costa Rica, op de grens van de Golfstromen. Dit is hetzelfde water als bij de Galapagoseilanden, alleen dan warmer door de andere Golfstroom. Hier zou ik zo weer naar terugkeren. Het kost echter wel 36 uur varen om er te komen. Je vliegt naar Costa Rica en neemt dan een minibusje naar de havenstad. Daar stap je op een boot naar Cocos. De oceaan daar zit vol met hamerhaaien en die zijn op zich niet gevaarlijk. In principe schenken haaien geen aandacht aan duikers. Een haai zal nooit zomaar een mens aanvallen, behalve als hij denkt dat het een zeehond is. Het zijn bijna altijd mensen aan de oppervlakte die worden aangevallen, zoals surfers en snorkelaars. Ik merk vaak aan haaien dat ze wegschieten zodra ze de bubbels horen van het uitademen. Als je je verstopt achter een rots, zijn ze zo nieuwsgierig dat ze je komen opzoeken. Maar zodra je uitademt, schieten ze weer weg.De sterrekijker graaft zich overdag in het zand in en komt 's nachts tevoorschijn. Hij vangt zijn prooi door net zo lang te wachten tot deze langszwemt en hapt dan toe!In de Oosterschelde kun je deze sepia's tegenkomen als je op het juiste moment en op de juiste locatie bent. Heel mooi om te zien hoe het mannetje een arm om het vrouwtje legt terwijl zij de eieren legt.

Zijn er in Nederland goede locaties voor onderwaterfotografie?

Zeker: de Oosterschelde is een prachtige locatie om te duiken. In mei - als het water 12 graden is -, komen daar sepia's, een inktvissensoort, samen om te paren. Onder water kun je dan heerlijk liggen kijken naar meerdere sepia's die aan het paren zijn. Het vrouwtje legt de eieren, terwijl het mannetje een arm om haar heen heeft. Komt er een andere sepia in de buurt, dan wordt het mannetje zwart. Hij gaat vechten met de indringer en keert daarna weer terug naar het vrouwtje, waarbij hij weer een arm om haar heen legt. Hier kan ik zó intens van genieten!
Voordat het sepiaseizoen begint, komen hier ook nog de snotolf en de pijlinktvissen. Dit is een 'hot moment' voor onderwaterfotografen in Nederland. Dan is het helemaal vol met duikers en fotografen. Duikers maken tentjes van wilgentakken, omdat sepia's daar graag hun eieren afzetten. Die tentjes worden ook neergezet om de inktvissen bij fuiken uit de buurt te houden. Alle duikers weten die locaties te vinden. Nadat ik vorig jaar met goed resultaat een 'testtent' had opgezet, heb ik afgelopen weekend mijn eigen tentje neergepoot op een geheime locatie. Want dat vind ik wel eens lastig: de drukte. Wanneer er een zeepaardje is gespot, dan staat dat gelijk overal op internet en is zo'n plek meteen heel druk.Ik stond op het achterdek van de boot met mijn camera half in het water om half/half opnames van de citroenhaaien te maken. Op een gegeven moment hoorde ik een harde knal en bleek de haai mijn camera "gepakt" te hebben. Er zat een enorme put in de domepoort!

« vorige 1 2 3 4 volgende »

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
vegastar op 21 juli 2010 om 15:25

Fantastisch die onderwaterfotografie, wel heel speciaal.
Mijn schoonzoon houd zich er ook al lange tijd mee bezig.

http://www.galice.nl

ruudkr op 31 mei 2010 om 19:42

Ik weet hoe moeilijk dit is, respect voor deze opnamen