Upload jouw foto's
Grootmeesters aan het woord: Karin Brussaard

29 mei 2010, 15:37

Als je het hebt over onderwaterfotografie, kun je niet om Karin Brussaard heen. Al jarenlang duikt ze in wateren over de gehele wereld, om terug te komen met de prachtigste foto's. Al versmaadt ze ook onze eigen Oosterschelde niet. In dit portret haar mooiste ervaringen en beste tips.

Wat staat er nog op je verlanglijst?

Verschillende dingen ... maar die zijn veelal ietwat gevaarlijk. Met name dingen die nog niet gefotografeerd zijn, of althans niet op de manier zoals ik dat wil doen. Denk aan een neushoorn, een nijlpaard, een krokodil of een ijsbeer onder water. Wat ik ook heel graag wil fotograferen, is de Titicacakikker in het Titicacameer. Het bijzondere is dat dit meer op 3800 meter hoogte ligt. De betreffende kikker is eigenlijk heel lelijk, maar daardoor juist weer heel mooi. Locale medicijnmannen gebruiken deze kikker voor medicinale doeleinden, waardoor hij met uitsterven bedreigd wordt. Deze laatste droom van me komt waarschijnlijk volgend jaar uit.

5 gouden tips van Karin Brussaard

  • • Onderwaterfotografie is totaal verschillend van bovenwaterfotografie. De belichting werkt anders en kleuren verdwijnen snel. Ook kun je last hebben van 'zweefdeeltjes' in het water. Zorg dat je jouw apparatuur op je duimpje kent en oefen veel. Om snel te kunnen reageren, maak je van tevoren een paar proefopnamen. Stel de belichting handmatig in terwijl de camera op autofocus en serieopname ('continustand') staat.
  • • Heel belangrijk is de positie van je flitser, aangezien je voor je foto's vooral op flitslicht bent aangewezen. Veel onderwaterfotografen zetten hun flitsers op lange armen van een meter breed, die ze naar binnen richten. Het flitslicht maakt dan een hoek van 45 graden met de lens. Zelf doe ik dat niet: ik zet de flitsers juist dichter bij de camera en richt ze naar buiten, ook onder een hoek van ongeveer 45 graden. Het grote voordeel is dat je set veel compacter is. En ik werk veel met het strijklicht van de flitsers, dus de buitenkant van de lichtbundel.
  • • Onder water ben je afhankelijk van de omstandigheden en van de natuur. Maak je kansen zo groot mogelijk door veel tijd in het water door te brengen. Zoals onderwaterfotografe Janny Bosman, die daaraan unieke foto's overhoudt. Op een gegeven moment weet je precies waar wat zit.
  • • Heb respect voor het onderwaterleven. Laat het zo veel mogelijk met rust en ga er zorgvuldig mee om. In het buitenland werk je vaak met gidsen, die bijvoorbeeld soms een kogelvis beetpakken zodat deze zich opblaast. Daar maak ik dan geen foto's van.
  • • Zwem niet achter jouw onderwerp aan. Het onderwerp is altijd sneller dan jij, zodat je alleen maar foto's van de achterkant krijgt. Bewaar je geduld en stel je rustig op, totdat het dier zijn eigen gang gaat. Blijf afwachten en observeer het gedrag; kijk hoe het onderwerp op je reageert. Als jij je enthousiasme weet te beheersen, krijg je de mooiste resultaten!

« vorige 1 2 3 4 volgende »

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
vegastar op 21 juli 2010 om 15:25

Fantastisch die onderwaterfotografie, wel heel speciaal.
Mijn schoonzoon houd zich er ook al lange tijd mee bezig.

http://www.galice.nl

ruudkr op 31 mei 2010 om 19:42

Ik weet hoe moeilijk dit is, respect voor deze opnamen