Upload jouw foto's
Uitslag fotowedstrijd Sfeerlicht

23 april 2012, 10:15

Schrijven met licht, het klinkt als een cliché, maar wie het beheerst, maakt wel de meest prachtige beelden. Dat is precies waar het thema van de afgelopen fotowedstrijd om ging. Uit de ruim 1700 foto's die werden ingestuurd zijn dit de winnaars.

De jury bestaat uit Cees de Jonge (fotograaf), Aico Turba (vormgever) en Hans Kluppel (redacteur Zoom.nl)

1e prijs: Canon PowerShot SX230 HS

Lory van der Neut

Aico: Zonder licht geen foto, en zonder het juiste licht geen sfeer. Zelfs de bloemetjes lijken te genieten van dit prachtige avondlicht. Dat het jongetje op de rug is gefotografeerd zorgt ervoor dat meer mensen dan alleen de ouders en familie er enthousiast van worden. De compositie is ook ¬fijn, niet symmetrisch, en heel ingetogen door het ontbreken van lucht. De kleuren van de bloemen spelen een essentiële rol in het kleurenpalet van dit beeld, zonder zou het denk ik heel wat statischer ogen.

Cees: Wat een heerlijke dromerige sfeer overspoelt deze foto. Het goudgele tegenlicht zorgt ervoor dat in combinatie met de roze bloemen het ultieme warme lentegevoel ontstaat bij de kijker. Op deze manier het licht gebruiken maakt van deze foto een winnende plaat.

2e prijs: Canon Selphy CP800

Ria Sollie

Cees: Het krachtige tegenlicht bepaalt hier duidelijk de sfeer. Samen met een groot aantal tegenstellingen zoals licht en donker, laag en hoog, een zittende en een lopende man. Deze combinatie van factoren maakt het een erg sterk compositie.

Hans: Ria heeft hier precies het juiste moment weten vast te leggen. Nadat ze dit doorkijkje met prachtige lichtval had ontdekt heeft ze waarschijnlijk net zo lang gewacht tot er een wandelaar passeerde die helemaal in dit beeld past. Veel tijd heeft ze niet gehad, want zulk strijklicht op de muur blijft nooit lang. Adequaat gefotografeerd dus.

3e prijs: Canon PIXMA MG3150

Nico Alsemgeest

Aico: Silhouetten waarbij er toch nog iets van detail overblijft vind ik altijd intrigerend; op zichzelf is dat al een bijna surreëel beeld. Voeg daar nog eens een transparante bal met wat mensen erin aan toe en het is haast abstracte kunst! Het tafereel wat zich in de bal afspeelt alleen al is een prachtig beeld. Dat de drie personen dezelfde kant uitkijken, zorgt voor een uitgekiende balans; perfecte timing van de fotograaf speelt hierbij een belangrijke rol.

Hans: Bij sfeerlicht denk je al snel aan warme tinten, die je vaak aan het begin of einde van de dag ziet. Nico heeft hier een sepia-achtig beeld weten te maken door deze warme tinten met tegenlicht te combineren. Dankzij de silhouetvorming en het platte beeld waar de telelens voor zorgt ontstaat hier een waar schimmenspel dat volop in actie is.

Volgende Categorie

Het volgende thema is Straatfotografie. Deelname gaat via Zoom.nl. Registreer jezelf als je nog geen account hebt en upload je foto in de juiste categorie (Fotowedstrijd). Deelnemen kan tot en met 7 mei. Zorg ervoor dat je de foto in de hoogst mogelijke resolutie hebt. Als je bij een van de genomineerden hoort, krijg je van de redactie het verzoek om de afbeelding in hoge resolutie te sturen.

De prijzen:


Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jasme op 25 april 2012 om 13:59

Alle winnaars van harte. Volledig terecht!

hielker op 24 april 2012 om 13:42

Gefeliciteerd! geweldige opnamen ,dik verdiend!

edu-1 op 23 april 2012 om 14:42

Echt super opnames,eerlijk verdiend.
Proficiat allemaal.


Edu

edu-1 op 23 april 2012 om 14:40

Echt super opnames,eerlijk verdiend.
Proficiat allemaal.


Edu

Tannysprang op 23 april 2012 om 14:21

Allemaal gefeliciteerd. prachtige foto's

mhkiddow op 23 april 2012 om 14:12

Gefeliciteerd allen, mooie foto's stuk voor stuk